Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Delftware - Het einde van de statische agenda

05-05-2013 • 08:00

102 Linkedin

Als het aan Michel Boerrigter en Jasper Hartong ligt behoren statische agenda’s over vijf jaar tot het verleden. Tijdens hun studietijd richtte zij Calendar42 op, een slimme agenda die al je afspraken combineert met verschillende, dynamische informatiebronnen. Zo probeert deze agenda je te helpen bij het geven van reisinformatie en zitten er een heleboel sociale functies in verweven.

In de komende weken neemt Tweakers een kijkje bij een aantal opmerkelijke start-ups uit Delft, in de nieuwe serie 'Delftware'.

Reacties (102)

Wijzig sortering
Ik vind hun excuus van alleen "up to date" browsers gebruiken niet echt een valide arguement. Zij hebben ervoor gekozen om maar 1 rendering engine te gebruiken (webkit) en de rest niet. Toevallig werkt webkit op alle platformen en komen ze daardoor hier mee weg maar ik vind het niet netjes dat ze dan het excuus gebruiken dat de rest achter zou lopen.

Maar ach, ziet er interessant uit. Misschien toch eens een account aanmaken...
Net even getest met Firefox die claim Chrome te zijn. Wat rendering betreft werkt wat rendering betreft gewoon.
Het probleem zit in Javascript die niet volledig lijkt te werken voor Firefox, en dan met name de connectie naar hun XMPP lijkt niet goed te werken (de POST wordt halverwege afgebroken).

Beetje karige kalender functionality. Ondersteund niet eens recurring afspraken. Ik was even aan het test of Calendar42 dezelfde fout heeft als zo'n beetje elke kalender software: aanpassen van recurring afspraken heeft ook effect op het verleden. Bijvoorbeeld verplaatsen van woensdag naar donderdag, dat is die afspraak ook van vorige week verplaatst.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 5 mei 2013 09:37]

Anoniem: 455299
@elmuerte5 mei 2013 11:04
Dat probleem van recurring events heeft Google Calendar iig niet. Wanneer ik een event drag/drop naar een andere dag verplaatst alleen dat event; wanneer ik het event edit en de dag aanpas krijg ik de vraag of het 'only this event' is of 'following events'. Werkt als een zonnetje.

Cal42 is aardig bedacht, de belangrijkste features zijn IMHO de geografische koppeling en de chat met de attendees. In de reportage wordt niet gerept over patenten. Wellicht is het concept niet nieuw en kan het niet gepatenteerd worden? If so, dan zie ik Google het geografische aspect ook nog wel op een vrijdag middag inbouwen, en dan heb je toch al een flink gelijkwaardige dienst, iig vanuit de ogen van de gemiddelde consument. Ik zou er dan mijn Google Calendar met alle geintegreerde diensten niet voor opgeven...
Je hebt gelijk, het probleem is in google Calandar inderdaad gefixed, een jaar geleden werkte het namelijk nog niet.
Anoniem: 455299
@elmuerte5 mei 2013 15:37
Overigens is het met Google ook geen garantie dat het blijft werken ;-)
Je vergeet het aspect deadlines.
Als 80% webkit gebruikt en 20% IE dan kan het veelal niet eens uit kwa kosten terwijl 20% ook wel Chrome of Safari kunnen downloaden.

Verder is het wel zo dat Microsoft jarenlang toch zijn eigenweg heeft bewandeld en lak had aan standaarden. Bij webkit ben ik zelden tot nooit tegen gekomen dat iets niet werkt.
Maar ook stabieler en de webbrowser zien er een stuk netter uit dan IE.

Ik vind het zelfs een hele nette keuze, als programmeur kan je ook niet met alles rekening gaan houden en uren lang naar alternatieve oplossingen gaan zoeken. Dat verveel is irritant en kost gewoon enorm veel geld.
maar ik vind het niet netjes dat ze dan het excuus gebruiken dat de rest achter zou lopen.
Inzake Internet Explorer hebben ze gelijk omdat je nog altijd met een erfenis moet meesleuren uit het verleden.

Door de jaren heen hebben wij ook soms zaken moeten schrappen omdat er zoiets is als IE. Daarom blijf ik er bij dat Microsoft in heel het verhaal rond IE er veel te goedkoop is afgekomen. Als maatschappij hebben we op vlak van innovatie en vooruitgang echt erdoor moeten inboeten.

Het toont ook aan hoe we gelukkig zijn geëvolueerd, want 5 jaar geleden had je dergelijke attitude niet en moest je altijd rekening houden met de kleinste gemene deler namelijk IE.

Om eerlijk te zijn voor mijn eigen persoonlijke projecten (en als ik het zo hoor is het ook vanuit zoiets geëvolueerd) kijk ik ook niet meer naar IE. IE is gewoon (nog altijd) een beperkende factor in spielerij.

Ik heb ook zo het gevoel dat dit product veel eerder spielerij is dan een echt product.
[...]

Door de jaren heen hebben wij ook soms zaken moeten schrappen omdat er zoiets is als IE. Daarom blijf ik er bij dat Microsoft in heel het verhaal rond IE er veel te goedkoop is afgekomen. Als maatschappij hebben we op vlak van innovatie en vooruitgang echt erdoor moeten inboeten.
Het zijn toch echt vooral bedrijven die oude IE-versies blijven gebruiken, daar kan MS niet echt veel aan doen.
Anderzijds zag ik laatst een presentatie van nieuwe HTML/CSS3 opties waarbij aan het einde bleek dat IE het verst was in de implementatie. En een lijst met niet goed ondersteunde javascript items in webkit.

Het alleen ondersteunen van Webkit lijkt mij daarom een zwaktebod.
Anoniem: 399807
5 mei 2013 10:38
Voordat ik enthousiast wordt wil ik ook wel wat meer garanties. Wat voor communicatie bestaat er nu precies tussen google and C42? Wil ik wel dat mijn agenda op allerlei manieren verbonden is met die van anderen?

Het veranderen van events mag dan snel zijn en makkelijk, maar het moet wel realistisch blijven. Je kunt wel een meeting plannen en dan wordt iedereen geupdate, maar dan moet de rest ineens de eigen agenda's aanpassen omdat de baas de meeting verschuift. Hoe coördineer je zoiets? Moet je dan toegang hebben tot de agenda's van je personeel om te zien wat de meest geschikte tijd wordt?

En hoe verhoudt zich de persoonlijke agenda met die van je werk?

Uit principe doe ik niet aan google en sociale media maar wat ik wel leuk vind is de suggesties die mensen kunnen doen. Zo ken ik wel mensen op usenet die zich, zoals dat inherent is aan usenet, verbinden in een gezamenlijke interesse over een zeker onderwerp. Ik zie dan wel hoe men coördineert om samen ergens heen te gaan. Elkaar daar te ontmoeten.

Als je C42 gebruikt kun je altijd een suggestie doen of laten zien dat je op een zeker moment naar die event gaat, een concert of film bijvoorbeeld. Anderen kunnen dan daarmee akkoord gaan en voordat je het weet heb je een meeting om samen naar de film te gaan.

Maar ook hier is privacy wel belangrijk. Neem je je eigen agenda serieus, dan ga je ook. Maar als je cancelt omdat je 'hoofdpijn' hebt, dan zitten anderen al in de trein en blijken ineens niet een groep van 6 mensen te verwachten op de afgesproken plek, maar slechts twee zullen er zijn. Dit soort agenda's zou wel eens een teleurstelling kunnen gaan worden voor mensen. Ondertussen weten anderen, vreemden wellicht, waar je in de trein zit. En op welke manieren kan Boris Boef zich als potentiële kennis voordoen?

Te veel delen is niet goed. Evvents te makkelijk organiseren zorgt ook voor 'agenda inflatie'. Daarmee bedoel ik dat men misschien te snel en makkelijk events verplaatst, annuleert, en weer nieuwe suggereert.

Een afspraak is daarmee niet langer een afspraak maar een soort dynamische doelstelling die fluctueert naarmate mensen zich meer herkennen in de event op basis van een aantal factoren: komen er maar twee, kom ik ook niet, komen er vier, dan voel ik me veilig in de groep, komen er tien, dat vind ik onoverzichtelijk. En zo heeft ieder zijn dingen, ondertussen suggereert iemand anders toch weer een andere film, waardoor de groep van tien uiteenvalt in twee groepen van vijf.

Als het je baas is heb je geen keuze. Maar vrienden kun je altijd een 'sorry emoticon' sturen? En als je je als een hork gedraagt, dan lig je uit je peer group, maar geen ramp, er is altijd een nieuwe groep aan te maken.
Het veranderen van events mag dan snel zijn en makkelijk, maar het moet wel realistisch blijven. Je kunt wel een meeting plannen en dan wordt iedereen geupdate, maar dan moet de rest ineens de eigen agenda's aanpassen omdat de baas de meeting verschuift. Hoe coördineer je zoiets? Moet je dan toegang hebben tot de agenda's van je personeel om te zien wat de meest geschikte tijd wordt?
Dat is een hele gebruikelijk werkwijze binnen bedrijven en instellingen, vaak met de in Outlook geintegreerde agenda die via een Exchange server gedeeld is met het hele team of afdeling.
Wij hebben een reeks video's gemaakt met de invalshoek om start-ups gelieerd aan de TU Delft te belichten. Afgelopen zaterdag hadden wij een item over een waterstofauto van de TU Twente. Technologie (en dan met name Nederlandse) is wat ons interessant, niet wie het doet of waar het gebeurt.
Toevallig kwam ik vandaag deze post over de Sunrise app tegen. Ik zie hier toch een groot aantal overeenkomsten... Ik ben er niet diep genoeg ingedoken om de verschillen te bekijken, maar het lijkt me in ieder geval niet iets geheel nieuws.

Ik vind het er op zich wel netjes uitzien allemaal, maar het einde van de statische agenda heeft voor mij al een tijdje geleden plaatsgevonden in ieder geval. Ik wil jullie uiteraard wel succes wensen met dit project!
Ik heb ook eens op hun site gekeken of het echt alleen de webkit browsers zijn die ondersteunt worden en dit lijkt inderdaad het geval. Dit zouden ze zo gedaan hebben omdat de andere browsers achter liggen, maar wat ik me dan wel afvraag is waarop browsers als Firefox en Opera dan zo'n achterstand zouden hebben.
Je moet het niet lezen als "de andere browsers houden zich niet aan de standaarden", maar "we gebruiken webkit specifieke dingen zodat we de andere browsers niet meer kunnen ondersteunen". Erg jammer dat ze die keuze maken want het is toch een hele beperking (en een heel flauw excuus). Ook op mobiel vlak is het dan een beperking. Men kiest niet voor native apps, maar door de browsers te beperken beperk je alsnog veel gebruikers.
Best jammer, want ik wil het best wel gebruiken :) alleen geen zin om over te schakelen van browser hiervoor.
Zet ik toch wel een vraagteken bij. Webkit en firefox volgen elkaar heel erg op de voet en webkit is ook geen baken van standaarden volgen. Ik kan me eigenlijk niet zo 123 een groot iets bedenken wat webkit wel kan en ff niet.

Besides, wat dat betreft volgt IE het beste de standaarden. Ze integreren (of dat deden ze iig) immers pas een standaard als die af is en niet als de halfbakken en dus nog geen standaard is. Probleem is echter dat die standaarden met gemak 4 of 5 jaar in ontwikkeling kunnen zijn.

As for applicaties, ook een beetje een non argument. Een hoop applicaties zijn niets meer dan browser shells. De vraag is echter of je dat wilt. Nee, ook voor mobiele apparaten zit de toekomst zit in browser applicaties.
Haha...IE volgt het beste de standaarden. Ja, dat zegt Microsoft. Pas integreren als het geaccepteerd is. Klinkt als een policy, maar je kunt het ook zien als een manier om niet-Microsoft welgevallige technologie pootje te haken. Een beproefde Microsoft taktiek. Doen ze voortdurend. Java en Javascript passen niet in de strategie van Microsoft, dus hebben ze die altijd al heel erg gebrekkig ondersteund.

Maar sinds wanneer is Silverlight een geaccepteerde standaard? Want dat ondersteunen ze dan weer wel. Nee, ik denk niet dat MS zo hecht aan standaarden. Vooral open standaarden hebben ze niets mee.

Maar evengoed jammer dat ze alleen Chrome en dat apple ding ondersteunen. Ik kan nl met de beste wil van de wereld niet aan de Chrome. Het is leuk, maar het heeft voor mij een aantal beperkingen waar ik niet omheen kan/wil werken. Op mijn Android phone heb ik weer wel chrome, maar daar browse ik toch anders op als op mijn desktop. Helaas, ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet.

Ach ja...de waarheid blijkt wederom te hard voor de MS lovers onder de twiekertjes...tututut.. :+

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 5 mei 2013 23:20]

Je brengt het misschien beetje aggresief en AHDH achtig, maar je hebt wel grootendeels gelijk.

IE is nooit echt standaard getrouw geweest en we hebben NU NOG problemen met 'IE6 only' shit. De 'IE' only standaard.

Wat betreft webkit vs gecko vind ik het idd slap argument. Mss geen rekening gehouden met gecko in dit verkoop praatje? Maar anders is het nu geen web-app, maar een webkit-only app. Beetje jammer.

En kwa nieuwigheid, ja integratie met tomtom/maps etc erg leuke toeving. Thunderbird-lightening plugin was genoeg geweest.

Wat betreft het 'real time' gedeelte, klinkt leuk, dat ze XMPP gebruiken ipv caldav (of misschien wrappen ze caldav in xmpp ipv webdav?, dat zou wel slim zijn) is het groote probleem met xmpp hiervoor, dat je dat net NIET wil op een mobiel iets. Puur omdat het battery/data drained. caldav synchronizeer je b.v. 1x per uur (om maar wat te noemen) zodat je data verbinding niet continue open staat en je phone in sleep kan gaan om stroom te besparen.


Afijn, ze hebben paar erg leuke nieuwe 'features' op het calendar wezen bedacht, maar ik weet niet of het echt marketable voldoende zal zijn. Die jongens proberen natuurlijk geld te verdienen, en dat gaat ze mss nog wel lukken, calendar42 is volgens mij webservice, dus totdat google ze op koopt (hopen ze wss op) of dat google hun features 'leent' hebben ze nog kans.

Kwa techniek, heeft dit enkel een kans van slagen als ze het open standaarden maken en eigenlijk integreren met bestaande protocollen. B.v. caldav/cardav pushed based maken ipv pull (wat het naar mijn weten nu is) ala IMAP-(IDLE o.a.).

Anders is het gewoon 'oh this new standard of ours will be so much better then all the others'. Moet wel zeggen dat ik gecharmeerd ben van hun gebruik van XMPP en ben wel benieuwd hoe ze dit server based op lossen.
IE is nooit echt standaard getrouw geweest en we hebben NU NOG problemen met 'IE6 only' shit. De 'IE' only standaard.
Als je dat zegt mis je dus alle kennis over de geschiedenis van browsers. IE6 was vreselijk vooruitstrevend toen het uitkwam en hadden ze zich op dat moment alleen aan de standaard gehouden en meer niet dan was IE6 nooit populair geworden en weet ik ook niet of browsers ooit zo'n prominente plaats nu in onze samenleving zouden innemen. Tuurlijk, het probleem was dat IE7 zo lang op zich liet wachten, en dat toen ze de grootste waren ze geen motivatie hadden om standaard compliant te zijn, maar dat haalt niet weg dat ze dat ondertussen wel zijn geworden en te referen nar IE6 nutteloss is.
En kwa nieuwigheid, ja integratie met tomtom/maps etc erg leuke toeving. Thunderbird-lightening plugin was genoeg geweest.
Zou iedereen thunderbird gebruiken dan zou je gelijk hebben. Eye-opener: de meeste mensen gebruiken geen thunderbird.
Wat betreft het 'real time' gedeelte, klinkt leuk, dat ze XMPP gebruiken ipv caldav (of misschien wrappen ze caldav in xmpp ipv webdav?, dat zou wel slim zijn) is het groote probleem met xmpp hiervoor, dat je dat net NIET wil op een mobiel iets. Puur omdat het battery/data drained. caldav synchronizeer je b.v. 1x per uur (om maar wat te noemen) zodat je data verbinding niet continue open staat en je phone in sleep kan gaan om stroom te besparen.
Er zijn geneog manieren om XMPP push based te gebruiken, bijvoorbeeld door de verbinding over websockets te laten lopen, wat ze volgens mij wel moeten doen voor hun browser versie.
Afijn, ze hebben paar erg leuke nieuwe 'features' op het calendar wezen bedacht, maar ik weet niet of het echt marketable voldoende zal zijn. Die jongens proberen natuurlijk geld te verdienen, en dat gaat ze mss nog wel lukken, calendar42 is volgens mij webservice, dus totdat google ze op koopt (hopen ze wss op) of dat google hun features 'leent' hebben ze nog kans.
Door de team functionaliteit binden ze gebruikers wel aan zich en kunnen gebruikers niet zomaar naar Google overstappen.
Kwa techniek, heeft dit enkel een kans van slagen als ze het open standaarden maken en eigenlijk integreren met bestaande protocollen. B.v. caldav/cardav pushed based maken ipv pull (wat het naar mijn weten nu is) ala IMAP-(IDLE o.a.).
Hoe leuk het ook klinkt als je dat zegt, open standaarden maken dingen interoperabel en meer, maar open standaarden zorgen ook voor *veel* extra overhead en beperken je enorm. Dus nee, ik geef ze echt groot gelijk dat ze dat niet hebben gedaan en alleen een hele reeks van 'import'/'sync' achtige functionaliteiten hebben opgezet.
Anders is het gewoon 'oh this new standard of ours will be so much better then all the others'. Moet wel zeggen dat ik gecharmeerd ben van hun gebruik van XMPP en ben wel benieuwd hoe ze dit server based op lossen.
Ehm, nee, ze maken geen nieuwe standaard, ze bouwen gewoon de opslag die ze nodig hebben. Net zoals Google Calendar geen standaard heeft en Gmail ook niet. Ze kunnen kiezen om hun informatie te exposen via een standaard, of een nieuwe standaard te maken om met hun data te interfacen, maar op het moment doen ze dat niet.

En trouwens, ik begrijp echt in z'n *geheel* niet waarom ze XMPP gebruiken, want websockets met een normale server erachter zou meer dan genoeg moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 6 mei 2013 17:12]

Anoniem: 156876
@David Mulder7 mei 2013 17:27
IE6 was vreselijk vooruitstrevend toen het uitkwam en hadden ze zich op dat moment alleen aan de standaard gehouden en meer niet dan was IE6 nooit populair geworden en weet ik ook niet of browsers ooit zo'n prominente plaats nu in onze samenleving zouden innemen.
Is dit niet precies zijn punt? Toen was IE6 vooruitstrevend, waardoor er dingen specifiek voor IE6 gemaakt werden. Blijkbaar is nu Webkit vooruitstrevend, dus om daar nú dingen specifiek voor te maken is eigenlijk hetzelfde wat er toen met IE6 gebeurde... ;)
This meer iets voor FaceBook..
IE volgt de standaarden... op grote afstand.
Dingen die webkit support en firefox niet:
- Shared workers
- SVG Fonts
- CSS Filter property, CSS Masks
- Filesystem API
- Web Audio API
- Shadow DOM
Kleine dingen:
- Unprefixed border boxes en meer van dat soort prefixed zooi (zowel op JS niveau als CSS vlak)
- Verschillende input types (range, number, color, dates, etc.)
- WebP images (alleen in video element)

Natuurlijk zijn er anderzijds ook dingen die Firefox support en Chrome niet, maar m'n punt is meer dat er op zich genoeg verschillen zijn dat het extra werk kost om het werkend te krijgen in firefox (en puur statistisch gezien support webkit ook gewoon meer (91% tegen 85% op bijv. caniuse.com)), terwijl het publiek van Calendar42 waarschijnlijk voornamelijk chrome gebruikt... dus die paar gebruikers die vast zitten aan chrome zijn ze bereid te verliezen.
Dat zou ik ook zeggen maar IE doet soms gewoon echt moeilijk.
Hier heb ik bijv. een onclick event welke in safari en chrome prima werken.
Maar net in dat ene specifieke situatie in IE weer niet.

En er zitten ook geen fouten in de code waardoor exceptions optreden.
Ik weiger dan gewoon om voor IE specifiek weer de hele boel moeten om te gooien ...
(code bestaat slechts uit javascript (AJAX/JSON/JQuery), css, xml en html).

Nee zo goed houd IE zich niet aan de standaarden.
Ik denk dan ook dat MClaeys gelijk heeft, en het niet zozeer een kwestie van standaarden is, maar dat ze Webkit features gebruiken.

Overigens als startup moet je kiezen, en twee systemen tegelijk oderhouden is tijd die je beter aan innavatie van je product kunt besteden.

Wel denk ik dat de ondernemer met zijn argumenten (7:15) wat naief is in zijn stelling geen native applicaties te willen ondersteunen ivm onderhoud.

Als hij eenmaal klanten krijgt, willen die klanten ook niet verplicht worden ChromeOS versie 1.2.3 te gebruiken terwijl hun internet bedrijfsaplicaties nog niet werken, maar 1.2.2 vereisen. Etc.

En omdat IE nog altijd zo'n 50% marktaandeel wereldwijd heeft, zullenz e ookd aar aan moeten geloven. Zeker omdat in grotere bedrijven integratie van IE en vele bedrijfspakketten ook nog vaak voorkomt.

Maar zoals gezegd, als startup wil je eerst je product verbetern, en aangezien ze zich op de NLse markt richten, met een lagere IE penetratie en warschijnlijk eerst andere jonge dynamische bedrijven als klant zullen krijgen, denk ik dat het een goede keuze is.
Flauw excuus? Hmmm, als het nou fulltime ontwikkelaars waren met een eigen kantoor dan was het gewoon lui geweest.

Maar dit zijn studenten die niet stil kunnen zitten, maar natuurlijk niet teveel op hun nek willen halen. Ze willen over een paar jaar waarschijnlijk wel afstuderen.
Anoniem: 149004
@sHELL5 mei 2013 13:22
dan moet je je ook niet voordoen als een bedrijf....welkom in de grote mensenwereld (waar het schattige 'studenten' imago niet getolereerd wordt)
in de grote mensenwereld staat het bedrijven ook vrij om grote groepen klanten te weigeren, denk aan game bouwers directx gebruiken in plaats van openGL -- domme zet want zo gaat het niet werken op tal van systemen... ? of zou het gewoon een keuze zijn

bij deze calendar maakt die keuze nog veel minder impact namelijk kan support voor anderen altijd later als dit goed lijkt te werken, worden toegevoegd ik snap dus het gezeur niet zo...

neem desnoods wat webkit libs en bouw een mini browser als 'native client...
Zelf hou ik ook geen rekening meer met IE.
Het kost simpel weg teveel tijd en ik blijf van mening dat in feite alle browser gewoon dezelfde engine dienen te gaan gebruiken en gewoon het standaard blijven volgen.

Webkit is eenmaal de beste keuze op dit moment.
blijf van mening dat in feite alle browser gewoon dezelfde engine dienen te gaan gebruiken en gewoon het standaard blijven volgen
Als je je websites alleen voor jezelf maakt dan prima. Maak je ze voor de wereld dan sluit je een enorme groep uit. Een slimme website bevat helemaal geen fratsen die op verschillende browsers anders werken. Het probleem is helemaal geen browser probleem maar een website probleem, de keuze van de browser is er 1 van de bezoeker en dat is een groot recht dat je als website bouwer hebt te respecteren.
Ik zie het als volgt:

IE6 en IE7 support droppen is tegenwoordig al gangbaar en goed te verkopen, deze browsers zijn zwaar achterhaald, en het kost naar verhouding te veel tijd en geld om deze helemaal te supporten, tenzij je site erg simpel is. Wel moet gezegd worden dat indien je aan ecommerce doet, deze kleine groep commercieel gezien nog steeds interessant kan zijn om te ondersteunen.

IE8 is momenteel de nieuwe "IE6". Het is een browser die je wilt droppen, maar het marktaandeel is eigenlijk nog te groot daarvoor, heeft deels te maken met XP. IE8 is redelijk goed in de basics, maar ondersteunt geen HTML5/CSS3 en ook de moderne javascript APIs niet. Gezien hoe vooruitstrevend dit concept is in web technologie, is ook het niet supporten van IE8 goed te verkopen, zelfs Google zelf overweegt dit.

Dan komen we bij een zeer brede groep aan "moderne" browsers: IE9, IE10, Firefox, Chrome, Opera, Safari. In een normaal web project wat zich aan standaarden houdt, zou je deze allen moeten ondersteunen. Kleine renderings verschillen zijn normaal en los je op met progressive enhancement.

Echter, het compleet niet ondersteunen van alles wat niet webkit is, gaat wel erg ver. In een startup mode, om het concept te verkopen als prototype, kan ik het me voorstellen. De enige technische reden die ik kan bedenken om dit te doen is omdat webkit een aantal nieuwe javascript APIs beter ondersteund (zoals WebRTC).

Anyway, zo'n ramp is het ook weer niet. Als het aanslaat kan alsnog de support uitgebreid worden. Conceptueel vind ik het verfrissend om stokoude browsers achter ons te laten. Ook ben ik erg te spreken over hun web visie, dat een krachtig, modern en open web uiteindelijk veel native apps zal vervangen, en dat dat beter voor ons allemaal is.
Wat me opvalt is dat ze aan de ene kant je privacy etc. benadrukken (gebruiker is de baas over zijn gegevens etc.), maar aan de andere kant worden (tenminste, dat idee heb ik) wel alle reistijden etc. via google binnengehaald. Of is de hele dienst daarachter ook van hunzelf?

Edit: zojuist even de site bekeken, en behalve het feit dat er nogal wat Engelse spel/typfouten inzitten (zoals "create a new account with your mail address or mobile phone number and your set to go" en "as an user") ziet het er op zich wel leuk uit. Wat meer info over wat hun agenda bijzonder maakt (bijv. met behulp van een filmpje) zou echter geen kwaad kunnen. Het is dat ik dit zie op tweakers, maar aan hun website zie ik nou niet meteen dat dit 'the next agenda' is.
Wel mooi (en fijn) dat het voor gebruikers gratis is overigens :). Al vraag ik me af hoe dit gaat in relatie met hun kijk op privacy.

[Reactie gewijzigd door Orian op 5 mei 2013 08:42]

Vanaf hun website gehaald;

"With live traffic routing powered by TomTom, Calendar42 makes sure you’ll be where you need to be."

Ze gebruiken TomToms data dus denk ik.
De kaart is van OpenStreetMap en MapBox. Geocoding gebeurd via google (dus google weet sowieso *alle* locaties). Route informatie komt van TomTom, dus ja, TomTom weet het meeste, daarna MapBox en daarna pas Google, dus al met al hebben ze een relatief goeie job gedaan.
En daarnaast hebben ze nog hun eigen geocoding service: http://calendar42.com/bag42/ :)
offtopic:
Ironisch genoeg krijg je bij het aanmelden te zien "Register - We take your privacy [enter] seriously". Door het wat ongelukkige zinseinde leest het enigszins vreemd. Deed me een beetje denken aan deze

Het Engels mag hier en daar wel wat bijgeschaafd worden, maar de interface werkt naar mijn idee wel erg lekker. Overigens ben ik het volledig eens met de infoverstrekking op de website. Het concept is erg gaaf, en het werkt ook goed, maar de communicatie naar de end-user moet duidelijker. Een goed idee/concept is het eerste, het 'verkopen' aan de klant is een tweede.

Vooral zo blijven doorgaan en jullie komen er wel. ;)
Ik vind de Nederlandse fouten "Event titel" en "Locatie naam" eigenlijk veel meer om te huilen.
Fouten in Engels is verplicht als je op de TU een curriculum volgt :)
Ze noemen het een bedrijf; maar heb niets gehoord over de bron van inkomsten? Het ziet er heel strak uit, maar denk niet dat het vernieuwend genoeg is om een abo te nemen tov google calendar bijvoorbeeld.
https://calendar42.com/about/values/
7. Businessday
We work to make a profit.
Daarnaast, wat is het verdienmodel van Twitter?
Net als dat van alle andere startups: helemaal niks verdienen, de verliezen beperken en wachten tot een google, apple, microsoft of facebook je overneemt.
Daar ben ik het mee eens. Ik kan op hun site ook nergens een verdienmodel vinden. Want leg ik me nu vast op een dienst die straks betaald gaat worden?

[Reactie gewijzigd door HawVer op 5 mei 2013 13:59]

Mooi idee alhoewel ik niet zo erg fan ben van de layout. Ik denk dat een wat simpelere layout beter gaat passen bij een app zoals een kalender. Maar natuurlijk is dat mijn eigen mening :)
Mee eens. Als domme gebruiker heb ik liever eerst een simpelere interface om eraan te wennen; dan zou ik graag later de geavanceerde interface in willen schakelen. Nog een ding dat ik zou willen zien in deze overigens uitmuntende applicatie:

- Als je met je muis over een (potentiële) nieuwe afspraak zweeft, meteen een melding of pop-up laten zien die je vertelt of de nieuwe afspraak overlapt met bestaande afspraken in je agenda. Dat moet niet al te moeilijk zijn. Zie Boomrang Calendar, een extensie voor Firefox die tijdstippen en data in je Gmail automatisch rood of groen maakt op basis van je agenda, en je meteen de afspraak in laat plannen door in de e-mail erop te klikken (Boomrang werkt alleen nog steeds niet goed met Nederlands, maar dat terzijde).

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 5 mei 2013 19:50]

Als ik het zo bekijk zit het prima in elkaar.
Dynamische opzet, geen ge-reload meer!
Dat zie ik zeer graag terug op elke website tevens iets wat met Javascript/AJAX prima uit te voeren is.
Anoniem: 614
5 mei 2013 22:15
Als je vergelijkt met Exchange > 2010 dan blijft er niet veel meer over. Denk ook niet dat veel bedrijven hier op zitten te wachten. Zullen sommige commerciele/marketing bedrijven wel leuk vinden: meer inzicht in wat mensen doen. De beperking in browser versie vanwege de o zo veilige/betrouwbare webkit maakt dat het een idee is dat bijvoorbaat is gedoemt om te mislukken. Als ze dat van te voren al wisten hadden ze er niet eens hoeven te beginnen :)
Waarom zou het mislukken?

Er zijn genoeg bedrijven die geen windows, microsoft office en/of internet explorer meer gebruiken of zelfs nog nooit nodig gehad hebben.

En als het goed werkt, dan werkt het toch?
Ik denk eerder een bedrijf die zichzelf gaan vastketen aan IE, MS zichzelf enorme productieve en innovatieve werkmethodes mislopen.

Daarbij hoef je ook niet als doelgroep altijd iedereen te willen bereiken maar meer de klanten die er ook serieus gebruik van willen maken. En verder kan je het altijd voor hun nog als een leerzaam traject beschouwen, aldoende leert men?
Anoniem: 614
@BoringDay7 mei 2013 16:21
Maak ik er in plaats van Exchange een Domino server van :+
Het kleinbedrijf is denk ik wel geintresseerd in zulke applicaties.
Ik krijg hier toch het idee dat hier reclame wordt gemaakt voor de TU Delft. Volgens mij zijn velen het er hier over eens dat dit nou niet een erg opzienbarend project is. Reken maar dat andere universiteiten ook dit soort projecten hebben.
Als hier wordt aangekondigd dat hier een reeks van komt onder het motto 'Delftware', met, als we dit als maatstaf nemen, meer kleine studenten-opstartprojectjes, dan is dat toch pure reclame? Het werven voor aanstaand studiejaar is gewoon begonnen!
Neem in je achterhoofd dat Tweakers onderdeel is van de Persgroep, en ja, dan worden er afspraken gemaakt met derden om dit soort items te maken. Dat heet een win-win situatie, want wij hebben een aardig leuk item en worden geinformeerd over nieuwe projecten. De derde partij heeft kosteloos kunnen vertellen aan duizenden mensen wat hun product inhoud. En Tweakers heeft content.

Iedereen blij :)
Waarschijnlijk heeft de TU delft wel een soort van hand in dit filmpje, anders zou het niet zo gepromoot zijn. TU Eindhoven en de Universiteit Twente hebben ook genoeg van dit soort Spin-offs, maar die krijg je hier mee dus niet te zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee