Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Delftware: een YouTube voor 3d-productpresentaties

21-04-2013 • 08:00

66 Linkedin

Een nieuwe start-up hoeft niet altijd vanuit een goed idee te zijn ontstaan; het kan ook een noodgedwongen beslissing zijn. Het team achter de start-up Binki.es was oorspronkelijk werkzaam in de gamesindustrie, maar besloot twee jaar geleden iets heel anders te gaan doen. Met de kennis van het verleden ontwikkelde het een nieuw platform voor productpresentaties. Volgens oprichter Remco Huijser is de huidige presentatie van producten op het web, met statische foto's, 360-viewers en eenzijdige video's, saai en achterhaald. Van Binki.es wil hij binnen afzienbare tijd een soortgelijk platform als YouTube maken, waar consumenten specifiek op zoek gaan naar productinformatie en vooral -visualisatie.

In de komende weken neemt Tweakers een kijkje bij een aantal opmerkelijke start-ups uit Delft, in de nieuwe serie 'Delftware'.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (66)

Wijzig sortering
Een heel erg leuk idee, ook tof dat ze gedurfd hebben om het werk helemaal om te gaan gooien en te gaan werken aan Binki.es.

Remco gaf overigens aan het eind aan over 10 jaar te willen dat we als consument gaan naar Binki.es om te kijken of er al een ''beleving'' beschikbaar is van het product dat we willen aanschaffen. Wellicht niet zo bedoeld, maar beter lijkt het mij om de consument juist op de website van de fabrikant of bijvoorbeeld tweakers te laten waar een Binki op geïntegreerd wordt i.p.v. users extra handelingen te laten verrichten daar naar Binki.es te gaan en daar te zoeken.

Zojuist ook even zitten spelen met de HP Envy Binki, jammer vind ik het persoonlijk dat je bijvoorbeeld de optie ''poorten'' kunt aanklikken en hierbij vervolgens weer afhankelijk bent van een (ook nog zeer kleine) afbeelding. Juist hier zou ik ook interactie verwachten dat je bijvoorbeeld op USB2.0 kunt klikken en vanuit het plaatje naar de betreffende poorten op het 3D model gaat met een knop naar ''volgende'' voor de USB poort(en) aan de andere kant. En een knop ''terug'' om weer terug te gaan naar het plaatje en dus de specificaties.

Nogmaals heel erg leuk concept en ik zie hier ook wel wat in, zet hem op heren!
+2Anoniem: 513056
@Perkouw21 april 2013 10:58
Bedankt voor de positieve feedback Perkouw! Wat je zegt klopt: wij willen vooral graag een "standaard" neerzetten qua beleving. Dit moet een consument vooral tegen komen waar ze op dat moment op zoek zijn naar informatie over een product. Het is inderdaad een stuk logischer dat dit op tweakers, de site van de fabrikant of de webshop is.

Je idee over de poorten zijn we het helemaal mee eens, het heeft zelfs in het originele concept gezeten. Helaas moet je wegens tijd en budget redenen toch keuzes maken.
Bij deze ook even een feedbackje over de HP Envy pagina.

BIj de ? knop staat dat je moet links-klik-draggen om te draaien. Dit werkt niet bij deze binki. Wellicht dat het aan mijn flash/Chrome versie ligt.

Chrome: Version 26.0.1386.0 dev-m
Flash: 11.6.602.167

Als het niet aan mijn browser/flash versie ligt maar puur een feature is dan lijkt het mij ook netter om de ? automagisch aan te passen naar de enabled/disabled features o.i.d?

----

Nog iets wat mij opviel bij de Senze Umbrella's:

Als je op de ? knop klikt krijg je een mooie popup met een duidelijke guide hoe je de applicatie moet gebruiken.
Je kan hem keurig sluiten door 'ergens' te klikken. Maar de mouseclick registered op de 3D presentatie layer onder de popup. Daardoor kan je perongeluk op andere controls klikken. (Heel makkelijk reproduceerbaar zijn de kleur knoppen)

Als je over de popup-hovered dan zie je al meteen dat de kleur-knoppen de hover/mouseover events binnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door daan.timmer op 22 april 2013 10:07]

Een goede ontwikkeling op een goed moment. Dat laatste leid ik af uit de interesse die HP aan Binki schenkt. Hiernaast is dit een logische ontwikkeling die met de beschikbaarheid van de huidige randvoorwaarden moest gebeuren. Binki zal er denk ik rekening mee moeten houden dat meer partijen op een dergelijk idee komen/zijn gekomen. Snelheid is het devies (zeggen ze zelf trouwens ook, hoor ik nu na de tweede keer luisteren). De onderliggende engine (Flash, HTML5) is arbitrair, want uitwisselbaar. Dat verandert niets aan het idee, hoogstens in feature set.

De HP presentatie is een trial, en misschien daarom nog wat beperkt. Ik zag dat Perkouw het ook al had opgemerkt, wanneer ik de aansluitingen scan zou ik verwachten dat het model een zwaai krijgt zodat de aansluiting van keuze in je blikveld draait en inzoomt. Het zit niet in de presentatie maar zal zeker kunnen.

Zelf zie ik deze tool meer als een producenten ding dan een tool die door webwinkels wordt ingezet. De producenten betalen de productpresentatie en kunnen deze natuurlijk wel aan webwinkels ter beschikking stellen. Verder denkende is dit niet alleen geschikt voor de producenten-consumenten markt, maar ook voor de business to business markt. Denk hierbij aan kapitaalgoederen.

Wat ik merk is dat Binki nog kantelt tussen het aanbieden van services versus het aanbieden van een toolset. Mijn advies even: zet in op services. Klanten (in spe) zijn nog onbekend met het domein. Binki bereikt een bepaalde handigheid in het opzetten van de presentatie n.a.v. de aangeboden 3D moederdata. Re-work is altijd nodig. Een presentatiemodel is iets anders dan productmodel. Grensvlak hierin is dat het op een wijze gebeurd die voor de Binki-klant acceptabel is. Hiervoor is wat interactie nodig. Wanneer het maken van een productpresentatie als proces meer is uitgekristalliseerd, een tweede fase, zou Binki een/enkele workshops kunnen opzetten voor de productie van de productpresentaties, zodat Binki zelf zijn handen vrij krijgt voor het verder stroomlijnen van de software-interface.

Over dat stroomlijnen: less is more. Verzand niet in features en modeldetails. Blijf dus weg bij perfectionisme, klanten kijken met een globaler oog. Binki zou zich wat mij betreft moeten richten op een snelle interface voor de hoogst noodzakelijke features om een complete presentatie van redelijke kwaliteit heel snel te kunnen produceren. Heel snel om met een lage kostendrempel klanten aan te moedigen een sprongetje te wagen. Het model rework zou bijvoorbeeld een impliciete douche over het model kunnen zijn die bepaalde standaard bewerkingen automatisch uitvoert. Binki moet ook een antwoord hebben op de verwerking van massieve 3D-modellen (geen sneaker of HP, maar bijvoorbeeld een booreiland). Dit soort modellen vergen mogelijk een andere methodiek en andere hardware ;). Zorg ook dat uiteenlopende bestandsformaten zijn te slikken. Binki zou die kosten naar zich toe moeten trekken om een moeizame (productdata) communicatie met de klant te voorkomen.

Een leuk initiatief, dat statische visualisatiefilmpjes verandert in een interactieve productbeleving, op het web nota bene.
Mooi, maar ook niet heel bijzonder. Wel een groot gehalte van 'waarom is dit er nog niet'.

Maar de vergelijking met YouTube, daar snap ik helemaal niks van, dit is gewoon een andere manier van product viewing, een stap verder dan 360 view. Overigens vraag ik mij ook af of dit al niet een keer gedaan is (dan wel op kleine schaal).

Leuke gimmick, lijkt me wel erg prijzig om te maken voor elk afzonderlijk product. Grote fabrikanten zullen dat er aan de andere kant wel voor over hebben.

O ja, die naam kan inderdaad echt niet, zeker niet als je internationaal wilt gaan. Het straalt totaal geen professionaliteit uit, je klinkt als een kindercrèche. Als je dan toch voor www.binkie.es kiest, zorg er dan ook voor dat binkies.nl / binki.nl etc naar je website doorlinkt. Lijkt mij lastig te vinden zo. De keuze van de naam en website lijkt gekozen om het 'leuk', maar niet echt doordacht wat betreft marketing.

Succes met jullie product!

[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 april 2013 11:46]

Dit lijkt me een interessante reeks worden! Een kleine kanttekening.... Waarom alleen richten op Delft? Zijn er landelijk niet ook leuke start ups te vinden?
Ik vind Binki / Binkie wel een mooie methode om je product te laten zien, alleen als ik bijvoorbeeld op www.binki.es ga kijken zie ik meteen op de homepage dat teksten en randen er korrelig en hakkig uitzien (geen strakke lijnen, niet 100% scherp). Dat is waarschijnlijk wel te verbeteren maar vindt het wel jammer. Zeker nu de consument de 326 dpi van de iPhones en devices gewend zijn.

Ik denk ook dat als Binkie haar product wil gaan verkopen aan grote klanten, ze echt een betere oplossing voor mobiele apparaten moeten vinden.

Nu is het uit de video zo:
Wanneer een consument een binkie tegenkomt op het web, kan zij via een binkie app die binkie openen. Moet wel eerst even binkie gedownload, geinstalleerd worden. Hier wordt dus ook van de consument verwacht dat het binkie al kent! Heel merkwaardig dat je als consument een productshowcase methode zou kennen.

Vervolgens wordt een vergelijking gemaakt met youtube. Waar binkie opeens consumentgericht is, waar je als consument even een binkie opzoekt om te kijken, hoe ziet het product er nou uit? Stel je voor: "de nieuwe iPhone is er! Ik heb de binkie gezien moet je kijken hoe dun hij is." Ik denk dat dit wel een leuke uitbreiding zou kunnen zijn van het concept binkie. Maar ik denk dat het bedrijf zichzelf nog moet vinden. Welke kant willen wij op? Want voorlopig is het een soort tweestrijd: gaan we voor de consument, of de producent?

Maar ik begrijp allemaal dat het een startende onderneming is, ik zie zeker de potentie en zie dit ook zeker niet als kritiek. Dit is gewoon wat in mijn hoofd omgaat als ik deze video kijk.
+2Anoniem: 513056
@vLoon22 april 2013 11:43
Bedankt voor de feedback! Wij zijn ook niet zo blij met het feit dat je als consument een app moet installeren op je device voordat je een binky kan bekijken. Gelukkig is het wel zo dat je dat maar 1 keer moet doen en dan alle binkies kan bekijken.

Veel beter zou natuurlijk zijn dat we direct in de browser van je mobiele device onze oplossing kunnen laten zien. Helaas is een platform als iOS nogal dichtgetimmerd. Op (sommige) Android devices zien we dat je een webgl wel direct kan runnen in de browser. We zijn zeker van plan van deze ontwikkeling gebruik te maken.
Ja dat is nogal lastig, maar misschien is het over twee maanden weer anders. Je weet het gewoon niet met de ontwikkeling die internet doorgaat.
Beetje jammer. Ik als Linux gebruiker met Firefox en Chrome kan blijkbaar geen binkies bekijken. "Oh noo, binkies are not (yet) supported on your platform."
Dit is vet cool., ik kan me alleen voorstellen dat hier een heleboel arbeid in gaat zitten, en het dus niet echt handig is dit voor "alles" te doen.

Of worden de models gegenereerd / ingescanned op de een of andere manier?

[Reactie gewijzigd door bbr op 21 april 2013 13:22]

+2Anoniem: 513056
@bbr21 april 2013 15:42
Er zijn grofweg 3 manieren om de 3d modellen in een binky te krijgen:
 • Er zijn 3d modellen beschikbaar (bijvoorbeeld als CAD tekeningen). Het gebruik hiervan in een binky is het minste werk.
 • Een model kan worden nagemaakt op basis van foto's. Dit is inderdaad redelijk arbeids intensief, hoewel de tools de laatse jaren wel sterk verbeterd zijn.
 • Tegenwoordis zijn er ook steeds meer 3d scan methodes beschikbaar. Dit heeft veel potentie, maar moet nog wel flink uitontwikkeld worden.
ipv uren te besteden aan modellen maken voor een product wat je in je handen hebt is het inderdaad misschien handiger om een 3D scanner te gebruiken.

Dan kost het maken van een model maar enkele minuten.
Voor +-500 euro kan je bij http://www.david-laserscanner.com/ een kant en klaar 3D scannerpakket kopen.

Of er zelf een in elkaar knutselen met een webcam en een laserpointer kan ook met deze software en dan kost het je (bijna) niets.
Goed concept. Ze wisten zelf toch ook wel dat flash geen lange toekomst meer had. Zonde van alle tijd en energie. Nu is het wachten totdat een ander ze voor is in HTML5, hopelijk kunnen ze zelf hier toch nog genoeg van profiteren.
+2Anoniem: 513056
@MrBreaker21 april 2013 10:48
Thanks! Het probleem is een beetje dat er op dit moment gewoon nog geen one-size-fits-all oplossing bestaat. De eerste versie die we een jaar geleden gebouwd hadden was in Silverlight 5. We weten allemaal hoe dat is afgelopen :)

We hebben ook nog wat andere dingen geprobeerd, maar zijn uiteindelijk uitgekomen bij een oplossing waarbij we naar Flash (of andere talen zoals javascript/webgl) kunnen compilen. We hebben dit tot op heden alleen nog de Flash versie gereleased.
Gezien jullie game achtergrond, waarom hebben jullie niet voor Unity3D gekozen?
Volgens mij, aan het flash bestand te zien, gebruiken ze Unity.
Ik denk dat ze een hele goede en duidelijke reden geven. WebGL is voor intensieve 3D modellen nog niet helemaal klaar, en alle andere toepassingen vereisen weer andere plugins.
Ik begrijp de haat jegens Flash sowieso niet, het is te zwaar voor mobiele apparaten, oké, maar verder is het zo slecht nog niet, toch?
Ik denk dat de haat vooral komt van de kant van OS X gebruikers. "Flash draait niet goed op onze Mac's dus het is kut software."

Flash is op het gebied van Video en 3D mijlen ver op HTML5. Probeer maar DRM toe te passen op HTML5 video. Er is goed nieuws overigens aangezien Netflix met een aantal partijen bezig is om DRM onder HTML5 mogelijk te maken:

http://arstechnica.com/in...e-drm-ducks-are-in-a-row/

Grootste probleem van HTML5 is in mijn ogen dat het nog geen standaard is, iets wat je nu gebruikt in HTML5 kan eruit worden gehaald in de final versie van HTML5 waardoor je webapplicatie in één klap nutteloos kan worden.

Ikzelf gebruik al jaren flash op mijn Windows machine icm Chrome en heb geen problemen. Leuk is dat Chrome automatisch Flash up to date houdt. :)
@Magnifor:

Toch denk ik dat de reden waarom het bij jou dus wel goed werkt is dat je Chrome gebruikt. Flash wordt bij Chrome als ik het goed heb "gesandboxed" in de toepassing van Chrome zelf, wat betekend dat als je Chrome sluit, Flash ook daadwerkelijk afsluit zonder shit achter te laten, wat het bij IE, FF, Safari etc. wel doet..

Ik heb ook onder Windows vaak zat dat ik mn geheugen en cpuverbruik exponentieel zie stijgen bij het laden van een Flash video/spelletje/whatever..

En DRM heeft voor dit doeleind volgens mij geen enkele relevantie.. Ben het wel met je eens dat het feit dat HTML5 nog geen standaard is vervelend kan zijn op de langere termijn als er functies uit gehaald worden ja, toch denk ik dat dit eerder een standaard gaat worden als met de mogelijkheden goed in begint te zien.

[Reactie gewijzigd door KiDoNL op 22 april 2013 00:18]

Ik denk dat DRM wel degelijk belangrijk is voor de acceptatie van HTML5 en plugin-free browsing ervaring.

Als men wil dat Flash compleet van het internet verdwijnt moet er een DRM implementatie komen zodat diensten zoals YouTube, Netflix, Hulu, Sport 1, Eredivisie over kunnen stappen op HTML5. Nu voldoet een simpele save as om de video op te slaan.

Waarom zou overigens DRM niet relevant zijn voor dit doeleind? Ik kan mij best voorstellen dat bedrijven hun 3D modellen willen beschermen, dat lukt met Flash beter dan met HTML5.
Waarom is DRM goed?

En nee de "haat", want het is geen haat, maar wrevel met flash komt niet van de OSX mensen maar van mensen die bijvoorbeeld met firefox en andere browser regelmatig crashes hebben.
En vanwege de security holes.

Ook snap ik niet wat er zo goed aan binkies is. Het is geen binkies het is gewoon flash. Misschien dat het later binkies wordt, ...

Maar de kans is groot dat het gewoon HTML5 of webGL wordt. Het is een aardige marketingterm. Maar het equivalent van "lege calorien".

Wat ze hebben (en daar zou eventueel waarde in zitten) is een set tools om de flash filmpjes mee te maken en statistieken over te verzamelen.
WHOOPDIEFUCKINDO
Ik denk dat ze een hele goede en duidelijke reden geven. WebGL is voor intensieve 3D modellen nog niet helemaal klaar, en alle andere toepassingen vereisen weer andere plugins.
Ik begrijp de haat jegens Flash sowieso niet, het is te zwaar voor mobiele apparaten, oké, maar verder is het zo slecht nog niet, toch?
Ik denk dat mensen vooral haat hebben aan de vele crashes op o.a. firefox en ook wel eens op chrome. En misschien security issues als die er zijn?
0Anoniem: 415197
@jochem420723 april 2013 13:20
En ook de installatie kan tot irritatie leiden:

Als je geen superuser bent en niet mag installeren -> irritatie
Als je linux hebt en eerst een .tgz file moet uitpakken etc -> irritatie

Vooral als je als gebruiker even snel iets wilt opzoeken en dan ineens uit het niets wordt geconfronteerd met zo'n "bevel" om iets te installeren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 24 april 2013 11:31]

Het staat al jaren stil.. Flash is voor een computer ook zwaar.. Als ik een interactief flash app heb openstaan op mn computer zie ik ook 25% cpu naar flash gaan soms zelfs naar 50%.. Waarom??

HTML5 is er wel klaar voor, en kan het ook wel aan.. Alleen niet iedereen heeft al een HTML5 capablie browser.. Ik zou dus HTML5 als pre nemen en als je geen HTML5 kan draaien Flash pakken.. SliverLight zou ook een mogelijkheid zijn..
Het staat al jaren stil
Dat heb ik nooit zo goed begrepen van mensen.. Hoe kom je hierbij? Flash wordt constant doorontwikkeld en bijgewerkt. Dus praat je maar gewoon wat mensen na die er ook niets over weten, of denk je iets te weten wat Adobe niet weet?

Dat Flash de oorlog uiteindelijk niet gaat winnen geloof ik, de makers en bijna iedere flasher wel, maar html5/webGL is er echt nog niet klaar voor. Ja er zijn zeker een paar mooie en goede demo's. Die vaak in 1 of 2 browsers werken. Nu nog een penetratie van 95%+ procent, inclusief de iOS-en, een uniforme standaard voor 3d content en een goede ontwikkelomgeving.
Ah cool, zoiets doe ik ook :P

Ze zullen ook wel Unity3D gebruiken, erg fijn platform om interactieve 3D dingen mee te maken.
+2Anoniem: 513056
@Menesis22 april 2013 11:36
Na onze Silverlight versie zijn we overgestapt op Unity omdat dit inderdaad een geweldig platform is voor game en 3d app development. In eerste instantie draaide we de binkies d.m.v. de Unity plugin. Hoewel deze erg goed is geadopteerd kregen we toch vaak de feedback dat mensen een plugin moesten installeren. Toen Unity Flash ondersteunde als output zijn we daarom direct over gestapt.

Voor een goede toepassing is het voor ons echter belangrijk dat we super korte opstart tijd hebben om zo snel mogelijk iets te kunnen laten zien. Unity bleek hier minder goed geschikt voor te zijn. Hier heb je overigens voor games geen last van.

Om meer grip te krijgen over de startup van een binky hebben we daarom gekozen om helemaal zelf een player te ontwikkelen. We zijn nu in een overgangsfase van de Unity versie naar onze eigen versie: beide versies kom je daarom nog tegen op ons platform.
aha! Inderdaad is Flash met Unity nog niet perfect.. Gaaf dat jullie zelf een player ontwikkelen :)
Waarom je beperken tot productbeleving? Juist het youtube verhaal moet duidelijk maken dat je beperken tot een bepaald gebied zonde kan zijn, als zij een datingsite waren gebleven had het werkwoord youtuben nooit bestaan!
+1Anoniem: 513056
@Pure4Real21 april 2013 11:56
Door te beperken waar we voor gaan creëren we focus en wordt het makkelijker om te bepalen wat we doen (en vooral ook wat we niet moeten doen). Wat we vooral meenemen uit het verhaal van YouTube is dat je altijd je ogen open moet houden voor nieuwe kansen.
Een mooi concept, alleen denk ik dat het niet zo erg gaat aanslaan, want een product foto maken is vele malen makkelijker dan een 3D model, zeker voor marketing mensen. Ik denk dat daar dan ook de limitatie in zit. Ze moeten het maken van interactieve 3D modellen vele malen aantrekkelijker maken dan de tradditionele productie foto's. Iedereen kan nu youtube filmpjes maken, maar 3D modellen maken, is niet zo toegankelijk.
Ik denk dat de animaties/3D-modellen vooral nut hebben bij het laten zien wat een product kan, niet zozeer hoe een product eruitziet (met uitzondering van binnenkanten en dergelijke, oftewel aspecten die je als gebruiker niet meteen kan zien).
Maar je kan natuurlijk ook foto's afwisselen met animaties/3D-modellen in je presentaties -voor een complete mix aan indrukken.

In de manier waarop je die afwisselingen dan vormgeeft/weergeeft kan je als bedrijf uitblinken en uniek en innovatief zijn, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door oja op 21 april 2013 12:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee