Door Jeffrey van Maurik

Delftware - Het wapen tegen laptopdiefstal

28-04-2013 • 08:00

171 Linkedin

Simpele oplossingen kunnen aan de basis staan van ambitieuze ondernemingen. Door een enorme toename van diefstal op universiteiten zagen Sander Schutte en Jasper Schuurmans een kans om voor zichzelf te beginnen. VirtuaLock is een klein stukje software dat je laptop beveiligt tegen diefstal. Dit gebeurt door middel van checks op verschillende componenten en het laten afgaan van een alarmgeluid. Daarnaast heeft de software een sociaal element, waarbij andere gebruikers van VirtuaLock die op hetzelfde netwerk zitten, een notificatie krijgen van een diefstal.

VirtuaLock is voor studenten van de Universiteit van Amsterdam, TU Delft, Erasmus Rotterdam en Universiteit Maastricht gratis te gebruiken. Deze universiteiten hebben een licentie genomen op de software.

In de komende weken neemt Tweakers een kijkje bij een aantal opmerkelijke start-ups uit Delft, in de nieuwe serie 'Delftware'.

Reacties (171)

171
168
108
7
0
22
Wijzig sortering
Mooie oplossing dit, jammer dat de pricing voor bedrijven een beetje onduidelijk is op de website.

Wij draaien veel beurzen waarbij laptops op de stand aanwezig zijn. Even weglopen voor een gesprek/toilet/sigaret levert altijd problemen op. Je moet altijd even je collega om de hoek vragen te kijken of je neemt je laptop mee. Dit zou het probleem grootdeels oplossen, omdat er altijd wel iemand op of om de stand staat.

Instant buy voor ons, nu nog kijken wat ik als bedrijf moet betalen.

[Reactie gewijzigd door PWM op 28 april 2013 09:47]

Kan je dat niet gewoon zo'n Kensington-slot gebruiken?
Of een poort-slot op je vga-poort?
Kan je dat niet gewoon zo'n Kensington-slot gebruiken?
Een kensington-slot houdt alleen mensen tegen die minder dan 2 seconden hebben om je laptop mee te nemen. Met een eenvoudige tang knip je de kabel zo door.
De gelegenheid maakt vaak de dief, er vertrekken waarschijnlijk weinig mensen naar zo'n beurs met kniptang in de broek om even laptops te gaan stelen. Daarbij is er ook nog sociale controle, even met een tang staan fikkelen valt meer op dan gwn een laptop opnemen en weggaan.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 28 april 2013 11:05]

Herrpino:
"Met een eenvoudige tang knip je de kabel zo door"

Dat is onjuist, je hebt daar een aanzienlijke tang voor nodig, lees: broekzakonvriendelijk.
Wel een probleem is dat sommige van die locks al met een opgerold papiertje open gaan.

Back-on-topic:
Dit systeem automatiseerd in feite sociale controle en technische controle, ideaal imho.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 28 april 2013 11:30]

Zo'n slot is inderdaad tegen de gelegenheidsdiefstal. Bij een gerichte diefstal wordt er wel een tang meegenomen om allerhande kabels door te knippen.
Dit heb ik zelfs bij desktops gezien, knippen is allemaal veel sneller dan kabeltjes een voor een afkoppelen.

HP toestellen kunnen via de docking bay nog worden vastgezet (ook via Kensington slot, maar dan op de docking ipv laptop). Er zijn zat voorbeelden van hardware oplossingen maar dit lijkt me wel een mooie software oplossing.
Veel laptops hebben een hele slanke speaker grill. Stel dat je een stukje tape daarover plakt, dan demp je het geluid enorm, zeker deze hogere frequenties. Stop je het ook nog eens in een dikke tas, dan vraag ik mij af of je nog iets van hoort. Dan hoef je niet eens aan de accu te komen.

Toch vind ik dat sociale concept ook interesant, maar hoe werkt dat eigenlijk? Ik neem aan dat niet iedereen op een campus een bericht van diefstal krijgt. Krijgt iedereen die je ooit hebt ?"toegevoegd"? een signaal? Kijkt programma of de laptops zich binnen hetzelfde netwerk bevinden?
[...]
Een kensington-slot houdt alleen mensen tegen die minder dan 2 seconden hebben om je laptop mee te nemen. Met een eenvoudige tang knip je de kabel zo door.
Bij zo'n Kensington slot is een tang niet de juiste oplossing. Gewoon een harde ruk is simpeler, sneller en net zo effectief. Zoek maar eens naar tests op dit onderwerp; het resultaat is in meer dan de helft van de gevallen een kleine beschadiging op de laptop op het punt waar het slot bevestigd is.
Mooi idee. Vooral in een zakelijke omgeving lijkt me dit wel handig. Ik vraag me af of er op scholen niet misbruik van gemaakt gaat worden om even het alarm aan te laten gaan en vervolgens weg te lopen.

Zelf doe ik liever altijd mijn scherm dicht (spaart me weer batterij) dus ik vraag me af of die open moet blijven staan. Ook vraag ik me af of je het volume kunt beperken. Hij staat nu inderdaad erg hard wat handig is, maar met een minder volume bereik je volgens mij wel hetzelfde en met een false-positive is ie nu wel erg hard.

Was er trouwens geen studie dat men weinig aandacht schonk aan dergelijke (auto-) alarmen? Verder is het niet zo heel boeiend dat de rest je laptop in de gaten kan houden als je weggaat, maar wat ik vaak merkte is dat er meer mensen tegelijk weggaan, waardoor je daar juist veel kwetsbaarder bent. Bijvoorbeeld om te lunchen of lunch te halen.

Niet elke laptop heeft volgens mij een motion-sensor of gps om hem weer te kunnen detecteren. Hoe gaat het systeem daarmee om?
Precies.
En what about hardware volume knoppen?
Of na inpluggen van koptelefoon?

Menig laptop die weg is is niet te tracken, zelfs al zou het via wifi kunnen. (Waar te zoeken en hoe zuiver is dat...)

Inderdaad, motion sensor en gps in een laptop, dat zullen er niet veel zijn.
dat van die koptelefoon is toch uitleg gegeven in het filmpje... je hebt hem duidelijk niet helemaal bekeken. geef dan ook geen reactie aub
Virtual lock bestaat al een tijdje. Het mooie van dit programma (en dat zie je helemaal niet in het filmpje, zonde!) is dat het niet alleen laptop bescherming is. Je kunt het ook zo instellen dat het alarm afgaat als er iemand met je muis of usb stick vandoor gaat. Ik gebruik het dan ook altijd op LAN-parties. Ideaal!
Ik heb zelf Virtualock en kan er het volgende over zeggen: Het werkt.
Hoe moet een dief weten dat jij er Virtualock op hebt zitten? De client en de server hebben continue contact en als dit contact zonder duidelijk afscheidsgroet verbroken wordt gaat hij ook piepen. Heb dat een keer meegemaakt en het is niet grappig. Oorzaak: netwerk van mijn studentenhuis viel weg.

Ik krijg direct een SMS als er aan mijn laptop geknoeid is. Heb 2x meegemaakt en het schrok de persoon wel meteen af. Een keer werd mijn USB stick gejat en heb ik nog snel terug weten te krijgen omdat ik op het geluid af ging. En een persoon liep meteen verdacht weg en heb hem gegrepen.

De volgende triggers zijn vast:
- Scherm dichtdoen.

De volgende kun je zelf aan en uitdoen:
- AC cable
- Network cable
- USB flash disk
- Keyboard
- Mouse
- Secondary monitor
- All USB devices.

Ik heb zelf nog niet meegemaakt dat er iemand in mijn buurt zat die ook Virtualock had. Dat kun je namelijk zien bij je statusicoon rechtsonderin beeld.

De reden dat ik Virtualock heb is omdat ik door dit te gebruiken gewoon even wegkan van mijn werkplek. Het is niet waterdicht natuurlijk maar dit voorkomt wel degelijk die vliegensvlugge diefstal...

Ik hoop zelf dat ze dit kunnen uitbreiden naar meer poorten en apparaten.
Ik maak sinds enkele dagen gebruik van VirtuaLock, en het werkt erg prettig. Het USB geval is op te lossen door op Hardware-ID te controleren, dit is een wens waarvan ik hoop dat die ooit nog eens gerealiseerd gaat worden! :Y)

Voor de rest is gebleken, dat het erg effectief werkt. Op de IT afdeling op mijn werk, word je 'gesheept' zodra je van je computer probeert weg te lopen zonder uit te loggen. Mijn USB stick zat nog in mijn laptop.. En een collega is zo slim om een batch bestand aan te maken met alle commando's erin om binnen enkele seconden je windows omgeving tot een hello kitty look-a-like om te toveren. Echter schrok hij toen hij mijn USB stick eruit haalde, en liet de waarschuwings toon uitlopen totdat het echte alarm afging. De hele afdeling dacht dat de brandalarm afging, en ik hoorde het alarm zelfs in de WC ( 20 meter verderop ). Ik moest mijn welverdiende rust pauze onderbreken, door naar mijn laptop te rennen en in te loggen.... haha. Het werkt dus erg effectief! Maar op mijn werk zet ik virtualock voortaan gewoon uit, maar op een plek waar je niemand kent werkt het perfect! _/-\o_
Er zijn genoeg laptops, zoals Dell laptops waar de 'dief' vooraf de Wifi/bluetooth module kan uitzetten met een fysieke switch aan de zijkant van de laptop. Zodat er geen melding meer kan worden verstuurd dat de laptop wordt gestolen.
En vervolgens kan de batterij eruit gehaald worden.

Een oplossing zou zijn dat als dat gebeurd je als dief zijnde bij de de BIOS tegen gehouden zou moeten worden met een wachtwoord. En de kans dat er nog wat met de laptop wordt gedaan aanzienlijk kleiner wordt.
Heb je de video wel uitgekeken? Als je WIFI uitzet, dan ziet de cloud software dat de pc 'disconnected' is, zodat die de meldingen gaat sturen (uitgelegd rond 5:00).

Ook kan de laptop beginnen te loeien als je iets wijzigt erop (usb-stick eruit trekken etc), maar aan de instellingen te zien (op 4:08) zit de WIFI switch er niet tussen. Maar misschien is dat omdat hij de MacOS versie demonstreert en het in de Windows-versie wel zit.

Bios-wachtwoord heeft geen effect, de dief ziet bij het stelen niet dat het wachtwoord erop zit, het enige waar dit goed voor is is dat de dief achteraf niet makkelijk aan jouw data komt (al zal dat ook niet zo moeilijk zijn als je de hdd uitbouwt, tenzij dat wachtwoord meteen een encryptiesleutel is).

[Reactie gewijzigd door sewer op 28 april 2013 09:46]

Ik vraag me af of dit pakket nou echt zo geweldig is. Ik gun deze jongens hun succes, maar dit is al in feite een drukke markt.

Zoals ik het zie in het filmpje biedt dit pakket geen encryptie van de harde schijf. Dat lijkt mij een groot gemis. Als je succesvol de laptop weet te stelen dan kan je eenvoudig nog bij de data op de schijf komen. Veelal is het nog meer daar om te doen (zeker bij bedrijven) dan om de hardware zelf.

Er is zo te merken ook een goede kans op vals alarm. Op werk heb ik vrijwel altijd mijn laptop bij me, dus als ik ga lopen lock ik het ding en neem hem mee. Dat zou meteen alarm zijn dus. Tevens wissel ik van access point als ik rond loop. Dan wil het wel eens gebeuren dat mijn laptop verbinding verliest en niet meteen overgaat op de volgende access point. Weer alarm. Een collega leent even ongevraagd je oplader? Weer alarm. Of als je de laptop moet uit drukken omdat deze vast is gelopen. Weer alarm. Na een paar keer volgt vermoed ik het verwijderen van het pakket.

Ik denk dat de combinatie kensington kabel met encryptie ook heel doeltreffend is tegen diefstal en om na diefstal ervoor te zorgen dat de machine onbruikbaar is.
Encryptie zit al standaard in OSX.
FileVault.
wat als je internet uitvalt .
Dit is natuurlijk nog steeds geen oplossing. Als de dief een laptop heeft gejat maar tegen gehouden wordt door de bios voor verder gebruik dan is de eigenaar de laptop nog steeds kwijt.. Of dacht je dat een dief de laptop dan eventjes komt terug brengen??
En daar raak je de kern van het probleem: een dief brengt nooit hardware terug. Als deze perfect beveiligd is wordt deze weggegooid. Dat is de reden dat wij beveiligen tegen simpele diefstal door bios wachtwoorden en niet tegen professionals. De laatste categorie dieven kun je alleen afstoppen met complexe beveiliging, en dat is de hardware simpelweg niet waard.
Ik zie nauwelijks toepassingsgebied.
Hardware is het misschien niet waard maar de gegevens op de laptop zijn dat wel.
Met de juiste versie van windows gewoon bitlocker activeren of een 3party app kopen.
De data is versleuteld. En voor het grootste deel niet eens op de laptop aanwezig, maar in een private cloud.

Je mist mijn punt; ja, een bios wachtwoord is simpel te verwijderen voor een techneut. Maar het gros van de dieven is geen techneut. En de georganiseerde misdaad draait zijn hand niet om voor welk niveau beveiliging dan ook. En aangezien dat kostbaar is beveiligen wij er niet tegen. Of bouwen jullie allemaal een bunker om je auto? Nee, dacht het niet. Er zit een slot en een alarm op dat een professional zo omzeilt. Zelfs de gps tracker omzeilen ze tegenwoordig. En toch bouwen jullie geen bunker. Omdat de kosten/baten analyse wel erg ongunstig uitpakt.
Huh? Een bios wahtwoord is wel de slechtste beveiliging die je kan hebben. Ook al zou de dief niet kunnen achterhalen hoe je die weghaald - wat extreem simpel is als je kan googlen - je bent je laptop nog steeds kwijt dus hoe beveiligd dit tegen simpele diefstal?

Daarnaast kan het uitzetten van Bluetooth of Wifi schakelaars natuurlijk ook door de software gedetecteerd worden en alsnog het alarm af laten gaan. De cloud werkt misschien niet meer omdat er geen internet beschikbaar is maar het afschrik effect zou nog steeds haalbaar moeten zijn.

Eigenlijk verbaasd het me ergens dat dit soort functionaliteit er niet allang is.
Gewoon je laptop niet zomaar in openbare ruimtes uit het oog verliezen is altijd nog de beste methode.

Het zou ook niet eens in mij opkomen om een laptop zo onbewaakt achter te laten, laat staan op een school.
Ik ga ervan uit dat als de verbinding met de Wifi verbroken wordt er ook een alarm af gaat..
Waarschijnlijk zit er ook wel een alarm op het feit dat je wifi of bt uitschakelt.
Dan wordt de verbinding met de Cloud afgebroken zonder een afmelding en dan gaat er alsnog een alarm af en krijg je een SMS als ik goed opgelet heb in het filmpje dus die vlieger gaat niet op.

Mooi bedacht systeem en leuke nieuwe serie !

@ Tweakers redactie :

Zouden jullie ook eens een serie kunnen maken over het onderwijs (van laag naar middelbaar )met toekomstige en huidige mogelijkheden qua software en hardware, bv ipad onderwijs etc. Lijkt me een pracht gebied om te verkennen.
Ik zie toch wel een major flaw in het design van het programma... wat nou als ik gelijk de accu uit het toestel haal? Dus oppakken en gelijk loshalen... wordt er dan nog wel wat verstuurd etc? N.a.v. hieronder... ik bedoel daarmee op een serieuze praktijktest, wat ze hier op het filmpje laten zien komt niet zo sterk over, want dan is het alarm al getriggerd. Meedere malen zit er duidelijk een vetraging in, ik had misschien wat duidelijker moeten zijn. Ik moet bijvoorbeeld regelmatig stapels met probooks installeren en daarvan krijg ik inmiddels de accu wel binnen een seconde los zonder het apparaat om te draaien... ik ben dus echt benieuwd naar serieuze testen.

Het idee ziet er verder wel goed doordacht uit, dit icm met een bios zoals je op een HP elitebook of probook vind maakt het voor de domme dief toch weer een stuk lastiger... maar dan moet men op mijn bovenstaande vraag wel een oplossing vinden. Ik ken nog geen modellen waarvan je de accu met schroeven vast kan zetten... wat een simpele oplossing zou kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 28 april 2013 11:26]

Zoals in het filmpje ook is uitgelegd is het een cloud applicatie. 'De cloud' controleerd waarschijnlijk met een bepaalde interval of een laptop er nog is. Lees : online. als dat binnen een bepaalde tijd niet meer het geval is zullen jij en je mede virtuallock gebruikers een melding krijgen. Echter volgens mij zit hem daar juist het probleem.

Wat nou als ik geen internet heb? Dan is virtuallock ineens niet meer zo effectief als dat er in het filmpje wordt verteld. Of zou je je telefoon moeten pairen met je laptop via bluetooth om zo de controle nog te garanderen. Oh nee wacht dat kan ook niet want bluetooth heeft natuurlijk ook maar een beperkte range....
Het lijkt erop dat deze software vooral voor scholen is bedoeld. (openbaar gebouw, veel laptops) Ook bij bedrijven kan het handig zijn.

Het idee is natuurlijk dat je op zulke locaties een WiFi hebt. En volgens mij is dat op zo goed als iedere uni/hogeschool wel zo.

Als jij deze software ook zou willen gebruiken om je laptop onbewaakt op een parkbankje te laten liggen moet je je toch afvragen waar je mee bezig bent. :p
Enige probleem is nog wel eens de verbinding... gaat het alarm ook af als de verbinding plots weg is? Als dat het geval is, kan dat nog wel eens onrust gaan veroorzaken in collegezalen.
Als je het filmpje had afgekeken, had je al een antwoord gevonden. Als de accu eruit getrokken is, gaat alsnog het alarm op je telefoon af, alsmede bij degene die om je heen zitten. Dit is softwarematig natuurlijk ook de enige oplossing.
En als je accu leeg/defect/levensduur heeft behaald?
Of je accu dient te kalibreren of ter reparatie moet inleveren?

Overigens bestaat er voor de Mac al jaren anti-diestal software (Belgisch bedrijf) genaamd undercover welke aardig succesvol is. http://www.orbicule.com/undercover/mac/

Daarbij als je naast de accu uithaalt ook het geheugen? p-ram en smc-reset uitvoert?

Undercover pakt het iets slimmer aan door meer op EFI niveau te zitten.
Dit houd in na diefstal dat na een schone installatie de anti-diefstal nog steeds aanwezig is.

Gezien het feit als een dief de laptop jat, het alarm hem niet stopt van weglopen ... dus al verdwenen is.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 28 april 2013 18:41]

Dit word ook in het filmpje aangekaart. Misschien even afkijken voordat je reageert?

Het punt van deze software is de social check. Het is ideaal voor universiteiten/hogescholen. Het doel is om diefstal te voorkomen. Jij hebt het over tracking/recovery software - wat ook handig is, maar niet hetgene waar deze software voor bedoelt is.
En wat als iemand een plug in de koptelefoon ingang steekt zonder speakers eraan?
Dan hoor je geen geluid en is de dief er al vandoor.
Anoniem: 371593
@BoringDay1 mei 2013 01:41
Als je het filmpje even goed had bekeken had je gehoord dat ze daar al mee bezig zijn, en in windows zelfs als bijna klaar!

En ik denk dat een dief daar zeker wel door word tegen gehouden. Ik zou in ieder geval niet willen dat het gene dat ik steel een hard alarm uitslaat en berichtjes gaat sturen naar allemaal mensen. Dus ik had het dan gauw terug gezet en weg gegaan.
Overigens bestaat er voor de Mac al jaren anti-diestal software (Belgisch bedrijf) genaamd undercover welke aardig succesvol is. http://www.orbicule.com/undercover/mac/
Dat is geen anti-diefstal software maar tracking software voor wanneer je apparaat gestolen is. Terughalen is oneindig veel moeilijker (ook mét deze software) dan gewoon voorkomen dat hij meegenomen wordt.
Daarbij als je naast de accu uithaalt ook het geheugen? p-ram en smc-reset uitvoert?
Maakt geen enkel verschil. De software is een deadman switch. Zodra de laptop geen verbinding meer heeft met de beveiligingsserver wordt het alarm getriggerd. Wat jij ook uit de laptop haalt maakt niet meer uit, het alarm is al gegeven. De 3 man die er omheen zitten hebben het dan dus al gezien en de dief aangehouden.
Dan moet je toch eens de video van undercover goed bekijken.
Daarbij speelt hun software al jaren op de markt met positieve resultaat wereldwijd.
Ze gaan wat stapjes verder dan track & trace. Ze schakelen ook de politie's in, ze hebben behoorlijk wat connecties.
Anoniem: 471645
@MicGlou28 april 2013 11:06
Het is moeilijk om zo 1 2 3 een accu uit een unibody laptop/ultrabook te halen.

En ja, als je het filmpje had afgekeken had je al een antwoord gevonden.
Moeilijk? het is vrij eenvoudig hoor ... bottom case los halen? wat zal daar onder de klep denk je zitten?

http://www.ifixit.com/Gui...7+and+A1304+Battery/848/1

Ik denk minuutje tijd? gewoon meteen kabeltje v.d. accu loshalen voordat je uberhaud andere onderdelen aanraakt.
"Step 1 — Lower Case
Remove the following 10 screws securing the lower case to the Air"
Probeer dat maar te doen zonder de motion sensor te activeren en alsnog het alarm te laten afgaan?

[Reactie gewijzigd door glvn op 29 april 2013 21:10]

Steeds meer laptops zitten de accu's vast in geintegreerd. Denk aan ultrabooks.
Door een enorme toename van diefstal op universiteiten...
Je hebt als gemiddelde student natuurlijk ook echt het geld voor een ultrabook...

Misschien als pappie en mammie het sponsoren, maar veel studenten werken (in ieder geval bij ons in Den Haag (HHS)) eerder met de desktops die de school ter beschikking stelt of met goedkopere net/notebooks (range €300-€600). Een enkeling met een duurdere, maar dan voornamelijk voor de grafische prestaties, maar vrijwel geen ultrabooks.
In Delft zit een groot deel van de studenten met HP Elitebooks van het TU Delft Laptopproject (1000 euro), ook zijn er natuurlijk de nodige Macbooks te vinden, afhankelijk van de studie. Ik zelf zit op een Asus N56VZ-S4056V.

Natuurlijk zijn er ook goedkopere modellen te vinden, maar netbooks heb ik nog nooit gezien. Daar valt ook niet op te werken als je iets meer moet doen dan internet en office, wat wel het geval is.

edit: En daarbij is deze software helemaal niet exclusief voor studenten, dus ik vind je reactie ietwat misplaatst.

[Reactie gewijzigd door NinjaTuna op 28 april 2013 11:15]

En daarbij is deze software helemaal niet exclusief voor studenten, dus ik vind je reactie ietwat misplaatst.
In het filmpje worden universiteiten (en dus studenten) als voonaamste afzetmarkt genoemd. Zo misplaatst is het dus niet, gezien studenten de 'doelgroep' zijn.

Daarnaast zijn er zelfs bij mij op de academie (ICT&Media) genoeg die met een netbook rondlopen, waarop men ook software ontwikkelt met Visual Studio en Netbeans/Eclipse. Het worden er steeds minder (ze kunnen natuurlijk niet fatsoenlijk meekomen qua rekenkracht), maar ze zijn er nog steeds.

Dus leuk dat ze in Delft met €1000+ apparatuur rondlopen, maar dat is natuurlijk niet representatief over de gehele populatie. Daarnaast zullen het echt niet alleen maar technische mensen zijn die deze software aangesmeerd gaan krijgen door de universiteiten. En ik verwacht niet dat zodra er buiten de technische sferen gekeken gaat worden dat er nog veel ultrabooks over zullen blijven.

Lijkt me eigenlijk wel interessant onderwerp voor een onderzoek.
Het gaat natuurlijk niet alleen om machines van €1000+. Zoals je aan het eind ziet, heb je ook een windows-app.

Overigens moet ik zeggen dat het aantal macs bij mijn opleiding aardig gestegen is de laatste jaren. IT opleidingen misschien minder, maar CMD en BI opleidingen hebben toch vaak meer mac-gebruikers. Misschien dat het een soort statussymbool is voor sommigen, maar waar het in 2005 misschien redelijk uniek was, zat dit jaar de helft van de klas volgens mij op een mac te werken (al dan niet 2e hands).

Veel studenten hebben best wel een budget voor een fatsoenlijke laptop. Zeker als ze er meerdere jaren mee willen doen. Mijn eerste laptop is stuk gegaan, maar met een leuk bijbaantje kon mijn 2e laptop er ook wel mooi uitzien (met quadcore en fatsoenlijke grafische kaart).

Voor studies waar een laptop niet per definitie nodig is, zul je ook minder dure laptops tegenkomen. Een rechtenstudie heeft dan ook niet zoveel aan een quadcore voor de studie zelf, maar veel gebruiken hem ook gewoon als hoofd-pc thuis en daardoor mag het wel wat duurder zijn.
Dit komt misschien ook doordat je op de hoofdvestiging van de hhs zit waar bijna alleen maar alfa studies gevolgd worden. Ik denk dat je wel iets anders ziet wanneer je op de vestiging in Delft of Zoetermeer komt.

Daarbij zijn het natuurlijk niet alleen ultra books die gestolen worden. De gemiddelde dief neemt vooral een laptop mee wanneer hij 'toevallig' de kans heeft en kijkt niet alleen uit naar ultra books of macs.
haha heb je het goed mis hoor op de haagse hogeschool in delft loopt bijna alleen maar macbook en ultrabook vanwege gewicht en accuduur! de rest heeft wel een laptop maar die zijn of te groot of te zwaar

ik vind het een goede oplossing zeker met die sms functie ik zou dan gelijk een sprint trekken naar waar mijn laptop staat.

ik ben wel benieuwd of je dit bijvoorbeeld met een paar klasgenoten kan gebruiken of dat de school/ instelling er de mogelijkheid voor moet geven
Persoonlijk gebruik ik een Dell van 2,7kg. Redelijk zwaar maar licht ivm de rugzak van de middelbare. Staat ubuntu 12.04 en w7 op en die doen allebei 4 uur, en dat met 1080p scherm quadcore en gt540m. Werkt lekker snel en dat mag ook af en toe wel met een studie zoals informtica
schroef je de bottom case los .... nog geen minuut werk
Daarvoor moet je de notebook wel verplaatsen (optillen of omdraaien). Maar als jij een laptop die niet van jou is, in een publieke ruimte, kunt optillen zonder de motion sensor te triggeren, 10x Philips #0 (of pentalobe in geval van een MacBook Air of retina MacBook Pro) eruit kunt draaien, en vervolgens de accu kunt ontkoppelen, zonder dat iemand in de omgeving van die laptop zich afvraagt wat jij in vredesnaam aan het doen bent, ben je een hele goeie. ;)
Nee in feite is het heel simpel om dit voor elkaar te krijgen.
De koptelefoon ingang kan je gewoon
- Een koptelefoon op aansluiten/volume zacht zetten;
- Een koptelefoon ingang kan ik ook defect maken waardoor er een rode led blijft branden ook al heb ik er geen koptelefoon in; Hiermee heb ik de interne speakers permanent uitgeschakeld;

Vervolgens kan je de laptop zonder herrie nog meenemen.
Op het moment dat de eigenaar een bericht krijgt is het al te laat.

Hoe goed het initiatief ook mag klinken het omzeilen is kinderlijk eenvoudig.
Bij MacBooks (en vele andere notebooks tegenwoordig) wordt het muten van de speakers bij gebruik van de headphone jack gedaan in software, niet door een simpele schakelaar in de jack. Dit moet dus ook in sortware te overriden zijn.

Simpelste fix: configureer headphone port als input. Boom.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 1 mei 2013 09:22]

Het muten is wat anders dan wat ik omschrijf.
Op het moment jij iets in de koptelefoon in gang stopt dan switcht het geluid van speakers naar de koptelefoon ingang.

Als deze defect is gaat er een rood lampje branden in de ingang en werken je speakers niet meer.

Of je me nu gelooft of niet het is gewoon een feit dat dit zo werkt.
Als ik mij niet vergis is dit een software switch. Je kan ze beide tegelijk aan hebben, wat wrs inhoud dat je wel iets kan klussen dat de switch niet werkt wanneer Virtualock draait, of iig ook de normale speakers aanblijven.

Andere optie is idd gewoon alarm laten afgaan als je een jack insteekt. Moet je dat maar niet doen met Virtualock aan :).

//edit
Met hierboven dus (Zpottr) :(

[Reactie gewijzigd door Flapmo op 6 mei 2013 13:50]

Naja de major flaw in deze startup is dat ESET NOD32 Smart Security 6 dit ook heeft en die gaan zelfs verder met location etc etc.
Ja, zoals Dell heeft de CompuTrace, dat zit in de BIOS, kan aangezet worden en niet meer uit. Als de laptop dan geformateerd en alles ergens anders in een netwerk komt, stuurt deze alsnog locatie/IP etc.
Als je de accu eruit trekt moet je hem echt eerst omdraaien.
Wat dacht je van een plakbandje? Dat zorgt er al voor dat de accu er niet in 1x uit kan. Pulk dat maar los zonder het ding om te draaien, als je het al kunt voelen zonder te kijken.
Dus... begrijp ik nou goed dat als ik hem NIET lock met CTRL + L en even weg ga, een dief de laptop ook simpelweg netjes even kan afsluiten in 10-20 seconden en er daarna zonder alarm en mee weg kan lopen?
Dat lijkt me toch niet meer dan logisch, hoe ben je anders zèlf in staat om de laptop af te sluiten?
Je moet de tool (en de cloud) natuurlijk wel vertellen dat je je laptop even onbeheerd achterlaat.
arjan445

Windows op mac waarom?
Sommige tools zijn er helaas enkel voor Windows. Daarnaast: De beste Windows laptop is een MacBook ;)

[Reactie gewijzigd door internetinfo op 28 april 2013 11:00]

Waar nummer 2 op die lijst meer dan de helft minder kost, lekker betrouwbaar :P
ja maar wat heb je bij nummer 2?

Een Acer 8)7

Ik weet uit ervaring dat Windows op een Mac veel beter draait dan op andere bios-systemen. En het verschil in stabiliteit is behoorlijk groot dat merk je in de praktijk.

Een belangrijk verschil zit dan ook in de Bios en Efi.

Bios drivers: spreken hardware en software aan;
Efi drivers: spreekt alleen Efi aan, Efi regelt de communicatie tussen hardware en software;

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 29 april 2013 10:55]

Als je de laptop niet vergrendelt gaat er geen alarm af, dus dan kan de dief hem oppakken en meenemen.
En als je energie besparing aan hebt staan dan?
Handig systeem is dit, echter zit er nog een andere flaw in de diefstal detectie, namelijk waneer de stroom uit valt dan zal het alarm gaan loeien zonder dat er iemand in de buurt is om het lawaai te beëindigen, het resultaat is dat je waarschijnlijk een laptop met een uitgesloopte accu terug zal vinden op je bureau. ;)
Zo vaak valt de stroom nou ook weer niet uit.

Een groter probleem is (uit ervaring) het aantal false-positives, puur omdat iemand vergeet dat deze software er op staat en de kabel er uit trekt of de laptop verschuift.

Gebeurde op een gegeven moment een paar keer per dag in de UB. Dan is de software er snel vanaf.
Vergeet ook niet mensen die een stekker eruit trekken omdat ze denken dat die toch niet gebruikt wordt.
Klopt, maar dat kun je in de unlocked mode doen. Dan gaat er geen alarm af.
Martinspire bedoelt dat als de eigenaar van de laptop even weg is, dat iemand anders dan denkt; 'hmm ik moet mijn laptop opladen en ik trek een random stekker eruit'.
Dat houdt mij dan ook tegen om dit te gebruiken tegenover passieve software als Prey. Ik weet zeker van mezelf dat ik elke week wel een false alarm zal hebben op de slechtst uitkomende plek en dan weegt dat niet op tegen die kleine kans dat je laptop wordt gestolen. (Naast het feit dat die van mijn €500 kostte en al 2 jaar oud is) Dan neem ik liever de laptop mee als ik even wegga.

Dat wil niet zeggen dat ik het hele idee afschrijf. Voor mensen die absoluut hun gegevens niet mogen kwijtraken of een dure laptop hebben lijkt het me wel meerwaarde hebben.

Ik heb overigens het systeem al eens geprobeerd (via de TU licentie), afgezien van de kans op valse alarmen werkt het zeer gebruiksvriendelijk.
Dat wordt toch gewoon vanaf 5:10 uitgelegd? Als de computer opeens uitgaat, dan zorgt de software in de cloud ervoor dat de sms-jes enzo verstuurd worden.

Dit is een reactie op MicGlou

[Reactie gewijzigd door sewer op 28 april 2013 08:30]

En als je accu leeg is?
Of het systeem loopt vast? (Windows is er nog steeds bekend mee, al wordt het uitgelegd op een Mac)
Of je verbinding valt gewoon weg door een instabiele connectie?
Of je lockt je pc en vervolgens klap je m dicht omdat je even snel van plek moet wisselen ofzo?

Ik neem aan dat, aan de hand van de uitleg in het filmpje, de software dan afgaat. Lijkt me ook vrij irritant als je in een werkruimte zit met nog een x aantal studenten en je werk wordt continu onderbroken door valse alarmmeldingen :+
Dan werkt het zichzelf meer tegen dan dat het goed doet; op den duur let niemand er meer op en is het alleen nog irritant.
Ik denk dat er vast wel wat zaken aan het licht kunnen gaan komen die in eerste instantie niet helemaal lekker werken met een grote groep gebruikers samen. Maar ik denk niet dat er zich problemen en/of ergenissen zullen voordoen die de functionaliteit van het programma gaan ondermijnen.

Voordat een accu leeg is kaner natuurlijk al een seinte naar de server worden gestuurd. Een vastlopend systeem is wellicht een echte uitdaging, maar hoe vaak crasht een systeem nou terwijl het idle draait?
Wat betreft de netwerkstabiliteit zou de aankoper van het programma, zoals bv de uni op zo'n moment de cloudservice voor aarm bij het verbreken van de verbinding tijdelijk uit kunnen zetten. Daarnaast wordt je eerst even gewaarschuwd voordat het alarm gaat dus mocht je 'm dan gelockt inklappen ;)

edit; typo

[Reactie gewijzigd door Onno b op 28 april 2013 16:15]

Ik denk zelfs dat 't geen punt is dat je batterij leeg loopt, je systeem crasht of wat dan ook. Je zal hooguit dan nog die SMS krijgen, een sirene hoef je natuurlijk niet te verwachten.
Je ziet dan in de SMS natuurlijk niet het verschil tussen "ze zijn er mee weg door de batterij er uit te halen" of "hij staat gewoon af".

Ik vraag me wel af wat er met 't alarm gebeurd als je op voorhand even een headsetje aan de machine koppelt...
Dat lijkt mij inderdaad het grote probleem met de software, de vele valse alarmmeldingen die op zullen treden, naast jouw voorbeelden kan ik er nog tientallen bedenken waardoor het alarm van de laptop afgaat, of je medestudenten een een diefstalmelding op hun scherm krijgen.

Kabel wordt er perongeluk door iemand uitgelopen, je wilt snel even je laptop verplaatsen dus je klapt hem dicht zonder er bij na te denken, een medestudent/vriend/collega leent even een usb stick of ander USB device, koptelefoon of de lader, spanning valt uit, netwerk valt uit, etc, etc.

Ik zou het waarschijnlijk binnen de korste keren zat zijn en die zooi uninstallen.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee