Door Jeffrey van Maurik

Parrot AR.Drone 2.0

29-04-2012 • 08:00

94 Linkedin

Parrot zal in mei de AR.Drone 2.0 op de markt zetten, zo heeft het Franse bedrijf aangekondigd. De quadricopter moet de bestaande AR.Drone aflossen en biedt onder andere de mogelijkheid om video-opnames in 720p-kwaliteit te schieten. Ook is de aansturing via een smartphone of tablet flink verbeterd. Parrot zal een adviesprijs van 300 euro aanhouden voor zijn nieuwe creatie.

Reacties (94)

94
89
48
8
0
28
Wijzig sortering
alleen jammer dat de kwaliteit ruk is.

Een custom quad bouw je al voor 200,- en is op alle punten beter, zoals;

vliegtijd 10minuten tegen 20minuten.
Bereik 50meter tegen 2/5KM.
snelheid 18kmh tegen boven de 100kmh betreft custom.
vervangings onderdelen zijn goedkoper als je er zelf een bouwt.
Plus de fun om er een te bouwen
Dit zie ik daarom geen Parrot drone nadoen. http://youtu.be/JTWmOHedrXw :)

Ander voordeel is dat als je zelf een quad bouwt kun je hem helemaal aanpassen naar eigen smaak zoals acrobatics, vliegtijd (mijn eigen quadje hover dik een half uur lang), stabilisatie platform voor aan camera (je kunt zelf zo ver gaan om er een DSLR van 1KG onder te hangen).

Camera die onder de Parrot drone hang is 720P niet te vergissen met de ''LIVE video Feed'' welke een blik geeft van wat de Drone zelf ziet.
Het is namelijk al wel mogelijk om HD beeld matterial via een draadloze link te verzenden,
maar dergelijke systemen kosten duizenden euro's. De best betaalde ''Live'' camera's zijn WDR CCD camera's. deze zijn instaat om een pal of NTSC signal te weergeven als live video feed. En dit zal de Budget camera op de Parrot nooit beter doen dan een Sony Effio P of Pixim Seawolf CCD camera. Dit vliegen doormiddel van een live feed word ook wel FPV (First Person View) genoemd...kijk maar eens op Youtube.

Vaak doen de echte diehards er een Gopro bijop om zo beeld te recorden wat ze laten zien aan andere mensen en ook wat je zowel op youtube tegen komt.

Nog even een FPV voorbeeld van onze vriend Juz. Gefilmd met een GoPro.
http://youtu.be/c98uHvqY9Ok

[Reactie gewijzigd door jbkappirossi op 29 april 2012 13:19]

Je overdrijft toch wel een pak in mijn ogen.

Als je een goede quad wil gaan bouwen ben je heus een pak meer geld kwijt.

Je kan inderdaad voor 200 euro een goedkoop plastic frame gaan kopen, 4 ESC's, motoren, ... bij websites zoals Hobbyking en dat is leuk voor ff maar dat is gewoon goedkope rommel. Die frames zijn geen hol waard.

Je kan inderdaad voor de prijs van de parrot wel iets krijgen dat veel beter vliegt MAAR je hebt dan nog steeds goede lipo's nodig (min 50 euro per stuk, 100 van deftige merken zoals hyperion), een deftige zender (snel 300 euro), deftige lader (100 euro) en dan heb je nog geen camera eronder hangen, laat staan de FPV apparatuur!

Het duurste is echter de controller voor een multicopter! Ardu of KK zijn de betere maar ook een stukje duurder. Ik ben ook geen fan van de Parrots maar je laat het toch iets te rooskleurig overkomen hoor.

Voor de geïnteresseerden even een lijstje met alle bekende boards:


Gaui GU-INS
Altitude en Position hold
800euro

Gaui GU-344
160euro

ArduCopter
Altitude en Position hold
200dollar (voor de ArduPilotMega 2.0)

Dji naza
Altitude hold
200euro

DJI Wookong
Altitude en Position hold
850euro

Openpilot
Altitude en Position hold niet out-of-the-box mogelijk
100euro

Hoverfly sport
Altitude hold
200dollar

Hoverfly pro board
400 dollar
GPS = 450dollar extra. Dan wel Altitude en Position hold mogelijk

MegaPirate
Bouwpakket. Onderdelen zelf kiezen en assembleren.
Kan uiteindelijk wel Altitude en Position hold
ca 200dollar
Wees eens concreet dan? Want ik overdrijf een pak?

Een pak met geld kan 50euro, maar ook 6000euro wezen.

En dat is leuk voor even
Specificeer jezelf nader, want waarom is dat goedkoope rommel en waarom zou je hier minder lang plezier van hebben? Ik snap wel waar je naar wilt doelen, maar wat als je nouw bijv. duurdere Avroto motors gebruikt en 1x crasht? Bam!!! weg 60euro. Daarom kun je beter een motor van 10euro doen, want je crasht toch vroeg of laat.

Over dat plastic frame. Dat was alleen maar om als voorbeeld te gebruiken.
Een ander goedkoop frame is die van Warthox. 2 center plate's met 4 15x15mm koker. Of wou je zeggen, doordat dit ook een 20euro frame is, deze ook niet deugt?

Ik bedoel, alsof er qualiteits motors op de Parrot zitten. Zelfs de qualiteit van een KDA 26M motors van 8/9euro zijn al vele malen beter dan die van Parrot, want voordat de lagers versleten zijn crash je toch wel.

Volgensmij probeer jij alleen maar te flamen, want als je een klein beetje op de modelbouw forums rond gekeken had dan zei je niet dat die chineese dingen rommel waren. Ik zeg niet dat alles goed is, maar er zit ook zeker wel goed spul tussen.

Hoezo 50 /100 euro voor een accu. volgensmij noem je nu maarzo een bedrag?
Een Turnigy of Zippy zijn ook prima accu's voor 2/3 tientjes. Ookal gaan ze maar 100 Cycles minder mee tegenover 200 cycles van de duurdere merken...(ik noem nu maar even een voorbeeld), maar dan neem je er toch gewoon 2. ben je goed koper uit en je hebt er 2. Maar ik kan je wel zeggen dat het verschil in prijs van de accu's de qualiteit niet rechtvaardigt. Als je denkt dat ik het mis heb, vraag het eens op een modelbouwforum.

Bedankt voor het kopieren, maar hier is de originele lijst. :P
http://www.modelbouwforum...rzicht-flight-boards.html
Flamen? Absoluut niet hoor. Zie daar het nut niet van in.

Een elektromotor kapot met crashen? Ik vlieg zelf met grote RC heli's en heb al een toestel met 100km/u de grond in geknald, een motor ga je zo snel niet kapot krijgen. Hoogstens nieuwe as en lagers aangezien deze bloot liggen bij multicopters maar om een multi te crashen moet je al serieus je best doen! (je zal hem eerder gaan crashen door je eigen schuld of elektronicafalen want als je er niet wil mee 'stunten' is dit echt te makkelijk)

De frames zijn inderdaad niet zo goed. Je moet vaak zelf nog gaan vijlen om het deftig passend te maken (staat zelfs bij de gebruikerservaringen als ik me niet vergis).
Het enige dat je aan goede prijs/kwaliteit kan kopen bij hobbyking zijn sommige lipo's (turnigy / nano's / zippy), bepaalde ESC's en bepaalde motors.
Van de helikopterkits? wegblijven! (speling op de onderdelen, slecht geCNCd spul,...)
Van de vliegtuigen? wegblijven! (allemaal te zwakke elektronica, ze komen beschadigd aan, etc)

En die parrot is inderdaad ook rommel elektronica maar ik was wel verbaasd over de crashbestendigheid van dat ding. Desondanks, als je een beetje kan vliegen crash je een multi echt niet zo snel. Ik leer 3D vliegen met heli's en heb nog maar 1 crash op men lijst staan. Vliegen met een multicopter is echt een eitje als je een beetje weet met wat je bezig bent.

Lijst komt idd van daar en was alleen maar ter info extra om men punt te staven dat het heus niet zo goedkoop is.
Feit blijft, als je quad wil gaan bouwen met deftig bereik (2.4ghz zender met eventueel zelfs versterkers als je serieus wil FPVen), met camera EN met videostation waarbij je de videofeed live op de grond kan volgen (want dat doet de iphone), dan ben je gewoon een pak meer kwijt dan 300 euro.
oké, hier ben ik het wel mee eens. :)
Dus wat je hier ziet is 200 euro? (Dat eerste filmpje?)
Dan wil ik het ook :)
Dus wat je hier ziet is 200 euro? (Dat eerste filmpje?)
Dan wil ik het ook


ongeveer. ligt er natuurlijk wel aan wat voor motors en ESCs er op zitten.
Omdat je van beiden namelijk 4 nodig hebt is het vermenigvuldigende factor 4.
Dus elke euro extra per motor of ESC teld hard op bij de totaal prijs.
Maar reken maar dat motortje tussen de 8 a 15euro zitten en ESC's tussen de 6 a 12euro.

Dan heb je de flight controller zelf nog nodig. Hier zijn er nog wel een aantal verschillenden van te krijgen met een behoorlijk groot prijs verschil.
Als instapper heb je de Kaptain Kuk clone van Hobby King voor 15 dollar.
Tot prijzen van 850euro voor een DJI Wookong. Met Altitude en Position Hold.
Ik flieg zelf met een HK KK van 15dollar en een Open Pilot Copter Control van 100euro.
Welke voor de prijs en funties waarschijnlijk een van de besten in zijn soort is.

Want de FC/ Flight controller is namelijk het Hard en dus het belangrijkste deel van een Multirotor. De FC zorgt namelijk voor de stabilisatie van het platform, doormiddel van Gyroscopics. Het werkt namelijk zo; Als de FC voelt dat het platform schuin hangt aan de Gyro's dan geeft hij een Signaal naar de Desbetreffende ESC (snelheids controller) Om de motor welke op dat moment het laagste hangt bij te sturen door het toerental van de motor te verhogen, waardoor de proppellor meer lift vermogen genereerd en het platform zo op deze manier recht houd. Dit gebeurt zo snel ( tot 400HZ) dat het met het blote oog niet te vlogen is hoe hij het platform bijstuurd.

Warthox in het filmpje vliegt vaak met een Multi Wii controller.
Deze controller kost rond de 150,- maar je kan ze ook zelf bouwen.
Maar dan moet je een Wii motion Plus slopen, als donor. :)

[Reactie gewijzigd door jbkappirossi op 29 april 2012 14:06]

Maar is het wel legaal?? Deze wieken zijn afgedekt, maar ik kan me wel voorstellen dat er iets van eisen nodig zijn als de wieken niet afgedekt zijn.

Klinkt mij vreemd in de oren dat je overal met een dergelijke copter kunt met een potentieel risico. Scholieren tijdens schoolpauze vb.
Legaal? Officieel mag je met modelvliegtuigen alleen vliegen op daarvoor door de gemeente ingerichte velden/clubs.
Bron?
"In deze regeling wordt verstaan onder een modelvliegtuig: een luchtvaartuig van geringe afmeting, waarvan de totale startmassa niet meer dan 25 kilogram bedraagt."
http://www.modelvliegspor...een/regeling-modelvliegen

Wat is met andere woorden het verschil tussen het vliegen van deze Parrot drone of een zelfgebouwde quad met betrekking tot regelgeving? Mag de Parrot alleen op een vliegterrein en de Quad niet, omgekeerd of wat is de overweging?

[Reactie gewijzigd door HMeijer op 30 april 2012 12:11]

Alleen voor de verzekering is het belangrijk dat je minimaal 200m vanaf bebouwing vliegt. Als je je daar niet zoveel zorgen om maakt mag je overal vliegen, uiteraard wel in de gaten houden dat je een vliegend slagersmes bestuurt natuurlijk...

Vroeger hadden modevliegtuigen een ondergrens wat betreft gewicht, tot 200g was een apparaat speelgoed. Dit is tegenwoordig niet meer.
Nu is alles dat vliegt tot 25Kg een modelvliegtuig.

Kwa hoogte mag je vliegen tot 150m, recreatieve sportvliegers mogen namelijk tot 150m komen.

Dan moet je officieel ook nog rekening houden dat je geen foto/video beelden mag nemen vanuit de lucht. Hiervoor moet je namelijk een ontzegging aanvragen bij defensie.
Afaik is er een gewichts-grens. Onder del xx gram wordt het gekwalificeerd als speelgoed en mag je er mee vliegen. Helaas kan ik geen goede link vinden met de juiste wetgeving.
Afaik is het gewoon verboden zolang er een motor op zit en dat verbod stamt uit de tijd dat die motortjes echt krengen waren waarmee je maar zo een vinger kwijt bent. Om het dan nog bestuurbaar te maken moest er zware elektronica bij met als resultaat een nog grotere verbrandingsmotor nodig. Dat 'onschuldige' piepschuimgebeuren was er toen nog niet.

Officieel mag het alleen op door de gemeente bestemde vliegvelden. Wat je binnenshuis doet moet je zelf weten natuurlijk.

Als je toch hier en daar gaat vliegen met dat spul zorg dan dat je een goede WA verzekering hebt en uitzoekt wat ze vergoeden. Sommige vergoeden het alleen als je vliegt op aangewezen plaatsen.

De kans is klein maar ook met een simpel vliegdingetje kan je iemand serieus verwonden voor het leven.
Zoals ook de andere reactie, wat is je bron? Je beweert dus dat ook deze Parrot Drone verboden is in openbare ruimten en buiten. Ook een kleine helikopter die je bij de Intertoys koopt is dus niet toegestaan. Lijkt je dat niet ver gaan?

Leuk om dingen te beweren, maar daar heeft niemand wat aan en kost je ook tijd om neer te tikken. Pas zodra je het kan staven is het zinvol.

[Reactie gewijzigd door HMeijer op 30 april 2012 22:22]

als een 450' size heli even met zijn hoofdrotor langs jouw rug gaat heb je voor de rest van je leven een gat in je rug staan.

De snelheid/kracht waarmee die bladen draaien is ongekend. Uiteraard is dit bij een muticopter een stuk lager per rotor omdat ze de lift verdelen (daarom is over het algemeen een hexa copter nog wat veiliger dan een qaud)

Maar boven een bepaald gewicht moet er een vergunning/certificaat zijn om er mee te mogen vliegen. Ik heb niet de middelen tot mijn beschikking om dit verder helemaal uit te pluizen omdat ik niet met zulke grote modellen vlieg, mij is verteld dat een 450 size gewoon zo gevlogen mag worden, alleen bij sommige clubs hebben ze liever dat je voor al het vlieg materiaal een certificaatje hebt.
De limiet is 25 kilogram, zoals ik ook hieronder al had gepost. Daarnaast gaat het er mij niet om dat je vinger vrij simpel kan worden afgehakt, maar of het nou mag of niet.

De één roept dat het verboden is, de ander zegt dat het mag. Daar heeft niemand wat aan. En om het dan zo specifiek mogelijk te maken: zonder vliegclub en de regels die zij hebben.
De wieken zijn afgedekt bij de binnenversie (zitten namelijk 2 kappen bij die je kan verwisselen) buiten kan/mag je gewoon vliegen zonder die schaal ;)
Vergeet niet de kosten voor de reciever en transmitter. Das ook makkelijk 100 tot 150 euro. Die hebben mensen niet standaard in huis en een smartphone vaak wel.

Voor de rest kan ik uit ervaring spreken dat je dit niet 1, 2,3 bouwt. Het helpt als je ervaring hebt met andere zelfbouw projecten. Verder moet je aardig kunnen solderen. Ook is het handig om iemand te kennen, die hier al het een en ander van af weet.

Het is natuurlijk wel heel gaaf om er zelf aan te bouwen, dat absoluut.

Dus ik zie zeker voordelen voor een Parrot 2.0, want ik moet zeggen dat ik 300 euro echt niet veel vind hiervoor.

Hoe kom je trouwens aan het bedrag van 200 euro? Zijn dit alleen de componenten zonder frame?
Voor alleen de motoren/speedcontrollers combinatie kosten bij de chinees (hobbyking) makkelijk 30 euro per stuk en dan heb je niks bijzonders. Dus zo goedkoop is dat ook nog niet. En dan heb ik het nog niet over het frame/telemetry/electronica.

Zon quadcopter is duurder dan je denkt.
nee hoor, eerder 20 euro. Hacker style 20-28m 12.42dollar met een 18amp Plush voor 11.90 dollar.

Nou brand los over frame/telemetry en elektronica, want ik heb wel zin in een discussie.
Neem nou bijvoorbeeld die ardupilot https://store.diydrones.c...p/br-ardupilotmega-03.htm en een xbee https://store.diydrones.c...t_p/kt-telemetry-xbee.htm. Voor deze combinatie alleen al kan je een ARdrone kopen.

Nu heb je ook van die chinese kk-copter boards. Alleen vraag ik me af hoeveel waar je voor je geld krijgt.
ja maar je zoekt ze nu ook wel uit heh?

Die chinese KK clone kost maar 15 dollar !!!! Al is het alleen al om de prijs!
Maar ik kan je wel vertellen als ik die filmpjes van de Parrot zo zie. Dat zelfs die goedkoope HK KK de Parrot outperformed. Zowel op stabilizatie als acrobatics.
Kijk zelf maar eens op youtube naar filmjes van andere mensen die met een HK KK V2.1 vliegen.

Ik heb zelf een Open Pilot CopterControl en dat ding is rock stable.
En een HK KK, maar ik moet zeggen dat ook deze behoorlijk goed vliegt. Want de parrot is ook gewoon een goedkoop geproduceert platform wat hoogst waarschijnlijk dezelfde qualitiet is.
Sommige daarvan kosten 1inderdaad 00 tot 150 euro omdat die uiteraard ook wel heel wat meer bieden dan een smartphone als transmitter te gebruiken. Als je eisen zoals hier zijn, kan je gewoon af met een transceiver van een paar euro, anders ben je een beetje appels met peren aan het vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 29 april 2012 12:40]

Het blijft appels met peren vergelijken, maar een smartphone als controller heeft een aantal features die ik op gewone transmitters, en zeker de goedkope, niet tegen kom, zoals een scherm voor live-view.
Wat kost een Iphone om je parrot mee te besturen?

Dan is een Dedicated Transmitter van 50 euro heel wat minder.
Plus dat het beriek van 50 meter naar 1KM gaat.
http://www.hobbyking.com/..._Mode_2_v2_Firmware_.html

Met een FRSky module en antenne upgrade met receiver zelf tot 5KM. ;)
http://www.hobbyking.com/...T_2_4Ghz_DIY_Module_.html
http://www.hobbyking.com/...s_5db_module_Antenna.html

[Reactie gewijzigd door jbkappirossi op 29 april 2012 14:50]

Ja, en met een fatsoenlijke satelliet uplink kun je hem over de halve wereld sturen.... het is maar hoeveel geld je er voor over hebt.
nee, dat heb je ook niet goed, want na gemiddelt 15 minuten is de accu leeg. :P
Een iPhone heb ik al, en die koop ik niet los om de drone mee te besturen, dus dat kun je niet vergelijken...
Ok, erg leuk. Maar ik verwacht niet dat de piloot dat ding met z'n smartphone bestuurd. De kunst van de ARdrone is dat hij zo super makkelijk te besturen is.

Ook prefereer ik rustig vogeltjes over talloze vliegende guillotines.

De accuduur en kracht van die DIY quad zal zeker beter zijn. Maar uiteindelijk zit de beperking, en juist gemak, simpelweg in de software.
De vorige versie die ook zo makkelijk te besturen was heb ik voor het laatste gezien bij de wereld draait door, alweer hij na een nogal chaotische vlucht in een camera crashte.

Maar als je wilt kan je ook een DIY quad gewoon met je smartphone besturen, al geloof ik voor geen seconde dat dat makkelijker is als een dedicated besturing, wet kloten met een touchscreen zal nooit beter werken dan een gewone afstandsbediening.

En qua vlieggemak zal een DIY drone ook niks slechter doen als hij een beetje gemaakt is, het hele idee bij zon quadrocopter is juist dat ze erg geschikt zijn voor stabilisatie dmv gyroscopen/accelerometers/magneetsensoren/etc. Oftewel elke beetje quadrocopter is goed te besturen. (Beetje afhankelijk van instellingen, ik kan me voorstellen dat als je allerlei stunts ermee wil doen je een besturing hebt die wat minder beginnersvriendelijk is).


Het is voor degene die een kant en klaar iets willen hebben uiteraard een leuk speeltje, maar dingen als besturing met smartphone zie ik toch meer als een gimmick dan een nuttig iets.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 29 april 2012 12:48]

Linkje met het filmpje voor de liefhebber: http://omroep.vara.nl/media/68288

Ik heb vorig jaar ook een keer een Parrot gekocht en het is inderdaad een leuke gadget.

De camera is wel minder (opnemen op een iOS apparaat kan niet) en het vliegen is niet altijd even gemakkelijk. Oefening helpt wel degelijk. Nog altijd gaat het vliegen steeds iets beter dan de vorige keer en met een tweede accu heb je lang genoeg de tijd per keer om eens goed je uit te leven.

De Parrot 2 heeft volgens mij niet voldoende voordelen om over te stappen van de 'oude' versie. Dus ik blijf oldschool. Misschien in de toekomst zelf eentje bouwen.
alleen jammer dat de kwaliteit ruk is.

Een custom quad bouw je al voor 200,- en is op alle punten beter, zoals;

.......

Nog even een FPV voorbeeld van onze vriend Juz. Gefilmd met een GoPro.
Alleen die GoPro is al bijna even duur als een AirDrone...

Natuurlijk kun je beter spul maken (of gewoon kopen) dan de Parrot drone, maar zeker niet voor het bedrag wat Parrot vraagt. Het dubbele ben je al gauw kwijt.
Alleen die GoPro is al bijna even duur als een AirDrone...

Natuurlijk kun je beter spul maken (of gewoon kopen) dan de Parrot drone, maar zeker niet voor het bedrag wat Parrot vraagt. Het dubbele ben je al gauw kwijt.Je kan er ook een 30 euro kostende 720p keychain camera onder hangen.
Het is maar net wat voor eisen je steld.

Je kan daarom beginnen met een LOS quad, hexa of wat je wil en daarna uitbreiden met camera. Dit is ook geheel ''up to you'' of je nou een 30 euro of een 1000euro camera er onder hangt, maar voordeel is wel dat een custom quad zich er veel beter voor leent, want je kan gelijk al bij de aanschaf rekening houden hoe strek de motors moeten wezen om een extra payload voor een evetueel toekomstige camera te kunnen tillen.

ik ben met je eens dat het een leuk setje is, maar het is het allemaal net niet.

En denk eens aan het bereik van 50meter? want wat gebeurt er als de verbinding weg valt? Dan valt of je Parrot drone uit de lucht. of als er geen Failsafe op zit gaat hij er vandoor!!!!! En dan kun je met pijn in je hard je Parrot uitzwaaien.

[Reactie gewijzigd door jbkappirossi op 29 april 2012 14:27]

En denk eens aan het bereik van 50meter? want wat gebeurt er als de verbinding weg valt? Dan valt of je Parrot drone uit de lucht. of als er geen Failsafe op zit gaat hij er vandoor!!!!!
If the distance between the AR.Drone and the iPhone becomes too large (approximately over 50 metres, depending on the Wi-Fi environment), then the two devices may disconnect from each other. If this happens, do not close the application on the iPhone but move closer to the AR.Drone.
If the AR.Drone finds itself at an altitude greater than 6 m when it disconnects, the automatic pilot will reposition the AR.Drone at an altitude lower than 6 m.


Dat was snel na te zoeken in de handleiding. Nu blijkt dat je best verstand van quad-copters hebt, maar over de Ardrone weet je niet zo veel, voor je dus allerlei oordelen velt zou je je er misschien even in moeten verdiepen.
ik stelde mezelf ook aardig subjectief op dacht ik zo,
omdat ik zelf nog weinig onderzoek heb gedaan naar de Parrot AR drone.
Ik verkondigde daarom ook alleen wat ik al wel wist.
ik stelde mezelf ook aardig subjectief op dacht ik zo,
omdat ik zelf nog weinig onderzoek heb gedaan naar de Parrot AR drone.
Ik verkondigde daarom ook alleen wat ik al wel wist.
Je stelt je op als een expert op het gebeid van quad-copters (waar de ardrone onder valt), en velt een waarde-oordeel over de ardrone, direct in de eerste zin van je eerste reactie.
Ook als zou je dit subjectief benaderen kun je zo een oordeel niet vellen als je er niet wat meer van af weer.
ik heb op school met nederlands nooit opgeled en ik ben nogal verengelst. ik ben bijna alleen nog maar op engelse fora te vinden. :P
Je kan ook je eigen auto bouwen, je vergelijkt appels met peren. Dit is een mooi kant en klaar product en heeft een andere potentiële klantenkring.

[Reactie gewijzigd door tinoz op 29 april 2012 16:02]

Je hebt helemaal gelijk, maar geef een klant die de parrot drone koopt zoiets in zijn handen en het ding ligt binnen no time in stukken.

Die gozer die die quadcopter bestuurt weet namelijk zeer goed wat hij doet. Bij een beginner is dat ding gewoon gevaarlijk.

Dat is dan ook hetgene dat de parrot drone als voordeel heeft, iedereen kan ermee vliegen en het gaat niet zo snel stuk. Mede door de lafheid wat de snelheid betreft en het rotorbeschermende design is het dus wel stukken veiliger.
Is er niet een multicopter thread op GOT?
Vraag mij af of het nieuwe model nog steeds het zelfde probleem heeft wanneer ze te hoog vliegt en onstabiel wordt:
Next up is an ultrasonic sensor system pointing down at the ground to accurately establish altitude position. This ultrasonic system is very accurate up to about 3 meters (10 feet) or so. After that it doesn’t work that well but you can turn that portion of the autopilot off allowing you to fly as high as you wish. With the Parrot AR Drone in that altitude range above the ground, the auto pilot will hold a fixed altitude very well.
http://www.rchelicopterfun.com/parrot-ar-drone.html
Daar gebruiken ze nu een luchtdruk meter voor. (barometrische hoogtemeter)
Ik heb de 1, en dat probleem is wat overdreven. Dit gebeurd alleen als je boven de 4 meter vliegt, en de handleiding geeft bij die hoogte aan dat je de duimen altijd op de bestuursfuncties moet houden. Gaat die omhoog, dan gewoon de 'stick' naar beneden doen. In de auto stuur je met veel wind ook wat bij ipv je stuur los te laten. Kwestie van logisch nadenken/vliegen
Anoniem: 399807
1 mei 2012 10:11
Ik maak me wel zorgen over dit soort producten. Ik lees hele lijsten met dergelijke "gadgets" zoals in het filmpje wordt gezegd.

Wat mij opviel is dat de aanwezige pers werd 'bekeken' vanuit het perspectief van de Parrot 2.0. Dat is een grappig gegeven, de pers die bekeken werd terwijl ze zelf keken naar het onderwerp. Maar eng is het ook.

Ik zie dit soort drones wel als handige tool voor de pers zelf. Nu zie je soms fotografen met kleine laddertjes om boven de andere uit te komen voor het beste shot. Met een drone als dit kun je vanuit elke hoek beelden maken en daarvan het beste frame kiezen voor publicatie in je krant. Ik weet niet of journalisten al zo ver zijn...

Ook zie ik wel een toepassing in tuinfeestjes, op bruiloften en tijdens vakanties, waar je in een berg gebied je drone boven een afgrond laat hangen terwijl het opnamen maakt van jezelf langs de rand van het ravijn.

En misschien tijdens sport evenementen, zoals bergbeklimmen of abseilen en zo.

Maar er is ook een nadeel aan dit soort systemen. Ze zijn namelijk goedkoop, makkelijk te vervoeren en...legaal. Misschien dus zelfs in de stad. Niettemin zouden er regels moeten komen zodat niet Jan en Alleman geheim agentje gaat spelen.

Ik zie wel problemen komen. Je kunt als crimineel over hekken gaan om het terrein te verkennen zonder dat je fysiek over een hek moet. Je kunt boven camera palen langs, je kunt boven militaire bases komen. Riool journalisten kunnen zo'n ding boven de tuin en het huis sturen van elke beroemdheid.

En daarmee kom je op het punt van privacy. Als ik beroemd was en wel een keer in mijn tuin in de zon wilde liggen dan zou ik nu het ergste vrezen. Maar iedereen's privacy is in gevaar als steeds meer mensen elkaar gaan bespioneren De jaloerse vriendin gebruikt de Parrot nabij het slaapkamer raam van haar vriend, gewoon effe checken. De geile adolescent bij het raam van dat leuke meisje. Jongeren gaan elkaar volgen voor de lol om elkaar een loer te draaien.

Men zal honderden toepassingen bedenken waar het handig is. Ondertussen lopen mensen op straat en voyeuristisch bekeken door een drone, op dezelfde wijze als een ander met een zelf bouw lasertje bij een ander in het raam schijnt om een reactie uit te lokken van wtf dat rode stipje is op de muur of tv. Of op iemand's jas, die het dan probeert weg te vegen :-) Of op de stoep voor hem...

Dat is nog aardig Banana Split. Maar een geluidsarme drone die films maakt van iemand die zijn neus schoonmaakt of zijn onderbroek recht trekt...dat begint al vervelend te worden.

De vliegtijd is slechts tien minuten misschien maar 'they are working on it', nietwaar? Men is overal bezig met accu technieken en onderzoek naar accu's.

De politie gebruikte al drones voor de opsporing van wiet, een drone met een geur detector. Gaat de politie nu standaard tuinverenigingen afscannen, boven verdachte wijken scannen, boven boerderijen?

En de geheime diensten? Ik wil al geen camera's in uitgaanscentra. We leven al in een wereld van zwarte bolletjes aan het plafond. Zelfs in een simpele supermarkt zie je ze al.

Ik ben blij dat ik de gewoonte heb een pet te dragen. Dan kun je de klep nog gebruiken om je een beetje af te schermen, maar met de nieuwste software wordt dat al opgepikt als verdacht gedrag waarschijnlijk.

Deze drone is een nieuw gadget en een onderdeel van een surveillance samenleving, waarin ieder met een paar honderd euro spion kan worden in zijn eigen omgeving.

En daarom zei ik al dat er regels moeten komen die het gebruik er van beperken, wettelijke regels die bepalen wie, waarom en wanneer zo'n ding mogen gebruiken. Gekoppeld aan strenge straffen en hoge geldboetes voor wie meent een ander te kunnen bespioneren in eigen huis of tuin.

Ik zie de argumenten voor al wel aaan komen. Je kunt ook een inbreker betrappen en volgen naar een auto en dat kenteken filmen. Ja, maar de inbreker kan ook gluren wat er in jouw huis en tuin bevind. Bovendien neem ik liever het risico van een inbraak of diefstal dan dat ik ten alle tijde begluurd kan worden door voyeurs, wanna be grappenmakers, kwaaie buurmannen. Op dezelfde manier als dat ik bereid ben een paar terroristische aanslagen te verduren in ons land, per jaar, op mijn dagelijkse reisroute als dat de prijs zou zijn voor het niet overgaan tot een complete surveillance dictatuur.

Wat ik wel al weet, als ik ooit op een dag zo'n ding boven mij zie dan haal ik hem naar beneden. And see you in fuckin' court.
Mooi stomme achterhaalde reactie... Dit soort dingen zijn al mogelijk sinds de eerste radiografisch bestuurbare autootjes en het gebeurd vaker dan jij denkt of weet. Iedereen kan voor een aantal tientallen euro's een camera onder een radiografisch bestuurbare helikopter hangen...

Het punt is echter wanneer je een 'zwem' van deze door één man kan laten besturen door het beeld van allen te centraliseren; hier ga ik dan ook verder niet op in. Je hebt dan namelijk een 1 man army.

Echter met dit soort amateur drones is het zo dat je weet dat de persoon zich binnen een bereik van 50 meter bevind. Wanneer je drones krijgt welke uitgerust zijn met boards zoals de Hoverfly pro board met GPS dan word het al stukken vervelender.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 1 mei 2012 14:30]

Anoniem: 399807
@Fjerpje1 mei 2012 19:13
Iedereen kan inderdaad een camera ergens onder hangen, maar gebeurde dat ook? Ik meen van niet. Ik heb tenminste geen gegevens hierover. Jij wel?

Een radio bestuurbaar autootje heeft een beperkter nut want een drone kan overal overheen en heeft dus niet te maken met een hek of ander obstakel. Verschil is er dus wel op dat punt.

Het punt van privacy staat want hier geldt hetzelfde als voor vele zaken die daarmee te maken hebben.

Je kunt met je drone opnamen maken en besturen met een smart phone. Daarmee kun je dat beeldmateriaal ogenblikkelijk op internet plaatsen. Er is dus geen 'cooldown' periode waarin iemand, die kwaad was nog de kans had zich in te houden en de film niet te plaatsen. Het fimpje kan dus binnen minuten een nieuw geval van privacy schending veroorzaken.

Een ander punt is dat een film zo snel verspreid kan worden, dat het snel gekopieerd kan worden en dus niet meer terug te halen is, tot schade van het slachtoffer.

Je zou maar je vier-jarige peuter helpen met plassen en zo'n drone filmt iets, een suggestieve pose, een veroordeling op basis van film materiaal, terwijl er in feite niets gebeurde. En dat is nadat je in de buurt bekend werd als de pedo van nummer X.

Het punt is dus dat drone gebruik problemen kan veroorzaken voor onschuldige mensen, dat er geen controle meer is na plaatsing op internet, er geen cooldown periode is wat een belemmering kan zijn waardoor men niet overgaat tot publicatie.

En daarnaast het nog grotere punt dat je niet zou moeten willen leven in een samenleving waarin iedereen elkaar bespionneert. Vraag aan mensen uit Oost Duitsland hoe dat aanvoelde, niet te weten of je buren nu wel of niet alles wat je zei doorbriefden aan de Stasi.

Het is psychologisch zeer ongezond, zeker voor opgroeiende kinderen, want de opbouw van je persoonlijkheid is een zaak van privacy, dus jezelf kunnen zijn wanneer je onbespied bent en daarmee een zaak van autonomie.

Wat resulteert is een schizofrene samenleving, een dubbelhartigheid tot diep in de psyche van ieder individu, een splijting tussen aangepast gedrag onder het oog van de surveillance infrastructuur en de mogelijke drones van de buren en hun kids boven je tuin en natuurlijk, persoonlijk gedrag, als je weet afgezonderd te zijn. En dat kan dat alleen nog op de wc en als je de gordijnen dicht hebt - en wel zorgen dat er niet een kiertje is, want voor een drone is dat genoeg.

Zo'n masquerade, zo'n samenleving wil je niet, geloof me.

En dit is weer een gevalletje technorealisme. een leuk gadget, maar wel een gevaarlijke.
Ja, maar het punt is dat het allang kan en dit gebeurd ook genoeg. Spioneren via drones gebeurd steeds vaker en is ook steeds goedkoper. Wanneer het bereik van deze dingen groter worden dan wordt het probleem ook groter. Camera's worden steeds beter en kunnen ook steeds verder zoomen dat betekend dat deze dingen op veel grotere hoogtes foto's kunnen nemen en vrijwel niks kosten.

Indien je hiervoor regels wilt maken dan zou je de vrije media in Nederland moeten gaan afbakenen en dat kost nogal wat overleggen.
Anoniem: 2096
29 april 2012 10:09
Waar kopen jullie spullen om een zelfbouw drone te maken? Ik heb laatst ook eens gekeken maar ik kom niet onder de 800 euro uit. (Ik kijk overigens hier: https://store.diydrones.com)
Om je even een idee te geven. zonder alles custom samen te stellen.
Hier een kitje http://www.rctimer.com/in...&goodsid=645&productname=

115dollar

Dan heb je nog een FC flight controller en Accu + lader nodig om hem vliegent te krijgen.
FC http://www.hobbyking.com/...rd_V2_1_Atmega168PA_.html
Accu http://www.hobbyking.com/...mAh_3S_20C_Lipo_Pack.html
Lader http://www.hobbyking.com/...harger_w_accessories.html

46.6dollar

en nog een Transmitter om hem te besturen. http://www.hobbyking.com/..._Mode_2_v2_Firmware_.html

54dollar.

215,6 dollar = 162.98 euro. :)
En de camera's en sensors? Die sla je voor het gemak maar even over?
kansloos!

Ik zeg er ook bij dat het is om een idee te geven!
Want wat voegt die camera op de parrot toe als het bereik maar 50meter is?

Maar omdat je er om vraagt, hier een FPV setje voor 59,- euro.
En deze haalt met 800mw (in open veld) op de sloffen 1KM.
Dat is ander koek dan de 50meter van de Parrot.
En omdat het zendvermogen veel sterker is het je ook beter beeld.
Minder cliches, noise. ook de camera is beter, denk aan lichtgevoeligheid. http://www.hobbyking.com/..._inch_CCD_Camera_PAL.html
Leuk, krijg ik daarmee de beelden op mijn iphone en kan ik ze one-click ujploaden naar youtube? Nee, daar is weer aanvullende apparatuur voor nodig.
juist, maar die ''aanvullende apparatuur'' waartoe jij doelt is zoiezo goedkoper en beter dan een Iphone. ;)
Niet dat een Iphone niks is, maar een dedicated Goggle of LCD scherm kijkt natuurlijk een stuk beter.

En zeg nou nou zelf. Je wilt toch eerst kijken wat je geschoten hebt en zo nodig editen voordat je het upload. Dat gaat toch 10x beter op een PC dan telefoon?

Snap je nu wat ik bedoel? het is het allemaal net niet. Begrijp me niet verkeerd, want voor het geld krijg je veel features, maar kom op' 50meter bereik? een slap, 12 minuten vliegende quad. En als er wat kapot gaat dan word zo'n parrot snel een minder leuk speeltje. omdat de vervangings onderdelen veel duurer zijn dan als je er zelf een bouwt.
Helemaal mee eens.

Zit zelf ook in de vliegtuig modelbouw.
En het is best een geinig ding.

Maar als je echt leuke beelden wilt met zon ding, wil je het beeld toch
op de pc bewerken?

Zou altijd voor zelf(op)bouw kiezen.
Je zal ongetwijfeld een keer te hard neerkomen en dan
is het bij een zelfbouw makkelijk maken.
En die gasten kunnen dan vaak ook al vliegen.

Wie niet kan vliegen en zon ding koopt en crasht.........
Voor het geld een leuke gadget, met name in combo met het gsm gedeelte.

Maar voor dit geld kun je iets heel gaafs bouwen wat beter vliegt, beter beeld, makkelijk te maken is alleen zul je het moeten uploaden met de pc.

[Reactie gewijzigd door r.marijnissen op 30 april 2012 10:47]

Je moet flink je best doen om hem te laten crashen. Juist door de extra sensoren blijft die redelijk stabiel. De nieuwe weet ook wat zijn richting is tov van jou. Hierdoor hof je zelf niet omgekeerd te denken als hij op jou afvliegt en neemt hij je beweging in spiegelbeeld over.
Kan ik de beelden vanaf de iPhone via bluetooth naar m'n PC zenden?
Dit dingetje doet me ineens denken aan Half-life 2, waarbij er overal vliegende dingen zijn die je filmen en foto's van je maken.

Als de accuduur verbeterd zou worden (12 minuten is te weinig) zou dit dingetje misschien wel gebruikt kunnen worden door het Journaal.

Ik zie voor me hoe je met dit dingetje beelden op kan nemen van ver boven de mensen massa zonder een helikopter daar voor te huren, dit kan veel goedkoper zijn, en ook nog eens handig!

Iemand andere ideeën wat je er mee zou kunnen doen?
Lijkt me, bij een (veel) betere accuduur, ideaal als een platform om grote mensen massa's in de gaten te houden, zoals maandag in Amsterdam.
ideaal als een platform om grote mensen massa's in de gaten te houden, zoals maandag in Amsterdam.
Lijkt me niet helemaal veilig, wat als er een vogel tegen vliegt of dat ding gewoon naar beneden valt door een storing...
Waarom zou een vogel dat doen? Ik zie ze ook niet tegen lantaarnpalen vliegen.
Ik zie ook geen lantaarnpalen vliegen.
Deze AR drone lijkt me eerder speelgoed. Voor zulke zaken bestaan er professionele quadcopters zoals de Md4-1000, en hier nog wat extra info.

Hij kan een uur in de lucht blijven, 50 km/h vliegen met een bereik van 40km en kan HD beelden nemen.
Je moet er wel het waanzinnige bedrag van €40.000 voor betalen. Maar voor sommigen is dit bedrag een lachertje tegenover de alternativen. En het is gewoon ook handiger voor bepaalde zaken.
Geweldig apparaat waar je veel mee kunt. Zeker voor hulpdiensten denk ik dat het handig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan ongelukken en branden. Met de quadrocopter kan je ook grote groepen in de gaten houden.

Voor mijn pws ga ik er ook eentje bouwen. Als je echt een heel simpele versie neemt kom je nog onder de 150euro uit.
"Haarscherpe beelden vanuit de lucht, zelfs 's nachts en dat zonder zelfs maar één agent te laten uitrukken. In Genk begint de politie er begin mei mee. Het korps neemt als eerste een "drone" in gebruik, een onbemand helikoptertje waarop één of meerdere camera's zijn gemonteerd."

http://www.hln.be/hln/nl/...aat-drone-gebruiken.dhtml
Tien jaar geleden was het beste consumentenproduct de 'Draganflyer'. Dat ding kostte volgens mij 1000 dollar in de simpelste versie.

De Parrot drone is zoveel beter (brushless motoren, lithum accu, HD camera, makkelijkere besturing) en kost 'maar' 300 euro.

De reden dat ik er nog geen gekocht had was toch vooral de low quality camerabeelden. Dat lijkt nu verleden tijd. Helaas zal de range waarschijnlijk nog steeds tegenvallen.
Hmm tot welke windkracht kan dit speeltje stabiel vliegen?
Daarnaast de range? 10 meter hoog en dan afdalen naar het film object lijkt wel een gave shoot ^^

Ach twaalf minuten er mee spelen, volgens vrouwen fora heeft een gemiddelde man daaraan wel genoeg. :?

Ik wacht wel op de 60 minuten versie met een redelijke range, op die manier kun je meerdere shoots maken over and over again.
Ik vind de camerakwaliteit, met name het lensgedeelte niet erg overtuigend. Vooral bij rechte lijnen zie je een duidelijke tonvormige vertekening, bekend bij met name goedkopere groothoeklenzen.
"Haarscherpe beelden vanuit de lucht, zelfs 's nachts en dat zonder zelfs maar één agent te laten uitrukken. In Genk begint de politie er begin mei mee. Het korps neemt als eerste een "drone" in gebruik, een onbemand helikoptertje waarop één of meerdere camera's zijn gemonteerd."

http://www.hln.be/hln/nl/...aat-drone-gebruiken.dhtmlHeh 13000 euro |:(

Ik bouw dezelfde Octo met Pan Tilt Gimbal (camera stabilisatie) voor 2000,-.
Ga jij dan maar eens kijken hoe goed die gimbal voor die prijs werkt :)
Net zo goed als die veel te dure Droidworks Octo copter.
En het is zo te zien een instapper, dus ook niet het beste wat droidworks zelf in huis heeft. ;)

Het ligt er namelijk meer aan welke gyro's en of Servo's je combineerd met de gimbal. :)

Om even een idee te geven wat een gimbal zoal kost. http://quadcopters.co.uk/camera-mounts-20-c.asp Een DIY kost natuurlijk nog minder en is net zo goed.

[Reactie gewijzigd door jbkappirossi op 29 april 2012 15:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee