Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

'Ok Google, show me new speakers' - Zes varianten op Google Home bekeken

04-09-2017 • 06:00

185 Linkedin

Eind vorig jaar kwam Google met Home, een kleine speaker die je kan gebruiken om tegen de Google Assistent te praten. Zo kun je bijvoorbeeld het weer opvragen, naar het nieuws luisteren, feitjes achterhalen, timers zetten, maar ook smarthome-apparatuur bedienen zoals lampen en thermostaten. Met Home ging Google de strijd aan met Amazon's Alexa-assistent en zijn Echo-speaker, die al een tijdje op de markt was. De afgelopen maanden kwamen een boel bedrijven met hun eigen Alexa-apparatuuren het leek er even op dat dat Google de strijd ging verliezen, want van meerdere Google-speakers was geen sprake.

Achter de schermen was Google echter hard bezig om zijn assistent ook naar producten van andere merken te brengen en op IFA zagen we daarvan het resultaat. Maar liefst zes fabrikanten kondigden tijdens de Duitse techbeurs een speaker aan die Googles Assistent aan boord heeft. Wij maakten een rondje over de beurs op zoek naar de overeenkomsten en verschillen.

Reacties (185)

Wijzig sortering
Kan iemand mij vertellen waarom ik dit ab-so-luut moet willen hebben? Siri vind ik verschrikkelijk en op de Xbox vond ik dat ook niet fijn werken dat geroep. Is dit puur een 'siri-in-een-kastje' of kan ik hier nog wat meer mee?
Ik kan je nog niet linken naar mijn review van mijn google home want die is er nog niet.
Filmpje ed is al wel gemaakt maar ik moet er nog eens aan werken.
Tijd en motivatie ontbreken even.

In het kort:

Ik gebruik hem continu als muziek speler.
Het is gewoon handiger om simpelweg te zeggen: 'ok google' - 'play despacito'.
En die begint dat nummer te spelen.
'Ok google' - 'play five finger death punch' en bam hij speelt van die artiest.
Je kan hem ook specifieke albums laten spelen.

Je kan ook het nummer skippen door dat te zeggen en het volume aanpassen.

Je kan dit allemaal natuurlijk ook via een speaker die verbonden is met je gsm of w/e en die zo bedienen. Maar zonder om te kijken of iets te doen dit te vragen is heel gemakkelijk en je gebruikt het hierdoor echt wel vaker.

De vriendin zit er continu muziek mee aan te zetten en ikzelf speel hierdoor ook vaker muziek af.

Voordien moest ik een apparaat verbinden met 1 van mijn speakers en hier was ik al snel te lui voor.

Het volgende is het meest gebruikte.

Ik heb philips hue verlichting die ik vooral 's avonds gebruik als enige verlichting.
Via de google home kan ik mijn woonkamer inwandelen en geen lichtknop aanraken maar gewoon vragen de verlichting aan te doen en voordat ik aan mijn bank ben is het licht aan.
Even de kleur of intensiteit aanpassen is ook zo gedaan.

Als ik ga slapen wandel ik zoals James Bond mijn woonkamer uit terwijl ik zeg 'ok google - turn off the light- en BAM het licht gaat achter mij uit.
- Gewoon alleen al daarvoor zou ik het kopen :D-

Laatste item dat ik dagelijks gebruik is 'goodmorning google'.
Ik krijg dan het weerbericht van de dag, de files op mijn route naar het werk (handig om mijn vertrek even uit te stellen), mijn kalenderitems van die dag en als laatste een nieuwsoverzicht.
Dit speelt dan allemaal gewoon af terwijl ik mij klaarmaak.
Eerlijk gezegd is alleen het licht controleren een kleine reden om t evt te overwegen. Maar er zitten zoveel nadelen aan, vooral qua privacy, dat het me dat niet waard is.

Ik hoor m'n nichtje nog schreeuwen door de muziek 'alexa off' omdat de muziek te hard stond.

Ja, het zal een bepaald James bond gehalte hebben en vast de luie mens nog luier maken, maar ik vind bedienen via m'n mobiel in veel gevallen makkelijker. En met die hue switches kun je alles ook inrichten zoals je 't wilt en waar je 't wilt.

Misschien moet ik nog ontdekken hoe handig het op termijn echt is, maar dan zou ik toch liever iets kiezen van een fabrikant die geen gegevens van me opslaat, ook niet tijdelijk. Op dat vlak vertrouw ik Google voor geen meter meer.

Het hele idee dat ik vrijwillig een mic in m'n huis plaats waar men in theorie gewoon mee kan meeluisteren vind ik niet een geruststellende gedachte.
Dat vind ik al een probleem met de mobiel, laptop en evt andere apparaten.
Maar er zitten zoveel nadelen aan, vooral qua privacy, dat het me dat niet waard is.
<snip>
Het hele idee dat ik vrijwillig een mic in m'n huis plaats waar men in theorie gewoon mee kan meeluisteren vind ik niet een geruststellende gedachte.
Dat vind ik al een probleem met de mobiel, laptop en evt andere apparaten.
Dat vond ik ook, totdat ik me net realiseerde dat we er al eentje constant bij ons hebben, namelijk onze smartphone. Privacy is daarmee al geschonden en zo een spieker in huis maakt het daarmee niet meer (of minder) geschonden.

Maar ja, hoor ik iedereen al denken, die Google Home luistert constant! Maar dat doet je smartphone ook, hoe denk je dat Siri, Cortana of Alexa werkt? Die luisteren constant, omdat je die applicatie uitzet (als dat bij de moderne systemen al kan) houd de luidspreker niet opeens op met luisteren.

Het wel of niet willen hebben van zo een apparaat is dus een gevoelskwestie en dat zal er vanzelf wel inslijten met der tijd...
Dat vond ik ook, totdat ik me net realiseerde dat we er al eentje constant bij ons hebben, namelijk onze smartphone. Privacy is daarmee al geschonden en zo een spieker in huis maakt het daarmee niet meer (of minder) geschonden.
Zo'n slimme speaker is zinloos als hij niet continu luistert. Een telefoon is nuttig, ook zonder dat Siri, Cortana of Alexa altijd meeluistert. Al deze spraakassistenten staan bij ons thuis dus uit!

Met andere woorden: met een slimme speaker is je privacy veel meer geschonden dan met een smartphone waar de assistent uit staat.

Siri verstuurt pas gegevens naar Apple op het moment dat je apparaat (iPhone, HomePod, ...) de trigger "Hé Siri" heeft herkend. Google streamt continu data naar zijn servers, de gehele stemherkenning gebeurt centraal. Dus er zijn ook nog verschillen tussen de spraakassistenten!
Ik weet niet wanneer er gegevens naar Google worden gestuurd, maar het is zo dat Google pas iets opslaat als hij "oké Google" heeft herkend.
Ik weet niet wanneer er gegevens naar Google worden gestuurd, maar het is zo dat Google pas iets opslaat als hij "oké Google" heeft herkend.
Of hij verzamelt continue data door te luisteren en verstuurt dat alleen als je 'oke Google' stuurt. Je weet het niet, en dat is het probleem. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 september 2017 15:28]

Klopt. En wordt iets gepersonaliseerd of gedepersonaliseerd opgeslagen?
Of hij verzamelt continue data door te luisteren en verstuurt dat alleen als je 'oke Google' stuurt. Je weet het niet, en dat is het probleem. ;)
Je weet het wel, dat kun je relatief eenvoudig meten aan het netwerkverkeer. Als een Google Home continu een datastroom van 16~128kbit genereer, of grote chunks (in orde van tientallen megabytes) aan data doorstuurt dan weet je wel ongeveer wat er gaande is.

Gelukkig zijn deze praktijken niet vastgesteld bij zowel Google als Amazon, ook wel enigszins logisch, het zou oneindig veel imago-schade opleveren als zoiets wel zou gebeuren, en dat naar buiten gebracht zou worden. Zijn ze meteen uitgeschakeld in de 'smart-speaker' markt.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 5 september 2017 20:00]

Al het geluid boven een bepaalde drempel, met een patroon dat op stemmen lijkt, waar het geluid dat de speaker zelf maakt al is uitgefilterd, wordt naar Google gestuurd. Dat doet Google om hun algoritmes beter te maken, waardoor het beter stemmen uit achtergrondgeluid kan isoleren, waarschijnlijk zal Google dan ook minder oké Google's missen dan Apple hé Siri's.
Klopt wat je zegt, ik gaf t ook aan.
Al begreep ik dat je met een slimme speaker akkoord gaat met andere voorwaarden en dat ze die data dan (tijdelijk) mogen opslaan en mogen inzetten om het product te verbeteren en voor ads e.d. Wat er onder water mee gebeurt weten we niet eens.
Zelf gebruik ik Google assistent, Alexa en Cortana e.d. niet en zet ik uit.
Juridisch zitten er begreep ik wel degelijk verschillen in hoe ze de data mogen gebruiken.
Maar misschien kan iemand die zich hierin verdiept er wat zinniger over zeggen.

Ben het ook eens met CR2032. Je gaat zo stap voor stap verder die kuil in tot je er niet meer uit komt. En als t dan te laat is, dan is iedereen weer verbaasd en verontwaardigd, maar je kunt t natuurlijk gewoon zien aankomen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 4 september 2017 16:51]

Het luistert constant, maar dat is niet hetzelfde als dat er een continu datastroom naar Google gaat waarbij alles opgenomen wordt wat de microfoon opvangt. Pas wanneer je "Ok, Google" zegt, wordt er audio opgenomen en geanalyseerd. Dan kan er natuurlijk achtergrondgeluid worden opgevangen terwijl je een commando geeft. Dat is het echter wel qua privacyschending.

Maar goed, wanneer je denkt dat iedere camera en microfoon 24/7 wordt afgeluisterd door de NSA, moet je geen Alexa of google home gebruiken natuurlijk...
Maar goed, wanneer je denkt dat iedere camera en microfoon 24/7 wordt afgeluisterd door de NSA, moet je geen Alexa of google home gebruiken natuurlijk...
Het grootste probleem is niet dat de NSA meeluisterd ;-) [/aluhoedje]

Maar dat je data wordt misbruikt door een (commerciële) partij die je gaat doodgooien met meuk waar je niet om vraagt. En het gevoel zegt dat dit een stuk eerder gebeurd bij dit soort producten dan bij je smartphone ongeacht of dat waar is of niet.
Vooralsnog heb ik minder moeite met gepersonaliseerde reclame (ipv. TV reclames over tampons etc) dan dat er midden in de nacht een SQUAD team mijn huis binnenvalt omdat ik blijkbaar in mijn slaap tijdens een rare diepe droom heb staan brabbelen dat ik een aanslag op D.Trump aan het bijwonen bent.

Mijn punt is, gepersonaliseerde reclames hoeven niet eens zo slecht te zijn, aan reclame ontkom je uiteindelijk toch niet aan, laat het dan op zijn minst dan nog enigszins interessant zijn.
Een overheid dienst daarentegen kan meer impact op je maken, deze hebben een geweldmonopolie en hebben de macht om je van je vrijheid te beroven. En hoewel je (op het moment) nog niets hoeft te vrezen, omdat je toch niets verkeerd doet, kan dat in de toekomst ineens anders worden.
Mijn punt is, gepersonaliseerde reclames hoeven niet eens zo slecht te zijn, aan reclame ontkom je uiteindelijk toch niet aan, laat het dan op zijn minst dan nog enigszins interessant zijn.
Erm... Ik laat je wilde dromen voor wat het zijn... ;-)

Maar, de ervaring leert dat gepersonaliseerde reclame fning annoying is, ik heb wat onderzoek gedaan naar goudprijzen in Nederland en hoe de handel daarvan inelkaar steekt en ik wordt gebombardeerd met reclame over goud op mijn Ipad (waar ik jammer genoeg geen adblocker heb op Safari... Zelfde over onderzoek naar supermicro servers, alleen maar reclame daar over. Daarvoor was het voornamelijk over sites en spellen die ik al had of toch al bezocht...
Ben het er mee eens dat het soms redelijk irritant kan zijn.
Ooit eens gezocht op een webshop voor goedkopere autobanden, heb hierna weken lang reclames van autobanden voorbij zien komen, notabene zelfs van de webshop waar ik ze besteld had, ze missen dus nog net dat klein stukje gepersonaliseerde info waarmee men kan vastleggen of je nog interesse in het product hebt.
Krijgen ze -nog- meer info, dan zul je wellicht ook minder van dit soort reclames zien, tenslotte heeft een adverteerder weinig belang om je reclame te laten zien wat totaal niet meer relevant is.

En dan kom ik weer bij mijn stelling, als reclame onvermijdelijk is, wat zie ik dan liever ? Reclame op basis van mijn online profiel (waar misschien iets interessants tussen kan zitten), of random shit zoals leningen, dameskleding, potentie pillen, tijdschriften, casino's en ander onderwerpen die mij totaal niet interesseren.
Het is dan kiezen uit 2 kwaden, dan nog neig ik dan toch de voorkeur te hebben voor advertenties op basis van mijn profiel.
Want uiteindelijk ontkom je er niet aan, althans als je gratis gebruik wilt maken van diverse diensten.
Een heel fijn alternatief is de keuze om te betalen voor geen advertenties, zoals bijvoorbeeld tweakers.net, waarbij je een keuze hebt om tegen (een kleine) betaling een advertentieloze website te mogen krijgen.
Maar ... als je nou alleen een verbinding maakt voor software updates. En die software draait verder lokaal. Dan hoeft er toch nooit persoonlijke informatie verzonden te worden naar ome Google? Behalve wat je bij een normale "search" of oproepen van data via internet sowieso al doet. Ik wil daar toch meer controle en zeggenschap over hebben wat wel / niet naar buiten gaat en wat wel / niet gebruikt mag worden tbv een betere user experience.

Laatst las ik over zo'n initiatief die het ongeveer zo aanpakte. Daar zie ik dan veel meer in dan iets van Google (of Alexa, of in mindere mate Apple of MS).

[Reactie gewijzigd door xs4me op 4 september 2017 16:57]

Niks hoor. Siri, Cortana of wat dan ook kun je op je smartphone gewoon UIT zetten.
Het heeft een leuk gadget gehalte maar voegt eigenlijk niets toe.

Het gaat er ook niet om of je privacy geschonden wordt. Het gaat erom dat iedere keer weer een stukje privacy weg wordt gehaald. Tot je opeens tot de ontdekking komt dat je privacy helemaal weg is en privé niet meer bestaat.
Ik wil alleen geen google zeggen...anders had ik 'm allang gekocht :P
Los van het Google aspect (ook een dingetje) weet ik al die albumtitels en tracks niet uit mijn hoofd, ben echt een enorme chaoot met een matig geheugen :|. Zou om die reden meer hebben aan een scrollmenu of een of andere suggestieportal waarin wordt voorgesteld wat voor dat moment goeie muziek zou zijn. Maar iets met een schermpje komt vast nog, en dan gaan al deze speakers weer naar zolder, vermoed ik.
Nee, want deze dingen worden nog slimmer. Dit is nog maar het begin. De volgende stap gaat zijn dat hij kan zien aan je gezicht of je goed of slecht gezind bent en op basis van deze en honderden andere parameters gaat hij je een nummer voorstellen. Op den duur kies jij het nummer niet meer, maar hij voor jou.
Amazon heeft al een nieuwe versie met een scherm, de Echo Show, die je ook kunt gebruiken om beeld content af te spelen.

https://www.amazon.com/dp/B01J24C0TI/ref=fs_ods_kt
Ja, dat begint al wat meer op een comms panel te lijken. Hoe meer ik er over nadenk, gewoon op zekere plaatsen een comms panel, met basic geluid voor voice om mee en door te communiceren. Die dingen sturen dan op hun beurt dedicated geluidsapparatuur aan die uitsluitend is gemaakt om geluid onvervormd weer te geven. Modulariteit. Heb ik ook al eens eerder geroepen (tweakers, waar blijft die user specifieke zoekfunctie in eigen comments?)

Gewoon maar wat links als voorbeeld: Toch ook weer die chinezen die voortvarend doorstappen, van mij krijgen ze credits daarvoor (serieus): anthouse en (bijvangst van anthouse, coming soon, met aandoenlijk enthousiasme gepresenteerd: "Is Sweeper, Is even more, home accompanying robot, coming soon"). In het licht van een vriendelijk glimlachende stalkende stofzuiger lijken speakers met microfoons een wat minder onwaarschijnlijke product categorie. Of kijk eens naar dit soort interfaces: NTdesigns, of RTI. Vergeet hierbij dat eigenlijk gewoon een tablet wordt gebruikt, het gaat om de zuiver functionele, maar vooral integrale benadering van huis automatisering. Zonder ook dat allerlei communicatie met het internet nodig is, vermoed ik tenminste. Onze werkgevers willen dat niet, en leggen grenzen wat er binnen bedrijfsmuren blijft en wat naar buiten gaat (een verhaal op zich met die cloud toepassingen). Waarom zou dat voor ons digitaal slecht onderwezen burgers dan anders zijn?

Ik ben trouwens niet ingevoerd in deze materie, en noem maar wat (vast dure) voorbeelden. Meer ingevoerde mensen kunnen vast andere suggesties doen, en op het forum is vast een home automation hoekje (en jawel, nota bene bij de duurzame energie, ook logisch, een drive voor domotica: https://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/71).

Bij het slimmer maken van je huis zie ik sowieso meer logica in het in losse modules opknippen van al die functies dan dat die worden geïntegreerd in apparaten als dit soort smart speakers. Dit lijken mij wat dat betreft echt overgangsproducten. Op zich is dat trouwens geen schande hoor. Het moet ergens beginnen. Wel denk ik, even los van Google, Apple of Microsoft, dat we bij die home automation nuchter moeten nadenken waarin het internet er vooral bij aangehaakt moet worden, maar ook waarbij dat echt niet nodig is en we dit dan dus eigenlijk zoveel als mogelijk moeten afremmen. Iedereen die al langer IT-spullen heeft weet hoeveel aandacht het fit houden van al die hardware vergt en hoe snel dit ook tussen de vingers doorglipt.

De functionaliteiten die nu met enthousiasme op de markt komen glippen misschien over een paar jaar tussen onze vingers door als blijkt dat een derde partij ze heeft geraakt. Ja, het kan ook met onze mobiele telefoon, natuurlijk, maar hoe meer devices we krijgen, hoe minder overzicht we hierop kunnen houden. Die complexiteit groeit dan exponentieel. Afbakening van het internet, niet eens zozeer van een goed bedoelende bouwer, maar meer van derden, lijkt me juist voor internet onkundige burgers eigenlijk een must, wanneer het voor de functionaliteit niet echt nodig is.

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 september 2017 21:42]

Het woord Google heb ik geen problemen mee. Wat wel irritant is is dat je elke actie moet beginnen met "Ok Google" of "Hey Google". Zeker wanneer je achter elkaar aan een aantal acties wilt laten uitvoeren begint dat vrij irritant te worden. Het voelt daardoor ook extra onnatuurlijk. Het zou fijn zijn dat er in de nabije toekomst een mogelijkheid toegevoegd wordt om een conversatie-modus te starten. "Start listening, Google" en "Stop listening, Google", of zo iets. En dat alles daar tussen als actie geïnterpreteerd kan worden.
Ik heb ook geen probleem met "Google" ik zeg veel liever een menselijke naam. Victor, doe eens.... of als je daar van houd: "Computer, " en dat dat ding dan aan de manier waar op je het zegt herkent dat het een startseintje is :P. Google is zo: "Ik maak reclame voor google tegenover mijn eigen gasten/huisgenoten, hoe cool is dat!".

en ik heb liever geen eindwoord, maar meer dat ie na een seconde of zo stopt met luisteren.
Zelf de naam van je assistant instellen zou ook mijn voorkeur hebben. In het filmpje in dit artikel werd ook "OK Google" gezegd waardoor mijn Google Home ook weer zo nodig moest antwoorden. :-P En alléén Google zeggen zou hij nog vaker worden getriggerd.
Ik doe exact hetzelfde plus timers zetten als ik kook. Ook gebruik ik de 3th party cocktail recepten 🙄
Ahja xd timers voor als ik thee drink gebruik ik ook.

Boodschappenlijstje ook.

En natuurlijk eens de sporadische vraag.

Edit:
Kleine toevoeging ivm het filmpje.

Het enige dat ik anders zou willen aan de google home is een iets betere geluidskwaliteit.
Hij klinkt heel goed en kan zeker luid genoeg voor mijn woonkamer.
Hij heeft meer bass dan de Bose Soundlink Revolve, maar hij mist wat in helderheid vind ik.

Hij is ook een stukje goedkoper dus ik neem het hem helemaal niet kwalijk.

Maar omdat ik hem zoveel gebruik voor muziek keek ik wel uit naar een iets grotere versie, die wat duurder is (250 euro mag wel) en die veel betere geluidskwaliteit heeft en echt een speaker is.

In het filmpje zag ik niet echt een ideale. De onkyo was echt brak afgewerkt en dat toppaneel zag er lelijk uit.
De panasonic spreekt misschien nog het meeste aan.
De Sony is ook wel leuk maar ik vind het glimmende design en de nutteloze gestures (waar ik de touch op de google home handiger vind) niet zo super.
Geluidskwaliteit gaat natuurlijk de doorslag geven.

Ivm het nederlands op de speaker. Meh, kan mij niet boeien.
Ik vind het perfect zo in het engels.
Je bands zijn toch bijna altijd in het engels dus het is wel handig zo.

Alle apparaten staan bij mij in het engels.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 4 september 2017 10:30]

Koop gewoon een chromecast audio en steek hem in ewlke speaker je dan ook wilt :+ . Dan heb je perfecte audiokwaliteit zoals je wilt.
Sluit ik mij bij aan. Onderstaande punten gebruik ik dagelijks.

1. Muziek afspelen (Spotify)
2. Verlichting bedienen (Yeelight)
3. Netflix bedienen (even pauzeren via voice is super handig)
4. Timer zetten (voornamelijk tbv koken)

Daarnaast vind ik het handig om vragen te kunnen stellen die ik anders zou laten. Bijvoorbeeld even snel van dollar naar euro omrekenen.
Ooit wel 'ns gedacht hoe dit anderen kan storen? Door het einde van het nummer heen bleren OK google play blahblah? Mij niet gezien. Of stel je voor je hoeft 's morgens een uur later je bed uit dan je vriendin. Zij zegt dan goodmorning Google, en het licht gaat aan. Da's nog 'ns een extra factor waardoor je dan te vroeg wakker wordt.

Verder klinkt het ook wel erg propagandaachtig om steeds Google te noemen. Je zou bijna van Google gaan houden. :+
Het licht gaat alleen aan als je vraagt het licht aan te doen.
Niet bij 'goodmorning google'.

Verder staat het ding bij mij in de woonkamer en slaap ik in de slaapkamer. Dus tenzij ik het volume op 'ik maak iedereen wakker' zet hoor je het niet in de slaapkamer.

Ik speel zelden nummer per nummer af erop.
Meestal vraag ik om een artiest, album of een playlist.
Ik gebruik google play music en dan vraag ik eerder iets als 'play today's biggest hits'.

En er zijn genoeg merknamen die gebruikt worden ipv het product. Bv. een bic ipv een pen (geen idee of het belgisch is).
Iets googlen is volgens mij zelfs een vandaele woord tegenwoordig.

- ik heb eigenlijk ook niets tegen google hoor -
Maar hoe doe je dat dan als je wakker wordt in je slaapkamer. Het eerste wat je dan doet is je wekker uit en het licht aan, toch? Is het dan zoveel meer moeite om de lichtknop [vrijwel] geruisloos aan te doen ipv te zeggen dat het licht aan moet? Ik vind het zo'n non-probleem. Ik zelf gebruik een horloge met Bluetooth om mijn muziek te beheren. Ik hoef niet eens iets te zeggen of mijn telefoon te pakken, gewoon een goede afspeellijst gebruiken in shuffle modus.

Wat betreft Googlen een werkwoord is geworden daar ben ik mij niet van bewust, maar ik weet wel dat Google niet wilde dat 'googlen' synoniem stond aan zoeken omdat het afbreuk doet aan hun trademark.
Mijn slaapkamer ritueel is niet connected :-).
Daar is geen Hue verlichting of dergelijke. Die heb ik alleen in mijn woonkamer (momenteel :D).

En ja dat is meer moeite. Mijn lichtknop staat aan mijn deur. Dus ik moet er voor opstaan.

Ik doe dus mijn nachtlamp aan.
Het volgende is dan het schema.
Licht aan - naar nachtlamp -nachtlamp aan - naar lichtknop - licht uit - bed in - nachtlamp uit.

Wat ik graag wil is dus een Hue lamp nog ergens daar in een soort nachtlamp.
De huidige nachtlamp is mijn wake-up light dus daardoor heb ik daar nog geen Hue lamp.
Waardoor ik die dan zowel draadloos als met de knop kan bedienen.


En ik heb niet altijd zin om 1 van mijn afspeellijsten te gebruiken. Ik vind die van google play wel leuk eigenlijk. Dan heb ik eens iets totaal anders. Maar ook vaak boecht waar ik even door moet skippen.

Ieder het zijne he. Ik heb de google home eens gekocht omdat ik tech leuk vind. Niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Gezien hoe vaak de vriendin het loopt te bedienen en gebruiken moet je dus geen tech lover zijn om dit leuk te vinden.
even over je wake-up light. Als je Sleep android app gebruikt kun je volgens mij je Hue lamp geleidelijk feller laten branden als de wekker gaat.
Er zijn ook een aantal routines via meet-HUE labs, waarbij je je HUE bedlamp kunt laten werken als wakeuplight.

http://labs.meethue.com/formulas
Mijn lichtknop zit ook aan de deur. Vroeger had ik een touwtje naast mijn bed waarmee ik het licht aan of uit kon doen. Tegenwoordig heb ik nachtlampjes die je kunt bedienen vanuit het bed. Eigenlijk gaat het licht in de kamer vrijwel niet aan of uit. Ik bedoel, zelfs al gaat 1 van ons naar het toilet in de nacht, dan nog wil je het licht eigenlijk niet aan, want daar wordt je wakker van, ik zou al helemaal niet willen dat iemand 's nachts praat tegen een speaker om het licht aan te doen. In de lente en zomer is het allemaal minder van belang.

Spotify heeft ook een dagelijkse afspeellijst gebaseerd op waar je eerder naar hebt geluisterd.
Gezien hoe vaak de vriendin het loopt te bedienen en gebruiken moet je dus geen tech lover zijn om dit leuk te vinden.
Het interesseert mij geenszins of het 'leuk' is. Het gaat mij er om of het nuttig en noodzakelijk is, en wat de privacy gevolgen zijn (dat is waar je mee betaald).
Dat is fijn dat je dat niet interesseert.

Ik zie wel niet in wat je op tweakers doet dan met de criteria 'noodzakelijk' kan je al 90% van de tech en info hier schrappen ...
Zo goed als niets van de cutting edge tech is noodzakelijk.
Dan gaat Nu.nl je meer info geven over nuttige dingen want dat gaat over zaken die al algemeen ingeburgerd zijn.

De privacy gevolgen, in rekening brengend dat je een smartphone en laptop hebt, zijn nihiel.

Als waar je je zorgen over maakt ivm deze speaker zijn even zo bij je smartphone en laptop en zelf meer want als ze je willen afluisteren gaan ze het veel eerder via dat doen en je info verzamelt google ook veel meer via dat.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 4 september 2017 12:24]

Jij hebt bedacht dat er al andere dingen in huis je afluisteren dus dan accepteer je ook maar dat er nog wel een extra bron bij kan. Bij mij staat siri uit en geen mic of webcam die maar iets kan in huis zonder dat ik het daadwerkelijk aan zet en deze gaan allemaal weer uit als ze niet gebruikt worden.

Dat geeft mij nog steeds niet genoeg privacy, maar dat is nog heel wat anders dan een microfoon die 24/7 aan staat en met het internet verbonden is met een bedrijf die er om bekend staat gegevens uit te wisselen. Er zal uiteindelijk geen ontkomen aan zijn ,maar mijn privacy gaat voorlopig nog voor op een beetje gebruikersgemak. Moet zeggen dat bewegingssensors met timers voorlopig genoeg luxe bieden voor mij en muziek regel ik zelf wel.
Nou dat is ook niet nodig: https://www.youtube.com/watch?v=XEVlyP4_11M&t=670s

Halverwege begint het interview met Snowden.
Behalve dat het een slap humoristisch interview is snap ik niet wat je er mee aan wilt geven. Zodra ik ga bellen neem ik al aan dat ik afgeluisterd wordt en zodra ik ga whatsappen dan ga ik er vanuit dat er meegelezen wordt en zelfs een profiel wordt gemaakt van welke tijdstippen. Maar nog steeds zie ik een microfoon gelinkt aan een onbetrouwbaar bedrijf als een groter probleem. Je weet gewoon dat wij een product zijn waar Google van leeft. Die hebben niks op met onze privacy.

Dan mag je wel eerst Google zeggen voor het iets met je informatie doen, maar als we gewend zijn worden het misschien ook dingen als nieuwe schoenen of voel me niet goed enz. Nouja doe wat je wil en bij mij komt het er niet in.
Ik zei nuttig en noodzakelijk. Nuttig is vaak nog best te doen al verschilt het van persoon tot persoon. Noodzaak wordt een stuk lastiger. Als je vervolgens prijs en privacy (dat laatste noem ik de "Google tax", en maakt bijv Apple producten iets meer hun geld waard) meeweegt, zijn een heleboel producten inderdaad niet nodig.

Nu.nl reviews zijn van matige kwaliteit. Ze hebben eigenlijk nooit een technische inslag, en een hoog hipster gehalte. Dat heb je op Tweakers her en der ook wel, maar minder. Ik kom graag op Hacker News vooral de discussies zijn van hogere kwaliteit dan hier. Het is echter in het Engels.

Telefoon moet toestemming vragen voor hij microfoon wil gebruiken. Laptop idem, bovendien gaat dan een lampje branden. Ze zijn allebei te hacken, maar hetzelfde geldt voor andere zaken. En in geen geval worden al die commandos naar bijv Google opgestuurd.
En hier dezelfde response zodat je het ziet.

Nou dat is ook niet nodig: https://www.youtube.com/watch?v=XEVlyP4_11M&t=670s

Halverwege begint het interview met Snowden.

Telefoon en laptop toestemming vragen :X
Dat moet helemaal niet. Er wordt op de tussenweg onderschept.
Sorry ik kan geen audio beluisteren, Snowden is inmiddels ook misschien wel out of date. Met certificate pinning gaat ze dat 'niet' lukken. Zeker weten doe je het nooit. Want met implants en remote exploits kan men wel eenvoudig je systeem overnemen. Ik zelf denk dat ze dat niet bij jan en alleman doen.
Je zou het moeten kunnen aanpassen: OK, Big Brother. ;)
Dat goodmorning Google is voor mij handig i.v.m. werk en de afstand naar kantoor.

Qua muziek vraag ik mij dan af, vind het nogal zonde om hem via die speaker af te spelen als ik zelf beter speakers heb. Kan je ook instellen dat hij standaard gebruik maakt van je reguliere speakers? Bijvoorbeeld het via Bluetooth, WiFi of kabel? Dan zou het echt meerwaarde hebben voor mij.
Ivm muziekkwaliteit ben ik het met je eens.
Momenteel gebruik ik de google home meer puur wegens gebruik gemak.

Vermits de google home elk google connected device kan bedienen, zoals bijvoorbeeld de Chromecast, moet het volgens mij ook mogelijk zijn om google chromecast audio aan te sluiten op bestaande boxen en dit dan te bedienen via de google home.
Ik heb er al aan gedacht dit eens te testen maar dan moet ik specifiek daarvoor een google chromecast audio gaan kopen. Vermits ik verder alleen een soundbar heb, die ook niet ideaal is voor muziek af te spelen, heb ik dit nog niet gedaan.
Hmmm "zoveel" stappen vind ik dan weer jammer. Ik kan nu bijvoorbeeld met horloge (Samsung Gear S3 Frontier) mij Spotify bedienen middels de constructie: Gear S3 > mobiel > laptop > speakers via Spotify.

Hoewel het een moeilijke constructie lijkt, is het gewoon mijn watch die in verbinding staat met mij mobiel. Mij mobiel gebruikt Spotify via een ander apparaat, de laptop, waar vervolgens speakers in zitten.

Nu nog laatste jaartje bij mijn ouders maar in mijn eigen huis ben ik wel van plan via Wi-Fi of Bluetooth mn speakers te bedienen en als dat via Google Home zou kunnen dan zou dat zeker top zijn.
... moet het volgens mij ook mogelijk zijn om google chromecast audio aan te sluiten op bestaande boxen en dit dan te bedienen via de google home.
Klopt, ik heb een Chromecast audio aangesloten op mijn versterker met mini-toslink. Chromecast naam in 'Stereo'

OK Google - Play Metallica -> Speelt af op Google home
OK Google - Play Metallica on stereo -> Speelt af op Chromecast/versterker
OK Google - Play Metallica on all devices -> Speelt af op alles.
hoe luid moet je roepen terwijl hij een liedje aan het spelen is?
Dit hangt natuurlijk af van hoe luid de muziek staat.
Maar je moet niet lopen roepen om hoorbaar te zijn. Tenzij je muziek echt super luid staat.
De microfoon erin is echt wel heel goed.
Als ik van de andere kant van de woonkamer gewoon 'ok google' zeg hoort hij mij vlot.
Hij verstaat je net zoals een andere persoon je zou verstaan eigenlijk.
Wat je omschrijft is precies waarvoor ik mijn Amazon echo Dot gebruikt, zelfde functies en veel goedkoper :)
Behalve dat je met Alexa zit ipv Google Assistent en ik een google play music abonnement heb en geïntegreerd ben in de google diensten.
En je muziek via de echo dot wel heel slecht is qua geluidskwaliteit.
Echo dot koppel je mogelijk via Bluetooth aan een betere speaker.
was het het geld waard, om niet meer het lichtknopje in te hoeven drukken terwijl je naar je bank loopt?
Hoe vaak gaat dit fout? Heb meermalen met OK Google dat hij me verkeerd verstaat of dat als ik een nummer wil bellen dat hij dat vervolgens niet doet.
Je bedoelt op je telefoon?

Op de google home zelf is dit dag en nacht verschil.
Hij verstaat je veel beter.

Op de telefoon heb ik inderdaad ook vaak dat hij mij niet hoort. Hier echt zo goed als nooit.
Ik geloof wel dat daar verschil in zit. Ik gebruik vaak mijn Plantronics Voyager headset met een goede microfoon.
Muziek afspelen, tot dat Google geen zin meer heeft om de Google Home dienst in de lucht te houden. Daarna zal hij waarschijnlijk niet meer bruikbaar zijn?.

Ik zie het nut er ook niet van, koop dan een Sonos achtige oplossing. Hierbij ben je (iets minder) afhankelijk van de wispelturigheid van de fabrikant. Zou altijd een oplossing kopen welke offline bruikbaar is, niet dat je over 6-7 jaar met een product zit welke niet meer supported is.
Over de privacy issues is al genoeg gezegd ;).
koop dan een Sonos achtige oplossing. Hierbij ben je (iets minder) afhankelijk van de wispelturigheid van de fabrikant.

Right.
Koop vooral een Sonos als je een overhyped vage kwaliteit luidspreker neer wilt zetten voor een te hoge prijs.

Of je plaatst een Amazon Echo Dot in je kamers en een goede kwaliteit Bluetooth speaker, en je hebt vele malen meer functionaliteit en geen afstandsbediening meer nodig. Voor je kinderen ook een stuk leuker en goedkoper dan de overhyped sonos rommel.
Ik predik dan ook geen Sonos, had het er meer als voorbeeld neer gezet maar bedacht me later ook al het artikel waar Isheara heen linkt. Heb gewoon vloerstaanders met een dikke versterker ervoor ;).
Hier ook een 9.2 set met goede receiver.

Maar voor in de tuin is een Amazon Dot met gekoppelde Bluetooth speaker prima. In de woonkamer speel ik alles via een amazon Fire TV stick (Spotify, Sirius XM, op HDD opgeslagen muziek, TuneIN radio, etc).
Dat is een vraag voor je directe kennissenkring, op een feestje met een borrel en hapje
Niet op een openbaar forum waar 100'en verschillende identiteiten zich bevinden, waar een groot deel zichzelf ook nog anders voordoet, dan tegen zijn eigen familie
Nee je kan hier eigenlijk niets mee wat je niet al met Siri kan, het is in Amerika een soort mode grille aan het worden om zo'n ding te hebben, maar je hebt er plat gezegd niets aan. (en als je een beetje waarde hecht aan privacy moet je die dingen zowieso niet kopen)
Kan iemand mij vertellen waarom ik dit ab-so-luut moet willen hebben?
Tja, dat zeiden mensen destijds ook over de eerste mobiele telefoons. Nee, je hebt het niet nodig: je kunt prima leven in een wereld zonder Google Home speakers, net zoals je prima kunt leven in een wereld zonder mobiele telefoons. Maar handig is het wel.
"Ok Google, please go away!"

Lijkt me de beste remedie.

Edit: ik snap niet waarom je ooit zo'n ding vrijwillig in huis zou willen nemen. Het is gewoon creepy een "altijd aan" luidspreker verbonden met een gezichtsloos bedrijf dat jou als product ziet.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 4 september 2017 06:59]

Idd. Het is wachten op een privacy vriendelijke digital assistant.
Wat is de prijs van zo'n dienst vraag ik me af. In euro's.
Ja, dat leek me ook wel wat. En dan noemen we hem George.
Bij deze vastgelegd! ;)
Haha _/-\o_
Dat zou pas eens een leuke feature zijn.

Aan de andere kant, ik snap niet dat mensen te hard rijden, spruitjes lekker vinden of niet snappen dat smaken verschillen.
Snap niet waarom je zo laag gerate word. Ben het wel met je eens. Ding komt er bij mij nooit in :) Big Brother is watching you
omdat het niks aan waarde toevoegt op het onderwerp, het is alsof je een ijssalon binnen loopt en gaat lopen roepen "wat een gore troep, ik snap niet dat iemand dit kan eten"

Zat mensen die wel de meerwaarde hiervan inzien
Als mensen mogen reageren die meerwaarde zien

Dan moet je ook kunnen aangeven wat de nadelen / minderwaarde is.
cool...

maar kom dan ook met iets met wat meer inhoud dan "hisss... slechte [multinational]", begint een beetje oud te worden
Het blijft frappant dat mensen worden weggemod, terwijl het wel degelijk toevoegt aan het onderwerp, sterker nog dit is de enige reden waarom deze produkten op de markt komen, fabrikanten verdienen aan de hardware en google verdiend aan het gedrag van gebruikers.

Dit is waar google van leeft, waarom mag dat nooit benoemd worden ?
Of waarom wil men het niet horen ? Is dit de ontkenningsfase ?

Je ijssalon vergelijking gaat dan ook niet op: een mening vs een feit.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 4 september 2017 07:43]

Onzin. Het is helamaal geen feit dat google alles van je opslaat (qua stem input). Als je je er even in zou verdiepen dan weet je dat de spraak herkenning voor het grootste gedeelte lokaal wordt gedaan op zoek naar de triggerwoorden. Daarna wordt stemdata pas verstuurd. Zo erg is dat toch ook weer niet? Op die momenten kies je er immers voor om dat te doen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 4 september 2017 07:55]

Onzin ?

Sure, ik geloof ook echt niet dat dat ding de hele tijd data staat te spuien naar Google en alleen activeert met een trigger. Na die trigger zijn zij aan de beurt en dat heeft maar 1 doel: data vergaren - zoals dat in de privacy policy is vastgelegd: het business model van Google.

88% van de omzet komt uit advertenties. 12% uit "other".
En mensen die denken dat het anoniem is, klein wakeup call: hoe toveren ze die "geanonimiseerde en gepersonaliseerde" advertentie voor je neus in je browser...

Wat is de trigger om hem te laten stoppen met luisteren ? Hoe lang luistert ie door ?

Ik vind dit iedere keer weer een onderbelicht kind waar geen vragen over worden (mogen) gesteld en elke opmerking erover word weggemod, het ontgaat me.
Dus is het een feit dat Google jou de hele dag gaat afluisteren of juist een mening wat op niks gebaseerd is?
Google home begint pas door te sturen als je ok Google zegt.

Daarbij die rants zijn er elke dag dus worden ze gewoon gedown mod.
Het gaat er niet om of het apparaat aan gaat bij "Ok Google" of wat dan ook. Het gaat erom dat mensen vrijwillig een surveillance apparaat in huis halen. Ooit wordt dit ding gehacked, alles wordt gehacked, of er komt een SDK voor uit waarmee je software kunt schrijven voor het apparaat en dan is het hek van de dam. Hallo playstore malware!

Komt nog eens bij dat Google redelijk wereldvreemd is, zij zien alleen maar informatie. "Oh, als we dit ook nog eens kunnen verzamelen, denk je eens in wat we allemaal kunnen doen!" En dan hebben we weer zo'n ding als streetview auto's die "per ongeluk" ook nog eens alle WIFI netwerken in kaart brengen. Als je denkt dat dat per ongeluk gebeurde, weet ik niet wat ik je nog moet vertellen.

Staat Orwell al gelijk aan Godwin tegenwoordig of mogen we deze nog gewoon noemen? In zijn boekje heeft hij het over de twee-weg tv's die de staat verplicht in huizen heeft laten installeren om mensen in de gaten te houden. Hij had niet durven dromen dat mensen dat vrijwillig zouden doen, laat staan toejuichen.

Het is een leuk ding, dat snap ik. Alleen vraag ik me af of dit nu wel zo'n goede ontwikkelig is. Helemaal omdat er straks, net als FB en WhatsApp, geen ontkomen meer aan is.
Je TV kan je veel gemakkelijker afluisteren en je gsm en laptop al helemaal.

Maar ik zie je punt wel.
Het gaat erom dat elk apparaat je kan afluisteren .....
Tja, als het ding enkel aanslaat op 'OK Google' is er niet zoveel aan de hand, maar wie zegt dat het daarbij blijft? Voor hetzelfde geldt begint hij ook met opnemen als de woorden 'Allah, bomb of POTUS' worden uitgesproken. En dan verstuurt hij die opnames uiteraard pas bij de volgende 'reguliere' OK-Google call, anders valt het ook zo op ;) .
Als je een alu hoedje op doet dan heb je vast je telefoon microfoon ook dicht getaped
Ach ja, het alu-hoedje argument...

In principe heb je gelijk, moderne telefoons kunnen hetzelfde, en de meeste mensen hebben die dingen de hele dag bij zich. Maar is het zo verkeerd om af en toe vragen te stellen bij bepaalde ontwikkelingen en daarbij te benoemen 'what could happen'?

De huidige technische mogelijkheden om af te luisteren zijn 'the dictators wet dream'. En uiteraard wonen we niet in een dictatuur, maar het is wellicht onverstandig om de infrastructuur welke er een uitstekend zou faciliteren juichend op te bouwen.
Dat mag maar veel zie je ze alleen bij Google nieuws en nooit bij andere bedrijven.
Daarbij het mooie aan android je kan het 100% afknikkeren probeer dat bij de concurrent.

En nog maal af een toe betekent niet elk Google bericht of wel?
Ach ja, het alu-hoedje argument...

In principe heb je gelijk, moderne telefoons kunnen hetzelfde, en de meeste mensen hebben die dingen de hele dag bij zich. Maar is het zo verkeerd om af en toe vragen te stellen bij bepaalde ontwikkelingen en daarbij te benoemen 'what could happen'?

De huidige technische mogelijkheden om af te luisteren zijn 'the dictators wet dream'. En uiteraard wonen we niet in een dictatuur, maar het is wellicht onverstandig om de infrastructuur welke er een uitstekend zou faciliteren juichend op te bouwen.
Snap je nu waarom veel telefoons een 'vaste' accu hebben, dat heeft een reden hoor
Ja, dat ze nu waterdicht zijn.
Dat klopt, als er eenmaal water inzit, komt dat er niet makkelijk uit nee
De mijne heeft een "losse" accu :)
De reden is heel eenvoudig: niet vervangbaar, dus grotere kans dat je een nieuw toestel gaat kopen.
Zelf een nieuwe accu plaatsen is immers niet mogelijk en dus een veel grotere stap.
Het is toch geen geheim dat ze graag hebben dat we om de 1 à 2 jaar een nieuwe toestel kopen.
Ik had een /sarcasm moeten plaatsen :+
En aangezien er op de hele wereld een heleboel mensen zijn die dit soort dingen in de gaten houden, voor de fun of gewoon echt uit angst, zal het niet lang duren voor men erachter komt dat dit echt gebeurt. Er zijn genoeg mensen die elk bitje die gestuurd wordt naar Google in de gaten houden.
wacht even, wijs mij eens op 1 enkel feit in Sandor's reactie?...

behalve dat het een feit is dat hij een mening uit
Altijd aan luidspreker. :)
En zelfs dat klopt niet helemaal. Je suggereert dat Google altijd meeluistert zodra de speaker in huis staat.
Echter luistert de speaker alleen lokaal, tot het het juiste keyword hoort. Dan pas gaat er een verbinding lopen naar een server voor de interpretatie en de resultaten.
Google luistert dus pas mee als je erom vraagt.
"En zelfs dat" mooi. Hij moet toch reageren? Dus luistert hij altijd?
Maar boeit dat als er niets gedaan wordt met de audio die het beluistert terwijl er geen verbinding is?
Maar dat weet je juist niet, het is een zwarte doos en je moet er maar op vertrouwen. Dat zit me niet echt lekker. Ik weet nog iets met Samsung TVs, maar dat was vast ook overtrokken, of de Mattel barbies.

Just saying.
Met een klein beetje moeite kun je precies zien hoeveel en wanneer er data vanuit je huis (vanaf het apparaat) wordt verstuurd, dus mocht dat het enige probleem zijn, is er genoeg te dien om dat te ondervangen.

Daarnaast heb je het nu over doelbewust voorliegen, waarom zou apple, microsoft of een ander bedrijf dat niet doen als het gaat om een laptop of telefoon?
Waarom zou google het wel doen met deze speaker en apple het niet met een iphone?
Niet voor niets staat in de voorwaarden van siri dat Apple de audio met derden mag delen. Niet meteen met jou als persoon te linken, tenzij je naam bijvoorbeeld genoemd wordt, maar apple is nogal vaag over wie en wat ze ermee doen.
Precies dit. Als je hier op tegen bent, sla dit artikel over (of lees hem lekker), maar blijf lekker weg met je negatieve reacties.
Niets mis met negatieve reacties, maar zoals @dakka al aangeeft.
Breng functioneel negatieve reactie

Bouwkwaliteit, volume, of de werking van de techniek.
Ik heb regelmatig moeite met Siri, dat het nét verkeerd verstaan wordt, en dus niet precies doet wat ik verwacht
Dat is één keer lollig, de tweede keer grappig, maar daarna word het irritant, en sla ik het over
Mijn wekker zetten doe Siri prima, maar een bericht verzenden moet toch wel aangepast worden.
Dat is ook negatief, maar niet onoverkomelijk.

Ik heb een hekel aan de zgn "stier op rode lap" reacties, de gebruiker bepaalt zelf wat hij interessant vind, ik hoef geen slimme speaker in huis, dus ik lees het nieuws, en ga verder.
Net zoals berichten over Facebook, leuk privacy en shit ... maar de gebruiker kiest er voor, dezelfde gebruiker heeft mogelijkheden om onderzoek te doen wát van hen verwacht en gebruikt wordt, maar kiest daar niet voor
Ik hoef geen kruistocht te houden om ( hier ) te melden hoe evil ze zijn, net zoals dat niet tegen Google, Apple of Husqvarna hoeft te gebeuren
Ik zie mezelf ook nog niet tegen mijn telefoon of tegen zo'n apparaat praten, maar of dat komt omdat het onwennig is, of omdat het gewoon nog niet zo goed werkt, weet ik niet.
Ik ben recent over van een Android, naar een iPhone, en moet erkennen dat Siri aardig in elkaar steekt.
Geen ervaring met ok Google, maar met de 'oude' Samsung variant, maar die was echt niet te gebruiken.

Maar voor dagelijks gebruik, nee ... ik ga ook niet tegen mijn device roepen, ik denk dat dat een instelling is.
Te nuchter of misschien "te oud" :+
Siri is het enige wat ik beter vind aan een iPhone vergeleken met Android. Vooral omdat het gewoon met de Nederlandse taal werkt.
Android ook gewoon hoor. ok ok "OK" en "Google" zijn van origine Engelstalige woorden
Ja, maar ik doelde er op dat je tegen de Google Assistant niet Nederlands kan gaan praten, toch?
op android zegt zij netjes het weer of de tijd etc in het Nederlands of leest een wikipedia voor, mijn kids vinden het geweldig. Maar volgens mij is het wel een ander product dan deze Assistent en/of de commando lijst is nog beperkt tov Engels
Klopt, Google Assistant werkt nog niet in het Nederlands. In het Engels vind ik het fantastisch, ik gebruik het vooral om even snel informatie opvragen vanuit een andere app.
Het is alsof de ijssalon je huis binnenloopt en alles wat je doet opneemt. En in ruil daarvoor mag je wanneer je wilt ijs kopen.
Ik hoop echt dat dit gaat floppen net zoals curved tv e.d.
Zo'n altijd meeluisterende speaker, mij niet gezien. Lijkt wel de koude oorlog/oost Duitsland.

Ook zorgwekkend dat er steeds meer producten aan gekoppeld worden die ook data naar Google moeten sturen, zoals Plex en Sonos. Plex weet ik nog eenvoudig te blokkeren met mijn Pi-hole. Maar bij Sonos weet ik dat zo gauw nog niet. Ik was van plan binnenkort een mooi setje van Sonos binnen te gaan halen, maar ik ga toch even kijken naar alternatieven... Waarschijnlijk Bose, maar ook maar afwachten wat die natuurlijk gaan doen in de toekomst... Zucht...
Vziw werken al deze apparaten op de volgende manier: de microfoon staat inderdaad continue aan, maar ze sturen de data niet naar het Internet. Ze wachten op de trigger 'OK <naam>' waarbij naam Alexa, Siri, Google, Cortana, en weet ik veel wat nog meer is. Vervolgens sturen ze de data dan op naar hun server, krijg je voice recognition (en wellicht wordt het onderdeel van je profiel), en bepaald de server wat er mee gedaan wordt. De client hoeft dus alleen maar goed 'OK <naam>' te horen. De rest doet de server. Mooie thin client ;)

Desondanks kun je bij vooral Google er van uit gaan dat de profiling hoog is. Microsoft gaat ook de kant op van een service bedrijf. Apple nog niet zo zeer. Amazon, ik weet het niet, denk dat die tussen Google en Microsoft in zitten. En (nog niet eerder genoemd door mij) Zuckerberg's Facebook is gewoon net zo erg als Google.
Anoniem: 867213
@Kliko4 september 2017 08:13
Je kunt beter een gewone stereo aanschaffen. Klinkt beter en is functioneler.
Zou toch adviseren voor een 'echt' merk te gaan en is navraag te doen bij de mensen die verstand hebben van audio als je niet voor sonos gaat :)

Always on voelt voor mij ook niet prettig, ik denk dat het het wel gaat worden in de toekomst als de assistents maar slim genoeg zijn en weinig irritatie wekken.
beetje off-topic inmiddels:
Het klinkt alsof jij meer kennis hebt. Wat is dan een goede vervanging van Sonos? Ik zoek vergelijkbaar gebruiksgemak. Dus wel draadloos en goed te bedienen met telefoon e.d.
Gelukkig hoef je hem niet te kopen als je het niet wil. Dat is het grote verschil met oost Duitsland, daar had je geen keus. ;-)
Aan de achterkant is er een knopje waarmee je de microfoon kan uitzetten.

Mocht je echt helemaal tin foil gaan kan je ook de stekker uittrekken.

Dat laatste is het handigste mocht je dingen bespreken die je niet wilt dat de NSA hoort.

Ik ben het ermee eens dat het ergens raar is dat er een speaker is die luistert heel de tijd.
Zogezegd wordt er alleen data verzonden nadat de command 'ok google' gegeven wordt.
Maar op zich vallen mijn conversaties best mee.
Ok, niet alles zouden ze aan iedereen moeten laten horen maar ik betwijfel dat ze ergens bij de overheid hun eigen amuseren met mijn info.

2 zaken die ik creepier vind:
- Full body scans op schiphol (origineel zagen de douaniers echt wel teveel daarmee... en die data wordt ook opgeslagen)
- Home security cams (daar heb je beeld dat op een cloud gaat, wat ik creepier vind dan geluid).
Ik snap het ook niet echt, Sonos komt er bij mij ook niet meer in. Heb er nu spijt van ze aangeraden te hebben aan een goede kennis.

Mooi ook hoe eenzijdig ze dat ook allemaal kunnen doen. Wil je niet upgraden, nou dan werkt het niet meer.

Sonos, Plex, Dji, Die lui van de robot stofzuiger etc. etc. etc.
* sorry een eerdere vergelijkbare reactie was ingeklapt dus ik zag hem niet *

[Reactie gewijzigd door CounterDesk op 4 september 2017 08:28]

Edit: ik snap niet waarom je ooit zo'n ding vrijwillig in huis zou willen nemen. Het is gewoon creepy een "altijd aan" luidspreker verbonden met een gezichtsloos bedrijf dat jou als product ziet.
Heb jij geen smartphone? Denk je dat de mic uitstaat daarop?
Geen Google microfoon nee.

Wat een domme redenatie trouwens, omdat het een dan het ander?
Wat een domme redenatie trouwens, omdat het een dan het ander?
Google, Apple, MS, Amazon, het zijn allemaal geen schatjes. Er vanuit gaan dat een apparaat je hele privacy killed, terwijl je al jaren zo een zelfde apparaat vrijwillig bij je draagt is pas dom. Ik leide trouwens ook aan die waan ;-)
Ach ja, zo naief ben ik dan nog wel. Zelfs met alle bewijs van het tegengestelde. ;)

Maar een microfoon in huis nemen van de grootste advertentieslijter ter wereld, is nog wel een stapje verder.
Maar een microfoon in huis nemen van de grootste advertentieslijter ter wereld, is nog wel een stapje verder.
Als je een Andoid smartphone of tablet heb, heb je dat effectief ook.Een laptop met een mic, dan verdient MS ook een hoop geld aan ads...

Wat iemand anders ook al aangaf, wellicht gebruik je die google speakers wel met hele radicale EULA voorwaarden (die leest iedereen toch...). Echter verwacht ik nog steeds dat ze voldoen aan de wetgeving in de betreffende landen.
Dat beetje vertrouwen wat ik dan nog in Apple heb........

Wordt tijd voor een opensource telefoon, maar ja barriers to entry enzo.
Ligt het aan mij of zie ik alleen een inleiding?

oh nvm, videoreport, niet gewent. Meestal zijn de videos voor de extra. Die video speler van Tweakers geeft bij mij altijd gehannes.

[Reactie gewijzigd door batjes op 4 september 2017 06:29]

Niet voor Windows Phone gebruikers. In dit geval is dat gevoelsneutraal voor mij, ik ga dus niet Spaans mijn best doen die video te zien.

Blijf trouwens nog steeds wat moeite hebben met de benaming van deze productgroep. Het zijn minder speakers dan dedicated speakers voor hifi audio. Heb ook de indruk dat de microfoon zo niet belangrijker is dan het speakergedeelte zelf. Misschien is het speakerformat ook bedoeld om het product meer acceptabel te krijgen voor mensen die moeite kunnen hebben met onverbloemde microfoons (en later natuurlijk camera's) die je vanuit verschillende hoeken in de kamer aanstaren.

Combinatie met een display lijkt mij meer logisch. Als dat ding redelijk geluid produceert dan kan het product als communicatie portal door het leven. Dan snapt iedereen weer waar het voor is.
Ik vernieuwde ook al de pagina opzoek naar de inhoud. Maar inderdaad alleen een videoitem. :z
De video player doet het bij mij perfect, maar Tweakers heeft ook een YouTube kanaal waar alle videos kunnen worden bekeken in het geval dat X mis loopt
Om 06.27 kan dat gebeuren ;)

Zie zowiezo op werkdagen liever tekstuele artikelen omdat je die even snel ter ontspannen kan doornemen, een video kijken vindt ik persoonlijk niet kunnen.
Kijk, dit heb ik dus ook :) .

En niet alleen om het argument dat je noemt, maar vind tekst sowieso prettiger dan video. Is een beetje schizofreen, want YouTube filmpjes kijk ik dan wel weer regelmatig 8)7 . Maar dit soort artikelen heb ik (net als bijvoorbeeld auto-items) liever tekstueel dan met video.

Wellicht een keer interessant voor t.net om daar eens een survey op los te laten.
Tweakers kan aan video's makkelijker geld verdienen :) Tweakers kan een stuk meer voor vragen een advertentie die gedwongen afgespeeld wordt voor elke bezoeker van het artikel dan voor een simpel bannertje die ofwel geblockt wordt, ofwel makkelijk genegeerd.
Lezen gaat sneller
Waar slaat dat nou weer op? Stoer man je leest.
Nee, een (citrix) omgeving waar geen audio (makkelijk) voor handen is.
Ik kan hier op mijn werkplek prima dingetjes naast mijn bezigheden doen, maar 10min filmpje kijken ( al dan niet zonder audio ) is toch net teveel afleiding
Dus vanaf begin 2018 kunnen wij in NL waarschijnlijk ook via de officiële wegen aan GH komen. Dat zou mooi zijn.

Is er ook iets bekend over GH2? Ik meen dat daar ook de Google WiFi in zou zitten?
Ik stel voor dat alle mensen die tegen dit soort apparaten zijn i.v.m. privacy, geen negatieve comments i.v.m. privacy achterlaten, zodat er meer ruimte is voor mensen die wel inhoudelijk wat toe te voegen hebben.

De reacties als 'Dit is eng want Google/NSA/ander groot eng bedrijf/instantie luistert mee' hebben we nu wel een keer gelezen.

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 4 september 2017 10:00]

Haha, dus je mag alleen reageren op een bericht als je het ermee eens bent en fantastisch vind? In wat voor wereld leef jij?. Als iemand jouw mening niet deelt, vind je die persoon dan ook automatisch stom? 8)7

Ik vind het een slechte ontwikkeling dit soort meeluisterende apparaten in je huiskamer. Tuurlijk is het niet Googles intentie om iedereen te gaan afluisteren, en het mag nu ook niet volgens de wet. Maar ze vergaren hier wel bakken met data mee die gemakkelijk te herleiden naar jou als persoon is. En wie zegt dat het over X jaar nog steeds niet mag? Of misschien zijn we straks wel XX aanslagen verder zodat er ineens ook stiekem geluisterd mag worden op IS of BOM of andere aanslagen in je huiskamer? Het gros van de mensen gaan dan niet ineens hun Google speaker de huiskamer uit gooien hoor, vaak worden dit soort dingen langzaam geaccepteerd door de massa.

Het is te belachelijk voor woorden dat je een negatieve comment op een nieuwsbericht wegzet als irrelevant omdat het niet positief bijdraagt aan het produkt. Dat heet ruimte voor discussie. En het is juist heel belangrijk dat er geduscussieerd blijft worden.
Ik ben geen fan van de overfanatieke privacy comments, maar toch denk ik dat ze een waardevolle toevoeging zijn voor de onbewuste consument...

...In tegenstelling over comments over comments. Dat gaat eigenlijk nergens over.

Kortom: kom maar op met al je comments. Voor of tegen, dit is de plek waar inhoudelijke discussies gevoerd kunnen worden!
Kunnen dit net zo goed omdraaien, lees jij de reacties niet.
Allemaal mooi en leuk om te zien. Maar is de constructie ook stevig gebouwd? Ik kan nu al de vele reviewers zien denken, "What if I "accidentally drop this? Will it still work?"
Je kunt ze allebei ook op de Raspberry Pi draaien.Je zou het in de toekomst zelfs in een VM kunnen draaien en je USB-microfoon doorgeven aan deze VM.

De hardware is niets bijzonders, maar de software is leuk en heeft zeker potentie: "Ok google. Turn off the living room" als je in bed ligt.
Misschien zie ik iets al maanden over het hoofd, maar is deze functionaliteit nou eigenlijk ook al te gebruiken op Android? Google Now is toch echt wat anders en geeft in veel gevallen gewoon een google search terug ipv terugspraak. Hoe integreer ik dit in mijn androidtelefoon?
Google Assistant kan al heel veel, werkt alleen nog niet in het Nederlands. In het Engels werkt het prima, ik kan er muziek mee draaien op Spotify, het weerbericht voor laten lezen, en nog veel meer.
Ah, ik zie nu pas de optie assistant in Google (Now). Had voorheen wel geprobeerd met now en dan de telefoon in het engels etc., maar dat viel toen nog tegen. Dit lijkt wel ergens op, maar het zou zo relaxed zijn als dit gewoon in het engels zou werken, ook al staat je telefoon op nederlands. Meh...
Bij die uitleg van Mobvoi waarbij je hem overal naar toe neemt, moest ik gelijk denken: ja ok, dat doe ik met mijn smartphone ook al. Dus wat is de added value dan van zoiets als Mobvoi ?
Wat me dan direct een nieuwe vraag oplevert: kun je met zo een home speaker qua spraak-assistentie dan meer dan met een Android telefoon ? Want alle voorbeelden qua weer opvragen, muziekje spelen, lichten controleren, ... zijn ook mogelijk met een smartphone.
Dat vraag ik me ook af. Wat is de meerwaarde van dit ding in vergelijking met een goedkope Android-telefoon die altijd op de kast ligt (en bijvoorbeeld verbonden is met mijn stereo via een kabel of een Chromecast).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee