Door Jay Stout

Redacteur

De lange weg van Atrias

Belgisch energiedatasysteem kost 113 miljoen

29-03-2022 • 06:00

58

Singlepage-opmaak

Over de slimme meter

Atrias werd op 1 november 2021 eindelijk in gebruik genomen. De overgangsperiode liep volgens de FEBEG tot eind december van dat jaar. Om in de toekomst te kunnen profiteren van alle nieuwe toepassingen op de energiemarkt, is er een digitale meter nodig die de Vlaamse overheid sinds 2019 introduceerde en in 2029 in alle Vlaamse gebouwen te vinden moet zijn. Die digitale meter vervangt de elektromechanische ferrarismeter die nu nog in veel Belgische woningen te vinden is.

Er zijn vier digitale meters die in België gebruikt worden: twee voor elektriciteit en twee voor gas. Enkel de twee digitale elektriciteitsmeters bevatten een P1- en S1-poort met een RJ12-connector, waarmee data uitgelezen kan worden. De digitale gasmeters beschikken niet over dergelijke poorten en sturen data door via de digitale elektriciteitsmeters, waarna die ook uitgelezen kunnen worden. De twee poorten staan standaard uitgeschakeld en kunnen enkel op aanvraag geactiveerd worden via netbeheerder Fluvius, waarna een identiteitscontrole volgt.

De P1-poort stuurt elke seconde data voor elektriciteit uit en elke vijf minuten data voor gas. Deze poort is volgens de netbeheerder handig om feedback over het basisgebruik te krijgen in combinatie met een energiegebruikmanager in de vorm van een app of webportaal. Deze poort zal voor de meeste eindgebruikers het interessantst zijn. De data die via de P1-poort uitgelezen kan worden omvat onder andere het serienummer van de elektriciteitsmeter, een tijdsaanduiding van de informatie, het totale verbruik, de totale injectie, de tarieven, de spanning en de stroom op het elektriciteitsnet van het gebouw.

S1- en P1-poort op digitale meter
De S1- en P1-poort op de digitale meter

De S1-poort levert enkel 'ruwe' data van de elektriciteitsmeter en dat voor een frequentie van 2000 tot 4000 keer per seconde. Die data dient verwerkt te worden door een Customer Energy Management System of andere applicatie voor energiebeheer. Volgens Fluvius kan er via de 'ruwe' data van de S1-poort aan 'non-intrusive load monitoring' gedaan worden. Dat is een monitoringstechniek waarmee wordt nagegaan welke apparaten in het huis stroom verbruiken. Dit wordt afgeleid aan de hand van de veranderingen in spanning en stroom in het elektriciteitsnet van het gebouw.

De nieuwe digitale meter verzendt zijn data via het 4G-netwerk en maakt volgens Fluvius gebruik van de 'meest geavanceerde beveiligingstechnieken' en van een Europese beveiligingsmethode om data te versleutelen. Welke technieken en welke methode dat zijn, is niet duidelijk. In een technische handleiding lezen we dat de data wordt aangeleverd in een variant van de Dutch Smart Meter Requirements-standaard (DSMR 5.0.2.1 P1).

Privacy

Volgens Fluvius en de VREG blijft elke netgebruiker eigenaar van zijn of haar verbruiksgegevens. De partijen die de energiefactuur helpen opstellen, zoals de energieleverancier, hebben wel toegang tot de gegevens, maar moeten zich houden aan de AVG.

De poorten op de digitale elektriciteitsmeters waren voor de komst van Atrias al te gebruiken en konden al ingezet worden om verbruiksdata uit te lezen. Atrias verandert daar dus niets aan, maar dankzij de komst van het nieuwe dataplatform kan elke Belg met een digitale meter nu wel zijn of haar energiegebruik volgen op het webportaal van Fluvius.

Op het Tweakers-forum zijn meerdere leden aan het experimenteren met het uitlezen van hun energiedata en zijn ook energiegebruikapplicaties van derden beschikbaar. Het is onduidelijk of de energiegebruikmanagers van Nederlandse energieconsumenten ook werken bij de Belgische digitale meter, maar ze beschikken wel over dezelfde RJ12-connector.

Tot slot

Volgens Test Aankoop is het een goede zaak dat Atrias eindelijk operationeel is. De Belgische consumentenorganisatie stelt in een reactie aan Tweakers dat ze de vertraging bij Atrias hekelde en blij is dat dankzij het systeem de digitale meter geen 'domme' meter meer is. De organisatie is sinds 2018 al tegen de verplichting van de meter in Vlaanderen. "Dit had een keuze moeten zijn voor de consument", zegt de organisatie. "De besparingen die dankzij de digitale meter gemaakt kunnen worden, zijn enkel weggelegd voor wie extra investeert in bijkomende software." Test Aankoop is dus tevreden dat Belgische consumenten binnenkort hun verbruik kunnen afstemmen op goedkopere energie, maar het duurt nog zeker tot in 2029 voor elke Vlaming hier de vruchten van zal plukken.

Stem op je favoriete onderwerpscategorie

Ben je Plus-abonnee? Dan horen we graag van je in welke onderwerpscategorieën je meer Plus-artikelen zou willen lezen. Je kunt stemmen in het Aboforum.

Reacties (58)

58
58
38
2
0
18
Wijzig sortering
De voornaamste reden dat de vlaming de digitale meter niet in huis wil is vooral omdat die een dak vol zonnepanelen heeft, en het economisch rendement hiervan lager is i.c.m. de toegepaste tarieven van de digitale meter. Er is niets mis met de meter, die doet prima z'n werk. Bij een analoge meter draait je meter even hard of die nu 1kW energie van het net haalt, of die erop steekt. M.a.w. je krijgt evenveel centjes per kW gegenereerde energie dan dat je verbruikt. In realiteit komen veel installaties gewoon na het jaar op een 0 verbruik uit, of draaien zelfs over het hele jaar gezien lichtjes achteruit wat dan op de factuur als 0 verbruik slaat. Je betaalt in dat geval voor dat jaar enkel nog je belasting op je omvormer van je panelen, en nog wat andere taksen en kosten. Dit zou in principe perfect ook kunnen met een digitale meter, sterker nog het is zelfs voor enkele maanden zo geweest. Je kan perfect na het jaar kijken wat er naar het net gegaan is, en wat je afgenomen hebt, daar een delta op berekenen en dat gebruiken voor je factuur. Dit was echter maar een kortstondige periode, nadien heeft de overheid ervoor gekozen om dat anders te gaan vergoeden zodat het eigenverbruik gestimuleerd wordt. Dit om tegen te gaan dat wanneer de zon schijnt het net enorme hoeveelheden stroom moet zien kwijt te spelen. Niet geheel onlogisch eigenlijk als je het mij vraagt. Het facturatiesysteem met analoge teller is laat ons eerlijk zijn toch wel een beetje ouderwets: "ik steek m'n stroom op het net en de energiedistributeur moet maar zien dat hij het kwijt kan".
Wat de slimme meter doet t.o.v. een analoge meter (denk ik), is dat het registreert wat er teruggaat het net in, naast wat er van het net afgenomen wordt. Bij een analoge meter is de registratie wat er teruggestuurd wordt er niet. Voor mij de reden om geen zonnepanelen te nemen (in NL): stel dat ik zonnepanelen neem, wat me tijd, geld en onderhoud kost. Ik vind ze niet mooi en ze maken mijn huis duurder, waardoor bij verkoper er minder mensen mijn huis willen of kunnen kopen. Dan zijn er twee redenen om zonnepanelen te nemen:
1. Milieu. Op zich een nobel streven, maar milieu is geen doel. Een doel is klimaatverandering of nog specifieker, zeespiegelstijging en de daarbij horende kosten voor waterinfrastructuur zoals dijken. Ik weet niet in hoeverre het bijdraagt, maar met ons huidige gedrag geloof ik niet dat we gaan realiseren wat we moeten. Duizenden wetenschappers trekken al hard aan de bel dat we wereldwijd écht iets moeten doen qua milieu. Wat doen wij? Kibbelen over dat een EV "beter" voor het milieu is. Terwijl het bijna net zo slecht is, alleen minder slecht. In die context geloof ik niet dat we de strijd gaan winnen. Laat eerst de discussie over milieu volwassen en relevant worden, daarna kijk ik wel om mee te helpen in oplossingen.

2. Geld. In Nederland heeft de overheid al verschillende keren laten zien dat het beleid qua milieu voor consumenten niet werkt. Allereerst met de zogenaamde "spaardiesels", waar compacte dieselauto's genoten van financiële voordelen. Toen bleek dat die auto's milieutechnisch niet zo heel interessant waren, verdwenen de voordelen, en verscheen het tweedehands aanbod. En zonder de vraag ernaar verscheen ook de afschrijving. Dus netto heeft het de consument niets opgeleverd (en de overheid ook niet, gok ik). Daarna werd het dunnetjes overgedaan met hybride SUV's, zoals de Mitsubishi Outlander, die in de praktijk onzuinig worden gereden. Zelfde verhaal.
De overheid heeft zich al (in financieel negatieve zin) bemoeid met de terugverdientijd van zonnepanelen, door de slimme meter te verplichten en de salderingsregeling. Ik ben blij dat ik destijds geen zonnepanelen heb genomen, want financieel zal het hooguit tientjeswerk zijn per jaar. En dat interesseert me niet. Hopelijk is de overheid in België betrouwbaarder in het beleid en zal het op termijn wél interessant gemaakt worden voor particulieren om te investeren in milieuoplossingen.

De enige investering die ik nu zou doen qua milieu is isoleren. Energieprijzen zullen eerder stijgen dan dalen en isolatie slijt nauwelijks en voegt daarmee waarde (en comfort) toe aan je huis.
Je woning wordt echt niet minder waard door zonnepanelen op het dak, juist het tegenovergestelde, veel mensen vinden het een pre als er al een zonnepanelen installatie op een te kopen huis zit, zeker met de stijgende energieprijzen vinden mensen dat een belangrijker aspect dan een paar zwarte vlakken op je dak.

Verder ben ik het ermee eens dat het beleid erg zwalkend is in NL op milieu beleid. Alsnog helpen zonnepanelen op je dak wel. Want alles wat je zelf opwekt en gebruikt is minder uit het stroomnet, dus daar hoeft dan ook minder opgewekt te worden, zonder saldering is het wellicht duurder voor de consument, maar alsnog beter voor het milieu/klimaat.

ps. dat de EV belastender is voor het milieu/klimaat dan een ICE auto is ook al wel achterhaald in nieuwere onderzoeken.
Je woning wordt echt niet minder waard door zonnepanelen op het dak, juist het tegenovergestelde ...
Dat zeg ik ook:
Ik vind ze niet mooi en ze maken mijn huis duurder ...
Een duurder huis betekent minder potentiële kopers.
...
ps. dat de EV belastender is voor het milieu/klimaat dan een ICE auto is ook al wel achterhaald in nieuwere onderzoeken.
Ook dat zeg ik ;) :
Kibbelen over dat een EV "beter" voor het milieu is. Terwijl het bijna net zo slecht is, alleen minder slecht. ...
De impact van een auto op het milieu is groot, dus die van een EV ook. Een EV kopen omdat dat goed voor het milieu is, is naïef en niet waar. Het is hooguit minder slecht.
Maar de milieudiscussie beschouw ik als een verloren discussie. Nu ben ik hier weer EV's en ICE's aan het benoemen, maar dat is een discussie of €200 boete of 15 uur taakstraf beter is in een moordzaak.
Eén van die twee zal best dichter bij het beoogde effect komen (kleine kans op recidive en afschrikmiddel), maar het behoeft geen uitleg dat dit niet in verhouding staat tot het strafbare feit.

Bij het milieu is dat anders: we stoppen met nadenken nadat het stempel "beter voor het milieu" is gezet. "Een beter milieu, begint bij jezelf" helpt ook niet: het is leuk, het blijft hangen, maar we hebben beter dan beter nodig. Niet beter, maar goed genoeg. We moeten ons niet afvragen: moeten we €200 boete geven of 75 uur taakstraf, maar we moeten nadenken: hoeveel CO2/NOx/etc zouden we moeten uitstoten? Hoeveel kilometers zou ik per jaar kunnen rijden met een EV of ICE? Hoeveel kilo vlees is verantwoord?
Maar de relevante vragen worden niet gesteld. En daarom denk ik dat de term EVangelie misschien wel een juiste is: het is een geloof. Maar ik wil niet geloven, ik wil dingen zeker weten. En eerst wil ik zeker weten wat we aan het milieu moeten doen. En tot die tijd geloof ik dat we over twintig jaar wéér met lede ogen terugkijken. En dan is het misschien te laat.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 23 juli 2024 05:00]

het is een geloof. Maar ik wil niet geloven, ik wil dingen zeker weten
En dan vraag ik mij af: wat doe jij in de tussentijd? Zeggen dat je wenst te weten hou het zit voordat je veranderd betekend dat je je oude gedrag niet moet aanpassen totdat iemand je overtuigt dat je verkeerd bezig bent ook al weet je dat je gedrag anders moet en dat er alternieteven zijn die beter, maar daarom nog niet perfect, zijn.

Milieu is trouwens echt wel een doel en staat los van het klimaat. Ja, ze zijn verwant, en sommige mensen halen ze wel eens door elkaar. Maar zowel voor milieu als klimaat moeten we beter zorg dragen. We hebben geen verbod op bijv. plastieken rietjes ingevoerd om het klimaat te redden, maar wel voor het milieu. Een EV helpt bij zowel milieu als klimaat.

Wanneer je met de kennis van vandaag zegt dat iets beter is, en je beslist als overheid daar in te investeren maar volgend jaar leer je dat er eigenlijk toch ook grote nadelen aan kleven. Wat moet je dan doen? Dat is het voorbeeld van je dieselwagens. Je kan moeilijk die voordelen vasthouden als er eenmaal bewijs is dat er toch ook ernstige nadelen aan kleven.

Ook heel je verhaal over zonnepanelen gaat helemaal verkeerd. Ik heb ondertussen 10 jaar zonnepanelen op mijn dak liggen. Dat heeft mij destijds 16 000 euro gekost waarvan het grootste deel geleend bij de bank want ik heb zo een bedrag ook niet zomaar te besteden. Maar als ik na 10 jaar nareken wat dat mij al heeft opgebracht financieel dan hebben we het echt niet over zomaar tientjes. Die dingen verdienen zichzelf zeer goed terug en er is altijd ruimte voor verbetering. Ja, ik zie op tegen de dag dat ik mijn ferraris meter moet omwisselen voor een digitaal exemplaar zonder saldering. Maar ook daarna gaan die panelen een positieve invloed hebben op mijn balans.

Maar je moet het wel uitrekenen natuurlijk en niet zomaar zeggen uit het vuistje: het levert toch niets op.
Bij het milieu werkt het niet zoveel anders, je kunt prima je klimaat afdruk uitrekenen https://deduurzameadviseu...ootprint-berekenen-tools/ . En dan besluiten dat je er niet meer onnodig veel er aan wilt bijdragen ( maar je verantwoordelijkheid ten opzichte van andere nemen en doen wat je kunt).. Zeker omdat zonnepanelen bijna altijd, een beter rendement oplevert als een gemiddelde spaarrekening.
Anoniem: 1248692 @geoffrey.vl29 maart 2022 19:48
Ik denk echt niet dat je de gevolgen van die meter kent.. Ja je hebt het wegvallen van de terugdraaiende teller maar het capaciteitstarief dat op ons af komt en voor 60% vd Vlamingen de rekening met max 10% doet stijgen en den andere 40% met meer dan 10% is een van de voornaamste redenen. Dan nog te zwijgen over het feit dat fluvius met die meter gaat bepalen wanneer en hoe snel jij je ev mag gaan opladen.. Die krengen dienen maar voor 1 ding en dat is de rekening opdrijven zodede gemeentes meer kunnen afromen vd intercommunales..
Al we rest zijn fantasieën van de geitenwollen sokken groenen.. Je weet wel die pipos die elektrische gascentrales als ecologische investering voorstellen en daarmee dan warmtepompen willen gaan promoten over een elektriciteitsnetwerk dat verouderd is en dat allemaal niet aankan waardoor ze een capaciteitstarief moeten invoeren om via de mensen hun bankrekening het verbruik proberen af te remmen.
(...)Dan nog te zwijgen over het feit dat fluvius met die meter gaat bepalen wanneer en hoe snel jij je ev mag gaan opladen.. Die krengen dienen maar voor 1 ding en dat is de rekening opdrijven zodede gemeentes meer kunnen afromen vd intercommunales..
Citation needed. Moeten? Rekening opdrijven? Ik heb alvast geen zin om te betalen voor mensen die 's avonds hun auto zonder extra kost aan vol vermogen kunnen opladen. Want met het stijgend aantal elektrische auto's zou zo een érg grote investering nodig zijn in het net.
Al we rest zijn fantasieën van de geitenwollen sokken groenen. Je weet wel die pipos (...)
Na zo'n zin ben ik gestopt met de rest te lezen. Geen idee hoe zo'n taalgebruik bijdraagt aan de discussie.
Het lijkt of er enkel Fluvius is. Voor Vlaanderen is dat zo, maar Wallonië heeft de tegenhangers Orés en Resa (Tecteo, nu ook een nieuwe groepsnaam).

[Reactie gewijzigd door neowulf op 23 juli 2024 05:00]

Voor Vlaanderen is dat ook niet zo.
Je hebt Fluvius, Iveka, Iverlek, Sibelgas, Intergem, Imewo, ...

(nee, geen parate kennis, wel Google :) )
Was vroeger inderdaad het geval, sinds 2016 zijn die allemaal opgegaan in Eandis Assets (waarbij de aandelen wel eigendom bleven van de gemeenten) waardoor er sindsdien eigenlijk maar 1 netbeheerder meer overschiet in vlaanderen na de fusie van Eandis en Infrax: Fluvius.
Hmm, wat ik daar van terug vind, is dat die deal niet is doorgegaan.

https://www.demorgen.be/tag/eandis-assets

Ook volgens de VREG zijn er nog verschillende netbeheerders:
https://www.vreg.be/nl/overzicht-netbeheerders
Fluvius is de 'werkmaatschappij die het operationeel beheer doet van 11 netbeheerders. Deze hebben inderdaad elk hun eigen tarief.
Info: https://over.fluvius.be/n...achthoudende-verenigingen
Maar er worden door Fluvius wel andere nettarieven toegepast volgens het grondgebied van de vroegere netbeheerders, in plaats van uniforme tarieven over heel Vlaanderen.
Het gebied van Gaselwest is daarbij het allerduurste gebied.
klopt volledig, neemt niet weg dat ze allen onder de Fluvius "koepel" vallen en het is enkel Fluvius die op die manier rechtstreeks betrokken is in het Atrias verhaal.
Ik ken de energiemarkt in Wallonië niet ondanks dat ik een belg ben maar zij lopen op veel vlakken achter op Vlaanderen of hebben hiervoor een andere aanpak.

Zo dacht ik dat slimme meters in Wallonië niet verplicht worden geïnstalleerd als je zonnepanelen legt.
De milieunormen en taksen voor wagens zijn daar minder streng.
Milieu eisen voor bedrijven zijn daar minder streng.

Wij, Vlaanderen, lopen op vlak van milieu een grote stap verder ondanks dat we één land zijn. België is altijd al verdeeld geweest als het op wetten en eisen aankomt.

Ik kan me dus zeker goed inbeelden dat ze daar een andere kijk hebben.
Slimme meters zijn ook verplicht in Wallonië, en moeten zoals in Vlaanderen ook een prosumer tarief betalen.
De taksen voor wagens zijn juist hoger dan in Wallonië
En Sibelga in Brussel.
Klopt. Al deze spelers zijn onderdeel van Atrias.

Maar Fluvius is natuurlijk de grootste en heeft het meeste invloed.
Wat ik een beetje mis in het artikel is de vergelijking met de Nederlandse markt. Wij hebben vrijwel allemaal al een slimme meter.

Hoe wordt de Nederlandse data precies verwerkt, wat heeft de R&D destijds in NL gekost en waarom is er destijds in België niet gekozen voor een bestaand systeem ipv een nieuw systeem te ontwikkelen?
Wat ik een beetje mis in het artikel is de vergelijking met de Nederlandse markt. Wij hebben vrijwel allemaal al een slimme meter.
Ik heb destijds bewust gekozen om geen slimme meter te laten plaatsen. Het was al bekend dat die elke kWh kunnen tellen die terug het net in zou gaan, wat ik niet zou willen, als ik de keuze zou maken om zonnepanelen aan te schaffen. Ik wilde namelijk niet dat mijn terugverdientijd geraakt zou worden doordat een partij beslist dat ik voor mijn teruggeleverde energie een ander bedrag zou krijgen. En nu blijkt zo'n slimme meter verplicht te zijn. Ben ik het overigens wel mee eens, in principe heeft de overheid het recht om belasting te heffen en als je net zo veel zou krijgen voor je energie als dat je betaalt, dan zou je ook belasting krijgen voor je geleverde energie.

Maar: ik vind ook dat als je energie wil stimuleren, dit niet reëel is als het beleid veranderlijk is. Zo waren er jaren geleden financiële voordelen voor compacte "spaardiesels" en plugin hybride's, die later massaal aangeboden werden omdat de financiële voordelen wegvielen, waardoor de financiële voordelen verdampten in afschrijving. Zonnepanelen plaatsen kost geld, maakt je woning daardoor duurder (en trekt minder kopers aan in de toekomst), kost tijd en onderhoud en ik vind ze niet mooi. Dus dan helpt het niet dat er nog een (onbetrouwbare, zo blijkt uit het verleden) partij tussen zit die daar op elk moment invloed op kan uitoefenen.

Maar nu laat ik nog steeds geen "slimme" meter plaatsen, hooguit een digitale. We hebben al legio voorbeelden gezien hoe goed onze overheid is in de verwerking van onze gegevens en ICT in het algemeen. Zo goed, dat een kabinet gevallen is en gedupeerden een vergoeding kunnen krijgen van €30.000. Ik vind het behoorlijk heftig dat een overheid zoveel schade kan berokkenen aan groepen individuen.

Ik wordt ook niet blij als ik lees wat er in België gebeurt. Je bent eigenaar van je eigen data, maar dat wordt wel buiten je macht opgeslagen. Dan denk ik dat je wel ouder bent van je kind, maar dat je kind ergens anders leeft. Ik vind dat toch niet helemaal met elkaar rijmen. Ik hoop oprecht dat dit ten goede komt voor de Belgische burgers, maar ik zou denk ik persoonlijk pogingen gaan ondernemen om losgekoppeld van het net mijn in mijn energievoorziening te voorzien ...

[Reactie gewijzigd door Nas T op 23 juli 2024 05:00]

Binnen enkele jaren zal je wel moeten. De slimme meter wordt verpicht vanuit de EU en ik geloof dat over een jaar of 6 iedereen over moet zijn. Dit omdat men zo een beter inzicht kan krijgen in de vraag en het aanbod er beter op kan afstemmen

Dit doet trouwens in de toekomst mogelijks 1 van de grote voordelen van zo een meter voor de consument wegvallen. Als het aanbod goed is af te stellen wordt het namelijk eenvoudiger om vraag en aanbod in balans te brengen. Waar je vandaag met een flexibel tarrief momenten hebt dat je betaald wordt om elektriciteit te verbruiken zal dat in de toekomst minder en minder voorkomen.

Elk beleid is veranderlijk. Het landschap veranderd continue en ook regeringen veranderen, inzichten veranderen en wettelijke kaders veranderen. Niemand kan garanties geven over wat je over 10 of 20 jaar zal kunnen genieten van voordelen als je vandaag investeert.
(...)Zonnepanelen plaatsen kost geld, maakt je woning daardoor duurder (en trekt minder kopers aan in de toekomst), kost tijd en onderhoud en ik vind ze niet mooi. Dus dan helpt het niet dat er nog een (onbetrouwbare, zo blijkt uit het verleden) partij tussen zit die daar op elk moment invloed op kan uitoefenen.(...)Je bent eigenaar van je eigen data, maar dat wordt wel buiten je macht opgeslagen. Dan denk ik dat je wel ouder bent van je kind, maar dat je kind ergens anders leeft. Ik vind dat toch niet helemaal met elkaar rijmen. Ik hoop oprecht dat dit ten goede komt voor de Belgische burgers, maar ik zou denk ik persoonlijk pogingen gaan ondernemen om losgekoppeld van het net mijn in mijn energievoorziening te voorzien ...
Zonnepanelen plaatsen kost geld is een investering. Stel je twee identieke huizen voor: de ene met, de andere zonder zonnepanelen. Diegene met heeft zijn investering na bv. 5 jaar volledig terugverdiend en na 7 jaar willen beiden hun huis verkopen. De ene vraagt 200000 euro (met zonnepannelen) en zijn buur vraagt heel toevallig hetzelfde bedrag. Waar zullen de meeste kopers voor zijn?

En wat denk je dat het meest betrouwbaar is: losgekoppeld zijn van het net (batterij, generator, brandstof voor generator,...) of gekoppeld blijven aan het net?

De vergelijking ouder-kind en data vind ik persoonlijk totaal niet te vergelijken.
Zeer simpel, omdat België Nederland niet is. Je denkt vanuit de Nederlandse ratio/cultuur rond pragmatisch rechttoe rechtaan systemen gebruiken. Dat is niét de Belgische manier van Germano-Franco cultuur en politiek compromis: waarom dan niet het Franse systeem overnemen, zegt men in Wallonië, en het paard zit op de kar. Da’s maar een heel klein stukje van de grote Belgische puzzel, dus best niet hineininterpretieren…
Ik zou ook zeker willen weten hoe dat dan in Nederland verlopen is.

Vermoedelijk zit de oorzaak in de ontwikkeling van een eigen systeem in de openbare aanbesteding die hiervoor is uitgeschreven: in zo'n opdracht wordt er een lastenboek opgesteld waaraan het systeem moet voldoen en hier kunnen bedrijven dan een offerte voor aanbieden. Voor zulke grote opdrachten zijn dit zeer complexe zaken waar een bedrijf toch al wel aardig wat tijd in steekt, dus dit schrikt sowieso een aantal partijen af. De evaluatiecriteria (punten die worden toegekend hoe goed een offerte voldoet) zijn ook verplicht minstens 50% van de punten op prijs te zetten. Dus mogelijk is de meer realistische offerte met de aanpassing van een bestaand systeem (maar hoe goed sluit zoiets aan bij de interne bouwwerkjes van de energieleveranciers?) afgewezen tegenover een rooskleurig voorgestelde eigen ontwikkeling die natuurlijk alle punten scoorde qua functionaliteit.
In België zit je al met drie aparte wetgevingen omdat nutsvoorzieningen en gewestelijke materie zijn.
De scope is al bij aanvang complex(er) dan in NL.
Er wordt ook niet verteld in het artikel dat zowat iedere vlaming met zonnepanelen, de digitale meter weigert. Dit omwille van dat je het overschot aan opgewekte stroom vergoed krijgt aan +- 7cent/kwh. Als je later op de dag wanneer er geen zon meer is, die KW terug nodig hebt, kost die je 50cent.
Met de terugdraaiende teller gebruik je gewoon het net als batterij en is injectie=afname. Dit werd ook zo beloofd voor de digitale teller die dan virtueel de verrekening zou maken en dit tot 2035. Helaas heeft de overheid de spelregels eenzijdig aangepast in het midden van het spel.
Ik weet niet hoe dit in Nederland is voor zonnepaneel eigenaren maar ik kan me best voorstellen dat dit NIET zo is als in Vlaanderen.

Niet iedereen staat te springen om via 1 of andere app in real time je verbruik te monitoren.
In Wallonië daarentegen is er geen verplichting tot digitale teller. Het is ook niet meer dan 1 groot controle systeem in mijn ogen.

Een voorbeeld is dat tijdens de pandemie de minister van binnenlandse zaken in Frankrijk, aan de hand van de digitale teller Franse gezinnen wou controleren of ze thuis of in hun 2e verblijf zaten wat niet mocht tijdens de lockdown. Die man is teruggefloten maar het idee was wel geopperd.

Wat mij betreft zal ik mij blijven verzetten met alle mogelijke middelen tegen digitale teller.
Niet eenzijdig, de rechtbank heeft hen gedwongen. ;)
Ze kunnen op een heel gemakkelijke manier een ander soort regeling uitwerken die op hetzelfde neerkomt. Helaas. Het is triest in vlaanderen.
Als je wetten maakt in een land en nadien dingen belooft waarvan je weet dat ze indruisen tegen je wetten (en de adviezen die daaromtrent zijn gegeven)... tja.
In Nederland is het momenteel gelijk en wordt je teruglevering gesaldeerd met je verbruik. Echter gaan ze deze regeling afbouwen (wanneer precies is onduidelijk, dit is recent weer uitgesteld).

Wanneer die niet meer zo gaat dan wordt iedereen met panelen verplicht een slimme meter te nemen. Het is wat mij betreft op een gegeven moment ook niet meer wenselijk dat iedereen het net kan gebruiken als en batterij voor gratis.
Ik ben het met je eens dat het net gebruiken als batterij helemaal gratis niet kan. In België wordt dit opgevangen door het "prosumententarief". Dit is een bijdrage van enkele 100den€ naargelang de capaciteit van je omvormer. Dat prosumententarief is weggevallen voor mensen met een digitale teller.

Gratis is het dus niet.
Anoniem: 1248692 @Arm1n29 maart 2022 19:58
Vergeet niet dat wij hier prosumententarief hebben die berekend zijn op je omvormers. Ik heb installaties uit 2008 en 2010 en toen was het de mode om de omvormer te overdimensioneren. Mijn panelen liggen richting oosten en 1 installatie is met scheuten panelen die de problemen gehad hebben met de junctionboxes en een grote degradatie.. Op die installatie heb ik meer dan 30%degradatie maar mijn prosumententarief is dus op die omvormer. Ik betaal voor die 2 installaties van bijna 8kwp 750euro belasting terwijl die om en bij de 5500kwh-6000kwh opleveren op jaarbasis.. Die installaties hebben samen meer dan 40k gekost ook nog is. En ja ik krijg groene stroom certificaten maar het is zeker geen financiële jackpot geweest.
Vraag me nu oprecht af welke energieleverancier er 50 cent per kWh zou rekenen. Die heb je volgens mij niet. En het verschil komt natuurlijk doordat men bij injectie enkel de kale stroomprijs aan jouw betaald, als je afneemt betaal je er belastingen en andere heffingen over.

En laat ons niet vergeten dat het net geen batterij is en dat de oude ferraris meter dus net misbruik van het net toestaat. Het is dan ook begrijpelijk, hoe spijtig het ook is, dat men met de digitale meter hier een einde aan wil maken. Dit past ook in het kader om het eigen verbruik te verhogen. Ook 1 van de belangrijke aspecten die vele PV eigenaren wel eens uit het oog verliezen.

En neen, de belofte voor een terugdraaiende teller bij digitale tellers was niet tot 2035, maar voor minstens 15 jaar. Klein, maar niet onbelangrijk verschil voor hen die heel vroeg gestart zijn met PV panelen.

Ook in Wallonie komt er een verplichting tot digitale teller. Dit is namelijk een verplichting vanuit de EU die stelt dat voor het einde van het decennium alle analoge meters vervangen moeten zijn door digitale meters die kunnen communiceren met de netbeheerder. Initieel zal je communicatie nog kunnen weigeren, maar ook dat is maar tijdelijk.
Anoniem: 1248692 @Blokker_199929 maart 2022 20:00
De terugdraaiende meter was niet gelimiteerd op 15 jaar in 2008-2010, daar slaat u de bal volledig mis.
Zelf al is het 40 cent ipv 50cent. Het is gewoon niet oké dat je verkoopt aan 7cent en afneemt aan een veelvoud. Dit is iets wat opgevangen kan worden door de overheid. Kun je nog eindeloos over discussieren maar het is gewoon zo.

En het verhaal over eigen verbruik te verhogen, spreek eens met brandweer lieden. Het is maar al te vaak dat met moet gaan blussen wanneer een electrisch apparaat (afwasmachine, droogkast..) kortsluiting maakt wanneer de bewoner is gaan werken. Als je niet thuis bent, laat je die dingen uit.
(...) Dit omwille van dat je het overschot aan opgewekte stroom vergoed krijgt aan +- 7cent/kwh. Als je later op de dag wanneer er geen zon meer is, die KW terug nodig hebt, kost die je 50cent.
Met de terugdraaiende teller gebruik je gewoon het net als batterij en is injectie=afname. Dit werd ook zo beloofd voor de digitale teller die dan virtueel de verrekening zou maken en dit tot 2035. Helaas heeft de overheid de spelregels eenzijdig aangepast in het midden van het spel.(...)
Enkele opmerkingen:
  • Bekijk als je ergens anders hogere injectietarieven kan verkrijgen en lagere afnametarieven
  • Vaak voorkomende verwarring 1: verbruik is in kWh en vermogen in kW. Het verschil tussen beide is belangrijk om o.a. het capaciteitstarief te kunnen inschatten.
  • Vaak voorkomende verwarring 2: The grid is not a bank
  • De Vlaamse overheid wilde ingrijpen op een federale maatregel, waarbij ze op voorhand gewaarschuwd waren door een instantie dat de kans wel héél klein was dat dit ging standhouden. Het is dus complexer dan "overheid de spelregels eenzijdig aangepast in het midden van het spel".
Klopt, maar het verschil tussen het terugleveren en afnemen is gewoon belachelijk qua prijs. Dit jaar een leuke eindafrekening gekregen voor 5000kWh sinds we een goed jaar geleden een digitale teller gekregen hebben, versus rond de 1000kWh ervoor.

Wat kreeg ik voor de teruglevering? En fantastische 175 euro. Die mogen ze vanaf nu hebben.
Mijn domotica vlakt nu al mijn teruglevering uit principe af aan de hand van mijn overproductie (max van de omvormer = totale verbuik op dat moment). Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt dat ze meer dan mij gaan verdienen aan die stroom die ik ze lever.

Mijn domotica kent mijn huidige verbruik en kent de productie van mijn panelen op ieder moment. Via Modbus wordt om de x seconden het maximale vermogen van m'n omvormer aangepast.
Hoef ik ook al geen bang te hebben dat eens het capaciteit er is 15 minuten felle zon op den koude winterdag ineens mijn tarief voor de hele maand de lucht in doet gaan (belachelijk systeem).

En nee, ik krijg niet mijn hele opbrengst opgebruikt. Wij hebben niet elke dag een volle wasmachine, we hebben niet elke dag een volle vaatwasser, en verwarmen met de airco is ook niet nodig op die dagen want dan blijft het uit zichzelf al 23,5° binnen dankzij onze E18...

[Reactie gewijzigd door DinX op 23 juli 2024 05:00]

Capaciteitstarief en felle zon houden geen verband: het eerste is enkel op afname, niet op injectie.

Ik snap niet dat je tijd en geld investeert om injectie onmogelijk te maken. Dat de terugdraaiende teller vroeger gestopt is dan de politiek aankondigde (alhoewel gewaarschuwd door de VREG dat het wettelijk op drijfzand was gebouwd) is normaal. Maar het is geen systeem dat haalbaar zou blijven, want het zet niet aan tot energie verbruiken als die er is.

Als je tijd wil investeren, dan lijkt het me beter om uit te kijken voor een betere injectievergoeding (uiteraard steeds in verhouding tot een goede afnamekost).
Het is altijd bijzonder gemakkelijk om achteraf te vertellen "dat de kans wel heel klein was dat dit ging standhouden". Zeker als je ziet naar de campagnes en de woordkeuze om mensen te overtuigen van zonnepanelen te nemen mét garantie tot 15j terugdraaien.. Men zou als burger vertrouwen moeten hebben in de overheid.

Men kan perfect een nieuw soort regeling uitwerken die op hetzelfde neerkomt.
Ik geef je 100% gelijk: men zou als burger vertrouwen moeten kunnen hebben in de overheid. Maar van 2000 tot 2020 was het energiebeleid duidelijk niet top. Een burger die dan in in die laatste twee jaren nog PV legt neemt een risico, zéker als op media en op fora (bouwinfo, zonstraal.be, ...) werd gewaarschuwd voor het juridisch drijfzand waarop de regeling gebouwd was.

Helaas neemt de overheid niet altijd zijn verantwoordelijkheid, maar een burger gaat ook niet altijd per definitie vrijuit...
Ivm " Het is onduidelijk of de energiegebruikmanagers van Nederlandse energieconsumenten ook werken bij de Belgische digitale meter, maar ze beschikken wel over dezelfde RJ12-connector.":
De HomeWizard Wi-Fi P1 Meter werkt zonder problemen op de P1 poort van de Belgische digitale teller. Ik heb die hier thuis al ongeveer een jaar in gebruik en ik lees lokaal de data in via de api dat ze aanbieden (nu ja, eigenlijk doet mijn Loxone domotica systeeem dat).
Hier idem, maar dan met de YouLess.
Idem hier, maar dan met dsmr-reader draaiende op een Raspberry Pi. Het enige merkbare verschil is dat de waarden voor laagtarief en hoogtarief omgekeerd blijken te zijn. En die gegevens kunnen dan weer mooi uitgelezen worden door Home Assistant via MQTT :Y)
Al die voordelen zoals realtime opvolgen, wisselen van energiecontract, elke maand weten wat het mij kost kan ik nu al.
Wat ik ook kan is mijn teller laten terugdraaien door mijn zonnepanelen.


Voor mij hoeft dit dus helemaal niet want ik eindig met minder voordelen.
Jij wil wel de lusten en niet de lasten. Die mag de overheid dragen. Is dat eerlijk?
De overheid heeft zonnepanelen mee de markt in gezet als "gratis/win-geld-machines", zonder meer. Mensen zijn dat zo gewoon geworden. Dan moet je achteraf niet schrikken als mensen geïrriteerd reageren als er aan dat concept geraakt wordt.

Wat we in alles missen is een lange-termijnvisie en duidelijke communicatie.
Real time opvolgen zal real time opvolgen van piekverbruik worden of je zou nog wel is stevig kunnen schrikken met dat capaciteitstarief... Het moet het prosumententarief vervangen wat hier 700euro is, ik vraag me af hoeveel de mensen zonder pv dan niet gaan moeten bij betalen..
Real time opvolgen zal real time opvolgen van piekverbruik worden of je zou nog wel is stevig kunnen schrikken met dat capaciteitstarief... Het moet het prosumententarief vervangen wat hier 700euro is, ik vraag me af hoeveel de mensen zonder pv dan niet gaan moeten bij betalen..
Haal je hier niet twee zaken door elkaar? Een apart injectie- en afnametarief vervangt het prosumententarief. Of het ene of andere beter is hangt af van situatie tot situatie. Het capaciteitstarief lijkt me los te staan van het prosumententarief. En ook daar geldt: het hangt van van situatie tot situatie.
Ik kan toch met heel veel zekerheid vertellen dat 113 miljoen een gigantische onderschatting is.

In 2018 werd over 250 mln € gesproken: https://datanews.knack.be...ticle-normal-1406145.html

[Reactie gewijzigd door Quilt op 23 juli 2024 05:00]

Atrias is enkel het centrale systeem. De kost voor de volledige markt is inderdaad nog hoger.
De implementatie was alvast een totale ramp... op 1 december 2021 ben ik overgestapt naar een nieuwe leverancier echter tijdens de implementatie lagen alle overdrachten gewoon voor meerdere maanden stil (wie start nu een implementaie als het nieuwe systeem niet klaar is 8)7 ) zodat geen van beide leveranciers uiteindelijk nog wist hoe de vork in de steel zat.

Uiteindelijk wacht ik nu nog steeds op de eindafrekening van m'n vorige leverancier. Een eerst afrekening begin dit jaar was gezoon compleet fout, en na het doorgeven van foto's van meterstanden claimed men nu twee maanden en meer nodig te hebben om een nieuwe factuur te maken 8)7

Ik ga dus blij mogen zijn als ik m'n eindafrekening heb 6 maand na de overstap terwijl dit met een deftig IT systeem wat mij betreft slechts enkele seconden mag duren. Een factuur maken is geen rocket science :(
Leuk artikel!
Ik mis ook nog 1 item in het artikel, of misschien is het eerder een eigen ergernis: de Vlaming betaald huur aan een toestel waar kosten mee bespaard worden. Nu lees ik dus wel dat de distributie tarieven zogezegd zullen dalen maar waarom in godsnaam moeten we 7 euro per jaar huur betalen aan een toestel dat zorgt voor een kostenbesparing?
Ook nog eventuele leuke toevoeging aan het artikel (zoals aangegeven in de reacties door anderen) een vergelijking met het systeem in NL?

Daarnaast zijn er inderdaad nog altijd de mensen die zagen over de digitale meter en de analoge terug draaiende meter. Maar je moet ook rekening houden met het prosumententarief van 300-400 euro per jaar dat je betaald om het elektriciteitsnet als batterij te mogen gebruiken (met batterij bedoel ik dat jij als eind-gebruiker stroom op het net zet met je overschotten en er weer af haalt als je iets nodig hebt - je teller draait gewoon voor- en achteruit). Er zijn dus wel degelijk manieren om zelfs met de digitale meter rendement uit je installatie te halen. Immers niet iedereen stuurt voor 1333 kwh aan stroom terug naar het net (400 euro delen door 0.30 euro/kwh). Ikzelf monitor nu sinds halverwege vorig jaar mijn verbruik en kom op 370 kwh terug gestuurd naar het elektriciteitsnet met een installatie van 4.5 kwp (ik doe alles elektrisch thuis). -> dus maal 2 = 740 kwh terug sturen = winst tov analoge teller.

Daarnaast is het gewoon een fijne technologie en ik denk dat er alsmaar meer toepassingen zullen komen die gebruik maken van de slimme data van de meter. Dus het argument dat niet iedereen staat te springen voor real-time monitoring klopt vandaag misschien nog wel maar binnen aanzienlijke tijd zullen er veel meer toepassingen zijn die er iets nuttig mee doen - of het sentiment verandert en mensen willen de data wel graag uitlezen.

Dus ik ben best wel fan van de digitale meter - op het feit na dat ik een capaciteitstarief door mijn strot geramd krijg.
Op het Tweakers-forum zijn meerdere leden aan het experimenteren met het uitlezen van hun energiedata en zijn ook energiegebruikapplicaties van derden beschikbaar. Het is onduidelijk of de energiegebruikmanagers van Nederlandse energieconsumenten ook werken bij de Belgische digitale meter, maar ze beschikken wel over dezelfde RJ12-connector.
Ik gebruik homewizard (https://www.homewizard.nl/shop/homewizard-wi-fi-p1-meter) en deze is in NL ontwikkeld als ik me niet vergis en dus afkomstig van een Nederlands bedrijf. Die leest gewoon de meters in beide landen uit. Raar dat het in het artikel aangeduid wordt als "onduidelijk of het werkt". Bedoel je misschien DIY toepassingen met Arduino/RPi?

Al bij al, tof artikel!
Anoniem: 1248692 @dimyke29 maart 2022 20:05
Ik vraag me af of je het nog zo een fijne technologie gaat vinden als je het capaciteitstarief er mee door de strot gaat geramd krijgen. Volgens vreg gaat 60% vd Vlamingen max 10% extra betalen de andere 40% nog meer.. Daarnaast gaan ze dan kunnen sturen naar je verbruik.. Stel je maar voor dat madam een wasmachine wil laten draaien en dat niet door kan gaan omdat de buren.hun auto aan het opladen zij..
Ook hier: Citations needed. Ik heb alvast niet de indruk dat je goed weet waar het over gaat.
Voor mij heeft de invoering van de digitale teller, met de daarbijhorende afschaffing van de saldering, en het wegvallen van de prosumententax, een jaarlijkse besparing van 750€ opgeleverd, en dat in een jaar met minder zonnepanelen opbrengst dan gewoonlijk, wegens veel bewolking en regen.
Een simulatie toonde me aan dat het een besparing van meer dan 500€ zou oplevern, in werkelijkheid is de besparing nog een stuk beter uitgevallen.
Ik heb dan ook zelf het initiatief genomen om de meter zo snel mogelijk in huis te halen.
Het is dus niet allemaal kommer en kwel.

Iedereen moet voor zichzelf berekenen of het interessant is of niet, ipv blindelings te geloven in wat er op internet zoal geroepen wordt.
Anoniem: 1248692 @mbbs102429 maart 2022 20:08
In Vlaanderen is het capaciteitstarief nog niet actief, dit moet bijna 1/1 het prosumententarief vervangen.. Alleen als je van uw geproduceerde elektriciteit veel gebruikt kan dit dalen. Netto gaat dit betekenen dat je dan op jaarbasis een hoger energieverbruik zal gaan hebben.. De netbatterij van zomer winter werkt niet meer dan en als je dus je verbruik id zomer verhoogd en je verbruik id winter niet daalt.. Tja..
Ook hier blijkt dat je niet goed weet waar het over gaat. Ik zou eerder zeggen "het aparte injectie- en afnametarief vervangt het prosumententarief". Je doet inderdaad voordeel als je zelf geproduceerde energie in je eigen huis kan gebruiken.

Waarom zou je op jaarbasis een hoger energieverbruik hebben? Merk op: the grid is not a bank (niet in het verleden en ook niet in de toekomst).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.