Vlaamse energiewaakhond beboet Fluvius voor aanhoudende IT-problemen

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, ofwel VREG, heeft Fluvius een boete opgelegd van 120.280 euro wegens de aanhoudende IT-problemen bij de netbeheerder. Door de problemen krijgen duizenden klanten al maandenlang geen facturen.

Het bedrag van de boete is gebaseerd op de 3.007 EAN-codes die op 1 oktober 2024 al langer dan zes maanden geblokkeerd waren in het systeem van Fluvius en dataplatform Atrias, schrijft De Tijd. Daarnaast legt de VREG een dwangsom op van 250 euro per dag aan de tien distributienetbeheerders waarvoor Fluvius optreedt als werkmaatschappij. De dwangsom blijft van kracht totdat alle blokkades zijn opgelost.

De IT-problemen zorgen ervoor dat de EAN-codes, die worden gebruikt om leveringspunten te identificeren, van aanvankelijk meer dan 21.000 gezinnen geblokkeerd waren. Hierdoor kregen de huishoudens geen energiefacturen meer. Ook konden er geen voorschotten worden betaald.

Fluvius laat in een reactie aan VRT weten dat het de beslissing van de VREG om een boete en dwangsommen op te leggen betreurt. "Die brengen de oplossing voor de overblijvende problemen niet dichterbij. Onze medewerkers en die van Atrias werken volop verder aan het wegwerken van de langdurig geblokkeerde data voor de overgebleven getroffen klanten."

De IT-problemen bij Fluvius spelen al sinds 2021, toen de netbeheerder overschakelde naar de gedeelde database Atrias. Die moest het uitwisselen van gegevens over energiegebruik makkelijker maken, maar een systeemfout bemoeilijkte dat. De VREG had begin juli al aangegeven juridische stappen te ondernemen tegen Fluvius. De toezichthouder gaf Fluvius tot 30 juni om de problemen op te lossen, maar stelde vast dat dit nog niet is gebeurd. VREG gaf Fluvius al eerder een boete van een miljoen euro voor dezelfde problemen.

Door Loïs Franx

Redacteur

03-12-2024 • 18:10

49

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (49)

49
49
19
4
1
28
Wijzig sortering
En de burger mag betalen want aan wie denk je dat Fluvius deze kost gaat doorrekenen?

Overigens zit het probleem niet bij Fluvius, het zit bij Atrias wat een aparte onderneming is.Echter Atrias is een project onderneming, iets wat wel vaker gedaan word als een project meerdere klanten moet bedienen. Itsme is bijvoorbeeld een andere project onderneming.

Echter in het geval van Atrias is dat feitelijk een lege doos, volgens hun laatste jaarrekening werken er welgeteld 6 vrouwen en 4 mannen. Wat ook opvalt, er zijn maar liefst 10 bestuurders.

We kunnen dus concluderen dat Atrias een lege doos is met veel postjes maar geen eigen personeel heeft behalve wat administratie.

Diegene die effectief de software ontwikkelt en onderhoud is Accenture die als externe partner optreed van Atrias en die hier compleet buiten schot blijft. Beter nog, dit jaar is het contract met Accenture van Atrias vernieuwd voor een waarde van 129 miljoen Euro waarbij noch Atrias noch Accenture enige commentaar op wilde geven.

bronnen:
https://consult.cbso.nbb.be/consult-enterprise/0836258873
https://www.tijd.be/onder...-te-trekken/10519905.html
Die “lege doos” is een consortium. Elke betrokken / kapitaalinjecterende partij zit in het bestuur. Dat is een governance structuur voor het beheren van een co-investering in een gezamelijk nut. Implementerende partij is inderdaad Accenture, internen zijn vooral administratieve functies.

Op zich is er niets mis met dit model an sich. Het project was gewoon veel te complex en risico’s zijn nooit goed beheerd.

Want wat je zegt klopt inderdaad, het verlies van zo’n falend programma wordt gewoon verhaald op de klanten/burgers. Zij zijn de enige die hier echt het risico dragen. Er is dus te weinig incentive om dit verhaal tot een goed einde te drijven.

[Reactie gewijzigd door CoreData op 4 december 2024 07:24]

Mooie journalistiek dit, geeft heel wat meer duiding!

Jammer dat er niets aan van die schaduwondernemingen gedaan wordt/gedaan kan worden. Zeker als het gaat om aanleveren van diensten zoals water, elektriciteit, gas etc.
In plaats van een boete op te leggen zou men beter de bedragen van de benadeelden kwijtschelden tot er een oplossing is... dat werkt veel meer motiverend voor Fluvius.
Dan straf je de leverancier voor de fouten van de distributienetbeheerder. Ook geen correcte oplossing.
ook daar zijn de klanten weer de dupe van.
ze zouden de boetes beter opleggen aan Atrias en aftrekken van de zak geld die Accenture mooi loopt binnen te harken.
Al in 2018 was dit project aan het falen met toen een kostprijs van 200 miljoen. (https://datanews.knack.be...en-it-project-de-mist-in/)
Keer na keer wordt het contract met Accenture echter weer voor een absurd aantal miljoen verlengd en werkt het ondertussen dus nog steeds niet.
Kleine nuance: Atrias ligt in proces met Accenture Belgium en heeft het contract met Accenture Belgium niet verlengd. Het is Accenture Frankrijk die de verdere ontwikkeling van het CMS op zich neemt.

In de energiesector noemt men Accenture Accidenture en Atrias Flaatrias.
Oei Frans.... dan gaat het zeker nooit meer goedkomen :(
Ook leuk dat je dan ineens een factuur zal krijgen met jou 'achterstallige' betaling, terwijl je geen voorschotten kon betalen. Zal aardig bedragje zijn. Bij sommige spreken ze al van meer dan een jaar geen factuur.
Bij mij is er al 3 jaar geen factuur. Ik ga vanaf januari op zoek naar welke stappen ik kan nemen, want elke wijziging van leverancier maakt m'n dossier nog complexer om op te volgen. Al 3x betalingen opgestart die achterqf gewoon teruggestort zijn.
Ik heb dit ook gehad voor 2 jaar.
Uiteindelijk een ander elektriciteitscontract gekozen, en opeens konden ze wel een eindafrekening maken.

Geen idee hoe dit opeens wel lukte.
Zet gewoon het bedrag van je laatste factuur maandelijks op een spaarrekening en in interest en getrouwheidspremie.
Daarmee kun je vast zo goed als je gehele factuur betalen.
Als je een afbetalingsregeling krijgt is het nog voordeliger
Je hebt helemaal gelijk... Evenwel de praktijk wijst al jaar en dag uit dat een heel groot deel (ik ben voorzichtig) van de bevolking wel degelijk (door regels overheid) tegen zichzelf moet beschermd worden... Deze mensen zijn op deze site wel een heel kleine minderheid dus het onbegrip in deze zal ik hier vast wel over mij heen krijgen...
Dat is idd een oplossing, maar ik weet zeker dat er mensen zijn die hun er niks van aantrekken en dan voor een voldongen feit komen te staan.
Er zijn mensen voor wie dit probleem al zowat 2 jaar speelt, prijzen en verbruik zijn niet stabiel dus het is niet eenvoudig om in te schatten of je dan wel voldoende opzij aan het zetten bent. Dat kan alsnog een verrassing opleveren als je niets opzij aan het zetten bent.

Ik kan me ook inbeelden dat er mensen zijn bij wie het niet eens opvalt. Als het bedrag elke maand automagisch van je rekening gaat en je niet goed kijkt naar je facturen, dan kan het zomaar zijn dat je nooit opmerkt dat er niet meer gefactureerd wordt, totdat die grote factuur ineens in de bus valt.
Waarom zou men dat doen? Men moet zorgen dat de facturen tijdig en juist afgeleverd worden.

Hoe factuur betwisten 5j na de feiten?
overheidsdienst A beboet overheidsdienst B, een hoop gerechterlijke en administratieve acties en uiteindelijk betaald de consument heel de boel :(
Ook overheidsdiensten moeten zich aan de regels houden. Het is een onzinargument om te zeggen dat de consument betaalt. Dat kan je bij elke boete voor ieder bedrijf redeneren.
een bedrijf kan niet zomaar bij z'n klanten extra geld gaan ophalen als het in de problemen zit, dan gaat niemand er nog iets kopen en gaat het failliet. Een overheid (gestuurd door de politieke meerderheid van het respectievelijke bestuursniveau) kan burgers en bedrijven verplichten om meer belastingen te betalen en die met een deurwaarder komen opeisen.
In geval van fluvius is er geen competitie en kunnen we niet anders dan daar klant bij zijn. Het is de netbeheerder. Of je nu bij energieleverancier A of B zit, de extra tarieven komen toch van fluvius.

Electrische stroom is op zich niet duur, zijn de belachelijke toeslagen van fluvius die ze duur maken.
Stiekem geniet je toch wel van de distributie service die ze aanbieden hoor
Dasiro heeft nochtans gewoon gelijk. Wat brengt die boete op? Wat gaan ze doen, Fluvius pijnigen tot het failliet zou gaan?😅
Op het einde van de rit betalen wij allemaal gewoon de boete hoor.
Een boete bij een privébedrijf is toch van een totaal andere orde. in deze zaak ben je verplicht om bij Fluvius te zitten.
Het is geen onzin, omdat Fluvius het recht heeft zijn kosten te verhalen op de burger middels hogere netkosten.

Een andere overheidsinstantie heeft die optie niet. In de privaat moet er verantwoording afgelegd worden aan de aandeelhouders.

Dus puur qua governance kan je dit echt niet vergelijken en is het inderdaad een gortig gebeuren.
Yup,

Kan nu al vakje nummer 100 op mijn faktuur zien verschijnen, "bijdrage boetes wanbeleid Fluvius" !!! :(
Inderdaad, pak gewoon 10% van salaris van het hele management team af per maand. Zien hoe snel het kan gaan.
Ze zouden de bestuurders moeten beboeten, moet je eens opletten hoe snel er beweging in komt. :9
daarom vraagt zowat elke bestuurder kwijting aan de aandeelhouders op de algemene vergadering en aangezien die bestuurders (vaak uitgerangeerde politici) door de politici zelf geïnstalleerd zijn zal dat niet snel gebeuren.
De netkosten worden bepaald door de VREG, niet door Fluvius: https://www.vlaanderen.be...jven-sinds-1-januari-2023. Dus als Fluvius een boete krijgt, kan ze die niet doorekenen.

Edit: VREG keurt ze in elk geval goed, netbeheerder berekent ze wel: https://www.vreg.be/nl/nettarieven

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 4 december 2024 11:57]

Allemensen... je zal er werken als ICT'er.. :/
Die zitten daar hele dag niks te doen. Heb het gehoord via kennissen die daar gewerkt hebben.

Developers zitten met hun vingers te draaien omdat hun sprint is afgelopen en ze de features van hogerop toegewezen krijgen, maar daarvoor moeten er tal van vergaderingen ingepland worden (typisch bij een overheid) voordat men weet waar men aan kan werken en tegen dan zit men al aan de volgende sprint. Ze werken agile, maar dan toch niet helemaal.

For the record, het is niet de schuld van de IT'ers daar.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 3 december 2024 18:30]

Waarom moeten mensen toch altijd zo afgeven op IT bij de overheid, waar komt dat toch vandaan? Denk je nu echt dat private bedrijven het zoveel beter doen? Als iemand die zowel in de private sector als in de publieke sector heeft gewerkt durf ik zeggen dat ik bij overheidsdiensten een hoger percentage harde werkers heb gezien die zich met hart en ziel inzetten voor hun job dan in de private sector waar veel meer de 9-to-5 mentaliteit heerst bij velen.
Ik ken het dan toch meer andersom, maar voornamelijk ervaring bij MKB, grote enterprises zullen vast een ander verhaal zijn.
Ben al wat ouder en ik werk sinds lange tijd als strategisch/crisis manager.
Harde werkers vind je overal, maar echt talent werkt niet perse hard, eerder efficiënt. En die vind je toch echt wel alleen waar ze goed betaald worden (nl industrie, en dan nog vaak niet in Europa).

Dat zijn mensen die op hun eentje werk verrichten gelijk aan een team en dan nog FTR.
Daarom dat ik meld dat het niet de schuld is van de IT'ers. Die doen hun best met de mogelijkheden die ze daar krijgen. Het is de management dat traag en log is, waardoor IT niet efficiënt kan verlopen.
Hele dagen niets doen.. ik zou er niet tegen kunnen. Dat zijn dan lange dagen, zo. Bah. :/
Fluvius is, administratief gezien, sowieso een flutbedrijf. Ik kreeg vorig jaar een administratieve kost aangerekend waarmee ik niet akkoord ging. Telefonisch kreeg ik het bedrijf wel te pakken maar als ik de kost wilde betwisten moest ik een e-mail sturen. De autoreply van dat e-mail adres zei het volgende:
Wij hebben je e-mail ontvangen.

Wij doen er alles aan om je e-mail zo snel mogelijk te beantwoorden en verliezen je vraag zeker niet uit het oog.
Ondertussen verzoeken wij je om je e-mail niet opnieuw te versturen.
Reken op maximum 30 werkdagen voor je een antwoord krijgt.
Oef. 30 werkdagen. Dat is een flinke termijn! Toch maar even telefonisch contact opgenomen want ondertussen was er een herinnering voor de kost binnengekomen. Telefonisch gaf men aan dat via e-mail de enige manier was maar ik kon ondertussen ook een bericht sturen naar debiteurenbeheer om de betalingstermijn tijdelijk te bevriezen.

Je kan al raden wat er gebeurde? Van debiteurenbeheer heb ik nooit antwoord gehad ondanks herhaaldelijke herinneringen en verder telefonisch contact. Wel nog een mooie dreigbrief gekregen over de kost natuurlijk.

En het antwoord dat maximaal 30 werkdagen ging duren? Dat is er na 57 werkdagen gekomen. En dat was natuurlijk: spijtig voor u meneer. Betalen.

Uit puur armoede heb ik de kost maar betaald omdat ik het gezeik beu was :X
En dat is waarom ze dat doen, mensen genoeg die het na al dat getreiter en dreigen, van de kastje naar de muur sturen en gewoon niet reageren, het beu zijn en toch maar betalen. Het is een strategie die een keer gaat opbreken maar tot die tijd kan het effectief zijn.
Volgens mij (ben geen advocaat of jurist) kan je best het volgende doen als je een factuur betwist:
1) factuur betalen
2) contact opnemen en melden dat je de factuur betwist (heb je gedaan)
3) wachten op antwoord. Als dit te lang duurt, herinnering sturen
4) als zij niet akkoord gaan, maar je bent overtuigd dat je wel gelijk hebt:
a) als je lid bent van een consumentenbond, deze aanschrijven om te helpen
b) dagvaarden via vredegerecht
Geef de boete aan de mensen waar de ean code nog vast zit.
Doe dan een verbod op het alsnog factureren van deze aansluitingen. Bij energie wil je toch juist de voorschotten betalen lijkt mij, zeker voor de mensen die minder verdienen. Voorkom in ieder geval voor de mensen die straks moeite hebben met betalen dat ze er door in de problemen komen.
Sinds 2021. Als je de gegevens van elke klant handmatig had overgetypt was je allang klaar.
Goeie zaak dat er druk gezet wordt, het blijft niet grappig.

Maar net zo goed loopt niet alles slecht bij Fluvius.
Ik liet onlangs bij mij thuis de gasteller buiten dienst nemen.
Op zondag online een aanvraag ingediend.
De maandag er na telefoon van de klantendienst om een afspraak te maken.
Technieker was op de afspraak om de gaskraan te verzegelen en om een stop te plaatsen, de teller zelf blijft.
Een paar weken later de eindafrekening van de gasleverancier. En weer een puntje afgestreept op mijn todo-lijst.
Ze zijn er gewoon allemaal niet zo snugger.
Ik heb bvb mijn niet-digitale gasmeter nog. Mijn huis was hiervoor een café en had een grotere gasaansluiting. Ik vroeg dus of ze toch een digitale konden plaatsen - de wissel was toen namelijk gratis.
Dit ging niet, want deze was "fysiek kleiner". Ik moest eerst een niet-digitale kleinere aanvragen voor ~250€. Nadien gingen ze deze dan voor een digitale omwisselen.
Kers op de taart: na die wissel van 250€ van groot naar klein, zouden ze hem niet kunnen aansluiten omdat deze fysiek kleiner was (duh). De verdere aansluiting moest ik dan zelf regelen.
Zet dan gewoon direct die digitale als ik het toch zelf moet regelen.
Je krijgt toch geen facturen van fluvius? Althans, wij krijgen ze van luminus? Zit het probleem dan in het doorsturen van de factuur tussen fluvius en luminus bijvoorbeeld?
Fluvius is verantwoordelijk voor het doorgeven van de meterstanden. Geen meterstanden, geen eindafrekening.

Ik dacht dat vanaf een bepaalde fase van Atrias het hele facturatieproces ook centraal beheerd zou zijn door de DGO’s (i.e. Fluvius in dit geval) maar ik ben niet zeker hoe dat nu op dit ogenblik zit…
Gridfee gaat in cascade.

Fluvius berekend zijn eigen distributie kost (en ook de transmissiekost van Elia/Fluxys) en stuurt die door naar de leverancier.

Leverancier rekent zijn eigen kost voor de verbruikte volumes ( de commodity) erbij en biedt de eindklant 1 factuur.

Zo krijgt de verbruiker maar 1 factuur maar zijn dadelijk alle partijen vergoed.
Bij ons zijn er sinds 18 september geen meterstanden meer zichtbaar op mijn.fluvius. Er gaat daar wel vaker iets mis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.