Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

IE8 b?ta 2: de tijden veranderen

Conclusie

Hoewel het hier om een bèta gaat, voelt IE8 al behoorlijk solide aan. De browser crashte tijdens het maken van deze preview eenmaal, en dat bleef dankzij de nieuwe multithreaded opzet slechts beperkt tot een enkele tab. Deze feature heeft in ieder geval zijn waarde al getoond. Ook de features om met minder klikken informatie uit andere bronnen te vergaren, werken prima maar zijn niet revolutionair te noemen.

Belangrijker echter is de ommezwaai die Microsoft met de renderengine van IE8 heeft gemaakt. De softwaregigant lijkt zich met zijn browser eindelijk te willen conformeren aan de geldende webstandaarden. Hiermee komt op termijn mogelijk een einde aan het geworstel waar webmasters zich toe veroordeeld voelen bij de bouw van een website of -dienst, waardoor ook nog eens tijd en geld kan worden bespaard tijdens een ontwikkeltraject. Het standaard beschikbaar hebben van developertools binnen de IE-omgeving is daarnaast een leuke extra.

Het is echter de vraag of IE8 voldoende te bieden heeft om verstokte Firefox- en Opera-gebruikers te verleiden. Veel van hen zullen niet overtuigd zijn van de goede bedoelingen die Microsoft lijkt te hebben met zijn achtste Internet Explorer, en blijven gewoon doorwerken met de browser waaraan zij gewend zijn. Daar is niets mis mee, want IE8 mikt op een uiterst breed publiek en neemt hen - zo nodig - bij het handje, bijvoorbeeld wanneer malware-verspreiders aan de deur rammelen. En in vergelijking met de halfslachtigheid die Internet Explorer 7 uitstraalt, beschikt IE8 over een solide basisidee dat door het ontwikkelteam van Microsoft goed lijkt te zijn uitgewerkt. Nu is het nog wachten tot de final version van IE8.

*Downloads
De downloadlinks voor de diverse uitvoeringen van IE8 bèta 2 zijn terug te vinden in de Meuktracker.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (164)

Wijzig sortering
Ik heb vandaag maar eens deze beta gedownload.

Laat ik maar aftrappen met het positieve ;)

• De accelerators werken heerlijk en ze zijn in seconden aan te passen voor een andere provider. Denk aan live search veranderen naar google als standaard service.

• Compatability mode werkt tot nu toe vlekkeloos. Het is niet alleen handig, het is een noodzakelijke feature. Ik zat in een online shop te kijken en ik vond het al zo gek dat er nergens prijzen stonden. Zodra ik op de "compatability view" button klikte vernieuwde IE de pagina en ineens stond alles op m'n scherm. En een site al X-bit Labs is standaard vrijwel leeg voordat je naar compatability mode switched. Het mooie is dat IE deze setting voor deze website onthoud dus je hoeft het in de toekomst niet weer te doen.

• Wat ook erg makkelijk is is dat je een gesloten tab met slechts 2 muisklikken weer kan openen. Mocht je dus onverhoopt een pagina sluiten dan is het geen ramp. Maar nog beter is dat je de vorige surf sessie opnieuw kan openen met 2 muisklikken. Wat me nog wel ontgaat is hoe IE bepaald wat je laatst bekeken pagina's waren. Toen ik het teste opende ook een pagina die ik al een stuk of 5 minuten eerder had afgesloten. Misschien dat het op tijd gaat? Alle pagina's van x minuten voordat je de volledige browser af sloot.

Er zijn ook wat nadelen.

• Het gaat hier om een beta en dat betekend dat add-ins die je voor IE7 had geinstalleerd niet noodzakelijk meer correct werken. Elke keer als ik IE8 opstarte kreeg ik een foutmelding dat de google toolbar niet goed zou werken met deze browser. Gelukkig kan je deze melding negeren en IE8 gewoon met google toolbar en al opstarten (Hij werkt trouwens prima). Jammergenoeg krijg je tijdens het opstarten van IE8 elke keer minstens 2 foutmeldingen vanwege de toolbar. Als je de toolbar uitschakeld, wat trouwens amper 5 seconden kost, werkt alles vlekkeloos.

• Het hele gebeuren met de gekleurde tabs om aan te tonen dat ze bij elkaar horen werkt niet echt. Als ik bijv. naar tweakers.net ga en dan de V&A in een nieuwe tab open krijgen beide tabs dezelfde kleur. Helaas blijven ze dezelfde kleur zelfs wanneer je naar een compleet andere site gaat.

• Iets anders wat me op viel was dat IE8 geheel "pauzeerde" toen ik een foto wou copieeren van een website naar mijn foto folder. Het gebeurde maar bij 1 foto maar ik vond het wel opmerkelijk. Ik kreeg even het gevoel dat hij ging crashen maar na een seconde of 10 ging hij gewoon weer verder. Ach, t'is een beta.

IE8 geeft je ook suggesties voor websites aan de hand van de sites waar je naar toe gaat. Nadat ik naar tweakers ben geweest krijg ik bijv. suggesties zoals Anandtech etc. Dit is allemaal heel leuk en aardig maar het is naar mijn mening compleet nutteloos.

Het belangrijkste van alles is dat het stabieler aan voelt. IE7 crashte bij mij vaak (lees "dagelijks" :( ) maar IE8 beta 2 werkt nog steeds goed. Niet dat dat noodzakelijk zo blijft :P Ik ben in iedergeval optimistisch.

[Reactie gewijzigd door Moe_Szyslak op 30 augustus 2008 17:20]

Hoe zit het met geheugengebruik? Net zo lomp als IE7? Of wordt daar ook nog winst in gehaald?

[Reactie gewijzigd door Dexter op 27 augustus 2008 22:43]

Waarom is veel geheugen gebruiken eigenlijk per sé slecht? Als het toch maar staat te niksen? 100x sneller dan je HD, dus waarom op elke megabyte letten als je ondertussen een paar gigabyte verzameld hebt?

vond ik ook altijd zo'n mythe bij vista... Het verbruikt idd meer ram dan XP, maar open photoshop of 3dsmax of eender welk zwaar ramverslurpend pakket, en je merkt geen verschil omdat er dan meteen ergens anders minder belangrijke gegevens verwijderd worden in je ram... eigenlijk eerder zelfs verbeteringen tegenover xp. Ram is er om gebruikt te worden. en het is bliksemsnel, dus waarom niet?
Omdat het (goedkoop en in grote hoeveelheden) beschikbaar is wil niet zeggen dat het maar gebruikt moet worden. 1 slordige applicatie kan misschien nog maar bij meerdere moet je maar steeds maar meer geheugen gaan kopen?
Waarom is veel geheugen gebruiken eigenlijk per sé slecht? Als het toch maar staat te niksen? 100x sneller dan je HD, dus waarom op elke megabyte letten als je ondertussen een paar gigabyte verzameld hebt?
Dat is het punt niet zo. Firefox 2 heeft de nare eigenschap zo te groeien in geheugengebruik, dat na een avond browsen de browser in z'n 1tje al zo'n 700MB aan geheugen pikt, wat op een simpele computer met 512MB of 1GB geheugen voor vertraging kan zorgen. IE7 heeft dit probleem ook. Firefox 3 heeft dit opgelost. :)
Er zijn veel oorzaken memory leaks aangepakt in IE8.
Kan je na installatie van de 2e beta ook nog IE7 runnen?
Jazeker. De normale installer vervangt de oude versie, maar de stand-alone versie van (bijvoorbeeld) Internet Explorer 8.0 beta 2 (8.0.6001.18241) kan naast (en zelfs tegelijk) met elke andere versie van Internet Explorer worden gebruikt.

De losstaande Internet Explorer versies zijn te vinden in de Internet Explorer Collection bundel. De huidige versie hiervan (1.1.0.0) bevat Internet Explorer 8.0 beta 2 voor Windows XP.

[Reactie gewijzigd door 4AMD op 28 augustus 2008 02:11]

Nee maar je kan de pagina's wel in IE7 mode bekijken
Nee, IE8 vervangt IE7. Maar IE8 heeft wel de 'IE7 compatibility modus'
Ik merk de laatste tijd dat veel meer bedrijven en organisaties Internet Explorer niet meer vertrouwen, mijn school is bijvoorbeeld geheel overgestapt op mozilla firefox, de openbare bibliotheek Amsterdam gebruikt Firefox op de Windows pc's en Safari op de MACs, misschien dat Microsoft nu inziet dat ze een andere richting op moeten met hun browser.
Dat zijn allemaal kleine of simpele organisaties qua IT. Doorgaans met een relatief simpele IT afdeling waar het niveau relatief laag ligt. Grote bedrijven gaan vanwege andere redenen absoluut niet aan firefox beginnen. IE ondersteund daarvoor teveel veelgebruikte toepassingen.

Daarbij heeft het weinig met vertrouwen temaken, heeft temaken met de hype om firefox heen. Is net een soort second life of ipod/iphone, dat firefox.
Grote bedrijven gaan vanwege andere redenen absoluut niet aan firefox beginnen. IE ondersteund daarvoor teveel veelgebruikte toepassingen.
Je bedoelt waarschijnlijk eerder het omgekeerde:
De diverse intranet sites zijn qua gebruik van standaarden nogal slecht opgezet en maken gebruik van IE-specifieke zaken zoals ActiveScripting (VBScript et al) en IE-only HTML/CSS etc.

Dat is nu ook net het probleem dat Microsoft met het invoeren van een standards-compliant implementatie: De 'oude' webapps werken ineens niet meer goed in IE8, de knop voor de vorige rendermodus zit niet voor niks zo prominent in de UI, nadat men bakzijl gehaald heeft inzake het aanzetten van de standards-modus in IE (iets dan men eerst alleen via een meta-oplossing mogelijk wilde maken!)
Scholen zijn voorbeelden van bijzonder complexe IT systemen. Je hebt daar vaak te maken met een grote hoeveelheid aan machines maar een nog veel grotere hoeveelheid aan applicaties. Die moeten allemaal op die systemen gebruikt kunnen worden. Dat is beheertechnisch een hel omdat men lang niet overal geld heeft voor versie x die het op de betreffende systemen doet en niet met andere stukken software conflicteert. Het komt nogal vaak voor dat er de nodige houtjetouwtje oplossingen in het leven geroepen moeten worden om juist prehistorische software nog te kunnen draaien omdat er simpelweg geen geld is voor nieuwe software en het aanpassen van het onderwijsprogramma naar deze nieuwe software. Ook komt het vaak voor dat men nogal veel IE-only spul gebruikt zoals bepaalde elektronische leeromgevingen of administratieve sites waar je bijv. je cijfers kunt inzien.

Bovenstaande geldt dan naar alle waarschijnlijkheid niet voor de kleine onderwijsinstellingen zoals een basisschool.

Desondanks zie je dat de grote onderwijsinstellingen ook meer richting open source leeromgevingen gaan en een webbrowser zoals Firefox inzetten. Er zijn al zat hogescholen en universiteiten waarbij dit het geval zo is. Sterker nog, in geval van universiteiten leven dingen als open source, Linux, LaTeX, etc. heel wat meer dan iets als Microsoft. Dat is iets wat al van oudsher zo is en heeft ook te maken met hoe de wetenschappelijke wereld in elkaar steekt. Het is dus ook een houdingsissue. De reden waarom anderen overgaan op open source zaken zit hem in dingen als de TCO: ze betalen geen licentie kosten, dingen werken doorgaans in vanalles en nog wat en je hebt de mogelijkheid om het uit te breiden (je kunt ook mee ontwikkelen).

BTW: een gemiddelde hogeschool of universiteit heeft al snel een ict omgeving met enkele duizenden werkstations voor alleen de studenten. Medewerkers komen daar dus ook nog bij. Zelfs MBO instellingen hebben zulke aantallen aan computers. Daarnaast hebben ze dan ook nog eens gecentraliseerd systeembeheer en in sommige gevallen ook nog allerlei kleine systeembeheerafdelingen (bijv. op faculteitsniveau, opleidingsniveau of werkgroepniveau).

Het is dus wel bijzonder kort door de bocht om te gaan roepen dat in geval van scholen het om allemaal kleine of simpele organisaties gaat wat betreft IT. Dat is dus duidelijk niet zo tenzij je je verhaal gaat beperken tot de gemiddelde basisschool.
Is net een soort second life of ipod/iphone, dat firefox.
Niet echt. iPhone heeft een marktaandeel van onder de 5%, dus 1 op de 20.
Firefox heeft in Europa een marktaandeel van rond 30%, dus 1 op de 3. Alleen in Nederland ligt dat ongeveer twee keer zo laag, volgens mij is de Nederlandse gemiddelde systeembeheerder nogal conservatief.
FF gebruik word gigantisch overdreven omdat de statistieken die je ziet van relatief veel 'tweaker' websites afkomen, ofwel websites waar bekenden met het internets veel aanzig zijn. Pak statistieken van bijvoorbeeld NOS.nl of andere 'huis, tuin en keukensites' en je hebt iets andere resultaten.

Dan nog, blijft FF een hype, ipod is ook een hype en heeft bijna een marktaandeel van 70%. Ook daarvan zijn alternatieven te krijgen met betere specificaties.
Heb net voor de lol de statistieken zitten bekijken van klanten van mijn werkgever. Ik heb 20 sites bekeken, van die 20 zijn er precies 0 waarvan er meer dan 12% firefox bezoekers zijn.
Gemiddeld ligt IE gebruik rond de 80%, met een uitschieter omhoog van 97% en omlaag van 75%.
Gebruik van Opera komt niet boven de 2%.
Zou je haast zeggen dat IE een hype is :P

En dit is misschien wat representatiever voor de wereld:
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

[Reactie gewijzigd door Grrmbl op 30 augustus 2008 01:40]

Dat is net niet representatiever voor de wereld. Ze zeggen het daar immers zelf:
W3Schools is a website for people with an interest for web technologies. These people are more interested in using alternative browsers than the average user. The average user tends to use Internet Explorer, since it comes preinstalled with Windows. Most do not seek out other browsers.

These facts indicate that the browser figures above are not 100% realistic. Other web sites have statistics showing that Internet Explorer is used by at least 80% of the users.

Anyway, our data, collected from W3Schools' log-files, over a five year period, clearly shows the long and medium-term trends.
bij mij (www.fbjs.be), echt geen site voor techneuten is het
59% IE (waarvan 66% IE7 en de rest IE 5&6)
38% Firefox (waarvan 45% Firefox 2)
1.9% Opera en 1.3% Safari
Naast het feit dat de Nederlandse gebruiker zelf nog al conservatief (of lui) zou kunnen zijn, kan het ook nog eens zo zijn dan men in Nederland meer via de baas (of in de baas z'n tijd) zit te browsen.

Als je daarbij optelt dat bedrijven superconservatief zijn, dan kom je automatisch op een lager marktaandeel voor Fx en hoger voor IE...
"waar het niveau relatief laag ligt"
Ja hoor. Je hebt een it-afdeling van hoog niveau nodig om voor IE 6 te gaan. ;(
Jammer dat je het allemaal niet kan bijbenen, maar de 'hype' is groter. Safari, Opera en Firefox rukken de laatste jaren heel hard op. IE kwam nog niet zolang geleden hardop tot de conclusie dat ze op het web links en rechts ingehaald worden.
Ga jezelf maar voor het hoofd slaan dat je gekozen hebt voor applicaties die ie 5.5 only zijn.
IE wordt bij grotere bedrijven voor veel meer gebruikt dan alleen browsen, hele intranet sites met vbscript etc. - vb apps die internet explorer nodig hebben voor wat dan ook voor functie.

Bij grotere bedrijven komen die speeltjes als FF/opera etc. niet binnen hoor. Die hebben wel wat beters te doen dan daarmee rommelen.

Neem een gemiddeld stadhuis, die hebben bestwel wat applicaties waarvoor IE wel handig kan zijn en dan nog, geen tijd om met firefox te spelen. - bekijk het in de juiste context. Als jij met je IT afdeling een groep van 1000 man verspreid over verschillende afdelingen wilt voorzien van een alle benodigde tools, applicities en mogelijkheden wat vanuit je management gepushed word, heb jij echt geen tijd om een beetje te gaan lopen rotzooien met firefox voor een eventuele uitrol. Daarbij laat binnen een groot netwerk firefox zich ook helemaal niet fatsoenlijk uitrollen.

Maar, als je iedere pc langs wilt gaan om die zooi erop te zetten en je hebt daar tijd voor, have fun hoor, maar dan snap je vrij weinig van het IT wereldje en hoor je er absoluut niet thuis.

[Reactie gewijzigd door Sleep0rz op 27 augustus 2008 22:57]

Volgens mij ben jij (net als ik) nog niet droog genoeg achter de oren in de IT wereld. Het klopt dat bedrijven standaard IE6 gebruiken door de compatibiliteit met IE5.5/6.

Maar om nu per direct Firefox, Opera, Safari of wat dan ook voor browser zooi te noemen is natuurlijk een bewijs dat jij niet weet hoe het zit.

Als jij in een Windows netwerk zit is het mogelijk door met behulp van Active directory (iets wat ik het mooiste vind wat Microsoft soit heeft ontwikkeld) een startup script toe te voegen die élke pc verplicht stelt om programma's te installeren. Dus ook Firefox.

Als de fabrikanten van software nou eens fatsoenlijk programmeren, en ja dat kunnen ze vast wel want ik zie vaak genoeg mooie code; dan is het mogelijk om onder elke browser een bepaalde applicatie te draaien, en als je ook nog een beetje meer inzet toont is de software ook te draaien/gebruiken in andere besturingssystemen.

edit:
Bedankt QkE & gtarider, het kon ook haast niet anders ;) Weer wat geleed.

[Reactie gewijzigd door MarCreative op 28 augustus 2008 14:27]

Dit is heel erg off-topic, maar ik moet het toch ff kwijt.
[quote]Active directory (iets wat ik het mooiste vind wat Microsoft soit heeft ontwikkeld. [\quote]
Ik moet je hierin helaas teleur stellen. Zoals bijna alles hebben ze ook Active Directory ""goed" gekopieerd" van Novells eDirectory.
En Active Directory is dan nog afgekeken van Novell's Netware OS :+
je bent wel erg pro- ms in je statements de laatste paar artikelen. Waarom zou Firefox een speeltje zijn wanneer het zich beter aan standaarden houdt en daardoor idd beter zou zijn voor het bedrijfsleven aangezien developers zich niet continue in bochten hoeven te wringen. Met ie 8 is dit ook nog gewoon afwachten geblazen.
FF is een hype, hypes zijn over het algemeen heel slecht.
Larie, FF heeft zich de 4 jaar sinds de 1.0 release bewezen als een volwaardige, volwassen browser, die behoorlijk stabiel en snel loopt (volgens sommigen een stuk sneller dan IE6/7), en dat zijn enkel de 1.x en 2.x versies. 3.0 gaat een stuk efficienter met resources om, met 3.1 nog veel sneller als het om javascript gaat (die komt als het goed is eind dit jaar uit). De trage werking die jij claimt heb ik dan ook nooit gehad met firefox, ongeacht het versienummer.
Met een, ook in FF3, geheugengebruik wat zeer slecht is, maar gemaskeerd word op een rare achterbakse manier
T.net heeft een leuk artikel dat jouw ongefundeerde uitbarsting tegenspreekt.
Daarbij is FF3 onder vista en bepaalde linux distro's veel te onstabiel
Eens te meer is dit larie. Ik heb firefox 3 draaien onder Ubuntu EN Vista en hier staat ie als een huis. Natuurlijk kan het ook zijn dat jij een paar plugins hebt draaien die de stabiliteit van FF niet ten goede komen; maar de meeste plugins zijn dan ook niet erkend door Mozilla als stabiel.
FF3 is ook één van de weinige programma's wat onder vista en XP een DEP melding kan veroorzaken, da's knap, voor een browser die daar geen drol mee temaken hoort te hebben.
Met de FF3/XP combo heb ik (nog) geen ervaring, maar onder Vista heb ik dus nog nooit een DEP waarschuwing gezien van FF3.
Onzinnig om een artikel aan te halen waarin al staat dat het niet serieus genomen moet worden. Door de tester is gezegd dat hij met iedere browser verschillende dingen heeft getest, hoe kun je dan ooit representatief zijn?

Daarbij is duidelijk te zien dat het geheugenmanagement van firefox erg raar is. Ding probeert zo weinig mogelijk geheugen te gebruiken, zelfs als 'ie dat wel zou moeten doen. Daarbij geeft FF geen geheugen vrij, als 'ie dat dan weer zou moeten doen. Ding vreet een stuk ram op, en laat het nooit meer los. Zelfs niet als andere apps 't nodig hebben.

Wat doet Opera? Die gebruikt je aanwezige ram als 't nodig is en geeft 't vrij als je 't hebben wilt of als opera 't niet nodig heeft. Kun je goed zien aan dat artikel. Want, waar heb je anders 2GB ramof meer voor als 't niet slim gebruikt word? Opera kan dus ook meer gebruiken dan FF3, wat alleenmaar goed is. Of je moet je ram gekocht hebben om 't ongebruikt te laten? Dat kan natuurlijk ook.

T.net heeft een mooi artikel, maar jouw artikel staafd mijn mening ten opzichte van firefox behoorlijk goed. Tenminste, als je bereid bent nuchter na te denken over geheugengebruik.

[Reactie gewijzigd door Sleep0rz op 28 augustus 2008 05:43]

Alsjeblieft. Het geheugenmanagement van FF3 is zodanig op de schop gegaan dat het op dit moment een van de browsers is die een van de kleinste browsers in je RAM is..

Tevens snap ik niet waarom jij Firefox traag noemt, op m'n XP doos staat FF3 in 10 sec klaar en op m'n Mac in iets van 5 seconde..
Ik gebruik persoonlijk Opera en IE , firefox voelt niet zo lekker in gebruik. Maar bagger zou ik het nu niet noemen. Op het werk kan ik Opera niet gebruiken voornamelijk omdat het geen ntlm ondersteunt.

Zonde want ik ben thuis van Opera heel tevreden , mijn standaard ingestelde startpagina's die als een soort mozaïk verschijnen , de snelheid , de download manager , widgets , mouse gestures, het gemak van de tabs enz... ik zou ze niet meer willen missen , maar ondanks dat alles , kan Opera ook al eens crashen , zelden , maar ik heb het al meegemaakt.

De perfecte browser moet nog worden uitgevonden denk ik zo...

[Reactie gewijzigd door MPAnnihilator op 28 augustus 2008 11:14]

"Daarbij geeft FF geen geheugen vrij, als 'ie dat dan weer zou moeten doen. "
Waar haal je dat vandaan? Bij mij slinkt het geheugengebruik wanneer ik tabs sluit bijvoorbeeld.
Heb je de auto-updates voor je FF uitgezet? Verse windows install? Laatste updates? Geen Mcafee/Norton draaien? Dat scheelde bij mij toch wel tussen de 1 en 2 minuten op een bepaalde pc.
Even vooropgesteld: alle browsers zijn kut :P

Maar om van Firefox nu te zeggen dat het 'rommel' is gaat me toch wat ver. Om even wat punten aan te stippen:

traagheid: ja, IE start sneller op omdat het al deels embedded zit in je OS en dus al feitelijk opgestart is met het OS. Qua rendering en JS executie legt IE het echter al jaren af tegenover de alternatieve browsers

geheugengebruik: IE heeft zelf ook veel last van memory-leaks, maar die worden (ook?) deels gemaskeerd. IE8 beloofd hier beterschap. Verder is goed gebruik van geheugen geen slechte zaak

javascript: grappig dat je dat aanhaalt; javascript is namelijk een taal die door Mozilla wordt onderhouden. IE's JScript is een kloon en is juist degene die afwijkt.

bestandsgrootte: heb jij al eens gekeken hoe groot IE feitelijk is?

instabiel: mijn ervaring is dat Firefox crashes voornamelijk veroorzaakt worden door (brakke) extensies en dat IE uit zichzelf wel crashed :P

extensies: noem eens een paar onmisbare dingen die IE van zichzelf heeft en waar je in Firefox een extensie voor nodig hebt?

en wat betreft 'regeltjes': de W3C aanbevelingen worden toch als standaard beschouwd en Microsofts' implementaties daarvan en hun proprietary technologieën per definitie niet. Als je ontwikkeld op basis van het laatste heb je met elke nieuwe versie IE, waarbij MS zich meer naar de 'echte' standaarden confirmeerd, toch elke keer een probleem. IE is juist de vreemde eend in de bijt, dus die dien je als uitzondering te behandelen. Hopelijk is dat met IE8 straks niet meer nodig.
Vergelijk het nou eens niet met IE maar met Opera.

Want dan; Firefox is extreem traag, Opera start in minder dan seconden op, Firefox doet er in extreme gevallen meerdere minuten over. Dit op alle besturingssystemen. Met renderen van pagina's ook, als Opera klaar is, moet firefox nog beginnen.

Ik heb nooit gezegd dat IE beter is, toch denk jij dat ervan te maken, volgens mij begrijp jij het stuk waar stond; "Wat mij aan gaat is IE net zo slecht als FF" - want je probeert nu twee stukken slechte programmatuur te vergelijken als reactie op iets waarvanuit die conclusie allang is getrokken.

Javascript is extreem traag in Firefox, Opera is hier meer dan 4x zo snel mee. FF3 crashed onder vista omdat het geheugenmanagement gewoon zeer brak is waardoor het dep meldingen veroorzaakt. Slecht programmeren heet dat. Betekent ook dat het met bepaalde Linux beveiligingen moeite gaat krijgen, of al heeft.

In IE, ga ik 't niet over hebben.

Opera, heeft alles wat je kunt bedenken ingebouwd, RSS reader, speeddial, mail client, irc client, widgets, fatsoenlijk bookmark beheer, etc. Alle populaire ff extensies zijn gebaseerd op Opera features.

Zolang IE jarenlang een standaard heeft bepaald, is dat lastig om te gooien als het W3C daar ineens in begint te rommelen. MS is nu wel netjes bezig met standaarden, dat is te zien aan deze IE8.

Nu kan FF wel qua ervaring sneller lijken, betekent niet dat 'ie 't is. Vooral niet als je het vergelijkt met iets wat al van nature relatief traag is, namelijk IE.

Als je FF gaat vergelijken met IE, tja, dan is 't soms iets beter, maar vergeleken met Opera, is FF gewoon speelgoed.
Ik heb de proef even op de som genomen en na een koude start de opstarttijden van verschillende browsers (uit de losse pols, waar mijn horloge aan zit :P) getest:

Firefox 3.0.1 - 6 seconden
Opera 9.51 - 8 seconden
IE8b2 - 3 seconden

en dan heb ik toch een aantal extensies geinstalleerd staan terwijl Opera nog helemaal 'kaal' is. Ik weet dus niet waar je die minuten vandaan haalt; exemplarisch lijkt het me niet.

Opera is inderdaad een snelle browser, ook qua javascript, maar qua performance draait Firefox (3.0.x, 3.1 belooft nog meer op dat gebied) toch in de top mee (Webkit is ook een verd*mt snelle engine) en IE ligt daar mijlenver op achter - ook IE8b2 vind ik tot dusver niet overtuigend qua performance, zelfs met alle 'enhancements' uit.

Verder is het puur een kwestie van smaak. Ik heb geen behoefte aan een RSS reader, mailclient of irc client, daar gebruik ik andere applicaties voor. Wel heb ik behoefte aan goede developmenttools en Opera's tools verkeren nog in bèta-stadium.

DEP meldingen heb ik nog nooit gehad (onder XP); crashes ook zelden (en waren meestal veroorzaakt door extensies of door rare code experimenten van mijzelf). Problemen met geheugengebruik heb ik ook nooit terwijl ik op mijn workstation thuis toch continue Firefox gebruik en uptimes haal van weken, soms zelfs maanden.

Dus tsja, ik weet niet waar je afkeer van Firefox vandaan komt. Opera is een prima browser, daar geef ik je volkomen gelijk in, maar Firefox is imo alles behalve 'rommel' en zelfs gewoon een volwassen browser te noemen.
En dat voor een applicatie die voor alle noemenswaardige functies afhankelijk is van extensies.
Kip of het ei... feit is dat MS het allemaal niet heeft en ook niet toelaat. lijkt me toch een + voor FF.

Daarnaast is FF wel over zijn hype heen. En Opera werkt ook niet naar behoren, zoals je oppert. Maar goed, ieder zijn mening: daarom ben ik ook zo blij dat ontwikkelaars hun eigen ding doen. Ben jij lekker blij met Opera en ik met Firefox!
"waar het niveau relatief laag ligt"
Ja hoor. Je hebt een it-afdeling van hoog niveau nodig om voor IE 6 te gaan. ;(
Internet Explorer Group Policy Administrative Templates zijn anders nog altijd reden nummer 1 om geen andere browsers regulier te supporten binnen grotere toko's .

En ADM templates waarmee IT departments browsers als Firefox gecontroleerd kunnen beheren (geen auto-update naar 3 bijvoorbeeld, geen random addins) zijn er wel, maar lopen al gauw versies achter - en de update frequentie is misschien wel leuk voor thuis maar in een beheerde omgeving als (ik noem maar wat ) Koninklijke Shell niet echt wat je graag wil ;)
Ik merk de laatste tijd dat veel meer bedrijven en organisaties Internet Explorer niet meer vertrouwen,
Microsoft heeft het voordeel dat ze IE meeleveren (lees: koppelen) aan het besturingssysteem en dat diverse bedrijven nooit echt een focus hadden op cross-browser of standardscompliant intranet websites.

Door deze combinatie heeft ze bij veel (grote) bedrijven een voorsprong t.o.v. de concurrentie, zonder die voorsprong had men misschien al veel meer marktaandeel verloren - nu met IE8 kan men de exodus indammen, maar ook bedrijven hadden op een gegeven moment IE de bons gegeven als de ontwikkeling op het niveau van IE6 had blijven steken.

min of meer offtopic: Zo lang de ontwikkeling t.o.v. het bijna perfect ondersteunen van de diverse standaarden (en het depricated van fabriekseigen rommel, zoals Mozilla/Netscape dat ooit gedaan heeft met layers) door blijft gaan ben ik echter tevreden - dan mag IE zelfs een redelijk marktaandeel van 50% oid blijven houden, zolang we maar niet in dezelfde ellendige situatie van een aantal jaren geleden geraken - waarbij de gebruiker (of hij dat nu door heeft of niet) de gebeten hond is.
Safari op de MACs
Aangezien IE op Mac OS X al jaren geen speler van betekenis is, kan ik niet zeggen dat dit nu echt een bewijs is dat men IE niet vertrouwt...
Aangezien IE op Mac OS X al jaren geen speler van betekenis is, kan ik niet zeggen dat dit nu echt een bewijs is dat men IE niet vertrouwt...
Komt omdat Apple Safari meelevert (lees: koppelt) met hun Mac OS's....
Als je zou willen dan kun je Safari binnen een halve minuut compleet van je systeem verwijderen (waarom je dat zou willen is mij een raadsel daar de browser prima werkt). Firefox werkt overigens ook prima op de Mac evenals Opera, doet het ook prima.
Internet Explorer heeft één groot probleem. Het heeft een naam gekregen, al helemaal bij ons tweakerts. Het staat onderhand bekend als instabiel, buggy en veel te eigenwijs. Ze kunnen nu een nieuwe versie neerzetten die meer vrijheid en stabiliteit biedt dan Firefox, maar de gemiddelde tweakert zal toch echt niet snel overtuigd zijn. Het zal IE nog wel drie of vier nieuwe versies kosten voor de gemiddelde tweakert ook maar omkijkt naar deze browser, simpelweg vanwege het grimmige verleden van Internet Explorer.

Ik ben zelf onderhand echt gehecht aan Firefox. Ik bouw zelf ook websites zo nu en dan, script het dan met Firefox ernaast, en het is altijd maar weer een grote verrassing of het in IE ook zo mooi uit de verf komt. Ik spendeer meer tijd aan het vinden van kleine tweakjes zodat het in IE ook mooi is, dan dat ik spendeer aan de code zelf.

Ik vind het wel tijd worden dat het IE-team zich aan de standaarden gaat houden, en hierover hoor je mij dan ook niet klagen. Het zal mij een hoop tijd en frustratie schelen! Toch zal je mij, en zo te lezen velen met mij, voorlopig niet zien omkijken naar deze browser.

Het slimste wat Microsoft mijns inziens kan doen, is het hele project een nieuwe naam geven. Geen IE8, maar een compleet nieuwe naam, versie 1.0. Het team beweert dat ze dit van de grond af aan opnieuw hebben opgebouwd. Wat ze vergeten is dat ze de eindgebruiker ook echt het gevoel moeten geven dat dit ook werkelijk gebeurd is, niet dat dit een verbeterde versie is van iets wat ze al niet zagen zitten.

[Reactie gewijzigd door Robbert S. op 27 augustus 2008 23:55]

Dat geldt natuurlijk wel voor de ervaren gebruikers. Maar de meerderheid van de mensen heeft geen enkele slechte ervaring met Internet Explorer. Gewoonweg omdat de doorsnee gebruiker het een zorg zal zijn of er hier en daar een css-standaard onjuist geïnterpreteerd wordt. Sterker nog, ik denk dat het de meeste gebruikers niet eens opgevallen is.

Een nieuwe naam gaat ook niet helpen. Je zaait verwarring bij de meerderheid van de mensen en de zeer kleine minderheid van ervaren gebruikers zullen zeggen: 'Bah, dit is IE in een nieuw jasje'.
Dit is dus juist m'n punt. Het team beweert het van de grond af aan opnieuw opgebouwd te hebben met een compleet andere doelstelling. Als dat echt zo is zal een nieuwe naam dit helpen bevestigen, naar mijn mening. De overgang van MSN Messenger naar Windows Live Messenger bracht hetzelfde effect met zich mee: mensen hadden het gevoel dat dit écht een betere versie was van Messenger en dat er goed en hard aan gesleuteld was. Je liep achter als je geen Live Messenger had! Feitelijk was het verschil hooguit een skin die bij Vista pastte, bij wijze van spreken.

De gemiddelde gebruiker zal inderdaad niet mijn ervaring met de compatibiliteit van IE met de webstandaarden delen. Ik doelde met die opmerking dan ook meer op de tweakers die niet naar deze browser zal omkijken.

Mensen hoeven overigens geen slechte ervaring te hebben met IE om er een slecht denkbeeld bij te hebben. Wat dit betreft heeft de groep tweakers meer invloed dan je zou denken:
  • Mensen laten zich al snel van alles aanpraten door de computerexperts in hun omgeving, dit is algemeen bekend. Gezien computerexperts massaal kiezen voor Firefox en IE verafschuwen (bij wijze van spreken), krijgt het volk ook een slecht beeld bij IE. Dit is in ieder geval in mijn omgeving sterk zichtbaar.
  • Dezelfde groep computerexperts is vaak ook degene die de computerproblemen oplost in zijn omgeving. Ik merk dat ervaren gebruikers steeds vaker een betrouwbare browser installeren bij buren, kennissen, et cetera, simpelweg zodat ze niet om de dag telefoontjes krijgen met "Wil je even komen kijken? We hebben weer eens virussen!".
Je bent nu niet erg consequent....

Als die Tweakers/experts echt zo goed zijn, dan maakt het voor hen niet uit wat voor naam IE vroeger heeft opgebouwd. Die kijken dan onbevooroordeeld naar de nieuwe IE8, en zullen de leken aanraden om zo snel mogelijk IE8 te installeren.
De meeste nieuwe functies zijn helemaal niet vernieuwend. Het is goed dat de browser mee gaat met de tijd, maar ze hadden dit veel eerder moeten doen. Dus ik hoop dat ze met ie8 updates blijven uitbrengen, en niet om de 2/3/4 jaar met een update komen.

Developer Toolbar is naar mijn menig gewoon een 'remake' van firebug met exact dezelfde features en bijna dezelfde layout.

Toch vind ik dat ze de goed hun best om van Internet Explorer een moderne browser te maken!.
Ben ik helemaal met je eens, niks vernieuwends aan... en die 'porno'-knop waarmee je doodgegooid wordt is blijkbaar erg belangrijk.

Maar goed, microsoft heeft met ie5 en ie6 de vernieuwing jarenlang stilgehouden. Helemaal niets innovatiefs kwam er door heen. Thank god dat Firefox ineens een hype werd en Internet browsing ineens in een stroomversnelling kwam.
Helemaal perfect is niemand nog, maar ik vind dat Firefox met de duizenden addons het meest dichtbij komt. Internet is persoonlijk (je mail en hoe je die wilt lezen, je rss of bezoek je alle sites 'los', wil je snel nieuwe youtubes of liever een overzicht van je calendar, of sloop je liever stukken uit een site met greasemonkey zodat hij doet wat jij wilt) en met Firefox is dat dus te regelen!

Microsoft heeft denk ik nog een lange weg te gaan voordat zij Firefox voorbij streven, zeker als je ziet dat ze de meeste opties regelrecht uit andere browsers hebben geleent!
Thank god dat Firefox ineens een hype werd en Internet browsing ineens in een stroomversnelling kwam.
Wat op zich wel een vreemde gebeurtenis was aangezien Firefox in vergelijking met bijvoorbeeld Opera weinig vernieuwend was.
Opera was niet uitbreidbaar, Firefox wel. Zoals al is aangegeven maakte Firefox de webbrowser persoonlijk (om maar even de leus van HP te jatten). De hype kwam dus doordat iedereen ineens de mogelijkheid had om zijn webbrowser naar eigen smaak in te stellen en aan te passen. En dat ook nog eens op een eenvoudige wijze waarbij addons.mozilla.org fungeerde als de centrale site waar je extensions, plugins en themes vandaan kunt plukken met enige garantie op een correcte werking en het feit dat je niet malware download. De rest had en heeft dat nog steeds niet.

Overigens had Opera toendertijd nogal wat problemen met de Javascript implementatie. Bij de vernieuwing van de forum software van tweakers.net kwamen een aantal van die bugs naar boven drijven, zoals het niet kunnen invouwen van de subfora. Opera had toen nogal wat problemen met het correct renderen van websites: sommige dingen stonden goed, sommige dingen niet en niet alle functionaliteit werkte (zoals eerder genoemd voorbeeld).

Het zou een hele vreemde gebeurtenis zijn geweest als Opera met dat laatste in het hoofd de browser was die de hype leidde. Mensen hebben het niet zo op webbrowsers die hun pagina's er anders uit laat zien. Dat is namelijk ook meteen het grootste probleem bij IE gebruikers waar Microsoft nu dus ook tegen aan zal lopen. Die mooie automatische rendermodus zal natuurlijk lang niet altijd vlekkeloos werken. Ik ben erg benieuwd naar het aantal verstokte IE gebruikers die straks gaan mekkeren over niet werkende en niet correct werkende sites. Dat zal waarschijnlijk eerder bepalen of mensen naar IE 8 gaan of niet.

EDIT: zo te lezen is de compatibilitymodus in IE8 alweer een mythe: Microsoft breaks IE8 interoperability promise. Ja, zo schieten dingen ook lekker op :X

[Reactie gewijzigd door ppl op 30 augustus 2008 16:34]

EDIT: zo te lezen is de compatibilitymodus in IE8 alweer een mythe: Microsoft breaks IE8 interoperability promise. Ja, zo schieten dingen ook lekker op
Het gaat over intranetten. Bedrijfsnetwerken enzo. Kan je me even uitleggen waarom je dat zo slecht vindt? Als ik even logisch nadenk betekent dat minder overuren draaien voor helpdeskmedewerkers ("ik heb IE8 geïnstalleerd en nu werkt de bedrijfsportal niet meer, fix dat eens!") of vermijden van budget uitgeven aan het veranderen van de intranetsites zelf (om voorgaand probleem op te lossen).

Persoonlijk gebruik op het het bedrijfsnetwerk altijd IE, ik zie niet in wat daar zo fout aan is. Het zijn de publiek toegankelijke sites waarover het echt draait.

Theregister gebruikt in zijn argumentatie trouwens regelrechte bullshit. Ik quote:
How many pages are affected by this change? Here's the back of my envelope: The PC market can be split into two segments — the enterprise market and the home market. The enterprise market accounts for around 60 per cent of all PCs sold, while the home market accounts for the remaining 40 per cent. Within enterprises, intranets are used for all sorts of things and account for, perhaps, 80 per cent of all page views. Thus, intranets account for about half of all page views on PCs!
OMG half of all page views! Nu mogen ze me wel eens uitleggen hoe je het aantal verkochte PC's voor beide segmenten linkt naar het aantal pageviews dat die machines genereren. Erg vaag hoor.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 31 augustus 2008 19:29]

Goede marketing, open source, geen rare modellen bij speciale versies waar je voor moet betalen, eenvoudig uit te breiden...
Ben ik helemaal met je eens, niks vernieuwends aan... en die 'porno'-knop waarmee je doodgegooid wordt is blijkbaar erg belangrijk.
Persoonlijk vind ik dat nu wel een enorm handige toevoeging, ene die van mij stante pede in Opera (m'n favoriete browser) en Firefox (mijn development browser) mag worden toegevoegd.

Heeft niets met porno te maken trouwens in mijn geval. Ik surf al eens thuis op m'n bedrijfslaptop en zo'n knop is dan gewoon handig als je één en ander rustig wil bezoeken zonder dat je dan moet denken aan het leegmaken van je cache bij laten servicen van je laptop. Dus dat hoeft absoluut geen porno of illegale gedoe te zijn.
voor firefox heb je de plugin 'distrust', die hier te vinden is.
(onderaan staat ook een versie voor ff3)

distrust doet eigenlijk het zelfde als de "pornoknop" in ie8. hij zorgt dat niets wordt opgeslagen (cache,history etc.), en je tabs weer terug in de oude staat komen op het moment dat je het weer uitvinkt. ook voor downloads tijdens je sessie wordt je gewaarschuwd en kan je verwijderen.

en zo is er volgens mij voor elke nieuwe functionaliteit in ie8 wel een tegenhanger in firefox of is er een plugin voor. toch ben ik benieuwd hoe de ie8 implementatie is en zal hem ook snel even proberen.
Okee, interessant.
en zo is er volgens mij voor elke nieuwe functionaliteit in ie8 wel een tegenhanger in firefox of is er een plugin voor.
Dat zal best wel, het plugin-systeem en de community erachter laten dat dan ook zeer goed toe. Thumbs up voor FF op dat vlak.

Maar ik heb een beetje problemen met het feit dat men Microsoft sowieso gaat bashen, wat ze ook doen. Met IE8 nu lijken ze serieus op de goede weg, laten we ze daar nu ook eens credit voor geven. :)
De IE developer toolbaar bestaat anders al enorm lang. Ik heb hem zelf nog op IE6 in gebruik (dev omgeving). Alleen is het zo dat hij er standaard niet inzit, maar hij apart gedownload moet worden.
Een paar functies vind ik wel handig, maar nieuw zijn ze niet allemaal. Het crashen dat slechts resulteert in het crashen van 1 tab is bijvoorbeeld wel vernieuwend en handig vind ik (natuurlijk is nooit crashen 10x beter).
Die privacy modus is ook wel handig :P...vooral voor de papa's met kids.
Die privacy modus is ook wel handig :P...vooral voor de papa's met kids.
Oh no no no! You do not surf for porno using Internet Explorer!
There is too muck pink on this website this is probably porn <explain porn>

En dat terwijl een schattig meisje op de barbie website aan het rondlopenklikken is...
De meeste features zijn inderdaad niet vernieuwend, maar ze zijn óf goed gekopieerd, óf eindelijk goed geïmplementeerd, en daar scheelde het nog wel eens aan.

Zo heb ik een tijd FF gebruikt, maar met bergen tabs open, ging dat niet lekker. Overgeschakeld naar Opera, ging stukken beter, maar bleef crashen. Toen weer terug naar IE, geen problemen met tabs of crashes, dus blijven hangen. Echter mis je sommige FF, Opera of ander plugin-functies (tabs opslaan en herstellen) in IE, en die lijken nu ontzettend goed toegevoegd te gaan worden.

Ik ben geen fan van allerlei addons in "de alternatieve browsers". Ze brengen vaak een hoop nuttige dingen, maar ook een hoop bugs en crashes met zich mee. Daarom baal ik er ook van dat ik IE7Pro moet gebruiken om genoeg zekerheid over mijn tabs te krijgen, want als IE ergens door crasht...

Dus, dit lijkt me een superzet met IE8! Gauw m'n webpagina's ombouwen...
Dus, dit lijkt me een superzet met IE8! Gauw m'n webpagina's ombouwen...
Dat is dus het probleem :+ ... Als ms nou al eerder begonnen was met het steunen van standaarden, hoef je niet bij elke nieuwe browser die uitkomt 3 versies van oa css te maken (nuheb ik een ie6, ie7 en w3c-standaarden versies moeten maken)
Dan moet je je misschien eens verdiepen in het W3C gebeuren, want gebruik maken van meerdere css'en is natuurlijk overbodig. Met vaak wat kleine hacks binnen je bestaande css ben je er al, dus beetje overdreven.

Imo heeft MS zichzelf nu bij de poot, want nu ze toch mee willen gaan met de w3c standaarden moeten ze meer engines gaan gebruiken en dit weer bij de gebruiker neerleggen. Ook opvallend is dat er meerdere richtlijnen genoemd worden als verbetering, maar de benadering naar de gebruiker (gebruikersgemak/develoment/etc.) komt niet in het lijstje voor. Iets wat veel andere gebruikers wél als uitgangspunt hebben om verbeteringen aan te brengen. Ben dan ook bang dat in IE8 de gebruiker weer als stom benaderd gaat worden, en dat bij meerdere klikken en waarschuwingen (die niemand meer leest) je pas kan doen wat je wilt.
Ook opvallend is dat er meerdere richtlijnen genoemd worden als verbetering, maar de benadering naar de gebruiker (gebruikersgemak/develoment/etc.) komt niet in het lijstje voor.
Klopt niet wat je hier zegt.

Er zijn wel degelijk verbeteringen, zoals gekleurde tabs per domein, privacy tools, web slices, developer tools, suggested sites, etc. Waarschuwingen kan je allemaal uitzetten (don't warn me again oid, of anders bij internet options).
Totally agree...

Ik hoef mijn sites nooit om te bouwen als er een nieuwe FF op de markt komt :)
Ik had anders toch sites waar ik aanpassingen in moest doen om ze in FF3 werkend te krijgen. In FF3 waarin ineens complete div's van positie veranderd.
Ik nergens, en ik had ook niet de simpelste ontwerpen...
Dat de alternatieve browsers crashen ligt eerder aan je systeem/installatie dan aan de browsers die je geprobeerd hebt. Ik had eens een pc met Firefox erop, en crashte ook met regelmaat, en was ook retetraag. Na een reinstall van Windows XP was alles weer in orde.
Ik ben geen fan van allerlei addons in "de alternatieve browsers". Ze brengen vaak een hoop nuttige dingen, maar ook een hoop bugs en crashes met zich
Vreemd, die ervaring heb ik dus totaal niet.

Verder is het erg vreemd at je IE7pro gebruikt als je geen fan ben van add-ons, Oh ik zie het al IE7 cracht nog al eens...
Vreemd, die ervaring heb ik dus totaal niet.
Tamperdata in FF3 werkt bij mij anders wel enorm buggy, en dat vind ik vrij jammer wat FF is toch mijn development-browser bij uitstek. In Firefox 2.x was alles nog dik in orde, maar met FF3 dus niet meer.
Ik ben al sinds langetijd FF aanhanger, maar ik moet zeggen dat dit er goed uitziet :) Dit had ik niet verwacht.
Dan heb je toch de geschiedenis niet gevolgd. Microsoft heeft in een razend tempo hun matige IE2 verbetert tot IE6 en daarmee de op dat moment met afstand beste browser gebouwd en de concurrentie het nakijken gegeven. Daarna heeft men jarenlang niets gedaan. FF kwam op de markt en (of het nu hype was of niet) kreeg aardig wat aanhangers. Microsoft lijkt nu te reageren door weer snel achter elkaar verbeteringen in IE door te voeren om hun marktaandeel terug te veroveren.

De vraag is een beetje wat er gebeurd als Microsoft er in slaagt de browser oorlog weer duidelijk te winnen. Stoppen ze weer met de ontwikkeling of blijft Microsoft IE dit keer wel door ontwikkelen? Maar dat IE 8,9,10 heel concurrerent zullen zijn staat wel vast.
En daarom is het dus zo belangrijk dat er grotere bedrijven (IBM, Red Hat, Novell, Google, etc) de Mozilla foundation blijven ondersteunen. Alle grote Linux distributies werken hebben developers werken aan populaire open source applicaties. Google heeft een aantal Firefox/Thunderbird developers in dienst genomen zodat daarmee de continuïteit enigszins is gewaarborgd.

Concurrentie zorgt nou eenmaal voor innovatie en ik heb er ook geen problemen mee als de ene browser een goed iets van een andere browser overneemt. En men kan toch wel stellen dat Microsoft heel erg goed is in en over nemen van een idee en dat dan (sterk) te verbeteren.
IE 6 was anders een ramp voor webdesigners, zelfs de vroege mozilla builds waren beter als het ging om het correct renderen van html/css.

Laten we wel wezen: zonder de integratie in windows en de updates via windows update zou IE niet meer bestaan hebben, wat microsoft in het verleden heeft laten zien geeft imho toch wel een duidelijk signaal dat het niet loont om over te stappen op IE, innovatie zal immers altijd een zorgenkindje blijven voor microsoft zolang de markt niet optimaal kan functioneren.
In het begin was IE6 helemaal zo slecht nog niet. Tijdens de lancering was het een prima browser. Alleen is er schandalig lang niets aan geupdate terwijl andere browsers dat wel deden.
Wauw, dit klinkt veelbelovend. Helemaal de nieuwe anti-crash/herstel features. IE7 heeft al heel wat type werk van mij vernietigt door te crashen tijdens het typen of zelf nog wanneer ik op de send knop klik :') Dit is de reden dat ik IE7 nog maar weinig gebruik. Ik gebruik op het moment heel veel Safari en daar ben ik redelijk over te spreken. Het is erg beperkt maar wel stabiel. Als je nou gewoon een een favoritesbar aan de zijkant vast kon zetten dan was ik helemaal blij. Toch heeft IE nog wel een aantal voordelen over Safari. Hopelijk komt IE8 dus snel uit :Y

[Reactie gewijzigd door Moe_Szyslak op 27 augustus 2008 23:16]

Dat probleem heb ik met IE7 werkelijk nooit :o Wel heb ik problemen met de opstarttijd van Safari, dat kost op mijn systeem gewoon ruim 2 minuten (dat 'ie hangt) en tussendoor bij het surfen ook regelmatig tot 30 seconden hangen.

Windows XP Service Pack 3 hier :)
Safari start inderdaad wat langzaam op maar dat duurt bij mij geen 2 minuten. Ongeveer 10 seconden voor de eerste keer na boot-up. Daarna start hij gewoon elke keer direct op. En tijdens het surfen heb ik nergens last van.

Ik zit trouwens op Vista Home Premium Service Pack 1 64-bits. In mijn ervaring is IE7 op Vista x64 erg instabiel. Niet dat Safari perfect is maar hij crashed maar zelden ;)
Wat raar ik heb ook Vista 64bit SP1 (Ultimate) maar heb nog nooit een browser crash meegemaakt.
Ben wel benieuwd of je dit bij bepaalde sites hebt?
Heb je wat url's voor me zodat ik het eens kan testen, vind het een erg interessant verschijnsel.
Heb hier op het werk een flink aantal verschillende systemen tot mijn beschikking, zodat ik het in verschillende configuraties en OSsen kan testen.
Je zal net de goede build hebben gehad, en de goede updates op het juiste moment. De mijne wil ook nog weleens crashen. Misschien ligt het aan de combi visual studio 2005 (en z'n debugger) met IE7 (op XP64).

Op een oudere pc ging een IE7 installatie heel vreemd. Hij bleef een halve dag installeren! Wat bleek, er werd een logfile volgeschreven met de melding not enough disk space, free up some disk space of zoiets. Hij bleef op die manier mijn disk space opvreten na het triggeren van de eerste insufficient disk space-melding. Is dat vreemd of is dat vreemd? Daarna werkte die nooit meer perfect, al zal dat hdd-ruimte vreten er niets mee te maken hebben.
En op een andere pc kreeg ik het wederom voorelkaar om de installatie niet foutloos te laten verlopen (schone XP64 pc). Normaal krijg je een instellingenwebpagina voor IE7 bij het eerste keer opstarten na de installatie van IE7. Die werd bij mij ook geladen, maar ik kon nooit op opslaan klikken en de pagina leek ook een scriptfout te bevatten. Nu zit ik dus 'vast' aan de MS Live search engine in IE7 omdat ik de instellingen niet kan wijzigen. Een reinstall van IE7 heeft niet geholpen.

[Reactie gewijzigd door Grrmbl op 30 augustus 2008 01:52]

Of het opzet is weet ik niet maar google werkt maar half.
zie bijv. in IE8
http://www.google.nl/sear...dsfsdfsd&btnG=Zoeken&meta=

dan krijg je default maar 3 resultaten en in compi. modus gewoon alle 10

anders gezegt, het grote publiek ziet straks misschien default een google met maar 3 resultaten. (en voordat mensen die knop vinden om het goed te krijgen, ben je alweer een paar dagen verder)

-----
Nu ik dit typ zie ik dat tweakers ook niet werkt, ik krijg namelijk niet Gebruikersnaam en wachtwoord te zien.
-----
Hier werkt het anders prima? Ik krijg keurig 10 resultaten te zien. Ook Tweakers hier geen problemen.

Los daarvan: Het grote publiek komt eventuele problemen helemaal niet tegen, aangezien die IE8 pas zien als hij op Windows Update staat over een paar maanden.

[Reactie gewijzigd door PWM op 28 augustus 2008 11:47]

ik zie nu wanneer je dat krijgt.

Als je vanuit hier op die url klikt werkt het wel,
Als je op de google pagina zit en je zoekt op: dsfsdfsd
dan krijg je wel 3 resultaten.
Als je naar pagina 2 gaat en terug komt met "Vorige pagina" dan heb je wel weer 10 resultaten. Buggie??
Ik vraag me af of google zo'n extra rendertype tag gaat gebruiken.
100% is de output nu niet.

Volgens mij werkt straks heel veel niet 100% niet, ze hadden de default moeten zetten op
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=7">

en als je site helemaal werkt dan
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=8">

daarna over 3 jaar een keer de default zetten op w3c.
ze hadden de default moeten zetten op [...]
Dat was in eerste instantie ook Microsoft's intentie, maar na veel kritiek vanuit de development communitie (waaronder ikzelf) hebben ze dat teruggedraaid.

En dat is maar goed ook, anders zou het internet straks 'locked-in' zijn in IE7-modus en zou interoperability tussen verschillende browsers nog veel verder weg zijn dan nu.
Het komt er dus op neer dat als je geen geluk hebt al je websites moet herschrijven !
of zo'n tag erin moet gooien <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=7">

vanuit het oogpunt w3c is dit natuurlijk mooi
maar als je vroeger veel website's hebt gemaakt die niet dan nu ineens niet meer werken :S , kost allemaal tijd om die goed te zetten.

Waar ik eigenlijk op doel:
Vroeger 19xx tot +/- 200? werden gewoon website's gemaakt met bijv. dreamweaver 3 en werd er niet gekeken naar w3c en dat soort dingen.

Men was al blij dat een website verkocht was.
Die worden dan nu misschien getroffen, en moeten die website geedit worden worden door zo'n header te gebruiken of opnieuw gebouwd worden.

Opnieuw bouwen is natuurlijk niet te doen omdat dit werkuren kost...

Vreemde zaak, ik ga eens uitzoeken wat er nu allemaal precies gaat gebeuren.
@GC-Martijn: Oh noes! Bedrijven moeten geld uitgeven! Ahhhh! Pas maar op dat je niet failliet gaat!!! Sorry hoor, maar de wereld veranderd, dus ook browsers veranderen. Dat dan je in ICT termen historische site niet meer werkt is te verwachten. Je kan ook niet verwachten dat je tegenwoordig nog componenten in overvloed kan verwachten voor je Intel 8086 processor.

De wijzigingen zijn ook nog eens minimaal als je het weer wil laten werken. Daarnaast durf ik te wedden dat de meeste sites al gelijk perfect werken. Bedrijven blijven toch wel doorkloten met hun IE6 installaties tot de intranetapplicaties vernieuwd moeten worden of tot er actief wordt aangedrongen door bijv. Microsoft om IE6 niet meer te gebruiken (ik durf vrij zeker te zeggen dat Microsoft op dit moment ook niet blij is met IE6, omdat de wereld om IE6 heen nu eenmaal is veranderd).
Ik weet niet of je net IE8 hebt geinstalleerd maar zeer weinig werkt 100%.

als test wat site's bezocht.

http://www.google.nl - laat soms maar 3 resultaten zien
http://www.telegraaf.nl - laat soms niet alle teksten zien van een artikel
http://www.geenstijl.nl - blijft voortaan in de cache staan, refresh is de oplossing
enkele blogs vertonen rare dingen.

wat ik hiermee wil zeggen is dat straks niet alle website meer werken en dat is natuurlijk jammer.

en nogmaals, voor de toekomst is dit natuurlijk wel beter.

Edit:
ik zag op webwerld dat microsoft de mensen gaat inlichten dat de website niet meer gaan werken http://webwereld.nl/artic...patibiliteit-met-ie8.html :S jammer dat het via deze weg moet.

[Reactie gewijzigd door GC-Martijn op 28 augustus 2008 15:49]

Er zijn 3 redenen waarom bepaalde sites nu niet goed werken in IE8's standards compliant mode:

- er zitten nog bugs in IE8b2 (surprise! :P)
- betreffende sites zijn niet naar standaarden opgezet (en dus werken ze waarschijnlijk nu ook al niet goed in andere browsers - die sites waren dus eigenlijk al 'broken' en het wordt dan hoog tijd dat die eens gefixed worden)
- betreffende sites gebruiken onbetrouwbare manieren om specifieke zaken voor specifieke browsers net even anders te doen. Zo kan het zijn dat bepaalde sites useragent-sniffing doen en IE8 nog niet 'herkennen' en daardoor andere/verkeerde code serveren, of ze passen IE-specifieke hacks ook toe voor IE8 terwijl dat daar juist averechts kan werken.
Nu men zich voor HTML,CSS en de DOM conformeert aan de standaarden zoals die door het W3C opgesteld zijn, hoop ik dat men als volgende stap zich gaat richten op de volledige ondersteuning van XHTML en daarna aan SVG. Ook dat zijn namelijk standaarden die door 'alle anderen' al geheel of gedeeltelijk beheerst worden en opnieuw is het Microsoft die een echt breed gebruik van de standaarden in de weg staat...

Vanuit de webontwikkelaarskant ben ik dan ook veel minder geïnteresseerd in de GUI-grimmicks van IE en meer in de standards-compliancy, zodat je niet een zooi hack en extra scripts nodig hebt om je site in IE enigszins goed te renderen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True