Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie september 2008

Special: studentbak

De eer om deze keer de special van de Best Buy Guide te vormen is toebedeeld aan een studentenbak. Omdat een dergelijk systeem logischerwijs niet teveel mag kosten kan deze tegelijk worden beschouwd als een budget-systeem. We hebben ervoor gekozen geen ultra-ultrabudgetbak samen te stellen, aangezien studenten tegelijkertijd relatief zware gebruikers zullen zijn. Niet alleen voor hun studie zullen ze hun computer dagelijks aanslingeren, maar ook voor bijvoorbeeld het afspelen van muziek en films. Naast genoeg grafische power, een redelijk speakersetje en een degelijke monitor was voldoende opslagcapaciteit een vereiste - en dat voor minder geld dan bijvoorbeeld het basissysteem. Bang for the buck zochten we dus.

Score: 4* Processor: AMD Athlon 64 X2 4800+ - Onbekend

AMD Athlon 64 X2 4800+ De Athlon 64 X2 4800+ zijn we al regelmatig bij het basissysteem tegengekomen. Deze processor die zijn werk op 2,6GHz doet, biedt prima prestaties voor een lage prijs. Dat we voor een budgetsysteem niet voor Intel-processor hebben gekozen is logisch. De chipgigant beheerst met zijn Core 2 Duo en Core 2 Quad de mainstream en hoge segmenten, maar veel processors van AMD zijn dankzij hun lage prijzen voor prijsbewuste consumenten nog steeds de beste keuze.



Score: 4.5* Moederbord: Asus M3A78-EMH HDMI - Onbekend

Asus M3A78-EMH HDMIOok bij de keuze voor een moederbord geldt dat je bijna niet om AMD heen kan als je op de centen moet letten. De 780G-chipset is voorzien van een prima geïntegreerde grafische processor, die hardwarematig het decoderen van hd-films kan versnellen, zodat de noodzaak van een externe videokaart er niet is. Asus heeft ervoor gekozen om een d-sub-uitgang te plaatsen, maar ook een dvi- en een hdmi-uitgang met hdcp-ondersteuning, zodat het systeem ook nog een futureproof is. Wie toch meer grafische kracht wil kan ervoor kiezen om voor een paar tientjes een ATI Radeon HD 3450 aan te schaffen. Omdat de chipset hybrid Crossfire ondersteunt zorgt deze kaart voor een aardige sprong wat grafische prestaties betreft, zoals onze test uitwees.



* Koeler: Boxed

BoxedEen losse koeler toevoegen aan dit budgetsysteem leek ons niet nodig. Een boxed AMD-processor kost slechts enkele euro's meer dan een cpu zonder koeler. Daarom is er gekozen voor de koeler die AMD meelevert. Deze doet zijn werk prima en produceert nauwelijks meer geluid dan een exemplaar dat los wordt aangeschaft.



Score: 4.5* Geheugen: Kingston ValueRam KVR800D2N5K2/2G (2x1GB) - Onbekend

Kingston ValueRam KVR800D2N5K2/2G (2x1GB)Om geld te besparen hadden we voor 1GB geheugen kunnen kiezen. Met de komst van netbooks en nettops zien we wel een hausse aan systemen die 1GB aan boord hebben, maar daarbij gaat het vrijwel unaniem om goedkope laptops en desktops die Windows XP of Linux draaien. Onze studentenbak moet ook Vista aankunnen naar onze mening en aangezien de geheugenprijzen nog steeds bijzonder laag zijn kiezen we met een gerust hart dit setje van twee 1GB-repen PC6400 CL5-geheugen van Kingston.



* Geluidskaart: Geïntegreerd

GeïntegreerdDe geïntegreerde geluidskaart van het Asus-moederbord levert 7.1-kanaals geluid en voldoet aan de High Definition Audio-specificatie van Intel, die voorheen bekend stond onder de naam Azalia. De audiokaart kan192KHz/24bit-geluid uitsturen, waarmee deze moeiteloos aan de wensen van de doelgroep van deze special zal voldoen.



Score: 4.5* Harde schijf: Samsung SpinPoint F1 640GB - Onbekend

Samsung SpinPoint F1 640GBAanvankelijk hadden we een schijf met minder opslagcapaciteit op het oog, om kosten te besparen, maar het moge duidelijk zijn dat een computergebruiker anno 2008, en vooral studenten, niet meer genoeg heeft aan 400GB of minder voor de opslag van muziek, afbeeldingen en video. Nog even speelden we met de gedachte om de Samsung SpinPoint T166 HD501LJ met 500GB aan opslagcapaciteit toe te voegen, maar uiteindelijk vonden we een snellere schijf met meer opslagcapaciteit in de vorm van de Samsung SpinPoint F1 640GB. Deze presteert met zijn twee platters van 320GB beter dan de T166 met zijn drie platters van 166GB, waar het hele systeem van profiteert, terwijl deze toch nog geen tientje duurder is.



Score: 3.5* Dvd-brander: LG GH20NS10 - Onbekend

LG GH20NS10De GH20NS10 van LG is een erg goedkope dvd-drive, maar dat betekent allerminst dat het hier een kwalitatief matig product betreft. Integendeel: bij een recente test van onze collega's van Hardware Info, behaalde de brander de hoogste prestatiescore. De GH20NS10 brandde gemiddeld op een puike 13,3x-snelheid en dat was hoger dan de concurrentie. Ook op kwaliteit behaalde de LG-drive een prima score.



Score: 4* Behuizing: Aopen ES45B - Onbekend

Aopen ES45BDe Aopen ES45B is een van de weinige systeemkasten in deze prijsklasse die met een 350W-voeding wordt geleverd. Bovendien betreft het een solide behuizing met genoeg ruimte voor de onderdelen we hebben uitgekozen voor deze special. Deze atx-kast is overigens in zowel zilver als zwart verkrijgbaar.



Score: 0* Monitor: BenQ G900WAD - Onbekend

BenQ G900WADEen beetje grote, platte monitor met niet al te lage resolutie vormt al gauw een flinke kostenpost bij de aanschaf van een systeem. Gelukkig vonden we de BenQ G900WAD in de pricewatch. Dit is een 19"-scherm dat 1440x900 pixels kan weergeven voor een erg aantrekkelijke prijs. De brightness bedraagt 300 cd/㎡ en de contrast ratio is volgens het bedrijf 800:1, terwijl de dynamische contrast ratio 2000:1 zou zijn. De responstijd van het scherm zou op 5ms liggen en het model is ook in zowel zilver als zwart verkrijgbaar.



Score: 4* Luidsprekers: Logitech S220 - Onbekend

Logitech S220De Logitech S220 is een 2.1-set van speakers waarvan geen wonderen verwacht mogen worden, maar die met zijn 4W-speaker- en 9W-subwoofervermogen toch voldoende biedt om een studentenkamer of andere relatief kleine ruimte van redelijk geluid te voorzien. Een alternatief vormt de Logitech R20, een 2.1-setje met 2x 3W-speaker- en 6W-subwoofervermogen. Deze is nog een fractie goedkoper.



Score: 0* Toetsenbord: Microsoft Wired Keyboard 500 - Onbekend

Microsoft Wired Keyboard 500Ook het toetsenbord is slachtoffer geworden van een bezuinigingsronde. De Microsoft Wired Keyboard 500 is niet bijster ergonomisch, is niet draadloos, heeft geen bijzonder uiterlijk en bevat ook geen andere opvallende toeters of bellen. Het vormt gewoon een degelijk invoerapparaat waarmee de gemiddelde gebruiker zonder bijzondere wensen prima uit de voeten kan.



* Muis: Microsoft Basic Optical Mouse - Onbekend

Microsoft Basic Optical MouseOm budget te besparen hebben we flink bezuinigd op de invoerapparatuur. Wat muis betreft is de keuze op de Basic Optical Mouse van Microsoft gevallen. Deze eenvoudige muis met scrollwiel doet wat van hem verwacht mag worden en is via usb met een draad verbonden aan het systeem.



Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijsAct. Prijs
ProcessorAMD Athlon 64 X2 4800+ € 49,-Onbekend
MoederbordAsus M3A78-EMH HDMI€ 55,28Onbekend
KoelerBoxed
GeheugenKingston ValueRam KVR800D2N5K2/2G (2x1GB)€ 26,58Onbekend
GeluidskaartGeïntegreerd
Harde schijfSamsung SpinPoint F1 640GB€ 56,99Onbekend
Dvd-branderLG GH20NS10€ 19,50Onbekend
BehuizingAopen ES45B€ 34,-Onbekend
MonitorBenQ G900WAD€ 123,58Onbekend
LuidsprekersLogitech S220€ 16,85Onbekend
ToetsenbordMicrosoft Wired Keyboard 500€ 9,12Onbekend
MuisMicrosoft Basic Optical Mouse€ 5,95Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 396,85€ 0,-
De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je Pricewatch-winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (163)

Wijzig sortering
Waarom nou weer een X48 in het High-End Gamesysteem ? Terwijl een X38 dezelfde prestaties levert en z'n 50 euro minder kost. En een voeding van 850 Watt zou geen 2 x 4780X2 in Crossfire aankunnen, dus zou je net zo goed voor een P45 moederbord kunnen kiezen. Waarom word er tevens niet gekozen voor een XtremeMusic die toch wat beter blijkt te zijn dan de XtremeGamer en ongeveer hetzelfde kost ? De Logitech MX518 is een goede muis voor zijn prijs / kwaliteit, ditzelfde geldt voor de Sennheiser PC-151. Waarom niet kiezen voor de nieuwe T220 van Samsung, deze monitor kost hetzelfde als de 2253BW, maar heeft betere specificaties. Als de Scythe Infinity te groot is kun je beter kiezen voor de Thermalright Ultra 120 Extreme die beter op moederborden past en tevens beter koelt (wel met een casefan erop zoals de Scythe S-FLEX SFF21F) .
1: X38 leverbaarheid is erg slecht
2: P45 verlies je dik prestaties als je crossfire gaat en ja je kan makkelijk 2x een 4780X2 op 850 watt draaien en je vergeet dat je ook tri cf kan draaien met een normale 4870 er naast.
3: Muizen zijn persoonlijk, zelfde geld voor de sennheiser
4: is een discussie over geweest, moet je die maar gaan lezen
5: De ocz vendetta doet nauwlijks onder voor bijde genoemde koelers, maar weegt een stuk minder

Mischien moet je de volgende keer je mengen in de discussie en niet achteraf kritiek gaan leveren.

@hieronder

Als je verdere kritiek wil leveren op de BBG's wat niet inhoudelijk is voor de bbg, maar over de opzet. Zie mijn gestarte topic hier. [BBG]Feedback: September . BBG's ATM zijn gewoon slecht kwa inhoud en er word inderdaad slecht geluisterd. Dit is al een gehele tijd zo, tot mijn en andere, grote ongenoegen.

1: X38-DS serie word gewoon slecht leverbaar, samen met de rest, hij is namlijk EOL. Period.
2: Dat kan altijd, maar in dit geval word daar rekening mee gehouden. Wil jij het zelf anders, dan moet jij dat zelf doen. BBG is alleen maar een opzet. Die kan je wel halen met 850 watt, lees eens wat er bij word gezet ;(. Verder zie ik dat jij niet begrijpt hoe voedingen worden gerate. Namelijk ze leveren, in dit geval 850watt, echt wat er staat, maar word er meer uit je stopcontact gehaald. I.E. je verhaal is andersom. Je voeding leverd echt die 850 watt(dus 100watt meer dan nodig) en trekt met je inefficientie 900 uit het stopcontact. Verder is het constant vermogen en is de piek belasting nog hoger dan wat er op staat.
3: Gaming systeem, gaming muis. Ik kan hier zelf weinig over zeggen, maar het staat wel in het bbg topic waarom er voor gekozen is.
4: De search kan jij toch ook wel gebruiken?
5: Dat maakt zeker wel uit(oa. installeren er van, stress op het moederbord, meerdere fans is nog meer gewicht). En doet nauwlijks onder, ligt er aan welke review je leest. Zoals vaak het geval is met koeler reviews :(

[Reactie gewijzigd door Reinman op 3 september 2008 00:39]

1. Je noemt hierbij maar 1 serie van 1 fabrikant.

2. Volgens mij begrijp jij zelf het niet helemaal.

De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een voeding van 850 Watt kan dus geen 900 Watt uit het stopcontact trekken.

Een voeding van 850 Watt met een efficiency van 82 % komt dus uit op 697 Watt (Full Load). Terwijl een systeem met 2 x 4870X2 in Crossfire 740 Watt (Full Load) trekt.

Daarbij komen we tot de conclusie dat de voeding van 850 Watt niet geschikt is voor 2 x 4870X2 in Crossfire.

Misschien moet je toch dit eens een keer doorlezen.

5. Gewicht hoort niet veel uit te maken qua installatie, als je het moederbord goed heb vastgezet moet dit gewoon kunnen. Het is een middenmoot CPU-koeler die je vergelijkt met de 2 beste, dus doet hij onder.
1: Feit is dat de X38 EOL is en dat de BBG bijna 3 maand mee moet gaan. Voor dat het klachten regent dat het niet meer leverbaar is, word er voor uit gekeken. Ben jij het er niet mee eens pech gehad
2: Nee, JIJ snapt het niet en je zet het er ook nog verkeerd neer:
Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt.
Een voeding die 850 watt kan leveren, LEVERT ook 850 watt aan zijn componenten. Anders kloppen die stikkers die er op staan toch ook niet. Dat hij meer uit het stopcontact haalt maakt daar voor niet uit. Ga je eens echt goed inlezen.

http://www.hardwaresecrets.com/article/181/8
Power supplies are labeled according to the maximum power they can deliver
De formule moet trouwens zo in gevuld worden

80% = 850(nettovermogen)/1060(totaal opgenomen vermogen(Is electrische + gedisppeerde vermogen))x100

5: Blijkbaar heb jij geen infinity geinstalleerd. En nee hij doet niet veel onder ;(

[Reactie gewijzigd door Reinman op 3 september 2008 11:24]

Bron
Antec True Power Quadro 850
Output table:

Output Voltage
Load Range Surge Reg. Ripple&Noise
Min Max
+5V 0.2A 30.0A N/A ±3% N/A
+12V1 0.1A 18.0A N/A ±3% N/A
+12V2 0.5A 18.0A N/A ±3% N/A
+12V3 0 A 18.0A N/A ±3% N/A
+12V4 0 A 18.0A N/A ±3% N/A
-12V 0 A 0.5A N/A ±5% N/A
+5VSB 0 A 3.0A N/A ±5% N/A
+3.3V 0.1A 25.0A N/A ±3% N/A

Total Power: 850W continuous output @ 50C
+5V and +3.3V combined max. output: 180W
+12V outputs combined max. output: 768W(64A)

Dit is wat de voeding leverd op verschillende lijnen.
Als je puur alles bij elkaar op telt kom je zelf ver boven de 850 W uit.
180 + 768 = 968 W
Doordat niet alle lijnen tegelijk max belast kunnen worden wordt hier een max van 850W aan gegeven als max wat de voeding LEVEREN kan.
Sweex zou deze voeding waarschijnlijk verkopen als 1000 W, want 968 afgerond is 1000 W max.

[Reactie gewijzigd door ronny op 4 september 2008 10:28]

1: Intel produceerd geen X38 chips meer. ERGO X38 is EOL
2: Jij hebt het gewoon fout. Dat ding kan makkelijk genoeg leveren op zijn lijnen voor die 2x X2's. ja, je kan meer uit je stopcontact halen dan er op staat 8)7 . Dat jij dit niet begrijpt, kan ik niets aan doen. Verder verbruiken 2x een X2 Zon 500 watt, geen 700(700 is voor totale systeem).

Juist dat zijn de sweexen en andere B merken onder de voedingen welke PEAK power er op schrijven of zelfs liegen. Deze kan 850 continue leveren en ergens in de 900 watt aan peak. Verder is dat 850 continu op 33 graden amb. Blijkbaar snap jij nog niet wat daar staat.
Power supplies are labeled according to the maximum power they can deliver
Daar staat het toch: Ze zijn gelabled met wat MAXIMALE power ze kunnen LEVEREN!!!!!! HIer staat dat deze MAXIMAAL 850WATT KAN LEVEREN! Dit is een A merk, deze doet dat dan ook gewoon. Niets met peak, of andere smerige leugens, gewoon echt 850 watt.
Efficiency is the ratio between the power being pulled from the wall and the power actually being delivered to the PC.
Efficientie is de ratio wat er uit het stop contact word gehaald en wat er word geleverd aan de PC. Dus als het getal weergeeft wat hij leverd, wat zo is, dan haalt hij idd meer uit het stopcontact.
Je legt het ook niet uit, je hebt het gewoon pertinent fout.
5: Daar geloof ik dan niets van, gezien hem uit de kast halen terwijl je mobo er nog in zit een ongelofelijk lastig karwij is. Dat heb ik niet alleen ondervonden, maar een hele boel mensen waar ik mee heb gesproken. Over de pushpins nog maar niet te spreken.

[Reactie gewijzigd door Reinman op 3 september 2008 15:13]

Voorbeeldje:
De voeding heeft een efficienty van 80% bij 95% van zijn totale vermogen. De voeding levert maximaal 1000watt.

95%= 950watt. Daar komt 20% bovenop omdat de voeding "maar" 80% daadwerkelijk levert in ampere/wattage aan de componenten. De voeding moet dan ook 190watt extra uit de muur trekken om de 950 watt aan de componenten te kunnen leveren. Totaal wattage uit de muur is dan 950+190= 1140watt.

De voeding zit op 95% van zijn leverbare vermogen, da's nog binnen de specificaties van de fabrikant. Snap je het nu nog niet, tja dan geven we het op.

Maw: het max. wattage van de voeding is niet hetzelfde als het werkelijke wattage wat de voeding uit de muur trekt.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 4 september 2008 17:42]

Ik heb in al eerdere topics van High-End Gamesysteem me gemengt in de discussie en heb toen ook kritiek geleverd waar ze niet eens aandacht aan hebben besteed, dus daar ben ik mee opgehouden.

1. Hoe kom je erbij dat de leverbaarheid van de X38 slecht is ? Neem als voorbeel de P5E die bijna bij elke webshop op voorraad is.

2. Ik zei dat je de P45 beter kon gebruiken als je geen Crossfire gaat draaien. 2 x 4870X2 kun je niet draaien op 850 Watt, want Full Load verbruiken ze 740 Watt en als je van een effiency van 82 % uitgaat dan moet je minimaal een voeding van 900 Watt hebben.

3. Muizen zijn misschien persoonlijk, maar het scheelt je zo 40 euro.

4. Zou je misschien een link willen geven naar deze discussie ?

5. OCZ Vendetta doet wel onder voor boven genoemde koelers, dat deze een stuk lichter weegt dat maakt niet bar veel uit.
Rob, niet dat je geen gelijk hebt dat het moeilijk wordt, maar je berekening rammelt. De vermogensspecificatie van een voeding is de *output*kant, en de efficiency heeft er dus geen fluit mee te maken. Daarnaast is een 82+ certified powersupply 82% of beter op 110V voedingsspanning, op 230 zoals wij hebben zal hij dan 85-87 halen.

Grafische kaarten trekken hun spanning van de 12V lijn, en je moet dus specifiek kijken naar de rating van de 12V lijn, en niet naar de voeding als geheel. Indien een 850W voeding niet in shutdown gaat vanwege overload van individuele rails binnen het totaal van de 12V zal dual x2 kunnen met een dergelijke voeding, maar het hangt af van de rest van het systeem en hoe goed de betreffende voeding z'n specs haalt.
idd, dat punt 1 van je staalt nergens op, ikzelf had een asus x38 maximus formula se, binnen een week geleverd, toen gaf deze de geest en ik had binnen 2 weken (alles bij elkaar) een nieuwe binnen, miss heb ik geluk gehad, maar denk het niet ;)

en zowieso zijn x48 chips gewoon x38 chips met een andere bios, er zijn berichten geweest van mensen die een x48 bios op hun dfi x38 bord flashten en toen over een dfi x48 beschikten :D

http://forum.gamez.nl/index.php?showtopic=12596
bij deze link bij een asus bordje, check de update onderaan de 1ste post ;)

[Reactie gewijzigd door Frietjemet op 2 september 2008 21:57]

Ik had liever het Gigabyte P45EP-T Extreme moederbord gezien omdat het systeem dan DDR3 geheugen kan gebruiken. Dit moederbord heeft ook veel overklok mogelijkheden en komt out-of-the-box met waterkoeling support. Omdat de 4870X2 zelf een PCI-E splitter onboard heeft, zijn de 'slechts' 22 PCI-e banen geen probleem. Had men gekozen voor 2 x de 4870 (1GB versie) dan had men inderdaad niet aan de X48 kunnen ontkomen.

Aan de andere kant: Vraag 100 gamers om een high-end systeem te ontwerpen en ze komen allemaal met een andere configuratie.
Waarom word er tevens niet gekozen voor een XtremeMusic die toch wat beter blijkt te zijn dan de XtremeGamer en ongeveer hetzelfde kost ?
Bron? Volgens mij zijn de kaarten zelf identiek, behalve dat je een xtremeMusic kan upgraden met een audio I/O console en bij de xtremeGamer zit er een intel hd front audio connectortje op de kaart. En tjah beide kaarten hebben ook een veel te hoge prijs, een gebrek aan features en brakke drivers zoals je mag verwachten van creative ;(
Duidelijk niet identiek: zie en zie

De Xtremegamer Fatality pro is dan weer wel vrijwel identiek aan de Xtrememusic, maar die komt niet in de BBG voor.

Daarnaast is het niet aanraden van de Xtrememusic nog best logisch. Hij is namelijk steeds moeilijker te krijgen. Het ding is eigenlijk EOL, althans volgens Creative's site.

In plaats van een alternatieve soundblaster zou ik overigens liever een ander alternatief dan Creative in de BBG zien.


[edit.]
linkjes

[Reactie gewijzigd door houseparty op 3 september 2008 23:26]

is die review van de "5.1" headset wel gelezen door de auteur?
Sowieso is 5.1 geluid vrijwel niet na te bootsen vanaf zo'n kleine afstand (lees; koptelefoons)
en in de review spreekt zijn conclusie boekdelen

- Not really a 5.1 solution, and in many cases, worse than a stereo headset/headphones -
Ik heb niet deze betreffende headset (ik heb de Zalman Theatre), maar ik kan je uit ervaring vermelden dat je er qua verschil tussen 2.0 en (semi)5.1 en de beleving ervan er hier volledig naast zit.
Het is een wereld van verschil of je met een reguliere stereoheadset speelt of met een 5.1 headset. Je hoort wel degelijk suround geluid, en ook al wordt de front speaker nagebootst, werkt het verder gewoon prima, je hoort gewoon >precies< waar de tegenstander zich bevindt, dit in tegenstelling tot gewone stereoheadsets, waarbij je hooguit een generale richting kan bepalen. Dit maakt zeker het verschil in games, en ik ben zelf al meerdere malen voor cheater uitgemaakt doordat ik spelers die zich schuilhielden of wat dan ook, op basis van het surroundgeluid kon tracken.
Idd ik heb wel die set en je zou ze beter zelf eens testen, liemdepro. 4/5 kanaalsgeluid vlak bij je oren maakt massas veel verschil met de 10 jaar oude desktopboxen die jij misschien gebruikt.
Zoals hierboven gezegd, je kan in shooters mensen gemakkelijk tracken op basis van dit natuurlijker klinkend geluid.
1.

850Watt is zwaar overkill.
Ja, de efficiëntie is het hoogste bij 50%.
Dus kun je beter een voeding nemen met 500Watt als je piek bij 400Watt en idle bij 200Watt zit. Want:
A: De gemiddelde pc zal meestal "idle" zijn.
B: De efficiëntie is lager bij 25% (200Watt op voeding van 800Watt) dan bij 90-100% (400Watt op een voeding van 400-450Watt).

(Bv: Efficiëntie van een Corsair HX520: @20%: 82.5% /// @ 50%: 86% /// @ 100%: 84%)
Dus als je echt efficiënt wilt zijn, ga voor een lagere, maar toch kwaliteitsvolle voeding.
Maar het blijft muggenziften. Elke kwaliteitsvolle voeding die voldoende watt heeft zal volstaan en zal ongeveer even efficiënt zijn. Dus neem gewoon de goedkoopste.


2.

Ik heb het al vaker gezegd. Pas de prijzen van de systemen eens aan.
Hoeveel mensen kopen een computersysteem van 2000 euro? Je moet al moeite gaan doen en dan nog kom je niet eens aan 1800 euro.
Stel gewoon een game-pc samen voor 1000-1400 euro. Daar zullen veeeeeeeel meer mensen iets aan hebben.

Ook de prijzen van de andere systemen kunnen gerust omlaag gehaald worden.
Geheugenprijzen zijn enorm gekelderd, al lang geleden. Ook processoren en grafische kaarten zijn vergeleken met 2 jaar terug enorm goedkoop.
Om de lijn voort te trekken: waarom 600 euro voor een basissysteem? En dan nog met een HD3850 discrete grafische kaart. Serieus, mij lijkt dat eerder een budget game systeem dan een basissysteem. Als ik "basissysteem" hoor dan denk ik aan: zo goedkoop mogelijk, maar nog steeds kwalitatief hoogstaand. Als ik zo mijn best doe bij een gemiddelde computershop kan ik voor 350 euro een systeem samengooien, inclusief I/O.

Alle systemen lijken mij veel duurder dan ze strikt zouden moeten zijn. Het lijkt alsof mensen die zich met hardware bezig houden hun verbeelding te vrije loop lieten gaan. Geld speelt geen rol! Om eerlijk te zijn hebben dergelijke systemen weinig praktische waarde. Het is natuurlijk zo dat, met de hele groep tweakes die mee discussiëert over welke stukken wel en niet moeten gekozen worden, het moeilijk is concessies te doen. Ik zou zeggen: doe op alles even zware concessies, zodat het geheel wat minder zwaar wordt voor de portefeuille.

Zoals geweten ligt het grootste marktaandeel bij de budget zone van het spectrum. Ik weet dat een site als tweakers niet Jan Modaal op het oog heeft om van dienst te zijn met deze buyers guides, maar mij lijkt het ook dat tweakers die niet blij zijn met simpele dingen ook geen guide nodig hebben, omdat ze het zelf wel zullen uitzoeken.

Deze guides lijken mij dus eerder het resultaat van grote discussies tussen tweakers over welk component nu het allerbeste is gezien de huidige prijzen, eerder dan welke samenstelling de meeste bang per buck heeft, zeker gezien het feit dat de buck zwaarder kan doorwegen dan de bang, aangezien alle hardware de laatste tijd zo belachelijk snel is voor het geld dat je eraan spendeert. Dus waarom voor hetzelfde geld méér kopen terwijl je eigenlijk voldoende kan krijgen voor veel minder geld?

Maar inderdaad: het doelpubliek is nog steeds de tweaker. Welaan, ik kan enkel maar zeggen dat zulke lijsten mij vrij triviaal lijken, omdat er een groot deel ontbreekt, namelijk de volledige discussie die tot het resultaat geleid hebben. Als ik een bepaald stuk wil kopen, en door de guide wordt dit of dat aangeraden, staat er meestal maar een klein stukje tekst bij dat voor wat uitleg zorgt, maar met amper bronvermeldingen en/of uitgesproken meningen.

Nuja, ik snap dus wel waarom ze er zijn. Het aantal hits en aantal reacties op dit artikel getuigen er van.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 2 september 2008 23:58]

Inderdaad, nog maar weinig mensen geven daadwerkelijk € 2000,- uit aan een systeem.

Tegenwoordig switchen mensen eerder van systeem. Beter als Tweaker tweemaal in de drie jaar een nieuw systeem van € 1000,- met de 'laatste' betaalbare technologieën, dan eens in de drie jaar één voor € 2000,-. De gemiddelde consument zou eerder langer met een systeem doen, omdat die geen zin en kennis heeft om HDD's over te zetten etc.
Wat ik trouwens nog mis bij de game back is een SSD schijf.

Het is namelijk zo dat er ook games zijn die elke keer veel resources in moeten laden van de harde schijf. Zoals bijvoorbeeld EVE-Online, dit spel vergt heel veel van de snelheid waarmee resources ingeladen kunnen worden (Een ramdisk maken versnelt de game enkele malen). Aangezien een SSD schijf heel snel heel veel resources kan in laden lijkt me dat hier ook naar gekeken zou moeten worden.

Kijk een fps heeft niet echt SSD schijf nodig maar kan hier wel baat bij hebben met levels inladen.

[Reactie gewijzigd door Carda op 2 september 2008 10:48]

Te duur en onpraktisch. De goedkopere SSD's zijn met MLC-techniek, die een belabberde write-performance hebben en ook nog eens 10 tot 100x minder lang meegaan dan de SSD's met SLC-techniek.

Neem aan dat je die ramdisk op de SSD wil plaatsen; dit betekent dat er telkens game-data naartoe geschreven moet worden; bij elke start/herstart van de pc.
Slecht voor de levensduur van de MLC-SSD en stukken trager dan de SLC-SSD's.

Een goede SLC- SDD kost nog altijd zo'n € 400,- , voor slechts 32GB. MLC-SDD's kosten ongeveer de helft , maar zitten met de nadelen hierboven genoemt.

Voor games is een snelle RAID-0 met enkele SATA-Disks nog steeds de betere keus.
Laad-tijden zijn beter, de opslagruimte is groter en je hoeft het niet telkens in een Ram-disk te pompen.


Met een SLC SSD zou het kunnen, maar dat is eigenlijk nog te duur en dan nog zou ik niet kiezen voor een RAMDisk erop. Nergens voor nodig als de IO al zo hoog is en de toegangstijden zo laag. Je beperkt er vooral de levensduur van de SSD mee; niet handig dus.
Wat is te duur? Voor de game bak? is nog zat geld over toch?

Een ramdisk plaats/genereer je trouwens op je geheugen heeft helemaal niks met je hdd/ssd te maken.

De laadtijden zijn bij een SSD vele malen beter als je het over losse bestanden hebben.
Zoveel geld is er niet over, en als er toch geld uitgegeven moet worden kies ik eerder voor een grotere, betere monitor + een extra harddisk.

Die ramdisk, doe je idd op het geheugen; my mistake. Maar dan nog; moet je elke keer die ramdisk vullen als je pc uit is geweest. Ik blijf zeggen; niet handig!

Of een spel nou 25sec of 15 secs doet om te laden, boeit me nou echt weinig. Meestal zit je uren te spelen, wat maakt die paar secs dan uit 8)7

Overbodige luxe, te duur en alleen interressant voor ongeduldige pubers.
Aangezien je nog niet snapt dat sommige spellen WEL constant afhankelijk zijn van hdd performance (dus GEEN fps game zoals hl, halo, quake etc etc die alles in het geheugen laden).
Maar goed, de gemiddelde puber staat niet op een spel zoals EvE-Online te wachten toch? 8)7 8)7
De keuze voor die medusa headset voor de high end game PC slaat nergens op, zeker niet met een creative kaart. Ik zou toch voor een alternatief zoeken. Turtlebeach misschien, of gewoon de sennheiser 350 tot er wel een goede 5.1 headset beschikbaar is voor games.

Check de review : http://www.overclockersclub.com/reviews/medusa51home/5.htm
The last part of the testing I expected to be the most fun, but also the most important, as I would be testing 5.1 surround from both DirectSound3D and OpenAL multi-channel games, while at the same time being able to converse over VoIP. The fun part quickly gave way to frustration and annoyance as I discovered that the centre/sub and bass redirection problem in movies was even worse in games. There simply wasn't a 100% working 5.1 solution in games as there are huge voids of bass in front of, and behind, the player. This means that the resulting sound is completely unnatural, so a grenade or gunshots directly in front or behind a player sounds like leaves rustling in the wind, but to either side of the player the same sound you can feel it vibrating your head and hear the full frequency range. No matter which combination of adapters, driver settings, or even custom 3rd party drivers I used could remedy this over many, many weeks of testing.
http://www.overclockersclub.com/reviews/medusa51home/6.htm
No solution provided in the manual for the centre/subwoofer problem on Creative cards
Not really a 5.1 solution, and in many cases, worse than a stereo headset/headphones
Conclusie : Hou het nog maar even bij de sennheiser 350.

[Reactie gewijzigd door bbr op 2 september 2008 14:12]

Hou er rekening mee dat de overcluckersclub test van 2007 is, en met een Audigy2ZS is gedaan. Ik heb toevallig de combo welke in de guide gebruikt wordt (X-fi gamer + medusa 5.1) en ik kan uit ervaring zeggen dat dit probleem met de X-fi combi helemaal verhopen is. Basomleiding werkt perfect, en lage tonen worden ook echt door de daarvoor bedoelde driver weergegeven.

Persoonlijk ben ik enorm te spreken over de combi, en Ik ga niet meer terug naar een stereo headset.

Conclusie : trek geen conclusies op basis van 1,5 jaar oude reviews ;)
Maar dat is wel gedaan om de BBG samen te stellen, als ik zo naar de review link kijk ;).
Ik heb weer veel goeie dingen gehoord over de SteelSeries 5H v2 USB: reviews
Ik zou inplaats van de club3d theatron DD de xi-fi xtremeaudio oem nemen in het multimediasysteem, deze schijnt namelijk wat beter te presteren en kan eax 3 en 4 aan wat de club3d kaart niet kan. In het high-end systeem zou ik de xi-fi xtremegamer nog vervangen door de xi-fi xtrememusic gezien de xtremegamer een verbeterde audigy is (net als de xtremeaudio trouwens). De xtrememusic gebruikt echte xi-fi chips en presteer ook flink beter, terwijl de prijs niet zoveel hoger is.

En bij de studentenbak had mijns inziens wel op overklokken gemikt kunnen worden en voor een dual-core celeron gegaan zijn. De laatste celerons zijn gewoon langzame core 2 duo's maar zijn wel rete goedkoop en klokken hartstikke goed over.

Verder wordt bij het basissysteem vermeld dat het moederbord hybrid crossfire ondersteunt, maar de geadviseerde Radeon HD 3850 ondersteunt dat geloof ik niet. dat is opzich wel een vermelding waard bij de videokaart.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 2 september 2008 17:34]

Ik vind de best buy guides een beetje inconsistent. Zo wordt bij het budgetsysteem een aparte koeler gekozen met het argument dat deze vele(!) decibels stiller zou zijn. Bij de studentenbak wordt de boxkoeler gebruikt omdat het allemaal niet zoveel uitmaakt ?!??!
Met de stille koeler wordt vervolgens wel een grafische kaart met een (goedkope?) ventilaor genomen. Des te vreemder omdat een budgetsysteem eigenlijk gewoon gebruikt moet maken van de onboard videokaart. Een 3850 is veel sneller dan bij wijze van spreken 90% van de huishoudens in hun PC's heeft. Ook met een onboard videokaart kun je spelletjes spelen, alleen niet in 1600x1200 met alle opties aan. Ik vind 70 euro een hoop geld op 600 euro. Die 600 is ook nog eens zonder bv een Windows licentie (ja ik weet het linux is gratis maar het gros wil gewoon Windows)
Voor het high-end game-systeem:
In eerste instantie gingen we in deze editie uit van twee Radeon HD 4870 kaarten in Crossfire-opstelling. Een enkele HD 4870 X2 is echter goedkoper, beter beschikbaar en daarnaast is nu het tweede pci-e-x16-slot vrij. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst een extra kaart erbij te prikken.
Waarom een extra kaart bijprikken? In mijn geval heeft m'n 8800GTX begin 2007 ongeveer 600€ gekost, als ik er nu een 2e wil bijprikken zal het me in totaal bijna 1000€ gekost hebben terwijl ik die 8800GTX zou kunnen verkopen voor ongeveer 200€ en dan 200€ zou kunnen opleggen voor een 280GTX die even goed presteert als 2x8800GTX. Bespaart me 300€ voor gelijkaardige prestaties. Om nog maar te zwijgen over het verbruik van 2 high-end kaarten. Het gaat meestal op deze manier, behalve toen de 8800GT pas op de markt was, toen had je veel waar voor je geld als je er 2 in SLI plaatste.

[Reactie gewijzigd door Cyberblizzard op 2 september 2008 10:20]

Kennelijk ben je niet op de hoogte van prijzen.

Een 8800GTX heb je nieuw al voor 158 euro (Die XFX GTX bij alternate voor 139 euro is er niet meer :p)
Dus 400 euro erbij is ietwat vreemd (of je moet het moederbord erbij rekenen).

Een paar aandachtspunten:

Basis
Ook zou ik de HD3850 vervangen of een andere winkel zoeken. Bij salland heb je hem al voor 50 euro en daar heb je ook de HD3870 voor 80 euro. Je kan dus een betere kaart halen voor 10 euro meer of nog wat geld besparen (20).

Multimedia
Mij lijkt met dit dan ook een even snel in elkaar gezet. Als men beter het nieuws in de gaten had gehouden is het ook zo dat de HD4850 niet tegen de 9600GT is geplaatst, die onder de 100 euro kost, maar eerder tegen de 9800GT. ;)

Ik zou die DS3 veranderen naar een DS3L , als je goedkoper uit wil zijn, of een DS3R / P5Q. Dan beschik je tenminste over RAID opties.

High-end
Een tweede HD4870X2 is in mijn ogen ook niet rendabel om erbij te zetten. De E8500 vormt dan de flessennek en krijg je niet veel prestatie winst meer.

Ook vind ik het vreemd dat men 2 verschillende DVD-branders aanraadt terwijl het prijsverschil maar 3 euro is. Dan zou ik toch de beste nemen (wil niet zeggen de duurste).

En bij dat High-end systeem zou ik als CPU-koeler eerder de Xigmatek HDT-S1283 of S1284 nemen (Review!), deze biedt erg goede prestaties (beter dan de OCZ) voor dezelfde prijs. Ook is deze niet zo zwaar als de Mugen en is het voetstuk niet heel groot.

De voeding zou ook wel minder kunnen en verandert worden in een Corsair TX750, een 750 watt voeding met één grote 12V lijn. Hierdoor is hij (vaak) stabieler dan een voeding met meerdere lijnen. Natuurlijk beschikt deze voeding over 2 x 8 pin en 2 x 6 pin (voor de eventuele CF opstelling van 2 x HD4870X2). Mooi meegenomen is dat hij ook nog eens (stukken) goedkoper is dan de Antec en erg stil is.

Dat X48 bordt lijkt me ook iets te veel van het goede, terwijl hij niet eens veel beter is dan een stock P45 bord (als je niet erg gaat overclocken, maar als je dat wel doet weten die mensen vaak wel wat het beste moederbord ervoor is :p). Een P45 draait met CF dan wel 2 x 8x, maar houd in je achterhoofd dat die PCI-e 2.0 is. Daardoor komt 8x overeen met 16x PCI-e 1.0/1. De meeste kaarten zijn nog niet zo snel om over de oude 16x te gaan :).

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 2 september 2008 11:21]

@ Reinman: In mijn voorbeeld ga ik uit van de aankoop van een nieuwe, er is vast ook wel een gek die ze voor 100€ verkoopt, of een 280GTX voor 200€, maar op die manier kan je niets meer vergelijken...

@ Bolletje92: Ik ga uit van gemiddelde prijzen, er zijn nog genoeg 8800GTX'en voor meer dan 300 of 400€, dus 300-350€ is nog niet zo gek (ik zei ook: samen bijna 1000€):
pricewatch: XFX PV-T80F-SHE9
pricewatch: PNY GeForce 8 8800GTX PCI-E 768MB
pricewatch: Gainward 8800 GTX, 768MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI) BP8800GTX-768-DD
pricewatch: Foxconn GeForce 8800 GTX 768MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI) FV-N88XMAD2-OD

Anyway, ik zou meestal gaan voor een nieuwere generatie in single configuratie dan er nog een oudere generatie bij te steken, zowel voor het verbruik (236W voor 280GTX tov 640W voor 2x8800GTX - allebei @ max) als voor de prestaties, qua kostprijs kan het - vooral tweedehands - nogal kampen...

[Reactie gewijzigd door Cyberblizzard op 2 september 2008 12:03]

Helaas leveren een paar winkels van je linkjes die GTX'en al niet meer.

300-350 is wel gek omdat haast iedereen (iedereen die op T.net komt en zelfs de leken (aka mijn pa)) wel op zoek gaan naar de laagste prijs.

Ik ben ook niet zo'n fan van 2 GPU's (al is het een GX2 of X2). Hierbij heb ik ook gekeken en ben je, net zoals jij zegt, beter uit met een nieuwe generatie.
Een voeding is het efficienst bij 50% belasting. Dus dan zit je bij piek daar toch in de buurt. Inprinciepe is die 4870X2 2 dikke videokaarten.
Eerder rond de 75 % ;)

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 3 september 2008 12:43]

Alle grafiekjes die ik heb gezien zat de efficientie bij de 50%. Dus laat jij de uitzonderingen maar zien. Snel het van 75 naar 65 zetten he... ;) zak nog maar lager hoor.

[Reactie gewijzigd door Reinman op 2 september 2008 18:11]

Hier een voorbeeld, begint op 50% tot 80% daar is hij op zn hoogst (minimaal verschil) en daarna weer omlaag dus dan zaten jullie beide goed, nu is dit wel een hele goede PSU natuurlijk kwa efficientie. Maar ze bestaan dus wel!
the first company to receive an 80Plus Silver certification,
Nu een zonder dat? O+
Heel veel voedingen gaan door het leven met een 80 plus certificaat.

Alleen blijkt dat sommige er niet eens aan voldoen:
Alleen het ligt ook aan de voeding (fabricage) wanneer de efficiëntie het hoogste is. (Klik) Zoals je ziet is de efficiëntie tussen 50 en 75 % maar een miniem verschil. Die bron van Corsair van jou is van de fabrikant zelf, waardoor mensen vaak een hoger wattage kopen.

Al is het wel zo wat ik je moet toegeven is dat de kwalitatieve voedingen met een hoger(e)wattage , dus de duurdere (vaak) merken, wel een vaak wel een betere efficiëntie hebben.
Maar ik zag laatst ook een Be Quiet voeding voorbij komen van 400W, deze schijnt ook een hoge efficientie te hebben. Deze kan je dan dus beter gebruiken als je een systeem hebt die 250 Watt verbruikt dan een 500W B-merk voeding (waarbij de belasting dus 50% is). :)

Het kan zijn dat ik nu wat door elkaar haal aangezien ik nu op een kut scherm werk :x

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 3 september 2008 16:04]

een tweede kaart erbij zetten is meestal niet rendabel omdat het nauwelijks nog schaalt of zelfs prestatieverlies oplevert, die E8500 zal idd de nodige rekenkracht missen als je 4 gpu's in je pc hebt zitten, maar dan kun je er altijd nog een quad inzetten, denk dat de meeste mensen dat dan ook doen en een flinke oc erop ofc ;)

ben het wel 100% met je eens
Je kon voor 200 euro ook zelf een 8800GTX kopen 2e hands 8)7. Verder kunnen er ook gewoon een 4870 naast voor tri cf. De geruchten gaan dat de prijs al weer gaat zakken doordat nvidia een nieuwe GTX 260 gaat lanceren.

@2e reactie:

De gangbare 2e hands prijs was rond 200 euro hoor. Dus dat is niet wat een of andere gek voor hem in de verkoop had. Verder waren ze vaak nog wel ergens in de aanbieding. Stel nu dat het over 3 maand een mooie aanbieding is voor de 4870? Dan kan ie hem er mooi bij prikken. Tis een blijft highend gaming systeem. Persoonlijk hou ik het ook gewoon bij een single card omdat ik het anders gewoon te veel geld vind.

[Reactie gewijzigd door Reinman op 2 september 2008 12:31]

Wat mij opvalt dit keer is dat er inplaats van de x-Fi extreme music, nu de extreme gamer audio kaart is inbegrepen.

Dit terwijl menige vorige guide stelde dat de eerst genoemde betere opties had, en om de prijs hoeft het ook niet gelaten te worden.

De vraag dus nu waarom er is geopteerd voor de extreme gamer versie ipv de extreme music.
Voor zover ik weet zijn er drie verschillen tussen de Xtreme Music en de Xtreme Gamer:

- De Xtreme Music heeft een MIDI poort.
- De Xtreme Music heeft een aansluiting voor Creative's eigen frontpanel, waar de Gamer de gangbare Intel HD Audio aansluiting heeft.
- De Xtreme Gamer is low-profile.

Een MIDI Poort is niet zo belangrijk voor mij, en daarentegen vind ik het wel erg fijn om gewoon het frontpanel te kunnen gebruiken dat al in m'n kast is ingebouwd, en ik vind low-profile ook een voordeel omdat hij dan in mijn geval minder de koeler van mijn Graka blokkeert. Ik ben dus bewust voor de Xtreme Gamer gegaan.

De Gamer moet niet verward worden met de Xtreme Audio, die inderdaad minder functionaliteit biedt.
Persoonlijk had ik bij het gamesysteem de Antec Nine Hundred kast genomen... maar ja wat ik al zei dat is persoonlijk ;)
daarom is een BBG ook een beginpunt om vanuit te gaan kloten, er wordt wel verwacht dat mensen dat soort dingen toch nog uitzoeken. zeker iets als een behuizing is iets wat je niet zomaar als advies over moet nemen, dat zoek je toch zeker zelf uit? :S
ben ik zeker mee eens, moet iedereen voor zich bepalen. De p182B is alleen echt een uitstekende kast die tenminste stoffilters heeft aangebracht. Bij de nine hundred zit binnen de kortste keren je hele kast vol met stof en mag je alles gewoon maandelijks gaan stofzuigen. Ik heb zelf de P180B en hoef maar 1-2x per jaar alles grondig te stofzuigen, dit allemaal dankzij de intake stoffilters. Daarom zie ik de keuze voor de p182B als een logische, vooral omdat deze alleen nog maar groter geworden is sinds de P180B...
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True