Door Friso Weijers

Redacteur

Preview - Galaxy Unpacked 2021

Hands-on met Samsungs nieuwste foldables

12-08-2021 • 20:05

86 Linkedin

Nieuwe foldables en horloges

Op Galaxy Unpacked neemt Samsung traditioneel de gelegenheid om zijn nieuwste high-end toestellen voor het najaar te presenteren, maar op de virtuele editie van dit jaar was zowel geen nieuwe Galaxy Note als geen nieuw Galaxy S-toestel te zien. In plaats daarvan stond Unpacked in het teken van nieuwe foldables: de Galaxy Z Flip 3 en Z Fold 3, die de Galaxy Z Flip 5G en Galaxy Z Fold 2 aflossen. De Koreaanse fabrikant komt ook met twee nieuwe horloges, de Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic, twee launch devices voor het gloednieuwe Android Wear 3.0. In het voorjaar kondigden Samsung en Google een samenwerking aan die Googles in slaap gesukkelde smartwatchplatform nieuw leven moet inblazen. In deze hands-on preview nemen we je mee langs de nieuwe introducties.

De categorie van foldables is de nieuwste en spannendste in smartphoneland, maar dat zou je misschien niet zeggen als je de Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3 voor het eerst ziet. Er lijkt opvallend weinig veranderd ten opzichte van de vorige generatie. Goed, de Galaxy Z Fold 3 heeft een vernieuwde afwerking gekregen, maar in feite zijn de maten en de opbouw van het toestel nog vrijwel gelijk aan die van de voorganger, net zoals bij de Z Flip 3. In het midden zit weer de bekende 'hideaway hinge', met het middendeel tussen beide helften dat wordt verborgen wanneer je het toestel openklapt, en de mogelijkheid om het scharnier halverwege open te laten staan. De vouwschermen hebben exact dezelfde diagonaal en (vrijwel) dezelfde resolutie, de camera’s aan de achterzijde hebben identieke specificaties en voor wat de soc betreft heeft Samsung simpelweg de Snapdragon 865 van vorig jaar vervangen door het meest actuele model, de 888. Die wordt overigens ook in Nederlandse varianten van de foldables toegepast, terwijl de Galaxy S-toestellen hier een Exynos-chip aan boord hebben.

Galaxy Z Flip 3 (links) en Z Fold 3 (rechts)

Voor de Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3 lijkt Samsung vooral in te zetten op een prijsreductie plus een aardige reeks verfijningen. Zo zou het scharnier robuuster zijn en is het frame gemaakt van sterker 'Armor Aluminium', een materiaal dat minder snel moet buigen en krassen dan het aluminium dat het merk eerder gebruikte. De Fold en Flip zijn als eerste foldables waterdicht, net zoals de meeste reguliere high-end smartphones, wat wordt bevestigd door een IPX8-rating. Hoewel ze een bad moeten kunnen overleven, is een dagje strand nog steeds geen goed idee. Stofdicht zijn de twee nieuwe foldables namelijk nog steeds niet.

Iets wat je niet ziet aan de Z Flip 3 en Z Fold 3, maar wel kunt voelen, is de nieuwe toplaag die op de vouwschermen zit. Nog steeds gebruikt Samsung een ultradun laagje glas, waarop een plastic screenprotector is aangebracht. Bij de vorige generaties voelde de toplaag redelijk stroef aan, heel anders dan het volmaakt gladde glas van andere toestellen. Een nieuwe film van PET-plastic maakt dat de schermen van de Galaxy Z Flip 3 en Z Fold 3 duidelijk gladder aanvoelen, wat veel fijner swipet. Bijkomend belooft Samsung dat ook de stevigheid van het scherm er dankzij de nieuwe beschermlaag fors op vooruitgaat. Dat is welkom, want op het internet zijn nog genoeg berichten te lezen over vouwschermen die ineens stukgaan. Wel zit in het midden van beide schermen weer een duidelijk voelbare en zichtbare vouw. Dat kun je als vervelend ervaren als je nooit eerder met een foldable hebt gewerkt.

Galaxy Z Fold 3: Nu met Pen en zonder cameragaatje

De Galaxy Z Fold 3 is ten opzichte van zijn voorganger net een stukje lichter en dunner geworden, waarbij de drie camera’s aan de achterkant ook iets minder ver uitsteken. In de directe vergelijking is het merkbaar, maar nog steeds is Fold nummer 3 met zijn 271 gram echt geen licht toestel.

Afmetingen Galaxy Z Fold3 Galaxy Z Fold2 Galaxy Fold
Behuizing in gesloten stand 158,2x67,1x16mm 159,2x68x16,8mm 160,9x62,9x17,1mm
Behuizing in open stand 158,2x128,1x6,4mm 159,2x128,2x6,9mm 160,9x117,9x7,6mm
Gewicht 271g 282g 263g
Accu 4400mAh 4500mAh 4235mAh (5G-versie)

Het nieuwe vouwscherm van de Galaxy Z Fold 3 heeft dezelfde resolutie en 120Hz-refreshrate als het scherm van zijn voorganger, maar is volgens Samsung bijna 30 procent helderder. Je kunt nu ook op het scherm tekenen, met de welbekende S Pen, wat bij eerdere Galaxy Folds niet kon. Voor een actieve stylus is immers een digitizer in het scherm vereist, wat lastig bleek te combineren met een flexibel display. Samsung koos uiteindelijk voor een oplossing met twee aparte digitizers in ieder schermgedeelte.

De Samsung Galaxy Z Fold 3 naast de Z Fold 2 (brons)

Er komen twee verschillende stylussen voor de Z Fold 3, waarvan de duurste, de S Pen Pro, ook kan worden gebruikt met andere Galaxy-apparaten. Tegenover de punt zit op die pen een schuifje om over te schakelen. Om te voorkomen dat de pennen het vouwscherm beschadigen, zijn ze voorzien van een ingebouwde schokdemper en een flexibelere, rondere punt. Ze zijn ook wat dikker dan het pennetje dat met de Note-toestellen werd meegeleverd, wat prettiger vasthoudt. De stylus past daardoor niet in het toestel en ook wordt hij niet standaard meegeleverd, zoals bij de Galaxy Note-serie het geval was.

Binnenscherm Frontscherm
Galaxy Z Fold3 Galaxy Z Fold2 Galaxy Z Fold3 Galaxy Z Fold2
Schermtype Amoled Amoled Amoled Amoled
Schermdiagonaal 7,6" 7,6" 6,2" 6,23"
Schermverhouding 5:4 5:4 24,5:9 25:9
Oppervlakte 181cm² 181cm² 80cm² 80cm²
Resolutie 2208x1768 pixels 2208x1768 pixels 2268x832 pixels 2260x816 pixels
Max. refreshrate 120Hz Adaptive 120Hz Adaptive 120Hz Adaptive 60Hz
S Pen-ondersteuning Ja Nee Nee Nee
Camera Achter scherm Inkeping in scherm Inkeping in scherm Inkeping in scherm

Bij de eerste Galaxy Z Fold was een grote hap uit het scherm gehaald voor de camera en bij de Galaxy Z Fold 2 zat een cameragaatje in het scherm. De Z Fold 3 is de eerste Samsung-telefoon met een camera achter het scherm. Zo loopt het grote scherm nu aan alle kanten door tot de rand. Toch zie je de zogenaamd verborgen camera nog steeds erg duidelijk zitten, zeker op lichtere achtergronden. Dat komt doordat de pixeldichtheid van het scherm in het gebied van de camera noodgedwongen erg laag is, omdat er anders te weinig licht op de camerasensor terechtkomt. De fotokwaliteit blijkt ook wat twijfelachtig, als je hem vergelijkt met die van de frontcamera van de Z Fold 2. Heldere delen raken snel overbelicht en het beeld is een stuk minder scherp omdat de foto's een resolutie van slechts 4 megapixel hebben. Overigens heeft de Z Fold 3 ook nog steeds een 10-megapixelcamera in het frontscherm, dat is voorzien van een traditioneel cameragaatje.

Frontcamera: Galaxy Z Fold 2 (links) versus Z Fold 3. Deze foto is gemaakt met een retailsample met de uiteindelijke software.

Samsung heeft voor de Galaxy Z Fold 3 ook de software aangepakt. Eigen meegeleverde apps als Mail en Agenda openen nu bijvoorbeeld standaard in een multipane-weergave met content rechts en een menu links. Ook andere apps, zoals Spotify, YouTube, Chrome en Whatsapp zouden nu beter zijn geoptimaliseerd, bijvoorbeeld doordat er meer opties tegelijkertijd in beeld staan. De nieuwe OneUI 3-skin bevat daarnaast verbeterde multiwindow-support met mooiere animaties en nieuwe functies. Als je bijvoorbeeld in de browser op een link tikt, kun je die snel openen in een tweede venster. Aan de rechterkant kun je een soort taakbalk laten zien om snel te switchen tussen geopende apps. Uiteraard reageert de software ook nog steeds op de stand van het scharnier. Wanneer je de Galaxy Z Fold 3 halfopen laat staan, verplaatst content zich automatisch naar het bovenste gedeelte.

De agenda-app op de Galaxy Z Fold 3 (rechts) toont in één oogopslag meer informatie dan die op de Z Fold 2, waarbij het menuutje aan de linkerkant als overlay werd getoond.

Met een adviesprijs van 1799 euro is de Galaxy Z Fold 3 tweehonderd euro goedkoper dan wat de Z Fold 2 bij introductie kostte. Net als de Z Flip 3 ligt hij vanaf 27 augustus in de winkels. Mocht je de S Pen interessant vinden, dan loont het om vooruit te bestellen, want bij preorders worden de pen en een hoesje voor pen en toestel gratis meegeleverd, evenals een oplader. In de doos van de Z Fold 3 (en Z Flip 3) zit standaard alleen nog maar een datakabel.

Galaxy Z Flip 3: Strakker, waterdicht design

Hoewel er nooit een 'Galaxy Z Flip 2' is geweest, heeft ook Samsungs nieuwe, kleinere foldable het volgnummer 3 meegekregen. Qua hard- en software zijn er minder spannende vernieuwingen dan bij de Z Fold 3, al is de 120Hz-refreshrate van het vouwscherm een welkome update ten opzichte van de 60Hz op het oude model. Hetzelfde geldt voor de toevoeging van stereospeakers. Aan de buitenkant is des te meer vernieuwd. Zoals gezegd zijn de opbouw en maten van de behuizing vrijwel identiek aan die van de oude versie, maar de nieuwe kleurstelling geeft het toestel toch een heel andere uitstraling.

Binnenscherm Coverscherm
Galaxy Z Flip3 Galaxy Z Flip (5G) Galaxy Z Flip3 Galaxy Z Flip (5G)
Schermtype Amoled Amoled Amoled Amoled
Oppervlakte 102cm² 102cm² 9,4cm² 2,5cm²
Beeldverhouding 22:9 22:9 18:9 23:9
Diagonaal 6,7" 6,7" 1,9" 1,06"
Resolutie 2640x1080 pixels 2636x1080 pixels 512x260 pixels 300x116 pixels
Refreshrate 120Hz Adaptive 60Hz 60Hz 60Hz

In plaats van het uitbundig glimmende paarse glas van versie één heeft de Z Flip 3 een behuizing van matglas in één kleur, zoals lavendel, wit of donkergroen, zoals op de foto's. Het matte glas voelt in de hand fijner aan dan het stroeve glimmende glas van het oude model, en het geheel ziet er naar ons idee ook een stuk strakker uit. Of de Z Flip 3 daarmee de 'meest stijlvolle foldable' van dit moment is, zoals Samsung trots verkondigt, moet je vooral zelf bepalen.

Bovenin aan de achterkant zit een zwart gedeelte met glimmend glas, waarin naast de twee camera’s ook het nieuwe coverscherm zit verstopt. Bij versie 1 was het schermpje maar net groot genoeg om de klok te laten zien; het vier keer zo grote scherm van de Z Flip 3 geeft veel meer ruimte. Je kunt er ongeveer hetzelfde op laten zien als op je smartwatch, bijvoorbeeld binnenkomende notificaties of het weerbericht. Je kunt ook een klok laten zien, waarvan je de vormgeving automatisch kunt afstemmen op het nieuwe Galaxy Watch 4-horloge (zie onder).

Opengeklapt Dichtgeklapt
Galaxy Z Flip3 Galaxy Z Flip (5G) Galaxy Z Flip3 Galaxy Z Flip (5G)
Lengte 166mm 167,9mm 86,4mm 87,4mm
Breedte 72,2mm 73,6mm 72,2mm 73,6mm
Dikte 6,9mm 7,2mm 17,1mm 17,3mm
Gewicht 183g 183g 183g 183g
Accu 3300mAh 3300mAh 3300mAh 3300mAh

De Galaxy Z Flip 3 is tot slot heel veel goedkoper dan de oude Z Flip, die bij introductie liefst 1500 euro kostte. Versie 3 is er vanaf 1049 euro, niet eens heel veel meer dan de Galaxy S21+ met dezelfde schermdiagonaal. Nog steeds heeft de Z Flip 3 op het gebied van specificaties een achterstand op het niet-vouwende toestel. Zo is er bijvoorbeeld geen telecamera aanwezig en hebben de primaire- en ultragroothoekcamera mindere specificaties dan die van de S21+. De accu is een stuk kleiner, met een capaciteit van slechts 3300mAh. In combinatie met de als onzuinig bekendstaande Snapdragon 888 vormt de accuduur van de Z Flip 3 dus nog wel een vraagteken.

Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic: Eerste horloges met Wear 3.0

Naast de nieuwe foldables presenteerde Samsung op Galaxy Unpacked ook zijn nieuwe horloges: de Galaxy Watch4 en Watch4 Classic. Ze zijn vooral interessant omdat het de twee launch devices zijn voor het gloednieuwe Android Wear 3. Google en Samsung kondigden begin dit jaar een samenwerking aan waarmee Google zijn in slaap gesukkelde smartwatchplatform weer tot leven wilde wekken. Samsung is daarvoor cruciaal omdat het in staat is om eigen, snelle socs te ontwerpen voor smartwatches. Zo zijn de Galaxy Watch4 en Watch4 Classic voorzien van de Exynos W920-soc, die wordt gemaakt op een recent 5nm-procedé. Hoewel Samsung als eerste komt met Wear 3-horloges, zullen er later ook Wear 3.0-smartwatches van andere merken komen. Daarnaast krijgt een select groepje Wear 2.0-horloges een update.

Galaxy Watch 4 (links) en Watch 4 Classic

Het besturingssysteem op de nieuwe Watch4 en Watch4 Classic voelt eigenlijk vooral aan als Tizen, het OS dat Samsung vooralsnog voor de eigen wearables gebruikte. De menustructuur lijkt bijvoorbeeld op die van eerdere Galaxy-horloges en het duo is voorzien van dezelfde roterende of aanraakgevoelige bezel om snel door lijsten te bladeren, in plaats van de roterende kroon van eerdere Android Wear-horloges. Zelfs de assistent is die van Samsung: een klik op de zijknop brengt je bij Bixby, niet bij Google Assistant.

De Galaxy Watch4 wordt beschikbaar in formaten van 40mm en 44mm, terwijl de duurdere Watch4 Classic een kast van 46mm of 42mm heeft. Het materiaal van de behuizing verschilt ook; de Watch4 is gemaakt van hetzelfde 'Armor Aluminium' als de foldables, met een matte finish. De Watch4 Classic is van glimmend roestvrijstaal gemaakt. De Classic heeft een fysieke, roterende bezel, wat fijner werkt dan de aanraakgevoelige rand van de normale editie. Aan de andere kant voelt het swipen vanaf de rand op het kleinere horloge fijner aan. Elders in de wereld worden de horloges zowel in wifi- als LTE-varianten uitgebracht; in Nederland komt alleen de wifi-versie uit.

Galaxy Watch4 Galaxy Watch4 Classic
40mm 44mm 42mm 46mm
Materiaal behuizing Aluminium Rvs
Scherm 1,2"
396x396
Amoled
1,4"
450x450
Amoled
1,2"
396x396
Amoled
1,4"
450x450
Amoled
Bediening Virtuele ring
2 zijknoppen
Fysieke ring
2 zijknoppen
Sensoren Hartslag, hartritme, bloeddruk, zuurstofpercentage, lichaamssamenstelling
Intern Exynos W920 (2x1,18GHz)
1,5GB ram
16GB opslag
Wifi, Bluetooth 5.0, NFC, gps
Accu 247mAh 361mAh 247mAh 361mAh
Prijs € 269,- € 299,- € 369,- € 399,-

Beide horloges hebben dezelfde soc, een royale 1,5GB ram en 16GB opslagruimte. Ook de sensoren aan de achterkant zijn hetzelfde. De nieuwe ‘BioActive sensor’ heeft naast ledjes ook elektroden om je vetpercentage en spiermassa te kunnen meten, naast bloeddruk, hartslag, hartritme en zuurstofpercentage. Zoals een gebruiker onder het nieuwsartikel op Tweakers opmerkt, moet je voor bepaalde functies wel een Samsung-telefoon hebben. De horloges hebben verder 95 ingebouwde work-outs en beschikken over geavanceerdere slaaptracking.

Tot slot

Wanneer ze eind deze maand uitkomen, behoren de Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic met hun nieuwe OS, geavanceerde chipset en uitgebreide gezondheidsfuncties ongetwijfeld tot de interessantste wearables voor Android-gebruikers. Ook over de Galaxy Z Flip 3 en Z Fold 3 zijn we na de eerste preview best wel enthousiast. Hoewel Samsung geen spannende nieuwe richting inslaat met zijn nieuwe foldables, zijn er de nodige verbeteringen die de toestellen fijner in gebruik zullen maken; ook op punten die je niet meteen verwacht, zoals het gladdere scherm. Bovendien zijn de prijzen omlaag gegaan. Massasmartphones zijn het nog steeds niet bepaald, maar ten opzichte van vorig jaar gaat bij beide toestellen weer een paar honderd euro van de prijs. Misschien is geleidelijke verbetering in plaats van radicale verandering wel precies wat de productcategorie van foldables nodig heeft.

Reacties (86)

86
85
34
11
0
36
Wijzig sortering
Misschien offtopic, maar de preview video voelt wel erg ongemakkelijk aan. Als ik het bijvoorbeeld vergelijk met een preview van de recent iOS of de EVS voelt dit veel natuurlijk aan. Nu komt het bijna over alsof Friso een press kit van Samsung aan het voorlezen is. Het oude format van HWI deed het in dat opzicht wel altijd goed omdat je een natuurlijke interactie had.
Niet makkelijk om te lezen, maar toch fijn dat jij (en de mensen hieronder) wel zo eerlijk zijn. Het was overigens zeker wel mijn eigen tekst, geen persbericht ;) maar voorlezen van de autocue is ook een kunst en ik doe het nog niet zo lang. In combinatie met het beperkte aantal takes zie je dat terugkijkend helaas maar al te goed terug. We hebben er nu ook voor gekozen om het tekstgedeelte bij ons op kantoor op te nemen gezien de beperkte handson-tijd, misschien was het achteraf beter geweest dat we op locatie een stukje hadden opgenomen waarbij ik op camera iets vertel met een toestel in handen, zodat je ook meteen wat meer interactie hebt in het filmpje. Ik ga eraan werken in ieder geval!
Mooi dat je het zo opneemt. Gun jezelf de tijd om er in te groeien… je wordt er vanzelf steeds beter in en ontspannener! Opbouwende kritiek ter harte nemen en door. ;)
Ik vind het prima hoor ;)
Het was mij lang niet zo opgevallen als andere mensen hier, maar een tip die makkelijk uit te voeren is: neem de volgende keer een andere houding aan. Het lijkt er nu op dat je op een (lage?) kruk zit en je probeert stabiel te blijven door op je knieën te leunen. De ongemakkelijkheid en krampachtigheid hiervan beïnvloedt je voordracht. Als je staat of loopt komt er al een stuk meer beweging in en dan zal zich zelfs vertalen naar het lezen van de autocue.

Verder prima informatief filmpje, dank!
Ja, ik dacht dus precies hetzelfde. Ik vond het echt behoorlijk cringe, wat jij zegt is inderdaad precies wat het ongemakkelijk maakt: het lijkt net alsof er wordt voorgelezen.

Ik denk dat daarnaast een goeie mua ook geen overbodige luxe is, vooral het gebied rondom de ogen van Friso valt op.

Maar met name in de presentatie is het echt wel onder de maat.

Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen! Absoluut niet ingestoken om af te kraken, maar zodat het de volgende keer hopelijk beter is. Zet 'm op Friso!
Wat een gezeur over de beste jongen. Vind het eerder tekenend dat tegenwoordig iedereen in de reacties komt zeuren over iets wat ze niet aan staat. :?
Om eerlijk te zijn. Die Brabantse “natuurlijke” interactie was ook cringe. Welkom bij H.. srjnrfeejnsnsjend.tv. Of zoiets.

Ik mis Arnoud. Punt. Zet mensen achter de camera die weten wat ze doen.

[Reactie gewijzigd door aschja op 13 augustus 2021 10:52]

Je mag mensen ook de tijd geven om te groeien in zo’n rol.
De grootste presentatoren waren behoorlijk slecht en onwennig de eerste periode.. later werden ze steeds beter.
Ben ik niet met je eens, bij HWI zag je dat ze er plezier in hadden af en toe ook doorvragen vond het wel prima om te kijken. Als ik strake productie wil zien ga ik wel naar een YouTube kanaal.
Er zit een groot verschil tussen natuurlijk presenteren, de presentator in het filmpje en hardwareinfo.tv. Eric kon ik nog wel waarderen, maar die andere dude niet.

Arnoud, Wout, Jurian zijn duidelijk betere natuurlijke presentators. Die vertellen een verhaal vanuit hun beleving, die lezen niet voor.
Anders even hier de Bright video kijken.
Eens, de preview van Marijn van Bright voelt gewoon een stuk natuurlijker aan en minder "gemaakt".
Inderdaad eens met de opmerkingen van @bloodlynx @MrMistral @Toin @NL_Scratch. Dit zie ik in een bepaalde mate terugkomen in meerdere filmpjes.
Het blijft in mijn ogen delicate gadgets zeker nog voor die hoge prijs. Je neemt een groot risico.
Hier in België kan je deze 2 toestellen bij Telenet pre-orderen met een totale korting van 500€ als Telenet klant als je m echt wilt wees er snel bij want op is op.
Ik word wel een beetje simpel van al het gezeur over de camera onder het scherm.

De ene zeurt dat de kwaliteit niet goed is, de ander zeurt dat je nog ziet dat er een camera is, ander een grote groep zeurt over beide.

Ja de kwaliteit is niet fantastisch, maar het is een 4MP sensor gericht om videobellen, en dan is de kwaliteit echt veel minder belangrijk. Vind je dat toch belangrijk, dan kan je ook de front camera aan de buitenkant gebruiken, of 1 van 3 op de achterkant door je telefoon open te klappen.

Ja het scherm is daar minder mooi, want ja ze wilde toch die camera doen omdat mensen dit wel gebruiken, maar een verbetering wilde bieden t.o.v. de holepunch.

Ik vind dit een mooie middenweg, je ziet er minder van (in video's zie je vooral dat recht van voren je er veel minder van ziet, dan schuine hoek die Tweakers je laat zien), en je hebt toch nog een camera voor wanneer je wilt videobellen.


Verder zag in de video van LTT, dat de screenprotector veel fijner is, veel minder zacht, en dit is oprecht wel 1 van de meest interessante dingen. Veel mensen hebben de protector eraf gehaald op de Fold 2, door de zachtheid, maar daarmee is het scherm kwetsbaarder. Een protector die wel goed aanvoelt, en die je bij krasjes kan vervangen, dat maakt hem naar mijn idee veel aantrekkelijker.
De screenprotector voelt inderdaad echt een stuk beter aan en ben het volkomen met je eens dat dit de grootste verbetering is.

Om dit soort apparaten betaalbaar en ook rendabel te houden zullen compromissen gemaakt moeten worden, zoals de camera. De tijd zal dit vanzelf ook weer rechttrekken dat is het nadeel van het zijn van early adopter.

Algeheel voelt de fold3 beter dan de fold2 zowel qua bouwkwaliteit als scherm hoewel je dit in eerste opzicht niet ziet.

Edit: ik lees veel mensen klagen over het scharnier dat deze erg stroef is maar dat vind ik zelf juist prettig. Denk dat dit echt persoonlijk is en de fold3 een betere balans biedt ten opzichte van de fold2. De fold3 klapt namelijk automatisch helemaal open dit terwijl de fold2 stopt zo als je hem laat. Op deze manier is ie of open of dicht zonder al veel moeite te doen.

— ik heb zelf geen fold maar werk in een winkel waar wij een LDU van de fold2 en fold3 hebben welke ik uitvoerig bekijk en uitprobeer —

[Reactie gewijzigd door WayLikeMark op 13 augustus 2021 00:17]

Ja het lijkt alsof iedereen heel veel moeite heeft met compromissen. Alles moet beter, sneller en compacter. Groter mag alleen voor schermoppervlakte.

Ik vind de compromissen mooi van dit toestel, ja het zijn niet de beste camera's, allemaal niet, maar het is ook niet een S2x model, ja het scherm aan de voorkant is minder vullend dan een reguliere telefoon, ja je ziet nog steeds de vouw in het scherm, ja het is nog steeds kwetsbaarder en ja hij is duur.
Maar wat verwacht je?
Betere camera's kan, prijs gaat omhoog, wordt dikker, maar ja het kan.
Scherm aan de voorkant kan vast kleinere randen hebben, maar dat zal dikte toevoegen die nu nog nodig is.
De vouw in het scherm? Ja dat kan je oplossen door een tablet te kopen.
Kwetsbaarheid? Wederom, koop een tablet.
Duur? Absoluut, koop een tablet.

Als cabrio rijder voelt dit hetzelfde als wat ik hoor over cabriolets, ja ze zijn zwaarder, dakconstructie kan kapot, minder ruimte in de kofferbak, zware deuren (heb ook nog een achterbank, dus zware coupe deuren) enz. Maarja dat hoort allemaal bij de keuze.

Ik verwacht echt nog heel wat verbeteringen, maar van wat ik heb gezien, voelt dit wel als een vrij volwassen product. Als de screenprotector goed te vervangen is (of zelf, of laten doen) voor een fatsoenlijke prijs, dan zijn wat mij betreft alle echte minpunten weg tegenover de eerste Fold, en dat is echt knap voor een product die pas de derde generatie heeft, met zulke nieuwe technologie (in een consumenten product).
Als geld geen rol zou spelen, dan zou ik deze zeker willen als mijjn daily.
Jij vind de kwaliteit bij video bellen wellicht niet belangrijk, ik wel. En de camera aan de achterzijde gebruiken is natuurlijk onzin, dan zie je de andere beller(s) niet, iets wat je juist wil bij video bellen
Dat kan gewoon wel met de Fold, want wanneer je hem openklapt, dan heb je aan de ene kant een groot scherm met een slechte camera, en aan de andere kant een half scherm met in totaal 4 camera's. Zie ook dit filmpje.
Dat zal prima, maar mijn reactie was die op Benjamin, deze telefoon is gaaf, maar voor mij gewoon veel te duur. Ik verbruik 2-3 telefoons per jaar, en dan ga ik geen dure tels kopen 😀
Hoe krijg je het voor elkaar er twee a drie te verbruiken per jaar? Ben je er snel op uitgekeken of zijn ze zo snel stuk?

Ik voel me zelf al schuldig als ik minder dan een jaar of vier met een toestel doe...
Ze vallen kapot of ik verlies ze. Het is maar een telefoon, die verlies ik net zo snel als een balpen.
Haha doe eens normaal man. Als je er zo instaat waarom kijk je dan überhaupt naar telefoons van +1000 euro, of heb je thuis zulke dure balpennen?
Dit is gewoon een gave telefoon voor de gadgetfreak, voor de veeleisende (en dat ben jij niet) zijn er de S2x's of de IPhone Pro's.
Wat extreem zonde en gewoon lomp. De materialen en energie dat er nodig is om een telefoon te fabriceren is niet niets. Al kan ik elke maand een toestel kopen betekent het nog niet dat het okay is.
@Automark Ik ben wel benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt. misschien eens een hoesje proberen? Ik ben echt niet bijzonder zuinig op mijn telefoon maar ik loop nu toch al 3,5 jaar met mijn Iphone X rond. Sta je dagelijks op een stijger ofzo dat ze van grote hoogte vallen? ik ben benieuwd.
Hoi, ik ben nog steeds Benjamin.
Je gebruikt tegelijkertijd meerdere telefoons per jaar om bepaalde redenen? Of verbruik je er echt 2-3 per jaar? Wat doe je er mee dat die dingen zo snel slijten?
Dat hangt van je telefoon af. Bij bijv. de Asus ZenFone klapt de achtercamera naar voren, dus zien ze je wel.
1800 euro voor een telefoon, ieder zo zijn ding maar ga echt geen 1800 euro uitgeven over iets wat je na 3 tot max 5 jaar (zie patch support) moet vervangen en voornamelijk gebruikt om simpele telefoontjes en berichtjes mee te sturen.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 12 augustus 2021 20:58]

Ben het met je eens dat 1800 euro veel geld is. Maar ben niet met je eens dat het enige wat je met een telefoon doet bellen en berichtjes sturen is.
Prima. Ieder zijn ding. Jij koopt wellicht ook geen MacBook pro van 5k, terwijl een ander daar wel wat mee kan. Dat is marktsegmentatie

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 12 augustus 2021 22:21]

Het is voor de mensen die het maximale doen met zo’n apparaat. Je bent het niet verplicht te kopen en heeft geen toegevoegde waarde voor jouw als je alleen berichtjes en belletjes mee pleegt.
Niet altijd, er zijn er ook genoeg die het kopen "om het te showen".
Mee eens, was vergeten het te melden, thanks.
Volgens mij is juist die flip functie iets dat op termijn juist ook fijn is voor de minder veeleisende gebruiker. Ik gebruik echt geen high end telefoons qua camera, processorkracht etc., maar een handzaam, apparaat dat in m'n zak past, met flink groot uitgeklapt schermoppervlak, lijkt me praktisch. Al was het maar voor relaxed nieuwsberichten lezen of videobellen met (groot)ouders. Kan niet wachten tot dit z'n weg vindt naar de midrange toestellen...
Ga dan lekker kijken voor <500 euro telefoons, die zijn er zat. En er zijn ook zat mensen die dit wel waarderen. Jij bent er zeker ook zo'n eentje die op autoblog gaat reageren op een sportwagen die 350 kan... Maar je kan in Nederland toch niet harder dan 130, dus wat heb je eraan?? Moe word ik ervan.
Die flip snap ik niet zo goed. Vandaag in mijn handen gehad en je krijgt dat ding met een hand amper open. De scharnier is vrij sterk. Er zullen heel wat mensen teleurgesteld zijn als ze hem de eerste keer in de handen hebben.

Het kleine scherm breng ook niet veel toegevoegde waarde. (nou ja dat deed het vroeger ook niet)
Dat vond ik juist wel altijd, m'n laatste flipper was een X460, kon je het smsje al deels zien zonder te openen, de tijd snel zien en zien wie belde, hoefde je hem niet open te klappen als je iemand niet wilde spreken en dat maakte de functie opnemen bij openklappen ook logischer.

[Reactie gewijzigd door JDx op 12 augustus 2021 20:46]

Kwam een paar maanden geleden de mijne nog tegen in originele doos met factuur en alle toebehoren.
Toen was de prijs rond de €200 (in 2004) uit mijn hoofd.
Dit heeft mijn normale telefoon ook met always on display. Dus het voordeel van het extra scherm komt alleen door het initiële nadeel dat het originele scherm verborgen zit.
Waarom zou dit niet veel toegevoegde waarde hebben?

Ik gebruik zelf een LG Velvet met dualscreen case, die dus een kleine schermpje in de 'hoes' heeft zitten, en al kan deze minder info weergeven dan die van de flip, vind ik hem wel heel handig. Zonder te openen weet ik of ik berichtjes app, wie mij belt, hoe laat het is enz enz.

Als je voor alles je telefoon moet open doen, om te kijken of je een belangrijk bericht hebt, of iets wat prima tot later kan wachten, ja dat vind ik absoluut relevant.
Ik ben de target demographic (ik typ dit op een Z Flip) en de Flip 3 wordt mijn volgende toestel.
Heerlijk klein als dichtgeklapt (borstzakje van mijn overhemd zonder kans dat 'ie er uit kiepert), fijn groot als je hem openklapt, en nu met een scherm waardoor je goed kunt kiezen of het de moeite waard is om hem open te klappen. Muziek afspelen, etcetera.
Het stijve scharnier is een plus; hij hoeft van mij niet met één hand open als ik daardoor de optie verlies om hem in een 90° hoek neer te zetten.
Wat mij betreft dus precies de upgrade die ik wil.
Zoveel mensen, zoveel wensen. De Flip lijkt mij van de twee nou de enige interessante optie. Kleiner als je hem opbergt, enigszins het scherm beschermd en het scherm is voor mij prima.

Waar ik benieuwd naar ben zijn de camera's. Het hoeft geen top te zijn maar wel gelijkwaardig aan mijn huidige LG V50.

De prijs is nog steeds stevig maar dat hoort bij een ontwikkeling van een concept. Ik vraag mijzelf wel af waar de andere merken zijn m.b.t. het vouwbare concept. Ik hoef geen tablet in mijn pocket die ik kan vouwen (persoonlijke mening) maar buiten de Moto Razr en de Flip zou ik wel graag andere merken zien met een eigen invulling van deze vorm van een vouwbare telefoon.
Zou mij niets verbazen als het 'armor aluminium' een optimaler magnesiumgehalte heeft. Dat was in ieder geval in de jaren 90 hoe ze lichtgewicht fietsframes en velgen sterker maakten.

Als het zo doorgaat kunnen we in 2025 een Galaxy Flip 7a kopen voor €300

[Reactie gewijzigd door Niekleair op 12 augustus 2021 20:20]

Als dat zou kunnen :) . Reken maar dat, als ze topspecs houden, ze niet goedkoper worden dan huidige top Samsung toestellen.
Na 3 jaar de Gear S3 Frontier, opvolger van mijn huidige Samsung Gear S3 Frontier. Mijn keuze gaat uit voor een 46mm-model van de Galaxy Watch4 Classic met een fysieke draaischuif als rand van de wijzerplaat, wat ik persoonlijke heel prettig vind.

Sinds een paar maanden gaat de accu van mijn S3 Frontier maar een halve dag mee op accu, waar vroeger altijd 3 dagen mee kon doen op dezelfde accu. Mijn intentie was eerst om er een nieuwe accu in te zetten ,maar dit gaat mij al richting de €100,- en ik heb besloten om geen nieuwe accu maar voor een nieuwe Watch 4 te kopen. De vooruitgang is groot!

Hebben ze allemaal 4G naast standaard Bluetooth?
Volgens het artikel komt alleen de wifi versie in NL uit.
Ik heb een fold2 en ben er nog altijd blij mee. Vind de look van de fold 2 zelfs nog net iets meer premium dan deze fold 3.

Mooi dat Samsung door-itereert. Foldables hebben denk ik de toekomst maar dan moeten ze wel in een gangbaar prijsdomein komen met slechts een marginaal grotere dikte en zwaarte ten op zichte van de huidige non-foldables. Ik geloof niet dat het niet kan.

Overigens heeft op hardware gebied Huawei Samsung dik overtroffen met de Huawei mate X2, dat is veel meer zoals een foldable zou moeten zijn (dus met een coverscherm van een normale grootte en verhouding zoals een s21 oid)
GEEN Samsung Dex op de Flip.... Man wat een gemiste kans zeg. Onnodig domme beslissing ook, fold heeft het en de S serie ook. Hierom moet ik m dus laten schieten....
Ik hoop dat ze een hoesje ervoor hebben met een sleek tribal design. Dan kan ik me weer helemaal inleven in nostalgie alsof ik een Gameboy Advance SP in mijn handen heb. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee