Door Jurian Ubachs

Redacteur

Gamestudio Review

Inspireert beginners, ondanks beperkingen

27-06-2021 • 06:00

51

Multipage-opmaak

Beginner versus expert

Gamestudio

Nintendo Gamestudio biedt spelers een relatief makkelijk te begrijpen visuele programmeertaal waarmee heel aardige creaties kunnen worden gemaakt. Het ingebouwde lespakket zorgt ervoor dat beginners die op het absolute nulpunt beginnen er best snel in slagen leuke spelletjes te maken. Een belangrijker gevolg is dat die spelers daarbij ook leren inzien hoe de systemen die een game aansturen werken, al is het op een basisniveau. Wie voorbij dat basisniveau komt, kan met Gamestudio nog steeds redelijk uit de voeten, maar zal dan toch snel tegen beperkingen aanlopen, zowel op het gebied van de functies van de knopixen als in mogelijkheden om het design aan te passen. Dat leidt er uiteindelijk toe dat zelfs de beste in elkaar gezette spellen een erg simpel uiterlijk hebben. Het is verder jammer dat het uitwisselen van gemaakte games ongelooflijk omslachtig werkt: dat moet anno 2021 echt beter. Dat hoeft voor gamers met een ontluikende interesse in games programmeren zeker geen dealbreaker te zijn, maar het geeft wel aan dat Gamestudio, ondanks dat het erg leuke dingen laat zien en slaagt in zijn opzet om beginners spelenderwijs te laten programmeren, nog wel wat beter en vollediger had kunnen zijn.

Getest

Gamestudio, Switch

Prijs bij publicatie: € 29,99

Vanaf € 28,49

Vergelijk prijzen

In een tijd waarin gamers regelmatig verzuchten dat het segment ‘AAA’-games wordt gedomineerd door game nummer zoveel in langlopende serie X of Y, zorgt Nintendo nogal eens voor positief nieuws. De Japanse ontwikkelaar heeft door de jaren heen al vaker aangetoond bepaald niet bang te zijn om nieuwe concepten uit te proberen en uit te brengen, waarbij de grenzen van wat games normaal inhouden met speels gemak worden overschreden. Denk bijvoorbeeld aan Nintendo Labo, dat spelers allerlei hulpstukken van karton liet maken die vervolgens konden worden gebruikt tijdens het spelen. Ook met Gamestudio gooit Nintendo het over een andere boeg, maar wel net weer op een andere manier. Wederom maken gamers zelf hulpstukken, alleen zijn dat nu stukjes van games die je zelf moet programmeren aan de hand van het brede scala aan opties dat de game je biedt. Klinkt moeilijk? Geen nood: Gamestudio is primair gericht op kinderen en andere mensen die op het absolute nulpunt beginnen als het gaat om het programmeren van games.

Programmeern00b en ervaren gamemaker

Een game als Gamestudio is meer dan veel andere games een spel dat iedereen anders zal ervaren. De hoeveelheid voorkennis die je hebt over hoe games achter de schermen werken, bepaalt voor een belangrijk deel je perceptie van deze game. Daarom hebben we het voor deze review eens over een andere boeg gegooid en is niet alleen Jurian - programmeern00b - aan de slag gegaan met Gamestudio, maar ook Jeroen Groeneweg. Jeroen was jarenlang een van de devs van Tweakers, en belangrijker: hij programmeerde Tweakbattle, het Smash-achtige spelletje waarin je met Tweakers-medewerkers kon spelen. Ben je weleens op onze events geweest, dan is de kans groot dat je de Tweakbattle-arcadekast hebt zien staan; het baby'tje van Jeroen. Het moge duidelijk zijn dat Jeroen wagonladingen voorkennis meebrengt over hoe je een game bouwt en dat zijn blik op wat Gamestudio brengt bij voorbaat anders zal zijn. In deze review hopen we een beeld te kunnen schetsen van hoe de mogelijkheden en beperkingen van Gamestudio naar voren komen voor gamers van verschillende niveaus.

Het begin is voor iedereen gelijk en dat is misschien wel een beetje slecht nieuws. Gamestudio is namelijk opgedeeld in een lespakket en een afdeling waarin je vrij aan creaties kunt werken. In de lessen wordt stapsgewijs uitgelegd hoe alles werkt en leer je wat voor games je kunt maken in Gamestudio. Je handje wordt vastgehouden en je moet doen wat de game van je vraagt. In het deel waarin je vrij kunt werken, is dat natuurlijk niet zo en kun je naar hartenlust experimenteren met de verschillende bouwstenen. Alleen … dat stuk van het spel is aanvankelijk nog afgesloten. Iedereen moet verplicht de eerste les door en daar ben je ongeveer een uur mee zoet. Dat is op zich niet zo erg, maar het niveau ligt zeker in die eerste les dusdanig laag dat meer ervaren spelers er waarschijnlijk vooral frustratie zullen opbouwen.

Bouwen met knopixen

In de basis is Gamestudio een spel waarin spelers aan de hand van een visuele programmeertaal games gaan bouwen. Dat gebeurt in een editor waarin elk onderdeel van het spel en elke actie een visuele representatie heeft in de editor. Die visuele representaties heten knopixen (in de Engelse versie: nodons) en ze kunnen allerlei functies hebben. Zo leer je in de eerste les hoe je een speler-knopix plaatst en hoe je de grootte van die knopix aanpast. Een knop-knopix koppelt vervolgens een bepaalde knop aan een van de beschikbare acties die een speler-knopix heeft en zo kun je het poppetje laten springen. Dat doet het poppetje in een door jou afgebakend speelveld (speelscherm-knopix) op een door jou geplaatste ondergrond (simpel-object-knopix). Voor menig speler, en zeker voor spelers uit een wat jonger publiek, is het eerste uur prima. Deze basis komt steeds terug, dus het is nuttig om de werking goed te begrijpen. Meer ervaren programmeurs zullen vooral wachten op het moment waarop ze worden vrijgelaten om zelf te ontdekken wat de game allemaal kan.

Dat moment volgt direct na afloop van de eerste les. Je hebt dan je eerste spelletje gemaakt; een simpele vorm van tikkertje. Voor Jeroen was dit het punt om zonder zwembandjes in het diepe te duiken, terwijl Jurian zich uiteraard netjes meldde voor de volgende les. Volg je de hele serie, dan maak je nog zeven spelletjes die steeds wat ingewikkelder worden, terwijl je steeds nieuwe dingen leert die je later kunt toepassen. Zo leer je al snel hoe je de bewegingsbesturing van de Nintendo Switch kunt gebruiken en hoe je kunt spelen met het perspectief, zodat je allerlei verschillende soorten games kunt maken. Daarbij hanteert de game een redelijk effectief ritme bij het volgen van lessen en het afleggen van tests die controleren of je het aangeleerde ook echt hebt begrepen. Die tests komen in de vorm van een spelwereld waarin de speler iets moet veranderen om de speler-knopix in dat spel zijn doel te kunnen laten behalen. De oplossing ligt altijd in iets dat je net hebt geleerd. Als de speler door een muur wordt gescheiden van zijn doelwit - bijvoorbeeld een appel - en je hebt net geleerd hoe je muren afbreekbaar kunt maken of hoe je portalen kunt maken, dan weet je waarschijnlijk wel hoe je bij de appel kunt komen. Uiteraard worden de vraagstukken steeds complexer.

Gamestudio

Het leidde er bij ons toe dat we na de derde of vierde les af en toe een stapje terug moesten doen. Voor een absolute beginner is zelfs het lage niveau van Gamestudio soms al best moeilijk. Dat is geen kritiekpunt. Het is meer een vaststelling dat zelfs op deze speelse manier het in elkaar zetten van een game best ingewikkeld kan zijn. Oefening baart kunst en als je eenmaal weet waar de meest gebruikte functies zitten en hoe ze elkaar kunnen beïnvloeden, gaat de rest vanzelf. Wellicht is dit een heel onduidelijke, rare omschrijving, maar op een gegeven moment leer je in kettingen denken en zie je de stukjes informatie door je schema trekken, op weg naar het punt waar ze hopelijk het gewenste resultaat opleveren. De eerste keer dat je zoiets zelf doet, zonder hulp van het lespakket, geeft dat best een gaaf gevoel.

Portalen voldoen niet voor Tweakbattle

Waarschijnlijk heb je dan iets gemaakt waar een meer geoefende programmeur zijn neus voor ophaalt. Terwijl Jurian zijn babystapjes zette, probeerde Jeroen in de editor van Gamestudio zijn Tweakbattle-game na te bouwen. Dat is geen gekke gedachte, want het eerste ‘tikkertjespel’ lijkt in opbouw al best wat op Tweakbattle. Toch is dat wel het moment waarbij Jeroen tegen de nodige beperkingen aan liep. Zo is een van de basisonderdelen van Tweakbattle dat de personages in het spel het level aan weerskanten kunnen verlaten om aan de andere kant weer terug te komen. Gamestudio zou dit met portalen kunnen oplossen, maar die portalen nemen niet de informatie over de beweging mee, waardoor je altijd op dezelfde manier het exit-portaal verlaat. Zo zijn er meer basisfuncties die op zich wel zijn te vinden in Gamestudio, maar niet goed of gevarieerd genoeg werken om wat serieuzere gamemakers te bekoren.

Terwijl Jeroen probeerde zijn inmiddels zeven jaar oude creatie na te bootsen, richtte Jurian zich eens temeer op de basics, die trouwens behoorlijk goed in elkaar zitten. We gaven al aan: dit is te leren, voor iedereen, en dat komt mede doordat het editten vrij logisch in elkaar zit. Vrijwel alle knopixen hebben een kopieerfunctie, waardoor je snel meerdere gelijke objecten kunt maken. Daarnaast werkt het verplaatsen, draaien en vergroten/verkleinen van die knopix zoals dat eigenlijk overal werkt waar je schermpjes of afbeeldingen op soortgelijke wijze kunt aanpassen. De visuele aanpak laat je ook systemen die met elkaar werken gegroepeerd bij elkaar plaatsen. Op die manier wordt een op het oog complex systeem al een stuk beter te begrijpen. Wat ook helpt, is dat de game input van een muis en toetsenbord ondersteunt. Wij konden ons met onze relatief simpele creaties nog prima redden met het touchscreen, maar zodra je systemen niet meer in een of zelfs enkele beelden zijn te vangen, is werken met toetsenbord en muis waarschijnlijk handiger.

GamestudioGamestudioGamestudioGamestudio

Uitwisselen en andere beperkingen

Zodra je wat verder komt, wordt het uiteraard vanzelf lastiger. Dat zie je misschien wel het best door wat games van andere spelers te downloaden. Gamestudio laat spelers hun creaties uitwisselen en dat principe is fijn. De manier waarop de game dit aanpakt, is echter hopeloos ouderwets en werkt moeizaam. Als je een game maakt en hem online aanbiedt, krijgt die game een code mee. Andere spelers kunnen op die code zoeken en zo jouw game vinden. Als alternatief kunnen ze op jouw eigen ‘creator code’ zoeken en zo al jouw aangeboden games vinden. Kortom, je moet op de een of andere manier weten wat de codes van je vrienden of van specifieke games zijn, voor je ze kunt vinden. Een leuk menu waarin je kunt browsen tussen allerlei mooie creaties zou een welkome toevoeging zijn geweest, maar helaas ontbreekt dit. Gelukkig worden op verschillende plaatsen op internet geslaagde creaties verzameld en gamecodes vermeld, zodat je toch wat dingen kunt downloaden.

Doe dat laatste vooral, want zo zie je pas echt wat er mogelijk is in Gamestudio. Hoewel de games in complexiteit nooit in de buurt zullen komen van wat met serieuzere toolkits mogelijk zou zijn, stonden we toch even versteld van het feit dat mensen erin zijn geslaagd om simpele versies na te bouwen van games als SuperHot en Sonic. Terwijl je zelf, in ieder geval in Jurians geval, al lang genoeg bezig bent met het nabouwen van een Super Mario-kloon, verschijnen er dus games waarin talloze systemen met elkaar samenwerken en die ook een indrukwekkend deel van de editor beslaan. Je hebt in Gamestudio behoorlijk veel ruimte voor je systemen, maar er is wel een limiet.

Gamestudio

SuperHot van Programmer: Yukon Wainczak. Game ID: G 002 LRM JWV.

Toch zal dat laatste niet het aspect zijn dat getalenteerde gamemakers het meest in de weg zit. Dat is namelijk de mate van aanpasbaarheid van datgene wat geboden wordt. Jeroen merkte bijvoorbeeld dat er veel knopixen zijn, maar miste de mogelijkheid om zelf nieuwe knopixen met specifieke functies te bedenken of de functies van bestaande knopixen aan te passen. Zou zou Jeroen de bepaling van de x-positie van een speler moeten kunnen aanpassen om een goed werkende versie van Tweakbattle te maken, omdat de portalen - zoals gezegd - niet goed genoeg werken.

Een ander beperkend element zit in de visuele kant van het geheel. Gamestudio is erg gericht op de werking van het spel. De focus ligt dus op het aanleren van hoe systemen met elkaar communiceren en hoe dat zich vertaalt naar een game. Heb je dat eenmaal onder de knie of begreep je dat toch al, dan wordt de mate van aanpasbaarheid van de visuals een beperkende factor. Standaardobjecten als auto’s kunnen alleen in kleur worden aangepast en spelers kunnen alleen objecten vormgeven middels een extreem simpele pixel-editor. Dat leidt ertoe dat zelfs de beste creaties een heel simpel uiterlijk houden.

Conclusie

De waarde van Gamestudio zit in de mogelijkheden die het biedt en in het vermogen om spelers die mogelijkheden aan te leren. Dat vergt soms wat doorzettingsvermogen. De lessen duren lang, soms tot 90 minuten. Dat schrikt een beetje af, want hoewel de materie interessant is, is het tempo soms zo laag dat je je toch wat gaat vervelen en dan lijkt anderhalf uur ineens heel lang. We kunnen ons levendig voorstellen dat er genoeg gamers afhaken voordat ze de laatste les hebben afgerond, maar tegelijkertijd zullen er zeker aspirant-gamemakers zijn die geïnspireerd worden door de bouwblokken die Gamestudio voorschotelt.

Als het doel van deze game is om gamers op een speelse manier kennis te laten maken met een basisniveau van hoe games programmeren werkt, dan is die missie geslaagd. Meer ervaren programmeurs kunnen aan de slag om de limieten van de toolkit op te zoeken en zullen die limieten waarschijnlijk ook vrij snel vinden, waaruit eens temeer blijkt dat dit spel bedoeld is voor de beginner en niet voor gevorderde gamemakers. Voor de minder begenadigde makers kan het downloaden van andere games een uitkomst zijn, want als Gamestudio je innerlijke gamemaker niet weet te inspireren, is het ook een verzamelplaats voor allerlei leuke, kleine spelletjes. Het is alleen jammer dat het uitwisselen van die spelletjes zo omslachtig werkt.

Mocht je nog niet overtuigd zijn dat Gamestudio iets voor jou is, dan is er een gratis demoversie om het spel mee uit te proberen.

Reacties (51)

51
49
31
4
0
13
Wijzig sortering
Ik snap de opmerking over gevorderden niet zo goed. Gevorderen gaan toch nooit tijd verdoen aan het game designen in een 'spel' als Game Studio ? Als gevorderde kan je dan veel beter naar serieuze tools gaan kijken (of ben je er wellicht al lang mee bezig).

Het is juist positief dat alles zeer simpel gehouden wordt. Zo is het niet te overweldigend als complete noob om wat te proeven van game design en development.

Ik had ook nog graag een vergelijking met Dreams op PS4 gezien. Dreams lijkt een pak uitgebreider, maar het is nog maar de vraag of dat echt een pluspunt is. Zag gisteren nog een review-video van iemand die Dreams fantastisch vond, maar tegelijk de zeer grote bedenking maakte waarom iemand honderden uren aan een creatie in Dreams zou willen spenderen als die creatie dan ook totaal niet buiten Dreams kan bestaan of gedeeld worden. Zo iemand is gewoon beter af met zijn tijd te spenderen in Blender of Unity.
Ik heb even tijd gespendeerd in Dreams met mijn kinderen en ik was ferm onder de indruk van de mogelijkheden. En dat is ook meteen het grootste nadeel, het is zo uitgebreid dat het een steile leercurve heeft wanneer je wat meer complexe zaken wilt creëren. Op YouTube kan je kan je genoeg tutorials vinden die verder bouwen op de in game tutorials maar die zijn vaak gemaakt door mensen die heel vlot met de tool kunnen omspringen (dus niet altijd even makkelijk om te volgen). Dreams heeft enorm veel potentieel maar het is niet gemaakt voor een heel breed publiek. Voor dat laatste zou je wat meer ready made objecten en werelden moeten hebben die zich laten aanpassen ipv alles van nul te moeten maken.
Gevorderen gaan toch nooit tijd verdoen aan het game designen in een 'spel' als Game Studio ?
Dan is het toch een valide punt om te noemen?

Overigens heb ik als professional aardig wat tijd verdaan aan Mario Maker ;)

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 06:13]

Nee, eigenlijk niet, want Game Studio is niet bedoeld voor gevorderden, dus dan een minpunt geven voor iets dat het sowieso niet biedt, en wat ook duidelijk expres zo bedoeld is, lijkt ook mij zwaar overbodig en derhalve een onnodig minpunt.

Game Studio is duidelijk enkel en alleen bedoeld om op een speelse, laagdrempelige manier kinderen en beginners te leren programmeren, niet om er de volgende next gen triple A blockbuster in te ontwerpen. Als de interesse dan eenmaal is gewekt, dan kunnen ze na die eerste ervaring overstappen op het echte werk.
http://www.n1ntendo.nl/ar...-13-vernuftige-spelletjes

Hier staan een aantal hele mooie creaties. Het is flink uitgebreid maar inderdaad: er zijn wel limieten..
Ik heb er zelf nu een uur of tien inzitten met m'n kindje. Het is erg leuk, maar had zelf gehoopt op dat ze sommige dingen nog wat makkelijker hadden gemaakt. Dingen als een object een bepaald path laten volgen zijn basale onderdelen van games en nu te veel gedoe naar mijn idee. Wat dat betreft hadden ze van mij wat meer naar het oude windows 3.11/95 Klik&Play mogen kijken. Daar werd meer gekeken naar hoe objecten interacten, en hoefde je je minder bezig te houden met complexe vergelijkingen.

Het is nu naar mijn idee meer een soort programmeerles dan een game-ontwikkel les.

Alles bij elkaar blijft het wel de moeite waard voor kids die het interessant vinden.
Klik & Play, dat brengt herinneringen terug. Erg leuk gedaan en je kon (was wel met platte plaatjes, maar toch) er alles in tekenen en maken wat je wilde.

Enige is wel, dat wat Gamestudio heeft met het koppelen e.d., ik dat wel voorbij heb zien komen in andere engines qua manier van werken.
Heb de demo even geprobeerd en vond het ontzettend traag. Je kunt niet sneller er doorheen als je al bekend bent met wat materie. Denk dat ik zelf maar gewoon eens ga goochelen in Unity of UE.
Er zijn fan sites waar je je creaties kan delen:
https://mygarage.games/discovery/hotThisWeek
Echt Jurian weer hoor, cons:
- Heeft gevorderden te weinig te bieden
Wellicht gevorderden niet de doelgroep?
Dat is toch gewoon een legitiem punt? Als ze niet de doelgroep zijn dan blijkt dat uit deze review en zie je dat meteen bij de samenvatting ervan.
Het is inderdaad wel eem goed punt om te weten. Maar ik ben het met codebeat eens dat het niet echt thuis hoort bij minpunt. Het is niet voor gevorderden gemaakt kan je ook niet verwachten dat het dus voor gevorderden is. Zet het dan als algemene opmerking erbij in plaats van eigenlijk afstraffen door een minpunt te geven. Dan zijn mensen op de hoogte en beoordeel je de software zoals die bedoeldt is.
Dat is precies wat ik bedoel.
Een opmerking ja, maar geen minpunt. Don't judge a fish by its ability to climb a tree.

Dit artikel is voor een Nederlands publiek, dan ga ik ook geen negatieve feedback geven dat er geen vertaling in het Luxemburgs is, ik kan het wel opmerken maar dat is gewoon de verwachting niet.
Dit is ook een indicator voor hoe lang je lol zou kunnen hebben met Gamestudio. Dus lesjes geleerd, een beetje gepield en vervolgens ligt het virtueel stof te vergaren. :O Vroeger nog verwacht dat er programmeeruitbreidingen zouden komen voor games als Little Big Planet. Beetje in dezelfde lijn.
Dit spel is voor kinderen/ beginnende programmeurs. Of zelfs kinderen kennis maken met programmeren

Dan kun je toch niet als minpunt zeggen dat t te langdradig is of weinig biedt voor gevorderden?

Daar heb je een sequel voor.

[Reactie gewijzigd door BrbZrk op 23 juli 2024 06:13]

Naja, je mag concluderen dat het beperkt is want Nintendo had in principe een 'kid mode' en 'advanced mode' kunnen maken.

Desondanks weer heel tof bedacht. Hoop alleen wel dat er nog een tweede versie komt.
Net als Mario Kart Home Circuit. Wat echt een super gaaf concept is als je echt heel je huis en tuin door kon crossen.
Met krachtigere autotjes en betere connectiviteit. Heeft mij nu tegengehouden iig.
Dab kun je toch niet als minpunt zeggen dat t te langdradig is of weinig biedt voor gevorderden?
Dan had Tweakers deze review door een kind moeten laten schrijven. Als je een volwassene laat schrijven, krijg je een review door de ogen van volwassenen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:13]

Ik ben het op zich met BrbZrk eens. Dit is bijvoorbeeld klagen dat een teletubbies spel te makkelijk is terwijl het niet voor hun leeftijd bedoelt is. Ik vind wel dat het vermeldt mag worden dat het een opmerking mag krijgen zodat volwassenen hier rekening mee kunnen houden maar niet als minpunt.

De mening van een kind was hierbij zeker wel een goede toevoeging geweest.
En toch dien je rekening te houden met target audience. Veel (serieuze) kranten sturen filmhuisliefhebbers naar Sci-Fi/Superhelden films die stelselmatig afgekraakt worden. Juist omdat zij zich niet kunnen verplaatsen in de doelgroep. Maakt het echter niet vaak een slechte film.
Nee, het punt is dat je niet een minpunt kan geven voor iets wat een product sowieso niet biedt en wat VOORAF al duidelijk was dat het niet zou gaan bieden. Dat is een beetje hetzelfde als een gezinsauto een minpunt geven omdat het geen all-terrain vehicle is... ;)
Mwoah, dat gebeurt ook in de gevestigde media, hoor. Ik heb toen de eerste Pokémon film uitkwam tot grote droefenis en enig vermaak een review zitten lezen waarin een gast die normaliter Hollywood blockbusters zit te reviewen tot de conclusie kwam dat Pokémon – The Movie een beetje kinderachtig was, en dat hij er daarom eigenlijk niets aan vond.

Well, dûh. What did you expect?

Ik denk dat ik deze review nuttiger had gevonden als ze ‘m echt in tweeën hadden gesplitst. Een deel geschreven door de pro, en een deel geschreven door de rookie, elk met hun eigen ervaringen en conclusie en een eigen eindcijfer, in plaats van zo’n beetje in het midden te gaan zitten.
Dus als ik de afbeelding mag geloven heeft het ook een Nederlandse uitleg?
Dit is dan wat ik zoek voor mijn neefje :)

Moet je een online abo hebben om andere creaties te downloaden?

[Reactie gewijzigd door raro007 op 23 juli 2024 06:13]

2x ja.

Ik vind de manier van online delen juist goed.
Als Nintendo gewoon een online bibliotheek zou openstellen waar je alles kunt uploaden, zou je een enorme databank met slechte en halfbakken gedrochten hebben. De goede realisaties zouden daar volledig in verdrinken.
Daar kan je prima omheen werken door o.a. een ranking te gebruiken op basis van bijv. beoordeling, downloads, etc. Ook bij een open bibliotheek kan je nog steeds zoeken op basis van de maker en/of level naam/code

Genoeg andere games die het op deze manier oplossen voor user created content. Nintendo loopt zoals gewoonlijk gewoon hopeloos achter op het online aspect.
Benieuwd of het spel boeit om de aandacht van mijn kids vast te houden.
Ik vind dit een prachtig idee, liever dat ze dit zitten te doen dan zoiets als Fortnite of Brawlstars
De manier waarop de game dit aanpakt, is echter hopeloos ouderwets en werkt moeizaam. Als je een game maakt en hem online aanbiedt, krijgt die game een code mee. Andere spelers kunnen op die code zoeken en zo jouw game vinden. Als alternatief kunnen ze op jouw eigen ‘creator code’ zoeken en zo al jouw aangeboden games vinden.
welkom in de wondere wereld van nintendo online.
op de één of andere manier zijn die zelfs succesvol met een volledig brak online gebeuren uit het jaar kruik
Zal de naam wel zijn zeker. Zag je bij bijv. VW ook: de Fox werd direct geïmporteerd uit Brazilië en had een laag prijskaartje, maar kwam niet eens in de buurt van de afwerking van Europese VW's, laat staan qua betrouwbaarheid. Maar tóch werd 'ie een succes omdat mensen gewoon een goedkope auto met VW-logo wilden.

VW, Apple, Nintendo, etc… allemaal bedrijven die overal mee wegkomen omdat ze een bepaalde naam hebben.
Een beetje zoals Steam dus. Mensen denken iedere keer als ze weer eens een half gare pc indy game kopen dat deze dezelfde kwaliteitseisen heeft als Half Life 2.
Er zijn mensen die dat serieus denken? Voor €85 kun je een developer account krijgen en naar de store uploaden wat je wil.
Qua systeem kan je de knopixen wel vergelijken met de logic in Little Big Planet 2 & 3. Maar het is duidelijk dat dit spel meer gericht is op het puzzelen van programmeren dan het maken van een spel. In LBP3 voegt het logicsysteem echt iets toe aan de eindeloze mogelijkheden voor jouw levels. Het grootste plus punt bij LBP is dat je veeel meer objecten hebt om mee spelen. En als dat niet genoeg is, maak je er zelf maar een aantal bij. ;)

[Reactie gewijzigd door Winduss op 23 juli 2024 06:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.