Door Reinoud Dik

Redacteur

Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Review

Het onverkrijgbare vlaggenschip

Conclusie

Als we een lijst zouden maken van de saaiste videokaartintroducties van 2021, dan mag de RTX 3080 Ti daar zeker niet op ontbreken. Deze videokaart brengt geen onmiddellijke vernieuwing in het landschap van videokaarten. Dezelfde GA102-gpu als op de RTX 3080 en RTX 3090 wordt opnieuw gebruikt in een product dat geen nieuw prestatieniveau neerzet.

Tegenover de RTX 3090 lijkt de RTX 3080 Ti veel waar voor zijn geld te bieden, wat niet direct een compliment is voor de nieuwste GeForce, gezien de uiterst beroerde prijs-prestatieverhouding van de RTX 3090. Tegenover een dergelijk halo-product zal elke andere optie een goed alternatief lijken als het gaat om waar voor het geld. De adviesprijs van 1200 euro zal voor de meeste gamers echter een flinke smak geld blijven en tot overmaat van ramp is de realiteit dat deze in de praktijk nog veel hoger zal uitvallen.

Voor veel Tweakers zullen de meeste videokaartreviews in 2021 niet direct een positief sentiment oproepen. Dat geldt voor ondergetekende net zo goed, omdat lezers deze producten enkel met een combinatie van moeite en geluk kunnen kopen. Omdat elke RTX 3080 Ti standaard beperkte miningprestaties krijgt vanuit de driver, is er de mogelijkheid dat deze kaart, samen met andere LHR-kaarten, er op termijn daadwerkelijk toe kan leiden dat meer gamers een kaart in handen krijgen. De situatie is momenteel nijpend, zowel door mining als door de beperkte productiecapaciteiten tegenover de vraag van reguliere consumenten. Daardoor kunnen we met de ervaring van omzeilde beperkingen op de GeForce RTX 3060 over deze maatregelen niet anders concluderen dan: eerst zien, dan geloven.

Reacties (175)

Wijzig sortering
Ik zie hem nog niet te koop op nvidia.nl. Je kunt wel je e-mailadres invullen om een mailtje te krijgen wanneer hij te koop is. Bij de introductie van de 3070 heb ik dit gedaan maar toen ik een mail kreeg dat hij beschikbaar was kon ik hem alsnog niet bestellen vanwege 0 voorraad. Uiteindelijk heb ik er maar een op eBay gekocht uit Engeland omdat de founders edition kaarten nooit lijken te zijn uitgebracht in Nederland.

Nog steeds niet trouwens, ook niet voor de andere modellen. Het zou beter zijn wanneer Nvidia de founders edition kaarten via haar board partners zou verkopen, net als bij de GTX 1080 serie. (Ik heb lang met tevredenheid een "MSI Geforce GTX 1080 founders edition" gehad, wat gewoon een referentiekaart is uit de nvidia fabriek.
Van diverse bronnen hebben we vernomen dat custom modellen van de RTX 3080 Ti nog veel duurder zullen zijn. Alleen de inkoopprijs voor winkels zou al significant hoger liggen dan de adviesprijs die Nvidia hanteert. Als we kijken naar de huidige marktprijzen voor RTX 3080's en RTX 3090's die op voorraad zijn, zou het ons niet verbazen als de RTX 3080 Ti in de praktijk al gauw rond de 2400 euro gaat kosten
Een 3080 op voorraad wordt nu verkocht voor 2000 euro. Ik wilde morgen nog wel eens een poging gaan wagen voor wat vrienden, maar geen enkele webshop gaat een aftermarket versie voor minder verkopen dan de prijs waarvoor ze nu een 3080 verkopen. In die zin gaat het eerste getal van de prijs gewoon een 2 zijn en het totale bedrag (voor de komma) uit 4 cijfers bestaan. Daar is gewoon geen enkele twijfel over.

NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition Review
Palit GeForce RTX 3080 Ti GamingPro Review
EVGA GeForce RTX 3080 Ti FTW3 Ultra Review
Zotac GeForce RTX 3080 Ti AMP HoloBlack Review
ASUS GeForce RTX 3080 Ti STRIX LC Liquid Cooled Review
MSI GeForce RTX 3080 Ti Suprim X Review

[Reactie gewijzigd door Paprika op 2 juni 2021 15:17]

Check de evga webshop en schrijf je daar in. Heb daar nu al meerdere kaarten voor anderen vandaan geplukt en duurde gemiddeld zo'n 4 weken.
+1Anoniem: 427069
@ZeroNine2 juni 2021 17:25
Voor wat voor prijzen dan in vergelijking met de adviesprijs?
Geen idee hoe je dat hebt gedaan?
Sta bij evga ingeschreven voor de 3060TI, 3070 en 3080.
Nu al 7 Maanden, op fora precies het zelfde verhaal.
Welke varianten. De 3060TI schint het lastigste verkrijgtbaar te zijn. Maar heb er een 3070 XC3 en een 3080FTW weten te scoren. Eind 2020/begin 2021.
Deze heb ik mijn lijst staan voor ca 6 maanden.

EVGA GeForce RTX 3080 XC3 BLACK GAMING, 10G-P5-3881-KR
EVGA GeForce RTX 3080 XC3 GAMING, 10G-P5-3883-KR, 10GB GDDR6X, iCX3 Cooling, ARGB LED, Metal Backplate
EVGA GeForce RTX 3070 XC3 BLACK GAMING, 08G-P5-3751-KR, 8GB GDDR6, iCX3 Cooling, ARGB LED
EVGA GeForce RTX 3060 Ti FTW3 ULTRA GAMING, 08G-P5-3667-KR, 8GB GDDR6, iCX3 Cooling, ARGB LED, Metal Backplate
EVGA GeForce RTX 3060 Ti XC GAMING, 08G-P5-3663-KR, 8GB GDDR6, Dual-Fan, Metal Backplate
Raar, want die 3070rtx xc3 heb ik begin december bij evga weten te scoren. 2 maanden later een 3080.
Ik hetzelfde als jknl op de 3080 alle varianten. Geen mail ervan ontvangen. Eind november geregistreerd ervoor.
Ik heb hetzelfde voor een 3080xc3 sinds 20dec ingeschreven nog nooit wat gehoord..
ik ben er sinds 22 september ingeschreven voor alle 3080 kaarten.
Geen notifications nog...
Komt nog 21% btw overheen he
Correct, Dit zal in het winkelmandje worden verrekend en word bepaald op basis van waar na welk land het gestuurd word.
Evga heeft trouwens geen voorraad in de eu alle bestellingen worden verzonden uit Taiwan.
worden er dan niet ook nog allerlei importkosten bijgedaan? Of valt dat mee?
Bedankt voor de tip. De 'notificeer me' wanneer ik in de wachtrij aan de beurt bent is het meest eerlijke. Alleen vind ik de tijdvak van 8 uur om de bestelling te plaatsen aan de krappe kant. Stel je gaat slapen en wordt de volgende ochtend wakker, dan heb je dikke pech als je tijdens je slaap de bestelling had 'moeten' plaatsen.
Evga heeft aan gegeven dat ze alleen tijdens lokale kantooruren uitnodigingen sturen.
Dus je mag er van uitgaan dat je na 7 uur avonds geen bericht krijgt.
Volgens mij gaat het hier om Evga Duitsland van wie de kantooruren word aangehouden

[Reactie gewijzigd door jknl op 2 juni 2021 19:48]

Dat wist ik nog niet, maar fijn om te lezen! Dan is dat een fijne service van EVGA.

Bedankt voor de opheldering :)

Nu nog wachten (waarschijnlijk heeeeel lang)
Ik ben EVGA Elite member (net mijn 1080TI geregistreerd) maar is het de bedoeling om tot de exacte release tijd `June 3 at 6AM PDT / 3PM CEST` woensdag 15:00 te wachten en dan naar de product pagina gaan, product kiezen en daar auto-notify te kiezen?

[Reactie gewijzigd door MrVegeta op 2 juni 2021 22:47]

Enig idee wanneer ze daar online komen? Is dat ook altijd op de officiele release datum? :)
Geen vast schema bij evga helaas
https://www.element35gaming.com/ Deze site laat zien waar ze zijn met leveren. Bijvoorbeeld de 3080 xc3 ultra gaming is nogsteeds op launchdate om 11:04 met leveren..
Daar klopt dan weinig van, aangezien er een 3080 XC3 in de tuissentijd bij mij op de deurmat is beland :D.
Check de evga webshop en schrijf je daar in. Heb daar nu al meerdere kaarten voor anderen vandaan geplukt en duurde gemiddeld zo'n 4 weken.
Kun je gelijk een nieuwe voeding kopen, de FTW3 is een grootverbruiker. ook 3080 en 3090.
Ik ga voor 10fps geen Ti kopen, maar hou lekker mijn RTX3080
Mooi undervoltje doen en je zit rond de 240watt verbruik naar mijn ervaring.
Doen trouwens meer fabrikanten dit. Verkopen op hun eigen site voor redelijke normale prijzen?

Waarom kun je niet bij elke kaart een notificatie doen?

[Reactie gewijzigd door jaaoie17 op 8 juni 2021 10:37]

Voor zover ik weet niet, in ieder geval niet met een directe waiting list.
tja daar gaan we dan, marge is niet vies...
https://azerty.nl/categor...ing=15&limit=30&view=grid

en kom idd niet meer op evga site :-D

Amazon 1 op voorraad voor 2k...

[Reactie gewijzigd door Boefmans op 3 juni 2021 15:53]

Dit was dan ook wel een van de meest veilige "bets" die ik ooit heb gemaakt :+.
Heb je mijn V&A historie wel gezien? Je zegt dit denk ik tegen de foute persoon.
Voor vrienden? Voor vrienden die je maakt via V&A? tegen een extra fee ;) :+
Dat hoeft toch helemaal niet?
Ik sta ook nog op lijsten voor een PS5s, terwijl ik er al 1 heb. Die gaan gewoon fee-loos naar vrienden.
Volgens mij geen uitzonderlijke situatie.
Is er ook een test op miningprestaties (om bijvoorbeeld na te gaan of er daadwerkelijk een cap is)?
Ik zou als Tweakers toch wel druk voelen om na te gaan of de prestaties (hash rates) tov een eerder uitgekomen RTX3080 minder zijn.

EDIT: Dank Trygve!

[Reactie gewijzigd door gentlemen op 2 juni 2021 15:08]

Op pagina 1 staat het genoemd:
Een korte test leert ons dat de hashrate van de RTX 3080 Ti met 55MH/s inderdaad een stuk lager is dan de 104MH/s en 85MH/s die we op respectievelijk de RTX 3090 en RTX 3080 meten.
Goed artikel, wat ik nu nog niet begrijp is waarom de Nvidia kaarten niet voor MSRP verkocht moeten worden?

De nieuwe XBOX en PS5 zijn ook niet te krijgen, maar de beperkte exemplaren die soms toch binnenkomen bij normale retailers worden gewoon voor MSRP verkocht, geen euro erboven.

Waarom kan Microsoft en Sony wel een max prijs afdwingen, en Nvidia niet? De volledige keten maakt nu exorbitante winst op de verkoop van deze kaarten. Vraag en aanbod is natuurlijk prima, maar niet als het door bulk opkopers (Miners) en scalpers gebruikt wordt om enorm aan te verdienen.
Heel simpel, Nvidia heeft zijn eigen kaarten (FE), andere fabrikanten hebben hun eigen kaarten met reskins en mogen daarom ook zelf bepalen wat zij ervoor vragen. Bij sony of microsoft heb je een standaard Xbox en PS5 en geen andere fabrikanten die eigen Ps5/Xbox maken met reskins.

[Reactie gewijzigd door timetje100 op 2 juni 2021 15:52]

Toch raar dat je bij Nvidia zelf überhaupt geen kaarten kunt bestellen. Dat kan bij AMD wel (als je geluk hebt dan).
Dat kan wel, maar NL heeft geen eigen distributiepunt. Voor Nvidia valt Nederland onder Duitsland, en Belgie onder Frankrijk.
Dat betekent op het goede moment bestellen bij respectievelijk Notebooksbilliger.de en LDLC.com, met een zelfde opzet als AMD.com, maar dan zonder strak schema (dus : zonder reservering of voorverkoop).
Dat gezegd hebbende : er is goede hoop dat morgenmiddag via die kanalen de eerste Ti's aangeboden worden - dus kwestie van de bekende Discords in de gaten houden.
MSRP is Manufacturer's Suggested Retail Price. Die suggested staat er niet zomaar in en heeft veel legal complicaties. Veelal draait dit om het feit dat prijsafspraken maken verboden is. Jij mag als manufactorer uiteraard je verkoopsprijs bepalen maar wat iedereen anders er mee doet is enkel en alleen aan de markt.

Ik denk dat de vraag eerder omgekeerd moet zijn. Hoe komt het dat MS en Sony er wel in slagen om wel hun msrp aan te houden?

EDIT: misschien wel even erbij zetten dat de MSRP meestal gebruikt wordt om de prijs te verhogen. Ik verkoop iets aan de distributeur voor €100, de msrp is €150 om je wat marge te geven. Ik mag als manufactorer niet zeggen dat de minimumprijs 150 is want dat zijn illegale prijsafspraken. De distributeur is dus vrij om je dan toch korting te geven op de msrp. In dit geval is het omgekeerde van toepassing en dat is eerder uitzonderlijk.

[Reactie gewijzigd door jfdaniels op 2 juni 2021 16:01]

Omdat er maar 1 Microsoft is and maar 1 Sony.

Met videokaarten heb je al gauw een paar dozijn verschillende fabrikanten die hun eigen versie van de FE maken.
Ik ken 't als Maximum Suggested Retail Price; het was (ooit) wel degelijk de bedoeling dat 't daar ophield, dacht ik.. (Blijft natuurlijk suggested.)

Ten aanzien van de vraag van @michielonline: vooral de strategie van de fabrikant denk ik, gecombineerd met eigen consumentenverkoop. Nvidia lijkt het prima te vinden en z'n eigen prijzen naar de keten toe ook fors verhoogd het hebben. Microsoft en Sony doen dat niet én verkopen zelf voor de adviesprijs aan consumenten. Dan sta je er als winkel gelijk raar op als je hoger gaat zitten.

Dat verschil in strategie komt, denk ik, omdat die laatste twee toch al nooit de bedoeling hadden aan die hardware te verdienen, maar aan de games / het ecosysteem. Nvidia moet 't daarentegen gewoon van de verkoop van de hardware zelf hebben.
Tegenwoordig is het eerder minimum suggested retail price :+
Ik zag vorige week een video over mining en als je het zo stelt als in dit filmpje dan zou mining verboden moeten worden.
Wereldwijd verbruikt men 129 terawatt energie per uur. Google verbruikt wereldwijd 12,4 terawatt per uur met zijn datacenters. De carbon emissions zijn door mining qua vervuiling even veel als geheel Argentinië. (Vervuilende kolencentrales).
Daarom is Tesla gestopt met het accepteren van crypto's. Al zou je eventueel wel je zonnepanelen kunnen gebruiken om het stroomverbruik te minimaliseren. Dus overdag minen en na zonsondergang weer stoppen.
Maar een maand ervoor was de situatie niet anders en toen begonnen ze met crypto. Meer een pump-and-dump verhaal.
Idd crypto is enorm millieuvervuilend , dat is ook zo ontworpen in veel gevallen (zie bitcoin bijvoorbeeld) en dus niet iets eenvoudig aan te passen.
Geen.Terawatt.per.uur!
Doet zó veel pijn aan mijn ogen!
We need Coal, unfortunately all industries use Coal and if you think we go green and that is so cool, and we rescue the planet, all this green "invention" need a coal unfortunately :/ .. Tesla for production cars and charging vehicle, wind farms short lasting also using Coal (20/30y everything to maintain and fix after small timelap) , solar panels made from big amount of Coal & Quartz ! Burn in 1800C, so industrialization try to keep what they do with founding "eco fellas" so they can think planet will be change, and leave big weals in peace. Bio bricket do deforestation because they have not enough of resource ... Pity when everyone trying to do the cash on anything they can.. and selling empty wishes.. something to consider https://youtu.be/Zk11vI-7czE
Wat jij zegt kan voor die landen kloppen. Dat zijn echter wel landen waar de lokale munt het niet heel goed doet en waar de lokale bevolking alternatieven zoekt. Dat ze daar geen groene stroom hebben is hel jammer, zeker gezien de zonuren daar.

Toch wil ik je op deze link wijzen:
https://www.reddit.com/r/...coin_mining_vs_financial/

En op deze link:
https://www.mastercard.co...-crypto-onto-our-network/

Maak daarvan wat je wilt. Ik heb zelf Bitcoin als afdekkingsinstrument tegen de inflatie door het eindeloze printen van de FED en de ECB en geloof heilig in cryptocurrencies en niet in alle waardemiddelen die uit de lucht geprint kunnen worden.
Het misleidende verhaal vdat het Bitcoin energie verbruik best meevalt is mij wel bekend, let er op dat ze je bewust proberen te misleiden door er niet bij te vertellen dat:

a) de huidige financiële sector heel wat meer doet dan betalingen, denk ook aan je hypotheek, verzekeringen, pensioen, ...e.d.

b) Dat het stroomverbruik van Crypto exponentieel stijgt.

Ik zou zeggen verdiep je in deze materie en help vervolgens mee de leugens hierover te bestrijden.

"Ik heb zelf Bitcoin als afdekkingsinstrument tegen de inflatie door het eindeloze printen van de FED en de ECB en geloof heilig in cryptocurrencies en niet in alle waardemiddelen die uit de lucht geprint kunnen worden. "

Grappig: juist crypto's kunnen eindeloos gemaakt worden. 21 miljoen Bitcoin zul je zeggen, jazeker, maar er zijn ook nog andere coins en als de plannen doorgaan komt er volgend jaar Bitcoin 2.0 waarvan eveneens maximaal 21 miljoen van gemaakt worden om vanaf 2023 elke dag een nieuwe Bitcoin variant uit de grond te stampen. Jij en ik kunnen als we willen ook een nieuwe Bitcoin variant uit de grond stampen en natuurlijk zullen mensen die veel Bitcoin 1.0 hebben stug proberen vol te houden dat alleen hun Bitcoin variant waarde heeft en de andere varianten niet, maar ja, er zijn ook mensen die beweren dat de Bitcoin helemaal geen waarde heeft dus waarom zou de ene versie meer waarde moeten hebben dan de andere variant?!

Maar laten we hopen dat de nieuwe varianten in ieder geval minder energie verspillen. Ether en de geplande move naar Proof of Stake zou m.i. al een stap in de goede richting zijn.

Even een klein overzicht van creatie en waardevastheid:

Valuta: monetaire toezicht houder die niet eindeloos bijdrukt maar de inflatie een beetje in de perken probeert te houden. Tevens zorg voor draagt dat de economie een beetje blijft draaien (in de jaren '30 toen gulden en $ nog aan goud gekoppeld was kreeg je tijdens de crisis deflatie met zeer nadelige gevolgen voor de economie). De ene toezichthouder is strenger en de andere drukt vlotter bij, vandaar dat b.v. de Zwitserse Frank een stuk waardevaster dan de USD, maar je daarvoor ook minder rente ontvangt op de Frank dan op de USD.

Van 1950 tot 2020 was de gemiddelde inflatie in de VS 3,44 % en de gemiddelde rente op US Treasury boven de 5%.
http://moneychimp.com/articles/econ/inflation_calculator.htm
https://www.macrotrends.n...ury-bond-rate-yield-chart


Schelpen: de hoeveelheid schelpen in de natuur staat min of meer vast, er gaan in de loop der eeuwen schelpen verloren en tevens ontstaan er weer nieuwe, maar in grote lijnen blijft de hoeveelheid stabiel. Nadeel: geen rente! (maar dat heb je bij crypto ook niet en schelpen kun je niet eindeloos bijdrukken).

Goud: Er is pakweg 198.000 Ton goud gedolven en er zit naar schatting nog zo'n 54.000 ton goud in de grond. Het grote verschil van goud met andere waardemiddelen is dat 70% van het goud gebruikt wordt voor sieraden en industriële toepassingen en hoewel er veel recycling plaatsvind en ook sieraden van tijd tot tijd worden omgesmolten, is dat natuurlijk nooit 100% waardoor de effectieve hoeveelheid goud die beschikbaar is zal dalen! Goud in omloop wordt dus op de lange termijn steeds schaarser.

Aandelen. Door inflatie stijgen de prijzen van producten / goederen / diensten en inmiddels is 90% van de wereldproductie is inmiddels afkomstig van een beursgenoteerd bedrijf. Bedrijven maken gemiddeld winst en proberen een vaste winstmarge aan te houden en als het even kan zelfs te verhogen. Historisch is de koers / winst verhouding van een bedrijf 1/14 en het historisch rendement op aandelen is dan ook pakweg 7% + inflatie. In de VS van 1950 t/m 2020: 11,5% per jaar.

Dus qua waardevastheid op lange termijn mogen wij verwachten:

Laag:
Crypto (we kunnen onbeperkt nieuwe Crypto's maken en geen rente vergoeding)

Minder laag:
Schelpen: waardevast maar geen rente

Gemiddeld:
Goud: waardevast, door gebruik neemt de effectieve hoeveelheid af, maar geen rente)
Valuta: niet waardevast, maar door monetair toezicht wordt onbeperkte creatie voorkomen en de gemiddelde rentevergoeding is hoger dan de inflatie (ja ik weet dat hij momenteel tijdelijk lager is). Let op: je moet het natuurlijk niet in een matras stoppen, dan is het nog minder waardevast dan schelpen. Geld moet je voor je laten werken!

Superieur:
Aandelen: Op lange termijn het meest rendabel, inflatie + gemiddelde winstmarge van een bedrijf.

Als je een vriendelijke overgrootouder had die voor jou in 1950 $1.000 in goud en $1.000 in aandelen had geïnvesteerd, dan was de waarde daarvan begin dit jaar:

Goud: 46.708
Aandelen: 2.272.561

Mocht je je kennis willen verdiepen dan kan ik je de volgende website van harte aanraden:
http://moneychimp.com

(al was het maar om beter te begrijpen wat je pensioenfonds aan het doen / laten is)
Optie 4 en 5: huizen resp land
Hoe Zit het dan met het stroomverbruik, is die ook gehalveerd of is dat onder full load?
Op zich is het natuurlijk wel mooi dat deze kaart op 4K Ultra zo'n 11 a 12% sneller is als de gewone 3080, en op zich zou dat ergens nog wel prijstechnisch uit te leggen gezien de huidige markt zijn als deze kaart inderdaad voor 1200 euro te koop is. Ik heb echter al prijzen van 2499 of 2599 voorbij zien komen bij Nederlandse webshops, dus dan gaat dat al helemaal niet meer op. Als je dit vergelijkt met de 2000 euro die je nu neerlegt voor een 3080 is het procentueel gezien allemaal nog niet zo heel gek.
Ik zou me ergens als potentiele koper toch ook wel zorgen maken over het stroomverbruik, de hitte en de koeler op de 3080Ti. Je hebt namelijk een 3090 met de helft aan ram in het jasje van een 3080. Ik zie reviews voorbijkomen waar de kaart rustig op 77C voor core en 89C voor geheugen komt, en de junction temperatuur op 105C ligt. :+

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 2 juni 2021 15:55]

De msrp van een founders edition 3080 zou 719 euro zijn. Hoe zie jij die rechtvaardiging voor de 10% verschil in performance, prijstechnisch?
Dat kan ook komen doordat de Founders Edition (elke $1200) zou moeten kosten in Nederland niet wordt verkocht.
Opmerking was op basis van: https://videocardz.com/ne...ounders-edition-in-europe
Het lijkt erop alsof nvidia Nederlandse kopers wel wil informeren wanneer de kaart te bestellen gaat zijn. Ik ben benieuwd of er ook daadwerkelijk kaarten leverbaar gaan zijn.

Handelaren en andere fabrikanten kunnen uiteraard ook andere prijzen vragen.

[Reactie gewijzigd door Gody op 2 juni 2021 15:21]

Nu niet idd. Ik wacht geduldig want deze kaart is ongeveer mijn rtx2080 * 2 qua prestatie. Dat zou een flinke upgrade zijn en ik wacht geduldig totdat mijn systeem het begeeft of te oud wordt. Ik kan nog prima gamen met mijn oude rtx2080. Godzijdank heb ik een 1440p G-Sync scherm en dan is het niet zo'n straf als je in CP77 maar 40-50 fps doet (high settings met RT en DLSS quality).
Tzt koop ik een geheel nieuw systeem want dan zijn ze goedkoper als los kopen. Bij zo'n kaart wil je ook meteen een goede CPU en snel RAM geheugen. Ook zul je een goede voeding willen want die kaart zal niet bepaald zuinig zijn.
In hoogzomer geen nadeel want de PC staat recht onder de airconditioning. Warmer dan 22 graden wordt het binnen niet.

Doet dat er wat toe om dit te lezen?
Zeker. Ik benadruk dus dat het niet stil ligt in GPU land. Toen ik mijn rtx2080 kocht was dat een grote wauw. Nu krap 2 jaar verder zijn de prestaties verdubbeld! Normaal als ik een upgrade deed ging het om 30-40% boost.
Voor mensen die op dit moment een gpu zoeken mis ik in de prestatie vergelijking de RX6800. Deze lijkt vanuit de AMD kant de beste prijs/prestatie te hebben en waar ook regelmatig voorraad van is. Ik heb het idee dat de RX6800XT helemaal niet te krijgen is en de RX6900XT & RX6700XT een slechte prijs/prestatie hebben. Ik kan me voorstellen dat deze niet meegenomen is omdat er eerder over geschreven is, maar ik mis 'm toch.
De 6800 XT was afgelopen donderdag wel even beperkt op voorraad, maar dat was voor het eerst sinds vijf weken ongeveer. De prijs-prestatieverhouding van de 6800 XT is vrijwel gelijk aan die van de gewone 6800: https://www.techpowerup.c...-xt-gaming-x-trio/30.html
Precies, dat is inderdaad het punt wat ik probeer te maken.
Het is logisch dat iemand die een gaming pc in elkaar wil gaan zetten de laatste benchmarks en artikelen erbij pakt en hier zijn spel in opzoekt. Nu lijkt of vanuit de AMD kant alleen de RX6700XT of de nog zeldzamere RX6800XT competative zijn. Terwijl de RX6800 voor velen een betere keus is dan de RX6700XT en minder zeldzaam dan de RX6800XT.
MSRP 3080: 699
MSRP 3080 Ti : 1199

+71% euro voor +11% prestaties = :+

Voor consumenten komt daar bovenop de torenhoge marge van de verkoper a +50%. Prijsprestatie techinisch lijkt het alsof NVIDIA 200e van de marge die de verkoper zou gaan pakken in zijn eigen MSRP heeft gestopt.

55MH/s is echt een grap een 1080 Ti haalt makkelijk 45MH/s. Je peperdure aankoop terugverdienen met ETH minen (wat btw op zijn einde loopt) zit er dus ook niet in.

Prettige wedstrijd iedereen, nieuw dieptepunt in het chipstekort
55MH/s is echt een grap een 1080 Ti haalt makkelijk 45MH/s. Je peperdure aankoop terugverdienen met ETH minen (wat btw op zijn einde loopt) zit er dus ook niet in.
Dit is maar goed ook, mag het minen in een snelle pijnlijke dood sterven.
Het is juist de bedoeling dat deze kaart niet voor miningactiviteiten gekocht gaat worden...
Maar als ie 2400 kost gaat ook niemand hem kopen...... 8)7
Als niemand hem voor die prijs koopt, dan daalt de prijs vanzelf. Top dus. Hopelijk komt er niet weer een makkelijke manier om hem alsnog volledig te unlocken voor mining.
Ja dat is afwachten, ik hoop echt dat ze het nu wel goed dichtgetimmerd hebben, maar ja alles is te kraken of te omzeilen op een of andere manier, dus ben benieuwd ;)
tja wel dus blijkbaar?
In het overzicht voor het opgenomen vermogen ontbreekt de reguliere 3080 (non-ti).
Aan de testverantwoordingen te zien kunnen de resultaten helaas niet tussen de reviews vergeleken worden. Ligt deze iets lager als de 3080ti of liggen deze dermate kort bij elkaar dat het verschil binnen de marge ligt?
Opgenomen vermogen van de normale RTX 3080 zou inmiddels er wel bij moeten staan, wellicht helpt een refresh van de pagina.
Bedankt voor het toevoegen!
Mis ik nu de geluidsproductie tabellen?
Dat klopt, we zijn momenteel bezig met een nieuwe geluidstest. Die is bijna klaar, maar voor deze review mist die data nog wel.
Toch blij dat de 6900XT via amd.com redelijk verkrijgbaar is voor €980,-. Vorige week donderdag gewoon 1 gekocht zonder script ofzo.

Gek genoeg lijkt dat in deze tijden opeens een koopje voor zo'n kaart.
Rond welke tijd had je die kaart besteld? Of weet je hoelaat AMD ongeveer hun website bevoorraad aan producten? Ben zelf ook van plan een 6900XT te bestellen namelijk.
Je moet er precies om 17:30 bij zijn, de drop is meestal om 17:33. Maar op de tweakers discord helpen ze je graag verder. Zie ook het topic op GoT. [AMD Radeon RX6000 series] Levertijden & Prijzen
Thanks! zal daar morgen even naar koekeloeren
Ik denk eerlijk gezegd dat je beter de 3000-serie links kan laten liggen en dat je beter kan wachten tot de volgende generatie uitgebracht wordt. Ik ben bang dat met alle tekorten vanuit de chip-fabrikanten dat het gewoon niet rendabel is om nu zoveel geld te investeren in een videokaart. Denk overigens ook dat met de prijzen die dik boven MSRP liggen dat het in de toekomst gewoon niet meer te doen is om een GPU te kopen. Wel dik balen, helemaal omdat er waarschijnlijk met E3 weer leuke dingen aankomen. :P
De 4000 serie word door dezelfde fabrieken gebakken waar nu een tekort is (Samsung of TSMC), dat tekort zou zo maar eens lang kunnen aanhouden
Ik had begrepen dat de tekorten hoogstwaarschijnlijk nog een jaar of twee aanhouden, dacht dat ik dat ergens gelezen had, maar kan het ook mis hebben! Zover ik weet komen er elke twee- tot drie jaar nieuwe series aan grafische kaarten vanuit Nvidia. Dus dat zou betekenen dat ergens in 2023 een nieuwe serie uit zou moeten komen, houd m'n vingers gekruist! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee