Het misleidende verhaal vdat het Bitcoin energie verbruik best meevalt is mij wel bekend, let er op dat ze je bewust proberen te misleiden door er niet bij te vertellen dat:
a) de huidige financiële sector heel wat meer doet dan betalingen, denk ook aan je hypotheek, verzekeringen, pensioen, ...e.d.
b) Dat het stroomverbruik van Crypto exponentieel stijgt.
Ik zou zeggen verdiep je in deze materie en help vervolgens mee de leugens hierover te bestrijden.
"Ik heb zelf Bitcoin als afdekkingsinstrument tegen de inflatie door het eindeloze printen van de FED en de ECB en geloof heilig in cryptocurrencies en niet in alle waardemiddelen die uit de lucht geprint kunnen worden. "
Grappig: juist crypto's kunnen eindeloos gemaakt worden. 21 miljoen Bitcoin zul je zeggen, jazeker, maar er zijn ook nog andere coins en als de plannen doorgaan komt er volgend jaar Bitcoin 2.0 waarvan eveneens maximaal 21 miljoen van gemaakt worden om vanaf 2023 elke dag een nieuwe Bitcoin variant uit de grond te stampen. Jij en ik kunnen als we willen ook een nieuwe Bitcoin variant uit de grond stampen en natuurlijk zullen mensen die veel Bitcoin 1.0 hebben stug proberen vol te houden dat alleen hun Bitcoin variant waarde heeft en de andere varianten niet, maar ja, er zijn ook mensen die beweren dat de Bitcoin helemaal geen waarde heeft dus waarom zou de ene versie meer waarde moeten hebben dan de andere variant?!
Maar laten we hopen dat de nieuwe varianten in ieder geval minder energie verspillen. Ether en de geplande move naar Proof of Stake zou m.i. al een stap in de goede richting zijn.
Even een klein overzicht van creatie en waardevastheid:
Valuta: monetaire toezicht houder die niet eindeloos bijdrukt maar de inflatie een beetje in de perken probeert te houden. Tevens zorg voor draagt dat de economie een beetje blijft draaien (in de jaren '30 toen gulden en $ nog aan goud gekoppeld was kreeg je tijdens de crisis deflatie met zeer nadelige gevolgen voor de economie). De ene toezichthouder is strenger en de andere drukt vlotter bij, vandaar dat b.v. de Zwitserse Frank een stuk waardevaster dan de USD, maar je daarvoor ook minder rente ontvangt op de Frank dan op de USD.
Van 1950 tot 2020 was de gemiddelde inflatie in de VS 3,44 % en de gemiddelde rente op US Treasury boven de 5%.
http://moneychimp.com/articles/econ/inflation_calculator.htm
https://www.macrotrends.n...ury-bond-rate-yield-chart
Schelpen: de hoeveelheid schelpen in de natuur staat min of meer vast, er gaan in de loop der eeuwen schelpen verloren en tevens ontstaan er weer nieuwe, maar in grote lijnen blijft de hoeveelheid stabiel. Nadeel: geen rente! (maar dat heb je bij crypto ook niet en schelpen kun je niet eindeloos bijdrukken).
Goud: Er is pakweg 198.000 Ton goud gedolven en er zit naar schatting nog zo'n 54.000 ton goud in de grond. Het grote verschil van goud met andere waardemiddelen is dat 70% van het goud gebruikt wordt voor sieraden en industriële toepassingen en hoewel er veel recycling plaatsvind en ook sieraden van tijd tot tijd worden omgesmolten, is dat natuurlijk nooit 100% waardoor de effectieve hoeveelheid goud die beschikbaar is zal dalen! Goud in omloop wordt dus op de lange termijn steeds schaarser.
Aandelen. Door inflatie stijgen de prijzen van producten / goederen / diensten en inmiddels is 90% van de wereldproductie is inmiddels afkomstig van een beursgenoteerd bedrijf. Bedrijven maken gemiddeld winst en proberen een vaste winstmarge aan te houden en als het even kan zelfs te verhogen. Historisch is de koers / winst verhouding van een bedrijf 1/14 en het historisch rendement op aandelen is dan ook pakweg 7% + inflatie. In de VS van 1950 t/m 2020: 11,5% per jaar.
Dus qua waardevastheid op lange termijn mogen wij verwachten:
Laag:
Crypto (we kunnen onbeperkt nieuwe Crypto's maken en geen rente vergoeding)
Minder laag:
Schelpen: waardevast maar geen rente
Gemiddeld:
Goud: waardevast, door gebruik neemt de effectieve hoeveelheid af, maar geen rente)
Valuta: niet waardevast, maar door monetair toezicht wordt onbeperkte creatie voorkomen en de gemiddelde rentevergoeding is hoger dan de inflatie (ja ik weet dat hij
momenteel tijdelijk lager is). Let op: je moet het natuurlijk niet in een matras stoppen, dan is het nog minder waardevast dan schelpen. Geld moet je voor je laten werken!
Superieur:
Aandelen: Op lange termijn het meest rendabel, inflatie + gemiddelde winstmarge van een bedrijf.
Als je een vriendelijke overgrootouder had die voor jou in 1950 $1.000 in goud en $1.000 in aandelen had geïnvesteerd, dan was de waarde daarvan begin dit jaar:
Goud: 46.708
Aandelen: 2.272.561
Mocht je je kennis willen verdiepen dan kan ik je de volgende website van harte aanraden:
http://moneychimp.com
(al was het maar om beter te begrijpen wat je pensioenfonds aan het doen / laten is)