Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Eric van Ballegoie

Reviewcöordinator

Google Nest Hub (2nd gen) Review

Assisteert nu ook in de slaapkamer

Conclusie

De Google Nest Hub (2nd gen) lijkt als twee druppels water op zijn voorganger en biedt ook alles wat de eerste Nest Hub bood, plus iets meer. Een derde microfoon zorgt voor nog betere spraakherkenning en de betere luidspreker maakt dat de nieuwe Hub beter klinkt bij muziekweergave, al is het wat ons betreft nog steeds geen écht fijne luidspreker voor muziek. Het belangrijkste verschil met zijn voorganger zit hem in de toevoeging van een Thread-radio voor (toekomstige) home-automationtoepassingen en de nieuwe Soli-radar. Met die laatste kun je een zeer beperkt aantal functies bij de nieuwe Nest Hub op afstand met handgebaren bedienen en kan het apparaat draadloos informatie over jouw slaap verzamelen.

Onze test laat zien dat de nieuwe Nest Hub slaap goed lijkt te loggen. Het apparaat herkent vrij nauwkeurig wanneer we op bed gaan liggen, in slaap vallen en ontwaken. Daarbij worden ook de ademhalingsfrequentie en perioden waarin je snurkt of hoest, gemeten en houdt de Nest Hub bij hoe het licht in de ruimte verandert. Al die data is op het scherm van de Nest Hub zelf terug te kijken en is ook beschikbaar in Google Fit.

Nadeel van deze nieuwe functie is dat je Google er letterlijk mee de slaapkamer in haalt, waarbij het apparaat de hele nacht jouw bewegingen bijhoudt en, lokaal, continu luistert of je snurkt of hoest. Het resultaat van al die metingen gaat uiteraard Googles cloud in, waarmee je de Amerikaanse techgigant van nóg meer persoonlijke data voorziet. Of je dat moet willen, is een persoonlijke afweging, maar wij raden je aan er in ieder geval goed bij stil te staan voordat je Sleep Sensing op de Nest Hub in gebruik neemt. Lijkt die slaapanalyse je wél wat? Houd er dan rekening mee dat de functie tot het eind van dit jaar gratis is, maar je er daarna waarschijnlijk een betaald abonnement voor moet afsluiten, waarbij nog onduidelijk is welke kosten daaraan verbonden zijn.

Getest

Google Nest Hub 2

Prijs bij publicatie: € 99,99

Vanaf € 98,95

Vergelijk prijzen

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (191)

Wijzig sortering
Heeft dit ding ook een wake up functie met het scherm? en zonder geluid?
Zoiets als “Hidden sound system”.

8)7 8)7 8)7
Zoiets als “Hidden sound system”.

8)7 8)7 8)7
Nee, zoals de Philips wakeup-light wekkers, wat best lekker is, om wakker mee te worden.
langzaamaan meer licht, en natuurlijke geluiden ipv keihard MEEEP MEEEP MEEEP zodat ook anderen er wakker van worden
Hij schreef zonder geluid.
Jij schrijft met natuurlijke geluiden.
Hij bedoelt dus wat anders.

MEEEP MEEEP MEEEP is toch het natuurlijk geluid van een wekker? :P
Ja, zodra je de wekker zet, kan je ervoor zorgen om wakker te worden met een steeds feller wordend scherm, neem aan dat je dat bedoelt ;)
Want dit kan niet met de huidige, daar kan ik alleen mijn lampen langzaam aan laten doen. Maar dat ervaar ik als onprettig.

Ik heb een Philips wake up light maar iedere keer geen zin om daar mijn alarm op in te stellen.
Dat scherm is niet helder genoeg hiervoor denk ik.
Wij tweakers zijn allemaal best kritisch over onze privacy, wat ik terecht vind overigens. Maar het valt me op hoe weinig mensen hier echt mee bezig zijn en zomaar een smart speaker en of dit apparaat in huis halen en zo hun leven delen met de grote tech bedrijven. Hier zou eigenlijk een soort van voorlichting voor moeten komen zodat iedereen een wel overwogen keuze kan maken.
Google zal een veel beter profiel van je opbouwen aan de hand van je zoekresultaten, dan op basis van dit apparaat. Dus als je de Google zoekmachine gebruikt, dan maakt het ook niet meer zo gek veel uit dat je een Nest Hub in je keuken plaatst. In mijn omgeving gebruikt werkelijk iedereen Google als zoekmachine. DuckDuckGo wordt in mijn kring amper gebruikt (ook niet onder de IT-ers). Een Android telefoon kan minstens dezelfde data aanleveren voor Google als deze hub.

Als je wilt weten hoe je "advertentieprofiel" er uit ziet, dan kan je dit bekijken op Google: https://adssettings.google.com. Het is inderdaad verbazend accuraat. Ik heb overigens gepersonaliseerde advertenties wel aan staan. Ze bouwen het profiel toch wel op en dan heb ik liever een relevante advertenties...

Onderhand is een leven waarbij je Google helemaal uitbant bijna niet meer te doen, zonder concessies te doen aan gebruiksgemak. Daarbij denk ik dat Google zijn beveiliging redelijk op orde heeft. De "toevallige" datavergaring is inderdaad niet sjiek, maar jouw data lijkt niet uit te lekken zoals bij veel andere bedrijven...

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 4 mei 2021 11:13]

Het helemaal wegrelativeren van hoe serieus dit probleem is lijkt mij echt onverstandig. Jij lijkt je erbij neer te leggen dat jouw gehele persoonlijke profiel bekend is bij Google (sterker nog je doet er bewust aan mee) en zegt dan kan er net zo goed een Google microfoon in je slaapkamer bij. Vreemd.

Dit probleem is gewoon echt serieus en er moet dringend iets gebeuren om het niet zomaar mogelijk te maken dat een commerciële partij volledig ongereguleerd ons hele leven binnen kan dringen en onze persoonlijke informatie zonder enige beperking kan ontfutselen. Dus ja zeker als iemand met kennis van zaken; hou jezelf alert, wijs vrienden en familie op de risico’s en geef je hier niet zo klakkeloos aan over zou ik zeggen.
Het helemaal wegrelativeren van hoe serieus dit probleem is lijkt mij echt onverstandig. Jij lijkt je erbij neer te leggen dat jouw gehele persoonlijke profiel bekend is bij Google (sterker nog je doet er bewust aan mee) en zegt dan kan er net zo goed een Google microfoon in je slaapkamer bij. Vreemd.
Dat is toch niet zo vreemd? Als je een apparaat met audio en video opname de hele dag bij je draagt van toilet bezoek tot aan je nachtkastje toe (je mobiele telefoon) dan wordt het onderscheid met een slimme speaker al snel hypocriet. De smartphone is ondertussen zo ver genormaliseerd dat er weinig anders op zit dan voor lief nemen dat een deel van de controle niet bij jezelf ligt. Als je dat hebt geaccepteerd dan is prosteren op basis van privacy tegen een apparaat als deze eigenlijk alleen mogelijk met een gezonde dosis jezelf voor de gek houden. Immers alle bezwaren die je al dan niet terecht tegen deze speaker kan hebben gelden ook voor je smartphone.
Dus ja zeker als iemand met kennis van zaken; hou jezelf alert, wijs vrienden en familie op de risico’s en geef je hier niet zo klakkeloos aan over zou ik zeggen.
Nu ben ik oprecht benieuwd op welke risico's jij vrienden en familie aan het wijzen bent :X .

Het risico dat ik zie is hetgeen in China plaats vind. Daar lijken ze de serie Person of interest na te spelen door camera systemen aan een AI te koppelen die vervolgens gaat bijhouden hoe vaak jij je moeder bezoekt dan wel een stoplicht negeert waaruit vervolgens consequenties voor je dagelijks functioneren aan worden gekoppeld. Buiten dat soort systemen zou ik me niet al te druk maken. In 2019 waren er al meer dan 2.5 miljard google devices. Het idee dat iets of iemand de hele dag bezig is met jou data is binnen die context onzinnig. In algemene zin is er daarvoor te veel data. Wat je daaraan kan (en moet?) regeluren is welke menselijke factoren handmatig door die data heen gaan graven. Kwestie van loggen en controleren.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 4 mei 2021 23:24]

Bizar hoe je gelijk door de privacy politie van Tweakers op 0 wordt gezet.
Ik zie dit hier al langer: Als je ook maar enigszins (met goede argumenten) tegen mensen in gaat die soms met twijfelachtige argumenten heel erg pro privacy zijn wordt je keihard gewdownmod.

Ik ben heel erg voor waakzaamheid. Maar tégen dat paranoide geroeptoeter en gestrooi met vage what-ifs.
Serieuze problemen zijn zaken als corona, klimaatverandering, inkomensongelijkheid, obesitas etc etc, niet de zoveelste gadget of dienst die data vergaart.

(Ok, Misschien ook dat zulke nutteloze troep steeds meer verkocht wordt)

Of en hoe je je eigen informatie deelt is een privé aangelegenheid, daarnaast heeft iedereen de mogelijkheid de kleine lettertjes te lezen en daarop te besluiten om producten, diensten of bedrijven te weigeren. Eigen verantwoordelijkheid heet dat.

Bovendien, risico's? Geef eens een goed voorbeeld, dus niet de standaard "als we straks in een dictatuur leven/dit is de natte droom van de stasi".

Het gaat bedrijven enkel om geld te verdienen, het enige gevaar is dus dat je verleid wordt tot het kopen van meer nutteloze/te dure troep.
Ik was erg benieuwd hoe dat profiel er uit zag en heb ook gepersonaliseerde advertenties aan staan. Maar de lijst die ik voor me zie is willekeuriger dan maar wat.

Ik hou blijkbaar van Honden en Katten (de meeste populaire)
Ik hou van iOS en Android (Dus blijkbaar elk os)
Pak nog 20 tech woorden en die staan er tussen.
Pak alle grote tech winkels in Nederland en die staan er tussen.
Voor de rest dingen als: Fiets en Auto.

Met andere woorden, het profiel is zo basis dat een kind van 10 deze nog had samen kunnen vatten. Valt me toch eerlijk gezegd vies tegen. Ik hou van tech en dat is ongeveer wat ze er uit konden halen...
Vergeet niet dat jouw profiel breder is dan alleen jij. Als je meerdere mensen in je huishouden hebt of vrienden die wel eens over de vloer komen met een android toestel dan zal dat ook terug te vinden zijn.

Ook kleine details worden opgepikt. Als jij dus een keer per ongeluk een stuk video met honden en katten bekijkt op YT (en die herkenning werkt echt serieus goed, heb via werk met die api mogen spelen) dan wordt dat ook bijgehouden.
Vind de lijst sowieso een beetje hit or miss. De dingen die wel kloppen zijn, zoals je zegt, vrij makkelijk te bepalen. Ik sta er vooral van te kijken hoeveel dingen er op staan waar ik me echt af vraag waarom die er staan.
Zo staat er bij mij "American Football" op, vrij hoog ook, maar ik heb hier echt 0 interesse in en ook nog nooit iets over opgezocht. Zelfde gaat op voor nog wel een dozijn begrippen. Vraag me vooral af hoe ze daar dan aan komen.
Om de indruk te wekken dat ze het niet zo goed weten :P
De lijst is alfabetisch gesorteerd dus dan staat American football vrij hoog ja :P

Maar inderdaad, ik ben er ook net doorheen gegaan en zodra het iets persoonlijker wordt staat er gewoon van alles tussen wat helemaal niet klopt. Zo denkt Google dat ik getrouwd ben met kinderen en interesse in ringen... Ehhh, minder fout kan zo ongeveer niet :+
Heb je toevallig een vriendin die graag wil trouwen, ten huwelijk gevraagd wil worden met een ring, kinderen wil en zo nu en dan ook websites bezoekt via een device wat gekoppeld is aan jouw Google account?
Precies dat, ik zou van voetbal houden. En wijn.

En waar het om gaat, geld verdienen: waarom krijg ik nog steeds reclames voor Tv's, computers ect., nadat ik het al gekocht heb en de komende 5 jaar echt geen nieuwe/nog een ga kopen.
Dat gebruiksgemak valt naar mijn idee wel mee. Niemand heeft dit product nodig, los van een afdeling binnen Google zelf om de investering terug te verdienen. Zo'n unit kijkt en luistert ook mee tijdens andere activiteiten. Iedereen staat vrij om het te kopen, maar die inbreuk op privacy zou de meeste mensen moeten ontmoedigen het te kopen. Zolang je woont in een veilige en stabiele omgeving is het wel te overzien, maar we hebben recent genoeg voorbeelden gezien van het tempo waarin dat kan omslaan.

We lijken onszelf soms erg makkelijk 'afhankelijk' te maken (of voelen) van technologie of diensten, waar we in de praktijk vaak ook prima zonder kunnen.
De meeste mensen worden niet niet ontmoedigd als je de verkopen ziet.

En wat slaat er precies snel en hoe om? Ik vraag me af over welke voorbeelden je het hebt. Het enige wat ik kan bedenken is fake news, maar ook daar geldt: eigen verantwoordelijkheid.

Zoals @thanalas hieronder zegt, adblockers. Niet zozeer om het profiel, maar om sites lees- en toonbaar te houden.
Fake news is één ding, maar doelde met name op politieke stabiliteit in een land/continent. Privacy is een voorwaarde voor 'vrijheid', en als mensen dat niet serieus nemen brokkelt automatisch ook je vrijheid af. De afgelopen 5-10 jaar zijn er voldoende voorbeelden voorbij gekomen van 'stabiele' en 'veilige' landen waar het bewind in relatief korte tijd een omslag heeft gemaakt, niet per sé in het voordeel van de inwoners. Profielen en andere data over inwoners kunnen dan ineens omslaan in een serieus risico.

En je kunt vooraf niet weten wat later mogelijk goed of fout gaat zijn, dus iets of iemand 'alles' laten meeluisteren/vastleggen lijkt me vanuit die optiek redelijk onwenselijk.

edit: De advertenties zijn het probleem dus niet, wel de profielen en dataverzameling erachter.

[Reactie gewijzigd door epoman op 5 mei 2021 09:59]

Ok, maar dan hebben we het in mijn ogen meer over sociale media (berichten), niet over advertenties voor producten en diensten die puur om verkoop/geld gaan.

Zoals hier meer aangegeven wordt, we hebben allemaal al een smartphone die we zelf, en de mensen om ons heen, de hele dag nog dichter bij ons dragen.

In theorie kan alles al opgenomen en iedereen gevolgd worden. En om je te identificeren zijn we allang voorbij gezichts- en stemherkenning. Hoe je typt, hoe je loopt etc etc.

Big brother is here, en gaat niet meer weg
Snap ik, maar dit is wéér een stap verder en da's niet een ontwikkeling die je zou moeten stimuleren. Gelukkig mag iedereen dat voor zichzelf bepalen, want we leven momenteel in een vrij land.
Waarom zou je uberhaupt advertenties willen zien, of ze nou gepersonaliseerd zijn of niet?

Lang leve adblockers!

Ik zie niet in waarom ik Google moet helpen een nog accurater profiel van mezelf op te stellen.
Ik hoop dat je voor alle websites waar je in jouw ogen kwalitatieve content te zien krijgt ook een abonnement afneemt (indien mogelijk). Advertenties zijn een verdienmodel voor content makers. Als je ze het verdienmodel ontneemt ben ik van mening dat ze de mogelijkheid moeten hebben om je op een andere manier te laten betalen voor de content.

Ik kan moeilijk in de supermarkt een hap van een brood nemen om vervolgens zonder te betalen naar buiten te lopen omdat de wachtrij bij de kassa mij niet aanstaat.
Het is heel simpel: je bent niet verplicht om advertenties te bekijken (of tracking toe te staan). Op de sites waar het niet mogelijk is om dat te doen blijf ik gewoon weg.

Tweakers heeft bijvoorbeeld voor mij vooral meerwaarde door de gemeenschap, die door de tijd heen al flink veranderd is. Als sites koste wat kost het antieke advertenties-verdienmodel willen blijven vasthouden dan moeten ze dat vooral zelf weten. Ik verwacht dat ze dan de dode bomenmedia achterna zullen gaan...
Wellicht dat de meeste mensen al een weloverwogen keuze hebben gemaakt en dat ze de voordelen van dit soort producten groter vinden dan de nadelen. Je kunt van alles vinden van Google maar ze zijn behoorlijk transparant over wat ze doen, en er zijn geen grote schandalen van datamisbruik. Ja, ze gebruiken je data om advertenties te kunnen verkopen, maar voor zover ik weet is data nog nooit verkocht aan derden. Het zit allemaal veilig in de Google kluis. Wat dat betreft is Google beter te vertrouwen dan vrijwel alle andere bedrijven en organisaties waar we mee te maken hebben.
Het valt me op dat het sentiment vaak valt richting 'ze weten toch al alles van me, dus dan maakt $product ook niet meer uit'. Zo werkt het natuurlijk niet. Dit apparaat is vakkundig door Google bedacht om de dataverzameling over jou nog verder te vergroten. Het dient niet om je leven gemakkelijker te maken, dat is het sausje wat Google er overheen giet. Het gaat Google om zoveel mogelijk data over jou, zodat ze nog beter advertenties kunnen verkopen.

Google gaat inderdaad redelijk netjes om met je data. Toch denk ik dat mensen te weinig weten over hoe die data wordt gebruikt, om een weloverwogen keus te maken. De advertenties die je te zien krijgt, beinvloeden je wel. Met het Cambridge Analytica schandaal hebben we gezien hoe Facebook (een andere partij die data over je verzamelt) verkiezingen kan beinvloeden. Maar Google kan jouw gedrag ook beinvloeden, door je net op het goede moment een advertentie te laten zien.

Een voorbeeld. Google weet dus hoe goed je slaapt. Stel dat uit onderzoek blijkt dat mensen die een keer slechter slapen, makkelijker toegeven aan verleidingen. Dan kunnen ze je een advertentie voor een vliegreis laten zien. Een reis die je anders misschien helemaal niet gemaakt zou hebben, maar omdat Google jouw zwakke momenten kent, kunnen ze je precies voorspiegelen waar je waarschijnlijk op gaat reageren. Ze kunnen zelfs de prijs aanpassen aan wat ze denken dat jij ervoor over hebt. Dan heb je er dus nadeel van zonder dat je dat in de gaten hebt.

Denk je echt dat de meeste mensen zich dit realiseren? Want dat is nodig om een weloverwogen keus te maken. Ik betwijfel het.
Dus ik ga op reis die ik eigenlijk niet gepland had en Google regelt ook nog een korting EN het blijkt dan onder het motto te vallen van “probeer elke dag iets nieuws” immers de reis stond nooit op de planning en in the end was het een prima reis nee laat ik zeggen potverdorie had ik dat maar eerder gedaan reis, en dan zeg jij dat het in mijn nadeel werkt.

Ik snap je strekking wat je bedoelt maar nee zo gaat het dan dus niet
Ik bedoelde natuurlijk dat Google de prijs verhoogt, als ze uit je andere gegevens kunnen opmaken dat je wel meer kunt betalen. Ze zullen de prijs alleen verlagen als ze denken dat je het anders niet zou doen.

Nogmaals, je moet een weloverwogen afweging maken en de uitkomst daarvan kan ook zijn dat je het wel prima vindt. Maar je moet je wel realiseren dat je beinvloed wordt, dat het niet zuiver je eigen keus is.
Google bepaalt de prijzen niet van wat je koopt, dat doet de adverteerder. In het verleden is het wel eens wat geëxperimenteerd met hogere prijzen voor Apple gebruikers, maar dat was niet zo'n succes dacht ik.

Daarnaast is het een hardnekkig sprookje dat de prijzen voor vliegreizen worden beïnvloed door je klikgedrag. Die prijzen worden door allerlei factoren beïnvloed en schommelen daardoor voortdurend. Mensen zijn echter altijd op zoek naar oorzaak-gevolg relaties (liefst spannende verborgen oorzaken), ook wanneer die er niet zijn en gewoon toeval zijn.
En welk nadeel heeft me dat tot nu toe bezorgd?
voordelen:
-Reclame die me wel interesseert(als ik er dan toch moet hebben)
-topics die me interesseren ipv random rommel
-handige functionaliteit met smart devices
-intuitive toestellen
-...
Precies
Ik gebruik mijn Nest Hub als smart speaker, wekker, voor t weer en soms om woorden op te zoeken
Nou, Spotify weet al precies wat ik luister en die woorden zou ik sws opzoeken via Google
Dus zo veel heeft Google er niet aan
Met hun andere services kunnen ze veel meer data verzamelen, waar ik overigens ook geen probleem mee heb
@jwtje geheel met je eens, hoewel de Amerikanen er een staaltje van hebben om heel erg goed naar andere te wijzen, maar zelf de ergste zijn en alles verzamelen wat mogelijk is.
Je hebt altijd nog de keuze om geen smartphone te nemen of een Google Hub.
Tja, als nieuwsgierige techneut is dat enorm tegenstrijdig, ik zelf wil ook overal aan ruiken en vaak voorop lopen met de eerste generatie wat uit komt. Hoe geavanceerd wil je het hebben en wat heb je werkelijk echt nodig om een smarthome te kunnen bedienen ;-)
Wat houdt je tegen, gat in de markt kennelijk :)
De waarheid is gelukkig een pak genuanceerder. ;)
Het zou mij aan mijn r**t roesten of ze wat horen.
Denk dat voorlichting geen zin heeft.
Mensen klagen over privacy maar ondertussen wel een selfie maken bij de HEMA met een tompoes.
Ik vraag me hardop af of je het niet kan voorkomen en anders doet een ander het wel. ;)
Wat is anno 2021 nog privacy met big data O-)
Niets.
Snap ook niet wat het probleem is met de slaapkamer.
Wie goed werk levert hoeft zich niet te schamen :)
Er gebeuren wel meer dingen in de slaapkamer dan alleen snurken of hoesten. Daar moet je geen luistervink bij willen hebben. Ik snap dan dus ook echt niet dat mensen zoiets in huis, en in dit geval in de slaapkamer, halen.

Ja, het is handig allemaal, maar die paar seconden om het licht uit te doen of de rolluiken naar beneden te halen heb ik er wel voor over ipv een constant opnemend device in mijn buurt te hebben die alles wat je zegt analyseert.
Het is een ingewikkelde kwestie. Van Facebook of Google weet je dat ze belang hebben bij data. Bij Apple is dat al minder. Maar ik zet ook geen HomePod in mijn slaapkamer.
Aan de andere kant mijn iPhone ligt er wel. Ik geef Apple het voordeel van de twijfel maar ik vraag me af of bepaalde audio niet ook al bij de inlichtingendiensten is.
Nog los van de inlichtingendiensten is dit soort data gewoon geld waard en iedereen heeft belang bij geld. Bij Google en Facebook ligt de handel van deze data misschien meer op de voorgrond, maar ik denk niet dat het verstandig is om andere bedrijven daarom maar standaard het voordeel van de twijfel te geven.

Gaat mij hier puur om de redenatie. Ik heb zelf ook mijn telefoon op het nachtkastje liggen.
Jawel, zwangerschap kunnen voorspellen is ook een ding :p zodat je nog meer advertenties voor babyspullen of als je het niet voldoende doet reclame voor speeltjes krijgen :p
Het krijgen van kinderen is ook een van de weinige momenten in ons leven dat we een drastische verandering in ons aankooppatroon doorvoeren.

Daar hebben verkopers en fabrikanten natuurlijk maar wat graag een voorsprong op de concurrentie door jou meer op hun producten voor die nieuwe levensfase te wijzen.
En als je dat dan toch graag wilt, zijn er ook nog opensource alternatieven als Mycroft, OpenAssistant en Jasper. Dat werkt misschien iets minder soepel (al laat de Google Assistent in ieder geval op telefoon ook meer dan genoeg te wensen over) maar het is wat mij betreft eindeloos veel beter dan een Google microfoon op het nachtkastje, als je dan toch dergelijke functionaliteit wenst.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 4 mei 2021 10:45]

Ik begrijp je verhaal, maar heb je dan ook geen telefoon in je slaapkamer?
Eerder dacht ik er namelijk precies zo over; wat moet ik met zo'n afluisterding. Toegegeven, als er een camera in zou zitten hoeft het van mij sowieso niét in de slaapkamer. Maar een microfoon heb ik in de vorm van een telefoon in principe ook altijd bij me.

Overigens heb ik zelf (nog) geen assistent in de slaapkamer, maar heb ik wel de neiging om dat aan te schaffen. Als een soort veredeld entertainment systeem met assistent en wekker is dat best geinig :)

[Reactie gewijzigd door sanderth op 4 mei 2021 10:46]

Ik begrijp je verhaal, maar heb je dan ook geen telefoon in je slaapkamer?
Ja, maar bewust met "Hé Siri" uit! Zodat er niet geluisterd wordt als ik niet wil dat er geluisterd wordt.
De assistent op mijn (Android) telefoon staat ook uit, maar ik weet niet of dat een garantie is dat niemand je zou kunnen afluisteren als ze dat al zouden willen.
Garanties heb je nooit, maar als het werkt zoals het zou moeten werken, dan werkt het met OK Google net zoals bij Hé Siri: uit is uit, en er luistert niemand altijd mee. Wel zo veilig!
Siri is niet het de enige die gebruik kan maken van de microfoon. Bij een nest hub moet je 1 bedrijf vertrouwen. Bij een smart phone moet je eigenlijk elke app vertrouwen.
Niet elke app. Heeft toegang tot mijn microfoon of cam.
Een kwaadwillende app kan dat omzeilen.
En zeg je dan "Hé Siri, aan!" als ze weer aan moet?
Nee ik wist het niet, dus ik vroeg het uit pure naïviteit.
Geen idee waarom je op +2 staat, waarschijnlijk Fandroids...
Waarom moet dat nou?
Toegegeven, als er een camera in zou zitten hoeft het van mij sowieso niét in de slaapkamer. Maar een microfoon heb ik in de vorm van een telefoon in principe ook altijd bij me.
En een camera dus ook.
Klopt, eigenlijk is dat ook al vrij ingrijpend. Toch vind ik een apparaat dat op een vaste plek staat, mét camera iets ingrijpender :+

Misschien is dat ook gewoon mijn verkapte logica :)
Overigens heb ik zelf (nog) geen assistent in de slaapkamer, maar heb ik wel de neiging om dat aan te schaffen. Als een soort veredeld entertainment systeem met assistent en wekker is dat best geinig :)
Je bedoelt, je zoekt een partner.
Goeie, maar dan moet ik er straks 2 aanschaffen :+

Zonder ongein trouwens, m'n vriendin heeft thuis al een Nest Mini in haar slaapkamer. Die zal er dus niet zo'n probleem mee hebben :P
Je telefoon staat niet heel de nacht te luisteren, want als dat wel zo zou zijn was je accu 's ochtends leeg.
Een apparaat met een stekker heeft dat probleem niet.
Menig smartphone wordt in de nacht opgeladen toch? Althans, bij mij wel.
Dan is het ook een apparaat met een stekker
Heb je je telefoon 's nachts ook niet op de slaapkamer?
Ik niet, die ligt beneden op de lader

Ik ken veel mensen die geen smartphone op de slaapkamer hebben, verbaas me over je +2 waardering ?
verbaas me over je +2 waardering
Ik ook eerlijk gezegd... XD

Maar er zijn veel mensen die dezelfde opinie erop na houden, maar tegelijk wel altijd hun telefoon bij zich hebben met een assistent die aan staat. En daar vraag ik dan eerst na, voordat ik "uit de hoogte" ga uitleggen dat dat eigenlijk precies hetzelfde is.
Een mobiele telefoon staat niet de hele nacht te luisteren. Dat zou de batterij ook niet aankunnen.
Deze Nest Hub heeft gewoon een stekker en staat wel de hele nacht te luisteren.
Ik stel gewoon een vraag, waarom zo verdedigend? En zeker heeft dat wat ermee te maken, omdat het grootste deel van de mensen zijn/haar assistent 's nachts niet uitzet.
Ik vind het dan ook jammer dat je mijn vraag direct degradeert tot "kant noch wal".
[...]omdat het grootste deel van de mensen zijn/haar assistent 's nachts niet uitzet.
Ik vind het dan [...]
Dat is een aanname neem ik aan? Past wel handig bij je mening.
Er zal vast geen feitenonderzoek naar geweest zijn, maar denk even logisch na. Natuurlijk zet de meerderheid het niet uit.

Waarschijnlijk ben je zelf ook een persoon die z'n settings aanpast als het nodig is en het vanzelf eens vergeet en er nooit meer bij stil staat. Allemaal aannames. Wel op basis van menselijk gedrag.
Mwah. Ik heb zelf geen assistent in gebruik. Maar vroeger als je je telefoon op airplane mode zette schakelde dat ook je assistent uit. Volgens mij kunnen ze tegenwoordig wel wat basic dingen maar niets geavanceerd.

De meeste mensen die ik ken zetten 's avonds hun telefoon op airplane mode.
Was hier maar een onderzoek naar gedaan. Ik ken ze namelijk niet :)
Dat is inderdaad een aanname. Naar mijn gevoel ook best een aannemelijke, maar het kan inderdaad zijn dat ik ernaast zit.

Welke mening heb je het overigens over?
Zou grappig zijn als je gepersonaliseerde reclame krijgt hoe je het langer vol kan houden :+
Ik vond de ondertitel van het artikel ook al dubieus. Het is wachten op het moment dat de AI van Google aanwijzingen tijdens de sex gaat geven ;)
Kan je met de gen 2 nou wel videobellen?
Stond me bij dat dat met de eerste niet ging omdat hij geen video kon verzenden.
Er zit geen camera op dus je kan niet video uitbellen.
Een inkomende video oproep kan je wel met beeld zien dacht ik. Ik gebruik het eigenlijk nooit daarvoor.
Er zit nog steeds geen camera op, dus je kan alleen beeld ontvangen
De Hub Max heeft wel een camera, maar die wordt hier niet verkocht
Videobellen kan niet, een camera ontbreekt. Je kan wel audio-bellen via Google Duo.
Video bellen kan op zowel de eerste als tweede generatie, maar door gebrek aan camera kan je enkel beeld ontvangen.
Voor veel use cases is dit voldoende.
Noem mij vreemd, maar ik wil zo’n ding echt niet naast mijn bed hebben. :/
Lijkt mij niet vreemd. Ik kan mij voorstellen dat dit voor veel mensen, inclusief mijzelf, toch wel erg indringend is.
Ik gebruik wel gewoon mijn Versa 2 om mijn slaap te tracken, en een Nest Hub op m'n bureau, maar ik heb nou ook niet echt behoefte aan Google die alle slaapkamergesprekken gaat opnemen, en recepten opzoeken terwijl ik in bed lig doe ik ook niet heel vaak
De microfoon kan ook gewoon fysiek uitgezet worden hoor :)
Ligt uw smartphone dan ook niet naast uw bed?
Die is niet van Google (of heeft Android erop) ;)
Dan heb je recht van spreken :)
Nee natuurlijk niet!
De Nest Hub staat je 24 uur per dag af te luisteren. Een mobiel doet dat niet.
Iets met netstroom versus accu.
Maar toch is de info dat je via uw mobiel door geeft vele malen groter dan die slimme speaker...
Toen de eerste treinen kwamen gingen de koeien ook geen melk meer geven.
Velen denken dat de vaccins u in apen gaan veranderen.
En sommigen denken dat google 24/7 luistert naar die speaker.

Zo interessant ben je heus niet hoor ;)
De Nest staat 24/7 met haar microfoon te luisteren. Dat is een feit.
Wat Google met eventuele gesprekken doet die zijn opgevangen dat weet alleen Google.

De smartphone bevat veel gegevens die in het geval van Android direct naar Google worden verzonden.
Maar een mobiel luistert niet 24/7 via zijn microfoon. Dat is een feit. Simpelweg omdat je accu dat niet trekt.
Het is heel wat genuanceerder dan wat jij beweert.
Hij staat te wachten op het hey/ok google command, dat is offline.
Pas na dat command gaat hij online luisteren. En dat is als jij de microfoon niet uit zet.

Maar persoonlijk zal mij dat worst wezen. Als zij er in slagen mijn West Vlaams dialect te ontcijferen verdienen ze mijn data :D
Uit opnames uit het verleden is gebleken dat een dergelijk apparaat ook regelmatig onbedoeld afgaat. Daarnaast blijkt dat ook de periode voordat je het commando noemt naar Google wordt doorgestuurd.

De enige reden dat Google jouw data niet op straat gooit, is dat het waardevolle gegevens zijn waar ze veel geld aan kunnen verdienen. Voor nu althans; de situatie kan over 10 jaar heel anders zijn. Eenmaal gegeven data kan niet terug worden genomen. Niet-gegeven data kan ook niet worden misbruikt.
Hangt waarschijnlijk van de taal en zo af, maar hier gaat die zo goed als nooit ongewild af. Dat is duidelijk merkbaar door het geluidsignaal bij de ok/hey google.
Kan ook door het dialect zijn natuurlijk :)
Het verschil is dat Google wel degelijk 24/7 (kan) luisteren naar die speaker. Het gebeurt op willekeurige momenten, dus ook als je tijdens de daad iets roept dat voldoende op "hey google" lijkt, om maar een zijstraat te noemen. Tijdens gewone gesprekken zie ik het kreng ook zo nu en dan wakker worden, dus zo vreemd is die gedachte niet. Nou vertrouw ik Google opzich wel een klein beetje dat ze niet zomaar gestructureerd gaan lopen afluisteren, maar in tegenstelling tot bij die koeien of die vaccins is er wel degelijk een technische mogelijkheid dat de nadelen gerealiseerd worden, dus vroeg of laat gebeurt dat ook een keer.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 mei 2021 20:08]

Schaam jij u dan zo hard voor uw daad? Wie goed werk levert moet niet verlegen zijn :+
Niet dat ik op de stoep mijn huiswerk zou maken.
Maar dat een Indiër toevallig wat discreet gehijg moet aanhoren zal me worst wezen.

Wie kinderen heeft weet dat hij sowieso al moet opletten om niet betrapt te worden. Die speaker er bij verandert weinig eerlijk gezegd.
Daar kom jij later ook wel nog achter ;)
Dan is er vast wel iets anders dat je te verbergen hebt, ook als je dat nog niet weet want iedereen heeft wat te verbergen. Misschien praat je in je slaap over de bedrijfsgeheimen van je baas ofzo. Er is basaal een technische mogelijkheid aanwezig om informatie te lekken dus vroeg of laat gaat dat een keer gebeuren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 7 mei 2021 20:22]

Je hebt wel heel veel fantasie. :)
We hebben hier een alternatief wat wel zo prettig is, het laat eenvoudig alle camera's zien in en buiten het huis, als iemand de deurbel indrukt zien we dat ook direct en kunnen we de deur ontgrendelen, voice/video calls worden daar tevens naar gerouted.

Ik snap dat men die apparaten enerzijds indringend vindt, echter tegelijkertijd een stukje veiligheid tegen onbekende van buitenaf is wel zo prettig. Daarnaast zijn deze apparaten relatief goedkoop tov commerciele beveiliging. Bij ons hebben we in iedere retail winkel een 6 tal camera's hangen en zonder verdere service kosten die ons een kleine 2500 euro per opzet. En als privacy echt een ding is, neem ik aan dat in je slaapkamer niets digitaals is, immers mobieltjes en smart speakers loggen net zo hard alles.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 4 mei 2021 10:52]

Mijn vriendin kan er ook wat van hoor. Maar goed, dan luistert er in ieder geval niet een heel team in India mee
Noem mij vreemd, maar ik wil zo’n ding echt niet naast mijn bed hebben. :/
Noem mij vreemd, maar ik wil zo’n ding echt niet in mijn huis hebben. :/
Dat was ook het eerste wat ik dacht! Google is toch wel het laatste bedrijf (nouja misschien Facebook) wat ik wil toelaten in mijn slaapkamer! Maar eerlijk is eerlijk: mijn telefoon ligt daar regelmatig, dus Google is al in mijn slaapkamer. Toch heb ik daar iets minder moeite mee. Android is redelijk dichtgetimmerd, als je je privacy-instellingen een beetje behoudend zet.
Google begint meer en meer geld te vragen voor functies die vroeger gratis waren, terwijl ze nog steeds even hardnekkig data verzamelen en gebruiken.

Ik kon nog leven met het gratis product in ruil voor data mogen gebruiken, maar nu zit het helemaal scheef. Reden voor mij om meer en meer alternatieven te onderzoeken voor al hun diensten (Photos, Gmail, Drive, search, etc)
Het is een dun randje. Ik ben helemaal klaar met YouTube, door de ads, helemaal klaar met google, omdat de eerste pagina alleen maar reclames zijn. Maar voor mijn werk heb ik dan wel weer de G Suite, omdat ik het toch wel erg fijn vind werken. Zou het liefst zonder google verder het leven in gaan, maar dat vergt een grote inspanning die ik als eenpitter op dit moment niet de moeite vind.

Overigens vind ik het wel nog steeds eng dat google mijn fotos gebruikt om het deep learning algoritme sterker te maken zodat we straks een google AI hebben die mijn vrienden kan herkennen zonder dat daar ooit 'toestemming' voor is gegeven. (daar betaal ik overigens ook voor) En zelfs als ik niet mee doe, gaat die AI het bereiken omdat iedereen gratis hun fotos host. Ik weet met die gasten eigenlijk niet wat ze nou echt under the hood doen. Terminator of wereldverbeteraar?
Vooral geld verdienen zeker? No matter what?
Ja al is dat niet de bedrijfscultuur die ze uitstralen. Happy people, happy workplace, wereldverbeteraars. En heel veel geld verdienen. Ik denk dat ze zelf niet doorhebben dat elke module die een tak van google programmeert leidt tot een enorm complex algoritme waarin alleen het algoritme zelf nog de complexiteit begrijpt. Et voila. Terminator. :)

Overigens vind ik het raar dat Facebook altijd onder vuur licht in de publieke opinie en google niet.

On topic: ik ga nooit zo een apparaat in huis halen, nooit nodig gehad totdat google home voor me kookt en de was ophangt.

[Reactie gewijzigd door GeorgesT op 5 mei 2021 21:49]

Natuurlijk is het afwachten, maar ik zie dat meer als verschuiving die niet in 1x gaat. Je kunt als bedrijf (met enige ambitie om te blijven bestaan) nu eenmaal niet van de ene op de andere dag je hele business model veranderen. Zeker niet als je Google bent in een wereld waar de meeste mensen gaan voor: gratis of niet.

Juist dit soort verschuivingen in prijs zijn voor mij een teken dat ze kijken naar andere bronnen van omzet. Ik weet niet waar je specifiek op doelt nu, maar ik gok op de Drive en Foto's? Uiteindelijk betaal je daar voor functies en meer opslag.
Google zit in een lastige positie, de markt verwacht gratis maar de markt wil ook zonder tracking (ook wel onmogelijk genoemd, zeker op langere termijn). Dan is eerst peilen wat de bereidheid tot betalen is best een goede eerste stap, zeker als je als bedrijf niet bent ingericht op iets als hardware.

Kijk naar Apple, die hoeven dit niet te doen omdat ze je een ecosysteem binnen trekken waar je moeilijk uit komt, dus even als voorbeeld: Apple Music hoeven ze niks aan te verdienen, want het is een manier om te zorgen dat jij alleen nog maar Apple devices koopt waar zij dan hun geld op verdienen. Google heeft dat niet, die maken diensten en die diensten verwachten mensen gratis. Door in kleine stapjes te gaan van gratis naar betaald kunnen ze wel mee gaan met de markt, zonder iedereen af te stoten omdat 'ze echt geen euro gaan betalen om te zoeken, ik heb recht op die informatie'.

Dit apparaat is daarnaast natuurlijk ook gewoon een apparaat met functies. Dat je dat apparaat niet gratis krijgt lijkt me niet heel gek, aangezien je ook gewoon de functies van het apparaat kunt gebruiken. Wil jij dat niet? Prima, niemand dwingt je om het te kopen, maar dat neemt niet weg dat er genoeg mensen die het wel willen.
Nee, Google (het grootste reclame bedrijf op aarde) verkoopt online advertentie ruimte aan bedrijven. Dat is hun business. En hoe gerichter die reclame getoond kan worden hoe duurder de ruimte verkocht kan worden

Ze maken die diensten bewust gratis omdat jouw bijv maar 1 keer e-mail kunnen verkopen maar ze kunnen jou wel 10 keer aan adverteerders verkopen.
De enige rede waarom dit soort dingen maken en goedkoop of gratis aanbieden is meer over je gedrag en je latente behoefde te pijlen om je de juiste reclame op het juist moment voor te schotelen.
Heb er eentje in de woonkamer staan, en samen met mijn smart devices een groot gemak. zou het niet meer willen missen.
De meeste dingen die je opnoemt kosten geld omdat ze opslag gebruiken, niet omdat ze zo hardnekkig je data verzamelen. Bovendien: Search is gratis want daar verzamelen ze nog juist wel je data mee, maar Drive? Drive betaal je voor de opslag, wat logisch is.
Ja, er staat toch ook 'duur' op de eerste foto.
Blijkbaar is de data niet waardevol genoeg om de prijs te dekken.

Niet zo gek als je kijkt hoe slecht hun advertenties werken, gepersonaliseerd of niet - kijk eens naar je profiel, wat Google denkt dat jij interessant vindt; hoe ze reclames voor een tv blijven laten zien, lang nadat je een nieuwe gekocht hebt en weer jaren vooruit kunt.

Er zijn trouwens alternatieven genoeg, als je wat ongemak voor lief neemt en bereid bent te betalen.
Gebouwd om naast je bed te staan om je slaap te registreren, maar helaas nog niet eens een wekkerradio functie ….. half werk.
Je kunt een wekker instellen met de radio, of met een routine instellen dat de radio gaat spelen nadat je wekker is gegaan. Lijkt me meer dubbel werk dan half werk, maar goed dit past wel in de hedendaagse wereld: Geen moeite doen om iets te checken, wel dingen schrijven.
Sorry, ik heb de google pagina er op nageslagen en ze zeggen dat het alleen wert in een paar talen: Opmerking: Deze functie is momenteel beschikbaar in het Engels (VS) voor alle speakers en schermen, en in het Engels (VK, Australië, Canada, Singapore, India), Spaans, Frans (Frankrijk en Canada), Duits, Italiaans en Japans voor alle speakers en de Google Nest Hub Max.
https://support.google.co...media-alarm%2Cmediawekker


en dus nog steeds niet in het Nederlands
niet ondersteund.. Werken zal het zeker doen.
ik krijg het met nederlandse commando's niet voor mekaar iig
Wekker radio met internet radio of Spotify playlist werkt als sinds gen1.
Hoezo geen wekker radio? Je kan gewoon wakker gemaakt worden met muziek of radio.
Je zegt gewoon "zet een wekker met [...] muziek".
Opmerking: Deze functie is momenteel beschikbaar in het Engels (VS) voor alle speakers en schermen, en in het Engels (VK, Australië, Canada, Singapore, India), Spaans, Frans (Frankrijk en Canada), Duits, Italiaans en Japans voor alle speakers en de Google Nest Hub Max.
Ik moet zeggen dat ik mijn Nest spul in het Engels gebruik, dus dan moet ik je op je woord geloven ;)
Met alle respect, ik heb geen assistent nodig in de slaapkamer :+
Een goed beeldschem met de juiste film toch wel? ;)
Maar size matters in de slaapkamer, dus op zo'n klein scherm? Gewoon 65" toch? :+
Duidelijk nog veel te leren :D
Daar denkt je partner anders over :+

(Sorry jongens, ik kon het niet laten. -1 me maar ;))
Met alle respect, ik heb geen assistent nodig in de slaapkamer :+
Totdat Google die blauwe pilletjes exact op het juiste moment laat bezorgen, dan ben je blij!

Even zonder gekheid: dit wil je niet in je huis, en zeker niet in je slaapkamer!
[...]

Totdat Google die blauwe pilletjes exact op het juiste moment laat bezorgen, dan ben je blij!

Even zonder gekheid: dit wil je niet in je huis, en zeker niet in je slaapkamer!
Ik heb me dat altijd afgevraagd, want de werking is ook niet instant, en hangt af van de lichaamsbouw
Komen ze dan op de dag, of op de minuut exact ?
Google weet jouw slaapkamerpatroon. Innemen als ze worden bezorgd, dan heb je resultaat als je het nodig hebt!
Er staat in de bijschrift. Assisteert ook. Het hoeft niet altijd aan te staan :) Maar als je met een moeilijke situatie zit, is assistentie wel handig. Bijvoorbeeld als je de afbeelding op blz 85 wilt nadoen ;)
Hulde voor Tweakers die zich vragen stelt bij privacy en geïnteresseerde kopers hierover goed informeert in het artikel. Dit kan ik alleen maar aanmoedigen.
Buiten dat ik überhaubt weinig zie in het gebruiken van een Nest Hub op m'n nachtkastje vraag ik me af hoe goed die slaap tracking kan werken als je niet alleen in bed ligt. Ik zou bijvoorbeeld wel eens het verschil in gemeten snurken en hoesten willen zien van twee mensen die in een bed liggen t.o.v. iemand die alleen in bed ligt.

Verder hoop ik dat Google goed z'n best gaat doen om ook Fitbit weer te verbeteren, en niet alleen de algoritmes achter Fitbit's slaaptracking gaat gebruiken voor dit soort gimmicks


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True