Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

De beste beeldinstellingen voor je tv

Beter beeld na een duik in het menu

01-05-2021 • 13:00

224

Multipage-opmaak

Inleiding

Als je een tv nieuw uit de doos haalt, levert hij niet de best mogelijke beeldkwaliteit. Dat klinkt misschien raar, maar televisies zijn standaard ofwel afgesteld om een zo laag mogelijk energiegebruik te hebben - en zo een gunstig energielabel te halen - ofwel om op te vallen tussen modellen van de concurrentie in het winkelschap. Met wat kleine tweaks kom je echter een heel eind om wél een natuurgetrouw beeld uit je televisie te halen, zonder dat je daar speciale apparatuur voor nodig hebt.

Zodra je een nieuwe televisie voor het eerst inschakelt, krijg je in veel gevallen de vraag of het apparaat in shop- of thuismodus gebruikt moet worden. Kies je voor het eerste, dan wordt een ‘dynamische’ beeldmodus geselecteerd waarbij de helderheid zo hoog mogelijk wordt ingesteld, een koele kleurtemperatuur wordt gekozen en zaken als beeldverscherping, kleuroptimalisatie en frame-interpolatie op standje 11 worden gezet, allemaal met als doel om de tv op de winkelvloer op te laten vallen tussen modellen van de concurrentie.
Selecteer je de thuismodus, dan wordt bij steeds meer televisies juist een eco-modus geactiveerd waarbij de beeldweergave wordt geoptimaliseerd voor een zo laag mogelijk energiegebruik bij een relatief fatsoenlijke helderheid. Reden voor deze keuze zijn de bekende energielabels, waarbij de kwalificering is gebaseerd op de standaardinstellingen waarmee de tv uit de doos komt. Een laag energiegebruik in die standaardmodus zorgt in potentie dus voor een gunstiger energielabel.

Kies de juiste beeldmodus

In ons lab testen we al jaren televisies en daardoor weten we inmiddels dat beeldmodi als Dynamisch, Eco en Standaard gemeden moeten worden als je op zoek bent naar een natuurgetrouwe beeldweergave. Gelukkig hebben vrijwel alle televisies ook presets die wél een neutrale, natuurlijke beeldweergave leveren en waarbij je met wat tuning van de onderliggende instellingen zaken als ruisonderdrukking, verscherping en beeldinterpolatie naar eigen smaak kunt afstellen. Een goed uitgangspunt is meestal de Movie-, Film- of Gebruiker-modus, maar ook eventuele ISF-, THX- en Filmmaker-modi kunnen een goed resultaat bieden.

Welke preset je moet kiezen, verschilt per merk en soms ook per model. Sowieso geldt dat de achterliggende instellingen vaak verschillen voor lcd- en oledtelevisies, ook als ze van hetzelfde merk zijn. Op de volgende pagina’s leggen we voor tv's van Samsung, LG, Sony en Philips uit welke opties je in de beeldmenu’s kunt tegenkomen, wat ze precies doen en hoe je er bijvoorbeeld voor kunt zorgen dat sportwedstrijden zo vloeiend mogelijk worden weergeven zonder dat bij filmweergave extra tussenbeelden worden toegevoegd die het klassieke filmgevoel om zeep helpen.

Filmmaker-modus

Welke modus beelden 'puur' weergeeft verschilt per fabrikant, waarbij de naamgeving van deze modi niet eenduidig is. Mede op initiatief van een aantal bekende regisseurs is sinds vorig jaar op meerdere modellen van Panasonic, LG en Samsung de nieuwe Filmmaker-modus beschikbaar gesteld. Kies je deze modus, dan weet je zeker dat beelden met de juiste kleurtemperatuur en zonder 'optimalisaties' van kleur, contrast, scherpte en beweging worden weergegeven. In veel gevallen komt de Filmmaker-modus naast andere modi die fabrikanten ook al hadden om beeld 'puur' weer te geven. Voordeel voor de consument is dus voornamelijk dat je bij het selecteren van deze modus als beeldstand bij voorbaat zeker weet dat er niet aan het beeld gerommeld wordt door je tv en je dus niet zelf hoeft uit te zoeken bij welke preset alle optionele beeldverwerking is uitgeschakeld. Nadeel van de Filmmaker-modus is dat hij de maximale helderheid van de tv bij sdr-weergave instelt op 100 cd/m². Dat is prima om in een verduisterde ruimte te kijken, maar zal overdag in veel gevallen een te donker beeld opleveren.

Basisinstellingen

Voordat we per merk de werking van verschillende instellingen doornemen, geven we eerst wat basisinformatie die voor alle televisies geldt. Veruit het belangrijkste dat je moet weten, is dat je het best een movie-, film- of gebruikermodus kunt kiezen als uitgangspunt.

Schakel je over naar zo’n meer natuurgetrouwe beeldstand, dan zul je er wellicht even aan moeten wennen, zeker als je daarvoor naar een dynamische beeldstand keek. Zo zal het beeld in veel gevallen iets minder scherp zijn omdat er minder of geen beeldverscherping wordt toegepast en spatten kleuren minder van het scherm omdat de kleurverzadiging niet kunstmatig wordt opgeschroefd.

Help, mijn beeld is te geel!

Wat voor veel mensen het meest in het oog zal springen bij het inschakelen van een filmmodus, is de andere kleurtemperatuur van het beeld. Wat simpel gezegd geeft de kleurtemperatuur - aangeduid in kelvin - aan hoe geel of blauw de toon van wit en grijstinten is. Dat geldt niet alleen voor beeldschermen, maar voor alle lichtbronnen. Ouderwetse gloeilampen en ‘warme’ led-lampen stralen gelig licht uit met een kleurtemperatuur van ongeveer 2700 kelvin, terwijl het ‘koude’ licht van een TL-buis tot wel 6500 kelvin kan oplopen. De kleur van zonlicht verschilt per tijdstip van de dag, maar komt rond het middaguur ergens tussen 5500 en 7000 kelvin uit. De meeste televisies laten met standaardbeeldinstellingen nog veel hogere kleurtemperaturen noteren, in sommige gevallen tot boven de 10000 kelvin. Het resultaat is doorgaans helder, maar ook erg blauw beeld.

Voor alle gangbare tv-standaarden geldt dat beelden worden gemasterd met een witpunt van 6500 kelvin, of eigenlijk D65, een specifiek punt op de lijn van kleurcoördinaten dat correspondeert met 6500 kelvin. Regisseurs in tv- en filmstudio’s bekijken hun werk op monitoren die op een D65-witpunt zijn afgesteld. Wil je het beeld thuis zien zoals de regisseur het bedoeld heeft, dan is het zaak om op je tv een instelling te kiezen waarvan het witpunt in de buurt van 6500 kelvin uitkomt. Als je gewend bent om naar ‘preset-beeld’ te kijken waarbij het witpunt op 9000 of meer kelvin ligt, oogt het correcte beeld ineens erg geel. Gelukkig is het letterlijk een kwestie van wennen. Als je eenmaal een tijdje naar een goed afgestelde tv hebt gekeken, zul je vrijwel zeker niet meer terug willen naar het blauwe beeld dat de tv standaard levert.

Basisinstellingen

Heb je gekozen voor een neutrale preset, dan vind je een menulaag dieper in vrijwel alle gevallen instellingen waarmee je het beeld verder kunt aanpassen. Veel van die instellingen stammen uit het tijdperk van analoge beeldbuizen en dito bronnen. Met de huidige lcd- en oledschermen en digitale beeldbronnen geldt dat je van de basisinstellingen zoals helderheid, contrast, kleur en - wanneer beschikbaar - tint in veel gevallen het beste af kunt blijven omdat ze standaard correct zijn ingesteld. Wil je er toch mee spelen, dan is het goed om te weten wat deze instellingen doen.

Helderheid - De helderheid- of brightness-instelling kan twee heel verschillende functies hebben. Allereerst kan deze instelling precies doen wat de naam suggereert, namelijk de helderheid van het complete beeld aanpassen. Dit is onder andere het geval bij veel van de nieuwere lcd-televisies van Sony en Samsung waarbij de helderheidinstelling de sterkte van het backlight regelt en daarmee bepaalt wat de algehele helderheid van het beeld is. Bij deze televisies is de helderheidinstelling straffeloos naar eigen smaak aan te passen. Een hogere instelling levert helderder beeld, wat overdag fijn kan zijn. Een lagere instelling is comfortabeler voor kijken in het donker en zorgt bij lcd-televisies voor een betere zwartweergave.

Bij veel andere televisies regelt de helderheidinstelling niet de helderheid, maar bepaalt hij het zwartniveau. Schroef je de helderheid op, dan wordt zwart donkergrijs. Stel je de helderheid juist lager in dan de standaardinstelling, dan worden donkere details in het beeld al snel volledig zwart weergegeven. Bij televisies waarbij de helderheidsinstelling het zwartniveau regelt, staat hij meestal op 50 (op een schaal tot 100) en is het niet aan te raden om dit aan te passen.

Backlight - Televisies waarbij de helderheidinstelling op de hierboven beschreven manier het zwartniveau aanpast, hebben vrijwel altijd een achtergrondverlichting- of backlight-instelling waarmee je wel de helderheid van het backlight regelt. Wil je de helderheid van het beeld aanpassen en heeft jouw tv een aparte backlight-instelling? Gebruik hem dan voor dit doel!

Contrast - De contrastinstelling bepaalt hoe de televisie het witniveau van het signaal interpreteert. Een lagere contrastinstelling maakt witte tinten grijzig, terwijl een te hoge contrastinstelling ertoe leidt dat delen van het beeld die bijna wit horen te zijn, als volledig wit worden weergegeven. Kies je een natuurgetrouwe beeldmodus, dan staat de contrastinstelling eigenlijk altijd correct en is het niet aan te raden hem te veranderen.

Kleur - De kleurinstelling bepaalt de kleurverzadiging van het beeld. Bij de laagste instelling verdwijnt alle kleur uit het beeld en krijg je zwart-witbeeld te zien. Bij de hoogste instelling krijg je een bijna tekenfilmachtig beeld met veel te sterk aangezette kleuren. Voor een natuurgetrouwe weergave geldt dat de standaardinstelling vaak goed is.

Tint - Tint is net als kleur een instelling waar je eigenlijk per definitie van af moet blijven. Tint - of hue - regelt de rood-groenbalans in het beeld, iets dat van oudsher van pas kon komen bij analoge NTSC-signalen zoals die in Noord-Amerika en Japan werden gebruikt maar in Europa nooit zijn toegepast. In het digitale tijdperk heeft de tintinstelling helemaal geen nut meer. Zoals gezegd: afblijven dus!

Scherpte - Scherpte is een instelling die meestal in de eerste menulaag van de beeldinstellingen is terug te vinden en waarbij, anders dan bij helderheid, contrast en kleur, geldt dat de juiste waarde een kwestie van smaak is. Zonder enige verscherping zien beelden er vaak wat ‘zacht’ uit. Beeldverscherpingsalgoritmen zoeken naar contrastovergangen en zetten ze wat extra aan. Hierdoor wint het beeld niet aan detail, maar oogt het wel scherper. Te veel verscherping zorgt echter voor ontsierende beeldfouten, zoals witte contouren rond donkere objecten. In welke mate de scherpte moet worden verbeterd, is niet alleen afhankelijk van de algoritmes die fabrikanten gebruiken, maar ook van persoonlijke smaak, beeldgrootte en kijkafstand. In de meeste gevallen vinden wij dat een klein beetje verscherping het beeld er daadwerkelijk wat scherper uit kan laten zien zonder dat er negatieve neveneffecten zichtbaar zijn. Een instelling hoger dan circa een derde van het totale bereik levert naar onze mening doorgaans meer nadelen van voordelen op. Bij sommige televisies is die grens zelfs nog eerder bereikt.

Gamemodus

Veel televisies bieden een gamemodus die vanuit het oogpunt van beeldkwaliteit een wat vreemde eend in de bijt is. De gamemodus is bedoeld om een zo laag mogelijke inputlag te realiseren, dus ervoor te zorgen dat zo min mogelijk vertraging optreedt tussen ontvangst van het beeldsignaal en weergave daarvan op het scherm. Om dit mogelijk te maken, wordt in de gamemodus veel - zo niet alle - beeldverwerking uitgeschakeld. Toch betekent dat niet dat deze modus de meest natuurlijke beeldkwaliteit oplevert. Ten eerste gebruikt de modus bij veel televisies standaard een hoge kleurtemperatuur, met als resultaat een te blauw beeld. Daarnaast worden in sommige gevallen delen van de signaalverwerking die zorgen voor goede upscaling van 1080p- naar 4k-resolutie overgeslagen en worden minder geavanceerde lookup tables gebruikt om specifieke afwijkingen van het gebruikte paneel te corrigeren door het signaal hierop aan te passen. Kortom, de gamemodus is goed om games te spelen met een lage inputlag, maar zelden de beste keuze als het om beeldkwaliteit gaat.

Samsung

Samsung maakt als enige van de vier grote merken alleen televisies gebaseerd op lcd-technologie, waarbij de fabrikant zelf onderscheid maakt tussen gewone Ultra HD-modellen en QLED-televisies met 4k- en 8k-resoluties in het high-end segment. In alle gevallen gaat het om lcd-schermen met een led-backlight en komen de instellingen in grote lijnen overeen. Welke beeldinstellingen er precies beschikbaar zijn, verschilt en is afhankelijk van het model en het jaar waarin de tv is uitgebracht. Wij bespreken de instellingen op basis van een 2020-model uit de QLED-serie.

Samsung tv beeldinstellingen 1

Preset - De beste voorkeuze-instelling bij de meeste Samsung-televisies is de filmmodus.

Helderheid - Bij nieuwere Samsung-televisies regelt de helderheidinstelling het backlight van de televisie. Afhankelijk van de gekozen preset is de helderheid daarom anders ingesteld en bij hdr-weergave gaat deze standaard naar de hoogste stand. Als gebruiker kun je deze instelling naar eigen smaak aanpassen.

Contrast, kleur en tint - Deze waarden staan standaard goed ingesteld. Het advies is om ze niet aan te passen.

Scherpte - Deze instelling staat in de filmmodus op nul, maar je kunt hem indien gewenst licht opvoeren. Het heeft onze voorkeur - op basis van de nieuwe QLED-modellen - om niet verder te gaan dan stand vijf.

Lokaal dimmen - Deze optie is alleen beschikbaar bij modellen waarbij het backlight in meerdere zones wordt aangestuurd en biedt doorgaans als opties Laag, Standaard en Hoog. Een hogere instelling betekent dat het backlight verder dimt achter delen van het beeld die donkerder worden weergegeven. Dat resulteert in betere zwartwaarden, maar kan ook leiden tot zichtbare helderheidsverschillen tussen delen van het beeld. Daarnaast kan het dimmen en weer feller worden van het backlight soms hinderlijk zichtbaar zijn. Wat de beste instelling is, hangt af van het aantal dimming-zones dat de tv heeft, de content die wordt getoond en de lichtomstandigheden waaronder je ernaar kijkt. In de meeste gevallen raden wij de laagste of de standaardinstelling aan. De Hoog-instelling levert naar onze smaak te veel negatieve bijeffecten. Lokaal dimmen helemaal uitschakelen is bij nieuwere Samsung-televisies helaas niet mogelijk.

Contrastverbetering - Dit zorgt voor dynamische aanpassing van het contrast - het verschil tussen zwart en wit - van het beeld. Je kunt kiezen tussen Uit, Laag en Hoog. Bij digitale beeldbronnen geldt dat het zwart- en witniveau zelden fout zijn gemasterd, zodat Uit de beste instelling is voor een natuurgetrouwe weergave.

Kleurtint - Deze instelling bepaalt de kleurtemperatuur van het beeld. Kies je de filmmodus, dan staat de kleurtint standaard ingesteld op Warm2, wat de correcte instelling is om het witpunt op D65 te krijgen.

Witbalans - Onder het kopje Witbalans biedt Samsung de mogelijkheid om de kleurtint verder te finetunen door de rode, groene en blauwe kleurcomponenten onderling af te stellen. Dit is zonder meetapparatuur en kalibratiesoftware niet goed te doen. Wij raden daarom af om deze instellingen aan te passen.

Gamma - Nieuwere Samsung-televisies werken in filmmodus volgens de nieuwe BT.1886-standaard, maar je kunt ook kiezen voor de klassieke 2.2-waarde. Het heeft onze voorkeur om de tv op BT.1886 te laten staan, omdat schaduwdetail daarbij iets helderder wordt weergegeven. Bij de keuze voor BT.1886 krijg je afhankelijk van het model één of twee extra sliders die de gammaweergave laten finetunen, waarbij we adviseren ze op de standaardinstellingen te laten staan. Anders vallen schaduwdetails al snel weg in het zwart, of worden ze juist te licht weergegeven.

RGB-modus - Deze modus biedt de mogelijkheid om geïsoleerd alleen de rode, groene of blauwe componenten weer te geven waaruit het beeld wordt opgebouwd. Deze optie is alleen nuttig voor kalibratiedoeleinden; tijdens normaal gebruik moet hij dus op Uit blijven staan.

Kleurruimte instellen - Dit biedt de mogelijkheid om de televisie te laten schakelen tussen de standaard Rec.709-kleurweergave zoals die bij de meeste sdr-beeldbronnen wordt gebruikt, en het bredere Rec.2020-kleurbereik bij hdr-beeldmateriaal. In (vrijwel) alle gevallen herkent de tv zelf wat de juiste stand is, zodat Auto de juiste instelling is.

Samsung tv beeldinstellingen 3

Submenu: beeldscherpte-instellingen - Veel Samsung-tv’s hebben een submenu binnen de beeldinstellingen dat beeldscherpte-opties biedt:

Beeldscherpte - Anders dan Scherpte bij de standaardbeeldinstellingen zorgt deze instelling niet voor verscherping van individuele beelden, maar voor aangepaste verwerking van opeenvolgende beelden. De opties waaruit kan worden gekozen zijn Uit, Auto en Aangepast. Bij Uit wordt er niets aan inkomende beelden veranderd en wordt het backlight niet actief aangestuurd. In de Auto-stand bepaalt de tv op basis van het inkomende signaal zelf wat de beste instelling is, terwijl Aangepast de volgende opties beschikbaar maakt:

Wazigheidsvermindering - Dit zorgt voor het berekenen van tussenbeelden - ook wel beeldinterpolatie - bij beeldmateriaal met een beeldsnelheid van 50 of 60 Hz, dus de meeste videogebaseerde beelden en reguliere tv-programma’s. Een hogere instelling zorgt voor agressievere interpolatie met een vloeiendere weergave als resultaat, maar vergroot de kans op beeldfouten als bijeffect.

Trilvermindering - Deze instelling doet hetzelfde als Wazigheidsvermindering, maar nu bij materiaal met een beeldsnelheid van 24, 25 of 30 beelden per seconde. In de praktijk bekent dit dat Trilvermindering vooral effect heeft op filmmateriaal en op veel content die op YouTube is te vinden.

Led Clear Motion - Deze optie zorgt voor black frame insertion, het knipperen van het backlight waardoor de overgangen tussen opeenvolgende beelden worden gemaskeerd, met als resultaat minder bewegingsonscherpte. In de praktijk zorgt Led clear motion inderdaad voor hogere beeldscherpte bij bewegende beelden, maar ook voor een minder helder en vaak zichtbaar flikkerend beeld. Om die reden laten wij deze functie liever uit.

Ruisreductie - Dit filtert eventueel aanwezige beeldruis zo goed mogelijk weg, maar heeft als bijeffect dat ook kleine details verloren kunnen gaan, met verminderde beeldscherpte als gevolg. Een te hoge instelling kan bovendien voor een lelijk pasteleffect zorgen. Als je voornamelijk naar digitale bronnen van goede kwaliteit kijkt, heeft het de voorkeur om deze functie op Uit te laten staan.

Submenu: Beeldformaatinstellingen - De optie Beeldformaat bepaalt hoe signalen op het scherm worden weergegeven. Wanneer de randen van het beeldsignaal buiten beeld vallen, kun je dat in dit menu oplossen door de weergave van 16:9 Standaard om te zetten naar Aangepast en de optie ‘Aanpassen aan scherm’ in of uit te schakelen. Gewoonlijk biedt 16:9 Standaard automatisch de juiste instellingen.

Samsung tv beeldinstellingen 2

Overige instellingen

Samsung-televisies beschikken in de meeste gevallen over een lichtsensor die kan worden gebruikt om de helderheid van het beeld automatisch op het omgevingslicht aan te passen. Dit is een handige manier om ervoor te zorgen dat je overdag helder, en 's avonds juist meer gedimd beeld krijgt. Het inschakelen van de lichtsensor gebeurt niet bij de beeldinstellingen, maar vind je onder de noemer Eco-oplossing in het menu Algemeen. Om de helderheid automatisch aan te passen, schakel je onder Eco-oplossing de functie ‘Detectie van omgevingslicht’ in, waarbij je met een slider de minimale waarde van de achtergrondverlichting handmatig kunt opgeven om te voorkomen dat de tv onder donkere omstandigheden het beeld te ver dimt.

De Spelmodus is bij Samsung-televisies ook in het Algemeen-menu ondergebracht, onder het kopje Beheer van Externe apparaten. Schakel de low-latency-modus van de televisie in door de optie Spelmodus aan te vinken, waarna de tv automatisch overschakelt naar de Games-beeldinstelling. Voor 4k-gaming is het zaak om ‘Invoersignaal extra’ op Aan te zetten, voor de HDMI-poort waarop een externe pc of console is aangesloten. Bij televisies die hdr ondersteunen en een HGiG-optie bieden, is het daarnaast aan te raden om deze in te schakelen als je een moderne console hebt die hdr-signalen kan uitsturen.

LG

LG maakt zowel lcd- als oledtelevisies, waarbij de instellingen grotendeels overeenkomen, maar op sommige punten verschillen. Daarnaast geldt ook bij LG dat de opties die je te zien krijgt niet alleen afhangen van het specifieke model, maar ook van het modeljaar van de tv. Onze tips zijn gebaseerd op de lcd- en oledmodellen uit 2019 en 2020.

Beeldmodus - LG-televisies bieden vaak een groot aantal beeldmodi, waarbij Bioscoop het beste uitgangspunt is voor natuurgetrouwe beeldweergave. In het instellingenmenu kun je de gewenste beeldmodus kiezen onder het kopje Beeld, terwijl de overige settings schuilgaan achter het kopje Aanvullende instellingen.

Achtergrondverlichting / OLED-lampje - De eerste optie in het menu met aanvullende instellingen is afhankelijk van het type tv. De optie Achtergrondverlichting vind je bij LG's lcd-modellen, de optie OLED-lampje bij de oledtelevisies. Beide opties passen de algehele helderheid van het beeld aan. Bij lcd-televisies gebeurt dit door het backlight te regelen, bij oledmodellen door de maximale helderheid waarmee de oleds oplichten aan te passen. Stel deze waarde naar eigen inzicht in, gebaseerd op de lichtomstandigheden in de ruimte waarin je tv staat.

Contrast, helderheid, kleur en tint - In de Bioscoop-modus staan al deze opties correct ingesteld. Ons advies is daarom om ze niet aan te passen.

Scherpte - Dit zorgt voor (rand)verscherping van het beeld. De standaardinstelling (10) in de Bioscoopmodus levert wat ons betreft een prettig beeld op. Iets hoger instellen kan - afhankelijk van de kijkafstand - ook, maar we raden aan niet verder te gaan dan stand 15.

LG Beeldinstelling 1

Submenu: Geavanceerde besturing

Dynamisch Contrast - Dit zorgt voor dynamische aanpassing van het contrast - het verschil tussen zwart en wit - van het beeld. Bij digitale beeldbronnen geldt dat het zwart- en witniveau zelden fout zijn gemasterd, zodat Uit de beste instelling is voor een natuurgetrouwe weergave.

Superresolutie - Deze functie moet betere resultaten bieden bij het upscalen van beelden, bijvoorbeeld bij het omzetten van 1080p-materiaal naar de eigen resolutie van een 4k-televisie. In de praktijk vinden wij het verschil tussen Aan en Uit vaak lastig zichtbaar. In de Bioscoopmodus staat superresolutie standaard uit, maar inschakelen heeft wat ons betreft doorgaans geen nadelen. Alleen bij beeldmateriaal met een erg lage resolutie kan het algoritme soms vreemde artefacten opleveren.

Kleurbereik - Dit biedt de mogelijkheid om de televisie te laten schakelen tussen de standaard Rec.709-kleurweergave zoals bij de meeste sdr-beeldbronnen wordt gebruikt, en het bredere Rec.2020-kleurbereik bij hdr-beeldmateriaal. In (vrijwel) alle gevallen herkent de tv zelf wat de juiste stand is, zodat Auto de juiste instelling is.

Gamma - Dit bepaalt de helderheidscurve van het beeld. Deze instelling staat standaard correct op 2.2, aanpassen is dus niet nodig.

Witbalans - Hiermee wordt een submenu geopend met daaronder als eerste optie Kleurtemperatuur. Voor correcte weergave dient deze op Warm2 te zijn ingesteld. Het menu biedt daarnaast de optie om de kleurtint verder te finetunen door de rode, groene en blauwe kleurcomponenten onderling af te stellen. Dit is zonder meetapparatuur en kalibratiesoftware niet goed te doen, daarom raden we af om deze instelling aan te passen.

Kleurbeheersysteem - De opties in dit submenu zijn bedoeld om de kleurweergave van de tv te kalibreren. Ook deze aanpassingen zijn zonder meetapparatuur en kalibratiesoftware niet goed uit te voeren. Het beste is om deze instelling met rust te laten.

Maximale helderheid - In de Bioscoopmodus is de maximale helderheid bij sdr-weergave beperkt. Bij inschakeling van Maximale helderheid wordt de piekhelderheid bij sdr-weergave net zo hoog als in de hdr-modus. Tenzij je in een zeer heldere ruimte kijkt, heeft het de voorkeur deze optie op Uit te laten staan.

LG Beeldinstelling 2

Beeldopties - In dit submenu zijn functies terug te vinden die bepalen welke beeldverwerking op inkomende signalen wordt toegepast. Het gaat hierbij om de volgende opties:

Ruisonderdrukking - LG biedt twee soorten ruisonderdrukking, waarvan de eerste specifiek laat filteren op gewone (kleur)ruis. Bij goede digitale bronnen is ruisonderdrukking niet nodig en zelfs ongewenst, omdat ook kleine details in het beeld erdoor verloren gaan. Uit of Laag is wat ons betreft de beste optie.

MPEG-ruisonderdrukken - Dit tweede ruisfilter zoekt vooral naar compressiefouten in het beeld, zoals blokvorming en zogenaamde mosquito noise. Tenzij je veel naar beeld kijkt dat uit sterk gecomprimeerde digitale signalen bestaat, is ons devies deze functie uit te laten omdat ook deze vorm van ruisonderdrukking ten koste gaat van beeldscherpte.

Soepele gradatie - Deze functie helpt om zogenaamde banding van het signaal tegen te gaan. Banding is het effect waarbij in vloeiende kleurovergangen in bijvoorbeeld de lucht soms duidelijke strepen of blokken zichtbaar zijn. Soepele gradatie kan dit probleem oplossen. Bij oudere LG-tv's leverde je daarbij wat aan beeldscherpte in, maar bij de nieuwste modellen is dat veel minder het geval, zodat de instelling Laag wat ons betreft prima kan worden gebruikt.

Zwartniveau - Dit bepaalt welke digitale waarde ‘absoluut zwart’ vertegenwoordigt. De tv herkent dit (vrijwel) altijd correct, aanpassen is dus niet nodig.

AI-helderheid - Hiermee pas je de helderheid van donkere delen van het beeld bij hdr-weergave aan aan het omgevingslicht in de ruimte. Het is een erg nuttige functie die een subtiel, maar merkbaar positief effect heeft als je in een verlichte ruimte naar hdr-beelden kijkt. Zodra het omgevingslicht afneemt schakelt AI-helderheid zichzelf ook weer uit, zodat de functie geen invloed op het beeld heeft als je in een donkere ruimte kijkt. ‘Aan’ is wat ons betreft dan ook de beste instelling.

Motion Eye Care - Dit past de helderheid van het beeld automatisch (omlaag) aan om vermoeide ogen tegen te gaan. Welke instellingen Motion eye care precies verandert en op basis waarvan is ons niet geheel duidelijk. Het heeft onze voorkeur om deze functie uit te schakelen en - indien gewenst - de helderheid van de tv met de Backlight/OLED-lampje-instelling omlaag bij te stellen als je het beeld te helder vindt.

Oogcomfortmodus - Deze modus maakt de kleurtemperatuur van het beeld automatisch warmer om vermoeidheid tijdens het kijken tegen te gaan. Als de Bioscoopmodus is geactiveerd en kleurtemperatuur Warm2 is geselecteerd, biedt deze functie geen meerwaarde.

LG Beeldinstelling 3

LED lokaal dimmen - Deze functie is beschikbaar bij lcd-televisies waarbij het backlicht lokaal gedimd kan worden en biedt de opties Uit, Laag, Gemiddeld en Hoog. Een hogere instelling betekent dat het backlight verder dimt achter delen van het beeld die donkerder worden weergegeven. Dat resulteert in betere zwartwaarden, maar kan ook leiden tot zichtbare helderheidsverschillen tussen verschillende delen van het beeld. Daarnaast kan het dimmen en weer feller worden van het backlight in sommige gevallen hinderlijk zichtbaar zijn. Wat de beste instelling is, hangt af van het aantal dimming-zones dat de tv heeft, de getoonde content en onder welke lichtomstandigheden je ernaar kijkt. In de meeste gevallen raden wij bij LG-tv's met een edge-led-backlight aan om deze functie geheel uit te schakelen. Bij sommige modellen met een full array local dimming-backlight kan Laag het overwegen waard zijn.

HDMI Ultra HD Deep Color - Deze optie stelt HDMI-poorten in staat om 4k-signalen met 120Hz correct te verwerken en maakt 4:4:4- en 4:2:2-kleurcodering mogelijk. De functie kan compatibiliteitsproblemen met oudere HDMI-apparatuur veroorzaken, maar moet zijn ingeschakeld voor bronnen die hdr-materiaal weergeven.

Instant Game Respons - Deze instelling zorgt ervoor dat de tv automatisch de Game-modus selecteert wanneer wordt overgeschakeld naar een HDMI-ingang waarop een gameconsole is aangesloten. ‘Aan’ is de beste optie als je een spelcomputer hebt, maar als dat niet het geval is kun je deze optie beter uit laten staan om eventuele foutieve detectie en bijbehorende overschakeling naar de gamestand te voorkomen.

Energiebesparing - Vrijwel alle LG-tv's zijn voorzien van een helderheidssensor, waardoor het mogelijk is de maximale helderheid van het beeld automatisch aan te passen aan het omgevingslicht. De optie die dit regelt, vinden we in het beeldmenu onder Energiebesparing. Je hebt de keuze uit Uit, Minimum, Gemiddeld en Maximum, waarbij de helderheid afhankelijk van de instelling sterker of minder sterk terug wordt geregeld naarmate de helderheid in de ruimte afneemt. Gebruik deze functie op basis van je eigen voorkeur.

AMD FreeSync Premium - Dit stelt de tv in staat om volgens AMD's FreeSync-protocol met adaptieve framerates te werken. Nadeel is dat de 2020-modellen waarbij deze functie aanwezig is, niet tegelijkertijd FreeSync en Dolby Vision ondersteunen. Hou deze functie dus uitgeschakeld als je geen console of pc hebt aangesloten die FreeSync ondersteunt.

TruMotion - LG's beeldinterpolatie-opties vinden we terug onder het kopje TruMotion. Je kunt hier kiezen voor Uit, Vloeiend, Natuurlijk en Gebruiker. Bij de keuze voor Vloeiend staat beeldinterpolatie maximaal ingesteld, met een zo vloeiend mogelijk beeld als resultaat, maar met als bijeffect relatief veel beeldfouten. ‘Natuurlijk’ zorgt voor minder extreme beeldinterpolatie en dus minder vloeiend beeld, maar levert ook minder fouten op. De Gebruiker-stand, ten slotte, laat je de volgende instellingen zelf aanpassen:

De-Judder - Deze instelling past beeldinterpolatie toe bij bronnen met een beeldsnelheid van 24, 25 of 30 fps, zoals gebruikt bij veel films, series en YouTube-beeldmateriaal. Een hogere instelling zorgt voor vloeiender beeld, maar verhoogt ook de kans op beeldfouten.

De-Blur - Dit doet hetzelfde als De-Judder, maar dan voor beeldmateriaal met een beeldsnelheid van 50 of 60 fps, dus de meeste videogebaseerde beelden en reguliere tv-programma’s. Een hogere instelling zorgt voor agressievere interpolatie met een vloeiendere weergave als resultaat, maar geeft ook meer kans op beeldfouten.

OLED Motion / Motion Pro: Deze functie laat het backlight of het oledpaneel knipperen om beeldovergangen te maskeren, met als resultaat minder bewegingsonscherpte. Afhankelijk van de manier waarop dit in de tv is toegepast kan de helderheid hierdoor sterk afnemen en kan het beeld zichtbaar flikkeren.

Automatische wijziging Filmmaker Modus - Hiermee schakelt de tv automatisch over naar de Filmmaker-modus wanneer een externe bron of app metadata meestuurt die aangeeft dat naar een film wordt gekeken. Zie het kader over deze modus op de eerste pagina van dit artikel.

Pixel Refresher - Deze functie moet eventuele image retention bij oledtelevisies tegengaan. Gebruik hem alleen als je gedurende langere tijd een statisch beeld hebt weergegeven waarvan de contouren na afloop zichtbaar blijven.

Luminantie van logo aanpassen - Dit is een functie bij oledtelevisies die automatisch statische zenderlogo's herkent en ze minder helder weergeeft om inbranding tegen te gaan. Een nadeel is dat een (kleine) ruimte rond het logo minder licht wordt gedimd. Tenzij je vaak langdurig naar dezelfde tv-zender kijkt, zouden wij deze functie uit laten staan.

Sony

De menu's van Sony's lcd- en oledtelevisies bieden voor het grootste deel dezelfde instellings-mogelijkheden, al zijn er uiteraard verschillen. Daarbij geldt bovendien dat sommige functies alleen op de duurdere modellen beschikbaar zijn. Wij bespreken de beeldinstellingen aan de hand van lcd- en oledtelevisies van modeljaar 2020.

Beeldmodus - Sony's televisies hebben meerdere presets die een goed uitgangspunt vormen voor een natuurgetrouwe weergave. Naast de Bioscoop-modus is ook Gebruiker een preset die veel opties biedt om het beeld optimaal in te stellen. De Bioscoop- of Bioscoop Thuis-preset levert bij de meeste Sony-televisies het beste uitgangspunt. We raden daarom aan die te selecteren.

Automatische beeldmodus - Met deze functie probeert de tv zelf te herkennen wat voor soort beeld wordt weergegeven, om de beeldinstellingen daar automatisch bij aan te passen. Ons advies: hou deze functie uitgeschakeld.

Omgevingslichtsensor - Het inschakelen van de omgevingslichtsensor zorgt ervoor dat de helderheid van het beeld automatisch mee verandert met het omgevingslicht in de ruimte, door het backlight bij lcd-modellen te moduleren of de maximale helderheid van de oleds te beperken in een donkere omgeving. Deze functie gaat niet ten koste van de beeldkwaliteit en is wat ons betreft prima bruikbaar als je onder uiteenlopende omstandigheden tv kijkt.

Helderheid - Met de functie Helderheid regel je bij Sony-televisies daadwerkelijk de helderheid. Met deze instelling bepaal je dus hoe licht of donker het beeld als geheel wordt weergegeven. Bij lcd-televisies regelt de instelling het backlight, bij oledmodellen de aansturing van de individuele pixels.

Contrast, Gamma, Kleur, Zwartniveau - Deze instellingen zijn in de Bioscoop-beeldmodus standaard goed ingesteld. We raden aan ze niet aan te passen.

Geavanceerde contrastoptimalisatie - Deze functie past het wit- en zwartniveau dynamisch aan en zorgt voor beeld met een zo groot mogelijk dynamisch bereik. Nadeel is wel dat details in lichte en donkere delen van het beeld hierdoor verloren kunnen gaan. Kijk je (vooral) naar content van goede bronnen, dan is Uit de beste optie.

Automatische lokaal dimmen - Deze functie is beschikbaar op Sony's lcd-televisies die zijn voorzien van backlight dat in verschillende zones kan worden aangestuurd. Een hogere instelling betekent dat het backlight verder dimt achter delen van het beeld die donkerder worden weergegeven. Dat resulteert in betere zwartwaarden, maar kan ook leiden tot zichtbare helderheidsverschillen tussen delen van het beeld. Daarnaast kan het dimmen en weer feller worden van het backlight in sommige gevallen hinderlijk zichtbaar zijn. Wat de beste instelling is hangt af van het aantal dimming-zones dat de tv heeft, de content die wordt getoond en onder welke lichtomstandigheden je ernaar kijkt. In de meeste gevallen raden wij Uit of Laag aan; Midden en Hoog leveren naar onze smaak te veel negatieve bijeffecten.

Sony TV instellingen 3

X-tended Dynamic Range - Deze functie geeft sdr-beeldmateriaal weer met een hogere maximale helderheid en past de gammacurve aan zodat een pseudo-hdr-effect ontstaat. Dat geeft het beeld meer impact, maar realistisch is het niet. Ons advies is dan ook deze functie niet of met een lage instelling te gebruiken.

Piekverlichting - Sony's oledtelevisies geven sdr-beelden in de Bioscoopmodus standaard met een helderheid van maximaal ongeveer 100 cd/m² weer. Dat is prima om in het donker naar te kijken, maar overdag houdt het niet over. Door piekverlichting in te schakelen, kun je de maximale helderheid in drie stappen verhogen.

Kleur, Kleurtint - Deze instellingen staan standaard goed bij gebruik van de Bioscoopmodus. Je kunt ze dus beter niet aanpassen.

Kleurtemperatuur - Sony biedt verschillende presets om de kleurtemperatuur van zijn tv's in te stellen. Voor een witpunt van D65 / 6500 kelvin is Expert1 de juiste instelling.

Live Color - Deze functie past de kleurweergave van het beeld dynamisch aan. Het resultaat is een beeld met meer verzadigde kleuren, waardoor je feitelijk niet meer naar het originele beeld kijkt. Het is uiteraard een kwestie van smaak, maar ons advies is om voor Uit te kiezen.

Beeldscherpte - De beeldscherpte staat bij Sony-televisies in veel gevallen standaard op 50% ingesteld en wij raden aan om daar niet (veel) aan te veranderen. Een lagere instelling levert een wollig en onscherp beeld op, een hogere instelling geeft al snel zichtbare bijeffecten.

Willekeurige ruis verminderen - Deze functie filtert (kleur)ruis en filmkorrel uit het beeld en laat zich in in stappen instellen. Nadeel is - net als bij andere merken - dat meer ruisfiltering ook zorgt voor verlies van details. Als je voornamelijk naar digitale bronnen van goede kwaliteit kijkt, kun je deze functie het beste op Uit laten staan.

Digitaal ruis verminderen - Dit tweede ruisfilter zoekt vooral naar compressiefouten in het beeld, zoals blokvorming en zogenaamde mosquito noise. Tenzij je veel naar beeld kijkt dat uit sterk gecomprimeerde digitale signalen bestaat, luidt ons devies om deze functie uit te laten, omdat ook deze vorm van ruisonderdrukking ten koste gaat van beeldscherpte.

Sony TV instellingen 1

Realiteits Creation - Deze functie belooft dankzij machinelearing slimmere beeldverscherping dan de standaard Beeldscherpte-instelling die we hierboven bespraken. In de praktijk geldt dat ook deze functie geen wonderen kan verrichten. Afhankelijk van de content waar je naar kijkt kan spelen met de bijbehorende sliders soms een licht scherper beeld opleveren, maar ook hier geldt dat je niet te ver moet gaan omdat er anders zichtbare beeldfouten optreden.

Motionflow - Sony's beeldinterpolatie-algoritmen gaan schuil achter het kopje MotionFlow, waarbij je uit de presets Vloeiend, Scherp en Gebruiker kunt kiezen. Die laatste optie biedt - afhankelijk van de televisie - de mogelijkheid om de volgende instellingen handmatig te tweaken:

Soepelheid - Deze functie bepaalt hoe agressief de bewegingsinterpolatie werkt. Een hogere instelling betekent vloeiender beeld, maar ook meer beeldfouten.

Helderheid - Deze slider regelt afhankelijk van het model of er backlight blinking/scanning of black frame insertion wordt toegepast. Een hogere instelling levert scherpere beelden op bij beweging, maar gaat afhankelijk van het televisiemodel gepaard met een (forse) verlaging van de lichtopbrengst en/of zichtbaar knipperen van het beeld. Een eenduidig advies over het gebruik van deze functie is niet te geven. We raden je aan om te experimenteren en te ondervinden wat bij jouw specifieke televisie de beste ervaring oplevert

Vloeiende gradatie - Deze functie helpt om zogenaamde banding van het signaal tegen te gaan. Banding is het effect waarbij in vloeiende kleurovergangen in bijvoorbeeld de lucht soms duidelijke strepen of blokvorming zichtbaar zijn. Vloeiende gradatie kan dit probleem effectief oplossen.

Film Modus - Hiermee wordt automatisch herkend of beelden van interlaced bronnen filmmateriaal bevatten en past de weergave zich vervolgens automatisch aan. Wij raden aan deze functie op Aan of Auto in te stellen.

Videobereik HDMI - Dit bepaalt welke digitale signaalwaarde ‘absoluut zwart’ vertegenwoordigt. De tv herkent dit (vrijwel) altijd correct, aanpassen is dus niet nodig.

Kleurruimte - Deze functie stelt de gebruiker in staat om te kiezen tussen de standaard Rec.709-kleurruimte voor sdr-bronnen en DCI P3-weergave bij hdr-materiaal. Bij gebruik van de standaardinstelling herkent de televisie (meestal) correct welke kleurruimte gekozen moet worden.

Geavanceerde kleuraanpassing - Dit submenu biedt toegang tot instellingen die nodig zijn om de televisie in detail af te stellen. Dit is zonder meetapparatuur en kalibratiesoftware niet goed uit te voeren; wij raden dan ook af om deze instellingen aan te passen.

Overige instellingen
Sony-televisies beschikken uiteraard over een Game-modus en de nieuwste modellen kunnen ook overweg met 4k/120Hz-signalen. Om te zorgen dat de HMDI-ingangen signalen van pc- en consolebronnen goed verwerken, moet je 4:4:4-signaalverwerking inschakelen bij Indeling HDMI-signaal in het menu Zenders & Ingangen > Externe ingangen.

Philips

Philips zet van de vier grote fabrikanten wellicht het meest in op 'verbetering' van het beeld middels allerhande beeldverwerkingsfuncties, waardoor je bij televisies van dit merk iets meer werk kunt hebben om het beeld echt naturel te krijgen. Wij lopen de beeldinstellingen door aan de hand van lcd- en oledtelevisies van modeljaar 2020.

Beeldstijl - Philips-televisies bieden meerdere beeldpresets, waarvan Pure Cinema of Films het beste uitgangspunt biedt voor natuurgetrouwe weergave.

Kleur, OLED-contrast en Helderheid - Deze instellingen staan standaard goed wanneer de Films-preset is gekozen. Het is niet aan te raden ze te veranderen.

Scherpte - De slider die de beeldscherpte regelt werkt bij Philips-televisies in vrij grove stappen. Stand 0 biedt geen enkele verscherping, 1 biedt naar onze smaak een fijn beeld dat net wat scherper oogt zonder negatieve bijeffecten, terwijl 2 wat ons betreft al over het randje gaat. Instellen op 0 of 1 is dus het advies.

Veel beeldfuncties zijn in het Geavanceerd-menu terug te vinden, onderverdeeld in Kleur, Contrast, Scherpte en Beeldinterpolatie.

Philips TV Interface 1

Kleur -> Kleurverbetering - Hier kun je kiezen voor dynamische aanpassing van de kleurweergave, met als opties Uit, Minimum, Medium en Maximum. ‘Uit’ levert uiteraard de meest natuurgetrouwe beeldweergave, maar ook Minimum is wat ons betreft bruikbaar.

Kleur -> Kleurengamma - Dit biedt de mogelijkheid om de tv geforceerd een breed kleurbereik te laten gebruiken. Bij Normaal als instelling kiest de tv automatisch op basis van het ingangssignaal hoe kleuren moeten worden weergegeven, wat in de praktijk foutloos werkt.

Kleur -> Kleurtemperatuur - Dit bepaalt de kleurtemperatuur van het beeld. Warm is de optie die je moet hebben voor 6500 kelvin.

Kleur -> Witpuntuitlijning / Kleurregeling - Deze functie biedt de mogelijkheid om het witpunt en de kleurweergave te finetunen. Om dit goed te doen, is kalibratieapparatuur nodig.

Contrast -> Contrastmodus - Deze modus bepaalt hoe beelden worden verwerkt en biedt als opties Normaal, Geoptimaliseerd voor beelden, en Geoptimaliseerd voor energiebesparing. De beste resultaten behalen wij met Geoptimaliseerd voor beelden.

Contrast -> Perfect Natural Reality - Met deze functie worden sdr-beelden omgezet naar pseudo-hdr. De opties zijn Uit, Minimum, Medium en Maximum, waarbij wij niet verder zouden gaan dan Minimum.

Contrast -> HDR Perfect - Deze functie past de weergave van hdr-beelden aan op basis van het bronmateriaal. Het effect hiervan is wisselend, maar het heeft onze voorkeur - zeker bij oledtelevisies - om deze functie uit te laten.

Contrast -> Perfect Contrast - Dit biedt dynamische contrastaanpassing op basis van het videosignaal. Uit, Minimum, Medium en Maximum zijn de opties, Uit of Minimum zijn wat ons betreft de aanraders.

Contrast -> Videocontrast - Hiermee wordt bepaald hoe de televisie het witpunt van het beeldsignaal interpreteert. Standaard staat dit op 100%, wat de juiste instelling is.

Contrast -> Lichtsensor - Dit laat de helderheid van het beeld automatisch dimmen wanneer het omgevingslicht afneemt. Maak hier naar eigen voorkeur gebruik van.

Contrast -> Gamma - Deze functie bepaalt de helderheidscurve en biedt instellingen van -4 tot +4. De standaardinstelling is 0, en dat is prima.

Scherpte -> Ultra Resolution - Deze functie gebruikt machinelearning-algoritmes om beelden te verscherpen. Het effect is wisselend, waardoor het onze voorkeur heeft deze functie uitgeschakeld te houden.

Scherp beeld -> Ruisreductie - Deze functie filtert beeldruis en heeft als opties Uit, Minimum, Medium en Maximum. De ruisreductie van Philips is bijzonder effectief en Minimum kan straffeloos worden gebruikt, zonder negatieve invloed op de beeldscherpte.

Scherp beeld -> Dit tweede ruisfilter zoekt vooral naar compressiefouten in het beeld, zoals blokvorming en zogenaamde mosquito noise. Tenzij je veel naar beeld kijkt dat uit sterk gecomprimeerde digitale signalen bestaat, is het ons advies om deze functie uit te laten staan.

Philips TV Interface 2

Motion - Onder Motion vinden we instellingen voor beeldinterpolatie, backlight scanning en/of black frame insertion, afhankelijk van het tv-model. Philips biedt verschillende presets, te weten Uit, Echt bioscoop, Films, Standaard, Vloeiend en Persoonlijk. ‘Vloeiend’ biedt hierbij de hoogste beeldinterpolatie, terwijl Echt bioscoop slechts minimale interpolatie toepast en zo de originele filmlook weet te behouden. Kies je voor Persoonlijk, dan zijn er twee opties die naar eigen smaak zijn in te stellen:

Perfect Natural Motion - Hiermee bepaal je de mate van beeldinterpolatie. Hoger levert vloeiender beeld op, maar ook meer beeldfouten.

Perfect Clear Motion - Dit regelt de aansturing van het backlight of de aansturing van het oledpaneel om bewegingsscherpte te optimaliseren. Afhankelijk van het tv-model verschillen de opties die worden geboden, zodat het lastig is om een eenduidig advies over de beste instelling te geven.

Tot slot

Het correct instellen van een televisie om tot een natuurgetrouwe beeldweergave te komen, is niet lastig. Vaak heb je met het selecteren van de Film- of Movie-modus al negentig procent van het werk gedaan. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en het gebruik van de tv kan het de moeite waard zijn om dieper in de menu's te duiken en de instellingen te finetunen. Doe je dat aan de hand van de stappen die we op de vorige pagina's hebben doorlopen, dan bieden de meeste moderne televisies prima beeld.

TV instelling

Wil je écht de allerbeste beeldkwaliteit uit je tv halen, dan is kalibratie met testpatronen en een optische colorimeter of spectrofotometer een optie. Vrijwel alle moderne televisies bieden een uitgebreid color management systeem (cms) waarmee het mogelijk is om zowel de grijs- als kleurweergave vrijwel perfect af te stellen. Je kunt de hiervoor benodigde hard- en software zelf aanschaffen, of gebruikmaken van een bedrijf dat kalibratieservices biedt. Bij sommige winkels is het zelfs mogelijk om direct bij aankoop een (basis)kalibratie te laten uitvoeren. Biedt kalibratie écht meerwaarde? Tien jaar geleden zouden we die vraag met een volmondig ‘ja’ hebben beantwoord, maar tegenwoordig ligt dat een stuk genuanceerder. Zeker duurdere televisies zijn tegenwoordig vanuit de fabriek al zo goed afgesteld dat de Delta-E grijs- en kleurfouten die wij tijdens ons reviewproces meten dusdanig klein zijn dat het voor de meeste gebruikers niet de moeite waard is een kalibratie te laten uitvoeren. De winst in beeldkwaliteit weegt daarvoor simpelweg niet op tegen de kosten, die tot honderden euro's kunnen oplopen, afhankelijk van door wie en hoe de kalibratie wordt uitgevoerd. Koop je een tv bij een winkel die gratis of tegen een zeer geringe vergoeding een basiskalibratie aanbiedt, dan zouden we dat zeker laten doen. Hoewel televisies standaard doorgaans goed zijn afgesteld, is er altijd kans op (kleine) exemplarische afwijkingen die met een kalibratie vaak kunnen worden opgelost.

Reacties (224)

224
220
98
13
0
107
Wijzig sortering
Bij mijn LG 49nano866na (met PS5) vind ik het beeld behoorlijk "geel" als ik hem op Bioscoop zet, kan dat kloppen? Heb hem op Game staan normaal gesproken en vind ik wit ook gewoon wit, met Bioscoop eigenlijk niet.
Dat klopt, dat komt omdat televisie makers de "standaard" of "dynamisch" stand veel te blauw instellen, waardoor de "bioscoop" stand heel erg geel lijkt in vergelijking. Blauw lijkt "witter" waardoor het gevoelsmatig frisser lijkt, maar dus eigenlijk heel fout is.
Bij mijn LG 49nano866na (met PS5) vind ik het beeld behoorlijk "geel" als ik hem op Bioscoop zet, kan dat kloppen?
Wat zegt je kleurmeter ?

Subjectief naar het beeld kijken heeft geen zin, omdat je ogen nu eenmaal gewend zijn aan een bepaalde instelling. Gelukkig zijn er standaarden voor en is er meetapparatuur die je in staat stelt het scherm zo dicht mogelijk bij die standaard te krijgen.
Het is ook gewoon wit, alleen met een warmere tint. Als je het geel vindt, heb je lang naar een te koele kleurafstelling gekeken. Die heeft een koelere, blauwe tint maar jouw hersenen zijn dat als neutraal wit gaan ervaren. Daarom ervaar je een gekalibreerde tv nu als gelig. Is een paar weken wennen en dan zal je ervaren dat dat gelige wit eigenlijk het realistische wit is. Opnames die binnen gemaakt zijn komen ook geliger over maar dat is in werkelijkheid meestal ook zo door het warme kunstlicht.
Wat soms wel gebeurt is dat bij tv-opnames al een verkeerde kleurtemperatuur wordt gebruikt waardoor het op een gekalibreerde tv wel gelig wordt.
IDD, heb ik ook met mijn telefoon als ik het Blue-light filter afzet, dan ziet het er veel blauwer uit dan normaal.
Top, thanks! Zal het eens langere tijd proberen dan.
Dat heb ik niet gezegd. Jij vroeg je af of dat een half jaar kon duren en toen zei ik dat dat ook wel mogelijk was. Die periode is natuurlijk niet in beton gegoten. Zeker als je ook nog andere schermen gebruikt die ook te koud zijn afgesteld. Bij de één ziet het na één avond niet meer en bij de ander duurt het maanden. Uiteindelijk wen je eraan.
Zal per persoon verschillen, denk zelf eerder een paar uur / max paar dagen tot je gewend bent.
Ik denk dat je er te veel achter zoekt.
Dat heb ik helemaal niet gezegd. Over het algemeen zijn de mensen binnen twee weken gewend, maar het kan ook veel langer duren. Het gaat niet om een tijdklok die twee weken aftelt, maar om menselijke hersenen die ergens aan moeten wennen. Dat gaat bij de één in een handomdraai terwijl het bij een ander heel lang kan duren.
Mijn computer monitoren kalibreer ik met X-rite. Dat levert een aanzienlijk mooier beeld op zelfs als je alleen over een sRGB monitor beschikt. Helaas kan ik mijn TV niet kalibreren omdat ik daarvoor de benodigde software niet kan installeren.
Ik kalibreer mijn TV met de gratis software HCFR in combinatie met een X-rite i1display meter. Verschil met de x-rite software op pc is dat je in HCFR de metingen kan zien en dan zelf op de tv de instellingen aan kan passen, waarna je opnieuw meet.

Oud artikel, maar enorm goed uitgelegd hoe te werk te gaan: http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457.

In de updated versie van het artikel gebruiken ze ChromaPure software, wat niet gratis is. HCFR heeft ook gewoon alle tools die je nodig hebt en moet je zelf maar weten hoe aan de slag te gaan (vandaar het artikel), terwijl de dure programma's je er meer doorheen leiden en wat modernere interfaces hebben.
Helaas kan ik mijn TV niet kalibreren omdat ik daarvoor de benodigde software niet kan installeren.
Je kunt de tv toch tijdelijk aan een pc hangen?
Dat gaat je niet helpen. De software stelt een profiel op dat op je computer geladen wordt om op je monitor de kleuren juist weer te geven. Je hebt dan een profiel voor jouw tv op je computer staan. Daar heb je weinig aan bij tv kijken.
Je moet dus handmatig kalibreren en echt weten wat je doet i.p.v. dat de software volautomatisch een kalibratieprocedure doorloopt.
Ik heb ook een Nano op het oog maar twijfel vanwege zwart waarde.Wat is jou ervaring met de nano en Ps5? Als zwart richting echt zwart gaat zie je gelijk black crush,geen detail meer in het zwarte?En als je wel detail wil zien is het dan overduidelijk grijs in plaats van zwart?
Ik heb verder niet heel veel verstand ervan en van alle termen die erbij komen kijken, ben zelf echt ontzettend blij met m'n nano. Prachtig beeld en kleuren spatten van het scherm af, maar bijvoorbeeld de laadschermen bij Days Gone zijn helemaal zwart en dan onderin een ronddraaiende ring waar je omheen toch wel een hele witte waas (bleed?) ziet. Dat valt op en stoort me enigszins maar verder ben ik er echt blij mee, vooral voor die prijs.
Ik heb mijn 55nano866 net een paar dagen binnen en vandaag toch maar de local dimming uit gezet. De dimbare zones zijn volgens mij +- 8 banen verticaal die vrolijk zichtbaar aan en uit flikkeren.

Bij beeldmateriaal waarbij het beeld volledig gevuld is met kleur (sport / cartoons) is het echt een prachtig scherm. Zoek je naar diepe zwartwaarden om meer cinematische content te kijken denk ik dat een OLED de betere keus is.

Voor games geld denk ik het zelfde, speel je vrolijke kleurrijke games dan prima, speel je horror games of andere games met veel donkere delen... beter oled?

Voor mij is iig dit scherm prima en de +- 400 euro upgrade naar OLED niet te verantwoorden voor alleen betere zwartwaarden.
De bioscoop setting is wit vaak geelig.Dat heb ik bij veel tv's gezien.
Dat komt omdat je ogen gewend zijn aan wit dat veel te blauw is. Al tientallen jaren staan tv’s veel te blauw afgesteld waardoor een gekalibreerde tv geel lijkt. Kost je een paar weken en dan ben je gewend en is dat gelige gewoon hagelwit. Daarnaast zijn veel binnenopnames ook daadwerkelijk gelig vanwege het warme kunstlicht in woningen of studio’s. Dat zal je altijd als gelig blijven ervaren maar dat is omdat het in werkelijkheid ook zo is.
De meeste TV's hanteren voor elke input (HDMI1, 2, 3, SmartTV, Ci TV, etc) eigen settings. Waardoor je ze af kunt stemmen op het type input.

De input waar je PS5 (of andere consoles) gebruik van maakt, kun je het bestel op gamemodus laten staan. Zodat alles 1 op 1 doorgegeven wordt en er geen enkele beeld processing plaatsvindt, hetgeen vertraging op zou kunnen leveren tijdens het gamen.

De overige inputs en de Smart TV (de modus met alle apps zoals Netflix) kun je het beste instellen zoals in dit artikel beschreven staat. Zodat je het beste beeld krijgt voor je films en series. (Kijk je al je films en series echter via je PS5, dan kom je voor een dillema te staan en zul je moeten kiezen wat je belangrijker vindt).

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 22 juli 2024 13:56]

Op mijn LG B8 uit 2018 heb ik ook dat het beeld merkbaar geler wordt als ik hem op de bios stand zet. Vooral bij wit merk ik gelijk dat het geler is, mensen tonen zien er wel gewoon goed uit. Ik heb het lang niet meer getest op andere modus en maar op bios gelaten. Game mode lijkt een een wat betere kleurweergave te geven en games daarop spelen is altijd een genot.
Game modus is vaak gerelateerd aan lage latency. Bij mijn oudere LG wel in ieder geval. Dit zet de "beeldverbeteraars" ook grotendeels uit.

Persoonlijke tip: zet je backlight zo laag mogelijk. Dat spaart ook veel stroom en verlengt de levensduur van je paneel aanzienlijk. Hij staat hier op 32%, waar "winkelmodus" vaak 100% backlight geeft!
(en jullie willen niet weten bij hoeveel mensen ik de TV van die stand heb afgehaald....)
Artikel gelezen?
Op pagina 2 staat een grote header: 'Help, mijn beeld is te geel!'...
Erdoorheen gescand, verder meteen naar de LG pagina gegaan. Maar ben toch blij met de reacties en uitleg van de mensen :)
Dat wit is niet het "standaard" wit waar beeld op gemastered word.
Wij zijn er heel gevoelig voor. Vaak is beeld veel te blauw om meer helderheid eruit te krijgen. Meer blauw lijkt witter. Kijk voor de grap maar eens in wit wasmiddel daar zitten ook vaak blauwe korrels doorheen om dezelfde reden.
edit: laat maar

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 13:56]

Ch3cker Teamlead Testlab @Daan0s3 mei 2021 12:59
Dat ziet er in het begin inderdaad nogal 'geel' uit. Dat komt omdat je ogen gewend zijn aan de (veel te) blauwe tinten in de andere modi. Vooral de game modus is over het algemeen echt heel erg blauw.

Ik zou zeggen, zet hem eens een dagje in de bioscoop stand, en kijk of je de volgende dag nog steeds vindt dat het er geel uit ziet. :)
Mooi artikel!

Misschien een idee om wat specifieker op de diverse HDR formats in te gaan, en de daarbij horende ideale beeldinstellingen? Zo vind ik, op mijn LG CX, de instelling Cinema in Dolby Vision erg donker. Wat daarbij jammer is, is dat de optie AI Helderheid niet beschikbaar is in deze instelling. In Cinema Home dan weer wel. Wat zou daar de achterliggende gedachte voor zijn?
Ik mis wederom het bespreken van een belangrijke instellingen bij Samsung TV's:

Uitschakelen van ongevraagde advertenties in de menubalk.

Dat was ons in een vorige review al beloofd maar daar is ondanks de vele reacties en de belofte om dit aan Samsung voor te leggen nooit op terug gekomen:

https://tweakers.net/revi...ooi-als-hij-uitstaat.html
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @DMT2 mei 2021 16:36
Advertenties uitschakelen bij Samsung kan niet. Naar aanleiding van de review die jij aanhaalt hebben we hier met Samsung contact over gehad en op dit moment zijn wij nieuwe Samsung televisies aan het testen. Daar hebben we nog niet over gepubliceerd, maar we zullen hier zeker op terugkomen in de eerste review die we gaan publiceren.
Hallo Eric,
welke tv ben je exact aan het testen nu dan van Samsung?

Want ik (en vele anderen misschien) wacht met smart op de tweakers review van de nieuwe Neo qled qn95a. Waar ik vooral benieuwd naar ben is de vergelijking met de Q95T van vorig jaar, en de vergelijking met de LG Nanocell 916 of de nieuwe Qneds van LG.

De advertenties zitten mij ook dwars, maar ik ben door plattetv.nl verzekerd dat in de Nederlandse modellen er 100& zeker absoluut geen advertenties te zien zijn in de menu's van Samsung. Dat lijkt dan niet waar?

Tenslotte, ik zie dat de nieuwe oneconnect kabel van de neo qled qn95a een stuk dikker is geworden, wat denk ik juist goed is omdat de vorige hele dunne kabel toch wel eens voor problemen zorgde las ik.

En misschien is het handig om eens een lijstje met globale data te leveren, zo van in mei komen deze reviews, in juni deze.... Nu tasten wij in compleet in het duister en hebben wij geen idee wanneer jullie wat testen, of staat dat wel al ergens?

Dus: wanneer komt de review en van welke tv precies?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 479106 op 22 juli 2024 13:56]

We zijn nu inderdaad bezig met de QN95A, waarvan we de testdata kunnen vergelijken met de Q95T van vorige jaar, die hebben we eerder getest. Advertenties kan je bij Samsung niet uitschakelen, ik weet niet waar plattetv.nl dat op baseert. Wel is het zo dat advertenties - voor zover mij duidelijk - heel sporadisch voorkomen. Ik ben zelf bijvoorbeeld nog nooit een advertentie tegengekomen in de menu's van Samsung televisies, maar foto's van andere Nederlandse gebruikers laten zien dat het weldegelijk voorkomt en Samsung ontkent dit ook n iet.

En inderdaad, de One Connect cable is een stuk dikker geworden, naar wij begrijpen omdat het nu puur een koperkabel is, en data niet langer (deels?) optisch verstuurd wordt.

Wat betreft data waarop wie reviews gaan publiceren: dat is helaas niet mogelijk. Ook met het oog op het aankomende EK voetbal zijn we op dit moment heel druk met regelen van nieuwe modellen, maar de aanvoer daarvan laat zich niet ruim vooraf voorspellen. Wanneer televisies beschikbaar komen voor review, gaan we er zo snel mogelijk mee aan de slag, zeker als het om de high-end modellen gaat. Daarnaast proberen wij nu ook zoveel mogelijk mid-range televisies te regelen voor reviews en round-ups, ook dat heeft dus onze aandacht.
De dikkere kabel voelt in ieder geval een stuk steviger aan. Ik moet wel zeggen dat ik de nieuwe OneConnect-box een stuk minder praktisch vind tegenover de oude.
Eric, bedankt voor de terugkoppeling!
panasonic oled word weer vergeten ?
Ik ben blij met mijn Panasonic oled iig 😉
Ik heb ook een CX en gebruik eigenlijk ook alleen Cinema Home.

Zelfs voor games, want vooral bij games zorgt HDR ervoor dat blauw zo fel is dat het gewoon slecht zichtbaar is.
Beeldmodus - LG-televisies bieden vaak een groot aantal beeldmodi, waarbij Bioscoop het beste uitgangspunt is voor natuurgetrouwe beeldweergave.
Volgens mij zijn de twee ISF Expert modi een betere uitgangspunt als je de meest natuurgetrouwe beeldweergave zoekt.

Cinema ziet er met de standaard instellingen echt totaal niet uit: te hoog contrast, overgesatureerd, veel te warme witbalans, en die afgrijselijke TruMotion die aan staat...
De-Blur - Dit doet hetzelfde als De-Judder, maar dan voor beeldmateriaal met een beeldsnelheid van 50 of 60 fps, dus de meeste videogebaseerde beelden en reguliere tv-programma’s. Een hogere instelling zorgt voor agressievere interpolatie met een vloeiendere weergave als resultaat, maar geeft ook meer kans op beeldfouten.
Dit klopt niet helemaal. De-Judder doet frame interpolatie (verzonnen frames). De-Blur zorgt voor black frame insertion, waardoor elk echte beeld scherper zou moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 13:56]

Dit dus. Met ISF kan je alles helemaal finetunen, tot aan de kleurtinten afzonderlijk. Helemaal een verademing als je het met meetapparatuur wilt calibreren. Een van de redenen dat ik tot nu toe voor LG tv's kies.

Trumotion en alle andere beeldinterpolatie gaat hier ook meteen uit. TV moet gewoon tonen wat aangeleverd wordt, niet zelf dingen gaan 'bedenken' wat mij betreft.
Anoniem: 474132 @dhrto1 mei 2021 14:58
Klopt me LG OLED E6 55 (2016) heeft ook die twee ISF instellingen die ik gebruik voor gewoon TV overdag (light room) en s'avonds (dark room). Daarnaast de Apple TV 4K en PS 5 die in (deep) HDR modus binnenkomen op HDMI.

Wat wel tof is dat met de laatste update van Apple TV deze qua kleurweergave gekalibreerd kan worden met iPhone; het beeld signaal word via de camera van iPhone opgenomen en teruggekoppeld naar Apple TV. Met deze closed control-loop wordt het Apple Tv signaal vervolgens gekalibreerd.
Klopt ISF Expert Dark is ‘the way to go’. Cinema of een andere canned instelling moet je niet willen gebruiken.

Ook belangrijk is dat je in deze modus de black level selectief kunt instellen, zodat je niet te laag zit (te helder, te veel detail), maar ook geen detail mist in de donkere partijen.
dit soort instellingen zijn toch per persoon anders? wat de 1 fijn vind als instelling kan de ander weer niks vinden....
Nee, dat klopt dus niet. Er is een bepaalde standaard voor beeld waar televisies aan horen te voldoen. Deze word overal gebruikt bij de studio's, om er dus voor te zorgen dat beeld er bij iedereen hetzelfde uitziet zoals het hoort te zijn.
Helaas is dit voor thuis lastig te doen, omdat je met meetapparatuur aan de slag moet gaan om alles correct te krijgen.
In de bioscoop bijvoorbeeld word dit wel gewoon gedaan.
Je ziet dan ook als je alles correct afgesteld hebt dat het beeld er heel natuurlijk uitziet, alsof je door een raam kijkt, omdat alle kleuren kloppen met wat je verwacht te zien.
Er is wel een variabel dat je weglaat, en dat is het bereik van je scherm. Sommige schermen zijn simpelweg te beperkt, als in niet dynamisch genoeg.

Overigens zijn we nog enorm ver van "alsof we door een raam kijken". Men riep hetzelfde over CRTs, dat het een kwestie van afstellen is, maar als je dan zo veel generaties verder bent, en er nieuwe beeldtechnieken zijn, dan zie je toch hoe achterhaalt het vorige allemaal is. Men weet simpelweg niet wat het niet weet. Echt en correct is relatief aan wat de huidige techniek kan doen. Naar mijns inziens gaat het nog vele generaties duren totdat we een correcte weergave kunnen produceren van de werkelijkheid.
Er is nog een variabele en dat is omgevingslicht en kleurtemperatuur van het licht in je kamer.

De filmmakermodus helpt je overdag nog steeds niet om het te zien zoals het bedoelt is, tenzij je alle gordijnen dicht doet. 😊
Maar bij kalibreren zorg je ervoor dat het apparaat een correcte output geeft. Je stopt er een signaal in en je zorgt ervoor dat het scherm zo exact mogelijk weergeeft wat er in het signaal is vastgelegd. Dat er allerlei factoren zijn die invloed hebben op wat er op het netvlies van de kijker valt, staat buiten de kalibratie van de tv.
Jawel, dat zeker. Je zorgt voor een correcte output. Maar het einddoel is natuurlijk dat je wilt dat mensen de content zien zoals het de bedoeling is.

Ik stel dat correcte output toch situationeel is. Als er mensen zijn die overdag films kijken ga je er gewoon niet mee komen door te kalibreren op een donkere ruimte.

Daarom heb je vaak meerdere isf profielen zoals een voor overdag en s’avonds.
Dat klopt, maar kalibratie doe je enkel voor het apparaat. Dat maakt niet uit of je dat in een donkere kamer of verlichte kamer doet. De sensor meet gewoon wat het scherm uitzendt. Als je omgevingslicht gaat meenemen ben je meer je netvlies aan het kalibreren.
Is ook niet altijd zo hoor.
Kalibratie is objectief. De kalibratiesoftware weet wat het ingangssignaal is en meet wat het scherm daadwerkelijk toont. Daar zijn gewoon standaarden voor. Kalibratie heeft niets te maken met of je het mooi vindt of niet, maar enkel met hoe goed input en output op elkaar zijn afgeregeld. Een goed gekalibreerde tv toont exact wat de “maker” van het signaal bedoeld heeft (regisseur, zender, producer).
Zie: https://www.youtube.com/watch?v=KEdgmNZnLs4

Ze doen vaak maar wat als het naar DVD/BluRay/Streaming moet.
Klopt, maar dat ligt op een ander niveau. Bij kalibratie stel je je tv zo in dat die weergeeft wat hem aangeboden wordt. Dat is gewoon een technische afregeling. Als het bronsignaal niet correct is samengesteld, kun je je tv daarop aanpassen, maar dat heeft niets met kalibratie te maken.
Ik ben het eens met deze stelling. Mijn vader vind Samsung out of the box met mega saturatie geweldig, ik vind het er niet uit zien. Beiden hebben we de tv anders ingesteld en zijn er blij mee.

Calibratie is prachtig maar uiteindelijk gaat het om je eigen kijkplezier.
precies dit dus :)
Panasonic GZ 950 OLED. Gewoon in Pro1 zetten en de kleurafwijkingen zitten onder het waarneembare gedeelte. Ze hebben een sterke reputatie om de out-of-the-box settings goed afgesteld af te leveren.
Dit kan ik bevestigen!
Zelfde model Panasonic OLED hiero.
Deze staat in Professional 1 modus..
Destijds nagemeten met mijn Xrite calibration sensor, en inderdaad is deze modus verbazingwekkend correct afgesteld.
Daarnaast heeft deze ook zéér uitgebreide instelmogelijkheden om nog de kleinste details te finetunen. (Zeer geschikt voor de perfectionistische tweaker in mij) 8-)
Ook mijn HZ2000 is naar mijn weten zeer goed insteld out of the box
Ik denk dat ze de pro-modussen altijd bijzonder goed afstellen. Ze gebruiken een specialistenteam voor de color grading.
Maar niet bij HDR beelden, toch? Dat doet volgens mij nog geen enkele fabrikant out-of-the-box correct.
Net even nog is Vincent Teoh's review van de GZ 950 nagekeken en de HDR tonemapping is zeer accuraat. Dit is dan ook een stokpaardje voor Panasonic om verschil te tonen met de concurrentie.
Nice! Wist ik nog niet. Zelf straks ook even kijken :)
Wat is hier de mening om de waardes te gebruiken van een site als RTings.com? Deze heb ik ingesteld. Als het goed is op basis van testen en dergelijke.
Witbalans is niet te doen op die manier, daarvoor verschillen panelen te veel. Maar als je de helderheid etc overneemt zit je vaak redelijk dichtbij waar je zou moeten zitten.
Eerlijk gezegd probeer ik ze vaak wel eens met wisselend success. Probleem is dat panelen niet altijd hetzelfde zijn, omdat een US model van een tv niet perse helemaal hetzelfde is als een europees model.

Misschien kan onze Sim eens ingaan op regionale verschillen tussen tv’s en voor de grap eens van een populair model dezelfde tv’s uit verschillende regio’s testen.

Stelling, hoe nuttig is het om reviews, settings en testresultaten van hetzelfde model tv uit een andere regio mee te wegen in europa als je een tv wilt kopen?

Tenslotte; persoonlijk vind ik het Nuttig om tenminste hdtvtest (Vincent Teoh) naast rtings.com te zetten omdat hij europese tv’s test.
Wil je écht de allerbeste beeldkwaliteit uit je tv halen, dan is kalibratie met testpatronen en een optische colorimeter of spectrofotometer een optie.

Klopt, dan is je scherm zo ingesteld dat theoretisch alle staat zoals het moet staan. Betekent echter niet dat dat dan ook voor jouw specifieke ogen het mooiste is. Dat is allemaal behoorlijk subjectief
Niet mee eens, juist door alles objectief correct af te stellen krijg je de visie van de makers te zien, als je daar van af gaat wijken dan ben je dus naar een "incorrect" beeld aan het kijken.
Als je daar dan subjectief mee gaat lopen rommelen kunnen er hele gekke dingen gebeuren (huidstinten vooral die heel maf zijn). Het enige waar imho wat voor te zeggen is, is om het beeld wat lichter te zetten op het moment dat de kamer te licht is.
Beeldkwaliteit hoeft niet hetzelfde te zijn als ‘de visie van de makers’. De meeste films etc zijn 24fps maar ik vind ze er beter uitzien met een beetje extra fps door middel van motionsmoothing achtige features.

Kleur/helderheid is ook afhankelijk van het licht in je kamer, en net wat je fijn vind kijken of gewend bent (geler/blauwer bijvoorbeeld).
Ik vind al die motionsmoothing opties echt de horror. Alles ziet er dan uit alsof 't met een handycam is opgenomen. In de bios ook eens naar zo'n 60fps film geweest. Ik vond 't echt verschrikkelijk. Zal de generatiekloof wel zijn...
Exact. En dan de motion interpolation artifacts! Als op de tv van mijn ouders een personage langs een hek rent, zie je een duidelijke halo om hem heen met een compleet ander patroon van spijlen. En mijn ouders valt niets op :D Die tv is niet heel duur of nieuw dus heeft vast niet de benodigde AI-functionaliteit/rekenkracht om het juiste beeld tijdig te interpoleren. Ik denk en hoop dat nieuwe modellen er beter in slagen om zulke artifacts te voorkomen, maar toch.
Er is natuurlijk wel een verschil tussen standje minimaal en standje smoother dan babyvoeding. Nu kan ik enkel voor Philips spreken, maar zet je daar alles op z'n hoogst ziet het er inderdaad niet uit. Pak je de minimale stand, dan levert het naar mijn ervaring een prettiger, rustiger beeld op dan wanneer alles uit is. Dit is echter op een 10 jaar oude LCD.

Belangrijk is te beseffen dat LCD en OLED technieken inherente nadelen hebben voor het tonen van beweging door hun sample en hold techniek. Daardoor zijn overgangen tussen frames behoorlijk hard, harder dan bijvoorbeeld bij CRT's en plasma's.

Het blijven echter algoritmen die dus ook bij de minimale instellingen negatieve bijwerkingen kunnen en zullen hebben. De vraag is dan vooral wat je meer stoort: Minimale bijwerkingen, of stotterend beeld. Wat dat betreft is gewoon geen enkele beeldtechniek perfect en moet je kiezen tussen kwaden. Geheel geen compensatie voor sample and hold is naar mijn ervaring namelijk ook niet perfect.
Exact, het schijnt vloeken in de kerk te zijn, maar hier staat motion smoothing ook gewoon aan. Zal mij aan mijn anus oxideren dat het niet de "visie van de maker" is. Ik vind het mooier eruit zien als het soepel loopt in plaats van op 24fps. En ja, dat geeft soms interpolatie artifacts. Dat is jammer. Daarom zou ik ook liever willen dat films gewoon op normale framerate worden opgenomen. Maar zolang dat niet gebeurd, kijk ik lekker met motion smoothing.
Moet zeggen dat het op mijn LG C9 echt goed werkt. Soms zelfs iets te onrealistisch smooth.
Motionsmoothing is afhankelijk van waar je de 24fps media op kijkt.

Op mijn plasma had ik alles volledig uit staan, op mijn Panasonic heb ik de laagste vorm aangezet.

Dit komt omdat de overgang tussen frames op een oled veel harder is dan op een plasma waardoor je veel eerder last krijgt van een stotterend beeld.
Bij Sony doet motion smoothing (motionflow) het ook erg goed. Het geeft een natuurlijker beeld dan bij bijv Samsung. Samsung heeft een wat overdreven soap opera effect.
Zijn wel veel variabelen bij betrokken hoor.. zo kan een oog wit ook anders zien dan een andere oog.. Zo zie ik kleuren wat feller in mijn linker oog dan de rechter.. net als een tv die bv wat anders is afgesteld, mensen moeten het gewoon afstellen zoals ze fijn vinden, zo precies komt het allemaal niet.
Dat is juist het idee van dat kalibreren, om die variabelen weg te nemen. Er is gewoon een referentie, en als je je scherm dus op die referentie afstelt weet je dat het klopt.
Gaat met audio ook zo toch? Niet iedereen houdt van een platte afstelling. Iedereen moet zijn afstelling zetten volgens zijn eigen voorkeur.
Niet iedereen ervaart rood als hetzelfde. Idem met groen of blauw.
Dus moet je compenseren.
Audio is lastiger, omdat daar daadwerkelijk verschillen zijn in hoe goed het gehoor van mensen is, plus je zit heel erg met de verschillen per speaker en de invloed van de kamer op het geluid. Maar ook daar zie je dat in het echt high end segment ze proberen richting reference te gaan (een vlakke speaker response in een "dode" kamer.

Je ziet tegenwoordig wel dat steeds meer mensen hun headphones kalibreren richting de harman curve, dat is vergelijkbaar.

Wat je bij audio mastering ziet is dat ze eerst nummers maken op de correcte speakers, en dan vervolgens cheape speakers/bluetooth speakers erbij halen om te kijken of het ook klinkt op slechte apparatuur.

Qua ervaring van kleuren, als je reference gebruikt dan ziet het er uit zoals het er altijd voor jou uitziet, dus je hoeft juist niet te compenseren.

Als jij gevoeliger bent voor rood dan is alles wat jij ziet altijd die hoeveelheid rood, dus als je dan zo afstelt dat het klopt dan ziet het er voor jou dus natuurlijk uit.
Lekker boeien ik stel het gewoon in wat ik mooi vind. Die makers interesseren me niet.
Ben ik wel mee eens. Heb mijn 65 xh9505 een paar uur zitten kalibreren en waarbij expert1 de meest accurate temperatuur weergeeft vond ik dat na het kijken van verschillende films, series en testvideo's niet het meest fijn om er persoonlijk naar te kijken. Heb mijn xperia 1ii gebruikt voor referentieweergave. Uiteindelijk op warm gezet (treedje lager) en vond het er uitstekend uitzien.

Ik zou zeggen begin van de meest accurate instelling en pas vervolgens aan naar wat je zelf het liefst wilt via kleine stapjes. Uiteindelijk is het je eigen geld en moet jij er blij mee zijn.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 22 juli 2024 13:56]

Wat versta je in 'heb ik een paar uur zitten kalibreren'? Beschik je over de vereiste hardware om dat te kunnen doen?
Heb geen geschikt apparatuur dus heb de Xperia 1ii in makermodus gezet en vervolgens zowel in SDR en HDR content vergeleken totdat ik de kwaliteit kreeg die ik wou. Expert1 was persoonlijk te warm hoewel het wel geadviseerd wordt te gebruiken. (rtings en HDTVtest bijv.)

Aan de andere kant kan ik nooit 100% zeker zijn dat het wel accuraat was zonder meetapparatuur want verschillen in de panelen zijn mogelijk.
Maar dat heeft dan toch niets met kalibreren te maken? Dat is gewoon een beetje op hoofdlijnen vergelijken.

Bij kalibratie wordt stapsgewijs op een kwantitatieve wijze de televisie ingesteld zodat die overeenkomt met geijkte referentiewaardes. Zeker in de moeilijke gedeeltes ('nearly black' bijvoorbeeld) kan dat een zeer groot verschil geven. Dat ga je niet met het blote oog voor elkaar krijgen.
Anoniem: 551631 @Rossi461 mei 2021 16:26
als je basisplaatjes (je test content) goed is kun je wel degelijk van calibreren spreken.

zeker als je een referentie hebt (experia) kan je een enorm eind komen.

helderheid calibratie gaat inderdaad niet lukken tenzij de telefoon dezelfde helderheid genereert als de tv. maar zelfs dan krijg je nog uitdagingen met dimcurves in bepaalde kleuren.

puntje bij paaltje kleurcalibreren kan heel goed op het oog.

calibreren betekend namelijk simpel dat je de standaard waardes wijzigt/overnieuw insteld
Sorry, maar dit ben ik pertinent met je oneens. Kalibreren is een objectieve bezigheid. Daar zit juist de kracht van kalibreren, het objectief refereren aan de standaard (middels meetwaardes) zonder subjectieve vervuiling.
Anoniem: 551631 @Rossi461 mei 2021 17:01
juist, en hoe kom je aan die waardes.

calibreren houdt puur en alleen in dat je de functionaliteiten terugtrekt naar een vooraf gestelde waarde.
dat kan in dit geval prima de telefoon zijn.

je hebt gelijk als je zegt dat je iets wilt calibreren naar een bepaalde standaard. bijvoorbeeld rec 2020.
dan moet je volledig vasthouden aan die specs. en dat word al veel lastiger op het oog.

je mag het met mij eens zijn of niet.
Die meetwaardes pak je dus met een colorimeter of een spectrometer, zodat je weet dat het objectief klopt. Op het oog kun je aardig dichtbij komen, maar nooit helemaal correct. Ik heb zelf al verschillende televisies afgesteld, en zelfs ik krijg het op het oog echt niet voor elkaar, want alleen al het daglicht/de verlichting kan je helemaal in de war sturen.
Anoniem: 551631 @K0L3N1 mei 2021 18:47
dat je dichter bij het beoogde eindresult kan komen met canera's/sensoren ontken ik ook helemaal niet.

het ging mij puur om het feit dat rossi46 bepleit dat er maar 1 manier is van calibreren.
ik probeer uit te leggen dat er meer dan 1 juiste manier is en dat het juist mega subjectief is in geval van tv's

de manier die elaz aanhaalt met zijn telefoon, is gewoon een goede manier van calibreren.
misschien niet de juiste voor iemand die heel graag schermt met het feit dat zijn tv "gekalibreert is".

kalibreren is niets meer en niets minder dan het gelijk zetten van standaard waardes.
ik zou zeggen zoek het op in het woordenboek of op wikipedia.
Bijna alles klopt ongeveer wat je zegt, behalve:
"... en dat het juist mega subjectief is in geval van tv's"
Je hebt gelijk dat er meerdere manieren zijn om te kalibreren, maar het doel van kalibreren is juist dat het niet subjectief is.
Kalibreren is in alle gevallen (of het nu beeldschermen zijn, of weegschalen, of wat dan ook) gebaseerd op natuurkundige meetbare eigenschappen (zo precies als mogelijk is), en dus niet "subjectief".

Je moet niet "persoonlijke voorkeur" en "natuurgetrouw / intentie van de maker / gekalibreerd" door elkaar halen.

Ik zeg trouwens niet wat goed of fout is, iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat hij het prettigst vind.
Ook ik vind als je het vergelijkt met een gekalibreerd scherm je vast heel dicht in de buurt kan komen, en zoiets mag je wat mij betreft ook wel kalibreren noemen.
Anoniem: 551631 @bskibinski2 mei 2021 00:29
nu word t echt wel gemauw over het woord als ik er op doorga.

maar het word pas niet subjectief nadat het gespecificeerd is.

dus als je zegt ik kalibreer het naar .... standaard

kalibreren an sich is niks meer en niks minder als het initialiseren van je waardes.

dus ik kan wel degelijk iets naar mijn smaak kalibreren, vanaf dat moment blijven die waardes namelijk de referntie totdat er overnieuw gekalibreert word.
Ja erg mooi van Tweakers dit, dit is iets waar echt iedereen wat aan heeft, aangezien zo goed als iedereen een TV heeft.

Heb op mij LG OLED55B9SLA TV de setting Beeldmodus op Game/spel staan, geeft zo goed als de zelfde beeld als Bioscoop, maar dan met snellere beelden.
Sterker nog,calibreren is alleen maar het vaststellen van de verschillen van de objectieve norm. Als je die verschillen daadwerkelijk gaat aanpassen, dan is er sprake van justeren (in goed Nederlands: afregelen).
Ga je nu zeuren over de term kalibreren?
Lees het dan als afstellen.
Iedereen begrijpt wat hij bedoelt. Maar toch moet er moeilijk gedaan worden over een woordkeuze. Laat dat gemierenneuk aan de politiek over aub. ;)
Als je erover gaat zeuren, dan zit jij er 100% naast. Afstellen is justeren, een optionele stap na kalibreren.
Is allemaal hetzelfde.
Hij schreef “Heb mijn xperia 1ii gebruikt voor referentieweergave.”.
Bij een goede kalibratie komt heel wat objectiviteit kijken. Er wordt een signaal ingestopt en de sensor checkt of het beeld datgene weergeeft wat erin gestopt is. Het kan zijn dat je het gekalibreerde beeld niet mooi vindt, maar dan moet je de kalibratie loslaten en het apparaat gewoon instellen volgens je eigen smaak.
EDIT: opmerking verkeerd begrepen. Ik ben het bij nader inzien juist erg met je eens :)

[Reactie gewijzigd door Rossi46 op 22 juli 2024 13:56]

Je zou toch verwachten dat als je een tv van >2000€ koopt dat deze perfect is afgeregeld.
Nee, want elke gebruikerssituatie is anders en daarom staat ook elke tv weer anders ingesteld.
Er is geen vaste perfecte instelling die voor elke situatie geldt.
Het probleem zit hem in de verschillen tussen de panelen. Tegenwoordig kloppen de standaardwaardes van de duurdere televisies vaak aardig in de film modus, maar je ziet dat ze er toch regelmatig nog naast zitten.
Temperatuur / Gamma etc is subjectief (Soort van)

White balance moet wel gewoon goed gecalibreerd zijn.
Witbalans en kleurtemperatuur zijn hetzelfde. Ook heeft witbalans afstellen effect op het gamma.
Inderdaad,daarom adviseer ik mensen met name boven de 40 om ook altijd eerst een gehoor test te doen voordat ze HiFi gaan shoppen.Het is nogal zuur om voor de duurdere luidsprekers te gaan omdat er meer detail in het 16 tot 18Khz gebied hoorbaar is.Om er vervolgens achter te komen dat hun gehoor al bij 14Khz begint te vervagen.

Daarom probeer eerst je eigen beperkingen in kaart te brengen voordat je,je met noeste arbeid verdiende geld uitgeeft aan beeld en geluid.
Ik persoonlijk kan niet wennen aan de warm1/2 instelling, Ik heb het op mijn samsung dan ook op standaard staan. Ondanks dat ik het beeld zo juist mogelijk wil hebben, Ik kan me niet inbeelden dat een reggiseur zo graag alles een mexico filter geeft.

En weet iemand wat de BT2020 gamma afstelling nu precies doet bij HDR weergave?
Op mijn UE49NU8000 is het beeld veel te donker op de 0 setting, meestal geeft +1 of +2 een beter beeld.
En lijken HDR effecten als lampen etc beter uit de verf te komen. Maar of dit nu echt corect is weet ik niet.
Maar eigenlijk zit ik bij elke bron of zelfs film wel te kloten met de afstelling.
Ook ik heb een tijdje Warm 2 en allerlei filmmodus-gerelateerde instellingen geprobeerd, maar ook ik kan er niet aan wennen, om precies dezelfde reden die jij geeft.
Gewoon doorzetten. Er komt een moment dat je je afvraagt hoe je in godsnaam naar dat veel te blauwe beeld hebt gekeken dat je nu als hagelwit ervaart.
Bijna een halfjaar lijkt me toch ruim voldoende? Dan is er geen “doorzetten” meer mogelijk.

Bovendien heb ik nergens gezegd dat ik naar een veel te blauw beeld kijk. Ik heb gewoon de instellingen ergens tussen film en “blauw beeld” gezet.
Dat komt omdat je het allemaal beredeneert vanuit je eigen subjectieve perspectief. Als je de 6500K van de Filmmodus te geel vindt, kijk je per definitie naar een te blauw beeld. Dat staat trouwens ook allemaal in het artikel.
Ik kan me trouwens wel voorstellen dat het langer dan een half jaar duurt. Dat kan bijv. komen als je nog naar andere schermen kijkt die te koel staan afgesteld (filmpjes op je smartphone of tablet, tweede TV op de slaapkamer?).
Ik kijk eigenlijk alleen naar tv en filmpjes op mijn tv, en af en toe op mijn laptop (maar die is gekalibreerd met het juiste icc-profiel).
Voor een computerscherm gelden weer andere normen dan voor TV.
Ik vond het in het begin ook lastig te geloven. Voor mij was ook alles veel te geel en dacht dat mijn TV misschien niet in orde was waardoor het allemaal extra geel leek. Ik kon me niet voorstellen dat dat de juiste weergave was. Vervolgens heb ik een ander kalibratie-apparaat geleend en het klopte toch echt. Daarna heb ik doorgezet en de geligheid is volledig weg en dan kom je er ook achter dat de Normaalmodus niets met de realiteit te maken heeft.
Ik heb mijn dell monitoren al jaren op 10000K staan anders was het beeld veel te geel/groenig. Ik houd van dat koele blauw in het beeld, en ik slaap prima voor de duidelijkheid. De helderheid is wel terug geschroeft naar amper 40 ofzo.

Qua TV is het lastiger, ik heb vorig jaar een 43 inch philips gekocht en die moet je per bron instellen want er zit echt enorm veel verschil tussen. Eigenlijk ben ik er daar niet helemaal uit. Als je bijv. van een HD bron naar 4K bron gaat is het beeld helemaal anders ook bij dezelfde preset, en HDR uitzendingen zijn helemaal een drama. Daar krijg je echt pijn van aan je ogen!

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 13:56]

Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Als iemand 10000K fijner vindt dan 6500K moet je dat vooral zo instellen. De discussie gaat meer over wat nu realistisch is. Voor het kijken van TV en film is 6500K het meest realistisch.
monitoren al jaren op 10000K staan
Ik twijfel vanwege je reactie zeer sterk of die 10000K die je noemt ook daadwerkelijk 10000K is.
Hoe heb je die 10000K ingesteld?
-- Heb je dat zelf met een colorimeter nagemeten, en de beeldinstellingen daarop aangepast totdat je aan 10000K kleurtemperatuur zat?? (oftewel via R/G/B scherm-menu per kleur tunen, oftewel via aanmaken van een ICC colorprofile in software?)
-- Of heb je in de Dell monitor menu gewoon de optie "10000K" geselecteerd in het Presets menu?

Ik gok die laatste.. aangezien die modus gewoon standaard in veel Dell beeldschermen zit. Dat zegt echter niks over de *daadwerkelijk* weergegeven kleurtemperatuur.
Ook vanwege dat je schermen blijkbaar al jaren oud zijn.
Misschien hebben je schermen nog wel een CCFL backlight?
Zo'n CCFL backlight verkleurt ook in de loop der tijd door veroudering. Specifiek wordt deze geler van kleur.
Hierdoor wordt je beeld dus ook gewoon geler, ongeacht je presets. Dan snap ik best dat je in het presets menu een veel hogere kleurtemperatuur moet/wil instellen, om (deels) te compenseren voor het verouderde vergeelde backlight.
Maar het zegt nog niks over wat de weergegeven kleurtemperatuur in dat geval is.

10000K, gecalibreerd, is namelijk écht héél erg koel blauw..
Het zouden vanuit de fabriek gekalibreerde schermen moeten zijn, het oudste ips scherm is 5 jaar geloof ik. Maar inderdaad ik ben met je eens ik kan niet garanderen dat het echt 10000K is, ik had daarvoor TN schermen en ik heb nooit problemen gehad met de kleur temperatuur of ook maar iets daaraan ingesteld. Toen ik dat scherm pas kreeg had ik meteen zoiets van, het is te geel/groen achtig.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 13:56]

Ik vind de warme kleur wel mooi, maar heb moeite met de huidskleuren. Ze lijken te flets of juist te donker. Ik heb de Frame 65". Iemand hier ook ervaring mee of weet een goede oplossing?
Geen idee. Bij mijn Samsung is juist ook de huidskleur veel echter in de filmmodus.
Waarom moet je er perse aan wennen. Dan stel je hem toch niet op warm 2. Ik hou ook niet van bier. En dan zegt iemand bier moet je leren drinken. Ik ga niks leren.
Als je films of ander beeldmateriaal wil bekijken zoals de regisseur of producer het bedoeld heeft moet je je tv kalibreren en wennen aan de warmere witbalans. Als de creativiteit van de regisseur om een bepaalde sfeer te creëren je niet interesseert, moet je je tv gewoon instellen naar je eigen smaak (die overigens ook via een gewenningsproces verkregen is).
Is een kwestie van wennen. Dat kan weken duren. Die normaalmodus is juist onrealistisch. Bij kalibratie wordt juist ervoor gezorgd dat de kleuren zo realistisch mogelijk zijn en dan kom je op Warm 2 uit en zelfs die modus is nog niet warm genoeg om het beeld realistisch weer te geven.
Maar wat is er dan realistisch aan? In de echte wereld zie ik met mijn ogen ook niet alles met een gele gloed en minder felle kleuren.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:56]

In de echte wereld is dat juist wel het geval. De echte wereld heeft helemaal geen felle kleuren en het wit is niet blauw (wat jij nu als wit ervaart). het wit in de echte wereld komt juist overeen met het wit van de Filmmodus. Als je er eenmaal aan gewend bent zal je dat ook erkennen en zal je ook direct zien dat het wit van je huidige normale modus juist onrealistisch was.
Misschien niet superfel, maar ik zie geen gele gloed in de echte wereld.
Zoals gezegd, dat is je perceptie. Je hebt ook nooit een blauwe gloed waargenomen op je TV terwijl ik die wel zie op TV's die niet op de Filmmodus zijn afgesteld. Feit blijft dat bij de filmmodus de weergave het meest accuraat is t.o.v. wat er aan signaal ingestopt wordt.
Na een tijdje zie je juist geen gele gloed meer op je TV en is wit op je TV hetzelfde als wit in de realiteit.
Het probleem is dat bij de opkomst van de platte TV's alle kleuren veel te veel werden opgeblazen en veel te blauw werden aangeboden door de beperkte technische stand van zaken. Mensen raakten daar aan gewend en hadden niet meer in de gaten dat wat ze op TV realitisch vonden helemaal niets met de realiteit te maken had. Vervolgens kwamen er tv's die wel een reaitische weergave mogelijk maakten maar die staken flets en geel af tussen de oudere modellen in de winkel. Daarom hebben fabrikanten van kwalitatief goede TV's er toch voor gekozen om de TV standaard in een veel te blauwe en verzadigde modus af te leveren.
Dan zal het wel aan mijn tv liggen zeker. Of ik heb toch iets verkeerd gedaan. Kom anders eens langs, dan mag jij hem goed voor me afstellen en dan zien we wel of het aan mijn instellingen lag of toch aan de tv (hij is inmiddels al 5 of 6 jaar oud als we afgaan op modeljaar) :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:56]

Nee, dat ligt echt niet aan je TV. Zoals in mijn andere post ook aangegeven, ik kon dat eerst ook niet geloven.
Kijk dit filmpje eens: https://www.youtube.com/watch?v=-JEFu2M2tt8
Oké, ik heb besloten het nóg een kans te geven en ik denk dat er wel degelijk iets met de tv was want nu is de kleurweergave in filmmodus duidelijk anders. Het is een stuk beter dan vorige keer, maar op dit oudere lcd-paneel is het toch niet 100% ideaal, dus ik ga denk ik maar een nieuwe tv kopen :P
Wat goed helpt is via bijv. Netflix Europese series kijken. Die zijn vaak natuurgetrouw qua kleur en niet bewust kouder of warmer gemaakt
Hoe kom je eigenlijk aan zo'n testpatroon zoals in de afbeelding gebruikt voor de voorpagina op Tweakers?
Volgens mij heeft Ziggo ook zo'n kanaal met een ouderwets testbeeld.
Yorinn Forum Moderator General Chat @fastedje2 mei 2021 03:30
Klopt, ja. Volgens mij ergens tussen zender 995 en 999.
Dat zit bij de kalibratiesoftware.
Downloaden. Maar beter is een referentie patroon generator.
https://www.avsforum.com/...y-mp4-calibration.948496/

De helderheid/contrast kun je daarmee op het oog afstellen, en ook de scherpte.
Voor de backlight/kleuren heb je echt apparatuur nodig.
Blijft allemaal persoonlijk. Cinema setting te geel, standaard te koel. Kies gewoon wat je het mooist vindt. Kalibratie is net als een equalizer op je versterker.

Ik heb een tijdje cinema setting gehad, stoorde me niet aan het gele maar wel aan alle andere features die uitgezet werden. Zelf heb ik een Q95T, waarom zou ik niet van al die gave features gebruik willen maken? Omdat ik perse ‘realistisch’ moet kijken, van wie?

Daarbij, op welk moment kijk je, overdag in een lichte kamer, misschien met de zon die naar binnen schijnt, ‘s avond in het donker of met het licht aan? Mijn TV regelt het automatisch, omdat die het kan.

Prachtig dat je realistisch kan kijken, maar dat hoeft van mij absoluut niet. Ik heb The Avengers Infinity War in cinema en in standaard helemaal gekeken, maar de setting met alle toeters en bellen was gewoon 100x beter.

Just enjoy what you like best!
Nee, bij calibrate zorg je ervoor dat output gelijk wordt aan input. Dat is iets anders dan bij een equalizer. Via bijv. je HDMI kabel komt een bepaalde kleur, intensiteit, temperatuur etc. binnen en door kalibratie zorg je ervoor dat het beeldscherm exact (of zo exact mogelijk) gaat tonen wat er aan signaal binnenkomst. De kalibrator weet wat er in gaat en meet wat eruit komt. Bij een equalizer is dat niet het geval. Kalibratie is objectief en een equalizer is subjectief.
Je kan bij Samsung ook de "Standaard" beeldpreset nemen, die kan net zo afgeregeld als de filmmodus. Maar dan heb je wel de automatischer helderheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.