Door Friso Weijers

Redacteur

OPPO X 2021 Preview

Eerste smartphone met oprolbaar scherm

05-03-2021 • 09:34

152

Oprolbaar, niet opvouwbaar

De beste manier om een flexibele display in een toestel te verwerken, is nog lang niet zo'n uitgemaakte zaak als de beste formfactor voor een normale smartphone. Met foldables blijven fabrikanten druk experimenteren. Denk aan de boekvormige exemplaren van Samsung, Royole en Huawei, toestellen van smartphoneformaat die je naar binnen of naar buiten openklapt tot een kleine tablet, of de Galaxy Z Flip en Moto Razr, die uitgevouwen juist ‘normale’ telefoons zijn, maar zich dankzij het vouwbare scherm heel compact laten opbergen.

Als we de geruchten mogen geloven, wordt 2021 het jaar van de smartphone met een oprolbaar scherm; na foldables krijgen we nu rollables. LG en TCL lieten eerder al prototypes zien en naar verluidt is marktleider Samsung eveneens bezig met dit concept. Ook OPPO heeft een toestel met oprolscherm ontwikkeld. Eind vorig jaar liet de Chinese fabrikant zijn eerste prototype, de OPPO X 2021, al eens zien in een video. Deze week konden we het toestel voor het eerst in het echt proberen op het Nederlandse hoofdkantoor van OPPO in Rotterdam. In onderstaande video zie je onze eerste indrukken.

Verrassend 'af'

OPPO presenteert zijn nieuwe toestel nadrukkelijk als prototype, een beetje zoals de fabrikant op het Mobile World Congress van 2019 ook een voorproefje gaf van een toestel met periscoopcamera. Dat werd uiteindelijk de Reno 10x Zoom, die later dat jaar zou uitkomen. Of en wanneer OPPO daadwerkelijk een oproltoestel uitbrengt in Nederland, maakt de fabrikant op dit moment niet bekend. Voor een proefmodel voelt de OPPO X 2021 niettemin verrassend 'af' aan. Misschien is die eerste indruk ook ingegeven doordat het concept minder experimenteel overkomt dan bij een aantal opvallende vouw-, draai- en fliptoestellen van de afgelopen twee jaar. Als je de OPPO X 2021 opgerold vasthoudt, kan hij redelijk goed doorgaan voor een doodgewone smartphone.

Dichtgeklapt heeft het scherm van de OPPO X 2021 een diagonaal van 6,7" en een beeldverhouding van 20:9; helemaal uitgerold heb je een paneel van 7,4" voor je neus met een bijna 4:3-verhouding. Dat levert veertig procent meer schermoppervlakte op met slechts een klein verschil in diagonaal. Het flexibele oledpaneel werd ontwikkeld door de Chinese schermfabrikant BOE en heeft een resolutie van 2592x1785 pixels voor een pixeldichtheid van ongeveer 425ppi, plus een maximale refreshrate van 120Hz. Zo op het eerste gezicht is de beeldkwaliteit volstrekt acceptabel. Doordat OPPO een frontcamera heeft weggelaten, wordt het paneel bovendien niet onderbroken door notches of gaatjes.

Oppo X 2021

Het scherm van de OPPO X 2021 rolt uit vanaf de linkerkant van het toestel en loopt aan die kant gekromd af. De andere randen zijn vlak en rondom het scherm bevinden zich langs die kanten de enigszins verhoogde plastic bezels die je ook bij andere vouwtoestellen vindt. Dat swipet niet zo fijn als je vanaf de randen moet vegen, bijvoorbeeld bij het openen van het multitaskingmenu van Android. Het lijkt echter een 'moetje' bij oproltoestellen, om het flexibele paneel te beschermen.

In de hand voelt de OPPO X 2021 meer aan als een normale smartphone dan bijvoorbeeld de Galaxy Fold, die dichtgevouwen erg log overkomt, al is ook het model van OPPO nog wel een vrij fikse unit. Zo is de smartphone relatief zwaar en ook wat dikker dan een gemiddeld toestel, ongeveer vergelijkbaar met een gewone smartphone met een hoesje eromheen. De behuizing is afgewerkt zoals je van een moderne smartphone verwacht, met een netjes afgerond metalen frame aan de zijkanten en een zo te voelen glazen achterkant. Bij de OPPO X 2021 bestaat die achterkant uit twee gedeelten in een contrasterende kleur. Bij het open rollen schuiven de twee delen uit elkaar langs een diagonale lijn, waarachter je in het midden een derde paneel ziet zitten.

Oppo X 2021Oppo X 2021

Het linkergedeelte bevat de camera's, maar de set-up van dit prototype is niet erg interessant: een 48-megapixelhoofdcamera met dubbele tof-camera voor 3d-toepassingen. Onderaan dit gedeelte zit ook de groen omrande USB-C-poort. Niet aanwezig is de bijzondere, draadloze oplaadtechniek die OPPO onlangs op MWC Shanghai demonstreerde met een ander prototype van de OPPO X 2021. Met Wireless Air Charging kon dat model met 7,5W worden opgeladen zonder dat het precies op de lader ligt.

Ingewikkeld mechaniek

Onder het scherm van de OPPO X 2021 is een ingewikkeld mechaniek verstopt. Dat begint al bij de twee motortjes, of eigenlijk lineaire actuators. Een daarvan zit boven, de ander onder, en samen zorgen ze ervoor dat het paneel automatisch kan uitrollen. Eerdere foldables moest je nog zelf openmaken. Of motortjes ook echt nodig zullen zijn voor dit soort foldables, valt nog te bezien. Het gemotoriseerde systeem zorgt er in elk geval voor dat het scherm altijd op spanning staat en vlak tegen de behuizing blijft liggen. Het in- en uitklappen duurt ongeveer een seconde en is daarmee wat minder snel dan handmatig uitklappen kan zijn. De lineaire actuators zijn sterk genoeg om te voorkomen dat je het geheel onbedoeld met de hand weer in elkaar schuift of uit elkaar trekt. In de hand is het wel even wennen dat onderdelen van het toestel langs je huid verschuiven.

In tegenstelling tot smartphones met een gemotoriseerd uitschuifcameraatje, heeft het proefmodel nog geen voorziening om het scherm razendsnel in te rollen als het toestel een valpartij detecteert. Bij normaal gebruik moet het systeem honderdduizend keer kunnen in- of uitrollen, vergelijkbaar met de eerste camerasmartphones met uitschuifbaar frontcameraatje. Dat moet voldoende zijn voor een aantal jaar gebruik. We vragen ons verder af wat dit systeem betekent voor de accuduur van het toestel. Tijdens de previewsessie hadden we ongeveer anderhalf uur aan hands-ontijd, waarbij we de smartphone uiteraard vaak hebben in- en uitgerold. Of het aan de motortjes ligt, weten we niet, maar de aanvankelijk halfvolle accu was aan het einde van de sessie vrijwel compleet leeg.

Oppo X 2021 - MechanismeOppo X 2021 - MechanismeOppo X 2021 - Mechanisme

De twee motortjes op afbeelding 1 laten het scherm uit- en inrollen. De kamvormige plaatjes op de tweede afbeelding schuiven uit elkaar ter ondersteuning van het scherm. Dat wordt verder verstevigd met het Warp Track Laminate, dat op de derde afbeelding te zien is.

Veel vouwsmartphones hebben een zichtbare en voelbare vouw op de plek waar het scherm buigt, omdat direct daaronder niets zit om het scherm te ondersteunen. Met dank aan de oprolbare en gemotoriseerde constructie moet het scherm van de OPPO X 2021 nagenoeg vouwvrij zijn, waarbij je ook geen onvolkomenheden voelt bij het swipen op punten waar het paneel minder goed wordt ondersteund. Daarvoor heeft de fabrikant een systeem van kamvormige ‘support plates’ bedacht. Die grijpen in elkaar bij het dichtschuiven, zodat er in iedere positie ondersteuning aanwezig is. Het scherm rolt uit over die kammen op wat OPPO het Warp Track Laminate noemt. Dat is een soort rupsbandachtige constructie van superdunne staalplaatjes direct onder het scherm, die het paneel verder moet verstevigen.

In de praktijk is het paneel van de OPPO X 2021 niet geheel vouwvrij, hoewel het toestel daar naar ons idee wel dichter bij in de buurt komt dan eerdere foldables. Het gedeelte van het scherm dat niet vouwt, lijkt compleet vast te zitten in de behuizing. Het oprollende gedeelte, waarvan het begin in uitgerolde toestand te herkennen is doordat zich daar een fijn lijntje stof verzamelt, voelt flexibeler aan. Bij het indrukken op dat punt merken we een klein beetje speling tussen scherm en behuizing. Golvende reflecties verraden ook dat het scherm op dat punt net niet helemaal strak staat.

Net als bij eerdere vouwtoestellen is het scherm van de OPPO X 2021 bovendien gemaakt van plastic. Dat voelt anders aan dan het gladde, geharde glas van andere smartphones. Het is bovendien minder goed bestand tegen krassen. Bij een toestel als de Galaxy Z Fold2 wordt het scherm bij het dichtklappen beschermd door de behuizing, maar bij de OPPO X 2021 geldt dat maar voor ongeveer de helft van het paneel. Dat is wel een nadeel van deze formfactor.

Niet geheel op rolletjes

Oppo X 2021 - ZijknopAan de zijkant van de OPPO X 2021 is maar één knop aanwezig. Deze Magic Side Button dient als powerknop en heeft een ingebouwde vingerafdrukscanner met gebaarherkenning, zodat je hem kunt gebruiken om het scherm in of uit te rollen. Met een veeg naar boven over de knop vouwt het paneel zich uit; een veeg naar beneden of de knop twee keer achter elkaar indrukken zorgt ervoor dat het scherm weer wordt opgerold. Bij ons proefmodel verliep dat nog niet geheel op rolletjes. In onze ervaring moet je precies op de juiste snelheid (lees: vrij traag) vegen, omdat er anders niets gebeurt. OPPO wil daarmee voorkomen dat het ding zich in je tas of broekzak per ongeluk uitrolt. Toch gebeurde het ons tijdens de hands-on dat het toestel ineens in of uit begon te schuiven bij het per ongeluk aanraken van de knop.

Ook voor wat de software betreft is de OPPO X 2021 nog niet helemaal af, hoewel de fabrikant in zijn ColorOS-skin wel al een paar aardige aanpassingen heeft toegevoegd die zijn gericht op dit type apparaat. Fraai is bijvoorbeeld de manier waarop iconen op het homescreen zich vloeiend verder uitspreiden over het scherm op het moment dat het paneel zich uitrolt. Apps passen zich over het algemeen ook netjes aan aan het grotere scherm, bijvoorbeeld de camera-app of video-app.

OPPO liet eerder zien dat het scherm ook formaten zou kunnen aannemen tussen beide uitersten in. Daarmee zou het zich bijvoorbeeld automatisch kunnen aanpassen aan de beeldverhouding van een videobestand, zodat je dat kunt weergeven zonder zwarte balken. Met het model wat wij onderhanden namen, was dat echter nog niet het geval. Enkel volledig in- of uitrollen was mogelijk.

Oppo X 2021 - Software

Her en der in de interface zijn nog wat vreemde visuele glitches te zien. Zo vullen apps de ruimte op het scherm soms met een vreemde vertraging op, vooral bij het gebruik van de splitscreenmodus, waarin je twee apps naast elkaar kunt zetten. Die stand is nog niet zo gebruiksvriendelijk of uitgebreid als die van Samsung, waarin je gemakkelijker meer vensters kunt openen en de indeling van het scherm beter naar je hand kunt zetten. Uiteindelijk zal de meerwaarde van het grotere scherm ook bij dit toestel afhangen van de vraag of ontwikkelaars van Android-apps rekening gaan houden met dit soort concepten. Video's en games zijn vrij makkelijk op te schalen, maar in apps die op productiviteit zijn gefocust, zie je met het scherm uitgeklapt liefst ook meer informatie en extra menubalken in beeld verschijnen.

Conclusie

Met de Find X 2021 zet OPPO een eerste stap op weg naar de nieuwe productcategorie smartphones met schermen die niet vouwen, maar rollen. Hoewel het er op het eerste gezicht best compleet uitziet, heeft dit vroege model nog genoeg onvolkomenheden, waarbij een aantal fundamentele nadelen van alle foldables van dit moment niet wordt opgelost, waaronder de kwetsbare display en de beperkte softwareondersteuning. We zouden ons ook niet verheugen op de beste hardware of een prijsdoorbraak in deze erg dure categorie, mocht het tot een daadwerkelijke release komen.

Het interessante aan de nieuwe formfactor is wat ons betreft dat het apparaat in beide standen meer lijkt op en ook meer aanvoelt als een 'normale' smartphone of tablet. Waar je met een eerdere foldable, zoals de Samsung Galaxy Z Fold2, niemand wijsmaakt dat je een gewone smartphone hebt gekocht, kan de Find X 2021 daar met een beetje goede wil wél voor doorgaan. Misschien is dat precies wat deze productcategorie nodig heeft.

Reacties (152)

152
147
81
6
0
46
Wijzig sortering
Beetje jammer dat het filmpje wel 5 keer de glitch laat zien dat in splitscreen een app even smal blijft en dan uitschuift. Zat telefoons die in de final release dit soort glitches hebben, voor een proto lijkt het me totaal geen issue. Je kan duidelijk zien wat de bedoeling is, en het is ook prima te fixen met een software update.

Ziet er indrukwekkend "af" uit voor een proto van een compleet nieuw concept. De constructie is gaaf, maar lijkt me ook wel heel duur om te maken. Ben bang dat dit zo richting de 2k moet gaan kosten....

In de tijd van Windows Mobile smartphones had je ook een plastic toplaag voor het resistive touch screen. Meerdere van dat soort telefoons gehad, en de schermpjes werkten allemaal nog prima na 2-3 jaar intensief gebruik. Tuurlijk, je zag wat krasjes, maar het scherm zal niet zo maar stuk breken.
Hmm maar waren die schermen niet kleiner en met opstaande randen?

Ik zou het liefst een telefoon met plastic scherm hebben, waarbij je je plastic toplaag gemakkelijk zelf kunt vervangen. De Moto Force-serie had dat, leek me echt heel aantrekkelijk: dan kan je scherm nooit breken, maar houd je het toch mooi.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 22:04]

Je wil een plastic laag over je scherm. Met andere woorden je wil een screenprotector :p
Precies! Dan daaronder gewoon plastic. Hoef je je nooit zorgen te maken wanneer je je telefoon laat vallen, en heb je toch geen last van krassen.
Ik zie hier nog steeds geen goede use case voor bij alledaags gebruik. Misschien kunnen ze zich beter op mobiele gamers focussen die net dat extra beetje scherm wel kunnen gebruiken, zeker icm een controller. Dat is hier misschien niet echt een ding maar in China is dat weer heel andere koek.
Ik zie hier nog steeds geen goede use case voor bij alledaags gebruik. Misschien kunnen ze zich beter op mobiele gamers focussen die net dat extra beetje scherm wel kunnen gebruiken, zeker icm een controller. Dat is hier misschien niet echt een ding maar in China is dat weer heel andere koek.
Deze stelling komt altijd terug bij artikels over foldables. Misschien is het dan eens interessant om daar eens te gaan teruglezen. Ik verwijs graag naar een persoonlijke use case
Mijn use case in een eerdere reactie
Te beginnen dat je een groter scherm bij je hebt zonder met een handtas, rugzak of eender welke aanhangsel mee te moeten dragen. Gewoon, in mijn broekzak. De apps bepalen verder het nut. Als ik 1 device kan gebruiken in plaats van én een smartphone én een tablet, vind ik dat al een eerste meerwaarde. Gewoon, altijd lekker bij de hand, waar ik ook ben.

Een simpel voorbeeld. Een klein verhuurbedrijf van een zelfstandige in bijberoep. Waar hij ook is, hij kan zijn online reservaties eenvoudig beheren via zijn foldable. Reservatie accepteren kan op het kleine scherm. Een overzicht van alle komende reservaties is al wat gemakkelijker op een groter scherm. Dan vind ik het gemakkelijker dat dit hetzelfde toestel is, in plaats van 2 losse toestellen.

Bekijk het eerder als een 'gemak' (1 toestel) ten opzichte van het huidige (2 toestellen). Zeker niet in het huidig stadium van de ontwikkeling, maar deze toestellen zijn nodig om tot een beter toestel te komen in de toekomst.
Als aanvulling kan ik enkel nog stellen dat de huidige formaten nog niet voldoen aan deze use case, maar dat zou een 3-fold zou wel een beter formaat zijn. Helaas staat de techniek nog niet helemaal op punt maar dat is geen probleem. Ik heb liever dat ze eerst een stevige foldable maken alvorens ze met allerlei (zwakkere in dat geval) varianten gaan beginnen. Daarom wacht ik nog even :)
@Zwarte_os

Waar ik het bij een hoop foldables de plank zie misslaan, dat de "telefoon"-mode te smal is, en de "tablet-mode" een verkeerde verhouding. Denk aan media consumptie, dat als je de telefoon openklapt, eigenlijk amper tot geen extra ruimte krijgt om een video fullscreen te draaien (meestal omdat ze bijna vierkant zijn). Dan heb je een net-niet telefoon en een net-niet tablet in een.

Dit ding lijkt de verhoudingen in ieder geval op orde te hebben. Een fatsoenlijk telefoon formaat, en uitgeklapt genoeg screen-real-estate om daadwerkelijk meer te kunnen doen. Zoals het kijken van een video, of apps die van zelfde soort beeldverhoudingen gebruik maken.

Maar mijn grootste bezwaar ligt hem nog altijd in dat het scherm zacht is. Al deze jaren is er een hoop r&d gegaan in gehard glas, krasbestendig en fijn om met je vingers te bedienen. Zolang deze techs daar een compromis in moeten maken (omdat het scherm moet kunnen rollen / vouwen) vind ik dat een TE grote stap achteruit.

Desondanks vind ik het wel interessante concepten, maar wat mij betreft niet meer dan dat, een concept. Ik geloof niet dat dit ooit mainstream zal worden. Er zijn altijd wel use-cases te verzinnen waar het wel handig voor is, maar kleven naar mijn mening te veel nadelen aan (met name de kwetsbaarheid, zeker als het idee is om een "tablet" in je broekzak te steken).
Op dit moment is een telefoon met een 6.7 inch scherm heel normaal. Ook dat zijn langgerekte schermen met een verhouding van 21:9. De Samsung fold (1) heeft een verhouding van 22:9. Dat is een minimaal verschil. Opengeklapt krijg je de "good old" verhouding van (bijna) 4:3.
In de praktijk betekende dit voor mij "even wennen", maar met de overgang van de normale bar naar een foldabel moet je aan veel meer wennen dan alleen de schermverhouding.

Dat het scherm zachter is, is inderdaad een achteruitgang. De Samsung fold beschermt het scherm in dichtgeklapte staat netjes. Het voorscherm is wel van Gorilla glas. Na anderhalf jaar zie je bij mij wat kleine krasjes (als je goed kijkt), maar het valt erg mee. Voordeel is wel dat het niet breekt als de telefoon valt.

@Zwarte_os Als je eenmaal een foldable hebt is het beslist niet lastig om er een use-case voor te vinden. Ik vind het heerlijk.
Bij wat voor toepassingen levert het formaat van het grote scherm echt voordeel op? Ik ben daar heel benieuwd naar. Enerzijds is groot fijn, anderzijds is het normale formaat van schermen precies toegespitst op onze normale toepassingen (tekst lezen, video kijken).
Een normaal telefoonscherm is eigenlijk te klein om twee apps tegelijk te openen. Op het scherm van een foldable is het geen probleem.
Wat ook heel handig is, is de mini-laptop stand waarbij je het toetsenbord vlak hebt liggen en het deel met tekst min of meer rechtop. Ik werk ook veel met (land)kaarten en dan is een beetje overzicht erg lekker. Een notitie ruimte ernaast is voor mij bijna onmisbaar. Voor het lezen van een e-book is een groot scherm prettig, maar voor pdf's eigenlijk onmisbaar. Om dat op een telefoon leesbaar te houden moet je behoorlijk inzoomen en zit je continu te schuiven. Dat kan op een tablet of laptop ook allemaal, maar die neem je niet zomaar mee als je ergens moet lopen of fietsen. De fold klap je dubbel en stop je in je zak.
OK goede voorbeelden.
Het blijven natuurlijk eerste generatie producten, en daar kleven wel vaker nadelen aan.
Ik zou er zelf vanwege dezelfde reden ook nog geen willen hebben, maar ik verwacht eigenlijk dat als we 3-4 generaties verder zijn dat ze het krasprobleem wel opgelost hebben. Tegen die tijd zal ik eens kijken wat er beschikbaar is.
Flexibele schermen die niet krassen? Dat lijkt mij heel erg stug, of ze moeten ineens een totaal nieuw materiaal uitvinden.

Nee, krasgevoeligheid zal inherent zijn aan het feit dat het moet buigen / rollen.
Ik zou graag het tegendeel bewezen worden, maar er vanuit gaan dat ze "het wel gaan oplossen" lijkt mij extreem onwaarschijnlijk.

Het beste wat ze kunnen doen, is net als die foldables met scherm aan de binnenkant, dat als het dichtgeklapt is, enigszins beschermd is. Maar dan nog loop je een risico als daar wat zand tussen komt. Krasbestendig zoals gorilla glas dat nu is, in ieder geval niet.

Ik denk dat het waarschijnlijker is dat als het wat generaties verder is, gewoon doodbloed. Wellicht interessant voor wat niche producten, zoals een uitschuifbaar TV scherm. Maar als mobieltje? Hooguit een tijdelijke gimmick.
Ik denk dat de oplossing is om een makkelijk zelf vervangbare toplaag te hebben, zoals de Moto Force-serie. Dan heb je noch de nadelen van plastic (veel krassen) noch die van glas (het hele scherm breekt bij de minste of geringste val).

Ik zou me toch een heel stuk rustiger voelen als ik niet continue op zou moeten passen dat mijn telefoon niet valt, omdat het glazen scherm bij elke val compleet geruïneerd kan zijn, en reparaties vaak honderden euries kosten.

Het enige is dat een vervangbare toplaag extra moeilijk is bij een oprolbaar scherm. Maar misschien kunnen ze daar wel iets op vinden.
als je de telefoon openklapt, eigenlijk amper tot geen extra ruimte krijgt om een video fullscreen te draaien (meestal omdat ze bijna vierkant zijn).
Ik raad je aan even te kijken wat de enige succesvolle tablet is: de iPad, en die heeft totaal geen 16:9 scherm maar ene "ouderwets" 4:3 scherm. Beweren dat een tablet zonder 16:9 scherm nutteloos is is dus absolute onzin: waarom verkoopt de ipad dan zo goed?

Het hele punt waarop je reageerde ging overigens net over productiviteit, niet over 'leuk effe filmpje kijken'.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 22:04]

Ik denk dat deze phones inderdaad een goede use case zijn voor mensen die normaal ook regelmatig een tablet gebruiken, kan de tablet de deur uit. Voor de rest kan ik niet zo snel iets bedenken. Er mag ook wel een 7000 mah of grotere accu in met zo'n groot scherm als je een redelijke screen on time wilt bereiken.
Mee eens, ik ben normaal zeer terughoudend met het nut van nieuwe tech, maar hier zie ik zeker potentieel in.

Als dit op termijn een stevige, betaalbare telefoon oplevert die in mijn broekzak past, maak ik graag gebruik van die 50% extra schermruimte. Een iets dikkere telefoon past beter dan de lange dingen van tegenwoordig.
Mij lijkt het het wel fijn met grotere teksten. Niet voor je whatsapp berichtjes. Ik lees veel lappen tekst en heb hier zelfs twee tablets voor (een ipad en 10.3 inch e-reader met stylus), die kan ik echter lastig meenemen zonder tas. Een telefoon die kan uitschuiven naar een groter scherm is dan wel ideaal, zeker oled is ook lekker voor lezen 's nachts mits je de boel goed kan instellen.

Zelf zou ik er niet de hoofdprijs voor betalen die je nu voor foldables wilt doen, en een foldable lijkt mij ook minder praktisch dan deze uitrol unit. Dus ik wacht nog ff tot het mainstream wordt, maar ik kijk er wel meer naar uit dan enige andere progressie.

Daarnaast vind ik smartphones voor veel zaken juist ook te groot. Ik zou graag een handzaam toestel hebben die alsnog ook een groot scherm kan weergeven on-demand (dikte maakt mij minder uit gelukkig).
Dit uitgekiend technisch ontwerp [zonder vouwen] lijkt volgens mij wel de toekomst .
Ingenieus.
Als Korea komt met zo een apparaat, kopen wij het.
Ik kijk echt heel veel Twitch op mijn telefoon. Een iets groter scherm zou best welkom zijn, maar ik ga niet nog een los apparaat erbij nemen.

Ik ben echt mega enthousiast als ik dit filmpje zie, wat een techniek!
Ja wel bizar om dat zo te zien bewegen in toch een vrij compact apparaatje he
geweldiog ding. Ik erger me dood aan die beokenleggers van 20+:2 formaat, totaal nutteloze scherm ruimte, een extra rijtje icoontjes dat je niet nodig hebt. Met deze Oppo heb je dus echt meer nuttig scherm oppervlak. En aangezien ik alles lees via mijn smartphone, van boeken tot informatie, lijkt me dit heel prettig (ik denk dat 90% van mijn telefoon gebruik lezen van info is). Dus ik ben absoluut een potentiele gebruiker.
Nou ja, ik zie dit eigenlijk gewoon als de vervanging van de tablet. Dus als je gewoon eens lekker film of YouTube wil kijken dan schuif je je scherm gewoon even uit :)
En ik zie persoonlijk al geen use case voor een tablet, dus ik vraag me echt af of dit wel een succes gaat worden. Zeker met de breekbaarheid van dergelijke apparaten.
Ik lees tweakers liever op een iPad dan op mijn telefoon. Groter scherm kan echt wel een verademing zijn bij het consumeren van artikelen.
Ik wissel dagelijks af tussen laptop, iPad en telefoon en gebruik ze allemaal best veel.

Probeer eens een boek te lezen op je telefoon, dat is echt niet lang vol te houden. Te klein, te veel scrollen als je de letters groter maakt, niet echt handig met meerdere tabs en snel er tussen wisselen.
Een boek lezen op een scherm werkt voor mij sowieso niet. Als ik een groter scherm wil, pak ik een laptop erbij. Een tablet is voor mij vooral een net-niet apparaat.

Tweakers is juist zo'n site die voor mij prima op de telefoon werkt, maar meestal lees ik de artikelen gewoon op een dekstop op het werk/mijn thuiswerkplek.
Ik gebruikte mijn tablet vaak als laptopvervanger op de dagen dat ik geen Windowsprogramma's hoefte te draaien/geen toetsenbord nodig had. Documenten lezen en spellen spelen gaat prima. En in de trein een film of serie kijken (is toch makkelijker dan een hele laptop neerzetten). Ook het verschil in gewicht: een halve kilo inclusief hoes vs anderhalve kilo inclusief hoes. Ik hou van dat ding hoor.
Veel pc toepassingen beginnen nu ook op android en ios beschikbaar te worden, vooral voor grafische toepassingen is de extra ruimte zeer gewenst voor mogelijke "toolbars" en extra werkruimte.

Digitaal sculpten en tekenen kunnen echt schermruimte vreten met iccoontjes die vaak onhandig worden omdat ze gewoon een minimum fysieke afmeting moeten hebben ongeacht de resolutie.
Ik zie hier nog steeds geen goede use case voor bij alledaags gebruik. Misschien kunnen ze zich beter op mobiele gamers focussen die net dat extra beetje scherm wel kunnen gebruiken, zeker icm een controller. Dat is hier misschien niet echt een ding maar in China is dat weer heel andere koek.
ik zou net heel graag willen dat mijn S10 af en toe eens een CM of 2-3 breeder zou worden om eens een filmpje te bekijken.
voor normaal gsm gebruik is dit ideaal, maar echt soms veel te smal;
dus ja ik zie wel al een zeer goede use case, want verlang er al jaren naar :)
ik wel

1. kijk eens wat 'ie kan
2. je trekt hem uit je zak en hebt ineens genoeg screen estate om al je notities te overzien in plaats van 3 regels text en een half scherm aan toetsenbord :O

https://imgur.com/a/D4IiDcK

dan te denken dat er veel mensen nog een reep boven hebben met auto/quick spelling...
voel me echt claustrofobisch wanneer ik smartphones gebruik en dan gebruik ik toch een bijna 7" jaap.

[Reactie gewijzigd door dr.joep op 22 juli 2024 22:04]

Gebruiken mensen echt nog landscape toetsenborden? Dat heb ik al heul lang niemand meer zien doen.
xD geen idee jom, kom al bijna een jaar het huis niet uit door covid
misschien raak ik ouderwets!

maar eh, je bedoelde dat de meeste mensen hem rechtop gebruiken?
en was het dan de kip of het ei o_O

[Reactie gewijzigd door dr.joep op 22 juli 2024 22:04]

Mag ik de echte oprolbare telefoon/ tablet?
Rol pepermunt (desnoods met kin) waar je zelf het scherm uit trekt tot formaat telefoon/tablet? (Geen motorjes nodig misschien een veer) Als je het scherm ook daadwerkelijk oprolt heeft het natuurlijke bescherming qua krachten (want cilinder) en is kras bestendigheid ook super, want opgerold!
En NOOIT een vouw in het scherm.

Is dit nou zo moeilijk?

En je kan weer de grap maken: is that a phone in your pocket, or are you just happy to see me?

[Reactie gewijzigd door FirstStop op 22 juli 2024 22:04]

Die is al uitgevonden: https://www.theengineer.c...-touchscreen-magicscreen/

Maar blijkbaar niet aangeslagen...
Ja dat is niet bepaald een rolletje pepermunt. Meer een pijpbom. Wel goed concept dus.
"An iPad That Fits Your Pocket" is als titel nogal misplaatst!
Ziet er tof uit!

Maar zeker doordat de krasgevoeligheid omhoog gaat, en er geen mogelijkheid lijkt om hier iets van een screenprotector op te doen, lijkt me dit voorlopig nog geen bruikbare techniek.
Je hebt misschien gelijk wanneer het een must-have is om je sleutels en telefoon samen in een zak of tas te dragen. Maar wanneer je wat voorzichter omgaat met dit apparaat, dan moet het allemaal wel lukken denk ik.

Bovendien, het feit dat schermen barsten wanneer je een telefoon laat vallen heeft ook maar weinig mensen tegen gehouden om er toch een te kopen. Ookal is er geen bescherming tegen.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 22:04]

Het barsten zou juist minder snel moeten voorkomen met plastic.

Maar plastic als toplaag, daar heb je echt geen sleutels voor nodig om het te krassen hoor. Bij mijn Pixel 3 van 2 jaar oud zitten toch inmiddels veel krassen op, terwijl deze nooit in de buurt is geweest van sleutels of iets dergelijks. Dit is dan glas, dus bij plastic zou dit nog vele malen erger moeten zijn.
Mijn punt is dat het kunnen breken of krassen van het scherm de consument nooit heeft tegengehouden om een telefoon massaal te kopen. En dus is dit geen valide rede om de techniek onbruikbaar te verklaren, wat Majoh doet.
Ziet er tof uit!

Maar zeker doordat de krasgevoeligheid omhoog gaat, en er geen mogelijkheid lijkt om hier iets van een screenprotector op te doen, lijkt me dit voorlopig nog geen bruikbare techniek.
Volledig oneens. Het scherm kan toch aan, je kan er toch dingen van af lezen en het werkt gewoon als een touchscreen. Wat is daar niet bruikbaar aan? Je zal gewoon moeten kiezen: een hard touchscreen met vast formaat (minder krasgevoelig en screenprotector kan er op) of een softer touchscreen waarbij je wel je scherm kan vergroten voor speciale toepassingen (krasgevoeliger en geen screenprotector (for now)). Wilt dus helemaal niet zeggen dat dit geen bruikbare techniek is? Dat vind ik een bijzonder vreemde uitspraak om eerlijk te zijn. Dat dit nog niet voor jou is, dat is wel duidelijk. Het is tenslotte ook een prototype. Maar daarom is het geen onbruikbare techniek.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 22 juli 2024 22:04]

Rustig...

Je leest lekker over de woorden 'voorlopig' en 'lijkt mij' heen. En geef ik aan waarom me dat lijkt, de krasgevoeligheid. Je mag het daar niet mee eens zijn natuurlijk. Maar ik mag ook gewoon een mening uiten.
Rustig...

Je leest lekker over de woorden 'voorlopig' en 'lijkt mij' heen. En geef ik aan waarom me dat lijkt, de krasgevoeligheid. Je mag het daar niet mee eens zijn natuurlijk. Maar ik mag ook gewoon een mening uiten.
🤣 Tuurlijk mag je je mening uiten, graag zelfs 😉 Ik heb er zeker niet overheen gelezen. Maar de techniek is op dit moment wel gewoon bruikbaar, lijkt mij 😁
Niet bruikbaar in alledaags gebruik. Misschien voor een paar maanden maar heeft geen lange levensduur door de krasbaarheid.
Niet bruikbaar in alledaags gebruik. Misschien voor een paar maanden maar heeft geen lange levensduur door de krasbaarheid.
Straf. Dus jij hebt het toestel al in handen gehad en jij weet hoe hard dat scherm effectief is? En vooral hoe lang dit zou gaan meegaan? :? En even de sidenote niet vergeten: het is en blijft een prototype. :)
dan moet jij eens leren voorzichtiger met je toestellen om te gaan.
in de 20 jaar tijd nooit krassen in mijn schermen gehad.
en dat zelfs voor gorilla glas met een Palm V op trektocht voor 3 weken;
vind nu nog maar eens een toestel dat zo lang mee gaat, maar ok dat was ook geen GSM.
Ik voorzichtiger omgaan met toestellen? Je moest eens weten.
En gorilla glas is heel ander materiaal dan wat hier gebruikt is. Gorilla glas is namelijk niet buigzaam.
Dus de Fold is ook niet geschikt voor alledaags gebruik? Als je gewoon een beetje voorzichtig ben zal het vast goedkomen, ook kan hier prima een screenprotector op (of je deze zelf erop kan doen is een andere vraag). Waarom kan op de Fold wel een screenprotector en hier niet?
Maar jij presenteert het alsof de techniek niet bruikbaar is, niet alsof het niet bruikbaar 'voor jouw' is. Dat is toch een erg absolute uitspraak, ondanks dat je aangeeft dat dat jouw visie is. Voor mij is krassen niet zo'n issue, zolang ze niet te dik zijn en de leesbaarheid van tekst slecht maken, dus ik ben niet overtuigd dat het persé onbruikbaar is.
Precies, flip cover eromheen en je hebt al een aardig beschermde smartphone. Flip cover openklappen en dat ding kan vervolgens prima uitschuiven.

Mensen zijn van nature huiverig voor verandering, maar het zal mij verbazen als er over 5 jaar nog veel niet-foldable smartphones worden aangekondigd.
Voor wie (net als ik) de banner ook goed wil bekijken zonder dat deze zich deels achter het artikel verstopt:
https://i.imgur.com/3teFt5a.jpg
Ik heb 'm ook nog even in het artikel gezet zodat je 'm makkelijker goed kunt bekijken!
Thanks! Dat is een nog betere versie :)
Op web technieken heb je er slimmere methodes voor. Er is gebleken dat wij veel van scrollen houden en een mogelijke oplossing om z'n verstopte banner te zien, is door ophoog scrollen. Dus dat de context blok omlaag wordt geschoven. :) Of als je er ergens op de banner klikt dat de rest omlaag gaat o.i.d.

Deze methode is zag ik recentelijk terug in de Microsoft Store app zelf!

[Reactie gewijzigd door Settler11 op 22 juli 2024 22:04]

Deze techniek lijkt mij veel bruikbaarder dan die van de eerdere foldables.Dit is de eerste waarbij ik denk:
dit lijkt me wel wat.
Hopelijk kunnen ze zo'n techniek ook bij laptops gaan gebruiken, om je 14" schermpje om te toveren in een
een veel breder (of hoger) scherm.
Ik kan me trouwens bijna niet voorstellen dat die motortjes veel energie gebruiken in verhouding tot het scherm. Motortjes kunnen heel efficient zijn en als je niet te veel wrijving hebt, zou het nauwelijks energie moeten kosten om dit in- en uit te rollen.
Mooi ding dus, maar gaat waarschijnlijk een lieve duit meer kosten dan ik over heb voor mijn mobiel.
De vraag is meer hoeveel ruimte er nodig is tbv het kunnen uitschuiven want die ruimte gaat waarschijnlijk ten koste van de batterij grootte.
Bij laptops heeft dit al bestaan, maar het verdween net zo snel als dat het kwam. Lenovo had de Thinkpad W700ds (ds van dual screen). Zie hier een plaatje

Was een fantastisch idee, maar de uitwerking was niet zo geweldig (zacht uitgedrukt).
Dat is een los extra uitklap schermpje, dat ziet er inderdaad verschrikkelijk uit, meer uit als een slechte 1 april grap.
Zou jij niet tekenen voor het formaat van een 14" maar uitrolbaar tot 17 of meer?
Ik ben nu eigenlijk wel tevreden met 14 inch, maar alleen als ik onderweg ben. Thuis een extra scherm is een kleine moeite.

Maar als je bijvoorbeeld videobewerking als beroep hebt, dan is een schermvergroter ideaal als je onderweg moet werken. Als een rolbaar scherm daarvoor de toekomst is, laat het dan maar komen.

Wel denk ik dat het nog even duurt. OLED voor beeldschermen is net zoiets: dat begon klein op smartphones en werd daar betaalbaar. Een OLED tv is veel groter en een factor duurder, nog steeds. Het is nu een stuk betaalbaarder dan 4 jaar geleden, maar goedkoop is het nog niet. Nu koop je al voor 400 euro een smartphone met OLED scherm.

Als rolbare schermen hetzelfde tempo aanhouden als OLED schermen, en mensen willen het kopen, dan zou het kunnen dat het op smartphones al over 2 jaar betaalbaar kan zijn. Maar voor laptops ligt de lat wat hoger, vrees ik.
Dit is best innovatief. Waar ik mij wel zorgen over maak is stof en vuiligheid wat naar binnen mee genomen wordt wanneer je je scherm weer inrolt. Zowel voor als achterkant. Daarbij blijft het scherm "plastic" want glas is moeilijk te rollen. Echter voelt glas veel "gladder" aan wanneer je met je vinger het scherm bediend. Plastic wordt op den duur toch wat stroever.
Ik maakte me exact dezelfde bedenking over dat naar binnen rollen en het vuil dat langs die weg het toestel ingaat.. Verder wel strak en indrukwekkend
...met een borstel rand over de lengte , zou je zo iets kunnen oplossen. Zo zie je, WetBehoudVanEllende, elke vooruitgang creeert kleine nieuwe problemen..
Vaak duurt het hooguit wat langer met zo'n rand, klein afsluitbaar gaatje waar je perslucht door kan blazen maar wil je het echt schoon hebben zal het open moeten kunnen.
Anoniem: 302359 5 maart 2021 11:12
Ik ben wel benieuwd naar het geluid dat het in/uitrollen produceert. Bij elke keer dat het in dit filmpje gedaan wordt krijgen we achtergrond muziek. Jammer.
Check de YT kanaal van Sami Tech Tips op 5.40 maar.
Dit is toch wel vet hoor! In mijn optiek een betere uitvoering dan de andere smartphones (galaxy fold of Z flip etc) met buigbare schermen van het moment.
..idd een ontwerp zonder Vouwen en een gecontroleerde expansie. Ingenieus !
Ik vind het een fantastisch concept, veel interessanter dan een foldable. Ik vrees echter dat een toestel als deze voorlopig nog buiten mijn budget ligt. Hulde voor Oppo dat ze het ontwikkeld en op de markt gebracht hebben.
Ik ben wel benieuwd of andere launchers en apps ook om kunnen gaan met de wisselende beeldverhouding. Bij de oplossing die o.a. Samsung en Huawei nu gebruiken heb je in principe nog twee vaste beeldverhoudingen, maar met dit principe zou je de beeldverhouding min of meer traploos kunnen aanpassen. In mijn beleving heeft Android al vrij veel moeite met de hele berg verschillende resoluties en beeldverhoudingen die er nu zijn, maar een UI ontwikkelen die helemaal flexibel is lijkt me nog een stap ingewikkelder.

[Reactie gewijzigd door gwystyl op 22 juli 2024 22:04]

Ze hebben niks op de markt gebracht. Is een prototype.
Flexibel schalen, in principe kunnen ze de zelfde truuk als met foldables meerdere keren toepassen, lijkt mij haast niet praktisch of te doen over alle mogelijke resoluties.

Ik hoop dat ze van die knop gebaren afgaan en het lekker naast de zaklamp of onderin het bottom menu onderaan de apps zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.