Door Arnoud Wokke

Redacteur

Telefoondoosjes zonder adapter

De mogelijke impact op transport en e-waste

Conclusie

De keuze om adapters en oortjes weg te laten uit doosjes heeft dus zeker effect. Bij transport van fabriek naar distributiecentrum en van distributiecentrum naar lokale hub is de impact groot, al zal het in het busje van bezorgers best tegenvallen hoeveel het scheelt.

Op het gebied van e-waste scheelt het ook wel, maar de impact van adapters en oortjes op de totale afvalberg - zelfs wat telefoons betreft - is simpelweg relatief klein: maar 1 procent van het afval komt daarvandaan.

Daar komt bij dat er iets is dat we nog niet weten: hoeveel adapters en oortjes gaan mensen die ze niet aantreffen in de doos, los bestellen? Dat heeft een negatieve impact op transport én op e-waste, zeker als mensen dat in groten getale gaan doen.

Maar er zijn uiteraard maatregelen die meer impact zouden hebben, zoals telefoons zo maken en ondersteunen dat ze langer meegaan en recycling meenemen in het ontwerp van telefoons en wetgeving rond elektronica.

Bovendien is er nog een element onbesproken: minder vrachtruimte nodig hebben, minder adapters en oortjes hoeven maken... het levert niet alleen de planeet wat op. Fabrikanten zelf besparen ook op de kosten voor de telefoon en wentelen dat af op consumenten die wel echt een nieuwe adapter nodig hebben. Daarmee wordt dit een kwestie van door welke bril je het zelf wilt bekijken. Willen Apple, Samsung en Xiaomi iets doen voor het milieu dat toevallig wat kosten omlaag brengt, of willen ze kosten omlaag brengen met als bijwerking dat het goed is voor duurzaamheid? Hoe groot of hoe klein die impact op transport en e-waste op de lange termijn ook zal blijken te zijn, de motivatie maakt daarvoor uiteraard niet uit. De combinatie van aan de ene kant gunstig zijn voor het terugbrengen van de kosten en aan de andere kant goed zijn voor de planeet, zal onweerstaanbaar zijn voor smartphonemakers - en reken er dus niet op dat adapters terugkomen in telefoondoosjes.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Reacties (339)

339
323
170
43
2
117
Wijzig sortering
De beste smartphone voor het milieu, is de smartphone die je niet moet kopen.

Ik vind het zo even niet, maar ik geloof dat +/- 75% van alle stroom kruipt in het maken van de smartphone zelf.

Met de huidige stand van de techniek vind ik het jammer om te moeten vaststellen dat we er wel in slagen om laptops en desktops van meer dan tien jaar oud te voorzien van een up to date besturingssysteem, maar dat een gemiddelde smartphone 2-3 jaar meegaat en dan klaar is voor de vuilnisbelt omdat de software niet meer up to date is of dat je zelf de batterij niet kan vervangen.

Voor zover ik weet haalt Apple de volgende truken uit:
- ze halen de headphone jack eruit zodat veel mensen (en de rest van de industrie) worden gedwongen naar airpods. Die dingen vallen niet te recycleren.
- ze lobbyen zéér actief tegen het recht om zelf dingen te herstellen. Zij zijn destijds (als eerste?) begonnen met het dichtplakken van smartphones zodat je de batterij niet meer kan vervangen.
- je kan zelfs een originele camera van de ene iphone niet in de andere steken.
- ze leveren een kabel mee lightning naar usb-c zonder lader, terwijl een doorgewinterde apple gebruiker zo een lader niet heeft. Schakel dan over naar usb-c als het je menens is
- met hun marktmacht staan ze nu op het punt om draadloos opladen door te duwen, terwijl dit imo nergens goed voor is, laat staan energie-efficiënt.

Maar ja, wat doe je tegen een bedrijf met een kwartaalomzet van meer dan 100 miljard dollar...

Het is dat ik privacy waardeer dat ik best wel wat Apple spullen gebruik + jammer dat Microsoft destijds de stekker uit hun Lumia lijn (met vervangbare batterij) heeft getrokken...

@Tiimmeh : bedankt voor de update van het percentage! Lijkt inderdaad die richting uit te gaan.

[Reactie gewijzigd door Soneraxx op 28 januari 2021 16:16]

Het is niet alleen Apple maar onze economie is gericht op groei en altijd maar meer en meer verkopen. Een fabrikant heeft er dus geen baat bij om duurzame goederen te maken en consumenten worden keer op keer aangepraat dat ze iets nieuws nodig hebben.

Langer doen met je smartphone is dus inderdaad het beste voor het milieu en hetzelfde geld voor veruit de meeste producten. Bij auto's kan je nog het argument gebruiken dat een nieuwere auto een minder grote belasting is voor het lokale milieu door mindere uitstoot van schadelijke stoffen maar voor het klimaat/milieu in het algemeen is het produceren van een auto weer erg slecht.
Op youtube staat een video over het lampen cartel ergens begin 1900, de gloeilampen waren zo goed dat ze jaren mee konden (zie de oudate gloeilamp die al meer dan 100 jaar aan 1 stuk door brand) daar hebben oa philips doormiddel van het cartel een stokje voor gestoken door een nieuwe generatie gloeilampen te maken die maar een X aantal uur mee kon.

Daar is het allemaal mee begonnen. Producten maken die maar een paar jaar mee gaan zodat je wel een nieuw product moet kopen ipv een product wat degelijk genoeg is om tientallen jaren te gebruiken.
Op youtube staat een video over het lampen cartel ergens begin 1900, de gloeilampen waren zo goed dat ze jaren mee konden (zie de oudate gloeilamp die al meer dan 100 jaar aan 1 stuk door brand) daar hebben oa philips doormiddel van het cartel een stokje voor gestoken door een nieuwe generatie gloeilampen te maken die maar een X aantal uur mee kon.
Het is een bekend verhaal. Het bekende tegenargument is de vraag waarom de communisten in de Sovjet Unie nooit die onverwoestbare gloeilampen zijn gaan maken. Die hadden immers geen commercieel belang om er meer te verkopen.

De realiteit is dat we best gloeilampen kunnen maken die 100 jaar kunnen branden maar dat we die niet willen omdat ze te duur zijn. De simpele manier om een lamp langer mee te laten gaan is de gloeidraad en dikker te maken. Maar dan moet je er ook (veel) meer stroom door heen jagen om het ding warm genoeg te maken om te gaan gloeien. Het grootste deel van de kosten van een gloeilamp zit in de stroom die gebruikt wordt, niet in de productie van de lamp. Om economische redenen hebben we dus gekozen voor "wegwerp" gloeilampen.

Ik ben bang dat het bij een hoop andere "wegwerp" technologie ook zo werkt.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 28 januari 2021 17:46]

dit doet me denken aan deze youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=klaJqofCsu4

Ja die zijn duurder, maar gaan veel langer mee en zijn veel zuiniger...
Dat is grappig. Deze zou ik net hier ook posten. Bigclive maakt hier wat mij betreft (indirect) wel een punt.

Dit is het vervolg op zijn "The lamps you're not allowed to have. Exploring the Dubai lamps":
Make your own Dooby lamps - DIY Dubai lamps (strobing alert)

Ik heb al diverse ledlampen gehad (normale e27) die al snel stuk waren. Vele ledlampen komen hun beloften niet na helaas. Ik zie dat toch ook wel als geplande ouderdom.
Afhankelijk van hoe snel is dat erg?

Stel je voor we hebben gloeilampen die 100 jaar mee gaan en net zoveel stroom gebruiken als de oude gloeilamp. Dan hadden we allemaal nog 60 watt of meer lampen hangen.

Hetzelfde geld mogelijk voor de huidige lampen. Als ze niet kapot gaan komen er ook geen zuinigere modellen.

Echter is het wel zo dat dit speculatie is en ik niet kan zeggen of dit klopt. Maar als je over 5 jaar dezelfde opbrengst hebt uit 1 wat lamp wat nu een 4 watt lamp is dan is dat toch 75% minder.
Dat klopt met gloeilampen van 60 en 100w.
Maar de huidige 2 tot 6 w is en stuk minder op te verbeteren. Dan is de vraag wat kost het om te maken en te vervoeren voor dat ze bij jouw hangen?
Een andere reden is dat 100 jaar aanstaan aan één stuk veel makkelijker te weerstaan is dan een jaar lang 10x per dag aan en uit zetten, met bijbehorende (hitte)cyclus; daar gaat een lamp eerder stuk van dan constant branden.
Geen verhaal maar een feit. Hebben ze ook met Philips OneBlade gedaan. Goed ontwerp door R&D is afgekeurd want ze gingen te lang mee.

Vervolgens zijn de mesjes expres kwalitatief slechter gemaakt zodat ze meer terugkomende inkomsten hadden via hun scheermesjes.
ik heb denk ik al 4 scheerapparaten van Philips geprobeerd en tevens Braun. Allemaal binnen een half jaar gewoon bot. Zit dan zo'n heel mooi programma bij dat je de mesjes kan opsturen en slijpen. Voor dat bedrag koop je bijna een nieuwe.

Mijn pa heeft een apparaat gekocht in spanje ooit op een vliegveld 10 jaar geleden; met dat ding ben ik in 30 seconde klaar met mijn baar trimmen, bizar. Enige probleem met dat apparaat is dat de batterij 1 minuut meegaat. Je kan hem gelukkig wel bedraad gebruiken. Consumerism ten top.
Was er ook niet een dergelijk verhaal over auto motoren die al 1:100 haalden maar om zeep geholpen zijn door de oliemaatschappijen omdat ze anders minder konden verdienen?
Was er ook niet een dergelijk verhaal over auto motoren die al 1:100 haalden maar om zeep geholpen zijn door de oliemaatschappijen omdat ze anders minder konden verdienen?
Je zou denken dat de regering van Cuba dan wel een fabriekje had opgezet om zelf dat soort auto's te bouwen. Als ik een verklaring zou moeten bedenken dan is het dat een motor alleen nog geen auto maakt. Als je niet meer dan 4 wielen en een stoeltje vastmaakt aan zo'n motor (ok, ook nog een versnellingsbak) dan zul je heel ver komen. Maar we hebben de afgelopen 100 jaar allerlei eisen gesteld aan (oa) veiligheid waardoor auto's enorm veel zwaarder zijn geworden en dat kost een hoop efficientie.

Ik geloof niet zo in verhalen waarvoor het nodig is dat een hele industrie in het complot zit, dat er niet één bedrijf is dat stinkrijk wordt door als eerste het complot te breken en dat er niemand van buiten de industrie is die deze kennis heeft en kansen ziet om er zelf rijk mee te worden.
oftopic:
Een halogeenlamp is eigenlijk ook een soort gloeilamp maar dan met een verlengde levensduur.
Ik had een Spaarlamp van Philips die 15 jaar meeging, ook plafondlampen in de woonkamer gaan lang. Maar de lampen bij de WC, badkamer etc gingen helaas vrij snel stuk. iets met in- en uitschakelen.

Beste voorbeeld van apparatuur die een leven lang mee kunnen gaan zijn Japanse hi-fi componenten van halverwege 1975. Denk aan Akai Tapedecks. Ze gaan nooit stuk, maar onderhoud is daarbij wel een must.
En defecte exemplaren worden vaak op Marktplaats gezet.
Waar zie je dat nog terug bij andere apparaten?
Grappig dat je dit aanhaalt. Ik zag van de week een Youtube video voorbij komen waarom bepaalde Philips led lampen alleen in Dubai te verkrijgen zijn en waarom die veel efficienter zijn en heel veel langer mee gaan. Interessante video ondanks dat ik weinig tot niks weet van de lampen en hoe ze intern werken:

https://www.youtube.com/watch?v=klaJqofCsu4

Edit...blijkbaar was ik te laat. Iemand anders had dit al gepost :-)

[Reactie gewijzigd door dvdmeer op 29 januari 2021 08:43]

Dat heb je nu ook met LED-lampen.Bij veel lampen staan de LED-jes in serie zodat wanneer er ééntje stuk gaat de hele lamp het niet meer doet. Verdenk de fabrikanten ervan, heb ik geen bewijs voor maar denk dat, dat ze een life-fuse LED inbrengen. Dus eentje van iets mindere kwaliteit zodat de lamp eerder stuk gaat of het zo berekenen dat de LED tegen limietbelasting aanzit. Moet je maar eens een blik werpen in de recyclebak, daar liggen echt veel in met LED-arrays.

Daarnaast rommelen ze ook levensduur specificaties, 50% helderheid/slijtage telt nog steeds mee voor de levensduur. Wel eens opgevallen dat je dacht dat je een leesbril nodig hebt omdat je kleine lettertjes niet meer kan lezen? Grote kans dat je LED lamp aardig versleten is. Daarom gooien mensen ook zo'n lamp eerder weg.

De beter voor het milieu-claim betwijfel ik eveneens, het kost meer energie om te maken en bevat electronica. Een traditionele gloeilamp is alleen gemaakt van glas, metaal en misschien een stukje plastic of ....... (fitting ring)?
Dat die lamp zolang kan branden klopt wel. Als je een lamp 1 x aanschakeld en niet uitschakeld dan gaat het lang mee. Bij herhaalde inschakeling slijt de lamp.
En langer doen met je telefoon is in deze tijd steeds moeilijker gezien het (security)updatebeleid van veel fabrikanten. Ik doe nu al 3,5 jaar met mijn telefoon. Hij is nog als nieuw, alles werkt nog goed en hartstikke snel, batterij is nog prima. Deze telefoon kan nog makkelijk 2,5 jaar mee...maar jij hij wordt al even niet meer geupdate...dus eigenlijk loop ik met een veiligheidsrisico rond...en dat wil je ook niet.
Ik loop ook nog met een telefoon uit 2017 rond die nog prima voldoet (Xperia XZ1) die dus ook al een tijdje niet meer wordt geupdate. Denk dat het met die veiligheidsrisico's wel meevalt zolang je geen rare dingen doet dus ik blijf m lekker gebruiken zolang ie het nog doet :)
Vergeet ook niet dat je op onder andere Sony-toestellen prima een andere ROM kunt zetten die nog wel wordt geüpdatet zoals LineageOS. Ik draai het nu op mijn Xperia XZ2 Compact.
maar dan kan ik niet meer internetbankieren...
haha ik met het compacte broertje daarvan, toevallig :)
Ah fijn toestel is dat ook, ik heb m ook nog liggen maar helaas laatst het scherm stuk laten vallen ;(
Is er ooit een ransomware aanval geweest alleen op smartphones die geen updates meer kregen?
Het toppunt van oude smartphones is (volgens mij) nog een 2de hands s4 mini dagelijks gebruiken. Hoe oud is die al? (2011?)
Toch zou een verlplicht "green" label wel helpen. Net als een energielabel kijken mensen er toch op.

Als er groot (en ja het moet dus duidelijk zichtbaar zijn) F in het rood op staat verplicht ten opzichte van A dan zullen mensen misschien wel nadenken.

Helaas is de EU sinds Nelie weg is niet meer in staat gebleken deze grote bedrijven echt aan te pakken. Ik hoop dat ze dat snel weer doen en de wetgeving interpreteren zoals die bedoeld is en niet zoals je hem misschien ook kan lezen.

Dat wil dus oa zeggen, één type laadpoort voor alle telefoons en liefst ook voor laptops. Daarnaast moet alles repareerbaar en voor een redelijke prijs. Dat wil zeggen maximale prijzen bv voor een accu vervanging (inclusief nieuwe accu) voor 25 euro.

Blijkbaar kunnen we de markt niet alleen laten en moet er streng worden opgetreden.
Verplicht green label net als onze energie zeker. Waarbij hout vanuit de amazone bossen wordt geïmporteerd en verbrand onder het mom “duurzame” energie.

Of certificaten die de energiemaatschappijen gewoon kunne kopen. Koekkoek.

Zoiets gaat dan ook met een green label van apparatuur gebeuren. 100%.
regels en lobbywerk en een zeer matige Europese commissie die niet de ballen heeft om in te grijpen.

Regels als "een lader" en "accu moet vervangbaar zijn" welke steeds maar door allerlei bedrijven genegeerd worden.

Biomassa is prima groen, maar dan moet je het eerst groeien en dan verbranden en niet andersom.

Sowieso moeten we eens beginnen met simpele dingen. In Amerika bv daar zijn stoplichten zo slecht dat als je dat zou verbeteren je veel uitstoot kan verminderen en het verkeer beter wordt (mits je ook voorkomt dat er extra verkeer komt).

Het importeren en exporteren van producten waar je zelf een deel maakt is nutteloos. Je mag best exporteren en ook best importeren maar het kan niet zijn dat je 1000 kilo aardappelen exporteert en er 500 importeert.
Staat je vrij om een Fairphone of een Samsung rugged smartphone te kopen, deze hebben allebei vervangbare batterijen.
Voor de discussie over de specs losbarst: besef dat wij als consument de enigen zijn die verandering kunnen afdwingen.
Als er genoeg van de modellen verkocht worden zullen andere fabrikanten vanzelf volgens wegens marktwerking.
Je hebt gelijk wat wij als groep dat kunnen afdwingen. Maar om je als groep te verenigen is erg lastig.
Kwestie van vallen en weer opstaan.
Gewoon elke keer de weten aanpassen en verbeteren totdat je het effect hebt wat je wilt.

Kijk naar de energie labels bij witgoed: sommige labels zijn niet eens meer te koop.
Of lees je in over de hoog wattage stof zuigers, ook een succes verhaal van de EU.
Dat wil dus oa zeggen, één type laadpoort voor alle telefoons en liefst ook voor laptops.
USB-C zal niet eeuwig blijven voldoen. Wie gaat bepalen wanneer deze poort veranderd wordt, wat het dan moet worden, en wie dit mag doen?
Lightning is verder een veel robuustere connector dan USB-C, ik zou die liever niet zien verdwijnen.
van techie-perspectief het langer doen met een telefoon is ook niet een optie. Want die willen het nieuwste van het nieuwste weer hebben.
Is dat de definitie van techie? Ik zie hier toch ook wel eens opmerkingen in de trant van "wat is het nut van nog meer pixels per oppervlakte-eenheid op je foon". Oftewel dat er openlijk getwijfeld wordt aan het nut van bepaalde "innovaties"
Ik gebruik nog steeds mijn Palm Treo 680. 2003. Ik vind mezelf echt wel een techie. En denk aan privacy.

edit: omdat mijn vorige laptop (Celeron1000) kapot is heb ik net een nieuwe, met een AMD Ryzen5.
En mijn 30jaar oude stereo is te goed om te vervangen. Die duizenden euro's ga ik daar niet voor uit geven. Dat heb ik toen al gedaan. En ik rijdt (nog) een auto uit 2002.

[Reactie gewijzigd door onetime op 1 februari 2021 22:53]

Hoera! Nog iemand die het ziet!

Maar, wat zou hiervoor een oplossing zijn? Het enige wat ik kan bedenken is dat een bedrijf dus geen 'spullen' meer zou moeten verkopen maar 'diensten', waarbij dan de 'spullen' in bruikleen worden gegeven.
Dan zou de 'verwijderingsbijdrage' dan ook voor rekening vd producent komen, waar ie dan onderuit kan komen dmv recycling.

Zoiets zie je nu al gedeeltelijk met private lease direct vanaf de dealer. Gedeeltelijk, want de dealer is niet de fabrikant en uiteindelijk belandt die auto op de 2e hands markt en daarna op de afvalberg ipv recycling.
Ik gebruik de oude smartphone van mijn vrouw en veel hardware zoals moederbord en processor koop ik tweedehands. Het voldoet aan mijn wensen, is veel goedkoper en ik hoef niet het allernieuwste te hebben. Na een upgrade verkoop ik mijn hardware weer door.
Daarmee hoop ik een klein beetje bij te dragen aan het verminderen van e-waste.
Het zijn niet alleen de fabrikanten, maar veel meer partijen die niet duurzaam omgaan met (in dit geval) smartphones.

Toen mijn Galaxy S8 na bijna 2 jaar op de tegels viel en er een barst in het scherm zat dacht ik slim te zijn en de verzekering in te schakelen. Niet alleen gingen ze de telefoon niet repareren, ik kreeg 'm niet eens terug! Omdat die geen waarde meer had volgens de verzekeraar. Uiteindelijk kreeg ik de telefoon na veel gezeur terug en is die naar iemand gegaan die m zelf kon repareren.

Dit was zo'n 1,5 jaar geleden. De S8 was niet meer de nieuwste, maar werd en wordt nog gewoon door Samsung ondersteund. Een artikel dat dus nog prima bruikbaar was. Echt ongelooflijk dat we als maatschappij dit toelaten.
En daarom verzeker ik dus bijna niks... Alleen maar gezeik. En met alle verkekeringen die ik niet neem heb ik genoeg geld gespaard om dan maar een nieuw scherm te kopen als het nodig is.
Dat is op zich een prima idee en kan veel besparen. Helaas hebben veel mensen niet de discipline om dat geld ook echt apart te zetten.
Dat is op zich een prima idee en kan veel besparen. Helaas hebben veel mensen niet de discipline om dat geld ook echt apart te zetten.
Voor de meeste dingen is het ook helemaal niet nodig om daar geld voor apart te zetten. De vuistregel is je geen verzekering moet nemen voor zaken die je zonder al te veel gedoe zelf kan betalen als het nodig is. Voor producten van een paar honderd euro neem ik dus geen verzekering. Zo'n bedrag kan ik zelf wel ophoesten als het nodig is en de meeste van die producten zijn ook niet zo belangrijk dat ik niet een paar maanden zonder kan.

Bij telefoons heb ik dan ook nog de vuistregel dat ik een telefoon wil die zo goedkoop is dat ik er niet wakker van lig als ik het ding uit m'n handen laat vallen. Daarom zal ik nooit een nieuwe "flagship" telefoon kopen.

Maar goed, daar moet je wel een zekere financiele ruimte voor hebben. Er zijn ook een hoop mensen voor wie een onverwachte uitgaven van een paar honderd euro wel een probleem is. Het is een beetje wrang dat de rijken geen geld "verspillen" aan verzekeringen, terwijl zij die krap zitten extra afhankelijk zijn van dure verzekeringen om risico's te beheersen.
Ter aanvulling m.b.t. impact per levenscyclus een verslag van Fairphone. Op pagina 49 (figuur 4-20) kan je terugvinden wat de impact is van de productie t.o.v. de totale impact voor de FP2 en FP3. Die +/- 75% die je noemt zou dus goed kunnen.

Overigens kon ik in dit verslag zo even niet de impact vinden van het weglaten van de lader, anders dan dat ze voor het berekenen van de FP3 impact de lader niet hebben meegenomen in het totaal (omdat deze voor de FP3 dus niet meegeleverd wordt).
Hanlon's Razor en Occam's razor niet vergeten he. Boos zijn en verzinnen dat een bedrijf X doet om reden Y is niet heel zinvol en op z'n best stemmingmakerij.

De punten die je aanhaalt zouden best kunnen, maar zijn tegelijk niet perse logisch; als je Apple bent wil je mensen aan je binden om dat je aan klanten op lange termijn veel meer hebt dan die enkele telefoon-verkoop. Je wil ook liever een goede UX verkopen dan een paar cent meer verdienen en dan ongelukkige klanten achterlaten. Deze zaken zijn relatief goed te onderbouwen in zowel hun publieke statements als gebruikersonderzoek. Wat ze intern bespreken en bedenken kan je niet weten, tenzij je er bij was (en dat was je denk ik niet).

Het is waarschijnlijker dat er andere waarden gehanteerd worden, bijv. dat ze de kans zo klein mogelijk willen maken dat:

0. Een 'experience' verkocht kan worden die voor de doelgroep 'compleet' is
1. Een reparatie een slechtere ervaring oplevert dan toen het product nieuw was
2. Het merk beschermd wordt en namaak tegengegaan wordt (deels wettelijke verplichting, deels een feestje van elke juridische afdeling in zo'n beetje elk groot bedrijf)
3. Apple zo veel mogelijk geld verdient zonder (veel) klanten kwijt te raken (multinationals, beursgenoteerd, winstoogmerk enz.)
De beste smartphone voor het milieu, is de smartphone die je niet moet kopen.

Ik vind het zo even niet, maar ik geloof dat +/- 75% van alle stroom kruipt in het maken van de smartphone zelf.
Als dat zo is, is dat inderdaad een gebied waar veel meer winst te halen valt dan je zou denken. Aan de andere kant is het ook goed mogelijk dat stroom goedkoper is dan logistiek en dan zal een bedrijf dat winst moet maken daar niet als eerste naar kijken vrees ik.
Met de huidige stand van de techniek vind ik het jammer om te moeten vaststellen dat we er wel in slagen om laptops en desktops van meer dan tien jaar oud te voorzien van een up to date besturingssysteem, maar dat een gemiddelde smartphone 2-3 jaar meegaat en dan klaar is voor de vuilnisbelt omdat de software niet meer up to date is of dat je zelf de batterij niet kan vervangen.
Dat is een keuze, en ook een mentaliteit. Veel fabrikanten (van voornamelijk Android-based devices) hebben niet zo veel aan een klant die langer blijft, die verkopen vooral een setje specs waarvan ze weten dat ze dat een jaar later op een of andere manier moeten overtreffen om dat ze geen andere manier gevonden hebben om zich staande te houden. Dat zie je ook in het grote aanbod; onder het mom van 'keuzevrijheid' worden er vooral veel slechte apparaten verkocht, die zijn lekker goedkoop en als je een groot volume hebt kan je met een magere marge toch nog goed geld verdienen. Dat is ook een beetje onze eigen schuld: als we die troep blijven kopen zal het ook constant geproduceerd blijven worden. Qua vergelijking kan je de bio-industrie in gedachten nemen, dat is niet veel anders.

Als we het over hardware hebben die prima werkt maar waarbij de software niet onderhouden wordt; dat is uiteen te zetten in meerdere problemen:

- NDA's van de leveranciers van de onderdelen, een grote bron van ergernis voor iedereen die denkt 'dan doe ik het zelf wel' maar de informatie dus niet krijgt; vooral een juridisch spelletje en ook deels een wassen neus, het is niet alsof Qualcomm minder SoCs verkoopt als Samsung weet hoe je de registers van de SoC moet instellen na dat de CPU codes uit reset komen

- Cryptografische beperkingen, daar is geen goede oplossing voor om dat de kleinste gemene deler afgevangen dient te worden. Dat houdt in dat het in nagenoeg alle gevallen goed moet werken en goed in stand gehouden moet worden en dat is al lastig genoeg. Wat dit in de praktijk betekent is dat SoCs en basebands bijv. geen code willen uitvoeren die niet van de juiste handtekening is voorzien, en dat betekent tot op zekere hoogte een beperking in wat je met die hardware kan doen als je niet over de sleutels beschikt. De reden dat dit überhaupt een probleem is, is dat er in erg veel landen wettelijke regels zijn m.b.t. radiomodules en dat je ze dan wel mag verkopen en configureren, maar dat je moet voorkomen dat de gebruiker dat kan modificeren. Een ander probleem is namaak; ook dat kan je tegengaan door cryptografisch vast te stellen of het een echt of nep onderdeel is. Weer een ander probleem is security; hoe voorkom je dat een aanvaller code uitvoert op je apparaat? Door er voor te zorgen dat die geen toegang kan krijgen tot de cryptografische sleutels die je nodig hebt om dat te doen. Dit betekent dat je als fabrikant dus permanent verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van code op z'n apparaat. Als je dan geen winst meer kan maken op dat apparaat, wat ga je dan doen? De sleutels op internet zetten zodat er lekker veel malware mee ondertekend kan worden? De sleutels nooit vrijgeven zodat je niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor misbruik van die sleutels? Dikke kans dat ze het veilige pad kiezen en dan liever een telefoon langzaam nutteloos laten worden.

Je kan dan scenarios met key escrow en unique-device-keys o.i.d. verzinnen, maar dat is niet rendabel, en levert de fabrikant ook gewoon niks op. Dat kleine beetje goodwill wat je dan 'koopt' van de 10000 fans die dat wel willen betekent gewoon helemaal niks als je het over miljoenen devices hebt. De apparaten waarbij je nu van alles kan uitspoken zijn eigenlijk allemaal onbetrouwbaar; dat je dat kan doen betekent dat 'iedereen' dat kan doen, ook als ze niet de eigenaar van jouw telefoon zijn. Niet een heel prettige situatie. En het argument 'ja maar dat is mijn keuze' gaat niet op als je in een gedeelde omgeving zoals een telefoonnetwerk en het internet zit, daar is jouw probleem het probleem van het hele netwerk. (Zelfde verhaal als Windows XP gebruikers enz.)

- Batterijen, die kan je wel vervangen, maar het vergt meer stappen dan vroeger om dat batterijen nier meer vanzelfsprekend uit het apparaat gehaald moeten worden tijdens normaal gebruik; zou leuk zijn als het makkelijker was voor gebruikers maar in de praktijk verkopen telefoons waarbij dat kan (en ja die zijn er zat) gewoon minder goed. Ook hier is het dus stemmen met je aankoopgedrag. We schijven met z'n allen vaak dat het niet erg is als het apparaat 4mm dikker is, maar als er dan een vergelijking gemaakt wordt vallen de dikke modellen opeens af...

Het is al met al gewoon geen ideale situatie, maar een duidelijk pad waar het beter van wordt zie ik in elk geval niet.
Maar wat betreft de software doet Apple het juist veruit het beste. Van alle smartphones worden iPhones verreweg het langst van updates voorzien. Bij een Android toestel is het niet ondenkbaar dat een telefoon van €600 3 jaar na aanschaf geen updates meer ontvangt.
Je andere punten heb je zeker gelijk mee, maar dat valt wat mij betreft in het niet bij het feit dat het toestel veel langer meegaat dan andere. Het is inderdaad enorm jammer dat Windows Phone niet geslaagd is, want Android vind ik geen optie.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 28 januari 2021 16:28]

maar dat een gemiddelde smartphone 2-3 jaar meegaat en dan klaar is voor de vuilnisbelt omdat de software niet meer up to date is
Ik vind dit een beetje te kort door de bocht. Het is niet alsof de telefoon stopt met werken zodra die geen updates meer krijgt. Ik heb bv 8/9 jaar lang met mijn Iphone 4 gedaan. Ja hij kreeg al een aantal jaar geen updates meer en nee daardoor kon ik bv er niet meer mee internet bankieren. Maar de telefoon zelf deed het nog, ik kon er nog mee surfen en het grootste deel van de apps deden het nog.

Dus het is vooral aan de gebruikers, vind ik, wanneer een telefoon al dan niet rijp is voor de vuilnisbelt.

De duurzaamste telefoon is die waar je zelf het langst mee doet.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 28 januari 2021 17:51]

Nouja, het komt er wel steeds meer op neer. Steeds meer apps blokkeren te oude besturingssystemen en het valt mij op dat die besturingssystemen eigenlijk steeds jonger zijn.
En is dat nu net niet een ding waar toch steeds meer mensen ook hun telefoon voor gebruiken: Bankzaken. Dan is het kort echt handig als je telefoon te oud is of het besturingssysteem in dit geval.
Ik heb nog een perfecte BB liggen van een paar jaar geleden. Geweldig toestel maar niet ondersteund door.. hij werkt prima maar je kunt er niks meer mee.
True. Maar dat gelde voor mij alleen het laatste jaar van gebruik. En dat was nadat die al een aantal jaar geen updates meer kreeg.

Men doet altijd net of je telefoon brickt of onbruikbaar wordt na het niet meer binnenkrijgen van updates en dat is iig met mijn iphones nooit zo geweest.
Wat ze dan wel weer doen is 5 jaar support geven op hun telefoons. Daar kunnen de android fabrikanten weer van leren :)
De vraag is eerder hoeveel mensen daadwerkelijk een upgrade nodig hebben. Of voldoende hebben aan een update van beveiliging. Want dat is 9/10 keer nog wel redelijk op orden.
- ze halen de headphone jack eruit zodat veel mensen (en de rest van de industrie) worden gedwongen naar airpods. Die dingen vallen niet te recycleren.
Klopt helemaal niet wat je zegt. Die 'dingen' kunnen wel degelijk gerecycleerd worden. Meer nog, je kan ze gratis opsturen naar recyclagepartners van Apple. Dit kan trouwens met elk Apple product, maakt niet uit hoe oud.

https://www.apple.com/benl/trade-in/

"Recycleer je device gratis.
Wij geloven dat elk device waarde heeft. Hoewel jouw device niet in aanmerking komt voor een tegoed, kun je het wel gewoon naar ons toesturen om het gratis te laten recycleren."
Zolang iedereen als schapen iphones blijft kopen.... stopt dit voorlopig niet. Apple dicteert.
ik ben een paar jaar geleden (lees 3) overgestapt van alles van apple naar niks van apple. ik kan nog steeds hetzelfde (en meer want android is heerlijk flexibel), fotoos maken zijn hetzelfde, de appjes zijn hetzelfde, conclusie ik mis het geen seconde. Zouden meer mensen moeten doen.

Maarja, iphone 12 verkoopt goed, en iedereen blijft brengt geld naar apple dus voorlopig veranderd er niks dan dat we de planeet in een rap tempo leegtrekken. Het feest is straks toch over, en dan voor de generaties na ons krijgen t zwaar. Enige voordeel aan corona is dat we tijd kopen op deze planeet door afname van verkeer/vliegen enz.
Kijk, Apple kan veel beter doen, maar niettemin stel ik zelf vast dat mijn Apple apparaten (smartphones om te beginnen, maar ook laptops, tablets) systematisch een veel langer leven hebben dan toestellen van andere fabrikanten.

We moeten gewoon fabrikanten beoordelen op elk punt, en elke move in de goede richting toejuichen. Geen lader meer bij de telefoon: prima! Een OS langer dan 5 jaar ondersteunen: prima! Toestel moeilijk repareerbaar: foei.

Hét grote probleem is eerst en vooral de massaal aanwezige goedkope rommel die mensen zonder nadenken kopen en zonder nadenken weer dumpen. Dat soort apparaten is veel schadelijker dan het gamma van Apple.
Hét grote probleem is eerst en vooral de massaal aanwezige goedkope rommel die mensen zonder nadenken kopen en zonder nadenken weer dumpen. Dat soort apparaten is veel schadelijker dan het gamma van Apple.
Je doelt op het vrouwen mekka "de Action" of niet. Een milieuw vriendelijke wasmachine willen en vervolgens bij de action china prullaria kopen om het huis gezellig te maken.

Nu geen laders bij de toestellen geleverd gaan worden gaan hele volksstammen bij Alie of Action laders kopen. Daartussen zitten ook laders die niet veilig zijn, die te hoge of te lage laadstromen door je toestel sturen en de levensduur negatief beinvloeden etc.

Mijn laders verkoop ik met mijn toestellen mee. Of ik geef ze weg als ik mijn nog goede toestellen doorgeef. Daarom mis ik de voucher om alsnog een lader op te halen in de Apple store of autorised reseller shop.

Apple is niet heilig. In het Youtube filmpje wat Bright net op het net heeft gezet wordt duidelijk dat ook Apple een woud aan verschillende laders heeft die ookal zien zij er identiek uit, toch verschillende wattages afgeven en met sommige apparaten niet compatible zijn. Link: https://www.rtlnieuws.nl/...-adapters-opladen-magsafe

Zoals zij ook aangeven: nu we massaal naar USB-C over gaan en Apple pas vorig jaar USB-c laders en een USB-C naar lightning kabel meegaf met de Iphones, hadden ze best nog een jaartje mogen wachten met dit besluit. Dan hoefden wij in September als de boel naar Magsafe over gaat niet opeens weer nieuwe laders te kopen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 28 januari 2021 16:53]

[...]


Nu geen laders bij de toestellen geleverd gaan worden gaan hele volksstammen bij Alie of Action laders kopen.
Het is natuurlijk maar de vraag hoe dit uit gaat spelen. Enerzijds hebben veel mensen al vele laders in huis, anderzijds worden er alsnog laders verkocht om andere redenen: een draadloos laadpad, of eentje die meerdere telefoons tegelijk kan opladen.

Zelfde als met oortjes. Wie heeft er niet al een la vol van die dingen? Vaak nog ongebruikt in de doos. En toch kopen mensen nieuwe koptelefoons, vooral vanwege functies (ANC) of het soort koptelefoon (on ear).

Wat verandert is dat alleen mensen die echt een gewone lader nodig hebben die ook gaan kopen. En dat zal tot een lagere productie en ook transport leiden.

Je hebt een punt vwb Apple: bestaande Apple gebruikers hebben niet al een of meerdere USB-C in huis en zullen dus iets moeten kopen. Maar dat kan vziw ook een kabeltje zijn met de oude adapter.
Mijn ouders hebben dit voorjaar beide een nieuwe telefoon gekocht en waren zeer blij met hun nieuwe lader. Simpelweg omdat die wel snelladen ondersteund en de oude dat niet doet. Dan heb ik van Huawei een snellader liggen... Maar die doet het weer niet op Samsung. En op de Samsung lader doet mijn Motorola het weer slecht.
Ik weet niet anders dat het beste en snelste is om de lader die bij de telefoon hoort te gebruiken.
Hoevaak heb je de batterijen vervangen van die smartphones? Ik ben misschien een intensieve gebruiker (bellen! niet games) maar na krap 2 jaar was altijd de batterijcapaciteit gedaald naar voor mij onacceptabele waardes. To be fair dan kocht ik wel vaak een nieuwe i.p.v. de batterij te laten vervangen (wat ook pas sinds afgelopen jaar tegen een redelijk tarief kan).
Ik heb nog nooit een batterij van een iPhone moeten laten vervangen - vijf jaar met de batterij kan dus. Leve de 5watt laders!

Maar als het nodig zou zijn: uiteraard..

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 28 januari 2021 20:36]

Van mijn Moto G heb ik wel de batterij vervangen. Die hield het geen halve dag meer uit.
Ik heb het al eens in een andere reactie gezegd, maar waar ik echt benieuwd naar ben is of deze bedrijven door 'groen' te opereren ook aanspraak maken op bijvoorbeeld EU-subsidies. Dat is een interessant onderwerp om uit te zoeken en zou meteen de werkelijke motieven blootleggen.
Ze vergeten alleen in het artikel dat ze nu ook minder adapters /laders hoeven te produceren.want dat is behoorlijk milieu vervuilend.
Inderdaad jammer dat Microsoft met Windows phone getstopt is.
Grapje?
Een i5 2400 (Q1 2011) is nog perfect bruikbaar voor bijna alle taken.
Gaming niet, dat is waar.
De pc waar ik het meest op werk is trouwens ook 8 jaar oud.
Kan prima. je hoeft alleen maar te zorgen dat er een ssd'tje in zit en genoeg geheugen. Voor de rest kan een 10 jaar oud systeem prima Windows 10 draaien, daar het lichter is dan 7. In theorie zou je genoeg moeten hebben aan een 1 ghz cpu. of dat aan te raden is denk ik niet , maar het geeft een idee.
Mijn Asus laptop uit 2012 draait anders prima met Windows 10.

Wel de accu al vernieuwd en de HD ingewisseld voor een SSD maar het OS is geen probleem.
Haha ik heb hier een 10+ jaar oude laptop.

Draait toppie.
Wel Laatst nieuw geheugen en ssd bijgestoken @ €30 totaal vanuit alie express China(niet milieu bewust? al kwam het wel met containerschip...
Voor gewoon mail, you tube en internet geen probleem.

Ook desktop met 3570K mag nog even mee. Ben geen hardcore gamer meer.
Upgrade ssd, geheugen(2e hands) en laatst vga (2ehands)en ik kan weer 5 jaar mee.

Maarja echte besparing zit natuurlijk ergens anders.
Ook wil je snelladen, zit je thuis met je 5W ladertje....

Dus bestel je nieuwe=2x doos die samen groter zijn....
Lijkt meer PR dan echt voor het milieu.
Dit is een slaatje slaan uit het milieu....
En zo Apple/Samsung etc nog meer laten verdienen... Want goedkoper zie je het niet worden.
Vooral die laatste zin gaat het om: als Apple, Samsung en de anderen de opladers puur vanuit milieu overwegingen weg zouden laten, dan zou dat terug te zien zijn in de prijs. Aangezien dat niet het geval is, is meer winst dus de belangrijkste overweging. Hetzelfde geldt voor het weglaten van de 3,5 mm jack aansluiting door Apple: ipv bedrade oortjes moet je dan Airpods aanschaffen, wat meteen kassa! betekent voor Apple, aangezien die dingen niet goedkoop zijn. Het alternatief is een extra adapter aanschaffen, die eveneens stevig geprijsd is. Dit is gewoon ordinair graaien onder het mom van milieubewust zijn.
Mijn q6600/6 GB RAM/120 GB SSD van 15 jaar oud draait anders prima met Windows 10 voor als ik thuiswerk.
Onzin, ik heb nog een tweede game PC met een i7 2600k die op 1080p zeer goed mee komt. GPU is een ander verhaal die heb ik door defect moeten vervangen en werd toen een GTX 970.
Maar voor niet-gaming heb je die niet eens nodig.

[Reactie gewijzigd door CEx op 28 januari 2021 18:47]

Nvm

[Reactie gewijzigd door CEx op 28 januari 2021 18:48]

Mijn prive laptop is pas 9 jaar oud en functioneert perfect. Alleen was laatst de accu overleden dus er is een nieuwe in gegaan. Verder heb ik nog geen reden om deze te upgraden. Core i5 met 16GB geheugen en een SSD. Draait als een zonnetje. Mijn zakelijke laptop is nog praktisch nieuw met 3 jaar oud. Ik zal daar nog zeker 3 jaar mee moeten doen want mijn werk vereist dat we 6 jaar met laptops doen. Ok software compileren duurt wat langer, maar dat doe ik meestal toch op een server.
Recent mijn desktop van 10+ jaar vervangen, maar deze is nu in gebruik door mijn zoon voor school. Enige wat ik heb gedaan is een SSD toevoegen van 2 tientjes, en daar Windows 10 pro op geinstalleerd, en hij loopt weer als een zonnetje, prima voor normaal kantoor gebruik.
Dan waarom reageer je..?? ;-)
Late reactie dus niemand zal dit lezen.

Een vergelijkende foto van het doosje van een iPhone 7 wat lader+ oortjes standaard bijgeleverd worden en het volume van de iPhone SE 2020 met een losse lader en oortjes .

Bovenkant:
https://tweakers.net/foto...4HuQABXLStvUkBPDB9UQq.jpg

Voorkant:
https://tweakers.net/foto...GxmrXWOMX2fdPybP4ok5C.jpg

Mijn werkgever besteld dit in bulk, per doosje zit er nog en plastic zakje omheen.

1 oud doosje met alles er in is dus per volume kleiner en heeft minder karton en plastic dan de nieuwe verpakking + oortjes en lader los.
Voor iedereen die roept dat mensen doe oortjes niet gebruiken; ik heb enkele duizenden collega's in heel Nederland die het daar niet mee eens zijn. Oortjes en laders zijn de meest aangevraagde (en verdwijnende) spullen in ons bescheiden ICT assortiment en sinds de 2e golf is dat geëxplodeerd :|

De enige die hier beter van word is niet het milieu/klimaat, niet de consument maar heel verrassend Apple, Samsung en de bedrijven die volgen.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 28 januari 2021 18:54]

Bedank voor de info.
Ik heb zelf 2-3 keer de oortjes vervangen, (slijtage of waterschade) dus ik waardeer altijd die extras.
En het is origineel, en niet namaak, komt als “full package”
Ik denk dat Steve Jobs zou niet goedkeuren.
Apple was sowieso wat geloofwaardiger overgekomen als ze bij het eerste item waar ze de lader niet meer bij deden, de iphone 12, waren overgestapt op USB-C. Als je zoals ik als Android gebruiker weer eens overstapt naar het andere kamp kun je alsnog weer een sterkere oplader of op zijn minst een lightning kabel gaan halen.
Apple is niet echt geloofwaardig met hun groenere bedoelingen.
Het is eerder een zooitje met laders en verschillende Apple devices.

Meer informatie:
https://youtu.be/7_j9htj240c

Het komt voor mij over als : kom we maken elk jaar ons nieuwe producten/ telefoons duurder maar hoe kunnen wij nog meer winst maken? Laten we de hoofdtelefoon en adapter uit de doos halen en we zeggen tegen de klant dat we willen werken aan een groener imago.

Groener imago met betrekking tot geld inkomsten, ja zeker.

Bedrijven zijn geen liefdadigheid instellingen. Deze moeten winst maken. Het liefste willen ze jou elk jaar een nieuw product verkopen (voor nog meer geld dan een jaar eerder). De 2 zwakste schakels van een telefoon zijn naar mijn mening:
  • Accu, welke na 2 jaar behoorlijke degradatie begint te vertonen.
  • Software ondersteuning, welke bij Android na 3 jaar ophoud waardoor je bijvoorbeeld niet meer kan bankieren.
Eindresultaat is dat de consument weer een nieuwe telefoon moet kopen en de afvalberg groter wordt. Dus hoe of waarom kunnen bedrijven dan naar klanten zeggen dat ze groenere imago hebben?

[Reactie gewijzigd door aliberto op 29 januari 2021 02:38]

Een 'grappige' toevoeging aan dit verhaal, is dat er nu weer geruchten gaan dat MacBooks terug gaan naar MagSafe adapters. Waar ze die in 2016 juist hadden vervangen voor USB-C adapters. 8)7
MagSafe vervangen was een heel slecht idee. Dat was echt één van de beste uitvindingen ooit. Eenvoudig en praktisch.
Voor een laptop is een magnetische lader echt fantastisch. Voor andere apparaten ook maar ik vind het bij een laptop het belangrijkste. Ik gebruik overal magnetische USB-C kabels waarbij je een kleine converter in je USB kabel stopt en de kabels er met magneten aan hangt. Magsafe is het enige wat ik op zowel mijn hudige prive als zakelijke laptop niet heb (ik heb geen Apple producten) wat ik wel mis.Ik had ooit de eerste generatie Intel macbook en die lader was echt fantastisch. De rest van de Apple producten kunnen mij echt gestolen worden, maar de magnetische oplader was echt een ontzettend goed iets.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 28 januari 2021 16:52]

Een 'grappige' toevoeging aan dit verhaal, is dat er nu weer geruchten gaan dat MacBooks terug gaan naar MagSafe adapters. Waar ze die in 2016 juist hadden vervangen voor USB-C adapters. 8)7
Dat komt omdat die magsafe nu eenmaal een feature heeft die nogal gewild is onder een grote groep gebruikers (waar ik mezelf ook toe reken). Mijn 2013 macbook pro heeft nog magsafe, en ik ben heel blij dat het weer terugkomt. Moet er niet aan denken hoe vaak die macbook al op de grond gestuitert zou zijn als die geen magsafe had gehad (al ben je dan misschien bij voorbaat al wat voorzichtiger over hoe en waar je de kabel langs legt).
Zou natuurlijk nog mooier zijn als er een usb-c variant kwam die dat gewoon van zichzelf al heeft, heb je best of both worlds. Ik heb wel van die usb-c magsafe-like plugjes gezien die je kan gebruiken, is misschien ook een oplossing, maar een geintegreerde versie doet het toch altijd beter.
Apple hoeft het niet te doen om groen te zijn. Ze kunnen geld verdienen aan recycling. Je kunt online makkelijk vinden dat Apple enorme hoeveelheden goud bijvoorbeeld terug wint uit gerecyclede telefoons. Dat levert ze veel geld op omdat ze dan geen nieuw goud hoeven te kopen.
Kleine toevoeging. Het snelladen zorgt voor een kortere levensduur van de accu. Het wordt afgeraden voor het dagelijks opladen van je toestel. Het is bovendien opvallend dat bij alle fabrikanten het snelladen standaard hebben ingeschakeld (je kunt het op Android in de instellingen handmatig uitschakelen).

Zo kun je dat voor de Galaxy S10 in ieder geval voor het bedraad en draadloos laden aanpassen.
Je krijgt bij het in- en uitschakelen geen melding dat het impact heeft op de levensduur van een accu. Alleen dat bij Fast Wireless Charging de actieve koeling van de lader aan kan gaan.

Eigenlijk zou je dat in de drop-down quick settings een toggle moeten aanbieden voor het in- en uitschakelen van de snellaadfunctie.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 28 januari 2021 15:53]

Uit je eigen bron:
Unless there's some technical flaw with your battery or charger electronics, however, using a fast charger won't do your phone's battery any long-term damage.
Met name de 6 en in mindere mate de iPhones daarna hebben een inferieure batterij controller en/of batterij, maar snelladen zelf is geen probleem.
Inderdaad helemaal mee eens.
Ik durf er mijn hoed voor op te eten dat dit zeker niet tot lagere prijzen gaat leiden voor een doosje met een telefoon exclusief oplader in vergelijking tot een doosje met telefoon inclusief oplader.
Het gaat voor Apple, Samsung, enzo gewoon leiden tot een extra inkomsten markt.

Want ze weten toch heel goed dat mensen het liefst ook een oplader van het eigen merk, of gewoon een nieuwe er bij wil om er zeker van te zijn dat ze de batterij van de nieuwe telefoon niet beschadigen. Met name als iemand van merk telefoon wisselt zal iemand er dan ook een oplader van dat merk bij willen kopen.

Dan gaat de vraag naar opladers groter worden waardoor de fabrikanten ook automatisch weer meer kunnen gaan vragen voor die opladers, wellicht door voorraad schaarste alleen al.
Ho ho, de iPhone 8 die ik heb was destijds iets meer dan 800 euro. De huidige Phone 12 mini is *tromgeroffel* ook iets meer dan 800 euro. Niks duurder, en in alle opzichten beter.

Gaat me trouwens niet om je reactie af te branden, maar mensen roepen soms wel erg makkelijk dat alles elk jaar maar duurder wordt... vooral bij Apple.
Ho ho, de iPhone 8 die ik heb was destijds iets meer dan 800 euro. De huidige Phone 12 mini is *tromgeroffel* ook iets meer dan 800 euro. Niks duurder, en in alle opzichten beter.
De huidige iphone 12 is.... *trrrrrrromgeroffel*.... *spanning spanninnnng* -> 900 euro.
Enige verschil is dat er nu een goedkoper/kleiner model onder is geplaatst en de 'Plus' niet meer wordt gebruikt, maar 'Pro' en 'Pro Max'.

Waarschijnlijk omdat Pro wel echt klinkt als een categorie waar je 1159,- aan uit kunt geven.
Smijt daar nog eens Max tegenaan en hoppa! -> 1259,-.
In plaats van de 900,- voor de Iphone 8 Plus.
Gaat me trouwens niet om je reactie af te branden, maar mensen roepen soms wel erg makkelijk dat alles elk jaar maar duurder wordt... vooral bij Apple.
Ja heel weird. Ik snap ook niet hoe mensen die indruk krijgen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 28 januari 2021 16:30]

De iPhone 8 was toen de instapper van de nieuwe generatie iPhones. Waarom zou ik die niet mogen vergelijken met de huidige instapper van de nieuwe generatie? Heeft bovendien een groter scherm ook nog.

Niets budget aan de 12 Mini, die heeft gewoon de snelle hardware van de normale 12's.

[Reactie gewijzigd door BeQuietAndDrive op 28 januari 2021 15:59]

Ik zeg niet dat je ze niet mag vergelijken, ik schets gewoon een iets breder perspectief door het HELE iphone 12 gamma erbij te pakken.

Jij pakt 1 specifieke vergelijking eruit. En dat je dat voor jouw persoonlijk doet is prima. Maar vervolgens gebruik je het op het punt te maken dat smartphones niet duurder worden? Of wat was de bedoeling?

Ik gebruikte even een plaatje omdat alle prijzen uitschrijven zon gedoe is, maar je hoeft toch geen Einstein te zijn om die trend te zien. Ik snap dat je dat op Tweakers in een Apple topic allemaal niet mag zeggen, maar komop zeg.. Kunt ook overdrijven.
Ik zie vooral dat ze het programma naar boven afronden. Dat is iets anders dan toestellen duurder maken.

Niets mis mee trouwens, gezien ze er genoeg van verkopen: er is kennelijk markt voor. Anderzijds ronden ze het programma ook omlaag af met de SE, die had je vroeger ook niet. Je kunt nu goedkoper instappen met een nieuwe iPhone dan vroeger.

Discussie over hoe te vergelijken kunnen we heel lang volhouden denk ik, laten we dat maar niet doen hier :)

[Reactie gewijzigd door BeQuietAndDrive op 28 januari 2021 17:11]

Discussie over hoe te vergelijken kunnen we heel lang volhouden denk ik, laten we dat maar niet doen hier :)
Ja wat mij betreft was het ook klaar hoor.
Ik heb veel te weinig interesse voor iphone prijzen om eindeloze verlijkingen te maken om erachter te komen dat niemand gelijk heeft en vooral Apple zich 10x in de rondte lacht.
Als je het HELE iPhone 12 gamma vergelijkt met het HELE iPhone gamma van de tijd van de iPhone 8/X, dan zijn de prijzen niet gestegen. Er is wel een model bijgekomen, de iPhone 12. Het equivalent van die iPhone 12 bestond toen niet. Dus:
iPhone 8 -> iPhone 12 Mini
Niets -> iPhone 12
iPhone X -> iPhone 12 Pro
iPhone X Max -> iPhone 12 Pro Max

Je mag van mij vinden dat de iPhone 8 is overgegaan naar de iPhone 12, maar zo zien de mensen die ik ken met een iPhone 12 mini dat niet.
Apple is altijd volgend geweest in de markt...ze gaan gewoon Samsung achterna:
https://medium.com/pcmag-...ell-show-you-dd78ad4d8493
Ik geef je zeker geen ongelijk, Apple kan op veel aspecten nog vooruitgang boeken, maar Apple is toch wel een bedrijf met een groener en repareerbaarder product dan menig alternatief. Ik ken ten minste meer mensen in mijn omgeving met een oude iPhone dan een oude concurrent.

Overigens is nog steeds de meest milieubewuste telefoon die welke je al bezit, daar kan geen ontbrekende lader tegenop (maar dat verkoopt niet zo goed..). Mijn 5.5 jaar oude OnePlus One heb ik daarom een jaar geleden met alle tevredenheid vervangen door een Fairphone 3, waar ik nog vele jaren op hoop te teren.

Vond het daar overigens fijn geen lader te ontvangen, daar heb ik er namelijk al genoeg van. Enkel een USB-C kabel gekocht.
Spijtige uitschieters zijn dan toch de AirPods die zo goed als niet recycleerbaar zijn en na 2/3 jaar gewoon op het stort verdwijnen.
Daar hadden ze toch een voorbeeld aan Samsung mogen nemen.
... Apple is toch wel een bedrijf met een groener en repareerbaarder product dan menig alternatief.
Klopt, dat zie ik ook regelmatig terugkomen, en ik moet zeggen, bij ons gaan de iPhones gemiddeld zo'n 4 a 5 jaar mee voordat ze vervangen worden. iPad's gaan hier ook gemiddeld zo'n jaar of 5 of langer mee.
Qua repareerbaarheid, heb 2x een iPhone accu laten vervangen, en 1x een iPhone scherm, ging verder prima, en die accu reparatie was niet duur (ik meen zo'n 30 euro).
Wel een tegenvaller recent met de iPad Pro van mijn vrouw, die was nog geen 2 jaar oud, en liep door een val een barst op in het scherm (werkt verder nog wel). Wilden dat ter reparatie aanbieden, en wat blijkt, is niet repareerbaar volgens Apple. We konden hem alleen inruilen tegen een refurbished model tegen een flinke meerprijs. Dat vind ik toch eigenlijk niet kunnen, zo'n schade die zo vaak voorkomt moet wat mij betreft toch minstens tot een jaar of 5 gerepareerd kunnen worden bij een product van die prijsklasse.

(edit: typo)

[Reactie gewijzigd door trapper op 28 januari 2021 17:03]

Een iPad is nagenoeg alleen maar scherm (onderdeel van de behuizing).
Die vergelijking gaat toch wat mank, het scherm zelf werkt nog, slechts de glasplaat die eroverheen ligt is stuk. Bovendien is dat niet anders dan bij een iPhone, en daarvoor bieden ze die reparatie wel aan.
Het is ook niet realistisch, het meest voorkomende defect bij een iPad is kapot glas, of slechte accu, als je dat niet kan repareren, ben je m.i. fout bezig als fabrikant.
Als je dan in auto termen wilt vergelijken: Het is alsof je bij een auto een kompleet wiel moet vervangen omdat je een lekke band hebt, of nog betere vergelijking: de hele carosserie moet vervangen omdat je voorruit stuk is (die is immers ook verlijmd, en daardoor 1 geheel met de carosserie), en omdat dat niet kan moet je maar je auto inruilen voor een 'refurbished' model.
Dat is onacceptabel, en wat mij betreft mag de overheid daar wel regelgeving voor in het leven roepen.
Precies dit!
Oh boo-hoo zoveel e-waste, wat vinden we dat bij Apple erg zeg.
Ohja, hier heb je weer een nieuw type proprietary kabel, die oude kan je wegpleuren. 8)7
Maar iPhone heeft al jaren Lightning en USB-C is niet proprietary.
icm. lightning lijkt het me best proprietary. Een kabel heeft twee uiteinden. En de usb-c maakt het gebruik van oude Apple adapters niet mogelijk.
Ik heb net een Sony BT-headset gekocht voor 20 euro...
Daar zat geen appiedapter bij maar wèl een USB-A naar USB-c kabeltje.
Die past prima op mijn "oude" sony-lader. Of welk merk eender.
Het kàn dus wel gewoon.
de usb-c maakt het gebruik van oude Apple adapters niet mogelijk.
Als je zo'n oude Apple adapter hebt liggen, kan je toch gewoon de kabel gebruiken die daar bij zat?
Die kabel krijg je er gewoon bij toch.
Ik heb het huis vol liggen met lightning kabels dus prima zo
Helaas is de kabel die je er bij krijgt echter weer niet geschikt voor die 20 Apple laders die je al in de la had liggen van je oude Apple apparatuur. Apple heeft namelijk altijd alleen laders met USB-A mee geleverd en de kabel die je krijgt is voor USB-C.

Aan alle kanten maakt Apple zijn eigen stelling onhoudbaar.
- Aansluitingen zijn toch standaard? Ja, behalve bij Apple
- Je hebt toch je oude iPhone adapter al? Ja, maar die past niet
Dit, exact dit. Vorige week een nieuwe iPhone SE voor mijn vrouw gekocht. Aleen een kabeltje erbij met usb-c naar lightning. Die ligt nu in de kast omdat we geen usb-c adapters hebben liggen.

Ja de Playstation 5 die ik heb, heeft aan de voorkant een usb-c aansluiting, dus daar kan de iPhone dan lekker aan opgeladen worden. Moet ik alleen wel een wekker gaan kopen want de PS5 staat in de woonkamer en mijn vrouw gebruikt haar iPhone als wekker op de slaapkamer.

Ik mag dus weer een extra usb-c adapter kopen. Weer een busje van de pakket dienst die moet rijden.

Nee, het enige argument van Apple om geen lader mee te leveren is omdat het voor hun goedkoper produceren is tegen een gelijkblijvende prijs van de iPhone. Laat dat per iPhone 1 euro goedkoper zijn dan het model waar wel een lader bij geleverd was en doe dat maal het verkochte aantal nieuwe iPhones zonder lader in de doos. Reken maar uit wat dat oplevert voor Apple.

Apple wil elk jaar jou een nieuwe iPhone verkopen voor een hogere prijs als het jaar ervoor omdat ze elk jaar meer winst willen maken dan het jaar ervoor, maar op een gegeven moment kom je op een prijspunt dat de consument je product niet meer koopt, want te duur. Dus ga je ergens anders op bezuinigen om toch meer geld binnen te krijgen.

Het is een beetje zoals bij de verkeersboetes. Die zijn ook achterlijk hoog voor een paar km te snel. Weet je wat we doen ? We introduceren administratie kosten die dan boven op de boete komen. Die administratie kosten verhogen we dan ook om de 2 jaar. Dat was 6 euro, dat is nu 8 of 9 euro. En dat terwijl het proces van verkeersboetes zo goed als geautomatiseerd is.
Nee, het enige argument van Apple om geen lader mee te leveren is omdat het voor hun goedkoper produceren is tegen een gelijkblijvende prijs van de iPhone.
Als dat zo zou zijn dan hadden ze de oude lightning/USB-A kabel wel mee geleverd. Dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben een kabel mee geleverd die eigenlijk niet bruikbaar is.

De enige mogelijke conclusie kan dan zijn dat het Apple niet om de besparing gaat maar om de up-sell van de (rete dure) adapter die ze in hun winkel hebben staan.
Je beiden stellingen zijn natuurlijk niet echt helemaal waar.
- Aansluitingen zijn toch standaard? Ja, behalve bij Apple
Het was altijd gewoon USB-A, nu levert men een USB-C kabel mee (daar men die andere naar USB-A al heeft) zodat je de telefoon ook kunt gebruiken met al je USB-C voedingsblokken.
- Je hebt toch je oude iPhone adapter al? Ja, maar die past niet
Daar zit ook gewoon een mooie lightning kabel bij en die doet het gelukkig nog steeds.
Punt is dat de kabel kwetsbaarder is dan de adapter. Het zou dus wel fijn zijn als de nieuwe kabel ook gewoon op de oude adapter zou passen...
Nouja hij is ook een stuk makkelijker te vervangen natuurlijk. Kan veel minder snel een huis in de brand steken. Ik kom persoonlijk om in lightning en bijvoorbeeld USB micro-B cables om maar een voorbeeld te noemen. Ik hoef er echt niet nog een stel. Nou moet ik zeggen dat ik ook nog nooit een kabel gesloopt heb, dus dat kan helpen. Hoor sommige mensen door kabels heel gaan alsof het niets is.
Idd het is hoog tijd dat ze iets vinden voor die kabel problemen. Ze gaan bij mij altijd bij hetzelfde punt stuk. namelijk net naast de stekker.
Iets dat de kabel en stekker sterker maakt is dan ook zeer wenselijk en daarmee bedoel ik beide de internet kabels en de buitenkant.
Ik betaal liever 1x 20 euro voor een kwaliteit kabel dan 5 keer 7.5 euro voor een ruk kabeltje maar momenteel is de keuze een ruk kabeltje of een bagger kabeltje.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 28 januari 2021 16:24]

Kan de magnetische oplaadkabels aanraden, stekker blijft in het toestel dus geen slijtage/vervuiling van de oplaadpoort meer.
Gewoon de kabel ertegen houden en klikt vanzelf vast en begint met laden.
Nadeel is dat het onderaan een stukje uitsteekt uit je toestel wat soms irriteert.
En dan heb je dus altijd een kabel die niet gebruikt wordt en het Waste verhaal niet opgaat.
Je hergebruikt de oude lightning kabel en oeroude voeding ? > Kabel de la in en waste
Je wilt de bijgeleverde kabel gebruiken ? > Usb C lader kopen en dus extra waste en geld kwijt

Daarbij geven velen hun toestel weg of verkopen hem en doen dat meestal met de lader en kabel erbij.
Je kunt niet recht praten wat gewoon krom is.
Ik vind het eigenlijk wel mooi dat ze het veel zeldzamere kabeltje meeleveren. USB-A naar lightning heb ik er al zo veel van en anders zijn ze overal makkelijk te koop. USB-C naar lightning is een stuk zeldzamer, denk dat ik er hooguit 1 heb tegen toch bijna 10 van die andere.
Dus wat die kabel die je erbij krijgt is direct een 'Waste' want je gooit hem in een lade en ligt daar, was niet nodig geweest.
Mensen die hem willen gebruiken kopen dan een UsbC lader en daar zit altijd verpakking bij, bezorging, transport, etc en dus dan is het gehele concept kansloos.
Die extra kabels zijn vele malen bruikbaarder dan de extra laders hoor. Ik heb hier een 5-poorts Anker lader liggen. De 5e poort op het moment leeg, maar er hangen 2 kabels naar Lightning aan (2 iPhones + setje airPods in huis) en 2 micro-USB kabels (tablet, andere telefoon, fietslichtjes, noem maar op). In m'n werktas (nu wat ongebruikt, maar toch) zit een iPhone lader...maar de kabel daarvan zit in het audio-setje omdat m'n vrouw zo muziek van d'r telefoon afspeelt. Als ik met de auto weg ga, moet ik er ook aan denken een kabel mee te nemen als ik navigatie nodig heb bij langere ritten. Dus eerder kabels tekort dan direct waste.

USB-A naar mico-USB, die kabels, daar liggen er wel bergen van in de la...daar is veel meer winst te halen dan bij de telefoons.

Neemt niet weg dat alles naar USB-C zeker fijn zou zijn.
De logica klopt gewoon niet.

Usb C was de toekomst, en weg was Usb A op de macbooks bijna 10 jaar geleden.
Moord en brand maar dat was de toekomst en iemand moest de trend setten.
Jarenlang hebben Pro's er last van gehad want je ziet vrijwel iedere fotograaf of designer met een Dongle/adapter of Dock zitten.
Prima, Usb C is de toekomst en micro Usb was idd klote. Nu is het al jaren weer de standaard voor Android devices, hoofdtelefoons, Nintendo Switch, Nieuwste consoles, etc etc etc etc etc.
En dan komt Apple nog steeds met die gare lightning op al hun iphones en de meeste Ipads ...
Op geen enkele macbook of mac vind je ook maar 1 lightning port.
Zelfs op een nieuwe hoofdtelefoon die geen history heeft of legacy devices plakken ze ook die kutpoort op terwijl je dat ding toch echt wel vele jaren wilt gaan gebruiken voor die dikke 620 euro !!
Logica is 0 anders dan winstbejag vanwege die poort en de patenten.

Hetzelfde met de audiojack, was gewaagd en de toekomst. Maar op iedere Mac of macbook zit hij wel .. waarom ?? Ga je daar niet opeens met je wireless buds zitten ?
Op de Ipad Pro heb je zat ruimte maar daar weer niet, maar op alle andere ipads (vreselijk veel versies) anders dan de laatste Air 4 zit die poort weer wel.
Niet lullen zeggen ze dan, dan gebruik je een dongle !! Juist die dongle (lightning naar 3.5mm jack) werkt weer niet op die Airpods Max met lightning poort. Is weer een speciale lightning to audio kabel.

Om maar te zwijgen over de vele laders met hun specifieke voordelen en problemen en uiteindelijk heb je er meerdere nodig om alles optimaal te kunnen gebruiken met Magsafe.
https://youtu.be/7_j9htj240c


Gaat nergens meer over.
De logica klopt gewoon niet.

Usb C was de toekomst, en weg was Usb A op de macbooks bijna 10 jaar geleden.
De USB-C werd geintroduceerd op 27 october 2016 op de macbook pro; de macbook air had toen nog USB A tot 30 oktober 2018, geen van beide datums is "bijna 10 jaar geleden".
Het was 2015 op de MacBook die 1 enkele poort had.
Maar je hebt gelijk, geen 10 maar 6 jaar.
Voelt aan als veels te lang.
Dus wat die kabel die je erbij krijgt is direct een 'Waste' want je gooit hem in een lade en ligt daar, was niet nodig geweest.
Mensen die hem willen gebruiken kopen dan een UsbC lader en daar zit altijd verpakking bij, bezorging, transport, etc en dus dan is het gehele concept kansloos.
Ja, dat dacht ik ook, waarom dan wel die kabel erbij, heeft toch ook geen zin?

Ik vraag me wel eens af waarom ze niet gewoon 2 uitvoeringen van de telefoon verkopen, 1 met alle extra's inclusief adapter, kabel en oortjes, en een kale variant waar dat allemaal niet bij zit. Dan kan je zelf kiezen of je alle nieuwe gadgets erbij wilt, of liever wat korting op de prijs.

Zelf hoef ik die extra's niet, de originele adapter ligt hier nog in de la, en het kabeltje er naast. Laden gaat ofwel in de woonkamer via een Anker PowerPort (4 usb uitgangen, is toch een stuk handiger dan zo'n standaard ding met maar 1 poort) en een langere kabel, ofwel draadloos op mijn nachtkastje.

Ik kan me echter voorstellen dat iemand die overstapt, of pas een eerste toestel koopt, die extra's dan wel op prijs stelt.
Iemand die overstapt (android > Apple) heeft hetzelfde probleem.
Die heeft geen lightning kabel op zijn voedingen en de voedingen van Android toestellen hadden tot niet zo lang geleden vrijwel allemaal Usb A poorten.

Het is gewoon waardeloos en de milieu besparing is een hoax. Het is een money grab en niets anders.
Dat weten we allemaal !
De afgelopen jaren is duidelijk geworden wat de accesoire markt aan geld maakt. Dus dongles, adapters, wireless buds, en nu dan laders.
Daarnaast zien we ook het Abonnement in vrijwel alles terug komen, in apps, diensten, streaming en ga maar door.
Nevermind, verkeerd gelezen

[Reactie gewijzigd door Tacow op 29 januari 2021 10:11]

Er speelt daarnaast nog meer:
  • Wat scheelt het werkelijk aan milieuvervuiling, als je meerekent dat veel mensen tóch een USB-C lader willen, omdat deze juist sneller laden dan hun oude 5-12W ladertje?
  • Wat scheelt het aan prijzen met de nieuwe telefoons als de lader er niet bij zit, en wordt dit doorberekent aan de consument? (ik gok van niet namelijk)
  • Wat voor impact heeft het op 't milieu m.b.t. karton en plastic, als je diezelfde vrachtwagens kan vullen met meer telefoons? De doosjes worden kleiner, dus er passen meer telefoons in een lading, en kun je in verhouding voor minder geld meer telefoons verschepen en verkopen.
Deze vragen gelden natuurlijk voor alle fabrikanten die zich hier mee bezig houden, ook Samsung e.d. Ik snap de theorie achter het idee wel, maar ergens schuurt 't dat ze er best geheimzinnig over lijken te doen. Dan vertrouw ik de mooie praatjes die ze verkopen al gelijk een heel stuk minder namelijk.
Ik zag laatst een interessante post op reddit: https://www.reddit.com/r/...g_required_for_me_to_buy/

Het punt zit 'm er wat mij betreft in dat je toch echt met meer rotzooi zit als je alles los moet kopen. Nu hoeft niet iedereen dat, maar waarom dan geen optie om voor een kleine meerprijs een iPhone mét accessoires te kopen? Daarnaast is er natuurlijk nog de hele discussie over waarom Apple zo krampachtig aan lightning vast blijft houden i.p.v. de boel gewoon gelijk te trekken door USB-c op alle apparaten te gebruiken.

Apple verkoopt het natuurlijk mooi, maar ik ben blij dat er bij mijn Pixel 5 gewoon nog een oplader zat. Eerst had ik er 1 (van mijn oude Pixel) en nu heb ik er 2. Alles is toch USB-c hier in huis dus ik heb er nog wat aan ook. Neemt niet weg dat ze me best de keuze mogen geven om die oplader weg te laten voor een tientje korting om maar wat te noemen.

[Reactie gewijzigd door Thomas op 28 januari 2021 22:49]

Dat is inderdaad precies de indruk die ik ook heb. Losse verkoop betekent losse doosjes, los transport, deels losse productie, apart drukwerk voor de doosjes, en ga zo maar door. Ik kan me er niet van lostrekken dat dit juist minder milieuvriendelijk is, maar dat het vooral gedaan wordt voor de centen.
Dat is nog niet eens het ergste. Apple heeft met terugwerkende kracht de laders en oortjes bij modellen tot de iPhone X weggehaald. Ik ben een aantal weken geleden overgestapt van Windows Phone naar Apple, ik mocht wel nog een oplader en oortjes aanschaffen bij mijn iPhone XR. Erg jammer.

Edit: Wel wat korting op de oortjes gekregen, dus dat is wel leuk. 19 euro i.p.v. 30 euro.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 28 januari 2021 16:06]

Breek me de bek niet los. Voor nieuwe medewerkers moeten we nu los laders en kabels kopen omdat ze die er niet bij doen. En kan ik moeilijk tegen een nieuwe medewerker zeggen gebruik je oude maar of die van je prive telefoon.
19 euro is de standaard prijs, kijk maar op de website van Apple. De oortjes zijn ook overal te vinden voor nog minder dan die prijs.
Los daarvan zijn hun apparatuur ontworpen als een groot wegwerp product. Reparatie word aan alle kanten bemoeilijkt, en als Apple het zelf herstelt gaat ook de helft de prullenbak in want we reparen issues we vervangen gewoon alles.

Het weglaten van laders en oortjes is sowieso een grote farce want het word er geen cent goedkoper op en je betaalt de hoofdprijs als je er een moet hebben.
Juist een overstap naar USB-C had een enorme berg aan e-waste opgeleverd met alle lightning accesoires die weggegooid kunnen worden.
Het is wel het verkeerde moment bijna niemand heeft een UBC-C snellader in huis. Van USB-A 5w laders heb ik er genoeg van ja.
Maar het is sowieso onzin de sperzieboontjes van de Lidl komen ook helemaal uit Kenia. Een lader gaat gemakkelijk +1000 dagen mee die boontjes 1 maaltijd. Als je de CO2 winst uitrekent is dat een minuscule druppel op een hele hete plaat.

Het is gewoon heel simpel het de fabrikanten besparen er geld mee en misschien kunnen ze nog een mooie milieu subsidie opstrijken ook.
Ik heb hier al vaker op geageerd: onze oneindige transportlust.
Qua voedsel moet alles het hele jaar door maar kunnen, en daarmee vergeten we wat dat kost.
Appels en peren komen het hele jaar door uit Nederland, maar bananen die je voor één Euro per kilo kan kopen worden de hele wereld over gesleept.

"Stevig fruit zoals bananen, citrusfruit en druiven komen wel van verder, maar deze komen in grote aantallen tegelijkertijd met de vrachtauto uit Zuid-Europa of met de boot uit tropische landen. Daardoor valt de milieubelasting mee." bron: Voedingscentrum
Dit stoort me, want je kan er ook heel goed voor kiezen om niet vruchten te eten die heel de wereld over vervoerd worden.

Het kwalijkste vind ik nog bloemen. Rozen die in Kenia geknipt worden, daar direct naar het vliegveld gaan, op een transportvlucht naar Amsterdam, dan in Aalsmeer verhandeld worden en doorgevlogen worden naar Rusland om daar verkocht te worden en een week later verdord weggegooid.

We zijn zo gewend dat dit allemaal maar kan, terwijl het eigenlijk misschien maar niet moet kunnen vanuit een millieutechnisch oogpunt.
Een betere wereld begint bij jezelf. Maak zelf die keuzes. Leg anderen uit waarom en kijk wie mee doet.

Als het niet moet kunnen, moet je het verbieden. Ik denk niet dat ik daarin mee ga. En velen anderen met mij.
Als het niet moet kunnen, moet je het verbieden. Ik denk niet dat ik daarin mee ga. En velen anderen met mij.
Misschien heb ik het verkeerd uitgedrukt. De vraag is eigenlijk: welke prijs willen we betalen voor producten?
Financieel gezien is die prijs vaak eenvoudig te bepalen, maar de ecologische prijs niet. Als gevolg kunnen ecologisch dure dingen monetair goedkoop zijn, en is vaak het omgekeerde ook waar.

Als je een soort CO2 budget zou hebben, zouden aardbeien in de winter, of druiven uit India al heel snel niet in het CO2 budget passen, terwijl het financieel gezien prima kan. (uiteraard is er meer aan vervuiling dan CO2, maar dit wordt omwille van eenvoud vereenvoudigd)
Verbieden heeft vaak vrij weinig zin. Maar moeten we vinden dat we nu in een betere wereld leven omdat we het hele jaar blauwe bessen kunnen eten?
Ik ben het helemaal met de strekking van je verhaal eens. Koop gewoon groente en fruit van het seizoen.

Dat de milieubelasting van dat fruit meevalt is natuurlijk onzin. Druiven die helemaal uit India komen met een zeer vervuilende boot of blauwe bessen uit Zuid-Amerika zijn alles behalve milieuvriendelijk. En dan worden ze ook nog eens voor dumpprijzen in de aanbieding verkocht.
We zijn zo gewend dat dit allemaal maar kan, terwijl het eigenlijk misschien maar niet moet kunnen vanuit een millieutechnisch oogpunt.
Komt omdat in onze wereld alles om geld draait, en milieuaspecten nog onvoldoende als kosten in geld worden uitgedrukt en in rekening gebracht.
Volgens mij wordt het hoog tijd dat met name de luchtvaart (geen accijns op brandstof, hoezo level playing field?) zijn aandeel in milieubelasting ook als kosten in rekening gebracht krijgt. Dan wordt dit vanzelf een stuk minder.
Ik kan me voorstellen dat dit meer algemeen ook voor andere vervuilende sectoren geldt.
CO2 uitstoot? Prima, dan betaal je meteen de kosten om die CO2 weer uit de lucht te halen, en dat wordt dan doorberekent in je producten. Zo worden producten met minder CO2 uitstoot vanzelf goedkoper, en worden die dus meer verkocht.
Het is wel het verkeerde moment bijna niemand heeft een UBC-C snellader in huis. Van USB-A 5w laders heb ik er genoeg van ja.
Inderdaad, er is eigenlijk pas goed 1 generatie een USB-C lader meegeven.

Ik heb een gewone iPhone 11, vorige generatie, die is ook gewoon met een standaard USB-A lader geleverd.

Heel leuk dat ik dan bij mijn volgende telefoon enkel een USB-C(naar lightning) stekker erbij krijg. De USB-C lader mag ik dus mooi los kopen.
Los daarvan als je op het plaatje kijkt van de vergelijking qua dikte van de verpakking;

Apple kan nu door het weglaten van de adapter bijna twee telefoons in dezelfde ruimte krijgen. Effectief kunnen ze dus dubbel zoveel telefoons ineens vervoeren.
En de verkoopwaarde en marge van zo'n tweede telefoon is voor Apple een stuk meer dan een adaptertje.

Onder het mom van 'goed doen voor de wereld' proberen ze dit gewoon te verkopen.
Laat ze eerst maar eens focussen op eenvoudige vervangbare batterijen die langer meegaan.
Wat ik in dit verhaal mis is het feit dat de laatste jaren veel ontwikkeling is mbt. snelladen. Iedere keer wordt het wattage verhoogd (lees een nieuwere lader). Dus iedere keer moet je bij een nieuw toestel een aparte snellader kopen. In het geval van Apple kom je dan iedere keer weer voor onverwachte hoge kosten te staan.
Precies dat !
Ik gebruik nu nog een OnePlus3: werkt nog goed maar is wel aan het einde van zijn bruikbare leven gekomen omdat er softwarematig teveel dingen niet op (kunnen) draaien. Qua leeftijd heeft het ding geen schuld en heb ik het milieu toch wat ontzien in afgelopen 4-5 jaar.
Als ik dan binnenkort een nieuw toestel koop zonder lader zal ik bijna zeker een nieuwe lader los moeten bijbestellen. De snellaad-techniek van een nieuwe OnePlus is gewoon anders en een belangrijk pluspunt, net zoals die snelladers van andere merken dus... je bespaart helemaal niets omdat die snel-lader alsnog apart moet worden bijgekocht. Het enige dat je kunt stellen is dat het een verkapte prijsverhoging is : een goede opvolger voor mijn toestel is minstens 2x zo duur maar ook nog eens geen lader dus toestel+lader is weer een heel stuk duurder :(
Het zou slimmer zijn om zowel een smartphone zonder lader als een versie met lader te koop aan te bieden. Ik bedoel dat je dan als koper de keuze hebt om in 1 verpakking dat te kopen dat je nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 28 januari 2021 18:59]

voor Samsung geld het zelfde. Eerst snel lade promoten en vervlogens bij je nieuwste telefoon geen snel lader meeleveren.
4 pagina's aan tekst over iets wat gewoon simpelweg een money grab is.
Eerst de jack weglaten want dan konden de Airpods voor veel te veel geld verkocht worden.
Nu de laders weglaten, en de prijs gelijk houden, en kunnen de laders voor veel te veel geld extra verkocht worden.

En alle fabrikanten volgen gedwee want de consument accepteert het, dus zijn ze gek ook om het niet te doen.

[Reactie gewijzigd door Bezulba op 28 januari 2021 15:05]

Als fabrikant wil je toegevoegde waarde leveren. Bij elk element dat geld kost moet je deze overweging maken. Als blijkt dat de klant je product niet hoger waardeert met lader, dan kun je m weglaten. Dan is het aan de leverancier om de vrijgekomen marge te gebruiken voor het verhogen van de marge, vergroten van ontwikkelingsbudget, verlagen van de prijs of iets anders. Het is een vrije markt.
Als apple die waarde echt wilt leveren dan doe je een tegoedkaart in de doos en kunnen de mensen die willen daarmee een lader en/of oortjes halen bij een apple store of reseller. Dan ben ik benieuwd hoeveel mensen vanuit milieu overweging dat niet doen.
Het probleem is dat Samsung en Apple een marktpositie hebben waarin ze dit kunnen maken zonder naar daadwerkelijke waardering hoeven te kijken. Natuurlijk waardeert de consument het minder als ze voor dezelfde prijs minder krijgen. En de marge gaat rechtstreeks naar de fabrikant.

In dit geval is de vrije markt dan ook praktisch een duopolie of op z'n best een oligopolie. Er moeten wel heel veel consumenten afhaken willen ze dit terugdraaien. Vooralsnog zal de analyse/berekening zijn geweest dat het meer oplevert dan het klanten kost.
Maar je hoeft helemaal geen oortjes/adapter/kabel van Apple te kopen. Er zijn prima goedkopere alternatieven die net zo goed werken. Eenmaal gekocht hoef je ze ook niet meer te vervangen. Alleen als je voor het eerst een iPhone koopt zul je moeten investeren in een adapter/oortjes/kabel.
Je moet enorm voorzichtig zijn met third party opladers. De certificering is eigenlijk de enige garantie die je hebt dat deze aan veiligheidseisen voldoet.

Wat betreft oortjes kan het geen kwaad natuurlijk.
Ja totdat je telefoon niet meer oplaadt en je de leverancier belt. Tja, nee met third-party laders kunnen we natuurlijk geen support leveren.

Maar niet alleen vanuit dat punt te gek voor woorden natuurlijk. Gewoon die laatste paar euro winst er ook nog uitpersen en consumenten opzadelen met veel hogere kosten van los een adapter bestellen.
Apple heeft al ingebouwd dat de Iphone een waarschuwing geeft met een niet-origineel vervangend scherm.
https://nl.ifixit.com/New...iphone-11-genuine-warning
Wanneer ze de mogelijkheid zien (lees: als ze verwachten dat de extra inkomsten opwegen tegen de dalende verkopen) zullen ze het ook wel zo kunnen maken dat alleen 'apple-certified' laders worden toegestaan.

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 28 januari 2021 15:46]

Ze hoeven helemaal niet apple certified te zijn natuurlijk, als ze gewoon degelijk USB-PD ondersteunen komen we een heel eind. Zo werkt het nu bij eigenlijk alle laptops met USB-C ook, die huilt ook gewoon als je een brick gebruikt wat niet goed is. Nu doet de iPhone nog niet echt moeilijk daarover, maar de iPad Pro volgens mij al wel.
Inderdaad. Daarbij moet ik zeggen dat ik eigenlijk niemand ken die niet minstens 1 set oordopjes/koptelefoon heeft momenteel. Hoeveel mensen kopen nu bij elke telefoon ook nieuwe oortjes?

Ik weet niet hoe het met anderen is, maar als iedereen zo begaan is met het milieu, dan is het beste wat je kunt doen: doe langer met je telefoon. Koop niet elke twee jaar een nieuwe, maar om de vijf jaar bijvoorbeeld. En dan is die Apple telefoon ook ineens niet meer zo duur.
Daarbij besparen ze nu geld op het meeleveren van een oplader. Dubbel profijt hebben ze dan wanneer je er eentje koopt.
Mwêhh... niet alleen geïndoctrineerd. Heb ook wel eens een Belkin kabeltje gekocht maar die hield het beduidend korter uit dan origineel.

Ook wel eens een cheap-ass adaptertje gekocht, maar toen die rokend in m’n wand contactdoos zat toch maar weer overgestapt.

Goed in beide gevallen: N = 1... maar toch. Sindsdien wel weer over op origineel spul.
Nou ja het is wel relatief duurder, maar met een Apple kun je makkelijk 4 jaar of langer met een toestel doen met alle software support nog steeds in orde. Met Android is dat toch beduidend minder. Ook blijft de restwaarde van een iPhone heel hoog, waardoor je hem makkelijk kan doorverkopen. Als je dat mee rekent is een iPhone echt niet veel duurder hoor.
Voor 19 euro heb je de oude EarPods met lightning aansluiting. :Y)
Dat is nog steeds 19 euro meer als dat er standaard een setje in de doos zit.
Ja was ook not amused toen ik mijn IPhone SE ontving zonder EarPods. Want betaal er net zoveel voor als iemand die een doosje uit 2020 ontving met EarPods en een adapter. Mag eigenlijk meteen 30 euro van de prijs af.
Dát dus. Ik heb een SE2020, die kocht ik vlak na de release en er zaten gewoon pods bij en een lader.

Bij de nieuwe toestellen (mijn vrouw heeft ‘m ook maar in 2021) zit het er niet bij, het toestel was wel exact even duur.

Apple en andere fabrikanten weten dondersgoed dat hun kabels en oortjes slijten en stuk gaan, maar gebruiken het wel als excuus om het niet mee te shippen. Maar de prijs navenant verlagen? Nee dat niet natuurlijk. Als blijkt dat je factory oplaadsnoertje stuk gaat, bestel dan maar een nieuwe (dus nog een keer co2 en shipping). Vrouw had een oude SE voorheen, dus moesten er verloopjes komen, die maar op AliE besteld, werkt prima maar heel die co2 propositie kan natuurlijk het raam uit.

Het is wel triest want iedereen snapt dat het complete onzin is (de argumenten die Apple bijvoorbeeld aanvoert) om geen oordopjes en laadkabels mee te leveren.

Die spullen slijten nu eenmaal, het niet meeleveren lost dat niet op.
Dat is precies het probleem - mensen gaan namaak meuk laders van ali bestellen.
En die laders zijn gevaarlijk en niet goed voor electriciteit net (ruis), niet gecertificeerd door EU, ... En zeker niet op mileu vrindelijke manier gemaakt, en vaak met schadelijke stoffen en dwangarbeid.
En namaak oordopjes gaan niet zo leuk klinken als de originele.
Te veel geld en een accu die max 3 jaar fatsoenlijk mee gaat als je zorgvuldig laad. Laat je hem een paar keer (te) diep ontladen dan kan je je dure headset in de prullnebak mieteren.
Ik begrijp de redenering best dat relatief veel mensen thuis nog genoeg laders zullen hebben, alleen gaat het wat mij betreft wel mank op het feit dat veel telefoons tegenwoordig gebruik (kunnen) maken van snelladers, en daar heeft de gemiddelde Nederlander er echt geen 15 van in de keukenlade liggen.

En daarnaast ben ik zelf iemand die een telefoon echt 'op' gebruikt, ik koop vaak pas een nieuwe als ie er echt niet meer mee door kan. Vaak is dat na een jaartje of 3. Dan heeft die lader vaak ook wel z'n beste tijd gehad. Dus wat dat betreft is dit inderdaad pure winst voor de fabrikanten, en mag je als consument toch weer meer betalen... Als ze het milieu echt zo belangrijk zouden vinden zou het immers wel makkelijker zijn om de telefoons te recyclen!
Maar meestal heb je wel een snellader met meerdere poorten, want ik ga echt niet voor elk op te laden apparaat één lader kopen/gebruiken. Ik heb er een met 5 uitgangen en daarmee laad ik alles op, tegelijk zelfs indien nodig. Dus inderdaad, daar heb ik er geen 15 van, maar 2. Elk met 5 poorten :)
Maar die heb je wel apart moeten aanschaffen. En die werkt weer niet met vendor specifieke uitwerkingen, zoals Dash charge of MIUI quick charge.
Dat is een groot nadeel. Maar een degelijk toestel zou ook de vigerende USB Power Delivery 2.0 of 3.0 standaarden naast de vendor specifieke uitwerking moeten volgen, of anders de legacy USB Power Delivery 1.0 of USB Battery Charging standaarden (dan geen snelladen).
Juist, en daar zit het probleem dus: vendor specific. Er zijn standaarden waar die vendors zich allemaal aan zouden kunnen houden, maar dat doen ze collectief niet om toch maar weer hun super-duper lader bij een telefoon te kunnen verkopen.
De meeste laders delen vermogen dus als je op een 4 poorts lader meerdere devices aansluit is het ineens een trage lader. dat zet geen zoden aan de dijk dus. Ik gebruik thuis 4 devices actief 1 tablet voor games en wat snel browsen, 1 bel/text telefoon, 1 telefoon voor thuis apps zoals boodschappen en bediening van apparatuur, en een tablet voor tv naast mijn bed om mee in slaap te vallen waar ook nog een bluetooth speaker naast staat die ook aan het stroom hangt via jawel usb.
Ik heb dan ook een stekkerblok naast mijn bed omdat 1 lader met 5 poorten echt een drama is. Nou zijn bij mij niet iedere dag alle devices leeg gelukkig maar als dat wel het geval is werkt het gewoon niet met 1 lader. Dan word dat ding overigens ook super heet en daar krijg ik toch de kriebels van als ik lig te slapen en weet dat ik een door slaap als er een tank door de straat rijd. Doe mij maar losse laders.
Daarnaast wil ik een device geleverd met een 250 mah lader niet met 2000 opladen zoals het geval van de bluetooth speaker. En ja dit maakt nogrmaal gesproken niets uit omdat er niet meer gevraagd word dan nodig is maar met al die goedkope electronica tegenwoordig weet je het maar nooit. Ik gebruik gewoon wat er bij geleverd is.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 28 januari 2021 16:40]

"Maar meestal heb je wel een snellader met meerdere poorten,"

Ik ken echt letterlijk niemand die zo'n lader heeft, heb er ook nog nooit een gezien.
dat je een snellader KAN gebruiken wil niet zeggen dat je hem MOET gebruiken.
Ik laad nog altijd mijn allernieuwste iPhone met de allereerste lader die ik bij een Apple toestel kreeg. Die werkt na 7 jaar nog steeds prima.

Ik vind het werkelijk ongehoord hoe weinig mensen hier milieubewust zijn. In plaats van in eigen boezem te kijken, geven ze liever af op Apple - dat doet het altijd goed - en komen ze af met allerlei excuses om hun eigen verkwistende gedrag goed te praten.
Tenzij je een budget telefoon koopt, betwijfel ik of een telefoon 3 jaar gebruiken het echt "op" gebruiken is. Mijn bijna 4 jaar oude telefoon werkt nog als nieuw, op de batterij (net boven de 80% capaciteit) en enkele gebruikssporen na.
Met 'op' bedoel ik meer dat de batterij minimaal 2x per dag opgeladen moet worden, en dat de software het niet meer trekt / telefoon echt zeer traag wordt. Heb inderdaad vaak 'budget' gehad (Galaxy S+, Nexus 5, Galaxy A5). Die waren na 3 jaar écht aan vervanging toe hoor. Heb nu een Huawei P30 Pro, inmiddels ook al een tijdje en ben benieuwd hoe lang die mee zal gaan, tot nu toe loopt die nog prima!
Als je je telefoon zo lang mogelijk wilt gebruiken kun je beter niet snel laden. Dat is namelijk helemaal niet goed voor je batterij. Ik zet dat zelf ook altijd direct uit in mijn telefoon. Ik vind oudere laders daarom ook prima. Alleen moet Apple dan niet moeilijk gaan doen dat ik geen originele lader heb gebruikt want die heb ik dus niet...
In het tweede hoofdstuk staat:
De vraag is dus hoeveel mensen door het ontbreken van oortjes en adapters in de doos alsnog een extra product erbij bestelt. Want die moeten immers ook, en apart, worden vervoerd. Bovendien hebben die ook eigen verpakkingsmateriaal.
Vervolgens wordt deze vraag niet beantwoord en concludeert de auteur dat de keuze om adapters en oortjes weg te laten uit doosjes zeker effect heeft. Hoe kan je dat concluderen als je het antwoord op die vraag niet hebt onderzocht. Erg apart.
Ook wordt er op de foto's een vergelijk gemaakt met "twee doosjes telefoon is net iets groter dan een doosje telefoon met adapter", maar ik had er ook graag een foto bij gezien van "een doosje met telefoon en een doosje met adapter ten opzichte van een doosjes met telefoon en adapter".

Ik vermoed dat het dan wel heel duidelijk was geweest dat het los verpakken voor meer volume zorgt.
Het is ook maar net hoe je het verpakt. Ze kunnen ten eerste een plattere lader maken door een andere layout en ten tweede aan het einde van de telefoon plaatsen ipv eronder. Dan blijft de doos dun maar word hei alleen 15% langer.
Sterker nog ze kunnen gewoon een mini doosje maken met lader ering en als er een lader bij besteld word voor 5 euro + lader aanvinken en dan kan de winkel met 2 apple stickers deze aan het einde van de doos plakken.
Er zijn zat opties die efficiënter zijn dan wat ze nu proberen te doen. Maar zodra je een losse lader besteld als extra zending gaat je hele plan zo de vuilnisbak in.
Iedereen die wel eens een tel koopt heeft nog een wel aan lader of adapter liggen. Ik ben niet eens een fervent koper van die dingen en heb iedere variant kabel in 3 voud, zo niet veel meer.

De enige keer dat ik een adapter zocht om te laden, was dat om specifiek een 3,5A lader te vinden omdat die in de doos maar 2 was, en vervolgens waren de anderen overbodig.
Die vraag wordt in de conclusie nog eens herhaald, maar is dus geen antwoord op:
Daar komt bij dat er iets is dat we nog niet weten: hoeveel adapters en oortjes gaan mensen die ze niet aantreffen in de doos, los bestellen? Dat heeft een negatieve impact op transport én op e-waste, zeker als mensen dat in groten getale gaan doen.
In mijn geval heeft mijn vriendin nadat ze haar iPhone 12 Mini binnen had nog eens los lightning oortjes en een charger besteld, ook bij Apple natuurlijk want ze wilt wel de 'echte'. Alleen maar meer vervuiling door losse verpakkingen opsturen, maar wel meer winst voor Apple en daar draait dit natuurlijk om. Onderhand een beurswaarde van $ 2,33 biljoen. 8)7
Wordt wel herhaald maar de eerste twee zinnen zijn:
De keuze om adapters en oortjes weg te laten uit doosjes heeft dus zeker effect. Bij transport van fabriek naar distributiecentrum en van distributiecentrum naar lokale hub is de impact groot, al zal het in het busje van bezorgers best tegenvallen hoeveel het scheelt.
Dat kan je mijn inziens niet zeggen zonder te onderzoeken hoeveel procent een losse lader bijbestelt.
Dit verbaasde mij ook al. In het tweede hoofdstuk wordt alleen gesproken over telefoons die langer meekunnen dan ze gebruikt worden maar dat is nou juist niet waar de vraag over ging.

Juist dit punt interesseert me in deze discussie. Hoeveel laders eindigen in de kast of op de vuilnisbelt door de vervanging van een telefoon. Ik verbruik mijn laders tot nu toe altijd sneller dan mijn telefoon. Door ze kwijt te raken of omdat de kwaliteit die ik koop bij het kleinste stootje weer kapot is.

Inmiddels is die situatie wel veranderd omdat ik mijn telefoon bij iedereen kan opladen omdat USB-C gangbaar is geworden, ook voor andere apparaten. Ik kan me alleen niet voorstellen dat Apple gedegen onderzoek heeft gedaan om te concluderen dat iedereen wel genoeg laders heeft inmiddels.
Iemand zicht op hoe het zit met garantie? Zie het al voor me:
U heeft de verkeerde oplader gebruikt en nu is uw telefoon kapot. Jammer maar helaas.
Dat doet Samsung dus.
Bij Fairphone wil ik nog wel geloven dat ze het doen voor het milieu. Bij bijvoorbeeld Apple denk ik dat het ondersteunen van reparaties door voor redelijke prijzen spare parts te leveren een veel grotere en positieve invloed heeft op het milieu.
Helaas zal dit in hun ogen dan wel ten koste gaan van het hoogste doel: Winst.
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee