Hanlon's Razor en Occam's razor niet vergeten he. Boos zijn en verzinnen dat een bedrijf X doet om reden Y is niet heel zinvol en op z'n best stemmingmakerij.
De punten die je aanhaalt zouden best kunnen, maar zijn tegelijk niet perse logisch; als je Apple bent wil je mensen aan je binden om dat je aan klanten op lange termijn veel meer hebt dan die enkele telefoon-verkoop. Je wil ook liever een goede UX verkopen dan een paar cent meer verdienen en dan ongelukkige klanten achterlaten. Deze zaken zijn relatief goed te onderbouwen in zowel hun publieke statements als gebruikersonderzoek. Wat ze intern bespreken en bedenken kan je niet weten, tenzij je er bij was (en dat was je denk ik niet).
Het is waarschijnlijker dat er andere waarden gehanteerd worden, bijv. dat ze de kans zo klein mogelijk willen maken dat:
0. Een 'experience' verkocht kan worden die voor de doelgroep 'compleet' is
1. Een reparatie een slechtere ervaring oplevert dan toen het product nieuw was
2. Het merk beschermd wordt en namaak tegengegaan wordt (deels wettelijke verplichting, deels een feestje van elke juridische afdeling in zo'n beetje elk groot bedrijf)
3. Apple zo veel mogelijk geld verdient zonder (veel) klanten kwijt te raken (multinationals, beursgenoteerd, winstoogmerk enz.)
De beste smartphone voor het milieu, is de smartphone die je niet moet kopen.
Ik vind het zo even niet, maar ik geloof dat +/- 75% van alle stroom kruipt in het maken van de smartphone zelf.
Als dat zo is, is dat inderdaad een gebied waar veel meer winst te halen valt dan je zou denken. Aan de andere kant is het ook goed mogelijk dat stroom goedkoper is dan logistiek en dan zal een bedrijf dat winst moet maken daar niet als eerste naar kijken vrees ik.
Met de huidige stand van de techniek vind ik het jammer om te moeten vaststellen dat we er wel in slagen om laptops en desktops van meer dan tien jaar oud te voorzien van een up to date besturingssysteem, maar dat een gemiddelde smartphone 2-3 jaar meegaat en dan klaar is voor de vuilnisbelt omdat de software niet meer up to date is of dat je zelf de batterij niet kan vervangen.
Dat is een keuze, en ook een mentaliteit. Veel fabrikanten (van voornamelijk Android-based devices) hebben niet zo veel aan een klant die langer blijft, die verkopen vooral een setje specs waarvan ze weten dat ze dat een jaar later op een of andere manier moeten overtreffen om dat ze geen andere manier gevonden hebben om zich staande te houden. Dat zie je ook in het grote aanbod; onder het mom van 'keuzevrijheid' worden er vooral veel slechte apparaten verkocht, die zijn lekker goedkoop en als je een groot volume hebt kan je met een magere marge toch nog goed geld verdienen. Dat is ook een beetje onze eigen schuld: als we die troep blijven kopen zal het ook constant geproduceerd blijven worden. Qua vergelijking kan je de bio-industrie in gedachten nemen, dat is niet veel anders.
Als we het over hardware hebben die prima werkt maar waarbij de software niet onderhouden wordt; dat is uiteen te zetten in meerdere problemen:
- NDA's van de leveranciers van de onderdelen, een grote bron van ergernis voor iedereen die denkt 'dan doe ik het zelf wel' maar de informatie dus niet krijgt; vooral een juridisch spelletje en ook deels een wassen neus, het is niet alsof Qualcomm minder SoCs verkoopt als Samsung weet hoe je de registers van de SoC moet instellen na dat de CPU codes uit reset komen
- Cryptografische beperkingen, daar is geen goede oplossing voor om dat de kleinste gemene deler afgevangen dient te worden. Dat houdt in dat het in nagenoeg alle gevallen goed moet werken en goed in stand gehouden moet worden en dat is al lastig genoeg. Wat dit in de praktijk betekent is dat SoCs en basebands bijv. geen code willen uitvoeren die niet van de juiste handtekening is voorzien, en dat betekent tot op zekere hoogte een beperking in wat je met die hardware kan doen als je niet over de sleutels beschikt. De reden dat dit überhaupt een probleem is, is dat er in erg veel landen wettelijke regels zijn m.b.t. radiomodules en dat je ze dan wel mag verkopen en configureren, maar dat je moet voorkomen dat de gebruiker dat kan modificeren. Een ander probleem is namaak; ook dat kan je tegengaan door cryptografisch vast te stellen of het een echt of nep onderdeel is. Weer een ander probleem is security; hoe voorkom je dat een aanvaller code uitvoert op je apparaat? Door er voor te zorgen dat die geen toegang kan krijgen tot de cryptografische sleutels die je nodig hebt om dat te doen. Dit betekent dat je als fabrikant dus permanent verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van code op z'n apparaat. Als je dan geen winst meer kan maken op dat apparaat, wat ga je dan doen? De sleutels op internet zetten zodat er lekker veel malware mee ondertekend kan worden? De sleutels nooit vrijgeven zodat je niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor misbruik van die sleutels? Dikke kans dat ze het veilige pad kiezen en dan liever een telefoon langzaam nutteloos laten worden.
Je kan dan scenarios met key escrow en unique-device-keys o.i.d. verzinnen, maar dat is niet rendabel, en levert de fabrikant ook gewoon niks op. Dat kleine beetje goodwill wat je dan 'koopt' van de 10000 fans die dat wel willen betekent gewoon helemaal niks als je het over miljoenen devices hebt. De apparaten waarbij je nu van alles kan uitspoken zijn eigenlijk allemaal onbetrouwbaar; dat je dat kan doen betekent dat 'iedereen' dat kan doen, ook als ze niet de eigenaar van jouw telefoon zijn. Niet een heel prettige situatie. En het argument 'ja maar dat is mijn keuze' gaat niet op als je in een gedeelde omgeving zoals een telefoonnetwerk en het internet zit, daar is jouw probleem het probleem van het hele netwerk. (Zelfde verhaal als Windows XP gebruikers enz.)
- Batterijen, die kan je wel vervangen, maar het vergt meer stappen dan vroeger om dat batterijen nier meer vanzelfsprekend uit het apparaat gehaald moeten worden tijdens normaal gebruik; zou leuk zijn als het makkelijker was voor gebruikers maar in de praktijk verkopen telefoons waarbij dat kan (en ja die zijn er zat) gewoon minder goed. Ook hier is het dus stemmen met je aankoopgedrag. We schijven met z'n allen vaak dat het niet erg is als het apparaat 4mm dikker is, maar als er dan een vergelijking gemaakt wordt vallen de dikke modellen opeens af...
Het is al met al gewoon geen ideale situatie, maar een duidelijk pad waar het beter van wordt zie ik in elk geval niet.