Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door David de Jong

Redacteur

ReMarkable 2 Review

Het onbetaalbare gevoel van papier

Inleiding

reMarkable 2

De reMarkable 2 is een zwart-wit-e-papertablet waarmee je notities en schetsen kunt maken, en pdf- en EPUB-bestanden kunt bekijken. De fabrikant beoogt daarbij het gevoel en geluid van echt papier te combineren met digitale mogelijkheden. Wat dit apparaat kan, kan het ook goed. Keerzijde is dat de functionaliteit enigszins beperkt blijft, terwijl de uiteindelijke aanschafprijs niet anders dan fors te noemen is.

Getest

reMarkable 2 Wit

Prijs bij publicatie: € 399,-

Bekijk product

Nog altijd wint de nieuwe digitale wereld in rap tempo terrein op de oude, analoge wereld. Die laatste is weliswaar aan de verliezende hand, maar heeft nog altijd diverse bastions waarin zij dapper standhoudt. Vaak zijn er weliswaar relevante digitale alternatieven, maar prefereert een bepaalde groep mensen simpelweg de originele ervaring.

Zo kun je met een vr-bril inmiddels de wereld over reizen, al zal dat voor velen in het niet vallen bij het met eigen ogen aanschouwen van andere landen en culturen. Kranten, tijdschriften en boeken kun je inmiddels op een veelvoud van apparaten in digitale vorm tot je nemen, maar er zijn nog genoeg mensen die het gevoel van papier onder de vingers, het ritselen van de bladzijden en de geur van inkt verkiezen.

Wat als je beide werelden kunt combineren? Dat is niet altijd mogelijk, maar daarom geen minder aantrekkelijk idee. Voor Magnus Wanberg was dat begin 2013 niet anders. Wanberg zocht naar een manier om het gevoel van een doodgewoon aantekeningenblok te combineren met de mogelijkheden van een digitale tablet. Daartoe richtte hij in zijn woonplaats Oslo, Noorwegen in dat jaar de start-up reMarkable op en begon hij aan de ontwikkeling van het apparaat dat beide werelden bij elkaar moet brengen.

Papieren tablet

Eind 2016 werd een succesvolle crowdfundingcampagne gestart, waarna begin 2017 de eerste preorders binnenstroomden. De tablet ging simpelweg de reMarkable heten en werd vanaf het eind van dat jaar verstuurd naar klanten over de hele wereld. Anno 2020 is inmiddels de opvolger gearriveerd: de reMarkable 2. Wij kregen van gebruiker Jerie de kans om de nieuw iteratie van deze bijzondere tablet te bekijken, waarvoor dank.

De reMarkable 2 belooft net als zijn voorganger in de eerste plaats het gevoel van schrijven op papier te combineren met de mogelijkheden van de digitale wereld. Daarbij is de tablet volgens de fabrikant nog slimmer geworden en bovendien de dunste tablet in zijn soort. Daar zit een behoorlijke prijs aan vast. Alleen de tablet zelf kost al een slordige 399 euro en dan hebben we het nog niet gehad over de broodnodige accessoires. Over onze ervaringen met de reMarkable 2 lees je in deze review.

Ontwerp

Als we de eerste en de tweede generatie vergelijken, valt een aantal zaken op. In de eerste plaats is de tweede iteratie ongeveer dertig procent dunner dan zijn voorganger. De behuizing van de reMarkable 2 meet 246x188x4,7 millimeter en weegt 405 gram. De nieuwste versie ontbeert de fysieke menutoetsen van zijn voorganger en vertrouwt voor de bediening geheel op aanrakingen van het scherm. De powertoets is wel nog een fysiek exemplaar.

ReMarkable 1

Premium-uitstraling

De behuizing van de reMarkable 2 is gemaakt van geanodiseerd aluminium dat premium en robuust aandoet. Het e-paperscherm van de nieuwste reMarkable heeft een resolutie van 1872x1404 pixels met een dpi-waarde van 227. Volgens de fabrikant is de latency van het scherm teruggebracht tot ongeveer 21 milliseconden. Daarmee reageert het scherm ongeveer twee keer zo snel op aanrakingen als zijn voorganger. Verder is de Micro-USB-aansluiting vervangen door een USB-C-poort, waarmee opladen en dataoverdracht een stuk sneller gaan, en belooft de tweede versie een accuduur tot twee weken, ongeveer drie keer zoveel als het originele device.

ReMarkable Marker

Marker (Plus)

Ook de meegeleverde pen, door reMarkable als Marker aangeduid, is onder handen genomen. De tweede generatie Marker komt in twee varianten: de reguliere Marker en de Marker Plus. Grootste verschil is dat de Plus-versie een gummetje op de bovenzijde heeft. Bij gebruik van de reguliere marker moet je op het scherm de eraserfunctie selecteren. Beide Markers kun je op elke plek van de behuizing magnetisch vastklikken; de pen kwijtraken is daarmee een stuk minder waarschijnlijk.

ReMarkable 2

Forse aanschafprijs

Tot slot is er, dat zal niemand verbazen, een verschil in aanschafprijs. De reMarkable 1 is nog altijd te koop en kost op het moment van schrijven 349 euro. Voor dat geld krijg je naast de tablet zelf een Marker en acht reservepenpunten. De reMarkable 2 staat momenteel voor 399 euro in de etalage. Let wel, dat is de prijs van de losse tablet. Voor de Marker of Marker Plus ben je respectievelijk nog eens 59 of 99 euro kwijt.

Dan zijn we er nog niet, want een dergelijk geprijsd apparaat kan best een beschermend jasje gebruiken. Dat dacht de marketingafdeling van reMarkable blijkbaar ook. Je hebt de keuze uit een grijze sleeve voor 79 euro, een bookcover van stof voor 99 euro en een lederen exemplaar voor maar liefst 149 euro. Daarmee ben je er nog steeds niet; een setje van negen extra Marker-tips kost je nog eens 14 euro.

Een setje van negen extra tips voor je Marker (Plus) kost je 14 euro extra

Mocht je serieus overwegen een reMarkable 2 aan te schaffen, dan zul je in de praktijk dus in elk geval dieper in de buidel moeten tasten dan de toch al forse aanschafprijs van de tablet à 399 euro. Met de Marker (Plus), de beschermhoes en een setje vervangende penpunten ben je al gauw nog eens dik 130 tot 270 euro kwijt. Daarmee kom je uiteindelijk uit op een totaalprijs tussen de 530 en 660 euro. Dat is, hoe je het ook bekijkt, een flink bedrag voor een notitieblok met extra mogelijkheden.

Aanschaf in batches

Een reMarkable aanschaffen is bovendien niet zo eenvoudig als je misschien zou denken. Geïnteresseerden kunnen terecht op de website van reMarkable, waar ze een tablet kunnen bestellen. Die zijn niet gewoon op voorraad, maar komen beschikbaar in zogenaamde batches. De eerste tien batches zijn inmiddels verkocht en verstuurd. Batch 11 en 12 zijn 'uitverkocht' en op het moment van schrijven is batch 13 de eerstvolgende waaruit je kunt bestellen. Volgens de website worden bestellingen uit batch 13 in januari 2021 bezorgd. Op het moment van schrijven is de Marker Plus overigens uitverkocht en hij zal pas later deze maand weer beschikbaar zijn.

De reMarkable kan in diverse landen geleverd worden, waaronder de Benelux-landen. Wie niet tevreden is over de tablet, kan het device binnen dertig dagen gratis, inclusief verzendkosten, retourneren.

Specificaties

Merk ReMarkable
Uitvoering ReMarkable 2 Wit
Scherm 10,3" monochroom e-paper
Resolutie 1872x1404 (227dpi)
Verlicht scherm Nee
Invoermethode Stylus, touchscreen
Multitouch Nee
Grijsniveaus 12 niveaus
Bestandsformaten (e-reader) Adobe EPUB, EPUB, pdf
Besturingssysteem (e-reader) Linux (Codex OS)
Taal International English, Noors
Opslagcapaciteit 8GB
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
Aansluiting (USB) USB type-C
Hxbxb 246x188x4,7mm
Gewicht 405g
Fabrieksgarantie 1 jaar pick-up & return
Bijzonderheden Noors bedrijf, dus hoeft zich niet aan de 2 jaar fabrieksgarantie te houden
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Interface en instellingen

De reMarkable 2 draait een eigen, op Linux gebaseerd besturingssysteem, genaamd Codex. In rust laat de display de frase 'reMarkable is sleeping' zien. Een druk op de fysieke aan-uitschakelaar helemaal linksboven op het apparaat laat het ontwaken. Het beginscherm bestaat uit een overzicht van de op het apparaat aanwezige bestanden, in rechthoekige tegels met een preview of lijstweergave. Aan de bovenzijde van het scherm bevindt zich een smalle balk met de opties om snel een map, notitieblok of quick sheet te openen. Helemaal rechtsbovenin bevindt zich het bekende vergrootglas van waaruit je kunt zoeken in je bestanden.

Eenvoud troef

Aan de andere kant van de balk vind je de menuknop die verticaal in een smalle balk openklapt. De balk is slechts voor de helft gevuld. Je vindt hier snelkoppelingen naar de belangrijkste functies van de reMarkable 2: notebooks, pdf's en e-books. Onderaan in de menubalk vind je een prullenbak en een snelkoppeling naar het instellingenmenu.

Ook onder Settings valt de inhoud bijzonder mee. De instellingen zijn onderverdeeld in zeven subcategorieën: Algemeen, Wi-Fi, Battery, Storage, Security, Language en Accessibility. Deze categorieën worden onder elkaar weergegeven in de verticale menubalk aan de linkerzijde van het scherm. Na selectie worden de onderliggende opties in de overgebleven ruimte rechts van de menubalk weergegeven. Dat gaat zoals gezegd om een beperkt aantal mogelijkheden. Zo missen we bijvoorbeeld de mogelijkheid om de menutaal te veranderen in Nederlands; je zit vast aan Engels.

Linkshandige modus

Opvallend is dat er onder Accessibility gedacht is aan een left-handed modus, waarbij de menubalk aan de andere kant van het scherm komt te zitten. Dat lijkt misschien klein bier, maar is voor linkshandigen een must, omdat je anders steeds het menu afdekt met je schrijfhand.

Verder springt de mogelijkheid om onder Storage een eenvoudige webinterface te openen in het oog. Als je de reMarkable 2 via een USB-kabel met je pc of laptop verbindt, kun je de 'USB webinterface' activeren en bereiken via http://10.11.99.1. De webinterface biedt enkel de mogelijkheid om je bestanden van het apparaat te downloaden, waarmee de meerwaarde zeer beperkt blijft.

Op de reMarkable 2 gemaakte aantekeningen kun je als SVG, pdf of PNG versturen

Stel de juiste taal in

Tot slot is de taalinstelling voor de handschriftherkenning nog vermeldenswaardig. Je denkt misschien dat het niet veel uitmaakt, maar niets is minder waar. Op de afbeelding hierboven zie je het enigszins beroerde handschrift van de redacteur waar de handschrift-naar-tekstfunctie mee te maken kreeg, en hieronder de resultaten met de taalinstellingen op Engels en Nederlands.

Op English United States (default):

Beste leur,

Dit is de eerste maal dat ie de Rue Mashable 2 gets mile om een boodschep te no term. 1k ben ben'euwd of het een beetje baht.

Beste leur.

Dit is de Aust Maal dat ihr de Remarkable 2 gebnea:L om een boods chap te note ran. 1h ben benieuwd of het een beetje cohnkt.

Beste leur.

Dit is de easlemauldatih de Remar­kable 2 gets nui L om een boodschap te mother. Ik ben benieward of het een beet je Wecht.

Op Dutch - Netherlands:

Beste lezer,

Dit is de eerste maal dat ik de Remarkable 2 gebruik om een boodschap te noteren. Ik ben benieuwd of het een beetje werkt.

Beste lezer,

Dit is de eerste maal dat ik de Remarkable 2 gebruik om een boodschap te noteren. Ik ben benieuwd of het een beetje wenkt.

Beste lezer,

Dit is de eerste maal dat ik de Remar­kable 2 gebruik om een boodschap te noteren. Ik ben benieuwd of het een beetje werkt.

In de praktijk

Uiteraard is de reMarkable 2 bij uitstek een gebruiksvoorwerp; we hebben het device dan ook grondig in de praktijk getest.

Notities maken

In de eerste plaats is de reMarkable 2 een digitaal notitieblok dat de gebruiker het gevoel moet geven van schrijven op papier met de mogelijkheden die de digitale wereld biedt. Daar slaagt de Noorse fabrikant heel aardig in.

Wie de Marker (Plus) over de display laat bewegen, voelt, ziet en hoort een ervaring die heel dicht bij de analoge variant in de buurt komt. De Marker ondervindt een vergelijkbare weerstand bij aanraking van de display en maakt het geluid dat je normaal gesproken bij papier hoort. De latency tussen de aanraking van de display en het daadwerkelijk verschijnen van de lijn is weliswaar zichtbaar, maar zo laag dat het niet storend is.

Voor het maken van notities kun je een Notebook aanmaken waaronder je individuele pagina's kunt hangen. Handig als je bijvoorbeeld colleges volgt en je per vak aantekeningen wilt bewaren. Een individuele pagina is standaard geheel wit, maar je hebt de keuze uit tal van templates die je bijvoorbeeld afstreeplijsten, kalenders of rekenblaadjes laat simuleren.

Op elke pagina vind je net als op het beginscherm aan de linkerzijde een smalle, verticale menubalk met alle opties. Als je de linkshandigenmodus selecteert, zit die aan de rechterkant, zodat je hem ook als linkshandige niet afdekt met je schrijfhand. In de balk kun je diverse penstijlen selecteren, van fineliner, reguliere pen, potlood en markeerstift tot kaligrafiepen. Zie onderstaande afbeelding.

Alle pennen zijn te gebruiken in drie verschillende diktes - small, medium en thick - en drie verschillende kleuren: zwart, grijs en wit. De kleur wit doet daarbij dienst als gum. De gum heeft overigens een eigen plek in het menu, waarbij je ervoor kunt kiezen om je penpunt te veranderen in een gum, een selectie te wissen of het hele blad leeg te maken. Als je in het bezit bent van de Marker Plus, kun je natuurlijk ook met de achterzijde daarvan je krabbels weggummen.

Als je klaar bent met je notities, kun je ze direct doorsturen als pdf, SVG of PNG via de ingebouwde e-mailservice, die gebruikmaakt van het aan je reMarkable-account gekoppelde e-mailadres. Ontvang je jouw aantekeningen liever in een e-mail als platte tekst, dan kies je voor de 'Convert to text and send'-optie. Zoals we al zeiden, is het van essentieel belang om de taalinstellingen in het Language-menu hierop aan te passen.

Als digitaal notitieblok doet de reMarkable 2 zijn naam absoluut eer aan. De functies die hiermee verband houden, zijn stuk voor stuk uitstekend uitgevoerd en fijn om mee te werken. Jammer is wel dat de mogelijkheden in de praktijk wat beperkt aandoen. Een belangrijk gemis is bijvoorbeeld dat je gemaakte notities niet direct kunt synchroniseren met software van derden, zoals EverNote, Simplenote of OneNote. De blik van de reMarkable 2 blijft als het ware erg op zichzelf gericht, waardoor je de link met de buitenwereld en dus meer mogelijkheden mist.

Schetsblok niet voor iedereen

De reMarkable 2 biedt niet alleen uitstekende notitiemogelijkheden, hij is ook als schetsblok te gebruiken. Nu zijn we zelf geen kunstenaars, maar op internet zijn diverse voorbeelden te vinden van mensen die indrukwekkende tekeningen hebben gemaakt op hun reMarkable 2.

De Marker (Plus) kan diverse pennen en potloden simuleren, en is ook nog eens druk- en tiltgevoelig. Bovendien kun je bij het schetsen gebruikmaken van layers, waarmee je je tekening heel precies kunt opbouwen. Aan de andere kant ben je natuurlijk wel beperkt tot zwart-witte schetsen en zijn er buiten de genoemde geen softwarematige effecten voorhanden. Veel meer dan je tekening vergroten, verkleinen en draaien is er niet. Wel kun je items op het scherm gemakkelijk selecteren en kopiëren; voor een bos hoef je dus eigenlijk maar één boom te tekenen. Onder de streep zijn wat ons betreft de mogelijkheden dus enigszins beperkt, maar zijn de beschikbare functies stuk voor stuk uitstekend uitgevoerd.

Doorsnee e-reader

Buiten alles wat je met een pen, potlood of stift zou willen doen, kun je de reMarkable 2 ook nog als e-reader gebruiken. Het apparaat ondersteunt voorlopig enkel pdf- en EPUB-bestanden. Ondersteuning voor (Adobe-) drm ontbreekt, wat de functionaliteit als e-bookreader beperkt. Natuurlijk kun je op je e-books naar hartenlust aantekeningen maken, markeren en tekenen. Die eerste twee zaken zijn echter in veel gevallen ook mogelijk op reguliere e-readers. Die bieden op hun beurt vaak weer features als achtergrondverlichting, aanpasbare kleurtemperatuur en een IP-classificatie, die de reMarkable 2 ontbeert.

Software

Om volledig gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de reMarkable biedt, ben je behalve op de interface van het device zelf aangewezen op de reMarkable-app. Die is er voor iOS en Android, en is aangevuld met de desktopsoftware, beschikbaar vanaf Windows 7 en macOS 10.13.

De aanvullende software is, overeenkomstig de op het apparaat aanwezige interface, sober en eenvoudig. Het design van zowel de app als de desktopsoftware is net als de interface op het apparaat opgebouwd uit de kleuren zwart en wit. Overlopen van opties doen beide evenmin.

ReMarkable-app

In de basis kun je niet veel met de reMarkable-app. Voor gebruik is, net als voor de tablet zelf, een op een e-mailadres gebaseerd account verplicht. De app is opgebouwd volgens dezelfde principes als de interface op de tablet, met een smalle, verticale menubalk aan de linkerzijde van je scherm. In de app kun je de resultaten bekijken van wat je op de tablet hebt gedaan, deze organiseren in een mapstructuur, bestanden van je mobiele device importeren en dan ben je er wel.

Van dat importeren van bestanden moet je je bovendien niet al te veel voorstellen. Momenteel kun je alleen EPUB- en pdf-files toevoegen aan de reMarkable 2. We missen hier de mogelijkheid om bestanden te downloaden van de reMarkable 2 naar je mobiele device waarop de app draait. Daarvoor ben je aangewezen op de e-mailfunctie op de tablet zelf.

De app is minimalistisch in functie en vorm

ReMarkable-desktopapp

Iets meer mogelijkheden heb je met desktopapp van reMarkable. Hiermee kun je, net als met de mobiele app, je bestanden bekijken en organiseren, alsmede EPUB- en pdf-bestanden importeren. Verder heb je hier wel de mogelijkheid om bestanden direct te downloaden naar je Mac of pc. Downloaden van bestanden kan als pdf, SVG of PNG.

Ook heb je hier de beschikking over de LiveView-modus, momenteel in bèta. Met deze modus kun je live op je desktop laten zien wat je op je reMarkable 2 aan het doen bent. Deze handige presentatiemodus werkt in onze ervaring al heel behoorlijk.

De interface van de reMarkable-desktopapp

Conclusie

De reMarkable 2 is op zichzelf een begerenswaardig notitieblok. Wie voor het eerst de Marker ter hand neemt en deze over de display laat glijden, heeft een ervaring die akelig dicht bij die van de analoge versie komt. Je hoort dezelfde aanraking, ziet met heel weinig vertraging de lijn verschijnen en voelt een weerstand die vergelijkbaar is met die van echt papier.

ReMarkable 2 in bijpassend bookfolio

Als schetsblok is de reMarkable 2 bruikbaar, maar toch ook wat beperkt. De functies die het device op dit vlak aan de zelfbenoemde kunstenaar biedt, zijn stuk voor stuk uitstekend uitgevoerd, maar onder de streep zijn de mogelijkheden in aantal wat karig. Dat is deels te wijten aan de beperkingen die nu eenmaal aan e-ink kleven, maar het gebrek aan softwarematige effecten blijft opvallend. Als e-reader voldoet de reMarkable 2 redelijk, al kan hij niet bogen op fijne functies als achtergrondverlichting en instelbare kleurtemperatuur, die veel moderne e-readers wel bieden.

Wellicht bieden toekomstige software-updates met nieuwe functies soelaas voor de momenteel wat beperkte mogelijkheden. Iets anders wat we graag zouden zien veranderen, is de forse vraagprijs van de reMarkable 2. De tablet alleen al maakt je 399 euro lichter. Schaf je direct een Marker, hoes en extra penpunten aan, en dat zul je in de praktijk moeten doen, dan ben je al gauw tussen de 530 en 660 euro kwijt. Dat is hoe je het wendt of keert een fors bedrag. Dermate fors dat de Remarkable 2 voorlopig een nicheproduct zal blijven, dat slechts voor een beperkte doelgroep interessant is.

Getest

reMarkable 2 Wit

Prijs bij publicatie: € 399,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (213)

Wijzig sortering
Ik heb zelf ook een Remarkable 2 aangekocht en ik ben nog steeds voornemens om er een review voor te schrijven. De aanschafreden was dat ik graag alle notities die ik maak op een plaats wil hebben. Sinds ik de Remarkable 2 heb klooi ik niet meer met post-its, overal notitieblaadjes of kriebels - nee alles staat nu in specifieke notebooks op de Remarkable 2. Zo heb ik (door gebruik te maken van de standaard ingebouwde templates) een dagboek, een to-do lijst, werk, inspiratie, quick notes en case-storie notebook (onder andere).
Met name voor zakelijke doeleinden leent de Remarkable zich: het is primair bedoeld voor lezen en schrijven en dat kan aardig op de Remarkable (schrijven uitstekend, lezen nog steeds prettig, maar dat zou beter kunnen).
Waar voor mij veel toegevoegde waarde zit is in de conversie methode om van geschreven tekst naar platte tekst te gaan. Dat maakt voor mij een heleboel uit, zo kan ik dus de notities die ik heb gemaakt van een vergadering op het einde van de dag converteren en voor mezelf opslaan in een specifieke map waardoor ik die notities ook nog eventueel kan delen. Het feit dat ik niet meer al mijn notities zelf hoef uit te typen is voor mij een grote tijdsbesparing, wat ik makkelijk dus terugverdien ondanks de (terecht punt) hoge aanschafprijs.
Het product is, zoals de review terecht aan geeft, een niche product en richt zich daar op. Het is de intentie om zo afleidingsvrij te werken, vandaar dat veel functionaliteiten niet zijn ontwikkeld. Waar veel producten zich richten om alles of zoveel mogelijk te kunnen is dit product dus een welkome uitzondering. Je kunt lezen en je kunt schrijven en dat schrijven doorsturen - that's it. Je doet het dan wel zonder dat iets je afleid en persoonlijk ben ik daar wel blij mee. Integratie met OneNote of Evernote zou zeker schelen, hier dien ik nu extra stappen voor te maken.

Een punt dat de review heeft gemist is de (relatief) nieuwe functie om in de browser een add-on te installeren waarmee je bijvoorbeeld een pagina zoals de review van Tweakers op je Remarkable 2 kan lezen en kunt voorzien van notities. Je kunt dus elke webpagina op je Remarkable 2 in alle rust lezen. Dat is misschien geen killer-feature, maar zeker een nice to have.
Ook wordt de accuduur niet besproken, wat jammer is. Ik doe ongeveer drie dagen met de Remarkable 2 wanneer ik veel notities schrijf en allerhande documenten doorlees. Dat is niet verkeerd, maar ook niet heel erg lang. Dan gebruik ik het device voor ongeveer 3-5 uur per dag.
Een derde punt dat niet naar voren komt is dat van sommige ebooks/pdf's de cover niet wordt getoond. Wanneer je een zeer complex pdf met veel plaatjes toevoegt duurt het soms lang voordat het geladen is. Je merkt dan ook dat de processor voor basic taken heel goed is, maar daarin dus traag kan zijn. Een groot nadeel is het niet, maar wel het benoemen waard.

Punten die naar mijn beeld beter kunnen is de mogelijkheid om zelf templates te schrijven voor de Remarkable. Er zijn best wel wat templates, maar wanneer ik nu bijvoorbeeld een ochtendreflectie wil doen met standaard vragen dan is het niet mogelijk daar zelf een template voor aan te maken. Dat zou de Remarkable in een klap een stuk veelzijdiger maken. Het tweede punt heeft te maken met het de e-reader functie; het zou bijvoorbeeld fijn zijn om een bookmark sectie te hebben. Wanneer ik nu naar een bepaalde pagina wil gaan kan dat wel - maar enigszins omslachtig. Het zou fijn zijn om bijvoorbeeld van notitie tot notitie te gaan of zoals gezegd door bookmarks te kunnen gaan. Stel, ik heb nu in een boek van 500 pagina's, 7 notities gemaakt dan is het best wel even zoeken.

edit 1: toevoeging over ebooks/complexe pdf's

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 5 januari 2021 07:35]

Punten die naar mijn beeld beter kunnen is de mogelijkheid om zelf templates te schrijven voor de Remarkable. Er zijn best wel wat templates, maar wanneer ik nu bijvoorbeeld een ochtendreflectie wil doen met standaard vragen dan is het niet mogelijk daar zelf een template voor aan te maken. Dat zou de Remarkable in een klap een stuk veelzijdiger maken.
Je kan wel degelijk zelf templates maken en die gebruiken.

Een van de mooiste dingen van de Remarkable als Tweaker, is dat de Remarkable Linux draait en er gewoon ssh mogelijk is. Dat geeft je een heel veelzijdig apparaat waar je online heel veel extra tools kan vinden voor Remarkable. Je kan een template maken, die met ssh kopieren naar je Remarkable en met een refresh script kan je deze direct gebruiken.

Daarnaast bestaat ook iets als https://www.remarkable.app/, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
Op https://github.com/reHackable/awesome-reMarkable vind je een overzicht met veel Remarkable 'hacks'.
ik meen mij te herinneren dat dit werkt, totdat er een update is.. dan is alles weer terug naar normaal. Kan iemand die bevestigen/ontkrachten?
Klopt, de meeste "hacks" zijn binary hacks: je overschrijft de binaries op het device met een aangepaste versie. Bij een update worden de binaries overschreven met de nieuwe versie van de leverancier.
Zelf heb ik ook een remarkable 2. Na de update moest ik er inderdaad weer de ddvk hack er opnieuw opzetten. Weet niet hoe het zit met andere hacks aangezien ik die niet gebruikt. Zelf gebruik ik rcu voor connectie met de remarkable zodat ik de cloud niet hoef te gebruiken. Echter dan mis je ook de schrijfherkenning. Het omzetten van geschreven tekst naar getypte test gaat volgens mij dmv connectie van de remarkable cloud.
Inderdaad is de awesome remarkable hacks een goede verzameling met mogelijkheden.
Ligt eraan wat je precies doet. Bij updates wordt het root filesystem overschreven. Aanpassingen in het root filesystem (zoals templates, binary patches) ben je dus kwijt. Zaken in de home directory, zoals bijv een vnc server binary, blijven gewoon behouden.

Veel tooltjes zoals de opkg package manager installeren een scriptje waarmee je na een update de installatie weer kan enablen.
Wow, dank je wel! Dank je wel voor de linkjes, ik ga ermee spelen.
Ik constateer wel dat bij de remarkable app het dus mogelijk is om je Remarkable met OneNote of Evernote te syncen via hun programma, al is dat betaald. Ze hebben kennelijk ook een betaalde variant om via hun custom templates te maken. Super interessant, bedankt Mithras! Je hebt zojuist mijn dag en mogelijk productiviteit verhoogd!
Bedankt voor deze info! Dat maakt mijn RM2 nog beter.
Kun je op die manier ook de ereader functionaliteit flink verhogen/verbeteren?

dat is de voornaamste reden waarom ik de remarkabe 2 nog niet heb gekocht
Welke verbeteringen voor ervaring zoek je? Zelf heb ik een Kobo als e-reader die hier (vind ik) veel beter voor geschikt is.

De tools pluggen met name in op het OS- of applicatie-niveau en voegen dus functionaliteit toe (zoals, een custom template inladen in het systeem). De e-reader gebruik ik zelf niet, maar mijn indruk is met name dat je beperkt bent door de manier hoe de applicatie een epub omzetten in een leesbare versie voor de Remarkable (R1 en R2 zijn daarin gelijk). Dat zorgt ervoor dat als je dus een font-resize wil uitvoeren, je behoorlijk lang kan wachten omdat de Remarkable voor elke pagina in de epub een nieuwe render moet maken, wat gewoon lang duurt. Een extra app gaat dat proces niet versnellen.

Als je het met "ervaring" bijv hebt over makkelijker epubs laden en dergelijke, zal vast je ervaring verbeteren. De hack community zorgt alleen nu niet zo makkelijk voor een backlight of een snellere rendering van de pagina's ;)
Dank.
Ik heb eigenlijk geen ervaring met ereaders nog. Maar het schijnt dat de ereader functies zo ontzettend basic zijn daar zelfs de meest eenvoudige low end ereader het er beter afbrengt dan de remarkable 2. En ik zou de RM2 ook dan zeker als ereader gaan gebruiken. Eenvoudig en snel resizen lijkt mij wel 1 van die gewenste functies maar ook meerdere bestand types kunnen inladen.
Wat ik me afvraag bij dit apparaat is hoe het schrijven met die pen werkt. Normaal als je op papier schrijft, rust je hand op het papier, zoals in deze foto.

Hoe zit dat met de reMarkable 2, kun je je had op het scherm laten rusten? Of wordt de aanraking van je hand dan geregistreerd?

Ik zou het niet als vervanging van een notitieblok kunnen gebruiken als ik mijn hand er niet op kan laten rusten. Ik heb geprobeerd om het in video's te zien, maar het wordt me niet helemaal duidelijk. Het lijkt geen probleem te zijn.

edit: Bedankt voor de reacties! Duidelijk.

[Reactie gewijzigd door Mr.Apoptosis op 5 januari 2021 14:29]

Ik heb de Remarkable 2 ook en kan je uit ervaring vertellen dat je gerust je hand op het scherm kunt laten rusten. Dit word niet geregistreerd.
Eh... Ik had juist het probleem dat zodra ik begon te schrijven de bladzijde gesloten werd doordat mijn hand op op het scherm lag. Het menu verbergen was de enige oplossing.
Volgens mij moet je dan je lefthand mode aan zetten :). Ik heb er als rechtshandige nooit last van gehad. Ik gebruik hem vooral voor meeting notities te maken of share via teams mijn beeld om designs uit te werken voor onze klanten. Superhandig verhaal en feeling is geweldig. Als je bedenkt dat je snel 100 of 1000 pagina's papier bespaard wil ik hiermee gerust investeren in een betere en groenere toekomst O-) . Moest hij stuk gaan dan koop ik hem dadelijk terug!
Als je de 'lefthand mode' aanzet (mijn standaard), dan blijft de sluit knop links bovenin staan. Het menu verbergen is dan inderdaad de enige optie om te voorkomen dat de pagina per ongeluk sluit. Ik heb dit dan ook als verbeterpunt meegegeven aan de makers.
Palm rejection zit op alle eink note taking devices, ook de "onyx boox" en "remarkables"

Uit persoonlijke ervaring kan ik je zeggen dat ik nooit een probleem heb ondervonden, het werkt heel goed.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 5 januari 2021 09:17]

Ik herken wat je schrijft. Ik gebruik de Remarkable 2 ook zakelijk, en ik ben blij dat ik van de stapels A4'tjes af ben die op mijn bureau rondzwierven.

Naast het maken van notities heb ik de Remarkable gekocht om van de vele fysieke vakboeken af te komen. De planken van de Billy's hier zijn vol. Het is bijzonder fijn om PDF's fatsoenlijk te kunnen lezen.

Toch is de Remarkable 2 met de huidige software geen goede e-reader. Het apparaat ondersteunt geen hyperlinks, dus het is niet mogelijk om even snel vanuit een index of een inhoudsopgave door te klikken naar de juiste paragraaf. Er is ook geen ondersteuning voor woordenboeken. Ten slotte mis ik een backlight. Bij normaal tot redelijk sterk kunstlicht is de achtergrond van een Remarkable nogal grijs, veel grijzer dan bij een wit velletje A4. Het contrast is veel minder goed in vergelijking met echt papier, en dat maakt lezen van vooral kleine letters vermoeiend. Dit heb moeten "oplossen" met een daglichtspaarlamp van 100 Watt in mijn werkkamer. Even lekker lezen op de bank in de huiskamer is ondanks de goede verlichting in de huiskamer niet vanzelfsprekend.
Hoi poefpoef,

Ik herken je punt met de e-reader, wat ik zelf ook deels aanhaalde. Ik merk dat als ik complete boeken erop zet dat het bij vlagen heel erg lastig is om te navigeren. Vandaar dat gemis van bookmarks of inderdaad een index of inhoudsopgave. Woordenboeken vind ik persoonlijk een minder gemis, al zou het fijn zijn wanneer je die eventueel zelf kan uploaden. Zo zou ik bijvoorbeeld me kunnen voorstellen dat ik een regulier woordenboek maar ook een psychologie woordenboek erin zou zetten (voor mijn werk).

Een backlight mis ik zelf niet 1, 2, 3. Soms wel, vooral in de avonden. Ik merk dat ik best goed van het scherm kan lezen, maar dat ik soms inderdaad extra licht nodig heb. De resolutie van het scherm is trouwens ook wel een dingetje qua scherpte als je kleine letters hebt (of diagrammen). Dan valt het wel op (ook met dik onderstrepen). Het contrast is inderdaad niet geweldig.
Met de ddvk hack kun je bookmarks maken en gebruiken. Zelf vind ik deze hack een must have om de remarkable beter te gebruiken. Enige is dat als je een bladzij toevoegt de bookmark niet mee verschuift. Dus stel blz 101 is je bookmark maar je voegt een bladzijde toe tussen 50 en 51 dan staat dus je bookmark nog op 101 maar is dus eigenlijk blz 100 geworden.
Met de hack kan je ook aangeven waar die moet beginnen met tellen. Zo kun je de bladzijde nummering overeen laten komen met de op je remarkable.
Verder vind ik in de hack een zeer fijne modus om de leesmodus aan te zetten zodat met tikken de volgende bladzijde wordt getoond.
Contrast is misschien een dingetje, maar mijn ogen hebben 20 keer liever een grijze dan een witte achtergrond.
Contrast verlagt de nood aan licht. Het is de best opmerking hier. Echte papier contrast is moelijk te evenaren. Eerst eink met Pearl screen hadden donkere background. Het is nu vervangen door heldere Carta screen. Er bestaat toch verschillen tussen hem. Bijna elke product heeft zijn eigen toegevoegde laggen. Zoek echte pic. Een ding is zeker, de digitiser lag veroorzaakt donkere background. In welke maat ? Zoek echte pic.
Veel herkenbare punten die je opnoemt. Ik kocht het apparaat ook vooral omdat het niet afleidt. En daar ben ik heel erg blij mee. Ik kan er PDF's mee annoteren, aantekeningen maken en die versturen, je kunt er zelf van alles ophacken met reHackable (maar dat wil je dus weer niet, want dan introduceer je weer afleiding...).

De software kan her en der zeker soepeler en de eBook-functionaliteit kan ook beter (maar die wordt stap voor stap uitgebreid, de kritieken van paar maanden terug die ik over het apparaat las, kloppen in die zin al niet meer).

Ik lees veel commentaren dat rM niet voldoende kan. Lijkt mij niet heel dramatisch, als je hem specifiek wil omdat ie een ding heel goed kan: lekker kliederen op e-paper. Ik kruip in een hoek met het ding en lees 1 paper zonder afgeleid te worden. Nou, dat is ook jaren terug.

@South_Styler schrijft ook dat er een browserplugin is voor Chrome(ium). Die werkt inderdaad goed, maar ik mis wel een plugin voor Firefox. Zeker omdat het apparaat een eigen Linux-distro draait, zou je bijna verwachten dat die er wel zou zijn (maar ik las dat het iets te maken heeft met de pdf-generator die in Chrome(ium) zit)

In die zin had ik ook meer verwacht van het ontwikkelteam achter de tablet zelf: ze bieden dus de mogelijkheid om zelf met ssh je rM te bedienen, maar een goeie GitHub of ander forumachtige plek mist in mijn ogen (wel alle andere initiatieven die natuurlijk rond rM zijn ontstaan)

Rond PDF's zou ik wel een rijtje kunnen opnoemen van verbeteringen. Zoomen is niet heel makkelijk omdat hij geen multitouch ondersteunt (ook wel logisch, anders kun je je hand er niet lekker op laten rusten tijdens het schrijven). Je zou een functie willen waarmee je kunt aangeven dat de PDF zoomt naar een bepaald niveau en dat vasthoudt, ook bij omslaan van de pagina's.

Een extra laag als soort van 'floating notitieblok' op je PDF zou ook fijn zijn, dan kun je wat meer aantekeningen maken. Maar goed, voor mij is de basisfunctionaliteit het belangrijkste :)

Vergeet trouwens ook niet het forum op GoT: [reMarkable Paper Tablet] Ervaringen & Discussie

[Reactie gewijzigd door letatcest op 5 januari 2021 11:53]

Boeiend apparaat en god wat is ie mooi, misschien wel het mooiste stuk electronica dat ik ooit gezien heb! Prijs en beperkingen zijn echter wel pijnpuntjes. Papierimitatie lijkt geweldig.... maar gaat wat mij betreft beslist te ver als geen achtergrondverlichting is toegevoegd. Wellicht kan dat juist vanwege de structuur van het oppervlak niet - of zou het een kwestie van purisme zijn?
En geen Word? Serieus?
Als voornamelijk e-reader, correctie van een boek leuk, maar dan mis ik toch wel veel... en het gaat mij persoonlijk niet zozeer om het ultieme "papiergevoel" -schetsen doe ik sowieso niet.

@South_Styler maar hoe is ie met .pdf ? Wat b.v. op mijn Kindle echt niet gaat is zoomen/pannen hoe is dat hier? Dat mis ik in de review. Ook jouw voorbeeld dat ik niet eenvoudig naar de volgende notatie kan gaan is echt fout! Als ik in een groot document correcties aanbreng moet de auteur maar weer zoeken of ik op blz. 84 niet stiekum een komma heb toegevoegd o.i.d.
@letatcest Dank je voor je opmerking rondom Zoomen ... dat wordt hem voor mij dus duidelijk niet! Sowieso ben ik geschrokken van alle Hack fora... dat zou eigenlijk al in dat ding zelf moeten zitten, ik neig nu meer richting Boox. Als de Remarkable "5" uitkomt kijk ik wel eens of het al wat voor mij is...

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 5 januari 2021 13:36]

Inzoomen werkt goed binnen PDF's al werkt het (naar mijn mening) enigszins omslachtig. Zo kan ik een uitsnede maken van hetgeen waar ik op wil inzoomen, maar tegelijkertijd komt dan de relatief lage resolutie van het scherm om de hoek kijken. Dan begin je wel pixels te zien - of je dat storend vind is aan ieder. Zelf gebruik ik inzoomen nauwelijks.

Ik denk dat zowel de resolutie als het weglaten van backlight beide bewuste keuzes zijn geweest met het oog op de accuduur en de dikte van het apparaat. Zijn het handige beslissingen? Ik durf er mijn hand niet om te verwedden, maar zou de opvolger van de Remarkable 2 dat wel hebben dan kies ik direct voor die versie.
@South_Styler Dank je voor je toelichting, samen met het commentaar van letatcest is het beeld nu voor mij duidelijk: geen Remarkable 2, maar wellicht een Boox.
Je kunt dus wel zoomen, maar niet met een pinch-to-zoom o.i.d. De resolutie van het scherm is gelukkig vrij hoog, dus je kunt ook heel kleine lettertjes wel lezen, maar ideaal is dat niet. Ik snap niet zo goed wat @South_Styler bedoelt met pixels zien in pdf's als je gaat inzoomen? Is dat niet een resolutieverhaal per pdf zelf? Als ik 500% inzoom op een plaatje, dan wordt dat idd. pixelig, maar de tekst zelf blijft keurig scherp.

Je hebt overigens wel snel een pagina-overzicht van de pagina's in je pdf.

De conclusie van Tweakers is wel heel duidelijk: het is een niche-product en is bedoeld voor mensen die
a) geen afleiding willen van toeters en bellen
b) graag aantekeningen maken op/in tijdschriften, boeken, etc.
c) beter denken als ze fysiek schrijven dan typen (en dat dan vervolgens zeer aardig ge-ocr'd kan worden, ook mijn onleesbare hanenpoten)

Het is niet voor mensen die:
1) willen mailen, chatten, muziek luisteren, multitasken, internetten, etc. etc.
2) een volledige ebookreaderervaring willen (dat vind ik ook een gemis, een woordenboekje als je in een epub een woord selecteert is toch niet heel exotisch?
3) in het donker zonder lampje willen lezen (ben ik nog niet over uit of ik dat een gemis vindt, want als je het voornamelijk voor werk gebruikt, is het wel prettig dat je het niet in het donker in bed kunt blijven lezen, daar is ie ook te groot en zwaar voor, geef me daar mijn kobo maar voor, lekker licht en verlicht)

Prijs is hoog, en in de video wordt gezegd: 'als ie de helft van de prijs was'... Nou wordt het ding in China in elkaar geklust en in Europa (Noorwegen) ontworpen en het bestaat uit relatief kleine oplages. Tja, ik weet niet... die 'wat mag iets kosten' discussie blijft lastig. Goedkope zonnebrillen raken ook sneller kwijt dan dure. Voor het bedrag mag wel een roadmap neergelegd worden mbt. softwareontwikkeling. Is toch raar dat je, zoals @mithras aangeeft, een betaalde app van een andere leverancier nodig hebt voor wat extra handige softwarefuncties (remarkable.app).
Voor die tweede groep mensen die je noemt is een van de onyx boox readers wellicht een goed alternatief. Ik heb zelf sinds een half jaartje de Nova 2. Naast gewone reader functionaliteit is de mogelijkheid om een aantal handige third-party apps te kunnen installeren zoals Mendeley of OneDrive erg fijn. Maar ik vind me zelf ook wel af en toe onderuit op een luie stoel als ik een lange lap tekst van het web te lezen heb. Voor mij is het enige grote nadeel dat build-in e-reader app niet werkt met Adobe DRM. Daar is omheen te werken door rechtstreeks uit de Libby of Kindle app te lezen, maar optimaal is dat niet.
Ik heb sinds oktober mijn remarkable 2. Ook voor mij was de primaire reden voor notities te maken. Eigenlijk voornamelijk voor schetsen en aantekeningen voor software ontwerpen tijdens meetings: "fat marker sketches". Dit werkt net zo goed als een papieren notitieblok, en dan met alle voordelen van digitale notities: eenvoudig te corrigeren en te exporteren.

Wat ik wel mis is de mogelijk om notities in pdfs/epubs afzonderlijk te exporteren, en de mogelijkheid om deze notities te OCRen. Dit laatste lijkt alleen te kunnen voor losse notities.
Ik koos uiteindelijk voor de Onyx Note 3 omdat hun software veel stabieler en uitgebreider is.

De mogelijkheden die jij nu opsomt zijn in de Onyx Note 3 wel mogelijk (alle onyx boox devices kunnen dat vanaf firmware 3.0)
Weet niet of ze open staan voor feedback, maar zou dit anders naar ze sturen of ergens op een ontwikkelaarsforum zetten als ze dat hebben. Zitten paar goede suggesties bij!
Ik heb inderdaad de genoemde punten wel naar hun door gezet, waarbij ik een relatief standaard mailtje terug kreeg.
Nu moet ik zeggen dat de updates van de Remarkable redelijk vlot komen en dat het steeds een beetje beter wordt. Daarnaast heeft Mithras in zijn comment ook heel handige manieren aangekaard om de nadelen (die ik persoonlijk ondervind) te ondervangen.
Kan dit apparaat werken met een Zotero library ?
ja, via zo'n reHackable pluginachtig ding: https://github.com/reHackable/awesome-reMarkable staan er 2 in. Nog niet geprobeerd trouwens. Is mijn volgende uitdaging ;)

Dit is trouwens wel een van de dingen waarvan ik dan denk: dit is ideaal voor die niche-groep die je met dit apparaat aanspreekt, waarom lever je als reMarkable zelf hier niet een goedwerkende, simpele plugin voor. Die beide plugins trekken in principe de Zotero-bibliotheek die je gebruikt leeg, dus je moet een aparte bibliotheek gebruiken hiervoor. Geen ramp, maar dat zou het heel wat makkelijker maken.

[Reactie gewijzigd door letatcest op 5 januari 2021 12:11]

Leuk, maar niet vergelijkbaar met papership op de Ipad. Mn zotero files zijn een gedeelde collectie waar veschilledne mensen aan werken en dus ik heb Sync nodig niet enkel download.
Dank voor jouw uitgebreide verhaal!

Is er geen enkele mogelijkheid voor toevoegen van een bookmark in een leesboek?
Wilde deze misschien aanschaffen om (ook) boeken op te kunnen lezen, maar als je niet kan opslaan waar je was is dat voor mij wel een heel gemis..

Dank alvast!
Ik heb de remarkable 2 ook. Waar ik moeite me heb is dat de inkt tegenval. Welke penpunt en inktdikte ik ook selecteer je blijft geen vloeiende lijn zien net als met een ballpen. Ik blijf de puntjes opbouw van de e inkt raster zien. Dit vond ik tegenvallen. Met name omdat ik ook een surface pro noetbook met surface pen heb, Daar zijn de lijntjes van de ballpen haarscherp. En wat ik ook vind tegenvallen is dat de helderheid van de inkt zwak is. 's Avonds is het schrijven slecht te zien zonder een felle lamp aan te hebben.
Een punt dat de review heeft gemist is de (relatief) nieuwe functie om in de browser een add-on te installeren waarmee je bijvoorbeeld een pagina zoals de review van Tweakers op je Remarkable 2 kan lezen en kunt voorzien van notities.
Small side note: in de video review komt dit wel aan bod.
Bedankt voor het delen van deze ervaring.

Dat dit ding ‘duur’ wordt genoemd door tweakers.net is in mijn ogen het product niet begrijpen. Jouw ervaring demonstreert dat.

Voor zakelijk gebruik kost het ding eigenlijk bijna niets (na alle aftrek) en als dit je leven makkelijker maakt, betaald het zichzelf terug.

[Reactie gewijzigd door Q op 5 januari 2021 18:27]

Een punt dat de review heeft gemist is de (relatief) nieuwe functie om in de browser een add-on te installeren waarmee je bijvoorbeeld een pagina zoals de review van Tweakers op je Remarkable 2 kan lezen en kunt voorzien van notities.
Wordt in het filmpje wel genoemd, vanaf 6:08.
Mogelijk kan remarkable ook telefoons maken die specifiek gericht is op werk/school. Het voortgezet onderwijs zou ermee gebaat zijn gezien de huidige dalende school prestaties die te wijten valt aan smartphone gebruik. Zelfs het basis onderwijs is behept met kids met een smartphone op zak.

Ben benieuwd of er een koppeling te maken valt met bijvoorbeeld MS office?

En hoe lang gaat de batterij mee?

edit: hoe batterij

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 5 januari 2021 19:38]

Ik was iemand die in batch 2/3 de remarkable 2 had. Ik dacht echt dat dit een perfect apraat was voor mij aangezien ik heel graag zaken uitleg door te tekenen (ben manager in een sotfware bedrijf). Ook leek het me ideaal om snel noties te maken. Maar ik heb hem terug gestuurd omdat ik niet vond dat het voor mij een meerwaarde is.

Even heel kort mijn pro's en con's

Pro:
- Geweldige schrijf ervaring (papier is wel nog iets beter)
- Prachtig device, ze hebben echt een mooi iets op de markt gebracht in vergelijking met versie 2
- Syncen van je notes gaat redelijk vlot
- De community heeft al een aantal zaken uitgebracht die de ervaring verbeteren (kijk maar op github)

Con:
- Interface is gewoon traag, ik was enorm geiriteerd door dat ik alles met een delay moest doen
- Interface vind ik ook niet echt gebruiks vriendelijk, het swipen naar een andere pagina is gewoon erg, het niet onthouden van je pennen omdat je ander papier hebt selecteerd...
- Geen live sync functionaliteit tijdens een video conference (was niet men doel bij aankoop maar merk dat dit een enorm gemis is)
- Vind de support voor PDF/Ebook ook niet super, wel leuk om een paper van 6 pagina's notities te maken maar een echte ebook lezer is het zeker niet.

Heb lang zitten twijfelen maar voor mij persoonlijk (en zie MIJ persoonlijk) ik ben veel meer te vinden voor men ipad met de paperlike screencover omdat dit eigenlijk het meeste doet wat ik wil. De schrijf ervaring is veel minder en ik heb nog steed niet de juiste software gevonden die voor mij "klikt" (gebruik nu goodnotes). Enige van een ipad is de distraction fear :) dit doet de remarkable perfect. Dus indien mensen een zeer goed notes programma hebben om meerdere notities blokken te hebben en een goede sync naar de laptop laat het me gerust weten.
Ik ben wel blij met Notability.
https://www.gingerlabs.com/
Je kan op je iPad automatiseringen maken, dat als je je notitie app opent (welke dan ook, enkel goodnotes of meerdere) hij op niet storen gaat. Kwestie je distraction fear weg te helpen :)
Ik gebruik ook een ipad pro met goodnotes. Goodnotes heb ik ingesteld dat hij automatisch een pdf backup maakt naar onenote, dus daar pak ik hem uit als ik bijv de pdf moet opsturen. Ik vind goodnotes redelijk goed in schrijven maar niet zo in schema's en schetsen, maar het is wel iets wat ik de laatste 8 maanden heb gebruikt ipv papier.

Op de ipad heb ik wel alle notificaties uitgezet. Daar gebruik ik hem niet voor, het is meer een zij apparaat naast mijn cad werkstation. Dit helpt ook met het loskoppelen zoals je met papier doet. Door bijv iets op te stellen op je computer en het dan even met een pen in de hand na te lopen met een ipad in je handen. De schrijfervaring met een paperlike protector vind ik erg goed op de Ipad pro, het helpt waarschijnlijk ook dat hij een hogere refreshrate heeft en de cpu erg snel is. Sommige tekeningen heeft hij alsnog best wat moeite mee.
Wellicht niet onbelangrijk voor de Tweaker; dit is een Linux apparaat met root toegang. Er zijn al redelijk wat third party oplossingen, hoewel het ecosysteem nog een beetje moet bijbenen om de RM2 te ondersteunen. Zie https://github.com/reHackable/awesome-reMarkable voor een overzicht.

Om enkele voorbeelden te noemen: Remarkable scherm streamen naar desktop, Remarkable gebruiken als muis op je computer, third party ebook readers, file syncing met andere services dan RM cloud, eigen templates toevoegen, sleep screen customizen etc.
Zelf zat ik in de batch die hem in October opgestuurd kreeg en ben er erg blij mee. Wat ik verassend vind is dat hij duur zou zijn volgens de review. Vergelijk je hem met een kleinere e-reader dan is hij duur, vergelijk je hem met een ipad op functionaliteit dan is hij duur, zoek je een e-reader van 10+ inch dan is hij juist goedkoop!

Het is misschien een beetje een niche apparaat, maar als je veel PDFs moet lezen (moet ik erg veel als onderzoeker) en je wilt dit op een apparaat die geen kunstmatig licht je ogen in beamed, dan is dit de goedkoopste oplossing in zijn klasse. Als e-reader vind ik hem beter dan de goedkopere/kleinere broertjes omdat hij fatsoenlijk PDFs weergeeft, kan ook makkelijk tekst highlighten en wat notities erbij pennen in die PDFs die dan nadat je klaar bent direct naar je PC gesynced worden zodat je die voor jezelf hebt of naar collega's kan doorsturen. Hij mist wel veel functionaliteit in vergelijking met aan iPad/Android tablet, maar dan heeft deze als onderscheidende functie het e-paper scherm. Hiervoor las ik vaak PDFs op mijn iPad en het leest toch prettiger op de ReMarkable 2.

Als je hem alleen als notitieblokje wilt gebruiken snap ik dat je hem duur vind, dan kan je beter een paperlike screenprotector over een iPad gooien voor hetzelfde geld (de goedkopere iPads werken ook met de apple pencil ;)), of een oude galaxy note op de kop tikken. Koop je dit apparaat juist omdat het een e-reader is waarbij je goed notities kan maken direct op de teksten, dan is het een van de beste opties kwa prijs/kwaliteit naar mijn mening.

Zoals veelvuldig aangegeven zijn er ook genoeg hacks/mods beschikbaar die de functionaliteit aanpassen, en de makers voeren ook erg veel updates uit zelf! Toch vind ik het wel jammer dat het OS zo beperkt is uitgevoerd (het is Linux, dus eigenlijk heel veelzijdig, maar kost wel ff wat moeite met 'hacks' etc.). Sowieso mist er een fatsoenlijk OS voor e-readers is mijn mening, mijn kindle vind ik ook erg beperkt. Een light-weight Android variant met apps specifiek voor e-readers die op de meeste apparaten werken of iets dergelijks was welkom geweest.

Mijn typische workflow met de ReMarkable 2, mocht het inspiratie geven:
Doe mijn werk als onderzoeker op mijn laptop (die weer connected is met een home office setup, dus basically een desktop normaal). Voor dit werk moet ik veel PDFs lezen met veelal kleine letters en variëerende lay-outs. Moet ik ze gelijk lezen dan lees ik ze op mijn laptop, maar zijn interessant voor later? Dan gebruik ik de officiële ReMarkable browser plug-in waarmee die pdf automatisch met mijn ReMarkable 2 wordt gesynced via de cloud, zodat ik hem daar later kan lezen. Wil ik ff buiten op het balkon in de zon zitten tijdens werktijd (e-paper is dan ideaal en stukken leesbaarder dan mijn iPad of Macbook Pro), of voor het slapen gaan nog wat werken (e-paper met warme kamer verlichting/leeslamp is dan ideaal omdat het je slaap niet zo verstoord), dan kan ik lekker door mijn reading list op de ReMarkable 2. met de pen, die magnetisch aan de zijkant klikt, kan ik text highlighten en/of notities maken bij text die binnen de pdf worden opgeslagen en ook weer naar de ReMarkable Cloud worden gesynced. Dan kan ik dus op mijn computer door die notities gaan of ze doorsturen naar collega's. Dit werkt ook goed met andere webpagina's trouwens, niet alleen PDFs, eigenlijk doet die officiele browser plug-in niets anders dan 'print to pdf' en slaat dat op in de folder die met de ReMarkable Cloud synct. Alleen niet vergeten Tweakers' reviews op singlepage-layout te zetten eerst :o

tl;dr: Bepaalde werkzaamheden lukken voor geen meter met andere e-paper apparaten van deze prijs en de ReMarkable 2 kan dat wel. Daarom is hij voor mij relatief goedkoop. Zeker een goede koop. Voor enkel het lezen van leesboeken, of korte losse notities maken, zou ik het niet een goede koop vinden.
Wat ik eigenlijk graag had gezien was een vergelijking met bijvoorbeeld een iPad met Stylus en een paperlike screen protector (of ongetwijfeld is zoiets ook te vinden voor een surface of die pen tablet van Samsung, dit was de eerste die ik in Google vond).

In hoeverre geeft dat je al hetzelfde papier gevoel, maar dan met veel betere software? Dat lijkt me namelijk zo ongeveer de enige plus van dit apparaat, of je moet echt graag een e-ink scherm hebben.
Wat ik eigenlijk graag had gezien was een vergelijking met bijvoorbeeld een iPad met Stylus en een paperlike screen protector (of ongetwijfeld is zoiets ook te vinden voor een surface of die pen tablet van Samsung, dit was de eerste die ik in Google vond).

In hoeverre geeft dat je al hetzelfde papier gevoel, maar dan met veel betere software? Dat lijkt me namelijk zo ongeveer de enige plus van dit apparaat, of je moet echt graag een e-ink scherm hebben.
Ja, precies! Met deze prijzen kom je in de Apple iPad territorium, een zéér veelzijdig apparaat.

Ik gebruik zelf - inmiddels al jaren - een iPad Pro 12.9" (2015) met Paperlike Screenprotector (en Affinity Designer, ProCreate ... ). Inmiddels de tweede versie van de Paperlike op mijn scherm zitten en dat geeft mij tijdens het illustreren een fantastisch papier gevoel! Het voelt en klinkt als papier en het voldoet mij zo goed, dat ik veel minder op papier ben gaan illustreren. Ik pak direct de iPad Pro. Maar los van illustreren, het schrijft ook geweldig! Alsof op papier. Zoals je merkt ben ik enthousiast over Paperlike. Tekenen/schrijven op het glazen touchscreen van een iPad zonder Paperlike vind ik nu echt zo waardeloos, dat ik de Ipad daar niet voor zou gebruiken.

Desalniettemin zie ik wel voordelen voor zo'n e-ink apparaat: lange batterijduur.
Dat is dus precies de charme van de remarkable. Je hebt geen verdere functionaliteiten. Je wordt dus niet afgeleid met “pling” mailtje hier, “pling” teams bericht daar. Nee gewoon aan je bureau zitten (of op de bank, mag ook) en schrijven, nadenken, brainstormen zonder te worden afgeleid of de neiging hebben om even snel dit of dat te checken. Ik heb serieus overwogen om voor de iPad optie te gaan, maar zowel het schrijven als het feit dat ik verder toch niet veel met de iPad doe (mijn huidige heeft enkel nog bestaansrecht als Zwift scherm), heeft er voor gezorgd dat ik voor de remarkable 1 en toen de 2 kwam gelijk voor de 2 ben gegaan.
En je smartphone, blijft die dan ook stil terwijl je op je remarkable bezig bent? Met een swipe en een tap staat je iPad op niet storen dus daar zie ik geen probleem. En in iOS14 kan je het zelfs automatiseren dat hij automatisch op niet storen gaat als je een bepaalde app opent...

Ik volg Stinky9 hier. Moest die remarkable een spotprijsje hebben; ok, maar enkel die functionaliteit voor een zwart-wit scherm voor de prijs van een iPad met Apple Pencil en paperlike schermcover... Dan lijkt me de keuze snel gemaakt.
Voor de prijs van de ReMarkable heb je alleen een iPad, zonder verdere accessoires zoals een pen en schermcover.
Ipad € 380,- Pen € 30,- Paperlike (namaak) € 18,- En met notability werkt het echt fantastisch. Zodra de functionaliteit en prijs van Remarkable wordt verbeterd, schaf ik deze onmiddellijk aan btw.
De Apple Pencil 1 is 99 euro.
Klopt. Daarom heb ik die ook niet. Een namaak werkt voor mij uitstekend.
iPad 10,2" (32GB): 389 Euro
Logitech Crayon for iPad: 69,95 Euro
Paperlike screencover: 34 Euro

Remarkable 2 10,3" (8 GB) : 399 Euro
Marker: 59 Euro.

Zoveel duurder kom je toch niet uit met die iPad, maar dan heb je een kleurenscherm en kan je duizenden apps draaien. Enige voordeel bij de remarkable is in mijn ogen de batterijduur.
Mijn telefoon staat altijd op stil. Mijn horloge niet, maar hier heb ik geen last van omdat je niet ziet wat er binnenkomt.
Het is mooi dat je dat allemaal in iOS kan uitzetten en dit zal voor een hoop mensen werken, voor mij echter niet. Wetend dat ik ook even mijn mail kan checken, even op tweakers kan kijken etc, zorgt er voor dat ik liever niet op een iPad schrijf, maar gewoon op de remarkable.
Je betaald bij de Remarkable letterlijk voor het niets anders kunnen dan dat waar hij goed in/voor is. Ik begrijp erg goed dat dit in een maatschappij waar alles meer moet kunnen, dit soms lastig te bevatten is. En er zijn 10000 redenen (hoeveel apps staan er in de appstore?) te verzinnen waarom een iPad beter is, het enige waar de iPad niet beter in is (vind ik) is in het schrijven en dat is nu net waar ik dat ding voor heb gekocht.
En heb je al op een iPad geschreven met een Paperlike screencover op?

En dat er iets bestaat als een Remarkable begrijp ik, maar net door die hele beperkte functionaliteit zou de prijs toch wel scherper mogen?

Dat is als vertellen dat het normaal is dat een Fiat Panda even veel mag kosten als een Porsche 911 omdat je met de Fiat niet zo verleid wordt om te snel te rijden, niet?
Ik vind het constant terug refereren naar de prijs wel interessant (niet alleen door jou, maar komt vaak terug).
Ik heb een iPad, en kan daar een pen bij kopen met een paperlike screencover. Ik heb dit getest en ik vond dit absoluut niet fijn werken. Ik heb daarom de keuze gemaakt verder te kijken en ben bij de remarkable uitgekomen. Om de prijs en je vergelijking er even bij te halen. Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik niet zo erg op de centjes hoef te letten en zulke dingen kan aanschaffen (ik zeg niet dat dat bij jou niet zo is.) waardoor ik mijn Porsche Panamera (of hoe heet dat lelijke ding) met alles er op en eraan gebruik wanneer ik wil en mijn Porsche 911 track toy gebruik omdat ie gewoon goed is in wat ie kan.. zonder alle entertainment opties.
Beiden kunnen in het juiste economische klimaat perfect naast elkaar leven, net als een iPad en een Remarkable.
Zoals je ziet staat er heel veel "ik" in dit stukje tekst omdat de keuze super persoonlijk is en niet voor iedereen goed te begrijpen is of hoeft te zijn.
Ik zie dat echt wel in. Gewoon een dedicated device, nothing more, nothing less. Een echte vervanger van een kladblob/notebook en een potlood/pen en je kunt er ook nog DRM vrije documenten op lezen. Lange accuduur. Al met al lijkt mij echt een geweldig apparaat!

Maar... Ik vind het veel te duur voor wat het is. Dus in die zin kan ik mij wel vinden in de review. Was de uitvoering zoals in de review - met de pen en de hoes - de 1/2 tot 3/4 goedkoper geweest, dan had was de prijs meer in balans geweest IMHO.

Edit:
Zoals the_shadow hieronder ook nog aangeeft: geen bak licht in je gezicht en dat kan ook nog een pluspunt zijn. Zeker in relatie met mogelijke slaapproblemen vanwege blauw licht.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 5 januari 2021 10:08]

Flightmodel? Ik en anderen hierboven zijn idd benieuwd naar de meerwaarde van dit apparaat VS een apple of Samsung tab (met wacom digitizer). Want anders heb je naast je telefoon, laptop, pc, tablet en remarkable. Ik probeer juist te minderen in devices niet toevoegen. En ik vind het oled scherm van mijn tab super voor lezen in de avond (zelf oplichtende pixels) en prima voor sterk zonlicht maar ook goed voor films en andere media. Als er een generatie telefoons komt die kan uitklappen en zelfde functionaliteit levert als een tab zal er weer een apparaat de deur uitgaan. 600+ euro is vrij stevig voor een notepad.
Zie mijn reactie hierboven.
Het zou zo maar kunnen zijn dat dit een device is dat niet bij jou past, geen probleem toch?
Als ik op reis ben (vroeger) dan heb ik mijn laptop, telefoon en notitie boek mee. Geen iPad, nergens voor nodig. Ik kan alles op mijn laptop wat ik op mijn iPad ook kan en andersom is dat niet het geval.
Omdat ik veel notities moet delen, veel boekjes heb en notities kwijt raak is de Remarkable voor mij echt perfect. Ik kan notities makkelijk delen, schrijft super fijn, raak niks meer kwijt etc.
Een ipad had dat ook kunnen doen voor mij, maar heb bewust hiervoor gekozen omdat dit voor mij beter aansluit op waar ik naar op zoek was.
Natuurlijk snap ik dat dit een keuze is voor mensen maar ik mis in dit artikel de meer waarde van dit device. Want zoals je al aangeeft, een iPad kan dit ook( android tab), zo niet beter. Met een uitgebreide app store etc.
@the_shadow
Ik heb gekozen voor een amoled scherm hierdoor kan je zwarte achtergrond witte text doen waardoor alleen de txt zichtbaar is in het donker en in de gekozen intensiteit. Volgens mij heb je met een e-ink scherm nog steeds een lamp aanstaan die het scherm verlicht.
Waar, maar lezen op een e-ink device met backlight is echt prettiger dan op een iPad. Die "lamp (LEDs) die het scherm verlicht is er, maar jouw OLED puntjes zijn ook lampjes, dus daar zie ik geen verschil witte tekst op zwarte achtergrond kan op de gemiddelde e-reader ook (ik houd er niet van, maar smaken verschillen).
Een iPad spiegelt als een gek, als het licht fout valt is dat echt storend. In de tuin kan je een e-reader ook in vol zonlicht lezen. De iPad pro is vast nog beter dan mijn gewone ipad, maar zeker niet zo goed als een e-reader. twekers lees ik op de ipad, boeken op de e-reader.
En daar ga je denk ik mis. Waarvoor de Remarkable is gemaakt, schrijven, kan de iPad dat niet gelijk of beter.
Het kan meer, dat zal niemand ontkennen maar het gevoel van schrijven kan de iPad wat mij betreft absoluut niet beter dan de Remarkable.
En dat is dus de use case voor de Remarkable gebruikers: Schrijven, schetsen, en misschien een boek lezen of opmerkingen plaatsen in PDF's. Maar de hoofd taak is schrijven.
Ik heb de remarkable nooit getest maar als de input lag laag is van een tab of iPad dan zal het gelijkwaardig zijn aan de remarkable (samen met een paper like film) het is en blijft een tablet met een digitizer. Alleen de hardware van Apple of android is sneller. Nogmaals dat mis ik in dit verhaal (niet jouw verhaal).
Naast wat ourplayground al zegt, wil ik hier nog aan toevoegen dat het voordeel van een e-ink scherm is dat je niet een bak met licht in je gezicht hebt. Ik heb sinds een paar weken ook een reMarkable tablet, en dit was 1 van mijn primaire overwegingen. Lange tijd zitten kijken naar een oplichtend scherm, zeker op een dergelijke korte afstand, krijg ik na een tijd hoofdpijn van. Dat probleem heb je niet met e-ink.
Ja, das nog een pluspunt.
Hetzelfde argument dat jij aanhaalt gaat op voor vrijwel elke e-reader. Qua functionaliteit is vrijwel geen enkele e-reader opgewassen tegen een willekeurige Android tablet - ongeacht prijs.

Men koopt een e-reader omdat deze lekker leest (papier-gevoel), lekker in de hand ligt (licht gewicht, dun) en lang meegaat (accuduur). Maar als verwacht te kunnen browsen op je e-reader, dan is het een gigantische miskoop.

Exact hetzelfde geldt voor deze Remarkable. Wil je het gevoel van het schrijven op papier en daarbij oneindig veel pagina's meesleuren in klein formaat, dan is het een ideaal apparaat. Wil je allerlei geavanceerde functies uitvoeren, dan kan je beter een reguliere tablet nemen. Persoonlijk doe ik dat niet, en vind ik de Remarkable een geweldig product (heb er zelf eentje gehad).
Ik heb zelf een e-reader en ben daar zeer blij mee, leest veel prettiger dan op mijn telefoon of tablet inderdaad. Ik zeg ook niet dat er gelijk helemaal geen bestaansrecht is voor dit ding, alleen dat ik het interessant had gevonden als de vergelijking gemaakt was. Juist omdat het gevoel van op papier schrijven en van de usp's is van dit ding wil je toch weten hoe die zich verhoudt tot mogelijk ongeveer hetzelfde bij de concurrentie?
Ik had inderdaad even niet aan de accuduur gedacht, dat is inderdaad ook een mooi voordeel.
Zelf zou ik zoiets pas kopen als het losgekoppeld is van een platform/ecosysteem. Gewoon een scherm dat documenten weergeeft en gangbare methoden heeft voor verbinding en opslag maar geen platform dat alles moeilijk maakt om een bepaalde branch te steunen.
Het zou mij verbazen als een dergelijk apparaat gewoon PDF-bestanden weergeeft die op een FAT32 SD-kaart zijn opgeslagen, met een open source PDF reader (programma, geen app).
E-ink scherm zorgt er in ieder geval voor dat je heel lang op een batterij lading doorkan (bij mee 2-3 weken)
Maar dat rechtvaardigt de hoge prijs niet vind ik. Zeker niet als de rest van de functionaliteiten zo achter blijven.
Prijs/functionaliteit is inderdaad niet optimaal. Mij ging het om de ge-optimaliseerde ervarging van pen/papier en gemak van meenemen en gebruiken in bijv. meetings.
Dus voor mij was het het waard.
Mijn rM2 ingeruild voor een Boox Note Air..
Bied alle functionaliteit die ik mis bij de rM2:
- Tagging
- Handgeschreven notities doorzoeken!!
- Volwassen Ereader functionaliteit (die van rM is beschamend slecht)
- Browser
- Batterij duur van weken
- Volledig android met alle bijbehorende apps beschikbaar (maar pen input om te schrijven werkt niet echt ivm input lag)

Edit:
Was ik vergeten, maar niet geheel onbelangrijk: Support, de support van rM is... Niet bestaand.. ze communiceren niet, luisteren niet naar Community.. dat in tegenstelling tot Boox.. feedback en support zit ingebakken in hun software zelf. Als meerdere keren gebruik van gemaakt en altijd binnen 24 uur persoonlijk antwoord gewoon op je apparaat zelf

[Reactie gewijzigd door mvoosten op 5 januari 2021 08:35]

Hoe is het papier-gevoel van de Boox?

Ben heel benieuwd, omdat ik ooit één keer op een rM heb geschreven en was blown away door het echte gevoel.
Hangt heel erg af van de Stylus en tips. De standaard pen is waardeloos van de Boox. Maar de S6 lite of Lamy pen met Wacom filt tips zijn perfect.. het zit zonder screenprotector tussen glas en rM scherm in. Niet super glad maar ook niet (te veel) weerstand.
Voor mij is de combinatie geldt tips zonder screenprotector perfect en hoewel met wat minder dan Remarkable compenseert de rest met ruime marge de tekortkomingen van de rM

[Reactie gewijzigd door mvoosten op 5 januari 2021 18:59]

Ik gebruik inmiddels al weken de Onyx Boox Note Air (na eerst een klein weekje de Remarkable 2 getest te hebben). Heb vanaf dag 1 de standaard pen van de Note Air gebruikt en was daar al snel aan gewend. Ja je mist wat weerstand maar het is ook zeker niet het gevoel van schrijven op glas. Het voelt meer als schrijven met een pen dan met een potlood.

Het is denk ik maar net wat je gewend bent, is het je 1e note-taking device dan wen je er zo aan, ben je al tijden een betere pen gewend dan moet je inderdaad naar een beter alternatief zoeken voor de Boox Note Air.

Al met al erg tevreden gebruiker hier.
Handgeschreven notities doorzoeken staat of valt met handschriftherkenning, en meer specifieker, dat van jouw specifieke handschrift. Als het werkt is het geweldig, als het niet of beperkt werkt, is het eigenlijk meteen pointless.
Beter iets dan helemaal niets zoals bij de rm
Volledig android met alle bijbehorende apps beschikbaar (maar pen input om te schrijven werkt niet echt ivm input lag)
Wat bedoel je hier nu juist? Dat het schrijven niet werkt omdat de inputlag te hoog is? Lijkt me dan wel nogal dramatisch voor een "schrijftablet"?

Of begrijp ik het verkeerd?
Dat alle apps buiten de Boox apps niet te schrijven valt met de stylus omdat geen enkele mij bekende app de native Boox pen API gebruikt om de te hoge pen lag te voorkomen.

Dus schrijven in de Boox apps: perfect
Schrijven op apps uit Google store: niet aan beginnen.

Echter, de apps uit de store zijn natuurlijk prima te gebruiken voor Spotify, nieuws of email lezen..
Ok, dat is duidelijk.
Bedankt!
Thanks voor de tip, de Boox lijkt me een mooi alternatief met betere filesupport en verlichting.
En die support is ook een teken van wat Remarkable zo te zien is: heel klein bedrijf, dus b.v. inbouwen van extra software functionaliteit - ik zou er maar niet op rekenen! Waarschijnlijk worden ze over een paar jaap opgekocht door Amazon o.i.d. en kan het papiergevoel op die manier in een completer ecosysteem worden ingebracht.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 5 januari 2021 10:29]

Ben zelf heel erg tevreden met mijn Samsung Galaxy Tab S4 die ik twee jaar geleden gekocht heb. Ik gebruik hem dagelijks. Stylus schrijft prettig en is heel erg precies en enigszins drukgevoelig. Het mooie is dat hij handschriftherkenning doet, dus al mijn notities zijn doorzoekbaar. Je kunt gerust je hand op het scherm laten rusten tijdens het schrijven, Je kunt kleuren instellen en je kunt verschillende pennen selecteren, waaronder ook een marker om text te benadrukken.
Ik heb niet te klagen over de levensduur van de batterij, twee dagen bij normaal gebruik haalt ie makkelijk. Processor is snel zat en het scherm van 2560 x 1600 geeft goed beeld. Tien uur video kijken in het vliegtuig doet ie met gemak. Kostte destijds iets van 700 euro en voor mij is het dat zeker waaard.

[Reactie gewijzigd door artslart op 5 januari 2021 10:06]

Precies! Ik heb 2 jaar terug een reMarkable overwogen, maar ben toen toch voor de iPad Pro gegaan. Met zo’n PaperLike screenprotector heb je daarop inderdaad ook een heel goed “papiergevoel”. Als ik hinderden euro’s uitgeef, wil ik wel wat meer dan een zwart/wit notitieblok.

Als je de iPad op “niet storen” zet, en een goede notitie-app gebruikt, heb je een prachtig notitieblok mét gekleurde pennen en markers. En je kan er dus veel meer mee, wat wel heel handig is. Alleen wel minder hackable helaas...
Ik heb er een en ik ben er erg blij mee. Het is alsof je rondloopt met een stapel notitie blokken.
Voor ieder onderwerp een nieuwe die je nog kan organiseren ook.
Wat ik ook fijn vind is dat je stukken scherm kan knippen en verschuiven. Handig als je ergens nog een stukje tekst wil tussenvoegen.

Ik gebruik het ook vaak om even software design schetsen /ideeen (UML) te tekenen en dan door te mailen of in documenten te plakken.

Wat nog niet zo goed gaat bij mij is de tekst herkenning.
Maar een heerlijk licht gewicht ding om mee te nemen.
Tijd voor een productreview van een gebruiker dan! (hint hint ;) )
Check mydeepguide channel op YouTube...
Tekst herkenning heeft ie bij mij ook moeite mee, maar moet eerlijk zeggen dat dit aan mijn handschrift ligt. Dat kan ik zelfs soms niet ontcijferen.
Verder (wellicht overbodig) zijn er verschillende taal opties voor het vertalen naar getypte tekst.
Engels werkt daarin stukken beter dan Nederlands. Ook mooi dat bulletpoints en pijlen herkend worden.
Wellicht goed om te weten, KOReader kan geinstalleerd worden als alternatieve ebook reader. Dat is ook een aanrader voor Kobo en pocketbook gebruikers (helaas geen drm ondersteuning in KOReader)
Dank je! Op mijn Forma ziet een PDF er nu goed uit, eindelijk kan ik zonder irritaties PDF'jes lezen! Dat ik hier niet zelf achter ben gekomen :+
Wellicht een interessant alternatief voor de reMarkable 2, is de Onyx Boox Note 3 of de Onyx Boox Note Air.

Qua functionaliteit een stuk veelzijdiger, omdat deze tablets Android 10 draaien. Dat opent mogelijkheden voor het installeren van alternatieve eReader en notitie-apps, en eigenlijk alle apps die je in de Play Store kunt vinden. Denk aan Spotify, web browsers en zelfs YouTube. Je kan twee apps tegelijk weergeven in landscape modus, via bluetooth een toetsenbord of koptelefoon verbinden en met een app als Space Desk zelfs de tablet als extra monitor gebruiken.

Volgens reviews is het 'papiergevoel' wel minder en is de bijgeleverde stylus niet al te best. Het YouTube-kanaal My Deep Guide reviewt bijna alle digitale notitieblokken, en gaat uitgebreid — soms iets te langdradig — in op alle functies en verschillen.
De ondertitel "Het onbetaalbare gevoel van papier" doet me denken aan de anecdote van de ruimte-pen die de amerikanen hadden ontwikkeld, en de russische tegenhanger, het potlood :D

Hoe kan "Het onbetaalbare gevoel van papier" nu een probleem zijn wanneer papier ruim voorradig en betaalbaar is... als je dat gevoel zoekt lijkt het me juist dat je vrij snel en goedkoop klaar bent.
Die anecdote is een mythe en niet waar. Zowel NASA als Rusland hebben beide de space pen besteld van het bedrijf die het met eigen geld heeft ontwikkeld.
https://www.scientificame...act-or-fiction-nasa-spen/

En dat is hier ook een beetje de strekking. De remarkable geeft het gevoel van schrijven op papier, wat erg prettig is, met alle voordelen van een digitale workflow. En zonder het verspillen van papier.
daarom zeg ik ook anecdote, en ach het was meer wat ik me bedacht toen ik de titel las.

En qua verspillen van papier, ja daar is wat voor te zeggen, maar ik denk voor je de balans laat overhellen naar de digitale tech oplossing (qua duurzaamheid) je nogal wat gekrabbeld hebt...
Die digitale workflow is wel heel beperkt bij reMarkable. Dan moet je toch verder kijken voor meer efficiëntie zoals de Onyx Boox apparaten zoals de Note 3 of Note Air
€530 tot €660, ja daar kun je wel een flinke voorraad papier mee kopen. Je kunt dan niet makkelijk dingen verplaatsen, maar je hoeft het papier niet op te laden, het is compatibel met elke pen of potlood en kan kleur weergeven. Een PDF zul je moeten afdrukken, maar kan kan je wel met gele markeerstift aan de slag. En dat is toch echt dé markeerstiftkleur.
De ReMarkable is in dat opzicht wellicht wel duurzamer dan papier. Net als electrische rijden zou je uit milieu overwegingen voor de electronische variant kunnen gaan, voor een meerprijs.
Onzin! Het produceren van een tablet heeft toch een veel grotere milieu-impact dan papier? Vanuit milieuoverwegingen zou je zelfs elektrisch rijden links moeten laten liggen..
Weet je dat zeker, of roep je maar wat?

Zie o.a. onderstaande link over het effect van papier verbruik:
https://www.docusign.nl/b...n-goed-is-voor-het-milieu
Ja, het is ook reclame, maar met verwijzing naar bronnen.

Nu heb ik zelf ook geen wetenschappelijke onderbouwing (zie ook mijn voorbehoud met het woord wellicht), maar om dit onzin te noemen lijkt mij kort door de bocht.
Ja, ik roep maar wat. ;) Het leek mij namelijk meer dan logisch dat een tablet met lithium batterij veel meer 'kost' om te maken dan een paar pakken papier.. Ook omdat die tablet om de zoveel jaar vervangen zal moeten worden en weer 'e-waste' oplevert. Ik kan er ook naast zitten.. er worden zoveel milieuclaims gemaakt tegenwoordig, vandaar mijn 'felle' reactie ;)
Haha duidelijk. Door alle claims van de laatste jaren weet ik nl ook niet meer wat waar en onwaar is. Zelfs gerenomeerde onderzoeksbureaus spreken elkaar soms tegen in deze kwesties :)
En, dat was mijn punt, verre van onbetaalbaar, het is zelfs de meest betaalbare oplossing, en vandaar mijn opmerking, het was maar een grapje
Paar dozen papier en een steekwagentje. :+
En dat is dan weer een broodje aap. Daarnaast is een potlood in de ruimte niet echt een goed idee, vanwege de hele kleine stukjes die van een potlood afbreken als je gaat schrijven, die gaan dan het hele ruimtevaartuig door zweven en dan vergeten we voor het gemak dat een houten potlood en grafiet beiden vrij brandbare dingen zijn, die je liever niet in de ruimte mee neemt.
Ja en dat weet ik ook, maar een anecdote blijft een anecdote, en de ondertitel deed me eraan denken.

Een heel ontwikkelteam een heel apparaat, en systeem van Wifi, internet, accu's en de hele pestbende uitvinden om het "onbetaalbare" gevoel van papier na te bootsen. Ik weet niet maar nu als ik het zo opschrijf heb ik weer hetzelfde gevoel, ergens is het potsierlijk en doet het me denken aan die anecdote.

Dat was het eigenlijk.
Hij is leuk! Nou ja, tot je moet interfacen met de digitale wereld, je kriebels in moet scannen, OCR-en en dan emailen o.i.d. Maar even serieus: voor veel dingen heb je gelijk: als ik echt wat zou willen schetsen, wat ik absoluut niet kan maar dat terzijde, is een stapel papier en wat potloden e.d. lastig te overtreffen!
:D ook echt tweakers waar een domme opmerking een hele serieuze discussie uitlokt :D

Het was vroeg, ik moest grinniken, dat was eigenlijk het hele verhaal. Ik heb geen idee wat beter is voor het milieu, elektronisch of analoog... mss wel helemaal niets krabbelen... of op steen, maar ja dat heeft weer niet het gevoel van papier

:D
En op stenen krassen is natuurlijk ook niet duurzaam... weleens eens teen gerecycled? Stel je voor dat de stenen opraken!
Hij staat bij mij op de lijst van mogelijke aankopen. Al wacht ik nog op een goede review van de live functie. Ik zou hem bij presentaties namelijk ook willen gebruiken om schetsen en tekeningen te maken waarbij de andere kant direct mee kan kijken.
Integratie met onenote of OneDrive zou dan ook wel top zijn, al valt daar nog wel omheen te werken. De prijs weerhield mij nog. Als hij de helft van de (totaal) prijs zou zijn, zou ik direct om zijn.
De officiele live functie werkt vrij slecht. Lag van enkele seconden en regelmatig werkt het gewoon niet (scherm updates stoppen). Third party oplossingen zoals https://github.com/bordaigorl/rmview en https://github.com/pl-semiotics/rM-vnc-server werken erg goed en snel, maar hebben wel een directe USB of WiFi verbinding met de Remarkable nodig. Met wat Linux skills en SSH is het ook wel mogelijk om het scherm remote toegankelijk te maken zonder directe verbinding.
Let wel, volgens mij is dit nog niet supported voor de rm2?
Jawel, sinds enkele dagen. Het is alleen nog niet compatible met https://github.com/ddvk/remarkable2-framebuffer, hetgeen nodig is om GUI apps zoals KoReader te laten werken op de RM2.
Integratie met onenote of OneDrive zou dan ook wel top zijn, al valt daar nog wel omheen te werken. De prijs weerhield mij nog.
OneDrive integratie kan d.m.v. de einkpads Cloud Connect. Ik heb deze zelf nog niet gebruikt, maar dit schijnt wel aardig te werken. Een alternatief is deze oplossing van een Reddit user, waarbij je een symlink maakt van de reMarkable app folder, naar OneDrive. Probleem met die tweede methode is dan weer wel dat je de ruwe reMarkable files krijgt, dus geen annotaties/pdfs. Je kan het daarmee eigenlijk alleen gebruiken als extra backup locatie.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 5 januari 2021 08:51]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True