De vormgeving van de OLED55CX6LA is gelijk aan die van het kleinere zustermodel OLED48CX, waarvan we een uitgebreide review hebben gepubliceerd. Aan de bovenkant is het scherm slechts een paar millimeter dik, waarbij onderaan in het midden een dikkere kast zit met de elektronica en aansluitingen. Het scherm heeft smalle randen en staat op een brede voet, waarvan het grootste gedeelte zich buiten het zicht aan de achterkant bevindt.
Onder voor het scherm zit een wigvormig, gewelfd gedeelte van donkergrijs metaal. De afstandsbediening is LG’s bekende Magic Remote, die goed in de hand ligt, beschikt over prettig klikkende knoppen en in de vorm van bewegingsherkenning een nuttige extra functie heeft die zeker voor de bediening van smart-tv van pas komt.
Forser en met meer lampjes
De Momentum 558M1RY is aan alle kanten een stukje forser dan de concurrent van LG en zeker als we kijken naar de diepte van de kast. Het paneel wordt omgeven door een relatief brede rand van geborsteld metaal. Aan de achterzijde zit in het midden, net als bij de OLED55CX6LA, een uitstekend deel met daarin elektronica, aansluitingen en de bevestiging van de voet. Daaromheen zijn links, rechts en bovenaan drie ledstrips in de kast verwerkt. Dit Ambiglow-systeem is in de praktijk dezelfde feature als Ambilight, zo’n beetje het unique selling point van Philips-televisies. De ledjes achter het scherm kleuren automatisch mee met de beeldinhoud, zodat het beeld als het ware wordt voortgezet op je muur. Je kunt natuurlijk ook voor een vaste kleur kiezen of de lampjes uitzetten.
De stevige, centraal geplaatste voet heeft een rechthoekig ontwerp. Het paneel staat een stuk hoger op zijn poot dan dat van de OLED55CX6LA, omdat Philips onder het scherm ruimte nodig had voor de geïntegreerde soundbar, bekleed met de akoestisch transparante Kvadrat-stof. Rechts achter het scherm zit een vierweg-joystick, zodat je de osd van de Momentum 558M1RY ook vanaf het apparaat zelf kunt bedienen. De OLED55CX6LA heeft enkel een aan-uitknop. De matzwarte afstandsbediening is klein, licht en simpel vormgegeven. Hij voelt in vergelijking met de Magic Remote minder luxueus aan, maar alle noodzakelijke knoppen zitten erop.
Verschillende afwerking
Wat opvalt als je de Momentum 558M1RY en OLED55CX6LA naast elkaar zet, is dat de afwerking van het scherm er heel verschillend uitziet. Het oledscherm is zoals gebruikelijk voorzien van een glasplaat. Zeker als ze licht geven, zie je reflecterende objecten dus duidelijk terug, maar de antireflectiecoating maakt ze wel iets donkerder.
:strip_exif()/i/2004006404.jpeg?f=imagenormal)
hinderlijke reflecties in het beeld
De Momentum 558M1RY heeft geen glasplaat, maar een matte afwerking die lijkt op die van een zakelijke monitor. Dat maakt dat reflecties geen vat hebben op het beeld, zelfs niet als je het scherm naast een raam met invallend zonlicht plaatst. Uiteraard leidt invallend licht er wel toe dat het scherm grijzer oogt, waardoor het contrast in het beeld afneemt. Evengoed blijft het beeld onder vrijwel alle omstandigheden duidelijk zichtbaar.
‘Huiskamerscherm’ of televisie?
Waar de LG OLED55CX is bedoeld als televisie, kun je de Philips Momentum 558M1RY ook prima inzetten als grootste scherm in je huiskamer. Je moet er dan wel op bedacht zijn dat het apparaat niet alleen geen tuner, maar ook geen smart-tv-functionaliteit aan boord heeft. Je zult dus altijd een extra Chromecast, mediaspeler, console of pc nodig hebben om beeld op het scherm te zetten, zelfs voor zoiets simpels als het bekijken van een YouTube-filmpje. De osd ziet eruit als die van een gemiddelde, 'normale' monitor en bevat ook ongeveer dezelfde opties. Bij de Momentum 558M1RY tref je daarbij een extra menugedeelte voor de Ambiglow-verlichting, een rudimentaire equalizer met diverse voorkeuze-instellingen voor de soundbar en een optie waarmee je verschillende schermgroottes kunt simuleren. Het geheel laat zich uiteraard bedienen met de meegeleverde afstandsbediening.
De Philips Momentum 558M1RY heeft een osd met dezelfde opties als bij een 'normale' monitor, zonder smart features (of tv-tuner)
Ingebouwde smart-tv-oplossingen zijn in de afgelopen jaren steeds volwassener geworden, met meer snelheid, meer mogelijkheden en langere updates. LG’s webOS-platform op de OLED55CX is een prima voorbeeld. De interface ziet er gelikt uit en werkt snel genoeg. Voor nagenoeg alle bekende videodiensten, zoals YouTube, Netflix, Amazon Prime en Disney+, is er een ingebouwde app. Eigen video’s kunnen worden afgespeeld via de ingebouwde mediaspeler, die ook moderne formaten als H.265 slikt en uiteraard ook hdr-video's kan afspelen.
De LG OLED55CX6LA heeft niet alleen een televisietuner, maar ook een uitgebreide smart-tv-omgeving
Mocht de juiste app op webOS niet voorhanden zijn, dan biedt de OLED55CX geïntegreerde Google Cast en Apple Airplay-functionaliteit, zodat je vanaf je smartphone naar het apparaat kunt streamen. Draadloze koptelefoons kun je op de LG OLED55CX aansluiten via bluetooth, waar je met de Momentum 558M1RY alleen een bekabeld model kunt verbinden.