Door Willem de Moor

Redacteur

Asus ROG Strix 17" monitor

Een 240Hz-scherm voor bij je laptop

06-11-2020 • 15:00

43

Singlepage-opmaak

Het scherm in de praktijk

De XG17 wordt geleverd in een doos die een flinke laptop zou kunnen herbergen. Het scherm zit in een aparte, kleinere doos met ROG-opdruk en als je die doos opent, komt het scherm naar boven. Daaronder vind je twee klepjes met accessoires: de USB-kabel achter het ene en de HDMI-kabel achter het tweede.

Asus XG17 overzichtAsus XG17 overzichtAsus XG17 overzicht

In een kleine doos tref je de poweradapter aan met verwisselbare stekkers, zodat je de adapter ook op vakantie kunt gebruiken. De draagtas en de smart cover zitten bij elkaar in de grote doos, netjes verpakt in beschermend plastic. In een laatste, klein doosje zit het statief, dat je achter op het scherm kunt bevestigen. Het scherm weegt iets meer dan een kilogram; met statief komt het gewicht op ongeveer 1,75kg.

Statief

Om daarmee te beginnen: die driepoot klik je vast op een adapter, die je aan de achterkant van het scherm schroeft. Zo heb je een quick release-optie en kun je het scherm altijd snel aan de standaard klikken. Het levert wel een uitsteeksel op, waar je een beetje om moet denken als je het scherm vervoert. De 'tripod' zelf heeft, zoals de naam impliceert, drie metalen uitklappootjes waarmee het scherm redelijk stabiel staat. De standaard- of minimale hoogte van de onderrand van het scherm is 10 centimeter. Door een lockmechanisme los te schuiven kun je dat met ongeveer 11 centimeter verhogen tot een hoogte van 21 centimeter. Daarmee kan het boven je laptop gepositioneerd worden, mits je laptop dat toelaat uiteraard.

Asus XG17 tripodAsus XG17 tripodAsus XG17 tripodAsus XG17 tripod

Cover

Als je de meegeleverde standaard niet gebruikt, kun je je display ook direct op je bureau of tafel zetten met de cover als standaard. Dat werkt met de bekende magnetische, vouwbare cover die je eveneens magnetisch aan het scherm klikt. Met de cover kun je het scherm in zowel portrait- als landscapestand gebruiken; met het statief is landscape de enige mogelijkheid. Een gaatje om een pen door het scherm te steken en deze als standaard te laten fungeren, zoals we eerder bij de Zen USB-schermen zagen, heeft de XG17 overigens niet.

Asus XG17 coverAsus XG17 coverAsus XG17 cover

We zeiden al dat het scherm stabiel op het statief staat, maar de diverse verbindingen, zoals het kogelgewricht van het statief en de adapter op het scherm, geven wat speling. Dat merk je alleen bij het verstellen en tijdens de bediening van het menu. Met het gebruik van de smart cover heb je daar overigens geen last van. Wat bij ons exemplaar ook opvalt, is dat de plastic bezel aan de voorkant niet bijster solide aanvoelt. We nemen aan dat die met tabs in het frame geklikt wordt en daar zit ook wat speling op. De meegeleverde tas ten slotte is groot genoeg om ook je 17"-laptop in mee te nemen. Daar is zelfs een apart vak voor, wat je weer een extra tas meeslepen scheelt. Let wel op met je adapters, want je smart cover kan je scherm natuurlijk niet tegen alles beschermen.

Bediening

Aan de zijkant van het scherm zitten vier knopjes: een powerbutton en een paar knoppen om door de menu's te lopen. Die menu's zijn behoorlijk uitgebreid en hoewel de knoppen een textuur hebben voor extra tactiele feedback, is de bediening geen pretje. Hoewel het scherm redelijk stabiel op de driepoot staat, is daar weinig van te merken als je met de menu's speelt.

In dat menu merk je het gaming-dna van de monitor. Je kunt overdrive schakelen, FreeSync en adaptive sync regelen, je kunt een fps-teller laten meelopen en je kunt diverse displaysettings schakelen, waarbij ook opties als Cinema onder de gamingopties zijn ondergebracht. Voor de lange avonden doorhalen kun je een blue-lightmodus in vier niveaus activeren.

Asus XG17 aansluitingen en knoppenAsus XG17 aansluitingen en knoppen

Aansluitingen

Waar een ‘normale’ monitor over het algemeen beschikt over fullsize DisplayPort en HDMI-ingangen, geldt dat niet voor de compacte ROG Strix XG17AHP. De beeldingangen bestaan uit één USB type-C en één Micro HDMI-poort. De eerste is bedoeld voor gebruik met een laptop, hoewel niet alle gaminglaptops een USB type-C-uitgang met DisplayPort alternate mode nodig hebben om beeld over de kabel te sturen. Het voordeel van USB type-C is dat het scherm gelijktijdig ook van stroom kan worden voorzien. Heeft jouw apparaat geen geschikte USB-C-poort, dan is er ook een Micro HDMI-poort (v2.0) voorhanden. Een verloopstekkertje naar de vaker geziene fullsize-HDMI-aansluiting zit al in de doos. Houd er wel rekening mee dat je laptop net als het scherm over een HDMI 2.0-poort moet beschikken om het scherm op 240Hz te kunnen gebruiken. Gebruik je HDMI, dan kan je alsnog een aparte USB-C-stekker inprikken om stroom aan het scherm te leveren.

Accu: goed voor drie uur gamen

Je kunt altijd een aparte USB type C-stekker in de voedingsconnector prikken, maar een laptop kan natuurlijk ook de energie leveren, zodat je maar één kabeltje nodig hebt. Als je een apparaat aansluit, krijg je een pop-up tijdens het verbinden en kun je aangeven of energie van het verbonden apparaat mag komen. Zo kun je desgewenst ook je laptopaccu sparen. Als je laptop (of telefoon) geen stroom via USB levert, komt de benodigde prik voor het scherm van de ingebouwde accu, die een capaciteit heeft van 7800mAh.

Handig voor gebruik in combinatie met een telefoon is dat het scherm ook in portraitstand gebruikt kan worden, al gaat dat weer niet als je het op het statief zet. Een telefoon aansluiten zal overigens niet altijd werken; de USB-uitgang moet beelduitvoer over de poort ondersteunen. Een Pixel 3 en 4XL werkten in ieder geval niet met het scherm, maar konden de accu opmerkelijk genoeg wel proberen op te laden.