Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Bluetoothoordoppen Round-up

Is duurder ook beter?

09-07-2020 • 06:00

265

Singlepage-opmaak

Conclusie

Vaak, maar zeker niet altijd, geldt dat je krijgt waarvoor je betaalt. In deze round-up blijkt het te gelden, maar natuurlijk zijn er nuanceverschillen. Als we tussen deze drie draadloze oortjes mochten kiezen zonder ook maar een cent uit te geven, dan zouden we voor de duurste gaan: de Jabra Elite 75t-oordoppen. Ze klinken goed voor volledig draadloze in-ears, hebben een compact laaddoosje met een goede accuduur en de bediening met de knoppen op de zijkant is het fijnst. Die bediening kun je ook nog eens grotendeels naar wens instellen, en er zijn veel functies en opties in de goed smoelende en overzichtelijke app.

Deze dopjes filteren windruis beter weg dan de Huawei- en Samsung-oortjes en bovendien klinkt de modus die omgevingsgeluid doorgeeft, veel natuurlijker dan bij andere oordoppen. Een nadeel is dat ze er het langst over doen om te koppelen als je ze uit het doosje haalt en voor deze prijs ook in zekere mate dat ze geen actieve ruisonderdrukking hebben: een enorm populaire functie op dit moment.

De Samsung Galaxy Buds+ zijn een goede tweede en voor sommigen vermoedelijk zelfs de beste keuze. Onder hen bevinden zich in potentie de Samsung Galaxy-smartphonebezitters, want de dopjes kunnen dan gebruikmaken van de stabielere bluetoothcodec van Samsung zelf. Bovendien gaat het koppelen erg snel en zie je een handig statusoverzichtje met de accupercentages, net als bij AirPods. De oordoppen klinken een stuk neutraler, maar ook wat killer dan de Jabra-oordoppen.

Toch zit er veel detail in het geluid en zijn de Galaxy Buds+ de beste dopjes voor de purist zonder te hoeven sleutelen aan de equalizer. Daarnaast hebben ze ondersteuning voor draadloos laden en hebben de oordoppen zelf de beste accuduur, blijkt ook uit onze eigen test. De aanraakvlakken zijn voor ons een minpunt, omdat onbedoeld aanraken snel gebeurt.

Ook kun je de acties die via de aanraakvlakken het volume regelen en schakelen naar de omgevingsgeluidmodus, niet tegelijk gebruiken en is het gebrek aan goede waterdichtheid een nadeel. De omgevingsgeluidmodus klinkt verder onnatuurlijk en windruis is ook meer aanwezig dan bij de Jabra Elite 75t. Wel filteren ze achtergrondgeluiden het beste weg tijdens gesprekken, bleek uit onze tests.

De Huawei FreeBuds 3i kunnen we het langst in onze oren houden zonder dat ze gaan irriteren bij het randje aan de onderkant van onze oorschelp. Dat zal voor meer mensen gelden. Ook zijn dit de enige dopjes in onze test met actieve noisecancelling. Dat is een flinke plus, zeker op dit prijspunt, en het werkt redelijk. Een meerwaarde is het zeker, hoewel de ruis van de oordopjes zelf wat irritant kan zijn in deze modus. Bij het luisteren naar muziek valt dat echter bijna niet op. De oordoppen klinken niet slecht, maar laten minder detail horen dan de andere en de bastonen worden wat slordig weergegeven. Voor deze prijs kunnen we echter redelijk tevreden zijn, zeker omdat ze tijdens het schrijven van deze round-up nog eens in prijs zijn gezakt.

Helaas worden deze dopjes geplaagd door enorme windruis in de modus waarin omgevingsgeluid wordt versterkt. Daardoor wordt deze modus wat ons betreft onbruikbaar tijdens het buiten sporten of fietsen. Ook nadelig is dat volumecontrole niet mogelijk is via de aanraakvlakken op de oortjes en dat je in het algemeen vrijwel niets kunt instellen bij deze doppen; er is zelfs geen equalizer.

De accuduur van de dopjes zelf is ook benedenmaats, waardoor je ze na een paar uurtjes luisteren weer in het laaddoosje moet stoppen. Ook kun je ze maar met één apparaat tegelijk verbinden. Je levert dus al met al best veel in ten opzichte van alleen al de oordoppen hierboven. Alsnog is het prima te verdedigen om deze oordoppen te kiezen als je actieve noisecancelling belangrijk vindt en geen pietlut bent wat geluidskwaliteit betreft. We hebben zeker ook slechtere oordoppen in onze oren gehad. Toch is ons advies voor de meesten: geef een paar tientjes extra uit.

Reacties (265)

265
261
98
7
0
25
Wijzig sortering
Deze dingen zijn absurd duur. Bovendien zijn sommige van jullie vorige reviews al 2 jaar oud. Er zijn in die tijd veel nieuwe en goedkope modellen uitgekomen.

Voor een grote verzameling goede reviews ga je gewoon naar https://www.scarbir.com/.

En zoals door velen al is genoemd, kun je een heel behoorlijke QCY T5 krijgen voor slechts 25 euro. Wat maakt deze producten de prijs dan waard ten opzichte van een QCY T5? De goedkoopste is al 3x zo duur.
De QCY T5's zijn geweldig. Vooral het direct koppelen zodra je ze uit hun doosje haalt werkt geweldig. Enige wat ontbreekt is het kunnen koppelen aan meerdere devices tegelijk (zodat je zowel gesprekken op je mobiel als op je laptop tegelijk kunt ontvangen ermee).
Qua geluidskwaliteit ervaar ik geen verschil met aanzienlijk duurdere sportoortjes die ik heb gehad van Sony en JBL. Zal vast een verschil in zitten voor de audiofiel, maar ik hoor het niet. Ander voordeel van dit soort oortjes is dat ik er in de zomer gerust mee op een luchtbedje in het zwembad durf te liggen. Dat doe je toch minder snel met oortjes van ruim 100 euro.
Die oortjes van QCY hebben een goede sound, maar mijn ervaring is dat ze enorm ruisen bij geen geluid.
Een statisch geluid zeg maar
Heb de QCY T5 van ali, er is inderdaad veel ruis als er niks afspeelt. De touch bediening is ook wat vaag, maar qua gebruiks gemaks blijft het goed en is het de 20 euro waard.
Weet iemand toevallig of die EDIFIER TWS200 een goede is en heb je daar ervaring mee?
Mijn yoga lessen worden sinds kort opgenomen en ik heb een mobiele microfoon nodig.
Bedankt voor de link, deze prijscatagorie was precies diegene waarin ik zocht! De volledigheid van de reviews is zeer welkom.
Was inderdaad mooi geweest als ze inderdaad hetzelfde als Smartphone , Laptop guides hadden gedaan

0-25 euro
25-50 euro
50-100 euro
100+

Dat je enigzins kwaliteit mag verwachten voor boven de 80-160 euro lijkt me logisch ;) .
Dat is inderdaad een prima site. Ik had die T5, of andere van zijn aanraders als de Haylou GT1 Plus of de Bomaker Sifi ook in dit artikel verwacht. Qua geluid kunnen deze oordopjes goed meekomen met de gevestigde merken, en in het verleden was Tweakers erg tevreden over de QCY QY19. Gemiste kans dus wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 22 juli 2024 19:41]

ik heb recentelijk de bomaker sifi gekocht in principe fantastische oortjes maar voor de rest eigenlijk nergens meer te verkrijgen de bomaker sifi 2 wel maar die is dan ook weer een stuk minder
Ja, die Sifi1 klinkt o.a. wat doffer lees ik. Dat is wel een nadeel met die Chinese oordopjes, tegen de tijd dat mensen door hebben dat een bepaald model goed is is de opvolger er al weer... Ben zelf op dit moment aan het wachten op de QCY T5S, de opvolger van... juist. :)
Uitstekende tip! Heb ze net besteld via Bol :)
Wat ik jammer vind is dat alle gereviewde oordoppen uit China komen. Ik heb gezocht maar kon geen enkel niet Chinees bedrijf vinden. Ik snap dat Chinese bedrijven voor een lagere prijs hogere kwaliteit kunnen leveren. Maar voor mij persoonlijk heb ik er wel extra geld voorover om westerse (liefst Europese) apparatuur te kopen.

Het doet verder niks af aan de site Scarbir, maar ik vind het belangrijk dat mensen realiseren waar hun gekochte producten vandaan komen. Ik zou graag een guide zien met "The best European made Earphones".
Maar die "The best European made Earphones" zijn natuurlijk voor 90% niet "The best European made Earphones". Het zijn "The best European made Earphones" stickered in Europe, made in China.

Een groot deel van de tijd zelfs gemaakt door dezelfde goedkope handjes die ook de QCY's van deze wereld in elkaar draaien. Alleen zit er in dit geval nog een dikke CEO van Sony/JBL Harman/Jabra tussen, een groothandelaar, een retailer/webshop. Al die tussenpartijen moeten ook eten dus kost het product meer.

Ik zou het zelf bijvoorbeeld eens mooi vinden als daar eens wat over onderzocht wordt en een paar toffe artikelen/reportages gemaakt worden. In China doen ze er gewoon allemaal niet al te moeilijk over. Zodra je meer dan 5k van hetzelfde product besteld wat precies lijkt op een Sony product mag je er in veel gevallen nog je eigen naam op laten drukken ook. Heb je zomaar hele vette: Haarballetje headphones (Wie wil die nou niet!)
Naar aanleiding van deze reactie de QCY T5 gekocht, dik tevreden. Prijs/kwaliteitverhouding is super!
De enige reden voor mij om de buds+ te kopen is de accuduur. Ik weet dat je met die doosjes tot 25 uur muziek kunt luisteren, maar ik wil gewoon buds die iets van 10 uur meegaan.
Het is erg jammer dat er niets wordt gezegd over de milieu impact van dit soort BT oortjes. Vice schreef er een lang artikel over waarin uitgelegd wordt dat deze dingen ten eerste heel beperkte levensduur hebben (meestal na een jaar of 2 amper bruikbaar door het teruglopen van de batterij) en ten tweede, niet recyclebaar zijn. Zoals ook in dit artikel van iculture te lezen is, heeft Apple dit ook toegegeven en is de enige juiste manier om deze dingen te recyclen, ze terug te brengen/sturen naar Apple, omdat reguliere recyclebedrijven niet de kennis en tools hebben om het te doen. Bovendien kost het recyclen enorm veel geld (dus wat mij betreft terecht dat Apple hier de kosten van draagt).

Een groot probleem is dus dat veel gebruikers deze dingen niet juist recyclen, dus niet naar Apple sturen (kost moeite en eventueel geld), maar bij de normale oude elektronica recyclen of, erger nog, bij het restafval.

Het lijkt erop dat Apple hier zijn verantwoordelijkheid neemt, maar ik vraag me af of dat voor andere fabrikanten ook geldt. Volgens mij is het nog geen enkele fabrikant gelukt om zo'n product te maken wat repareerbaar of recyclebaar is en daar zou ik meer informatie over willen bij zo'n vergelijking. Dus wat gebeurt er met die dingen als de batterij dood is (recyclet de fabrikant, regulier recyclebaar, repareerbaar, anders...)? Wat is de levensduur überhaupt?

Wat mij betreft zouden deze dingen nooit aanbevolen moeten worden zolang deze zaken niet goed in orde zijn.
als je iemand bent die echt om het milieu geeft dan koop je ook dit soort oordoppen niet. zelf vind ik het zonde om iets te kopen waarvan je weet dat na 2 jaar de accu zo slecht is dat ze de prullenbak in kunnen. gebruik daarom ouderwets bedrade. (doen het al 4 jaar goed)
Dat doe ik ook niet. Maar des te belangrijker dat mensen erover geïnformeerd worden. Ik zat zelf eerst te denken over aankoop van dit soort dingen totdat ik het artikel van Vice las. Ik had het wellicht zelf moeten bedenken, maar ik had het me tot dat moment niet gerealiseerd. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de milieuproblemen rondom deze dingen, hoe meer mensen de afweging voor zichzelf kunnen maken en hoe meer mensen eenzelfde keuze zullen maken
Anoniem: 511810 @HADES20019 juli 2020 15:07
Tja, waar steek je het stekkertje in?
Deze dingen gaan bij mij al langer mee dan bedrade koptelefoontjes. Die gaan me om de haverklap kapot.
Ik heb jaren met bedrade gewerkt. Altijd tevreden over de kwaliteit en functionaliteit. En toen kwam de iPhone 7 plus en de nieuwe job waarbij ik uren moest bellen en navigeren. De iPhone moest dus opgeladen worden waardoor de poort niet meer vrij was voor bedrade oortjes.

Ik ben begonnen met een ‘ali’ setje van 11 euro. Veel funcionaliteit voor de prijs. Klank was wel ok. Maar dan begon het: na enkele weken deed het ene oortje soms moeilijk. Van zodra ik beweeg valt de verbinding soms weg. Zit er een object tussen de oortjes en de iPhone, dan valt de verbinding soms weg (dikke jas, motorhelm ... ). Rijd ik sneller dan 50 km/h in de auto, dan werken ze niet meer. De case laadt maar tot 68% op na 4 weken gebruik ...

Gezien ik ze professioneel nodig heb ben ik dan naar de winkel gestapt en de beste/duurste OEM Apple gevraagd. De Airpods Pro meegenomen naar huis a rato van 260 euro. Alles werkt perfect, maar helaas geen mogelijkheid om het keiharde volume te wijzigen tijdens het bellen. Dat is toch wel een gemis voor OEM premium oortjes van die prijs. Ook een Whatsappje die binnenkomt is een enorme harde ping in de oren. Dat vind ik wel jammer.

[Reactie gewijzigd door mrb85 op 22 juli 2024 19:41]

Ik voorspel vast de toekomst voor je:
- de enige manier waarop er ooit iets verandert is als er gewoon een wettelijk verkoopverbod komt
- waar 75% van de wereld geen last van heeft want die voeren zo'n wet toch niet in
- fabrikanten zullen de recyclebare versie 2-3 keer zo duur maken om te stangen
- consumenten hebben schijt aan het milieu en bestellen de goedkope versie op amazon/alibaba
- de enige stap die dan effect heeft is harde wetgeving zoals een handelsverbod in de EU voor grote partijen zoals Apple/Samsung/Sony
- als het ooit zover komt start de lobbymolen, wat vele malen goedkoper is voor die partijen dan voldoen aan de wetgeving
- niks bereikt
Dank voor de voorspelling. Dat doet er echter niets aan af dat ik er wel over geïnformeerd zou willen worden.
Dit is wel heel cynisch. Vooruitgang op humanitair en ecologisch vlak is vaak een processie van Echternach, maar er zijn in het verleden wel degelijk processen in gang gezet die bvb. het welzijn van werknemers en consumenten hebben verbeterd, ten koste van de winsten voor grote bedrijven.
Ik vrees dat je belijk hebt. Geld zal altijd belangrijker zijn. Kijk maar naar alle ontwikkelingen rondom China. 😢
Anoniem: 511810 @twiFight9 juli 2020 15:07
Dan nog maar een voorspelling:
Als we als consumenten echt deze kant op willen gaan (volgens de wetgever that is) komen we in een services only maatschappy terecht, waar business modellen zoals die van Apple gemeengoed worden; je kunt alleen nog maar iets 'leasen'en hebt per definitie geen rechten meer om iets aan te passen/repareren/naar egen smaak in te richten.
De milieu impact wordt niet besproken in dit artikel omdat dit een vergelijkend warenonderzoek is. Dit artikel richt zich op zaken als kwaliteit van geluid, gebruiksgemak etc. etc.met een aantal producten in ene bepaald prijssegment. Alhoewel ik het wel eens ben dat er meer aandacht voor zou moeten zijn, gebeurd dit natuurlijk in geen enkele categorie waar producten behandeld worden met een accu.

Recyclen van elektronische apparatuur is sowieso in veel gevallen een vraag. Dan maar niks aanbevelen vanwege milieu aspecten is dan wel een erg grote vraag die je stelt. We leven nu eenmaal in een consumptie maatschappij. Allemaal geen tv, telefoon, auto of andere elektronica kopen is natuurlijk altijd veel beter voor het milieu.
Echter is er hier een groot verschil met de producten die jij noemt, aangezien die wél te recyclen zijn én er voor BT oordopjes alternatieven zijn (bedraad, of grotere BT hoofdtelefoon).

Edit: Bovendien weet ik oprecht niet of de ene fabrikant hier beter mee omgaat dan de ander. Als geen enkele andere fabrikant dan Apple aanbiedt om te recyclen, is dat voor mij een grote plus voor Apple.

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 22 juli 2024 19:41]

Bovendien kost het recyclen enorm veel geld (dus wat mij betreft terecht dat Apple hier de kosten van draagt doorberekent aan zijn klanten).
Klopt. Ook terecht.
Wat mij betreft zouden deze dingen nooit aanbevolen moeten worden zolang deze zaken niet goed in orde zijn.
Koop geen pc als het milieu je lief is.
Koop geen smartphone als het milieu je lief is
Koop geen plastic als het milieu je lief is...

Wat mij betreft weinig zinvol om dit soort discussies te voeren aangezien het niets over dit product zegt.
We hebben het wel over echt hele kleine batterijtjes in deze oordoppen. Een lr44 knoopcelbatterij is al groter en in menig bedraad apparaat zal je dit ook tegenkomen.
Hoor graag wat nou echt de milieu impact is.
In ear zou kloppen. Maar ik heb nu al ruim 12 jaar de Sony dr-bt50( 2 in bezit). Gebruik hem niet meer zoveel door het missen van noise cancelling. Maar hij werkt nog prima evenals de accu( gaat ongeveer 5 uur mee).

Mogelijk de andere merken gewoon slechte kwaliteit leveren. Maar deze koptelefoon toont dat het heel goed mogelijk is dat een koptelefoon lang mee kan gaan zonder snoer.

Hiervoor had ik eentje die bedraad was, die telkens defect gingen. Na aanschaf van deze, heb ik hem alleen vervangen om Bose cancelling
Met een grote draadloze hoofdtelefoon is ook een stuk minder mis. Die hebben veel grotere batterij dus blijft veel langer relatief goed werken. Bovendien zijn ze niet zo dichtgelijmd zoals de kleine inears die daardoor niet repareerbaar en zeer moeilijk recyclebaar.
Het is toch een heel klein product? Ik zie het probleem niet zo als deze niet gerecycled worden, is een paar gram aan plastic.
Het gaat niet om het plastic, maar met name om de batterij en dat schijnt wel degelijk een groot probleem te zijn. Bovendien gaat het niet om hoe groot het product is, maar hoeveel er in totaal van in het milieu terecht komt. Als iedereen iedere twee/drie jaar zo'n set weggooit, is dat een behoorlijke hoeveelheid "e-waste" (bij gebrek aan beter woord).
Als die batterij zo het probleem is, die oordopjes trek je zo uit elkaar en dan haal je het batterijtje eruit, ik weet dat niemand dit doet, maar het kost echt niet veel moeite, je komt er zo bij.
Lees het artikel zou ik zeggen, daar staat heel duidelijk in dat dat niet zo is. Die dingen zitten zo in elkaar gelijmd dat ze vrijwel niet uitelkaar te halen zijn zonder de batterij te beschadigen met alle risico's van dien (inclusief verwondingen). Zie hier de ifixit teardown, je zie meteen dat dit veeeel te veel kost om te recyclen en bijkomende risico's met zich meebrengt.
Ze deed het in 20 seconde met een mesje, leek me niet echt ingewikkeld moet ik zeggen.
Je kunt zien dat dat filmpje geknipt is toch? Als je de tekst leest zie je dat ze beschrijven er erg veel moeite mee te hebben. Ze schrijven onder andere:
Ripping out the glue plug reveals the end of a teensy weensy battery, with teensy weensy spot welds. Looks like we won't be replacing these any time soon (or recycling them, ever).
Wat ik wel een heel interessante vergelijking zou vinden is de echt goedkope draadloze oordoppen uit China zoals de QCY, MPOW, Edifier, Soundpeats, FIIL, Anker, etc vergeleken met de Samsung, Sony, JBL, Apple etc
scarbir.com ken je? 😊
Heb zelf nog de Airpods 1 de batterij is zo slecht geworden dat na 1 uur al het toontje van lage accu spanning komt.
Deze pods zijn nu 2 jaar oud ben benieuwd wat voor de bovenstaande gebruiks termijn geld..

Nu zit ik met airpods waar ik haast niets mee kan en nog perfect werken qua geluid en connecten, kunnen ze niet het oortje zo maken dat je het staafje kan lose draaien nieuwe accu erin en weer vast draaien...
Dit is ook een groot probleem van alle draadloze oortjes, de zeer kleine accu's gaan niet lang mee. Een nog groter probleem is dat ze niet recyclebaar zijn, ze mogen niet bij het grijs afval (wat waarschijnlijk het gros toch gewoon doet), maar zouden in de container moeten bij apparatuur ivm de accu die erin zit. Eigenlijk zou er op Europees niveau (of eigenlijk wereld niveau) geëist moeten worden dat de fabrikanten ze zelf kostenloos weer terugnemen voor recycling (dan zorgen ze er wel voor dat recyclen mogelijk wordt).

Kortom, milieu technisch gezien zijn deze dingen momenteel een ramp. Plus behoorlijk duur gezien je er over het algemeen slechts 2 jaar mee kan doen, en dus telkens nieuwe moet kopen (totdat je dit zat bent geworden).
Ik ben blij als ik er 2 jaar mee kan doen. Als ik bedrade oordopjes gebruik, zijn deze (bij mij) meestal na 6 maanden versleten door een kabelbreuk of iets dergelijks. Dus dat is 1 versus 4 apparaten die bij het afval terecht komen.
Grappig want ik heb nog oordopjes liggen die ik zeker 15 jaar heb gebruikt op de fiets naar werk en school. Ze waren toen best prijzig (vond ik) maar doordat er een stevige, vrij dikke kabel aan zit, zijn ze soort van onverwoestbaar.

Maar dat is natuurlijk geen vergelijken met elkaar. Dit is als een fiets met een auto vergelijken. Het brengt je beiden van A naar B maar dan houdt het ook wel een beetje op. Ik vind dat voor de prijs van bijvoorbeeld Airpods, je toch zeker mag verwachten dat ze 5 jaar mee gaan. Om één of andere rede zijn we massaal er van overtuigd dat elektronica een verwachte levensduur van 2 hooguit 3 jaar heeft. En als dan een product 5 jaar mee gaat noemen we het duurzaam.

Ik heb nog gefietst op de fiets van mijn opa. We hebben zelfs de magnetron van de oma van mijn vrouw bijna dagelijks in gebruik! Het hoeft echt niet, elektronica kan enorm oud worden maar wij flikkeren het massaal weg.
Helemaal eens met wat je zegt!

Toch wilde ik een kleine nuance aanbrengen in het verhaal: Er zijn natuurlijk ook wél redenen om wat vroeger van elektronica te wisselen. Een koelkast van nu is (of kan) véél energiezuiniger zijn dan een model van 25 jaar oud (dat nog steeds prima kan werken). Zo heb je in witgoed natuurlijk wel meer voorbeelden.

Voor consumenten elektronica is het altijd lastig inschatten. Veel apparaten zijn wel gewoon echt een stuk fragieler geworden dan vroeger. Deels omdat fabrikanten dat bewust doen, maar er zijn ook producten die gewoon complexer zijn geworden.
Daarnaast heb je ook te maken met het verouderen of out-of-date raken van producten. Computers worden langzamer, telefoons worden niet meer ondersteund (Windows Phone waarbij steeds minder apps werkten, ondanks dat de telefoons zelf nog prima waren).

Al koopt mijns inziens 80% van de consument spullen die veel meer kunnen (en dus kosten) dan dat de betreffende consument nodig heeft. Het is niet alsof de gemiddelde consument de nieuwste Samsungs of iPhones nodig heeft.
Zeker! Ik heb ook nog een Microsoft Lumia in de la liggen waar ik bar weinig meer mee kan omdat de MS heeft bedacht ermee te stoppen en geen alternatief OS erop toe te laten. (Ooit een poging ondernomen om Android erop te zetten, maar dat lukt niet) Ik weet ook dat onze eerste koelkast veel meer stroom verbruikte dan die we nu hebben, maar nu hebben we wel weer groene stroom dus vraag ik me af of het onderaan de streep wel zo groen is.

Computers en in mindere mate laptops zijn nog best weer wat vlotter te krijgen door wat extra geheugen erin te stoppen en een SSD'tje. Ik werk nu op een 11 jaar oude laptop die dus is voorzien van een SSD en op de accu na doet hij het perfect. Ik ben echt geen krent of super duurzaam, maar ik hou wel van zo lang mogelijk met mij spulletjes te doen.

Nu moet iedereen het lekker zelf weten natuurlijk. Ik heb een collega die ook altijd de nieuwste en meteen duurste Apple dingetjes wil hebben. Zijn hobby, zijn feestje, maar ik maak andere keuzes.
Apple wil helemaal niet de je eenvoudig Aipods batterijen kunt vervangen. Diezelfde lijn is al jaren merkbaar, kijk naar USB, Firewire.

Het model zit in het kunnen veranderen van kabels waarmee apparatuur werkt. Wil je een prima werkende Macbook toekomst bestendig maken koop dan alvast een reserve HD en ook een USB HD die met je bestaande apparatuur werkt. Je komt dan vanzelf op een driesprong als je dit achterwege laat. Op dit moment van schrijven is het interessant om de Thunderbolt ontwikkeling te volgen. Als dat niet goed land dan komt er een apparatuur aanbod die snel zal verouderen. Dit is uiteindelijk ook tegen het zere been van toeleveranciers van ‘devices’ want ze hebben rekening gehouden met meerjarige investeringen.

Hetzelfde geld natuurlijk ook voor een ander platform, alhoewel ze er zijn die duurzamer met spullen omgaan.

Dit “spekkopende” verdien model is terug te voeren naar de huidige verkoop-techniek van Apple Airpods.

edit: resume

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 22 juli 2024 19:41]

Ik zit nu met een Sennheiser HD570 op mijn hoofd, gekocht in het guldentijdperk toen ik nog een puber was :) Anderhalf jaar geleden nieuwe oorkussens op gedaan. Geen afhankelijkheid van accu's, die korten de levensduur van een apparaat flink in omdat ze vaak, zo niet meestal, niet zomaar te vervangen zijn. Ook geen afhankelijkheid van bluetooth audiocodecs. Gewone bluetooth koptelefoons hebben hebben vaak wel de optie voor een kabel maar als je mindset een is van draadloos dan zul je hem sneller weg doen omdat de draadloze techniek en/of de accu op een gegeven moment niet meer (goed) bruikbaar is. Ik heb bewust gekozen voor een kabel, ook met mijn veel nieuwere B&O H6 mk2 (gesloten, itt de Sennheiser).

Goede bouwkwaliteit en een focus op geluidskwaliteit, kan geen NC koptelefoon tegenop, mooie bijkomstigheid. Al zijn er zeker situaties waarin NC erg handig is.
Zo werkt het niet helemaal... De oortjes worden heel anders verwerkt dan de Airpods, vanwege de batterij. Het feit dat niet iedereen deze bij het grofvuil plaatst, maakt het nog erger. Ik denk dat je minder vervuiling maakt als je 4 sets bedrade oortjes gebruikt, dan 1 set Airpods.
Als je een hoofdtelefoon voor 100+ euro gaat kopen dan zou ik je adviseren er een te kiezen waarbij de kabel te vervangen is.

Volgens mij is dat bij betere bedrade hoofdtelefoons bijna altijd het geval.

Oortjes is lastiger denk ik, maar misschien zijn die er ook wel?

Edit: Google leert me dat die er inderdaad wel zijn in de hogere prijscategorie

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 19:41]

Valt mee, ikzelf heb een setje Shure SE215 á ~€90 en een setje KZ ZSX (ChiFi spul) van ongeveer €50. Beide hebben afneembare kabels. Ook Tin HiFi (voormalig Tin Audio) is het bekijken waard. De veelgeprezen T2 koop je al vanaf ~€40, en deze gebruiken zelfs de zelfde MMCX aansluiting als de Shures.

Het prachtige aan dit systeem is inderdaad dat je je kabel kan vervangen wanneer deze breekt, of zelfs een MMCX > USB-C kabel kan kopen wanneer je telefoon geen 3.5mm jack heeft.
Wat je echter óók kan doen, is een kabel kopen welke enkel tussen beide dopjes door loopt, met daarin een Bluetooth ontvanger en een accu, zoals bijvoorbeeld de Shure BT2, of bijvoorbeeld zoiets:
https://nl.aliexpress.com...8148356.13.63263c1cVrgwkP

Mócht je accu dan overlijden, koop je een nieuwe kabel/Bluetooth ontvanger van €15 tot 60,- en hoef je de earbuds zelf niet onnodig weg te gooien :)

[Reactie gewijzigd door Fero op 22 juli 2024 19:41]

Ik heb zelf een bluetoothontvanger van Shure besteld (RMCE-BT2) via de webshop voor €58.03. Ik had de SE215 namelijk al liggen. De kabeltjes lijken misschien wat log, maar dat valt in de praktijk wel mee. Daarnaast is de kwaliteit uitstekend, met ondersteuning voor traditionele codecs (SBC/AAC), maar ook voor Qualcomm aptX & HD, en Bluetooth 5.0. https://www.shure.com/nl-NL/producten/accessoires/rmce-bt2

Deze oplossing is vooral voordelig voor muzikanten die vaak toch al in-ears van Shure hebben, en is ook handig omdat het modulair is, zoals @Vizzie hierboven ook al aangeeft. Je kunt de oortjes aan iedere kant en de kabel apart bestellen.

Mocht je de combinatie willen bestellen van SE215 & RMCE-BT2 dan ben je hetzelfde kwijt als voor eentje met kabel maar daar kwam ik pas achter toen ik de SE215 al met kabel gekocht had. https://www.shure.com/nl-NL/producten/earphones/se215

Edit: Even wat verduidelijkingen aangebracht.

[Reactie gewijzigd door mafvisje op 22 juli 2024 19:41]

bedrade hebben geen:
- batterij
- extra electronica en antennas

het is dus zo simpel als luidspreker + wat plastiek case.

1x bedrage gaat ook heeel lang mee.
Er zit ook wel een kwaliteitsverschil in, als je het zelfde geld wat je voor airpods uit zou geven voor bedraden koptelefoons is de kwaliteit en stevigheid een stuk groter.

Ik heb Akg earphone, nog een oude sony neckband (ideaal voor hardlopen) en een sennheiser voor gamen, de jongste is 2 jaar oud en de rest tussen de 6 en 10 jaar.
Ik heb ooit oortjes gekocht met een sterke draad, deze:
http://recommendheadphone...cx-685-adidas-headphones/
Hier doe ik al sinds 2014 mee en gebruik ze vaak. Nou zijn deze bedoeld om mee te sporten, maar ik gebruik ze ook op andere momenten.
Hopelijk worden er nog dergelijke oortjes gemaakt, de sterke draad is erg fijn.

edit: ahh, ze worden nog gemaakt, rugged earphones. :)
https://www.catphones.com...e-urban-rugged-earphones/

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 22 juli 2024 19:41]

Meer dan 10 jaar geleden een redelijk goede in-ear Sennheiser dopjes gekocht voor 170euro en ziet er nog nieuw uit. Ben ook redelijk ruig mee omgegaan en geen enkele kras erop, maar het is dan ook letterlijk van kevlar materiaal gemaakt :P
Heh gek, mijn draadloze koptelefoon, niet oortjes dus, gaat al 6 jaar mee. Werkt nog perfect, accuduur is nog goed.
Ligt misschien ook een beetje aan het gebruik, en een koptelefoon zal een iets grotere batterij hebben dan de een oortje.
Ik ben toch ook wel benieuwd heb nu de Air Pods Pro bijna een jaar al weer(had ze direct besteld), ik ergerde me mateloos aan de Bose Sport wirerless free ofzo, normaal prima te spreken over Bose. maar ze waren voor draadloze oortjes toch te zwaar/ groot om in je oren te blijven zitten goed(En dan nog eens windruis echt irritant).

Ik ben benieuwd hoe lang me airpods pro het uithouden, gebruik ze dagelijks een uurtje totaal na het werk.
En dan nog keertje hardlopen 1 a 2 keer in de week, maar oortjes met draadje zou echt niet meer willen.
Ik weet niet hoe jij met je headset bedrading om gaat (vrolijk rondjes slingeren tijdens een gesprek oid), of dat het is dat ze van zeer goedkope kwaliteit zijn. Ik doe echt jaren met oortjes met draad, inmiddels ook een stapel van liggen gezien ze minder snel slijten dan de smartphone waar je ze bij krijgt.
Waarschijnlijk veel fietsen of iets anders actiefs doen. Voordat ik over ging op draadloos versleet ik ook meerdere setjes per jaar door kabelbreuk.

In de zomer zonder jas en dan dagelijks meer dan een uur fietsen terwijl je telefoon in je broekzak zit met een 3,5mmm jack eraan? Goedkope of dure doppen, allemaal houden ze dat niet lag vol.
Lifehack: open een balpen en plaats het veertje dat erin zit op de plek waar het draadje de audiojack in gaat. Hier een voorbeeld met een oplaadkabel.

Naast dat is het natuurlijk een design-flaw die je zelf niet zou moeten oplossen. Andere tip is om te kijken naar oordoppen met bijvoorbeeld een kevlarkabel.
Apple heeft een gratis Recycle programma.
Je kunt gratis je 160 euro kostende 2 jaar oude oortjes terug geven heel fijn. Als men nu gewoon batterij vervangbaar maakt gaan ze 5-6 jaar mee.
Ik heb wel eens een teardown gezien van die Airpods en daar is gewoon écht geen eer aan te behalen maar als je zit hoe het van binnen volgepropt zit, snap ik het wel.

Die accu vervangbaar maken, is echt nog niet zo simpel.

[Reactie gewijzigd door 1nsane op 22 juli 2024 19:41]

Is zeker te doen. Bij Galaxy Buds kan het ook zijn Varta CP123.5 batterijen.
Deze: https://products.varta-mi...data_sheets/DS63125_3.pdf

Accu zit in het staafje als ze dat deel van metaal maken en schroefdopje, in de style van Apple trackpad.
Ze willen het uiteraard niet, Apple wil dat je gewoon elke 1,5 jaar nieuwe koopt.
Ben ik met je eens hoor maar het zit hem ook in het fysieke ontwerp van Airpods vs. Galaxy earbuds.

In de Airpods is gewoonweg geen ruimte voor die accu’s, in feite zijn Airpods gewoon ietsjes dikkere oordopjes t.o.v. de bedrade versies. Dat is een designkeuze. Samsung heeft zichzelf wat meer de vrije hand gegeven om een functioneler product te maken.
Ja, de duurzame wassen neus van Apple.
Vind het altijd zo typisch dat ze tijdens iedere presentatie zo hameren op duurzaamheid maar tegelijkertijd niets repareerbaar maken
Verplicht riedeltje zodat de Apple fans met een gerust hart weer een berg nieuwe troep kunnen aanschaffen. Brood en spelen.
Het is een wisselwerking tussen wat de producent maakt en wat de consument ermee doet.

Apple had een 3 keer zo grote batterij in de AirPods kunnen stoppen, dan gingen ze waarschijnlijk 6-7 jaar mee, ipv de 2 jaar die ik mensen hier zie noemen.

Maar als een significante hoeveelheid kopers ze dan alsnog na 2 jaar afdanken zit je netto met veel meer vervuiling, niet minder.
Wellicht omdat ze berekend hebben dat recyclen beter is dan repareren? Ik weet het ook niet, maar tot we cijfers hebben kunnen we daar natuurlijk weinig over zeggen. Maar ik kan me wel voorstellen dat een Apple batterij onder betere omstandigheden en regels wordt gemaakt en gecontroleerd dan de AliExpress namaak. De vraag is dan dus ook wat je als bedrijf wilt stimuleren?

Begrijp me niet verkeerd, ik wil ook graag alles kunnen repareren en ik vermoed dat Apple liever nieuwe producten verkoopt dan ze repareert, maar het kan bijna niet anders dan dat ze ook ooit de rekensom hebben gemaakt op wat beter is voor milieu en fabrieksmedewerkers. Ik zou als fabrieksmedewerker denk ik liever werken aan originele Apple producten dan obscure namaak onderdelen...

Dus Ja, misschien is de impact van kunnen recyclen en het terug stoppen van onderdelen en materialen in je processen (circularity) groter dan van alle rompslomp die komt kijken bij reparatie. Als dat zo is vind ik wel dat ze dat een keer duidelijk dienen te presenteren met cijfers.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 19:41]

Een iPhone recyclen is beter dan officiële apple onderdelen aanbieden zodat dingen gerepareerd kunnen worden? Het reparateurs door het ontwerp onnodig moeilijk maken om te repareren is beter voor het milieu dan dat niet doen?

Sorry, maar het gaat hier gewoon om heel hard roepen "oh kijk hoe groen wij zijn" en tegelijkertijd dingen zo snel mogelijk obsolete maken om meer te verkopen.
Nou, wel wanneer de vervangen accu niet terug komt bij Apple bijvoorbeeld. En zelfs wanneer die terug gestuurd wordt is het nog de vraag wat beter is. Wanneer een reparateur 3 keer een iPhone moet repareren waardoor er dus 3 keer onderdelen heen en terug gestuurd moeten worden ben je wellicht slechter bezig voor het milieu dan de 1e keer de iPhone helemaal vervangen. Ik bedoel dit hier enkel over wat groener is, niet wat beter is voor de consument zijn portemonnee.

Nogmaals: ik weet het ook niet en ik ben ook helemaal voor het zelf kunnen repareren! We zitten nou eenmaal hier op tweakers. Maar zonder de cijfers weten wij het ook gewoon niet en kun je nooit zo stellig zeggen dat dat is wat Apple doet. Nu zou je kunnen zeggen: "als het zo was zou Apple die cijfers wel laten zien". Dat is wellicht waar en dat voedt dan alleen maar jouw vermoeden voor jouw stelling. Maar zeker weten doen we het nooit.

Mocht jij gelijk hebben, en die kans is zeker aannemelijk, dan is het laakbaar wat Apple doet. Maar zonder cijfers en kijk in de keuken van Apple blijft het gissen. Was er nu maar eens een mooie tech redactie met slimme journalisten die dit uit kon zoeken.....

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 19:41]

en tegelijkertijd dingen zo snel mogelijk obsolete maken
Dit gaat dan ook niet op. Bij Apple niet, maar eigenlijk bij bijna geen een elektronica-fabrikant meer.

De accu's van het soort oordoppen in de test en dus ook de airpods, zijn zo klein dat ze snel degraderen, dat klopt, maar het feit dat geen enkel merk ze verwisselbaar maakt wijst er volgens mij op dat dat nog niet zo makkelijk is.
Ik had het ook niet specifiek over deze producten, meer over het schijnheilige stukje duurzaamheid dat ze in hun presentaties proppen. Met draadloze oordopjes kan ik het me heel goed voorstellen.
Dit geloof je toch zelf niet he? Recyclen beter voor het millieu dan repareren?

En zeker dat Apple die rekensom gemaakt heeft, maar de rekensom die ze vooral gemaakt hebben is hoe ze het meeste geld kunnen verdienen. En dat is door reparatie onmogelijk te maken en mensen vooral nieuw te laten kopen. Zoek anders even op de video's van Louis Rossmann, misschien is dat verhelderend. https://www.youtube.com/user/rossmanngroup
Ik ken de video's van Louis Rossmann. Ook hij heeft natuurlijk een 'kleine' bias. Nogmaals, zonder cijfers is dit gewoon nooit zo stellig te zeggen.

En ja, er zijn genoeg voorbeelden waarbij circulair beter is dan repair. Ik denk dat je je ook even moet verdiepen in circularity voordat je ze stellig redeneert. Soms is het beter om op grote schaal circulair te zijn dan om op individueel niveau repair aan te bieden. Zeker met de nieuwe SE kun je best oude 7 en 8 modellen weer terug in de chain voeren. Nogmaals, ik weet het niet hoe het bij Apple zit, er zijn er maar weinig die bij Apple in de keuken mogen kijken. Mijn punt is alleen maar dat jij en ook @TweakingRens het ook niet weten, hoe stellig jullie ook je willen uiten, zonder cijfers weten jullie het ook niet.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 19:41]

Anoniem: 511810 @cmegens9 juli 2020 15:13
Geloof je dat nu echt zelf?
Ik heb ook een iPhone maar ga mezelf echt niet wijsmaken dat dat beter is voor het milieu omdat Apple zo verschrikkelijk nadenkt over het productieproces. Wake up man.
Je kunt de batterijen laten vervangen door Apple... Voor €55 per stuk.
Ja per oortje en doosje nog 55 euro en kun je beter nieuwe kopen dan zit je al op 165 euro.
Volgens mij krijg je ook gewoon nieuw oortje als ze vervangen die accu niet.
Er zijn hier al systemen voor, zo hebben de meeste elektronica zaken en bouwmarkten een we cycle bak staan waar je elektronica in kan deponeren. Als je iets besteld bij een webshop, bijvoorbeeld oortjes, dan is die webshop verplicht om jou de optie te bieden het oude apparaat mee retour te nemen. En dat oude apparaat wordt dan natuurlijk aangeboden voor recycling.

https://www.rvo.nl/onderw.../elektronische-apparatuur
Dat is jammer om te horen. Ik ben al een tijdje op zoek naar draadloze in-ears, en de Jabra Elite 75t lijken me een goede keus, maar als ook daar de batterij na een jaar of twee zóveel minder gaat zijn dan is het niet eens de moeite waard..
Dat is jammer om te horen. Ik ben al een tijdje op zoek naar draadloze in-ears, en de Jabra Elite 75t lijken me een goede keus, maar als ook daar de batterij na een jaar of twee zóveel minder gaat zijn dan is het niet eens de moeite waard..
Ik heb de [1]Jabra Elite 45e nu ruim twee jaar. Durf niet te zeggen hoe lang de accu precies mee gaat, maar gedurende de dag meerdere lange meetings.

Groot voordeel van draadloos is dat je tegelijk verbonden bent met laptop en telefoon.

(Ik heb ook nog een Jabra Halo 2 over-the-ear headset van bijna 9(!) jaar oud die het ook nog anderhalf uur volhoudt).

1.https://www.jabra.com/bluetooth-headsets/jabra-elite-45e
Ga er maar van uit dat alle batterijen degraderen, dus ook die in Jabra apparaten. Aangezien de batterijen klein zijn is de kans groot dat het degraderen sneller merkbaar is dan bijvoorbeeld op een mobiele telefoon. Ik ben best wel bereid om veel geld uit te geven aan goede audio, maar dan wil ik wel dat de levensverwachting erg lang is. Omdat de levensduur van music pods waarschijnlijk kort is heb ik een grens gesteld van €75,- en dan is er nog best veel goeds te vinden.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 22 juli 2024 19:41]

Ja, precies. Ik heb een Sennheiser PXC-550 headset dat ik dagelijks gebruik (over USB op mijn PC, Bluetooth op mijn laptop tijdens meetings), en hier merk ik al dat de batterij niet zo lang meegaat als die ooit deed (wanneer ik vergeet 'm terug in te steken na een meeting). Het grote voordeel hieraan is dat zelfs wanneer de batterij zo goed als vergaan is, hij wel nog gewoon via USB gaat werken, en zelfs via een 3.5mm audio kabel een goede ervaring biedt met ANC uit (dus ook zonder batterij).

Ik vind €150-€160 te duur voor oordopjes die ik puur tijdens meetings en op kantoor gebruik als die ook nog eens maar een jaar of twee bruikbaar zijn en daarna maar een paar uur meegaan.

[Reactie gewijzigd door Oon op 22 juli 2024 19:41]

"er vanuit gaan " en "waarschijnlijk" - hmm.

Ik heb in 2017 de Sony WF-1000X gekocht en die had ik begin dit jaar vervangen met de opvolger de WF-1000XM3. Op het moment van vervangen deden ze rustig net aan 3 uurtjes. t.o.z de originele batterij leven van 3,5 uur (deze hadden op launch nooit fantastishe batterijleven t.o.z de Apple earpods destijds van 24hr maar voor commutes prima) - dit vind ik anders een vrij acceptabele degredatie over 3 jaar gezien. Ik heb ze aan mijn vader gegeven, die ze nu voor zijn commute gebruikt en tot op heden geen klagen dat hij ooit zonder stroom zat.
Edit: voor degene die een 0 geeft, geef dan je reactie waarom je het hier niet mee eens bent want dit is geheel on topic en geen onzin
Een ramp? Ze zijn ook erg klein dus dat valt wel mee. Je oude koelkast is een veel grotere ramp.
Als je die aan de straat zet, is hij de volgende dag:

- weg —>kringloop

- ontdaan van de compressor en andere onderdelen die potentieel vervuilend zijn

Overigens hoef je zo’n ding niet aan de straat te zetten, we betalen er met z’n allen verwijderingsbijdrage voor dus als je een nieuwe koopt, moet in principe de oude gewoon meegenomen worden en correct worden afgevoerd.
Een nog groter probleem is dat ze niet recyclebaar zijn
Daar ben ik het volledig mee eens. Het zou zeker zou het mogelijk gemaakt moeten worden om de accu te vervangen. Dat mag gezien de complexiteit van het apparaat, best door de fabrikanten verplicht gemaakt worden om dit via officiële kanalen te doen. Maar wel tegen een normale prijs. (€60 is een schappelijke prijs als je kijkt naar de arbeidsuren).
Eigenlijk zou er op Europees niveau (of eigenlijk wereld niveau) geëist moeten worden dat de fabrikanten ze zelf kostenloos weer terugnemen voor recycling
op Europees Niveau is er al een "recyclingbijdrage", De verwijderingsbijdrage die er tot 2013 was werd eigenlijk nooit gebruikt en is daarom afgeschaft. (De beschikbare pot hiervoor heeft na 7 jaar nog steeds miljoenen in reserves)
Ik had hieronder al een hele reactie geschreven, maar inderdaad BT oortjes zijn een van de milieuonvriendelijkste stukken elektronica die er zijn. Apple recycled de Airpods iig nog op eigen kosten. Ik vraag me af hoe andere fabrikanten hiermee omgaan. Had het graag in de round-up meegenomen zien worden.
Wat is grijs afval?
Met grijs refereer ik naar de rest-afval kliko (afval wat niet gescheiden kan worden). Ik ging ervan uit dat dit algemeen bekend was.
Bron: GAD
Oh haha, nou hier in onze gemeente hebben we alleen maar bruine bakken, al zo lang ik me kan herinneren.

Ik ben oprecht verbaast dat iedere gemeente zelf zijn ding hierin doet :)
Welke vervuiling ? Hoeveel mensen hebben dit soort dingen en hoeveel van hen gooien ze regelmatig weg ???
Het is compleet verwaarloosbaar als je kijkt naar reguliere batterijen die worden weg gegooid bijvoorbeeld.
Die worden hopelijk bij klein chemisch afval afgeleverd.
Wat betreft de vraag hoeveel mensen 'dit soort dingen' hebben, in Nederland alleen al zeker honderdduizenden, als dat niet miljoenen zijn. Rond scholen lijkt het alsof er alleen nog maar draadloze oortjes gebruikt worden. Mijn oudste dochter gebruikt inmiddels al haar derde set.
Tevens op mijn werk zie ik veel collega's met dergelijke oortjes en klagen over de snelheid dat die accu's achteruit gaan (waarbij ik dan denk, ja duhu).
Mensen die batterijen gebruiken (AAA,AA, CRxxx, etc.) is vrijwel iedereen ... Klein chemisch afval ?? Ja zo hoort het maar velen gaan gewoon de kliko in en klaar.
Hoeveel mensen gooien earbuds weg ? En hoe vaak doen ze dat ?
Juist ja, is verwaarloosbaar. Er zijn veel grotere problemen.

De Cookie chantage banners zijn slechter voor het milieu als je kijkt hoeveel mensen er last van hebben en ze wegklikken. Druk dat eens uit in tijd (honderden miljoenen mensen die dat dagelijks tegen komen) en vertaal die tijd eens in computer kracht en vertaal dat eens naar energie die verkwist wordt.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 19:41]

Zou wel eens een leuke vote zijn, ik ben wel benieuwd hoeveel mensen ze netjes afvoeren en hoeveel er schijt aan hebben. Misschien inderdaad wel schokkend veel hoeveel mensen ze gewoon ongeoorloofd dumpen.Nooit bij stil gestaan, ik voer ze altijd netjes af, kleine moeite om ze in een bakje op te sparen en mee te nemen als ik weer eens naar de stort ga voor eea.
Dat roepen ze op Radio 538 inderdaad, naar mijn idee is dat misdadig om zo op de radio ongefundeerde dingen te roepen (dit heb ik zelf ook meerdere keren van verschillende DJ's/sitekicks gehoord). Luisteraars knopen dat soort opmerkingen in de oren en gaan daar vervolgens naar gedragen dat het allemaal niet uitmaakt. Onbegrijpelijk dat dit soort uitspraken nooit aangepakt worden. Maargoed, wij zullen de ellende die steeds groter wordt nog wel overleven, onze kinderen daarin tegen zullen het mogelijk wat minder leuk gaan krijgen met alle ellende die zich steeds meer opstapelt. Uiteindelijk werken ze er zelf ook aan mee, we kunnen het niet tegenhouden. Zelfs de regering loopt de boel te belazeren met die biomassa centrales waarbij ze weten dat het één grote bullshit is, maarja op papier was het oké.
Uiteindelijk draait alles om geld, macht en verborgen agenda's.
We weten inmiddels dat Biomassa bullshit is maar dat geld voor veel zaken zoals een miljoen windturbines in NL. Wind energie gaat nooit dat opleveren wat het gekost heeft en de zon schijnt ook niet altijd.
We hebben straks veel te veel pieken en dalen waarbij we een groot probleem hebben het op piek momenten te kunnen opslaan en het ook te kunnen leveren wanneer er vraag naar is.
Tenzij er een grote doorbraak komt in opslagtechniek is ook dat niet de toekomst.
Hoe de afval verwerking precies gaat weet ik niet maar ik geloof zeker dat het niet zo netjes gaat als dat ooit de bedoeling was en dat wij dingen doen die hier en daar zinloos zijn maar we moeten ook duizenden aan het werk houden.
Anoniem: 1322 @MrDayOff9 juli 2020 11:50
Bij Apple (dus airpods) kun je ze gewoon retour doen aan hun. Het is uiteraard beter om een koptelefoon te hebben die niet op batterijen werkt maar het recycle programma van Apple is 1 van hun verkoop argumenten. Het is wel jammer dat het milieuaspect niet in dit artikel is meegenomen.

Biedt Apple recycling aan?
Ja. Via Apple Trade In kun je elk Apple device laten recyclen bij de Apple Store. Dit geldt ook voor devices van merken die onderdeel zijn van Apple. We zorgen er daarna voor dat je device op een verantwoorde manier wordt gerecycled of hergebruikt. Voor sommige devices kun je ook een tegoed krijgen. Als je je batterijen en oude Apple producten naar een Apple Store brengt, zorgen wij dat die gratis en verantwoord worden gerecycled. Je kunt kleine producten en batterijen gewoon bij ons inleveren, zonder dat je daarbij nieuwe hoeft te kopen.

https://www.apple.com/nl/trade-in/

AirPods recyclingprogramma
Apple blijkt al sinds 2016 een recyclingprogramma te hebben voor AirPods. Het kost de recyclingbedrijven daarbij meer om het proces netjes uit te voeren, dan dat ze er aan onderdelen uit kunnen halen.

https://www.iculture.nl/n...recycling-wegwerpartikel/
Leuk stukje greenwashing. Apple is gewoon net als alle andere producenten en importeurs sinds 2012 bij wet verplicht een recycleprogramma op te zetten. Ze doen het dus gewoon omdat het moet, niets meer, niets minder.
Ze zijn verplicht het af te voeren, niet verplicht robots te maken die oude iphones netjes uit elkaar schroeft en afval-aluminium te verwerken in andere producten enzo.

Maar zelfs dan nog...dat "recyclen omdat het moet"...is dat minder goed voor het milieu dan "vrijwillig recyclen"?
Anoniem: 1322 @ShaiNe9 juli 2020 13:44
Greenwashing:
Greenwashing of groenwassen is het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema's omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan 'een likje verf' te zijn.

Wat Apple doet is natuurlijk een stuk meer dan dat. Het is 1 van hun verkoop argumenten. Zie ook deze reactie bovenaan.

En dan nog, waar lever ik die Huawei dingen in? Ik kan op hun site er niet eens iets over vinden (alleen een US nummer). Samsung redirect je gewoon door naar T-mobile voor een inruil programma.

Bij een Apple store nemen ze zelfs andere merken of batterijen aan. Die doen dus zeker wel meer dan het minimale.
Mjah, verkooppunten voor electronica zijn verplicht om oude producten ook weer in te nemen voor recyclen in de EU. Dit programma zijn ze dus ook gewoon verplicht om uit te voeren in de EU. Het enige verschil is dat Apple hier marketing voor doet terwijl veel andere verkopers het stil houden.
Waar heb je hem gekocht? Probeer het daar :)
Verkopende partijen zijn verantwoordelijk. Theoretisch ook (aliexpress etc.) verkopers die iets per pakket post naar de EU exporteren (maar good luck bij die partijen, die hebben meestal schijt aan de wet).
Anoniem: 1322 @svenk919 juli 2020 15:11
Het probleem is dat die partijen het vaak helemaal niet recyclen maar het dumpen in China. E-waste is het grootste probleem van afval dat wij produceren (70% van het het giftige afval wat wij dumpen is E-waste).

Ik hou er in ieder geval wel rekening mee als ik zaken aanschaf (en ook niet zomaar wat op Ali koop).
Die dopjes bevatten zo weinig plastic en de accu is zo klein, dat het milieu technisch een druppel op de gloeiende plaat is.
Wat een onzin dat dit weer met -1 weg gemodereerd wordt! Mensen, stop eens met mening modden!

Ik ben het ook niet eens met @trinax, maar zijn opmerking is niet off topic, trollerig of opruiend. De scores zijn er enkel om aan te geven hoe on topic een comment is.

On topic dan: de AirPods hebben een nieuwe product categorie gelanceerd, dus buiten de enorme hoeveelheid AirPods er worden geproduceerd dien je ook alle concurrenten zoals in deze review en namaak mee te nemen. Dan ga je het over echt enorme aantallen hebben. En zelfs als Apple ze helemaal ethisch correct en groen produceert en recycled hoef je dat van de concurrenten nog niet automatisch te verwachten. Een dergelijke nieuwe product categorie kan dan dus alsnog een grote impact hebben op mens en milieu.
AirPod 1-2 hier, beide begonnen met gesprekstijd van 5-6uur. Inmiddels beide na ongeveer 6mnd nog maar 2uur. Vind het zeker voor prijs, kwalitatief teleurgesteld. Audio en functioneel is super. Maar batterij ben ik zo teleurgesteld in dat een nieuwe airpod er zeker niet meer komt.
AirPods van 3 jaar oud, gebruik ze nu intensief met thuiswerken. 4 uur teams meetings aan een stuk is geen probleem.

Ik vermoed dat veel mensen de AirPods gebruiken van 100% naar 0%. Dat is inderdaad niet goed voor een batterij. Ik laad ze sowieso altijd op bij 20%, vaak eerder nog en dan wanneer ik kan niet tot 100%, maar eerder 90. Daarmee gaat de batterij dus al 3 jaar prima mee. Ik denk dat Apple hier ook wellicht nog slimmere batterij management toe kan passen.
Ik heb die van mij nu al een tijdje (air pod pro) en de accuduur is nog prima.

Ik let niet echt op wanneer ik ze oplaad (meestal wel voor ze zelf gaan zeuren om opgeladen te worden) en dat wil ik ook helemaal niet.

Als opladen bij 20% en maar tot 90% zo’n verschil in levensduur maakt dan moet Apple gewoon zorgen dat ze bij 20% aangeven dat ze opgeladen moeten worden en ze niet verder dan 90% op laten laden. Daar wil ik als gebruiker helemaal niet mee bezig zijn.
Vanaf iOS 14 wordt je gebruik geanalyseerd en laden de AirPods nog maar tot 80% op, en de resterende 20% wordt er dan pas bij gedaan vlak voordat je ze gaat gebruiken.
Dat is niet mijn ervaring, ik gebruik ze doorgaans de hele werkdag, en laad ze dan tussen de middag een half uur en uiteraard 's avonds op. Nu na 15 maanden voor de tweede generatie AirPods haal ik nog steeds 4,5 a 5 uur afhankelijk van wat ik ermee doe.

Twee uur lijkt me dan ook gewoon een defect, heb je al contact gehad met Apple hierover, want ik heb louter goede ervaringen met hun klantenservice, ik acht de kans geheel niet klein dat je met je twee uur na zes maanden (dat ze uiteraard ook zelf kunnen waarnemen) best in aanmerking komt voor een vervanging.
Ik heb de Air Pods pro nu sinds dag 1 dus ook al weer 3 kwart jaar, mijn batterij duur is volgens mij nog steeds niet verslechterd.
Kan niet waar zijn. Na zes maanden twee uur? Ga ermee naar Apple en je krijgt nieuwe. Tenzij je er rare fratsen mee hebt uitgehaald natuurlijk. Al zou ik niet weten wat voor fratsen dat kunnen zijn.
Voor accu denk je dan al snel aan oververhitting. In de zon laten liggen of zo.
Mwah dat valt denk ik wel mee. Vergis je niet hoe minuscuul die accuutjes zijn. De kans dat die ineens snel minder worden is gewoon groter, ongeacht hoe je er mee omgaat, al helpt het wel om ze niet elke keer helemaal leeg te trekken.
Ik heb zelf nu 2 jaar de Teufel move BT in ear en daar is gelukkig de accu nog wel goed van. Ik kan me voorstellen dat deze situatie heel onprettig is inderdaad.
Goeie reactie! Dit heb ik dan ook tegen op draadloos. Wat een verspilling van grondstoffen en wat berg afval maken we met elkaar. Daar moet absoluut meer regelgeving voor komen!
Ik heb ze al 4 jaar en ze doen het nog steeds! Ze zijn zelfs al een keer in de wasmachine geweest :)
Alles met een accu heeft een onverwachte levensduur. Soms heb je gewoon pech. Ik denk niet dat een kleine accu maar twee jaar mee gaat. Ik denk dat een accu een gemiddeld aantal oplaad-cycli meegaat.
Dat verschilt per accu/apparaat.

Ik ben onlangs overgestapt op de Apple Airpods pro en dat is wel heel prettig. Goede accu,goede casing, goede noise-cancelling en pass-through. Met de laatste updates van Win10 (1909) ook op je laptop goed te gebruiken. Ik heb in mijn tests ook de 75t getest, de Xiaomi's en de Apple's vond ik gewoon het fijnst in gebruik.De laatste millimeter in geluidskwaliteit is voor mij onbelangrijk maar daar blinken ze ook wel in uit.

Als je een goedkope goede set wilt hebben dan is de Sony WI-C310 ook een hele goede set. Ik vind het draadje om je nek zelf niet prettig maar ze hebben goede kwaliteit, hoog draagcomfort, goed geluid en werken uitstekend. Deze zijn goedkoop en werken goed, hebben alleen geen casing.
Plantronics BackBeat Fit 3 jaar geleden gekocht, batterij gaat nog zo'n 6 uur mee.
Claim Consumenten-recht, 2 jaar is geen ‘redelijk’ termijn. Dus terug gaan naar de verkoper en die regelt de rest met Apple. :)
Ik zie de meerwaarde niet ten opzichte van iets als de QCY T5's. Na twee jaar is het toch klaar met de accu's en kan je nieuwe kopen. Ben blij dat ik er maar zo'n 25 euro aan heb uitgegeven.
QCY is idd schitterend voor wat je maar betaald. Kunnen veel anderen van leren...
Prijs kwaliteit zijn die units inderdaad niet te vergelijken met de 'Europese' concurrentie. Het geluid is zeker prima, maar niet hifi. Jammer dat je daarvoor dan gelijk 10x zoveel kwijt bent met een Sony of Sennheiser
The call quality of the QCY T5 is good as well, as long as you stay indoors. The excellent microphone makes you come through loud and clear on the other end of the line. It's doable to have a long phone call without any problems in connection or speech quality. In more crowded office spaces, some noises may slip in your conversation and it's better to seek a quiet area. Outside, wind noise comes through and there can be tiny crackles and beeps in the line.
bron

Ik vind de belkwaliteit van een hoop bluetooth oordoppen echt bedroevend.
Ik ben zeer tevreden over de QCY T5. Bellen gaat prima, en het geluid als je een muziekje luistert is boven verwachting goed. Over de duurzaamheid kan ik nog weinig zeggen, heb ze pas enkele weken.
Een uitgebreide review kan je hier vinden: https://aartjan.nl/blog/qcy-t5-review/

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 juli 2024 19:41]

Heb de QCY T5 ook gekocht voor mijn dochter, ga nog een setje bestellen voor mijn andere dochter die wil ze ook. Verder nog van Edifier de X3 voor mijzelf en de TWS1 voor mijn vriendin gekocht. Voor het geld zijn dit allemaal goede keuzes.
Heb ze vergeleken en ik vind het heel persoonlijk, Persoonlijk vond ik de X3 het fijnst en heeft ook de AptX codec (TWS1 ook) Mijn dochter vond de T5 het fijnst.

https://www.scarbir.com/tws/edifier-x3-review
https://www.scarbir.com/tws/qcy-t5-review
https://www.scarbir.com/tws/edifier-tws1-review
Bellen gaat prima
Bellen met QCY T5 is een drama buiten het huis. De review gelinked door PolarBear was in eerste instantie heel lovend over de QCY T5. Hierdoor had ik ze ook gekocht. Ik kreeg vaak klachten over het bellen met oortjes met draad. Met verschillende Bluetooth oordoppen kan je jezelf niet verstaanbaar maken. Dit ondanks dat elk dopje doet alsof ze speciale techniek hebben om dit wel mogelijk te maken.

Vaak enorm veel omgevingsgeluid, geluid van wind, blikkerigheid, slechte connectie, etc.

Ik heb lang de scarbir.com gevolg en de verschillende oordoppen gekocht welke goed zijn voor bellen. De beste veranderde vaak. Elke keer was het weer een teleurstelling. Ik heb ook de Sony WH-1000XM3, deze is ook slecht om mee te bellen (bekend probleem).

Dit terwijl ik ook oordoppen met met draad (o.a. xiaomi pro hd; prijs is vergelijkbaar), uitstekende geluidskwaliteit, en waar ik wel mee kan bellen (nogmaals: praktisch is het slecht; Bluetooth is echter enorm slechter qua belkwaliteit). De muziekkwaliteit is hierbij vele malen beter dan de QCY T5.

Ik zoek iets wat je op de fiets kan gebruiken. Oftewel, wind, en omgevingsgeluid alleen wegfilteren voor de microfoon (ik wil zelf nog de omgeving kunnen horen). Omgevingsgeluid kunnen horen is gewoonlijk prima te doen door geen muziek te spelen en het volume zo laag mogelijk te houden.
Ik heb de Blitzwolf BW-FYE7. Vind ik fantastische oortjes: goed geluid, pairen direct, blijven tijdens het hardlopen (nou ja, joggen) perfect in mijn oren zitten en batterij gaat lang mee.
Bellen doe ik amper, dus dat kan ik niet beoordelen.
Dat voor 35€ dacht ik.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 22 juli 2024 19:41]

ik heb 10 stuks chifi iems, buds en headphones en zie geen reden om duurder dan 25 euro te nemen. Mijn probleem met oordopjes is dat als ze een keertje vallen ze eventueel al kapot zijn (geld ook voor duurdere modellen), headphones hebben daar minder last van. Voorlopig blijf ik bij mijn Oneodio Headphones voor het hardlopen/OV/fietsen.

[Reactie gewijzigd door govie op 22 juli 2024 19:41]

Ik snap dat ze buiten het budget vallen maar ik zou toch 15 euro meer neer leggen en de Sony wf-1000xm3 kopen.
Dit dus, ik heb ze sinds dat ze uit zijn in me bezit en zou echt geen andere willen, goede ANC, lang batterijduur en ontzettend goed audio kwaliteit en in de app kan je de EQ nog aanpassen :)

[Reactie gewijzigd door nilsson1234 op 22 juli 2024 19:41]

Ik heb de eerste generatie van die dopjes en erger me mateloos aan de enorme vertraging van de audio een de gebrekkige bediening van de dopjes zelf. Is dat opgelost bij de 3?

Beide problemen heb ik bij de Jabra Active 65t niet, alhoewel ik die wel een stuk minder fijn vind klinken. Ze zitten wel lekkerder, de Sony's steken relatief ver uit je oren, waardoor ze relatief veel bewegen en relatief makkelijk uitvallen.
Mijn ervaring iig goed, bij mij vallen ze gelukkig ook niet uit. Ik heb heb wel soms dat hij dat nog verbonden is maar geen audio doorkomt, maar lijkt meer aan de mn audio IPhone XS te liggen want ik heb nu een 11 pro Max en ik ondervind geen problemen voor nu :)
Dat is wel een vooruitgang dan! Ik heb bij de eerste generatie dat de audio echt anderhalve seconde achterloopt op filmpjes, maar bijvoorbeeld ook dat de audio nog anderhalve seconde doorspeelt als je op pauze drukt, of juist pas met anderhalve seconde vertraging begint als je op afspelen drukt. Dat klinkt niet als een groot probleem, maar het is net irritant, want je denkt dat je mis gedrukt hebt en drukt nog een keer en dan staat hij dus weer op pauze of vice versa. Het maakt ook niet uit welk apparaat ik gebruik, want heb inmiddels 3 telefoons en 2 laptops geprobeerd. Een videoconferentie of een telefoongesprek wordt er ook vervelend door, want de vertraging is genoeg om je gesprekken awkward te maken.
Ik snap ook niet goed dat er een budget is opgesteld waarmee je maar liefst 3 setjes gaat testen. Neem dan "duur" ook mee om te kunnen bepalen of "duurder ook beter is".
Ik snap ook niet dat ze deze in de tests niet hebben meegenomen. Overal komen ze in vergelijkingen er beter uit dan de Airpods Pro, maar bij Tweakers ontbreken ze overal.
We hebben ze destijds vergeleken met de AirPods Pro in deze review.
Had ik gemist Chris, dank!
Zelf heb ik de Galaxy Buds eens uit mogen proberen, maar deze kwamen qua geluidskwaliteit niet eens in de buurt van de QCY T5. Zelfs nadat ik wat wijzigingen heb gemaakt in de equalizere.

De QCY T5 zijn voor de 25 euro die ik betaald heb, echt van een goede kwaliteit.
De geluidskwaliteit is bovengemiddeld en de oortjes hebben (voor mij) echt de perfect pasvorm.
Helaas maakt de QCY T5 geen gebruik van active noise cancelling, maar voor de 25 euro die ik betaald heb, maakt dat mij niets uit.
Ik heb vergelijkbare Xiaomi Airdots en ik heb dezelfde ervaring tegenover de duurdere TicPods ANC die ik vorig jaar heb gekregen (pakweg 25 euro vs. 90 euro). Daarnaast vind ik het draagcomfort ook nog eens een stuk fijner. Wat dat betreft zou ik wel een vergelijking willen zien van zgn. 'budget' bluetooth oordopjes. Voor de tijd dat ik de dopjes draag (ik zit, buiten Corona-tijd, 4 uur per dag in het OV), is de accuduur (3 tot 4 uur zonder doosje) toereikend (tussen de reizen door gaan ze gewoon in het oplaaddoosje).

Dat gezegd hebbende; de TicPods ANC zijn weer een stuk fijner dan de Galaxy Buds die mijn vrouw bij haar Galaxy-toestel heeft gekregen. En ook daar zit toch weer een substantieel prijsverschil. Misschien scheelt het ook wel dat ik geen audiofiel ben.
Ik heb net na 3 maanden gebruik de xiaomi airdots teruggestuurd. Ik wou deze vooral gebruiken voor hardlopen/koersfietsen. Echter was de verbinding zo onstabiel. Het geluid viel continu weg. Zowel in stadsgebied als landelijk gebied. Ook kan ik noet zo goed volgen met de geluidskwaliteit van deze doppen. Ik vind ze beduidend minder goed klinken/ zelfs goedkoop. Anper bass. Weinig timbre. Zeker als ik ze vgl met mijn senheiser m2 iei. Daar wou ik idd nog een compromis vr maken mr continu wegvallen van bet geluid kon niet door de beugel. Ik verwacht dat de QCY T5 matig zal klinken. Met de airdots ervaring.
Instabiliteit heb ik weinig last van. Ik laat vaak mijn telefoon liggen op de begane grond en heb zelfs dan op zolder nog een prima verbinding door twee betonlagen. Ook op drukke plekken (Utrecht Centraal bijvoorbeeld) heb ik een stabiele verbinding. Dat was bij de TicPods wel anders. De Galaxy Buds heb ik buitenshuis niet geprobeerd. Misschien had je er eentje uit een slechte batch?
Helemaal met je eens. De eerste Galaxy Buds klinken naar mijn mening niet goed.
Ik heb de 75t active's en gebruik ze voor de fitness en (race)fietsen.
Bij mij gaan ze totaal niet irriteren na 3 a 4 uur gebruik, sterker nog: best zittende in-ears ooit!
Persoonlijk ervaren dus ;)

De ANC mis ik eerlijk gezegd niet, eenmaal in, is de demping toch al aardig goed. Beetje harde muziek (voornamelijk allerlei soorten metal) en met het geluid net onder de helft van de range hoor ik bijzonder weinig. Ja, op het fietspad waar een paar meter naast je een vrachtwagen voorbij dendert... die hoor je dan net wel.
Op zich ook niet heel verstandig om je af te sluiten van omgevingsgeluid op de racefiets :+ (tenzij je enkel op een fietspad fietst)

Ik kan iedereen een bone conducting setje aanraden. Audio is meer dan prima voor achtergrond muziek tijdens het sporten, en je oren zijn vrij voor omgevingsgeluid :)
Ik weet, ik weet ;)
Ik kijk op de racefiets ook veel meer, anticipeer en geef gas waar het kan, kan het niet dan pas ik mij aan.
(ja, er bestaan ook goede racefietsers ;) )

Ik heb de hear-through geprobeerd maar het windgeruis is dan gewoon teveel.
de bone conducting komt wel aardig in de knoop met mijn bril denk ik zo...?
En het kleine van de Jabra's bevalt mij daardoor prima.
de bone conducting komt wel aardig in de knoop met mijn bril denk ik zo...?
Ik heb een bone conducting headset voor tijdens het racefietsen (Aftershokz Titanium) en ik heb geen problemen met het dragen van m'n zonnebril tijdens het fietsen. Hoe het met een gewone bril zit durf ik niet te zetten.
Het schijnt idd te kunnen maar als ik de foto's zo zie lijkt me dat alles behalve comfortabel...
Mochten de Jabra's aan vervanging toe zijn zal ik het wel eens gaan testen, ben wel benieuwd hoe dat klinkt.
Ik gebruik ook de Aftershokz tijdens het wandelen lopen, vaak i.c.m. een zonnebril met best brede benen en dat levert geen enkel probleem op.
Goed om te weten, tzt dus echt als serieuze optie meenemen :)
Ja, ik luister graag een podcast tijdens het sporten, maar wil me niet afsluiten voor het verkeer. Die Aftershokz doen dat prima. Om in stilte muziek te zitten luisteren, kun je betere een andere hoofdtelefoon gebruiken natuurlijk. Maar voor veilig sporten zijn ze ideaal.
dat gezegd hebbende: heb je enig idee hoe bv metal klinkt met dat soort koptelefoons?
Redelijk op zijn best. 80% van mijn muzieklijst is metal & rock maar het klinkt op geen enkel moment zo goed als via een gewone hoofdtelefoon of zelfs de meegeleverde oortjes bij mijn telefoon (S9). Voor de goede bassen moet je het zeker niet doen ;-)

Ik gebruik deze: https://aftershokz.com/products/air?variant=5304364204069

Deze zouden wel beter moeten klinken maar die heb ik zelf nog niet gebruikt: https://aftershokz.com/pr...ex?variant=30310147850327

Daarvoor gebruikte ik Bose SoundSport Free, die klonken zeer goed, ook bij Metal, Rock en Klassieke muziek maar ik heb ze verkocht omdat ze te goed afsloten en ze eigenlijk enkel geschikt waren om binnen mee te sporten, ik hoorde de fietsers en auto's niet meer aankomen.

Samenvattend: voor de beste geluidskwaliteit moet je dus niet bij de Aftershokz zijn. Ik gebruik ze dan ook enkel bij het sporten (wandelen, lopen, skeeleren) en daarvoor vind ik ze de best mogelijke en veiligste keuze.
Ja, ik luister graag een podcast tijdens het sporten, maar wil me niet afsluiten voor het verkeer. Die Aftershokz doen dat prima. Om in stilte muziek te zitten luisteren, kun je betere een andere hoofdtelefoon gebruiken natuurlijk. Maar voor veilig sporten zijn ze ideaal.
Ik los het op door maar 1 van de twee buds in te doen. Hoor je genoeg van je omgeving en je rustig luisteren wat je wil luisteren. Ik zou nooit met twee buds in gaan fietsen, vind ik geen prettig idee.
Tweakers, kunnen jullie niet met dit soort dingen ook de China brands meenemen? Er zijn zoveel goede prijsvechters op het moment: usual suspect Xiaomi, Soundpeats (gewoon via Amazon te krijgen), Fiil, Edifier (ook een bekende brand hier), Mpow, en ga zo maar door.

Laat anders Scarbir een artikel voor jullie schrijven.Via hem ben ik op de Soundpeats Truedot gekomen en de Edifier. Beiden vond ik zeer goed voor de geboden prijs, uiteindelijk bij de Soundpeats gebleven vanwege de gigantische bass en net iets meer laag in de microfoon.

Ik zie dit ook vaak gebeuren met Mechanische Keyboard reviews (op Hardware.info dan). Vaak worden de China brands helemaal niet meegenomen terwijl die echt veel beters bieden voor hun prijs in vergelijking met de Westerse cheapo's.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 22 juli 2024 19:41]

Vaak heeft dat ook te maken met het feit dat ze feitelijk niet verhandeld mogen worden in Europa, door het ontbreken van RoHS conformiteit, CE of andere keurmerken.
De keyboards hebben geen batterij en lopen op 5v dus dat zal wel meevallen. De Soundpeats en Xiaomi worden via officiele dealers verhandeld hier in Europa dus het wordt steeds minder een probleem.
??? Sinds wanneer is RoHS conformiteit/CE afhankelijk van het voltage? :p Xiaomi heeft in de regel gewoon goedgekeurde spullen idd, maar er zijn honderden zoniet duizenden Chinese fabrikanten die dat niet voor elkaar hebben. Spullen die je dagelijks gebruikt (toetsenborden) of zelfs inbrengt in je lichaam (oordoppen) daarvan vind ik het belangrijk dat er bijvoorbeeld geen loodhoudende materialen of kankerverwekkende plastics worden gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Bob Popcorn op 22 juli 2024 19:41]

Deze keer hebben we geen China-dopjes gedaan, maar zoals je in de inleiding kunt lezen, hebben we dat wel gedaan al. De wat duurdere Westerse dopjes lijken voor de meeste mensen interessanter, op basis van oa. bezoekcijfers. We hebben nu dus gekozen voor de meest populaire categorie, maar het kan zomaar zijn dat we volgende keer weer voor een goedkopere categorie gaan, zoals doppen uit China.
Ah, op die fiets! Bedankt voor de uitleg!
En toch denk ik dat het aardig was geweest om in deze round-up ook een setje Chinese oordopjes mee te nemen van max 50 euro, ter vergelijking. Dan kan je nog beter aangeven wat je als extra krijgt voor een hogere aanschafprijs. Ik heb zo het vermoeden dat veel van de aanraders op https://www.scarbir.com/truewireless in ieder geval de Huawei voorbij gaan qua geluidskwaliteit. Er zijn ook de nodige beschikbaar met AptX.
Ik denk ook zeker dat het interessant kan zijn. Het is altijd een afweging natuurlijk. In dit geval hebben we hiervoor gekozen, maar kan me zeker voorstellen dat we goede Chinese dopjes eens naast een populaire duurdere westerse zetten.
Waarom zijn juist deze modellen eigenlijk geselecteerd? Staan ze hoog in de pricewatch? Shure doet (nog) niet aan dit type, andere vooraanstaande merken als Sennheiser en AKG ook niet? Ik heb mij hier niet in verdiept en de inleiding verheldert het ook niet.

[Reactie gewijzigd door quazar op 22 juli 2024 19:41]

Als iemand die beide Momentum True Wireless bezit had ik inderdaad ook ten minste één van de top end premium modellen verwacht bij de titel, maar de insteek was duidelijk meer in de hogere budget richting midrange aldus de inleiding, dat zou verklaren waarom de Sennheiser, of B&W niet zijn meegenomen, dunkt me. Dan zit je toch al bijna richting het dubbele qua prijs, immers, en dat valt buiten de scope die de schrijver stelt.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 19:41]

Deels op basis van populariteit, deels op basis van functionaliteit ten opzichte van elkaar. Hoe ze zich van elkaar onderscheiden. En deels op basis van positieve verhalen van tweakers en andere mensen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.