Let op: je bekijkt een oudere versie van dit artikel. Bekijk hier de nieuwste versie van dit artikel.

Door Redactie Tweakers

Wifi Best Buy Guide

De beste (mesh)routers van mei 2020

Duurdere wifi-router (vanaf 175 euro)

AVM FRITZ!Box 7590 (Internationale versie)

De FritzBox 7590 is het paradepaardje in het assortiment van AVM. De dualband-802.11ac-router valt met 800Mbit/s op 2,4GHz en 1733Mbit/s op 5GHz in de ac2600-klasse. De huidige prijs is ten opzichte van de introductieprijs van ruim boven de driehonderd euro een vrij spectaculaire daling. De router biedt net als de 3490 zeer uitgebreide functionaliteit op het gebied van smarthome, mesh, telefoon en televisie, en heeft een ingebouwd adsl-modem. De 7590 biedt ook ondersteuning voor de Vplus-technologie, de opvolger van de huidige vdsl2-techniek, die KPN gebruikt voor adsl via het koperen telefoonnetwerk. Ook de 7590 weet vooral op de 2,4GHz-band hoge ogen te gooien, al zijn de prestaties op 5GHz zeker voldoende om de router het plakkaat van aanrader te gunnen.

4 van 5 sterren
(12 reviews)
Asus ROG Rapture GT-AC2900

De ROG Rapture GT-AC2900 van Asus is een gamerouter uit de ac2900-klasse. Je beschikt hiermee over 750Mbit/s op 2,4GHz en 2167Mbit/s op 5GHz. De router ondersteunt zaken als mu-mimo, beamforming en 1024-qam, alsmede AiMesh-technologie, waarmee je de router met andere compatibele apparaten van Asus in een meshopstelling kunt laten functioneren. Asus claimt bovendien game acceleration op drie niveaus, dankzij prioritering van gameapparaten via een specifieke lan-poort, spelpakketenprioritering (adaptieve qos), en een techniek waarmee de kortste route naar de gameserver wordt genomen met een lagere ping en lagere latency tot gevolg.

Tel daarbij op het gratis beschikbare beveiligingspakket AiProtection Pro op basis van Trend Micro-technologie en de aanwezigheid van de befaamde webinterface met ROG-sausje. Vergeet bovendien niet dat er voor de liefhebber op de router rgb-verlichting aanwezig is en dat de prestaties over de hele linie goed tot uitstekend zijn.

4 van 5 sterren
(1 reviews)
TP-Link Archer C5400-AC5400 Draadloze Tri-Band MU-MIMO Gigabit Router

De Archer C5400 van TP-link kun je zien als de vervolmaking van de 802.11ac-standaard met ondersteuning voor zaken als mu-mimo, 1024 nitroqam en smart connect. Deze router is dan ook een tribandmodel en biedt een tweede 5GHz-band voor als je serieuze hoeveelheden clients tegelijk wil bedienen. De C5400 valt dan ook in de ac5400-klasse en biedt 1000Mbit/s op 2,4GHz, 2167Mbit/s op 5GHz-1 en nog eens 2167Mbit/s op 5GHz-2. Deze indrukwekkende bandbreedte is verpakt in een overeenkomstig design: een flinke stoeptegel als basis met niet minder dan acht opklapbare antennes. Het geheel doet dan ook een beetje aan Stonehenge denken.

Aan de achterzijde vinden we vier gigabit-lan-poorten en een wan-aansluiting, alsmede een usb 2.0- en een usb 3.0-poort. Bij de prestaties zien we uiteraard dat de C5400 bij de doorvoer-tribandtests uitstekende prestaties levert. Verder vallen de uitstekende snelheden bij de dataoverdrachtstests op 2,4GHz op, die de goede algemene prestaties complementeren. En dat alles voor een relatief betaalbare prijs.

4.5 van 5 sterren
(6 reviews)
TP-Link Archer AX6000

Wil je echt all out gaan en ben je bereid daarvoor je portemonnee te trekken, dan is de Archer AX6000 van TP-Link een goede optie. Deze router is zoals de naam al zegt, voorzien van de allernieuwste wifistandaard: 802.11ax oftewel wifi 6. Met 1148Mbit/s op 2,4GHz en 4804Mbit/s op 5GHz biedt deze router ongekend veel bandbreedte voor een dualbandrouter. De nieuwe 802.11ax-standaard is niet alleen iets sneller, maar vooral veel efficiënter, dankzij technieken als ofdma en mu-mimo in zowel de down- als uplink.

Ook wat aansluitingen betreft ben je helemaal toekomstproof met de AX6000 als spil in je netwerk. We tellen maar liefst acht gigabit-lan-aansluitingen, een wan-poort van 2,5 gigabit, een usb 3.0 type-a- en een usb 3.0 type-c-aansluiting. Uiteraard ontbreekt ook hier TP-Links HomeCare-pakket niet. We werken momenteel hard aan een 802.11ax-testopstelling, maar voor nu hebben we de AX6000 nog op de vertrouwde 802.11ac-testopstelling getest. Dat is overigens minder gek dan je misschien denkt. In de komende jaren zul je voornamelijk nog met 802.11ac- en 802.11n-clients te maken hebben. De prestaties van de AX6000 zijn over de hele linie uitstekend, vooral op de 5GHz-band.

De instabiliteit en traagheid zoals ervaren door twee gebruikers die een review van de AX6000 schreven in de Pricewatch, hebben wij gedurende onze tests niet ervaren, en zijn daarom niet meegenomen is ons oordeel.

3.5 van 5 sterren
(2 reviews)

Vergelijk hier de testresultaten van bovenstaande producten

Reacties (404)

404
399
273
32
6
73
Wijzig sortering
Dit klinkt een beetje hard, maar ik mis echt van alles in dit review:
- Geen grafieken zoals bij HW.info
- Geen Ubiquiti terwijl zij juist bij (mede-)Tweakers hoog staan op de lijst
- Focus op 2.4GHz en 802.11ac, terwijl ik juist geïnteresseerd bent in hoe toekomst bestendig deze oplossingen zijn (802.11ax anyone?)
- Veel marketing praat, maar totaal niet toetsen of die snelheid überhaupt wordt gehaald.
- Verschillende testen, testomgevingen, benchmarks, etc.

Ik ben blij dat HW.info (nog) bestaat, want het niveau van jullie reviews zijn gewoon echt niets meer. Als ik reviews lees van mede-Tweakers die het spul gewoon zelf hebben moeten kopen, dit niet doen als fulltime job en dus tijd/moeite erin moeten steken.. tja, dan vraag ik mij echt af waarom ik deze advertenties nog lees en gewoon niet overstap op Internationale sites en HW.info.
Als je dit artikel aangeklikt hebt met de gedachte een uitgebreide review te lezen snap ik helemaal dat je van een koude kermis thuiskomt. Dit is dan ook geen review, maar een Best Buy Guide, zoals we die ook voor andere productcategorieën hebben (bijvoorbeeld smartphones: reviews: Smartphone Best Buy Guide - Mei 2020 Het doel van een Best Buy Guide is om kort en bondig advies te geven over een bepaalde productgroep. Een startpunt voor mensen die naar iets nieuws op zoek zijn in de categorie, of wellicht een start- en eindpunt als je geen zin hebt om verder te zoeken.

Zoals in het begin staat is dit gemaakt in samenwerking met Hardware Info en gebaseerd op testdata uit ons gezamenlijke testlab. Dat is ook waar de keuzes primair op gemaakt zijn; hoe goed presteren ze. In combinatie met de prijs, een van de redenen dat er geen Ubiquiti-apparatuur in de lijst geëindigd is. Ook staat op die eerste pagina waarom de nadruk op 802.11ac ligt: AX-testopstelling is in aanbouw en daarbij ondersteunt verreweg het grootste deel van de clients maximaal 802.11ac. Maar ik snap je punt over toekomstbestendigheid en daarom zijn we ook hard bezig met de AX-opstelling.

Ik merk vanuit meerdere reacties dat de vorm van dit artikel niet bij iedereen goed valt. Wellicht omdat dit de eerste keer is dat we aandacht besteden aan (wifi)routers buiten nieuws om, en misschien de indruk ontstaat dat het altijd in deze vorm zal zijn. Die feedback komt duidelijk binnen. We willen zeker, net als bij andere productcategorieën, ook losse reviews en uitgebreide vergelijkende tests gaan maken. Met daarin uitgebreide beschrijvingen van de testmethodiek en de resultaten. Een BBG als deze is daar een aanvulling op, maar aangezien we deze eerst online zetten snap ik dat een ander beeld kan ontstaan.

Tot slot; in sommige andere BBG's plaatsen we ook ter naslag de testresultaten. Voor deze productcategorieën is dit nog niet ingericht in onze backend en de benodigde data staat er nog niet in. Dat is een behoorlijk klus en ik had de inschatting gemaakt dat mensen dit bij een BBG, in tegenstelling tot een review of roundup waar het imo onmisbaar is, minder zouden missen. Deze staat op de lijst om om te gaan doen.
@WoutF Mijn mening als langdurig (18 jaar) lid van Tweakers is dat zowel jij als @HollowGamer de spijker op z'n kop slaan. Tweakers verwachten op z'n minst inhoudelijk sterke content, dit hoeft niet altijd een extreem uitgebreide review te zijn of gepaard te gaan met honderden grafieken en testresultaten, maar het zou ook zeker niet puur een opsommingen van features moeten zijn die je ook uit de Pricewatch kan halen.

Voor mij voelt dit nu ook meer als een nieuwsbrief van [vul je favo webwinkel in] dan een inhoudelijk sterk artikel. Ik lees uiteraard wel dat er getest is met de apparatuur, maar op z'n minst een tabel of grafiek waaruit dat blijkt zou fijn zijn geweest. Ook word er niet erkend dat de praktijk weerbarstiger kan zijn dan labresultaten.

Het meest sprekende voorbeeld hiervan vind ik de TP-Link Archer AX8000, zoals jullie schrijven:
Wil je echt all out gaan en ben je bereid daarvoor je portemonnee te trekken, dan is de Archer AX6000 van TP-Link een goede optie.
En afsluitend:
De instabiliteit en traagheid zoals ervaren door twee gebruikers die een review van de AX6000 schreven in de Pricewatch, hebben wij gedurende onze tests niet ervaren, en zijn daarom niet meegenomen is ons oordeel.
Juist deze combinatie dat jullie dit model als "all out" aanrader vermelden én het feit dat twee Tweakers dit wel ervaren, zou mij (als ik in jullie schoenen als reviewer/schrijver van de BBG zou staan) er juist van weerhouden om dit model aan te raden. Een betere optie zou zijn geweest om te zeggen: "Wil je echt all out gaan en ben je bereid daarvoor je portemonnee te trekken, dan lijkt op basis van onze eigen testresultaten de Archer AX6000 van TP-Link een goede optie. Wel is het zo dat twee gebruikers volgens hun review in de Pricewatch met dit model instabiliteit en traagheid ervaren, waardoor wij terughoudend zijn met ons eigen oordeel."

Persoonlijk zie ik niks mis met Best Buy Guides en ze hoeven ook niet per se langer te zijn dat dit artikel, maar als ik kijk naar Best Buy Guides van diverse andere (internationale) websites dan valt op dat het eigenlijk juist altijd gebeurd op basis van eerder geteste modellen waar naar gelinkt wordt, de testresultaten daarvan (opgesomd) in de BBG terugkomen en ook ervaringen van gebruikers meegenomen worden.

Voorbeeld van RTINGS met 4K HDR TVs. Wat daar gelijk opvalt t.o.v. jullie review:
- testresultaten worden aangehaald
- algemene score wordt erbij vermeld
- review van het specifieke artikel wordt telkens naar gelinkt
- artikel is bijgewerkt met een recenter product omdat dit inmiddels door de fabrikant vervangen is
- feedback van gebruikers is erin meegenomen en benoemd

Natuurlijk gaat het daar om TVs in plaats van routers, maar hetzelfde geldt natuurlijk qua opzet. Om af te sluiten: ik heb zelf wat stabiliteitsproblemen met mijn ASUS 802.11ac setup (router en AP) en ben aan het kijken om dat te vervangen en twijfel of opnieuw 802.11ac een verstandige keuze is of dat ik gelijk voor ax moet gaan. Maar om dat kracht bij te zetten, keek ik juist naar de laatste pagina waar ik gehoopt had op z'n minst de UniFi Dream Machine voorbij te zien komen naast de bekende merken zoals ASUS en TP-LINK, die dan wel weer erin voorkomen. En jullie weten als geen ander dat de Tweakers community gek is op UniFi apparatuur (niet iedereen natuurlijk, maar een zeer groot deel) en het überhaupt niet vermelden van dit merk (Ubiquiti) neigt naar het bewust negeren van je community.
Ik verwacht geen uitgebreid review, maar een eerlijk Best Buy Guide die op basis van feiten en kennis mij aanzetten om een product wel of niet te kopen. Een BBG mag best uitgebreid zijn, maar dat hoeft niet perse. Het mag ook gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen/voorkeur als deze is onderbouwd.

Ik neem dit voorbeeld van jullie buren: https://nl.hardware.info/...betaalbare-80211ax-router

Het is niet misschien hetzelfde omdat deze enkel over routers gaat (al kun je de meeste wel als AP/in mesh gebruiken), maar het is op zoveel gebieden zoveel duidelijker, interessanter (bijvoorbeeld keuze chipsets, software, etc.), mikken op dezelfde doelgroep/prijs en ik wel grafieken zie die het verhaal onderbouwen zoals de gemiddelde snelheden, doorvoer, etc.

Is het artikel op HW.info zoveel uitgebreider dan? Ik vind dat reuze meevallen. Het leest veel makkelijker en ik zie bij de Conclusie wel duidelijke winners staan, iets dat mij sowieso goed bevalt bij hun BBG.

Ik verwacht echt geen super reviews of alles moet perfect uitziet/lezen, maar het is erg opvallend dat jullie buurman het wel goed kan. Misschien kunnen jullie om tips vragen/of in training daar gaan, want een reactie als 'onze backend stuff' kan dat nog niet/we werken eraan, vind ik een beetje teleurstellend omdat jullie meer hebben (eigen redactie, testomgevingen, sponsoring, abo's, etc.) dan de gemiddelde Tweaker/blogger.

Al jaren bezoek ik T.net en ik zie gewoon de kwaliteit van jullie reviews achteruit gaan, terwijl ik juist zou denken dat je met al die concurrenten van tegenwoordig meer moet kunnen bieden dan dat.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 14:24]

Volgens mij heb ik mijn punt niet compleet duidelijk over kunnen brengen, dus ik doe nu een poging. Het hele idee van een BBG bij ons is dat het kort, bondig advies is. Waar jij naar linkt bij Hardware Info is een roundup, een ander soort artikel met meer diepgang. Hardware Info doet ook BBG-achtige artikelen en noemt die Koopgidsen. Die zijn ook beknopter. Dus roundup (zo heet het op beide sites) is vergelijkende test van een aantal producten, met beschrijving, achtergrond, veel tests, etc. BBG/Koopgids is bedoeld als aankoopadvies en zegt wat over de hele markt, niet enkel een afgebakend aantal producten zoals in een roundup. Het wordt een beetje semantisch zo, maar hoop dat het iets verduidelijkt. Belangrijkste punt is: we zijn van plan in de toekomst ook gewoon roundups en losse reviews van netwerkapparatuur te doen, zoals jij het graag zou zien. Deze BBG is daar in aanvulling op, niet ter vervanging van.
Waar ik vooral over struikel is dat het een "Best" buy guide is. En dat er heel veel reacties zijn dat een van de betere beoordeelde producten onder Tweakers er niet tussen zit. Dit geeft mij het gevoel dat deze guide incompleet is en dat doet voor mij af aan de kwaliteit en bruikbaarheid van de guide (bv. doorlinken naar je kennisen/familie) en ook mogelijk toekomstige guides.

Ik snap dat er redenen kunnen zijn dat bepaalde producten niet in de selectie zijn opgenomen, maar die zie ik hier niet uitgelegd. Het is me helemaal niet duidelijk waarop de selectie uberhaubt gemaakt is, behalve dan prijsklasse, wat ook weer vrij weinig zegt.
Op zijn minst een opmerking over waarom een onder Tweakers geliefd merk als Ubiquiti niet aan de selectie voldeed was wel gewaardeerd. Zoals NMe in 'reviews: Wifi Best Buy Guide - Mei 2020' ook al vermeld.
"Best" is een relatief begrip. Er is een héél breed spectrum aan type gebruikers met verschillende interesses. Onmogelijk om iedereen te bedienen. Desondanks zijn er twee dingen die alle Tweakers gemeen hebben: (1) Liefde voor technologie, en (2) ontzettend kritisch.

Dat laatste is een goede eigenschap, en de hoofdreden waarom dit al >10 jaar mijn favoriete website is. Maar... als auteur ben je een schietschijf. En ik denkt dat we dat in gedachte moeten houden, en deze harde comments achterwege moeten laten. Of, tenminste, spreken op eigen titel en niet "namens alle Tweakers".

Ik vind deze BBGs geweldig.

edit: met mijn laatste alinea doel ik overigens op andere comments dan die van jou

[Reactie gewijzigd door kaasboer09 op 22 juli 2024 14:24]

Best is helemaal geen relatief begrip. Het is een absoluut begrip. De beste betekent letterlijk dat er geen betere is. Het is om die reden onverstandig om dit een best buy guide te noemen want ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat de beste keuze voor iemand afhangt van de specifieke criteria en hun belangrijkheid voor die persoon. Dus kom niet met een best buy guide, maar informeer mensen en probeer objectief de verschillende eigenschappen te vergelijken. En geef mensen vervolgens de mogelijkheid om al die criteria een gewicht te geven om dan te komen tot een persoonlijk advies.
Best is helemaal geen relatief begrip. Het is een absoluut begrip. De beste betekent letterlijk dat er geen betere is.
Ja en nee. In de praktijk gaat dat natuurlijk nooit op. Dan moet het woord 'best' gewoon in zijn totaal worden uitgefaseerd.

Of je nou kijkt naar tech, games, voeding, entertainment of wat je maar kunt bedenken. 'Best' bestaat eigenlijk niet, omdat het (nagenoeg) altijd afhankelijk is van iemands doel.

Ik wil de meest zuinige router, een ander degene met het grootste bereik. Dat hoeft niet perse dezelfde te zijn. Sterker nog, bij bijna elk product waar ik naar zoek heb ik nog nooit een 'best' of alles kunner gevonden. Er is altijd een moment waarop je keuzes moet maken en dat doet de redacteur in deze. Het kan zijn dat mensen het hier niet mee eens zijn, maar dan kom je dus aan op @kaasboer09 's argument. Het is relatief.

Toen ik keek naar een laptop (jaren geleden intussen), wilde ik 1 die het beste was om op te tekenen, maar ook met een krachtige videokaart aan boort om op te gamen, goed scherm en als het kan in een wat strakker zakelijk uiterlijk. Ik zal je de details besparen, maar de werelden van gaming + tekenen (als basis functies) + strak design (mijn god wat zijn game laptops fkn afstotelijk) waren niet te verenigen.

En ga je 1 niveau dieper, namelijk:de beste teken laptop. Dan loop je ook alweer tegen conflicterende doelen van verschillende gebruikers aan.
Best BUY is het hè...niet wat is de allerbeste maar wat is de beste koop op een bepaald prijspunt.

En dan nog hangt wat de beste koop is af van je wensen en eisen.

Dus nee, beste is niet relatief maar beste koop wel.
In de laatste alinea van pagina 1 staat waarop de selectie gebaseerd is: "Voor de aanraders in deze BBG hebben we natuurlijk gekeken naar features, maar vooral naar de behaalde snelheden in onze tests. De gebruikte testopstelling is gebaseerd op de 802.11ac-standaard: wifi 5." Wat betreft Ubiquiti, ik denk dat we de populariteit onderschat hebben en niet verwachtte dat mensen op zoek waren naar een verklaring voor het ontbreken. Goed leerpunt.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik in eerste instantie over die zin heen gelezen heb. Maar alsnog zegt het me vrij weinig voor welke doelgroep dit de beste koop zou zijn. Een betere titel zou misschien geweest zijn "De snelste routers van Mei 2020". Omdat zoals andere aangeven Best een relatief abstract begrip kan zijn afhankelijk van de doelgroep.

Daarnaast ben ik wel van mening dat meest populair niet gelijk het beste hoeft te zijn (of iig niet in alle categorieën). Ik heb zelf niet de mogelijkheid om alle mogelijke routers te testen, dus ben maar al te blij dat jullie dit doen. Maar als ik dan (voor mij iig) bekende merken als Ubiquiti en Mikrotik niet eens vermeld zie staan dan voelt deze guide voor mij incompleet en bot gezegd waardeloos. Ik krijg dan vragen welke andere criteria meegenomen zijn om tot deze selectie te komen, welke in het artikel niet beantwoord worden.

Ik kijk trouwens wel uit naar, wat je eerder vermelde, de andere artikelen in deze serie. Ik ben blij dat deze productgroep wat aandacht gaat krijgen. Na het lezen van de tests op hardware.info was ik wel verbaasd over de prestaties van de door jullie genoemde merken en vraag me af hoe ze zich verhouden tot de Ubiquiti en Mikrotik routers en zoals anderen vermelden, de router die je van je provider krijgt.
Ik wil niet vervelend zijn, maar dit is Tweakers!

Als we geen diepgang mer mogen verwachten bij dit soort artikelen al is het een BBG dan ligt er een redelijke disconnect tussen het huiige Tweakers en wat zij denken als doelgroep te hebben?
De feiten zijn dat er in deze BBG geen enkele van de tweakers favo`s zit? dat is al meerdere keren genoemd, dan moeten we het niet baggetelliseren maar gewoon eens bekijken?
Niet dat ik het weet maar het ruikt hier erg naar commerciele sponsoring, hoeft niet zo te zijn natuurlijk.

Het schrijven van een BBG aan de hand van marketing nummers is in mijn optiek uit den boze..

Sws is het de laatste tijd opvallen hoe weinig diepgang sommige artikelen hebben, of het nu de teloorgang is doordat er cifers gemaakt moeten worden en er een stukje marketinggeld e.d. bij partners vandaan zal komen weet ik niet maar het is frustrerend voor de oude garde.

Een tip is dan ook niet om de verdediging in te gaan maar de zaken eens nader te bekijken en waar het kan te verbeteren.

Ik zal vast wel weer gedownvote worden hierom maar eerlijkheid duurt het langst.


Heb ook het idee dat sommigen van de schrijvers van de artikelen ook minder technisch onderlegd zijn dan anderen.
Ik wil niet vervelend zijn, maar dit is Tweakers!
Precies dit! Is er werkelijk in al die jaren ooit een BBG geweest waar een doorgewinterde Tweaker zich iets van aangetrokken heeft? Ik heb altijd de BBG's gebruikt waar ze in mijn ogen voor dienden: niet-Tweakers naar verwijzen als ze een nieuw systeem wilden samen stellen of een nieuwe laptop wilden kopen zodat ik een momentje rust had. Ze zijn meestal samengesteld door iemand die daar tijd voor heeft (ergo: het is zijn werk) en die een afweging moet maken tussen technologie, bang for buck, gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit zodat ik dat niet meer hoef te doen.

Wil ik zelf iets kopen dan zoek ik het als Tweaker zelf wel uit. Waarom zou ik een eerdergenoemde Unify Dreammachine willen kopen van meer dan 300 euro? Ik ben een Tweaker! Ik draai wel een Linux distro als router met NAS, firewall en eigen AP. Waarom zou ik een BBG over Mesh-routers interessant vinden? Ik ben een Tweaker: ik heb een afschuw voor mesh netwerken. Als Tweaker sta ik toch boven al dat geprul? Moet Tweakers.net dan maar stoppen met BBG's omdat ik het niet boeiend vind: Nee, want ook al vind ik het niet boeiend - de links gebruik ik graag om anderen te helpen die iets minder Tweaker zijn.
Dat BBG's op T.net niet op testen zijn gebaseerd, is toch al vrij lang geweten? Maar blijkbaar werden deze keer toch een aantal testen gedaan. Dat is alvast een vooruitgang tov de BBG's voor bv desktops waar een aantal onderdelen op basis van prijs bij elkaar werden gegooid (geen idee of dit nog op die manier gebeurt, ik lees ze niet meer).

Het is ook niet de eerste keer dat hierover verontwaardiging ontstaat in de reacties...
Bij een "aankoopadvies" voor tweakers, gebaseerd op "de hele markt" zou ik een selectie van devices verwachten die past bij wat tweakers belangrijk vinden. Dat is niet alleen snelheid, maar ook stabiliteit, de mogelijkheid om te tweaken (Edge routers van Ubiquiti, Mikrotik) en beheerbaarheid (Unify van Ubiquiti). Ik heb nu het idee dat het op het gemiddelde publiek is gericht die bij de Mediamarkt een router gaat kopen. Een deel van de tweakers zal met die selectie goed uit de voeten kunnen, maar een behoorlijk deel ook niet.
of zelf diepgaand met professional stuff
Ondanks de naam merk je dat Tweakers zich steeds meer richt op gemiddelde consumenten en steeds minder op enthousiastelingen. Er is zeker af en toe nog wel een artikel met diepgang te vinden en sommige soorten artikelen mogen best wat oppervlakkiger zijn, maar de verhouding tussen die eerste een tweede is helaas al tijden aan het verschuiven naar die tweede.
Ik ben totaal geen "diehard techie", meer een "gemiddelde comsument +" en zelfs voor mij voelde dit als iets wat ik op ad.nl of de consumentenbond zou langs zien komen om de non-tech consument een keus te geven.
Als iemand die "bovengemiddelde prestaties" verwacht zoals in de eerste alinea staat vermeld, voelt dit artikel wel heel erg incompleet aan en stelde het mij wel wat teleur.
Zeker niet het type artikel dat ik op tweakers.net verwacht had.
Heeft Tweakers niet een deal met Algemeen Dagblad waardoor zij teksten en artikelen van Tweakers overnemen? Zou mij dus niks verbazen als dit later deze week op AD terug te vinden is...
Klik door naar de conclussie van de Hardware Info test en je hebt je best buy guide...

Ik denk persoonlijk dat Tweakers dit soort zaken beter achterwege kan laten. Mede gezien alle reacties hier. Het heeft blijkbaar geen toegevoegde waarde. Zeker niet voor de echte Tweakers onder ons. Maar wellicht is dat de doelgroep wel niet meer?
BBG/Koopgids is bedoeld als aankoopadvies en zegt wat over de hele markt
Mijn vader zaliger was freelance journalist - occasioneel ook voor computerbladen zoals PCM & CM - en hij herschreef vaak de persboodschappen van de vendors om zijn "prereviews" op poten te zetten. Dat was dus herkauwde marketing spin. En dit voelt juist hetzelfde aan ... Ik zou eerlijk gezegd geen 1 van die routers aanbevelen. Ze zitten allemaal in het segment werkt goed omdat je niet beter gewend bent. En juist bij wifi systemen wil ik zoveel mogelijk controle behouden wat al die mesh systemen (APs met wifi uplink) en standaard consumentenbrol je iedere keer ontnemen. Je wilt toch:

1) EDCA QoS
2) mogelijkheden om CCK data rates af te zetten (802.11b),
802.11g en 802.11n minimum data rate in te stellen
3) aanpasbare radio transmit power
4) mogelijkheid om het ding zowel als bridge als router in te zetten
5) In staat zijn om alle ingebakken netwerkservices af te zetten en door andere toestellen te laten doen (DHCP, SMB, Bonjour, NTP, DNS, ...)
6) blacklist hebben voor sucky clients.
7) Minstens 2 Spatial Streams ondersteunen

Ik ken de details van de test opzet niet maar ik vermoed dat het heel artificieel is. Testen van bulk transfer met 1 enkele client maar 1-5 meter verwijderd van access point bijvoorbeeld. Meeste mensen leven in drukke wifi gebieden waar enkel de grootste nachtuil deze prestaties ooit zal kunnen meemaken. Bij mij alleen al zijn er 16 ESSIDS aanwezig in het 2.4 ghz spectrum. Waarvan 2 van mij.
Kijk, mijn ouders zitten thuis met slechte wifi. Ik ga ze dit artikel doorsturen. Ikzelf kijk nu maar de resultaten van HW.info. iedereen blij.
Ik zou toch proberen eerst het probleem beter te begrijpen: http://www.revolutionwifi.net/videos.
De oplossing is eigenlijk simpel. Tweakers negeren voor wat betreft reviews / best buy guides. Bij de buren (Hardware Info) ben je hiervoor beter af. Voor zolang die nog op deze manier blijven voortbestaan uiteraard (onderdeel van de persgroep en mogelijk dus ook een neergaand pad net als Tweakers).
Dat is ook waar de keuzes primair op gemaakt zijn; hoe goed presteren ze. In combinatie met de prijs, een van de redenen dat er geen Ubiquiti-apparatuur in de lijst geëindigd is.
Gezien de populariteit van de hardware onder het Tweakers-publiek denk ik dat het een foute beslissing is om het merk helemaal niet te noemen. Dat het niet op de lijst staat is één ding, maar dat je niet zegt waaróm een van de meest populaire productseries onder de prosumers er niet op staat is wat jammer. Die reden die je hier opnoemt is niet onredelijk maar als je 'm niet in het artikel noemt roept dat zoals je merkt alleen vragen op. :)
WoutF Hoofdredacteur @NMe12 mei 2020 12:42
In principe hebben we het in andere BBG's ook niet over de producten die er niet in staan, enkel over degene die er wel in staan. En daar zijn nooit vragen gesteld over waarom product of merk X niet vermeld is, in ieder geval niet met de heftigheid van hier over Ubiquity. Maar uit de reacties is duidelijk dat we dat niet goed ingeschat hebben. Ik heb daar een stukje tekst over toegevoegd op de inleidende pagina en dit is een goede les voor toekomstige artikelen.
Ik denk dat het grote verschil is dat je in andere BBG's niet de bij de doelgroep populaire producten weg hebt gelaten in het verleden. Als je in een BBG voor smartphones Samsung of Apple niet noemt zul je bijvoorbeeld vergelijkbare reacties krijgen.

De huidige tekst in de inleiding is overigens prima, daarmee maak je goed duidelijk wat het criterium voor het weglaten van een populair product is geweest en kunnen gebruikers zelf inschatten of ze misschien alsnog naar Ubiquiti willen kijken of niet.

[Reactie gewijzigd door NMe op 22 juli 2024 14:24]

In de Desktop BBG staan toch ook geen kant en klare computers maar geselecteerde componenten. Die geselecteerd worden op prijs kwaliteit.

Wat je hier nu neer plempt is gewoon een reclame artikel voor basic merken wat niet echt past bij Tweakers.

Het is dan ook niet handig dat je meteen tegengas geeft op de eerste comments. Soms maak je gewoon slechte stukken en dat mag best gezegd worden.
Comments zijn niet voor niks kritisch, leer daar van.
Naar mijn mening passen geen van de Unifi producten uberhaupt in deze BBG. Alles wat in de prijsklasse valt zijn accespoint en bevatten geen routing mogelijkheden. Het enige product van in de Unifi lijn wat hieraan voldoet is de Dreammachine, en deze is ongeveer 350,- en valt daarmee buiten het budget.

Omdat het onder tweakers zo "geliefd" is had het genoemd kunnen worden, en misschien duidelijker maken waarom het er niet instaat.

[Reactie gewijzigd door koensmulders op 22 juli 2024 14:24]

Ik zie BBG, en ik weet dat er geen uitgebreide review staat. Maar misschien net een alinea/tabel/grafiek onder iedere categorie met behaalde resultaten zou een goed idee zijn. Beter idee van wat je eventueel koopt ipv wat de fabrikant claimt dat je koopt. Kleine introductie met waarom Ubiquiti afvalt, weten we dat ook.
Netjes dat er inmiddels in ieder geval een reactie is. Beter laat dan nooit. _/-\o_
Ik moet zeggen dat ik het met @HollowGamer eens ben. Een BBG stel je op door bepaalde performance statistieken te vergelijken en aan de hand daarvan uitspraken te doen over prijs/kwaliteit, prijs/performance of gewoon puur prijs.

Zo ook in de door jou gelinkt smartphone BBG, de tabellen met alle performance statistieken zeggen al genoeg. Aan de hand van die statistieken kan jezelf bepalen wat voor jou de best buy is.

Waarom zou iemand kijken naar een Mesh router BBG? Waarom zou iemand een Mesh router kopen? Omdat er problemen zijn met wifi en je wil je huis dekkend krijgen. Dat is de belangrijkste criteria en dat is juist de criteria die je keihard mist.

Naast de performance statistieken mis ik ook een verhaal over gebruiksgemak. Zo leert de ervaring dat het spul van TP-Link in de praktijk lang niet altijd makkelijk in te stellen is, vooral als je een leek bent. De app werkt niet altijd even goed.

Ik kan het wel waarderen dat de redactie de tijd neemt om al deze routers voor mij op een rijtje te zetten, maar dat had ik zelf ook wel kunnen doen met de pricewatch.
ook als best buy guide is het een nogal nutteloos artikel. De producten die er in behandeld worden zijn veelal oude producten of producten waarvan de sku helemaal niet breed gedragen is door retailers in NL. Een mesh set van 2 units is voor een gemiddeld rijtjeshuis en een vlotte 100mbit+ verbinding simpelweg niet voldoende, zeker niet voor een tweaker. Ik mis in de instap mesh lijst de deco m4 3 pack van tp-link die bij meerdere media zeer goed werd getest en het zelfde kost als een m5 2 pack, ik mis wifi 6 mesh (nee de asus is geen echte wifi 6 mesh). Ik mis ubiquiti ondanks dat dat een zeer populaire speler is onder tweakers. Er is erg weinig onderzoek gedaan voor dit artikel, ik ben beter van tweakers gewend.
Dit is dan ook geen review, maar een Best Buy Guide,
Een Best Buy is zeer afhankelijk v/d prestaties v/h product. Dus blijven (vooral) de laatste 3 punten van @foxgamer2019 staan.
Verder nog, ik dacht dat dit een review ging zijn, maar ik krijg gewoon een lijstje te zien van wat ze aanraden in elke categorie, zonder het te onderbouwen waarom het goed is of bewijzen dat ze uberhaupt iets getest hebben.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 14:24]

En dan ook nog eens routers op de lijst met maar 1 of 2 user reviews (en dan ook nog eens reviews met 1 ster bv: pricewatch: TP-Link Archer AX6000 Terwijl er genoeg routers te vinden zijn met meer reviews en sterren: https://tweakers.net/mode..._zSvBKIoKmOUnFyfhFEiUktAA die een stuk beter aan te raden zijn dan de modellen die ik in dit overzicht zie.

Dat gecombineerd met wat ze in hun radioreclames roepen: "We stellen techniek op de proef" en het feit dat het totaal niet onderbouwd is doet me toch wel wat twijfelen over de kwaliteit van deze best buy.
En dan ook nog eens routers op de lijst met maar 1 of 2 user reviews (en dan ook nog eens reviews met 1 ster bv: pricewatch: TP-Link Archer AX6000 Terwijl er genoeg routers te vinden zijn met meer reviews en sterren: https://tweakers.net/mode..._zSvBKIoKmOUnFyfhFEiUktAA die een stuk beter aan te raden zijn dan de modellen die ik in dit overzicht zie.

Dat gecombineerd met wat ze in hun radioreclames roepen: "We stellen techniek op de proef" en het feit dat het totaal niet onderbouwd is doet me toch wel wat twijfelen over de kwaliteit van deze best buy.
Het valt ook op dat er vandaag voor de TP-Link Archer AX6000 twee 5-sterren reviews zijn geplaatst.

De reviewers lijken legitieme gebruikers te zijn, maar door de politiek van "Ik geef 5 sterren want de vorige reviews gaven 1 ster" door die twee reviews, lijkt het sterren-systeem mank te gaan.

In zoverre ik weet, zijn er voor het geven van sterren niet zoveel regels aan verbonden zoals de reacties hier op de FrontPage worden gemodereerd. Maar iets in deze situatie gaat mank.
Dat is natuurlijk erg lastig. De enige manier waarop je het eerlijk zou kunnen doen is door te zeggen dat er een bepaalde ondergrens aan aantal reviews behaald moet zijn om een werkelijke score te zien te krijgen. Ik zie het bij tech sites eigenlijk niet gebeuren, maar zogeheten aggregator websites voor bijv. films en games (Metacritic, Rotten Tomatoes) doen dat wel.

Ik realiseer me dat het makkelijker is om 100 reviews voor een film of game te krijgen van veel verschillende websites dan 10 reviews van een product op je eigen site van je eigen community. Maar dat is wel gelijk waar het wringt: Tweakers zou ook kunnen zeggen: we tonen pas de scores als er op z'n minst 5 reviews zijn geweest. Maar dat heeft weer hele andere implicaties: voor sommige exclusievere/duurdere producten of producten in een extreem verzadigde markt met honderden keuzes (routers dus) zal het wellicht een jaar of langer duren voordat dat aantal gehaald wordt.

Anderzijds vind ik de transparantie van elke review van elke Tweaker juist waardevol, maar ontkom je er inderdaad niet aan dat mensen bewust extra negatief of extra positief gaan scoren afhankelijk van de rest van de reviews. Dat is ook gelijk het 'probleem': als je de AX6000 op het oog hebt, kijk je eerst zelf bij de reviews en die 2 negatieve zouden je kunnen beïnvloeden om het niet te kopen, of je kan denken "ik kan het toch terugsturen binnen 14 dagen, ik ga het zelf proberen" en dan kan je ook gelijk die minpunten gaan controleren of ze voor jou gelden. Als dat zo is, is het alleen maar weer bevestiging en geef je sneller 1 ster want je hebt bevestiging dat het een "baggerproduct" is. Als je het helemaal niet merkt, denk je automatisch "dit is een superproduct, ik snap niet waar die andere reviewers last van hebben" en geef je sneller 5 sterren. Het blijft dus lastig om heel erg objectief te blijven met voorkennis.

Dat gezegd hebbende, ik denk dat het Tweakers systeem nog altijd vele malen beter werkt dan wat winkels als Bol of Coolblue doen. In feite hebben ze hetzelfde: reviews met een score bij elk product, maar het is wel érg opvallend dat met name bij Coolblue zo'n beetje elk product 4,5 sterren (of beter) krijgt. Pak de routers, op de volgende pagina 151 producten en pas halverwege op pagina 6 (gesorteerd op best beoordeeld) komen er router met 4 sterren of slechter naar voren, met 22 producten per pagina is het pas het 123e product wat minder dan 4,5 sterren krijgt:
https://www.coolblue.nl/r...=best-beoordeeld&pagina=6

Verder kijkend zijn het ook dan met name nog producten met 4 sterren, krijgt er slechts 1 product 3 sterren en de rest heeft geen score. Niks dus met 2 sterren of 1 ster. Ook niet met een beperkt aantal reviews.

Nu geloof ik wel dat het allemaal geverifieerde aankopen zijn, maar vermoedelijk is het doordat men er iets bij kan winnen dat men maar heel positief beoordeelt. Dat is bij Tweakers dus gelukkig niet het geval en als er iets aan vast hing, dan staat dit er ook bij.
Niet als je naar de HWI review kijkt. Maar ik heb hetzelfde punt.

Voor mijn gevoel staat er bij de router de omschrijving van de fabrikant.

Wat ik mis zoals ik al zei. Ik heb hier een Asus router + Asus Lyra hubs.

De test is H->H->Client ofzo. Maar ik heb uds R->H->C. ik haal daarmee zo'n 350 mbit naar internet achterin de tuin.

Dat is niet top of the line, maar een stuk sneller dan hier. (onder verre van ideale omstandigheden).

Wat ik overigens mis is (en ik weet niet hoe je dat wil testen maar dat vind ik de belangrijkste test) hoe ver is het bereik dat je nog stabiel zo'n 50 mbit haalt. Dat is ruim snel genoeg voor 90% van het werk.
Geen Ubiquiti. Echt. Op deze site. Zucht.
Ik mis het ook nogal, dat is namelijk de echte "Best buy", eenmaal Ubiquiti wil je niets anders meer.
Ik vind het maar vreemd, de andere BBG's hier vind ik best goed namelijk.
Ik heb alle Ubiquiti er uit gegooid op de zaak. Wat een rotzooi is dat. Veels te onbetrouwbaar, veels te onderhoud gevoelig. Backups werken niet, apparatuur valt uit. Elke maand je hele installatie weer opnieuw moeten doen, waarbij je op meerdere plekken op een trapleer moet gaan staan om AP's te resetten omdat de controller je overal weer uit gegooid heef. Elke update is het weer wachten of je apparatuur nog werkt of dat het onderdelen afgeschreven heeft. Meerdere keren per jaar POE injectors moeten vervangen, uiteindelijk maar van een ander merk gekocht, maar dan heb je nog de AP's die het blijven begeven. Ik vind het niet goed genoeg om thuis te gebruiken, laat staan op een zakelijke omgeving. CISCO kost aan het einde van de rit een stuk minder, puur vanwege de tijd die ik kwijt ben om een stationaire UI omgeving in de lucht te brengen elke keer. Dan kom je weer bij support aan omdat je omgeving er weer uit ligt en je geen enkel apparaat meer kan gebruiken, dan zeggen ze leuk dat het een bekend probleem is waar ze dagelijks mee te maken hebben, maar een permamente oplossing ho maar. Aangezien de backups die je maakt niet teruggezet kunnen worden op de cloud key, moet je elke keer alles opnieuw instellen. Opzich zo gedaan, maar elke keer weer, ook bij nieuwe cloud keys. Als je je problemen op het officiele forum gooit worden je posts door moderators verwijderd. Ondanks dat ik mijn mail adres heb ingesteld, krijg ik er niet eens een mail van. Ik kom er dan achter dat ik alle controle op de omgeving kwijt ben omdat ik een guest user wil aanmaken. Het is niet iets dat ik dagelijks open om te kijken of alles nog werkt. Alleen als er leveranciers oid over de vloer zijn, kom ik op die omgeving, ligt alles er weer uit.

Ik wil NOOIT meer Ubiquiti apparatuur. Ik koop nog liever apparatuur op aliexpress.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 22 juli 2024 14:24]

Ik lees je reactie met verbazing. Als zelfstandig IT-er werk ik voornamelijk met Ubiquiti en, hoewel ik honderden AP’s en tientallen switches in beheer heb, heb ik juist vrij weinig problemen gehad. Ja, er is wel eens een switch gesneuveld. Het blijft massaproductie. Maar juist die betrouwbaarheid en stabiliteit is de voornaamste selling point voor deze producten, en dan met name in combinatie met de prijs.

Uiteraard, merken als Cisco, Meraki, Ruckus, Aruba hebben soms een robuustere featureset en komen vaak met langere garantie. Als je enterprise omgevingen wilt bouwen dan is het ook verstandig om hier mee te werken, zeker op routing en switching gebied.

Als je echter kijkt naar het gemiddelde MKB, dan is er vrijwel geen meerwaarde in een Ruckus of Meraki accesspoint. De klant merkt het verschil niet in de praktijk, maar het prijsverschil is enorm. Ja, misschien zal een UniFi AP eens een keer vaker defect raken, hoewel ook dat uitzonderingen zijn. Feit blijft dat voor de 600 euro, die je al snel voor een Ruckus of Meraki AP mag neertellen, met gemak 3 tot 4 UniFi AP’s kan kopen. Als je echt zoveel problemen had dat Ubiquiti duurder uitvalt dan Cisco, dan begin ik me toch af te vragen wat je er allemaal mee uitspookt.

En laten we maar niet beginnen over licentiekosten van sommige enterprise oplossingen. Betalen om reeds aangeschafte apparatuur draaiende te mogen houden, eigenlijk is het van de zotte. Er valt zeker iets te zeggen voor de zeer uitgebreide support, maar deze zou natuurlijk altijd optioneel moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 22 juli 2024 14:24]

Ik spook er niets mee uit, dat is het rare. De controller blijft functioneren, maar je bent alle controle kwijt. Je kunt niet meer inloggen. Pak je een nieuwe cloud key en zet je een backup terug (mits dat werkt), kun je geen switches en AP's meer toevoegen, want ook die zijn gelockt. je zult alles opnieuw moeten instellen. Ik heb dat echt te vaak meegemaakt.

Het is geen kwestie van "wat je er allemaal mee uitspookt". Geen VLAN's, geen speciale routeringen, niks. Alleen een normaal wifi netwerk op 2.4GHz en een wifi hotspot, allemaal vanuit de cloud key geregeld. Het hele idee was om alles zo simpel mogelijk te houden.

Ik ben ook niet de enige met dit probleem, ubiquity heeft meerdere malen aangegeven dat dit een bekend probleem is.
Ik bedoelde het ook niet als aanval. Wat je zegt komt echter zo vreemd op me over, dat je dat dan automatisch denkt.

Ik vind het trouwens wel raar dat je blijkbaar wel enterprise producten nodig hebt, maar dan een cloud key gebruikt. Dat is leuk voor thuis en kleine bedrijven, maar als je een serieus netwerk hebt, neem je een server (des noods een vps).
Het hele idee was om het zo simpel mogelijk te houden, maar wel betrouwbaar. Het idee achter de UI spullen is dat het redelijk enterprise achtig is. Daarmee bedoel ik op de mogelijkheden tot uitbreiden, POE opties etc, wat je vaak niet bij consumenten apparatuur ziet. Dat gecombineerd met een makkelijkere omgeving zou een ideale combinatie zijn voor een kleine omgeving. Ik heb geen enterprise oplossing nodig, ik heb meerdere AP's nodig en een guest portal. Zo bijzonder is het niet. Ook had onze toeleverancier aangeraden om de Cloud Key te gebruiken niet de software in een VM te draaien.
Het probleem met een cloud key (de oude versie tenminste, de nieuwste heeft een accu met wat extra features) is dat UniFi MongoDB draait. Ik ben geen developer, maar het schijnt nogal gevoelig te zijn voor fouten als er midden in een schrijfacties een probleem optreed, zoals een stroomuitval. Dan raakt de hele database corrupt, en aangezien er van alles gelogd wordt, wordt er vrij veel geschreven op de sd-card. De nieuwe CloudKey heeft een accu, en wanneer de stroom uitvalt sluit deze netjes af.

In een VM draaien is juist the way to go, wanneer je graag de beste ervaring wilt. Zo moeilijk is het niet om eens in de zoveel tijd een commando door te voeren voor een update. :)

Ik heb vrijwel nooit problemen met m’n Ubuntu UniFi controller bij Digital Ocean, en het kost me maar 5 dollar per maand.
Anoniem: 310408 @ArawnofAnnwn13 mei 2020 20:21
Het hele idee was om het zo simpel mogelijk te houden, maar wel betrouwbaar.
Dus dan koop je zoals je zelfg zegt nog liever op Aliexpress? Met respect maar dan kan je de rest van je reactie ook niet erg serieus nemen.

Het feit dat Ubiquity ontbreekt op een overzicht als dit ope een site als Tweakers is echt niet uit te leggen. Dit merk komt al jaren als de favoriet uit lijstjes hier. Dit is een BestBuy voor mensen die denken dat een meer antenea beter zijn. Zelfs modellen waar gefundeerde discussies over stabiliteit op Tweakers gevoerd worden blijven scoren omdat de testers de problemen niet hebben gezien in hun testen.
Ik kan mij niet voorstellen dat de spullen op ali slechter zijn dan wat mijn ervaring tot nu toe is met UI. UI maakt echt troep.

Sommige mensen hier mogen het dan goed vinden, ik vind het niet passen in een best buy guide. Hier verwacht ik betere kwaliteit, niet UI
Dat is ook weer zoiets inderdaad. Die licenties. Bij HPE kon je zover ik weet gewoon software-updates voor je ProCurve switches downloaden. Bij Cisco moet je een licentie hebben voor een software-update! Zelfs als het puur om een security-update gaat, kom je niet onder een licentie voor zo’n update uit.
Ja, eigenlijk kunnen ze dat ook niet maken. Dat is een goed product slopen, zonder reden. Een soort afpersing, maar dan waar je vanaf weet van tevoren.
Niet alleen dat zowel Cisco als Ruckus slopen hun stand alone modus in de nieuwere producten waardoor je dus een dure wireless controller moet aanschaffen ookal heb je maar een handvol APs.
Betalen om reeds aangeschafte apparatuur draaiende te mogen houden, eigenlijk is het van de zotte. Er valt zeker iets te zeggen voor de zeer uitgebreide support, maar deze zou natuurlijk altijd optioneel moeten zijn.
Meraki moet je meer zien als een IaaS oplossing. Wat veel netwerkbeheerders vergeten, is dat als SalesForce, AWS of Azure omvalt, de eindklant die daar z'n klantgegevens heeft staan dan eigenlijk ook wel kan inpakken. Dat kan je als netwerkbeheerder natuurlijk negeren, maar dan blijf je IMHO wel in het verleden hangen.

Bij IT-resellers die van project naar project gaan, zie je nu dat ze het lastig krijgen met de (economische) nasleep van de Corona-crisis. IT-resellers die op tijd hebben omgeschakeld naar cloud diensten en pay-per-use / pay-per-month zijn hier veel minder vatbaarder voor.

Wil je geen licenties die enforced worden, dan kan je natuurlijk kijken naar iets Cisco classic (Catalyst, etc.) of Meraki GO. Dus die keuze is er wel degelijk.
Natuurlijk is het voor de reseller veel fijner om terugkerende kosten te hebben. Voor degene die het moet aanschaffen echter niet. Daarnaast houdt Meraki er nogal nare trekjes op na. Ze willen bijvoorbeeld nogal eens bij een renewal, de klant rechtstreeks benaderen en met jou gaan concurreren. Uiteindelijk zit je dan alsnog met een verlies van inkomsten, omdat de recurring revenue maar tijdelijk was.
Alsof er niets anders bestaat. Niet dat het slecht spul is, maar persoonlijk heb ik er niets mee.
Een TP-link AP doet ook gewoon wat mensen thuis nodig hebben. Voor een lagere prijs. Simpel te configureren ook. En voor het MKB zou ik toch echt verder zoeken, en bijvoorbeeld Aruba AP's gebruiken. Die in de basis geen controller nodig hebben, meer features, betere antennetechnologie en een veel groter productselectie hebben.
Dat zeg ik dan ook niet. :)

Maar Tweakers kijken vaak een stukje verder dan naar wat er standaard beschikbaar is. In veel gevallen zal TP-Link of Netgear prima voldoen, en ik denk dat er drommen mensen zijn die sowieso het verschil niet merken. Maar onze wensen als Tweakers liggen vaak hoger. Dan vind ik dat je als Tweakers.net gewoon moet bespreken waar je publiek interesse in heeft.
Het artikel is om 06:00 geplaatst. We zijn inmiddels 8 uur verder.
Ik mis vooral een reactie van de auteur op jouw opmerkingen...
Normaal staat bij het artikel ook wie het geschreven heeft. Nu staat er enkel "Redactie Tweakers", ik weet niet of dat er mee te maken heeft? Het artikel lijkt ook wel een advertorial, zoals je die wel vaker ziet (plan: De iPhone SE: het design van de iPhone 8, de snelheid van de iPhone 11 Op zich niks mis mee, als het duidelijk gemarkeerd is, zodat ik weet hoe ik de informatie tot me moet nemen. Maar ik zie best buy artikelen toch graag iets meer diepgang, het hoeven geen uitgebreide tests te zijn, maar i.i.g. iets beter onderbouwd.
Als ik zie dat T.net reclame maakt op de commerciele radio om bezoekers te lokken naar de pricewatch en hun reviews over webcams en monitors dan vrees ik dat je geen uitgebreide reviews zal moeten verwachten waarin 10 verschillende invalshoeken wordt nagekeken welke router nu eigenlijk het best is.

De visie van t.net is mij duidelijk dat de focus niet ligt op de (hobby, professionele,...) IT'er, maar eerder ligt bij zij die net wat meer willen weten dan waar de power toets staat(*).
Dat heeft zo zijn gevolgen, want die laatste groep zal misschien wel iets meer willen weten, maar zal ook wel snakken naar de uiteindelijk conclusie na de 10 de benchmark.

(*) al vraag ik mij af hoe succesvol die marketing campagnes zijn. Ja de pricewatch is best wel handig, maar een luisteraar van Q-Music die naar T.net surft zal die niet snel vinden (hij/zij komt immers gewoon terecht op een op het eerste zicht tech nieuws website).
De reclame belofte die ik hoor wordt dan volgens mij ook zeer slecht in werkelijkheid gebracht en volgens mij een waste of money. Kunnen ze volgens mij beter de pricewatch en hun reviews een compleet andere site van maken om duidelijk het onderscheid tussen nieuws en producten te maken. Niets zegt natuurlijk dat je de reviews niet mag mixen in je nieuws site, maar omgekeerd zou ik het alvast niet doen.
t.net is vooral doorgeschoten naar commercie. Hoe meer mensen ze op de site krijgen, hoe meer inkomsten van advertenties e.d. Ga er maar gerust vanuit dat dit steeds erger gaat worden.

Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat ze geen geld mogen verdienen, maar de balans is al jaren zoek.

Voor dit moment ben je beter af op bijvoorbeeld Hardware.info. Voor zolang als dat niet dezelfde kant opgaat (want ook van de persgroep).
Mja maar als de kwaliteit achteruitgaat op een site die tweakers heet, dan gaan de nerds weggaan en gaat tweakers als een aldi klinken van de tech websites. Momenteel open ik nog dagelijks tweakers, maar als dit het soort van artikels gangbaar word, dan ga ik een alternatief moeten zoeken waar ik wel mijn nerd drang naar informatie wat kan spijzen
Ik zit al in de fase dat ik hier steeds minder interessante informatie tegenkom. In ieder geval vanuit t.net zelf, de community is (nog) een ander verhaal. Echter is het merkbaar dat de tweakers van weleer zich steeds meer terugtrekken of zelf iets plaatsen (zoals gebruikersreviews die kwalitatief hoger zijn dan de reviews van t.net zelf).

Mijn drang naar informatie op dagelijkse basis begint mede hierdoor ook wel af te nemen. Wanneer de kwaliteit minder wordt en de informatie daardoor onbetrouwbaar(der), dan kan ik beter mijn tijd steken in het zoeken naar informatie op het moment dat ik die echt nodig heb.
Ik zoek idd informatie ook op als ik die nodig heb.
Maar het voordeel al gedetailleerde reviews is dat je ook dingen leert over zaken die je niet nodig hebt, met andere woorden je leert nieuwe dingen kennen. Want soms weet je niet dat je iets nodig hebt. Dat kan ook "kennis" zijn. Ik heb soms informatie niet nodig voor een bepaalde usecase, maar door reviews te lezen krijg ik wel extra inzichten/dimensies dat ik zelf niet had. Ik leer er dus wel vaak iets bij en het helpt mij nadien om betere beslissingen te nemen.
Dat ben ik op zich helemaal met je eens. Maar daarvoor lees ik dan toch liever reviews op (bijvoorbeeld) Hardware.info dan Tweakers. Die laatste voldoen al lange tijd niet meer in dat kader.

Informatie zoeken op het moment dat ik het nodig heb betekend overigens voor mij ook dat ik algemene(re) reviews lees en dan op dat moment die kennis op doe.

Wel eens dat ik het best prettig vind om dit "bij te houden" als het ware. Maar wanneer reviews die ik lees geen zinvolle informatie bevatten heeft het wenig nut meer om ze te lezen. Van de reviews hier op Tweakers leer ik al langere tijd niets anders dan dat dit steeds commerciëler aan het worden is.
Helemaal eens. Het niveau van deze review is karig. Een BBG werkt wat mij betreft alleen als dit met de community opgesteld is, zoals dit met PC's ook gebeurt. Motiveer dan je keuze en steun dit met data (benchmarks, reviews, ervaringen etc.) De BBG die ik hier nu zie voelt als een marketingpraatje.

Nog liever had ik gewoon een review gezien waarin wat dieper wordt ingegaan op de dingen waar je op moet letten als je een router koopt. Hoe zit het nu met mu-mimo, beamforming, etc. En hoe zit het met de real-world prestaties? Jullie database staat dankzij Hardware.info vol met testresultaten, leef je uit! Kom dan tot een oordeel in verschillende categorieën. Gewoon, zoals je een review hoort te schrijven.
Precies de routers die door tweakers als beste gekozen worden worden niet genoemd. Ik had minstens verwacht waarom deze het afgelegd hebben.

Hoewel ze volgens mij niet bij de test zaten.
Helemaal met Foxgamer eens, dit is geen review maar een verkooppraatje!
En, niet onbelangrijk voor de levensduur* van het apparaat en iets dat hij uitstek gecovered zou moeten/kunnen worden door T.net: is er support for bv OpenWRT?

*Het beïnvloedt de levensduur van de router omdat wanneer OpenWRT support heeft ingebouwd ervoor, geldt dat zolang het apparaat qua specs de nieuwste OpenWRT versie aankan, OpenWRT het ook blijft ondersteunen.
Dit is in scherp contrast to fabrikanten in het algemeen die de nogal korte periode van 2 jaar hanteren voor veel elektronische apparatuur.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 22 juli 2024 14:24]

Het valt me op dat er best veel mensen ongegeneerd aan het klagen zijn (ik bedoel niet de mensen die met opbouwende kritiek komen), terwijl ze gratis op deze site meekijken. Hoe denken ze dat de jongens en meisjes van Tweakers aan hun gadgetbudget komen? :)

[Reactie gewijzigd door schraal op 22 juli 2024 14:24]

Wat ik zelf nog wel mis en waar ik sowieso heel weinig nieuws van heb gezien is het hele One Mesh concept van TP link.

Zij maken steeds meer van hun reguliere producten (routers en range extenders) geschikt om in Mesh te functioneren. Kun je veel goedkoper mee uit zijn dan met die Mesh pakketten van honderden euro's en dan heb je wel het grote voordeel van een Mesh setup die je heel flexibel kan uitbreiden/aanpassen etc.

Er moeten nog wel wat nieuwe producten uitkomen die dit gaan ondersteunen, maar ik vind het zelf een zeer goed concept en ik ga daarop over als de range extender die ik wil hebben beschikbaar wordt.
Dit klinkt een beetje hard, maar ik mis echt van alles in dit review:
Het is geen review. Het is een best buy guide.
dit is ook geen review, maar een BBG.. Waar ze voor de gedetailleerde inhoud verwijzen naar de echte reviews. En dit geval dus ook naar de reviews van HWInfo.

Alhoewel ik niet weg ben van een beetje Tweakers-bashing af en toe, vind ik dit wel een beetje koort door de bocht.

Dit is een BBG, dat is een samenvatting van redenen waarom bepaalde apparaten naar boven komen als advies. Dus het is geen test en geen review van de producten, het is aankoopadvies.

Dat gezegd hebbende, ik zou de test(en) van HWInfo over dit onderwerp wat meer in de kijker zetten of op z'n minst wat meer 'opvallend' naar toe linken. En zeker ergens op het eind nogmaals zeggen dat deze BBG niet wil zeggen dat er andere opties zijn of zelfs betere, en dat je voor meer een deep-dive naar echte testen of reviews moet kijken (en dan wat links naar betreffende testen + reviews :)).


Bij een desktop-BBG gaan ze ook geen grafiekjes laten zien van de GPU die gekozen is, dat staat ook gewoon in een enkele alinea erbij als samenvatting.
Dit klinkt een beetje hard, maar ik mis echt van alles in dit review:
(...)
- Veel marketing praat, maar totaal niet toetsen of die snelheid überhaupt wordt gehaald.
(...)
Je mist marketing praat? :+

Voor de rest deel ik je mening. En soms moet je een spiegel der waarheid aan iemand voorhouden die hard overkomt, maar enkel op zo'n manier gaan er een paar tandwielen in iemands brein in beweging komen.
Die spiegel is ze al veel vaker voorgehouden, maar het lijkt er niet op dat wat de tweakers onder ons willen past in het beleidsplan (niet genoeg rendement).

Ik blijf ze die spiegel ook nog wel voorhouden, maar de vraag is hoe zinvol dat is. Wellicht beter om die tijd te besteden aan het lezen van informatie / reviews op de betere tech-sites.
Wellicht beter om die tijd te besteden aan het lezen van informatie / reviews op de betere tech-sites.
Noem die eens. Mijn oren zijn gespitst.
Hardware.info vind ik persoonlijk al een stuk beter wat betreft reviews / tests.

Wat betreft nieuws... wel, ik denk dat je op allerlei sites terecht kunt voor nieuws. Nationaal en internationaal. Afhankelijk van wat je zoekt. Maar op bijvoorbeeld beursgorilla.nl kom ik dagen eerder al eens nieuwtjes tegen die t.net nog niet heeft. Dit voorbeeld aangezien het allesbehalve een techsite is.

Internationaal heb je Spiceworks (dat ook al steeds slechter aan het worden is). Maar kijk hier eens of er iets interessants tussenzit.

En mocht iemand anders nog tips hebben, dan zien we ze hopelijk wel verschijnen.
Tweakers snapt er al jaren helemaal niks meer van
Ik mis in het hele overzicht Ubiquiti Unifi ( https://www.ui.com/unifi/unifi-ap/ ) voor de Wifi wat toch zeker een aanrader is voor de echte tweakers. Het instellen is wat ingewikkelder als een Fritz o.i.d., maar uiteindelijk zeker de moeite waard om een goed functionerend wifi netwerk te bouwen. Access Points voed je via POE, en daardoor heb je ook een goede uplink naar je Access Point.


Verder heeft Ubiquity ook nog Edgerouters als je serieus met een router aan de slag wilt, en Mikrotik heeft natuurlijk ook prachtige apparatuur. Als je het mij vraagt zitten daar de echte apparatuur die je in huis wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door Eastern op 22 juli 2024 14:24]

Sowieso verdient het scheiden van de router en de access point(s) meer aandacht. Wat mij betreft ook vooral onder de niet-Tweakers.

Een gescheiden setup is vaak niet eens duurder dan een high-end WiFi router, en eenmaal geïnstalleerd goedkoper uit te breiden, te upgraden, etc.

De vele WiFi topics op de Gathering, en het feit dat ISP’s gratis repeaters uitdelen etc. lijkt me voldoende bewijs dat een enkele router, ook met tig antennes, vaak geen goede oplossing is.

Router bouwers proberen dat nu op te lossen met Mesh routers, maar die zijn onnodig duur en de toekomstbestendigheid twijfelachtig.

En dat allemaal omdat men het lastig of eng vind om een UTP kabel door een pvc pijp te trekken. Wat mij betreft onterecht. Nederland klust graag en een kabel trekken is echt niet ingewikkelder dan een plafond witten.
Je hebt gelijk de massa krijgt gewoon een router met wifi van de provider en enkele router is zeker niet altijd de beste oplossing.
Waar je minder gelijk in hebt is even utp kabel trekken door een pijp. Een utp kabel met connectors trek je niet zo snel door een pijp, zonder connectors wel, maar om dan een utp kabel op een connector te gaan aansluiten is niet altijd eenvoudig. Of misschien wil je netjes aansluiten op een opbouwkasje.

Het hele artikel is eerlijk gezegd heel slap. Het is een opsomming van wat specs en heel oppervlakkig.

Als tweaker wil je eerder weten wat het echte bereik is van je mesh router. Is de ene nu net zo sterk als de ander of toch niet. De opgegeven snelheden zijn als je op 1 meter afstand van je wifi signaal zit. Muur of betonnen vloer er tussen en het ziet er weer heel anders uit.

Leuke die 5ghz snelheden maar hoeveel apparaten hebben ondertussen genoeg antennes om dat te halen ?

Heb hier 2 usb wifi adapters. 1 met 2 antennes 1 met 4 antennes. Met 4 antennes haal ik dus een hogere snelheid dan met 2. Zou ook handig zijn dat bij een review te melden, veel mensen staan daar totaal niet bij stil.
Zo ingewikkeld is het aansluiten van een UTP stekker nou ook weer niet. Draadjes doorvoeren en knijpen. Soms gaat het mis; afknippen en opnieuw. Op een UTP doos aansluiten is ook niet moeilijk. Met een stekker er aan zou ik het niet eens proberen. Bij de eerste bocht zit die gelijk vast.

Ik ben de overstap naar Unifi apparatuur aan het maken, en naast dat het prettig is dat ik alleen een netwerkkabel hoef te trekken is bij het instellen van je hele netwerk de 'single plane of glass' toch wel erg makkelijk (Eerder had ik een mis-mash van Zyxel en TP-Link apparatuur, en als je dan iets veranderd dan moet je alles weer na gaan lopen). De setup voor simpele wifi is niet ingewikkeld en mocht je meer willen dan kan dat ook.

Die apparaten die hier bij 'duurdere router' genoemd worden komen hier het huis niet in. Wat een lelijkerds. In het gemiddelde nieuwbouwhuis heb je er ook nog eens niets aan zodra je een verdieping weg zit van het ding. Deze 'Best Buy Guide' heeft toch wel een hoog Computer Totaal gehalte. Ik snap dat overal UTP naar toe trekken in een huis niet voor iedereen is weggelegd, en daar zijn de wat duurdere mesh-setjes prima voor. Maar een keurige bespreking met voor en nadelen van Mikrotik, Ubiquity, en Zelfbouw router of een combinatie daarvan was toch meer Tweakers-waardig imo.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 22 juli 2024 14:24]

"Zo ingewikkeld is het aansluiten van een UTP stekker nou ook weer niet. Draadjes doorvoeren en knijpen."

Hahaha grapjas.
Ja voor jou en mij is het waarschijnlijk geen issue.. omdat wij niet schrikken van 8 kleine draadjes met verschillende kleurtjes en de vrij kleine connector waar die allemaal recht in moeten passen..

Maar voor een leek? Joh alleen al het feit dat die uberhaupt al geen tang hebben om die connector te bevestigen is al genoeg afschrikkend, laat staan dat ze moeten gaan googlen welk draadje waar moet om vervolgens met hun handen in hun haren te zitten om de vraag of ze wel of niet een crossover kabel willen maken en wat een crossover kabel uberhaupt is.... :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 14:24]

Waarom weer redeneren vanuit het lekenstandpunt? De leek belt met de helpdesk en laat zich een repeater aansmeren. En daar is hij prima mee geholpen want die kijkt niet verder dan hoeveel streepjes wifi die heeft.

Een beetje Tweaker knijpt met z'n ogen dicht en UTP stekkertje erop. ;)
Sorry hoor, maar deze tweaker heeft daar nog altijd een geheugensteuntje voor nodig want hoe vaak knijp je eigenlijk een UTP-stekker in elkaar. ;)

Voor de meeste oudere huizen is een wifi-router prima maar in de meeste nieuwbouw zit zoveel metaal in het beton verwerkt dan ontkom je er niet aan om meerdere access points of repeaters te gebruiken voor een beetje een fatsoenlijke dekking.
Ik heb in mijn tangkoffertje een spiekbriefje zitten... Maar niet verder vertellen hoor! Nu kan ik nog net doen of ik het zo uit mijn hoofd kan.

Nieuwbouw is echt een drama! Maar als je van te voren betrokken bent bij de bouw kun je vast de kabels laten trekken.
Mja... dat is leuk idd en zou ideaal zijn.

Ik echter, ben vorig jaar in een huis getrokken gebouwd in 1939 en zit niet in die luxe situatie.
Overigens, als trekken door de muur geen optie is, kan je altijd nog via een kabelgoot op de vloer/muur routeren. Als je dat beetje netjes doet is dat ook gewoon prima.

Ik heb een hekel aan wifi en vind dat het alleen toebehoort aan apparaten die mobiel zijn (dus telefoon, tablet, laptop enz). Gelukkig heb ik met 2 wifi AP's (5ghz want 2.4ghz congestie is afgrijselijk in de stad) genoeg dekking voor mijn hele huis. :)

Dát is trouwens ook nog zo'n dingetje... waarom zit, vandaag de dag, niet gewoon iedereen op 5ghz?
Méér bandbreedte en mínder congestie (in de stad) omdat het bereik lager is.
Serieus, als ik kijk naar zo'n wifitester app op m'n telefoon dan wordt ik gebombardeerd met 2,4ghz netwerken maar 5ghz ziet er prima uit (in principe alleen m'n 2 directe zijburen die ik daarop zie).
Ja, met 5gz moet je dan vaak wel 2 (of meer) AP's hebben maar dat is toch ook niet zo'n enorme ramp mer vandaag de dag? Zoals hierboven al werd aangekaart smijten ISP's repeaters naar je hoofd als je d'r om vraagt en er zijn genoeg betaalbare opties om je wifi netwerk te vergroten.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 14:24]

Omdat veel mensen alleen een router hebben en 5g niet ver genoeg rijkt.
Mijn huis komt uit 1965, er is later verwarming in gebouwd en ik heb naast de buizen een pvc pijp met UTP gepropt. Werkt prima en ziet er op zich goed uit.

2.4GHz is nog steeds gangbaarder omdat het oudere apparaten ook ondersteunt. Mijn ouders zitten bij Ziggo en moeten kiezen tussen 2.4 of 5 GHz. De veiligste/standaard keuze is dan de 2.4 GHz. De meeste mensen gaan voor standaard.
Als je dit spiekbriefje gebruikt heb je altijd een goed excuus (NSFWish): http://www.abusar.org/images/how_make_crossovercable.jpg :+
dit dus :) Ik heb een nieuwbouw woning in aanbouw en heb ook elke verdieping in de gang + 1 extra in de woonkamer een UTP kabel op de tekening gezet. Zodra mn huis af is komt er op elke verdieping een Ubiquity AP (met een POE switch, USG en cloud key).

Zit nu in een huurhuis en bereik is echt een drama maar mag geen kabels trekken naar zolder.
Anoniem: 1350842 @Wouterie11 mei 2020 10:40
Omdat deze hele thread reageert op iemand die zegt dat het onderscheid vooral voor de niet-tweaker moet zijn. En juist die mensen kunnen niet zomaar even een kabel trekken en aansluiten.
Waarom weer redeneren vanuit het lekenstandpunt?
Ik ben verre van een leek, ben zeker geen netwerk guru, maar heb een foei-hekel aan netwerkkabels knijpen! De reden waarom is omdat ik er heel slecht in ben, hoe vaak ik het wel niet fout heb gedaan is bijna niet te geloven! Laatst na 10 jaar er achtergekomen dat ik het alsnog fout had gedaan tussen twee switches, maar dat deze de fout corrigeerde en ik dat pas merkte toen ik er eentje tussenuit trok...

Maar dat maakt mij niet opeens een fan van wifirouters! Ik ben juist super happy met mijn Ubiquiti AP, hangt op de 1e op de gang en de hele woning en een goed deel van de tuin heeft internet. Iets wat de standaard wifirouter van de ISP niet deed.
De range extender wordt m.i. te vaak als compleet nutteloos gekwalificeerd. Het halveren van de snelheid, waar steevast op wordt gehamerd, is iets uit het verleden. Mijn gratis exemplaar van TP-Link, wat ik jaren geleden van mijn ISP kreeg, was namelijk al dual band en single band exemplaren beginnen een zeldzaamheid te worden. Om de zolder of tuin van dekking te voorzien vind ik het er een prima use case voor. Overdag kan ik daardoor op zolder zonder problemen werken en met dezelfde range extender voorzie ik ook de tuin van een dekkend netwerk. En niet onbelangrijk, omdat het letterlijk plug and play is, heb ik er zelf geen omkijken naar, als andere gezinsleden er gebruik van maken.
Ik zou h'm zeker niet als nutteloos bestempelen, ik vind het alleen niet echt een charmante oplossing. Wil je simpele rechttoerechtaan wifi dan is het een prima oplossing. Wil je het beste uit je wifi halen dan is het niet echt een goede oplossing.

Het grootste probleem is vaak dat de extender op een plek hangt waar de wifi ook nog maar matig is. Het bereik is meestal niet denderend dus kan hij zelden de echt dode plekken in een gebouw bereiken. De cases die jij beschrijft heb ik ook, maar die voorzie ik van wifi met twee access points. Dan moet je wel de gelegenheid hebben om er een kabeltje heen te trekken.
Het is wel hoe de gemiddelde consument denkt is mijn ervaring. Ik wordt door kennissen of familie regelmatig gevraagd of ik even naar de wifi kan komen kijken omdat het niet goed werkt. Dat zijn mensen die geen affiniteit hebben met IT, hun vingers er niet aan willen branden en liefst een kant en klare oplossing willen hebben (die er vaak toch niet is met een complex product zoals wifi). Bekabeling is dan vaak "onmogelijk, veel gedoe, kost veel geld, vul maar in". Dan kom je toch meteen uit in de range powerlines, mesh en repeaters en niet nadenken over andere opties, omdat dat niet kant en klaar is. Gevolg is dat met een beetje pech mensen blijven zitten met een rukoplossing die niet stabiel is en na loop van tijd weer kuren vertoond. En dan start het riedeltje weer van voor af aan.

En dan zijn er ook nog mensen die gewoon wel handig zijn maar niet durven te beginnen aan zelf UTP kabels knijpen. Het is wel een klusje waar je even geduld voor moet hebben en bij moet opletten. Als je het vaker gedaan hebt is dat geen probleem, maar het is niet een kind kan de was doen klusje voor een beginner zonder kennis. Daarnaast moet je het goede materiaal en gereedschap hebben (juiste connectoren voor juiste type kabel) en ook een goede kabel (geen CCA prut enzo). Dus dat is ook geen eenvoudig klusje wat ik de gemiddelde niet-tweaker zie doen.

[Reactie gewijzigd door captain007 op 22 juli 2024 14:24]

Die mensen verwijs ik eerst door naar hun provider. De laatste tijd zijn die best goed bezig met hun klanten op dit gebied te ondersteunen. Waar eerst de ondersteuning ophield na de router hebben ze nu ook best goede tips en oplossingen voor het thuisnetwerk.

Bij mijn ouders en andere familie wil ik best even kijken naar de wifi (maar die heb ik vaak zelf al geoptimaliseerd) maar de rest van de mensheid mag eerst even met de klantenservice bellen.
Ik heb toen ik een puber was en wifi op een ander niveau stond ook een kabel getrokken naar mijn kamer.
Ik heb gewoon de bestaande kabel als voorbeeld genomen en de draadjes op dezelfde manier in mijn nieuwe geklemd :D

Maar tijden zijn veranderd en nu heb ik een Google Mesh systeem :D
Zo ingewikkeld is het aansluiten van een UTP stekker nou ook weer niet. Draadjes doorvoeren en knijpen. Soms gaat het mis; afknippen en opnieuw. Op een UTP doos aansluiten is ook niet moeilijk. Met een stekker er aan zou ik het niet eens proberen. Bij de eerste bocht zit die gelijk vast.
Zoals verwacht een tweakers antwoord. Ik reageerde op het commentaar mensen die klussen even kabeltje trekken. Dat laatste zal niet het probleem zijn. Heb ik zelf ook gedaan.
Dat aansluiten waar jij het over hebt is veel doen en je zal het vanzelf onder de knie krijgen. Maar laten we eerlijk zijn de doorsnee klusser zal heel veel fouten moeten maken. Heb het zelf laten doen, waren er te veel en dat gekloot wilde ik zelf ook niet doen.
Voor vele zal dan router en mesh aansluiten, stekker er in en klaar.
Voor "ons" is dat inderdaad niet echt een probleem als je dat veel doet en het materiaal hebt. Voor de meeste mensen is dat toch echt afschrikkend om zo een kabel te trekken en er zelf de connectors op te monteren.

Natuurlijk heb je hier de mensen die het allemaal wél zelf kunnen maar ook veel bezoekers die enige interesse hebben maar niet die know-how hebben. Het is ook allemaal afhankelijk van waar je woont. In het appartement waar ik nu woon is zo'n kleine mesh setup prima en is bekabeld zeker niet "beter". Moest ik inderdaad in een villa wonen met meer verdiepingen en nieuwbouw+ een tuinhuis/schuur waar je een studeerkamer/werkkamer maakt. Dan zou je dat natuurlijk wél bekabelen.

Ze hadden inderdaad wel een diepere review mogen maken over de verschillende routers.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 22 juli 2024 14:24]

Zo ingewikkeld is het aansluiten van een UTP stekker nou ook weer niet. Draadjes doorvoeren en knijpen. Soms gaat het mis; afknippen en opnieuw. Op een UTP doos aansluiten is ook niet moeilijk.”

Het is als leek wel iets moeilijker dan dat, maak er 100 en gegarandeerd heb je er een paar die pakketjes dropt en gitter veroorzaakt of access points instabiel maakt. Ook is cat7 moeilijker te strippen dan cat5 dankzij die extra shielding.

- Ik zou zeker een kabeltester aanraden en een professionele krimptang geschikt voor doorsteekmontage.
- UTP kabel van hoge kwaliteit, zeker als je ze ergens door wil trekken durft goedkope brol wel eens te breken.
- doorsteek connecters gebruiken. (Let op, ik vermoed enkel beschikbaar tot cat6 (dus tot 1Gigabit)
-Cat 7 is duurder maar gaat tot 10Gbit. Handig want Wifi 6 gaat over 1Gbit.

Wat je nu goed doet gaat tientallen jaren mee!

Los van alles ben ik 100% voorstander om zoveel mogelijk te bekabelen. Ook de accespoints bedraad aan te sluiten. Apple, Sonos speaker of andere fixed apparaten op het netwerk kan je best bedraad aansluiten, het ontlast uw netwerk en het is stabieler.

Vermijd ook simpele draadloze Accespoints. Die zijn helemaal niet stabiel en je kan er moeilijk met Skypen vanwege de hoge jitter op de verbinding. Mesh is the way to go. Wifi AX zal ook een wel heel stuk stabieler zijn.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 14:24]

Zo ingewikkeld is het aansluiten van een UTP stekker nou ook weer niet. Draadjes doorvoeren en knijpen. Soms gaat het mis; afknippen en opnieuw. Op een UTP doos aansluiten is ook niet moeilijk. Met een stekker er aan zou ik het niet eens proberen. Bij de eerste bocht zit die gelijk vast.
Persoonlijk vind ik het deel met slijpschijf, breekhamer, boorhamer, plaaster, vlakplamuur, schuurpapier en verfroller toch het allermoeilijkste deel van het trekken van een UTP (of SFTP) kabel :) en dan heb ik het nog niet over nodige creativiteit enomwegen omdat in de meeste vertrekken sleuven in de chappe kappen geen optie is (tegels uitbreken en herbetegelen om een kabeltje te trekken is net iets overdreven)

Als je de luxe hebt van een lege wachtbuis is een kabel trekken inderdaad niet moeilijk. Stekker aanknijpen heb ik zelf niet gedurfd aangezien het beter is stugge kabel te gebruiken, en ik die liever op een inbouwdoos met LSA strip aansluit dan daar een stekkertje op te knijpen.
4 antennes welke adapter is dat ?
edup 11ac 1900m dual-band usb 3 wireless

was deze van ali https://www.aliexpress.com/item/32803424138.html (niet meer leverbaar)
Neem aan dat er ook anderen zijn.
Niet elk huis heeft nog bruikbare holle leidingen en vaak ook niet naar de juiste locatie.
Veel mensen vinden de connector ook onhandig; extra stuk gereedschap nodig en komt een stuk nauwkeuriger dan een wandcontactdoos aansluiten.
Het eerste punt is inderdaad het grote probleem hier in huis. Ik heb mijn ouders al vaker aangeraden om zo'n unifi set aan te schaffen maar ze willen helaas geen kabels doortrekken naar de bovenverdiepingen. De begane grond is geen probleem daarentegen. Momenteel daarom maar gekozen voor amplifi mesh met 1 router aan de ene kant van het huis en 1 met wired backhaul aan de andere kant.
De Ubiquity AP's kun je ook draadloos met elkaar verbinden (niet ideaal natuurlijk) op deze manier heb ik prima dekking in mijn tuin en bovenste verdieping gerealiseerd.

Het tweede punt van die connector kan ik me in vinden, zeker wanneer je inderdaad draadloos verbindt zou een rechtstreekse stroomconnector handiger zou dan POE injector.
Bijna alle huizen hebben COAX liggen naar de woonkamer en naar een locatie op een bovenverdieping.

Neem je een internet- & tv- provider die niet meer afhankelijk is van COAX (en dat zijn er behoorlijk wat), dan gebruik je de coax zelfs als trekdraad.

Perfect mogelijk voor bijna alle huishoudens dus.
Je kan ook de COAX laten staan en Moca-apparatuur ("Ethernet over Coax"") gebruiken.
Zeker met SmartTV kastjes van KPN geven deze minder storing dan mijn Devolos Power over Internet (met IGMP-snooping)..
[quote]Een gescheiden setup is vaak niet eens duurder dan een high-end WiFi router, en eenmaal geïnstalleerd goedkoper uit te breiden[quote]

Kun je dat uitleggen,

ik kan ten alle tijden gewoon de zelfde access point op elke router plaatsen hoezo is een splitted setup dan goedkoper. Zelfde geld voor upgrade ik kan ten alle tijden de zelfde nieuwe hardware bijplaatsen.
Dat een high-end router met ingebouwde Wifi niet eens per sé goedkoper is dan een losse high-end router met los accesspoint, zoals met Unifi bijvoorbeeld. :)

Het voordeel van een losse setup is dat je de router (en switch) hangt waar je 'm hebben wil, in je meterkast, maar het accesspoint (ergens anders) hangt waar het 't beste is voor optimaal bereik (meestal níet de meterkast ;)).
het ging over eenmaal geinstaleerd goedkoper uit te breiden .
en hoe maakt dat de setup goedkoper uit te breiden ?
Ik heb zelf MikroTik maar bij Ubiquity is dat vast vergelijkbaar. Als ik wil uitbreiden haal ik vanaf €67 (pricewatch: MikroTik cAP ac) een extra access point en prik de kabel erin. Klaar. Geen configuratie vereist, de router met CAPsMAN regelt dat voor mij en pusht de configuratie direct naar het nieuwe access point. Handoff wordt dan ook gelijk geregeld.

Een dure nieuwe router met wifi-functionaliteit bijplaatsen kost veel geld en configuratie. Een goedkoper router met wifi bijplaatsen kost minder (maar werkt ook minder) en vereist nog altijd de nodige configuratie om het goed samen te laten werken. Bovendien moet je dan ook nog een stroompunt op de juiste plek hebben terwijl mijn cAP AC gewoon zijn prik via PoE ontvangt.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 22 juli 2024 14:24]

Ik een Orbi RBK53 setup, met naast de router in de meterkast 2 wired satellieten (1 beneden, 1 boven) en 1 wireless satelliet (buiten). Prima setup voor een zeer stabiel netwerk. Indien nodig ook zeer makkelijk uit te breiden. Het is niet de goedkoopste oplossing, maar het ding doet z'n werk.
Pirke,

Ik heb hem ook net 3 weken.
Paar dagen terug wired backhaul proberen aan te sluiten, maar zie nergens terug of dat dan werkt. (In de app) wie weet waarde dit kan zien?

Soms klagen de kids nog over een dipje in de verbinding, terwijl overall bereik sterk verbeterd is, mogelijk iets te ver van kelder af waar basisstation staat. (Via Wireless)
Ik wil mogelijk nog een extra op een verdieping hoger. Daar kan het beter. Een extra is nog prijzig.
Hoe werkt die voor buiten? Ook een Wired backhaul?
In de app kun je dat zien bij je netwerk overzicht: een stippellijn is een wireless backhaul, een vaste lijn is een wired backhaul.

Outdoor is alleen wireless als ik het me goed herinner, daar heb je vaak geen waterproof utp outlet zitten ;)
Mmm... Thanks,
Ik heb daar toch nog een stippellijn... even checken waarom de ethernet daar niet op werkt.

8)7
Ik weet net hoe het met de oplossingen precies zit maar ik heb zelf 1 en 2 gecombineerd.

Ik heb een AiMesh router (AC86U) samen met Asus Lyra (2x) gecombineerd.

Ik vind het vooral jammer dat er weinig vergelijk zit tussen een aantal verschillende. Er worden 2 merken genoemd bij het instap model. Maar geen alternatieven.

Ik heb hier dus 3 accesspoints met een "hoofd" router staan.

De setup koste ongeveer 300 euro. Maar dat is dus met 3 punten.

In mijn ogen als je die salatiet dingen gebruikt valt er vaak één weg omdat die in de meterkast staat. Het bereik van die dingen is niet altijd super goed. Ds heb je 3 punten nodig.

Routers met antennes hebben (is mijn ervaring) vaak beter bereik. waardoor je Mesh setup ook beter is.

Ik zou wel eens een review willen zien van het combineren van de verschillende merken (als dat mogelijk is).

Ik ben blij met mijn setup maar merk wel dat de router al beter is waardoor er minder noodzaak was voor de satalieten met name beneden. Boven is het echt handig. (overigens enige nadeel is dat ze niet USB gebruiken om te laden de stations. Dat zou erg handig zijn.

(net als bv een accu voor ca 8 uur om lekker buiten te kunnen zitten zonder ergens een stekker te moeten zoeken. Gewoon dat ding in de deuropening leggen en gaan.
Eens. Ik ben nog nooit zo blij geweest met m'n WiFi sinds ik de boel heb gescheiden.
Ligt er aan. Ik heb thuis een kabel liggen waarmee ik een uurtje of twee zoet was. Er zit denk ik een krappe bocht, waar de kabel elke keer tegen een rand kwam. De truc was de kabel op het einde ontmantelen, met tape taps omwikkelen en met siliconenspray insprayen.

Maar iets anders, wat ik niet kan vinden op internet: wat is er anders aan een mesh netwerk t.o.v. twee losse AP's met hetzelfde SSID en wachtwoord? Er zijn maar twee dingen die ik zo kan bedenken:
1. Seamless roaming: je netwerk wordt niet onderbroken bij overgang van ApP naar AP
2. Automatisch doorschakelen bij slecht signaal: wat ik nu altijd enorm hekel is dat achterin de tuin het signaal zwak is, praktisch nul, maar dat de telefoon niet overschakelt naar #G (2G/3G/4G/5G). Zo ook een keer meegemaakt bij iemand thuis: twee punten ingesteld, maar bij verplaatsen apparaat schakelt deze niet automatisch naar een AP met beter signaal, zo ook niet naar #G geschakeld zou worden. Sommige apparaten snappen dat denk ik wel, zo meldde een collega van me dat 2 AP's geen problemen gaf (en een mesh dus overbodig was in zijn ogen), maar ik denk dat zijn apparaten slim genoeg zijn om over te schakelen.
Anoniem: 368883 @NielsFL11 mei 2020 11:40
Niet iedereen is eigenaar van de woning waar hij verblijft en mag zomaar pijpjes trekken (huurders).

Voor hen is er weinig alternatief dan mesh-routers.
Gewoon een boor van 25cm lang, boren vanaf de buiten-stoppenkast dwars door de spouwmuur naar de woonkamer, klaar.
Ik vraag me af wat nou echt een toegevoegde waarde is van een watchguard of een MikroTek router tov een avm of wat hier boven genoemd is.

Wat kan een avm niet bijvoorbeeld en Ubiquiti wel??
Ik heb zelf ook voor Ubiquiti Unifi APs gekozen op bekabeling maar deze APs kunnen ook meshen. Ik denk dat hier twee redenen zijn waarom deze niet genoemd worden.
1. Het is geen consumer gear want je moet een controller inrichten.
2. Het is geen router want het gaat hier om een modem/router vergelijking.

Maar ik vind dat tweakers het wel had moeten noemen vanuit het mesh oogpunt. Ik leerde via een it collega dat dit bestond. En ik vind dat tweakers ook voor de tweakers behoort te zijn.
Ik ben zelf ook een groot voorstander van Ubiquiti's en als mijn klanten mijn advies vragen wijs ik ze ook meestal op een oplossing met Ubiquiti's.

Toch is nou juist het 'mesh' gedeelte waar ik het minst over te spreken ben. Het switchen tussen AP werkt in de praktijk erg zwak/traag/geen intelligentie, bijvoorbeeld overbevolkte AP t.o.v. AP die niets aan het doen zijn terwijl zij een deel van de load kunnen opvangen. Deze ervaring is bij meerder klanten met verschillende soorten en merken mobiele apparaten. Maar als mensen niet hoeven te bewegen/verplaatsen en dus hoofdzakelijk langere tijd op 1 plek werken, zijn de Ubiquiti's top producten.
Misschien omdat dit over routers gaat? In het geval het puur over access points zou gaan geef ik je gelijk. Alleen volgens mij kunnen ze veel (ook AP AC LR gebruiker), maar zitten er geen switch poorten op en kunnen ze niet routeren :).
Ook daar kan je bij Ubiquiti terecht, hun laatste toevoeging Unifi Dream machine is een AIO en integreert perfect met hun andere producten.
Yes, daar was ik van op de hoogte. Dat die niet meegetest is, is inderdaad jammer. Maar ik denk niet dat de rest die machine bedoelt maar die AP's. Hoe de Dream Machine zich verhoudt t.o.v. deze competitie ben ik erg benieuwd naar!
Ging dit over routers? Het lijkt eerder een poging tot een best buy guide voor (mesh) accesspoints...
Bijna nergens wordt over routerfunctionaliteit gesproken...
Dat vind ik ook inderdaad jammer, ik heb een aantal pagina's op onze interne Yammer (ja mensen gebruiken dit echt) geweid aan het verschil tussen routers, ap's, repeaters en mesh systemen.

Ik doelde ook alleen op de overeenkomsten tussen de producten, omdat verschillende mensen vroegen naar de UAP's.

Voor de leek is alles een router en is het helemaal niet te volgen. Misschien is een write-up met de onderlinge verschillen een leuk idee nu veel mensen thuis zitten gebonden aan slecht Wi-Fi.

[Reactie gewijzigd door Lampiz op 22 juli 2024 14:24]

Routers? Dit artikel? Alles gaat puur over de wifi, een router doet niets met wifi, daar hebben we accesspoints voor. Ik kom zo vaak adressen tegen waar mensen drie of vier routers hebben staan en dan klagen dat de boel weg valt of vast loopt omdat ze continu tegen IP conflicts en dubbele NAT aan lopen. Dat veel routers AP's hebben ingebouwd is handig maar het verwart de consument heel erg vaak.
Ik zie vaak hetzelfde euvel als de handige vriend/neef/buurjongen. Soms heb ik nog het geluk dat ze dan verschillende merken gebruiken om onder IP-conflicts uit te komen(nemen verschillende DHCP-server IP scopes op).
Maar ik probeerde te beredeneren waarom de auteur geen losse ap's heeft meegenomen :). En er is meer dan alleen Ubiquiti mensen. Ik deel jouw vragen.

[Reactie gewijzigd door Lampiz op 22 juli 2024 14:24]

Idd Ik ben dit nu ook al 2 keer tegengekomen bij vrienden ... hebben boven wifi nodig en kopen een andere router ipv access point :-).
Dan neem je bijvoorbeeld de UniFi Security Gateway. Router die samen met twee instap access points én bekabeling goedkoper is dan de AX6000 en veel meer opties heeft op het gebied van routing. Los daarvan is dat apparaat in zijn geheel bedoeld om het routen op zich te nemen. Vreemde keuze dat die apparaten hier niet worden meegenomen. Of wellicht dat UniFi nog steeds onder het 'tweakers-only' gebeuren valt en dit puur mainstream is bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 22 juli 2024 14:24]

Volledig eens! Ik heb trouwens al mijn normale accesspoints (die ronde disks) vervangen omdat ik ze niet netjes op kon hangen. Heb de UTP wandcontactdozen vervangen voor 3 Unifi UAP-AC-IW accesspoints. Deze zitten netjes aan de muur waar eerst een contactdoos zat en ze hebben ook nog 2 UTP poorten (waarvan 1 PoE) voor als je ergens een kabel nodig hebt.

Echt top!
Zelf heb ik al een 8 poorts PoE switch en 2 access points en zou ook het liefst een UniFi router halen. Echter, ik wil geen router kopen die al jaren oud is en zowel hardwarematig als qua software niet meer van deze tijd is.

Er is inmiddels een nieuwe lijn van producten aangekondigd:

https://community.ui.com/...bf-463c-8622-382d77702872

Maar er is nog niks bekend over een nieuwe USG3P. Ik heb geen behoefte aan een 19" rackmount.

Wat zou een alternatief kunnen zijn voor een USG? Hoeft niet van UniFi te zijn.
Unifi is inderdaad erg mooi (heb zelf 2 APs) , maar niet vergelijkbaar met dit lijstje. Met unifi bouw je een modulair netwerk op, terwijl dit all-in-one consumenten routers zijn. Een vergelijkbare opstelling zou zijn een USG + Switch + AP + Controller. Of een dream-machine natuurlijk. Dat zet je niet zomaar even neer en is aardig aan de prijs, maar wat beter is laat ik in het midden :)

[Reactie gewijzigd door lennardrk op 22 juli 2024 14:24]

We zitten hier toch op Tweakers.net en niet op ComputerIdee.nl...

Ik vind dit echt wel een gemiste kans, dat er niet iets als de UDM Pro wordt behandeld (net uit, nog niet echt stabiel en behoorlijk overkill voor nagenoeg alle thuisgebruikers) snap ik maar de access points van Unify zijn heel goed en hebben ook gewoon mesh functionaliteit
We zitten hier toch op Tweakers.net en niet op ComputerIdee.nl...
nee dat was jaren geleden tegenwoordig is dit ICT en clickbait voor newbiez
Ik had het ook graag anders gezien. De aard van het artikel is er gewoon niet naar. Twee totaal verschillende doelgroepen. De UDM zou er nog wel bij kunnen ja. En de amplifi alien.. :9~

[Reactie gewijzigd door lennardrk op 22 juli 2024 14:24]

UniFi USG: 110 euro
UniFi Switch-8: 110 euro
UniFi AP: 80 euro
Controller: gratis
Youtube tutorial voor de basic setup: 20 minuten, gratis
Crosstalk Solutions voor het betere videomateriaal + tutorials.
Geen kopzorgen en geouwhoer meer met modem/routers, WiFi-extenders en matige access points van KPN, XS4ALL, Ziggo, T-Mobile: priceless

[Reactie gewijzigd door Typhone op 22 juli 2024 14:24]

De USG en Unifi switches heb je niet nodig om de APs te gebruiken (dat weet jij ook ;) ) dus de prijs is vergelijkbaar met wat er verder in t lijstje staat.
CAPsMAN (Mikrotik) for the win. Net zoals alle Mikrotikspullen een 'steep learning curve', maar bedenk het en het is in te stellen.
Precies! Heerlijk spul. Voor Tweakers geschikt, voor de meeste consumenten wel veel te complex.

Maar sowieso mag een setup met 1 router en meerdere APs wel meer aandacht krijgen. Vrijwel altijd superieur aan een enkele router/AP, ongeacht de prijs.
of goed spul kopen,

Ik heb een C7 archer hier op de eerste etage staan, Hele huis heeft prima wifi overall 20Mbit+ op 2.4ghz zelfs 10 meter verderop in de tuin.
Tja, 20 Mbit of 2.4 GHz is niet echt spectaculair te noemen. Voor de hogere snelheden (100 Mbit+) heb je toch wifi N of AC nodig op 5 GHz. En dat reikt een stuk minder ver.
wat moet ik met 100 mbit in me tuin,

ik kan overall netflix streamen, en alle telefoons doen meer dan genoeg, als ik iets download doe ik dat niet in me achtertuin en kan ik binnen eventuweel gewoon naar de 5ghz switchen voor 100Mbit inet max wat ook door het hele huis 50Mbit+ is.
Tja, als je bereid bent om €200 aan een router uit te geven mag je daar ook wel wat voor verwachten lijkt me. Netflix boeit me weinig, dat gaat via de kabel naar de HTPC, maar het is wel fijn als je bij je Steam-updates geen uren zit te wachten omdat er weer een paar GB gedownload moet worden.

Daarnaast is het erg afhankelijk van de bouw van je huis. Ik zit in een nieuwbouwwoning met gewapend betonnen wanden en verdiepingsvloeren. Zowel met een dure Fritzbox als met een dure Asus router kan je het 2 muren / vloeren verderop wel vergeten en 1 muur/wand verderop is het 5 GHz onbruikbaar en het 2.4 GHz signaal in de 10-12 Mbps-range.

Met een MikroTik-set van in totaal +- €350 en wat kabels trekken nu overal perfect signaal.
je moet ook niet door de muur, je moet er omheen. Radio signale gaan niet goed door muren heen maar reflecteren redelijk goed er vanaf.
Vertel dat aan mijn hardware ;) De praktijk is dat het belabberd werkt dus zo goed reflecteert het duidelijk niet.
dan moet je je antennes even anders afstellen.
Dat is gerommel in de marge. Daarmee win je een paar procent snelheid. Maar de volgende keer is je laptop een stuk gedraaid en klopt het weer niet.Wifi is van zichzelf niet heel geschikt om door muren heen te werken. 5GHz en muren van gewapend beton maken het er niet beter op. Dan kan je wat met antennes aan rommelen om op de 5 GHz een paar procent snelheidswinst te pakken of je kunt meerdere access points ophangen verspreid door de ruimte. Dan heb je meer capaciteit voor meer clients én hogere snelheid per client.

Ik heb in de woonkamer een access point hangen. Die moet door één buitenwand van gewapend beton en baksteen heen om in mijn kantoor te komen (aangebouwde garage omgebouwd tot kantoor) en er zit ook nog een andere wand van gewapend beton in de directe lijn, maar daar zou het signaal nog omheen kunnen reflecteren. Praktijk: 5 GHz onzichtbaar in kantoor, 2.4 GHz slechts op 1 a 2 Mbps bruikbaar. Ga je niet oplossen met antenne's. Access point erbij geprikt in het kantoor, wordt direct geconfigureerd door CAPsMAN en daarna direct sterke verbinding op 5 GHz.

Afhankelijk van de omgeving kun je een eind komen met betere apparatuur maar het houdt vrij snel op, zeker met gewapend beton op 5GHz. Met meerdere AP's een snellere, betrouwbaardere verbinding. En het kost niets meer dan een dure router/AP.
Dat is het voordeel van correcte plaatsing van je AP en antennes,

nogmaals je moet niet denken door een muur te gaan maar 1 in bounce er om heen dan kun je vaak wel met 1 router af, zeker in een woonwijk waar de muur van je buren een goede reflectie kan geven.

meeste normale huizen hebben geen issue als je AP ergens in de buurt van het trappengat zit gezien alle deuren en een aantal ramen daar direct zicht op hebben. (AKA je antenes op de juiste plaats).

Als je dat niet kan omdat je in een groter huis of achteaf woont dan kun je idd beter meerdere AP`s bij zetten.
Dat is wel een opmerking die denkt uit beperkingen en niet vanuit oplossingen. Het argument 'wat moet ik met' staat nogal haaks op 'goed spul kopen' want het is niet goed als je beperkingen hebt en daardoor niet over de volle breedte kan genieten van dat waar je elke maand voor betaalt bij je provider. Punt.
Het ligt zoals @MadEgg aangeeft ook aan de bouw van je huis. Ik heb nu ook een nieuwbouw met prefabmuren waar dus bewapening in zit. Dat werkt dus als een soort kooi van Faraday. Het signaal verliest heel erg snel zijn sterkte.
Ik heb een Synology router welke dat ook niet trok. Nu een paar accespoints van TP-link(EAP lijn) met Omoda controller(software) geinstalleerd. Ook een buitenunit voor in de tuin.
Dit werkt gewoon perfect.
Ook het 4G signaal is heel erg slecht hier in huis.
Same here. Ik wacht nu op de EAP235-wall, ter vervanging van een paar wcd's. Helaas wil die nog niet erg los komen in de (web)winkels.
Ik heb ook alleen maar Mikrotik voor mijn netwerk maar in een best buy guide is het alleen maar aan te raden in de buitencategorie voor users die alles willen kunnen instellen en bereid zijn om er veel tijd in te investeren. Als het werkt is het wel mooi spul. Wat ik ook sterk vind aan Mikrotik is dat ze voor zo'n beetje elke probleem een betaalbare oplossing hebben en je ze bieden veel opties om functionaliteit te combineren in één device.
Dit inderdaad, MikroTik for the win! Dat is echt tweaker waardig spul i.c.m. CAPsMAN.

*Knip*.

[Reactie gewijzigd door ndonkersloot op 22 juli 2024 14:24]

Wat is CAPsMAN ? Ik heb een maand terug voor ubiquiti ipv mikrotik gekozen omdat de WebFig en WinBox interfaces er te imposant uitzagen. De beschikbaarheid was ook bagger bij mijn vertrouwde onlinewinkel.
CAPsMAN staat voor ControlledAccesPointsMANager.

Het is software om je MikroTik accespoints te provisionen. Zo maak je een standaard configuratie die een AP automatisch op pakt als je die op stadt in cAPs mode. Winbox ziet er misschien in eerste oogopslag complex uit maar dat valt reuze mee, het is zelfs erg logisch imho.

MikroTik geeft je een toolbox ter beschikking met een berg aan mogelijkheden. Alle routerOS apparaten hebben dezelfde functionaliteit softwarematig en wordt enkel gelimiteerd door de hardware. Op je AP kan je dus ook gewoon BGP routering configureren, ga je dat doen? Nee, maar het is tof dat je de optie hebt en zelf vrij bent wat je wilt doen.

Je kan ook zelfs scripten wat vooral tof is in een bedrijfstructuur om zaken te automatiseren.

Dit maakt voor mij MikroTik, samen met de extreem goede prijs kwaliteit verhouding en stabiliteit een fantastisch product, maar het is niet voor de consument bedoeld zonder IT kennis.

[Reactie gewijzigd door ndonkersloot op 22 juli 2024 14:24]

Helemaal mee eens. Ik heb in mijn huis 2 x CAPac acces point en een Hex S router en ik heb in mijn hele huis perfecte wifi en alle feaures die ik kan bedenken qua VPN, VLAN's, PoE voeding van AP's en alle andere leuke Mikrotik features. En dat voor nog geen €200 totaal. Wel even google gebruiken voor inrichting maar voor een beetje tweaker is dat beter dan spullen kopen die "lekker makkelijk alleen via een app" zijn in te regelen. |:(
Als bezitter en hopenlijk kenner van Mikrotik.. ik zit wat aan te hikken tegen de POe aansluitingen op de diverse router modellen.
Ik zie daar passieve POe of POe in. Met passieve POe heb ik alleen maar slechte ervaringen en met de full POe ( actief dus) is het meestal probleemloos. Geen idee hoe dat bij Mikrotik geregeld is me thun eigen spul.

Welk type router kan bijv drie Mikrotik AP's via POe aansluiten?

Dank alvast.
Ik heb een HEX-s en deze heeft één PoE uitgang. Hierop heb ik 2 x CAP AC via 1 kabel (doorgelinkt) aangesloten. Ik weet niet wat het maximum is, dat zal vast te vinden zijn op de mirkotik-site. Je krijgt bij de CAP AC ook een power injector dus hiermee kan je ze natuurlijk ook voeden.
Oke dank!
Ga op zoek.. maar de keuze is breed en heel veel passief POe.
Tp-Link heeft ook een vergelijkbaar systeem met de Eap lijn van access points en de Oc200 als controller. Ik ben er in mijn huis heel tevreden van. Het roamen tussen de verdiepingen gaat prima en de prijs ligt net wat lager dan het spul van ubiquity.

Op het forum loopt er ook een discussie over: [TP-Link Managed Access Points] Ervaringen & Discussie

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 22 juli 2024 14:24]

Vorige weer 2 eap 225 outdoor besteld. 1 zal dienen als ap de ander als mesh/versterker.
Wat jammer is, is dat je die oc200 nodig hebt bij meerdere accesspoint.
Ook jammer dat tp-link peo heeft maar niet op 48 volt maar 24 volt. Kan wel met externe adapter maar toch jammer als je er meerdere hebt en ze via je poe switch wil aansluiten.
Hoe bedoel je? Ik heb ze gewoon op een Tp-Link poe switch aangesloten. Het gaat hier om een EAP225 v3, EAP245 v3 en een oc200 controller.
Gaat bij mij om de 225 outdoor en die werkt dus op 24 volt. https://www.tp-link.com/n...5-outdoor/#specifications
Helemaal met je eens, bedrade ap van ubiquity zijn nog altijd beter dan mesh, hoewel ze deze functie ook hebben. Zeker icm een router van hetzelfde merk.
Absoluut akkoord. Heb de amplifi HD mesh router met 1 mesh point enkele maanden geleden aangeschaft na onderzoek. Leek me de enige mesh oplossing met toch wat poorten aan de router. Ook Asus even getest maar echt te lelijk om te plaatsen. Vandaar echt super tevreden van amplifi.
Ik snap je, maar als de scope "(mesh) routers" is, dan zit Unifi alleen in de wedstrijd met de Dream Machine*. Met een vanaf-prijs van ±€330 zit je daarmee niet echt lekker in de wedstrijd natuurlijk. En als je een netwerk met losse componenten wil opbouwen (zoals je suggereert), heb je natuurlijk sowieso een heel andere range en producten - niet alleen van Unifi.

Wat trouwens nog wel een interessant alternatief is (waar de toegevoegde waarde volgens mij vaak van over het hoofd wordt gezien), is de P-serie van TP-link. De P7 of P9 maken ook gebruik maakt van Powerline voor de backhaul. Powerline is natuurlijk altijd een enorm YMMV-verhaal en erg afhankelijk van de kwaliteit je stroom-bekabeling, maar juist in nieuwbouw (betonnen muren, dus moeilijke wifi, maar wèl nieuwe relatief nieuwe elektra-bekabeling) kan het echt een winnende optie zijn.

*) pricewatch: Ubiquiti UniFi Dream Machine

[Reactie gewijzigd door Roelant op 22 juli 2024 14:24]

Ik heb onlangs uitgebreid gezocht naar een powerline mesh systeem, en kwam inderdaad uit op een set van de tp-link P7. Ik kon er niet heel veel reviews van vinden. Gelukkig werkt het zoals ik hoopte, de prestaties zijn goed te noemen.
Ik ben totaal niet onder de indruk van de apparatuur die in het artikel wordt geplugd en sluit mij volledig aan bij jouw comment. Ik draai nu 2 jaar Mikrotik / Unifi en ik heb in die tijd nog nooit iets hoeven herstarten omdat het plotseling niet werkt, heb volledige dekking in een betonnen bunker met 2 APs en kan router-technisch werkelijk alles configureren wat mijn hoofd kan bedenken.
En wat smart-home betreft lost een beetje tweaker op met een Raspberry van een paar tientjes
Over Ubiquiti gesproken de AmpliFi lijn is meer plug en play consumenten vriendelijk. Prima routers met dito meshpoints en makkelijk te bedienen via de app.

merk: Amplifi
Ik heb zelf 2 grote zware Asus routers (prijscategorie 200 eypo per stuk) in huis gehad, en dit was met meshing een klein drama. Wegvallende verbindingen, lage snelheid, sommige clients die nooit verbinding kregen.

Nu vervangen door unify, en met 1 ac pro access point het hele huis gecovered (de tweede heb ik voor de jeu maar aangesloten). Samen met de USG en de Switch zelfde prijs als die 2 stukken droevige Asus routers. Never again.
Ik vraag me af wat nou echt een toegevoegde waarde is van een watchguard of een MikroTek router tov een avm of wat hier boven genoemd is.

Wat kan een avm niet bijvoorbeeld en Ubiquiti wel??
Zeker omdat de unifi gen2 (UAP-AC-{LITE,LR,PRO}, UAP-AC-M and UAP-AC-M-PRO) en gen3 (UAP-HD / UAP-SHD) access points zowel een normale netwerk mogelijkheid hebben als een mesh netwerk mogelijkheid hebben wat ze heel relevant voor dit artikel maken.
Wat maakt de MikroTek een betere optie of watchguard of USG? Een fritzbox biedt ook firewall, DNS, DHCP, VPN, portfwarding etc.

Vraag me dus echt af wat maakt het anders
Tja, Misschien heeft Tweakers hun wel gevraagd om een set maar hebben ze niets gekregen (of op tijd gekregen)?
Tweakers krijgt ook vaak genoeg spullen van webshops en niet van de fabrikant. Daarnaast zouden ze juist om een onafhankelijke vergelijking te maken niet afhankelijk moeten zijn van of de fabrikant demo producten wil leveren.

Dat product reviews in principe gesponsord zijn spreekt voor zich. Maar vergelijkingen zouden onafhankelijk moeten zijn en liefst gebaseerd op wat er ook in de community leeft. En dan is: 1. Het Ubiquiti topic populair, 2. Zijn er veel vragen naar netwerkinrichting waarbij TS zelf al naar Ubiquiti UniFi neigt of er vele adviezen daartoe zijn, en 3. Als ik in de Pricewatch de "Netwerk" categorie open trek staat er bij "Modems en routers" een plaatje van de Ubiquiti UniFi Security Gateway bij "Switches" de Ubiquiti UniFi Switch 8-60W en bij Access Points een willekeurig Uniquiti Unifi AP AC model.
Noem me ouderwets of naief, maar bij een lijste 'dit zijn de X beste Y van 20ZZ' verwacht ik wel een eerlijke vergelijking.
Unifi is niet perse een mesh systeem, enkel als je gebruik maakt van de UAP-AC-M.
Amplifi is wel een mesh systeem.

Ze werken overigens beide erg goed. Ik heb zelf unifi draaien, en bij de ouders draait amplifi, beide naar grote tevredenheid.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 juli 2024 14:24]

Ja, zeker als je de UDM (of UDM-PRO) pakt. Met een USG3, een CK2, een USW8-POE en een tweetal AP-PRO's wordt het wel een ander grapje qua prijs...
Anoniem: 14842 @Eastern11 mei 2020 09:02
Als je gewoon overal kabels kunt trekken voor de backhaul dan zie ik het nut al niet eens meer voor een flinke mesh :? Je pc/laptop/werkpaard sluit je dan via een kabel aan. De rest van de dingen zoals een telefoon/tablet heeft een stuk minder baat bij gigantische wifi snelheden. Als je kun streamen is het al goed genoeg: 30Mbit en je bent klaar.

Ik heb hier een AmpliFi HD setup staan, om de doodsimpele reden dat ik geen kabel naar mijn studeerkamer kan krijgen...
Vergeet binnen het Ubiquiti portfolio de Amplifi series ook niet.
Minder tweaken gewoon plug en play en gaan!

edit, sorry voor de herhaling, zie dat het al meerdere keren is genoemd..

[Reactie gewijzigd door ourplayground op 22 juli 2024 14:24]

Ook Unifi's mesh systeem is zeker een aanrader wat mij betreft, zelf een drietal Unifi AC Mesh hangen sinds begin 2017, enkel 1 verbonden met de router omdat kabels trekken niet mogelijk was, en werkt prima in een oud herenhuis met veel interferentie omliggende huizen.

Mogelijk beginnen ze intussen iets gedateerd te worden als je ze nu nieuw koopt, maar ik denk nog steeds een prima optie. Indien je geen kabel kan trekken, komt de 1-pack met PoE injector die ook voor enkel stroomvoorziening gebruikt kan worden, bij de 5-pack moet je die wel even bijkopen.
Het is een beetje flauw, maar wie een artikel als dit nodig heeft om een router te kiezen kan misschien beter bij consumentenspul blijven en niet aan professioneel spul als Ubiquity beginnen. Ik ben bang dat mensen zo'n duur ding zouden kopen als dat hier wordt aanbevolen om er thuis pas achter te komen dat er ze niks mee kunnen.
Eens. Ik heb 2 jaar geleden alle rommel eruit gegooid en het hele netwerkgebeuren na heel veel leeswerk (oa hier op Tweakers) vanaf de modem met spul van Ubiquiti Unifi vervangen. Losse routers en ap’s. Werkt sindsdien Snel en perfect, inclusief de seamless roaming en POE omdat ik dat belangrijke functies vond. Voor huis-tuin en keuken ook nog gebruik goed betaalbaar. Instellen heeft me idd wel een paar uur gekost.
Ik ben ook zeer te spreken over Aerohive. Ik heb via Ebay voor ongeveer $40 per stuk 2 AP370 access poinst gekocht met PoE adapters.

Hivemanager NG account aangemaakt (de gratis versie voldoet prima voor thuisgebruik)
AP's aansluiten en toevoegen in je portal dmv serienummer
Config aanmaken en uploaden naar je AP's
Herstarten en je hebt power WiFi ;)
Als je de AX6000 een goede optie noemt terwijl de enige 2 user-reviews dramatisch zijn, dan zou het wel fijn zijn om daar even specifiek op in te gaan - is getest wat die users getest hebben en is dat opgelost of onjuist gebleken?
Ik mis überhaupt testresultaten, of kijk ik er overheen?
Ik kan ze ook niet vinden, ze verwijzen wel naar Hardware.info maar daar zie ik ook geen recente testresultaten. Vreemde zaak.
Ik heb een aantal maanden de AX6000 en die werkt prima. In het begin 'crashte' de WiFi af en toe; verbinden met WiFi was dan niet meer mogelijk, ofwel op 2.4 ghz ofwel op 5 ghz. Na een reboot was dit dan weer verholpen. Dit was op te lossen was door fixed channels te kiezen. Met een firmware update zou dit probleem verholpen moeten zijn, ik heb echter ze echter nog steeds op dezelfde fixed channels staan en nu al langere tijd geen enkel probleem meer gehad.

In de instellingen kan je de router elke week automatisch laten rebooten, dit doe ik wel. (moest ook op een R7000 om kuren te voorkomen) Het bereik en snelheid op AC is beter dan op een netgear R7000 hier in mijn huis.

[Reactie gewijzigd door frankrox op 22 juli 2024 14:24]

Ik heb ook die ax6000, een en al drama. Meerdere firmwares geprobeerd en heb 'm ook fixed channels staan, veel verschillende kanalen gebrobeerd maar blijft een drama. Elke nacht een automatische reboot en zo is er mee te leven. Deze ellende verwacht je niet voor een router van deze prijs, mocht je nog de keuze hebben ga dan voor een Asus.
Ik heb de AX6100 staan. De ping tijden variëren van 6 ms tot 400 ms. De stabiliteit is ver te zoeken. Ook verbaast de hele meshing mij nogal icm wifi 6. Als je een wifi 6 mesh maakt, dan blijken de frequenties boven de kanalen boven de 100 dedicated te zijn voor de backhaul. Hiermee verlies je wifi 6 toch?
Ik mis vooral de vergelijk met de door provider geleverde routers.
Hoeveel beter is zo'n router nu echt? en waar merk je dit aan?
Merk je dit aan de snelheid of ook aan de range? En hoeveel scheelt dit dan.
Ik mis elke vergelijking. Het is een opsomming van enkele producten. Waarom die? Wat zijn de verschillen?
En waar staat Unifi of ander Ubiquiti spul in deze vergelijking? Gemiste kans! Ook compatibiliteit met glasvezel providers is bij een aantal van de genoemde routers een probleem.
Ik weet van de Fritzbox dat deze VLANs ondersteunt en dat er goeie compatibiliteit is met glas providers, daarmee is het de enige router die ik blind zou durven aanbevelen. Met het andere spul blijft de kans op dubbel NAT groot.
en als je nog een beetje handig bent kan je nog een stapje verder gaan en de configfile zelf aanpassen en dan gaat er ook een wereld voor je open en kan je nog verder gaan hiermee.
en alles wat je daar zelf aanpast wordt met elke update gewoon meegenomen.

inderdaad deze kan je blind aanbieden en zeer stabiel.
Ik heb een Fritzbox 7590 en ik kan hem zeker aanraden. Hij draait al sinds januari als vervanger van de Experiabox (inclusief bellen wat voor het openstellen van de SIP gegevens door KPN een heikel punt was).
Alle Asus routers ondersteunen ook Vlans
Ik heb in het verleden m'n Asus router direct op de glasmodem aangesloten, maar dat was een behoorlijk obscuur proces. Of dat aan de router of provider ligt weet ik niet, maar ik kan het de gemiddelde consument niet aanraden.
Ik heb dit 5 maanden geleden gegaan. Als je gebruikmaakt van de setup vanaf nul dan hoef je alleen username en password in te vullen...
Bedankt voor de tip. Dat klinkt zeer doenlijk. Misschien dat ik het nog eens ga proberen.
+1! Ik heb zelf een oudere Edgerouter draaien op KPN glasvezel. Op het KPN forum staan ook hele configuratiescripts voor bepaalde routers. Is een aanrader.
Ik zit persoonlijk ook achter dubbele NAT. Want als je support nodig hebt van ISP dan komt er gewoon een mannetje langs die al de ISP toestellen (BBebox2) naar defaults resetten. Ook doen zij willens nillens firmware upgrades die kunnen breken met mijn ingestelde config. Nu moet ik 2 poorten forwarden voor te serveren maar liever dat dan alle wraak van mijn huisgenoten op mijn dak te krijgen wanneer de bebox breekt en zij geen kattenfilmpjes meer kunnen streamen.
Leuk idee. Ik had ook graag gezien wat de beste routers zijn om OpenWRT op te draaien.
Op die Netgear r7800 gaat Openwrt hier al een tijdje als een dolle.
Ik heb die router tweedehands kunnen kopen en daarna Openwrt erop gezet. Rock solid to dusver!
Idem!

Welke snelheid haal jij? Met iperf3 zie ik ~660Mbit.
Edit: met wireless, bedraad haal ik ~950Mbit.

[Reactie gewijzigd door Zaggy op 22 juli 2024 14:24]

Ja in den begin was openwrt nog niet echt goed, maar dit kwam volgens mij vooral door geen drivers hardware nat support op de meeste netwerk switches.

Maar sinds ze dit nu wel hebben(vraagh me niet hoe) draait de router prima en haalt dan ook de volle gbit van wan naar lan, waardit voorheen niet hoger kwam dan 3a350Mbit/s.
Ik heb dat iperf3 helaas niet beschikbaar om te testen.
Dat mis ik ook. Al is Openwrt echt wel anders dan aansluiten en klaar. Daarnaast heb je voor de beste ondersteuning een Qualcomm Atheros Soc of wanneer je dat niet hebt een relatief krachtige SoC nodig. Heb je eindelijk je firmware goed dan werkt het fantastisch en ben je vaak lang voorzien van updates.

Zo doet mijn 4300 van TP-Link het nog steeds, inmiddels is hij zelfs overgeclockt.
Ik mis de Google Wifi toch wel hier. Ik ben al jaren een tevreden klant. Wat er briljant aan is, is dat de software van de grond af aan opgebouwd is. Ze hebben geprobeerd de veiligheidsproblemen in veel bestaande systemen proberen op te lossen. De app is daarbij zeer gebruikersvriendelijk. Dingen ter bescherming van je kinderen werken uitstekend. Ook goed is dat er expliciet gezegd is dat er geen privacy gevoelige dingen gedeeld worden met Google. (Let daarbij wel op dat je in NL altijd de DNS van je ISP kiest, die is sneller en valt onder de Telecomwet)

Een paar extra voorbeelden:

- Elke node kan ingezet worden als master. (Na een scheiding kunnen beide er 1 mee krijgen :-)
- Elke node heeft 2 Gbps-ethernet poorten voor backhaul en om een switch (of apparaat op aan te sluiten)
- De nieuwe Nest nodes hebben een Google Assistant aan boord.

1 nadeel:
- In combi met KPN kun je het niet zo instellen dat ie de Experiabox vervangt voor de TV.

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 22 juli 2024 14:24]

Ik hoopte er ook juist op om hier de (en dan vooral de nieuwe) Google Nest Wifi apparaten te kunnen vergelijken met degenen die hier in de test staan!
Gemiste kans...
Ja idd, hopelijk komt er een uitbreiding!
Gek artikel. Op het forum wordt eigenlijk altijd unifi van ubiquiti aangeraden, die ontbreekt hier. Waarom?

Daarnaast snap ik ook niet helemaal waarom een simpel access point op zolder naast de standaard goede router niet als optie genoemd wordt. Dat is voor de meeste huizen prima...

Ik heb zelf de gok genomen met een goedkoop powerline versterkertje op zolder en heb daardoor gewoon overal prima WiFi. Handover van zolder naar beneden gaat prima, merk je niets van.
Dus als je een goede router hebt en nog iets zoekt voor de zolder oid dan scheelt dat toch het vervangen van je hele systeem...
Ik vraag me af waarom wifi routers nog interessant zijn. misschien voor appartementen, maar een gemiddeld woonhuis heeft dat spul in de meterkast hangen.
Dit is de meest onlogische plek om wifi zend apparatuur op te hangen.

Gespleten functie router / AP is veel handiger en beter.
Misschien is het meer tijd voor een uitgebreid artikel hoe je wifi/internet/netwerk in huis aan te legggen verbeteren inc apparatuur bestbuy?
Bij veel vooral oudere huizen (waar kabel achteraf is aangesloten) komt de kabel in de woonkamer uit. Of je zit op DSL en de telefoonaansluiting komt in de woonkamer uit. Hier zet je je modem en router dus gewoon in de woonkamer.

Afhankelijk van je woning kan de meterkast best centraal zitten. Mijn vorige woning had de meterkast in het midden met de deur naar de woonkamer ervoor. Prima bereik. En via het trappenhuis straalde het ook zo naar boven zodat daar geen extra AP hoefde. Alleen voor de tuin was een extra AP nodig.

Ik ben het wel met je eens dat losse AP's beter zijn. Vooral als je er meerdere hebt op aparte kanalen of met geknepen vermogen. Dan krijg je per kamen/verdieping een eigen Wifi bubbel ipv dat je met alle devices met moeite op een AP zit.
Maar dat is vooral als je overall met je laptop veel bandbreedte wil hebben. Als je met je tablet overal in huis wil streamen is een simpele strategisch geplaatste setup met 1 router/AP vaak meer dan zat.

[Reactie gewijzigd door aequitas op 22 juli 2024 14:24]

Wat ik mis in alle router en mesh tests is een test van het 13 in een dozijn nederlandse rijtjeshuis: een woning met 3 verdiepingen en een meterkast bij de voordeur. Halve steden bestaan uit dit soort woningen, en de ontvangst op de zolderverdieping is een bekende irritatie voor wie de router in of naast de meterkast heeft. Valt daar nog eer aan te behalen met een (dure) router, of kan je voor hetzelfde geld beter mesh halen ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.