Door Chris Broesder

Redacteur mobile

De populairste Androidskins uitgekleed

Verschillen en voorkeuren

17-02-2020 • 06:00

168

Multipage-opmaak

Inleiding

De naam is een beetje misleidend. Vaak heten ze 'skins', alsof de software die fabrikanten maken voor hun Android-telefoons alleen een huid is, een schilletje met daaronder exact dezelfde organen. Dat klopt niet helemaal. Fabrikanten grijpen diep in op hoe Android werkt, hoe het eruitziet en welke diensten je kan gebruiken voor welke functies.

Het is voor veel mensen een belangrijke reden om een telefoon juist wel of niet te willen, maar in hoeverre verschillen deze skins anno 2020 nog echt van elkaar? Welke functies zul je missen als je vaarwel zegt tegen Huaweis EMUI en overstapt naar het MIUI van Xiaomi? Of krijg je er misschien wel heel interessante features bij? Niet iedereen heeft de mogelijkheid om uitgebreid Androidskins te vergelijken zonder na enige tijd de winkel uitgejaagd te worden.

Het was best tijdrovend, maar we hebben voor veel van de functies uitgezocht in welke skin je ze aantreft en in welke niet. Ook geven we je een globaal beeld van de skins, wat de kenmerkende elementen zijn en wat dus op dat vlak de verschillen ongeveer zijn. Het is niet de bedoeling om een winnaar te kiezen, het is de bedoeling dat je een beeld hebt welke functies je in welke skin kunt verwachten en hoe ze er ongeveer uitzien.

Enthousiast gingen we aan de slag, maar we liepen al snel tegen een beperking aan. Je kunt heel snel vinden of een bepaalde functie wél in een Android-skin zit, maar bepalen of hij er níet in zit, is verrekte veel werk. Want is hij te vinden in de instellingen, in een aparte app of zie je hem alleen als de telefoon op een bepaalde regio staat ingesteld? En dus, noodgedwongen, hebben we niet alle skins op een rij kunnen zetten. We hebben gekozen om de drie skins van de grootste Android-fabrikanten te vergelijken: Samsungs One UI, Huaweis EMUI en Xiaomi's MIUI.

Telefoons 2019

Heeft skin x functie y?

We beginnen met een overzicht van veelgebruikte functies die zeker niet allemaal standaard te vinden zijn in de Android-versie die op dit moment onder de diverse skins draait. We hebben geprobeerd zo duidelijk mogelijk te zijn, maar mocht je een omschrijving niet begrijpen, dan zijn ze meestal goed te googelen. We hebben ze namelijk grotendeels letterlijk van de diverse skins zelf overgenomen en daarbij de duidelijkste gekozen. Ook hebben we natuurlijk geprobeerd om zo volledig mogelijk te zijn, maar er zullen er ongetwijfeld een aantal ontbreken.

Het gaat er uiteraard om of de features standaard in te stellen of aanwezig zijn in de skins zonder dat je ze bijvoorbeeld eerst moet downloaden van een app. Helaas was de EMUI 10-update met Android 10 van de P30 Pro nog niet binnen op het moment van schrijven. De verschillen wat de functies betreft die we hieronder hebben opgenomen, zijn echter niet groot.

Ook goed om aan te merken is dat sommige functies afhangen van noodzakelijke hardware; omgekeerd draadloos laden is bijvoorbeeld een functie die niet op alle telefoons zal kunnen werken.

Skin Samsung One UI 2.0 - Android 10 Huawei EMUI 9.1 - Android 9 Xiaomi MIUI 11.0.3 - Android 10
Weergave
Donkere interface Ja Ja Ja
Thema's Ja Ja Niet standaard
Animaties aanpasbaar Ja Nee Nee
Netwerksnelheid weergeven in bovenbalk Nee Ja Ja
Geluid
Intensiteit trilsignaal Ja Nee Beperkt
Equalizer Ja Ja Ja
Dolby Atmos / geluidsoptimalisatie Ja Ja Nee
Geluid van specifieke app op ander audioapparaat afspelen Ja Nee Nee
Scherm
Filter blauw licht Ja Ja Ja
Kleurtemperatuur scherm instelbaar Ja Ja Ja
App-lade instelbaar Ja Ja Nee
Aanraakgevoeligheid verhogen voor screenprotectors Ja Nee Ja, via instelling 'snelheid van aanwijzer'
Bescherming tegen onbedoeld aanraken / broekzakmodus Ja Ja Ja
Schermresolutie in te stellen Ja Ja Nee
Navigatie
Gebarennavigatie Ja Ja Ja
Eenhandige modus Ja Ja Ja
Handschoenmodus Ja Ja Nee
Beveiliging
Vind mijn telefoon / op afstand ontgrendelen Ja Ja Ja
Veilige map Ja Ja Ja
Privacy
Machtigingsbeheer apps Ja Ja Ja
VPN instelbaar in instellingen Ja Ja Ja
Afmelden voor personalisatie advertenties Ja Ja Ja
Gebruik bluetooth en wifi voor betere locatiedetectie Ja Nee Ja
ELS-locatie verzenden voor noodgevallen Ja Ja Ja
App-vergrendeling Ja Ja Ja
Accu
Draadloos reverse charging Ja Ja Nee, maar in ontwikkeling
Accubesparingsstand Ja Ja Ja
Account
Eenvoudig inhoud overzetten naar nieuw toestel Ja Ja Ja
Eigen clouddienst Ja, 15GB gratis Ja, 5GB Ja, 5GB gratis
Overig / geavanceerd
Routines / shortcuts Ja, Routines Nee Nee
Slimme assistent Bixby standaard, Google Assistant instelbaar Google Assistant instelbaar Google Assistant instelbaar
App twin / Dual Messenger Ja Ja Ja
Optimalisatieapp / Apparaatonderhoud Ja Ja Ja
Pak op om te wekken Ja Ja Ja
Dubbeltikken om te wekken Ja Ja Ja
Gamemodus Ja Ja Ja
Wifiwachtwoord delen met qr-code Ja Ja Ja
App op voorgrond netwerkvoorrang verlenen Nee Nee Ja
PC-modus Ja Ja Nee
Scrolling screenshot Ja Ja Ja
Map voor verborgen bestanden Ja Ja Ja
Screenrecorder Ja, via Game Launcher Ja, native Ja, via bijgeleverde app

De drie populairste Android-skins hebben inmiddels voor een groot deel dezelfde hoofdfuncties, zoals je kunt zien. Toch hebben ze allemaal nog steeds een eigen karakter. Niet iedereen heeft een goed beeld van de algemene verschillen. Op de volgende pagina's geven we een globaal idee van de verschillende kenmerken en filosofieën.

Samsung One UI

One UI, de Androidschil die op de recentste Samsung-smartphones zit, is er een die behoorlijk ingrijpt in stock-Android, maar dat geldt ook voor de andere twee skins. Kenmerkend aan Samsungs filosofie is het kunnen bedienen van telefoons met langere schermen met één hand. Toch heeft de skin uitgebreide instelmogelijkheden en oogt hij wat voller dan het pure stock-Android.

Natuurlijk geldt de focus op eenhandig gebruik niet voor apps van derden, maar bij Samsung-apps kun je een keer extra naar beneden swipen om dingen aan te tikken waarvoor je normaal gesproken moet reiken. In de instellingen kun je daarnaast bepalen dat je met een swipe naar beneden op het thuisscherm de notificaties tevoorschijn wilt halen en dan hoef je inderdaad bijna nooit boven in het scherm te zijn met je duim.

Samsung levert nog altijd een behoorlijk aantal apps mee met telefoons. Daarvan kun je ongeveer de helft verwijderen en sommige alleen uitschakelen, maar zeker niet alles. Facebook zal bijvoorbeeld op je telefoon blijven staan, maar je kunt het wel uitschakelen. De Galaxy Store- en Thema-apps kun je niet eens uitschakelen.

Links naast het hoofdscherm bevindt zich Samsung Daily, waarin persoonlijke feeds zijn opgenomen. Zo krijg je op basis van je interesses nieuwsberichten, podcasts en Spotify-aanbevelingen. Geef ons eerlijk gezegd maar de Google Feed, als we al zoiets zouden willen, maar dat is natuurlijk persoonlijk. In het verlengde van deze gepersonaliseerde 'ervaring', heeft Samsung natuurlijk ook zijn eigen digitale assistent Bixby. Helaas kunnen we niet zeggen dat we fan zijn, aangezien Bixby nog niet heel slim is in de praktijk. Wie weet in de toekomst wel. Deze assistent is echter uit te schakelen en hoeft dus geen reden te zijn om niet voor Samsung te kiezen.

Wat snelle Android-upgrades betreft heeft Samsung vanuit het verleden geen goede naam. In de recente geschiedenis heeft Samsung het wat verbeterd. Toch zul je nadat de nieuwste Android-versie is uitgekomen, nog steeds een aantal maanden moeten wachten voordat je een Samsung-telefoon kunt upgraden met de nieuwste features. Samsung heeft het wel beter voor elkaar dan concurrenten Huawei en Xiaomi op het gebied van beveiligingsupdates, in elk geval op het moment van schrijven. De recentste patch op de gebruikte S10 is van 1 januari 2020, terwijl die van de P30 Pro uit 1 november 2019 stamt en die van de Xiaomi 9T Pro zelfs uit 1 oktober 2019. Samsung garandeert twee jaar lang beveiligingsupdates bij high-end toestellen, wat niet heel lang is. Het ontgrendelen van de bootloader en rooten is relatief makkelijk en voor sommige modellen zijn er ook custom roms te vinden om te flashen.

Samsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaal
Samsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaal
Samsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaal
Samsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaal
Samsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaal
Samsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaalSamsung One UI 2 voor Android-skins-verhaal

Huawei EMUI

Huawei heeft al een tijdje een probleem. De fabrikant mag geen Google-diensten meer op zijn toestellen zetten. Apps als Google Maps, Gmail en, belangrijker nog, Play Store staan dus niet meer op nieuwe Huawei-toestellen. Wel staan ze nog altijd op de P30 Pro bijvoorbeeld, want die is voor het verbod uitgekomen. In het verlengde hiervan wil Huawei zijn eigen Huawei Mobile Services graag promoten en daar krijg je mee te maken als je nu een Huawei-toestel aanschaft als de Mate 30 Pro. Er staan veel Huawei-apps op de toestellen, al kun je die voor een groot deel gelukkig verwijderen.

Bij gebrek aan een Play Store is het best handig om je apps van de AppGallery te kunnen downloaden. Google-apps zul je er echter niet terugvinden en dat geldt voor heel veel andere apps ook. Huawei, Xiaomi en Oppo werken aan gezamenlijke backend-downloadwinkels, dus misschien zal dat de situatie voor Huawei verbeteren.

EMUI, de skin van Huawei, was tot een paar jaar geleden vooral 'geïnspireerd' op iOS, maar gelukkig is Huawei daar enigszins van afgestapt en zijn de visuele stijl en navigatie iets meer eigen geworden. Het is mede daardoor een behoorlijk verbouwde Android-ervaring, met eigen iconen, menu's en instellingenscherm. Op dat vlak lijkt het erg op Samsungs software. In Europa heeft Huawei alleen geen eigen digitale assistent, maar Google Assistant is natuurlijk wel gewoon te gebruiken. Links van het hoofdscherm vind je ook de Google Feed.

Een kenmerk van Huawei-software is ook dat die de neiging heeft om apps op de achtergrond sneller af te sluiten dan andere skins. Dat doet Huawei om accu te besparen. Je kunt daar wel wat tegen doen, maar dan moet je in de instellingen duiken.

Huawei belooft drie jaar lang elke twee maanden ondersteuning via beveiligingsupdates bij high-end toestellen, maar het is onbekend hoeveel upgrades naar nieuwe Android-versies er komen. De fabrikant vergrendelt de bootloader van al zijn modellen, dus erg tweakervriendelijk zijn Huawei-telefoons niet; custom roms kun je op je buik schrijven.

Huawei EMUI 9.1 voor Android-skinsHuawei EMUI 9.1 voor Android-skinsHuawei EMUI 9.1 voor Android-skinsHuawei EMUI 9.1 voor Android-skins
Huawei EMUI 9.1 voor Android-skinsHuawei EMUI 9.1 voor Android-skinsHuawei EMUI 9.1 voor Android-skinsHuawei EMUI 9.1 voor Android-skins
Huawei EMUI 9.1 voor Android-skinsHuawei EMUI 9.1 voor Android-skins

Xiaomi MIUI

Een kenmerk van de MIUI-skin is dat Xiaomi er geld aan probeert te verdienen. Dit is grotendeels de reden waarom de smartphones relatief goedkoop zijn. Xiaomi probeert dat onder meer door advertenties op te nemen in de instellingen. Dat kun je gelukkig wel tijdens de set-up uitzetten. Ook probeert het te verdienen aan de eigen app-store en thema's bijvoorbeeld. Dat doen andere fabrikanten vaak ook, maar bij Xiaomi is het een vastgelegde strategie, die genoemd werd bij de beursgang van het bedrijf.

Je kunt al die software eraf gooien. De bootloader is namelijk te ontgrendelen, al moet je van Xiaomi wel een account aanmaken en een paar dagen wachten. Dat is jammer en kan netter, maar het kan in elk geval. Er is een levendige community voor customroms. Een voorbeeld van een leuke mod die we tegenkwamen, is het overklokken van het scherm naar 75 of 81Hz, in plaats van de standaard 60Hz.

MIUI werkt vaak net even wat anders dan de skins van Samsung en Huawei, want die lijken wat meer op elkaar wat uiterlijk en navigatie betreft. De fijnmazige instellingen doen juist denken aan EMUI. Hoe dan ook: de skin is vrij snel en is redelijk overzichtelijk. Het instellingenscherm is waarschijnlijk anders ingedeeld dan je gewend bent, maar niet per se onlogisch. Het multitaskscherm is wellicht het grootste verschil. De apps worden weergegeven per rij van twee en je scrollt naar beneden voor oudere apps. Een app in de splitscreenmodus weergeven is gemakkelijker dan bij veel andere fabrikanten, want je drukt slechts lang op een app en klikt op de splitscreenknop. Dat werkt best intuïtief.

Wat vertalingen betreft hebben Samsung en Huawei het beter voor elkaar. Je komt in MIUI nog weleens een eigenaardige vertaling tegen. Dat hindert de werking van de skin niet, maar kan tot verwarring leiden. Op veel andere vlakken doet MIUI echter niet onder voor EMUI of Samsung One UI. Kortom: een slordigheidje zul je wel eerder tegenkomen op MIUI, maar er is wat ons betreft prima met de software te werken.

Xiaomi brengt regelmatig upgrades uit voor zijn MIUI-telefoons en je kunt in de regel wel enige jaren support verwachten, maar garanties geeft de fabrikant niet. Xiaomi belooft wel drie jaar lang updates bij high-end telefoons.

Xiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaal
Xiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaal
Xiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaal
Xiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaalXiaomi Miui voor Android-skins-verhaal

Tot slot

We hebben geprobeerd om overzichtelijk en inzichtelijk te maken wat de globale verschillen zijn tussen de drie meest gebruikte Android-skins ter wereld. Wat ons betreft is de Android-skin die op een toestel draait, zeker een factor die in het keuzeproces een rol moet spelen, maar aan de andere kant zitten de skins op veel vlakken niet enorm ver van elkaar af. Wat functionaliteit betreft bijvoorbeeld, verschillen ze veel minder van elkaar dan we een aantal jaar geleden zagen bij de diverse Android-skins.

Wat uiterlijk en werking betreft zijn er wel degelijk verschillen en grotendeels is dit een kwestie van smaak of wat je gewend bent. Verder zien we op dat gebied weinig redenen om een smartphone niet in overweging te nemen als die op andere vlakken interessant is.

Wel is het zo dat Xiaomi's softwarefilosofie bijvoorbeeld geschoeid is op geld verdienen met de skin, en dat zie je in diverse elementen terugkomen. Aan de andere kant kun je Samsung ook wantrouwen, gezien een recente wijziging in de voorwaarden van de fabrikant. Ook Huawei wordt, zoals je ongetwijfeld weet, verdacht van privacyschendingen, al gaat het in het grote plaatje daarvan vooral om netwerkapparatuur. Wel kun je de bootloader van Huawei-telefoons niet ontgrendelen, wat voor veel mensen reden zal zijn om Huawei-telefoons bij voorbaat af te strepen.

Daarin zal iedereen zijn eigen afwegingen moeten maken. Hopelijk biedt dit artikel jou, of misschien je vrienden of familie, een beknopt overzicht van de voors en tegens van deze drie skins. De verschillen zijn aan de oppervlakte misschien groot, maar nu we de diepte in zijn gedoken zagen we vooral veel meer overeenkomsten dan verschillen. Onderhuids maken fabrikanten kennelijk vaak dezelfde keuzes.

Reacties (168)

168
164
142
10
1
20
Wijzig sortering
Het was wel heel erg fijn geweest als de standaard Android versie van een Pixel of anders Android one toestel was meegenomen.

Voor mij zijn deze versies namelijk nog steeds het fijnst om mee te werken maar zien welke functies andere Skins zouden bieden zou niet beter zijn.
Het was wel heel erg fijn geweest als de standaard Android versie van een Pixel of anders Android one toestel was meegenomen.
Dat was inderdaad fijn geweest. Dit verhaal was veel meer werk dan Chris verwachtte; hij wilde volgens mij eerst zo ongeveer alle Android-skins vergelijken. Ik heb hem toen geadviseerd om het aantal fors terug te brengen om te zorgen dat dit verhaal in elk geval een keer af zou komen. Dit verhaal heeft desondanks al weken gekost - veel meer dan een gemiddelde review. Een vierde optie zou het verhaal vanwege zijn naderende vakantie vermoedelijk een tot twee maanden hebben opgeschoven - en tegen die tijd zijn er ongetwijfeld ook weer veel nieuwe verhalen of reviews om te maken.

Daarom hebben we gezocht naar een keuze die iig uit te leggen is. Het probleem van 'Pixel-Android', 'Android One' of, nog verwarrender, 'stock Android', is dat het niet één ding is. Neem je Pixel? Prima, maar dat is alleen Android zoals Google het aanbiedt - en Google is een kleine speler, ook op Tweakers. Neem je Android One? Kan, maar dat is ook heel beperkt met alleen Nokia-telefoons en een paar modellen van Xiaomi en Motorola. Stock Android - AOSP? Kan ook, maar dat staat op geen enkele telefoon.

Wij hebben daarom in deze vergelijking gekozen voor de skins van de drie grootste fabrikanten. Dan is het ook makkelijk te begrijpen waarom je juist deze keuze hebben gemaakt.

Maar zoals altijd is het geen vast gegeven. Als veel mensen zeggen: 'laat volgende keer maar One UI, Emui of Miui vallen en ga voor Pixel of Android One', dan doen we dat. Maar om het behapbaar te maken, is het niet haalbaar om een verhaal als dit te maken met meer dan drie skins. Dus, welke moet erin (Pixel, Android One of AOSP?) en welke moet er dan uit?
Dag Arnoud,
Ik reageer quasi nooit, al volg ik de site vaak met veel interesse.

De keuze die jullie maken is begrijpelijk, al vind ik het een gemiste kans om inderdaad met een 'stock' toestel te vergelijken. Zelf gebruik ik al jaren Nokia phones met Android One, na een tevreden gebruiker van Microsoft phones te zijn geweest. Vandaar de interesse in een vgl met de andere 'skins'.

Maar daar gaat mijn reactie niet over.
Wat ik vaak gemiste kans vind op Tweakers, is dat de (zo geweldig actieve) community niet wordt getoetst vooraf. Een korte bevraging wat de community interesseert zou deze discussie naar de voorkant van een onderzoek trekken, en niet enkel comments aan de achterkant genereren.

Los daarvan, zou het best kunnen dat jullie inschatting dan nog steeds volledig correct is, of net niet. Dat weet je pas als je het meet. Voor onderzoeken waar jullie blijkbaar zelf toch enige vragen bij hebben, kan het een misschien een meerwaarde zijn, waarna jullie ook beter kunnen plaatsen waarom iets wel of niet is gekozen.

Soit, slechts kleine bedenking bij een verder ongelooflijk waardevolle site!
Grt, r0n1n aka Christophe
@arnoudwokke @Andrasman Ik vind het wel een leuke review om te lezen :) Vraagt om meer! Dat jullie de 3 grootste spelers gekozen hebben vind ik op zich best een goed startpunt. Ik deel de mening dat stock android de baseline moet zijn, want dan kun je kijken welke dingen er stock al inzitten en welke dat anders/extra/weggelaten zijn door fabrikanten. Omdat niet elke skin even zwaar is, is het misschien ook mooi om te toetsen hoedanig dat skins toeslaan op de performance en hoe de fabrikanten omgaan met RAM-management. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat de skin van Sony en van Oneplus een stuk minder performance wegnemen t.o.v. stock android dan bijvoorbeeld een FuntouchOS of ColorOS; bij Oneplus wellicht omdat ze een vrij agressief RAM management hebben waardoor ze retesnel zijn/blijven, maar soms wat irritatie opwekt als je dacht dat je verder kon gaan waar je gebleven was in een app. Wellicht voor een volgende keer zouden de big 3 uitgebreid kunnen worden met de skins van Oneplus, Oppo, Vivo en Sony, zeker geen onbelangrijke spelers.

Naast de hit op performance, zouden jullie misschien kunnen checken hoe fabrikanten eraan denken om native apps voor basic functionaliteit mee te leveren, zoals muziek luisteren, filmpjes kijken, je foto's weergeven, een fatsoenlijke kalender, een performance dashboard, een mail app, dat soort dingen, in ieder geval the bare minimum. Niet iedereen wilt bijvoorbeeld enkel Google apps opgedrongen krijgen. Zo levert Oneplus bijvoorbeeld geen mail app, calendar app en music app mee, en ben je aangewezen op de google varianten (of zelf wat downloaden van de Play Store). Veel native apps zijn vaak mooier/handiger, zoals HTC gallery vroeger was t.o.v. Google Photos, en ook de HTC calender app had een mooie overzichtelijke widget die google calendar niet heeft. Nou snap ik natuurlijk dat je hier zou begeven op het gebied van bloatware-testen, maar ja, bloatware heeft bij mij de definitie van performance vretende, niet te uninstallen apps waar je nooit iets mee doet die dan onnodig veel opslagruimte in beslag nemen. Denk aan een complete health integration app suite, of van die apps waar je overal een account voor moet hebben of maken, of van die in-system-integration-apps zoals facebook, instagram en Pinterest die onderdeel zijn van de skin en dus niet te verwijderen zijn. Die dingen zijn absoluut optioneel en hoeven geen onderdeel te zijn van een skin....again, subjectief, maar ik hoop dat jullie mijn punt snappen :)
Compleetheid van een telefoon en wat wel/niet in de skin zit heeft natuurlijk in ieders ogen een andere betekenis, maar misschien dat jullie er een draai aan kunnen geven dat het niet alleen puur subjectief is ;)

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 22 juli 2024 20:11]

Er zou natuurlijk ook een 'deel 2' of vervolg geschreven kunnen worden maar dan met Android One/AOSP als uitgangspunt (waar dat nu de populairste/grootste fabrikanten is) en een paar skins van fabrikanten die daar dicht bij in de buurt blijven (zoals Sony bijvoorbeeld). Dan kun je achteraf als mensen er om blijven zeuren alles van eerdere artikelen altijd nog in 1 grote tabel gooien ;)
Misschien ook eens een deel over de verschillende launchers. Vaak werken die ook op zo'n meegeleverde cq opgedrongen schil. Zelf gebruik ik Nova Launcher en daarmee kan je zo ongeveer alles op je scherm aanpassen. Je zit dan ook niet meer vast aan het patroon van het aantal icoontjes horizontaal/verticaal.
Ja, of de Launcher10 waardoor je alles kan aanpassen zoals voorheen bij de Windows phone. Heerlijk !
Bedankt voor de terugkoppeling, wat er ook gezegd wordt, persoonlijk waardeer ik het dat je altijd de tijd neemt om te reageren.

Toch vind ik dat antwoord niet geheel correct. AOSP wordt algemeen aangenomen als stock android, omdat vele custom roms daarop gebaseerd worden. En hoewel die niet standaard op telefoons zitten, ziten we hier wel op tweakers en vele installeren dan ook een zo kaal mogelijke AOSP op hun telefoon, indien mogelijk.

Waaom ik dat aanstip? Zoals hier beneden velen aangeven, zou een vergelijking met wat er "standaard" in android mogelijk is, wel degelijk handig. Als je kijkt naar de donkere modus, dat duurde een eeuwigheid voordat Google die instelling standaard introduceerde...daar had je of een app, of een andere rom voor nodig.

Ik denk dat het niet veel extra tijd had gekost om te zeggen of iets standaard in android zit, of niet. En juist dat soort dingen zijn steeds belangrijker aan het worden waar veel telefoons qua performance dichter bij elkaar komen.

Speaking of performance...naast een paar opmerkingen, staat er weinig in de review over de snelheid van de interfaces. Ik begrijp dat dat niet de kern van deze review was, maar iets van een kleine vergelijking had waarde gehad. Ik heb bijvoorbeeld jaren geen samsung genomen, omdat de interface gewoon rete traag was. Zelfs met "tweaks" e.d. die online aangeraden werd, waren er constant haperingen. Maar goed, i digress...

edit: stock as in zo dicht mogelijk bij een kale android...

[Reactie gewijzigd door yvez op 22 juli 2024 20:11]

[...]
Dit verhaal heeft desondanks al weken gekost - veel meer dan een gemiddelde review.
[...]
Puur uit nieuwsgierigheid; hoeveel tijd besteden jullie uit een gemiddelde review? Aantal kunnen enorm uitlopen zoals deze zoals je benoemd, maar jullie zullen vast een gemiddeld standaard hebben.
[...] Als veel mensen zeggen: 'laat volgende keer maar One UI, Emui of Miui vallen en ga voor Pixel of Android One', dan doen we dat.
Bij dezen vast mijn stem: Android One er in als baseline.
(lijkt me overigens meer iets voor een poll.)
Goed om te weten! Maar dit geeft wel reden voor een vervolg artikel. Bijvoorbeeld Stock android/of hoe Google het ziet vs Lineage OS.
Denk dat dit voor tweakers wel een interessante is.
Dag Arnoud,

Dank voor de toelichting. Ik lees de content altijd met veel plezier en ik moet zeggen dat ik je betrokkenheid met de community waardeer.

Ik wil nog een paar korte suggesties kwijt:
- Android Skins part 2 (Android One/ Pixel, Oxygen OS van OnePlus en misschien LG of Sony)
- Kijkje achter de schermen van Tweakers. Hoe komt een review tot stand? Hoeveel tijd gaat er in zitten? Lijkt mij een interessant proces om te zien. Kom er maar in Wout ;)
Bij een topkok mag je niet zomaar in de keuken komen kijken. Wat op je bord ligt is wat hogelijk gewaardeerd wordt. Op het bord komt alles samen. De perfectie van de afgestelde receptuur, de beste hersenen en handen die het hebben uitgevoerd en de visie en uitvoering op de entourage. Tweakers, ga zo door en ga vooral niet in de keuken laten kijken.
Goed punt, zo had ik het niet bekeken. Ik bedoelde ook niet per se dat tweakers hun recepten moeten prijsgeven. Maar in algemene zin heb ik wel interesse in hoe een review tot stand komt. Gordon Ramsay geeft ook niet zijn exacte recepten weg, maar hij laat wel zien hoe je een biefstuk moet bakken (en hoe je leerlingen kunt vernederen natuurlijk). Bij How it's made op Disovery Channel doen ze bijvoorbeeld wel het proces laten zien, maar de delen die intellectueel eigendom zijn (lees: recepten, samenstelling etc.) worden vaak ook niet exact benoemd.
Was het niet een beter idee om het dan anders aan te pakken, of gewoon te focussen op andere content (en dit artikel te laten vallen)? Niet dat het helemaal verspilde moeite is, maar het gaat hier om twee Chinese fabrikanten die misschien zelfs in Nederland wel de pluraliteit van de markt hebben, maar bij lange na niet het meest interessant zijn. Een vergelijking tussen bijv. Samsung, LG, OnePlus en Android One zou meerdere uithoeken van Android laten zien, waar nu drie skins gekozen zijn die op wat tweaks na vrijwel gelijk zijn, en hun design elementen duidelijk van een bekende niet-Android partij afgekeken hebben.

Hoewel het natuurlijk meer werk is om er meer skins bij te betrekken en grotere verschillen ook meer werk vereisen, gaat de kwaliteit en nuttigheid van een vergelijking wel enorm omhoog wanneer er skins gekozen worden die ook grote verschillen hebben. Nu is het een beetje een vergelijking tussen de verschillende pakjes boter, terwijl er een hele grote groep bak- en braadproducten is die hiermee weggelaten wordt maar net zo relevant is.
Dit verhaal heeft desondanks al weken gekost - veel meer dan een gemiddelde review
Heeft dit stuk echt weken, ofwel 2 x 40 = 80 uur gekost?

[Reactie gewijzigd door Frozen op 22 juli 2024 20:11]

Sowieso Pixel en Android One erin + Lineage zijn setup.
Waarom geen community effort er van maken door ons Tweakers de tabellen te laten invullen?

Daarnaast kan een bepaalde versie van een skin gekoppeld worden aan een specifieke telefoon en versie daarvan (bijv. met 'maximaal ondersteunde versie van skin') waardoor het voor consumenten inzichtelijk wordt wat de telefoon naast de hardware nog meer te bieden heeft vanuit de fabrikant.
Ondanks dat het "waarom" van deze keuze duidelijk is, is het toch wel een domper... Waarbij ik meteen aangeeft dat dit niet vervelend bedoeld is naar de auteur en/of overige Tweaker medewerkers.

Nu is gekozen voor de 3 grootste fabrikanten met Android skin. Echter, ik zou ik persoonlijk nooit voor deze merken kiezen. De redenen zijn niet relevant voor de rest van mijn verhaal (en nogmaals, dat is ook mijn persoonlijke keuze).

Wat het vervelende is dat je nu eigenlijk nog niets weet. Zoals andere al aangeven, hoe is de verhouding met stock Android? Mis je daar nu echt wel iets?

Daarnaast vallen alle ander, mogelijk voor een ieder veel interessantere, merken buiten de boot.

Nogmaals, ik begrijp het waarom, maar de vraag is wat voor toegevoegde waarde dit artikel dan heeft in zijn algemeenheid. Het is nu alsof de keuze in merken beperkt wordt omdat alleen deze 3 merken nu uitgebreid bekeken zijn op dit gebied.

Een echte Tweaker, die weet waar die naar op zoek is zal nog bij andere merken neuzen. Echter, de minder technische handige lezer op zoek naar het meest interessante toestel voor hem / haar valt buiten de boot (of is beperkt tot deze 3 merken wat betreft uitgebreidde informatie).

Ik denk ook wel dat het voor jullie als crew een dilemma is geweest maar wellicht was het beter geweest om de zaken te vergelijken die de meeste mensen minimaal verwachten?
Er staat toch duidelijk
We hebben gekozen om de drie skins van de grootste Android-fabrikanten te vergelijken: Samsungs One UI, Huaweis EMUI en Xiaomi's MIUI.
Lijkt mij een onmogelijke opgave om alle skins van de wereld te vergelijken.
Ik vraag maar om eentje: stock Android. ;)
Precies. Stock Android/AOSP is de referentie of baseline. Daar kan je veel makkelijker andere skins aan toetsen. Helaas is het zo dat T.net nooit echt diep ingaat op stock Android. Zie bijvoorbeeld dit artikel en het commentaar erop.

Qua gebruik en vergelijkingen van (opensource) alternatieven is de re(d)actie van T.net best wel tam en zijn zij eigenlijk gelijk aan hun doelgroep: mainstream. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:11]

Hoeveel telefoons worden er in Nederland echter geleverd met AOSP? Ik ken er eigenlijk geen een. Nu zal er vast een handvol Tweakers zijn die het via een Custom Rom toch draait, maar of het een zinnige vergelijking is vraag ik me dan toch echt af wanneer het niet standaard verkrijgbaar lijkt te zijn in combinatie met een (gewild) toestel.

Het lijkt mij dan nuttiger om skins te vergelijken die in ieder geval standaard aanwezig zijn op bijvoorbeeld de populairste modellen in de Pricewatch.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 20:11]

De meeste custom romgebruikers installeren toch zelf de play services en verder zijn de meeste rims nu niet echt stock android.
Maar zo groot is het aandeel custom rom gebruikers niet meer. De meesten beginnen er nu pas aan als apparaatondersteuning op houdt of omdat men echt niet zonder bepaalde features kan. En dan heb je nog een deel wat met Root voldoende kan bereiken.
Sorry, maar we zitten hier toch op _tweakers_? Ik zie de verandering ook, maar dit moet toch geen consumenten website only worden? We willen als tweakers toch ook tweaker informatie?

Custom roms installeren is niet een handjevol tweakers, maar iets waar vele techies toch echt aan sleutelen. Dus ik snap je opmerking, maar ik ben het er niet mee eens.
Het punt is dat de ene custom rom de andere niet is. Als je ASOP niet kan krijgen in combinatie met een bestaand toestel en het ook nog eens, in ieder geval voor zover ik kan zien, door vrijwel niemand ASOP in ongemodificeerde vorm gebruikt wordt zie ik eigenlijk het nut van die vergelijking niet in.

Ik zou dan eerder kiezen voor Andriod One in zo'n vergelijking dan bijvoorbeeld ASOP. Maar zelfs de community weet eigenlijk niet goed aan te geven wat nu eigenlijk "Stock Andriod" is, de een zegt ASOP, de ander de versie die Google gebruikt op de Pixel range. Zie ook bijvoorbeeld dit artikel: https://customroms.net/fa...ock-android-vs-stock-rom/
Er zijn ondertussen wel een aantal telefoons binnen het Android One project. Daarbij zitten ook meerdere Xiaomi's en Motorola's.

Nu kiezen ze wel voor MIUI dat op Xiaomi's draait die oorspronkelijk niet eens zijn gemaakt voor de Europese markt. De Mi A1/2/3 zijn allemaal de Android One variant van toestellen die al eerder in China verkrijgbaar waren met MIUI. Had dan een van die ook meegenomen.
HMD draait bijna alleen maar Android One, dus zo ongeveer elke nieuwe Nokia kun je hier zo bij pakken. Alleen de eerste paar waren geen A1, maar voor zover ik weet leveren ze nu niets anders meer.
Hoeveel telefoons worden er in Nederland echter geleverd met AOSP?
Het gaat om 'stock'. Dat is de de facto Android standaard waar andere fabrikanten iets bovenop bouwen. Hoe populair of onpopulair het is maakt niet uit als het enkel als baseline dient.
Moto leverd zo goed als stock Android. Mijn Moto G5 Plus had bar weinig aanpassingen tegenover AOSP. Nu heb ik er een zo kaal mogelijke custom ROM op zitten en het grote verschil was eigenlijk de voorgeïnstalleerde Google troep.
Is dat niet te herleiden uit het artikel? De functies die in de lijst staan, als in: alle functies in de lijst komen niet in kale Android voor. Anders een gekke vergelijking natuurlijk.
Is dat niet te herleiden uit het artikel?
Nee.
De functies die in de lijst staan, als in: alle functies in de lijst komen niet in kale Android voor.
Dat is niet zo. Mijn Android 9 toestel is redelijk kaal, en heeft Night Light (dus blauw licht filter). Toch wordt dit apart genoemd. Ik heb in de gehele feature lijst ook maar weinig gezien dat ik interessant vond (dat is persoonlijk, snap ik). Vooral "Intensiteit trilsignaal" lijkt mij interessant, en overigens ook voor blinden & slechtzienden interessant. Ook "donkere interface" zit in Android 9, maar deze ziet er anders uit dan die van Android 10 die completer is. Hoeveel % van de features ook in een kale Android zitten, weet ik niet.
Ik vind het ook een matig artikel. Er zit zoveel meer in de toestellen dan dat men nu beschrijft. En ook komen sommige dingen niet echt uit de verf. Hoe alle apps van Samsung heel makkelijk met 1 hand te bedienen zijn, zonder raar te schalen of iets dergelijks, komt nu wel voor, maar ik vind het 1 van de betere features van OneUI momenteel.

En voor de meeste items op de lijst, kun je al bij de sites van de toestellen terecht. Ik vind dat ze hier wel wat meer unieke features hadden kunnen pakken en die vergelijken. Vooral items die echt een meerwaarde bieden of echt anders in elkaar zitten dan bij andere merken.

Wat mij betreft bouwt Samsung vooralsnog de meest complete Android versie en is het niet raar dat gebruikers van en naar Apple het vaakst Samsung uitkiezen om naartoe te gaan. Die zit volgens mij het dichtst tegen iOS aan. Alleen de ondersteuning zou langer mee moeten gaan om de toestellen niet zo snel in waarde te laten dalen, maar verder komt het redelijk overeen.
Heb niet genoeg verstand van de verschillende varianten. Ik prefereer kale Android en zoveel mogelijk FOSS. Dan zit je niet met vendor lock in. Is verder een prima artikel zolang de kritiek wordt meegenomen. Is en blijft lastig vergelijken.
Euh...
  • Donkere interface
  • Filter blauw licht
  • Vind mijn telefoon / op afstand ontgrendelen
  • Slimme assistent
  • Accubesparingsstand
Zitten toch vziw standaard in Android...
En er zijn er vast meer...
Dat klopt, maar met de huidige selectie heb ik ook het gevoel dat er al heel veel werk verzet is voor relatief weinig resultaat... Samsung is uiteraard de nummer 1 bij Android toestellen, maar is Huawei echt (nog) zo geliefd? Of het nu hun schuld is of niet, met hoe ze vervolgd worden zou ik ze echt niet meer kiezen. En Xiaomi is zeker een fijn merk maar staat die al boven alle andere? Bovendien biedt Xiaomi zelf ook Android one toestellen (zonder miui), die zou ik zelf eerder kiezen maar daar zegt dit artikel dus ook niks over.

Een vergelijking met stock Android geldt niet 100% voor alle andere toestellen natuurlijk, maar aangezien de meeste andere merken weinig aanpassen zou dat wel in de buurt komen en een aardig idee geven. Nu heb ik een keer door het artikel gelezen bij het wakker worden maar vergeet ik het gelijk want niet relevant voor mijn eigen toestel keuze. Met stock Android in de vergelijking er bij was dat anders geweest.
Je moet een referentiekader hebben. Wat is Android zonder een skin? Dat is de Pixel versie of Android One.

Zonder deze referentie zegt dit hele verhaal weinig. Jammer want anders was het erg handig geweest.
Er zijn er genoeg op basis van Android en dit zijn wel de populairste merken in de EU . Ik heb zelf de Xiomi laatste nog getest en lijkt veel op Huawei en ben zelf niet echt vertaal fouten tegen gekomen, maar geloof dat ze bestaan :) Ik draai zelf altijd nog een BlackBerry Launcher die redelijk snel en simpel is en met gesture en swipe is het fijn om te gebruiken. Voor advertenties hoef je niet bang te zijn voor Europa staat de lader voor die apps al uitgeschakeld en je kan inderdaad bij de setup van je toestel dit uitschakelen.

Let ook op dat toestelen Xiaomi niet alleen goedkoper zijn door advertenties, wel in India ,China met gesloten bootloader. Een andere reden is dat Xiaomi samenwerkt met ontwikkeling met bedrijven als Qualcomm (Chip.cpu), TLC(scherm Mi 10) en Samsung (camera 108 MP) en meer bedrijven waaronder het nieuwe snel geheugen. Hierdoor kopen ze dit goedkoper in en kunnen ze mede een goedkoper toestel leveren.
Die van de Pixel telefoons is niet Dé standaard Android wat mensen denken. Pixel levert exclusieve dingen zoals Ambient Mode. (Ok, toevallig heeft One Plus vanaf de One Plus 3, dat ook gekregen.)
Pixels hebben gek genoeg geen Ambient Mode. Tenzij je een Pixel Stand hebt, maar ook dat is niet hetzelfde.
Eens, sommige functies zijn soms al jaren beschikbaar bij diverse fabrikanten terwijl dat dus niet in stock Android zit. De vergelijking zou naar mijn mening sterker zijn met stock Android er naast. Dan weet je ook wat je extra krijgt als je voor een bepaald merk kiest.

Soms hoor je op een Google presentatie van de nieuwe Android versie iets nieuws aangekondigd waarvan heel veel mensen dan denken 'maar dat hadden we toch al lang' niet wetende dat ze dit dan via de fabrikant erbij hadden gekregen.
Precies.

Alle bloatware was voor mij de reden om 2 generaties geleden de overstap te maken van de S-lijn van Samung (tot en met de 8 elk model gehad) naar de Pixel.

Was wel benieuwd hoe stock-Android zich zou verhouden tot die skins.
Inderdaad. Zonder Android One is de nieuwswaarde van dit artikel stukken minder geworden.
Aangezien Android One toch de baseline is van wat Android te bieden heeft.

Gemiste kans. Volgende keer beter.
Dit was het allereerste wat ik mij dus ook af vroeg en is naar mijn idee gewoon bittere noodzaak. Een gemiste kans waardoor het eigenlijk al nutteloos is om het hele artikel te lezen...
Je kunt al die software eraf gooien. De bootloader is namelijk te ontgrendelen, al moet je van Xiaomi wel een account aanmaken en een paar dagen wachten. Dat is jammer en kan netter, maar het kan in elk geval.
Misschien is het ook wel netjes om uit te leggen wat de gedachte hier achter is:
Doordat je een paar dagen moet wachten en een beperkt aantal telefoons per account per tijdsperiode kan ontgrendelen is het lastig voor resellers om de bootloader van alle telefoons te ontgrendelen en hun eigen aangepaste Rom op de telefoon te zetten. Als dit wel zou kunnen zou er bijvoorbeeld een aangepaste Rom met spyware op de telefoon gezet kunnen worden.
Doordat je een paar dagen moet wachten en een beperkt aantal telefoons per account per tijdsperiode kan ontgrendelen is het lastig voor resellers om de bootloader van alle telefoons te ontgrendelen en hun eigen aangepaste Rom op de telefoon te zetten. Als dit wel zou kunnen zou er bijvoorbeeld een aangepaste Rom met spyware op de telefoon gezet kunnen worden.
Dat is het excuus dat Xiaomi gebruikt. De werkelijke reden is om het te ontmoedigen en om in de tijd dat de Xiaomi smartphone nog een Xiaomi versie van Android bevat de persoonlijke data van de gebruiker te vergaren. Daar verdient Xiaomi immers op.

Als resellers het probleem waren dan had Xiaomi dat kunnen oplossen door enkel nog hun eigen toestellen zelf te verkopen. Die capaciteit hebben ze. Ze leggen nu echter een probleem van zichzelf bij de consument neer.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:11]

Even los van het feit dat je behalve een vermoeden, geen ondersteunende argumenten biedt om je mening te staven, ben ik het er ook niet mee eens.

Ze ontmoedigen echt niet het ontgrendelen, dan zouden ze zoveel dingen nog extra kunnen (een maand wachten, een persoonlijke email moeten sturen met een uitleg, blabla). Ze hebben ook echt een levendige custom rom community en admins die snel en to the point reageren op vragen over het ontgrendelen. Dat zou ik niet doen als ik het zou ontmoedigen. Dan zou ik de optie aanbieden en verder zoek je het maar uit.

Ook het vergaren van de persoonlijke informatie betwijfel ik, ze kunnen er immers niet meer zoveel aan verdienen als je op een custom rom gaat...ook niet als je info al vergaard hebben. De winst zit in het verdienen van geld aan MIUI diensten..dus ook dat argument trek ik in twijfel.

Je reseller argument is helemaal apart. Ten eerste verkoopt Xiaomi zelf via hun website. Ten tweede is resellers niet het probleem. Resellers die niet bij ze aangelsloten zijn, zijn het probleem. Heel veel officiele resellers, leveren de telefoon met een custom rom (international). Maar die gaan echt niet dagen wachten per telefoon. Zij kunnen dan ook een speciale NDA tekenen (dit meen ik mij te herinneren uit een artikel) waarmee ze speciala unlock permissies krijgen (of zelfs misschien al unlocked krijgen, durf ik niet meer te zweren).

Maar dat geldt dus niet voor andere resellers, die dan inderdaad even een paar duizend units kopen, snel unlocken en er troep op zetten. _DAT_ probleem wordt hiermee grotendeels voorkomen.
Samsung garandeert twee jaar lang beveiligingsupdates bij high-end toestellen, wat niet heel lang is.
Dit klopt niet meer. Een high end toestel krijgt twee jaar upgrades, en 4 jaar updates.
Maar zelfs dan zijn er nog toestellen die updates krijgen. Mijn S7 kreeg er nog een in december
Inderdaad ze garanderen 3 jaar in de praktijk doen ze dat ~4 jaar.
Ik vind de Samsung OneUI skin een stuk fijner dan AOSP / Standaard Android eigenlijk. Ik vind Material Design veel te fel allemaal, en te rechthoekig. OneUI ziet er veel strakker uit vind ik. Ik was geen fan van de oude Samsung skin maar met OneUI is er veel beter over nagedacht.

Er wordt veel op afgegeven maar ik vind het best lekker werken en mooi uitzien. Ook vind ik de Secure Folder functie van Samsung erg prettig om mijn bank apps in te zetten: Vergeet niet dat Android nog steeds toestaat dat apps in elkaars opslag lopen kijken als je eenmalig toestemming hebt gegeven om bijv. een foto te importeren!

Alleen jammer dat Samsung S-telefoons steeds duurder worden. Ik zou liever voor Xiaomi gaan maar die hebben geen DeX desktop mode, en bovendien vind ik MIUI niet prettig. Huawei valt bij voorbaat al af vanwege de Google ban.

Ik heb op mijn werk een remote testfarm gebouwd met een boel verschillende toestellen (met het gratis OpenSmartphoneTestFarm - OpenSTF - waanzinnig goed open-source produkt!) en het valt me ook op dat de Huawei telefoons continu lopen te piepen met flauwekul celebrity nieuws en dergelijke onzin. Volgens het artikel doet Xiaomi het ook maar daar heb ik helaas geen toestel van. Samsung heeft dat een tijdje gedaan door "upday" standaard te installeren maar sinds Android 8 doen ze dat gelukkig niet meer. Maar dit is wel iets dat ik mis in de vergelijking: Wat voor rotzooi wordt er allemaal meegeleverd en hoe makkelijk is dit te verwijderen. Vaak worden dingen als facebook als "system" app aangemerkt en hierdoor alleen met ADB commando's te verwijderen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 20:11]

ok upday is er niet meer, maar nu is het nog erger met Bixby. Ik ben het beu en verkoop mijn splinter nieuwe Samsung A40 en zoek naar een vergelijkbare telefoon met Android one ! Iemand interesse ???
Er staat een onjuistheid in het artikel, namelijk dat Samsung maar 2 jaar beveiligingsupdates zou bieden op high end toestellen.
reviews: De populairste Androidskins uitgekleed - Verschillen en voorkeuren
Samsung garandeert twee jaar lang beveiligingsupdates bij high-end toestellen, wat niet heel lang is.
Dat moet zijn 3 jaar. Er zijn 2 jaar versie updates, en 3 jaar gegarandeerd beveiligingsupdates (en in praktijk op S serie krijgt de S7 nu nog updates na 4 jaar).
Bron: https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb
Ik mis nog iets of ik lees er overheen. Xiaomi MIUI bevat namelijk niet de mogelijkheid om een extra user/profile aan te maken of een "guest" user/profile. Wel is er iets als Second Space, maar dat is niet hetzelfde. Ik weet niet of andere skins dit tegenwoordig overigens wel nog hebben, maar ik neem aan van wel.
En waar gebruik je dat voor? deel jij een telefoon met meerdere mensen ?
Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken als je iemand even je telefoon geeft om ermee te bellen (zonder direct toegang tot alles te geven). Maar voorheen gebruikte ik dit ook bijvoorbeeld om even naar een guest account te schakelen als m'n dochter een paar YouTube filmpjes wilde kijken, zonder dat m'n eigen YouTube account direct overspoeld wordt met recommendations voor kleuterfilmpjes. Zo komt die functie af en toe toch wel handig uit.
Ik weet niet of je dit al wist maar YouTube heeft een incognito modus. Als je op je account icoontje tikt zul je een incognito modus knop zien
Gebruik met twee simkaarten voor privé en zakelijk. Middels sand-box applicatie 'Island' wordt onder een werkprofiel de zakelijke apps aangemaakt. Zo gebruik ik Whatsapp zowel privé als zakelijk.
Met één druk op de knop worden de zakelijke apps uitgezet als ik daar behoefte aan heb.
Prettig tijdens vakanties etc.
Als Android ontwikkelaar vindt ik deze 'skins' verschrikkelijk. Zoals ook in het artikel wordt aangegeven, gaat het vaak niet alleen om de looks, maar ook om de interne werking het OS.

Zo heb ik (veel te) vaak problemen met Samsung telefoons die bepaalde content gewoon heel anders renderen / animeren.
Ik als gebruiker vind skins ook verschrikkelijk en draai daarom graag custom roms (lees: een zo'n kaal mogelijke Android versie).
Wat ik ook vervelend vind met skins is hoeveel account je moet maken om je telefoon normaal te laten werken. Bijvoorbeeld een gmail/google account voor Google functionaliteit, een Samsung account, omdat Samsung anders constant loopt te klagen of je niet even een account wil aanmaken (en je data met ze delen), etc. etc.
Betreft privacy zijn die skins alles behalve vriendelijk voor de gebruiker.
Helaas worden er te weinig telefoons gemaakt met Stock Android, waar dat in de begintijd toch anders was.
Dan doet Apple alles toch wat netter.
Ik had een Galaxy S7 voordat ik mijn iPhone X had gekocht.
Ik stoorde me enorm aan de Samsung skin maar waagde er niet aan om custom roms te installeren.
Ook de dubbele apps van zowel Samsung en Google die je niet kon verwijderen was erg onhandig.
Een half jaar later kocht ik een iPad (omdat Android weinig apps heeft die geoptimaliseerd zijn voor tablets) en dit beviel mij stukken beter dan Android. Een jaar later heb ik dan ook de iPhone X gekocht en ik zal waarschijnlijk niet snel teruggaan naar Android.
Ik zelf wil ook de overstap gaan maken op een gegeven moment, enige dat mij tegen houd is de prijs van Apple producten. Ik zou nogal een flinke tijd moeten sparen wil ik gelijk een goede telefoon hebben en wil dan gelijk 1 van de nieuwe modellen om zo wat meer future proof te zijn.
Enige dat ik wel ga missen is het kunnen uitlezen van mijn auto (app werkt het beste onder Android), maar daar voor zou ik eventueel een goedkope Tablet kunnen aanschaffen, puur en alleen voor dat doel.
Je kunt tegenwoordig best een oud model aanschaffen. Een iPhone 8 is door de jaren heen niet minder goed gaan werken en zal ook nog lange tijd updates ontvangen.
Het is maar hoe je het bekijkt. Al die 'skins' neigen een beetje naar distro's zoals je dat bij GNU Linux op de PC hebt. Deze 'skins' gaan dan nog lang niet zo ver maar wie weet waar het eindigt. Dan mag je eigenlijk als ontwikkelaar nog blij zijn dat er maar 2 mobiele OS' en zijn waar je rekening mee moet houden. Wat mij als gebruiker betreft, zouden dat er 4 of 5 zijn. ;)
Als taalnazi vind ik 'vindt ik' verschrikkelijk :X
En ik vind mensen die zich daaraan ergeren erg vervelend
Stel je voor dat mensen juiste grammatica vereisen, zoals in de echte wereld...
Moet je je software dan niet kunnen draaien op elke android skin?
En dan hebben we ook nog de launchers, waarmee je elke skin deels naar je eigen hand kunt zetten. Ik gebruik al jaren op verschillende telefoons van verschillende merken Nova launcher.
Eens, echter merk ik dat er veel functies die ik met Nova inbouw inmiddels ook standaard in de GUI van Samsung zitten. Toch blijf ik met Nova icm KLWP mijn eigen skin bouwen, en maak ik het geheel totaal persoonlijk met handige functies.
Alleen heb je dan mooie iconen op je home screen, en nog steeds de vaak lelijke iconen op je unlockscherm, menu's en in alle share opties.
Sinds ik van een Nexus overstapte naar de S7 merkte ik dat ik het verticale scrollen toch veel prettiger vond en installeerde ik op advies van een collega Nova Launcher. Niet veel later kwam er een aanbieding en heb ik hem gekocht.

Voordeel was dat je hem in kon delen zoals ik het prettig vond en ook een backup kom maken ervan.
De S7 is daarna voorzien van meerdere custom roms en elke keer vrij snel mijn startscherm weer terug via de backups die ik had gemaakt.

Inmiddels de S7 verkocht en een S10 gekocht. Wederom Nova installeren / backup laden en alles staat weer hetzelfde zoals ik gewend was :)
Yep, zo doe ikdat ook. :)
Launcher 10 is nog prettiger vind ik
Animaties aanpasbaar is mogelijk bij iedere android phone middels ontwikkelaarsopties. 8 keer op je software build nummer tikken, en je activeert dit menu. Persoonlijk zet ik ze altijd op 0.5, voelt alles net wat sneller aan.
Heel erg bedankt voor deze tip. Voelt inderdaad een stuk snappier aan.

Ot: leuk artikel, maar had een vergelijking met stock Android wel gewaardeerd, ook om te zien hoeveel ze nou daadwerkelijk aanpassen.

Zal van deze merken nooit een telefoon kopen, deze merken zijn al groot zat dus kies persoonlijk voor de wat kleinere
Ik weet ook niet wat ze precies bedoelen met animaties aanpasbaar. Als het de snelheid is, dan is dat waar wat je zegt. Maar als het om het type animatie gaat (sliden, zoomen, van mijn part exploderen), dan kan dat dus niet.

Enige verduidelijking zou wel fijn zijn. Misschien een OneUI-gebruiker die hier invulling op kan geven?
Ik zet die juist altijd helemaal uit.
Zo voelt een budget toestel van drie jaar oud toch nog een beetje snappy.
Jammer dat er weinig vergelijking met stock Android wordt gemaakt. Hoe zit het met Nokia, OnePlus, Sony, LG en Motorola? Voor de volledigheid had dat misschien wel handig geweest.
Wat verstaat u onder stock Android?

Want er zit nogal verschil tussen de toestellen die u opnoemt. Alleen al de grafische volume knop, thema's, instellingen voor de resolutie en fonts zijn al anders.
Wat verstaat u onder stock Android?
AOSP.
Maar in welke mate is dat zinnig? Welke telefoon wordt er met AOSP geleverd?
Het gaat niet om gebruik, maar om een baseline te hebben. AOSP is de basis waarop andere fabrikanten iets bouwer. Het kan dus zijn dat zij iets beters bouwen, maar ook iets dat slechter is.
Ben ik het mee eens. Gewoon een basis hebben, een soort 0 meting. Bijvoorbeeld:
Nachtmodus: Stock: Nee.

Ik snap ook wel dat het niet gedaan is. Dan zul je dus manier moeten hebben om erachter te komen wat er wel en vooral ook wat er niet in de stock zit. Dat moet van papier, er is niemand die een stockversie draait.
Wordt toch uitgelegd waarom dat niet is gebeurd?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.