One UI, de Androidschil die op de recentste Samsung-smartphones zit, is er een die behoorlijk ingrijpt in stock-Android, maar dat geldt ook voor de andere twee skins. Kenmerkend aan Samsungs filosofie is het kunnen bedienen van telefoons met langere schermen met één hand. Toch heeft de skin uitgebreide instelmogelijkheden en oogt hij wat voller dan het pure stock-Android.
Natuurlijk geldt de focus op eenhandig gebruik niet voor apps van derden, maar bij Samsung-apps kun je een keer extra naar beneden swipen om dingen aan te tikken waarvoor je normaal gesproken moet reiken. In de instellingen kun je daarnaast bepalen dat je met een swipe naar beneden op het thuisscherm de notificaties tevoorschijn wilt halen en dan hoef je inderdaad bijna nooit boven in het scherm te zijn met je duim.
Samsung levert nog altijd een behoorlijk aantal apps mee met telefoons. Daarvan kun je ongeveer de helft verwijderen en sommige alleen uitschakelen, maar zeker niet alles. Facebook zal bijvoorbeeld op je telefoon blijven staan, maar je kunt het wel uitschakelen. De Galaxy Store- en Thema-apps kun je niet eens uitschakelen.
Links naast het hoofdscherm bevindt zich Samsung Daily, waarin persoonlijke feeds zijn opgenomen. Zo krijg je op basis van je interesses nieuwsberichten, podcasts en Spotify-aanbevelingen. Geef ons eerlijk gezegd maar de Google Feed, als we al zoiets zouden willen, maar dat is natuurlijk persoonlijk. In het verlengde van deze gepersonaliseerde 'ervaring', heeft Samsung natuurlijk ook zijn eigen digitale assistent Bixby. Helaas kunnen we niet zeggen dat we fan zijn, aangezien Bixby nog niet heel slim is in de praktijk. Wie weet in de toekomst wel. Deze assistent is echter uit te schakelen en hoeft dus geen reden te zijn om niet voor Samsung te kiezen.
Wat snelle Android-upgrades betreft heeft Samsung vanuit het verleden geen goede naam. In de recente geschiedenis heeft Samsung het wat verbeterd. Toch zul je nadat de nieuwste Android-versie is uitgekomen, nog steeds een aantal maanden moeten wachten voordat je een Samsung-telefoon kunt upgraden met de nieuwste features. Samsung heeft het wel beter voor elkaar dan concurrenten Huawei en Xiaomi op het gebied van beveiligingsupdates, in elk geval op het moment van schrijven. De recentste patch op de gebruikte S10 is van 1 januari 2020, terwijl die van de P30 Pro uit 1 november 2019 stamt en die van de Xiaomi 9T Pro zelfs uit 1 oktober 2019. Samsung garandeert twee jaar lang beveiligingsupdates bij high-end toestellen, wat niet heel lang is. Het ontgrendelen van de bootloader en rooten is relatief makkelijk en voor sommige modellen zijn er ook custom roms te vinden om te flashen.