Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Het naderende einde van 3g

Eerste Nederlandse provider zet umts uit

Tot slot

Als je nu terugkijkt, was alle hype rondom umts in de periode omstreeks de eeuwwisseling volledig terecht. Nu, twintig jaar later, zit vrijwel iedereen op mobiel internet en de telefoon is voor veel mensen de primaire computer geworden. Die omwenteling had een lange aanloop, maar sinds 2008 heeft die zich in sneltreinvaart voltrokken.

Je moet óók concluderen dat 3g de My First Sony van mobiel internet is gebleken. Natuurlijk: het functioneerde waarvoor het was ontwikkeld, maar het was kinderspel vergeleken met hoeveel data we nu met zijn allen verstoken, en hoe complex en veelomvattend mobiele technologie is geworden, en zal worden met 5g. Voor veel tweakers zal het de eerste technologie zijn geweest waarmee ze via een mobiel netwerk online kwamen.

Dat is uiteindelijk niets om nostalgisch van te worden. Ook in de tijd dat 3g de primaire manier was om online te gaan met een smartphone, waren de beperkingen al duidelijk: matig bereik, beperkte capaciteit en vaak een beperkte snelheid. Bovendien: het mag misschien op het gebied van techniek en gebruikservaring heel anders zijn dan 4g en straks 5g, maar voor veel gebruikers is het niet meer dan een cijfertje in beeld. Als het al een cijfer is, want velen zagen 3g als 'h' of 'h+' in hun statusbalk. Het is een boek dat zowel providers als gebruikers zonder weemoed kunnen sluiten.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (193)

Wijzig sortering
Veel tweakers hebben nu 4G. En de bandbreedte is nodig voor 5G. Dus door, door door.

Op zich kan ik begrijpen dat op een techsite weinig kanttekeningen zijn te lezen bij het verdwijnen van 3G. Er wordt zelfs al in de verleden tijd over gesproken.

Toch mis ik die kanttekeningen. Ik lees niets over hoeveel klanten nog met 3G toestellen rondlopen (Niemand? Is de techniek al te oud? Assumption is the mother of.....). Deze zin
Het is een boek dat zowel providers als gebruikers zonder weemoed kunnen sluiten.
klinkt mij een beetje te veel als een veronderstelling. Tenslotte lees ik hier dat die bereikbaarheid van zelfs 4G op plaatsen te wensen overlaat. Compenseren netwerken dit op een of andere manier?

We leven in een tijd van gegarandeerde bereikbaarheid. Bovendien zijn die smartphone een alter ego van onszelf geworden en noodzakelijk voor authenticatie. Best een primaire voorziening, dat mobiele internet, lijkt mij. Even los van wat de netwerken vinden en doen (hebben een belang) ben ik eigenlijk benieuwd of onze overheid hiervan iets vindt. Die zou immers ons belang moeten vertegenwoordigen. Is het stoppen van 3G wel een voldoende gewogen beslissing geweest of rennen we gewoon maar door?
Providers hebben laatste jaren 3g al dusdanig "geknepen" waardoor het aardig onbruikbaar is geworden.
Vlak voor de overstap van mijn htx one x naar nieuwe toestel merkte ik dat al, voornamelijk iets drukkere punten geen dataverbinding, een whatsapp berichtje erdoor "rammen" werd lastig.

Ik forceerde mijn toestel terug op gsm/edge om het berichtje te kunnen versturen.

Daarnaast toestellen met 3g only zijn doorgaans dusdanig verouderd met besturingsystemen van Android 4.4 waarvan de meeste apps al verdwenen zijn en komt bij dat de accu ook al dusdanig achteruit is gegaan waardoor de meeste mensen hem simpelweg vervangen.
Wat bedoel je met dat de provider 3g hebben geknepen? Dat ze bewust niemand een werkende 3g verbinding geven terwijl het wel mogelijk is??? Wat zou daar het voordeel voor zijn voor de provider.?
Ik kan de bron zo even niet vinden, dit heeft ook wel op Tweakers gestaan, providers hebben 4G meer capaciteit/frequentieblokken gegeven en weggehaald bij 3G.

3G was de laatste jaar of jaren lang niet meer dan wat het vroeger was kwa snelheid.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 31 januari 2020 13:48]

Ik gebruik tot op de dag van vandaag 3G en ben redelijk verbaasd om dit te lezen. Nog nooit iets van gemerkt. 1080p YouTube video streamen in de trein is geen enkel probleem. Het komt heel soms zelfs voor dat mijn reisgenoten met 4G geen bereik meer hebben en ik met 3G wel (gezien de lagere frequentie niet heel gek maar toch).

Mogelijk dat ik al ongeveer 10 jaar een uitzondering op de regel vorm, zo heel veel doe ik nu ook weer niet met mobiel internet (1 tot 3GB per maand), maar het verbaasd mij om te lezen dat het afgeknepen zou worden. Ik merk er in elk geval vrij weinig van.
Er wordt ook niet afgeknepen, maar de providers hebben capaciteit verschoven van 3G naar 4G. Daardoor is er op 3G minder capaciteit, wat voor 3G gebruikers niet hoeft te betekenen dat zij daar iets van merken. Als nog maar 10% van de capaciteit is toebedeeld aan 3G, en ook 10% van het netwerkverkeer over 3G loopt, dan is de individuele 3G gebruiker niet slechter af.
Dit is een voorbeeld, de providers kunnen het verkeer over hun netwerken monitoren en o.b.v. de IMEI zien welke toestellen hun klanten hebben. Die gegevens nemen ze mee in de aanpassing van hun netwerken.
Dat is behoorlijk logisch als je het zo uitlegt. Verklaard een hoop.
Waarschijnlijk zit je bij T-mobile? Evenals die mensen die dan 4G kwijt raken als jij nog wel 3G hebt? T-mobile zit met 3G namelijk (vooral?) op de 900 MHz band en met 4G in de 1800 MHz band, waar dat bij Vodafone als ik me niet vergis andersom is. KPN heeft meen ik een mix maar ik weet niet precies hoe de verdeling is.
Het verhaal in dit artikel is dan ook erg versimpeld, het is helemaal niet altijd zo dat 4G een lagere frequentie gebruikt dan 3G zoals gesteld wordt. Maar het is wel zo bij de provider die 3G nu al uitschakelt, je ziet duidelijk dat zij al veel langer 3G minder belangrijk vonden en de nadruk legden op 4G, daarom was het daar wel al lang duidelijk dat 4G betere dekking biedt dan 3G.
Klopt inderdaad, Ben om precies te zijn. Nooit geweten dat er verschillende frequentie banden gebruikt werden (werd ook in het artikel vermeld, maar daarvoor wist ik dat niet). Om een of andere reden dacht ik dat de 2G, 3G, 4G naamgeving gerelateerd was aan de hoogte van de frequentie en dus de bandbreedte / bereikbaarheid. Denk dat dat komt door de RC hobby waar het wat simpeler is haha.

Bedankt voor je uitleg, ik snap nu ook waarom het artikel schrijft dat 4G een beter bereik dan 3G heeft. Kon dat eerst niet rijmen omdat ik dacht dat het enkel een hogere frequentie had.
Op dit lees ik her en der dat T-Mobile 3G niet meer op 900Mhz heeft draaien en alleen nog 3G op de hogere frequenties biedt. 4G doet T-Mobile trouwens ook 900Mhz.

Alleen KPN doet momenteel nog 3G900. T-Mobile heeft ook een lange tijd 3G900 ingezet.

Het verhaal dat 4G beter bereik had klopte ook niet helemaal. Dat verschilde per provider. Bij de uitrol van 4G had KPN binnen 1 jaar over heel Nederland 4G dekking op de 800Mhz frequentie. Lage frequentie dus overal bereik. De andere providers rolden eerst op de hoge frequenties uit, en later pas de lagere frequenties. Ik kan mij nog herinneren dat Vodafone reclame maakt voor een iPhone 5 die wel op Vodafone 4G werkte, maar niet op die van KPN, omdat KPN toen die hogere frequenties nog niet gebruikte.

Vodafone had juist wel weer veel belang bij 4G, aangezien die alleen 3G2100 hadden met matige dekking. 4G bij Vodafone op 800Mhz ging qua dekking er dus behoorlijk op vooruit. Bij KPN was er al 900Mhz 3G dus was het verschil niet direct heel groot te noemen (op snelheid na dan).
Eigenlijk geldt voor het besluit om met 3G te stoppen hetzelfde als voor de beslissing van een netwerk om 3G ruimte te gebruiken ten gunste van 4G. Vanuit netwerkoptiek zal het allemaal heel uitlegbaar zijn (afname 3G gebruik en het toenemen van 4G gebruik), maar dan nog, hebben wij als eindgebruikers op zo'n besluit ook maar enige invloed? Volgens mij niet.

Dan hebben we dus een overheid nodig die er op let dat de belangen van haar burgers niet ondersneeuwen. Dit is best lastig. Hoe definieer je toegankelijkelijkheid? Moet een overheid al die communicatieprotocollen expliciet noemen (ik denk van niet trouwens) of moet het gaan over dekking en beschikbaarheid van communicatie? Hoe een netwerk dat oplost is haar probleem. Dat mag zo'n fallback oplossing zijn waar muis666 aan refereert, of iets anders. Als de volumes die van een dergelijke oplossing gebruik maken klein zijn hoeft dat netwerken niet overdreven te belasten lijkt mij. Waarom is het er dan niet? Kosten? Hier komt die overheid om de hoek kijken die een dienstverlening zodanig specificeert dat netwerken compatibiliteit met oudere protocollen moeten blijven ondersteunen, zij het dan op kleine schaal.

Dit lijkt niet te gebeuren, want netwerken pakken nu alle beleidsruimte, het afkappen van een protocol, die er is. Dit kan anders als onze overheid hiervoor de kaders had geschapen.

edt: typo

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 februari 2020 11:52]

Mobiele providers bieden gewoon een commerciële dienst aan op basis van wat zij denken dat hun doelgroep wil. Het is geen grondrecht ofzo dus ik snap niet echt waarom een overheid zich hiermee moet gaan bemoeien. En bereikbaarheid waarborgen... 2g blijft en daarmee kun je bellen. Daarmee lijkt mij dat de absolute basis gedekt is voor oudere toestellen die geen 4g/VoLTE ondersteuning hebben.
Mobiele providers bieden gewoon een commerciële dienst aan op basis van wat zij denken dat hun doelgroep wil. Het is geen grondrecht of zo dus ik snap niet echt waarom een overheid zich hiermee moet gaan bemoeien.
Heel lang hebben we zo tegen mobiel internet aangekeken. Nog steeds is er goed te leven zonder mobiel internet. Wel denk ik dat dit nu aan het kantelen is. De vanzelfsprekendheid van de toegang tot (mobiel) internet neemt steeds verder toe. Op een gegeven moment zal er met dezelfde vanzelfsprekendheid over gesproken worden als hoe je nu over die 2G functionaliteit praat. Of we dat punt al hebben bereikt denk ik trouwens nog niet, zoals ik al zei, het is nog goed leven zonder mobiel internet.

Grondrecht vind ik in dit kader een beetje een lastig woord. Ik zou mobiel internet meer willen beschouwen als een nutsvoorziening, zoals gas, licht, water, openbaar vervoer. Geen grondrecht, maar als Nederlandse samenleving hebben we wel degelijk een opstelling over hoe die diensten moeten functioneren. Goede toegang tot mobiel internet is trouwens een afgeleide van een goede toegang tot internet. Op zijn beurt zou je een goede toegang tot internet weer als een afgeleide van een goede toegang tot informatie kunnen beschouwen. Dat laatste is best wel weer belangrijk voor een democratie die wil dat haar burgers oordeelkundige beslissingen nemen.
3G is niet geknepen, frequentieblokken zijn weggehaals ondat het aantal 3G gebruikers afnam, dus er was simpelweg minder bandbreedte nodig op 3G die bij 4G erbij zijn gezet.
Als mijn 4G verbinding rondom Driebergen wegvalt en terugvalt op 3G kan ik net zo goed niets hebben, 3G is inderdaad compleet dichtgeknepen voor dataverkeer.
Inderdaad ik heb net getest. Door 4G uit te zetten en hij wordt inderdaad beperkt. 10mbit down en 1mbit up.

Ik weet nog dat tegen het einde van het 3G tijdperkt de snelheden boven de 20mbit lagen. En uit de specs blijkt 3G tot 50 mbit/s te gaan

https://4gmasten.nl/achtergrond/wat-is-2g-3g-4g
HSDPA of High-Speed Downlink Packet Access is een uitbreiding op 3G. Het wordt ook wel 3.5G genoemd. HSDPA is een pakketgeschakelde communicatiedienst met een transmissiesnelheid tot minimaal 10 keer de UMTS-snelheid van 384 kb/s. De maximale theoretische snelheid is op dit moment 48 Mbit/s (6 MB/s).

[Reactie gewijzigd door xbeam op 1 februari 2020 14:06]

Mijn ervaring is juist tegenovergesteld: op locaties waar het heel druk is en mijn 4g verbinding geen of amper verkeer heeft schakel ik juist over op 3g en beschik dat juist wel weer over een werkende verbinding. Hetzelfde bij locaties achter dikke muren waar 4g geen doorgang kan vinden, heb ik met 3g juist wel goed bereik.
Ik vind dat niet zo erg. Het domme van al die frequenties is dat ze niet meteen in de standaard 1 of 2 banden hebben opgenomen. Nu zit je er met 20.

daarnaast hadden ze (zeker vanaf 3g) na moeten denken over hergebruik. Ik zie liever de ontwikkeling iets langzamer (ik zie in NL echt geen nut voor 5g) maar het hergebruik van de 3G frequentie zou goed zijn in mijn ogen.
Wat bedoel je? Elke provider kan zelf bepalen elke frequenties ze inzetten voor 3 of 4g. Het is niet zo dat met uitzetten van 3g deze frequenties ongebruikt worden.
Die frequentie ruimte gaat / is toch gewoon weer verkocht door de NL overheid? Providers kunnen echt niet zelf bepalen in welke frequentieruimte ze gaan zenden, dat zou een grote rotzooi worden, en daarnaast, waar zijn al die veilingen dan voor?
Dat klopt, ze verkopen blokken frequentieruimte aan de providers. De providers mogen echter zelf kiezen welke techniek (2G/3G/4G) zij per blok dat ze verworven hebben, inzetten.
Thanks voor de reply! Ik las de comment van jongetje anders, zie 'm nu ook, niks gezegd :)
Voorheen zijn de frequenties niet 'techniek neutraal' geveild.
Dat betekend idd dat vooraf is bepaald welke modulatietechniek (2g, 3g, 4g watdanook-g) een operator per frequentie -moet- gebruiken.
Bij de nieuwe veilingen zullen de vergunningen wel techiekneutraal zijn gebonden aan een doel, namelijk een publiek netwerk (geen gesloten net zoals C2000).
Als ze in de standaard 18 van de 20 banden hadden weggelaten, dan was er een succesvolle concurrent ontwikkeld die wel alle 20 de banden gebruikt.
Ik vind dat niet zo erg. Het domme van al die frequenties is dat ze niet meteen in de standaard 1 of 2 banden hebben opgenomen. Nu zit je er met 20.

daarnaast hadden ze (zeker vanaf 3g) na moeten denken over hergebruik. Ik zie liever de ontwikkeling iets langzamer (ik zie in NL echt geen nut voor 5g) maar het hergebruik van de 3G frequentie zou goed zijn in mijn ogen.
Het punt van al die verschillende frequenties en banden is net dat ze elkaar niet verstoren. Je wil zo veel mogelijk verschillende frequenties hebben als technisch mogelijk. En of je dan 3G, 4G of 5G gebruikt op die frequenties is van minder belang en voornamelijk een keuze van de providers. Wees gerust, de frequenties die vrijkomen door het stoppen van 3G worden ingezet om 4G te verbeteren en 5G in te voeren.

5G is niet zozeer nuttig voor gebruikers maar voor de providers zelf. Soms op drukke plaatsen kan je gebruik maken van hogere frequenties voor hogere snelheden, maar dat is de komende paar jaar meer marketing dan echt nuttig. Hoe 5G in de backend door de providers word afgehandeld is de belangrijkste verbetering tov 4G.
Ik heb pas nog voor iemand een ander toestel moeten regelen omdat de iPhone 4s die ze gebruikte alleen maar 3G ondersteund. Toestel werkte nog helemaal prima (wel eens een andere accu in gezet) en waar zij het voor gebruikte was het voldoende.

En ik kan hier zo naar een paar plekken lopen (bosgebied) waar zeer slecht tot geen ontvangst is. Zelfs gsm geeft daar geen dekking.
Nou heb je niet altijd internet dekking nodig in het bos, wel handig als je alleen loopt en weet dat er op plekken geen ontvangst is.
Dat is apart, want ik heb een 3G-abonnement en nog nooit gemerkt dat ik daar geen bereik mee had. Nou ben ik niet constant videostreamend het land aan het doorkruisen maar toch zou ik dat wel eens moeten merken bij het whatsappen of zo. Zelfde geldt voor de rest van vrienden en familie. Ik merk niks van snelheidsverschil, zelfs niet als ik youtube kijk op HD.

Ik weet één adres waar het bereik slecht is, met zelfs een dood punt, maar ja, dat hou je toch, ook met een andere draadloze techniek.
De punten die ik bedoel liggen voornamelijk in het bosgebied hier om de hoek (Veluwezoom). Daar zijn echt plekken waar je zelfs geen gsm ontvangst hebt (Vodafone). En dan zeker geen edge/3g/4g.
Ik heb op mijn werkplek, midden in Berlijn, geen 4G. Welkom in 2020... ;)
Nee, welkom in Duitsland! Maar Duitsers hebben geen 4G nodig, die kennen het hele stratenboek uit hun hoofd
Ik snap je punt, maar vroegah had je van die tomtom kastjes, of gewoon je Google maps downloaden voor offline gebruik.

Is niet meer van deze tijd maar kom op zeg je compleet afhankelijk maken van 1 apparaat is niet handig, ik heb ook gewoon nog een kaart in de auto liggen voor het geval dat.

Je laat de telefoon kletteren en weg navigatie bijvoorbeeld, dan rij je opeens blind.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 31 januari 2020 22:20]

Je kan Google Maps nog steeds downloaden door 'ok Maps' te typen. Handig voor op vakantie
Ik ga geregeld naar de Eifel en heb daar inderdaad praktisch nooit 4g, enkel 3g of slechter. Ook voor te navigeren is het vaak een verassing of je een route kunt starten.

Hopelijk is de adoptie van 5g beter
Er is nog zoiets als gps navigatie, heb je geen Google Maps nodig...

Maps.me is een mooie ;)
nog meer palen voor minder bereik :D haha dat gaan die duitsers in de eifel al helemaal niet doen.
Ik heb thuis, midden in Haarlem, geen 4G. Welkom in 2020! Mag van Vodafone m'n abonnement opzeggen "omdat het een bekend probleem is". Benieuwd wat er gebeurt als ze 3G uitschakelen. Daar heb ik nog wel 1-2 streepjes ontvangst van.

Edit: halfsteens huisje uit 1885.
Edit2: als 2G de norm weer wordt, ga ik bellenderwijs ook 25 jaar terug in de tijd :-)

[Reactie gewijzigd door ITsJamie op 1 februari 2020 00:24]

Uhm als je max 3G nu kan ontvangen in je huis gaat dit na 4 februari dus gewoon 2G worden. Je kan dan wel bellen en smsen maar dat is ook alles.
Moderne huizen is altijd een probleem geweest, ik heb ook plekken in huis met 0 ontvangst.
Gelukkig hebben we tegenwoordig WiFi Calling.
Haarlem 3G uit ? Heb zelf nog 3G, ben benieuwt voor hoelang nog......moet maar es een smartfoon kope, kunne ook 4G hep ik gehoor....
Ik heb mijn toestel standaard op 2G/3G mede doordat ik e-mails en berichten verzend en ik zit niet te wachten tot iets verzonden is of ontvangen is en je batterij gaat langer mee door 4G uit te zetten.

Ook als ik youtube kijk dan merk ik niet een lange laadtijd, want reclame start meteen en het filmpje ook dus 4G is niet echt nodig ondanks een grotere bandbreedte. Een filmpje van 5 Mbps bandbreedte gaat makkelik op UMTS van 48 Mbps (max) en meestal gemiddeld in Nederland 20 Mbps.

Ze zetten het alleen uit om geld uit te sparen en jammer dat ze 3G uitzetten. Een uurtje netflix of youtube kijken kan al 5-6% schelen op je batterij als je via 3G kijkt.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 1 februari 2020 19:52]

3G is een stuk minder efficiënt dan 4G, zeker met de verminderde capaciteit die de providers nu hebben. Lijkt me erg sterk wat je zegt. Misschien als je Tele2 hebt met brakke ontvangst, of als je een ontzettend oud toestel heeft...
Ter vergelijk: van onze 20.000 unieke wireless clients op een dag (grote school) hebben minder dan 0.1% van alle clients nog wifi a/b.
Heb je meer percentages? Ben wel benieuwd naar de verdeling tussen 802.11g, 11n, 11ac en 11ax!
~60% op 802.11ac
~30% op 802.11n 2.4GHz
~10% op 802.11n 5GHz

ax hebben we nog niet :)
60% ac is best wel netjes!
Ik weet niet hoe het zit met professionele hardware, maar bij elke router die ik thuis gebruikt heb, had ik betere prestaties wanneer ik de oudere WiFi modi uitschakelde. Momenteel is het dus enkel mogelijk om te verbinden met 'N-only' op 2.4Ghz en 'N/AC-only op 5Ghz.
Het klopt dat 802.11b je netwerk kapot maakt doordat het op 22mhz zit, een beetje netwerkbeheerder zet dit op de eerste gelegenheid direct uit.
a/b/g bedoel je?
Cliënt met 802.11b draaien doorgang op Windows 98/2000 en 802.11g Windows xp, hoeveel mensen zie je daarmee lopen?

Kortom alles is wel minimaal 802.11g/n
Afgelopen december in New York wat ervaringen mee op gedaan.
Daar hebben ze 4g nota bene uit de lucht gehaald ten faveure van 5g.
Wat erin resulteerde dat ik voor het eerst in jaren weer een Edge logootje zag.
Zal ongetwijfeld ook te maken hebben met incompatibiliteit van mijne europees georienteerde toestel, maar apart was het wel.
Ga eens naar onze buren (Duitsland) best veel Edge nog, nabij de grotere steden wordt het 3/4g.
Of alleen een 2G/3G abonnement. Zowel je toestel als je SIM moeten 4G ondersteunen.
Bovendien zijn die smartphone een alter ego van onszelf geworden en noodzakelijk voor authenticatie. Best een primaire voorziening, dat mobiele internet, lijkt mij.
Mua.. ik heb geen 3G noch 4G. Kort gezegd geen internet via masten, alleen via wifi (in het geval van openbare netwerken natuurlijk een vpn'etje aan). Dus inderdaad "lijkt jou" maar voor mij is het totaal niet noodzakelijk.
Met een routeplanner / verkeersinformatie / ovinfo op de telefoon is het wel makkelijk om onderweg wat data te hebben.
Daar heb ik offline varianten voor + files en dergelijke komen tijdens mijn eigen forenzen niet tot nauwelijks voor. Ik betaal 10 euro in de twee a drie jaar voor prepaid. Scheelt nogal wat kosten al zeg ik het zelf - niet dat dat de primaire reden is dat ik geen 3/4G heb - ik heb het gewoon niet nodig.
Op zich voor mijn primaire telefoon geen ramp, want dat is een smartphone met 4G, maar mijn back-uptelefoon (Motorola Razr V6 Maxx SE) ondersteunt alleen 2G en 3G/Edge, dus als ik die nog eens gebruik, dan is internet er wel traag op als 3G wegvalt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 31 januari 2020 12:07]

We leven in een tijd van gegarandeerde bereikbaarheid....
Ondertussen bij KPN https://allestoringen.nl/storing/kpn/

https://twitter.com/NOS/status/1223229233083887616

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 31 januari 2020 14:11]

2G en 3G zijn redelijk eenvoudig te MITMen. LTE lastiger. Je kunt LTE wel jammen, waardoor een telefoon terug schakelt naar 2G/3G. Hoe sneller 2G en 3G verdwijnen, hoe beter. Toepassingen die momenteel 2G gebruiken zullen in nabije toekomst over moeten naar iets anders zoals LoRa (ook onveilig by design) of 4G/5G.
Ik heb nog 3G en vind die euro extra bij mijn provider niet waard om dat te veranderen.
Helemaal mee eens. Ik heb die extra snelheid van 4G niet nodig, ik gebruik maar heel zelden mobiel internet (50 MB per maand) en vind die extra euro zonde van het geld. Ik vind het nu al zonde van het geld dat ik bij Ben betaal voor 500 MB, waarvan ik gemiddeld 10% gebruik. Maar ik kan nergens een abonnement met weinig data (<250) en veel belminuten (>300) vinden.
Simpel? 2jr 250gb + onbeperkt bellen 4e/mnd (+20e activatiekosten) of 1jr 5e/mnd.
Dat is een goede aanbieding, helaas alleen geen maandelijks opzegbare variant. Ik wordt er erg zenuwachtig van een jaar aan een abonnement vast te zitten en alleen op een bepaalde datum te kunnen switchen. Ik zeg tegen Ben altijd, als ik de klantenservice spreek, dat ik al járen bij hen zit, juist omdat ik de vrijheid heb om maandelijks op te zeggen.
Voor smartphones zal er waarschijnlijk geen probleem zijn, die dingen worden redelijk snel vervangen door nieuwere apparaten.
Ik denk eerder aan een soort IOT toepassingen, zoals alarmsystemen, meten van niveau's van rivieren en kanalen, sturingen van allerlei apparaten zoals sluizen, pompen enzoverder.
Zulke toepassingen hebben de neiging om veel langer mee te gaan dan consumenten electronica.

Ik heb dat gezien in België met de uitfasering van ISDN-2, op het moment dat je klanten begint aan te schrijven dat een bepaalde technologie zal stopgezet worden, wordt er in eerste instantie niet direct gereageerd, maar naargelang de deadline dichterbij komt, komen er allerlei exotische toepassingen naar boven die daar toch nog gebruik van maken, en dat gaat van alarmsystemen, weegschaal kassa's bij de slager, afstandssturingen van bruggen en sluizen, tot wat dingen bij defensie.
Om die reden werd dan ook beslist om in het ganse land toch nog een paar ISDN schakelaars operationeel te houden na de deadline, die dan over het ganse grondgebied die uitzonderlijke dingen nog een tijd langer moeten bedienen.
Ik zie nog regelmatig in het OV mensen met een galaxy s2 of toestellen van vergelijkbare leeftijd die geen 4G ondersteunen. Hoe je nog kan leven met een toestel van 4 inch en een niet werkende app store even uitgesloten. Maar er naar mijn idee nog redelijk veel mensen die 3G gebruiken.

Ook zelf als ik in de trein zit en mijn 4G dekking valt weg zie ik mijn toestel nog regelmatig overschakelen naar 3G. (Pixel 2 XL)
Om in te haken over de bereikbaarheid: De frequenties die vrijkomen van 3G worden ingezet voor 4G. Waardoor je dus met 4G straks meer bereik hebt en dus overal dekking hebt waar je nu enkel 3G hebt. Althans dat is de bedoeling. Er worden nu bij KPN masten ook (extra) verglaasd, i.p.v. dat deze over straalverbindingen lopen. Zowel om de snelheid van 4G te halen als straks van 5G.
Ik mis in het artikel een opmerking over dat providers als fallback voor toestellen zonder VoLTE een 2g of 3g netwerk in de lucht moeten houden.
Wat Ik mij afvraag, als Ik nu een smartphone koop in de winkel, zal deze dan VoLTE ondersteunen, of zijn het alleen maar Samsung, iPhones en wat je koopt en aangepast is van je provider welke VoLTE ondersteunen?

Bijvoorbeeld, een kennis gaf Ik een Moto G6 Plus van Coolblue, die gebruikt T-Mobile, als die belt wordt die ge'downgrade naar HSPA of 3G, als die er niet is zelfs 'G', als bellen stopt krijgt die weer LTE en 4G.
Ze runt Android 9, maar in Android 8 was er ook geen VolTE en heb al eens de telefoon reset.

Of een iemand met een Moto G7 Plus, heeft ook geen VoLTE en nooit gehad, die doet ook WhatsApp omdat dat in alle richtingen beter werkt, deze kwam ook van Coolblue.

Of iemand met een OnePlus 7T, geen VolTE.

Nou is dit natuurlijk geen groot probleem, want die belt en SMS't haast nooit, alles gebeurd over WhatsApp, want bellen klinkt vaak slecht over het netwerk van de provider en kunnen ze even snel foto delen of videobellen.

Ik heb om eerlijk te zijn maar een klein handjevol aan mensen gezien die tijdens bellen 4G behouden tijdens bellen, en dat zijn allemaal mensen met duurdere Samsung of iPhone van de provider.

Er is een bijna zekere monopolie erop, dat als je VoLTE wilt, je een telefoon van de provider moet kopen of dat veel telefoons niet goed geoptimaliseerd zijn.

Als het al zo een verhaal is met VoLTE, vraag Ik mij af wat er gebeurd met ondersteuning met RCS, wat SMS beter moet maken.

Om eerlijk te zijn interesseert het mij niet meer zo, er is teveel gedoe eromheen, Duo, Telegram, Whatsapp, iMessage, etc werken al erg goed, hoef je geen zorgen te maken of je provider VoLTE of RCS wel of niet ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 31 januari 2020 07:48]

De telefoons ondersteunen wel volte, maar met name KPN is vrij stug in het vasthouden aan toestellen die ze zelf ook verkopen. Ik heb namelijk op mijn 6T een tijdje via een omweg de mogelijkheid gehad om een Noors netwerk profiel te forceren en dan had ik gewoon volte. Tot de volgende update dan.
Wat was die 'omweg' die je gebruikte om VoLTE weer te laten werken?
Ik heb een Moto X4 en gebruik T-Mobile, overal in buitenland wordt gezegd dat deze VoLTE zou moeten hebben, maar dat deze verdween of voor sommige nooit beschikbaar was.
Mogelijk werkt jouw 'omweg' ook bij mij en anderen?

Hoe schakelde je die Noorse profiel in voor KPN, bedoel je de Noorse KPN profiel, werkte dat?
Volgde je deze stappen?
https://forum.kpn.com/and...us-6t-en-4g-bellen-462944

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 31 januari 2020 17:19]

https://forum.xda-develop...-german-carriers-t3817542

Deze guide, of eigenlijk de guide op hubo, die ook genoemd staat.
klopt mijn Sony Expidia IXZ1 kan het ook gewoon en is nog vrij recent en toch heeft die de ondersteuning tot op heden niet.
Je schrijft een heel verhaal over VoLTE, stelt meerdere vragen om vervolgens af te sluiten met "om eerlijk te zijn interesseert het mij niet meer zo" _/-\o_ O-)

Ik snap hem niet....
Eh, waarschijnlijk was het gewoon om frustratie te uiten over de onduidelijke ondersteuning, en op gegeven moment interesseerde de ondersteuning mij niet meer zo veel als Ik daardoor gebonden ben aan specifieke smartphones en providers, dat als Ik klein beetje iets anders gebruik, Ik het weer kwijt ben.
Met apps van andere kan Ik toch meer en mensen die geen VoLTE hebben zouden mij toch niet zoveel beter horen.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 31 januari 2020 08:08]

Mijn OnePlus 7 Pro doet VoLTE op T-mobile. De 7T niet? Das best raar :P
Ja inderdaad vindt Ik ook.

Je hebt wel geluk, op deze pagina zegt T-Mobile dat ze met een test bezig zijn of waren:
https://community.t-mobil...n-op-oneplus-7-pro-312108

Mogelijk is VoLTE ondersteuning al uitgerold voor sommige OnePlus gebruikers?
Het is al een half jaartje geleden dat Ik had gekeken op die ene 7T, misschien heeft die inmiddels ook VoLTE?
De OnePlus 7T was trouwens niet van een provider, maar uit een winkel.
Ik heb een Nokia 8.1 welke door Tmobile ondersteund zou moeten worden om te werken op VoLTE, volgens hun site althans. Maar in de praktijk werkt het dus 0,0 ;(
Ik heb hem bij een derde partij gekocht (was destijds ook nog geen Tmobile klant), bovendien koop ik mijn telefoon graag zelf bij een onafhankelijke winkel.
Nu wijst Tmobile dus naar Nokia om dit te fixen, en Nokia naar Tmobile. Volgens Tmobiile werkt het prima met telefoons die je bij hen gekocht hebt :O Van het kastje naar de muur dus. Het schijnt allemaal nog niet zo heel eenvoudig te zijn voor ze, of het heeft gewoon geen prioriteit (wat ik eerder verwacht, helaas).
De oplossing is erg simpel: Oneplus moet van KPN de instellingen voor hun netwerk krijgen, zodat wanneer er een sim van KPN geplaatst wordt, de telefoon dat herkent en het juiste configuratie bestandje in kan lezen en dan werkt het.

Dat KPN geen exotische apparatuur of instellingen gebruikt, blijkt uit het feit dat wanneer je Norway Telia forceert, je gewoon VoLTE geserveerd krijgt.
Zo werkt het niet, de telefoon fabrikant kan prima VoLTE ondersteunen, maar het is de carrier (KPN) die bepaalt of een specifiek model telefoon de VoLTE instellingen gepushed krijgt. OnePlus zou niks hoeven te doen.

Deze situatie is erg vervelend, ik heb bv een 4G router die perfect VoLTE ondersteunt, maar mijn carrier stuurt de instellingen domweg niet, en je kan ze niet handmatig forceren. Dus: "circuit switched fallback".

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 februari 2020 23:38]

Niet dus, als je de Noorse VoLTE instellingen forceert en opnieuw inlogt, doet je Oneplus gewoon VoLTE
Exact wat ik bedoel, het toestel ondersteunt perfect VoLTE, maar KPN pusht zijn instellingen wel naar toestellen die zich als Noors identificeren, maar niet naar Nederlandse - dit om de VoLTE feature in NL kunstmatig 'exclusief' te houden voor de types toestellen die zij meeleveren met hun abo's, dit om mensen met zachte hand weg te houden van het idee om losse toestellen te kopen.

Voor buitenlanders maakt het hen niet uit.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 4 februari 2020 14:48]

Dat is ook een hele mooie vertaling inderdaad. Zo had ik hem nog niet bekeken, tnx.
Op de sites van KPN/TM/VF kan je opzoeken op welke telefoons ze VoLTE ondersteunen.
En dat zijn idd vooral (ook goedkope!) Samsungs en Apples.
De kans is groot dat het niet werkt op modellen die niet op de lijst staan, zoals idd Motorola en OnePlus, al werkt dat met hacks soms toch wel.
Tele2 ondersteunde overigens meer, vooral omdat die zelf alleen een 4G netwerk hadden dus was dat belangrijker voor hen.
Jammer maar goed zo is het, hopelijk worden het er ooit meer.

Overigens vind ikzelf die chat apps weer teveel gedoe, en heb ik daaromtrent weer andere zorgen. Het zijn vaak buitenlandse gecentraliseerde diensten die leven van de exploitatie van privegegevens, of marktdominantie nastreven om vervolgens de macht die dat geeft te kunnen misbruiken.
Er zijn bijv genoeg mensen die Facebook voor geen meter vertrouwen, dan ook nog in de waan zijn niet zonder (Whatsapp) te kunnen, en dan bij het schandaal du jour oproepen tot overheidsingrijpen in de hoop dat dat hen uit de beklemming zou verlossen.

In plaats daarvan kan je ook gewoon ermee kappen en nog steeds iedereen bereiken via VoLTE/RCS, als iedereen die opties als default alternatief heeft, dus mijzelf interesseren zulke ontwikkelingen wel.
Dit issue heb ik dus ook. 4G als je niet belt en beetje internet. Ga ik bellen of word ik gebeld doodleuk een G bovenin het scherm en bagger kwaliteit. Vraag me eigenlijk af in hoeverre dit niet de klant belazeren is. Al meerdere malen over geklaagd. Krijg je hetzelfde riedeltje van welke plekken en kun je postcodegebied doorgeven waar je slechte ontvangst hebt etc. Of probeer een ander toestel...
Als 3G en nu uitgeknikkerd wordt betekent dat ik altijd een k.tkwaliteit gesprekken ga krijgen?
Er is een bijna zekere monopolie erop, dat als je VoLTE wilt, je een telefoon van de provider moet kopen of dat veel telefoons niet goed geoptimaliseerd zijn.
Als je provider een bepaalde toestel ondersteunt voor VoLTE en je haalt het toestel ergens anders en het werkt niet, ligt aan de fabrikant.

Een iPhone, ongeacht waar je die koopt welke model, zodra je een simkaart instopt gaat iOS de carrier settings downloaden met alles wat nodig is voor VoLTE, VoWiFi en andere dingen.

Samsung werkt met locale software varianten, daar heb je minder vrijheid in waar je toestel kan halen, Samsung werkt ook met branding dus koop je een branded toestel ergens anders gaat deze niet werken op een Nederlandse netwerk. Weliswaar zie je dat toestellen vaak multi-regio zijn, bijvoorbeeld een Nederlandse toestel heeft de instellingen (CSC) van andere Europese landen. Ik heb destijds een S7 uit Dubai moeten flashen met een Nederlandse firmware om volte werkend te krijgen bij Tele2.

Maar koop je een Galaxy uit Amerika, dan zal flashen niet lukken aangezien een geheel andere hardware is.

Tele2 is ook een van de providers die volte in Nederland gepusht heeft, mede omdat zij nog gebruikte maakte van het 3G netwerk van T-Mobile voor csfb, en daar zie je een grotere ondersteuning dan alleen Samsung, Huawei en Apple.
Zo werkt het niet. Een toestel kan perfect VoLTE ondersteunen, zolang de provider niet expliciet de VoLTE settings naar dat type telefoon wil pushen, gebeurt er niks. En providers willen niet dat mensen losse toestellen kopen, dus pushen ze expres geen VoLTE settings naar toestellen die ze niet zelf ook verkopen - ook al ondersteunen ze het prima. Het is ontzettend frusterend.
Ik mis in het artikel een opmerking over dat providers als fallback voor toestellen zonder VoLTE een 2g of 3g netwerk in de lucht moeten houden.
Een van die twee netwerken blijft bij alle providers de komende jaren in de lucht. Het maakt voor bellen niet uit welke van de twee het is.
Nouja in zoverre: via het 3G-netwerk heb je doorgaans nog de kans op een HD-voice (AMR-WB) gesprek. Via 2G kun je dat vergeten en klinkt je gesprek écht weer als in 1994.
Heb zelf nog een oude KPN Swing 620 (rebranded Sendo S300) en de telefoon gesprekken daarmee zijn prima goed en luid verstaanbaar, zo'n groot issue is het niet mijn inziens.
Vodafone biedt ook AMR-WB aan op 2G, echter alleen als het netwerk niet te druk bezet is.
En voor M2M, daarom wss ook de keuze om 2G in de lucht te houden.
En dat niet alle toestellen meteen bellen over 4g ondersteunden. Het kon gebeuren dat je een redelijke data verbinding had, maar dat je geen voice gesprek kon opzetten omdat er geen 2g/3g was. Hoe dat nu erbij staat weet ik niet .
Er zijn toch echt wel momenten dat ik op 3g/h+ zit als ik richting mijn ouders in de Achterhoek ga. Valt daar dan straks het internet gewoon weg?
De frequentie waar je nu 3g bereik op hebt, biedt dan 4g/VOLTE.
Dat gaat puur over de frequentie, maar het netwerk moet er wel degelijk op worden aangepast. Er zijn veel gehuchten waar 4G nog niet goed werkt, daar moeten de providers wel mee aan de slag, anders val je terug naar 2G wat eigenlijk altijd onbruikbaar is.
Ja, als die frequentie nu daar wel bereik heeft, zal van op diezelfde mast een 4g antenne ook dat bereik kunnen hebben. Frequenties zijn medebepalend voor je bereik.
Dat is net het doel, 4g qua bereik en capaciteit vergroten door de inzet van de frequenties die nu in gebruik zijn voor 3g.
Er zit wel een klein verschil in gedrag tussen 4G en 3G door de gebruikte techniek wat invloed heeft op het bereik.

3G (WCDMA) gebruikt dezelfde frequentie in een grotere dichtheid, omdat de techniek met pseudoruis gebruik kan maken van interferentie. Het voordeel van deze techniek is dat een zelfde frequentie vaker gebruikt kan worden met minder planningsissues. Het nadeel is echter dat zodra het drukker wordt op een bepaalde zendmast het bereik afneemt (Cell Breathing). Als het rustig is zou je misschien op 3G een beter bereik kunnen op dezelfde frequentie.

4G (OFDM) gebruikt net als 2G een techniek met tijdsloten en frequentiescheiding waardoor het bereik bij drukte voorspelbaarder is.

[Reactie gewijzigd door Dynacomp op 31 januari 2020 10:52]

Ik zit maar een halfuurtje van Utrecht en heb al nauwelijks bereik, laat staat 4G. Ik vrees dat we vallen onder die kleine groep onbeduidende personen waar ze niet in willen investeren.
Dan wordt van t-mobile capaciteit ingehuurd, roaming.
Daar krijg je 5g voor terug :)
Moet je denk ik wel een nieuwe telefoon kopen.
Als je nu ergens 3g hebt en de provider zet die frequentie in voor 4g, heb je dus 4g bereik.
Op het werk en thuis heb ik meestaal E en soms 3g of H+ onderweg soms 4g.
Dus als er geen 3g meer is heb ik niets met KPN.
Klopt het dat ik door het wegvallen van 2G/3G niet meer tegelijkertijd kan bellen en internetten met een smartphone?
Je kan al paar jaar bellen op 4g
Met mn OnePlus 6T heb ik 4G (tele2) maar tijdens het bellen valt het internet compleet weg. Tenzij ik wifi aan zet dan kan het wel tegelijk
Dat is wel vreemd want met 3g zit je op het T-Mobile netwerk en met 4g bij tele2 zelf. Ik kan bij T-Mobile en Vodafone gewoon internetten tijdens een gesprek over 3 en 4g.
Als je enkel 4g data hebt en geen volte, val je terug op 3g bij een gesprek.
Met volte blijf je bij een gesprek voor zowel voice als data op 4g.
Hollandsnieuwe, een dochter van Vodafone en waar ik zelf mijn abonnement heb, ondersteunt nog geen bellen via 4g (volte).

Bij die provider val je zometeen terug op 2g bij bellen en dan kun je inderdaad niet internetten tijdens het bellen.
Sinds wanneer ?

Mijn provider stelt het niet beschikbaar op mijn toestel ondanks het toestel het prima ondersteund en helemaal niet oud is.
Als je nu een Vodafone abo hebt en geen VoLTE toestel, dan zal je tijdens het bellen terugvallen naar 2G zonder tegelijk beschikbaarheid van data.
De hype was terecht maar ik vind nergens informatie of de enorme bedragen die nodig waren voor de veiling en het inrichten van het netwerk zijn terug verdiend?
Heb je de inleiding gelezen? Daarnaast komt het in 3 ook nog ter sprake.
Ik heb het hele artikel gelezen. Er wordt gesproken over de kosten, over lage tarieven om het gebruik te promoten, over noodzakelijke fusies om de kosten te drukken, maar nergens staat wat bv een Vodafone hieraan heeft kunnen verdienen.
Je verdiend hier niets aan, maar hebt dit nodig om te blijven bestaan. Het is dus in feite een kostenpost.
Dat is maar een beperkte weergave. Er zullen voldoende inkomsten tegenover moeten staan. Het logisch dat je moet investeren om een inkomstenstroom te krijgen. De discussie destijds was of de overheid niet te ver ging met de veilingen. Dat is dus nog steeds de vraag.
Dat is een lastige. Dan zou je alle jaarcijfers moeten pakken, maar dan weet je wat er aan omzet/winst is gemaakt op de mobiele abonnementen, maar een deel daarvan loopt ook over 2G en 4G wat niet in deze scope zit (als je hem zo hard zet).

Voor 4G is er namelijk ook 3,8 miljard aan frequenties geveild: https://www.4g.nl/4g-netwerk/4g-veiling/
Ze hadden er toen ook een handje van om enorme bedragen te rekenen voor 'buiten de bundel', leverden telefoons uit met een knop in het midden die de browser opende (ka-ching als je geen bundel had), dus ach, medelijden?
Poeh, gelukkig behoudt t-mobile nog even 3g, anders heb ik thuis geen internet. Midden in een provinciehoofdstad. Dekkend netwerk dit dat... En dan zou 4g dus beter bereik moeten hebben :s
Dat zal ook de reden den zijn dat ze het nog niet aandurven.

Ik ben met KPN hier in het oosten van het land niet bang voor. Ik heb al tijden geen 3G meer in beeld gezien.
Exact. Mijn usecase kan dat beamen. Sinds ik voLTE mag doen (mei 2016), heb ik mijn toestellen sindsdien op LTE-only gezet. Dat betekent dus: ik heb al 3,5 jaar geen 2g en 3g netwerk aangeraakt met mijn privé toestel. Wat dat betreft loop ik dus al een paar jaar vóór op de providers.
Hoofdreden? Treinverbinding veluwe, bereik is even weg en daarna zat je de rest van de reis gebakken op onbruikbaar 3g omdat toestellen/netwerken nu éénmaal bij actieve 2g/3g sessie niet zo 1-2-3 naar 4g schakelen. Al 3,5 jaar geen last meer van! LTE-only: Bereik is even weg (net als met 3g) of blijft zelfs up (hangt van type trein af) en je zit zo weer op 4g en daarmee vrijwel continu werkbaar internet, zelfs op de veluwe met 140km/u in een metalen koekblik.
Heb ik ergens wel eens geen bereik? Ja, buitenland moet ik m'n toestel van LTE-only afhalen, maar verder... Erg weinig plekken last van gehad. En als dat zo was, dan had ik zo'n sterk vermoeden dat 2g en 3g ook niet zouden werken. 4g op 800Mhz FTW!
Er zitten wel een paar kanttekeningen aan je toestel op LTE only zetten, dus doe dit niet klakkeloos (je moet de optie sowieso eerst met een foefje tevoorschijn tonen).
3G... komt inderdaad niet vaak meer voor. Ik reed gisteren door België en m'n streaming muziek begon te stotteren. Keek bij het eerstvolgende stoplicht op m'n telefoon: BASE 3G :?
Ze gaan die 3g frequenties toch gewoon gebruiken voor 4g/5g. Dus je zal gewoon 4g hebben. Als je 3g op die frequentie kan ontvangen zal dat met 4g/5g ook wel lukken.
Oh ik wist niet dat het zo werkte.

Dus als ik het goed begrijp kunnen 3g apparatuur gewoon verder blijven werken maar dan via de 4g/5g masten ?

Ik dacht altijd dat de nieuwere masten maar 1 frequentie uitzenden en niet de lagere "g" frequenties.
I learn mor everyday :D :Y)

[Reactie gewijzigd door Silversatin op 31 januari 2020 10:33]

De masten kunnen blijven, inclusief antennes. Zij zijn immers geschikt voor uitzenden op die frequentie. Enkel de apparatuur daarachter moet aangepast worden zodat over die frequentie 4g/5g wordt verstuurd ipv 3g.
Wat @TPar zegt klopt in het geval jouw eigen apparatuur naast 3G ook 4G/5G ondersteunt.
Maar je noemt het "3G apparatuur"; als je daarmee bedoelt dat die geen 4G/5G ondersteunt, en zetten "ze" 3G uit, dan krijg je niet vanzelf een 4G/5G verbinding, maar in het beste geval 2G.
Als 2G te langzaam is, kan je mss naar T-Mobile overstappen die niet 3G (maar 2G) gaat uitzetten.
Ik zal dan maar uit de kast komen als anti-tweaker.
Al 5/6 jaar een telefoon met 4G mogelijkheid.
Ooit 1x geprobeerd, geen verschil gemerkt, nooit gemist.

Heb ook nog een abonnement dat extra vraagt voor 4G :)
Netflix in 4k :D lol :+ geen verschil.
( ik maak maar een grapje)

Misschien ligt het eraan wat je doet met je data verbinding om echt een verschil op te kunnen merken :Y)
"Ik zie een laptop met ingebouwde umts wel zitten, lekker draadloos UT'en en zo. Op m'n telefoon kan het me niet boeien; ik wil helemaal geen filmpjes kijken op die rotte, kleine schermpjes. En je batterij is dan binnen 10 minuten leeg natuurlijk."
Zit een kern van waarheid in.

Doe wat social media, youtube bijna exclusief via wifi en nog geen 2GB data per maand. Nee het leegtrekken van het internet komt niet bepaald door mij.
Nou je bent niet de enige hoor, het boeit mij ook niet, genoeg andere dingen om te tweaken :)
Ikzelf heb een 4G telefoon genomen van alweer 7j oud, niet omdat ik 4G nodig had maar om op de toekomst voorbereid te zijn. En kijk eens aan "Het naderende einde van 3g".

Om dezelfde reden wil ik ook dat mn volgende telefoon 5G heeft, dan gaat ie toch langer mee.
Niet alleen qua snelheid maar ook bereik, aangezien ze oude frequentiebands opofferen voor de nieuwe generaties. Is eigenlijk ook best wel n kernfunctie van een mobiel, dingen kunnen bereiken en bereikbaar zijn, in alle (afgelegen/drukke/etc) situaties.
Hmmm lastig, ik ben vrij oldskool met het gebruik van mijn telefoon en min of meer alleen text berichten verstuur. Punt is dat mensen als ik beter 2g/3g kunnen gebruiken, op grote schaal bespaar je een enorme hoeveelheid aan energie. Waarom is er letterlijk geen hond op de wereld die hier over nadenkt?, is mijn usecase zo uniek?.
Dan kan je beter 3g uitzetten, want 4g is over het algemeen even zuinig of zelfs zuiniger dan 3g. Oa ook omdat websites sneller laden, kan de verbinding sneller terug afgezet worden.

En als je je telefoon echt enkel voor tekstberichten gebruikt, waarom heb je dan zelfs 3g aanliggen als je energie wil besparen? Laat dan enkel 2g aanliggen

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 31 januari 2020 07:30]

Nee is het zeker niet, alleen wordt er ingespeeld op de massa wat die wilt. En de grote massa wilt het liefst een smartphone.
Maar als jij alleen maar tekst een belt neem ik aan dat je geen smartphone hebt maar een dumbphone? (jeweetwel zo een oude Nokia ding simpel).
Zo ja tegenwoordig verkopen ze zulke telefoons die ook kunnen omgaan met het 4G netwerk.

Maar even terug op jouw use case, die is waarschijnlijk oninteressant voor providers want de meeste mensen gebruiken telefoons meer dan alleen text en bellen anno 2020.
Wat ik bizar vindt is het feit dat als mijn 4G bundel op is en dus terugval op het gratis 3G netwerk dat je daar vandaag de dag echt compleet niets meer mee kan. Een podcast luisteren is echt een "no go" waarbij de buffer langer duurt dan de 3 seconden die je vervolgens kan luisteren. Youtube kijken is zelfs op de laagste resolutie niet mogelijk en een nummer via Spotify beluisteren is bijna niet te doen.

Kan me toch echt niet herinneren dat 3G zo slecht functioneerde ten tijden van dat dat het hoogst haalbare was. Of zit ik er dan echt compleet naast? En als ik er niet niet naast zit, waar komt dit verschil in ervaring dan vandaan?
Ik heb net een Speedtestje gedaan
3G - 12 Mb/s download 5 Mb/s upload
4G - 122 Mb/s download 42 Mb/s
Maar met 3g kan ik verder evenveel. Het gaat alleen wat stroperiger.
Er zijn plekken waar 3G een hogere snelheid heeft dan 4G, maar zelfs dan is 4G sneller.

De latency van 4G is ongeveer vergelijkbaar met die van ADSL. De latency van 3G is ongeveer vergelijkbaar met 33K6. Terwijl 33K6 niet "verder" van de centrale zit ofzo, toch is de latency extreem. Kan mij nog pingtijden van 200 ms herinneren. Dat is dus ook met 3G. Daarom is 3G langzamer.

3G met 15 mbit/s is langzamer dan 4G met 2 mbit/s.
Mwah. Diezelfde speedtest leverde een ping op van 33ms voor 3G, en 28ms voor 4G ;)

Net nog eens gedaan.
4G: 65,4 Mb/s - 12,9 Mb/s, ping 31ms
3G: 10,4 Mb/s - 3,68 Mb/s, ping 37ms

[Reactie gewijzigd door psy op 3 februari 2020 13:22]

Beiden enorm bedankt voor het reageren. Dat zou dus ipc ruim voldoende moeten zijn voor hetgeen wat ik vermelde, dus streamen van muziek, podcasts en op lage kwaliteit videos kijken op youtube. Maar toch lukt dit in de praktijk echt helemaal niet gek genoeg.... Misschien dat het aan mijn Motorola One Vision ligt?
Dat is balen, ik gebruik al een hele tijd geen 4g. In mijn iphone doe ik deze altijd uit.

Ik kan prima navigeren, wats appen en internetten.

Zelf toen er nog een optie was om 3g uit te zetten deed ik dat vaak ook. 2G was genoeg voor watsapp berichten :).

Kijken wat Tmobile in de toekomst gaat doen. Wellicht gaat dit een rol spelen bij het kiezen van mijn eventuele volgende provider.
Waarom zet je het uit dan? Zelf heb ik alleen maar voordeel van 4G. Hogere snelheid, en beter bereik omdat het op de 700/800 Mhz band gebruikt wordt.

De enige keer dat ik 4G nog wel eens uitzet is bij de wasserette, waar ze net in een dood stuk vallen van 4G, dan blijft hij net op 1 streepje hangen met 0,0 snelheid. Maar daar zit je ook binnenshuis tussen allemaal enorme blokken metaal.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 januari 2020 16:27]

Hoi

Batterij :). Minder "sraling" en ik woon in Den Haag. In de uithoeken van Nederland zul je mij niet snel vinden ;).
Nou om de straling hoef je het niet te doen hoor. De banden zijn vergelijkbaar met die die voor 2G (v.w.b. de 700/800Mhz) en de 3G (2600Mhz) gebruikt worden. Alleen de modulatie is anders maar dat geeft niet meer straling ofzo.

Sterker nog, omdat 4G efficienter is, heb je voor dezelfde datahoeveelheid minder 'zendtijd' nodig, dus het kan netto bij hetzelfde gebruik minder straling opleveren. Alleen dan reken ik voor het gemak even niet mee dat je bij een snellere verbinding wellicht wel meer gebruik gaat maken :)

Maar batterij is nog steeds wel een dingetje inderdaad. Ik merk het op mijn S8 ook (toegegeven een model van alweer enkele jaren oud)
Modulatie heeft wel degelijk invloed op penetratie van straling.

Beetje saai gesprekje maar wel met wat informatie die interessant kan zijn voor de wat kritische mens:
https://www.youtube.com/watch?v=YxD6H-NCvso

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True