De Philips 903 draait op Android TV versie 8.0 Oreo van Google. Zoals bij alle televisies die op Android TV draaien, is gebruikgemaakt van een goedkope soc van MediaTek. In dit geval de MT5891, die is voorzien van vier Cortex-A53 ARM-cpu-cores. Hij heeft 2GB ram en er is 10GB flashopslag. Hiervan is ongeveer 8,8GB vrij te gebruiken en in te zetten voor het installeren van apps. De soc is voorzien van een Mali T860-gpu, die is voorzien van twee cores.
Helaas is er nog altijd geen televisie te koop met een interface die daadwerkelijk in de volledige uhd-resolutie van 3840x2160 pixels wordt gerenderd. Het beeld van de interface wordt door de soc op 1920x1080 pixels uitgestuurd om vervolgens te worden opgeschaald naar de resolutie van het oledpaneel. Hierdoor ziet de interface er wat minder scherp uit; vooral tekst oogt een beetje korrelig. Hier valt prima mee te leven, maar we vinden het hoog tijd dat de fabrikanten overschakelen op 4k voor de interface.
TP Vision heeft Android TV zoveel mogelijk aangepast om de 903 een typische Philips look and feel te geven. Alles wat van Google aan de interface mag worden veranderd, heeft een eigen design gekregen. Er is zelfs een extra menu toegevoegd, het TV-menu, met een aantal shortcuts naar bijvoorbeeld bronnen, apps, zenders en de tv-gids. De volgorde wordt automatisch aangepast, zodat de meestgebruikte shortcuts vanzelf bovenaan komen te staan.
Als je de zenderlijst bekijkt, zijn alle kanalen netjes van het juiste zenderlogo voorzien, waardoor je sneller vindt wat je zoekt. Ook in de tv-gids zijn de handige zenderlogo's zichtbaar, maar helaas loopt het huidige programma niet door in een hoek, zoals dat bij veel andere merken wel het geval is. Bovendien verloopt het heen en weer schakelen behoorlijk traag.
Afstandsbedieningen
Er worden twee afstandsbedieningen meegeleverd: een grote dubbelzijdige met veel knoppen aan de bovenkant en een handig mini-qwertytoetsenbordje aan de achterkant, en een compacte staafvormige smartremote met zes knoppen, een minitouchpad en een microfoon. De miniafstandsbediening weegt slechts 68 gram inclusief twee AAA-batterijen. Hij is zeventien en een halve centimeter lang en negentien millimeter hoog en breed.
Wat ons betreft kun je de miniremote het beste negeren en direct na het uitpakken van de tv in een la leggen. Hij werkt namelijk niet prettig. Als je van kanaal wilt wisselen, moet je met je duim over de kleine touchpad swipen. Een normale zapknop kun je vasthouden als je meer dan één zender wilt overslaan, maar hier moet je per zender een vingerbeweging maken. Daarbij moet je ook nog eens op de televisie blijven mikken, omdat je anders de kans loopt dat het infraroodsignaal niet aankomt.
De homeknop van de kleine remote heeft twee functies; kort drukken brengt je naar het homescreen en met lang drukken roep je het tv-menu op. Dit tv-menu heb je helaas vaak nodig, omdat directe toetsen voor zaken als ingangen, apps en de tv-gids ontbreken. Ook is het ontbreken van een muteknop wat ons betreft een flinke misser. De spraakherkenning werkt wel goed en verloopt via bluetooth, zodat je daarvoor niet hoeft te mikken.
De normale, grote afstandsbediening werkt veel prettiger dankzij het grote aantal knoppen, zodat je nauwelijks bent aangewezen op menu's. Ook is de lay-out ervan duidelijk en hebben de toetsen een prettige, voelbare 'klik'. Daarnaast kunnen we het toetsenbordje aan de achterkant zeer waarderen. Het is jammer dat er geen microfoon in zit, waardoor je voor Googles spraakassistent bent aangewezen op de tweede, onhandige, miniremote. We vinden het dan ook onbegrijpelijk waarom er twee losse afstandsbedieningen worden meegeleverd in plaats van eentje met toetsenbord en microfoon.