Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

De grote smartphonecameratest

Welke smartphone schiet de beste plaatjes?

Tot slot

Eén winnaar uitroepen bij een artikel met zoveel losse testonderdelen, die allemaal in meer of mindere mate van belang zijn, is altijd lastig. Perfectie is onmogelijk, omdat niet alles een objectieve beoordeling kan krijgen. Vind je bijvoorbeeld realistisch heel belangrijk, of mag een foto ook wel een beetje aangedikt zijn, om hem mooier te maken. En is het gewenst om donkere delen lichter te maken dan dat je het zelf in die situatie zag?

Desondanks kunnen we in dit geval zeker een winnaar aanwijzen. Dat is de Huawei P30 Pro. Hij wint op veel onderdelen en stelt op bijna geen enkel gebied teleur. Door slimme software én goede hardware blaast hij de concurrentie onder meer weg als hij echt weinig licht tot zijn beschikking heeft. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat het soms onwenselijk is om meer op een foto te zien dan in het echt, maar het is op zijn minst indrukwekkend. Maar gelukkig is de P30 Pro geen one-trick-pony, want ook bij goede lichtomstandigheden zijn we onder de indruk, de videokwaliteit en frontcamera zijn goed en hij is veelzijdig met zijn telelens en ultragroothoeklens.

Mocht je koopadvies zoeken en je wilt geen Huawei-telefoon, wat in deze tijd voorstelbaar is, dan is het een prima idee om te kijken naar de andere telefoons in deze round-up, want de verschillen zijn niet eerder zo klein geweest tussen de toptoestellen. De Pixel 3 is het minst functioneel zonder pro-modus, telelens en ultragroothoeklens, maar is wel weer goed bij weinig licht. Ook de videokwaliteit is top en de foto's lukken bijna altijd.

Ook een goede point-and-click-camera is de iPhone XS. De foto's zijn zelden bewogen, de focus is vrijwel altijd goed en de portretmodus is top. Als je niet van foto's houdt die wat aangezet zijn, waarbij het contrast of de verzadiging opgeschroefd zijn, is de iPhone een prima keuze. Bij slechte lichtomstandigheden wil je alleen liever geen iPhone XS.

Er is ook veel dat spreekt voor de Galaxy S10+. De fotokwaliteit is op veel vlakken net iets onder het niveau van de P30 Pro, maar het is een zeer complete camera met goede macrofunctionaliteit. Het is een snelle camera met fijne app en promodus en heeft weinig grote minpunten. De frontcamera is daar wel een van en ook de videokwaliteit en dan met name de stabilisatie kan beter.

De winnaar van deze smartphonefotografietest is wat ons betreft dus de Huawei P30 Pro en we hopen dat andere fabrikanten die kant op kijken voor de ontwikkeling van hun camera.

Productvergelijking Apple iPhone XS Google Pixel 3 Samsung Galaxy S10+ Huawei P30 Pro
Fotokwaliteit goede lichtomstandigheden +++ ++ ++ +++
Fotokwaliteit slechte lichtomstandigheden + ++ ++ +++
Macrofotografie + - +++ ++
Telelens + - ++ ++
Ultragroothoeklens - - + +
Videokwaliteit ++ +++ + +++
Portretmodus ++ + + +
Frontcamera + - - ++
Interface en bediening + + ++ +

Scorekaarten zijn geen exacte wetenschap. De verschillende subonderdelen in de tabel zijn in relatie tot elkaar beoordeeld en zijn niet allemaal even zwaar meegewogen voor het eindoordeel.

Reacties (270)

Wijzig sortering
Ik vraag me bij de testfoto's af waarom er bij de low-light foto's altijd gekozen wordt voor het fotograferen van een stadsschouwburg met een kanaaltje ervoor. Dat is niet de gebruikelijke user-case, het is zelfs een vrij onwaarschijnlijk scenario. Iemand die per se een mooi kiekje van een architectenwerk wil hebben in de schemering pakt daarvoor niet een smartphone.

Waar het wel om gaat, is dat je gezellig met z'n allen 's avonds binnen bent. Je moet gezichten fotograferen, daar gaat het om, groepen mensen, bewegende mensen. Je kinderen die in lachen uitbarsten of iets grappigs doen. Je vrienden die met een biertje proosten. De hele familie samen in de schemering gezellig bij de barbeque. En dan vooral: de gezichten. Dat zijn de low-light situaties waar het om gaat. Zo'n lantarenpaal - dat zegt me niets.

Het is maar een idee.

Mijn claim: 80% van de zgn 'low light performance' is te danken aan post-processing, en die is grof, lomp, en volledig ingericht op de 'wow' ervaring op een 6'' schermpje. Volkomen k*t dus.

En mijn ervaring is, op basis van de Samsung S7, die geroemd werd in die tijd voor zijn fenomenale low-light eigenschappen, dat het allemaal ontzettend indrukwekkend is de eerste paar keer dat je het gebruikt. De kleuren spatten van het OLED schermpje van de telefoon af en je denkt hoe is het in godsnaam mogelijk.

Later, als je op je 30'' gecalibreerde Eizo de foto's aan het selecteren bent voor het jaarlijks af te drukken familie-fotoboek, kom je erachter dat vrijwel iedere foto, behalve die in heel fel daglicht, zo goed als onbruikbaar is. De kunstmatige sharpening is spuuglelijk, de haren van mensen zien er door de high-pass filters uit als een soort vlasdraad, gezichten zijn glad-ge-egaliseerd en zien er onnatuurlijk uit, kleuren zijn flets en tegelijkertijd oververzadigd, de foto's zijn vlak en saai (dat heeft ook met de lage focal length te maken), ze zijn ondanks distortion-correction vrijwel allemaal heel fors vervormd. En vrijwel elk shot genomen met een instap spiegelreflex van 450 euro (Nikon D5100, is inmiddels de 5300) met een toegegeven niet aller allergoedkoopste lens van 350 euro (Tamron 70-300 di vc usd) is ongelooflijk duizend keer zo mooi.

Ik zou lezers van dit artikel dan ook aanraden om echt een praktijktest te doen, binnen in huis met een toestel van iemand die op bezoek is ofzo. Kijk je je foto's alleen op je smartphone terug? Ja, dan is het wel de moeite waard. Wil je er ooit nog wat mee doen? Mooie afdruk van je kind aan de muur in zwart wit oid? Vergeet smartphones, steek je geld in een dedicated camera.

En als je dan toch wil fotograferen met je smartphone zou ik, op basis van zorgvuldige vergelijking van de Samsung S7 en de Iphone 6s, absoluut kiezen voor de Iphone. De eerste week lachte ik mijn vriendin (met de 6s) keihard uit, met die totaal donkere onbruikbare meuk, en het lijkt ook echt compleet waardeloos als je ze in low-light situaties naast elkaar houdt, echt compleet onvergelijkbaar in het voordeel van de S7 ...... totdat je het plaatje op een fatsoenlijk scherm tovert. Er blijft niets van de Samsung over. De 6s foto's mogen dan wel donkerder zijn, maar er is geen lelijke sharpening, de foto oogt rustig en naturel, er lijkt minder optische vervorming, en met een downsize en een piepje luminance-boost met brightness/contrast/levels/curves heb je een tien keer zo mooie foto.

Ik zou best wel eens zo'n Xs en een S10 naast elkaar onder handen willen nemen en dan gewoon 's avonds eens wat foto's van mensengezichten maken, in schemering of gewoon bij binnenverlichting.

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 6 juni 2019 15:45]

Mensen die op bezoek komen, huis vol visite, hele familie samen... en dan de hele tijd lopen fotograferen ? Geen last van gelukkig. 'je moet gezichten fotograferen ? wat is dat toch voor idioterie dat alles maar vastgelegd moet worden de hele dag. 'je kinderen die in lachen uitbarsten' En dan in plaats van daar met volle teugen van te genieten snel in de stress schieten om je camera op te starten en snel het moment vast te leggen. Leuk ook voor je kinderen dat ieder vrolijk moment dat ze hebben in hun herinnering staat met een volwassenen die een camera op hun aan het richten is. Dat is toch geen leven meer.
Als wij gezellig samen zijn liggen de smartphones in een kastje in de gang. Gewoon genieten van het moment, zonder die voortdurende gretige plaatjesschietende, foto postende debielen om je heen.
Niemand kijkt die duizenden foto's van je terug. Zelfs jij niet. Hooguit kun je er een paar likes mee verdienen op social media ( als je aan die onzin doet).
Moeilijk gedoe om niks.
Net als met rekenmachines : sinds die er zijn rekenen we allemaal veel minder goed uit het hoofd. Misschien is het niet zo'n gekke gedachte dat we door al die communicatieve middelen en social media allemaal minder sociaal zijn geworden en zeker slechter zijn gaan communiceren. Hoog tijd voor een stapje terug.
dit is compleet naast de kwestie an nintendo69 zijn opmerking... Nintendo69 suggereert toch niet dat je elk moment van de dag moet vastleggen op camera (je opmerking daarover zijn idd volledig correct). Hij suggereert of je uberhaubt nog foto's print (in een fotoboek)

Ik neem bijna zelden foto's (en dat is een generieke opmerking, niet met mijn smartphone en niet met een camera, want die heb ik niet). Als ik een handvol foto's neem per maand zal het veel zijn... En ook ik print nooit nog foto's. Je opmerking over "niemand kijkt de duizenden foto's terug" is ook relevant over de fotoboeken die in je kast belanden. Ook die bekijkt niemand terug.

Dus all in all "Hoog tijd voor een stapje terug." :)

Maar who am I, ik trek, as mentioned before, nooit foto's :)
Precies mijn mening, hier valt de s10 door de mand... Maar dit zou eenvoudig op te lossen zijn omdat er in de pro modus met de juiste instellingen wel goede foto's zijn te maken. De s10 blijft binnen veel te lang op f2.4 staan met een te hoge iso en lange sluitertijd. Check deze post met bijbehorende voorbeeld fotos:

https://eu.community.sams...era-S10/m-p/1169177#M2337
Ja. Ik denk omdat de gemiddelde consument toch in de winkel staat met dat ding en dan is high contrast high saturation high brightness high sharpness toçh schijnbaar indrukwekkend.

Goeie tip van de pro mode, ik was er altijd te lui voor maar dat is zeker iets om naar te kijken.
Mocht je de behoefte voelen om dit ook bij Samsung te melden, graag! Hoe meer bekende gevallen hoe groter de kans dat er goed naar gekeken wordt.

Het is puur dat de auto modus bij bepaalde lichtomstandigheden de verkeerde keuze maakt (consequent en reproduceerbaar). Dit zou dus ook makkelijk op te lossen moeten zijn.
Hahaha, wie print er in hemelsnaam nog foto’s?
Leuk zo'n test. Maar de kandidaten zijn niet zomaar voor iedereen weggelegd. De winnaar kost je bijna €1000.. Liever had ik een test gezien met toestellen rond de €500, zoals de Mi9, Redmi K20 Pro etc. Deze presteren steeds beter (Snapdragon 855) maar blijven qua beeldstabilisatie helaas vaak achter. Daarbij moet je je natuurlijk wel afvragen of het verschil van bijna €500 het waard is.
MKBHD heeft ook een aantal smartphone camera's getest: https://youtu.be/_5-bo8a4zU0

Zelf vind ik deze test aardig accuraat omdat hier ook de pocophone naar voren komt. Hij legt gelukkig nog wel uit hoe dat komt.

Natuurlijk als het er op aankomt winnen de grote jongens wel. Maar goedkopere toestellen kunnen in de buurt komen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door InfiniteSpaze op 6 juni 2019 11:59]

Alhoewel een goedkoper toestel (op de chineze flagship goedkope telefoons na) eerder in de buurt komt bij een flagship van 2 tot 3 jaar oud! Als een Galaxy A7 vergeleken wordt met de 3 jaar oude Galaxy S7 dan doet de S7 het alsnog veel beter. Voor een goedkope telefoon doet de A7 het goed, maar het is en blijft middelmatig. Een goedkope flagship zoals de Pocophone F1 doet het dan weer uitstekend en kan prima mee met de huidge flagships. Het doet niet al te veel onder voor hen. Dus wat men goedkoop noemt is dus relatief tot welk toestel ze uiteindelijk kopen. Of een midrange telefoon of een goedkope flagship.
Normale consumenten zullen wel blij zijn met een toestel zoals een Pocophone omdat het voor een kleine prijs prima prestaties heeft. Maar mensen zoals ik, die veel werken met fotografie en Photoshop merken wel dat kleuren onrealistisch worden opgeblazen. Dit is een slimme manier om de kwaliteit van de foto te manipuleren. Maar als je er zelf mee wilt spelen dan heb je er niets meer aan.
Ik heb mijn telefooon camera echt alleen om in uiterste nood altijd een camera te hebben.

Voor serieuze fotografie in een handzaam mee te nemen formaat heb ik een canon M50 met een compact 22mm objectief erop en een zoom objectief in mijn tas/auto. (vroeger had ik daarvoor een compact camera met vast objectief) Voor alle overige fotografie heb ik een DSLR, die waarschijnlijk vervangen zal worden door een EOS R.

Ik zou als ik ergens echt goede foto's van wil hebben nooit op een telefoon vertrouwen. Dat een telefoon onder ideale omstandigheden tegenwoordig redelijke foto's kan maken is gewoon een mooie bijkomstigheid.

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 7 juni 2019 10:09]

Ik ben een student en ik droom er al een lange tijd van om een goeie camera te kopen. Met mijn OnePlus 5 en Photoshop lukt het mij wel om mooie foto's te maken. Maar ik heb al vaak genoeg gehad dat als de omstandigheden niet goed zijn (licht, zoom, kleine hoek lens) dat de foto's belabberd zijn naar mijn smaak.

Daarom hoop ik dat ik een keertje zo'n Tweakers actie win _/-\o_
Of je werkt gewoon voor een redelijke camera zoals de relatief betaalbare FZ1000 (om en nabij 500 euro)
De Samsung A7 2018 met 24 MP heeft echt een geweldige camera. Mijn moeder heeft deze telefoon, mijn zus een Appel en ik heb een Asus ROG Phone. De foto's op die van mijn moeder zijn echt gewoon beter.
De A7 2018 heeft ook een goede camera, maar het kan nog altijd niet tippen aan zelfs de camera op een S7 bij veel omgevingslicht, laat staan een modern flagship. Maar dat de A7 2018 ook maar ergens in de buurt komt van de kwaliteit van een oud toptelefon is knap! Wanneer het iets donkerder wordt, wordt het verschil tussen de oude S7 en de A7 2018 met steeds grotere stappen groter. Zo groot dat de S7 een goed bruikbaar foto levert dat scherp en helder is terwijl de A7 2018 een onbruikbaar, wazig en donker foto levert. Dit allemaal geldt dan ook voor de video-modus waarbij de A7 bruikbaar video kan opnemen, maar wel erg schokkerig is terwijl de 3-jaar oude S7 helderder beeld levert dat dan ook stabiel, zonder schokken is. De A7 2018 heeft een goede camera, of zelfs een geweldige camera vergeleken met andere, recente midrange telefoons maar het stelt totaal niets voor naast zelfs een wat oudere flagship, bekend om de goede camera (samsung S, iPhone's, Huawei's).
Ja oké ik heb het over overdag geschoten inderdaad. Ik vind over het algemeen de meeste telefoons nog altijd geen geweldige avond foto's maken.
Probeer dan is een telefoon uit met een goede camera? Pak is een iPhone Xs, een S10 of een Huawei P30. Je kan ook nog het proberen met de oudere Huawei Mate 20 (pro). Zulke telefoons bieden iets minder kwaliteit in de nacht dan dat de A7 2018 overdag doet. Dus dat zegt wel wat hé ;) Zo een Huawei is wel goedkoop, een Mate 20 kost je maar 399 Euro. De Samsung en Apple zijn dan wel erg aan de prijs...maar ach!
Overdag en 's avond met mijn Asus Rog maak ik ook echt mooie foto's maar qua prijs technisch was ik echt gewoon jaloers op de door mij natuurlijk uitgekozen A7 voor mijn moeder. Het is gewoon dat de oude generatie dat als de max zien. Wij zijn opgegroeid met 150 euro per maand voor een prepaid op het moment dat je een relatie kregen. Dat is waarom we 60 euro zouden kunnen accepteren als maandelijkse betaling.
Jeetje mina. 60 euro/maand vind ik erg hoog. Zo betaalde ik voor mijn S8 32 euro/maand met onbeperkt bellen +5GB internet van Tele2 (S8 bij pre-order gekocht, ook het duurste mobiele abbo dat ik ooit genomen heb). Nu heb ik een veel beter telefoon, maar betaal ik 24 euro/maand, ditmaal weer voor onbeperkt bellen, maar met +2GB internet van Tele2 (Huawei Mate 20). Ik wilde mijn S8 ook voor het derde jaar gebruiken, maar het scherm was al na het eerste jaar erg ingebrand. Samsung heeft wel gratis het scherm vervangen bij de dan 1 jaar en 10 maanden oude S8. Ik durfde het niet meer aan gezien het continu inbranden verkocht de s8 (voor nogal veel geld eigenlijk) en stapte over naar de Mate 20. Nu heb ik geen angst meer op een ingebrand scherm, dus ben ik blij ^^

Trouwens, is de Asus ROG niet een erg duur telefoon? Ik zocht het net op en zag op Tweakers een prijskart van 849 Euro er bij hangen :o
Dat zou gewoon een volledig ander artikel zijn, dit gaat over welke nu de beste camera heeft, en de camera is één van de weinige dingen die de high-end toestellen nog onderscheidt van de midrange (zoals je zegt, een Mi9 of OP7 hebben ook een Snapdragon 855). Het staat ook gewoon in elke review van zo'n midrange telefoon "camera staat zijn mannetje, maar het is geen P30 Pro" of iets in die zin.

De vorige round-ups van smartphones gingen allemaal over low- tot midrange (Round-up - Android One-telefoons rond 200 euro / Round-up - Telefoons rond 300 euro - Twee stappen naar voren, een stapje terug / Round-up - Vriendelijk geprijsde Androids - De felle strijd in de goedkope middenklasse), af en toe mag een high-end toch ook. Het is ook een heel intensief artikel geweest om te maken, ik weet niet of je de Tweakers podcast volgt, maar daarin is al verschillende keren naar dit artikel gerefereerd en het is een aantal keren uitgesteld geweest. Dus dit maken voor elke prijsklasse zou maanden kosten naast al gewone reviews en artikels die al gebeuren.
Ik snap de keuze wel, maar was juist wel benieuwd geweest naar een test met de MI9 (flagship van Xiaomi) erbij. Juist omdat deze claimt beter te presteren dan de Iphone XS en Pixel 3 (op basis van een hogere dxo-mark score). Gezien de steeds grotere bekendheid van het merk in Europa, zou dat wij mij betreft wel de kers op de taart geweest zijn.

[Reactie gewijzigd door Id3ntityX op 6 juni 2019 13:29]

In het magazine van de buren (2/2019) is er een artikel verschenen over de camera van 13 midrange phones (300 euro).
De Motorola Moto G7 Plus is met een excellent award gaan lopen. De Samsung Galaxy A7 met een great value award.
Meestal verschijnen dergelijke artikels na een tijdje ook op hun site.

[Reactie gewijzigd door Zokkel op 6 juni 2019 07:36]

kijk dat is iets nuttiger dan 4 overpriced toestellen reviewen. hoe heet dat magazine ?
Beetje jammer dat we die niet kunnen lezen zonder abbo
Wees blij dat je de rest van hun publicaties dankzij de abonnees wel gratis kunt lezen ;)
Haha, ja daar ben ik ook blij mee!
U vraagt, de buren draaien ;)
https://be.hardware.info/...de-150-en-250-euro-getest

Nope, sorry, ik was te snel. Dat is die andere test. Die van de camera's zal ook wel snel verschijnen...

[Reactie gewijzigd door Zokkel op 6 juni 2019 19:47]

De Pixel 3 kan je nu voor 550 kopen (net zelf een besteld in Duitsland) wat toch veel meer bang voor buck is IMO.
Kijk eens hier
https://be.hardware.info/...de-150-en-250-euro-getest

Nope, sorry, ik was te snel. Dat is die andere test. Die van de camera's zal ook wel snel verschijnen...

[Reactie gewijzigd door Zokkel op 6 juni 2019 19:46]

De A7 heeft echt gewoon een geweldige camera voor de prijs. Ik ben het dus zeker eens met dit Magazine. Zelfs op dit moment geeft hij echt betere foto's dan andere top modellen. Mijn zus en ik met high end toestellen zijn terecht jaloers op ons mam.
umh nee
https://tweakers.net/pricewatch/compare/1245505;1126231/
Eerste prijsvermelding :
A7 - vrijdag 21 september 2018
A8 - woensdag 20 december 2017
Ah, er is een nieuwere A7.
Lastige actie van Samsung met twee toestellen die allebei Galaxy A7 heten.
https://www.androidplanet.nl/samsung/galaxy-a7/
Inderdaad vervelend. Je hebt de A7 en de A7 2018.
Maar die 500,- verschil zit niet alleen in de camera ;-)

Ik snap in deze de keuze wel, het gaat om een vergelijking die op zoek is naar de beste camera dus kiezen ze een klein aantal modellen met een grote kans op de beste camera.

Neemt niet weg dat een test “de beste smartphone cam onder de 500,-“ interessant zou zijn :-) maar het zou iets te veel appels met peren zijn in deze test.
...maar dat is niet waar deze test om draait. Deze test draait om de beste smartphonecamera. Punt. Niet om de smartphonecamera met de beste prijs-/kwaliteitverhouding. Dat is ook een leuke test hoor, maar wel een heel andere.
Dat is nou net ook het probleem:
de beste is meteen ook vaak een van de duurste.
steeds minder mensen hebben zin om hun hele of halve vakantie geld aan een nieuwe telefoon te besteden. Dus een review met 4 toppertjes, kan menig tweaker niet bekoren.
De winnaar kost je bijna €1000..
Het kleine broertje met 128GB kost je maximaal €699. En je kan er een MicroSD inzetten als je geen dual-SIM gebruikt.

Tegelijkertijd, en ik zal wel ouderwets zijn; leuk dat je op een telefoon 256GB of meer opslag hebt maar kan je dat niet gewoon kwijt op je NAS of ergens online? Of zijn er daadwerkelijk mensen die elke dag 200GB aan foto's acuut paraat moeten hebben?
Met alleen al het OS en WhatsApp zit ik al tegen de 50GB aan. Nu heb ik dan ook Spotify en social media apps waardoor de teller al iets over de 60GB gaat. Op dit moment heb ik geen enkel groot spel. Heb alleen een bordspel en Sudoku. Ook heb ik geen lokaal opgeslagen muziek en toch ben ik 60GB kwijt. Inmiddels staan er ook foto's en video's op waarbij de teller al op ~100GB is komen te staan. Dit gaat rap, vooral als ik mijn telefoon pas ~3 maanden heb...

Er zijn velen dat wel gamen op hun telefoon, wel lokaal muziek opslaan, wel foto's van meer dan een jaar geleden er op hebben staan. Tja, dan heb je al gauw wel het 256GB model of groter nodig! Niet iedereen is een fan van online opslagdiensten. Velen weten geen eens wat een NAS is, laat staan er één hebben, dus dan is het toch wel te begrijpen waarom telefoons met veel opslag zo populair zijn? ^^
Volgens mij bewaar je dan alle foto's en video's die via WhatsApp verstuurd worden lokaal..... Zou ik toch ff in de instellingen duiken.
Ik heb (sinds Black Friday) een Xiaomi Mi A2 Lite met 64GB en 158 apps erop staan, waaronder natuurlijk ook WhatsApp, en ik heb 28 GB vrij van die 64GB lokale opslag.
Met alleen al het OS en WhatsApp zit ik al tegen de 50GB aan.
Mag ik vragen wat voor toestel je hebt? Mijn S7 met 32GB heeft nog enkele GB's aan ruimte over met OS, Whatsapp, een hoop foto's en video's (hoewel een flink deel ook op de SD staat, evenals downloads uit Spotify of Netflix), en een aantal games?
Waarschijnlijk heeft hij net als mij een enorme "media" map in WhatsApp.
Ik heb nu een Huawei Mate 20 met 128GB interne opslag (gelukkig). Hiervoor had ik een S8 met 64GB intern opslag en ik overleefde dat niet ondanks de 256GB externe SD-kaart dat er in zat. Mijn WhatsApp Media map is enorm (21GB) en moet op de interne opslag staan, anders werkt het niet. Ik refereer vaak terug naar een oud media bestand en vind het leuk om de meesten op mijn telefoon te houden. Ook bewerk ik erg vaak de genomen foto's op de telefoon zelf en bewaar ik dat in een apart album (~6GB inmiddels). Dubbele foto's/video's verwijder ik allemaal, net als media dat ik niet meer wil. Ondanks dat loopt het snel op bij mij!
Ah ja, als je alles wilt bewaren loopt het inderdaad op. Dan is het wel fijn om zo'n flinke opslag te hebben :+
P30 pro ondersteunt geen SD kaartjes. Enkel huawei's eigen oplossing.
Ik heb heus geen Tb's aan data op mijn telefoon nodig, maar met 128Gb kom ik alvast niet meer toe: enerzijds het OS zelf en wat apps met logs etc,
maar verder ook muziek die ik (oldskool) gewoon op mijn telefoon heb staan (geen Spotify of YouTube premium) zodat ik eender wanneer (mijn) muziek kan luisteren
en niet te vergeten filmpjes voor de kinderen, zodat de tijd in in een wachtzaal niet eindeloos lijkt. Ook daar kan YouTube, zelfs met YouTube kids, geen oplossing bieden. Hun algoritmes klinken misschien fancy maar als je begint met een filmpje van "Maya de bij" of "Grizzy", weet je na 5 keer "Autoplay next" echt niet waar uw kinderen naar zullen kijken.
Om nog maar te zwijgen van de dure mobiele abonnementen die ik als Belg zou moeten afsluiten om al die zaken via streaming te doen.
Hun algoritmes klinken misschien fancy maar als je begint met een filmpje van "Maya de bij" of "Grizzy", weet je na 5 keer "Autoplay next" echt niet waar uw kinderen naar zullen kijken.
Jawel hoor, steeds drie dezelfde kutfilmpjes steeds achter elkaar door.

Baby shark tututudututuduuuu 😢🔫
Spotify premium kan je muziek ook gewoon op je telefoon zetten, en streamen verbruikt ook weer niet zo veel data.
De beste keuze als je veel data wilt verbruiken voor een specifieke app is bij proximus waar je 1 app kan kiezen waarmee je "ongelimiteerde" data hebt en dan neem je YouTube of Netflix (zet een account op kids).
Ik heb iets van 20GB aan Spotify offline muziek alleen al, ik heb namelijk nog altijd een datalimiet. Als dat niet zo was geweest had me dit een hoop opslag bespaart.
Vind het ook jammer dat de Nokia 9 niet meegenomen is. Niet te duur toestel met toch een merkwaardige lensconstructie. Was toch leuk geweest als die vergeleken was met de andere toppers.
Precies waar ik me ook al om verbaas. Kost maar 550 euro en zeker net zo'n goeie fotos of zelfs beter dan de besproken telefoons hier.
De s10e zit ook al op die prijs. Mis je alleen de zoomcamera.
Overdag presteert het inderdaad prima. Wanneer het donkerder wordt is het vergelijkbaar met een 3-jaar oude flagship, zoals een Galaxy S7. Met de tools van Engadget kan je dat makkelijk vergelijken. Zelfs op detail is de Nokia 9 Pureview niet beter dan de S7...Een flagship blijft een flagship. Zo is de Pureview 9 iets beter dan de iPhone 6S maar wel slechter dan de iPhone 7 op foto's maken.

Of je kan denken dat de Pureview 9 het geweldig doet voor een 'goedkoper' alternatief of je kan vinden dat het langer doorgebruiken van een oude flagship beter is...Naja, ik vind de Pureview 9 maar een slecht ding. Overdag is het super, net als elk ander telefoon en wanneer er iets minder licht is, is het alleen maar ruis, ruis en nogmaals ruis, oh en ook geen scherpte!
Daarover zijn niet alle review sites het eens. Ook zie je veel Nokia fans die reviewen, die reviews kun je niet serieus nemen.
Zie bijvoorbeeld
Ook review sites geven maar een indruk. In het verleden heel veel telefoon camera's zelf getest. En dan kom ik toch tot heel andere conclusies dan de review en YT testsites. Vooral in het duurdere segment hebben veel mensen eigen wensen en zelfs meningen van bekenden zijn wat mij betreft niet genoeg. Enige goeie optie is try before you buy.
Vind het ook jammer dat de Nokia 9 niet meegenomen is. Niet te duur toestel met toch een merkwaardige lensconstructie. Was toch leuk geweest als die vergeleken was met de andere toppers.
Een Nokia 9 heeft geen telelens. Ik heb dit toestel 3 maanden gehad, maar zodra je wilde zoomen met de camera dan holde de kwaliteit echt heel hard achteruit . Close-ups waren echt duidelijk zijn specialiteit.
Ik heb nog steeds een Nokia 9, voor zoomen kan je idd beter eerst uitgezoomde RAW schieten en daar uit croppen. Ook moet je het toestel enorm stil houden want de stabilisatie doet het niet op alle lenzen, Maar voor gebouwen en personen maakt hij wel ontzettend mooie foto's met veel details die je bij andere toestellen niet terug ziet.

Ik vind het ook wel jammer dat het toestel hier niet is meegenomen, maar aangezien je het bij de Nokia 9 vooral van de RAW's moet hebben met 15bits per pixel. Hierdoor kan je er in lightroom echt de mooiste foto's uithalen en dat maakt het wel moeilijk vergelijken met deze klik klaar camera's.
Als je dan toch zoveel moeite gaat/moet doen kan je dan niet beter met een echte camera fotograferen? De kunst van een smartphone is juist dat het allemaal mooi vlot en simpel te doen is
Oneens. Het voordeel van een smartphone is dat je hem altijd bij je hebt.
En dan voeg ik aan de reactie van demartijn toe dat ik ALTIJD goede foto's wil maken. Ik heb me jarenlang geërgerd aan de kwaliteit van de foto's van smartphones en dan ga ik automatisch minder foto's schieten.

Ik heb ook een Nokia 9 en die is geweldig voor foto's die je niet inzoomt op de smartphone. Thuis "crop" je daarna de foto in Photoshop/Lightroom/enz. en dan heb je een goed resultaat. Ik ben nu veel meer gaan fotograferen met de smartphone.

@thesinsher Ik noem de Nokia 9 omdat ik die gebruik. Ik geloof direct dat de nieuwste iPhone, Huawei P, enz. ook prima foto's maken. Mijn punt was dat ik niet fotografeer met de smartphone omdat het "vlot en simpel" is, maar omdat ik er goede foto's mee kan schieten en ik heb deze altijd bij me. Tot nut toe had ik niet een smartphone die goede foto's kon schieten.

[Reactie gewijzigd door Kamiklase1 op 6 juni 2019 13:52]

Neem een telefoon met Dual Pixel autofocus. Je hebt dan ten minste ALTIJD een foto in focus! Met een iPhone, Galaxy S of Huawei P telefoon heb je zo goed als ALTIJD een goede foto. Althans, vaker dan dat je zou hebben met een compactcamera/DSLR. Vooral met de Huawei P-serie telefoons heb je zelfs bij weinig licht ALTIJD een goede foto. Een compactcamera kan daar niet aan tippen, tenzij je bereid bent om meer dan 1000 Euro te besteden aan een high-end compact camera...
Helaas is er een compactcamera van Panasonic- Lumix : de TZ100 die u ongelijk geeft . Deze opvallend kleine en makkelijk te bedienen camera mét zoom én Leica lens presteert al- tijd goed , in elke lichtomstandigheid . De TZ100 is een DSLR in pocketformaat . Een all terrain jeep met haarscherpe resultaten . En dat voor ongeveer 495 Eu . Aanrader . (Jpeg en RAW) Deze compact was dan ook twee jaar op rij de winnaar in de categorie travelzoom . (2017 en 18 )
Als aanvulling heb ik steeds een (oude ) Huawei mate 9 op zak . Nog steeds tevreden over dit beestje :-)

Ps : De TZ 100 is de goedkopere en identieke versie van de Leica C-Lux (net zoals de Lumix DMC 1000 de goedkopere identieke versie is van de Leica V- lux .)

Persoonlijk vind ik het nog steeds wat onhandig om met een smartphone accuraat te fotograferen (dìt qua handgreep , instellingen , ...)
De TZ 100 is inderdaad een leuk alternatief, alleen is de RX100 al op zijn best gelijk aan de top smartphones in de nacht...en laat dat nou net het grootste zwaktepunt zijn van de TZ 100! Dat is rekening houdende met dynamisch bereik, helderheid, scherpte, ruis, dus eigenlijk heel de mikmak. Natuurlijk vergelijk ik het dan wel met een moderne smartphone, zoals een iPhone Xs, een Galaxy S10 of een Huawei P30 (pro). Oudere smartphones zoals de iPhone X, S9 en de P20 (pro) zijn bij daglicht iets beter dan de RX100 maar in de nacht weer ietsjes slechter.

Smartphones zijn in zeer korte tijd, heel erg goed geworden met betreft de camera! Dat kan ik helaas niet zeggen van de compact camera's in omloop! Zo is het verschil tussen de S10 en de S9 in bepaalde omstandigheden, enorm. Maar ook bij de iPhones geldt dit. Alle iPhones voor de Xs doen het goed, maar alleen de Xs doet het uitstekend sinds de introductie van Smart HDR. Huawei deed er een laatst een schepje bovenop met de P30 Pro. Dat ding is zo lichtsterk dat het net magie lijkt...en dat allemaal op standje 'automatisch.'

Ik vind het met betreft fotograferen met een telefoon nogal meevallen. Zo heb ik zelf de Mate 20 en ookal slinger ik op en neer met de telefoon in de hand, het beeld zelf beweegt geen eens een enkele millimeter. Heel erg magisch, en het werkt. Vroeger had ik een Galaxy S4 en dat ding stil houden was altijd een drama geweest...dus bij zulke telefoons ben ik het zeker eens met je dat het onhandig is! Ik ben zelf de point-and-shoot type, dus heb niet bepaald baat bij de instellingen. Gelukkig komen de foto's er dan ook goed uit, zonder te hoge highlights of naar beneden gedrukte schaduwen, dus prima! Trouwens, de groothoeklens op de smartphone vind ik super (gebruik dat het meest)! Dat heb je niet op een compactcamera!
Thuis "crop" je daarna de foto in Photoshop/Lightroom/enz. en dan heb je een goed resultaat. Ik ben nu veel meer gaan fotograferen met de smartphone.
Waarom "Thuis"? :) De mobiele versie van Lightoom kan dat net zo goed. O-)
Dan is de Pixel 3a een optie :) zelfde camera, maar de rest ietsje minder dan de gewone Pixel3, ook de Pixel2 maakt nog fantastische foto's.

Dit is een test voor de beste smartphone camera, die zitten meestal in de duurdere toestellen, dus zo vreemd vind ik t niet dat ze niet voor iedereen haalbaar zijn.
Klopt. Ik heb de Pixel 3a (€399 in 🇩🇪) en kan bevestigen dat de camera ontzettend goed is. Iedereen is onder de indruk (en mijn doel was alleen maar om zelf onder de indruk te zijn). Ik ben het eens met de review: foto's lukken eigenlijk altijd.

Overigens heeft de 3a niet de dedicated fotoprocessor die de 3 wel heeft, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de foto's. Echter, het duurt 5 seconden nadat een foto is genomen voor hij is verwerkt. Wat ik bedoel is de post-processing. Je kunt wel gewoon supersnel foto's achter elkaar aan nemen, maar bijv. bewerkingen als panorama's en portretmodus kosten enkele seconden. Overigens weet ik niet hoe snel de Pixel 3 de foto's nabewerkt, dus ik kan geen oordeel geven over hoeveel sneller die is.

Heel gaaf is ook dat van portretmodus het origineel en de bewerking in 1 foto te zien zijn, zodat je het effect nog beter kunt bestuderen en waarderen. Ook RAW DNG's zijn een optie voor de doe-het-zelver.

[Reactie gewijzigd door erikieperikie op 6 juni 2019 10:08]

Ah, van die dedicated processor wist ik niet, maargoed als dat enkel wat sneller post-processing is, is dat geen echte ramp.

Heb zelf de pixel2, die wel ook zo'n processor heeft, duurt een seconde of 2 denk ik, hangt ook af van hoeveel beeldbewerking hij moet maken (night sights bijv.)

Ook de Pixel2 maakt idd prachtige plaatjes, krijg geregeld complimenten, en de vraag of ze écht met mobiel gemaakt zijn.

Combi van Vanilla android, super camera, snelle telefoon is voor mij echt een reden om hierna weer een Pixel te nemen.

Ik verwacht ook dat de Pixel4 wel minimaal 2camera's gaat krijgen, om iig groothoek te kunnen maken (dat mis ik soms klein beetje), en evt diepte camera of inzoomen. Als ze dat gaan doen, in combi met de fantastische Machine Learning in de camera van Pixels..... :9~ :9~ :9~
Neem dan de Pocophone F1 met de Google Camera mod ^^
Ook dat is niet meer waar. De Huawei is voor rond de 600 euro te krijgen bij Belsimpel. En nee niet door de Huawei-ban. Ook de pixel 3/a is voor rond de 500 euro te gebruiken.

Maar ik begrijp je punt. Daarom kijk ik voor camera vergelijkingen op YouTube. Supersaf maakt bijvoorbeeld best goede videos
Pixel 3a is 400 euro en heeft dezelfde sensor en image processing. De image processing is wel in software en niet in hardware uitgevoerd zoals in de Pixel 3.

Al lijkt deze test van Tweakers er niet zo enthousiast over te zijn als vele andere reviewers.
Image processing via software, oftewel, het is erg traag. De kwaliteit is hetzelfde, maar wachten zul je zeker moeten. Op zich geen probleem, want de Pixel 3a is immers een midrange telefoon met een premium midrange prijs...Alleen voor 399 Euro kan je ook de Huawei Mate 20 kopen. Dat is een echte flagship, met een extreem goede camera! Bij weinig licht is het zelfs veel en veel beter dan de Pixel 3a (en ook de Pixel 3).
Het hele idee van de test is om de beste camera te zoeken.
Welke smartphone vangt de beste plaatjes?
Natuurlijk zit je dan naar de duurste modellen te kijken!
Deze presteren steeds beter (Snapdragon 855) maar blijven qua beeldstabilisatie helaas vaak achter.
Dat zeg je hier zelf ook al.

Wil je telefoons uit verschillende budgetten meenemen, kijk dan naar DxOMark o.i.d.: https://www.dxomark.com/

[Reactie gewijzigd door TheTinusNL op 6 juni 2019 09:52]

Beetje jammer dat ze dan de telefoon met de beste camera voor foto's buiten niet meenemen (Nokia 9).
Dat is gewoon niet waar. De p30 pro heb je al voor ca. €600,- en dan krijg je er ook nog een Sonos One bij die je voor €150 - €200 kunt verpatsen. Meer dan €450 ben je er netto niet aan kwijt als je je best doet.
Die actie is al voorbij voor zover ik weet.
Nee hoor, bij Tele2 nog tot eind deze maand in ieder geval: https://www.tele2.nl/mobi...23&color=aurora&voice=100
Voor €550 heb je al een, in goede staat verkerende, P30 Pro via vraag & aanbod.
Koop een s10e voor €528 bij de groene provider, ook in de winkel zonder abonnement. Zie op de site dat je er ook nog een hele dikke H/K speaker bij krijgt
Als je met abonnement je toestel koopt zoals ook redelijk wat mensen doen heb je een s10 voor 550 euro en een p30 pro voor 600 euro. Dit komt al aardig bij de prijzen in de buurt waar jij over spreekt.
Goedkoopste P30 Pro met abonnement die ik kon vinden was voor € 749,- en nog steeds duurder dan de goedkoopste die ik in de pricewatch terugvond. Denk dat dit een belangrijke reden is dat er bijna niemand zo een toestel bij zijn abonnement neemt. De gevallen die ik ken die in die val trappen gaan dan ook meestal voor de toestellen die met de abonnementskorting onder de € 50,- zitten.
2 min googlen. 605 euro

https://www.mobiel.nl/sma...tvoordeel-2-jaar/875-6141|877-6147|892-6145|hc24-0_0|pv-4243#met-abonnement

Ik heb er zelf nog 622 voor betaald en betaal 13.50 nu maandelijks
sorry, was weer even vergeten dat hier veel noorderburen zitten en het daar nogal normaal is om gesubsidieerde gsm's te hebben
Gesubsidieerd door? Een beetje korting op je toestel is heel normaal. Voor zover ik weet is dat bijna overal zo. Zijn gewoon deals met de provider en de telefoonaanbieder.
De camera van de Pixel 3a is zo goed als gelijk aan die van de 3. Dus er is wel degelijk een vergelijking mogelijk met een goedkoper toestel van 399 euro
Krijgen we dit weer, tis ook nooit goed hier hé. 8)7
De test ging niet over bang for buck fotografie, maar puur welke van de big boys echt de mooiste foto's schiet. De titel zegt al....je kan anders wel bij elke test zeggen dat je liever een andere test had gezien.
De huawei p30 pro kost met een abbo Tele 2 het toestel 557,- euro daarbij krijg je momenteel nog een Sonos one speaker kado van 229,- euro valt toch wel mee.
ik zag de p30 pro al op diverse sites voor onder de 600 euro aangeboden worden icm een abonnement en je krijgt nog een kado erbij. Niet om het goed te praten ofzo, want zonder zo'n actie is het inderdaad een groot verschil. Zeker als je bedenkt dat je via xda developers met wat geluk de google software beschikbaar kan hebben voor je flagship killer phone en dan heb je en goede hardware en software voor een mooie prijs
Grote test?
Waarom werd de Nokia 9 pureview ( die met 5 cams) niet meegenomen in de test?
Of de pixel 2 die nagenoeg dezelfde pics trekt als de pixel 3?
Waarom zou je de pixel 2 meenemen als die toch dezelfde pics "trekt" als de pixel 3?
Ik zei nagenoeg, niet dezelfde en ook omdat het een phone is die nog vrij veel gebruikt wordt.
Of de Xperia 1, dan zit er nog iets bij dat niet uitvoerig getest is. Heb hem nu in de hand :)
Weet niet of dit nog steeds van toepassing is, maar misschien hierom:
nieuws: Sony: interne obstakels zorgden voor mindere camera's in Xperia-telef...

Van wat ik van reviews voorheen weet zou ik geen Sony telefoon aanschaffen als je de beste telefoon camera wil iig, alhoewel het verder prima toestellen zijn.
Net wat je zegt. Reviews van voorheen. In de titel staat het ook: "Sony: interne obstakels zorgden voor mindere camera's in Xperia-telefoons"! Ze wilde met de Xperia 1 een nieuwe weg in slaan wat betreft de camera. Vandaar dat het een mooie toevoeging op deze review was geweest, maar misschien komt er nog een losse review over de Xperia 1.
Inderdaad! Top toestel!
Volledig mee eens, een telefooncamera test en dan het toestel die van fotograferen zijn main selling point maakt niet meenemen is nutteloos.

Ik vindt tweakers een fijn forum hebben, maar de frontpage wordt er zo niet beter op :(

Iets beter doordachte tests en best buy guides zouden niet gek zijn. De kritiek die er al tijden is op de categoriën in de laptop best buy guide wordt ook niets mee gedaan. En categoriën gebruikers die je juist op een Tweakers site verwacht worden totaal genegeerd.
Wat een onzin. Dit is pure stemmingmakerij.
Je hebt 0 bewijs en 0 argumenten die ergens op slaan.

Zoveel andere sites en reviewers hebben de P30 Pro geprezen als beste camera. Dus het is helemaal niet raar dat Tweakers tot dezelfde conclusie komt.

Daarnaast zijn foto's altijd subjectief. Dus als jij de uitslag niet goed vindt, deal with it.
Er worden gewoon high-end telefoons vergeleken ondanks wat voor camera's erin zitten, natuurlijk is dat dan wel een goede test. Je mag er toch vanuit gaan dat als je over de 6/700€ uitgeeft dat de camera prestaties goed zijn.

Door dit soort reviews (en andere) is het ook de reden geweest dat ik destijds mijn P20 Pro gekocht heb, ipv een Samsung, OnePlus, oid. (Combinatie van accuduur, camera prestaties en uiterlijk voornamelijk.)

Tevens zeggen megapixels zeker niet alles.
Je zou ook nog wel wat andere toestellen mee kunnen nemen inderdaad

Zoals @XperiaMark zei, de Xperia 1, maar ook de OPPO Reno, Oneplus 7 Pro of de Xiaomi Mi 9. Misschien iets minder bekende flagships maar volgens DXomark doen ze wel mee in de top (op camera gebied)
Bij de grote camara test had ik wel een paar modellen van LG (G8-V40-V50) verwacht - OnePlus7 -
Asus Zenfone 6 - nokia pureview en nog een paar.

Nu alleen de 4 grootste noem het maar sponsor reclame camara's beetje jammer.

Ook zie je vaak terug in andere reviews compleet ander soorten uitkomsten qwa foto of video.
(die video van de S10 heb ik nog nergens zo shockerig gezien)
Dat is waar Tweakers tegenwoordig staat. Ik zou zeker ook wat andere sites raadplegen om een gefundeerd oordeel te kunnen maken voordat je een aanschaf doet.
Min punt bij de oneplus 7 pro is dat hij niet meekan met de grote jongens. Als je dan voor de beste camera gaat zou deze zowieso onderaan de lijst zijn gekomen. Ik had in eerste instantie nog getwijfeld. Oneplus 7 pro met 90hz display. Decent accu. Vaak de snelste android ervaring. Of de p30 pro. Achteraf de p30 pro genomen. Lg kan ook niet echt mee qua camera. Had zelf wel de nokia pureview er nog bij verwacht
Helemaal mee eens! LG had rond de generaties G3/G4 uitstekende cameras die 'marktleider' Samsung naar de kroon spande (ook qua innovaties met als eerste een wide angle camera) en het huidige vlaggeschip (G8 al? Anders nog de prima G7) had hier gewoon getest moeten worden!
Mocht je koopadvies zoeken en je wilt geen Huawei-telefoon, wat in deze tijd voorstelbaar is

Hoezo is dat voorstelbaar?
Gezien het intrekken van de Android-licentie door Google.
Het nieuws niet gevolgd precies?
Door de ban durf ik niet aan de Huawai te beginnen. Ik had graag deze telefoon met bijzonder mooie camera aangeschaft.
Voor zover ik begrepen heb, krijgen bestaande telefoons nog wel support.
Ik maak daaruit op dat de bestaande Android versie nog wel ondersteund zal worden, maar een update naar volgende Androidversies niet meer. Dat kan je oplossen door te flashen met een XDA ROM.
Of je wacht tot de toeteraar in het Witte Huis weer eens van gedacht veranderd en dan is het Huawei/PlayStore verhaal weer van de baan (cfr ZTE). Dat laatste blijft een gok, want Alstom hebben ze platgeknepen.
Custom ROM's kan je zo goed als vergeten bij Huawei. Die geven geen sources vrij en gebruiken hun eigen Kirin SoC dus je krijgt enkel custom ROM's van EMUI die wat kaler gemaakt zijn of met kleine aanpassingen. Bij Xiaomi die gebruik maakt van Qualcomm SoC's zou het geen enkel probleem zijn, daar heb je tal van custom ROM's zoals LineageOS etc...

Ik zou op dit moment ook geen Huawei meer aanschaffen (sowieso al niet meer sinds mijn slechte update ervaring met de Honor 7) tenzij de camera echt super belangrijk is voor jou en (OS)updates je niet interesseren.
Ik neem aan dat je het over huawei hebt?
Die hebben toch een gelockte bootloader meende ik te hebben gelezen? Dan gaat dat 'flashen met een XDA rom' je niet lukken vrees ik...
Mocht het wel lukken, stel je flasht er lineage OS op, dan ben je aangewezen op de lineage camera app, en dan is het maar zeer de vraag of je dan de capaciteiten van je camera volledig kan benutten. Zou best eens tegen kunnen vallen lijkt me...
ik heb een Huawei P20 Pro, de voorganger van de P30 dus. Heeft ook al een fantastische camera, is lekker betaalbaar nu en van gebrek aan support heb ik nog niks gemerkt. Als ik jou was zou ik de gok gewoon wagen.
Welk effect zou de ban op dit moment voor bestaande telefoons dan hebben denk je? De ban is nog niet eens actief, er is eerst 90 dagen uitstel. Maar àls die ban er wel komt en een tijd actief blijft, kun je er zeker van zijn dat de huidige Android versie, de enige is die je telefoon zal hebben. Bovendien zal Huawei dan zeker naar hun alternatieve OS overstappen en dan is het maar de vraag hoe lang er nog security updates blijven komen voor bestaande toestellen, dat kost Huawei development resources die ze op hun nieuwe OS ook wel kunnen gebruiken.

Is dat een ramp voor een bestaande telefoon? Nee, maar als je op dit moment een telefoon koopt, en je wilt die meer dan 2 jaar veilig gebruiken, zou ik het toch afraden.
Dit.
Ik wilde de Huawei Smart P 2019 (dus niet deze "dure") halen maar door de ban heb ik uiteindelijk toch de Motorola One Vision gehaald.

[Reactie gewijzigd door speedy_d_27 op 6 juni 2019 08:16]

De pixel 3a (XL) maakt vrijwel net zulke goede foto's als zijn duurdere broer. Dus als je een telefoon wil waarvan de camera concurreert met de beste telefooncamera's van dit moment, maar je wil niet zoveel uitgeven, dan is de 3a een prima optie. Ik heb hem op dit moment in bezit en ben tevreden over de camera, alleen moet ik lachen om wat je soms leest op internet, waar men het wel eens heeft over "almost DSLR quality." Dat slaat werkelijk nergens op.
Wat beter kan is de frontfacing camera, die vertekent nogal aan de randen. Is je kin ineens twee keer zo groot als je niet oppast. :+

PS ben ik de enige die de portretmodus op alle telefoons onnatuurlijk en lelijk vind? Ik maak er daarom ook nooit gebruik van. De afval van scherp naar onscherp (heet dat zo?) verloopt te snel: het volledige gezicht is scherp, maar alles eromheen BOEM onscherp.

[Reactie gewijzigd door Nopreview op 6 juni 2019 08:04]

En dus? Je kan de scherpte toch zelf regelen?
Je bedoelt dat je hem uitzet? Daar ben ik mij natuurlijk van bewust.

Ik vind het gewoon opvallend dat ik de portretmodus, bij alle telefoons, niet mooi vind, omdat het een kleine scherptediepte probeert na te doen maar daar, in mijn ogen, in faalt. Ik vroeg me hardop af of ik de enige ben, aangezien toch vrij veel mensen de portretstand gebruiken en ik op internet vaak lees dat mensen er tevreden mee zijn.
Het is bij sommige telefoons, zoals de S10+ en de P30 Pro in diafragmamodus, mogelijk om in te stellen hoe onscherp je de achtergrond wilt hebben.
Op de XS kan dat ook (ook achteraf), als de Pixel het niet kan is het de enige in het rijtje met de hier vergeleken phones. :P
Ik heb het even gecheckt op de Pixel 3A, daar kan ik de scherptediepte naderhand aanpassen. Dus ga ervan uit dat hetzelfde geld voor de Pixel 3.
Je kan het op de 3a naderhand aan of uit zetten, maar niet veranderen hoe onscherp je het precies wil hebben. Voor zover ik kan zien ten minste.
Dit kan wel. Als je naar foto bewerken gaat nadat je een portret foto hebt gemaakt, kun je met een slider de hoeveelheid diepte aanpassen op de pixel 3A.
Nee, niet de enige. Het is dan ook geen scherpte diepte effect of bokeh. En idd alleen maar blur of niet. Zonder deze functie en standaard foto functie kun je in de buurt komen maar dan met échte bokeh. 😅 Ik snap die Hype ook niet van de portretmodus. Maar goed. Door al die gimmicks maken ze fotograferen een beetje kapot. Mensen denken dat dit geweldig is en dan de standaard wordt.
Ik zou zo graag willen dat er bij deze test een losse compactcamera van rond de €250,- /€300,- was meegenomen!

Zelf ben ik meer dan tevreden over mijn Samsung A3 van €250,-. Stel dat ik een losse camera erbij koop van €300,-, hoe staat dit tegenover een duurdere telefoon met goede camera? Natuurlijk is de grote plus dat je dan altijd de camera bij de hand hebt, maar qua fotokwaliteit?
snap je punt.. maar het feit dat deze test er is.. en fabrikanten inzetten op een goede camera setup is juist omdat mensen niet meer twee apparaten mee willen slepen.

Natuurlijk.. mijn DSLR camera schiet ook betere plaatjes dan mijn compact camera.. toch hebben we vorig jaar een compact camera erbij gekocht omdat we ook niet een cameratas mee willen slepen naast de buggy, luiertas, strandspullen e.d.

En daarom kies ik toch voor een S10+ of P30 pro, omdat ik mijn telefoon wel altijd op zak heb en mijn compact camera niet.
Dat hebben we al eens gedaan, maar misschien volgende keer weer :)
Met de telelens zoveel mogelijk inzoomen en dit macro noemen 8)7
Ik ben zelf ontzettende fan van de iphone en de fotos die hij maakt maar de Xs met weinig licht valt mij wel erg tegen (heb zelf de 8 plus), hij krijgt er ook nog 1 groen plusje voor, wat mij betreft mag dit een min worden, totaal niet bruikbaar natuurlijk.

Verder lees ik niks over de flitser, zowel front als back, dit kan in het donker nog een groot verschil uitmaken, waarom is die niet getest? Ik vind zelf de iphone flitser van redelijke kwaliteit.
Ieder zijn mening natuurlijk, maar een flitser van redelijke kwaliteit? Daar kan ik kort over zijn; elke flits recht van voren verkracht een foto. Het is wat mij betreft prima dat dit niet in de test is meegenomen.

Er kwam dus laatst een telefoon hier voorbij met een camera op het toestel dat van voren naar achteren verticaal gedraaid kon worden. Dat moeten ze eens met een flitser doen zodat je via een plafond of een muur achter je kunt flitsen :) Of een module die je uit je phone kunt klikken en dan los kunt gebruiken!

Zonder gekheid; flitsen zal altijd een zorgkindje zijn en blijven bij op-camera/op-phone flits.
In dit geval hebben we het vooral weggelaten omdat we het minder belangrijk vinden dan de andere onderdelen die we getest hebben en ergens een streep moeten trekken. Een test als deze kost namelijk al erg veel tijd in verhouding. Misschien geen bevredigend antwoord, maar wel een eerlijke :)
Ik snap dat in deze test gekozen is voor de high end toestellen, maar ik mis echt een aantal toestellen. Een enkeling is al genoemd maar ik mis de nieuwste Oppo en zeker de One Plus 7 Pro. Gezien de prijsverschillen, wat ik overigens in de vergelijking mis, kan je behoorlijk wat bang for buck krijgen.
Het gaat in deze test niet om de prijzen, maar simpelweg om de beste camera's. Daar horen Oppo en OnePlus niet bij, is gebleken uit onze eerdere tests.
Ik denk dat de oppo reno 10x best wel eens zou kunnen concurreren met de grote drie op dit moment
Ik ben benieuwd! We gaan het zien als we hem binnenkrijgen :)
Het gaat er toch om hoe bedrijven hun toestellen in de markt zetten? OnePlus wil met de grote jongens meedoen en verandert daarmee van strategie door met een Pro model te komen tegen een hogere prijs en pronkt met de DxOMark score in hun presentatie. Dan zou je die juist mee moeten nemen in zo'n test (los van het feit dat ik het eens ben met @vosmichael en alle flagships in zo'n test moet meenemen als je het artikel grote smartphonecameratest noemt; er kan dan nog steeds bepaalt worden welke smartphone het beste presteert, er zijn alleen meer verliezers).
Meer lijkt me in dit geval niet beter, omdat het antwoord op bepaalde vragen al uit reviews is gebleken. Bovendien gaat het niet om hoe bedrijven hun toestellen in de markt zetten wat mij betreft, maar los van wat bedrijven doen en zeggen simpelweg wat de beste camera is. We zouden OnePlus niet meenemen omdat ze met de grote jongens mee willen doen, maar omdat gebleken zou zijn dat de camera mee kan met de top.
1 2 3 ... 8


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 KPN

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True