Door Sim Kranenburg

Samsung Q900R uhd-tv Review

8k omdat het kan

05-03-2019 • 06:00

168

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Samsung Q900R heeft een 8k-scherm met een fald-backlight. Het is een schitterende tv met een prachtige beeldkwaliteit en ook het geluid is prima. Toch kun je deze tv maar beter overslaan, want op dit moment valt er namelijk zo goed als niets te kijken in 8k. Alleen als je fotografeert met een heel dure camera, biedt het 8k-scherm meerwaarde. Ook beschikt deze tv nog niet over hdmi 2.1, waardoor het niet mogelijk is om er 8k-beeld naartoe te sturen. Samsung heeft beloofd dat er een gratis hardware-update komt, die vanaf eind tweede kwartaal op verzoek van de consument zal worden uitgevoerd.

Al in 2003, jaren voordat hd-televisies bij ons populair werden, vonden in Japan experimenten plaats met ultra-hd-televisie. Dan bedoelen we niet uhd-4k met 3840x2160 pixels, zoals we dat nu hebben, maar full ultra high definition met een resolutie van maar liefst 7680 bij 4320 pixels. Voor deze resolutie was gekozen omdat het zowel horizontaal als verticaal vier keer zoveel pixels zijn als de destijds nog jonge digitale hdtv-specificatie. Toen later de plannen voor toekomstige televisiestandaarden moesten worden vastgelegd, werd deze resolutie overgenomen.

Samsung Q900R

Bij de introductie van hd-televisies wisten we dus al dat er ooit 8k-televisies zouden komen. Toch loonde het om een hdtv te kopen, omdat die toestellen een grote verbetering van de beeldkwaliteit met zich meebrachten ten opzichte van de toen gangbare sd-televisies. Wel was het verstandig om niet direct de eerste hdtv te kopen die uitkwam, omdat er toch nog geen content in hd beschikbaar was. Dit herhaalde zich bij de introductie van 4k-uhd-tv's. Ook de 4k-tv's brachten, toen er eenmaal content voor beschikbaar was, een duidelijk zichtbare verbetering met zich mee, op voorwaarde dat je naar een flink grotere schermmaat overstapte.

Opnieuw herhaalt de geschiedenis zich, want hoewel er nog zo goed als niets in 8k te bekijken valt, voelen we in deze review Samsungs eerste 8ktv aan de tand: de Q900R. Hiermee is het Koreaanse merk de eerste grote tv-fabrikant met 8k-schermen, al moet gezegd worden dat Sharp als eerste 8k in de verkoop deed. Wij bekeken het 75"-model, dat op het moment van schrijven voor maar liefst 5000 euro in de Pricewatch staat. Er zijn ook een 65"- en een 85"-variant, die respectievelijk 3900 euro en 12.000 euro moeten opbrengen.

Als je nu al een 8ktv wilt, zul je dus zeer diep in de buidel moeten tasten. Naast de hoge resolutie krijg je dan wel een tv met de beste beeldkwaliteit die Samsung op dit moment te bieden heeft. Zo is er een full array local dimming backlight die, volgens Samsungs marketing, hdr 4000 mogelijk moet maken, oftewel een piekhelderheid van 4000cd/m². Ook krijg je de, uit het zicht te plaatsen, One Connect-box met daarin alle aansluitingen.

Uiterlijk en aansluitingen

De Q900R is een erg dure televisie, maar dat valt er ook aan af te zien. Het ontwerp is strak en de afwerking is van hoog niveau. Rond het scherm zit een strip die vervaardigd is van donker, geborsteld metaal. De rand is, net als bij een fotolijst, schuin afgewerkt. Aan de rechterkant zit onder het scherm een uitstulping met daarop een bescheiden Samsung-logo in een donkere en niet al te opvallende kleur. De tv is strak tegen een wand te monteren doordat de optionele muurbeugel gedeeltelijk in een uitsparing aan de achterkant valt. Bij het ophangen zijn de poten achterop te bewaren in speciaal daarvoor aangebrachte uitsparingen, zodat je ze niet hoeft te zoeken als je het scherm weer van de muur haalt.

Samsung Q900R
Samsung Q900RSamsung Q900R

De twee losse voeten zijn vervaardigd van metaal en afgewerkt met een zwarte matglans. Ze zijn op twee plaatsen aan de behuizing te schroeven: helemaal aan de zijkanten en meer naar het midden op ongeveer een derde van de breedte. Hierdoor is deze nogal grote tv, met een breedte van 167cm, op een tv-meubel van minimaal 65cm te gebruiken. In de pootjes zit een sleuf waarin de enkele kabel die naar de tv loopt, uit het zicht kan worden weggewerkt.

Samsung Q900R
Samsung Q900RSamsung Q900RSamsung Q900R

Deze kabel, die door Samsung One Invisible Connection wordt genoemd, is vernuftig ontworpen. Hij is slechts 4mm dik en levert zowel de voeding als het beeldsignaal voor de tv. De kabel kon zo dun zijn doordat voor het beeldsignaal gebruik is gemaakt van glasvezel. Om ervoor te zorgen dat er geen dikke koperaders voor de voeding nodig zijn, loopt er een gelijkspanning van maar liefst 350V door de kabel. De standaard meegeleverde kabel is vijf meter lang, maar tegen een meerprijs is ook een vijftien meter lang exemplaar te verkrijgen.

De dunne, enkele kabel loopt naar een los, uit het zicht te plaatsen kastje waarin alle aanstuurelektronica en de aansluitingen zitten. Omdat de One Connect Box ook de voeding voor de tv herbergt, is hij wat groot uitgevallen. Hij meet 39x18x8cm en is afwerkt met zwart glimmend plastic. Aan de bovenkant heeft het kastje een geborsteldmetaallook. Het is passief gekoeld, waardoor het geen geluid maakt, en wordt tijdens gebruik redelijk warm, zodat je er bij de plaatsing op moet letten dat de warmte weg kan.

Aansluitingen

Het kastje heeft aan de rechterzijde drie usb 2.0-aansluitingen, waarvan de middelste 1A kan leveren, zodat je er een externe harde schijf op kunt aansluiten waarmee televisieprogramma's kunnen worden opgenomen. Aan de achterkant zit linksbovenaan een aansluiting voor het netsnoer. Het meegeleverde snoer is voorzien van handige haakse stekkers en heeft een lengte van anderhalve meter. Dat is flink aan de korte kant, maar doordat het afneembaar is, kun je het eenvoudig vervangen door een langer exemplaar.

One ConnectOne ConnectOne Connect

Aan de achterkant zitten van links naar rechts de volgende aansluitingen: een 3,5mm- seriële poort voor servicedoeleinden, twee f-connectors voor satelliet, een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne, een CI+-stot, een toslink- optische audio-uitgang, een netwerkaansluiting, vier hdmi-poorten, waarvan de laatste is voorzien van een audio return channel, en de One Connect-aansluiting, die met de speciale kabel met de tv moet worden verbonden.

Geen hdmi 2.1

Helaas ondersteunt de Q900R nog geen hdmi 2.1, maar blijven alle vier de poorten steken op versie 2.0a. Het is dus niet mogelijk om 8k-beelden via hdmi naar de tv te krijgen. Nu zijn er op dit moment nog helemaal geen beeldbronnen die 8k-beelden via hdmi 2.1 kunnen uitsturen, maar het is natuurlijk een kwestie van tijd totdat die er wel zijn. Samsung heeft laten weten dat er een update zal komen waarmee Q900R-bezitters wel zullen kunnen beschikken over hdmi 2.1. Het bedrijf streeft ernaar om deze aan het einde van het tweede kwartaal mogelijk te maken. Op verzoek van de consument zal de update gratis worden uitgevoerd. Waarschijnlijk zal het One Connect-kastje dan worden vervangen.

Tizen en de 8k-mediaspeler

Samsung maakt gebruik van het eigen Tizen als besturingssysteem voor zijn televisies. De Q900R is uitgerust met versie 4. Deze draait soepel op een niet nader gespecificeerde soc. De software draait onder meer zo soepel doordat de interface niet op de volledige 8k-resolutie wordt gerenderd, maar in 1080p. Dat is bij de 4k-modellen ook het geval, maar door de hogere eigen resolutie van de Q900R valt nu extra op dat de resolutie van de interface tekortschiet. Wel moet gezegd worden dat het door Samsung gebruikte algoritme voor het opschalen goed overweg kan met tekst, waardoor de interface er niet overdreven 'blokkerig' uitziet.

Tizen

Tizen laat je snel tussen verschillende apps schakelen. Daarbij wordt de status van apps in het geheugen onthouden. Een YouTube-filmpje bijvoorbeeld, dat je onderbreekt door naar livetelevisie te schakelen, speelt precies verder vanaf de plek waar je gebleven was als je terugschakelt. Het app-aanbod is niet bijzonder groot, zeker niet als je het vergelijkt met het aanbod voor Android TV, maar de meeste belangrijke video-apps zijn op Tizen beschikbaar. Bij het raadplegen van de elektronische programmagids blijft het huidige programma in de linkerbovenhoek zichtbaar, zodat je niets hoeft te missen.

EPG

De 8k-mediaspeler

Doordat de Q900R niet van hdmi 2.1 is voorzien, is de ingebouwde mediaspeler de enige manier om 8k-content af te spelen. De meeste videodiensten hebben namelijk geen 8k-materiaal en het kleine aantal 8k-filmpjes dat op YouTube te vinden is, wordt op de Q900R in 4k-weergegeven, omdat de YouTube-app geen 8k aankan. Ook is het vervelend dat de mediaspeler geen dts-geluid weergeeft, waardoor van sommige films alleen het beeld wordt weergegeven.

We kregen van Samsung wat 8k-beelden meegeleverd op een usb-stick. Deze zien er schitterend uit, maar helaas was de 8k-koek, die zeker naar meer smaakt, al na drie minuten op. Het enige wat daarna in 8k te bekijken viel, was fotomateriaal. Bij het bekijken van 8k-foto's werd overigens nog eens duidelijk dat je dicht bij de tv moet zitten om alle details te kunnen zien; Als we op twee meter afstand van het grote scherm keken, was het verschil tussen 8k-foto's en dezelfde foto's die we met Photoshop naar 4k-hadden geschaald, nog maar net te zien.

Ook moesten we goed zoeken naar 8k-foto's die scherp genoeg waren om meerwaarde te bieden boven 4k. Doordat camera's bijna allemaal gebruikmaken van sensoren met een bayerpatroon, zijn de beelden minder scherp dan je op basis van de resolutie zou verwachten. Ook zijn veel lenzen, zeker aan de randen, niet scherp genoeg om de 8k-resolutie volledig te benutten. Kortom, alleen als je een heel dure camera hebt, over heel dure lenzen beschikt en van dichtbij kijkt, heb je iets aan de hoge resolutie van de Q900R.

Ambient Mode

Grote televisies als de 75 inch grote Q900R leveren een schitterend beeld als ze aanstaan, maar als je ze niet gebruikt, vormen ze een nogal groot en opvallend zwart vlak in je woonkamer. Om de grote tv wat meer op te laten gaan in de omgeving, heeft Samsung Ambient Mode bedacht. Hierbij laat de tv beelden zien als hij in stand-by staat. Helderheid en kleur van het scherm kunnen zich hierbij automatisch aanpassen aan het omgevingslicht om het scherm minder opvallend te maken.

Ambient Mode

Je kunt in deze stand kiezen voor een soort screensavers met verschillende ontwerpen. Zo kun je kiezen voor zaken als Zand, Bergen, Water enzovoort. Ook kun je informatie laten tonen zoals de tijd, het weerbericht en nieuwsberichten, en kun je de tv omtoveren in een enorme fotolijst. Via de SmartThings-app kun je je eigen foto's toevoegen. Daarnaast kun je met deze app foto's maken van de muur achter je tv, zodat het patroon ervan ook op de tv te zien is. Om stroom te besparen schakelt de tv zichzelf helemaal uit als er niemand in de kamer aanwezig is.

Afstandsbediening

Je krijgt bij de Q900R een mooi afgewerkte afstandsbediening die is voorzien van een metalen behuizing. Hij is 160mm lang, 35mm breed en 13mm dik, en weegt 91gram inclusief twee AAA-batterijen. De hoeken zijn afgerond, waardoor hij lekker in de hand ligt. De compacte afmetingen in combinatie met het relatief hoge gewicht wekken een groot kwaliteitsgevoel op. De remote is niet voorzien van gesponsorde knoppen. Hiermee is het een van de laatste, want vanaf 2019 worden de Samsung-afstandsbedieningen voorzien van een Netflix-knop.

AfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening

Het lage aantal knoppen op de remote levert een strak uiterlijk op, maar wij vinden dat het gebruiksgemak eronder lijdt. Zo heeft de volumeknop drie functies; omhoog bewegen is harder, omlaag zachter en indrukken is mute. De zapknop indrukken brengt je naar de epg. Dat werkt prima als je het weet, maar erg intuïtief is het niet.

Het ontbreken van cijfertoetsen vinden we een groter ongemak; een kanaalnummer intoetsen vergt hierdoor veel navigatie door de interface. Tizen compenseert hier enigszins voor door de meestgebruikte kanalen te tonen. Ook vinden we het onhandig dat er geen knop is waarmee een externe ingang kan worden gekozen. Er is een microfoon die gebruikt kan worden voor spraakopdrachten, maar dat kan helaas niet in het Nederlands. Het is handig voor zoeken op YouTube, maar voor de bediening van de tv heb je er niet veel aan. Je kunt er bijvoorbeeld geen kanaalnummers mee selecteren.

Inputlag en chroma subsampling

SpelmodusAls je graag games speelt op je tv, heb je baat bij een zo laag mogelijke inputlag. Samsung heeft in de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het verbeteren van de inputlag en bij de Q900R meten we, bij het weergeven van 1080p-beelden, een inputlag van slechts 17ms in de gamemodus. Het is nu ook mogelijk om beeldinterpolatie los te laten op de spelbeelden, maar dat raden we je ten sterkste af; je verdubbelt er namelijk de inputlag mee. Let dus op dat je in het menu niet alleen de spelmodus inschakelt, maar ook Motion plus uitschakelt.

Bij het weergeven van 4k-beelden is de inputlag net zo laag als bij het tonen van hd-beelden. Ook hdr-beelden worden even snel weergegeven. Hoewel de Q900R niet is voorzien van hdmi 2.1, heeft Samsung al ondersteuning voor FreeSync ingebouwd. Hiermee kan de framerate waarmee de beelden worden weergegeven, worden aangepast aan het tempo waarin ze worden gegenereerd. Hierdoor worden beelden, als de framerate terugloopt, alsnog vloeiend weergegeven. Bovendien levert FreeSync een nog lagere inputlag op. Dit hebben we niet kunnen controleren, omdat onze lagtesters geen Freesync ondersteunen.

Chroma subsampling

Het menselijk oog is veel beter in het waarnemen van kleine helderheidsverschillen dan van kleurdetail. Deze eigenschap wordt al sinds de begintijd van kleurentelevisie gebruikt om bandbreedte te besparen. Ook nu nog maken alle codecs die worden gebruikt voor videodistributie, gebruik van chroma subsampling, waarbij voor de kleurinformatie een lagere resolutie wordt gebruikt dan voor de helderheid. Ook uhd-tv's maken vrijwel allemaal gebruik van chroma subsampling om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van 2160p60-beelden.

Bij het kijken naar video heb je daar geen last van, maar als je de tv inzet als monitor bij een pc of als je in het bezit bent van een gameconsole die 2160p60-beelden genereert, krijg je kleurartefacten te zien in het beeld. Bijvoorbeeld bij kleine, zwarte letters op een witte ondergrond zie je dan valse kleuren bij pixels die kleurloos horen te zijn. Bij de Q900R kun je de volledige kleurresolutie behouden door in het menu te navigeren naar Instellingen > Algemeen > Beheer externe apparaten. Je kunt daar voor elke afzonderlijke hdmi-ingang HDMI UHD Color aanzetten, waarna 2160p60-beelden in hun volle glorie worden vertoond.

Energiegebruik en geluid

De Samsung Q900R heeft energielabel B meegekregen en behoort daarmee, net als de meeste oledtoestellen, tot de wat minder zuinige televisies van dit moment. Daar komt bij dat de oppervlakte die moet worden verlicht, behoorlijk groot is. De grootste verbruiker bij een lcd-tv is de backlight en als we deze afstellen op 120cd/m², verbruikt de 75"-grote Q900R zo'n 177W. Deze helderheid is alleen te gebruiken in een kamer met gematigd licht.

VerbruikAls we de backlight afstellen op 250cd/m², loopt het energiegebruik op tot zo'n 233W. In de standaardstand, zo uit de doos, verbruikt de Q900R zelfs 357W. In de Film-preset, waarbij de tv de hoogste beeldkwaliteit biedt, maten we zo'n 196W. Om te voorkomen dat de tv onnodig veel energie gebruikt, is de Q900R uitgerust met een omgevingslichtsensor. Hiermee wordt de helderheid desgewenst automatisch aangepast aan de hoeveelheid omgevingslicht.

Geluid

Volgens Samsung is de Q900R voorzien van een 4.2-kanaalsaudiosysteem met een totaal vermogen van maar liefst 60W rms. We konden zelf slechts twee tweewegluidsprekers ontdekken, die het geluid naar beneden uitstralen, waarmee het dus eigenlijk een 2.0-audiosysteem is. Het klinkt erg goed, hoewel stemmen net wat minder duidelijk te verstaan zijn dan bij televisies met naar voren gerichte luidsprekers.

LuidsprekersLuidsprekers

Het volume kan zeker hard genoeg voor de gemiddelde huiskamer, maar het maximale vermogen van 60W rms doet een flink hoger volume verwachten. Het opgegeven vermogen, zonder dat daarbij de vervorming is gespecificeerd, zegt overigens niet zoveel. De bassen vallen niet tegen en zijn duidelijk beter hoorbaar dan bij de gemiddelde televisie, maar de laagweergave loopt niet diep door. Hierdoor krijgen we nauwelijks meer of minder bassen te horen als we de laagste band, 100Hz, van de zevenbandsequalizer bijstellen.

Er zijn drie presets voor het geluid. In de stand Standaard klinkt de tv het best. De preset Geoptimaliseerd levert een ruimtelijk effect op, dat door middel van fasetrucs wordt opgewekt. Dit klinkt niet bij elk bronmateriaal even goed, doordat sommige achtergrondgeluiden er in een stereomix mee naar voren worden gehaald. Door Versterken in te schakelen maak je stemmen duidelijker verstaanbaar, doordat de middentonen worden versterkt. Helaas worden in deze stand de hoge tonen ook flink versterkt, waardoor het geluid meestal te schel overkomt.

Beeldverwerking

Alle dure televisies zijn uitgerust met functies die bedoeld zijn om het beeld te verbeteren. Hiermee proberen fabrikanten hun televisies er beter uit te laten zien dan die van de concurrentie bij een directe vergelijking op de winkelvloer. Veel mensen zullen namelijk kiezen voor de tv met het scherpste beeld, de felste kleuren en de hoogste helderheid. Als je gewoon thuis kijkt, zonder de felle winkellampen, doe je er goed aan om de beeldverbeteraars uit te schakelen, want de meeste hebben een duidelijk averechts effect op de beeldkwaliteit. Alleen bij het kijken naar erg slecht beeldmateriaal, dat bijvoorbeeld veel ruis bevat, kunnen de beeldverbeteraars van pas komen. De ruisonderdrukker van Samsung heet Clean Digital View en werkt redelijk bij het bestrijden van ruis. Geen enkel algoritme kan perfect onderscheid maken tussen ruis en kleine details, en dus gaat er altijd wat scherpte in beeld verloren. Voor het scherpste beeld zet je Clean Digital View dus uit.

ContrastverbeteringDe functie Contrastverbetering doet exact wat je zou verwachten en levert duidelijk meer contrast in beeld op. Het hogere contrast wordt gerealiseerd door de lichte delen van het beeld helderder te maken en de schaduwpartijen donkerder. Ook bij dit algoritme geldt dat je het beter alleen kunt inzetten als je naar slecht beeldmateriaal kijkt met een laag contrast. Als je het namelijk toepast op beelden van goede kwaliteit, gaan er details verloren in de hooglichten en donkere delen van het beeld.

De overtreffende trap van Contrastverbetering is de HDR+-modus, die ingezet kan worden om sdr-beelden op te schalen naar hdr. De subtiliteit ontbreekt bij deze functie een beetje en als je deze inschakelt, gaat het beeld echt 'knallen'. Deze modus lijkt vooral gemaakt om zoveel mogelijk indruk te maken in de winkel, maar voor het serieuzere kijkwerk vinden wij hem niet geschikt. De meeste 'hdr-upscalers' weten een redelijk overtuigend resultaat te boeken, maar die van Samsung doet z'n werk naar onze smaak iets te enthousiast.

Lokaal dimmenWat ons betreft de enige echt nuttige optie om het beeld te verbeteren is Lokaal Dimmen. Bij de meeste lcd-televisies werkt local dimming niet erg effectief, doordat er te weinig en te grote dimbare zones zijn, maar de fald-backlicht van de Q900R werkt goed dankzij z'n 480 zones. Hiermee wordt het eigen contrast van het va-paneel effectief verhoogd, met zeer positieve gevolgen voor de beeldkwaliteit. Zeker bij het kijken naar hdr-materiaal bewijst deze techniek zijn dienst; de heldere delen van het scherm springen er echt uit, terwijl de donkere partijen ook echt donker worden weergegeven. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om het systeem volledig uit te schakelen. We vinden het raar dat Samsung je niet zelf de keuze laat maken om local dimming in of uit te schakelen, want het systeem geeft kleine, lichte objecten op een donkere achtergrond veel te donker weer. Een sterrenhemel bijvoorbeeld is hierdoor slecht zichtbaar.

Door middel van beeldinterpolatie kun je beweging er scherper en soepeler uit laten zien door tussenliggende beelden te berekenen en zo de framerate te verhogen. Samsungs Auto Motion Plus levert inderdaad mooie, vloeiende beelden op, maar helaas is geen enkel algoritme in staat om perfecte tussenliggende beelden te berekenen. Vooral bij wat complexere scènes, waarbij objecten voor een bewegende achtergrond langs bewegen, zijn hierdoor fouten in beeld te zien.

De instelling LED Clear Motion kan wel van pas komen om snel bewegende beelden, zoals bij sport of actiegames, er scherper uit te laten zien. Als je het inschakelt, gaat de backlight knipperen om de bewegingsonscherpte die op je netvlies ontstaat als je ogen over het scherm bewegen, te verminderen. Het nadeel van black frame insertion is dat de helderheid erdoor afneemt en dat je het beeld duidelijk ziet knipperen. De afname van helderheid is, zeker bij de Q900R, nog te overzien, maar het geknipper is voor verreweg de meesten reden om deze functie niet te gebruiken.

Beeldeigenschappen

Een bekend nadeel van lcd-panelen, en van va-panelen in het bijzonder, zijn de beperkte kijkhoeken. Hoewel Samsung hoog opgeeft over de kijkhoeken van de Qled-modelen, kun je op onderstaande foto's zien dat het beeld recht van voren duidelijk mooier is.

KijkhoekenKijkhoeken

De linkerfoto is recht van voren genomen en de rechter is gemaakt met een identieke belichting onder een hoek van 45 graden. Als je schuin voor de Q900R zit, krijg je minder verzadigde kleuren te zien, een lager contrast en ook de helderheid is wat minder. Toch ziet het beeld er, voor een televisie met een va-paneel, nog redelijk goed uit.

Een ander veelvoorkomend euvel bij lcd-tv's is dat het licht van de backlight niet mooi uniform over het scherm wordt verdeeld. Dit hebben we in beeld gebracht door foto's te maken van een wit scherm, waarbij we voor middengrijs hebben belicht, zodat helderheidsverschillen beter opvallen.

Uniformiteit BacklightUniformiteit Backlight

We zien dat Samsung de Q900R van een heel goede backlight heeft voorzien, waarmee het beeld zeer egaal wordt verlicht. In de uiterste hoekjes zien we de helderheid een beetje teruglopen, maar bij normale beelden valt dat nauwelijks op. Een oled presteert op dit vlak nog net iets beter, maar voor een lcd ziet het er goed uit. Wel valt onder een hoek op dat het beeld donkerder is.

Het mag bekend zijn dat de zwartweergave van een lcd een zwak punt is en dat local dimming is uitgevonden om dit probleem aan te pakken. Bij een volledig zwart scherm schakelt de tv de backlight helemaal uit, waardoor het perfect wordt weergegeven. Is het beeld echter niet geheel zwart, dan moet de aansturing van de local dimming keuzes maken en die pakken niet altijd even goed uit.

ZwartweergaveZwartweergave

Op ons zwarte testbeeld staat bijvoorbeeld een kleine witte tekst die door de local dimming veel te donker wordt gemaakt. Als je ogen een beetje aan het donker zijn gewend, zie je een kleine halo rond de witte tekst, maar met wat omgevingslicht is de halo onzichtbaar. Als je echter onder een hoek kijkt, wordt de halo een stuk beter zichtbaar. Al met al doet de local dimming zijn werk goed, maar zijn er ook beperkingen.

Metingen

Een hoge resolutie is slechts een van de vele eigenschappen die bijdragen aan een goede beeldkwaliteit. Van al deze eigenschappen is de contrastverhouding misschien wel de belangrijkste. Deze meten we volgens de ansi-methode, waarbij het gemiddelde van acht witte in verhouding tot het gemiddelde van acht zwarte vlakken de uiteindelijke contrastratio bepaalt. Ansi-contrastDe Q900R heeft een full array local dimming backlight met 30 horizontale en 16 verticale zones. Met deze in totaal dus 480 verschillende zones bereikt de Q900R een ansi-contrast van 14.899:1, een zeer goed resultaat voor een lcd-tv en ongeveer een verdriedubbeling van het contrast ten opzichte van een va-paneel zonder fald.

We hebben de prestaties van de Q900R gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in CalMAN 5 hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer. Van alle beeldpresets levert de beeldmodus Film de nauwkeurigste weergave op.

Grijstinten

We zien dat Samsung de tv redelijk goed heeft afgesteld in de fabriek. De gemiddelde ΔΕ2000 komt uit op 2,7. Dat is een prima resultaat, want afwijkingen worden pas met het blote oog zichtbaar bij 3. We zien echter dat het gammaverloop niet helemaal netjes is. Dit komt grotendeels doordat we bij onze metingen uitgaan van een gamma van 2,2. Dit ziet er in onze ogen namelijk het beste uit in de gemiddelde huiskamer, waar over het algemeen redelijk wat omgevingslicht aanwezig is. Samsung gaat echter uit van bt1886 en heeft de mogelijkheid om voor gamma 2,2 te kiezen uit het menu weggelaten. We zouden natuurlijk voor bt1886 kunnen kiezen bij het meten, maar we willen alle televisies graag op dezelfde wijze meten, zodat de resultaten te vergelijken zijn.

Kleuren

Bij de meting van de primaire en secundaire kleuren zien we geen grote uitschieters. De grootste afwijking heeft een ΔΕ2000 van twee: een zeer net resultaat, precies wat je mag verwachten van een tv in deze prijsklasse.

Hdr

De Q900R ondersteunt de weergave van hdr in de formaten hdr10 en hybrid log-gamma: de twee belangrijkste hdr-formaten van dit moment, die door zo'n beetje alle hdr-tv's worden ondersteund. Dolby Vision wordt niet ondersteund, omdat daarvoor per verkochte tv licentiekosten moeten worden betaald aan Dolby Labs. Films en series in dit formaat zijn beschikbaar op sommige uhd-blu-rays en via Netflix, maar als de tv geen ondersteuning voor dit formaat biedt, wordt automatisch teruggevallen op hdr10. Als tegenhanger voor Dolby Vision bieden Samsung en Panasonic het concurrerende hdr10+-formaat, dat net als Dolby Vision dynamische metadata ondersteunt en inmiddels door Amazon Prime Video wordt ondersteund.

Doordat de Q900R van een fald-backlight is voorzien, ziet de hdr-weergave er prachtig uit. De energie die niet nodig is in de donkere zones, kan worden ingezet om heldere zones extra fel te verlichten. Hierdoor springen highlights er echt uit en dat levert een overtuigend hdr-effect op. Dat betekent wel dat de maximale helderheid niet beschikbaar is bij een volledig wit scherm. Dat is in de praktijk geen probleem, want een paar heldere hooglichten zijn mooi om te zien, maar een super fel wit scherm is, zeker als je in een wat donkerdere kamer zit, erg onprettig om naar te kijken.

Peak luminance
Piekhelderheid in de Standaard-modus

Om halo's zoveel mogelijk te beperken, stuurt Samsung de dimbare zones minder fel aan als er kleinere witte vlakken op een zwarte ondergrond moeten worden weergegeven. In de standaardmodus bedraagt de maximale helderheid meer dan 4500cd/m² bij het weergeven van een wit vlak dat tien procent van het scherm beslaat. De hoge piekhelderheid kan overigens maar kortstondig worden gehaald; de helderheid zakt al na een paar seconden snel in. Waarschijnlijk is dit om oververhitting van de backlightleds te voorkomen.

Peak luminance (film)
Piekhelderheid in de Film-modus

In de Film-stand, waarbij de weergave veel nauwkeuriger is, beperkt Samsung de piekhelderheid tot iets meer dan 2200cd/m². Bovendien wordt deze helderheid al gehaald bij een wit vlak dat twee procent van de totale beeldoppervlakte beslaat. Bij een volledig wit scherm zakt de helderheid in tot iets meer dan 600cd/m²; beduidend meer dan bij een oled-tv. Hierdoor kan de Q900R wat meer omgevingslicht hebben bij het kijken naar hdr-beelden, hoewel je ook hier met weinig licht in de kijkruimte het beste resultaat krijgt.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar in plaats daarvan gebruiken we ΔΕICtCp. Dit is omdat ΔΕ2000 nooit ontworpen was om afwijkingen van, licht uitstralende, beeldschermen uit te drukken en er bij de hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier.

Grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen de televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, die bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven. Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. Bovendien loopt de helderheid bij de Q900R te snel op, waardoor de middelste grafiek flink hoog uitvalt.

In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Door de schaal van de grafiek lijken deze afwijkingen flink, maar het tegendeel is waar. Er is een maar een kleine kleurafwijking, wat resulteert in een gemiddelde ΔΕICtCp van slechts 3,1. Hierbij is de vuistregel, net als bij ΔΕ2000, dat afwijkingen pas boven de 3 met het blote oog zichtbaar worden. Een prima resultaat voor de Q900R dus. Al met al is de kleurweergave dus erg goed, maar de helderheid is, zeker voor een tv in deze prijsklasse, niet erg goed afgesteld.

Conclusie

De Q900R is de eerste 8k-tv van Samsung en dat maakt hem heel bijzonder. De vraag is alleen: wat heb je aan een dure 8k-tv als er nog zo goed als geen 8k-beeldmateriaal beschikbaar is? Wat ons betreft is het antwoord op die vraag: niet zo veel. De paar 8k-filmpjes die op YouTube staan, kun je er alleen in 4k mee bekijken. De demofilmpjes die we er van Samsung op usb-stick bij kregen, zagen er fantastisch uit, maar duurden maar drie minuten.

Samsung beweert dat 4k-beelden er mooier uitzien op deze tv, doordat gebruik is gemaakt van op ai gebaseerde upscaling, maar daar zijn we het niet mee eens. De upscaling werkt prima en 4k-beelden zien er mooi uit, maar niet mooier dan op een 4k-tv met vergelijkbare afmetingen en specificaties. Bij het kijken naar foto's in 8k biedt de Q900R wel meerwaarde, maar alleen als je je op minder dan ongeveer twee meter van het 75"-grote scherm bevindt. Hierbij is het hebben van een camera met 33 megapixel of meer niet voldoende. Ook de gebruikte lenzen en natuurlijk de techniek van de fotograaf moeten aan bepaalde standaarden voldoen om meerwaarde te bieden boven een 4k-tv.

Het ontbreken van hdmi 2.1-aansluitingen maakt het onmogelijk om beelden via een extern apparaat in 8k naar de Q900R te sturen. Er zijn op dit moment nog geen bronnen die 8k via hdmi 2.1 kunnen uitsturen, maar in de toekomst zullen deze er natuurlijk wel komen. Samsung heeft aangegeven dat er eind tweede kwartaal een gratis hardware-update voor deze tv zal worden aangeboden die op verzoek van de consument zal worden uitgevoerd.

Al met al kunnen we deze tv, hoezeer we het innoverende karakter ervan ook kunnen waarderen, niet aanbevelen. De 75"-versie van de Q9F is zo'n 1200 euro goedkoper, heeft bijna precies dezelfde features als de Q900R en biedt ook nog eens een nauwkeurigere kleurweergave. Mocht je toch per se een 8k-tv willen, dan raden we je aan om te wachten totdat de Q950R in de verkoop gaat. Deze tv wordt namelijk direct uitgerust met hdmi 2.1.

Update: Samsung heeft laten weten dat de hdmi 2.1-update gratis zal zijn. Naar aanleiding hiervan hebben we de tekst en het cijfer aangepast.

Reacties (168)

168
165
86
3
0
56
Wijzig sortering
Ook beschikt deze tv niet over hdmi 2.1, waardoor het in de toekomst niet mogelijk is om er 8k-beeld naartoe te sturen
Ehhh, dan is de TV per definitie toch waardeloos? Een 8k TV waar je geen 8k materiaal naartoe kan sturen. Alleen de ingebouwde player kan 8k content spelen (dat wil zeggen via een USB stick). Ook youtube schaalt terug naar 4k? Om dan de 8k resolutie maar te rechtvaardigen kan je naar stilstaand beeld kijken.. ok, Het hele nut van deze TV ontgaat mij volledig. In hoever we 8k gaan zien is kip & ei verhaal, dat snap ik. Maar maak dan een TV met HDMI 2.1? OH die komt er al.. dit voelt nu als een testmodel dat nog niet af was. Leuk...voor 5000 euro?

[Reactie gewijzigd door millman op 23 juli 2024 07:52]

Het is een hele dure lijst voor de kiekjes van je 100 MP Hasselblad camera ;)
Ach.. als je een Hasselblad kan permiteren dan kan zo'n fotolijstje er ook wel vanaf 8)7
Voor je Hasselblad moet je 4 van deze fotolijstjes ophangen. Heb je weer randen om naar te kijken !
:+
Valt best mee hoor.
8K is namelijk maar iets meer als 33 MP
Dit hebben momenteel meer als genoeg spiegelreflex camera's.
Is het wel nog het iets duurdere segment. maar 100 MP Hasselblad is een klein beetje overdreven.

Verder trouwens wel eens dat het een dure lijst is voor wat foto's.
En met 33MP ga je zelfs ook nog voor het maximale effect in resolutie. 4K is 'maar' 8MP, dus je zou zelfs al met een 12MP camera een betere effectieve beeldresolutie kunnen tonen op een 8K scherm dan op een 4K scherm, al het andere verder gelijk en benodigde kijkafstanden fijntjes buiten beschouwing gelaten.
De enige bron van 8K beelden zal het Internet zijn. Samsung stopt de productie van Blue Ray al. Je kabelaar heeft al moeite met 4K, net als de satelliet. IPTV zou het kunnen, maar wil KPN het ook. Nee hoor YouTube en Netflix zijn de enige bronnen van 8K voor de komende 10 jaar
Ik quote maar even uit t artikel:
De meeste videodiensten hebben namelijk geen 8k-materiaal en het kleine aantal 8k-filmpjes dat op YouTube te vinden is, wordt op de Q900R in 4k-weergegeven, omdat de YouTube-app geen 8k aankan.
Dus neen, ook van YouTube hoef je voorlopig niets te verwachten op deze tv. Ik had juist graag gezien dat ik een high-end pc kon aansluiten.. daar zit nu juist t knelpunt.

Daarnaast, op Tizen is het ook nog eens niet meer mogelijk om android apps de draaien, hierdoor ben je geheel van de nukken van de fabrikant. We weten allemaal dat het meerjaren ondersteunen van een stuk hardware doorgaans een probleem blijkt.
omdat de YouTube-app geen 8k aankan.
volgens mij las je over dat stukje heen :+
wauw das echt suf. Zou relatief eenvoudige fix moeten zijn lijkt me voor Youtube :)
Anoniem: 1149211 @Raindeer5 maart 2019 11:00
De enige bron van 8K beelden zal het Internet zijn. Samsung stopt de productie van Blue Ray al. Je kabelaar heeft al moeite met 4K, net als de satelliet. IPTV zou het kunnen, maar wil KPN het ook. Nee hoor YouTube en Netflix zijn de enige bronnen van 8K voor de komende 10 jaar
Zelfs al is de enige bron het internet, dan neemt dat niet weg dat je een extern apparaat wilt kunnen gebruiken. Bij voorkeur natuurlijk Kodi of een andere mediaspeler, maar zelfs al is het maar je laptop of een nieuw model PlayStation of Xbox met 8k output. Ik vind het eigenlijk bedrog van consumenten om dit als 8k TV te verkopen, terwijl mensen in de toekomst niet eens hun 8k PlayStation kunnen gebruiken. En daarnaast de hele QLED marketing onzin om mensen te verwarren die eigenlijk een OLED willen.
Samsung stopt met de productie van UHD spelers, niet met de productie van Blu-Ray spelers. UHD is een variant van Blu-Ray's met een hogere dynamiek en resolutie.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 23 juli 2024 07:52]

Hoop dat niet alle fabrikanten gaan stoppen, net nog een paar UHD Bluray schijven gekocht. Zelf een LG speler gelukkig, lijkt me ergens een risico dat je met een Samsung speler dan ook zonder firmware updates komt te zitten. Moet zeggen dat het soms onvergelijkbaar beeld geeft, je merkt het lang niet bij alle films, maar met goed HDR materiaal krijg je toch wel een beetje een wauw effect :Y)
Is zeker afhankelijk van de speler, film/media, TV en de afstand die je er vandaan zit. Je hebt meer effect van HDR/Dolby Vision en de betere dynamiek in kleur en contrast. Ik gebruik de XBOX One S en die speelt ze prima af. Er blijven voorlopig nog genoeg spelers. En iTunes werkt op zich prima en zeker met Atmos ondersteuning.
Youtube en Netflix. Met die compressie kan je beter 4K UH-BD kijken, wat met 8K upscaling er beter uitziet dan YT en Netflix.
Dat ligt eraan volgens mij, want wat mij niet geheel duidelijk wordt, maar waar ik wel een vermoeden over heb is of het 'smart-gedeelte' e.d. gebeurd in het scherm of in dat losse aansluitkastje. In het geval van het laatste, is dat dan niet waar 'wij' met z'n allen om vragen? Een 'domme' tv met een los kastje die te upgraden is? Want Samsung geeft zelf schijnbaar ook al aan met een hardware upgrade te komen.

In dat geval zou het kunnen zijn dat de 8K TV nu misschien nog niet volledig gebruikt zou kunnen worden, het aanbod is er ook niet naar, maar dat ze hiermee de kosten iets kunnen drukken, om vervolgens over een paar jaar een hardware upgrade van een paar honderd aan te bieden waarbij je 8K Smart-TV sneller en beter wordt met een HDMI 2.1 aansluiting, etc. Dan heb je ineens een tv die twee keer of meer zo lang mee gaat qua features die iets duurder is dan de originele aanschafwaarde, maar daarmee goedkoper dan over 10 jaar een nieuwe tv te kopen om van 4K naar 8K te gaan.

Jammer dat hier niet iets verder op ingegaan wordt, want ik hoor het altijd om me heen dat dat de wens is (vanwege de slechte hardware in TV's en slecht update-beleid) en nu lijken ze hier op in te springen en krijgen ze een 6,5.

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 23 juli 2024 07:52]

Men wil zeker een "domme" tv met los kastje. Maar dan moet dat kastje wel eigen keuze zijn (tv box, media speler. apple tv). Men wil namelijk wel gewoon de aansluitingen op de TV behouden. Nu zit men alsnog vast aan de grollen van de fabrikant. Men wil gewoon een monitor.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 23 juli 2024 07:52]

Ik denk dat je tweakers bedoelt ipv men. Want 'men' wilt zeker wel alles native op de TV hebben met een dedicated Netflix-knop.
Ja, dat is wel een beetje inherent aan dit soort ik-wil-de-eerste-zijn. Die mist vanalles en vaak vooral een usecase. Wat moet je nu met 8K honestly? En tegen die tijd dat het mainstream gaat worden zijn er al zes nieuwe modellen uit die wel een hdmi 2.1 specificatie hebben.
Ze hebben ook een 8k tv aangekondigd die met HDMI 2.1 geleverd gaat worden, en die ook het komende kwartaal gaat komen. Dan is deze tv per direct 'obsolete'.. 3 maanden later 8)7
Dit model krijgt gewoon een nieuwe Connect Box met HDMI 2.1 (gratis), dus dat 'probleem' is slechts van tijdelijke aard.
Dit is de ‘HD ready’ TV van 2019. Tegen de tijd dat 8k echt beschikbaar komt zijn TVs in alle opzichten beter en goedkoper dan dit model.
Eigenlijk precies het omgekeerde: Een HD-ready TV kon alle HD-signalen verwerken, maar had (doorgaans) een 720p-paneel. Deze heeft wel een 8K-paneel, maar kan geen 8K-signalen verwerken.
Dit is eigenlijk onjuist, het is wel mogelijk om 8K naar deze tv te sturen, alleen niet via een HDMI kabel (en ja dat is natuurlijk niet optimaal). 8K content verwachten we toch vooral van Youtube, Neftlix etc. Dat de Youtube-app dit nu nog niet aan kan, betekent niet dat dat zo blijft. En als je een USB stick kan aansluiten, dan toch ook een externe harde schijf of niet?
Misschien zou je eerst de volledige review kunnen lezen voordat je een dergelijke reactie plaatst. Samsung komt namelijk met een gratis upgrade om HDMI 2.1 naar de Q900R te brengen.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 23 juli 2024 07:52]

Uhu.. iets wat vandaag uit de doeken is gedaan, en verder blijft staan dat min of meer dezelfde tv maar dan met 2.1 nog deze maand in de schappen moet staan. Blijft een rare planning.. maaruh, ik zie je wel heel actief op negatieve Samsung berichten reageren, werk je er of gewoon fan?
Ach, iemand is het niet met je eens en dan werk ik er of ben ik fan? Volwassen.

Bovendien kost die 'min of meer dezelfde tv' 1500 euro meer dan dit model.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 23 juli 2024 07:52]

Sorry, was ook wat provocerend ;)
Totaal offtopic, maar je gebruikt een gezegde helemaal verkeerd.

"In hoever we 8k gaan zien is appel & ei verhaal, dat snap ik."

Appel en ei gebruik je wanneer je iets voor weinig/ niets kan krijgen.

Kip of ei gebruik je wanneer je afvraagt wat als eerste is gekomen (in dit geval wat deze techniek zal opstarten).
Lol, ik moet duidelijk mn bed in :D
ik wacht gewoon op 32K
Tja, doelgroep van deze TV is dan ook eerder de early adopter dan de mainstream consumer.
Ik vraag me af of de early adoptor deze invalide tv wilt?
Tja, de gemiddelde Tweaker wellicht niet, maar gelukkig zijn er meer groepen consumenten dan dat.
En dan nog valt het te betwijfelen. Er zijn dingen die leuk zijn te verzamelen maar er loopt een grens aangezien deze weinig nut heeft. Hij showt wel heel leuk 8k maar dat is dus beperkt door de HDMI 2.0a aansluiting. Ik zou dan eerder voor de LG z9 gaan die daadwerkelijk Oled gebruiken en wel HDMI 2.1 heeft. Komt dan veel aantrekkelijker over naar mijn mening
De specs van deze tv (nits en aantal dimbare zones) had Samsung moeten stoppen in het 4K topmodel, jammer dat deze 8K (super onzinnig natuurlijk) hierop een streepje voor heeft.
Dat niet alleen er zijn nog geen uitzendingen in 8 k zover ik weet. Tevens weet ik ook nog niet of er een daadwerkelijke 8 k speler op de markt is wat deze hogere resolutie ondersteund. Wel weet ik dat full hd films op cd zijn bluray en uhd schijfjes zijn ook al geruime tijd voorradig en op de markt.8K schijfjes weet ik niet of die al in productie zijn.of uberhaubt verkrijgbaar in de platen zaak of mediamarkt.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 juli 2024 07:52]

Volgens mij niet. Is namelijk naar wat ik weet nog niet gelukt met de bestandsgrootte. Daarbij heeft het ook weinig nut om dat grote films vaak niet eens echt volledig 4k zijn maar 2k upscaled omdat het anders te lang duurt met renderen. Ook dacht ik dat de blu Ray schijven nog te weinig konden opslaan om echt 8k te hebben. Van wat ik weet dus ook nog geen echte speler
Mijn gevoel ook, een 8K TV met een 4K HDMI aansluiting.... wtf!
Ik denk dat ze m 4K op de limiet zitten wat nog zichtbaar is op verschil met een 8K.
Zeker voor de normale huiskamer TV.
Hiervoor is een simpele berekening afdoende. Zit afstand bepaald net zoals de scherm grootte wat je kunt zien. Een collegan van mij heeft het in een leuk excel sheetje gestopt. Helaas werkt hij alleen met Microsoft Excel... http://rsw.home.xs4all.nl/binaries/PixelBunk.xlsx

Als je normaal goede ogen hebt, moet je bij een 70" TV met 8k op 75 centimeter zitten om het verschil nog te kunnen zien. Met andere woorden, 8k is een nutteloos geheel.

4k is in de meeste gevallen al veel meer dan je ogen kunnen onderscheiden. (dan moet je op 130cm zitten bij een 70" scherm).

Speel maar eens met de waarden, het is schokkend hoe we als consument ons laten verleiden door nummertjes die niet of nauwelijks iets doen.

Ik heb dit ook als eens bij de redactie aangegeven, ik zou het niet meer dan normaal vinden als men in reviews hier op wijst.

[Reactie gewijzigd door belal op 23 juli 2024 07:52]

Ik zie heel vaak getallen en grafieken langskomen over schermmaten en afstanden. Graag neem ik zelf de proef op de som en mijn bevindingen staan in het artikel. De maximale afstand waarop wij (brildragers & niet-brildragers) verschil konden zien bij stilstaande beelden was ongeveer twee meter. Dat verschil was dan ook nog eens zo klein dat het nauwelijks de moeite waard was. Desondanks konden we verschil zien op een wat grotere afstand dan de meeste grafieken over dit onderwerp ons vertellen.

Moraal van dit verhaal: ga zelf kijken of je verschil kan zien en of je het de moeite waard vindt.
Wij vonden in dit geval de meerwaarde boven een 4ktv met dezelfde afmetingen op een normale kijkafstand nihil.
De TV in de praktijk testen lijkt me dan ook persoonlijk de meest betrouwbare meting. Aangezien veel aanzichten subjectief zijn. Heb het schema van @belal bekeken en meerdere berekeningen gedaan en kom zelf tot de conclusie (N=1) dat dit kant noch wal raakt in de praktijk. Als ik thuis - op een afstand van 3.71 meter - 1080p en 2160p materiaal met elkaar vergelijk op een 65" 4K TV dan is dit toch echt zichtbaar. Niet zozeer een wereld van verschil, maar zeker wel zichtbaar. Kortom; als je het verschil niet zou kunnen onderscheiden dan lijkt me dat er iets mis is met je ogen. Schema of niet. Ben zelf brildragend (-1.5 afwijking - beide ogen). Als ik mijn bril afdoe zie ik uiteraard geen verschil tussen 1080p en 2160p.

[Reactie gewijzigd door HS2005 op 23 juli 2024 07:52]

Ik blijf er twijfels bij hebben. Volgens mij zit het verschil dat we dan subjectief zien vaak in het simpele feit dat we onze 5 jaar (ik zeg maar wat) TV zitten vergelijken met een splinternieuw model, waarbij veel meer dan enkel de resolutie is verbeterd. Uiteraard, of gelukkig maar zou ik zeggen, ziet die er dan een stuk beter uit. Maar of dat dan zozeer aan die 4K ligt? Ook bij nieuwe modellen (Full HD vs UHD) spreek je vaak over een andere prijsklasse en gaat de vergelijking mijn inziens niet helemaal op. Ik blijf hier dus sceptisch over en kan me persoonlijk dus wel vinden in belal's stelling.
Wat je dan wel in de gaten moet houden is of er Confirmation Bias op treed. De enige manier om dat te voorkomen is een objectieve test te maken.
Dat heb ik gedaan door verschillende mensen te laten kijken en ze niet te vertellen welk van de twee foto's in 8k was. Ze moesten dus zelf kiezen welke foto ze mooier/scherper vonden. Dit heb ik op diverse afstanden gedaan en stevast was het verschil op ongeveer twee meter afstand nog net waarneembaar.
Cool, dat is goed werk :) Is altijd lastig om confirmation bias tegen te gaan.
Houdt er rekening mee dan de 20/20 visie de mediaan is. Circa 1 op 3 heeft een 20/15 visus en ongeveer 1% een 20/10 visus. Gecorrigeerd zijn deze getallen zelfs iets groter. Een klein aandeel ziet nog scherper, maar dit percentage is verwaarloosbaar.

In mijn geval met een 20/10 visus en een schermafstand van circa 2.5 m, zou ik met een 70" scherm een berekende optimale resolutie van 4136 x 2585 willen hebben. Dit overschreidt de 4K grens. 70" is bovendien niet een heel erg doorgankelijk formaat, dus met de 75" zal dit alleen nog maar meer profijt opleveren. Tegen de tijd dat het betaalbaar is en de 8K content er is, zal mijn 20/10 visus er vast wel wat op ingeleverd hebben en is 4K weer afdoende :p.

Bovendien is het ook nog een beetje de vraag met wat voor een toepassing koop je deze TV's. Als wandmeubel in de woonkamer? Of richt je een bioscoopkamer in? Als bioscoopkamer met een goede (20/15) visus heb je met een 70" scherm een optimale zitafstand van 1.84 m. Met een 100" scherm daarentegen, zit je met 4K op 2.64 m. Ga je hier op 1.80 m zitten, dan heb je wel degelijk weer profijt van 8K.

8K is dan ook zeker geen nutteloos geheel. Het is niet voor iedere toepassing zinnig, ja. Maar er is zeker wel een use case voor, ook als consument zijnde. Voor professionele doeleinden is er alleen nog maar meer voor te zeggen. Digitale poster displays op congressen bijv, 55" schermen in verticale opstelling. Waar je op circa 50 cm kijkafstand langs loopt. Daar heb je met een goede visus zelfs baat bij 16K.
Ik heb eerlijk gezegd niet stilgestaan bij een bioscoop kamer. Daar heb je zeker een punt. Ik zou dat eens moeten proberen, 70" en dan op 1.84m gaan zitten. Het komt me vaak zo groot over, hoewel dat voor een bioscoop kamer geen issue is.
@Sim @HS2005 Misschien moeten we hier dan nog eens kijken naar de herkenningscijfers. Misschien zijn mensen zelfs met 20/20 instaat het verschil te zien zonder aan te wijzen wat het verschil is. Ikzelf zie vaak het verschil niet, maar mogelijk kloppen de waarden dan niet helemaal.
Imax is toch ook 1,5x 4k (twee 4k projectors). En dat zijn best grote schermen. 8k zal wel wat detail toevoegen maar een goed verhaal blijft het belangrijkst in een film. Na 2 minuten merk je het verschil niet meer. Eén van mijn favoriete films is Dr Strangelove. Zwart/wit en mono ... Het is allemaal nogal relatief.
Ik heb dit altijd wel een vrij goede grafiek gevonden voor afstand vs resolutie en welk effect je ervan mag verwachten, tot nog toe altijd wel een beetje kunnen valideren met de eigen waarneming:
http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.html

Je hebt daar ook steeds wat grijs gebied rondom het volle effect van de ene resolutie, voordat je echt wat gaat hebben aan de volgende hogere resolutie. Het volle 8K effect lijkt voorbehouden aan een bioscoop kamer, want met eerst nog wat grijs gebied onder de 4K streep zou je al op slechts 3 feet of 1m van een 75" scherm moeten gaan zitten om wat van het 8K effect beginnen te zien. Volledig 8K effect wordt qua kijkhoek dan net zoiets als op de eerste paar rijen in de bioscoop, snel (actie) camera werk soms nog maar nauwelijks te volgen :?
Dat is de grafiek die uit de sheet komt die ik eerder al linkte. Thanks, mooi om het als plaatje te zien.
Dan blijft nogal altijd de issue van het bron matriaal. Ookal zijn er hele goede sensoren van 100 mpx of meer e.d. maar dan moet foto en film lenzen ook heel erg goed zijn om die scherpte vast te kunnen leggen.
Ik denk dat 8K alleen maar zin gaat hebben als het bron matriaal digitale computerbeelden zijn die niet afhankelijk zijn van lensen e.d.
Idd, de tijd is aangekomen dat het kopen van een nieuwe tv geen meerwaarde meer heeft.
Ik denk dat refresh rate de next big marketing battle moet zijn voor televisies. Resoluties 4k VS 8k is niet echt een duw in de rug om een nieuwe tv te kopen voor me.
Tot 75 inch is alles vanaf 1080P zat. Alles boven de 60hz is ook zat... voor een TV. Voor een groot gebogen computer scherm is 4K wat mij betreft het minimum. Heb momenteel een 40-inch 4K desktop scherm. Ideaal om zonder schaling de volle 3840x2160 te gebruiken voor meer ruimte. Zou graag een half om mij heen gebogen 80" 8K scherm hebben. Op een workstation heb je nooit ruimte genoeg.
Tot 75 inch is alles vanaf 1080P zat.
wat tik je hier nu (tot... vanaf?).... 65"/75" in full hd is echt niet "zat". Naarmate de resolutie hoger wordt moet het scherm ook nog eens groter worden bij dezelfde kijkafstand,

waarom zou 4k wel een minimum moeten zijn bij een gebogen scherm.. dat is net als 3d verzonnen om verkoop van tvs een boost te geven en waar de randen vertekend beeld geven. (dat een groot gebogen scherm misschien fijn is staat dan toch weer los van de resolutie?, dat geldt dan trouwens ook voor 3d, als je "erin" zit geeft dat een beter 3d experience dan wanneer je 95% muur om je tv heen ziet)
Je begrijpt het niet. Ik vergelijk twee verschillende usecases. De "TV" en het "computerscherm". Bij een TV zit je meestal op 3m of verder. Bij en computerscherm zit je op 50cm. Als je zo dichtbij zit zijn meer pixels en een gebogen scherm nuttig. Bij een TV niet, tenzij hij enorm groot wordt: lees ruim meer dan 100".
Tot 75 inch is alles vanaf 1080P zat
Op 55" zie je al makkelijk het verschil tussen 4K en 1080P, met name bij tekst & GUI elementen.
Als je heel dicht op het scherm staat zie je alles. Bij een normale afstand voor een TV, 3 meter of meer, zie je bij 55" nul verschil tussen 1080P en 4K. Bij een scherm voor een workstation zit je op 50cm. Als je daar een groot scherm neer zet (40 inch of meer) dan heeft 4K of meer echt nut. Want dan heb je ook echt meer werkruimte.
bij een normale afstand voor een TV, 3 meter of meer, zie je bij 55" nul verschil tussen 1080P en 4K.
Dat zal ik moeten uitproberen, maar bij 60" ~2,5 meter zag ik wel degelijk verschil. Je ziet dat de tekst & GUI elementen gewoon niet scherp zijn en detail missen & je ziet duidelijke kartelrandjes in games op de native 1080p resolutie.
Al een tijd terug gepost op het forum uit een eerste hands-on review van het 82" 2019 model:

"I observed one pattern that showed how the 8K processing anti-aliases diagonal lines during upscaling, resulting in the elimination of jaggies. While it is “just” a test pattern, the difference was incredible. With a 4K TV, the black diagonal line (shown over a white background) had clear jaggies visible from 40 feet away, whereas with the 8K Q900 TV, you had to move forward to within 6 feet of the screen to see jaggies in the same line; I brought a laser measure with me and checked. The moral here is that when applying anti-aliasing, the more pixels you work with, the better (smoother yet sharper) the result."
Sorry, maar daar is meer aan de hand dan alleen van 4k naar 8K te gaan. Hij kon het duidelijk zien bij 40 feet maar moest bij 8K tot 6 feet gaan staan? dus van 12,2 meter naar 1,8 meter. Als jij randen kan zien op 12 meter afstand dan kijk je of door een verrekijker of zit in je in zaal 12 van Kinepolis Utrecht, maar dat kan je echt niet met een 82" TV voor elkaar krijgen zelfs niet in 1080P.
Anoniem: 499527 @Gamebuster5 maart 2019 17:52
Op 1,5 - 2,0 meter wel ja... ;)
Tot 75 inch is alles vanaf 1080P zat. Alles boven de 60hz is ook zat... voor een TV. Voor een groot gebogen computer scherm is 4K wat mij betreft het minimum. Heb momenteel een 40-inch 4K desktop scherm. Ideaal om zonder schaling de volle 3840x2160 te gebruiken voor meer ruimte. Zou graag een half om mij heen gebogen 80" 8K scherm hebben. Op een workstation heb je nooit ruimte genoeg.
Je hebt gelijk, de meeste mensen zitten rond de 3 meter van hun TV af, en dat is bij 55" zo goed als te weinig om het verschil te kunnen zien tussen 1080P en 4K, maar met 65" TV zit je aardig goed als je 2 tot 2,8 meter van je TV af zit.

En nu willen ze 8K TV's uitbrengen, dan moet je echt een enorme grote TV hebben om het verschil goed te kunnen zien tussen 4K en 8K, maar de meeste mensen kijken alleen naar nummertjes, en als ze 8K zien en 4K zien gaan ze voor 8K want die nummer is hoger, en vele denken hoger is beter.

https://www.televisies.nl...e-kijkafstand-voor-uw-tv/

https://www.fwdmagazine.b...nd-voor-ultra-hd-4k/19738

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 07:52]

Zelfs voor een desktop zie ik de meerwaarde niet. Ik heb op mijn vorig werk een scherm gehad met hogere resolutie (niet zeker of het 4k was of iets daaronder), zit op huidig werk terug op 1080p, en ik mis het niet...
Dat ligt er volledig aan hoe groot het scherm is. 4K op kleiner dan 40 inch zie ik de meerwaarde niet van. Ja het is iets scherper, maar als je op een normale werkafstand zit zie je dat niet. Ik heb altijd ruimtegebrek, dus een 40 inch 3840x2160 scherm bied mij dus net zoveel werkruimte als vier 20 inch 1080P schermen.
Een TV is veel meer dan een groep pixels die licht geven. Meer kleuren, meer frames-per-seconde, groter contrast - daar valt allemaal nog veel te behalen.
Qua beeldtechniek wel: oled. Qua resolutie race zeker niet.
Ik denk dat de extra beeldpuntjes anders gebruikt moeten worden. In de traditionele weergave ga je, zeker op kleinere televisies, weinig verschil zien. Maar je hebt de extra resolutie wel tot je beschikking als filmmaker of beeldbewerker. Stel dat je deze kunt gebruiken voor, ik roep maar wat, de illusie van 3D of het toevoegen van een bepaald soort special effect. Dan heeft een hogere resolutie opeens weer toegevoegde waarde.

Allemaa uiterst speculatief natuurlijk.
Ik denk wel dat 8k tv's leuk zijn voor grote diameters. Kan je kijk afstand eindelijk groter worden. Ik heb een 50" fullhd en zit op bijna 5mtr afstand - dat is echt te ver weg (of de tv te klein) waardoor ik films veel liever via de beamer kijk..
Anoniem: 120539 5 maart 2019 07:24
Is er echt geen manier om een 8k signaal bij dit scherm te krijgen anders dan via de USB (2.0!) poorten?
Dat zou wel heel bizar zijn, toch?
Kun je geen HDMI poorten combineren?
Of is er niet gewoon ook een DisplayPort aanwezig?

Zeker met die laatste zie ik wel een hele nuttige toepassing voor dit scherm:
Je kunt 8k prima inzetten als gedetailleerd infoscherm of monitoring-scherm; op die manier kun je héél veel info kwijt, die van dichtbij ook nog eens leesbaar blijft.

Overigens vind ik die prijs nog best meevallen; de eerste plasmaschermen waren al snel 20-30.000 guldens.
Displayport op een tv? Dat is volgens mij nog (praktisch) nooit gebeurd..!
Ik kan me 1 topmodel van Panasonic herinneren die was voorzien van displayport om 4k naar het toestel te kunnen sturen toen er nog geen hdmi 2.0 was...
Nog steeds praktisch nooit toch, volgens mij met name vanwege het ontbreken van DRM-layers die HDMI wel heeft. Stel je voor dat de data-stream wordt afgetapt... :)
Inderdaad praktisch nooit nee.. Overigens kan hdcp ook gewoon over DisplayPort worden toegepast:https://en.wikipedia.org/...igital_Content_Protection
Displayport op een tv? Dat is volgens mij nog (praktisch) nooit gebeurd..!
Maar die gaan waarschijnlijk wel komen. ( of een andere nieuwe standaard, want daar zijn ze ook niet vies van ) De volgende generatie tv's gaan hogere refresh rates krijgen ( waarschijnlijk 120Hz ) icm adaptive sync technieken. Hierbij heb je voor hoge resoluties Display Poort nodig.

Ik vermoed dat de Playtation 5 al een dergelijke pport gaat krijgen.
Je beschrijft de features van HDMI 2.1. Ik verwacht geen DisplayPort op tv's.
Is er echt geen manier om een 8k signaal bij dit scherm te krijgen anders dan via de USB (2.0!) poorten?
Dat zou wel heel bizar zijn, toch?
Uit een andere review: "It is worth noting that the One Connect box is currently equipped with HDMI 2.0b ports, which means that the TV is limited to video inputs up to 8K at 30Hz. While this may be adequate for movies, it leaves buyers in the same situation as in the early days of 4K."

En als het goed is krijgen eigenaren van dit model gratis een upgrade naar de nieuwe connectbox die bij de 950 zit.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 23 juli 2024 07:52]

Wat is nu werkelijk belangrijk?

Ik vind het wel gaaf dat dit technisch mogelijk is. Maar je kunt je geld maar 1x uitgeven.
De vraag is dan: wat is 'echt' belangrijk? Welke eigenschappen van een TV maken echt uit voor de beleving?

Ik heb zelf een projector/beamer. De resolutie is 1080p, niet eens 4K. En wat zwart-waarden betreft: hahaha, die heb ik niet :) Mijn projector doek is wit. En ik moet verduisteren. Kortom, klinkt als een drama nietwaar?

Maar mijn "televisie" is 120". En ondanks het gebrek aan 4K, ondanks mijn belabberde zwartwaarden kan ik dit zeggen: het doet er niets toe. Als ik een film kijk dan is dat een waanzinnige ervaring omdat je door het formaat van het beeld er in verdwijnt. :)

Mijn doel is hier niet om op te scheppen, al kan dit zo overkomen. Mijn doel is om andere mensen te overtuigen dat "size matters". Het formaat van je TV is prioriteit nummer 1. Al het andere is secundair. Al het andere is leuke eye-candy maar het valt weg zodra je in de film/serie zit.

Mijn advies zou zijn: koop de grootste TV die je budget toe laat. Let niet op 4k/8k of wat dan ook. Wat je ook koopt, het is goed genoeg.

Dat hele 8k/hdr etc is een gevalletje "rupsje nooit-genoeg". Maar ik weet nog dat ik mijn films keek van VHS (gehuurd) op zo'n glazen beeldbuis. Als je relativeert dan snap je wat er echt toe doet en wat niet.

[Reactie gewijzigd door Q op 23 juli 2024 07:52]

Mehh.. als je een DivX van pakweg 2006 pakt en dat op je 50"+ TV kijkt (FHD), dan is er veel van die 'ervaring' weg. Size matters, absoluut, maar content is king. En die moet wel van fatsoenlijke kwaliteit zijn.
Ik kan je verzekeren dat 1080p 1920x1080 er prima uit ziet op een 120" scherm, geen last van correlige pixels. Ja, DVD-kwaliteit is niet te kijken op 120" maar zelfs op 120" heb je echt geen 4k nodig. Het zal misschien wel mooier zijn maar het is zeker geen prioriteit.
VHS op een beeldbuis is anders dan een DivX filmpje op een flatscreen bekijken. Analoge apparatuur kan nog heel mooi zijn maar de eerste digitale video was qua kwaliteit een ramp.
Ik snap je punt, maar toch ziet een budget 75" inch model zonder HDR, zonder local dimming, met dirty screen effect en slechte uniformiteit er toch echt slechter uit dan een high end 65", bijvoorbeeld. Dan heb je bijvoorbeeld liever een oude, high-end Full-HD tv van 75" dan een budget 4K tv van 75" - allemaal afhankelijk van de use case en met name kijkafstand.
Mijn ervaring is anders... Ik heb ook een beamer, op 92 inch dan maar mogelijk zit ik wat dichterbij (groter werd eigenlijk ook te groot). Is zeker mooi dat formaat, maar ik wil toch juist terug naar een tv omdat de beamer toch teveel inlevert aan beeldkwaliteit wat mij betreft. Het vervelendste is dat bepaalde films en games die erg donker zijn eigenlijk alleen 's nachts te kijken zijn, als je niet echt heel erg goed kunt verduisteren. Zelfs dan echter merk ik het slechte contrast toch echt wel, omdat ik ook bv niet mijn huiskamer zwart geverfd heb en geen super duur doek heb.
Laatst ook mijn PS4 eens meegenomen om bij een vriend samen te spelen. Hij heeft ook maar een full hd tv, maar toch viel me op dat het beeld gewoon wat scherper, crisper was dan op mijn beamer.
Ik kan nog niet vergelijken met oled, maar gezien de over het algemeen lyrische gebruikerservaringen van mensen kan ik me niet voorstellen dat je daar dat effect niet nog een stuk meer hebt (en ik ben dan ook aan het sparen voor een 65" model, kleiner wordt me te klein).
De eerste vraag die mij mij dan op komt is wat voor beamer je hebt. Want de ene beamer is de andere niet.
Ik heb deze: productreview: Panasonic PT-AT5000E review door Q

Ik heb wel verduisteringsgordijnen maar mijn witte muren en vloer weerkaatsen licht maar dat is niet zo erg dat het - in mijn beleving - de ervaring verstoort.
Dat is inderdaad wel ook een wat andere prijsklasse... Ik heb een Epson EH-TW5300.
Als je (nu) voor zo'n dure beamer gaat dan moet je ook wel echt graag heel groot willen want daar heb je ook een 65" oled voor. Of een goede 75" LCD.

Mijn oplossing wordt de tv gewoon nog iets dichterbij te zetten om het formaat verschil te helpen overbruggen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 07:52]

Dat is inderdaad de afweging, ik weet niet of een beamer van mijn ‘kaliber’ nog steeds zo duur moet zijn (toen 2100) maar voor dat geld koop je ook een hele grote mooie reguliere tv. Niet zo groot als je kunt gaan met projector, maar de vraag is wat je wilt.
De TV kan >350W verbruiken, en met de gebruikte spanning van 350V is dat >1A.
Dat zijn dodelijke waardes die door dat 4mm dikke kabeltje gaan.
Ik blijf mij erover verbazen dat de gebruikte isolatiedikte dan afdoende is om de nodige knikken, klemmen en 'misbruik' van dat kabeltje op te vangen en nog veilig te zijn voor de eindgebruiker.
Weet iemand iets meer over het gebruikte materiaal en dergelijke hierover?
Wil natuurlijk niet zeggen dat het paneel alleen 350Watt verbruikt. De aansturing (losse box), zal ook wel wat lussen aangezien deze ook behoorlijk warm wordt.

Daarbij is de gebruikte kabel van mijn plasma van vergelijkbare dikte en kan zelfs >400 Watt verbruiken.

[Reactie gewijzigd door Morre op 23 juli 2024 07:52]

1A is heel weinig qua amperage en zeker over korte afstanden.
Jammer dat er energie is gestopt in deze review. De opvolger is al bijna te koop. In de us op 8 maart en in Nederland al eind maart. Die heeft hdmi 2.1 etc

Ook de prijs als minpunt is vreemd vind ik. De eerste 4k tv’s waren vele malen duurder.

[Reactie gewijzigd door giantgiantus op 23 juli 2024 07:52]

De bewoording had wat vriendelijker gekund maar ben het helemaal met je eens. Sterker nog, het duurde even voordat ik in de gaten had dat het NIET om de Q950R ging, aangezien het niet voor de hand ligt zo kort op die beschikbaarheid de oude versie wordt gereviewd.
Ik vind het oprecht jammer dat ze hier energie in hebben gestoken. Dit model is net niet en volgens mij is dat ook de reden dat er zo snel een nieuwe variant komt.
Ben ik helemaal met je eens.
De opvolger staat voor de deur.
Die overigens waanzinnig goede inkijk hoeken heeft !!!!

De upscaling in de opvolger naar 8K is ook van een hoog niveau. Ook een nog hogere peak brightness en een levenslange garantie op inbranden.

En laat het voor de OLED gebruikers duidelijk zijn dat er soms voor een reden niet gekozen wordt voor OLED. Ieder zijn eigen keuze.

Tuurlijk -1.
Gegroet Tweakers met dit mod systeem

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 23 juli 2024 07:52]

Anoniem: 1091945 @EdvanAl5 maart 2019 08:13
Trap niet in het marketing verhaal van Qled. Ze hebben niet voor niets de naam zoveel mogelijk op Oled laten lijken om verwarring te zaaien.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat Samsung overal in retail NL Oled "zwart" probeert te maken door te roepen dat je overdag beter een Qled kan hebben en dat alles inbrandt. Elke training die wij van hen kregen riepen ze dat. Daarnaast gaven ze onze hogere marges met het doel dat wij dat verhaal aan consumenten zouden vertellen. Druk vanuit commercieel oogpunt. Kortom wij moesten maar een beetje liegen tegen de consument zodat we meer verdienden.
Ik kan je vertellen dat wij in onze winkel een Oled vol in het daglicht hebben staan en geeft prima beeld. Ook naast een Qled. Inbranden 1x meegemaakt op ongeveer 150 toestellen dit jaar.
Ik weet precies wat Qled is.
ik weet precies dat het geen OLED is.
Maar gewoon LCD met een VA paneel.

Maar daarom vind ik de Qled TV"s met FALD en genoeg zones gewoon een mooi beeld geven wat in een verlichte kamer niets onder doet dan mijn Sony OLED.
Inkijk hoeken zijn dan wel minder dan de OLED, wat overigens bij het 2019 model enorm verbeterd is.

Zoals wij de TV gebruiken is een OLED een risico zeker wat betreft inbranden. En ondanks alle toeters en bellen wat het inbranden tegen zou gaan brandt een OLED uiteindelijk gewoon in zoals wij het hier thuis gebruiken.

Dus dat er lieden kiezen voor een goede LCD met FALD etc is helemaal niet zo raar.

Ja winkeliers maken het inbranden nooit mee inderdaad. Gelukkig weet ik beter.
Kan je zo een scenario geven waarbij een OLED gewoon inbrandt.
Genoeg testen te vinden waarbij over een jaar getest is en waaruit blijkt dat het gewoon kan inbranden onder de omstandigheden waarbij een LCD niet inbrandt.

Overigens wordt elk LCD TV topic gekaapt door de OLED diehards

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 23 juli 2024 07:52]

QLED is veels te helder. Kleuren zijn daardoor fake... hoeveel zones een QLED ook heeft, het komt nooit in de buurt van OLED, dat kan simpel weg niet omdat elke pixel bij OLED appart word aangestuurd. En over dat inbranden zeker vanaf de 2017 lineup van LG en Sony. Kans is erg klein, en ben benieuwd welke testen jij op wijst, ik ken inderdaad wat testen, maar daar laten ze bijna 24/7 het zelfde content draaien (CNN) en dat 1 jaar lang. Logisch dat het logo langzaam gaat inbranden, gemiddeld huishouden kijkt geen 12-20 uur TV per dag, jij wel? Test is btw van rtings.com, dat zijn nogal wiskidz en die zweren op OLED, en voor een reden.
Onzin, ik heb een LG OLED 55B6V staan en die heeft dus wel mooi constant een RTL4 logo linksboven in beeld staan wat ik ook bekijk, terwijl we écht niet enorm veel TV kijken.
Maar dat is een ander fenomeen: je wordt gestraft voor het kijken naar RTL4 :+
Het kan natuurlijk wel, maar kans is zeer klein bij normaal gebruik!
Op het forum komt het toch te vaak voorbij. Het gebeurt wel in de praktijk bij normaal gevruik.
Inbranden een fabel ?
Tuurlijk niet.
Zijn zoveel voorbeelden waar het inbranden echt wel een dingetje is.

Nou is dit wel heel snel .....Maar het geeft aan dat het er gevoelig voor is. (en het lijkt toch echt geen retentie)

https://youtu.be/zyEA4YyjH9A

Als je dan toch rtings.com gebruikt dan is er bij hun nog een cijfer over de kans voor inbranden en die lijken mij duidelijk. Alle oleds hebben bij Permanent Burn-In Risk een 1 staan ipv soms een 10 bij LCD TV's

En dan over de test:
https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

....Our previous 20 hours per day burn-in test is still running and the OLED TV already has permanent retention

Bij de eerste testen van rtings.com stonden ze op minimale brightness.
Nu bij de tweede lees ik:

This is actually Rtings’ second stab at measuring how much of a problem screen burn on OLED TVs is, but I kind of dismissed the first one, as its methodology didn’t feel ‘real world’ enough. The latest test, though, seems more sensible in its approach - and suggests that the latest OLED TVs can suffer with screen burn after as little as 4,000-5,000 hours of use.

Dus komt nou niet met inbranden op een OLED is een fabel a.u.b.
Als bijvoorbeeld je TV veel als PC monitor gebruikt of je kinderen soms voor uren een spel pauzeren elke dag weer dan is OLED geen slimme keuze.

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 23 juli 2024 07:52]

Tuurlijk de kans blijft altijd, het is inderdaad een fabel dat het niet kan. Maar hoe groot is de kans nou echt? Die gozer uit die video had gewoon geen geluk met zijn paneel, net als vele klanten die problemen hadden met de Q9. Dit was een veel groter probleem, alleen daar lees je niet veel over tot dat je even gaat googlen. ;)

Nogmaals de kans is zeer klein bij normaal gebruik. Er zijn genoeg mensen die zelfs de 7 line hebben en dagelijks gamen zonder probleem.
Kleuren uit de box wellicht fake.
Naar na wat calibreren is er niets mis mee
Zet hem eerst maar eens op movie mode (IPV dynamic) en je bent een heel eind.

https://www.rtings.com/tv...q9fn-q9f-q9-2018/settings

Zie cijfer pre- en post calibration!!
Je doet net alsof FALD zaligmakend is maar de ene FALD is de andere niet. Bovendien doet dat niet alle problemen van een LCD verdwijnen. Problemen die zwaarder doorwegen dan de theoretische mogelijk tot inbranden van een OLED.
Ik zeg niet zaligmakend.
Ik zeg een goede FALD met genoeg dimming zones en dus de duurdere modellen geven gewoon een goed beeld.

En wat zwaarder weegt is persoonlijk.
Overigens heb ik geen QLed maar een oudere Sony ZD9 65 inch en dat is gewoon top beeld ook in vergelijking met mijn Sony OLED.

Overigens is Sony een stuk beter met beeldverwerking (motion) dan de LG oleds

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 23 juli 2024 07:52]

Er zijn 55 inch OLED TVs van 1100 euro. Er is gewoon geen enkele LCD die daar tegenop kan. De duurdere LCDs met veel FALD zones zijn veel te duur.
Dan koop je een Sony XF900F voor minder en dat is ook een top TV.

Snap je punt, maar ook goede LCD TV's met FALD zijn er voor een strakke prijs.

Zoals met elk artikel even een half jaartje wachten voor een scherpe prijs
Hoeveel zones ook, zelfs de 75" ZD9 heeft last van blooming en clipping van kleine highlights. Bekijk het materiaal van Vincent Teoh van HDTVtest maar eens (YouTube).
Jaja.

De keuze voor deze TV is dat hij ook de hele dag aan staat als PC monitor.

Dat gepush over OLED.
Ik heb bewust voor een LCD gekozen.
Is dat nou zo moeilijk te begrijpen
Nee, helemaal niet. De ZD9 is een top-tv, zeker voor HDR! Ook is motion inderdaad nog altijd beter op een LCD.

(Best duur ding ook, trouwens :X )
Omdat het niet echt klopt wat je zegt.
Hier dan een praktijkvoorbeeld. TV staat naast een groot raam. Aan de achterkant van de bank een vitrinekast met lampen daarin. Die weerspiegelden als een malle in de LG Oled. Precies op de vervelende momenten als beeld even kort volledig zwart is. Je weet wel dat je jezelf met kast ziet zitten ‘in’ de tv. Heeft de Qled (bijna) geen last van.
Een tv is een persoonlijke keuze, voor mij was de Samsung een prima (tweede) keuze. In een andere opstelling wellicht de Oled, maar nu komt de extreme helderheid en het filter juist erg goed van pas.
Hier ook een praktijkvoorbeeld. Een OLED naast een raam van 7 x 3m. Helderheid moet zelfs niet op 100% gezet worden om perfect zichtbaar te zijn.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 23 juli 2024 07:52]

Anoniem: 620061 @aval0ne5 maart 2019 08:51
Ja die helderheid was bij mij ook prima bij de Oled, met uitzondering van die paar flitsmomenten waar je de huiskamer bij fel zonlicht in je tv ziet zitten. Daar valt mee te leven, maar die vitrinekast was echt niet meer te doen :(. Kan ik wegdoen, maar dan wordt de vrouw boos :). En misschien heeft die een minder professionele kijk op het geheel, maar ze geeft aan dat juist de extreem hoge helderheid van de Qled mooier is, juist in datzelfde daglicht (heb overigens de instellingen flink moeten aanpassen).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 620061 op 23 juli 2024 07:52]

Bij mij thuis zelfde geval op mijn E8. Perfect met veel licht inval toch makkelijk tv kunnen kijken zonder weerspiegeling. :)
De Qled"s van 2018 en 2019 hebben de beste anti reflectie coating van alle TV"s.
Alsof je in een zwart gat kijkt.
Dat zijn ook zaken die genoemd mogen worden wat mij betreft
Wat een draak van een nutteloze TV. 8K is sowieso bedrog, niemand zit dichtbij de TV genoeg om het verschil met 4K te zien.
Mijn ervaring is dat 1080p (Full HD) op mijn projector scherm (120" projectie) nog prima is dus ik deel je ongezouten mening :)

Of je kunt ook zeggen: niemand heeft een TV groot genoeg om die 4k/8k echt tot zijn recht te laten komen. :)

[Reactie gewijzigd door Q op 23 juli 2024 07:52]

Ik gebruik m'n 49" curved als gamemonitor en (muziek) edit monitor. Voor beide zaken zou ik echt niet meer anders willen. 1080p op dat scherm ziet er wel degelijk stukken lelijker uit dan 4k.
Duh, dit is een hele andere use-case. We praten over TVs die als TVs worden ingezet, niet over monitors. :)
Afgelopen week staan kijken bij deze Samsung 8K tv,deze stond naast een 4K Oled tv van LG.
Eerlijk gezegd vond ik de 4K tv een mooier beeld geven dan deze 8K tv.
Geen DTS geluid zou een complete 'ban' van Samsung TV's moeten zijn. Betekent ten allen tijde dat je niet om een dedicated receiver heen kan. Al je DTScontent, oa via steamer of blu-ray, wordt zonder geluid weergegeven.
En simpelweg omdat Samsung het vertikt om het inmiddels opgeloste juridische conflict met de certificeerder, om te zetten naar een firmware update schandalig gewoon. Veel klachten, internationaal, zelfs een petitie mag niet baten.
Als jij Samsung in de ban wil doen, moet je dat doen. Iedereen mag die keuze zelf maken :)
Eh tja, DTS geluid uit een TV is sowieso suf. Kodi + Receiver + TV is DE combo.
Believe me.. Ik heb deze Samsung 55 inch QLed QE55Q9F TV, en omdat ie geen DTS doorlaat, er een receiver bij gekocht, de Denon-AVR-X2500H. En wat denk je... Geen 4k HDR omdat die @#*ing Samsung TV moeilijk doet met HDMI handshaking. Ongelofelijk, zit je dan met je 4k HDR sources (PS4 pro en Nvidia Shield). Die ban-wens geldt nog steeds... Helaas ben ik niet de enige, dat maakt echter voor Samsung niks uit.
Gaar zeg! Werkt hier perfect met LG OLED <3
Ik wacht wel tot de 75" 4k Oled van LG met HDMI 2.1. Denk dat HDMI 2.1 de belangrijkste innovatie is van dit jaar.
@Rob0860 ik snap je helemaal over TV's:)

Wellicht dat deze tv wel ALLM (Auto Low Latency Mode) aan kan en VRR (Variable Refresh Rate) zodat een Xbox One X hier gebruik van kan maken (die heeft ook HDMI 2.0 met deze 2 HDMI 2.1 features)
-> ja dus: https://www.whathifi.com/reviews/samsung-qe85q900r

HDMI 2.1 kan bv dolby atmos via je audio return channel sturen (is nu max dts)
(kan je je versterker dus gaan upgraden en die zijn er ook nog niet overal) en belangrijker tot 10k tot 120fps gaan

Als console speler heb ik toch wel de hoop dat de nieuwe xbox "anaconda" hdmi 2.1 heeft en dat straks allemaal aan kan :)

[Reactie gewijzigd door quorumz op 23 juli 2024 07:52]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.