Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

FIFA 19 Review

Pakt kampioenschap der voetbalgames

Conclusie

Meestal duurt het even voor je aan een nieuwe voetbalgame gewend bent. FIFA 18 bleek daar een uitzondering op, maar vooral omdat die game te weinig verschilde van zijn voorganger. FIFA 19 brengt meer innovatie, maar voelt desondanks toch al snel heel soepel en vloeiend aan. Schieten werkt lekker, het hogere tempo is fijn en de keepers zijn eindelijk wat vaardiger dan ze lange tijd geweest zijn. Het nieuwe schieten maakt de game meer skill-based, al hebben wij het systeem nog niet onder de knie. The Journey: Champions brengt variatie door met drie hoofdpersonages te werken en Ultimate Team is weer verder uitgebreid, met meer content voor gamers die niet online willen spelen. Het is jammer dat sommige oude pijnpunten, zoals de lachwekkende uitwerking van spelers in de Eredivisie en het scouten van spelers in de carrièremodus, maar niet aangepakt worden, maar verder is FIFA 19 een heerlijk voetbalspel. Nu maar hopen dat EA dit jaar niet met elke patch de gameplay volledig op de schop gooit, want dat zat FIFA 18 het afgelopen jaar misschien wel meer in de weg dan de problemen die het spel bij de release had.

Getest

FIFA 19, PlayStation 4

Prijs bij publicatie: ¤ 59,99

Vanaf ¤ 46,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Reacties (141)

Wijzig sortering
Ieder jaar koop ik PES en mijn zoon FIFA dus ik kan een redelijk goed vergelijk maken. Feit is wel dat je beide wel echt een tijdje moet leren spelen, want anders is een mening geven en een vergelijk maken niet mogelijk :O

Allereerst wil ik zeggen dat alle discussies rondom licenties niet meegewogen mag worden. Zowel op de PC als PS4 (helaas niet voor XBox) is dit in enkele minuten helemaal goed te krijgen met Option Files. Kleine moeite, grote deugd!

De demo van FIFA 19 kan mij niet bekoren. Het is nog steeds erg scripted allemaal. Je ziet ook vaak dezelfde bewegingen terugkomen. Qua gameplay is het ook dit jaar weer geen verbetering tov FIFA 18. Daarentegen is de sfeer, de menu's, FUT etc weer prima in orde bij FIFA.

Ik speel PES 2019 inmiddels en maand op de PC (Steam). De gameplay (passes, bewegingen en handelingen van spelers), de graphics (vooral faces), de sfeer (stadions en publiek) en MyClub zijn echt wel weer een verbetering tov 2018. De menu structuur en het commentaar zijn al jaren nog steeds erg saai. Het voelt gewoon realistischer dan FIFA. Na een potje PES, vooral online, ben ook soms echt afgepeigerd en zweet ik gewoon een beetje. Echt een beleving, soms gefrustreerd omdat ik net door een klein foutje verloren heb, soms opgelucht omdat ik door een gelukje net gewonnen heb.

Ik vind dan ook dat PES een hogere rating had moeten krijgen dan FIFA, zonder FIFA daar heel erg mee tekort te doen. Maar ik snap wel dat vooral de jeugd zich meer in FIFA kan vinden vanwege de veel grotere populariteit/herkenbaarheid, laagdrempeligheid van spelen (door scripting), de realistische FUT modus en de hele aankleding. De marketingmachine van EA is ook vele malen groter dan die van Konami.

De ideale wereld in deze is : De gameplay en graphics van PES en inrichting (menu en modi) van FIFA. :)
Ook ik koop ieder jaar de nieuwe PES en doe dit al zo'n 16 jaar sinds Pro Evolution Soccer 2. Ik kan niet anders dan me achter jouw betoog scharen. Speel het spel nog steeds wekelijks en door de enorme diepgang heb ik het gevoel dat ik nog steeds mezelf kan verbeteren en wordt het nooit saai. Heb de PES2019 demo al een tijdje gespeeld en de gameplay is wederom verbeterd tov 2018. Het gaat een fractie langzamer, passes zijn realistischer en ook het gebruik van je lichaam is erg belangrijk. De verbeteringen in de gameplay zijn goed en geven weer een beetje extra diepgang. Jammer genoeg is de entourage, menu's en licenties niet aanwezig. Maar dat zijn dingen die er leuk uitzien maar niet van toegevoegde waarde zijn voor waar de game echt om draait: gameplay. Helaas is de massa hier wel gevoelig voor en spelen ze liever een game waarbij je Manchester United speelt ipv Man Red en menu's bedient die er gelikt uitzien ipv een Japanse interface die dateert van 2002.

Gisteren heb ik de Fifa19 demo een kans gegeven. Uiteraard speel ik dat spel niet op hetzelfde niveau als PES maar dat wil niet zeggen dat me een aantal opvallende zaken opviel. De spelers rennen onrealistisch snel en ook het passen gaat alsof je aan het biljarten bent. Aannames zijn altijd strak aan de voet. Bij PES kan ik juist genieten van het feit dat je de juiste snelheid aan een pass moet meegeven en de bal goed moet aannemen omdat hij anders van je voet stuitert. Ook merkte ik nauwelijks verschil tussen de kwaliteiten van de spelers. Een speler als Bale voelde vrijwel hetzelfde aan als Isco terwijl bij PES veel meer nadruk wordt gelegd op de individuele verschillen van spelers. Wat ik wel beter vond van FIFA is het aangaan van duels. Bij PES heb ik nooit het gevoel dat ik daar veel invloed in heb door juist te timen. Ook zijn de nieuwe Survival mode en de mode zonder scheidsrechter hele goede vernieuwingen, iets waar PES ook flink tekort in schiet. Terwijl ze door het gebrek aan licenties juist creatief zouden moeten zijn met dit soort zaken.

Nogmaals ik ben geen ervaren FIFA speler maar de conclusie die ik met mijn korte ervaring trek is dat FIFA diepgang mist in de gameplay die PES wel heeft en daardoor veel meer als een arcade game aanvoelt. Echter is FIFA in alle andere zaken wel beter waardoor de massa de game aantrekkelijk vindt.
Goede samenvatting! Ik heb dit jaar Fifa 18 en Pes 2018 gekocht om ze eens te kunnen vergelijken, en ik ben een beetje op dezelfde conclusie gekomen als jij. AI en gameplay van PES loopt wat lekkerder, Fifa lijkt soms idd erg scripted en vooral het 'rubberbanding' systeem kan ik echt niet meer tegen. Hiermee bedoel ik dat het verschil tussen sterke en zwakke tegenstanders soms iets te veel wordt weggetrokken, waardoor een Fifa wedstrijd met een Spaanse middenklasser soms makkelijker tegen Barca is dan tegen een andere middenklasser.

Daarentegen kan ik gewoon niet wennen aan de look and feel van PES. Menus voelen allemaal trager en somberder aan, en het veld vind ik soms net een biljartlaken. Na 30 minuten career mode werd ik gillend gek van de menustructuur en de laadtijden tussen menu's in.

Helaas vind ik de laatste dingen zo storend, dat ik de mindere gameplay van Fifa maar voor lief neem. De sfeer die dat spel heeft (fijn, 'ademend' menu, veel beter commentaar, in mijn optiek realistischer veld en stadiongeluid) maakt het voor mij een fijnere ervaring.
Waar vind ik die options files dan? Ik heb pes 2017.
Zowel voor PC en PS4: (géén XBox)

Pesuniverse : weliswaar betaald (prijs valt wel mee), maar altijd goed en up-to-date en goede instructie

PTE of PES PATCH : gratis, maar je moet je eerst een weg zien te banen door alle reclames en andere irritante popups

En her en der op internet te vinden via Google.

[Reactie gewijzigd door Rob_F op 25 september 2018 13:09]

zoek naar pes galaxy patch, werkelijk een van de meest compleet en beste jarenlang
Vind het vreemd dat fifa dit jaar een hoger cijfer krijgt dan pes. Ik hoor in deze review niks over de graphics, terwijl ik die veel minder vind dan bij PES. Geen punten aftrek voor lootboxes... Gameplay van pes is veel beter dan fifa 19. Scripting is heel erg aanwezig bij fifa 19. Er is alleen maar oog voor fut bij ea om daar zoveel mogelijk geld aan te verdienen.

[Reactie gewijzigd door snefkens op 25 september 2018 09:16]

Helemaal mee eens, maar na het laatste half jaar reviews op tweakers te hebben gelezen heb ik mij er nu bij neergelegd dat het maar een subjectief stuk is en ik het persoonlijk helemaal niet eens ben met de mannen en vrouwen bij tweakers. Fifa lijkt mij elk jaar weer een herhaling van het een game die een jaar daarvoor ook uit kwam, dat die game uberhaubt elk jaar hoger dan een 7 haalt is mij een raadsel. Maar als je voetbal fan bent is dit natuurlijk elk jaar je 9,5 game!
De graphics zien er hetzelfde uit als Fifa 17 al zijn er volgens mij wel meer animaties maar het speelt toch volledig anders vind ik persoonlijk. Het is niet meer zoals in Fifa 18 waar je gewoon doorsteekballen door het centrum gaf en dan met snelle aanvallers op de doelman afging en dan een low driven shot die telkens binnen ging. Ook is het minder ping pong voetbal en passen schoten voelen veel realistischer aan op Fifa 18 kon je vanuit elke hoek schieten hoe je lichaam ook gepositioneerd stond. Timed finishing moet ik nog even afwachten ben wel beetje bang dat het te OP wordt na vele matchen gespeeld te hebben. Ook positief is dat de sweaty dkt (daily knockout tournament) vervangen is door een regelmatigheids toernooi dus hoe meer je speelt hoe meer Weekend League punten je krijgt en hoe betere rewards die je krijg. Voor mindere spelers duurt het veel langer voor ze gekwalificeerd raken voor de Weekend League maar met het dkt konden ze zich waarschijnlijk nooit plaatsen want je moest 4 matchen winnen tegen 4 verschillende spelers die ook altijd hun match gewonnen hadden dus in de 4de match (de finale) moest je tegen iemand die ook 4 matchen gewonnen had.
Ach wanneer ik een voetbal game koop is het sowieso altijd PES, ik wil niets te maken hebben met EA games.
Maar ik koop PES altijd vanwege de BAL game mode (Become a Legend), iets anders speel ik toch niet.
Persoonlijk vind ik dat het leukst, 1 speler besturen in de player camera view alsof je echt op het veld staat.

EA heeft bij mij echt afgedaan na het gedoe met Star Wars Battlefront II, ik breng mijn centjes ook liever naar Rockstar bijvoorbeeld, naar betere ontwikkelaars zullen we maar zeggen. (RDR 2 next month !!)
Fifa heeft mij ook nooit zo kunnen bekoren, ik vind dat het stroperig aan voelt in tegenstelling tot de gameplay van PES.

Ik weet nog dat ik Fifa 97 helemaal kapot heb gespeeld totdat ik op een gegeven moment PES een keer ging proberen (jaren en jaren later) en nooit meer heb omgekeken, alhoewel ik heel af en toe Fifa nog wel eens van dichtbij heb geproeft bij vrienden maar het na 1 potje wel weer gezien en gevoeld had.

Sowieso ben ik erg "picky" geworden wanneer het om games aanschaffen gaat, ik koop liever geen "halve" games meer, ik denk dat de meesten hier wel begrijpen wat ik hiermee bedoel.
Ik kijk dus heel goed uit voor "money grabbers" zoals EA. Its in the game ?? "Its in the lootbox" zullen ze bedoelen hahaha ;)

Ik snap dit hoge cijfer en lof rede dan ook niet zo goed.
Become a Legend mode?
Is dat een speler/team creeëren en deze verder trainen zodat deze continu progressie maakt? In dat geval is het voor mij interessant op PES te halen aangezien ik dit altijd de leukste mode vindt. Zover ik zie is deze alleen niet op de Switch beschikbaar, maar is wel mijn primare gameconsole.

Lastig!
Je creeërt dan je eigen speler en bestuurd dan alleen je eigen speler in het veld en moet je dus opwerken/progressie maken en je eigen career maken.
Ik begin altijd in de Eredivisie en ga dan na en tijdje naar een buitenlandse club en so on.

Je kunt zelf bepalen op welke positie je speelt, ik doe meestal aanvallende middenvelder of spits ;)
Ik zet em dan altijd op player camera zodat je echt in het veld staat en kijkt zoals je in het eggie ook doet.
Lijkt mij precies hetgeen wat ik zoek. Komt de nieuwe versie ook uit voor de Switch?
Geen flauw idee, sorry...
Dit zit overigens ook al jaren in FIFA. Enige verschil is dat je in PES ook Europa kan verlaten en in FIFA niet tot nauwelijks.
Eens! Ik heb vroeger pes gespeeld tot pes6, daarna fifa t/m 2018. Onlangs de demo gespeeld van pes2019 en deze was echt veel beter qua gameplay dan fifa ooit geweest is. Veel minder voorspelbaar en gewoon heerlijk om te spelen.
Je hebt bij PES veel meer het gevoel dat jij de baas bent over de spelers die je bestuurt. Zoals hieronder ook aangeven door Rob F, Pes is veel minder sripted.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 25 september 2018 12:07]

Wel grappig dat star wars bf2 om het zelfde lootbox systeem als fut een 5 kreeg. Laat maar weer eens zien dat het geklaag om lootboxes een scheet is.
ik denk ook dat BF2 iets te veel afhankelijk was van de lootboxes. Als je niet online speelt zijn de FUT dingen allemaal niet zo relevant maar is er toch nog genoeg andere game over.
Alleen is fut veruit de meest gespeelde mode in FIFA waarschijnlijk.
Dan nog is het een keuze om die te spelen, ik heb nooit FUT aangeraakt in FIFA en ik vermaak me prima met modes zoals coop online, versus, career etc. waar je niet in aanraking komt met lootboxes dus ik snap wel dat BF2 een flink lager cijfer daarvoor kreeg.
Bij FUT kies je zelf voor de modus daar waar SWBF2 het onmogelijk maakte om de game zonder de lootboxes te spelen. Je kunt in Fifa nog steeds een potje online ballen zonder gezeik met je team te hebben. Een potje Battlefront online was onmogelijk om geen spelers bij de tegenstanders te hebben die niet voordeel haalden van hun starcards (of ze die nou kochten maakt eigenlijk weinig uit).

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 september 2018 10:11]

Maar dit schijnt (volgens een kennis van mij) juist grondig aangepakt te zijn bij Fifa 19, hij had deel 18 overgeslagen omdat hij geen zin meer had om vrijwillig verplicht geld uit te geven aan ''kaarten'' (?) voor het online gedeelte.
Hij heeft de 10 uur trial gedaan van '19 en hij was om, 1 van de redenen was juist dat je veel makkelijker aan die zogenaamde kaarten kwam door simpelweg te spelen.

Bij de voorgaande delen was je vrijwel verplicht ofzo om extra geld uit te geven zodat je online iets kon doen (ultimate team?), dat zou nu dus niet meer het geval zijn.

Mijzelf staat ook bij dat ik een tijd geleden op tweakers gelezen heb dat dit soort bedrijven op de vingers getikt zijn wegens het uitvoeren van gokspelen (dat zal dan wel betrekking hebben op die random, extra geld kostende kaarten).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 25 september 2018 09:04]

Bij Fifa 18 kon je juist gemakkelijk op het begin aan veel coins/spelers komen doordat je boosts aan kunt zetten en met bepaalde challenges meteen hele dikke packs kon krijgen. Maar als de boosts op zijn en de challenges gedaan gaat het wel een stuk slomer.
Het is nog niet echt veranderd in FIFA 19, iig op de PC.
groot verschil echte is dat battlefront 2 je een groot oneerlijk voordeel had als meteen 100 euro neerlegde en darth vader unlockte wat het meest OP karakter in het spel is en iedereen komt random bij elkaar.
Hier echter word je geschaald tegen gelijkwaardige tegenstanders dus leuk dat je de eerste 5 potjes makkelijk wint maar daarna kom je tegen andere die net zo goed zijn als jou en hoogstwaarschijnlijk ook ronaldo en messie gekocht hebben
Nogal scheeft voorbeeld, aangezien sw bf 20 vs 20 is en fifa 1 vs 1. Juist bij FIFA ben je in het nadeel als je tegen iemand speelt met een echt geld gekocht team. Op die manier is het juist makkelijk om in de hogere divisies te komen (wat uiteindelijk het hoofd doel is van ultimate team).
Nee dit laat zien dat Tweakers alles behalve consequent is en vooral gewoon de massa blij wilt maken met hun oordelen.;)
Laat maar weer eens zien dat het geklaag om lootboxes een scheet is.
Reviewers zijn ook maar mensen. De meeste reviews zijn subjectief, net zoals deze. De reviewer vindt bepaalde dingen belangrijk en haalt die aan, terwijl andere dingen niet benoemd worden. Geen woord in deze review over PES, welke in bepaalde opzichten superieur is. Geen woord in deze review over FUT, wat nog steeds een uitmelkend verdienmodel is. Blijkbaar vond de reviewer FUT niet belangrijk genoeg om het te benoemen.

Je kunt FIFA overigens niet direct vergelijken met SWBF2. Bij SWBF2 kon je totaal niet om de lootboxes heen omdat er slechts één game modus was. Bij FIFA heb je naast FUT nog vele andere game modi zodat je het compleet kunt negeren als het je te veel stoort. Dus als lootboxes je tegenhouden om een game te kopen dan zou je met SWBF2 een miskoop hebben gedaan, terwijl er bij FIFA nog genoeg gameplay overblijft om het eventueel geen miskoop te laten zijn.

Het geklaag om loot boxes is geen scheet imho. Ja, de grote massa interesseert het vooralsnog geen drol, getuige de gigantische verdiensten die lootboxes genereren. Maar er is wel een groeiende weerstand tegen. Helemaal als het lootbox model niet goed uitgewerkt is en daardoor als gameplay verstorend wordt ervaren.
Het is vroeg, dus kan er langsheen gelezen hebben, maar ik lees niks over het grootste minpunt van FIFA; namelijk dat het zo enorm scripted is en dat ze er alles aan doen om het een spannend potje te maken. Ben je dus veel beter dan je tegenstander, dan merk je direct dat FIFA ingrijpt en jouw poppetjes ineens de meest simpele dingen niet meer kunnen.

De vraag is dus ook, zit dit er nog steeds in? Zo ja, dan scoort dit spel voor mij direct een dikke onvoldoende! Je wil namelijk jouw skills kunnen testen ten opzichte van een ander, en door het het systeem van FIFA kan dat een stuk minder en haalt al het vermaak uit het spel.
Feit is dat FIFA meer arcade is en PES meer gericht op simulatie. Voor de massa is FIFA het interessants dus ik snap wel dat EA dit niet gaat aanpassen. Hoeveel FPS zijn in de single player wel niet scripted?
Ik heb juist echt altijd het tegenovergestelde gehoord. FIFA gaat voor realisme en is het Gran Turismo van de voetbalgames, terwijl PES meer arcade is zoals Ridge Racer. Bij FIFA willen ze dat het net een echte voetbalwedstrijd is, terwijl je bij PES wel merkt dat acties zoals passen wel erg overdreven zijn.

[Reactie gewijzigd door EpPart op 25 september 2018 08:25]

Ik heb juist echt altijd het tegenovergestelde gehoord. FIFA gaat voor realisme en is het Gran Turismo van de voetbalgames, terwijl PES meer arcade is zoals Ridge Racer. Bij FIFA willen ze dat het net een echte voetbalwedstrijd is, terwijl je bij PES wel merkt dat acties zoals passen wel erg overdreven zijn.
Dan heb je dat helemaal verkeerd gehoord ;)
Nee hoor. Het is maar net hoe je 't wilt zien.
Fifa speelt wat houteriger. Pes speelt vloeiender. Pes speelt lekkerder maar fifa voelt meer realistischer aan. Kijk maar 's naar een live wedstrijden en vergelijk die maar 's met beide. Ik vind fifa dan realistischer overkomen.
Gooi daarnaast nog hoe de career is opgebouw, de naam licenties en qua "realisme' voel ik dat meteen al 2x meer bij fifa. Zeker als je na een seizoen in career mode van pes al van die lompe regens krijgt van oude legendes. Heel je speel modi naar de knoppen. Op dat vlak is pes zo arcade en lomp als t maar zijn kan. Samen met de interface.

Ik ga niet beweren dat 1 vd 2 beter is. Ik vind dat ze beide sterke voors en tegens hebben, maar qua gevoel van simulatie en realisme vind ik fifa veel beter.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 25 september 2018 10:45]

Het gaat toch om de gameplay of het realistischer is of niet? Ik ben het met je eens dat ML niet realistisch is en arcade achtig overkomt, maar de gameplay van PES is realistischer hoe je het wend of keert.
PES is wat vrijer qua gameplay en speelt soepeler. Dat vind ik geen synoniem voor realistisch.
Ik vind PES daarom qua gameplay ook lekkerder om te spelen, maar als je dat even weghaalt en gaat kijken als een ander bijv. speelt en jij alleen kijkt, dan vind ik FIFA realistischer ogen (=! beter).
Wat je beter / fijner vind, mag je zelf weten en dat je 't realistischer vind, ook natuurlijk. Maar ga niet beweren dat het hoe je 't wendt of keert dan realistischer is. Gameplay an sich zegt niet automatisch iets over realisme, meer over spelplezier ;-) En persoonlijke voorkeur hebben we allemaal. Ik probeer alleen maar te onderbouwen hoe ik ernaar kijk als je 't hebt over realisme. Dat je daarvoor scripted meuk voor terug krijgt is dan weer een groot nadeel.
Dus het realisme voor jou is het totaal pakket en hoe het spel oogt?
Alles bij elkaar.
Realisme is voor mij hoe dicht het bij de werkelijkheid komt. Zoals de betekenis van het woord is. Hoe het eruit ziet, hoe het speelt en alles eromheen.
Wat vind jij er realistisch aan spelen dan? Dat het soepel gaat? Snel? Want als t soepeler en sneller gaat als in 't echt. Is het dan realisme of gewoon lekkerder spelen?

[Reactie gewijzigd door xs4me op 25 september 2018 18:07]

Realisme is dit geval dat ik een spel kan spelen waarbij ik keuzes kan maken die dicht lijken op de keuzes die in het echte spelletje gemaakt kan worden. Ruimtes creëren, gekozen tactieken op het veld terug kunnen zien, de bal die 'echt' beweegt, loop acties nja noem maar op alles wat het spel voetbal voetbal maakt. Ik heb dit de laatste paar jaren veel meer het gevoel bij PES dan bij FIFA. Je hebt in PES de mogelijkheid bijvoorbeeld om het spel op te bouwen of super verdedigend op de counter te spelen en dan het zelfs helemaal om te gooien als dat niet werkt. Bij FIFA heb ik dat gevoel niet, het spel ping pong voetbal met mooie trucjes, wil je anders spelen dan ga je het online niet redden.
Daar heb je een punt. Zo gezien is t ook wel weer realistisch inderdaad 😉
Gameplay is maar een aspect, uiteindelijk is het de totale beleving he. Sfeer, muziek, graphics etc. ;)
Ja, in veel aspecten van realisme is FIFA realistischer dan PES. En gameplay is maar een aspect, daar heb je gelijk in. Maar bij een spel gaat het volgens mij toch ook voornamelijk om de gameplay?
Je beweert zelf dat 't meer realistisch is. Niet dat het beter speelt 😉
Dus ik vroeg me af wat jij dan bedoelt met realisme?
COD speelt ook lekker maar is ook niet realistisch.
kijk mn andere antwoord:)
Inderdaad sta je 2-0 voor wordt de keeper ineens god. Ik heb nog Fifa 95/96 gespeeld dat was echt super daar had je dat allemaal niet, heerlijk arcade dan kon het ook 12-3 worden :)
Ik ben ook erg benieuwd dat hoe scripted deze versie is en een gemis dat dit niet in de review zit
Ik speel geen Fifa, maar ik weet dat de AI van PES de laatste jaren ook uitermate irritant overpowered was zoals : perfecte passes, perfecte slidings, spelers die op onmogelijke manier de bal afpakken. Of dat jouw spelers in één x zachter rennen of traag reageren en geen enkele bal fatsoenlijk op doel krijgen.

Het frusteerd mij dat de AI het niet moet hebben van tactisch inzicht, maar eerder van cheating.
Precies de reden waarom ik FIFA e-sports zo sneu vind. Alles is zo scripted, je bent zo afhankelijk van de AI, van de keeper en andere factoren. Er is ook werkelijk niks aan om naar te kijken.
Dit vroeg ik mij dus ook af. Als het nog steeds zo is dat je op bepaalde momenten totaal machteloos bent, dan is er op het veld dus niks verbeterd.
In de DEMO (ik weet dat dit niet het uiteindelijke spel is, maar het komt vaak wel in de buurt) viel mij bijvoorbeeld op dat de helft van mijn tegengoals op legendarisch kwamen uit een rebound (kaatsgoal). Via de paal, lat of keeper. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Ook werd er door de tegenstander extreem vaak gescoord in de laatste 2 minuten van de eerste of tweede helft. Dit is al jaren zo en ik stoor mij er nogal aan dat ik aan het einde van elke helft ineens een tegengoal krijg terwijl ik de betere partij ben.
Ook werd er door de tegenstander extreem vaak gescoord in de laatste 2 minuten van de eerste of tweede helft.
Dan speelde je tegen PSV zeker :P
Same here! Overigens heeft PES dit systeem ook. Ik snap niet waarom ze dit doen, of niet de mogelijkheid geven deze 'dynamic difficulty' UIT te zetten :/

Vind de gameplay van beide games geweldig, maar kan ze allebei echt niet spelen om deze reden. Ik heb geen motivatie om te winnen als dat simpelweg mijn tegenstander beter maakt.
Matige review:

"Nieuw schietsysteem voelt onwennig" - dat is puur persoonlijk. Ondanks dat het wennen is kan je er prima goals mee maken. Dat de reviewer er niet mee om kan gaan en terug gaat naar de 'oude methode' zegt genoeg. Niet genoeg geprobeerd om het écht onder de knie te krijgen.

"Eredivisiespelers onherkenbaar als altijd" - Dat dit als minpunt meegenomen wordt snap ik wel. Alleen om daar nu een hele pagina aan te besteden vind ik raar. Eredivisiespelers zijn nog nooit super herkenbaar geweest. Op een paar uitzonderingen na. Waarom dit meenemen terwijl dit dus al vanaf de eerste FIFA het geval is? De eredivisie is super klein en dan is het logisch dat daar minder aandacht aan wordt gegeven.

"Geen vernieuwing in Career Mode" - Wát moet er dan vernieuwd worden? Voetbal is voetbal.

"Sfeer in Stadions" - Is dat echt zo? Ja er zijn stadions die beter uitgewerkt zijn, maar sommige zien er niet uit, gewoon springende sprites. Ja, echt sfeer.

"Goede keepers" - Speel meer en dan merk je vanzelf dat dit niet veel anders is dan Fifa 18. Misschien hangt dit samen met de reviewer die het schieten niet onder de knie kreeg?

Enfin, Fifa is een prima spel, maar geen 8.5 waard. Al vind ik dat de reviewer wel vaker te hoge cijfers geeft want er wordt vaak niet écht kritisch naar games gekeken. Vind het dus ook meer een reclamepraatje dan een echte review.

Ik twijfel om het dit jaar aan te schaffen. Ik speel al jaren redelijk fanatiek FuT en online seasons, maar Fifa blijft Fifa dan dat het stappen vooruit maakt.

[Reactie gewijzigd door sky- op 25 september 2018 09:10]

De risk/reward bij het nieuwe Timed finishing is erg scheef. Binnen de 16 gebruik ik het nooit; diagonaal in de verre hoek schieten is nog steeds OP, net als in FIFA18. Wat wel annoying kan zijn is als je een klutsbal in de 16 hebt en je hele tijd op de schietknop gaat rammen om hem erin te krijgen :P Dan activeer je het timed finishing en dan is het de vraag of ie dan naast gaat of niet.

Het enige waar ze echt wel veranderingen hadden moeten doorvoeren was Pro Clubs. Het puntensysteem, stamina, maar ook posities die je kan aannemen moet echt verbeterd worden. Het is een hilarische modus met vrienden, maar zorgt soms voor enorm veel frustratie met de kleine dingen die niet kloppen.

Toch zal ik het gaan aanschaffen, simpelweg omdat ik met de nieuwste selecties / ratings wil spelen en omdat mijn vrienden het ook aanschaffen. Gelukkig wel gamesharing met m'n broer, dus dat maakt het een stuk goedkoper :)
Ik vind het een beetje een zure reactie. Is een review niet altijd gezien vanuit het oogpunt van de reviewer? Hij/zij geeft toch een mening over wat hij/zij ergens van vind. De punten die je verder aandraagt kan ik me wel in vinden hoor, daar niet van.

"Wát moet er dan vernieuwd worden? Voetbal is voetbal."
Nou speel ik al jaren geen Career mode meer, maar dit vind ik ook wat kortzichtig. De reviewer haalt bijvoorbeeld aan dat het scouten omslachtig werkt en dat er verder van dezelfde layout als vorig jaar gebruik wordt gemaakt.

"Ik twijfel om het dit jaar aan te schaffen. Ik speel al jaren redelijk fanatiek FuT en online seasons, maar Fifa blijft Fifa dan dat het stappen vooruit maakt."
Deze mening deel ik met je. Ik speel Fifa sinds volgens mij '96 ofzo (het spel waarbij je ook indoor kon voetballen), maar doordat FUT steeds meer een grind- of geldfestijn word en ik het bijna niet meer offline met vrienden speel sla ik denk ik over dit jaar.
"Geen vernieuwing in Career Mode" - Wát moet er dan vernieuwd worden? Voetbal is voetbal."

Vrijwel iedereen die geen voetbalfanaat is vraagt zich om precies die reden al 20 jaar af waarom EA elk jaar een nieuwe FIFA uitgeeft.
Wat moet er vernieuwd worden in de carreer mode? Maak het zoals fifa 11, die carreer mode was veel beter dan van nu. Erg leuk om te spelen en heb ik uren mee vermaakt. Nu is er niks meer aan. Kijk deze video maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=QAy7-e1S0vk
Deze is echt beter (en leuker ;)) met dezelfde boodschap : https://youtu.be/abRsOlLQxNk
"Vorig jaar kon je met Squad Battles al behoorlijk wat verdienen voor je team, en dit jaar komen daar 'Singleplayer Seasons' bij."

Single player seasons was in Fifa 18 FUT ook al mogelijk. De verdiensten waren wel erg laag in verhouding tot Squad Battles. Misschien is dat in 19 wel recht getrokken.

Bij SB speel ik op bijvoorbeeld prof difficulty, en dan verdien ik gemiddeld ongeveer 550-650 goud per wedstrijd. Er wordt dan gerekend met een multiplier van 1. Om de een of andere vreemde reden is bij offline seasons zelfs op legendary difficulty de multiplier maar 0,48 o.i.d. waardoor ik gemiddeld zo'n 400 goud krijg. Ik snap niet waarom die multiplier zoveel lager is terwijl ik speel op een hoger niveau. Bij seasons voelt legendary wel aan als prof bij SB, maar de multiplier is in verhouding daarmee alsnog belachelijk laag. Weet iemand hoe dit zit?
https://www.fifauteam.com/fifa-18-match-coins-awarded-guide/
Hier staat er iets over, maar geen idee waarom SB zoveel hoger zit dan offline seasons.

De extra verdiensten voor het winnen van een offline season vielen ook erg tegen in verhouding tot squad battles. Bij 10 spellen krijg je ongeveer 3.000 goud extra in offline seasons (ik zit nu in div 4) en een goedkope pack. Speel je er 40 dan heb je dus 12.000 goud extra en 4 goedkope packs. Geen idee wat die packs kosten, zeg 5.000, dus dan kom ik in totaal op 32.000 goud bij 40 wedstrijden extra.
Bij FUT als je 40 wedstrijden speelt in een week met meestal amateur en tegen lage rating teams prof dan eindig je gemakkelijk in Elite 3. Je krijgt dan 20.800 goud, en 3 packs met een totale waarde van 65.000 = +/- 85.000 goud extra.

Helaas ben je gebonden aan offline seasons als je coöp wil spelen in FUT zonder PS+ abonnement.

Offline draft is helemaal rampzalig. Als je daar alle 4 de wedstrijden wint kan je reward zelfs zijn dat je packs krijgt met een mindere waarde dan je inleg.

Bovenstaande was van toepassing op Fifa 18, niet 19.

[Reactie gewijzigd door Paul_1982 op 25 september 2018 12:59]

Single player seasons zat inderdaad al in FUT in FIFA 18. Opvallende misser in de review, al was die mode zo irrelevant dat die er evengoed niet in had kunnen zitten, om de redenen die je aanhaalt.
Dit lijkt haast een advertorial. In de gameplay te vergelijken moet je 4 wedstrijden PES spelen en direct daarna FIFA gaan spelen. Dan denk je woooow wat is dit dramatisch. Qua presentatie prachtig allemaal maar qua gameplay niet te evenaren.
Dit is in mijn ogen ook niks meer of minder dan een advertentie vermomd als een review. Waarom zouden ze anders de hele loot box problematiek die deze game treft ontwijken? EA zal wel een dikke vinger in de pap hebben gehad bij het maken van deze ''review''.
ik ben geen pes fanboy want speel beide footy's elk jaar, maar ik vind de pes gameplay dit jaar echt VELE malen beter. Bij fifa is Fut weer vele malen beter dan myclub.
Ik heb myclub nu 3 weken ofzo gespeeld en heel mijn team bestaat uit superstars. Daarentegen heb ik bij Fut nog nooit een Ronaldo of Messi gehad. Keuzes....
Vandaag door de brievenbus, kan niet wachten tot ik thuis ben. Erg benieuwd. Heb me goed vermaakt met Fifa 18. Alhoewel er natuurlijk wel de herkenbare dingen inzitten heb ik in FUT wel een droomteam neer kunnen zetten. Vind het leuk om dat weer te gaan doen met een compleet nieuw team.
Waar heb je het gekocht? Stuur anders DM.
Ik kan nog niet wennen aan de nieuwe speelstijl t.o.v. Fifa 18. Waar ik in Fifa 18 redelijk oké meekon (online seasons in Divisie 3 of 4), kom ik in Fifa 19 nog niet door Divisie 9 in seasons...

Het nieuwe timed finishing is voor mij compleet ruk, het voelt onwennig en inconsistent, en zelfs na een paar uur kan ik er nog niks mee. Als je timed finishing uitzet, kom je de keepers bijna niet voorbij, omdat je dan niet die perfecte timing krijgt. Ik hoop dat er nog wat balans wordt aangebracht in de gameplay met een patch (de timed finish is echt overpowered).
Vergeet niet dat iedereen, dus ook degene die normaal in divisie 1 zitten, nu nog laag beginnen. En alleen echte Fifa fans kopen de versie met 3 dagen eerder toegang (lijkt me). Daar kom je nu dus allemaal tegen.
Nja, het is gewoon allemaal een klap moeiljker geworden, tegen de AI moet ik een niveau lager spelen, en zonder timed finishing, anders krijg ik er geen bal in...

Het is wel leuk dat het moelijker is geworden, maar ik heb online nog het gevoel dat er bepaalde dingen overpowered zijn, zoals het timed-finishen en bepaalde manieren van verdedigen.
Misschien moet je het juist niet uitzetten om het te oefenen ;)

Ik vind dat timed-finishen juist een mooie toevoeging omdat je het moet oefenen, je kan er beter in worden en je er dus mee onderscheiden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True