Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

Het next-gen dvd-formaat: blu-ray vs hd-dvd

01-12-2006 • 15:36

141

Multipage-opmaak

Waarom dvd niet meer volstaat

Begin jaren negentig was men begonnen over een opvolger van het cd-formaat na te denken en sloegen twee groepen bedrijven aan het ontwikkelen. Aan de ene kant was er het kartel Philips-Sony dat de MultiMedia Compact Disc steunde, terwijl aan de andere kant Toshiba, Time-Warner, Matsushita, Hitach, Mitsubishi, Pioneer, Thomson en JVC zich verenigden rond de Super Density-standaard. De toenmalig directeur van IBM, Lou Gerstner, herinnerde zich echter nog de strijd tussen vhs en betamax die bakken vol geld opgeslorpt had en vreesde voor een herhaling van de geschiedenis. Hij ging met alle partijen rond de tafel zitten om hen te verenigen en zo tot een uniform formaat te komen dat door iedereen gehanteerd zou worden. Dit zou niet alleen voor de betrokken bedrijven positief uitdraaien, aangezien ze daardoor hun krachten konden bundelen, maar ook de consument had er baat bij dat alle verkochte apparaten en schijfjes compatibel met elkaar zouden zijn.

Dvd-logoPhilips en Sony gingen ermee akkoord hun mmcd-formaat aan de kant te zetten ten gunste van de sd-standaard, die voornamelijk door Toshiba ontwikkeld werd, op voorwaarde dat er een tweetal wijzigingen doorgevoerd werden. Ten eerste eisten beide bedrijven dat hun eigen 'push-pull tracking' in de sd-schijven verwerkt werd. Ten tweede wilden ze dat men gebruik ging maken van Philips' Eight-to-Fourteen Modulation Plus-codering om gegevens op de schijfjes te zetten. Het gebruik van deze minder efficiënte code, resulteerde in de totale opslagcapaciteit van 4,7GB voor wat uiteindelijk de Digital Versatile Disc zou worden, in plaats van de geplande 5GB voor sd-schijven. Efmplus had namelijk als belangrijkste voordeel dat het veel beter overweg kan met beschadigingen als krassen in de schijf. In 1995 werd de dvd-specificatie versie 1.5 voorgesteld en in september 1996 kwam men tot een consensus. Dit leidde tot het opdoeken van het DVD Consortium, wiens taak erin bestond een standaard voor de nieuwe schijven te ontwikkelen, en het oprichten van het vervangende DVD Forum, waar elk bedrijf dat de dvd-standaard wil implementeren toe kan treden.

De belangrijkste reden waarom dvd tien jaar na zijn introductie niet langer voldoet, is hdtv. Hogedefinitiebeelden vragen heel wat ruimte en daar kunnen zelfs dual-layer dvd's met een capaciteit van 9GB niet aan voldoen. High-definition biedt ruwweg vijfmaal meer detail dan traditioneel beeldmateriaal en dat vertaalt zich dan ook naar de grootte van de videobestanden. Bovendien nemen ook high-definition audiostreams meer ruimte in op de schijven en willen bedrijven interactievere features gaan aanbieden. Daarnaast is deze opslagruimte handig meegenomen voor consumenten die steeds meer data willen bewaren. Een derde, en misschien wel de belangrijkste reden, voor bedrijven is echter de kopieerbeveiligingen. Terwijl dvd's relatief eenvoudig te kopiëren zijn, in het ergste geval door het beeld dat van de dvd-speler naar de monitor gestuurd wordt te onderscheppen, moet dit met de next-gen formaten onmogelijk gemaakt, of op zijn minst bemoeilijkt, worden.

Dvd-regiocodes

Op de eerste twee pagina's van deze feature worden de verschillen tussen beide technologieën uit de doeken gedaan, terwijl vervolgens de overeenkomsten aan bod komen. Op softwaregebied vertonen de beide standaarden immers heel wat gelijkenissen, zowel wat het gebruik van codecs betreft als wanneer het om de implementatie van kopieerbeveiligingen gaat.

Hd-dvd

Op de CeBIT-beurs in maart 2003 stelden Toshiba en NEC hun prototypes voor van wat volgens hen de opvolger van de dvd moest worden. Hun Advanced Optical Disc (aod) maakte gebruik van een blauwe laserstraal en moest daarmee een opslagcapaciteit van 30GB op een optische schijf binnen bereik brengen. Het DVD Forum was uitermate gecharmeerd van de compatibiliteit met de dvd-standaard en besloot in november 2003 aod als officiële opvolger van dit formaat aan te wijzen. Daar ging meteen ook een naamsverandering mee gepaard: Advanced Optical Disc werd High Definition DVD.

HD-DVD logo

* Specificaties

Een single layer hd-dvd-schijfje kan al 15GB gegevens herbergen, terwijl een dual layer-exemplaar dat verdubbelt tot 30GB. Toshiba werkt inmiddels al aan 45GB-versies die met drie gegevenslagen uitgerust zullen zijn. De diameter van een hd-dvd-schijf bedraagt net zoals die van een dvd 120mm. De bovenste laag van de schijf bestaat uit een beschermende lak waarop de cover gedrukt kan worden, bovenop een combinatie van acryl en plastic, gescheiden door een aluminiumlaag. Deze hele beschermlaag ligt bovenop de eigenlijke datalaag en is 1,2mm dik. Onder de datalaag bevindt zich de 0,6mm dikke beschermlaag die de laser en de bits en bytes van elkaar scheidt.

Structuur HD DVD-schijf

Hd-dvd werkt met een blauwe laserstraal met een golflengte van 405nm en een 'numerical aperture' van 0,65. Deze NA-waarde van de laser geeft de optische verspreiding van het laserlicht aan en is omgekeerd evenredig met de minimale brandpuntsafstand. De numerical aperture is opvallend weinig toegenomen ten opzichte van de 0,6 van dvd-lasers, een keuze die bewust gemaakt werd om compatibiliteit te verbeteren.

Track Pitch HD DVDDe datalaag van een hd-dvd-schijfje bevindt zich dan ook op 0,6mm onder de beschermende oppervlakte van het medium, net zoals bij dvd's. Deze lagere numerical aperture - met bijhorende grotere brandpuntsafstand en dieperliggende gegevens - zijn meteen ook verantwoordelijk voor de opslaglimiet van hd-dvd. Door deze relatieve onnauwkeurigheid ten opzichte van blu-ray, waarover verder meer, moeten de puntjes die de bits vormen verder uit elkaar gehouden worden. Concreet betekent dit dat een bit 0,83nm 'breed' is en dat er tussen de verschillende sporen een afstand van 1,6nm zit.

Blu-ray

In februari 2002 richtte een groep elektronicabedrijven waaronder Matsushita, Pioneer, Philips LG, Hitachi, Samsung en Sony de 'Blu Ray Disc Association' op. Hun doel was een tegenhanger van het DVD Forum tot stand te brengen. Al snel overtuigden ze een aantal andere bedrijven, waaronder Apple, TDK, Dell en HP en de mediabedrijven Disney, Warner Bros. en Universal om zich bij hen te voegen. Op dit moment zijn zowat 250 bedrijven lid van de Blu Ray Association, zoals de organisatie zich na korte tijd ging noemen.

Blu-ray logoOp 20 mei 2002 stuurde de groepering de eerste specificaties voor een potentiële dvd-opvolger de wereld in. De bedrijven stelden toen dat ze zich tot doel gesteld hadden om tegen eind juni de eerste licenties voor het produceren van blu-ray-hardware vrij te gaan geven. Het zou echter nog tot februari 2003 duren voor de eerste licenties voor rewritable bd-roms uitgegeven werden.

* Specificaties

Een standaard single sided single-layer blu-ray disc biedt plaats aan 25GB gegevens, goed voor ruim vier uur beeldmateriaal in hd-kwaliteit. De standaard duallayerschijfjes zijn echter goed voor een opslagruimte van 50GB. Mediafabrikant TDK heeft al aangekondigd aan een schijf met zes lagen te werken waar 200GB aan gegevens op zou passen, maar dergelijke discs zullen nog niet meteen beschikbaar zijn. Ook blu-ray-schijven hebben, net zoals hun hd-dvd-concurrenten, een diameter van 12cm en bestaan in een miniversie met een diameter van 8cm. Deze kleinere versie kan 7,8GB herbergen.

Schijfstructuur Blu-ray

Een blu-ray-schijfje is essentieel anders opgebouwd dan een hd-dvd-medium en dat is hoe de hogere opslagcapaciteit gecreëerd wordt. Een bd-rom is dan ook 1,1mm dik en voorzien van een beschermingslaagje dat slechts 0,1mm dik is. Daardoor slaagde men erin met een golflengte van slechts 405nm te werken, wat op zich een verdubbeling van de capaciteit van traditionele dvd's betekende. Bovendien kon ten opzichte van concurrent hd-dvd de 'numerical aperture' verhoogd worden tot 0,85. Aangezien de laser zich veel dichter bij de datalaag bevindt, wordt de invloed verspreiding van het laserlicht immers beperkt. Hoewel de schijfjes uiterlijk dus identiek lijken - ze zijn beiden 1,2mm dik - zijn ze intern heel anders opgebouwd.

Blu-ray Track PitchDankzij de kortere golflengte, is een blu-ray-laser veel nauwkeuriger dan een dvd-laser of een hd-dvd-laser. Daardoor kan met kleinere veldjes gewerkt worden om bits weer te geven. Een bit is dan ook slechts 0,15µm lang en tussen twee verschillende sporen is amper 0,32µm ruimte. Deze waarden bedragen minder dan de helft van de overeenkomstige waarden uit de dvd-standaard en zorgen ervoor dat de gegevensdichtheid veel groter is. Dit brengt echter met zich mee dat een kras in de schijf ook grotere gevolgen kan hebben. Fabrikanten werken echter aan zeer harde beschermlagen en bovendien heeft de Blu-ray Disc Association ervoor gekozen om meer checksumgegevens op te slaan ten opzichte van hd-dvd, zodat eventuele leesfouten beter opgespoord en hersteld kunnen worden.

Codecs

Wat de ondersteuning van verschillende codecs betreft, beschikken hd-dvd en blu-ray in principe over vergelijkbare mogelijkheden. Omdat hier en daar toch andere accenten gelegd werden en prioriteiten anders gesteld werden, worden de beide standaarden hieronder afzonderlijk besproken.

* Hd-dvd

Hardware is natuurlijk van essentieel belang, maar minstens even belangrijk is hoe beeld, geluid en gegevens op de schijfjes vastgelegd worden. Toshiba en zijn volgelingen besloten voor het coderen van bewegende beelden gebruik te maken van mpeg-4 avc, vc-1 en mpeg-2. Mpeg-2 werd behouden ten behoeve van de compatibiliteit met de dvd-standaard, terwijl de twee andere codecs geïntroduceerd werden voor highdefinition materiaal. Vc-1 is Microsofts tegenhanger van h.264 uit de blu-ray-wereld, zie verder, en is gebaseerd op windows media 9. De voorkeur lijkt bij contentproducerende bedrijven uit te gaan naar deze mpeg-4-variant.

Digital Theater SystemOok geluid moet ingepakt worden alvorens op het schijfje geperst te worden en daarvoor beschikt hd-dvd over verschillende formaten. Niet alleen dolby digital ac-3 wordt ondersteund, maar ook dts en het ongecomprimeerde pcm behoren tot de beschikbare formaten. Deze codecs zijn overigens geen nieuwkomers, want werden ook al voor de inmiddels aan vervanging toe zijnde dvd-standaard gebruikt. Voor hogere geluidskwaliteit ondersteunen hd-dvd's echter ook dolby digital plus en de lossless formaten dolby true-hd en dts-hd.

De verschillende Dolby-formaten behoren overigens tot het verplicht te ondersteunden pakket voor lezers die een hd-dvd-stempel willen dragen, zodat fabrikanten er nu probleemloos voor kunnen kiezen een dergelijke soundtrack aan te bieden als enige geluidsband op een hd-dvd. De maximale bitrate van een audiostream op een hd-dvd-schijf bedraagt 24bit met een sampling rate van 192kHz voor tweekanaalsgeluid en 96kHz wanneer acht audiokanalen meegeleverd worden. Dit in contrast tot dvd-schijfjes, waar het geluid vaak beperkt is tot 5.1-kwaliteit. Ter referentie: een gemiddelde Hollywood-productie wordt gemasterd op 24bit en 48kHz en is vaak zelfs beperkt tot 16bit.

* Blu-ray

Voor het uitpakken van beeldmateriaal is ondersteuning voor mpeg-2, h.264/avc en smpte vc-1 verplicht voor elke blu-ray-speler. Ook in deze spelers werd de mpeg-2-ondersteuning aangehouden om compatibiliteit met de huidige collectie dvd's van filmliefhebbers te behouden. H.264 wordt ook vaak aangeduid als 'mpeg-4 part 10' en is recenter ontwikkeld en waarbij de nadruk ligt op een hoge compressiefactor. Dit houdt meteen ook in dat het coderen en decoderen van videobeelden in dit formaat behoorlijk rekenintensief is. Ter referentie: voor de op 1080i uitgezonden beelden in h.264 van de BBC volstaat een Athlon X2 4200+ net voor het vloeiend afspelen ervan. Mits gpu-acceleratie beschikbaar is, zou een snellere singlecore of een X2 3800+ ook in staat moeten zijn de klus te klaren. Linux-gebruikers blijven overigens in de kou staan, want onder het opensource besturingssysteem is om performance-redenen in de prakijk naar verluidt alleen mogelijk h.264-materiaal te coderen; vloeiend afspelen zit er daar niet in.

VideocompressieVc-1 is Microsofts tegenhanger van h.264 en is gebaseerd op windows media 9. Filmmaatschappijen die een film op bd-rom willen uitbrengen, zijn verplicht minstens een van deze videocodecs te gebruiken om het beeldmateriaal op te slaan. Aangezien de eerste versies van Sony's Blu-Ray Disc-authoring software alleen met mpeg-2-streams overweg kon, waren de filmmaatschappijen oorspronkelijk gedwongen om van deze standaard gebruik te maken. Tegenwoordig hebben zij echter vrije keuze tussen de verschillende formaten en wordt de beslissing vooral beïnvloed door het totale kostenplaatje en de nodige capaciteit. h.264 en vc-1 kunnen namelijk ruwweg dubbel zoveel beelden kwijt op dezelfde opslagruimte als mpeg-2-bestanden.

Voor de opslag van audiostreams verplicht de Blu-ray Association zowat dezelfde ondersteuning als het DVD Forum. Dolby digital ac-3, dts en pcm (tot 7.1-kanaalsgeluid) behoren tot het verplichte codecpakket. Hardwarefabrikanten kunnen dit aanbod desgewenst uitbreiden met dolby digital plus en de lossless formaten dolby true-hd en dts-hd. Het hoogste dynamisch bereik dat door een blu-ray-speler ondersteund zal worden is zeskanaalsgeluid in 24bit/192kHz-kwaliteit.

Drm en beveiligingen

Ook als het op kopieerbeveiliging aankomt, zijn de gelijkenissen tussen de twee standaarden opvallend. De blu-ray-ontwerpers kozen voor een eigen encryptie, maar beide kampen ondersteunen de aacs-standaard en vereisen bijgevolg de aanwezigheid van een hdmi-interface en hdcp-beveiliging. Bovendien maken ze het beide mogelijk voor contentaanbieders om van de ict-bit gebruik te maken op uitvoer via een onbeveiligd kanaal te beperken in resolutie.

* Hd-dvd

Zoals eerder al duidelijk geworden was, had ook de entertainmentindustrie een goede reden om aan een opvolger te gaan denken. De dvd-kopieerbeveiliging werd immers al snel gekraakt door 'DVD Jon' en dus wilde men betere beveiligingsmogelijkheden invoeren. Fabrikanten die hd-dvd-spelers willen ontwikkelen, moeten dan ook voldoen aan de beperkingen en maatregelen die door de AACS LA opgelegd worden. Aacs is een antikopieertechnologie die drm-maatregelen mogelijk maakt. Het systeem maakt gebruik van een versleuteling van de digitale content met behulp van een of meerdere sleutels.

DRM

Voor deze cryptografische vertaalslag wordt gebruikgemaakt van aes-cryptografie. Deze codeersleutels worden op hun beurt berekend op basis van een 'media key', het 'volume id' van het schijfje en een cryptografische hashcode die berekend wordt op basis van welke acties toegestaan mogen worden. Met drm kan men immers bepalen dat gebruikers één reservekopie van de film mogen maken, of dat deze niet afgespeeld mag worden via een analoge beelduitgang. Het belangrijkste verschil met de dvd-beveiliging css is, dat voor css elke speler van een bepaald model voorzien was van dezelfde sleutel om de content te ontcijferen. Elke dvd-schijf is dan ook voorzien van een collectie sleutels van apparaten waarop de film afgespeeld mag worden. Met aacs is het mogelijk de key van een bepaald apparaat weg te laten uit de lijst met toegestane systemen, waardoor deze eventueel gekraakte code onbruikbaar wordt voor toekomstige media. Het intrekken van een css-sleutel resulteerde in een volledig gamma van spelers die onbruikbaar werden, naast de omslachtigheid van de procedure en het kostenplaatje dat deze met zich meebracht.

Een van de limiteringen die met behulp van aacs afgedwongen kunnen worden is het feit dat een film niet, of slechts in lagere kwaliteit, afgespeeld kan worden via een analoge uitgang. Dit zou het namelijk mogelijk maken de beelden tussen de hd-dvd-speler en het scherm af te tappen om zo alsnog een kopie van het beeldmateriaal te bemachtigen. Om dit te voorkomen werd Macrovisions Analog Copy Protection verwerkt in de voorwaarden om het aacs-label te mogen dragen.

hdcpAangezien aacs-ondersteuning op zijn beurt verplicht is om de hd-dvd-standaard te mogen implementeren, betekent dit dat de entertainmentindustrie er desgewenst te allen tijde voor kan kiezen weergave via een onbeveiligde kabel te blokkeren. Hd-dvd-spelers zullen dus per definitie voorzien moeten worden van een hdmi-interface en hdcp-beveiliging om het beeld richting tv of beamer te sturen.

* Blu-ray

Vanzelfsprekend zullen ook blu-ray-spelers van een vorm van kopieerbeveiliging voorzien zijn. Ook de Blu-ray Association leerde van de fouten uit het verleden en koos voor een systeem met dynamische keys ipv een vaste lijst met sleutels waarmee content ontcijferd kan worden. Er werd geopteerd voor het ontwikkelen van een nieuwe technologie, die de naam bd+ kreeg. De groep die de blu-ray-standaard ontwikkelde, was er zich echter van bewust dat gebruikers een reservekopie van hun films willen kunnen maken en riep daarom de Managed Copy-mogelijkheid in het leven. Deze feature moet door elk mediabedrijf dat blu-ray-schijven aan de man wil gaan brengen ondersteund worden en maakt het voor een gebruiker mogelijk een beperkt aantal kopieën te maken. Om de daarvoor benodigde sleutels te verkrijgen, zal een gebruiker zich echter moeten registreren bij de desbetreffende contentaanbieder.

Een meer controversiële feature is de mogelijkheid tot het uitschakelen van een apparaat als ervaren wordt dat het systeem of de decryptiesleutel van dat systeem misbruikt wordt om illegale kopieën te maken of te verspreiden. Dit is mogelijk door het gebruik van dynamische decryptiesleutels en de implementatie van 'self-protecting digital content'-technologie in het gebruikte advanced access content system. Spcc maakt het mogelijk code uit te voeren op een blu-ray-apparaat om bijvoorbeeld na te gaan of de desbetreffende speler misbruikt is voor het maken van illegale kopieën. Indien gewenst kunnen contentproviders van deze informatie gebruikmaken om verdere aanvallen op de beveiliging te voorkomen of te bemoeilijken.

Blu-ray-watermerkEen extra beveiliging wordt aangebracht met behulp van een stukje hardware dat alleen bij de Blu-ray Association zelf in licentie genomen zal kunnen worden. Met behulp van deze hardware kan een dvd-perser elke blu-ray-schijf voorzien van een digitaal watermerk of 'rom-mark'. Spelers die het blu-ray-logo willen dragen, zullen op de aanwezigheid van dit watermerk moeten controleren. Met deze maatregel wil de belangengroep vooral de massaproductie van illegale bd-roms bemoeilijken.

Tot slot moeten blu-ray-apparaten de aacs-richtlijn respecteren en dus ook de zogenaamde image constraint token respecteren. Als deze eigenschap geactiveerd is op een schijf, zal de speler uitvoer via een niet met hdcp beveiligde verbinding beperken tot 960 op 540 pixels, zodat een 'full high definition'-kijkervaring dan niet mogelijk is. Het via een analoge, onbeschermde uitgang opnemen van beelden zal in dat geval dus niet kunnen leiden tot een volwaardige hd-kopie van het bronmateriaal. Bijgevolg zal elke blu-ray-speler van een beveiligde uitgang, zoals hdmi, voorzien moeten worden. De entertainmentindustrie mag echter vrij bepalen of ze deze eigenschappen wensen te gebruiken en zowel Sony als Disney hebben al aangegeven geen plannen in die richting te hebben. Fox is zelfs ronduit een tegenstander van de technologie, terwijl Paramount en Warner Bros dan weer liefst elke film met de ict-bit zouden uitrusten.

AACS

High-definition resoluties

Daar waar dvd-spelers beperkt waren tot een beeldformaat van 720x480 of 720x576 pixels, ondersteunen zowel hd-dvd als blu-ray een maximumresolutie van 1920x1080 pixels. Dit 1080p-beeldformaat wordt ook wel 'full high-definition' of 'true high-definition' genoemd, aangezien dit de hoogst mogelijke resolutie is met de next-generation spelers. De letter 'p' in het formaat houdt in dat het om 'progressive' beelden gaat, in tegenstelling tot het 1080i-formaat dat met interlacing werkt.

1080pMet 1080p worden de beeldlijnen van boven naar onder achter elkaar geprojecteerd, in tegenstelling tot de interlaced technologie waarbij eerst de oneven lijnnummers weergegeven worden en daarna pas de even lijnnummers. Traditionele dvd's maken gebruik van deze interlaced technologie om beelden naar het scherm te sturen. Lcd-panelen, dlp-toestellen en plasma-tv's werken intern echter progressive, zodat deze apparaten zelf een deinterlacing-vertaalslag moesten uitvoeren, wat de kwaliteit van het beeld niet altijd ten goede kwam.

Niet alle apparaten ondersteunen deze, behoorlijk rekenintensieve, resolutie echter. De interlaced variant van 1080p wordt logischerwijze 1080i genoemd en is oorspronkelijk ontwikkeld om compatibel te zijn met hdtv-toestellen die gebruikmaken van crt-technologie om beelden op het scherm te projecteren. Deze toestellen zijn echter nooit echt doorgebroken en worden tegenwoordig al als 'outdated' beschouwd. Mits het weergaveapparaat uitgerust is met een deïnterlacer, zijn 1080p-toestellen echter ook compatibel met deze standaard. Ruim tien jaar geleden, toen 1080i als standaard voor next-gen video vastgesteld werd, had men de opkomst van progressive lcd's en plasma's nog niet voorzien, waardoor nu in Amerika bijvoorbeeld toch DigiTV op 1080i-resolutie uitgezonden wordt.

Landen waar ATSC gerespecteerd wordt

Een trapje lager op de ladder staat 720p. Deze resolutie maakt gebruik van 720 verticale beeldlijnen en is, indien gebruikt met een framerate van 60 beelden per seconde, de hoogste resolutie die onder de atsc-standaard mogelijk is. Deze standaard moet op termijn de ntsc-resolutie die onder andere in Amerika gebruikt wordt gaan vervangen. Ook Canada, Mexico, Taiwan en Zuid-Korea hanteren de richtlijnen van het atsc en verschillende andere regio's overwegen hetzelfde te gaan doen. In Europa is echter het Belgische bedrijf 'Euro 1080' actief dat, zoals de naam al aangeeft, zijn twee hdtv-kanalen in 1080i-formaat doorstuurt via de Astra-1H-satelliet. Het Britse BSkyB en het Franse TPS hebben dan weer aangegeven dat hun voorkeur uitgaat naar 720p.

Helemaal onderaan de resolutiehiërarchie staan 576p en 480p. Voor pal- en secam-systemen is er 576p25, dat met een framerate van 25 beelden per seconde werkt. 576p50 wordt onder andere in Australië eveneens als 'high definition' beschouwd en wordt daar door Channel 7 en SBS gebruikt om hd-transmissies uit te voeren. Voor het ntsc-formaat werd ook een high-definition alternatief ontwikkeld, dat de stempel 480p meekreeg vanwege zijn 480 verticale beeldlijnen.

High Definition-Resoluties

Zoals eerder duidelijk geworden is, ondersteunen beide standaarden mpeg-2, vc-1 en h.264 voor het coderen van videobeelden en kunnen ze overweg met dolby digital ac-3, pcm en dts voor de audiocompressie. Voor bewegenede beelden ondersteunen de concurrenten ook allebei de 24p-framerate, maar terwijl blu-ray deze snelheid native ondersteunt door de timing van de technologie, halen hd-dvd-apparaten een kunstgreep uit door 30p-timings te gebruiken en de ontbrekende frames uit het 24p-bronmateriaal te compenseren met een 'repeat field flag', wat inhoudt dat twee dezelfde frames na elkaar getoond worden om zo aan de vereiste dertig beelden per seconde te komen. Deze kunstgreep heeft echter geen gevolgen voor de beeldkwaliteit.

De hardware

In april van dit jaar deden de eerste hd-dvd-spelers hun intreden in Amerika, terwijl Samsung na enig uitstel in juni met zijn blu-ray-spelers naar buiten kwam. Dat deze apparaten niet goedkoop zouden zijn, was al langer duidelijk. Zo werd becijferd dat Panasonics blu-ray-speler om en bij de 1300 dollar zou moeten gaan kosten terwijl Toshiba met zijn hd-dvd-station, de HD-EX1, op een richtprijs van 900 euro mikte voor de Europese release.

HD-EX1 HD DVD-speler

In Japan was Panasonics DMR-E700BD blu-ray-recorder al in 2004 te koop voor een stapeltje yens dat omgerekend zowat 2780 dollar waard was. In april van dit jaar kondigde het bedrijf zijn eerste blu-ray-speler voor de Amerikaanse markt aan. De blu-ray-speler die tot nu toe echter het meest in de media gekomen is, kende onlangs zijn Japanse debuut. In Europa is het daarentegen nog minstens tot maart volgend jaar wachten geblazen alvorens men van de Playstation 3 kan genieten. Sony koos ervoor om deze spelconsole standaard met een blu-ray-station uit te rusten, wat het bedrijf al heel wat kopzorgen bezorgde. Microsoft nam met zijn Xbox 360 genoegen met een standaard aanwezig dvd-station en komt dit jaar nog met zijn hd-dvd-uitbreiding voor de spelcomputer.

DMR-E700BD Blu-ray-recorder

ConsolesDe Playstation 3 zal, afhankelijk van de gekozen versie, voor 499 euro of 599 euro te koop zijn, terwijl de Xbox 360 momenteel respectievelijk 275 of 375 euro betaald moet worden. De uitbreiding die hd-dvd-ondersteuning moet toevoegen zal eerstdaags in de winkel liggen en daarvoor zullen consumenten 199 euro moeten neertellen. De noodzakelijke softwareondersteuning werd met een recente update toegevoegd, zodat 1080p-ondersteuning inmiddels bij elke Xbox 360-bezitter in huis zou moeten zijn.

Voor het afspelen van high-definiton beeldmateriaal moet echter niet alleen aan settop boxen en gewone spelers gedacht worden. Aangezien deze resoluties vooral voor filmliefhebbers interessant zijn, zijn ook hd-capable projectors van belang voor de acceptatie van het formaat. Exemplaren die gebruikmaken van dlp-projectietechnologie kosten echter al gauw vele duizenden euro's, maar daar lijkt verandering in te komen. Zo presenteerde het bedrijf HD70 onlangs zijn beeldkanon dat met de 720p-resolutie overweg kan. Voor de echt veeleisende gebruikers lanceerde Sony onder andere de sxrd-projector die beelden met een resolutie van 1080p op een doek kan projecteren. Voor al die pracht en praal moet wel zowat 10.000 dollar neergeteld worden.

Inmiddels hebben verschillende fabrikanten ook hun laptops met geïntegreerd hd-dvd- of blu-ray-drives aan het publiek voorgesteld. Fujitsu maakte bovendien al bekend dat het een pc met blu-ray-technologie zou gaan verkopen. Toshiba kondigde vorige maand bovendien aan dat binnenkort een hd-dvd-writer op laptopformaat gepresenteerd zal worden.

De hoop op een hybride station dat zowel hd-dvd- als blu-ray-schijfjes slikt is ondertussen overigens zowat opgegeven. De respectievelijke belangengroepen weigeren licenties te verstrekken aan bedrijven die beide technologieën in één apparaat willen gaan aanbieden. Ondanks dat zowat alle technische beperkingen hiertoe overwonnen zijn, is de aandacht om een doorbraak in deze impasse te forceren vooral op de Europese Commissie gericht. De EU maakte eerder dit jaar namelijk bekend dat het de licentievoorwaarden van de respectieve aanvoerders Toshiba en Sony nader zou gaan bestuderen.

Toshiba SD-L902A HD DVD-writer

Zelf schijfjes branden

Steeds vaker lopen gebruikers tegen de grenzen van een dvd'tje aan bij het backuppen van hun fotocollectie of het op schijf zetten van hun muziekbestanden. De enige enigszins bruikbare methode om een volledige moderne harde schijf te backuppen, is dan ook het aanschaffen van een extern exemplaar om de data naar over te hevelen. Met de hogere opslagcapaciteiten van de next-gen media, moet het echter eenvoudiger worden om kopietjes van belangrijke bestanden weer op een optische schijf te zetten.

* Hd-dvd

HD DVD-branderBegin oktober kondigde Toshiba, aanvoerder van het hd-dvd-kamp, een brander die in een laptop past aan voor 'zijn' next-gen formaat. Het apparaat is echter nog niet commercieel verkrijgbaar en pas tegen het einde van het jaar worden de eerste samples bij de oem-systeembouwers verwacht. Daarna moeten zij hun configuraties nog op het brandstation afstemmen, zodat met een next-gen brander uitgeruste laptops niet voor Q1 2007 verwacht moeten worden. Prijsgegevens zijn bovendien nog onbekend, maar dat de early adopters hun portemonnee goed open zullen moeten trekken staat al vast. Beschrijfbare hd-dvd-media zijn nog niet in de virtuele winkelschappen gesignaleerd.

*Blu-ray

Zowat twee weken eerder had Sony al aangekondigd dat het zeer binnenkort met een blu-ray-brander zou komen. De BWU-100A zou 50GB aan eentjes en nulletjes op een blu-ray-schijfje kunnen branden en zou dat op tweevoudige snelheid doen. Dit is zowat 9MB/s, terwijl een dvd-brander op dubbelvoudige snelheid er ruim 2,6 megabyte per seconde doorpompt. Het volbranden van een singlelayer-schijfje, met een totale capaciteit van 25GB, duurt daarmee ongeveer 47 minuten. Het apparaat mag met zijn 5,25"-afmetingen dan wel iets forser zijn dan Toshiba's laptopstation; het is wel al in de winkelrekken te vinden en kreeg een prijskaartje van om en bij de 950 euro opgeplakt. Voor een bd-r-schijfje met een capaciteit van 25GB, moet via Amazon tussen de 12 en de 25 dollar betaald worden.

BD-R

Wat de toekomst brengen zal

Over de voor- en nadelen van de twee concurrerende technologieën is het laatste woord duidelijk nog niet gezegd en verschillende bronnen spreken elkaar dan ook tegen als het over de toekomst gaat. Bovendien is de objectiviteit in de berichtgeving vaak ver te zoeken. Zo publiceerde hd-dvd-promotor Toshiba onlangs een rapport waarin het stelde dat blu-ray-schijfjes door hun opbouw veel kwetsbaarder zijn en mogelijk zelfs de lens van een apparaat kunnen beschadigen.

Beschadigde cdToch zijn er enkele dingen die vaststaan. Zo is een blu-ray-systeem inherent gevoeliger voor krassen of beschadigingen door de kleinere omvang van fysieke bits en bytes op de optische schijf en de bijhorende hogere datadichtheid. Anderzijds zijn hd-dvd-schijven dan weer beperkter wat betreft opslagcapaciteit. Ondanks alle negatieve berichtgeving is ook nu al duidelijk dat de Playstation 3 bij heel wat mensen een blu-ray-lezer in huis zal brengen, terwijl men misschien minder geneigd zal zijn de losse hd-dvd-module voor de Xbox 360 te kopen. Daar tegenover staat dan weer dat Windows Vista wel beide technologieën zal ondersteunen, maar dat Microsoft zelf voor het hd-dvd-formaat kiest omdat dit volgens Ballmer eenvoudiger te integreren is in een computer en een voortborduursel is op de bestaande dvd-standaard.

De strijd tussen betamax, vhs en video2000 ligt nog vers in het geheugen bij de oudere tweakers en er wordt dan ook vol interesse afgewacht wie de 'next-gen battle' zal winnen. Sommigen zijn echter van mening dat de strijd niet beslecht zal worden en dat beide standaarden naast elkaar zullen blijven bestaan. In dat geval zal een hybride station mettertijd echter onontbeerlijk worden aangezien het niet te verwachten valt dat alle media zowel op hd-dvd-schijfjes als op blu-ray-discs verspreid zal worden. In dat geval zullen er volgens analisten alleen maar verliezers zijn, met als belangrijkste benadeelde de consument. Die zal immers gedwongen worden ofwel zelf een keuze te maken en daardoor heel wat content links moeten laten liggen, ofwel een speler van beide types moeten aanschaffen.

Batman Begins-menu op HD DVD

Vooralsnog lijkt hd-dvd een kleine voorsprong te hebben op bd-rom. De schijfjes zijn voor fabrikanten heel wat eenvoudiger te produceren dan de technisch geavanceerdere blu-ray-discs en ze zijn enigszins robuuster als het om krassen in de beschermingslaag van de schijf gaat. Blu-ray-schijven hebben als belangrijkste troef de grotere opslag, maar veel consumenten kunnen amper genoeg data verzamelen om een volledige writable dvd vol te branden, zodat zij aan deze grotere opslagcapaciteit geen boodschap hebben. Voor films volstaat zelfs bij de hoogste resolutie een 30GB hd-dvd-schijf om nog heel wat extra's te kunnen herbergen. Bovendien had ook de dvd-standaard al de mogelijkheid om bijvoorbeeld extra camerastandpunten toe te voegen, wat door slechts een zeer beperkt aantal films gebruikt werd. Het is dan ook nog maar de vraag in welke mate van de extra mogelijkheden van de next-gen schijfjes gebruikgemaakt zal worden.

Anderzijds staat blu-ray sterker in zijn schoenen voor wat betreft het thuis branden van schijfjes door consumenten. Het lijkt dan ook geen geheel onrealistisch scenario dat beide standaarden zullen weten te overleven, waarbij blu-ray de gegevensopslagmarkt voor zijn rekening zal nemen en dus vooral in computers te vinden zal zijn, terwijl men voor films beter een hd dvd-apparaat in huis zal kunnen halen. Of een van beide standaarden alsnog kan doorbreken ten koste van de ander, zal vooral afhangen van de consument. Als deze genoegen neemt met de mindere opslagcapaciteit van hd-dvd, zou deze technologie wel eens een grotere aanhang kunnen krijgen. Als consumenten echter vooral waarde hechten aan de mogelijkheid om backups te kunnen nemen en zelf next-gen schijfjes willen branden, is blu-ray ongetwijfeld in het voordeel. Zonder kristallen bollen of andere magie valt dan ook onmogelijk te voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien, maar dat het een spannende strijd zal worden lijkt wel zeker.

Blu-ray en HD-DVD

Reacties (141)

141
141
63
9
3
58
Wijzig sortering
Een kleine opmerking over die "track pitch" en minimale "pit length". In het artikel hier staat dat HD DVD een track pitch heeft van 1,6 nm wat gelijk is aan 0,0016 µm. BluRay zou volgens dit artikel een track pitch van 0,32 µm hebben, wat dus een factor 200 groter is. Ik heb dus nog maar eventjes gezocht en volgens Cyberlink is het als volgt:

HD-DVD
Track pitch: 0,40µm
min. pit length: 204nm (15/30GB)

Blu-Ray Disc
Track pitch: 0,32µm
min. pit length:160nm (23.3/46.6GB), 149nm (25,0/50.0GB), 138nm (27,0/54.0GB)

(bron: http://www.cyberlink.com/...d_support/bd_vs_hddvd.jsp)

Blu-Ray heeft dus een 0,08µm kleinere pitch en minimaal 44nm pit length minder. Nogal een verschil met dit artikel dus :+
Yup, dat zag ik ook al. Ook qua laser golflengte klopt het niet helemaal denk ik. BR gebruikt 405nm licht, HD-DVD ook, maar toch heeft BR een kortere golflengte dan zowel DVD als HD-DVD :? Ze gebruiken dezlefde golflengte, maar doordat BR een grotete NA heeft, kan deze kleinere puntjes belichten, dus kunnen de bits kleiner.
Ik denk als de ps3 een succes wordt; dan zal blue-ray automatisch ook een succes worden.
@PuDy:
Als vervolgens de films die uitkomen op dat formaat veel duurder zijn dan weet ik dat nog niet zo zeker!

Ik denk niet dat een console de doorslag zal geven, maar eerder de grote filmmaatschapijen etc..
ook zal de kostenfactor en de kopieerbeveiliging meespelen voor consument en producent...

gewoon lekker relax afwachten :) :Z
HD-DVD heeft 1 redelijk groot probleem, dat is geen sony films.
Ala James bond, en alle MGM films/United Artists/Columbia tristar/Sony Picture Entertainment en vele andere studio's die sony gekocht heeft "zoals alle goede klasieke hollywood films en japanse anime".
HD-DVD zonder Sony is bijna 40% van de films/Tv Series die er nooit uit op komen "noem een serie en sony heeft er een belang in".

en ook 70% van de porno industrie kiest voor Blu-Ray vanwegen de hogere opslag ruimte.
en ik heb alleen nog maar HDDVD porno's zien rondvliegen..

ik denk dat de sony subsidiaries vanzelf achter hun oren gaan krabben als alle andere content producers wel next gen dvds verkopen en zij niet alleen omdat niemand een bd-dvd player wil kopen.

daarnaast zal deze discussie (welke overleeft) pas met een jaar of twee gevoerd worden, omdat dan de spelers pas echt betaalbaar gaan worden (neen, 600 eu voor een ps3 vind ik niet betaalbaar, ivm mijn dvdspeler van 70 eu)
@ RagaBaSH

Ik denk dat BD een sterke troef heeft met Disney in het kamp. Naast de Sony content hebben volgens mij de meeste hollywood producers voor BD gekozen.

Volgens mij zijn de volgende niet in eigendom van Sony: Buena Vista, Walt Disney, Fox, Paramount, Universal en Warner Bros.

Verder zag ik in het MM krantje een pagina vol met BD films van 15 euro tot 24 euro en een Samsung speler voor 1300 euro.

En waar was HD-DVD???
Disney vooral omdat Steve Jobs nu de grootste aandeelhouder is zal disney niet van Blu-Ray afstappen ook aangezien Apple Blu-Ray ondersteunt en Dell natuurlijk.
Daarintegen zie ik al een kleine 6 maanden tijdens "bepaalde" tv programmas toch duidelijk BR-reclame,

bijv Ultraviolet werd tijdens de release op DVD in de US gepromoot als Available op DVD,BR-DVD en UMD

het is waaschijnlijk welke programmas je kijkt om te zeggen welke "meer ingeburgerd is"..

vwb de battle moet ik mijn inziens toch de credits bij sony neer gaan leggen.
a) CD( de branders etc) kreeg een major push toen de PS1 uitkwam
b) DVDs (branders & spelers) kregen een major push toen de PS2 uitkwam
en nu XXVD nummer 3 brengt sony de PS3 uit.

het is dus heel makkelijk voor iedereen om straks een Highend Player te hebben staan in huis.
daarnaast is het btw niet zo dat de XBOX360 de bron (spelen & DVD via de HDDVD-speler) van 720p upscaled naar 1080p (maar dus eigenlijk niet 1080p afspeeld)????
en de PS3 wel 1080p kan afspelen

mien uit assen zal het verschil niet zien,maar iemand met zn Sony Bravia wel :) (al zal die dan niet zo snel een xbox kopen )
Er word dikwijls geschreven dat de porno industrie de doorslag heeft gegeven bij de overwinning van VHS, doch dit blijkt een mythe te zijn aangezien deze industrie destijds ook films uitbracht op de concurerende formaten.

Wat destijds de doorslag heeft gegeven is simpelweg het feit dat VHS de meeste opname capaciteit bezat, iets wat voor de thuisgebruiker zeer belangrijk was. Betamax ging maar tot 1 uur in den beginne terwijl VHS tapes groot genoeg waren voor een langspeelfilm.
Video2000 had het voordeel dat daarop nog meer gezet kon worden (deze kon je omdraaien voor nog meer opnames), maar die heeft het ook niet gered.
Het V2000 systeem had een langere speelduur zoals VTec al correct opmerkte, bovendien was de beeldkwaliteit verreweg superieur aan VHS en Betamax, vooral in de Long-Play modus wat de speelduur weer dubbelzijdig verdubbelde. De betere beeldkwaliteit gold ook vooral voor het strakke en streeploze stilstaande beeld en de beeld-voor-beeld weergave. V2000 was gewoon het beste systeem maar heeft het niet gered doordat Philips de lat bij introduktie te hoog heeft gehouden en het dus te duur op de markt heeft gezet en het bovendien nauwelijks heeft gepromoot. Daardoor is het een flop geworden en heeft een kwalitatief minder systeem (VHS) het uiteindelijk gewonnen.
Maar video2000 had ook enkele problemen, zo kwam de introductie vrij laat en waren er problemen met de compatibeliteit tussen verschillende modellen wat hoofdzakelijk te merken was aan desynchronisatie tussen beeld en geluid.
Anoniem: 80466 @stewie29 december 2006 10:47
Nee, de Xbox 360 speelt HD DVD content ook in full 1080i af (mits dat aanwezig is op de disk).

Overigens is 1080i juist voor de blu ray een probleem omdat de blu ray producenten voornamelijk op h.264 willen encoden en dat gewoon te zware en relatief dure hardware vraagt. De HD DVD producenten hebben veelal gekozen voor VC-1 als codec en dat maakt dat de diskjes vaak wat soepeler zonder haperingen afspelen en ook nog op goedkopere hardware.
De BDvideo schijven worden nu voor weinig verkocht en straks, als iedereen BluRay heeft, duurder gemaakt.

Daarvan wordt het verlies van de PS3 weer gecompenseerd.
Een probleempje waar weinig mensen aan denken is 't volgende;

Als de PS3 op tijd uitkomt in europa en succesvol gaat worden, is er een goede kans dat men BR ziet als zijnde PS3. Dat de consument het idee heeft dat blueray net zoiets is als de UMD schijfjes van een psp. Als 't die kant op gaat is BR zo goed als dood. Men koopt dan namelijk een PS3 voor de spelletjes, maar een HD-DVD spelert voor de films.
Heb jij wel eens de kwaliteit uit een Playstation 2 gezien als je een DVD daar in afspeeld?

Voor Films wil je een stand-alone player, aangezien de kwaliteit veruit beter is dan een SPEL computer met de mogelijkheid tot....
Ik ben er van overtuigd dat het te snel is. DVD is eindelijk ingeburgerd en ik denk niet dat de consument geneigd gaat zijn om te upgraden wegens de enorme kosten dit meebrengt.

Net zoals de VHS een "oud" en zeer onkwalitatief product was heeft de LaserDisc of CD-i ook nooit brokken gemaakt en eigenlijk in stilte afgevoerd in Europa.

Ik verwacht hetzelfde voor de HD-DVD en Blu-Ray. De beperkingen zijn te groot ( DRM en andere ) en het is te vroeg. Toen ik aan mijn moeder uitlegde dat er een opvolger was voor DVD begon ze lichtjes te vloeken, ze was eindelijk overgestapt en mompelde iets van : zie je wel, het is allemaal geldklopperij, nu heb ik al twee keer betaald voor een film en nu willen ze dat ik een derde keer betaal zekers...


Mijn glazen bol zegt : geen een van de twee word een standaard en over een kleine 10 jaar zal er een andere technologie de opvolger worden van DVD...
Je hoeft geen films opnieuw te kopen. Blu-Ray en HD-DVD zijn gewoon backward compatible. Ik heb ook niet mijn VHS banden weggegooid toen ik ene DVD speler kocht.
Al passen VHS banden natuurlijk maar moeilijk in een DVD speler. ;)
Leuk artikel, ik had alleen ook liever vergelijkingen gezien van bv dezelfde film op HD-DVD en BlueRay.

Anyway, ik vind het hele codec verhaal best "warrig".
Er wordt geschreven dat HD-DVD mpeg-4 avc gebruikt en dat Blue Ray h.264/avc gebruikt, terwijl deze twee eigenlijk gewoon precies hetzelfde zijn.
Zoals het er nu staat, lijkt het alsof er twee verschillende codecs gebruikt worden.

Verder wordt er gesproken dat VC-1 de tegenhanger is van h264 uit "de blueray" wereld. Het is de tegenhanger van h264, punt.
Het is niet BlueRay maar Blu-ray
Anoniem: 165905 1 december 2006 17:18
Ik wacht wel lekkermet het overzetten van mijn DVD collectie tot er eindelijk es een medium op demarkt komt dat geen bewegende delen heeft en minder vatbaar is voor beschadiging, oftwel flashdisks/memorydisks die gewoon in de winkel verkocht worden met films en music. En gewoon op alles afgespeeld kan worden.

Als consument word je gewoon gepiepeld om weer meer centen uit je zak te laten trekken.
Laat ze allebei maar lekker op hun bek gaan.

PS goed stukje trouwens
Als ik in mijn kristallen bol kijk zie ik het volgende:
De vraag naar HD films zal lange tijd een stuk lager zijn dan verwacht, omdat de consument geen duidelijke meerwaarde ziet én een afwachtende houding heeft t.o.v. beide standaarden.
Uit deze nood zullen speler die beide schijfjes accepteren uiteindelijk de standaard worden.
Sterker nog, ik verwacht dat er helemaal geen fysieke data-drager meer een standaard wordt in de huiskamer!

Het lijkt mij vrij duidelijk dat er weinig behoefte is aan zo'n beperkende technologie terwijl networking en andere flexibeler opslag media (flash geheugen, externe harde-schijven, enz.) je dezelfde content makkelijker en goedkoper kan leveren / laten bewaren!

Beide kampen denken nog steeds veels te ouderwets in termen van "media betekent *dingen* die geconsumeerd kunnen worden" ipv. "media betekent een service die wij kunnen leveren". Dit is gewoon CD v MP3, deel zoveel.
ja maar het punt blijft dat de doorsnee gebruiker liever even een (hd)dvdtje gaat huren dan het ergens digitaal te huren en naar zn hddplayer(oid) sturen, mp3 is zo snel gegaan omdat het makkelijk en heel snel gratis te verkrijgen was tegenover hoge winkel prijzen, daarentegen huren mensen veel liever even een dvdtje op weg naar huis dan eerst helemaal te moeten downloaden en dan nog niets fysieks in handen te hebben.
Denk je dat dat over vijf jaar nog geldt?
Haha.
Ik hoor dan niet bij die groep.. De videotheek is maar enkele honderden meters weg, maar toch te ver om (zeker als het regent in dit kikkerlandje) naar toe te fietsen.
Voor hetzelfde geld kun je dan digitale kabel toestanden nemen, volgens mij even duur ongeveer. Je ziet het al opkomen. Ik heb het dan nog niet eens over het binnentrekken van een film via internet. (half uurtje ofzo?)

Kopen is een ander verhaal. Dat doe je ook voor het doosje.. het hebben..
Anoniem: 97742 @MossMan2 december 2006 03:53
Sterker nog, ik verwacht dat er helemaal geen fysieke data-drager meer een standaard wordt in de huiskamer!

Het lijkt mij vrij duidelijk dat er weinig behoefte is aan zo'n beperkende technologie terwijl networking en andere flexibeler opslag media (flash geheugen, externe harde-schijven, enz.) je dezelfde content makkelijker en goedkoper kan leveren / laten bewaren!

Beide kampen denken nog steeds veels te ouderwets in termen van "media betekent *dingen* die geconsumeerd kunnen worden" ipv. "media betekent een service die wij kunnen leveren". Dit is gewoon CD v MP3, deel zoveel.
in principe heb je daar gelijk in, was het niet dat we hier over HD praten. externe schijven, media center's en andere vergelijkbare oplossingen zijn leuk, maar voldoen niet snel meer aan de eisen om een HD stikkertje te verdienen (figuurlijk gesproken uiteraard)
Dit is gewoon CD v MP3 deel zoveel
behalve misschien dat mp3 in de grootte van megabytes zit en 1080-films in de grootte van gigabytes...
Och, vroeger was het heel wat als je een mp3tje binnenhaalde met je 33k6 modem, maar tegenwoordig draai je je hand er niet meer voor om 'even' een (dl) dvdtje binnen te trekken.
Zeker mee eens maar ook om een andere reden en dat is dat weinig mensen en hd tv bezitten. En dan bedoel ik geen 720 maar het 1080 formaat.
In mijn kristallen bol zie ik de behoeft niet van een nieuwe standaard aangezien DVD nog voldoet.

HDTV zal uitdraaien op een teleurstelling en waarom,
digitale televisie laat nog op zich wachten, veel kanalen zenden niet eens normaal uit op 16:9, veel mensen zorgen ervoor dat 4:3 beelden worden uitgerekt op breedbeeld waardoor je michelin-mannetjes krijgt.

Op dit moment is het zo dat je alleen nog maar flatscreens in de winkel kunt kopen,
de consument zal bij vervanging een dergelijke toestel kopen simpelweg omdat er geen ander keus is.

Een nieuwe standaard moet je ook zo als het ware opdringen, zo gauw mensen er achterkomen dat je bij de videotheek geen dvd'tjes meer kunt halen,
en/of dat je bij een opwaardering van 100 euro ook nog eens een speler kado krijgt,
en/of voor 50 euro een speler en 20 waardeloze films,
dan pas zal de massa een dergelijke speler in huis halen. Eerder niet. De fabrikant die dat voor mekaar krijgt zal de winnaar worden.

De groep die een degelijke dvd-speler in huis heeft is klein,
en het vreemde is dat die speler nog erg selectief zijn bij het afspelen, een standaard spelertje bij de kruidvat slikt alles en doet bijna nooit moeilijk.
Anoniem: 134061 1 december 2006 15:55
Zeer intressante vergelijking, goed gedaan, ben weer eens wat wijzer geworden
Erg jammer alleen dat er niet met de goede oude DVD vergeleken wordt.

Ik voorspel bij deze dat deze beide HD formaten niet voor een revolutie zullen zorgen zoals de DVD dat deed. Ik denk dat het, net als DVD-Audio en SACD op muziekgebied, tot een selecte groep filmfanaten en techneutfanaten beperkt zal blijven. Dat verklaard misschien waarom veel mensen hier op Tweakers zo onverdeeld positief over het HD-gebeuren zijn, maar als ik even bij normale mensen rondkijk, dan heeft bijna niemand belangstelling voor schermen van 1 meter, 7.1 surroundsound en weer een nieuw schijfje. Nu zijn er al nauwelijks mensen die meer dan 2 speakers hebben.

Ik vond daarom de volgende zinssnede bij het audiocodec verhaal ook zo treffend:
Ter referentie: een gemiddelde Hollywood-productie wordt gemasterd op 24bit en 48kHz en is vaak zelfs beperkt tot 16bit.
Er is praktisch niemand die de 44.1KHz en 16bit van een CD een beperking vind. Je zou zeggen dat als er ergens een duidelijk gebrek aan resolutie is, men dat bij muziek het eerste zou merken. We weten allemaal hoe goed SACD het doet...

Film: geld volgens mij hetzelfde, veel mensen, moeders, ooms, tantes, opas en omas hebben echt 0,0 boodschap aan HD (720p/1080p). DVD is op de meeste buizen al overkill aan resolutie, pas met een deftige flatpanel wordt het pas echt goed te zien ten opzichte van een videoband.

Ergo: de DVD gaat nergens heen en hooguit de home-theater liefhebbers zullen interesse in de nieuwe formaten hebben. Overigens denk ik dat juist vanwege de desinteresse vanuit de markt Sony een meesterzet heeft gedaan, want als men dan toch zo'n nieuw schijfje ziet liggen in de schappen, kun je netzogoed een bluray pakken die toch al in je PS3 kan. Hoef je geen nieuw ander apparaat aan te schaffen.

Daar bovenop bewijst het p2p circuit dat je voor HD-resoluties helemaal geen grotere schijven nodig hebt. 720p gaat zonder moeite in 4,7GB en met iets meer persen kan 1080p ook best op een DVD9. Verschillen met 'officiele' HD-releases zie je eigenlijk zelfs niet eens als je ervoor gaat zitten en het is hoe dan ook beter dan gewoon DVD.
maar als ik even bij normale mensen rondkijk, dan heeft bijna niemand belangstelling voor schermen van 1 meter, 7.1 surroundsound en weer een nieuw schijfje. Nu zijn er al nauwelijks mensen die meer dan 2 speakers hebben.
Ik weet niet waar jij leeft, maar wie heeft er tegenwoordig nou geen 5.1 Home Cinema set thuis?! Haast iedereen die ik ken heeft thuis wel een home cinema set. Dat is naast de TV en de radio een vast apparaat geworden in de huiskamer zowat.

Veel mensen hechten ook waarde aan een lekker groot scherm. Kijkt fijner. Ik weet zeker dat de meeste mensen wel voor een groot scherm kiezen (1 meter valt toch in die categorie). Kijk dat niet iedereen het geld heeft voor een 1 meter groot LCD scherm dat 1080p aan kan, goed...maar als mensen tegenwoordig een nieuwe TV moeten kopen, kopen ze haast allemaal een groot LCD scherm.

Ik ben het wel volledig met je eens dat de meeste mensen niet zitten te wachten op wéér een nieuw medium en (dure) apparatuur.
Jazeker... Alleen heeft het grootste gedeelte van die mensen een 5.1 setje van een paar knaken... En ook zo'n big-ass tv mag natuurlijk niks kosten...

En dan valt zo'n HD-speler natuurlijk ook al gauw buiten het budget...

Ik geef zelf redelijk veel geld uit aan beeld en geluid, maar ik vind een dvd-tje prima, eerlijk gezegd...
Ik weet niet waar jij leeft, maar wie heeft er tegenwoordig nou geen 5.1 Home Cinema set thuis?!
Bijna niemand. Zoals ik al zeg, jij en je yuppenvrienden misschien wel (nofi), maar mensen zonder buitengewone belangstelling voor techniek niet hoor.
Veel mensen hechten ook waarde aan een lekker groot scherm.
Zie boven. De meeste mensen geven hun geld liever aan wat anders uit, en bovendien willen heel veel mensen (met name vrouwen trouwens ;)) geen groot bakbeest, maar gewoon een beschaafde buis van 50-60 cm.
Ik heb geen 5.1 Home Cinema set thuis staan, en die komt er voorlopig ook echt niet. En ik ben iemand met buitengewone belangstelling voor techniek. De techniek is niet interessant genoeg voor de prijzen die ervoor gevraagd worden, en daar zit nu juist het probleem.

Ook met die grote schermen-verkoop valt het zwaar tegen. Boven de 24 inch widescreen LCD hoeven de meeste mensen echt niet te hebben. Zeker niet als het zo veel kost als het nu nog kost. Een nog groter scherm heeft pas zin als je er altijd ver vanaf zit, en dat verder van je scherm af zitten heeft alleen maar zin als je met grote groepen mensen kijkt. Dat doe je juist niet als je geconcentreerd thuis een film of tv-serie bekijkt.
De vraag ernaar is dus te klein.

Door deze prijsopdrijvingen maak je de concurrent (IPTV, internet, bittorrent, p2p) alleen maar sterker.
Ik sluit me aan bij de geen 5.1-set bezitters. Ik zie veel 5.1 setjes van 100 euro ofzo bij mensen staan, maar daar is hij gewoon gekocht als aanvulling bij de flatscreen toen de crt-tv de deur uitging.

Ik reken mezelf tot de filmliefhebbers, heb een prima beamer staan, maar gewoon stereo geluid. Voor de prijs van een instap 5.1-setje, met volgens mij vrij beroerd geluid, heb je een erg mooie 2e-hands stereo-set (hadden de meeste mensen die al niet?), waarmee je minstens zo goed geluid hebt. Dat hele surround-gebeuren is leuk voor een paar actiefilms, bij de rest is 't nauwelijks interessant.

Zeker de mensen die nog minder film kijken, maar vooral tv, hebben helemaal geen boodschap aan 5.1 geluid. Stereo is genoeg. Hoe vaak zie je niet dat zelfs de stereo-installatie niet gebruikt wordt, maar gewoon de speakers van de tv zelf?
Anoniem: 179212 @Brent7 december 2006 15:05
Gek genoeg kwam men bij de introductie van DVD eind jaren '90 met precies dezelfde argumenten: DVD zou alleen voor de home-theater liefhebbers interessant zijn en "joe sixpack" zou genoeg hebben aan VHS.

We weten allemaal hoe het gegaan is met VHS. Ik verwacht het zelfde met DVD. Niet in 2007 al, maar ergens in 2010. Ter vergelijking: DVD kwam ergens in 1997 op de markt en werd pas na 2001 echt populair.
Je vergeet dat de verschillen tussen VHS en DVD (zoals ik al zei) van een andere orde zijn dan die tussen DVD en die nieuwe formaten... Verder: zie mij eerdere commentaar.
Ja, Interessant allemaal, maar toch mis ik 1 grote ontwikkeling in het hoofdstuk 'wat de toekomst brengen zal' namelijk: de holografische disk (of Holographic Versatile Disc (HVD) genoemd). Volgens het nieuws zijn de eerste holografische discs al geproduceerd:
nieuws: 'Deze week introductie holografische 300GB-schijven'
En zijn de eerste drives nu al te koop:
nieuws: Hitachi: in december holografische opslagapparatuur
Ook 1TB opslag is voor de HVD geen probleem, zo blijkt:
nieuws: Prototype HVD-schijf met 1TB capaciteit op de foto gezet
En wanneer eindelijk Jan de gewone Burgerman geneigd zal zijn om van DVD over te gaan op Blu-ray of HD-DVD (pas over anderhalf jaar naar mijn bescheiden mening), zal deze holografische disks een veel aantrekkelijker alternatief zijn, omdat die een veel grotere opslagcapaciteit biedt...Daarbij bieden Blu-ray en HD-DVD maar kleine voordelen ten opzichte van het oude net ingeburgerde DVD voormaat, terwijl die DRM restricties wel voor veel nadelen zorgen die voor de DVD niet meer gelden...
Nu al sla ik het backuppen op DVD formaat over, omdat het te lang duurt om alle data in te delen in 4,7 gb...en over 2 jaar zal dat niet anders zijn voor blu-ray of HD-DVD.... :Z
Anoniem: 170298 1 december 2006 15:49
DVD is Digital Versatile Disc, niet Digital Video Disc.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/DVD
Nee het MOCHT beiden. En nu is DVD gewoon een woord geworden.

zie: http://en.wikipedia.org/wiki/DVD
Anoniem: 153864 1 december 2006 16:30
De X-box 360 speelt niet mee in het verhaal, de consument moet een extra apparaat aankopen en de games zullen DVD blijven omdat dit de standaard configuratie is.

Ik vraag me wel af welke resolutie mijn plasma juist zal geven, ik heb horizontaal 1024 en m'n vader 1350 ongeveer. Die vallen beiden tussen de HD resoluties heb ik de indruk.
Ik denk dat je je flink kan vergissen in de invloed van de Xbox360.

Op dit moment zijn er hier in europa veel meer mensen die HD-DVD kijken als Blu-ray. De HD-DVD ad-ons gaan als zoete broodjes over de toonbank en de eerste lading is in Duitsland al volledig uitverkocht.

Voor Blu-ray moet men nog (minimaal) tot maart wachten en in de tussentijd bouwt HD-DVD een flinke voorsprong op in europa.

Voor iemand die nog niets heeft is een PS3 met Blu-ray net zo duur als een 360 met HD-DVD. Maar als je al een 360 hebt is 200 euro maar een kleine stap.
Anoniem: 191581 @yzf1kr2 december 2006 00:52
Maar als je al een 360 hebt is 200 euro maar een kleine stap.
Idd, men noemt dit gespreide aankopen.

Stel dat je een console met 10 games verkoopt verplicht gebundeld. Je console kost 900€ daardoor. Of je koopt de console aan 399, en je koopt de games die je wilt over het jaar. Op het einde van het jaar heb je mechien even veel betaald, MAAR a) je had de keuze of je de extra's wel wou b) je was niet verplicht de full blown versie te nemen.

Dit is een vergissing die Sony maakte. Men ging er vanuit dat men de extra waarde van de Blu-Ray drive konden doorrekenen in de prijs. Jammer genoeg ziet niet iedereen de Blu-Ray drive als een extra aan. Zeker sinds de formaat oorlog nog maar pas begonnen is, en DVD zeker zijn populariteit niet gaat verliezen over de volgende jaren.

Neem daarbij dat Sony achterloopt met de leveringen van de PS3. De extra concurrentie van de Wii ( die beter verkoopt dan de PS3 ). En de install basis van de x360 met 6miljoen stuks al.

Wat men ook niet mag vergeten, de add-on is ... een add on. Je x360 beu, plop, buiten, maar je kan de HD-DVD addon nog gebruiken op je PC of Laptop. Hetzelfde kunnen we niet zeggen van de PS3's Blu-Ray drive.
Maar aan de andere kant heeft de Xbox360 geen HDMI uitgang. Nu is dat op dit moment nog geen probleem maar er is een dikke kans dat je straks met je mooie HD drive toch op 480 of 720P zit te kijken!
Dus zolang dat er nog niet opzit zie ik de meer waarden van de HD drive nog niet in.
net zo min als de PS3 een rol gaat spelen. De aantallen consoles zllen nauwelijks invloed hebben op de techniek die de overhand krijgt. Het leuk verzonnen ps3 verhaal gaat nu een eigen leven leiden omdat het zon beetje het enige apparaat is waar je blu ray bij cadeau krijgt. dat er een beperkte groep mensen de PS3 daarvoor zal kopen doet niets af aan het simpele feit dat 95% van de video gebruikers GEEN console heeft.
Er wordt gezegd in het artikel dat we hd-dvd/blueray nodig hebben vanwege HD films en de extra ruimte die ze nodig hebben.

Dit is onzin aangezien je met vc-1/h264 films kunt coderen die kleiner zijn als divx en een grotere beeldkwaliteit hebben als divx.

Een 720p film kan je perfect kwijt op een dvd schijfje. De reden dat dit allemaal gepushed wordt is omdat er zo lekker veel geld kan worden verdiend met de patenten.

Het maakt niet uit wie er wint de meeste bedrijven zijn lid van beide kampen, dus ze winnen altijd.

De consument is de dupe van de DRM met het lokkertje van betere beeldkwaliteit. Op papier een serieuze verbetering, en ingezoomd zie je meer details, in het echt valt het nogal mee, als je over normale formaat tv's praat. Al dit geweld is pas interessant voor mensen met een tv met meer als een meter diagonaal.
Een 720p film kan je perfect kwijt op een dvd schijfje. De reden dat dit allemaal gepushed wordt is omdat er zo lekker veel geld kan worden verdiend met de patenten.
Je kan zelfs een 1080p film kwijt op een DVD, maar net als met een 720p film, moet je de bitrate hiervan zo laag zetten, dat het een artifacts feest wordt.

HD films dienen gewoon een zo hoog mogelijke bitrate te hebben en als het even meezit ook geen MPEG-2 compressie gebruiken
Weleens een xvidje op high definition formaat gezien? Ziet er prachtig uit, en past makkelijk op een DVD'tje.
Een xvidje op hd formaat :?

Ik herhaal even wat ik schrijf: "HD films dienen een zo hoog mogelijke birtate te hebben".

Als jouw "xvidje op hight def formaat" een lage bitrate heeft (wat de meesten ook zijn), dan zie je genoeg storende artifacts. Het ziet er misschien scherper uit dan een DVD, maar bij pans wordt het beeld een beetje jammer..

Vooral met HD gaat voornamelijk om hoe hoog de bitrate is in combinatie met de gebruikte codec en niet alleen om de codec zelf.
rekenvoorbeeld:

4,5 GB mpeg2 op dvd
700 MB mpeg4 op cd
is ongeveer een factor 6,5 kleiner geworden

25 GB op BR
4,5 GB op dvd
is minder dan 5,5 verschil,
zou je DL DVD's gebruiken zou je zelfs maar een factor 2,7 vershil hebben.

conclusie:
Met een goede codec past alles op huidige media.
Het past wel maar het heeft absoluut niet dezelfde kwaliteit. Jij vergelijkt een DVD in de hoogstmogelijke kwaliteit met een XviD/DivX-versie in een matige kwaliteit. XviDs zien er echt prima uit gezien de 700MB-beperking, maar het zichtbare kwaliteitsverschil neem je alleen voor lief omdat die CD je niks heeft gekost behalve de tijd om het te downloaden. Hetzelfde geldt voor HD-films die je op DVD uit zou brengen. Goed genoeg voor een kopietje maar als je er 20 a 30 euro voor betaalt verwacht je perfectie en niet "goed genoeg".

Oja, commerciele DVDs zijn 9GB groot.
Maar een DivX film op 700MB ziet er niet uit. In de praktijk is het geen factor 6,5 ten opzichte van MPEG2 maar eerder een factor 2. Zodra je lager ga met je bitrate, wordt het een artefactenfestijn.
Anoniem: 191581 @Deniax2 december 2006 01:04
Je kan zelfs een 1080p film kwijt op een DVD, maar net als met een 720p film, moet je de bitrate hiervan zo laag zetten, dat het een artifacts feest wordt.
Hier maak je een grote vergissing. Je gaat er vanuit van een low resolutie scenario, hetzelfde patroon volgt als een high resolutie versie.

Stel, je neemt een DVD, en je vormt deze om naar een h.264 versie.

Neem nu een 720p film, en je gebruikt dezelfde bitrate & codec. Ofcourse gaat je film +- 4* groter zijn dan de vorig versie. Maar! De hoeveelheid artifacts gaat ook veel kleiner zijn ( of om simpel te stellen, ze zullen minder zichtbaar zijn / opvallen ).

Je moet eens de test doen, en je zal het verschil zien. Dit heeft puur & simpel te maken met de source waarmee je encode. Er is een oude regel, hoe beter de source, hoe minder problemen.

Hell, je kan het zelf testen. Neem een uitzending op die op 720p & 480p uitgezonden is, en verlaag de resolutie & bitrate na 240p of zo. Je 720p sourced versie ziet er beter uit ivm je 480p versie. Puur & simpel omdat de encoder veel meer materiaal ( pixels ) heeft om mee te werken.

Je moet zelf geen films encoden om het effect te zien. Op een deftige foto editor ( Photoshop of zo ), en doe bijvoorbeeld verklein jobs, op hetzelfde materiaal. Vb: 1280*1024 naar 640*512 en dan naar 320*256. En doe dan een 2de versie van 1280*1024 naar 320*256 direct. En je zal het verschil zien.

Je moet 480p materiaal aanzien als iets dat al eens verkleind was. Waarbij 720p als je origineel telde.
Het klopt helemaal wat je zegt, maar ik heb nergens in mijn reactie gezegd wat de bron of de gebruikte codec is ;)

Ik ga uit van een "normale situatie" de master tape als source, een 2 uur durende film, een outputresolutie van 1280x720, 5.1 DD en een single layer DVD als medium.

Nu ligt het natuurlijk aan welke codec je gebruikt voor het materiaal en je kan het makkelijk op een single layer kwijt met XVID codec, maar de film is dan (vooral bij donkere, lucht/water scenes) een blokkendoos. Dan liever een lagere resolutie en een hogere bitrate.
Nee hoor. Ook in compressieland staat de techniek niet bepaald stil. Een 720p krijg je met gemak op een dual layer in zéér hoge kwaliteit, en zelfs nog wel in redelijke kwaliteit op een single-layer DVD.

Vergeet niet dat de oude .VOB DVD standaard met behoorlijk verouderde codec-formaten werkt. In hetzelfde aan opslagruimte kun je al veel meer kwijt.

De twee beste codecs nu zijn x264 (de open source variant van MPEG4 H.264/AVC) en Ateme, en je vergist je in hun kwaliteit als je denkt dat het een artifact feest oplevert.
Anoniem: 170345 @it01 december 2006 17:26
Als je die films op een beetje CRT monitor afpeeld kun je ze voor weinig geld in volle resolutie bekijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.