De gekkigheid op de E3 wordt elk jaar minder. Boothbabes zijn er nog nauwelijks en de stands worden ieder jaar weer een tikje soberder. Toch is er altijd wel een uitgever of ontwikkelaar die iets opvallends uit de kast haalt. Dit jaar was dat Techland, de Poolse studio die in 2015 de zombiesurvivalgame Dying Light afleverde. De studio werkt sindsdien aan een vervolg, dat volgend jaar onder titel Dying Light 2 door Techland zelf wordt uitgebracht. De studio had geschminkte zombies in de entree van het Convention Center geposteerd. De zombies stonden stil en wiegden hooguit wat heen en weer. Af en toe, als er iemand vlak langs ze liep, schoten ze uit hun lethargie en vlogen ze op de betreffende voorbijganger af. In veel gevallen was het goed voor een stevige schrikreactie. Techland had geen grote stand op de beurs, maar trok zo toch veel aandacht.
Dying Light 2 werd tijdens de E3 aangekondigd door niemand minder dan Chris Avellone, die door Techland is aangetrokken als narrative director. De hoofdlijnen van het verhaal waren door Techland al op papier gezet, maar het is aan Avallone om de details in te vullen en vooral ook de dialogen voor de game te schrijven. Met games als Planescape: Torment, Alpha Protocol en Prey op zijn palmares moet dat lukken. Het verhaal is een van de verbeterpunten die Techland voor zichzelf had genoteerd nadat de eerste Dying Light was uitgebracht.
De zombies die we hierboven beschreven, zijn natuurlijk geen echter zombies. Ondanks dat het genre zo heet, is er bijna geen ontwikkelaar meer die de schuifelende wezens letterlijk 'zombies' noemt. Ook Techland heeft het niet over zombies, maar over Infected. Waar deze types mee zijn besmet doet er weinig toe, feit is dat de stad waar het geheel zich afspeelt ervan is vergeven. Zoals het zombie-achtige figuren betaamt zijn ze vooral 's nachts actief. Overdag ben je dus redelijk veilig, al is er ook dan gevaar. Ten eerste houden de Infected het overdag behoorlijk lang vol als ze in de schaduw blijven. Alleen direct zonlicht kunnen ze niet verdragen. Als ze daar aan worden blootgesteld, desintegreren ze. Mocht je overdag door Infected worden belaagd, kan vluchten naar een plek met fel zonlicht dus een oplossing zijn.
Zelfgemaakte bijl
Je kunt de Infected echter ook te lijf, al heb je net als in de voorganger van de nieuwe game weinig wapens tot je beschikking. Een van een stuk hout en metalen plaat in elkaar geknutselde bijl is al heel wat. Dying Light 2 speelt zich wederom af in een fictieve stad, die aan het uiterlijk te zien ergens in Midden-Europa ligt. Het zou zomaar Warschau kunnen zijn, waar de studio van Techland vlakbij ligt, al blijft de stad naamloos. De setting is daarmee gelijk gebleven. Je leeft nog steeds in een wereld waarin de strijd tegen de Infected werd verloren. Die strijd vond zo'n 50 jaar geleden plaats en sindsdien zijn slechts wat kleine groepjes mensen overgebleven die niet zijn geïnfecteerd. Het zijn er te weinig om van een georganiseerde beschaving te kunnen spreken.
Dat is in de stad ook goed te zien. Het moet ooit een mooie plek zijn geweest, maar inmiddels raakt alles in verval. Gezag en voorzieningen zijn er niet meer, het is ieder voor zich. Desondanks hebben wat mensen zich gegroepeerd om enige vorm van organisatie en gezag op te bouwen. Er zijn verschillende facties in de stad en met elk van die facties kun je iets. Zoals dat gaat met dergelijke groeperingen kun je er bevriend mee raken of ze tot je vijanden maken. Die keuze heeft in Dying Light 2 vergaande gevolgen.