Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

HTC U12+ Review en Tear-down

Vernieuwing is niet altijd verbetering

02-07-2018 • 06:00

124

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De HTC U12+ is een vernieuwende telefoon, maar geen goede koop. HTC heeft de knoppen vervangen door druksensoren en dat bevalt niet goed. Het kan werken, maar is minder comfortabel dan fysieke knoppen en werkt soms niet. Een ander groot probleem is het scherm. Dat kan lang niet fel genoeg om te worden afgelezen in direct zonlicht. De accuduur is eveneens onder de maat. Daarnaast heeft de U12+ ongemakken gemeen met veel high-end telefoons. De glazen behuizing is kwetsbaar zonder hoesje, dat gelukkig wordt meegeleverd. Een 3,5mm-adapter om headsets aan te sluiten ontbreekt en dat is raar. De software bevat meegeleverde apps met advertenties op het lockscreen en in de notificaties, en dat hoort evenmin. Er zijn ook pluspunten, zoals de prima camera's en uitstekende luidsprekers, maar dat is niet genoeg om deze high-end telefoon een voldoende te geven.

Het is een lange opsomming: de eerste telefoon met 4g, de eerste telefoon met een skin over Android, de eerste telefoon met een vrijwel geheel metalen behuizing, de eerste telefoon met stereoluidsprekers aan de voorkant, de eerste telefoon met camerasensor met grotere pixels in plaats van meer pixels, de eerste telefoon met dubbele camera om de achtergrond te blurren, de eerste telefoon met knijpsensor en nu dus de eerste telefoon die fysieke knoppen verruilt voor aanraakgevoelige. De lijst met vernieuwingen in smartphones die we op de palmares van HTC kunnen bijschrijven, is lang en divers.

Vaak is HTC de trendsetter geweest. Met de One M7 uit 2013 stapte HTC uit de megapixelrace en droeg het bij aan het stoppen van die race. De camerasensor van One M7 heeft aanmerkelijk grotere pixels, maar minder daarvan. De One M8 heeft een secundaire camera om diepte te kunnen meten, zodat je de achtergrond van foto's kon blurren. Deze functie kwam een paar jaar later terug in de iPhone 7 Plus als 'portretmodus' en inmiddels heeft vrijwel elke high-end smartphone, net als veel midrangemodellen, zo'n feature.

Als HTC dus een hardwarevernieuwing heeft, dan letten we op. Deze keer gaat het om iets heel anders: de U12+ heeft geen enkele fysieke knop. Alles gebeurt via de druksensoren in de zijkant van de telefoon. We wilden niet alleen weten hoe het werkt in de dagelijkse praktijk, maar ook onder de motorkap, dus hebben we gemeten hoe goed de drukgevoelige knoppen werken en hoe het er van binnen uitziet, met een tear-down.

HTC U12+ teardown

Knijpen en knoppen

Apples iPhone-ontwerpers dromen ervan, maar HTC heeft het al gedaan: een telefoon maken zonder een enkele fysieke knop. De drie knoppen aan de rechterzijkant zien eruit als knoppen en hebben functies als knoppen, maar zijn in feite metalen uitsteeksels waar geen beweging in te krijgen is.

HTC U12+

Dat systeem werkt, maar het is wel stevig wennen. De eerste paar dagen wilde ik ze gebruiken als gewone knoppen, maar dat is niet effectief; je moet meer druk uitoefenen om de software tot actie te bewegen. Als je daarop rekent, dan werken ze in negen van de tien gevallen vlekkeloos. Je hoeft trouwens niet exact op de 'knop' te drukken; de omgeving eromheen werkt ook.

Negen van de tien gevallen? Ja, want net als veel andere smartphones gaat de U12+ diep slapen en als je hem dan voor het eerst wakker probeert te maken, kan het zijn dat de knop indrukken even niet zo goed gaat. Dan voel je de trilmotor een aantal keer in actie komen zonder dat het scherm wakker wordt. Een groot probleem is dat niet; je kunt ook de vingerafdrukscanner aan de achterkant gebruiken om de telefoon wakker te maken en gelijk te ontgrendelen, waardoor je alsnog snel in je telefoon zit. Het zal dus alleen lastig zijn bij het even checken van de tijd en notifcaties op het lockscreen.

De volumeknoppen vergen nog meer druk en dat is onprettig. De knoppen werken in alle gevallen het best als je de telefoon ook aan de andere kant vasthoudt. Een ander nadeel is de trilmotor. Apple verving de homeknop op de iPhone 7 door feedback van de trilmotor, maar de trilmotor van de iPhone is beter en zit bovendien fysiek dichter bij de plek waar je drukt, waardoor die knop veel natuurlijker aanvoelt. De trilmotor van de U12+ zit onderaan in de behuizing en daardoor voelt het niet aan alsof je de knop indrukt.

Op de plek waar de knoppen zouden zitten, zitten druksensoren. HTC experimenteerde daarmee in de U11 met Edge Sense en heeft dat concept nu verder uitgewerkt. De druksensoren zitten verder naar boven in de behuizing, zodat de telefoon 'voelt' wanneer je druk uitoefent op de plek van de knop.

Dat systeem heeft een inherente beperking voor het vervangen van knoppen; het kan geen onderscheid maken tussen de druk van een vinger en de druk van bijvoorbeeld een broekzak die een beetje klemt. De enige manier om onderscheid te maken is de grens van druk waarop de telefoon actie onderneemt. Als de sensor veel druk waarneemt, zullen het wel vingers zijn. Het zou beter zijn als de telefoon kon werken met het waarnemen van vingers en vingerbewegingen, waardoor het indrukken van de knop lichter kon.

HTC heeft het concept van de druksensor inmiddels wel verfijnd. Zo is het uiteraard mogelijk om in de telefoon te knijpen om de camera of een andere app te starten. Ook is er een Edge Launcher, waarmee je kunt knijpen en de telefoon direct snelkoppelingen weergeeft naar zelf in te stellen apps. Binnen apps kun je acties toewijzen aan het knijpen. Zo kun je bijvoorbeeld door te knijpen een tik simuleren binnen een muziek-app om een volgend nummer te starten.

Daarnaast heeft de fabrikant nog een paar opties toegevoegd; dubbeltikken op een willekeurige plek op de zijkant opent de eenhandige modus. Daarnaast gaat het scherm niet uit als je het vasthoudt en draait het scherm niet als je de telefoon draait, zolang je hem op dezelfde manier in handen houdt. Dat zijn slimmigheidjes die HTC goed heeft bedacht en die nuttig zijn.

Edge Sense is daarbij een complete reeks features geworden die de toegevoegde waarde van de druksensoren toont. Het weghalen van de fysieke knoppen is echter voor nu nog een brug te ver. Knoppen moeten altijd foutloos werken en zich comfortabel laten indrukken. Dat is bij de U12+ niet het geval. Het is een verfrissende vernieuwing, maar nog niet goed genoeg voor gebruik in een smartphone die daadwerkelijk te koop is.

Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Edge Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018

Tear-down en meting van knoppen

De knoppen lijken meer druk nodig te hebben om te worden ingedrukt, maar is dat ook zo? Om dat na te gaan, doken we het testlab in om aan de slag te gaan met de texture analyzer, een apparaat dat we bijvoorbeeld gebruiken om de travel van toetsenborden te meten.

De uitkomst is verrassend; er is minder druk nodig om de druksensoren te activeren dan bij een reguliere, fysieke knop. Om het concreet te maken: je hebt aan ongeveer 1500mN, het equivalent van ongeveer 150 gram gewicht, genoeg om het scherm aan te zetten. Ter vergelijking: bij een Galaxy S6 Edge Plus, die we ernaast hielden, moet je de powerknop ongeveer 2400mN druk geven om het scherm aan te zetten.

Texture analyzer: HTC U12+ en Samsung Galaxy S6 Edge Plus powerknop
X-as: afstand in millimeters, Y-as: druk in mN

Dan rijst de vraag hoe het kan dat het toch lijkt dat je de knop harder moet indrukken. Het probleem lijkt dat je vaak de telefoon aan beide kanten vasthoudt. Het eerste wat indeukt, is het zachtste materiaal; de vinger of handpalm aan de andere kant. Daardoor moet je in de praktijk juist meer druk zetten.

Maar hoe werkt het nou? Er zijn diverse tear-downs te vinden van de U11 van vorig jaar, maar over de werking van de U12+ konden we verrassend genoeg weinig online vinden. Dus gingen we zelf aan de slag. Een moderne telefoon met aan twee kanten glas en waterdichtheid is natuurlijk niet makkelijk open te peuteren, maar met hitte, geduld en de juiste tools kom je een eind.

Teardown HTC U12+
De U12+ in volle glorie. De nfc-antenne is er al af, omdat die een groot deel van de behuizing bedekt

Een achterkant eraf halen is leuk, maar hoe vind je nu die druksensors? Die zitten uiteraard aan de zijkant. Zoals zichtbaar is, zit er een kunststof rand om de hele telefoon. Die gaf geen sjoege, dus begonnen we zoveel mogelijk componenten uit de behuizing halen, zoals de accu, het moederbord en de camera's.

HTC U12+ teardown
Rood: connector druksensor. Groen: connector accu. Blauw: connector vingerafdrukscanner

De druksensor zit goed vast; de kabel van de connector is vastgeplakt aan het moederbord en het vergt wat kracht om die los te krijgen. Hij zal niet snel vanzelf losgaan bij bijvoorbeeld een val en dat is een geruststellende gedachte.

Teardown HTC U12+Teardown HTC U12+

Als alle componenten eruit zijn, blijkt dat de druksensors en dus de knoppen niet makkelijk te repareren zijn. De hele kabel zit half onder de kunststof rand die rondom loopt. Bovendien is die kunststof rand ook de middenplaat, de plaat tussen het pcb en het scherm. Nu zijn we geen professionele telefoonreparateurs, dus op dat punt bleek dat we niet de hele sensors te zien konden krijgen; een scherm loskrijgen uit de telefoon zonder schade is echt moeilijk.

HTC U12+ teardownWat we wel hebben uitgeplozen, is dat HTC de druksensors goed heeft beschermd. Dankzij die kunststof rand zijn de sensors niet te zien en de connector is overal stevig vastgeplakt. Daar heeft HTC goed aan gedaan; het is een systeem dat lang zijn werk zal kunnen uitvoeren.

Nu we de telefoon toch open hebben, kunnen we iets zeggen over hoe hij in elkaar zit. Hij is ordelijk ontworpen en relatief makkelijk uit elkaar te halen. Over beide pcb's zitten een kunststof bescherming en een stuk of vijftien kruiskopschroefjes. Een nadeel van die opbouw is dat je de bescherming moet verwijderen voordat je de accuconnector kunt loshalen. Als je hem dus even vastknijpt tijdens het schroeven, kan hij aanspringen.

De accu is vastgelijmd zonder een makkelijke mogelijkheid om hem los te krijgen; daarvoor moet je simpelweg voorzichtig wrikken. Dat is niet fijn. Dingen als de usb-poort en camera's zijn relatief makkelijk te vervangen. Het scherm is wel een lastig verhaal, maar dat geldt voor veel moderne telefoons.

Behuizing en scherm

De U12+ heeft een ontwerp dat je haast stereotiep kunt noemen voor een high-end telefoon in 2018. De voor- en achterkant zijn van Gorilla Glass, met daartussenin een metalen rand. Er bestaat een halfdoorzichtige versie, maar de variant die wij hebben gekregen, heeft een ondoorzichtige zwarte laag onder het glas. Het is dat er een HTC-logo op staat, maar wat ontwerp betreft had er ook LG, OnePlus of Huawei op kunnen staan.

HTC U12+
HTC U12+HTC U12+

De metalen zijkant en de glazen elementen aan de voor- en achterkant sluiten rechtstreeks op elkaar aan. Sommige andere fabrikanten plaatsen er een kunststof rand tussen om schokken op te vangen bij het vallen en dat is voor HTC ook een goed idee; de U12+ heeft dat niet. Aan de achterkant is dat geen groot probleem, die is relatief goedkoop en makkelijk te vervangen als hij stukgaat, maar bij het scherm is dat kostbaarder en moeilijker.

Het voelt aan als een goed afgewerkt toestel. Nadeel van glas aan beide kanten is dat een hoesje zo goed als noodzakelijk is. HTC stopt dat in de doos en dat is netjes.

Toestel U12+ U11+ U11 OP6 S9
Lengte (mm) 156,6 158,5 153,9 155,7 147,7
Breedte (mm) 73,9 74,9 75,9 75,4 68,7
Dikte (mm) 8,7 8,5 7,9 7,8 8,5
Gewicht (g) 188 188 169 177 163
Scherm 6,0", 18:9 6,0", 18:9 5,5", 16:9 6,3", 19:9 5,8", 18,5:9

De U12+ is geen kleine telefoon. Hij meet 15,6x7,4cm en dat is fors voor een telefoon, al is hij niet bijzonder groot anno 2018. Sterker: het scherm is precies even breed als dat van de U11+ en U11, maar de randen aan de zijkanten zijn fors minder. In de lengte is hij wel iets groter dan de U11, maar kleiner dan de U11+. Wat grootte betreft valt hij tussen de Galaxy S9 en OnePlus 6 in.

HTC U12+HTC U12+HTC U12+

Scherm

Ai ai ai, de HTC U11+ van eind vorig jaar bleek in onze tests een zwak scherm te hebben: de TD4353 van Japan Display. Het stroomverbruik van dat scherm is hoog, resulterend in een matige accuduur, en het kan bovendien niet al te helder. Het is goed mogelijk dat het een met het ander te maken heeft; het verder opvoeren van de helderheid zou de accuduur nog meer kunnen aantasten.

HTC U12+

De U12+ heeft datzelfde scherm, dat we ook deze keer hebben doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software. Deze keer komt het in onze tests op een iets hogere helderheid uit. Desondanks is deze display niet goed genoeg voor in een high-end telefoon. Wie zoveel geld neertelt, mag het beste van het beste verwachten of in elk geval een scherm dat altijd af te lezen is. Er zijn telefoons die een kwart kosten van deze U12+ en die een scherm hebben dat in de zomerzon een stuk beter af te lezen is.

Helderheid wit
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
LG G7 ThinQ
946
Huawei P20 Pro
696
Samsung Galaxy S9+
678
Apple iPhone X
655
HTC U11
534
OnePlus 6
509
Google Pixel 2 XL
432
HTC U12+
295
HTC U11+
275

De U12+ komt tot 295cd/m² en dat is pijnlijk weinig. De enige telefoon die daaronder bungelt, is de U11+, met de verbazingwekkend lage maximale helderheid van 275cd/m². Er is ook geen boostmodus aanwezig om met veel licht de helderheid verder op te krikken; je zult het hiermee moeten doen. Dat betekent dus dat de compositie van je foto aanpassen op een zonnige dag vrijwel onmogelijk is; je ziet het beeld niet goed genoeg.

  • Contrast
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
  • Min helderheid
Contrast
Smartphone Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
LG G7 ThinQ
1567:1
HTC U11
1387:1
HTC U11+
1373:1
HTC U12+
1266:1
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone X
2,01
Huawei P20 Pro
3,30
Google Pixel 2 XL
4,10
Samsung Galaxy S9+
4,50
OnePlus 6
4,55
HTC U12+
4,70
LG G7 ThinQ
4,90
HTC U11
6,60
HTC U11+
6,80
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Huawei P20 Pro
1,30
Samsung Galaxy S9+
1,40
OnePlus 6
1,90
HTC U12+
2,80
Apple iPhone X
2,90
LG G7 ThinQ
3,00
Google Pixel 2 XL
3,60
HTC U11+
4,10
HTC U11
4,60
Minimale helderheid
Smartphone Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
HTC U11+
0,59
Google Pixel 2 XL
1,40
Apple iPhone X
1,80
HTC U12+
1,80
OnePlus 6
1,93
Samsung Galaxy S9+
2,30
LG G7 ThinQ
3,70
Huawei P20 Pro
5,80

Er zijn ook positieve dingen te melden over het scherm; het contrast is in orde. Het komt boven 1250:1 uit en dat is voor een lcd voldoende, al verwachten we in deze prijsklasse wel wat beter. De grijswaardenfout en kleurfout blijven binnen de perken en ook de minimale helderheid is uitstekend.

Verder is op te merken dat de display geen inkeping aan de bovenkant heeft, in tegenstelling tot veel concurrenten, zoals de OnePlus 6, Huawei P20 Pro en LG G7 ThinQ. Wie niet van inkepingen houdt, heeft in de high-end markt aan de U12+ een extra keuze.

Accuduur en software

De accu in de HTC U12+ heeft een capaciteit van rond 3430mAh. Althans, HTC vermeldt een nominale capaciteit van 3500mAh en een minimale capaciteit van 3420mAh. Geen accu is gelijk, dus een exact getal aangeven in specs is lastig. De sticker van fabrikant ATL op onze accu gaf een waarde aan van 13,22Wh bij 3,85V en dat komt uit rond 3430mAh.

Hoe het ook zij, een accu met deze capaciteit is bovengemiddeld voor een telefoon van deze grootte, al is het iets minder dan de meer dan 3800mAh in de U11+. In de dagelijkse praktijk valt op dat de U12+ het in stand-by prima doet, maar zodra je het scherm gaat gebruiken, is hij tegenover andere toestellen in zijn prijsklasse snel leeg en we hebben zeker niet altijd het einde van de dag gehaald zonder bij te moeten laden.

  • Wifi
  • 4g
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei P20 Pro
12u36m
OnePlus 6
9u34m
Apple iPhone X
9u26m
Samsung Galaxy S9+
9u21m
HTC U11
9u19m
Google Pixel 2 XL
9u5m
LG G7 ThinQ
9u5m
HTC U11+
8u9m
HTC U12+
7u37m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei P20 Pro
9u54m
Apple iPhone X
8u39m
HTC U11
8u26m
OnePlus 6
8u20m
Samsung Galaxy S9+
8u10m
Google Pixel 2 XL
7u56m
LG G7 ThinQ
7u32m
HTC U12+
7u24m
HTC U11+
7u9m

De keuze van HTC voor het 6"-scherm van JDI heeft uiteraard ook gevolgen voor de accuduur. Die blijft ver achter bij de concurrentie. Hij is ongeveer even zuinig als de U11+; de iets kleinere accu leidt tot een iets minder resultaat dan bij dat toestel. De concurrentie heeft inmiddels niet stilgezeten en zonder een accuduur van boven de negen uur op de browsetest hoor je er simpelweg niet meer bij.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 6
18u10m
Samsung Galaxy S9+
17u21m
Apple iPhone X
12u28m
LG G7 ThinQ
10u19m
HTC U12+
10u8m
HTC U11+
8u55m

Op de videotest komt de U12+ tot iets meer dan tien uur en dat is een stukje minder slecht dan de U11+. De G7 ThinQ gaat maar iets langer mee, al steken telefoons met oledschermen er natuurlijk ver bovenuit. De videotest heeft minder relevantie dan de browsetest, omdat je dan niet op internet zit, zoals velen bij dagelijks gebruik juist constant doen.

  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
OnePlus 6
54
Huawei P20 Pro
47
HTC U11
35
Samsung Galaxy S9+
35
LG G7 ThinQ
35
HTC U11+
32
HTC U12+
32
Apple iPhone X
20
Google Pixel 2 XL
20
Laadtijd
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 6
1u44m
Samsung Galaxy S9+
2u4m
Huawei P20 Pro
2u17m
HTC U11
2u29m
LG G7 ThinQ
2u32m
Google Pixel 2 XL
2u58m
Apple iPhone X
3u4m
HTC U12+
3u11m
HTC U11+
3u30m

De HTC U12+ heeft QuickCharge 3.0 aan boord, maar vermoedelijk benut HTC niet de volle potentie van die techniek. De meegeleverde lader komt tot ongeveer 15W en dat is een stuk minder dan concurrenten als de OnePlus 6 of Huawei P20 Pro. Samsung houdt het ook op ongeveer 15W. Het is voldoende om vrij snel bij te laden.

Software

HTC maakt nog altijd zijn eigen software onder de naam Sense. Nu is daar in de afgelopen tijd niet bijster veel aan gebeurd, behalve de toevoeging van Edge Sense, en dat is de software inmiddels aan te zien. Het is niet meer de modernste interface op Android.

Advertenties maken al langer deel uit van de Sense-skin, maar ze worden wel steeds een graadje erger. News Republic pusht de hele tijd headlines naar je telefoon en lockscreen, totdat je ze uitzet. Dat is natuurlijk niet de juiste standaardinstelling. Bij de eerste keer starten vraagt Boost+ of die app je meldingen met reclames mag sturen. Dat vinkje staat standaard aan. Voor de duidelijkheid: met deze telefoon word je heus niet de hele dag overladen met advertenties en je kunt alle ads uitschakelen.

Advertenties in Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Advertenties in Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Advertenties in Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Advertenties in Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018
Advertenties in Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Advertenties in Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Advertenties in Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018

De software werkt snel en soepel, en we kwamen zelden tot nooit haperingen of vertragingen tegen. Bovendien houdt de telefoon veel apps in het geheugen en heeft HTC de schermanimaties verkort, waardoor hij sneller aanvoelt dan met langer durende animaties het geval zou zijn.

HTC is in het afgelopen jaar netjes geweest met updates en upgrades. Zo kreeg de HTC 10 van twee jaar geleden dit voorjaar Android Oreo. De U12+ draaide op het moment van reviewen met patches tot 1 maart en dat is al meer dan drie maanden geleden. Dat is zeldzaam geworden bij een high-end smartphone en we hopen dat HTC dat beter gaat bijhouden. Je mag van HTC de bootloader ontgrendelen, iets wat van Huawei bijvoorbeeld niet meer mag. Er zijn desondanks nog geen custom roms verschenen voor dit toestel.

Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Sense op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018

Camera en hardware

De U12+ heeft een dubbele camera aan de achterkant en aan de voorkant. Daarmee is HTC niet de allereerste, maar deze set-up hebben we nog niet eerder in het testlab gehad. De tweede camera aan de voorkant is identiek aan de eerste en is bedoeld om diepte te schatten en zo de achtergrond te kunnen vervagen.

Aan de achterkant heeft de secundaire camera twee functies: 'optisch zoomen' en opnieuw het vervagen van de achtergrond. Het bleek, zelfs met onze CSI-vaardigheden, onmogelijk om vast te stellen om welke camerasensoren het gaat. Als we een gokje mogen wagen, denken we dat het gaat om een Sony IMX363 als primaire sensor aan de achterkant. Die voldoet aan de door HTC opgegeven specificaties en heeft een grootte van 1/2,55". HTC heeft daar een f/1.8-lens voor geplaatst.

De secundaire camera heeft een f/2.6-lens en een brandpuntsafstand van zes millimeter. In 35mm-equivalent komt dat vermoedelijk uit rond 52mm, terwijl de primaire sensor rond 26mm uitkomt, een vergroting dus van twee keer.

De frontcamera's hebben pixels van 1,12 micron en een maximale resolutie van acht megapixel, waarbij de sensor dus ongeveer 1/4" groot zal zijn; dat konden we zien tijdens de tear-down, want uit de behuizing kwamen twee kleine oogjes tevoorschijn. Dat is klein, maar veel meer past ook niet boven het scherm. De lenzen zitten bovendien zo dicht op elkaar, dat de sensor erachter niet veel ruimte kan innemen.

De camera-app is overzichtelijk en werkt prima. Er zit een pro-modus in met de optie om in raw te fotograferen en er zijn diverse modi om bijvoorbeeld een timelapse te maken. De app is vlot gestart, hoewel we bij de camera een kleine vertraging aantroffen tussen het indrukken van de sluiterknop en het maken van een foto, iets wat we in deze prijsklasse niet meer verwachten. Focussen gaat wel razend snel, dankzij de combinatie van dualpixelautofocus en laserautofocus.

Camera-app op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Camera-app op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Camera-app op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018Camera-app op HTC U12+ - screenshot op Android 8.0, juni 2018

De foto's zien er goed uit. Het dynamisch bereik is bovengemiddeld en de foto's bij goed licht tonen veel detail en goede kleuren. Ook bij uitdagende lichtomstandigheden kan de U12+ prima uit de voeten en laat hij voldoende detail zien zonder al te veel plekken over- of onder te belichten.

De secundaire camera is uiteraard minder bruikbaar bij minder licht vanwege de lagere lichtsterkte van de lens. Als hij werkt, levert hij plaatjes af die in lijn liggen met die van de primaire sensor en dat is indrukwekkend.

Foto gemaakt met HTC U12+ Foto gemaakt met HTC U12+ Foto gemaakt met HTC U12+
Foto gemaakt met HTC U12+ Foto gemaakt met HTC U12+ Foto gemaakt met HTC U12+ Foto gemaakt met HTC U12+

We hebben de telefoon ook naast de Huawei P20 Pro gelegd. Die heeft de indrukwekkendste camera van dit jaar, met bovendien een featureset die veel overlap vertoont met die van de U12+. De P20 Pro heeft een secundaire camera met een grotere brandpuntsafstand in 35mm-equivalent, namelijk 80mm, die dus objecten dichterbij haalt. De afbeeldingen van de secundaire camera van de U12+ zijn daarentegen iets beter en laten bijvoorbeeld meer detail zien in overbelichte delen. De verschillen zijn klein.

Dat de U12+ het hier zo goed doet, heeft vermoedelijk te maken met iets dat HTC HDR Boost 2 noemt. Daarbij neemt de camera de hele tijd foto's op de achtergrond als je de camera-app open hebt staan. Die gooit hij allemaal weg, behalve het laatste plaatje voordat je de sluiterknop indrukt. Dat gebruikt hij voor de hdr-functie, om zo een betere afbeelding te produceren.

Foto gemaakt met HTC U12+ voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met Huawei P20 Pro voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met HTC U12+ voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met Huawei P20 Pro voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met HTC U12+ voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met Huawei P20 Pro voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met HTC U12+ voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met Huawei P20 Pro voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met HTC U12+ voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met Huawei P20 Pro voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met Huawei P20 Pro voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met HTC U12+ voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met HTC U12+ voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met Huawei P20 Pro voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met HTC U12+ voor vergelijking in review U12+Foto gemaakt met Huawei P20 Pro voor vergelijking in review U12+

HTC maakt ook goede sier met Sonic Zoom, een functie die al langer op HTC-toestellen zit. De U12+ heeft net als zijn voorgangers vier microfoons en kan daardoor het geluid uit de richting waarin de camera zoomt, versterken.

Al met al heeft de U12+ niet alleen de beste camera op een HTC-telefoon tot nu toe, het is een van de beste cameraset-ups die je momenteel op een smartphone kunt krijgen. Dat is een indrukwekkende prestatie van een kleine fabrikant als HTC.

Hardware

HTC nam bijna twee jaar geleden afscheid van de 3,5mm-jack op high-end modellen met de 10 Evo en ook op de U12+ ontbreekt hij. Tot nu toe leverde HTC, net als elke andere fabrikant die de audioplug weglaat, een adapter mee. Dat gebeurt niet bij de U12+. Er is dus geen enkele manier om je bedrade headset aan te sluiten op de U12+ en dat is raar.

Net als vorig jaar gebruikt HTC twee luidsprekers op de telefoon. Die boven het scherm levert de hogere tonen en die aan de onderkant de lagere. De verdeling is iets minder strak dan bij de U11 en de output is bovendien harder. Dat heeft tot gevolg dat er voor een smartphone indrukwekkend geluid uitkomt. Je kunt nu niet direct je high-end surroundset de deur uitdoen, maar wie veel gebruikmaakt van de luidsprekers op de telefoon voor telefoontjes of het bekijken van video, zal dit bijzonder waarderen.

De vingerafdrukscanner aan de achterkant is een Goodix GF128A. Het is niet de allersnelste vingerafdrukscanner op de markt, maar wel een van de snellere en hij werkt uitstekend. Bellen op de U12+ gaat prima, met luid en duidelijk geluid aan beide kanten.

De soc in de U12+ is de Snapdragon 845 en daarmee is het een van de vele smartphones met deze Qualcomm-soc aan boord. Onder meer de OnePlus 6, LG G7 ThinQ en veel andere modellen gingen de HTC voor. Het is tot nu toe dé soc voor high-end smartphones van dit jaar.

  • Native
  • Java
  • Native (singlecore)
  • Java (singlecore)
AndEBench - native
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
OnePlus 6
41.327
LG G7 ThinQ
40.087
HTC U12+
39.281
Samsung Galaxy S9+
32.016
Huawei P20 Pro
30.727
Google Pixel 2 XL
30.214
HTC U11+
27.931
HTC U11
26.766
AndEBench - Java
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
LG G7 ThinQ
5.070
Huawei P20 Pro
4.123
OnePlus 6
4.103
HTC U12+
3.896
Samsung Galaxy S9+
3.456
Google Pixel 2 XL
3.326
HTC U11+
3.242
HTC U11
2.930
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9+
9.066
OnePlus 6
8.065
HTC U12+
8.045
LG G7 ThinQ
8.027
Huawei P20 Pro
5.995
HTC U11+
5.978
HTC U11
5.959
Google Pixel 2 XL
5.898
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
LG G7 ThinQ
1.977
OnePlus 6
1.833
Samsung Galaxy S9+
1.557
HTC U12+
1.546
Huawei P20 Pro
1.224
Google Pixel 2 XL
1.187
HTC U11+
1.111
HTC U11
1.051

De Kryo-kernen in de 845 presteren ongeveer hetzelfde als in de andere telefoons. OnePlus heeft de 845 iets hoger geklokt en daardoor kan hij iets sneller rekenen, maar de verschillen zijn klein. De 845 heeft op rekengebied een forse voorsprong op de Exynos uit de Galaxy S9-serie en de Kirin 970 uit de Huawei-telefoons.

  • Car Chase
  • Manhattan
  • 3DMark Sling Shot
GFXBench Car Chase - onscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
OnePlus 6
31
Huawei P20 Pro
23
HTC U12+
20
LG G7 ThinQ
19
Samsung Galaxy S9+
15
HTC U11
13
Google Pixel 2 XL
12
HTC U11+
12
GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone X
58,5
OnePlus 6
57,0
Samsung Galaxy S9+
45,0
Huawei P20 Pro
44,0
HTC U12+
38,0
LG G7 ThinQ
37,0
Google Pixel 2 XL
35,0
HTC U11
32,0
HTC U11+
26,0
3DMark - Sling Shot Extreme Unlimited
Smartphone Gemiddelde 3DMarks in punten (hoger is beter)
OnePlus 6
4.802
LG G7 ThinQ
4.539
HTC U12+
3.912
Samsung Galaxy S9+
3.404
HTC U11+
3.309
Huawei P20 Pro
3.027

HTC heeft gekozen voor een scherm met 2880x1440 pixels en daardoor scoort de U12+ op grafische benchmarks niet zo goed als bijvoorbeeld de OnePlus 6, die veel minder pixels aan te sturen heeft. Wel is de full-hd-resolutie aan te zetten in de instellingen voor het gamen, zodat je een hogere framerate krijgt als de 845 het moeilijk krijgt om voldoende beelden per seconde te laten zien.

  • Seq read
  • Random read
  • Seq write
  • Random write
Androbench - sequential read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P20 Pro
830,48
Samsung Galaxy S9+
812,00
Google Pixel 2 XL
753,34
HTC U11+
734,00
OnePlus 6
731,80
HTC U12+
720,58
HTC U11
708,75
LG G7 ThinQ
687,27
Androbench - random read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Google Pixel 2 XL
173,33
Huawei P20 Pro
149,78
OnePlus 6
136,70
HTC U11+
135,00
Samsung Galaxy S9+
130,00
HTC U12+
117,60
LG G7 ThinQ
112,73
HTC U11
89,75
Androbench - sequential write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
HTC U11+
208,00
Samsung Galaxy S9+
206,00
HTC U11
203,20
OnePlus 6
202,00
Google Pixel 2 XL
197,56
HTC U12+
196,81
Huawei P20 Pro
196,14
LG G7 ThinQ
178,89
Androbench - random write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P20 Pro
161,88
HTC U11+
138,00
HTC U12+
106,65
HTC U11
63,51
LG G7 ThinQ
23,30
Samsung Galaxy S9+
23,10
OnePlus 6
21,70
Google Pixel 2 XL
17,60

HTC heeft een ufs-opslag van 64GB aan boord en de prestaties daarvan lopen in de pas met andere high-end telefoons. Veel van de opslag komt bij dezelfde fabrikanten vandaan, waardoor er weinig verschillen te vinden zijn tussen de telefoons in deze prijsklasse.

De U12+ heeft 6GB lpddr4x-geheugen en dat is gemiddeld; 4GB is uitzonderlijk laag voor high-end telefoons, maar 8GB is ook nog niet normaal. HTC maakt goed gebruik van het geheugen, en als je niet al te veel apps gebruikt, zul je die apps niet vaak opnieuw hoeven te starten.

Specificaties

Product HTC U12+
Mobiel besturingssysteem Google Android 8.0
Schermdiagonaal 6"
Resolutie 2880x1440
Dots per inch 537dpi
Relatieve schermgrootte 80,3%
Schermtype Lcd
Invoermethode Touchscreen
Secundair scherm Nee
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 845
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2,6GHz
Geheugengrootte 6GB
Opslagcapaciteit 64GB
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Aantal sims Single, dual
Simkaartslot(s) Nanosim
Cameraresolutie (achter) 12Mp
Diafragma 1,75
Resolutie secundaire camera (achter) 16Mp
Diafragma secundaire camera (achter) 2,6
Cameraresolutie (voor) 8Mp
Resolutie secundaire camera (voor) 8Mp
Camera-autofocus Ja
Optische zoom 2x
Gsm-flitsertype 2 leds
Ondersteunde videoresolutie 3840x2160 (4k)
Stabilisatie Optische stabilisatie
Mobiele netwerk 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte
Met wifi Ja
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetoothversie Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc)
Gsm-connector Usb 3.1 (gen1, type-c, 5Gbit/s)
Berichten E-mail, mms, sms
Miracast Ja
Gps Ja
Gsm-functies Bewegingssensor (g-sensor), dlna, gyrosensor, knijpfunctie (druksensor), kompas, tril, vingerafdrukscanner
Gesprekstijd 23,8u
Accucapaciteit (mAh) 3500mAh
Accu verwisselbaar Nee
Snellaadtechniek Quick Charge 3.0
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel,oplader
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht, stofdicht, vochtdicht, waterdicht
Ip-classificatie Ip68 stof (volledig) en waterdicht
Lengte 156,6mm
Breedte 73,9mm
Dikte 9,7mm
Gewicht (gram) 188g

Alternatieven

HTC U11+ (Black)
HTC U11+ (Black)vanaf Onbekend

De U11+ is de rechtstreekse voorganger van de U12+ en biedt onder meer dezelfde software, dezelfde knijpfunctie en hetzelfde soort ontwerp. Uiteraard is de hardware van vorig jaar, en dit specifieke model heeft een matig scherm en een matige accuduur, waardoor het niet echt een goede koop is. Hij is echter wel wat goedkoper geworden in de afgelopen tijd.

3.5 van 5 sterren
(2 reviews)
Google Pixel 2 XL

Als je graag in je telefoon knijpt - waarom kunnen we ons niet voorstellen, maar ieder heeft zijn eigen hobby's, nietwaar? - dan is de Pixel 2 XL een alternatief. Hierin knijpen leidt je naar Google Assistant en dat is fijn voor wie dat graag gebruikt. Verder is het een telefoon van vorig jaar met een camera die dit jaar nog prima meekomt.

4.5 van 5 sterren
(5 reviews)
Huawei P20 Pro Zwart

Als je op zoek bent naar de beste cameratelefoon, dan moet de P20 Pro zeker ook op je lijstje staan. Hij heeft de grootste camerasensor in een moderne smartphone en een secundaire sensor met maar liefst 3x 'optische zoom' via een brandpunt van 80mm in 35mm-equivalent. Buiten dat is het een moderne smartphone met oledscherm, hoewel de soc, de Kirin 970, ook in Huawei-telefoons zit die de helft kosten.

4.5 van 5 sterren
(11 reviews)
Samsung Galaxy S9+ 64GB Zwart

De Galaxy S9+ is tot nu toe hét high-end toestel van Samsung voor dit jaar, dankzij zijn dubbele camera en variabele diafragma. Samsung staat nog steeds aan de top van de smartphonemarkt op cameragebied, maar moet die top nu wel delen met onder meer Huawei en Google. Buiten dat is de S9+ ook uiteraard een moderne en capabele smartphone, en een logisch alternatief voor de U12+.

4.5 van 5 sterren
(10 reviews)
LG G7 ThinQ Zwart
LG G7 ThinQ Zwartvanaf Onbekend

LG's high-end smartphone voor dit jaar heet G7 ThinQ en heeft net als zijn voorgangers een camera met groothoeklens, die hem onderscheidt van de U12+ met zijn secundaire camera die juist objecten dichterbij brengt. Verder is het een smartphone die zich in weinig onderscheidt van de concurrentie. Net als de U12+ heeft de G7 een lcd, al is het er een met een inkeping.

4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
OnePlus 6
OnePlus 6vanaf Onbekend

Zou je kunnen betogen dat OnePlus het nieuwe HTC is? Misschien wel; het is in elk geval een smartphonemerk dat veel fans heeft onder lezers van Tweakers; de afgelopen twee Tweakers Awards voor beste smartphone gingen naar een OnePlus-toestel. Voor dit jaar heeft de fabrikant uitgepakt met een toestel met inkeping in het scherm dat opnieuw onder de prijs van de concurrentie duikt en daardoor een betere prijs-kwaliteitverhouding biedt dan andere high-end smartphones.

4.5 van 5 sterren
(13 reviews)

Conclusie

De U12+ heeft enkele basiselementen voor een smartphone anno 2018 niet goed op orde. Het scherm is niet goed afleesbaar in direct zonlicht en op zo'n dure telefoon is dat zonde. HTC levert bovendien verschillende apps mee die advertenties willen tonen en News Republic neemt zelfs standaard je lockscreen over. Ook dat is voor veel mensen onacceptabel. HTC laat niet alleen de 3,5mm-jack weg, maar ook de adapter, de laatste manier om bedrade headsets met een 3,5mm-plug aan te sluiten. De accuduur is daarnaast zwaar onder de maat.

Aan de drang tot vernieuwing ligt het niet. HTC heeft Edge Sense goed uitgewerkt en met de functies om het scherm niet uit te zetten of te draaien zolang je de telefoon vasthebt, maakt de fabrikant duidelijk dat deze techniek echt iets kan toevoegen aan de gebruikservaring. Het vervangen van de fysieke knoppen door druksensoren is een minder goed idee gebleken. Ze zijn minder comfortabel en betrouwbaar dan gewone knoppen. Ooit zal dit vermoedelijk goed genoeg werken, maar iemand bij HTC had moeten voorkomen dat dit idee vanuit de r&d-divisie nu al op een telefoon terechtkwam.

De U11 was de eerste met druksensors en sindsdien zagen we dat al terug op de Pixel 2-serie van Google en de Asus ROG-smartphone. De tear-down heeft laten zien dat de druksensoren niet te veel ruimte hoeven in te nemen en goed beschermd kunnen zijn. De software toont dat er veel mogelijk is met deze functie en wij achten de kans aanwezig dat veel meer smartphones druksensoren krijgen in de komende jaren.

De U12+ heeft ook pluspunten; de camera's behoren tot de top van de markt en de luidsprekers zijn voor een telefoon uitstekend. Het toestel is bovendien snel en heeft een uitgebreide featureset. Uiteraard is het ook tof om te zien dat HTC durft te vernieuwen, zelfs of juist nu het bedrijf het financieel lastig heeft.

Fans van het merk zullen deze telefoon vermoedelijk kunnen waarderen en veel mensen vinden het fijn om een underdog die vernieuwende dingen durft te doen, te steunen. Er zullen dus liefhebbers zijn voor deze telefoon. De U12+ schiet simpelweg voor een high-end telefoon op te veel plekken tekort, maar het is voor de smartphonemarkt als geheel te hopen dat deze vernieuwer doorgaat met afwijkende telefoons uitbrengen.

  • Zwart
  • Blauw

Reacties (124)

124
113
73
12
0
12
Wijzig sortering
Toch is het apart dat als je de telefoon hebt je met een hoop dingen niet eens bent. Ik vind de knoppen juist fijn en heb er totaal geen problemen mee. Ik heb nog nergens op het toestel reclame gehad en news republic heeft hier helemaal niks overgenomen. Scherm is niet het beste op de markt in zonlicht klopt, maar gewoon goed af te lezen met en zonder zonnebril. Scherm is ver juist heel goed in kleuren en zwartwaarden voor een LCD als je het mij vraagt. Accuduur...ik haal 6hr SOT en snap niet wat daar nu zo slecht aan is. Camera verslaat alle smartphones (iphone 6,7, X, galaxy S7/S8/S9, Huawei P20 pro OPO6) in mijn omgeving. Filmpjes maken op concerten... Ze vragen of ik het aub wil doen want dan staat er tenminste ook goed geluid op.

Ik zal wel heel speciaal met mijn toestel omgaan in gebruik (geen idee want het is voor mij echt een gebruiksvoorwerp en aan hoesjes e.d. doe ik niet de U11 die ik hiervoor had ziet er naar een jaar nog gewoon goed uit) en ben ook niet iemand die uren zit te klooien om de beste instellingen te hebben zodat ik het maximale uit de accu haal e.d.. Het toestel heeft wel even nodig om de accu te settelen dit ook in combi met Boost.

Ach ik leg deze review ook gewoon weer naast me neer en geniet van het fantastisch toestel wat de U12+ gewoon is en hoop dat HTC volgend jaar weer zo'n mooi en goed toestel op de markt kan brengen.
Het is ook zo dat het enige dat de U12+ goed doet de camera is, want dat doet die ook zeker heel goed! Op dat na, vind ik het een zeer slecht toestel en dat vind ik vanwege het scherm. Ik heb het in de Mediamarkt zien liggen en naast mijn S8 was het verschil toch wel heel extreem. Mijn S8 op ~50% helderheid was net zo fel als de U12+ op vol helderheid terwijl ik zelf toch altijd het scherm op 100% helderheid heb buiten voor goed zicht op het scherm.

Als het enige dat je zoekt een goede camera is, dan is de U12+ inderdaad een fijne aankoop. Ik hecht veel waarde aan het scherm en de camera. De U12+ volstaat alleen met betreft de camera en zakt op het scherm. Dus niks voor mij. Vind het trouwens wel vreemd dat de U11+ en U12+ waardeloze schermen hebben terwijl de U11 (niet-plus) wel gewoon een prima, fel scherm heeft.
Wat me opvalt is dat bij deze telefoon de glazen behuizing onder minpunten wordt vermeld.
Terwijl er wel een hoesje wordt meegeleverd.
Bij de Apple iPhone X Review wordt de glazen behuizing niet onder de minpunten vermeld.
Terwijl hier geen hoesje wordt meegeleverd.
KNAL er op! Dat aspect van de review is gewoonweg dikke BS.

Ik zie liever ook andere materialen dan glas, MAAR als je dat in reviews gaat toepassen, trek die lijn dan verdorie overal door.
Voor een toestel van bijna 800 (!) euro vind ik het totaal onacceptabel dat standaard advertenties worden afgebeeld op het lockscreen. Ook al kan je ze handmatig allemaal uitschakelen, het is een premium toestel met een premium prijs, waarom toch nog even meer geld proberen te vangen met ads?
Voor mij is dit nog een spijker in de kist van HTC. En dat terwijl de M7 voor lange tijd mijn meest geliefde toestel was.
Ik denk ook zeker dat de gemiddelde consument dit ziet, en de goede camera's het toestel al niet meer kunnen redden. De concurrent heeft een betere gebruikservaring en betere software, zonder advertenties.
... totaal onacceptabel dat standaard advertenties worden afgebeeld...
idd volstrekt onacceptabel. idiote ontwikkeling
Ik heb zelf onder andere hierom gekozen om niet weer voor een HTC telefoon te gaan. Zeker als (midrange) Nokia telefoons veel beter tegemoet komen aan mijn wensen (accuduur, stock Android, updatebeleid) wordt het een behoorlijke no-brainer.
Weet dat die advertenties gewoon uit te schakelen zijn, net als op oudere htc telefoons. Dit heeft namelijk te maken met blinkfeed en dit kan gewoon uitgezet worden
Klopt, en dat is ook zeker een goede zaak. Maar het feit blijft dat de consument die dit niet weet 800 euro neerteld voor een toestel dat ongewenste content in hun gezicht blaast elke keer als ze even de tijd willen checken op hun lockscreen. Niet iedereen is even kundig met hun telefoon, en dus zullen er zeker mensen zijn die niet snappen hoe het kan worden uitgeschakeld. In mijn mening onacceptabel.
Als je al ads laat zien op een lockscreen, gooi dan ook de koopprijs van je toestel omlaag.
Goh,

De voorspellingen van verschillende tweakrs in de HTCu12+ ervaingen thread is wel heel erg accuraat.
Ik vindt sommige punten ook gewoon geheel onrechtvaardig :

Glazen behuizing kwetsbaar zonder hoesje - het hoesje wordt meegeleverd dus waarom vermelden er zijn verschillende andere merken die geen hoesje mee leveren met een glazen telefoon.

Scherm niet af te lezen in zonlicht - Ervaring van menig tweaker in het forum is geheel andersom

Accuduur is onder de maat - Wederom de ervaring van menig tweaker in het forum is just positief.

Het grappige is dat er al menige tweaker had aagegeven dat de review van de HTC 12+ op tweakers.net erg negatief zou zijn, en helaas hebben ze gelijk.
Ik vind een 5 ook wel heel erg belabberd laag.

Desalnietemin, heb ik volgende week de telefoon in mijn handen, dit dankzij de positieve uitspraken van de medetweakers op het forum.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Balthazear2 juli 2018 07:04
De voorspellingen van verschillende tweakrs in de HTCu12+ ervaingen thread is wel heel erg accuraat.
Ik vindt sommige punten ook gewoon geheel onrechtvaardig
Twee mensen voorspelden dat. Dat zijn 'verschillende tweakers', maar ik hou van data; dit was het exacte getal :)
Glazen behuizing kwetsbaar zonder hoesje - het hoesje wordt meegeleverd dus waarom vermelden er zijn verschillende andere merken die geen hoesje mee leveren met een glazen telefoon.
Klopt, en dat staat ook in de review. Het meeleveren van een hoesje is vrij gewoon geworden eigenlijk, veel merken doen het wel, sommige niet. Als er een hoesje bij zit, kun je dat teruglezen in de review :)
Scherm niet af te lezen in zonlicht - Ervaring van menig tweaker in het forum is geheel andersom
De ervaringen verschillen. Het punt is: ik heb er allerlei high-end telefoons naast om te vergelijken. En dan zie je het verschil onmiddellijk; het is simpelweg een stuk minder dan alle concurrenten, zelfs als je het naast midrange-telefoons legt. Het is ook minder dan bij de U11, 10 en voorgaande HTC's.

Dat geldt voor alle punten die je aandraagt: je probeert te discussiëren met data. Het is niet alléén mijn gebruikservaring, het is onderbouwd met data die ik niet heb vergaard, maar die uit het testlab komt en in dit geval drievoudig is gecheckt.

Bovendien is de review niet louter negatief, zoals je ook kunt lezen. Er zijn ook de nodige onderscheidende positieve punten - speakers, camera - en die prijs ik ook uitvoerig.

Als je deze telefoon hebt gekocht op basis van advies van medetweakers en je bent er tevreden mee, dan ben ik daar heel blij mee. Een review als deze is, zoals een van de mensen in het topic aangeeft, een aanvulling, iets om mee te nemen in je overweging. Andere gebruikservaringen en andere reviews moet je zeker ook lezen om tot een voor jou goede beslissing te komen :)
Ten eerste waardeer ik je constructieve feedback.

Ik wil toch nog een puntje aanhalen :

De ervaringen verschillen. Het punt is: ik heb er allerlei high-end telefoons naast om te vergelijken. En dan zie je het verschil onmiddellijk; het is simpelweg een stuk minder dan alle concurrenten, zelfs als je het naast midrange-telefoons legt. Het is ook minder dan bij de U11, 10 en voorgaande HTC's.

Wederom lees ik van end gebruikers op het forum en andere website's dat zei dit probleem nooit hebben gehad bij welke HTC ze ook hebben gehad.

Ik wil wel even mijn excuses aanbieden als de reacie te negatief overkwam, ik vondt het gewoon heel frapant dat de review als Eind cijfer heel erg nagetief is. een 5 is echt gewoon slecht in mijn opinie.
Maar ja, mijn fanboyism is duidelijk te merken in de vorige reactie, excuses daarvoor.

Ik zal me de volgende x wat beter gedragen :)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Balthazear2 juli 2018 10:38
Wederom lees ik van end gebruikers op het forum en andere website's dat zei dit probleem nooit hebben gehad bij welke HTC ze ook hebben gehad.
Veruit de meeste HTC's hebben prima schermen; de U11+ en U12+ zijn de uitzonderingen. Die liggen echt ver onder het niveau van concurrenten. Het zou in theorie kunnen dat HTC meerdere leveranciers heeft en dat wij een minder exemplaar hebben, maar ik geloof daar niet in; ik heb ook het exemplaar van HWI ernaast kunnen houden en daarvan zijn karakteristieken exact hetzelfde.
Ik wil wel even mijn excuses aanbieden als de reacie te negatief overkwam
Geschreven reacties missen vaak de nuance die je in een normaal gesprek wel hebt; ik reageerde inhoudelijk en heb er geen aanstoot aan genomen. Ik waardeer het dat je dit zegt :)
een 5 is echt gewoon slecht in mijn opinie.
Is het ook. Dat komt simpelweg, omdat deze telefoon op basiselementen slecht scoort, zoals scherm en accuduur. Dat zijn dingen waar heel veel mensen waarde aan hechten.
Ik denk ook dat de accuduur voor de meeste mensen geen probleem is omdat ze die toch elke dag aan de lader hangen. Objectief gezien is de accuduur van de U12 minder dan de concurrentie (en dit meet tweakers), maar als je bij flink gebruik het eind v/d dag haalt als gebruiker is het minder relevant of er nog 10% of 40% in de accu zit, met beide kan je de volgende dag niet halen.

Misschien moet de accutest van tweakers dat reflecteren, en niet focussen op de absolute cijfers. Dus probeer een scenario te vinden van een redelijk zware gebruiker en kijk of de telefoon er 16 uur mee kan volhouden. Zo nee: punt aftrek, zo ja: geen aftrek. En als de telefoon het scenario 32 uur uithoudt, punt erbij. Dat weerspiegelt het gebruik van de consument beter en daarmee maakt het de review meer relevant IMHO.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @zonoskar2 juli 2018 12:44
Misschien moet de accutest van tweakers dat reflecteren, en niet focussen op de absolute cijfers. Dus probeer een scenario te vinden van een redelijk zware gebruiker en kijk of de telefoon er 16 uur mee kan volhouden. Zo nee: punt aftrek, zo ja: geen aftrek. En als de telefoon het scenario 32 uur uithoudt, punt erbij. Dat weerspiegelt het gebruik van de consument beter en daarmee maakt het de review meer relevant IMHO.
Dat zouden we graag doen, maar er zijn twee problemen mee:
1. Hoe bepaal je wat 'redelijk zwaar gebruik' is? Zelfs als je een maat stelt voor de hoeveelheid gebruik van bijvoorbeeld apps/browser, dan nog moet je zaken meenemen die veel invloed hebben op de accuduur, zoals de schermhelderheid en het bereik van mobiel netwerk. Als je die standaardiseert, hoeveel kun jíj er dan aan aflezen?
2. Welke testen moet je dan draaien? Zelfs zware gebruikers stoppen hun telefoon in de broekzak, maar hoe meet je vervolgens hoe hij presteert in standby? Dat is namelijk wisselend van moment tot moment en hangt af van bijzonder veel factoren - welke provider je hebt, aan welke zendmasten hij hangt en op welke frequentie. Bovendien kost het góed testen van standby ongelofelijk veel tijd. GSMArena claimt een reproduceerbare test daarvan te hebben, maar gek genoeg hebben ze daar nog nooit cijfers van gepubliceerd. Waarom zou dat zijn? Ik denk omdat de ervaring van persoon tot persoon en van locatie tot locatie zo verschilt, dat iedereen met de digitale hooivorken klaar zou staan om, gestaafd met eigen cijfers, te bepleiten dat het testresultaat niet klopt. Wij hebben ook standby-testen gehad, maar die bleken op 4g niet consistent - en dus hebben we ze vijf jaar geleden afgeschaft :)
Bart ® Moderator Spielerij @zonoskar2 juli 2018 13:35
Niet mee eens. Het maakt wel degelijk een verschil of je aan het eind van de dag 10% of 40% over hebt. Accu's worden namelijk slechter in de loop der tijd. Als je met een nieuwe telefoon al slechts 10% over hebt aan het eind van de dag, dan haal je na een jaar de dag niet meer. En dat is irritant. Dus 40% restant geeft je in de toekomst veel meer speelruimte.
Inderdaad. En ja hij mag vaak an de oplader liggen maar als je een dag in de trein zit of naar de dierentuin gaat en hij is half de dag leeg wegens fotos maken of browsen dan ben je wel erg unhappy toch? Ik wel tenminste scherm en accuduur zijn echt basis die een telefoon op orde moet hebben om überhaupt in aanmerking tree komen voor aankoop.
Zou dat tegenwoordig ook niet te maken met het feit dat HTC tegenwoordig een kleine speler op de markt is, waardoor het genoegen met nemen met schermen van lagere kwaliteit in vergelijking met de concurrentie om de productiekosten laag te houden. Waarom zou je anders je vlaggenschip uitrusten met een inferieur scherm.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 juli 2024 19:50]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @NotSoSteady2 juli 2018 11:07
Zou dat tegenwoordig ook niet te maken met het feit dat HTC tegenwoordig een kleine speler op de markt is, waardoor het genoegen met nemen met schermen van lagere kwaliteit in vergelijking met de concurrentie om de productiekosten laag te houden.
Klopt. Als je aanklopt met kleine orders, dan heb je simpelweg minder keuzes. Ik heb daar HTC afgelopen jaren vaak over gehoord - het is lastig voor ze om de hand te leggen op de nieuwste componenten, omdat grote spelers enorme batches inslaan en dus voorrang krijgen. Ook moet HTC dan veel meer betalen voor dezelfde onderdelen, wat de prijzen opdrijft en concurreren met Samsung, Huawei en OnePlus op prijs zo goed als onmogelijk maakt.

Je ziet dat ook terugkomen bij een speler die aan de andere kant van de markt staat. Carl Pei van OnePlus zei daarover in het interview van een paar maanden geleden:
De relatie met de grotere zusterbedrijven stelt OnePlus in staat om onderdelen te krijgen die je normaal niet krijgt als kleine fabrikant, legt Pei uit. "Als je meer vraag dan aanbod hebt op de markt, geven leveranciers de voorraad die ze hebben aan hun grootste klanten, niet aan een klein bedrijf. Veel fabrikanten konden vorig jaar geen oledschermen krijgen om telefoons te maken, hoewel er wel vraag was. De relatie die wij hebben met Oppo, verzekert ons ervan dat we als eerste toegang krijgen tot de beste componenten ter wereld, tot de beste leveranciers."
HTC heeft dat niet en vist dus achter het net op het gebied van onder meer mooie schermen. De enige oplossing zat erin om te gaan voor een lagere schermresolutie; op goedkopere telefoons treffen we veel lcd's aan van 6" met een 18:9-verhouding en een resolutie van 2160x1080px; die zijn kennelijk breed en relatief goedkoop verkrijgbaar. Zie bijvoorbeeld de Moto G6 Plus, die het op gebied van scherm en accuduur veel beter doet dan de U12+. Een verlaging in resolutie is misschien op papier lastig te verdedigen, maar het had in dit geval vermoedelijk een betere telefoon opgeleverd.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 19:50]

Spraakmakende innovatieve telefoons maken is keuzes maken.

Apple kon geen goed werkende Touch ID maken die achter het scherm zat, dus hebben ze maar Face ID in hun iPhone X gestopt.

HTC had mogelijk problemen met z'n knoploze ontwerp, dat kostte mogelijk meer dan begroot, en ze wilden mogelijk niet de verkoopprijs verhogen, dus dan rest de optie om andere onderdelen goedkoper in te kopen. En het scherm was waarschijnlijk net iets te goedkoop...
Natuurlijk op elke review zit een beetje persoonlijke mening bij, en iedereen heeft een voorkeur (doet me denken om deze video over de bias van de reviewer), maar op veel van de tests zit er wel een goede consistentie achter, zoals de accu test. Ja het kan zijn dat voor andere mensen de accu voldoende is, maar voor de review worst de accu vergeleken met andere gelijkwaardige toestellen, en daar doet de U12+ minder goed, ook de helderheid van het scherm, zit gewoon onder de norm.

En daar stopt niet mee, terwijl ik de tests van Jerryrig niet perfect vind, want bewust of onbewust kan hij meer of minder druk uitvoeren op een bepaalde toestel, maar ik vind zelf dat de knoppen erg makkelijk beschadigd raken en dat de achterkant te snel los komt te zitten, doet me denken aan de Xperia Z, waar de lijm niet sterk genoeg was, en de hitte veroorzaakt door de telefoon zelf was genoeg om de te zorgen dat de achterkant los kwam te zitten, wat niet goed is op een telefoon die IPX7 moest zijn.

Het is altijd zo dat een groep gebruikers geen kritiek accepteren, kan het zijn door de "fanboy" effect of omdat ze best wel veel geld geïnvesteerd hebben en willen ze alleen maar mooie verhalen horen over hun aankoop... Maar ik vind juist dat gebruikers extra kritisch moeten zijn.
Anoniem: 181786 @Balthazear2 juli 2018 07:06
Wellicht dat deze review van de conculega's van hardwareinfo een wat beter/neutraler beeld geeft; https://nl.hardware.info/...ew-herrijzenis-in-de-maak

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat bepaalde merken nou eenmaal minder geliefd zijn op de Tweakers redactie en dat HTC er daar 1 van is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 22 juli 2024 19:50]

Meten is weten en dat heeft weinig te maken met geliefd.

Als je de meetresultaten van Tweakers niet vertrouwt, belet niemand je om ze na te meten.
Anoniem: 181786 @andreetje2 juli 2018 14:02
Interpreteren van de metingen en observaties verschilt echter van persoon op persoon zie de Tweakers review van de eerste EOS--M en Pen die een dag na elkaar gereviewd werden.
Er staan niet dezelfde woorden in de conclusie, maar de strekking is dezelfde.

Ik vind de 5 van Tweakers heel evenwichtig. HTC maakt te grote fouten.

Neem alleen al de schermhelderheid. Die is totaal flagship onwaardig, en dan verdien je gewoonweg geen voldoende meer.

De ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Het geteste toestel heeft meer dan één zwakke schakel.

Gezien de wereldwijde verkoopcijfers denkt niet alleen Tweakers niet zo positief meer over HTC.
De conclusie is toch niet anders van HWI. Matige piekhelderheid en slechte accuduur. Ze vinden het onbegrijpelijk dat dit tov de U11 niet veel verbeterd is en onder de maat voor een premium telefoon. Zoals dhr. Wokke al aangeeft de test is gebaseerd op feiten en daar kan je nu eenmaal niet omheen.
Ik kan me juist niet onttrekken aan de indruk dat HTC een vrij trouwe fanboybase heeft die erg vergefelijk is. Reclames in de UI vind ik echt onvergeeflijk persoon en een teken van een aftakelend merk. Ik heb wat HTCs gehad maar voor mij heeft OnePlus (met LineageOS) het stokje overgenomen.
Sorry dat ik het zeg maar als een fabrikant dit gaat doen:
"De software bevat meegeleverde apps met advertenties op het lockscreen en in de notificaties..."
Dan vind ik zelfs een 5 nog te hoog cijfer.

Als je zo'n bedrag betaald voor een telefoon verwacht ik geen reclame.. nergens niet.
Je kunt het wel uitzetten meen ik
Dat de fabrikant er überhaupt over nadenkt vind ik al te zot voor woorden. Dat het uit kan is mooi hoor. Maar het had er al niet eens in moeten zitten in de eerste plaats.
Mijn pa heeft een prima Samsung J-series toestel uit 2015. Kostte rond de € 175,-

Zelfs bij zulke goedkope toestellen worden er geen apps geïnstalleerd die reclame naar je lockscreen 'pushen'.
Mensen zijn vaak geneigd positief te zijn over een ding van 800 euro dat ze net gekocht hebben.

Misschien dachten ze dat de review negatief zou zijn omdat ze eigenlijk wel weten een miskoop te hebben gedaan maar dat voor zichzelf niet toe willen geven en zich vast indekken?
Precies dit, maar dat is hartstikke normaal (anders krijg je het gevoel dat je je geld verspild hebt, dus dan moet je voor jezelf verantwoording afleggen). Heb ik zelf ook regelmatig last van :9
Oh ik ben er zelf ook zeker niet immuun voor hoor :) dit leek me gewoon zon mooi voorbeeld dat ik het even wilde benoemen ;)
Exact. Je ziet het overal terugkomen van eigenaren van dit toestel. Ze vinden de knoppen fantastisch werken als was het even wennen en zijn super tevreden met het toestel. Er zijn maar enkelen (afhankelijk van welk toestel ze komen) die wel kritisch zijn op hun aankoop van €800. Het zal ongetwijfeld een fijn toestel An sich zijn, maar vergeleken met andere toestellen in die prijsklasse is het gewoon bar slecht

Als ik de reviews zo lees weet ik wel wat ik ervan moet denken...
Cognitieve dissonantie in mooie woorden
Precies, de bekende marketingterm die om bekende redenen regelmatig terugkomt op tweakers.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 22 juli 2024 19:50]

Aflezen in de zon heeft toch echt te maken met het aantal nits en dat is bedroevend laag. Een filter / laminatie laag kan dat enigzins verbeteren (minder reflecties etc), maar alles (ver) beneden de 400 nits is mijn inziens behoorlijk lastig met volle zon. Dus die ervaringen in het topic zou ik maar met een korreltje zout nemen.
precies, ik gebruik soms nog een oude Samsung ativ s. die zit rond de 400 en vind ik al bijna niet meer afleesbaar buiten. Reden voor mij om echt te letten op de maximale helderheid.
Had ik met de HTC m7, ook rond de 400 nits en gelamineerd. Video en afbeeldingen haast niet te doen, berichtjes wel te lezen. S7 nu best prima (ergens in de 650 nits volgens tweakers, ergens in de 850 nits volgens andere sites).
Precies, vanaf de S6 is ie prima afleesbaar buiten.
Wil je daarmee zeggen dat Tweakers niet objectief is? Ik begrijp dat een review altijd subjectief is, maar zoals jij het zegt klinkt het voor mij alsof ze betaald worden om negatief te zijn.
Ik wil daarmee aangeven dat verschillende tweakers 1 week van te voren al aangaven dat de review erg negatief zou zijn.

Doe met die informatie wat je wilt - het was een gewoon een feit die ik graag wou onderstrepen.
Makkelijkste voorspelling van het jaar aangezien HTC al jaren laat zien niet te leren van gemaakte fouten en kritiek.
Heb zelf jarenlang HTC's gehad (nu nog een HTC 10) maar de reviews zijn spot on.
JerryRigEverything heeft een durability test gedaan van de HTC U12 PLUS.

https://www.youtube.com/watch?v=06aNfvIIl8o
Iedereen kon dit toch wel voorspellen, niet (perse) omdat tweakers een vooringenomen mening heeft, maar HTC laat al jaren steken vallen. Neemt niet weg dat er leuke dingen bij HTC vandaan komen zoals ook benoemd, alleen word hier een toestel gereviewed en niet een bedrijf.
Mijn ervaring en mening en wat ik tevens ook uit de review haal en wat extra plus punten.

Pluspunten:
• Goede camera's
• Goede build qualiteit
• software werkt snel en soepel
• IP 68
• Edge Sense goed uitgewerkt
• Goede luidsprekers
• Dualsim of uitbreidbare opslag

Minpunten:
• Scherm niet af te lezen in zonlicht
Dat is inderdaad slecht af te lezen of hier nog iets tegen te doen is, bv stroom profiel aanpassen via software update vraag ik me wel af.
• Accuduur is onder de maat
Ik heb er geen last van en ik speel best wel wat spellen (bv Fallout shelter, Catan en Carcasonne) op mijn telefoon, tevens kunnen aanpassingen in de software update(s) hier uitkomst brengt, dit hebben we vaker gezien.
• Knoppen werken niet goed
Ze zijn overgevoelig, zullen we ook hier even de software updates afwachten. Dit kan gebeuren als je vernieuwend wilt zijn.
• Geen 3,5mm-jack of -adapter
HTC is niet de enige, of ik dit als negatief moet zien? HTC levert zeer goede USB-C koptelefoon mee. Ook bluetooth koptelefoons worden steeds beter.
• Advertenties in software
Het is een instelling in Sense Home die je gewoon kunt uitschakelen. Screenshot: https://ibb.co/kjT9Ao
• Glazen behuizing kwetsbaar zonder hoesje
Achterkant is Gorillaglas 3. En er wordt een doorzichtig hoesje meegeleverd.
Overigens de Samsung’s Galaxy S9(+), LG G7, Sony’s Xperia XZ2, Nokia 8 Sirocco, ZTE’s Blade V9, de Asus Zenfone 5 allemaal hebben ze een glazen achterkant (heb je dit bij de ander telefones als ook negative punt vermeld).

Mijn oordeel is dat ik de telefoon een 8,0 waard vindt.

[Reactie gewijzigd door Dragonetti op 22 juli 2024 19:50]

Het grappige is dat er al menige tweaker had aagegeven dat de review van de HTC 12+ op tweakers.net erg negatief zou zijn, en helaas hebben ze gelijk.
Geef dan ook aan waarom men dacht dat de review van T.net zo negatief zou zijn. Zonder context lijkt het meer een conclusie uit de lucht gegrepen die toevallig klopt.

Een kapotte analoge klok geeft ook tweemaal per dag correct de tijd aan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:50]

Het is ook maar net wat je het zwaarst vindt wegen.
Verder wordt er ook gekeken naar de prijs.
Persoonlijk vindt ik dat je voor die prijs wel wat beters moet afleveren, en het cijfer er dan er niet ver naast zit.
Vrijwel op elke review van tweakers word op de manier gereageerd zoals jij nu doet. Jammer. Ik ga er vanuit dat tweakers redelijk objectief hun producten testen en zo tot hun eigen oordeel komen. Ik ga er niet vanuit dat zij willens en wetens hun eindscore manipuleren om de redenen die jij suggereert.

Tip: je kunt ook het belang van tweakers hierin meenemen: wat is het belang om een HTC product een lagere review-score toe te kennen? Denk daarbij dan ook aan de positie van tweakers zelf.

Dus niet zo piepen: je hebt een hele fijne telefoon besteld maar, helaas, jouw nieuwe telefoon heeft een lage review-score op tweakers behaald. Life goes on :)
Moet zeggen dat je wel gelijk hebt, als voorbeeld heeft Tweakers vaker in het verleden gehamerd op het feit dat het scherm in de zon niet leesbaar zou zijn, heb nu meerdere HTC's gehad en dit probleem nog nooit gehad.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Slavy op 22 juli 2024 19:50]

Tja ik lees ook dingen over andere telefoons die voor mij niet opgaan of geen probleem zijn, blijkbaar hanteren ze andere kriteria dan mij, niks mis mee. Uiteindelijk kan je zelf in de winkel bepalen of genoemde minpunten ook voor j3zelf van toepassing zijn.
Heee je Caps Lock of SHIFT key is KapOt
Maar hij schrijft als met apostrof! Al's _/-\o_ _/-\o_
@arnoudwokke Ik ben toch benieuwd: Heeft de telefoon jullie teardown overleefd? Ging hij daarna nog aan en werkte deze zoals naar behoren? Voor het eventueel vervangen van onderdelen wellicht ook interessant voor de review.

Verder inderdaad jammer om te lezen: HTC heeft een dijk van een camera en doet het wat mij betreft uitstekend met de speakers voorop het toestel. Maar er zijn zoveel minpunten die dit compleet teniet doen dat je inderdaad ver weg moet blijven van dit toestel, tenzij je hem voor een dumpprijs ergens op kunt pikken en schermhelderheid en accuduur geen issue vindt..
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Brammos852 juli 2018 12:40
Ik ben toch benieuwd: Heeft de telefoon jullie teardown overleefd? Ging hij daarna nog aan en werkte deze zoals naar behoren? Voor het eventueel vervangen van onderdelen wellicht ook interessant voor de review.
Ja en ja, hij is gewoon functioneel; het scherm en Edge Sense doen het gewoon, net als de vingerafdrukscanner etc etc :)
Leuk zo'n kirtitische review, maar helemaal objectief is Arnaud helaas niet.

- Geen 3,5mm-jack of -adapter
- Advertenties in software
- Glazen behuizing kwetsbaar zonder hoesje

De vraag is of dit nog minpunten zijn anno 2018? Glazen behuizing is niet relevant aangezien bijna iedereen gewoon een hoesje gebruikt. Software en jack is inderdaad gebrek, maar volledig marktconform.
Ontbreken van een jack marktconform!? Mijn neus! Dat slechts één van de marktleiders het doet maakt het nog niet marktconform.
De volgende merken doen dat ook gewoon: OnePlus, Xiaomi, Sony en LeEco.
Welke merken leveren géén USB c->3,5mm jack aansluiting? Volgens mij is HTC touch echt de eerste en wellicht enige bij hun vlaggenschip.
Bij de eerste installatie wordt gevraagd of je de promoties / reclame wil? Je kan dan gewoon nee kiezen. Wil je dit later veranderen dan kan dit ook.
Ik herken de negativiteit rondom reclame bij HTC totaal niet. Ook het 'moeilijk uit te zetten' van de reclame herken ik niet. Ik heb nog nooit reclame gezien op mijn HTC. Nu begrijp ik waarom. Je zet bij installatie het vinkje even uit. Net zoals je het vinkje uitzet bij de vraag 'wilt u onze nieuwsbrief ontvangen' na het doen van een online aankoop bijvoorbeeld.
Pittige maar eerlijke review. Dat is hoe een review hoort te zijn. Nu hopen dat Tweakers ook zo kritisch zal zijn bij de volgende Samsung en Apple toestellen. Die 2 merken lijken standaard van een bonuspunt te zijn voorzien.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 22 juli 2024 19:50]

Of de volgende Battlefield en Call of Duty. Reviews moeten weer kritisch worden, niet om de adverteerder/sponsor te pleasen. Liever een website die geboycot wordt door een fabrikant, omdat deze website een negatieve review heeft gegeven van hun product, dan een website die ja en amen zegt als een fabrikant er om vraagt.
Heb je daar voorbeelden van? Je doet nogal wat smadelijke aantijgingen namelijk.
Waarvan? Websites die geblacklist worden? Gebeurt best vaak. Misschien in het geval dat ik link niet door een review, maar wel door het publiceren van geruchten, nieuws e.d., waar Bethesda niet blij mee was.

Ik heb dan liever een journalist die het wel plaatst, dan een journalist die luistert naar een uitgever, omdat ze een paar honderd dollar aan games per jaar krijgen om te reviewen.

Kotaku heeft in dat geval trouwens altijd nog nieuws en reviews van Bethesda-spellen geplaatst, maar op eigen kosten gekochte spellen.

Het komt best vaak voor, dat websites een periode geblacklist of genegeerd worden als ze een negatieve uitspraak doen over een spel of product. Lees ook punt 4 dit artikel. Uitgevers hebben gewoon een te grote invloed op de reviewers en dat weten ze maar al te goed.
Je stelt het in relatie tot dit artikel, dus ik was eigenlijk benieuwd naar een situatie die dit beschrijft in plaats van een algemeen artikeltje over gamejournalisme.
Ik vind kritische reviews goed. Helaas gebeurt het te vaak dat een producent of uitgever een zo'n grote invloed uitoefent/uit kan oefenen, waardoor een review niet kritisch is, terwijl deze dat wel verdient. De reviews hier op Tweakers zijn vaak niet kritisch genoeg, dus ik juich een review als deze alleen maar toe.

Denk bijvoorbeeld aan de review van Call of Duty WWII. Een beetje kritische gamer geeft zo'n spel geen 8,5, maarja Activision is nou eenmaal een grote speler in het wereldje, dus wil je die niet te kritisch bestempelen.
Je doet nogal stellige beweringen, maar enige onderbouwing ontbreekt. Ben benieuwd naar die vinger-in-de-pap van Activision die je hebt aangetoond. Ik denk dat je een heel interessant nieuwsfeit hebt met je onderzoek. Dat jij die review niet kritisch genoeg vind maakt niet opeens dat er per se opeens belangen spelen. Tweakers is het qua spelwaardering gewoon met je oneens. Wat is dit voor gek tijdperk waarbij je zonder enige vorm van bewijs gewoon maar smaad en laster mag toepassen.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @RVervuurt3 juli 2018 07:55
n? Websites die geblacklist worden? Gebeurt best vaak. Misschien in het geval dat ik link niet door een review, maar wel door het publiceren van geruchten, nieuws e.d., waar Bethesda niet blij mee was.

Ik heb dan liever een journalist die het wel plaatst, dan een journalist die luistert naar een uitgever, omdat ze een paar honderd dollar aan games per jaar krijgen om te reviewen.

Kotaku heeft in dat geval trouwens altijd nog nieuws en reviews van Bethesda-spellen geplaatst, maar op eigen kosten gekochte spellen.

Het komt best vaak voor, dat websites een periode geblacklist of genegeerd worden als ze een negatieve uitspraak doen over een spel of product. Lees ook punt 4 dit artikel. Uitgevers hebben gewoon een te grote invloed op de reviewers en dat weten ze maar al te goed.
Ik hoor dit vaker en ik kan nu simpelweg zeggen dat het niet klopt en het daarbij laten - maar dat is te weinig. Kotaku heeft gelijk: uitgevers, maar ook smartphonemakers, willen graag invloed uitoefenen op reviews.

Alles staat of valt met financiële afhankelijkheid, en daarom zijn er genoeg redenen om Tweakers te vertrouwen boven welke techwebsite dan ook. Dit zijn volgens mij een paar belangrijke redenen waarom je kunt vertrouwen op onze onafhankelijkheid:
1. Tweakers is voor inkomsten niet afhankelijk van één markt. Vinden smartphonemakers ons niet zo lief? No big deal, we kunnen inkomsten halen uit de andere techsegmenten waar we actief zijn, zoals componenten, elektronica, games, camera's, tv's etc.
2. Met advertenties op een bepaalde markt zijn we beperkt afhankelijk van fabrikanten. Wil HTC geen advertenties meer plaatsen? No big deal, veel van onze advertentie-inkomsten komen niet van fabrikanten, maar van webwinkels.
3. Zelfs alle fabrikanten en webwinkels morgen stoppen met adverteren, vallen we niet om. De meerderheid van onze inkomsten komt uit andere bronnen, zoals eigen evenementen (meet-ups, Tweakers Gaming Live) en abonnementen.
4. De Pricewatch is onze grootste bron van inkomsten. Dus eigenlijk zorgen onze lezers voor het grootste deel van de inkomsten, niet de adverteerders.
5. If all else fails, zijn we onderdeel van de Persgroep. We vallen niet zo snel om.

Daar komt bij dat - in tegenstelling tot veel andere techmedia - commercie en redactie strikt gescheiden zijn. Ik heb ook geen idee van welke banners er draaien en welke fabrikanten acties plannen.

Dit alles brengt ons in een positie dat wij als het nodig is met iedereen ruzie kunnen maken - en dat doen we ook geregeld. Soms trekt een adverteerder zich boos terug vanwege onze verslaglegging. Wij hebben afgelopen jaren op de mobiele markt onder meer op de blacklist gestaan van onder meer HTC en Apple.

Kortom: bedrijven uit de industrieën waar wij verslag over doen en reviews over maken zijn niet altijd blij met ons, en ze proberen heus ons te beïnvloeden - dat proberen ze bij iedereen. Maar, zoals ik heb uitgelegd, hebben ze daartoe bij Tweakers geen kans.
Ik weet niet helemaal zeker of ik de review goed gelezen heb, maar de algemene tendens is geloof ik een stuk positiever dan het eindoordeel...
Wat een prijs voor een telefoon die een 5 krijgt. Leuk idee die druk sensoren maar... daarnaast, reclame???

Vind het ontwerp zelf ook niet mooi, niet eens te meten met een iPhone X, of een S9 (mening).

[Reactie gewijzigd door Macboe op 22 juli 2024 19:50]

Anoniem: 120539 2 juli 2018 07:05
Je kunt merken dat de schrijvers trots zijn op het uit elkaar halen van het toestel.
Dat is wat mij betreft volkomen terecht; juist dit geeft een duidelijke toegevoegde waarde t.o.v. weer een beschrijving van wat ik zelf ook wel kan zien.
Complimenten!
Wat is de toegevoegde waarde daarvan?
Tweakers spreekt een groot publiek aan dat niet alleen wil weten óf iets werkt, maar ook hoe dat exact werkt en waarom dat zo werkt, en hoe dat relateert naar hoe wij het ervaren.
Anoniem: 181786 @TommyboyNL2 juli 2018 14:31
Hoe het exact werkt wordt hier niet behandeld. Ook nog nooit gezien bij een Tweakers review.

Niet dat de reviews daarom slecht zijn hoor, maar er wordt hier nooit ingegaan op de blauwdruk van componenten en de code om ze te laten werken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 22 juli 2024 19:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.