We beginnen uiteraard met een welgemeend 'dont try this at home'. Apple heeft deze eerste ontwikkelaarsversie van iOS 12 niet bedoeld voor apparaten waar je dagelijks op vertrouwt en het is dus niet aan te raden om hem te zetten op de iPhone die je elke dag in je zak hebt.
Behalve de problemen die je in elke bèta zou kunnen aantreffen, is iOS 12 zichtbaar en functioneel nog niet af. Wie zijn iOS-apparaat in het Nederlands heeft staan, zal zien dat veel elementen nog geen vertaling hebben bijvoorbeeld. Siri Shortcuts werkt heel beperkt en kregen we bovendien in die beperkte vorm niet aan de praat. Ook konden we sommige aangekondigde functies nog niet terugvinden. Voor ontwikkelaars is de bèta uiteraard wel nuttig, vooral voor wie aan de slag wil met de nieuwe versie van ARKit of de Siri Shortcuts. Die elementen lijken in elk geval actief, waardoor app-ontwikkelaars die kunnen proberen.
Na de grote upgrade die iOS 11 was, kon je verwachten dat iOS 12 een iets kleinere uitgave zou zijn. Dat is deels waar, maar er is genoeg om naar uit te kijken. Ouders met kinderen die nu nachtenlang whatsappen, zullen hopen dat de nachtrust van hun kroost na de release van iOS 12 wat zal toenemen. De statistieken over het gebruik van het apparaat zijn in elk geval voor iedereen nuttig, handig en misschien confronterend. De kers op de taart is daarbij de extra snelheid voor oudere apparaten. Op nieuwere apparaten als de iPad Pro en iPhone X merkten we geen groot verschil op. Op de iPhone 6 Plus is dat verschil wel te zien, al lijkt het in deze bèta niet zo spectaculair als Apple claimt; dat kan uiteraard nog komen in de stabiele versie, die dit najaar moet uitkomen.
Daarmee is het vooral de upgrade geworden van het invullen van de details. De grote lijnen in iOS blijven dezelfde, maar er zijn voldoende details die een upgrade naar iOS 12, als alles goed en stabiel draait, voor veel gebruikers de moeite waard zullen maken.