De special van deze maand is een server voor huis-, tuin- en keukengebruik. In elk huishouden met meerdere computers, of dat nu een groot gezin, een studentenhuis of een de kamer van een Tweaker met een half dozijn pc's is, past een dergelijke server. Vooral de centrale bestandsopslag is handig: de werkstations kunnen met minder schijfruimte toe, en voor een herinstallatie hoeven niet eerst de lokale disks doorzocht te worden, op zoek naar bestandjes die niet gemist kunnen worden: die staan immers op de server. Ook voor het delen van internet is een dergelijke server ideaal; een centrale firewall verlicht de noodzaak om de werkstations dicht te timmeren, een eigen mailserver - liefst met IMAP-toegang - maakt een einde aan .pst-bestanden die overal rondslingeren en omdat hij toch altijd aanstaat, zijn web- en ftp-server altijd voor iedereen bereikbaar.
De thuisserver is verder het ideale antwoordapparaat; met een framegrabber kunnen televisieprogramma's worden opgenomen en eventueel zelfs naar aangesloten pc's worden gestreamd; wie een printer aansluit hoeft nooit meer een extra pc aan te zetten om een briefje te printen - de mogelijkheden zijn eindeloos. We zettten hieronder een basissysteem neer, en hoewel daarmee al een hoop werk uit handen van de desktopmachines wordt genomen: het is slechts het begin.
Omdat ze alleen bij installatie nodig zijn, zijn monitor, muis en toetsenbord niet opgenomen: het beheer van deze server moet in principe geheel op afstand verzorgd kunnen worden. Wie bij storingen niet op RDP/VNC/SSH kan of wil vertrouwen, koopt bij voorkeur een toetsenbord met een draadje (want batterijen zijn altijd op het verkeerde moment leeg) en een tweedehands crt'tje. Dat moet voor ruim onder de honderd euro te regelen zijn. Als alternatief kan voor een KVM-switch gekozen worden, zodat deze hardware met een andere pc gedeeld kan worden. Een goed exemplaar met voldoende lange kabels zal echter niet snel goedkoper zijn dan losse randapparatuur, en de goedkope mechanisch geschakelde modellen zijn niet geschikt voor computers die aanstaan.
Een goed (journalling) filesysteem in combinatie met RAID1 of RAID5 zou bestand moeten zijn tegen plotselinge stroomuitval, dus is er geen UPS in dit systeem opgenomen. Een UPS zoals de APC Back-UPS CS beschermt de server tegen piekspanning en zorgt bij onderbreking van de netspanning dat de server zichzelf netjes af kan sluiten. Voor iets meer dan tachtig euro kan dat vooral in oudere wijken toch nog een hoop kopzorgen schelen.

Processor: AMD Sempron 64 2600+ (S754, 1,6 GHz, 128KB) - Onbekend

De processor is een goedkoop, maar degelijk werkpaard van AMD. De chip is met een TDP van 62W niet extreem zuinig, maar we gaan uiteraard Cool'n'Quiet inzetten. Een alternatief dat aanzienlijk minder stroom verbruikt is de voor dezelfde socket geschikte Turion 64 ML-30, die maximaal 25W verbruikt. Die chip is echter rond de € 100 duurder. Het verschil van 37W zou per jaar 325kWh extra betekenen, wat neerkomt op tussen de vier en vijf tientjes op de energierekening - maar uiteraard is dat alleen bij volle belasting van toepassing. Wie meer dan drie jaar met deze bak hoopt te doen én 24/7 een
koe laat grazen of dagelijks dvd's loopt te recoden, kan met de Turion voordeliger uit zijn. De meeste mensen zullen hun computer echter niet voluit belasten, en dan kan beter voor de Sempron gekozen worden.
Update: er is nogal wat twijfel over de implementatie van Cool'n'Quiet bij de gekozen Sempron. Volgens een woordvoerder van AMD beschikt de 2600+ wel degelijk over deze feature, maar er zijn genoeg berichten die dat weerspreken om in elk geval voorzichtig bij aanschaf te zijn. Semprons met een rating van 3000+ of hoger en met een kloksnelheid van 1,8GHz of hoger zouden in elk geval altijd over C'n'Q beschikken, en wie zekerheid wil hebben doet er goed aan om de
meerprijs van ongeveer twee tientjes uit te geven.

4 van 5 sterren
Moederbord: MSI RS482M - Onbekend

Het moederbord moet als het even kan niet al te veel energie gebruiken. Daarmee vallen de populaire nForce4-borden bij voorbaat af, en ook de
problemen met (onder andere) SATA-schijven van Maxtor maken zulke borden niet erg geschikt voor een stabiele server. Omdat we niet meteen een kapitaal aan RAID-controllers willen uitgeven, zoeken we bovendien een bord met minstens vier SATA-aansluitingen, en een voordelige keus is dan het MSI RS482-moederbord. Het bord biedt zowel PCI- als PCIe-slots, zodat extra functionaliteit probleemloos toegevoegd kan worden. Een andere belangrijke eigenschap van het moederbord is de geïntegreerde videochip, waardoor het niet nodig is om geld uit te geven aan een losse kaart. Let op: er zijn verschillende versies; als je de kans krijgt, neem dan de Gbit-variant mee. Ook een FireWire/IEEE1394 behoort tot de mogelijkheden, maar voor onze server is dat wellicht weer wat minder interessant.
Productinformatie van de fabrikant
Koeling: AMD Boxed
Hoewel de meter- of gangkast niet altijd perfect geïsoleerd is, zal in de meeste gevallen geen extra aandacht aan stilte te hoeven worden besteed. De boxed-koeler van AMD is voor de processorkoeling dan ook ruim voldoende, vooral ook omdat de chip eerder onder- dan overgeklokt zal worden. Wie de server in de huiskamer zet om en passant voor HTPC te spelen, zal naar Zalman- of Thermaltake-koeling willen kijken.

4 van 5 sterren
Geheugen: 1GB PC3200 DDR, CL3 (Corsair) - Onbekend

Een gigabyte geheugen van een degelijk merk maakt het draaien van elk besturingssysteem probleemloos mogelijk. Linux-gebruikers kunnen met de helft toe.

4 van 5 sterren
Behuizing: Chieftec CA-01 - Onbekend

De Chieftec CA-01 biedt met tien 3,5"-bays en zes 5,25"-bays alle mensmogelijke ruimte voor schijfopslag, en er kunnen desgewenst zeven extra fans in gemonteerd worden om de hardware van frisse lucht te voorzien. Hoewel de kast niet lelijk is, gaat het vooral om de beschikbare ruimte en het degelijke chassis: onze kostbare data moet natuurlijk een stevig onderdak krijgen.

5 van 5 sterren
Voeding: Enermax ELT400AWT Liberty 400W (ATX12V 2.2) - Onbekend

Voor de voeding kiezen we een relatief licht model van een degelijk merk. Het rendement van de voeding is met minimaal 80% meer dan behoorlijk, de geluidsproductie blijft binnen de perken en - voor onze server niet onbelangrijk - de werking van de fan kan door het moederbord gemonitord worden. Erg prettig is ook het modulaire kabelsysteem van Enermax, waarmee we net zoveel SATA-schijven kunnen aansluiten als we willen, zonder dat er voor elke drive een verloopstukje hoeft te worden gebruikt.

4 van 5 sterren
Netwerk: Intel PRO/1000 GT Netwerk PCI Adapter (1000Mbps) - Onbekend

Het moederbord dat we uitkozen, beschikt maar over één enkele 10/100/1000Mbps-ethernetadapter, die door een Realtek-chipje wordt aangestuurd. De prestaties van Realtek-nics zijn doorgaans niet om over naar huis te schrijven, wat hem prima geschikt maakt voor internet- of WiFi-aansluiting. Voor het lokale netwerk gebruiken we een echte krachtpatser van Intel, die voor een bijzonder gering processorgebruik zorgt in vergelijking met goedkopere alternatieven. Wie hierop bezuinigt krijgt waarschijnlijk spijt

.

4.5 van 5 sterren
Netwerk: Netgear GS108 10/100/1000 Gigabit 8-port -
€ 25,34 
Een 100Mbps-netwerk is automatisch de bottleneck van het systeem, omdat zelfs al wat oudere harde schijven deze snelheid makkelijk overtreffen. Voor een gigabitnetwerk is dus behalve een goede nic ook een switch met voldoende capaciteit nodig. Al te goedkope switches hebben vaak een backplane met een beperkte capaciteit, zodat er op acht poorten maar een of twee verbindingen op volle snelheid kunnen worden benut. Een goede, goedkope en snelle switch is bijvoorbeeld de Netgear GS108, die een 8Gbps-backplane en acht 10/100/1000Mbps-poorten heeft. Erg prettig is dat het deze switch niet kan schelen of je straight- of crosskabels gebruikt, want daar wordt voor gecompenseerd.

Backup: NEC ND-4571 16x (Dual-layer, Labelflash) - Onbekend

Een professionele tapestreamer valt ruimschoots buiten ons budget, en een dagelijkse backup zonder zo'n streamer vergt al gauw een complete backupserver. We houden het daarom simpel en gebruiken de NEC-dvd-fikker die ook bijvoorbeeld bij het basissysteem gebruikt wordt, om een wekelijkse incrementele backup van alles behalve de films mee te maken. Het herstellen van de backup kost dan wel wat meer tijd, maar bij voor privé-oplossingen hoeft dat geen groot probleem te zijn. Bovendien zijn individuele bestanden waarschijnlijk juist sneller terug te vinden dan met een streamer. De aanbevolen ND-4571 kan met 9GB grote dual-layerrewritables overweg en, voor wie de schijfjes kan vinden, hij ondersteunt nog DVD-RAM ook.

3.5 van 5 sterren
Primaire HDD: Western Digital WD800JB, 80GB - Onbekend
Secundaire HDD's: 3 x Western Digital Caviar RE, 250GB - Onbekend

Met de opslag kan iedereen het zo gek maken als hij of zij dat wil. Tien keer 750GB in JBOD is misschien niet handig, maar wel stoer; een ander zal het weer bij twee gemirrorde 200GB-schijfjes willen houden. Een goede en goedkope uitgangspositie voor een gemiddeld studentenhuis of voor iemand die nog wel eens een filmpje op schijf zet lijkt ons een halve terabyte, wat we met drie Western Digital Raid Edition-schijven van 250GB realiseren. Deze disks bieden veel gigabytes per euro, en zijn gebouwd voor continu gebruik. De
MTBF ligt dan ook substantieel hoger dan bij vergelijkbare desktopschijven. Een eventuele vierde schijf kan als hotspare worden ingezet, zodat drie van de vier schijven moeten overlijden voor er problemen zijn, maar wie de SMART-status van zijn spullen goed in de gaten houdt zal waarschijnlijk liever voor nog meer capacteit kiezen.
Zoals eerder gezegd is software-RAID een prima oplossing voor een thuisserver. De prestaties zijn voor onze doelstelling prima geschikt, en wanneer hardware onverhoopt stukgaat kan er straffeloos een oplossing van een ander merk gekocht worden. Wie de voorkeur geeft aan een hardwareoplossing, heeft ruime keus: van een Highpoint RocketRaid-kaartje tot de zware zakelijke kaarten van 3Ware of Areca. Voor deze kaarten moet echter al gauw evenveel geld worden uitgetrokken als voor de rest van deze server bijelkaar.

Actuele totaalprijs: € 25,34
 |
 | | Product | Prijs |  |
 |
 | Processor |  | AMD Sempron 64 2600+ |  | € 63,81 |  |
 |
 | Moederbord |  | MSI RS482M |  | € 69,65 |  |
 |
 | Koeling |  | AMD Boxed |  | |  |
 |
 | Geheugen |  | 1GB PC3200 DDR, CL3 (Corsair) |  | € 73,23 |  |
 |
 | Behuizing |  | Chieftec CA-01 |  | € 78,50 |  |
 |
 | Voeding |  | Enermax ELT400AWT Liberty 400W |  | € 67,16 |  |
 |
 | Netwerk |  | Intel PRO/1000 GT Netwerk PCI Adapter |  | € 34,37 |  |
 |
 | Netwerk |  | Netgear GS108 10/100/1000 Gigabit 8-port |  | € 73,99 |  |
 |
 | Backup |  | NEC ND-4571 16x (Dual-layer, Labelflash) |  | € 37,70 |  |
 |
 | Primaire HDD |  | Western Digital WD800JB, 80GB |  | € 46,90 |  |
 |
 | Secundaire HDD's |  | 3 x Western Digital Caviar RE, 250GB |  | € 269,31 |  |
 |
 | |  | Totaalprijs bij opstellen BBG |  | € 814,62 |  |
 |
De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via
deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.