Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie mei 2006

03-05-2006 • 17:15

109

Singlepage-opmaak

Special: thuisserver

De special van deze maand is een server voor huis-, tuin- en keukengebruik. In elk huishouden met meerdere computers, of dat nu een groot gezin, een studentenhuis of een de kamer van een Tweaker met een half dozijn pc's is, past een dergelijke server. Vooral de centrale bestandsopslag is handig: de werkstations kunnen met minder schijfruimte toe, en voor een herinstallatie hoeven niet eerst de lokale disks doorzocht te worden, op zoek naar bestandjes die niet gemist kunnen worden: die staan immers op de server. Ook voor het delen van internet is een dergelijke server ideaal; een centrale firewall verlicht de noodzaak om de werkstations dicht te timmeren, een eigen mailserver - liefst met IMAP-toegang - maakt een einde aan .pst-bestanden die overal rondslingeren en omdat hij toch altijd aanstaat, zijn web- en ftp-server altijd voor iedereen bereikbaar.

De thuisserver is verder het ideale antwoordapparaat; met een framegrabber kunnen televisieprogramma's worden opgenomen en eventueel zelfs naar aangesloten pc's worden gestreamd; wie een printer aansluit hoeft nooit meer een extra pc aan te zetten om een briefje te printen - de mogelijkheden zijn eindeloos. We zettten hieronder een basissysteem neer, en hoewel daarmee al een hoop werk uit handen van de desktopmachines wordt genomen: het is slechts het begin.

Omdat ze alleen bij installatie nodig zijn, zijn monitor, muis en toetsenbord niet opgenomen: het beheer van deze server moet in principe geheel op afstand verzorgd kunnen worden. Wie bij storingen niet op RDP/VNC/SSH kan of wil vertrouwen, koopt bij voorkeur een toetsenbord met een draadje (want batterijen zijn altijd op het verkeerde moment leeg) en een tweedehands crt'tje. Dat moet voor ruim onder de honderd euro te regelen zijn. Als alternatief kan voor een KVM-switch gekozen worden, zodat deze hardware met een andere pc gedeeld kan worden. Een goed exemplaar met voldoende lange kabels zal echter niet snel goedkoper zijn dan losse randapparatuur, en de goedkope mechanisch geschakelde modellen zijn niet geschikt voor computers die aanstaan.

Een goed (journalling) filesysteem in combinatie met RAID1 of RAID5 zou bestand moeten zijn tegen plotselinge stroomuitval, dus is er geen UPS in dit systeem opgenomen. Een UPS zoals de APC Back-UPS CS beschermt de server tegen piekspanning en zorgt bij onderbreking van de netspanning dat de server zichzelf netjes af kan sluiten. Voor iets meer dan tachtig euro kan dat vooral in oudere wijken toch nog een hoop kopzorgen schelen.

* Processor: AMD Sempron 64 2600+ (S754, 1,6 GHz, 128KB) - Onbekend

AMD Sempron 64 2600+ (S754, 1,6 GHz, 128KB)De processor is een goedkoop, maar degelijk werkpaard van AMD. De chip is met een TDP van 62W niet extreem zuinig, maar we gaan uiteraard Cool'n'Quiet inzetten. Een alternatief dat aanzienlijk minder stroom verbruikt is de voor dezelfde socket geschikte Turion 64 ML-30, die maximaal 25W verbruikt. Die chip is echter rond de € 100 duurder. Het verschil van 37W zou per jaar 325kWh extra betekenen, wat neerkomt op tussen de vier en vijf tientjes op de energierekening - maar uiteraard is dat alleen bij volle belasting van toepassing. Wie meer dan drie jaar met deze bak hoopt te doen én 24/7 een koe laat grazen of dagelijks dvd's loopt te recoden, kan met de Turion voordeliger uit zijn. De meeste mensen zullen hun computer echter niet voluit belasten, en dan kan beter voor de Sempron gekozen worden.

Update: er is nogal wat twijfel over de implementatie van Cool'n'Quiet bij de gekozen Sempron. Volgens een woordvoerder van AMD beschikt de 2600+ wel degelijk over deze feature, maar er zijn genoeg berichten die dat weerspreken om in elk geval voorzichtig bij aanschaf te zijn. Semprons met een rating van 3000+ of hoger en met een kloksnelheid van 1,8GHz of hoger zouden in elk geval altijd over C'n'Q beschikken, en wie zekerheid wil hebben doet er goed aan om de meerprijs van ongeveer twee tientjes uit te geven.



4 van 5 sterren
* Moederbord: MSI RS482M - Onbekend

MSI RS482MHet moederbord moet als het even kan niet al te veel energie gebruiken. Daarmee vallen de populaire nForce4-borden bij voorbaat af, en ook de problemen met (onder andere) SATA-schijven van Maxtor maken zulke borden niet erg geschikt voor een stabiele server. Omdat we niet meteen een kapitaal aan RAID-controllers willen uitgeven, zoeken we bovendien een bord met minstens vier SATA-aansluitingen, en een voordelige keus is dan het MSI RS482-moederbord. Het bord biedt zowel PCI- als PCIe-slots, zodat extra functionaliteit probleemloos toegevoegd kan worden. Een andere belangrijke eigenschap van het moederbord is de geïntegreerde videochip, waardoor het niet nodig is om geld uit te geven aan een losse kaart. Let op: er zijn verschillende versies; als je de kans krijgt, neem dan de Gbit-variant mee. Ook een FireWire/IEEE1394 behoort tot de mogelijkheden, maar voor onze server is dat wellicht weer wat minder interessant.

Productinformatie van de fabrikant



* Koeling: AMD Boxed

AMD BoxedHoewel de meter- of gangkast niet altijd perfect geïsoleerd is, zal in de meeste gevallen geen extra aandacht aan stilte te hoeven worden besteed. De boxed-koeler van AMD is voor de processorkoeling dan ook ruim voldoende, vooral ook omdat de chip eerder onder- dan overgeklokt zal worden. Wie de server in de huiskamer zet om en passant voor HTPC te spelen, zal naar Zalman- of Thermaltake-koeling willen kijken.



4 van 5 sterren
* Geheugen: 1GB PC3200 DDR, CL3 (Corsair) - Onbekend

1GB PC3200 DDR, CL3 (Corsair)Een gigabyte geheugen van een degelijk merk maakt het draaien van elk besturingssysteem probleemloos mogelijk. Linux-gebruikers kunnen met de helft toe.



4 van 5 sterren
* Behuizing: Chieftec CA-01 - Onbekend

Chieftec CA-01De Chieftec CA-01 biedt met tien 3,5"-bays en zes 5,25"-bays alle mensmogelijke ruimte voor schijfopslag, en er kunnen desgewenst zeven extra fans in gemonteerd worden om de hardware van frisse lucht te voorzien. Hoewel de kast niet lelijk is, gaat het vooral om de beschikbare ruimte en het degelijke chassis: onze kostbare data moet natuurlijk een stevig onderdak krijgen.



5 van 5 sterren
* Voeding: Enermax ELT400AWT Liberty 400W (ATX12V 2.2) - Onbekend

Enermax ELT400AWT Liberty 400W (ATX12V 2.2)Voor de voeding kiezen we een relatief licht model van een degelijk merk. Het rendement van de voeding is met minimaal 80% meer dan behoorlijk, de geluidsproductie blijft binnen de perken en - voor onze server niet onbelangrijk - de werking van de fan kan door het moederbord gemonitord worden. Erg prettig is ook het modulaire kabelsysteem van Enermax, waarmee we net zoveel SATA-schijven kunnen aansluiten als we willen, zonder dat er voor elke drive een verloopstukje hoeft te worden gebruikt.



4 van 5 sterren
* Netwerk: Intel PRO/1000 GT Netwerk PCI Adapter (1000Mbps) - Onbekend

Intel PRO/1000 GT Netwerk PCI Adapter (1000Mbps)Het moederbord dat we uitkozen, beschikt maar over één enkele 10/100/1000Mbps-ethernetadapter, die door een Realtek-chipje wordt aangestuurd. De prestaties van Realtek-nics zijn doorgaans niet om over naar huis te schrijven, wat hem prima geschikt maakt voor internet- of WiFi-aansluiting. Voor het lokale netwerk gebruiken we een echte krachtpatser van Intel, die voor een bijzonder gering processorgebruik zorgt in vergelijking met goedkopere alternatieven. Wie hierop bezuinigt krijgt waarschijnlijk spijt .



4.5 van 5 sterren
* Netwerk: Netgear GS108 10/100/1000 Gigabit 8-port - € 25,34

Netgear GS108 10/100/1000 Gigabit 8-portEen 100Mbps-netwerk is automatisch de bottleneck van het systeem, omdat zelfs al wat oudere harde schijven deze snelheid makkelijk overtreffen. Voor een gigabitnetwerk is dus behalve een goede nic ook een switch met voldoende capaciteit nodig. Al te goedkope switches hebben vaak een backplane met een beperkte capaciteit, zodat er op acht poorten maar een of twee verbindingen op volle snelheid kunnen worden benut. Een goede, goedkope en snelle switch is bijvoorbeeld de Netgear GS108, die een 8Gbps-backplane en acht 10/100/1000Mbps-poorten heeft. Erg prettig is dat het deze switch niet kan schelen of je straight- of crosskabels gebruikt, want daar wordt voor gecompenseerd.



* Backup: NEC ND-4571 16x (Dual-layer, Labelflash) - Onbekend

NEC ND-4571 16x (Dual-layer, Labelflash)Een professionele tapestreamer valt ruimschoots buiten ons budget, en een dagelijkse backup zonder zo'n streamer vergt al gauw een complete backupserver. We houden het daarom simpel en gebruiken de NEC-dvd-fikker die ook bijvoorbeeld bij het basissysteem gebruikt wordt, om een wekelijkse incrementele backup van alles behalve de films mee te maken. Het herstellen van de backup kost dan wel wat meer tijd, maar bij voor privé-oplossingen hoeft dat geen groot probleem te zijn. Bovendien zijn individuele bestanden waarschijnlijk juist sneller terug te vinden dan met een streamer. De aanbevolen ND-4571 kan met 9GB grote dual-layerrewritables overweg en, voor wie de schijfjes kan vinden, hij ondersteunt nog DVD-RAM ook.



3.5 van 5 sterren
* Primaire HDD: Western Digital WD800JB, 80GB - Onbekend

Western Digital WD800JB, 80GBHoewel diverse hardware-RAID-kaarten het mogelijk maken om het besturingssysteem vanaf het array te starten, is zoiets met software-RAID aanzienlijk lastiger te regelen. Zeker als een array onverhoopt toch een keer defect raakt is het natuurlijk cruciaal dat de computer bereikbaar blijft, reden om een aparte schijf voor het besturingssysteem op te nemen. Om de SATA-poorten niet van hun RAID-werkzaamheden af te houden, is met opzet voor een PATA-schijf gekozen. Voor een besturingssysteem met wat daemons is 10GB al veel ruimte, maar aan schijven die kleiner dan 80GB zijn, is niet zo makkelijk te komen, dus hebben we die maar genomen. Dat biedt in elk geval alle ruimte voor de logbestanden. De bewaarplicht geldt overigens niet voor particuliere servers, dus de logs mogen ook gewoon weggegooid worden



* Secundaire HDD's: 3 x Western Digital Caviar RE, 250GB - Onbekend

Western Digital Caviar RE, 250GBMet de opslag kan iedereen het zo gek maken als hij of zij dat wil. Tien keer 750GB in JBOD is misschien niet handig, maar wel stoer; een ander zal het weer bij twee gemirrorde 200GB-schijfjes willen houden. Een goede en goedkope uitgangspositie voor een gemiddeld studentenhuis of voor iemand die nog wel eens een filmpje op schijf zet lijkt ons een halve terabyte, wat we met drie Western Digital Raid Edition-schijven van 250GB realiseren. Deze disks bieden veel gigabytes per euro, en zijn gebouwd voor continu gebruik. De MTBF ligt dan ook substantieel hoger dan bij vergelijkbare desktopschijven. Een eventuele vierde schijf kan als hotspare worden ingezet, zodat drie van de vier schijven moeten overlijden voor er problemen zijn, maar wie de SMART-status van zijn spullen goed in de gaten houdt zal waarschijnlijk liever voor nog meer capacteit kiezen.

Zoals eerder gezegd is software-RAID een prima oplossing voor een thuisserver. De prestaties zijn voor onze doelstelling prima geschikt, en wanneer hardware onverhoopt stukgaat kan er straffeloos een oplossing van een ander merk gekocht worden. Wie de voorkeur geeft aan een hardwareoplossing, heeft ruime keus: van een Highpoint RocketRaid-kaartje tot de zware zakelijke kaarten van 3Ware of Areca. Voor deze kaarten moet echter al gauw evenveel geld worden uitgetrokken als voor de rest van deze server bijelkaar.



Actuele totaalprijs: € 25,34

ProductPrijs
ProcessorAMD Sempron 64 2600+€ 63,81
MoederbordMSI RS482M€ 69,65
KoelingAMD Boxed
Geheugen1GB PC3200 DDR, CL3 (Corsair)€ 73,23
BehuizingChieftec CA-01€ 78,50
VoedingEnermax ELT400AWT Liberty 400W€ 67,16
NetwerkIntel PRO/1000 GT Netwerk PCI Adapter€ 34,37
NetwerkNetgear GS108 10/100/1000 Gigabit 8-port€ 73,99
BackupNEC ND-4571 16x (Dual-layer, Labelflash)€ 37,70
Primaire HDDWestern Digital WD800JB, 80GB€ 46,90
Secundaire HDD's3 x Western Digital Caviar RE, 250GB€ 269,31
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 814,62

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (109)

109
109
21
2
0
73
Wijzig sortering
Zeg, waarom nog NEC drives? Uit verschillende testen blijken BenQ's de beste van het moment te zijn en echt prijsverschil is er niet...
Sterker nog, ik heb betere ervaring met m'n BenQ DW1620 dan met m'n Nec ND-3520A, beide in dezelfde tijd gekocht. Hoewel de Nec overal beter aangeschreven stond, heb ik met m'n BenQ veel betere error/jitter correction.
Anoniem: 160630 3 mei 2006 22:52
Eerlijk gezegd verbaast het mij dat voor het multimedia systeem gekozen is voor de Athlon X2 3800 en niet voor de Intel Pentium 4 D 940. De laatste is bijna 50 Euro goedkoper en, volgens Tom's Hardware quide, in bijna alle tests sneller. Of zie ik iets over het hoofd??
Gezien de prijsverlagingen die eraan komen is de Pentium D9xx serie inderdaad zeer interessant!
Ik vind het jammer dat er ook deze keer (zoals gewoonlijk) veel voor AMD gekozen is, terwijl intel net (23 april) een gigantische prijsdaling heeft doorgevoerd. De Pentium D 950 is zo'n 50% goedkoper en de Pentium D 940 is zelfs goedkoper dan de Athlon X2 3800+. Dus in veel situaties zou ik nu voor een Pentium D gaan.

Verder vind ik het een opmerkelijke server. Omdat hij juist altijd aanstaat wil je vooral voor thuisgebruik het liefst een PC die zo stil mogelijk is en niet al te veel ruimte in beslag neemt. Dan is zo'n grote chieftec kast toch wel iets teveel van het goede. Ik zou zelf voor een veel kleiner model gaan. En die oplossing met zoveel harde schijven vind ik ook iets teveel. Voor een thuisserver heb je echt niet zulke performance nodig. Ik zou gewoon voor een of twee grote schijven gaan. Ook kan een servertje voor thuisgebruik minimaal 2 netwerk poorten gebruiken (om hem als firewall te kunnen gebruiken).

Wellicht is zelfs een systeem met een Via C3 of Eden in een itx behuizing een stuk aantrekkelijker voor thuisgebruik vanwege het formaat en het geluid..
Anoniem: 58827 @drZymo4 mei 2006 11:25
De X3800+ is in veel gevallen sneller dan de D940.

Dus de X2 3800+ is geen verkeerde keuze.
Ik heb benchmarks gezien waar de D940 het toch beter doet. Vooral in multitasking is hij wat beter. (Tom's Hardware cpu chart geeft een aardig goed beeld.)
Anoniem: 58827 @drZymo4 mei 2006 16:53
Toms hardware laat de Intels veelal beter uitkomen.

Herriner je je de introductie van de Athlon 64 nog?
Het had volgens Tom een onzekere toekomst en het was ook één van de weinige die negatief sprak over de Athlon 64.
Anoniem: 160630 @drZymo5 mei 2006 21:50
Van de 29 geteste Benchmarks zijn er 11 "to close to call". De pentium D 940 verslaat de Athlon 64 X2 3800 in 11 bencharks en verliest in 7 !!
Met andere woorden: zeer vergelijkbaar met een lichte voorsprong voor de D 940, die overigens ook nog bijna 50 euro goedkoper is.
In reactie op tankeriv : je kunt natuurlijk gerust twijfelen aan de onderzoeker, maar dan moet je dat wel onderbouwen met gegevens.
Ter informatie: In de genoemde reviews van de Athlon X2 3800 (augustus '05) wordt vergeleken met de Pentium D 830 en D 820, die beide inmiddels resp. 90 en 110 Euro goedkoper zijn!
Anoniem: 89538 @drZymo9 mei 2006 16:33
De pentium D 940 en AMD X2 3800 zijn inderdaad goed vergelijkbaar en de pentium is goedkoper. Maar je moet ook meenemen dat de D 940 een stuk meer stroom verbruikt dan de 3800, volgens deze review scheelt het zo'n 50 watt. Als je rekent dat een watt stroom gedurende een heel jaar zo'n 2 euro kost, en je computer bijvoorbeeld 6 uur per dag aan staat, dan is na 2 jaar de AMD weer goedkoper. En daarbij wordt de Intel ook warmer natuurlijk.
Verder vind ik het een opmerkelijke server. Omdat hij juist altijd aanstaat wil je vooral voor thuisgebruik het liefst een PC die zo stil mogelijk is en niet al te veel ruimte in beslag neemt. Dan is zo'n grote chieftec kast toch wel iets teveel van het goede.
stil hoeft ie niet te zijn want als ie in de meterkast staat heb je (ik in ieder geval) geen last van. maar die grote kast gaat nooit bij mij in de meterkast passen!
Over het formaat kast lopen de meningen uiteen, maar de gekozen config is dacht ik redelijk stil :) Een harde schijf is ivm redundancy wmb geen optie, twee stuks vallen bij vergelijkbare capaciteit een stuk duurder uit, want dan ben je tot RAID1 veroordeeld en heb je dus twee 500GB-modellen nodig. Hoeveel opslag je uiteindelijk monteert is uiteraard je eigen keuze.

En als je goed telt, kom je inderdaad tot twee netwerkpoorten, dat leek ook ons namelijk wel handig, ja :P
Anoniem: 148391 3 mei 2006 19:21
Bij het: High-end gamesysteem wordt er een:
Creative Soundblaster Audigy 2 ZS gekozen van 70 euro.
Maar die wordt nog maar bij een paar winkels aangeboden.
Voor 45 euro heb je een: Soundblaster Audigy 4 die nog wel door veel winkels wordt aangeboden. :)
En wat ik ook niet snap is dat er toch voor een losse geluidskaart gekozen is terwijl er bij de beschrijving van het bord staat: maar is ook de onboard audio-oplossing van degelijke kwaliteit :?
"een degelijke kwaliteit" laat zich natuurlijk niet verhouden tot EAX4/HD of wat die nieuwste Xi-fi kaarten nog meer kunnen. Met onboard sound kun je tegenwoordig best gamen, maar een losse kaart voegt gigantisch meer spelbeleving toe....en dat is toch wel wat je wilt in een high-end game PC, toch?
Kwaliteit van het geluid interesseert met niets, het interesseert me enkel wanneer dit binnen een game de prestatie negatief beinvloed.

Het gaat om de fps, fps wordt beperkt door de onboard chips. Daarom moet je een kaart kiezen welke je fps zo minimaal mogelijk beperkt. Een onboard chip eet cpu-kracht, daarom een Audigy2 zs welke de rekenkern zo min mogelijk belast.
Anoniem: 115875 @Pietervs7 mei 2006 22:03
Ik vind de kwaliteit van mijn realtek onboard (Asus A8N-E) eigenlijk nogal tegenvallen. Kheb net een Audigy 2 (ja 2) gekocht omdat die realtek ruist als de ziekte. Geef mij maar creative :P .
Volgens mij zit er iets fout in prijs van het basis systeem

Er zit geen voeding in de asus tower met deze prijs.
Behuizing ASUS TA-210 Zwart No PSU (3jr)
Klopt. We gaan dit veranderen :)
Uhhm, Sempron 2600+ op 754 pootjes past niet in 939 gaatjes :P (zie Special: thuisserver)

edit: Ow, ik zie dat het al veranderd is. Het was eerst een A8N VM CSM ;)
Kijk eens op http://www.msi.com.tw/pro...ro_mbd_detail.php?UID=696
en wat zie je daar?

Juist, het is een Socket 754 moederbord ;)
Anoniem: 170235 3 mei 2006 17:50
@High-end Game-systeem

Volgens mij is het moederbord gebaseerd op de Xpress 200 Crossfire chipset! Dus maakt deze ook geen conflict met de x-fi-Xtreme ?! :o, een beetje vreemde keuze, aangezien de Audigy ook al redelijk slecht leverbaar begint te worden... Verder vind ik 19" net iets te groot, maarja dat is mijn mening :*)
Ik kan er echt niet inkomen waarom jullie een USB stick als onderdeel van een computer beschouwen.. Da's toch een beetje net zoals dat je een bespreking van audio systemen in de auto maakt en een carkit in t lijstje zet..
Da's toch een beetje net zoals dat je een bespreking van audio systemen in de auto maakt en een carkit in t lijstje zet..
Manke vergelijking: een carkit is behoorlijk gebonden aan het merk telefoon dat je hebt, terwijl een USB stick op alle PC's (met USB poort, duh) gebruikt kan worden.
Voor veel mensen is een USB stick de vervanger voor een floppydrive. Daarnaast is het een nagenoeg onmisbaar onderdeel geworden van de computer. Ik vind het dus wel terecht dat ze die opnemen in de BBG...
En tegelijkertijd wordt er met geen woord gerept over benodigde software..... of werken tweakers niet op/met Windows?

[edit]

@rulor hieronder:
Ik bedoel dus dat ik het vreemd vind dat een USB-stick als vereist onderdeel van een nieuwe PC wordt gezien, terwijl een OS dat kennelijk niet is.

Je kan mij niet wijsmaken dat iedereen Linux draait. Zelfs als je op een legale manier gebruik mag maken van je huidige software (OEM windows installatie behoort daar dus niet onder), behoor je er IMO in de BBG van uit te gaan dat het een initiële aankoop betreft, anders kun je net zo goed redeneren dat iedereen al een USB stick heeft.
Anoniem: 93545 @Seraphin4 mei 2006 12:29
Benodigde software voor een usb stick??
Zo'n ding doet het gewoon als je hem erin prikt hoor.
Leuk dat er eens een ATI-moederbord in staat. Ik vind het vreemd dat iedereen zo op de nForce 4 lijkt te geilen, want moederborden gebaseerd op de ATI Xpress 200 doen daar helemaal niet voor onder en zijn bovendien passief gekoeld.

Die Abit AT8 is trouwens niet het goedkoopste Crossfire-moederbord. De Asus A8R-MVP (http://tweakers.net//pricewatch/128143) kan hetzelfde, komt ook goed uit de reviews en is 2 tientjes goedkoper.
De MSI RD480 Neo2 (http://tweakers.net//pricewatch/128682) is eveneens goedkoper, maar die heeft geen SATA II en mist een PCI-slot ten opzichte van de Asus en de Abit.
Als je de topics op GoT zou lezen, dan zou je weten dat dat Asus mobo niet bepaald kinderziekte vrij is. Ik zou het bord dan ook aan niemand aanraden.
Die zullen (of zijn misschien al gefixd) vast gefixd worden in BIOS-updates. In de 2 reviews die ik gelezen heb (Anandtech en AMDZone), komt het bord er gewoon erg goed uit.
Ga maar eens met Astennu praten ;)
Anoniem: 176572 19 mei 2006 09:35
Even een reactie op het basissysteem.
Dit heeft mijns inziens niets meer met een basissysteem te maken. Ik denk bij een basisssysteem aan een computer voor basisgebruik als internetten en tekstverwerken voor zo weinig mogelijk geld.
Jullie keuze heeft de volgende extra's:
- dure kast (zonder voeding!)
- dual core processor (van Intel nota bene)
- 1Gb geheugen, 256 zou al genoeg zijn.
- Draadloos toetsenbord: een gewoon toetsenbord werkt nog beter.
- dvd brander
- Losse videokaart: weer bijne € 60 meer dan een geintegreerde oplossing
- duur moederbord (mede door de keuze van de processor)
- geheugenstick?

Met een besparing op deze onderdelen kom je honderden euros goedkoper uit en een basisgeberuiker ziet absoluut geen verschil in performance. Jullie zijn als technologiefreaks duidelijk doorgeslagen en hoeven het zeker niet zelf te betalen!
Mee eens, dit basissyteem kan je met flink overklokken mee laten lopen in de hoogste regionen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.