Inleiding
Samengevat
De Moto G6 Plus is een complete smartphone voor zijn prijs. Hij heeft een glazen ontwerp. Dat oogt luxe, maar de achterkant is daardoor breekbaar en gevoelig voor vlekken; een hoesje is aan te raden. Gelukkig zit er een rubberen hoesje in de doos. Verder valt hij op met zijn dubbele camera, die een portretmodus mogelijk maakt. Dat werkt aardig. De camera presteert prima voor deze prijsklasse. De accuduur is ook goed. De telefoon heeft uitbreidbare opslag én ruimte voor twee simkaarten. Al met al is deze telefoon een prima allround-keuze voor deze prijs.
Eindoordeel
Samengevat
De Moto G6 is een redelijke smartphone voor zijn prijs. Hij heeft een glazen ontwerp. Dat oogt luxe, maar de achterkant is daardoor breekbaar en gevoelig voor vlekken; een hoesje is aan te raden. Gelukkig zit er een rubberen hoesje in de doos. Verder valt hij op met zijn dubbele camera, die een portretmodus mogelijk maakt. Dat werkt aardig. De camera presteert prima voor deze prijsklasse. De telefoon heeft uitbreidbare opslag én ruimte voor twee simkaarten. Nadelen zijn er ook; de accuduur is iets ondergemiddeld en het scherm is niet zo goed. Al met al is deze telefoon in zijn prijsklasse niet de aantrekkelijkste keuze, maar wie op zoek is naar een telefoon met glazen ontwerp en dubbele camera, zal blij zijn met deze optie.
Eindoordeel
Er zijn doolhoven die minder verwarrend zijn dan de line-up van goedkopere Lenovo-telefoons van vorig jaar. Lenovo bracht met de G5 een rechstreekse opvolger uit voor eerdere Moto G-toestellen, maar daarnaast kwamen er meer varianten uit. De G5 Plus, G5S en G5S Plus. En o ja, Lenovo kwam ook nog met de Moto E4 en E4 Plus. Niet goedkoop genoeg? Geen zorgen, je kon ook nog de Moto C kopen, of Moto C Plus. Als de G5S Plus niet genoeg bood, bracht Lenovo als klap op de vuurpijl de Moto X4 uit, die eigenlijk weinig te maken had met de Moto X-toestellen van weleer.
Dit jaar leek Lenovo het rustiger aan te doen, want de winter kwam en ging zonder dat de Chinese fabrikant een nieuwe telefoon aankondigde voor release in Europa. Toen de blaadjes aan de bomen kwamen, groeide het portfolio van Motorola-telefoons ook weer: in april kondigde Lenovo vijf nieuwe modellen aan.
/i/2001977737.jpeg?f=imagenormal)
Wat daarbij opviel? Liefhebbers van kleine telefoons hebben pech. Het kleinste model van dit jaar meet 15,4x7,2cm. Dat is een stuk langer dan de 14,4x7,3cm van de Moto G5 van vorig jaar. Enkele van de meest geliefde modellen, zoals de Moto E2 en de eerste Moto G, waren met 13x6,6cm nog veel kleiner.
In deze review bekijken we twee van de nieuwe modellen tegelijk. De Moto G6 en G6 Plus lijken op elkaar wat verschijning betreft, maar hebben intern en extern enkele grote verschillen: de G6 Plus is groter, heeft een groter scherm, een andere camera, een andere soc, een accu met grotere capaciteit en zo meer.
Uiterlijk en hardware
De G6 en G6 Plus hebben, net als veel smartphones van het afgelopen jaar, een scherm dat langer is dan de conventionele 16:9-displays. De schermen die Lenovo heeft gebruikt voor deze Moto G6 en G6 Plus, hebben een verhouding van 18:9. Daarbij heeft Lenovo de randen aan de boven- en onderkant verkleind, waardoor de telefoons maar iets langer zijn dan 16:9-varianten van vorig jaar.
De Moto G6 is de kleinere van de twee, maar we zouden hem met geen mogelijkheid compact kunnen noemen. Zijn 5,7"-scherm is even breed als een 16:9-scherm van 5,2", waar de Moto G5 een 5"-scherm heeft. Hij is desondanks iets minder breed dan de G5 van vorig jaar, maar wel een stuk langer. De G6 Plus is nog een stukje groter.
Behuizing |
Moto G6 |
G6 Plus |
G5 |
G5S Plus |
Nokia 6 |
Huawei P Smart |
Afmetingen |
153,8mm 72,3mm 8,3mm 167g |
160mm 75,5mm 8mm 167g |
144,3mm 73mm 9,5mm 145g |
153,2mm 76,2mm 8mm 168g |
148,8mm 75,8mm 8,2mm 172g |
150,1mm 72,1mm 7,5mm 165g |
Scherm |
5,7", 18:9 2160x1080px |
5,9", 18:9 2160x1080px |
5,0", 16:9 1920x1080px |
5,5", 16:9 1920x1080px |
5,5", 16:9 1920x1080px |
5,65", 18:9 2160x1080px |
Bezels |
24,3mm 7,6mm |
26,0mm 8,5mm |
33,6mm 10,7mm |
31,4mm 7,7mm |
27,0mm 7,3mm |
21,7mm 7.9mm |
Relatieve schermgrootte |
75,4% |
74,4% |
65,4% |
71,3% |
73,2% |
76,1% |
Daarmee is er in de Moto G-lijn van dit jaar geen enkel kleiner model meer te vinden. Dat is jammer, omdat veel mensen juist daarom in de afgelopen jaren een Moto kozen. Dergelijke schermen bestaan wel; de Alcatel 1X van TCL heeft een 5,3"-scherm met 18:9-verhouding, equivalent aan een 4,8"-16:9-display.
Ooit waren vrijwel alle smartphones van kunststof. Toen high-end telefoons overgingen op andere materialen, bleven goedkopere telefoons vaak van kunststof. Een paar jaar geleden gingen ook die in meerderheid over op metaal, terwijl high-end modellen juist naar glas gingen; denk aan de iPhone 8, HTC U11 en Huawei P20 Pro.
Alle trends van duurdere smartphones waaien vroeg of laat over naar de midrangemarkt en dat is nu ook gebeurd. Waar de Moto G5S van vorig jaar een deels metalen behuizing had - de G5 is van kunststof trouwens - zijn de G6 en G6 Plus opgetrokken uit glas. Glas heeft voor- en nadelen. Voordelen zijn dat het er chique uitziet en een high-end uitstraling heeft. Nadelen zijn er ook; het is breekbaar, het laat vingervegen en vlekken zien en vereist voor de meeste mensen een hoesje.
De G6 en G6 Plus hebben beide een glazen behuizing met een blauwe afwerking. Dat geeft een mooi effect, zeker in verschillende soorten licht. Het geeft deze telefoons een duurdere uitstraling dan we van deze prijsklasse gewend zijn. Lenovo heeft bovendien een rubberen hoesje in de doos gestopt en dat is geen overbodige luxe. De achterkant pikt al vingerafdrukken op als je ernaar wijst, en het schoon krijgen van de behuizing is een onmogelijke opgave.
Onder het scherm is het een beetje druk. Lenovo heeft daar een Motorola-logo geplaatst en daaronder de smalle vingerafdrukscanner. Het past maar net. Boven het scherm zitten de luidspreker, de frontcamera en de ledflitser voor de frontcamera.
De knoppen zitten aan de rechterkant. De powerknop heeft textuur en dat maakt hem goed te onderscheiden. Hij drukt niet zo lekker in. De volumeknoppen zitten aan elkaar en hebben gelukkig betere feedback. De simkaartlade zit aan de bovenkant.
De achterkant is niet verwijderbaar en de accu niet verwisselbaar, en dat is jammer. Van de Moto G5 hebben we nog een teardown gedaan, omdat het zo makkelijk was om hem uit elkaar te halen. Wie de Moto G6 wil openpeuteren, zal met een föhn en een zuignap aan de gang moeten. Daarbij is de kans op schade, vooral bij beginners, helaas aanwezig.
Hardware
Laten we beginnen met een compliment; Lenovo heeft de G6 en G6 Plus voorzien van drie slots in de simkaartlade: twee voor nanosimkaarten en eentje voor een micro-sd-kaart. Dat is netjes; zo hoef je niet te kiezen tussen uitbreidbare opslag en een tweede simkaart, wat bij veel telefoons wel zo is.
Net zoals vrijwel alle midrangesmartphones hebben de G6 en G6 Plus een 3,5mm-aansluiting, waar voor deze prijsklasse prima geluid uit komt. Wie geen headset gebruikt, zal merken dat de luidspreker boven het scherm niet alleen in gebruik is voor telefoongesprekken, maar ook voor muziek en video's. Dat is een goede stap, omdat je de luidspreker nooit blokkeert tijdens het vastpakken van de telefoon en het geluid naar je toekomt. Hij klinkt redelijk, zeker voor deze prijsklasse.
De G6 draait op een Qualcomm Snapdragon 450, een octacore-soc met acht Cortex A53-kernen op maximaal 1,8GHz, een Adreno 506-gpu en 4GB lpddr3-geheugen. Het geheugen van de G6 Plus is hetzelfde, maar de soc krijgt voor de meerprijs een upgrade naar een Snapdragon 630, met vier Kryo 260-kernen op 2,1GHz en vier op 1,8GHz. De gpu is een Adreno 508.
- Native
- Java
- Native (singlecore)
- Java (singlecore)
De rekenkracht tussen beide telefoons verschilt maar weinig. De processorkernen komen in AndEBench tot een paar procentjes meer. Op de singlecore-scores blijkt dat het verschil toch iets groter is dan de totaalscore doet lijken.
- Car Chase
- Manhattan
- 3DMark - Sling Shot
Het verschil tussen de Adreno 508 en 506 is wel groot en meetbaar. De G6 Plus scoort op grafisch gebied meer dan de helft hoger. Doordat beide schermen dezelfde resolutie hebben, zijn zo goed vergelijkbaar. De gpu is belangrijk voor de rendering van de interface en voor grafische apps en games, waardoor dit een belangrijk argument kan zijn om voor de Plus-versie te kiezen.
- Seq read
- Random read
- Seq write
- Random write
De emmc-opslag scoort ietsje beter dan de modellen van vorig jaar en in veel tests staat de G6 Plus bovenaan, behalve bij de willekeurige schrijftest; daarbij is het de reguliere versie die een betere score heeft. Veel waarde hechten we hier niet aan, want we hebben in de praktijk geen waarneembare verschillen gezien die we aan de snelheid van de opslag kunnen toeschrijven.
Dankzij de snellere gpu is de G6 Plus de iets snellere telefoon, maar het verschil in de praktijk is klein. Alleen als je ze naast elkaar houdt, zou je een verschil kunnen merken, maar zelfs dan gaat het om tienden van seconden bij dagelijkse taken. PCMark geeft een verschil aan van tien procent en dat klinkt ongeveer juist.
Software en camera
De Moto G6 en G6 Plus draaien op Android 8.0 Oreo. Dat is een relatief nieuwe versie van Android, maar niet de nieuwste; dat is 8.1. Lenovo is wel duidelijker dan voorheen over het geplande updatebeleid. Zo krijgen Moto G-toestellen in principe één grote upgrade en streeft Lenovo ernaar elke twee tot drie maanden een beveiligingsupdate uit te brengen. Hoe lang de ondersteuning zal duren, is onbekend. Wij hebben de telefoons getest met patchniveau 1 april 2018.
Laten we eerlijk zijn; Lenovo schiet hier tekort met info over beveiligingsupdates. Een paar jaar geleden was dit updatebeleid voor deze prijsklasse prima, maar de markt is veranderd. Gebruikers hebben keuze uit voldoende alternatieven waarvan wel duidelijk is hoe lang de ondersteuning duurt. Samsung heeft data voor ondersteuning van zijn modellen op de website staan; de garantie is tot twee jaar na de release. Nokia zit op Android One en garandeert drie jaar lang beveiligingsupdates. Xiaomi heeft de Mi A1 met Android One met dezelfde belofte. Huawei heeft de P Smart die in het Enterprise Recommended-programma zit en dus ook drie jaar lang beveiligingsupdates zal ontvangen.
Update 9:41: Motorola laat weten dat de G6 en G6 Plus gegarandeerd drie jaar lang beveiligingsupdates zullen ontvangen.
Het is ook een beetje onduidelijk waarom Lenovo zich niet aansluit bij het Android One-programma, want dat past prima bij de filosofie van de software. Motorola's skin voegt alleen de eigen Moto-app toe, met daarin toevoegingen als het aanzetten van wifi als je thuiskomt. Ook zit daarin een eigen lockscreen. Daarnaast biedt Motorola de optie om de onscreenknoppen te vervangen door gebaren op de vingerafdrukscanner.
Beide opties werken prima. De software wijkt verder weinig af van die op eerdere versies van Motorola-telefoons en stock Android. Het functioneert allemaal precies zoals het moet en alles zit waar je het verwacht.
Camera
Een van de belangrijkste punten van onderscheid is de camera. Beide telefoons hebben een dubbele camera met dezelfde soort set-up. Als je kijkt naar de achterkant van de telefoons, zou je denken dat het de secundaire camera is die verschilt, maar schijn bedriegt; juist de primaire camera verschilt.
/i/2001986229.jpeg?f=imagenormal)
Camera's |
Achterkant |
Achterkant (secundair) |
Voorkant |
Sensor |
G6 Plus: Samsung S5K2L7 G6: Omnivision OV12a10 |
Omnivision OV5675 |
Samsung S5K4H7 |
Grootte |
G6 Plus: 1/2,56" (Plus) G6: 1/2,8" |
1/5" |
1/4" |
Pixels |
G6 Plus: 1,4 micron G6: 1,25 micron |
1,12 micron |
1,12 micron |
Resolutie |
G6 Plus: 12Mp, 4k@30fps G6: 12Mp, full hd@60fps |
5Mp |
8Mp |
Brandpunt |
G6 Plus: 4,25mm G6: 3,95mm |
G6 Plus: 2,18mm G6: 1,98mm |
3,51mm |
Diafragma |
G6 Plus: f/1.7 G6: f/1.8 |
Nvt |
f/2.2 |
Focus |
G6 Plus: dualpixel-af G6: fasedetectie-af |
- |
Fixed focus |
De sensor van de camera in de G6 Plus is iets groter. Daardoor is ook een grotere brandpuntsafstand nodig en dat kun je zien in het ontwerp: het element met de camera's steekt bij de Plus-versie zichtbaar meer uit. Het verschil in brandpuntsafstand is 0,3mm.
/i/2001972133.jpeg?f=imagenormal)
De camera-app is wel dezelfde. Wie het toestel op Engels zet, kan de functie Smart Camera zien, waarbij de camera-app het beeld uploadt naar Lenovo om het te laten analyseren en vervolgens te interpreteren wat het is. Dat gebeurt dus niet op het toestel zelf. De resultaten zijn aardig, maar de functie voegt niet veel toe aan Google Lens. Dat kan hetzelfde, maar dan sneller en beter, en het werkt ook op het toestel.
De camera-app zelf is verder prima in orde, al zijn iconen niet altijd genoeg om duidelijk te maken wat iets betekent. Zo heeft Lenovo een optie voor 'Actieve foto's', wat een combinatie blijkt te zijn tussen foto en video, zoiets als HTC Zoe uit de One M7 van vijf jaar geleden en Apple Live Photos van drie jaar geleden.
Er is wel een portretmodus. Dat is de hele reden voor het bestaan van die secundaire camera; daarmee kan de software diepte schatten. Er zijn twee modi: een vervaagt de achtergrond, de andere haalt de achtergrond helemaal weg, als bij een studiofoto, die we in het afgelopen jaar ook op iPhones zagen. Dat werkt op iPhones lang niet altijd perfect en hierbij is het niet anders. Hij laat vaak delen van de achtergrond staan, terwijl hij juist delen van het object of de persoon op de voorgrond weghaalt. Deze modus is dus niet zo nuttig, omdat die fouten hier veel meer opvallen dan bij het vervagen van de achtergrond.
De portretmodus werkt, mede door de redelijke kwaliteit van de secundaire camera, voor deze prijsklasse niet slecht. Onder meer Huawei doet het met zijn midrangetelefoons ongeveer even goed. Je hoeft geen perfectie te verwachten, maar wie wil spelen met deze techniek zonder een high-end telefoon te kopen, kan hier prima mee uit de voeten. De tweede camera is niet benaderbaar voor het maken van foto's en heeft dus ook geen telelens bijvoorbeeld.
De normale foto's van de Moto G6 en G6 Plus liggen in lijn met wat je mag verwachten in deze prijsklasse. Daarbij valt op dat het dynamisch bereik van de G6 Plus hoger is en dat hij beter uit de voeten kan met weinig licht; hij vangt meer licht op door zijn grotere sensor en lensopening. We hebben hem geplaatst tegenover voorganger G5S Plus en concurrent Mate 10 Lite van Huawei.
Accuduur en scherm
De G6 Plus heeft een accu met iets meer capaciteit dan die van de G6: 3200 versus 3000mAh. Daarnaast verschillen de soc en het scherm, waardoor je zou kunnen verwachten dat er een groot verschil zit in accuduur tussen beide telefoons, en dat is dan ook zo. Dat is ook te zien in de dagelijkse praktijk; de G6 Plus heeft net iets meer adem.
Het verschil is het grootst in de browsetest; via wifi gaat het om 21 procent, bij 4g blijft daarvan nog altijd 14 procent over. Dat is een pittig verschil, aangezien het verschil in capaciteit 6,6 procent is. Onze gok is dat het scherm de doorslag geeft. De displays hebben hetzelfde aantal pixels, maar het stroomverbruik kan behoorlijk verschillen tussen verschillende modellen schermen. Het gevolg is dat de G6 onderaan de middenmoot zit, terwijl de G6 Plus het juist goed doet tegenover voorgangers en concurrentie.
Bij de overige accutests zien we bij benadering hetzelfde beeld; de G6 Plus doet het heel goed en de G6 doet het voldoende. In de videotest profiteert de Samsung Galaxy A5 van vorig jaar uiteraard optimaal van zijn oledscherm en scoort die veel beter dan de rest.
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Heel netjes: Lenovo levert zijn TurboCharger mee met de G6 en G6 Plus. Daardoor tref je in de doos dus een lader aan die de accu kan volpompen met 5V en 3A. Vlotte hoofdrekenaars weten dan dat de telefoon 15W aan stroom tot zich kan nemen en dat is duidelijk te zien; beide telefoons zitten na een half uur alweer bijna halfvol. Dat is fijn voor wie liever even snel laadt dan een nacht lang.
Scherm
Veruit het grootste verschil tussen beide telefoons zit in het scherm. Om te beginnen met de maat: de G6 heeft een 5,7"-scherm, bij de G6 Plus gaat het om 5,93". Dat lijkt groot voor wie de schermdiagonaal nog vergelijkt met die van 16:9-displays. In de huidige markt zijn ze aan de kleine kant; veel telefoons met een 18:9-scherm hebben een 6"-scherm. Eigenlijk is 6" het nieuwe 5,5" geworden. Dat is letterlijk, want een 6"-scherm met 18:9-verhouding is even breed als een 5,5"-scherm met 16:9.
Het gaat in beide gevallen om lcd's, maar de verschillen zijn zo groot, dat we vermoeden dat ze uit aparte fabrieken komen. We hebben de schermen doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software en daaruit blijkt om te beginnen de maximale helderheid flink te verschillen. De G6 Plus kan tot 609cd/m² en zit daarmee aan de bovenkant. Met een helderheid boven de 600cd/m² is hij makkelijk altijd af te lezen. Dat geldt niet voor de G6, die met 461cd/m² juist minder helder is.
- Contrast
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
- Min helderheid
Het scherm van de G6 is veel, veel te blauw. De kleurtemperatuur staat standaard op 9200 kelvin en dat is veel te hoog ten opzichte van het ideaal van 6500 kelvin. De G6 Plus doet het met 7500 kelvin een stuk beter.
Dat heeft gevolgen voor de grijswaardenfout, die relatief gezien heel hoog ligt bij de G6. Het is ook onmiddellijk te zien op het scherm. Het is enigszins te fiksen door het scherm af te stellen op een warmere tint, maar daarmee verlies je gelijk wat helderheid en contrast. De G6 Plus is ook niet perfect, maar heeft het veel betere scherm van de twee.
Specificaties
Type |
Moto G6 Plus |
Moto G6 |
Mobiel besturingssysteem |
Google Android 8.0 |
Google Android 8.0 |
Beeldscherm |
Schermdiagonaal |
5,9" |
5,7" |
Resolutie |
2160x1080 |
2160x1080 |
Dots per inch |
409dpi |
424dpi |
Relatieve schermgrootte |
74,4% |
75,4% |
Schermtype |
Lcd |
Lcd |
Invoermethode |
Touchscreen |
Touchscreen |
Technische kenmerken |
Cpu/soc |
Qualcomm Snapdragon 630 |
Qualcomm Snapdragon 450 |
Aantal cores |
8 |
8 |
Processorsnelheid |
2,2GHz |
1,8GHz |
Geheugengrootte |
4GB |
3GB |
Opslagcapaciteit |
64GB |
32GB |
Geheugenkaart (mobiel) |
Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc |
Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc |
Aantal sims |
Dual |
Dual |
Camera |
Cameraresolutie (achter) |
12Mp |
12Mp |
Diafragma |
1,7 |
1,8 |
Resolutie secundaire camera (achter) |
5Mp |
5Mp |
Cameraresolutie (voor) |
8Mp |
8Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Ja |
Gsm-flitsertype |
2 leds |
2 leds |
Ondersteunde videoresolutie |
3840x2160 (4k) |
1920x1080 (full hd) |
Verbindingen |
Mobiele netwerk |
2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte |
2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte |
Met wifi |
Ja |
Ja |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
Met bluetooth |
Ja |
Ja |
Bluetoothversie |
Bluetooth 5.0 |
Bluetooth 4.2 |
Overige draadloze verbindingen |
Near field communication (nfc) |
Near field communication (nfc) |
Gsm-connector |
3,5mm, usb 2.0 (type-c) |
3,5mm, usb 2.0 (type-c) |
Functionaliteit |
Gps |
Ja |
Ja |
Gsm-functies |
Fm-radio (headset), gezichtsherkenning, gyrosensor, kompas, snelladen, tril, vingerafdrukscanner |
Fm-radio (headset), gyrosensor, handsfree, kompas, snelladen, tril, vingerafdrukscanner |
Accu en lader |
Accucapaciteit (mAh) |
3.200mAh |
3.000mAh |
Snellaadtechniek |
TurboPower |
TurboPower |
Leveringsomvang |
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel, oplader |
Datakabel, oplader |
Uiterlijke kenmerken |
Lengte |
160mm |
153,8mm |
Breedte |
75,5mm |
72,3mm |
Dikte |
8mm |
8,3mm |
Gewicht (gram) |
167g |
167g |
Alternatieven
Misschien wel de grootste concurrent van Lenovo in de midrangemarkt is HMD Global, dat toestellen uitbrengt onder de naam Nokia. De Nokia 6 2018 is een van de populairste modellen in deze prijsklasse. Het belangrijkste voordeel van het toestel is Android One, waardoor HMD zich commiteert aan drie jaar lang updates en minimaal één OS-upgrade. Dat is meer dan Lenovo biedt, met twee jaar updates en één OS-upgrade.
4 van 5 sterren
(6 reviews)
De Galaxy A5 van vorig jaar is Samsungs populairste model in deze prijsklasse. Deze 'midrangevariant' van de Galaxy S7 is inmiddels al meer dan een jaar oud en krijgt dus nog maar een jaar gegarandeerde updates. Hij heeft op andere midrangesmartphones voor dat hij beschikt over een mooi oledscherm, in plaats van een lcd. Het gaat om een 16:9-scherm, tegenover de andere schermverhoudingen van veel concurrenten.
4 van 5 sterren
(55 reviews)
De Huawei P Smart is momenteel het meest aangeklikte midrangemodel van de Chinese fabrikant. Hij heeft een 5,7"-lcd met 18:9-verhouding en heeft veel functies die gebruikers verwachten van een smartphone. Hij zit bovendien in het Enterprise Recommended-programma van Google, waarmee Huawei verplicht is om drie jaar lang binnen drie maanden bekende patches als updates uit te brengen.
4.5 van 5 sterren
(17 reviews)
De Xiaomi Mi A1 was in het afgelopen half jaar een populair toestel in de Pricewatch. Inmiddels is hij iets goedkoper geworden, waardoor hij in een iets lagere prijsklasse zit dan de Moto G6-telefoons. Hij draait Android One en heeft een 5,5"-scherm.
4.5 van 5 sterren
(29 reviews)
Conclusie
Wie aan het kijken is naar goedkopere smartphones, doet er goed aan zijn of haar prioriteiten goed op een rijtje te hebben. Sommige telefoons zijn goed in bepaalde dingen, andere modellen excelleren weer op andere punten. Dat is bovendien niet consistent: als het ene merk zich het ene jaar ergens mee onderscheidt, hoeft dat het volgende jaar niet meer te gelden.
In 2013 was de Moto G een kleine smartphone met een goed updatebeleid. Anno 2018 is dat niet langer waar; beide Moto G6-modellen zijn groot en Lenovo heeft ervoor gekozen om van het updaten ervan niet langer een speerpunt te maken.
De Moto G6 richt zich op design, camera en, in het geval van de Plus, accuduur. De G6-modellen zijn van glas en ogen daardoor luxe; glas is immers heden ten dage het materiaal waarmee fabrikanten vaak high-end modellen uitrusten. Glas heeft ook zo zijn nadelen; het is gevoelig voor vlekken en is breekbaar, maar het heeft als voordeel dat je telefoon duurder oogt dan hij is.
De camera's hebben veel features en zijn dik voldoende voor deze prijsklasse. De accuduur van de Plus is eveneens heel goed. Extra bonuspunten krijgt Lenovo voor het invoegen van drie slots: twee voor simkaarten en een voor uitreidbare opslag.
De G6 en G6 Plus verschillen op diverse punten. De Plus kost vijftig euro extra en biedt voor die prijs een grotere behuizing, een groter en veel beter scherm, een iets snellere soc, een betere camera en een betere accuduur. Daarmee is hij zijn meerprijs meer dan waard.
Nog maar een paar jaar geleden waren deze midrangetelefoons van nu vooruitstrevende high-end smartphones geweest. Met dualsim, uitbreidbare opslag en 3,5mm-jack hebben deze telefoons zelfs een streepje voor op veel duurdere telefoons. Lenovo staat met één been in het verleden en met het andere ferm in het heden.
Eindoordeel
Eindoordeel
- G6 Plus - blauw
- G6 Plus - zilver
- G6 - blauw
- G6 - zilver