Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Sony Xperia XZ2 Compact en XZ2

Compact of completer

11-05-2018 • 06:00

113

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Sony Xperia XZ2 Compact
  • Sony Xperia XZ2

Samengevat

De Xperia XZ2 Compact is een van de weinige kleine toestellen met high-end specificaties. Met de nieuwste Snapdragon-chip en goede overige specificaties, een bijzondere accuduur en andere luxe features is hij niet zo compleet als zijn grote broer XZ2, maar wel potent voor zijn omvang. Over de camera zijn we minder positief, maar voor zijn prijsklasse zou je het hem kunnen vergeven.

Samengevat

De Xperia XZ2 is een snelle en complete smartphone, hoewel hij een dubbele camera ontbeert. Die camera had wat ons betreft beter gemoeten in deze prijsklasse. Met de nieuwste Snapdragon-chip en goede overige specificaties, een bijzondere accuduur en andere features, zoals draadloos laden, is het echter lang geen slechte keuze.

Getest

Sony Xperia XZ2 Dual Sim Zwart

Prijs bij publicatie: € 800,-

Vanaf € 318,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Als je een liefhebber bent van kleine telefoons, omdat je toevallig ondiepe zakken of een klein handtasje hebt, of gewoon je telefoon met één hand wil kunnen bedienen, hoef je nog geen voorliefde te hebben voor trage telefoons met slechte camera's. Zeer weinig fabrikanten lijken dat te begrijpen. De iPhone SE is een voorbeeld van een kleine telefoon met prima specificaties, maar die is alweer twee jaar oud. Sony heeft als een van de weinige Android-fabrikanten al een tijdje een compacte serie met high-end specificaties, hoewel ook dat bedrijf wat ons betreft een misstap maakte met de Xperia X Compact met middenklasse-soc.

Gelukkig kwam Sony in de herfst van vorig jaar met de XZ1 Compact, die weliswaar het wat verouderde Xperia-ontwerp nog had, maar een goede accuduur, een snelle soc, een prima scherm en wat leuke high-end extra's. Nu is de opvolger van dat toestel gearriveerd in de gedaante van de XZ2 Compact en dit is een van de eerste smartphones met de nieuwe, snelle Snapdragon 845-soc van Qualcomm. Daarnaast heeft Sony de grotere en stiekem net iets luxere Xperia XZ2 uitgebracht. Beide toestellen hebben de interessante camerafuncties van voorgaande high-end Xperia's overgenomen. Ze hebben stereogeluid en een geheel vernieuwd Xperia-ontwerp. Daarnaast heeft de XZ2 ondersteuning voor draadloos laden en een dynamisch vibratiesysteem voor een 'zinnenprikkelende ervaring'.

We zetten de verschillen tussen de twee toestellen die niet meteen logisch of duidelijk zijn, voor het overzicht alvast even op een rijtje.

Toestel XZ2 Compact XZ2
Materiaal achterkant Kunststof Gorilla Glass 5
Draadloos laden Nee Ja
Extra krachtige trilmotor Nee Ja
Dynamic Vibration System Nee Ja
Snellader meegeleverd Nee Ja

Behuizing en scherm

Sony heeft voor het eerst sinds 2014 een echt vernieuwd ontwerp gepresenteerd met de Xperia XZ2 en XZ2 Compact, en breekt daarmee met het OmniBalance-design van de jaren hiervoor. Het vierkante ontwerp, waarmee Sony zich in elk geval onderscheidde van de concurrentie, maar dat toch niet heel lekker in de hand ligt, is verdwenen. Het heeft plaatsgemaakt voor ronde vormen, in het geval van de XZ2 Compact zelfs voor enigszins voluptueuze ronde vormen. Dat heeft allereerst tot gevolg dat de XZ2-toestellen een stuk lekkerder in de hand liggen en dat is wat ons betreft wel wat waard.

Sony Xperia XZ2 CompactSony Xperia XZ2 CompactSony Xperia XZ2 CompactSony Xperia XZ2 Compact

Toch heeft Sony met dit nieuwe ontwerp zijn onderscheidende karakter weten te behouden. Telefoons met een dermate bolle achterkant zijn namelijk een zeldzaamheid in smartphoneland anno 2018. Wij juichen deze verandering dan ook toe. Bovendien werd het weer eens tijd voor wat anders.

Als je de toestellen voor het eerst vasthebt, valt behalve het prettige handgevoel op dat de toestellen nogal zwaar zijn en dat de XZ2 Compact daarnaast nogal dik is, dikker nog dan de XZ1 Compact, die al geen slanke den was. Bij de XZ2 hebben we daar niet zoveel moeite mee, omdat hij wat groter is en het gewicht wat verdeeld wordt, maar de XZ2 Compact is wel echt zwaar voor zijn grootte.

Sony-toestel XZ2 XZ1 XZ2 Compact XZ1 Compact
Schermformaat 5,7", 18:9
83,8cm2
5,2", 16:9
74,5cm2
5", 18:9
64,5cm2
4,6", 16:9
53,8cm2
Lengte (mm) 153 148 135 129
Breedte (mm) 72 73,4 65 64
Dikte (mm) 11,1 7,4 12,1 9,3
Gewicht 198g 156g 168g 143g
Relatieve schermgrootte 76,1% 70,6% 73,5% 68,6%

Verder zijn de toestellen een stukje langer geworden en daarmee is de XZ2 Compact net een stukje minder… compact. Daarvoor krijg je wel een aanmerkelijk grotere schermoppervlakte terug, door zijn verlengde scherm. Dat is in de praktijk toch wel fijn, hoewel het niet helpt bij het typen, want het scherm is niet breder geworden. Het is dus nog steeds een beetje priegelen met typen, maar het wende bij ons best snel.

De knoppen op de Xperia-toestellen zijn nog steeds klein maar fijn. Ze hebben een duidelijke klik en voelen stevig aan, net als de toestellen zelf trouwens. Wel hadden we er in onze autohouder vaak last van dat de knoppen op de zijkant onbedoeld worden ingedrukt. Dat heeft deels met de specifieke autohouder te maken, maar ook met hoe makkelijk je ze indrukt. De plaatsing van de knoppen is bij de XZ2 Compact prima in orde, maar we vinden de volumeknop van de XZ2 net wat te hoog zitten, waardoor je het toestel moet herpakken als je het volume wilt aanpassen. De fysieke cameraknop blijft een fijne toevoeging op de Xperia's. Je kunt hem in stand-by ook wat langer ingedrukt houden om de camera-app te starten.

Over de plaatsing van onderdelen gesproken: de vingerafdrukscanner zit niet meer aan de zijkant van de Xperia's, maar aan de achterkant. Hoewel dat ook prima kan werken, vinden we het jammer. Plaatsing aan de zijkant is namelijk best handig als de telefoon op tafel ligt of in een autohouder zit. Bovendien was hij makkelijk te vinden en dat is nu minder het geval. De scanner zit op beide toestellen wat ons betreft te laag. Bij de XZ2 Compact is dat vervelend en blijft het onhandig, maar we hebben eraan kunnen wennen. Bij de XZ2 is het vervelender. Je moet het toestel echt even herpakken om de scanner te bereiken, zelfs met kleinere handen. Zelf zitten we met onze redelijk lange vingers midden op de cameralens in plaats van op de scanner als we ze strekken voor een reguliere telefoongreep. De scanner is snel, maar niet de snelste die we kennen.

Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2

De twee Xperia XZ2-toestellen zijn wat ons betreft mooi vormgegeven en de gebruikte materialen doen luxe aan. Beide hebben echter een nadeel wat materiaal betreft. Het ene nadeel zul je al vaak genoeg gehoord hebben, maar we blijven het melden: het Gorilla Glass 5 achter op de XZ2, dat breekbaar blijft. Toch valt het mee hoe erg je de vingervegen ziet op het zwarte exemplaar dat wij hebben getest. Het voordeel van glas is natuurlijk dat er geen antennelijnen zichtbaar zijn en dat draadloos laden mogelijk is bij dit toestel. Vingervegen zie je natuurlijk ook wat meer op een glazen achterkant, maar dat valt op onze zwarte Xperia XZ2 alleszins mee.

De XZ2 Compact heeft een achterkant van kunststof. Hoewel dat goedkoop klinkt, is er weinig mis met hoogwaardige kunststof wat ons betreft. Desondanks heeft het in het geval van de XZ2 Compact een nadeel dat misschien nog groter is dan de nadelen van een glazen achterkant bij elkaar opgeteld. De coating die op de kunststof zit, gaat er namelijk vrij makkelijk af. We zijn bijzonder zuinig omgegaan met de XZ2 Compact en hebben geen sleutels of andere scherpe voorwerpen in dezelfde zak gestopt, maar desondanks is de coating al danig beschadigd.

Een van de verschillen tussen de Xperia XZ2 en de XZ2 Compact is dat de grotere variant ook een grotere trilmotor heeft. Deze voelt weliswaar niet zo krachtig aan als die in iPhones, maar komt een eind. Het is vaak een beetje een ondergeschoven kindje, maar een goede trilmotor kan een toestel een stuk luxer doen aanvoelen. Daarnaast heeft de XZ2 iets dat Dynamic Vibration System wordt genoemd door Sony, waarover meer op de softwarepagina.

Helaas is ook Sony afgestapt van de 3,5mm-poort. Het zou ten koste gaan van het 'naadloze' ontwerp. Nu zitten er wel meer gaatjes en dergelijke in de randen van het toestel, dus we vinden dat geen enorm plausibele reden, maar we zullen het ermee moeten doen.

Geluid

Sony zet gelukkig nog altijd stereoluidsprekers op zijn toestellen en dat is ook het geval bij de Xperia XZ2 en XZ2 Compact. Inmiddels doen weer steeds meer fabrikanten dat. We hebben de Sony-toestellen naast elkaar beluisterd en geconstateerd dat er geen verschil in geluidskwaliteit is tussen de twee. Ook hebben we de Galaxy S9 ernaast gelegd. De stereoluidspreker van dat toestel blaast de Sony-toestellen omver. Dat geldt voor volume, volheid van het geluid, bastonen en ruimtelijkheid. De Xperia-luidsprekers klinken iel in verhouding tot die van de S9, die dan ook bovenmatig zijn goed voor smartphoneluidsprekers.

Bij gebrek aan een 3,5mm-poort is het van belang dat hoogwaardige bluetoothcodecs worden ondersteund en dat is gelukkig het geval. Het zou ook raar zijn als het niet zo was, want de ondersteunde ldac-codec is van Sony zelf. Helaas zijn er bar weinig draadloze oordopjes op de markt die dit ook ondersteunen, maar je kunt er natuurlijk je dopjes op uitzoeken.

Voor bedrade hoofdtelefoons, die je bijvoorbeeld kunt aansluiten met de usb-c-naar-3,5mm-adapter, kun je dsee hx instellen, waardoor gecomprimeerde muziekbestanden beter moeten klinken. De hoge frequenties worden door deze technologie 'hersteld'. We hebben dat getest en hoorden niet veel verschil, al helpt het bij het ene bestand vermoedelijk meer dan bij het andere. De ClearAudio+-functie is naar ons idee wel een toevoeging. Het geluid klinkt ruimtelijker en voller als we het aanzetten.

Scherm

De Xperia XZ2 en XZ2 Compact hebben beide een lcd met een resolutie van 2160x1080 pixels en een 18:9-verhouding met hdr-ondersteuning. Het verschil in scherpte zien we echter niet met het naakte oog. Toch heeft de XZ2 een lagere pixeldichtheid van 424ppi ten opzichte van de 483ppi van de XZ2 Compact. We hebben de schermen van de XZ2 en XZ2 Compact gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software.

  • Contrast
  • Maximale helderheid
  • Minimale helderheid
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
Contrast
Smartphone Schermtype Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Nokia 8 LCD
1733:1
Apple iPhone 8 LCD
1645:1
Sony Xperia XZ2 LCD
1556:1
Sony Xperia XZ2 Compact LCD
1404:1
Sony Xperia XZ1 Compact LCD
1334:1
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
1017:1
Apple iPhone SE LCD
904:1
Helderheid wit
Smartphone Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9 OLED
864
Nokia 8 LCD
763
LG V30 OLED
733
Apple iPhone 8 LCD
677
Sony Xperia XZ2 Compact LCD
618
Sony Xperia XZ2 LCD
618
Sony Xperia XZ1 Compact LCD
607
OnePlus 5T OLED
514
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
478
Google Pixel 2 OLED
455
Minimale helderheid
Smartphone Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
1,04
OnePlus 5T OLED
2,03
Samsung Galaxy S9 OLED
2,20
Nokia 8 LCD
2,96
LG V30 OLED
3,77
Sony Xperia XZ1 Compact LCD
5,50
Sony Xperia XZ2 Compact LCD
6,30
Google Pixel 2 OLED
6,49
Sony Xperia XZ2 LCD
6,60
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone 8 LCD
2,50
Google Pixel 2 OLED
3,20
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
3,40
OnePlus 5T OLED
3,40
Samsung Galaxy S9 OLED
4,40
Apple iPhone SE LCD
4,50
Sony Xperia XZ1 Compact LCD
6,20
Sony Xperia XZ2 Compact LCD
6,20
Sony Xperia XZ2 LCD
6,50
LG V30 OLED
7,10
Nokia 8 LCD
7,60
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
1,20
Google Pixel 2 OLED
1,20
Apple iPhone 8 LCD
1,40
Samsung Galaxy S9 OLED
1,50
OnePlus 5T OLED
2,33
Apple iPhone SE LCD
2,80
Sony Xperia XZ2 LCD
3,60
Sony Xperia XZ2 Compact LCD
3,60
Nokia 8 LCD
4,10
LG V30 OLED
4,50
Sony Xperia XZ1 Compact LCD
4,74

De contrastverhouding is belangrijk op lcd's. Dit aspect speelt namelijk een grote rol in hoe we een scherm ervaren. Oledschermen hebben een bijna oneindige contrastverhouding, dus die laten we weg in dit rijtje. De Sony-toestellen scoren prima hier, hoewel het geen echte toppers zijn. Het verschil tussen de Xperia XZ2 en XZ2 Compact hebben we met het blote oog overigens niet kunnen spotten.

De maximale helderheid is natuurlijk belangrijk voor het kunnen aflezen van een smartphonescherm in de zon. Een waarde van 618cd/m² is prima en dat hebben we ook in de praktijk ervaren. Zelfs in een cabrio in de volle zon navigeren gaat nog, mits je wat moeite doet om het scherm af te lezen. De minimale helderheid is belangrijk voor gebruik in een totaal verduisterde ruimte. De XZ2 en XZ2 Compact zijn een beetje fel aan de ogen op de minimale helderheid, maar net niet vervelend fel.

De schermen van Xperia-telefoons zijn doorgaans flink blauw afgesteld en dat is ook bij de XZ2 en XZ2 Compact het geval. Dat is voor de meeste stervelingen niet erg, want het went en valt met het blote oog niet snel op, tenzij je er een ander scherm naast hebt. Mensen die bijvoorbeeld in de grafische sector werken, vinden het wellicht minder prettig. Er is wel een 'professionele' kleurenmodus, maar ook die is erg koel afgesteld en bovendien boet je dan in aan maximale helderheid en kleurbereik, volgens onze metingen.

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact schermmetingenSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact schermmetingen

Camera

Hoewel Sony in het geval van de XZ2 Premium eindelijk met de dubbele cameratrend meegaat, moeten de XZ2 en XZ2 Compact het nog altijd met een enkele camera achterop doen. Ze hebben dezelfde camera en dat is een negentienmegapixelexemplaar met een niet bijzonder veel licht binnenlatende lensopening van f/2.0, geen optische beeldstabilisatie en pixels van 1,22µm groot. Voor de autofocus heeft hij hulp van fasedetectie en laser.

De camera-app heeft een aantal functies die de voorgangers al hadden, zoals 'predictive capture', waarbij hij foto's opslaat van voordat je op de sluiterknop hebt gedrukt. Dat is soms handig, maar werkt niet altijd goed. Ook hebben de XZ2 en XZ2 Compact een bokehmodus, maar verwacht daar niet al te veel van. De camera neemt dan twee keer een foto, waarbij de ene focust op de voorgrond en de tweede op de achtergrond. De resultaten zijn niet van het niveau van een recente iPhone of de Huawei P20 Pro, die overigens ook al niet perfect de voorgrond van de achtergrond kunnen scheiden.

Misschien wel de interessantste modus, waar Sony als eerste mee kwam en wat nu ook op de Galaxy S9 en de P20 Pro zit, is de 960fps-slowmotionmodus. Het is in situaties waarin iets snel beweegt, simpelweg erg mooi om datgene bijna stil te zetten. Helaas heb je nog steeds heel goede lichtomstandigheden nodig wil de video enigszins om aan te zien zijn. We hebben een aantal slowmotionvideo's gemaakt op de 720p-stand. Er is inmiddels ook een 1080p-stand, maar het slowmotionmoment duurt dan maar de helft van de tijd. In de 720p-stand is bovendien een vergelijking met de Galaxy S9 mogelijk, vandaar dat we daarvoor hebben gekozen in onderstaande videocompilatie.

Zoals je ziet, gaat de beeldkwaliteit drastisch naar beneden als er minder licht beschikbaar is. Ook is er hevige compressie te zien als de slow motion nog niet in werking is getreden bij objecten die snel bewegen. Dat zie je bij de opblaasballen voordat de slow motion inzet. Dit is overigens niet het geval als je een normale 1080p- of 4k-video schiet. Wel mis je daarbij de optische stabilisatie, die veel concurrerende smartphones wel hebben. De beeldkwaliteit van de 960fps-slowmotionfunctie van de Galaxy S9 is wat ons betreft iets beter dan die van deze Xperia-telefoons, want er is vooral minder ruis te zien. Toch lijkt dat iets ten koste te gaan van het detail in de S9-video's, dus het is ook een kwestie van smaak, zou je kunnen zeggen. Je kunt reguliere video's nu overigens ook in hdr opnemen en dat is een leuke toevoeging, zeker omdat het scherm zelf ook hdr ondersteunt.

We hebben de camera van de Xperia XZ2 en XZ2 Compact (links) naast die van de Galaxy S9 gehouden. Laatstgenoemde camera staat bekend om zijn prima plaatjes en doet het bovendien goed in slechte lichtomstandigheden.

Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9
Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9Fotovergelijking Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact versus Samsung Galaxy S9

Sony heeft de nabewerking die de camera-app voor zijn rekening neemt, gemaakt met kleine schermpjes in het achterhoofd. Dat is een keuze, maar zeker niet voor iedereen prettig. Als je de foto's op een smartphonescherm bekijkt, zien ze er goed uit en zelfs scherper dan die van de S9. Dat komt door de nabewerking die Sony toepast. Bij de foto van het grasveld met bomen is deze nabewerking het duidelijkst. Zoom maar eens in op de bomen en je ziet dat het eerder een schilderij is dan een foto. Je ziet het overigens nog beter als je digitaal inzoomt, zoals in de foto van de zangeres met gitaar in onderstaande foto's. Wij vinden deze softwarematige bewerking achteraf iets te veel van het goede. Het gaat erg ten koste van het daadwerkelijke detail in foto's.

Verder zijn de XZ2-toestellen niet zo sterk in slechte lichtomstandigheden als de Samsung S9, wat je bij de laatste vier foto's hierboven kunt zien. Bij het eerste paar foto's stond de flitser uit en faalt de Sony-camera keihard vanwege de hoge isowaarde die de camera moet kiezen, met veel ruis als gevolg. De laatste twee zijn gemaakt met flitser, waarbij de S9 ook het beste resultaat boekt. De Xperia laat veel ruis zien, waar de S9 een strakke foto met meer detail neerzet.

Tussen de onderstaande fotovoorbeelden zie je ook nog een aantal foto's waarbij de camera-app niet de juiste keuzes maakt. Bij de foto's die binnen gemaakt zijn, zoals van het eten en de kat, zijn de foto's onderbelicht, hebben ze veel ruis en missen ze detail. We zien wel dat de camera in veel opzichten weer een stap vooruit is ten opzichte van de XZ1 Compact, bijvoorbeeld wat betreft dynamisch bereik, maar hij is nog steeds wat ondermaats voor het high-end segment.

Fotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 CompactFotosamples Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact

SelfieDe vijfmegapixelfrontcamera van de XZ2 Compact en XZ2 is niet heel goed, maar doet wat hij moet doen. Hij heeft geen autofocus, wat natuurlijk jammer is. Het focuspunt staat gelukkig zoals sommige andere frontcamera's niet te ver afgesteld en meestal zijn de foto's die we nemen redelijk scherp, al is het zeker niet de frontcamera die het meeste detail produceert. De beeldhoek van de camera is wel lekker groot, dus je kunt vrij makkelijk op de foto gaan met je vrienden, zonder al te lange armen te hebben.

Hardware en prestaties

De Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact scharen zich onder de eerste lichting smartphones met een Qualcomm Snapdragon 845 en die is gebakken op Samsungs 10nm-procedé, net als de Snapdragon 835. De processor op dit mobiele platform, zoals Qualcomm het zelf noemt, heeft acht Kryo 385-kernen, waarvan er vier hun rondjes doen op maximaal 2,7GHz en vier op 1,7GHz om energie te besparen. Verder zit er een Adreno 630-gpu op de soc. De processor is volgens de chipbakker zo'n vijfentwintig procent sneller en de gpu zo'n dertig procent.

Ook de Cat18 X20-lte-modem is nieuw. Hij kan in theorie 4g-snelheden van 1,2Gbit/s halen en is volgens Qualcomm zo'n twintig procent sneller dan zijn voorganger. Ook is er ondersteuning voor de recente 802.11ad-wifistandaard en voor 2x2 802.11ac. Dit laatste zorgt er in theorie voor dat je wifiverbinding minder snel wegvalt op plekken waar het signaal niet optimaal is en het eerstgenoemde kan gebruikmaken van de 60GHz-band om drukke 2,4GHz- en 5GHz-kanalen te ontwijken. Dan moet je natuurlijk wel eerst een netwerk vinden dat het ondersteunt.

Zo zijn er meer voordelen van de Snapdragon 845 ten opzichte van zijn voorganger, zoals je op de camerapagina kunt teruglezen. Verder hebben de Xperia XZ2 en XZ2 Compact 4GB werkgeheugen en 64GB opslag, wat redelijk gangbaar is in dit prijssegment. Dat kun je overigens uitbreiden met een micro-sd-kaart. Verder zijn er versies met dual sim-functionaliteit en ook toestellen waar slechts één simkaart in past, zoals bij ons reviewsample. Beide toestellen zijn overigens voorzien van een nfc-chip.

  • AndEBench - native
  • AndEBench - Java
  • AndEBench - native (singlecore)
  • AndEBench - Java (singlecore)
AndEBench - native
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
37.905
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
36.357
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
32.232
Huawei P20 Pro Kirin 970
30.727
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
30.666
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
30.145
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
29.043
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
23.220
AndEBench - Java
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
4.880
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
4.837
Huawei P20 Pro Kirin 970
4.123
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
3.925
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.712
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
3.560
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
3.318
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
2.876
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
9.000
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
8.058
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
8.029
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
6.912
Huawei P20 Pro Kirin 970
5.995
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.975
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
5.974
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.905
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
1.876
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
1.867
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
1.568
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
1.276
Huawei P20 Pro Kirin 970
1.224
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.197
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
1.189
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.180

We hebben onze benchmarks losgelaten op de nieuwe Xperia-toestellen, te beginnen met AndEBench. Deze benchmarktool meet ruwe processorkracht en dat is natuurlijk wel even leuk om te laten zien met een nieuwe soc, al zegt deze synthetische test niet enorm veel over de dagelijkse praktijk. De iPhones kunnen deze test niet draaien, maar de twee andere smartphones met socs van dit jaar leggen het af tegen de Xperia XZ2-toestellen. Alleen bij de test waarin één kern van de processor de code gevoerd krijgt die hij native 'lust', wint de Exynos 9810 het. Verder is die soc noch de Kirin 970 sneller dan de Snapdragon 845, ook als ze Java gevoerd krijgen, en dat is de taal waarin Android-apps worden geschreven.

  Exynos 9810 Apple A11 Kirin 970 Snapdragon 835 Snapdragon 845
Cpu

2,9GHz-quadcore (Custom)
+
1,9GHz-quadcore
(Cortex A55)

2,52GHz-dualcore (Monsoon)
+
1,42GHz-quadcore (Mistral)
2,4GHz-quadcore (A73)
+
1,8GHz-quadcore (A53)

2,45GHz-quadcore (Kryo 280)
+
1,9GHz-quadcore (Kryo 280)

2,7GHz-quadcore (Kryo 385)
+
1,7GHz-quadcore
(Kryo 385)

Gpu Mali-G72 MP18 Apple 3-core Mali-G72 MP12 Adreno 540 Adreno 630
Mem Lpddr4x Lpddr4x Lpddr4x Lpddr4x Lpddr4x
Process 2nd gen.10nm-FinFET 10nm-FinFET 10nm-FinFET 10nm-FinFET 2nd gen. 10nm-FinFET
Lte 1,2Gbit/s / 200Mbit/s 600Mbit / 150Mbit 1,2Gbit/s / 150Gbit/s 1Gbit/s / 150Mbit/s 1,2Gbit/s / 150Mbit/s

Het leek ons ook interessant om te kijken hoe de soc zich verhoudt tot de A11-soc van Apple, nu we alle high-end socs in handen hebben die in de eerste helft van 2018 uitkomen. Hierboven hebben we de basale specificaties van alle topklassesocs van dit moment neergepend. Als je dit zo bekijkt, zijn de verschillen niet enorm. Het soort werkgeheugen is hetzelfde, er wordt nog steeds op een 10nm-procedé gebakken en bij de lte-snelheden valt alleen Apple in negatieve zin op. Toch zijn de socs natuurlijk weer zuiniger en sneller geworden. We hebben Geekbench 4.1 gedraaid om te zien wat de verschillen zijn.

  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Multi
Geekbench 4.1 - Single
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 8 A11 Bionic
4.262
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
3.727
Apple iPhone SE A9
2.565
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
2.417
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
2.416
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
1.959
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.946
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.918
Huawei P20 Pro Kirin 970
1.913
Geekbench 4.1 - Multi
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 8 A11 Bionic
10.504
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
8.761
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
8.485
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
8.431
Huawei P20 Pro Kirin 970
6.759
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
6.742
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.664
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.254
Apple iPhone SE A9
4.455

Bij Geekbench draait het niet alleen om ruwe processorsnelheid. De benchmark-app genereert workloads die een realistisch scenario nabootsen en geeft daarvoor een score op basis van prestaties per taak. Hier zien we dat Apple nog altijd de gelederen aanvoert, zowel met een enkele kern als met alle kernen aan het werk, gevolgd door de Exynos 9810 van Samsung. De Snapdragon 845 volgt op gepaste afstand.

PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
8.508
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
8.415
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
7.302
Huawei P20 Pro Kirin 970
7.248
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.797
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
6.744
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
6.424
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
5.324

Ook Geekbench is een synthetische benchmark die geen realistische scenario's nabootst. Daarvoor gebruiken we PCMark, want die simuleert dagelijks gebruik door onder meer video's af te spelen, foto's te bewerken, door grote documenten te scrollen en webpagina's te renderen. Enigszins verrassend zien we dat de Snapdragon 845 in de Xperia XZ2-toestellen daarbij beter presteert dan de snelle concurrenten in dit rijtje. Dat is goed nieuws en we zien dit terug in de praktijk. De Galaxy S9 is bijvoorbeeld net een stukje trager bij het navigeren door Android, het schakelen tussen apps en het openen van apps, als je de toestellen naast elkaar legt. Dat laatste wordt ook beïnvloed door de snelheid van het opslaggeheugen en dat hebben we dan ook getest met de volgende rij benchmarks.

  • PCMark - Storage
  • Androbench - seq. read
  • Androbench - random read
  • Androbench - seq. write
  • Androbench - random write
PCMark Android - Storage (1.0)
Smartphone Gemiddelde pCMarks in punten (hoger is beter)
Google Pixel 2
6.217
Sony Xperia XZ2 Compact
5.523
Samsung Galaxy S9
5.034
Sony Xperia XZ2
4.849
OnePlus 5T
4.836
Nokia 8
4.610
LG V30
4.572
Xiaomi Mi Mix 2
4.492
Androbench - sequential read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung Galaxy S9
811,50
Google Pixel 2
759,90
Xiaomi Mi Mix 2
723,60
OnePlus 5T
708,20
Nokia 8
690,05
Xiaomi Mi 6
688,88
Sony Xperia XZ2 Compact
677,60
LG V30
656,00
Sony Xperia XZ2
652,90
Sony Xperia XZ1 Compact
616,12
Androbench - random read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Google Pixel 2
168,70
Sony Xperia XZ2
152,20
Sony Xperia XZ2 Compact
148,00
Nokia 8
147,95
Xiaomi Mi Mix 2
137,90
Sony Xperia XZ1 Compact
137,31
Xiaomi Mi 6
136,71
OnePlus 5T
135,50
Samsung Galaxy S9
129,41
LG V30
81,00
Androbench - sequential write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
OnePlus 5T
207,10
Xiaomi Mi 6
206,84
Nokia 8
206,02
Samsung Galaxy S9
205,45
Xiaomi Mi Mix 2
205,20
Sony Xperia XZ2
203,80
LG V30
203,00
Google Pixel 2
197,70
Sony Xperia XZ2 Compact
197,30
Sony Xperia XZ1 Compact
100,12
Androbench - random write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Xiaomi Mi 6
22,95
Samsung Galaxy S9
22,47
Sony Xperia XZ1 Compact
21,69
OnePlus 5T
20,10
Google Pixel 2
17,80
Sony Xperia XZ2 Compact
17,00
Sony Xperia XZ2
16,70
Nokia 8
14,49
Xiaomi Mi Mix 2
14,10
LG V30
14,00

Deze tests geven een globaal beeld van de snelheid van het nandgeheugen. De PCMark-test gooit alle scores op een hoop en de AndroBench-resultaten laten per bewerkingssoort de snelheid zien. De opslagsnelheid van de Xperia XZ2 lijkt daadwerkelijk iets lager dan die van de XZ2 Compact in de PCMark-test, want we hebben de test vier keer gedraaid met ongeveer dezelfde resultaten.

Alle benchmarks op een stokje, waar het om gaat is natuurlijk de snelheid in de praktijk en die is goed bij de XZ2-smartphones. Je kunt wel even voort met deze Sony's.

  • Car Chase - onscreen
  • Car Chase - offscreen
  • Sling Shot Unlimited
GFXBench Car Chase - onscreen
Smartphone Resolutie Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 Snapdragon 835 (MSM8998)
50
Sony Xperia XZ2 Compact 2160x1080 Snapdragon 845
33
Sony Xperia XZ2 2160x1080 Snapdragon 845
32
Xiaomi Mi 6 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
25
Google Pixel 2 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
25
OnePlus 5T 2160x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
22
Samsung Galaxy S9 2960x1440 Exynos 9 Octa (9810)
15
GFXBench Car Chase - offscreen
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
35,0
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
33,0
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
28,0
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
25,0
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
25,0
Huawei P20 Pro Kirin 970
23,0
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
21,0
3DMark - Sling Shot Unlimited
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde 3DMarks in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 8 A11 Bionic
5.880
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
5.112
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
4.932
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
4.526
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
4.423
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
4.274
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
4.069
Huawei P20 Pro Kirin 970
3.436

De gpu van de Snapdragon 845 moet zo'n dertig procent sneller zijn dan zijn voorganger, maar dat geldt natuurlijk alleen als we de schermresolutie van een toestel buiten beschouwing laten. In de offscreen- en Unlimited-tests zie je dat de gpu krachtiger is dan die van de concurrentie, op de A11 van Apple na. In de onscreen-test speelt de resolutie een rol en haalt de XZ1 Compact met zijn 720p-resolutie een hogere framerate. Eén ding is zeker; je hoeft je voorlopig geen zorgen te maken over de gameprestaties als je de XZ2 of XZ2 compact koopt.

Accu en software

De voorganger van de Xperia XZ2 Compact is de XZ1 Compact en die had een enorm goede accuduur, zo bleek uit onze tests en review. Dat kwam echter mede door zijn lage schermresolutie van 720p. De XZ2 Compact en de XZ2 hebben een scherm met een 1080p-resolutie en dat eet in theorie meer energie. De Snapdragon 845-soc zou echter weer wat zuiniger moeten zijn. Bovendien is de accucapaciteit bij de Compact-serie van 2700mAh naar 2870 gestegen en heeft de XZ2 3180mAh, wat prima is voor een telefoon met een 5,7"-scherm. Laten we de testresultaten van beide telefoons er eens bij pakken.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4g
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
13u1m
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
11u59m
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
11u58m
Apple iPhone 8 A11 Bionic
10u25m
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
9u55m
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
9u29m
Apple iPhone SE A9
9u26m
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
8u11m
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
7u28m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Sony Xperia XZ2 Snapdragon 845
11u27m
Sony Xperia XZ2 Compact Snapdragon 845
10u31m
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
10u15m
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
9u38m
Apple iPhone 8 A11 Bionic
9u25m
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
8u27m
Samsung Galaxy S9 Exynos 9 Octa (9810)
7u17m
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
6u34m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 5T OLED
20u56m
Samsung Galaxy S9 OLED
15u50m
Google Pixel 2 OLED
13u41m
Apple iPhone SE LCD
13u19m
Sony Xperia XZ2 LCD
11u57m
Sony Xperia XZ2 Compact LCD
11u45m
Nokia 8 LCD
10u27m
Xiaomi Mi Mix 2 LCD
10u12m
Apple iPhone 8 LCD
8u43m

Gelukkig komen ook deze Xperia-toestellen bijzonder goed uit de verf in onze tests. In de browsetest via het wifinetwerk, waarbij over een vast aantal pagina's op onze server wordt gesurft met het scherm op een vaste helderheid van 250cd/m², moeten ze wel de XZ1 Compact voor laten gaan. In de 4g-test zie je echter dat de Snapdragon 845 ten opzichte van de Snapdragon 835 zuiniger omspringt met accusap als de toestellen met een 4g-netwerk zijn verbonden. In de videotest, waarbij een specifieke video herhaaldelijk wordt afgespeeld totdat de accu's leeg zijn, hebben toestellen baat bij een oledscherm. Zwartweergave kost immers minder energie op zo'n scherm. Daarin leggen de XZ2-toestellen het dan ook af tegen toestellen met oledpanelen en blijkt de iPhone SE erg zuinig te werken tijdens het afspelen van een video.

Er zit bij geen van de tests een substantieel verschil tussen de XZ2-smartphones en ook in de praktijk houden ze het lang vol. We durven niet te stellen dat veel tweakers twee dagen zonder prik kunnen, maar ze houden het bij ons, met een uur navigeren, een uur podcast luisteren, veel browsen en whatsappen, makkelijk een dag uit. Meestal hebben we nog twintig procent of meer over aan het einde van een intensieve dag en dat is meer dan prima. Qnovo Adaptive Charging en Battery Care zitten zoals gebruikelijk op de toestellen en dat moet leiden tot minder accudegradatie op langere termijn.

  • Laadtijd
  • Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 5T
1u42m
Samsung Galaxy S9
1u44m
Xiaomi Mi 6
1u59m
Apple iPhone SE
2u6m
Apple iPhone 8
2u12m
Google Pixel 2
2u27m
Sony Xperia XZ2
2u42m
Sony Xperia XZ1 Compact
2u54m
Sony Xperia XZ2 Compact
3u1m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
OnePlus 5T
56
Samsung Galaxy S9
49
Xiaomi Mi 6
47
Google Pixel 2
39
Sony Xperia XZ2
35
Apple iPhone SE
29
Apple iPhone 8
29
Sony Xperia XZ1 Compact
27
Sony Xperia XZ2 Compact
26

Het laden van de XZ2 Compact gaat helaas niet zo snel met de bijgeleverde lader. Ondanks de ondersteuning voor Qualcomm QuickCharge, stopt Sony net als bij voorgaande Compact-toestellen een 5V/1,5A-lader in de verpakking, waardoor hij met 7,5W zou moeten opladen. Hij laadt gelukkig met bijna 9W op en dat is fijn, maar alsnog niet heel snel. De XZ2 Compact is maar een kwart vol na een half uur laden. Wel kun je de telefoon sneller opladen als je een QuickCharge 3.0-lader hebt.

Bij de Xperia XZ2 is dat 35 procent, ondanks zijn grotere accu. De bijgeleverde snellader heeft namelijk wel QuickCharge 3.0-ondersteuning. Alsnog is de XZ2 geen laadkoning, maar de resultaten zijn iets acceptabeler. We vinden het eerlijk gezegd vooral flauw dat er bij de XZ2 Compact geen snellader wordt geleverd.

Software

De XZ2 en XZ2 Compact draaien op Android 8.0 en dat is niet de recentste versie van Android. We hebben niet kunnen achterhalen of Sony versie 8.1 naar de toestellen gaat brengen. Android 9 is in elk geval gepland voor het vierde kwartaal van 2018. Sony is in het algemeen netjes met zijn updatebeleid voor high-end toestellen.

De softwareskin van Sony ziet er inmiddels wat gedateerd uit. Er is dan ook in de laatste jaren niet veel aan veranderd. Gelukkig verbouwt Sony niet al te veel aan Android, hoewel er wel een aanzienlijke sloot bloatware wordt meegeleverd. Daarvan is een deel niet te verwijderen, maar wel uit te schakelen. Verder blijft het wat vervelend dat de telefoon zich herstart als je de simkaartlade eruit haalt.

Er zijn wel wat nieuwe softwarefeatures. Een is alleen beschikbaar op de Xperia XZ2: Dynamic Vibration System. Sony's filosofie hierachter is dat smartphoneluidsprekers niet zoveel bas kunnen produceren en dat het een goed idee is om dit gemis op te vangen door de haptische feedback in te zetten als er bastonen moeten klinken die niet goed door de luidsprekers kunnen worden weergegeven.

Je kunt per app instellen of je Dynamic Vibration wilt aanzetten en hoe hard. We hebben bijvoorbeeld op YouTube een aantal video's bekeken met de functie ingeschakeld. Persoonlijk vonden we het bij video's weinig toevoegen; het leidt af van de content. We kunnen ons voorstellen dat het iets kan toevoegen als het apparaat alleen zou trillen bij geluidseffecten. Bij spellen kan het bijdragen aan de beleving; als je bijvoorbeeld bij Angry Birds iets raakt, voel je dat. Zelf zijn we er geen fan van en dat de XZ2 ook op muziek losgaat, vinden we al helemaal niet gewenst.

Natuurlijk heeft Sony de meeste features van de voorgaande telefoons ook weer op deze toestellen gezet. Zo is er nog altijd de 3D-maker-app. Daarmee kun je jezelf of objecten scannen en in 3d omzetten. Je kunt dit vervolgens delen op sociale media, op je thuissschermachtergrond zetten of 3d-printen. Het verschil met de vorige toestellen is dat je het nu ook met de frontcamera kunt doen en dat is handig als je een 3d-afgietsel van jezelf wilt maken.

In de Xperia Assist-app vinden we, naast de prettige Stamina-modus en Batterijverzorging-functies, Xperia Actions terug. Dat is eveneens een handige functie. Je kunt er de acties 'Welterusten', 'Focussen', 'Forenzen', 'Games' en 'In het buitenland' mee instellen. Zo kun je instellen dat bij het naar bed gaan vanaf een bepaalde tijd 'Niet storen' wordt ingeschakeld, meldingslampjes uit blijven, de helderheid omlaaggaat naar een bepaald niveau en het beeldscherm een oranje tint krijgt.

Wat we enigszins irritant vinden aan de dagelijkse praktijk met de Xperia XZ2 en XZ2 Compact, is dat het scherm te snel draait als automatische rotatie aanstaat. Als je de toestellen bijvoorbeeld op tafel legt met het scherm aan, draait het scherm al ongewenst en dat is bij andere Android-toestellen minder snel het geval. Natuurlijk moet het ook niet te lang duren als je het scherm wilt draaien, maar Sony zit hier te veel aan de andere kant.

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshotsSony Xperia XZ2 en XZ2 Compact softwarescreenshots

Fotogalerij en specificaties

Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2 Fotogalerij Sony Xperia XZ2
Smartphone Sony Xperia XZ2 Compact Sony Xperia XZ2
Eerste prijsvermelding Donderdag 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018
Besturingssysteem
Mobiel besturingssysteem Google Android 8.0 Google Android 8.1
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5" 5,7"
Resolutie 2160x1080 2160x1080
Dots per inch 483dpi 424dpi
Relatieve schermgrootte 73,5% 76,1%
Schermtype Lcd Lcd
Technische kenmerken
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 845 Qualcomm Snapdragon 845
Aantal cores 8 8
Geheugengrootte 4GB 4GB
Opslagcapaciteit 64GB 64GB
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Aantal sims Dual optioneel Dual optioneel
Simkaartslot 1 Nanosim Nanosim
Simkaartslot 2 Nanosim Nanosim
Sim2 gedeeld met micro-sd Ja Ja
Camera
Cameraresolutie (achter) 19Mp 19Mp
Diafragma 2 2
Sensorformaat 1/2,3" 1/2,3"
Cameraresolutie (voor) 5Mp 5Mp
Camera-autofocus Ja Ja
Ondersteunde videoresolutie 3840x2160 (4k) 3840x2160 (4k)
Verbindingen
Mobiele netwerk 4g - lte 4g - lte
5GHz-ondersteuning Ja Ja
Verbinding (wlan) 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc) Near field communication (nfc)
Gsm-connector Usb 3.1 (gen1, type-c, 5Gbit/s) Usb 3.1 (gen1, type-c, 5Gbit/s)
Functionaliteit
Gps Ja Ja
Gsm-functies Handsfree, snelladen, tril, vingerafdrukscanner Handsfree, snelladen, tril, voicerecorder
Accu en lader
Accucapaciteit (mAh) 2.870mAh 3.180mAh
Draadloos laden Nee Ja
Snellaadtechniek Quick Charge 3.0 Quick Charge 3.0
Leveringsomvang
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, oplader, usb-c naar 3,5mm-audioadapter Datakabel, oplader, usb-c naar 3,5mm-audioadapter
Uiterlijke kenmerken
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht, stofdicht, vochtdicht, waterdicht Spatwaterdicht, stofdicht, vochtdicht, waterdicht
Ip-classificatie Ip68 stof- (volledig) en waterdicht Ip68 stof- (volledig) en waterdicht
Afmetingen, gewicht en kleur
Lengte 135mm 153mm
Breedte 65mm 72mm
Dikte 12,1mm 11,1mm
Gewicht (gram) 168g 198g

Alternatieven

Alternatieven Sony Xperia XZ2 Compact

Apple iPhone SE 32GB Grijs

Als je van kleine telefoons houdt en een klein scherm niet erg vindt, is de iPhone SE misschien een optie. Veel van de specs komen overeen met die van de iPhone 6s en hij is al twee jaar oud, maar Apple geeft vier jaar lang updates. De telefoon is kleiner dan de Xperia XZ2 Compact en heeft een grootse accuduur.

4.5 van 5 sterren
(47 reviews)
linkReview Tweakers
Sony Xperia XZ1 Compact

De XZ1 Compact is nog maar een half jaartje oud en heeft de high-end Qualcomm-soc van vorig jaar. Hij heeft het oude Xperia-ontwerp nog en de camera is zeker niet perfect, maar hij heeft wel een goede accuduur en veel van dezelfde functies als de XZ2 Compact. Het grootste voordeel ten opzichte van de XZ2 Compact is de prijs, want die is inmiddels flink gedaald.

4 van 5 sterren
(14 reviews)
linkReview Tweakers
Google Pixel 2

Niet de meest voor de hand liggende optie misschien, want hij is een centimeter langer dan de XZ2 Compact, maar wel een stuk dunner en lichter. Verder heeft hij dezelfde beelddiagonaal, maar dan zonder verlengd scherm. De software is van Google zelf, wat zo zijn voordelen heeft. Wel is hij honderd euro duurder dan de XZ2 Compact op het moment van schrijven, maar daar krijg je in elk geval een betere camera voor terug.

4.5 van 5 sterren
(4 reviews)
linkReview Tweakers

 

Alternatieven Sony Xperia XZ2

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9vanaf Onbekend

De Galaxy S9 heeft een mooi oledscherm, dualsimfunctionaliteit en een goede camera, die beter is dan die van de Xperia XZ2. Ook heeft hij een 3,5mm-poort, wat ook fijn kan zijn. De S9 is inmiddels al wat in prijs gezakt en is op het moment van schrijven goedkoper dan de XZ2.

3.5 van 5 sterren
(6 reviews)
linkReview Tweakers
Apple iPhone 8 (Plus)

Als je een Android-telefoon zoekt, zit je misschien helemaal niet te wachten op iOS. Toch heeft ook deze iPhone zo zijn voordelen ten opzichte van de Xperia XZ2. Zo is het een erg snel toestel, waar je wellicht langer mee kunt doen, en heeft de Plus-variant een handige en goede dubbele camera. Helaas hebben de iPhones erg grote bezels en is het ontwerp niet spannend meer.

4.5 van 5 sterren
(9 reviews)
linkReview Tweakers
Huawei P20
Huawei P20 vanaf Onbekend

De P20 hebben we op het moment van schrijven nog niet gerecenseerd, maar hij heeft in elk geval prima specificaties voor zijn prijs en een relatief groot scherm. Ook heeft hij een dubbele camera en als die enigszins in de buurt komt van de Pro-versie, is dat erg goed nieuws. Hij is wel minder waterdicht en de software zouden we liever anders zien.

4.5 van 5 sterren
(0 reviews)

Conclusie

De Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact zijn over het algemeen prima toestellen. Zo is de accuduur voor beide een sterk pluspunt en zijn ze snel, ook bijvoorbeeld in verhouding tot een Samsung Galaxy S9, en dat is een knappe prestatie. De software zal daarbij ook helpen. Die is ook over het algemeen prima en heeft handige functies. De skin van Sony ziet er wel wat verouderd uit en de fabrikant levert bloatware mee. Gelukkig heeft Sony een goede naam op het gebied van software-updates in deze smartphoneklasse. Ook is het nieuwe ontwerp onderscheidend en liggen de toestellen beter in de hand dan hun voorgangers.

Toch wringt het een beetje als we naar een ander belangrijk aspect van high-end toestellen kijken: de camera. Die blijft wat achter bij de high-end concurrentie. Niet wat functies betreft, hoewel een goede dubbele camera meerwaarde zou hebben, maar wel wat resultaten betreft. Dat zit hem in de nabewerking die Sony toepast, en de instellingen die automatisch worden gekozen bij het afdrukken. Daarnaast zijn beide toestellen in verhouding tot hun grootte zwaar en aan de mollige kant. Of je dat vervelend vindt, is echter persoonlijk. Het scherm is te blauw afgesteld, maar de meesten zullen daar niet zoveel last van hebben. Belangrijker is dat het een heldere en contrastrijke lcd is, al zien we nog liever een goed oledscherm.

De Xperia XZ2 Compact is een belangrijk toestel voor mensen die van kleine telefoons houden, maar wel high-end features willen. Er zijn er immers niet zoveel. Gelukkig heeft Sony er niet voor gekozen om een middenklasse-soc in het toestel te stoppen, maar de compacte versie mist wel een aantal zaken die de XZ2 wel heeft. Geen snellader, geen draadloos laden, zwakkere haptische feedback en een achterkant van kunststof zijn niet voor iedereen prettig, maar de XZ2 Compact houdt het wel op een acceptabel prijsniveau. De XZ2 bevindt zich in een prijsklasse waarin de concurrentie moordend is. We geven dat toestel dan ook een half puntje minder dan de XZ2 Compact, te meer omdat we smartphones vooral met hun contemporaine prijsgenoten vergelijken.

Als je de camera niet het allerbelangrijkste vindt van je smartphone en je de andere minpuntjes voor lief neemt, kunnen we beide toestellen aanbevelen. We raden je echter wel aan om vooral het camerahoofdstuk te bestuderen om te besluiten of je daar genoegen mee neemt, aangezien dit toch een belangrijk onderdeel is van wat duurdere smartphones. Als dat zo is, rest alleen de vraag: ga je voor compact of voor completer?

  • Sony Xperia XZ2 Compact
  • Sony Xperia XZ2

Reacties (113)

113
113
75
6
0
30
Wijzig sortering
Bizar dat het ontbreken van een 3.5 mm jack enkel bij de XZ2 als minpunt wordt aanzien en niet bij de XZ2 Compact. Dat de XZ2 Compact kleiner is en daardoor minder plaats heeft dan XZ2, is sowieso een non-argument, aangezien de nog kleinere XZ1 Compact het wel nog had.
Normaal gezien zet Tweakers het ontbreken van 3.5 mm jack consequent als een minpunt neer. Dit keer vergeten?
Goed dat je het zegt, die ben ik inderdaad vergeten. Staat er nu bij :)
Goed dat je het zegt, die ben ik inderdaad vergeten. Staat er nu bij :)
In de tekst staat wederom ook bij deze toestellen dat een 2e simkaart niet wordt ondersteund. Het grote verschil met de XZ1 (compact) serie is juist dat de XZ2 standaard in een dual sim versie komt. We zijn intussen onderweg er naar dat alle high end toestellen standaard dualsim functionaliteit ingebouwd gaan krijgen. Alleen voor providers is er van deze toestellen een singlesim variant leverbaar, maar dit is dus de uitzondering.
Klopt inderdaad, dit gaat zoals altijd over ons reviewsample. We testen simpelweg wat we krijgen, maar het is inderdaad goed om dit er even bij te schrijven, dus goed dat je het aanstipt.
@Andrasman Je schrijft in het artikel het volgende;
We zijn bijzonder zuinig omgegaan met de XZ2 Compact en hebben geen sleutels of andere scherpe voorwerpen in dezelfde zak gestopt, maar desondanks is de coating al danig beschadigd.
Maar van deze schades zijn vervolgens geen foto's opgenomen welke aanduiden wat de daadwerkelijke impact is op de uitstraling van de telefoon.
Nu is het niet geheel eerlijk, maar ik heb inmiddels iets meer dan een maand de XZ2 Compact in gebruik en ik heb hier dus ook ervaring mee.

In mijn geval is de telefoon 2x 'gevallen', een keer vanaf de bank (+-40cm hoogte) op natuursteen en een keer vanaf een bureaustoel (+- 55cm) op laminaat. Ja ik weet het, stom, onhandig geplaatste broekzak welke openstaat naar onderen op het moment dat je zit |:( . In beide gevallen is het op een van de hoeken van de behuizing geland. Deze rand die rondom de gehele behuizing zit lijkt van een ander materiaal gemaakt (lijkt meer op metaal dan kunststof) te zijn dan waar de achterkant van gemaakt is.

Bij de val op het laminaat is de schade het best te omschrijven als een remspoor zoals je dat op het asfalt zou zien, of een streep met een permanent marker. Een (donkerdere) zwarte veeg op de (lichtere) zwarte behuizing, dit valt dan ook alleen op wanneer er licht onder een juiste hoek op de behuizing valt.

Bij de tweede val op het hardere steen was de schade veel duidelijker. De verfcoating is volledig van het kunststof/metaal af. Hierdoor is het onderliggende materiaal bloot komen te liggen en oogt glanzend wit/zilver. Dit is helaas van een afstand duidelijk zichtbaar, ongeacht de belichting (tenzij het volledig duister is natuurlijk).Wat ik niet snap is waarom Sony in dit geval niet gekozen heeft voor een zwart plastic voor het geval de coating zou loslaten. Dit zou de impact op de uitstraling van de telefoon bij schades enorm beperken.

Al met al ben ik wel zeer tevreden met de telefoon. Hij ligt mij goed in de hand, de achterzijde heb ik nog geen enkele keer vingerafdruk vrij hoeven te maken (dit was bij de Z5c wel anders.. daar moest het bijna wekelijks als je de uitstraling wilde behouden) en de vingerafdrukscanner op de nieuwe plaats (na enige gewenning) bevalt prima. Al zou ik dit laatste liever niet hebben te hoeven ondervinden, ik vond de vingerafdrukscanner op de zijkant om dezelfde redenen als die jij aangeeft (de autohouder) praktischer.

In een van de eerdere reacties gaf iemand aan dat deze XZ2 Compact altijd met dual sim komt, hoewel deze (nu) wel standaard geleverd wordt als dual sim, wordt deze ook als enkele sim uitvoering geleverd (zo ook in mijn geval). Dit schijnt een foutje te zijn geweest bij levering en ik mocht de telefoon kostenloos ruilen indien gewenst. Ik heb weinig tot geen baat bij een dual-sim dus ik heb dit niet gedaan.

De camera zoals je ook aangaf is niet zo goed als bijvoorbeeld de Pixel 2 en Galaxy S9 in foto's bij verminderde helderheid. Maar bij goede belichting vind ik het dynamisch bereik en de kleuren van de Sony's wel beter. Al moet je dan niet gaan pixel-peepen, want dan ga je wel weer een hoop ruis terugvinden. Maar voor een telefoon van 600eu t.o.v. 800~900eu vind ik het zonder meer een nette prestatie.

Ook de bijgeleverde headset voor pre-orders was een mooi gebaar, want laten we wel wezen. dit maakte feitelijk dat je een telefoon kocht voor eigenlijk +-400eu en een erg goede bluetooth noicecancelling headset voor +-200eu! Met dat in het achterhoofd is wat Sony op de mat heeft gelegd des te meer indrukwekkend. Enige nadeel van de bluetooth headset (in combinatie met windows) is dat de geluidskwaliteit compleet inkakt op het moment dat je simultaan spraak en geluidsweergave wilt benutten (headset vs headphones). Naar het schijnt is dit op te lossen met een Apt-X bluetooth ontvanger, maar hier heb ik geen concreet bewijs materiaal voor gevonden. Daarbij ook jammer dat de 3,5mm aansluiting op de headset slechts 3-polig (alleen audio in) is, en je dit probleem dus ook niet kan oplossen door het met een kabel aan te sluiten wanneer je gebruik van de headset (audio in + mic out) functionaliteit wilt maken.
"We vinden het eerlijk gezegd vooral flauw dat er bij de XZ2 Compact geen snellader wordt geleverd."

Dat vind ik ook, en ik denk vele anderen met mij. Sony heeft hier echt een steekje laten vallen bij de kosten/baten analyse. Wat is een paar euro meer nou op een telefoon van een paar honderd euro?
Een snellader is zo handig in haastige situaties dat je het anno 2018 toch wel moet leveren.
Sony heeft altijd al de neiging gehad om op "onopvallende" zaken te bezuinigen: de lader, maar ook het werkgeheugen. Bij andere fabrikanten zie je toch al regelmatig 6 Gb, maar Sony blijft stug bij 4 Gb. Groot kans dat dit na 2 Android updates erg krap gaat worden. Dat en de bloatware (xperia lounge, what's new, etc) heb ik altijd het meest vervelende aan Sony gevonden.
Bloatware verwijderen is gelukkig zonder dat root nodig is erg simpel: https://www.xda-developer...ware-without-root-access/

What's New was de grootste veroorzaker van ergernissen op m'n Z5 Compact. Op m'n XZ2 Compact heb ik bovenstaande uitleg gebruikt en relatief simpel alle bloatware van 't toestel gekregen. Worth it.
Op zich wel ja. Maar op een gegeven moment is nóg een lader natuurlijk compleet overbodig. Wat mij betreft zouden opladers gewoon los verkocht moeten worden.
Goh, er zijn nog fabrikanten die dat kunstje doen bij veel, veel duurdere toestellen.
Hoe snel is een snellader dan?
De lader die bij mijn compact is meegeleverd is wel snel namelijk.
Een QuickCharge3.0 snellader kan in 30 minuten tot 80% opladen.
Een QuickCharge 2.0 kan tot 50% in 30 minuten.
Erg mooie compact om te zien vind ik persoonlijk. Jammer dat er geen draadloos laden in zit en dat er (net als Apple) wordt bespaard op de meegeleverde (want geen fastcharge) lader. Het is verder wel de enige compact high end smartphone op dit moment en dat vind ik jammer. De trend van steeds groter gaat mij steeds verder tegenstaan. Nou maar hopen dat andere fabrikanten wellicht ook weer eens een fatsoenlijke compact gaan maken.
Alleen jammer dat compact bij Sony niet meer heel compact is. 135mm is voor mij echt niet compact meer.

Ik hoop net als jij dat andere fabrikanten mee gaan. Maar ik heb er een hard hoofd in. Anders waren ze wel eerder ingestapt. Compact blijft (helaas) een niche
Ik ook, ik zou graag een iPhone ES 128 GB met stock android (of desnoods Ubuntu Touch), een fullHD scherm en een camera, vergelijkbaar met die in de s7 of beter willen.

Maar ik behoor tot een minderheid vrees ik en verwacht niet dat er ooit zo'n toestel komt.
Al zou ik een 4 of 4.5 inch high end stock android telefoon zwaar toejuichen, op dat formaat is 720p voldoende, en hoef je geen full hd. Zal de accuduur ook enkel ten goede komen.
Wat dacht je van 12mm dik? Vergelijk dat maar eens met een 8.5mm van een S9. Zelfde gewicht ook overigens.
Is overigens naast zwaarder ook groter ook dikker en langer dan mijn 5" Xperia ZL

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 23 juli 2024 03:21]

ik vind het wat zwaardere gewicht van de xz2 compact juist een voordeel, hierdoor voelt de telefoon degelijker aan en houd gewoon goed vast. de dikte heb ik zelf ook geen problemen mee, het is een prima compacte telefoon.
Niet meer heel compact vind ik toch wat overdreven. Ja de telefoon is groter en er zit een langgerekter scherm in, maar ten opzichte van geliefde compact scheelt het amper. Ter vergelijking: de veelgekochte z3 compact was 127mm. Een verschil van 8mm dus.

Als je dan even gaat kijken naar de xz2 is deze 153mm. Ook een reguliere andere telefoon zoals de s9 is 148mm. Scheelt dan toch aardig ;)

pricewatch: Sony Xperia Z3 Compact 16GB Zwart
Anoniem: 890159 @tekken411111 mei 2018 15:32
Ik vind dat veel, 8mm langer. Dikker kan me dan weer niet schelen, nog dikker met een grotere accu zou ik geen probleem vinden.

Maar geen 3,5mm aansluiting meer is voor mij wel een dealbreaker, dat betekent ook dat er geen FM radio inzit.
Eens. Ze zijn nog steeds compacter dan de concurrenten maar worden bij iedere versie weer een paar millimeter groter. Ik wil gewoon een echt compacte telefoon met deze specs. En dan liever niet zo'n lelijk afgerond ding. Ik heb een XZ1-Compact en als die nog net wat kleiner zou zijn is dat voor mij een perfecte telefoon.
Dikte maakt mij overigens niet veel uit...
;( ook Sony is gezwicht voor de vingerafdruksensor. Aan de zijkant zit die zoooo veel fijner.

Hopelijk is er over een jaar of 3, 4 (als mijn XZ1c is afgeschreven) iets anders bedacht voor dit euvel! En is het weer hip een kleine telefoon te hebben, zodat er meer fabrikanten zoiets op de markt brengen.
Anoniem: 306567 @Tusk11 mei 2018 09:38
Helemaal mee eens! Ik heb ook een XZ1C en ben blij met de fingerprint op de zijkant. Ik vind het design van de xz2c ook minder mooi, die bolle achterkant vind ik er niet mooi uitzien. Vind het hoekige van de XZ1C nou juist wel strak.
Iets met een amerikaans patent is dat. Niet echt een keuze dus als ze goede voet aan de grond willen in Amerika.
Dacht ik ook. Maar achterop heeft voordelen bij de xperia X performace regelmatig gehad dat ik niet kon unlocken vanwege een zweet duim. Met de xz2 en wijsvinger nog nooit gehad tot nu toe
Elke vinger 2x instuderen zorgt er bij mij voor dat ik nog nooit heb meegemaakt dat ie niet wil unlocken
Ik vind jullie conclusie over de camera nogal raar. Bij de buren van Hardware.info is men zeer te spreken over de camera van de XZ2 (compact). Er schijnt weldegelijk veel verbeterd te zijn aan de software.
Dat zeg ik ook in de review, oa dat het dynamisch bereik beter is. Maar het is nog niet op niveau en de concurrentie zit ook niet stil. Als je de camerapagina goed leest, kun je zelf zien waar het aan schort.
Dat heb ik zeker gedaan. Het verschil tussen de buren en hier viel mij gewoon op en vond ik vreemd. Natuurlijk, ieder zijn mening, maar ik vond het opmerkelijk.
Yes, dat kan natuurlijk :)
Vergeleken met de Sony telefoons uit 2017 lijkt de camera duidelijk verbeterd inderdaad. Ik ben misschien een van de weinigen, maar ik vind de dagfoto's van de XZ2 in de vergelijking zelfs mooier dan die van de S9. Ze ogen een stuk natuurlijker en scherper in mijn ogen, ook omdat de kleuren in de S9 foto's vaak wat te verzadigd zijn. Als je kijkt naar de low-light indoor shots dan wint de S9 het makkelijk, met name door het gebrek aan optische beeldstabilisatie bij de XZ2 waardoor de ISO flink omhoog gaat. Ik verwacht dat de XZ2 Premium daar straks een groot verschil in zal gaan maken.

[Reactie gewijzigd door Webo op 23 juli 2024 03:21]

Anoniem: 479654 @Webo11 mei 2018 20:45
Samsung heeft inderdaad verzadigde kleuren want dat ervaren de meeste mensen als mooi, de Sony heeft meer natuurgetrouwe kleuren. Ik vind zelf het laatst de beste keuze, verzadigde kleuren vind ik juist een teken van een slechte camera.
Ik verschiet er iedere keer weer van dat hun camera's ondermaats presteren. Zelf bezit ik een Z3 compact, en afgezien van de camera waar ik me tevens ook geweldig aan stoor, is dit een geweldig toestel.
Dat vind ik eerlijk gezegd ook niet echt kunnen voor een toestel van 600 euro. Beetje vreemd dat dit in het artikel een beetje wordt 'goedgepraat' omwille van de lagere prijs, dit is nog steeds geen goedkoop toestel (vergelijkbaar in prijs met een Samsung S8 of s9!)
Waarschijnlijk is dat zo omdat het toestel niet slecht is in absolute zin maar vergeleken met de in Nederland in de gewone winkel verkrijgbare concurrentie. Dan kan ik mij voorstellen dat de prijs hierin wel iets uitmaakt.
Klopt, de prijs is simpelweg een factor en de camera is niet barslecht, maar niet op het niveau van de concurrentie op de genoemde gebieden.
Om het eea een beetje in context te plaatsen is het wellicht interessant om het commentaar van GSMArena en Hardware.info over de camera-prestaties te lezen. Die is namelijk veel positiever, terwijl het beide legitieme bronnen zijn.
Het is gewoon niet te begrijpen dat een merk als Sony met dit soort desgin’s komt. Alsjeblieft zeg wie gaat dit nou kopen? Alleen de echte Sony fans. Maar daarmee overleef je het geweld van Apple en Samsung never.
Mensen die een compacte telefoon willen. Persoonlijk heb ik niet veel met 'design' van telefoons, het blijft een rechthoekig blokje.
Deze telefoon is langer, dikker en zwaarder dan mijn 5" "geen compacte" Xperia ZL.
Wat mij betreft hoort een "compact" versie inderdaad onder 5" te zitten, ik heb hier nog een Xperia Z (ja de originele) liggen die ±4mm langer en breder is.. is dat nu opeens ook een compact? ;)
Ik zou best een 5" willen met 18:9 smalle bezels en <9mm dik.
80% van de mensen die zeggen dat ze een toestel kopen om het 'design', gooien er een hoes omheen waardoor het 'design' er bijna tot niet meer toe doet.
Nee dat doet men vanwege de flagship-prijzen die ze er voor betaald hebben. Bij deze Sony's betaal je echter het zelfde, maar wel met een achterhaald design en stopt men hem ook in een hoesje voor diezelfde reden.
Ik zeg nergens dat dat niet (of wel) komt door de prijs die er voor betaald owrdt. Sterker nog, denk dat het percentage hoger ligt bij mensen die een mid-range toestel koopt. Het resultaat is ondanks welke reden dan ook nog steeds hetzelfde.... :)
Deze zouden qua design zo Lumia's kunnen zijn als die nog gemaakt zouden worden. :P
Anoniem: 181786 @Cihan198811 mei 2018 08:22
Ik sta nou niet bepaald bekend als Sony fan, zacht uitgedrukt. Maar mijn Xperia X werkt naar tevredenheid en de opvolger zou zomaar weer een Sony kunnen zijn. Waarom niet? Het design ben ik wel over te spreken.
Tot en xperia XZ1 vind ik het design mooi strak en design vol. xpz2 vind ik meer richting een oude samsung gaan.... dus houd het straks en design vol
Ik snap zo ie zo niet waarom mensen zich zo druk maken om design. Ze zien er allemaal ongeveer het zelfde uit. Ik vond daarom het oude design van de Xperias dan ook wel leuk. Het was tenminste anders, maar dat ter zijde.

Dus de grap is dat ik het nooit begrijp dat velen zo klakkeloos een Samsung s7/8/9 of Apple kopen. Er zullen vast genoeg zijn bij wie het een doordachte aankoop is, maar niet bij het merendeel.

En ja, zoals al meerdere mensen hebben gereageerd, een kleinere telefoon is voor mij ook wel een plus. Alhoewel ik het jammer vind dat ook deze compact net weer iets groter is geworden.
Juist de Sonyfans waren kritisch over dit design omdat die juist het eigenzinnige design van de vorige toestellen wilden.

Overigens zien deze toestellen er in het echt veel beter uit dan op de foto's. Verder zijn ze ontworpen met het idee dat deze goed in de hand moeten liggen. Iets dat kennelijk gelukt is getuige het commentaar van Chris.
Volgens hardware.info hebben de camera's wel beeldstabilisatie. Lees ik nou iets verkeerd?
Ook is daar de conclusie dat de camera zich bijna kan meten aan die van de S9.

https://nl.hardware.info/...tel-groot-kan-zijn-camera

Ik gebruik de compact zelf nu een paar weken en ben er tevreden over. Enige minpunten voor mij zijn:
- Te gladde achterkant (toestel glijdt tussen oor en schouder vandaan. Dat zal een keer in een gebroken scherm resulteren)
- Gewicht en dikte zijn toch wat minder fijn dan bij de voorgangers
- Vingerafdruk sensor aan de achterzijde, hoewel die wel erg goed werkt.

[Reactie gewijzigd door DavidAxe op 23 juli 2024 03:21]

Het is stabilisatie die werkt met de gyro en geen optische beeldstabilisatie. Wel stabilisatie dus, maar niet optisch.
ze hebben electronische steadyshot, die toch erg goed werkt. (maar blijkbaar niet samenwerkt met de HDR functie, het is dus kiezen tussen die twee)
er is wel beeldstabilisatie in de sony xz2 (compact) alleen is deze digitaal en niet optisch. Ikzelf ondervind ook geen problemen met de camera, maakt prima foto's

[Reactie gewijzigd door Mitskovitch op 23 juli 2024 03:21]

Voor de duidelijkheid nog even: dat is dus géén optische stabilisatie.
Klopt idd. Het woord optische had niet in mijn zin moeten staan. Ik zal het aanpassen.
Ik heb een Sony Xperia XZ1 aangeraden voor mijn vriendin. Maar de refreshrate of soepelheid bij scrollen is echt niet te vgl met mijn oneplus 5 maar eerder met een goedkope smartphone. Het is echt helemaal niet vloeiend. Is dit bij de XZ2 compact ook nog zo? of is dit bij mijn telefoon nog op te lossen
Normaal zou dat niet moeten verschillen van een OnePlus 5. Het kan zijn dat je de Stamina-modus aan hebt staan, of bijvoorbeeld je bij Actions in de Xperia Assist app iets aan hebt staan wat je niet wilt.
De refreshrate is voor de meeste toestellen hetzelfde, dus dat zou geen factor moeten zijn. Verder staan de Sony-toestellen juist bekend om de goede optimalisatie en dat ze erg snappy reageren (minstens zo snel als een OnePlus 5, misschien wel sneller). Dus er moet wat aan de hand zijn. Misschien wel een defect aan de digitizer? Op een andere manier kan ik niet verklaren hoe je een ervaring zou kunnen hebben zoals het geval is op het toestel van je vriendin. Wat gebeurt er als je een hard-reset doet?
Wanneer je de Stamina-modus (energiebesparing) erg agressief hebt ingesteld, gaat dat ten koste van o.a. de soepelheid bij het scrollen. Ik zou dat even nakijken, als ik jou was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.