Door Jurian Ubachs

Redacteur

A Way Out Review

Bijzonder en filmisch avontuur voor twee

27-03-2018 • 06:00

67

Multipage-opmaak

Bijzondere coöp-game

A Way Out

Er zijn wel meer games die 'een soort interactieve film' worden genoemd, maar weinig van die games voldoen zo goed aan die omschrijving als A Way Out. Het spel oogt bij vlagen meer als een film dan als een game. A Way Out is echter wel wel degelijk een game, maar ook bij de voor games kenmerkende elementen kiest het spel zijn eigen weg. Split-screen hebben we zelden op een originelere manier gezien, en ook de manier waarop Leo en Vincent elkaar kunnen en moeten helpen in de gameplay maakt van A Way Out een gedenkwaardige game. Bovendien is hij goed speelbaar voor minder ervaren gamers, zo lang er een meer geoefende speler naast zit. Want ja: A Way Out is alleen coöperatief te spelen. Dat maakt het extra fijn dat spelers die de game hebben een tweede speler een gratis versie kunnen laten downloaden, om zo samen online te kunnen spelen. Wellicht is dat een laatste argument om twijfelende gamers over de streep te trekken?

Dat A Way Out een unieke game zou worden, wisten we al op de E3. We ontmoetten in Los Angeles regisseur Josef Fares. Dagenlang zat hij in een klein hokje in de vergaderzone van het EA Play-event in Hollywood Palladium, om journalisten hoogstpersoonlijk te begeleiden bij hun eerste kennismaking met A Way Out. Er was hem veel aan gelegen dat alle journalisten, bloggers, YouTubers en andere geïnteresseerden begrepen wat voor game het is en welk idee erachter steekt. Het is zonder twijfel een van onze meest gedenkwaardige, boeiende en soms zelfs intimiderende sessies die we ooit op de E3 hebben ervaren.

Leo en Vincent

Tijdens die sessie leerden we dat A Way Out draait om het verhaal van Leo en Vincent, twee mannen die bij aanvang van de game in de gevangenis zitten en moeten zien te ontsnappen. Althans, dat dachten we destijds. In werkelijkheid blijkt het duo er bij aanvang van A Way Out al in te zijn geslaagd de nor achter zich te laten. Zittend in een vliegtuig blikken ze terug op hun belevenissen, en daarbij is zelfs ruimte voor flashbacks naar een verder verleden. Daardoor wordt meer duidelijk over hoe beide heren op de plek zijn beland waar ze zich op dat moment bevinden. Als de game richting de apotheose gaat, haalt het verhaal het heden in en is de speler 'live' getuige van hoe het avontuur afloopt.

Tegen de tijd dat dat punt bereikt is, ligt de gevangenis al in een ver verleden ... en toch ook weer niet. Want hoewel er verhaaltechnisch af en toe best wat tijd verstrijkt in A Way Out, duurt de hele game niet overdreven lang. Als je er eens goed voor gaat zitten, speel je hem in een uur of vijf uit. Is dat erg? Nee, want A Way Out is eerder een interactieve film dan een game in de puurste zin van het woord. Dat is natuurlijk niet verrassend, want Fares maakte eerder al vijf films. Die ervaring is goed terug te zien in de cinematografie. Regelmatig wordt de actie in A Way Out nét even anders in beeld gebracht dan je van andere games gewend bent. Als dit niet goed wordt uitgevoerd, kan dat funest zijn voor een game, maar in A Way Out werkt het prima.

Dat hangt samen met wat misschien wel het belangrijkste onderdeel van de game is: je speelt A Way Out altijd met twee spelers, en in dit geval betekent 'altijd' daadwerkelijk 'altijd'. Je kunt A Way Out simpelweg niet in je eentje spelen. Zit je samen op de bank met een vriend te spelen en gaat hij of zij er vandoor, dan moet je wachten tot je maatje weer terug is, of een andere partner zoeken. Fares legde op de E3 al uit dat de game draait om de relatie tussen Leo en Vincent. Hun samenwerking en vriendschap is de ruggengraat van de hele game. Om die reden wil Fares dat je altijd met iemand anders speelt. Dat is wellicht even schrikken voor gamers die nooit met anderen samen gamen en liever singleplayer-games spelen. Als dat echt een hard criterium is, dan is A Way Out niet voor jou bedoeld.

Gratis versie voor je coöppartner

Sta je er echter wel voor open, dan maken EA en Hazelight het je niet bepaald lastig om de game samen met iemand anders te spelen. Je kunt zelfs iemand uitnodigen die zelf het spel niet bezit. Diegene wordt dan verwezen naar de download van een demoversie, waarmee je zelf geen game kunt opstarten maar wel als coöppartner in een andere game kunt komen. Als je A Way Out online met een vriend wil spelen, heeft dus maar één van beiden de game nodig, net als wanneer je het spel samen op de bank zou spelen. Dat is overigens wel de manier die Fares zou prefereren, maar dat bepaalt hij natuurlijk niet. Het is ook niet voor iedereen even gemakkelijk te realiseren.

Terug naar die samenhang tussen de cinematografie en het gegeven dat A Way Out een coöp-game is. Het duurt niet lang voor je door hebt dat de game een unieke, geheel eigen manier heeft om met split-screen om te gaan. De grens tussen de schermen van Leo en van Vincent is variabel, hij verschuift op basis van waar de nadruk op dat moment ligt. Als Leo iets moet doen en Vincent even moet wachten, zal de speler die Leo is zomaar driekwart van het scherm of zelfs het hele scherm krijgen om zich op zijn taak te kunnen richten. De gescheiden werelden van beide heren komen ook regelmatig bij elkaar, waarna de actie verder gaat in één scherm. In sommige stukken laat het spel Leo en Vincent beurtelings deelnemen aan de actie. Het is even wennen, maar het werkt uitstekend. Alleen al dit aspect maakt van A Way Out een heel bijzondere game. Het enige, kleine kritiekpuntje op deze aanpak zit hem in de gesprekken. Wanneer Leo en Vincent beiden een eigen gesprekje aanknopen met iemand, is het haast onmogelijk om beide gesprekken echt te volgen. Daarbij gaat het overigens nooit om belangrijke gesprekken, maar toch.

Nadruk op samenwerking en verhaal

In de eerste scène waarin je daadwerkelijk iets mag doen, loop je met Leo of Vincent - afhankelijk van wie je hebt gekozen en wie je coöppartner is - door de gevangenis. Je hebt dan al gezien dat A Way Out audiovisueel anders in elkaar steekt dan andere games. Je hebt de graphics wellicht al bestempeld als 'niet bijzonder indrukwekkend, maar best oké' en daarmee trek je meteen de juiste conclusie voor de rest van het spel. A Way Out kent zijn grafische hoogtepunten, maar grossiert met name in middelmaat. Dat valt te verklaren. Hazelight is geen overdreven grote studio, maar zet met A Way Out wel een behoorlijk ambitieus project neer. Zo heeft de studio zelf de motion capturing voor de bewegingen van Leo en Vincent uitgevoerd. In dat licht bezien mag het resultaat op grafisch vlak er best zijn.

Quicktime-events

'Daadwerkelijk iets doen' schreven we zojuist, dus laten we vooral daar eens naar kijken. Die eerste scène is saai, maar belangrijk. Hij leert je hoe de game in beeld wordt gebracht. Terwijl Vincent wordt binnengebracht als nieuwe bajesklant, loopt Leo ergens bovenin richting zijn cel. Beide heren kunnen elkaar daarbij op enig moment ook zien, maar doen hun eigen ding. Dat komt gedurende het spel vaker terug, maar gelukkig wel in een vorm met meer actie. Daar krijg je niet lang na die eerste scène al een voorproefje van. Leo blijkt enkele vijanden te hebben en raakt betrokken bij een vechtpartij. Vincent snelt zich daarop richting de plek waar gevochten wordt, om zijn toekomstige vluchtpartner te helpen. De vechtpartij wordt vervolgens middels quicktime-events uitgevochten, en ook dat is iets dat gedurende de rest van de game vaker voorkomt.

Die quicktime-events zijn een noodzakelijk kwaad. We zijn er geen fan van, maar zouden ook niet direct weten hoe je de actie in een game als A Way Out anders zou moeten regelen. Deze segmenten zorgen in elk geval voor tempo, wat de game goed kan gebruiken. Wanneer je rondloopt met Leo en Vincent, of ergens een bepaald probleem moet oplossen, ligt het tempo overwegend laag. Ook daar is een goede reden voor: spelers moeten samenwerken om bepaalde doelen te bereiken. Dat kan niet als het tempo heel hoog ligt en de nadruk op actie ligt. A Way Out geeft spelers regelmatig de gelegenheid even na te denken over een oplossing. Dat is noodzakelijk en het werkt prima, maar het zorgt er ook voor dat de vijf speluren langer aanvoelen dan ze eigenlijk duren.

Toch wen je aan dat lage tempo. Sterker nog, veel van de spannender stukken uit A Way Out spelen zich op een wat lager tempo af. Al vroeg in de game maak je een situatie mee waarbij de ene speler moet uitkijken voor de bewakers terwijl de andere zijn wc los wrikt en een gat in de muur maakt. Het is een schoolvoorbeeld van hoe je in A Way Out samen moet werken. In deze scène gaat dat heel gestructureerd en rigide, maar later heeft die samenwerking een meer open karakter en krijg je ook de kans om eigen oplossingen te zoeken. De één leidt dan bijvoorbeeld iemand af waardoor de ander iets anders kan doen. In deze stukken is A Way Out erg origineel en op zijn best.

Ook leuk voor minder ervaren gamers

Richting het einde van de game komt de nadruk meer te liggen op actie. Schieten wordt dan een groter deel van het spel, en gelukkig weet A Way Out ook op dit punt een prima prestatie te leveren. Leo en Vincent kunnen met een druk op de knop dekking zoeken achter muurtjes en andere objecten, om vervolgens vanuit die dekking het vuur te openen op hun vijanden. Ook hier helpt samenwerking, al is het belang minder cruciaal. Zolang een van de twee spelers enige ervaring heeft met third-person schietspellen, kom je al een heel eind. Het mag duidelijk zijn dat A Way Out het niet van zijn hoge moeilijkheidsgraad moet hebben. De game is niet gemaakt om spelers op dit vlak te testen, maar om ze een verhaal te laten beleven. Dat kan zeker ook als pluspunt werken. A Way Out is een game die door minder geoefende gamers goed is te spelen. De quicktime-events en andere handelingen zijn eenvoudig aan te leren. Zolang je een ervaren speler naast je hebt, voor de lastiger schietpartijen, kun je A Way Out zonder probleem uitspelen.

Het verhaal is dus belangrijker dan de actie. Helaas heeft ons voornaamste kritiekpunt betrekking op dat verhaal. A Way Out schotelt spelers af en toe keuzes voor. Dat komt neer op een keuze voor Leo of Vincent; de heren hebben een heel verschillend karakter en komen daardoor soms met uiteenlopende ideeën over hoe je een situatie het beste aan kunt vliegen. De spelers moeten dus een van beide opties kiezen, en op dat moment kent de game een kleine vertakking. Helaas hebben die vertakkingen geen invloed op het verhaal. De invloed beperkt zich tot het verloop van de betreffende scène en speelt daarna geen rol meer. Dat is jammer. Het zorgt ervoor dat die keuzes een beetje zinloos aanvoelen. Gelukkig verdwijnt dat gevoel al snel. De ontknoping van de game mag er zijn, en dat zorgt ervoor dat het verhaal ook een positief punt van A Way Out is.

Conclusie

EA liet met games als Unravel en Fe zien dat het EA Originals-programma voor heel bijzondere en leuke games kan zorgen. A Way Out sluit moeiteloos aan in dat rijtje. Er zijn zeker momenten geweest waarop we twijfelden aan de kwaliteit van het spel, maar uiteindelijk wist A Way Out ons voor zich te winnen. De game biedt een boeiend verhaal dat op een originele manier wordt verteld en waar je op een bijzondere manier je steentje aan bijdraagt. Het feit dat de game voor minder dan de volle mep in de winkels ligt, is een fijne bonus, al zou 65 euro voor vijf uurtjes gameplay ook wel wat aan de gortige kant zijn. Hoe dan ook: A Way Out is een unieke ervaring voor twee spelers. De game slaagt erin je over enkele tekortkomingen in de uitvoering heen te laten stappen en je mee te slepen naar een spectaculaire, emotionele ontknoping. Is het die maffe regisseur dus toch gelukt!

Reacties (67)

67
66
34
2
0
3
Wijzig sortering
Wat ik me afvraag, kan je het spel met één ander persoon online spelen, of kan je dit met meerdere doen? Als in, heb je een code die je een keer aan iemand geeft en daarmee klaar, of kan je iemand via vriendenlijst gewoon uitnodigen, en dat meerdere keren herhalen?

[Reactie gewijzigd door paralyz3 op 22 juli 2024 13:35]

Nee je hebt geen code. Iedereen kan de 'proefversie' van A Way Out downloaden via de Playstation Store. Deze geeft je toegang tot de volledige game. Echter kan je deze alleen spelen als je wordt uitgenodigd door iemand die het spel daadwerkelijk heeft.

De eigenaar van het spel start de game, gaat naar Online, en nodigt speler 2 uit.
Speler 2 accepteert en wordt toegevoegd aan de sessie. Waar vervolgens de eigenaar het spel start.

Wat wel belangrijk is, als speler 2 heb jij niet de mogelijkheid om trophy's vrij te spelen. Dit kan enkel wanneer je het spel daadwerkelijk bezit.
Eerst wil ik een puntje maken over de game. Als je niet bij elkaar op de bank zit maar ieder thuis op de bank. Dan heb je echt geen problemen je eigen gesprekken te volgen als je alle gesprek aan het voeren bent is je eigen gesprek veel duidelijker en mis je wat de ander zegt. Zou kunnen dat dit na dit stuk is geschreven is aangepast (net voor de release)

Reactie op Sniper-BoOyA-
Whaha... dat laatste wist ik niet (trophy voor alleen de eigenaar van het spel) ik heb nog weleens een trophy hunter met mijn vrienden (met weddenschappen en alles). Wordt altijd over me geklaagd dat ik tesnel door spellen heen loop. Met dit spel ging dat niet en kon ik me er ook niet aan ergeren. Maar ik had het spel gekocht want leek me super spel (heb eerste uurtje gespeeld). Eindelijk weer eens een echte co-op. Zijn erg veel multiplayer/coop games maar is vaak toch meer van hetzelfde aka.. ieder voor zichzelf en je ziet elkaar af en toe eens. Hier ligt de nadruk echt op het samen spelen wat ik ook erg leuk vind. Maar goed hij zal er flink van balen dat hij dalijk de trophies niet heeft.
Bedankt voor de duidelijke uitleg! :)
Gisteren met een maat het het spel gespeeld en we kregen allebei trophy's terwijl ik de game niet heb. Dus blijkbaar is dit aangepast. Voor de duidelijkheid ik was speler 2 en speelde de demo versie :P
Je kunt dus niet in de zin van "online" spelen.
Het moeten vrienden van je zijn.. dus willekeurige mensen uit een lobby plukken werkt niet.
Je kan dit indd zo vaak mogelijk herhalen. totdat je het verhaal kan dromen 8)7

na mijn mening is het geld dit niet waard.. dan bedoel ik de 65 euro.
Het feit dat de game voor minder dan de volle mep in de winkels ligt, is een fijne bonus, al zou 65 euro voor vijf uurtjes gameplay ook wel wat aan de gortige kant zijn.
Een directe relatie tussen enkel aantal euro en aantal speluren is lastig. Al zou alleen die link gebruikt worden, dan zouden na spellen als Dwarf Fortress, Factorio en Rimworld maar weinig andere spellen de vraagprijs waard zijn. Al deze spellen bieden honderden uren gameplay, en ze kosten (nieuwprijs) ieder minder dan A Way Out.

Desalniettemin vind ik 30-35 EUR voor slechts 5 uur gameplay best wel aan de maat. Natuurlijk hoeft men dat niet meteen te betalen. Na een half jaar is hij ook wel ergens met 50% korting of meer te krijgen. Even op de wachtlijst zetten (bijvoorbeeld IsThereAnyDeal.com) en verder werken aan de backlog totdat het beschikbaar is voor de prijs die je ervoor wilt betalen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:35]

Deel de prijs door het aantal verwachte speelduur en je hebt een getal waar je best mee goed kan rekenen. Een bioscoopkaartje kost al snel een tientje voor 2 uur. Dus 5 euro per uur voor entertainment. 35 euro/5 = 7 euro. Heb je dat er voor over?

Ik vind dat persoonlijk een heel fijne manier om te bedenken of het voor mij het waard is. En ja, factorio komt dan misschien beter uit de verf, maar daar heb je natuurlijk ook langer plezier aan.
En eigenlijk, gezien het een spel voor twee spelers is, mag je die 30 euro best verdelen over 2 personen. Dan kun je dus 3,5 euro pp per uur entertainment. Dat is zeker niet slecht!
En het is nog mogelijjk om het spel te verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats/Facebook. Mocht je er dan nog een 10tje voor krijgen, heb je het spel met twee personen kunnen spelen voor €25,-
dit wordt hierboven vergeten. een film in de bioscoop mag je een keer zien, als je hem vergeet moet je opnieuw betalen om hem weer te zien. De game mag je eindeloos blijven herhalen voor dat geld.
Dat wordt niet vergeten hoor. Ik speel games echter maar weinig meerdere keren, en als ik dat doe is de prijs deelbaar door 2x de speelduur.

Wat je zelf al aangeeft is precies de reden waarom ik niet meerdere keren naar dezelfde film zal gaan, je betaald 2x hetzelfde voor dezelfde film, dat is mijn inziens gewoon weggegooid geld
Ik heb toch maar max 2-3 euro per uur over voor een game. 7 euro per uur voor entertainment is toch wel aan de hoge kant. Als ik op 1 euro per uur kom ben ik tevreden. Ik wacht dus gewoon tot het spel 15 euro is voor ik het haal.

Denk nog altijd dat Dragon Age Inquisition mijn beste aankoop was had voor 8 euro de complete edition gekocht en heb er uiteindelijk 200 uur op gespeeld.

Cinema is voor mij onvergelijkbaar omdat het een sociaal gebeuren is en dat mij meer waard is.
Cinema is voor mij onvergelijkbaar omdat het een sociaal gebeuren is en dat mij meer waard is.
Dat is toch juist het idee van deze game? Dit is juist een sociaal gebeuren :)
Ik vind dat een redelijk oneerlijk manier van rekenen. Ik heb Battlefield 1 en Uncharted 4 voor ongeveer dezelfde prijs gekocht, maar hoewel ik BF1 misschien wel het tienvoudige aantal uren heb gespeeld dan dat ik over Uncharted deed, heb ik toch een beter gevoel over Uncharted.

De formule zou wat mij betreft ook de gemiddelde beleving per uur mee moeten nemen. Dus eerder iets van "prijs / (aantal uur x entertainmentgehalte)". Maar zelfs dan loopt de vergelijking nog mank...

Edit: misschien ook redelijk mijn eigen probleem aangezien ik spellen meer speel voor de unieke ervaringen, i.p.v. bijv. simpelweg knallen of winnen. Uncharted zal bij mij dus al snel hoger scoren dan CoD of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 22 juli 2024 13:35]

Ik snap wel wat je bedoelt, maar je kan lastig 'berekenen' hoeveel een ervaring waard is op basis van je eigen beleving. Daarnaast moet je eerst het spel aanschaffen om de beleving te kunnen krijgen. Je koopt het spel in eerste instantie omdat je het vet vindt. Dan is een berekening zoals hierboven staat beschreven erg handig, Als je twijfelt is het een goede indicatie of je het het geld waard gaat vinden of niet.

Als dan achteraf blijkt dat je in het geval van uncharted een zeer goede investing hebt gedaan is dat natuurlijk extra mooi meegenomen.

voor de duidelijkheid, het is puur een manier om in te schatten of je iets het zelf waard vindt. Er is naar mijn idee geen grens waar een spel overheen/onderdoor moet om te kunnen zeggen, het is je geld waard. Maar nu heb je een getal dat je kan gebruiken in vergelijken met andere entertainment zaken, zoals een film, concert of andere games.
Je hebt een goed punt, maar ik sprak meer over een waarde die ik achteraf aan een titel zou geven. Jouw punt van 'het vet vinden' is ook niet gebaseerd op jouw kennis, daar zul je het ook eerst voor moeten kopen (zo leek Destiny me supervet, maar was - voor mij - ook een miskoop).

En dat "getal dat je kan gebruiken in vergelijken met andere entertainment zaken, zoals een film, concert of andere games" ook wat dat betreft ook niet de beste vergelijking. Zo heb ik Wat Remains of Edith Finch gespeeld, wat je gemiddeld ook ongeveer anderhalf uur kost om uit te spelen, maar ik weet zeker dat dat verhaal in filmvorm nooit zo sterk tot z'n recht was gekomen. Ik zou dan ook nooit de 10 of 15 euro betalen als het een film was, en zelf voor zo'n kort spel vond ik het te duur, maar ben uiteindelijk blij dat ik het heb betaald en vind het achteraf z'n geld dubbel en dwars waard. Het is misschien wel de indrukwekkendste beleving van 2017, en dan reken ik Star Wars 8 e.d. mee. Maar goed, zoveel mensen zoveel smaken.

Als ik het zo lees dat je 15 euro p.p. betaalt en je hebt een goede 5 uur vermaak met z'n tweeën dan vind ik die prijs goed gerechtvaardigd, sterker nog, ik vind het een goede prijs. Aan de andere kant zie ik in elke review wel alle kleine frotspelletjes zoals darten en honkballen, en kan me nou niet voorstellen dat ik daar op zit te wachten. Dat vond ik bij GTA4 al tergend.
Deze berekening is deels wel te doen, maar dan zijn concerten (60+ euro, 1,5 uur) heel duur, pretparken (30 euro, 8uur) gemiddeld en bordspellen (90minuten x het aantal spellen x het aantal spelers, 30 euro) vaak heel goedkoop.

Eigenlijk moet je niet alleen de kwaliteit van de ervaring, maar ook de uniekheid e.d. meerekenen. En dan kom je al snel uit op "Het is maar net wat je t zelf waard vind..."
Eigenlijk moet je niet alleen de kwaliteit van de ervaring, maar ook de uniekheid e.d. meerekenen. En dan kom je al snel uit op "Het is maar net wat je t zelf waard vind..."
Dat is precies wat ik ook zeg he, maar je kan mijn inziens beter bepalen wat je het zelf waard vind als je het bekijkt zoals ik hierboven uitleg in plaats van gewoon de prijs wat het kost. De vraag is niet of je 30 euro per uur duur of goedkoop vindt voor een concert maar of je dat het waard vind.
Inderdaad. Want er zijn ook mensen die een concert voor 5 euro al te duur vinden, en mensen die 100 euro over zouden hebben voor een pretpark. Ieder zijn eigen gekte.
Dit en het feit dat niet elke game door een fikse studio met bootladingen met geld in elkaar gedraaid kan worden. Heb erg van deze game genoten. Het enige minpunt vond ik de soms tenenkrommende dialogen maar de rest maakte het goed. En als je het met 2 man speelt en de kost deelt (dus 15 pp) is het goedkoper dan een middag op een terras :P
Het lijkt me een tof spel, dat vooropgesteld, maar in de tijd dat elke triple A game een pay2win of cosmetic lootboxfest is ga ik dit gewoon ondanks flinke backlog voor de volle mep kopen.

2e speler doet gratis mee, spel is al niet duur, goede reviews en ook nog eens vernieuwend. Ik kan wel zeiken op microtransacties maar dan moet ik dit voor mijn gevoel wel bijna aanschaffen voor de volle mep om te stemmen met mijn portemonnee, en dat is in dit geval bepaald geen straf gelukkig... Dit soort games en publishers moedig ik graag aan!
Daar zijn we weer, de vergelijking met de bios.... wordt er echt moe van. Dit is gewoon appels met peren vergelijken. Kies je zo ook uit welke film je gaat bekijken? Als ik nou naar Berlin Alexanderplatz ga die duurt wel 896 minuten. Lekker 15 uur in de bios voor maar paar euro, Veel entertaiment/value.
As a matter of fact yes. Ik bepaal zo of ik het t waard vindt. Mag je stom vinden, is niet mijn probleem. Ik vind het een handige methode.
Misschien al genoemd in het artikel, maar op de ps4 (weet niet hoe het zit op andere platformen) hoeft 1 van de 2 spelers het maar in bezit te hebben voor online play. Game 'samen' gekocht, dus voor die 15€ omgerekend dikke prima :)

Nu paar uurtjes in zitten, maar het is voornamelijk gezellig om weer eens een game op deze manier (splitscreen ook al is het online) te spelen.
Ja, dat is genoemd in het artikel. Op de eerste pagina zelfs! Dit geld voor alle platformen waar het spel po draait.
30 euro voor een paar uurtjes. Ik persoonlijk vindt de prijs wel goed voor een game goed neergezet als deze. Mijn broertje en ik zijn gisteren begonnen en het speelplezier is voor ons dik die 30 euro nu al waard. Nou is het wel zo dat we beide 15 euro neer leggen omdat 1 persoon het spel eigenlijk maar hoeft te hebben. Dan nog, is het de 15 euro p.p. dik waard. Wij spelen het via Origin.

Het spel loopt bij ons vloeiend, geen ernstige problemen of bugs die de gameplay vergallen. Ongeachte de publisher is het een goede release voor ons. De developers hebben hier een goede game neer gezet. Nou nog uitspelen maar.

edit: platform erbij gezet.

[Reactie gewijzigd door DeeDLiT op 22 juli 2024 13:35]

Lijkt me op zich nog een leuk spel maar de korte speelduur, lage herspeelbaarheidsfactor en het feit dat ik Origin moet installeren om het te kunnen spelen houden me wat tegen. Hier op Tweakers staat enkel een prijs van 65€ in de pricewatch voor de pc versie, is dat ook de prijs als je het spel koopt via Origin? Lijkt me sterk, normaal is de pc versie goedkoper dan die voor de consoles. In dat geval is de keuze makkelijk gemaakt, maar voor 30€ (15€ pp) zou ik het nog overwegen.
Hij is nu €29,99, of €26,99 met korting, op Origins :).
Gisteren gespeeld, en moet zeggen, van mij mogen deze games blijven komen.
Ik speel echt veel liever co-op met mijn vrienden dan dat ik ze moet afschieten in een multiplayer game
(mocht iemand nog co-op tips hebben, ik houd me warm aanbevolen)
Van mij ook! Het aanbod qua co-op games is ronduit triest te noemen. Voorheen had je nog wel wat Rainbow Six of Splinter Cell games maar vaak is het karig (enkel wat losse missies, geen verhaal bijv.) of is er überhaupt geen mogelijkheid tot samenspelen.

Anyhow, gisteren begonnen met A Way Out en we hebben ontzettend gelachen en genoten. Natuurlijk, het is een simpel spel (qua moeilijkheidsgraad) maar dat mag de pret niet drukken. Vanavond uitspelen (waarschijnlijk, helaas). De replay waarde is naar mijn gevoel wel laag. Ik zie mezelf dit spel niet nog een keer spelen, hoe goed het ook is!
Sea of Thieves. Nog niet zoveel "spel" (wachten op updates) maar wat een lol. Ook met wildvreemden mezelf nu al harder kapot gelachen dan met welk multiplayer-spel dan ook.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 22 juli 2024 13:35]

maar is sea of thievers niet iets van 70 of 80 euro oid?

heb er een tijdje geledne met vrienden naar gekeken en we schrokken wel een beetje van de prijs
60 euro inderdaad. En dat is nu nog vrij fors voor wat het is. Maar het is wel leuk ;)
ja het leek ons fantastisch en idd als je wat youtube bekijkt is het soms om te bescheuren, maar die prijs....

maar even wachten of het bij Kinguin oid komt
PS4 Tomb raider temple of Osiris vind ik een heel goed en leuk co-op (platform) spel. Regelmatig voor minder dan 5 euro in de aanbieding.
Zelf volg ik de curator Co-op Cowboys op Steam, die geven aan of een game co-op bevat. Als je ze volgt, dan zie je ook hun logo staan op de winkelpagina van spellen die ze goedgekeurd hebben.

Zelf heb ik met drie vrienden deze co-op vs AI campaign games gespeeld en raad ze aan: Borderlands, Dead Island/Dying Light, Payday, Left4Dead.
Killing Floor 2 is ook geinig om samen te spelen, maar zit geen verhaal in en is gewoon waves van zombies neerknallen.

(PS. The Darkness 2 is nu nog gratis op Humble en heeft blijkbaar ook een co-op campaign ;). Heb ik zelf alleen nog niet geprobeerd. )
Afgelopen weekend gespeeld op de PC (is gewoon 29,99 euro bij Origin, geen idee waar die 60/65 euro vandaan komt - dat zou die niet waard zijn in ieder geval). Local coop, ik op de toetsenbord/muis en m'n zoon op de controller.
Leuke game, wat kort inderdaad, loopt verder soepel.
Al een paar uurtjes gespeeld en tot nu toe vind ik het erg tof, als ik de review mag geloven wordt het verhaal alleen maar beter. Toch had ik er iets meer van verwacht. Ik had mee keuzevrijheid verwacht en meer impact op het verhaal als je een fout maakt, zoals bij bijvoorbeeld Heavy Rain.
Leuk spel, eens een keer wat anders. Heb het samen met een vriend gekocht.
Wat ik ook in overweging neem is dat ik ontwikkelaars wil belonen voor iets wat buiten de geijkte paden loopt, daarom maak ik niet de berekening van €30/ 5 uur gameplay. Zo kun je heel veel leuke dingen weg redeneren.

Het verhaal met alle gevangenis clichés daar mogen ze de volgende keer wel wat creatiever in zijn. Als je met je game een filmische ervaring wil maken dan moet je een goede scenario schrijver in huis hebben.

Verder erg veel lol meegehad!
Anoniem: 501293 27 maart 2018 15:15
Over de prijs en uren valt altijd wat te zeggen maar is voor mij totaal niet relevant, graphics idem dito. Het gaat bij mij om de gameplay, beleving van het spel, het verhaal vooral en de achterliggende gedachte hoe iets tot stand is gekomen.

A Way Out vind ik die 30,- dubbel en dwars waard. Het feit dat hij voor die prijs fysiek te krijgen is en met zijn tweeën te spelen is op afstand, inclusief het ijzersterke verhaal, maakt het compleet en vergeet je dat het spel 30,- kost.

Eerlijk gezegd had EA met deze game wel wat in mogen leveren van het bedrijfskapitaal. Als EA deze game groter had aangepakt met een groot developers team en het zou 50,- kosten in de winkel maar ze hadden geen winst gemaakt op de game, dan had het namelijk niet uitgemaakt omdat EA als merk dan veel waardering zou krijgen door A Way Out. Die waardering is namelijk niet te koop. Ik denk namelijk echt als het een star wars budget zou hebben dat het bereik heel groot was van A Way Out. Kijk hoe groot het nu al is.
Op de release meteen het spel met veel enthousiasme gedownload!
In het begin is het altijd even aftasten, maar ik vond het in het begin toch goed in elkaar zitten.
Zoals de makers al hadden aangekondigd doe je niks "twee keer", alles is weer een andere beleving.

Helaas kwam er na dit begin toch een minder gevoel, en viel alles toch iets meer tegen dan gehoopt..
Bepaalde bugs zorgde dat ik in bepaalde gebieden niet verder kon (hier werd een objective gegeven, maar één of enkele onderdelen waren niet ingeladen). Na enkele scenes opnieuw te moeten hebben gespeeld begin je uit het verhaal te raken, en dat is toch een behoorlijke tegenvaller..

Ook had ik niet het gevoel dat er echt "keuzes" gemaakt konden worden, alles stond al vast.

Opzich een prima game, maar zou hem toch nog even laten liggen tot de meeste bug verholpen zijn.
Tja als je weinig tijd hebt gaat het er meer om dat je de maximale intensiteit stopt in de uurtjes dat je wel speelt. Daarom neig ik nu meer naar dit soort spellen en bijvoorbeeld God of War en minder naar Civilization of van die grind achtige mobile games.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.