Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Een stap achteruit in smartphones

Het geklooi met de vingerafdrukscanner

04-01-2018 • 06:00

246

Multipage-opmaak

Inleiding

We kunnen wel stellen dat smartphonefabrikanten in 2017 op ongekende schaal hebben zitten hannesen met biometrische authenticatie. Samsung had de vingerafdrukscanner op de Galaxy S8 op de achterkant geplaatst, rechts naast de camera: een onlogische locatie. Inmiddels is duidelijk dat Samsung dat bij de komende Galaxy A-telefoons rechtzet en de scanner in het midden plaatst. Apple verwijderde de vingerafdrukscanner ten gunste van het tragere Face ID.

Daar bleef het niet bij. Andere fabrikanten leken niet te weten wat ze met de scanner aan moesten. Fabrikanten die hem tot nu toe altijd aan de voorkant plaatsten, zoals OnePlus, zetten hem vanwege het kleiner maken van de bezels rondom het scherm ineens aan de achterkant. Waar de OnePlus 5 de scanner voorop heeft zitten, zit hij bij de 5T ineens achterop. HTC maakte dezelfde move; de U11 heeft hem voorop, de U11+ achterop. En Huawei? De P10 heeft hem voorop, de Mate 10 Pro achterop.

We schreven in april al hoe de vingerafdrukscanner in de knel zou komen door het verkleinen van de bezels. Nu we kunnen terugkijken op alle toestellen van 2017, is duidelijk hoe het allemaal heeft uitgepakt en met welke oplossingen smartphonemakers zijn gekomen. Daarbij is een opmerkelijke trend te zien; het is over het algemeen een achteruitgang ten opzichte van voorgaande generaties smartphones.

Het succes van de scanner

Vingerafdrukscanners zijn niets nieuws. Ze bestonden al lang en soms waren ze zelfs op smartphones te vinden, maar de ontwikkeling kwam in een stroomversnelling met de iPhone 5s in 2013. Andere toeleveranciers gingen de scanners eveneens produceren en dus verschenen ze ook in toestellen van andere fabrikanten. In de afgelopen jaren waren veel nieuwe modellen voorzien van een vingerafdrukscanner.

Apple iPhone 5s

De voordelen van de scanner zijn legio. Een van de belangrijkste is dat hij heel betrouwbaar is. Een capacitieve vingerafdrukscanner, de gangbaarste in smartphones, is niet afhankelijk van lichtomstandigheden. Nieuwere scanners kunnen bovendien vingerafdrukken lezen in 360 graden, waardoor je op elke mogelijke manier je vinger erop kunt leggen.

Een ander groot voordeel is de snelheid. Veel scanners hebben de ingebouwde mogelijkheid om het scherm te activeren. Andere zijn verborgen in een knop, waardoor je eerst de telefoon activeert en dan de scanner aanzet. Hoe het ook werkt, het is altijd sneller dan ontgrendelen met het aanzetten van het scherm en invoeren van een pincode. Sterker nog, de nieuwste implementaties zijn niet eens langzamer dan het niet beveiligen van de smartphone met een code. Tel daarbij op dat iOS sinds versie 8 en Android sinds 6.0 de software standaard versleutelen, en je kunt op je vingers natellen hoe groot de stappen zijn op het gebied van digitale beveiliging.

Het aantal iOS-gebruikers dat een beveiliging op zijn telefoon zette, steeg binnen een paar jaar van 49 naar 89 procent, dankzij Touch ID. De combinatie van beveiliging en encryptie leidt ook tot hoofdbrekens bij opsporings- en inlichtingendiensten. De FBI claimt in het afgelopen jaar 6900 versleutelde smartphones te hebben gehad die onderzoeken belemmerden.

Bovendien hebben vrijwel alle nieuwe telefoons zo'n scanner. We hebben dit jaar geen enkele telefoon getest zonder enige vorm van biometrische authenticatie en ook vorig jaar hadden al vrijwel alle geteste toestellen een scanner aan boord. De vingerafdrukscanner is een van de belangrijkste nieuwe toevoegingen aan smartphones van de afgelopen jaren.

De alternatieven in 2017

Ondanks het grote succes moet de vingerafdrukscanner verdwijnen, in elk geval van de voorkant van telefoons. Waarom? Hij neemt te veel ruimte in op telefoons met kleinere bezels rond het scherm. Neem de Galaxy S7; de scanner alleen al is ongeveer 7,5mm hoog. Aangezien je hem niet tegen het scherm of de onderkant kunt aanplakken, heb je al snel 11 of 12 millimeter nodig onder het scherm. Om een telefoon enigszins symmetrisch te laten ogen, zou je ook zoiets aan de bovenkant moeten overlaten.

Door die scanner heb je dus tussen de 20 en 25 millimeter nodig. De Galaxy S8 heeft bijvoorbeeld in totaal maar 16,5mm boven en onder het scherm; de scanner past simpelweg niet. Een dunnere scanner behoort wellicht tot de mogelijkheden, maar het capacitieve oppervlak is dan kleiner en dus zal hij minder goed en veilig werken.

Voor Apple gold dat nog meer. Touch ID is steevast rond en de homeknop paste bij lange na niet in de 4,5mm grote bezel onder het scherm van de iPhone X. Dan had dat toestel nóg een notch moeten hebben, maar dan groter en aan de onderkant van het scherm.

Samsung kwam daarom met drie alternatieven voor de vingerafdrukscanner aan de voorkant; de Zuid-Koreaanse fabrikant houdt ervan om gebruikers keuze te bieden. De Galaxy S8, S8+ en Note 8 hebben de scanner rechts naast de camera aan de achterkant zitten. Er zijn bovendien een irisscanner en een verbeterde versie van de gezichtsherkenning die al vijf jaar in Android zit.

Geen van die manieren is ideaal; de vingerafdrukscanner zit op een onlogische en lastig op de tast vindbare plek. De irisscanner is langzamer dan een vingerafdrukscanner en werkt slecht voor brildragers. De gezichtsherkenning vereist voldoende licht en is bovendien minder veilig.

Apple maakte voor de iPhone X Face ID, zonder twijfel een vernuftige technologie. Het werkt ongeveer als een Kinect en als Windows Hello op Surface-apparaten, met gezichtsherkenning via infrarood. Het is zeker bruikbaarder dan een irisscanner, maar het is nog altijd langzamer dan Touch ID of andere systemen met vingerafdrukscanners.

Veel andere fabrikanten kwakten de scanner simpelweg centraal aan de achterkant neer in plaats van aan de voorkant. Een rare keuze is dat niet; sommige smartphonemakers, zoals Google, doen dat al zolang als ze vingerafdrukscanners gebruiken. OnePlus kwam bovendien met een verbeterde gezichtsherkenning, die werkt met de frontcamera. Die is minder veilig dan Face ID, maar wel een stuk sneller.

Een andere optie is plaatsing van de scanner aan de zijkant zoals op Sony Xperia-toestellen en de Razer Phone, maar dat is voor veel fabrikanten geen alternatief. Het beperkt de mogelijkheden op gebied van ontwerp, want de zijkant kan niet schuin aflopen. Bovendien moet de behuizing dikker zijn dan de scanner. Veel scanners zijn rond 7,5mm dik en met wat ruimte eromheen kom je op minimaal 8,5 tot 9mm. Dat is dikker dan veel fabrikanten smartphones willen maken.

Gebruikers van smartphones van Apple en Samsung, samen goed voor een marktaandeel van meer dan veertig procent, zijn waarschijnlijk gehecht aan de vingerafdrukscanner aan de voorkant. Zij moeten het voorlopig dus doen met inferieure alternatieven. Er is momenteel niets dat even goed en snel werkt als de vertrouwde scanner onder het scherm.

De scanner achter het scherm

Veel mensen hebben de hoop gevestigd op een technologische doorbraak: een vingerafdrukscanner die werkt achter het scherm. Dat maakt kleine bezels mogelijk, terwijl de scanner nog steeds aan de voorkant van de behuizing zit. Lang waren er alleen prototypes van deze techniek, maar Synaptics kondigde medio december ineens aan dat de eerste scanner die werkt achter een display, in massaproductie is gegaan en binnenkort verschijnt in een smartphone van Vivo, een zustermerk van OnePlus.

Synaptics Clear ID FS9500Synaptics Clear ID FS9500Synaptics Clear ID FS9500

Of dat inderdaad een optimale oplossing is, moeten we afwachten. Hij werkt namelijk totaal anders dan de scanners die tot nu toe in smartphones verschenen. Omdat hij achter het scherm zit, kan hij niet capacitief zijn, dus zoals een scanner waarbij je het oppervlak dat de vinger registreert, fysiek aanraakt. Nu maakten toeleveranciers eerder scanners die werken met ultrasone trillingen; zulke exemplaren zitten bijvoorbeeld in de Huawei P10. Die hebben als voordeel dat ze achter glas kunnen zitten, omdat ze geen fysieke aanraking vereisen. De scanner stuurt een ultrasoon signaal uit en vangt de weerkaatsing daarvan op om te kijken of die overeenkomt met de vingerafdruk van de gebruiker.

De FS9500 Clear ID van Synaptics werkt anders. De scanner zit achter de fysieke pixels van een oledscherm. De scanner vangt licht op dat door de vinger wordt gereflecteerd. Op basis daarvan maakt de scanner een afbeelding die de software matcht met de vingerafdruk van de gebruiker.

Deze techniek kent beperkingen. Zo werkt ze vooralsnog alleen achter oledschermen en niet achter lcd's. Bovendien ziet Synaptics zich genoodzaakt om te benadrukken dat het ook werkt in zonlicht en bij omstandigheden met veel licht, wat de vraag oproept of reflectie van omgevingslicht invloed kan hebben op de werking van de scanner. Daarnaast werkt de techniek met oplichtende pixels. Dan rijst de vraag hoe het gaat als je de telefoon uit je zak pakt en wilt ontgrendelen. Nu kan een oledscherm altijd aanstaan, maar die pixels zouden al snel kunnen inbranden als ze altijd op dezelfde plek moeten oplichten.

Bovendien is het afwachten hoe de gebruikservaring is. Een conventionele vingerafdrukscanner kun je makkelijk vinden, juist omdat hij niet in het scherm zit, maar omdat het een fysieke scanner is die te voelen is. Dat maakt het makkelijk om hem te ontgrendelen voordat je naar de telefoon kijkt, iets wat met een scanner onder het scherm misschien lastiger zal blijken te zijn.

Voorlopig moeten we afwachten hoe en hoe goed het werkt. Daarnaast is het de vraag hoe snel toeleveranciers genoeg van dergelijke scanners kunnen maken om ze in alle smartphones te kunnen zetten.

Tot slot

Een stap terug is zeldzaam op de smartphonemarkt. Het is ook lastig om een smartphone te verkopen die op belangrijke punten minder is dan zijn voorgangers. Toch is dat precies wat er in het afgelopen jaar is gebeurd. De Galaxy S8 en iPhone X zijn op het gebied van biometrische authenticatie minder dan hun voorgangers. Wie op zoek is naar een smartphone met een vingerafdrukscanner op de voorkant, heeft bovendien met de nieuwste generatie telefoons een stuk minder keuze gekregen.

Dat de vingerafdrukscanner achter het scherm inmiddels in massaproductie is, geeft hoop dat fabrikanten de scanner aan de voorkant in de komende jaren kunnen terugbrengen. Het is nog de vraag hoe goed dat gaat werken, want de techniek is nog niet op grote schaal toegepast. We weten dus niet hoe betrouwbaar, veilig en snel het is.

De vingerafdrukscanner heeft in de afgelopen jaren geleid tot een grote vooruitgang in gebruiksgemak en beveiliging van smartphones. Sterker nog, het is misschien wel het bekendste voorbeeld van hoe veiligere software ook makkelijker kan werken.

Apple heeft misschien de vingerafdrukscanner losgelaten voor de iPhone X, maar dat betekent niet dat andere smartphonefabrikanten dat ook willen doen. Het zou best kunnen dat 2017 de geschiedenisboeken in gaat als tussenjaar; het jaar waarin dunne bezels al wel konden, maar biometrische authenticatie daar even onder moest lijden.

Reacties (246)

246
243
147
16
0
40
Wijzig sortering
Apart dat het artikel eigenlijk alleen ingaat op de vingerafdrukscanner op de voor- of achterkant terwijl er ook merken zijn die hem aan de zijkant hebben zoals Sony Xperia en Razer. Mogelijk "nadelen" daarbij zijn weer dikkere zijkanten en rechthoekig ontwerp.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Chocoball4 januari 2018 08:47
Apart dat het artikel eigenlijk alleen ingaat op de vingerafdrukscanner op de voor- of achterkant terwijl er ook merken zijn die hem aan de zijkant hebben zoals Sony Xperia en Razer. Mogelijk "nadelen" daarbij zijn weer dikkere zijkanten en rechthoekig ontwerp.
Heel apart, zeker omdat het wel in mijn opzet stond. Ik heb het dus nog even toegevoegd. En nu hopen dat Sony de scanner aan de zijkant doorzet, maar de opgedoken plaatjes van de XA2 Ultra laten een scanner aan de achterkant zien.
Toevallig laat Meizu met hun submerk Blue Charm zien hoe een smartphone met bolle randen een vingerafdrukscanner aan de zijkant kan hebben:
http://img1.mydrivers.com...d41a19bd0729b418d29e9.jpg

Bron: http://news.mydrivers.com/1/561/561801.htm
[...]Heel apart, zeker omdat het wel in mijn opzet stond. Ik heb het dus nog even toegevoegd. En nu hopen dat Sony de scanner aan de zijkant doorzet, maar de opgedoken plaatjes van de XA2 Ultra laten een scanner aan de achterkant zien.
Voor Sony toestellen is plaatsing op de achterkant nieuw (en een uitzondering voor Xperia) en kennelijk goed genoeg voor hun mid range. De waarde in gebruiksgemak voor een scanner in de aan/uitknop aan de zijkant ervaar ik echter als beduidend hoger. Ik hoop dan ook dat Sony voor hun high-end lijn dat pad blijft bewandelen.

[Reactie gewijzigd door Robus op 22 juli 2024 17:06]

ik vond dat eigenlijk ook wel frapant... Ik heb een z5compact. En ik moet zeggen, die zit prima daar aan de zijkant. Kan die met twee handen bedienen (middenvinger en wijskant van de linkerhand, en duim van de rechterhand). Het maakt het toestel inderdaad iets dikker, maar aangezien (is natuurlijk persoonlijk) ik dat zo wel lekker in de hand liggen vind, mag dat zo wel blijven. Daarbij, het geeft het toestel een stevige indruk. (of dat zo is laat ik in het midden :D )

Plus, het voordeel van die scanner aan de zijkant. Ik kan er nog aan als die in een craddle ofzo steekt. (stel ik sta aan het naftstation/tankstation, en moet snel ff mijn gps aanpassen). Of als die plat op tafel ligt, en ik zie een beschermd bericht staan en wil toch ff snel piepen zonder heel het toestel in de hand te nemen.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 22 juli 2024 17:06]

Helemaal met je eens! Het gaat wel vaker alleen over Apple en Samsung in artikelen hier terwijl er genoeg andere fabrikanten zijn waar het over had kunnen gaan. Al jaren een Sony gebruiker en de scanner aan de zijkant is wat mij betreft de perfecte locatie.
ik ga het maar even onderstrepen. De zijkant is de perfecte locatie. Het is precies op de plek waar je de telefoon vastpakt, ook als je linkshandig bent.

Ik vind het sws een raar artikel. Wellicht had er voor de titel "COLUMN" of "OPINIE" kunnen staan.

De hele schermgrootte en bezel hype is IMO dé grootte achteruitgang. Totaal overbodig waardoor de functionaliteit vermindert.
Waar hij ook zit (zelf heb ik de xz1 compact), ik krijg hem niet aan de praat.
Na een paar dagen herkent hij niets meer.
Een stap terug is zeldzaam op de smartphonemarkt.
  • Geen zelf vervangbare accu.
  • 3,5mm aansluiting die verdwijnt op sommige modellen (afwezigheid is een gemis voor fans, aanwezigheid is geen gemis voor mensen die het niet gebruiken).
  • Geen significante keuze meer qua invoerapparatuur (wel/niet ingebouwde hardwarekeyboards).
  • Prijzen van huidige 'mid/high-end' modellen zijn hoger dan enkele jaren geleden.
  • .
Om maar eens een greep uit het aanbod te pakken. ;)

Ja, hier staan ook positieve zaken tegenover. Meestal komt dat erop neer dat smartphones dunner zijn geworden. Nu heb ik zelf geen probleem met een smartphone die iets dikker is. Dan kan er tenminste ook een fatsoenlijke accu in. :P

Ik zou juist stellen dat stappen voorwaarts op de smartphonemarkt zeldzaam zijn. De trend van de laatste jaren was 'dun, dunner, dunst'. Nu men daar tegen fysieke beperkingen aanloopt probeert men de effectieve schermgrootte ten opzichte van de behuizing te verbeteren.

Waar zitten we ons nu nog druk over te maken? De vingerafdrukscanner... En dan hebben we het nog niet eens over de beveiliging, maar enkel over aan-/afwezigheid en de locatie. :+

Ik word hier niet echt opgewonden van. Een volgende echt significante stap zou het gebruik van een smartphone als volwaardige desktop kunnen zijn, waarin 'volwaardig' is gedefinieerd dat je er alles mee kan doen wat met een desktop OS (Linux, macOS, Windows) gedaan kan worden mits aangesloten op de juiste randapparatuur (invoer, monitor(en)). Ook daarvan is de doelgroep beperkt, maar het zal groter zijn dan de doelgroep die specifiek kiest voor een smartphone gebaseerd op waar de vingerafdruklezer zit. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:06]

Ik snap sowieso niet hoe de scanner achterop hebben gezien kan worden als een achteruitgang. Voorop of achterop is gewoon een preferentie. Ik hoor juist van meer mensen dat ze achterop liever hebben. Ook van reviewers hoor ik datzelfde zodat je je wijsvinger al op de scanner hebt voordat het toestel uit je zak is.
In het allerergste geval is voor vs achter gewoon preferentie, zeker geen achteruitgang vergeleken de zaken die jij noemt.

Ik vind dit hele artikel nogal matig en kortzichtig. Het gaat eigenlijk nergens over
Achterop is voor een vingerafdrukscanner inderdaad de juiste locatie. Je kunt je telefoon direct ontgrendelen als je hem uit je broek/tas/jas/ed. haalt. De enige reden om hem voorop te hebben is zodat je hem kunt unlocken als hij plat op tafel ligt. Dat valt echter wel weer op te lossen met smartlock in de meeste gevallen.
Blijft een mening... Voor mij blijft voorop toch wel de fijnste plek en je hoort mij niet verkondigen dat dat de juiste locatie is voor een scanner.
Maar als je toestel plat op tafel ligt of in een houder staat, dan is de scanner op de achterkant wel een probleem.
Maar op een dag pak je je telefoon veel vaker uit een zak oid dan van een tafel. Dan is de plaatsing op de achterkant helemaal niet zo vreemd en best wel handig.
Op mijn werk ligt mijn telefoon de hele dag op tafel naast het toetsenbord. Na 3 maanden galaxy s8 werd ik echt gek van die scanner aan de achterkant. Andere redenen daar gelaten ook geen iphone x gekocht daarna, maar een 8 plus. Ik weet niet hoe andere hun telefoon uit hun zak halen maar mijn duim zit veel eerder op de voorkant, dan mijn wijsvinger helemaal van boven op de achterkant had gezeten. Ik hoop ook dat het voorlopig nog wel kan. Liever dikke bezels en fingerprint aan voorkant dan het geneuzel aan de achterkant
Ik heb een Samsung S7, met een scanner aan de voorkant.
Omdat ik mij afvroeg hoe dat zit met een scanner aan de achterkant ben ik er eens op beginnen letten hoe ik mijn telefoon vastneem en hoe ik de huidige scanner bedien.
Als ik mijn telefoon uit mijn zak neem heb ik steevast mijn wijsvinger op de plek waar de scanner bij de Google Pixel zit bijvoorbeeld.
Voor de scanner op de S7 aan de voorkant te gebruiken moet ik mijn hand herpositioneren want ik heb mijn telefoon te hoog vast. Even een handbeweging, maar toch.
Ik zie dus geen enkel probleem met een scanner aan de achterkant.
Als mijn telefoon op de tafel ligt en ik wil hem ontgrendelen krijg ik vaak een foutmelding doordat ik mijn vinger onder een te andere hoek gebruik. Dit heb ik ook met de auto houder.
Ik zou de scanner eens moeten herinstellen terwijl die op de tafel ligt voor mijn wijsvinger. Dit loste bij de Oneplus toen dit grotendeels op.
Maar als die op tafel ligt gebruik ik dus wel vaker mijn code. Hetzelfde voor in de autohouder.
Verder kun je met smartunlock instellen dat hij geen pass vraagt in de auto (wat ik deed bij de oneplus).
Deze zet ik aan en dan in de houder dus is die niet zo ingesteld.
Dit probleem had ik ook bij de s7, maar is bij de iphone totaal geen probleem. Daarnaast heb ik de allerbelangrijkste vinger er 2x instaan om zoveel mogelijk vinger te kunnen dekken zodat hij het echt altijd doet. Dit truukje wertke voor mij bij de s7 niet zoals ik wilde, maar is het proberen waard. Daarnaast heb ik ook geen hoesje, case of protectie om mijn telefoon heen, waardoor ik hem anders uit mijn zak trek dan anderen. Zo wijs ik nooit met mijn wijsvinger helemaal naar beneden, maar pak ik hem aan het bovenste stuk met de duim direct op de scanner uit mijn zak. Waardoor hij al unlocked is voordat hij bij me gezicht is. Daarnaast in de auto hebben we apple carplay dus unlocken is overbodig daar, android had ook iets van android car toch?

Wat in elk geval fijn blijft is dat je keuze kan houden. Dit jaar biedt apple dit nog, maar volgend jaar? Bij android is er altijd keuze genoeg door de 20+ fabrikanten die toestellen leveren.
Ik had een hoesje er rond en nu niet meer. Ik pak mijn telefoon op dezelfde manier vast hoor :D
Jij neemt je telefoon echt op de vreemdste manier uit je zak :D Ik heb het even geprobeerd. Niets voor mij :p

Ja ik vind het zelf ook jammer dat Apple altijd zwart wit is. Scanner niet aan de voorkant? Ok, geen scanner dan. Pfuh. We geven je face-unlock. Now love it!
Ik snap niet waarom die niet naar de achterkant had gekunnen.
Veel iPhone hoesjes hebben al een uitsparing voor het Apple logo dus de fingerprint had daar ook gekunnen (belangrijk dat je toch ziet dat het een iPhone is ook al zit er een lelijk ding rond he . . .).
Mja, geen probleem voor mij. Ik ben niet gebonden aan een besturingssysteem en verkies toch android voor mijn telefoon. En ik koop al zeker geen telefoon in laptop prijsklasse :D
Voor de meeste is een samsung net zo duur of zelfs duurder dan een iphone. Tenzij je hem een half jaar later koopt. Maar dan zit je weer met hooguit 2 jaar updates als je mazZel hebt. Bovendien als je uitrekent wat een telefoon per jaar kost. Aanschaf - verkoop kosten iphones voor mij 200 per jaar. De keren dat ik een samsung heb gekocht. Note 4 ( 850 aanschaf, 1 jaar later 400 verkoop) (s8 plus 900 aanschaf l, 3 maand later 600 verkoop) etc. kost toch een stuk meer. Qua prijs miskijken mensen zich vaak op een iphone, maar je krijgt er ook veel meer voor terug. Bv iphone 5s aanschaf 700 2013, verkoop 165 late 2017. Iphone 6s plus 900, 1 jaar later 700 verkoop.
Ja ik koop mijn Samsung niet als die uitkomt. Dan zit je inderdaad met een serieuze waarde daling.
Ik zie het nut daar zelf niet van in.
De S7 heb ik vorig jaar gekocht aan 400 euro.
Dan is het verlies ook lager als je doorverkoopt.

Ik ben het met je eens dat je er meer voor terug krijgt hoor. Ik ben een macbook en iPad gebruiker. iPhones vind ik zelf gewoon rotzooi (maar ieder het zijne). Mijn macbooks en iPads heb ik altijd vlot kunnen verkopen voor beperkt verlies.
Langs de andere kant heb ik mijn Oneplus 3 na een jaar ook verkocht voor 300 euro (aanschaf 400 euro).
Mijn iPad air 1 die ik recent verkocht heb werd btw al niet meer ondersteund. Zit toch ook maar 1 generatie tussen...
https://www.macrumors.com...-iphone-ipad-ipod-models/

Ipad air 1 krijgt gwn nog steeds updates hoor, misschien bedoel je een oudere ipad?
We gaan serieus off-topic nu maar mijn iPad Air 1 heeft geen update gehad terwijl mijn vader zijn iPad Air 2 deze wel al had. Ik weet niet of dit er in tussentijd wel al is gekomen.
En ik ben redelijk zeker dat het een Air 1 was :)
Heb hier nog een Air 1 liggen en daar draait iOS 11 op hoor en werkt zelfs zeer behoorlijk... voor een 4 jaar en 3 maand oude iPad.
Eventjes nuanceren: tussen de Air 2 en iPad 2017 zat 2,5 jaar, dit komt door de Pro die er ff tussen is gekomen in Oktober 2016 waardoor Apple de Air 2 een anderhalf jaar langer in de schappen heeft gelaten.
Apart ik heb de S7 edge en ik kan hem in alle hoeken over 4 vingers ontgrendelen. Duurt even in dat te leren want ik moet al die 4 vingers bij langs en echte alle mogelijke hoeken/standen van 1 vinger geven. Maar zo lang mijn vingers niet echt nat zijn is het 100% raak
ja, probeer maar eens een iphone x te unlocken met je vingerafdruk.....weer een supergoeie feature die overbodig wordt verklaard door onze geldbeluste vrienden van appel....ik denk dat vingerafdrukscanner een beste manier is om snel je telefoon te unlocken, alles wat face-facing authenticatie moet zijn, gaat het niet redden in gebruiksvriendelijkheid.
Dit is de reactie van iemand die niet zelf een iPhone X heeft. Ik was sceptisch. Ik ben een realist. Maar ik heb meer issues gehad met fingerprint dan faceid. Hij leest mijn gezicht als ik smorgens een wakker-word kop heb (niet om aan te zien, maar iPhone leest m gewoon). En deze gesture om te openen is echt lichter. Je "denkt" als je het hoort: "ja, wat scheelt het nou .. knop of swipe". Maar je *ervaart* gewoon een veel soepelere handeling. Dit is echt zo veel beter dan een knop (vind ik).

Daarom snapte ik dit artikel ook niet echt, het is 'security wise' een lichte achteruitgang ivm tweelingen etc. Maar als je het vergelijkt met een knop (vorige generatie) is het wel degelijk een vooruitgang. Die ene keer dat je vinger of faceid niet werkt.. gebruikte je ook al een passcode. Wat altijd nog een stuk veiliger is dan die 'android swipe beweging' (die is gewoon onveilig omdat je vinger alleen al dat patroon in je phone smeert, makkelijker na te doen (steel gevoelig), kortom dat was ook een minder veilige manier, en androids hebben ook steeds vaker finger-herkenning aka dus ook 'veiliger').
Haha, ben benieuwd naar je mening over een (paar) jaar.
Op een dag pak jij veel vaker je telefoon uit je zak dan van de tafel of ander oppervlak. Zo heb ik em op mijn werk eigenlijk altijd op mn bureau liggen, en in de auto in de houder. In alle andere gevallen heb ik de vingerscanner al beet met mijn duim voordat ik hem voor mij heb en is het apparaat dus al vergrendeld als ik dat wil. Vaak wil ik het namelijk express niet zodat ik notificaties kan zien.
Als ik achter mijn bureau zit is het bij mij onmogelijk om men smartphone te unlocken als hij in men broekzak zit. Dus het veel gehoorde argument dat hij al unlocked is voor je hem uit uw broekzak neemt is maar zelden geldig omdat je recht moet staan. Het is wel zo dat je uw duim niet naar voor moet brengen waardoor hij idd makkelijk te unlocken is, veel makkelijker dan vooraan. Maar na het unlocken moet je toch uw telefoon anders vastnemen dus het voordeel is redelijk beperkt.

Zolang de 'scanner' snel werkt, veilig is en niet constant errros geeft is het een goede unlock methode. Daar moet de discussie over gaan. Vooraan verlies je een deel van het scherm en dat is vooral het grootste nadeel. Dan wint Face-id of sensor achteraan hands down.
De scanner achterop is wel sneller als je telefoon in je zak zit
Dat ligt er maar net aan hoe je hem uit je zak pakt. Ik pak m vast met mijn duim en wijsvinger en de duim druk ik tegelijkertijd in en mijn iPhone is dan al unlocked voordat ik het scherm kan zien.
Fair enough. Het hebben van de keuze is in ieder geval wel fijn ook al zal ik niet degene zijn die je er over hoort als alles naar de achterkant toe gaat.
Ligt er maar net aan wat voor hoesje je om je telefoon hebt.

Succes in ieder geval met een bookcase.
Ja maar voor die paar gevallen ben ik ook niet te beroerd om mijn patroon in te voeren. De on screen home button van mijn S8+ is force touch to wake, dus ik kan hem liggend ontgrendelen.
scanner op de achterkant, &double tap2wake op t scherm.

redmi note4 :)
Sony heeft hem aan de zijkant. In mijn ervaring voor de scanner. Zit ook nooit in de weg met een hoesje.
Het is toch echt een voorkeurskwestie.. niet juist of onjuist. Sinds ik een SGS8 heb gebruik ik de vingerafdruksensor niet meer. Ik vind achterop niet fijn maar in het geval van de SGS8 vooral de locatie achterop niet, want ik kan er niet bij.
Dat is voor jou dan persoonlijk.
Voor mij persoonlijk is achterop onhandig. Telefoon ligt plat voor me op tafel en als ik hem in mijn achter broekzak heb trek ik hem er uit met mijn duim al op de fingerprint sensor (ik heb hem ondersteboven in mijn broekzak), dus zodra ik het scherm zie is hij al unlocked. Voor mij kan dat niet veel efficiënter. En in de auto in de houder is voorop ook handig.
Ik moet je gelijk geven, ik heb zelf de Galaxy S8 en unlock mijn telefoon al zodra ik deze uit mijn broek haal automatisch, zonder dat ik ook maar met mijn vinger in de buurt kom van mijn cameralens.
Ik ben het ook mee oneens dat de vingerafdruk scanner achterop het toestel een achteruitgang is. Het voordeel imo is juist dat ik het toestel al ontgrendel, terwijl ik het uit mijn broekzak haal. Dat werk zeer intuïtief en prettig.

Ik gebruik de S8 met een hoesje. Dat maakt dat ik mijn vinger direct op de juiste plek plaats.
precies het is al een gewoonte voor mij in het begin dacht ik ook moet ik even aan wennen maar dat ging heel snel en ik gebruik zelf ook hoesje en me vingen ligt al op de vingerafdruksensor als me hand nog in de broek zit en daardoor is hij gelijk geunlocked terwijl er een beveiliging op zit wat idiaal is
Hoe lang duurt het unlocken dan? Als ik mijn telefoon uit mijn broekzak haal (pak hem vaker op van tafel, maargoed), krijg ik misschien een glimp te zien van mijn lockscreen. Langer dan een halve seconde is dat nooit. Als ik de telefoon voor me houd en hem unlock, duurt dat een kwart seconde denk ik. Nooit last van gehad.

Daarnaast is het totaal subjectief wat handiger is, iedereen zal daar anders over denken.
ik heb een S8+ en ik herken me volkomen in je verhaal
Ik heb een paar weken moeten wennen aan mijn fingerprint sensor op de S8.. Ondertussen werkt het geweldig vlot. Het probleem is dat die reviewers er maar een paar dagen mee werken en dan hoog van de toren beginnen blazen dat het "verschrikkelijk slecht geplaatst is".
Ik snap het echt niet meer, meer zelfs het is nu echt wel een afgezaagd liedje
Noot: ik moet wel zeggen dat ik een cover gebruik die de plaats van de fingerprint sensor wat accentueert, dat helpt wel om het supermakkelijk te gebruiken. Maar wie gebruikt nu een S8 zónder cover ?
Ik.
Want ik gebruik altijd een Sleeve.
En daarom heb ik hem liever voorop, want dan kan ik hem direct ontgrendelen met mijn duim terwijl ik hem uit de sleeve trek. ;)
Ik
Vindt de telefoon 10x mooier en fijner zonder hoesje... Koop hem wel zakelijk dus neem het risico...

Vindt de vingerscanner ook een non issue, is ff wennen achterop maar vindt een groot scherm/ klein toestel veel belangrijker
Ik deel in dit geval je mening.

Uit eigen ervaring kan ik spreken dat een scanner achterop in het midden (OnePlus 5T) voor mij net zo natuurlijk aanvoelt als een scanner voorop (iPhone 7 van mijn werk). Voor mij zijn beide implementaties zo natuurlijk dat ik ze even snel opgepikt heb.

Voor mij is de Face Unlock van de OnePlus 5T meer een gimmick zelfs. Of ik nu mijn vinger achter op mijn toestel leg (doe ik bijna automatisch) of op de power knop druk om mijn telefoon te ontgrendelen, het snelheidsverschil is verwaarloosbaar. Persoonlijk heb ik het gevoel dat OnePlus op het laatste moment Face Unlock heeft toegevoegd aan de 5T puur om zich hiermee te kunnen meten aan Apple en Samsung om hun imago als 'Flagship killer' te versterken. Persoonlijk kan Face Unlock mij gestolen worden, aangezien in het donker deze feature op de 5T niet werkt.

Dit artikel legt de nadruk op het (in mijn ogen) falen van Apple en Samsung. Apple heeft gekozen om een minder gebruiksvriendelijke techniek te implementeren in de iPhone X en Samsung heeft simpelweg gefaald met de plaatsing van de scanner aan de achterkant. Hadden beide fabrikanten de scanner in het midden achter op het toestel geplaatst, dan was dit artikel niet eens geschreven.

(Stel je voor een iPhone X met een scanner verwerkt in het logo op de achterkant. Prachtige oplossing die het design van de telefoon niet eens in de weg zou zitten).

Waarmee @arnoudwokke door de mand valt is dat hij de smartphone markt generaliseert tot de keuzes die Apple en Samsung maken. Ja ze zijn de marktleiders en toonaangevende fabrikanten, maar in mijn ogen zijn ze de grootste verliezers van de 'grote schermenrace'. Ze hebben qua ontwerp gefaald in hun keuzes t.o.v. de concurrentie en je kan veel beter stellen dat de grootsten met hun gigantische design budgetten eigenlijk zich diep zouden moeten schamen.

Edit: Haakje vergeten.

[Reactie gewijzigd door HarmFull op 22 juli 2024 17:06]

Waarmee @arnoudwokke door de mand valt is dat hij de smartphone markt generaliseert tot de keuzes die Apple en Samsung maken.
'Door de mand vallen' betekent dat iemand 'betrapt' wordt en dan in het bijzonder als leugenaar of bedrieger. Ik neem aan dat je dat in deze context niet zo bedoelt.
Ze hebben qua ontwerp gefaald in hun keuzes t.o.v. de concurrentie...
Waarin blinkt de concurrentie dan uit? Hebben zij wel goede alternatieven gevonden? Volgens mij hobbelen zij allemaal achter Apple en Samsung aan.
Ben overgestapt van Sony xperia naar Galaxy s8 en moet zeggen dat op de achterkant echt niet in de buurt komt met op de zijkant. Op de zijkant is ofwel je duim of één van je wijsvingers altijd in de buurt. Het is een stuk wennen, maar zo ergens vanboven op de achterkant vereist toch dat ik de houding van de telefoon in mijn hand moet aanpassen tussen het 'scannen/unlocken' en het lezen. Dit was niet nodig moest het op de zijkant zijn.
Zelf heb ik van die handbeweging geen last meer door gewenning, maar een punt heb je zeker
Ik leg de telefoon altijd gewoon naast me, op mijn bureau, of op tafel, of whatever, dus dan heb ik de scanner gewoon het liefst aan de voorkant om hem even snel te kunnen unlocken zonder op te pakken om te zien of er nog niticiations zijn (en welke dat zijn).

Als ik hem uit mijn broekzak haal, mjah, dan heb ik geen enkel probleem met de unlock aan de voorkant.

Ik heb de OP3 en die scanner is ook lekker snel en betrouwbaar, dus ben er wel positief over.
Ik snap sowieso niet hoe de scanner achterop hebben gezien kan worden als een achteruitgang. Voorop of achterop is gewoon een preferentie.

Dit!

We hebben dus een heel multi-pagina artikel dat eigenlijk enkel gebaseerd is op de stelling dat de verplaatsing van de scanner naar de achterkant een achteruitgang is.

Dat is puur persoonlijk. Op de tafel minder handig, maar bij het uit de broekzak halen juist makkelijker. Het is ook wat je gewend bent. Als je begion met een iPhone, is de verplaatsing naar de achterkant lastig. Als je echter juist begon met een telefoon die de scanenr achterwarads heeft, is het vervelend dat je na het uit de zak halen, alsnog die vinger naar de onderkant van de telefoon moet brengen.
Wat mij betreft is de al maar groter wordende toestellen ook een achteruitgang. De keuze is gelukkig inmiddels niet totaal 0 meer, maar 't is wel zoeken naar een high-end die in je broekzak past en waarmee je nog 'n beetje durft te bewegen. Grotere schermen hebben ook negatieve gevolgen voor accu duur en daarmee is eigenlijk nóg een verslechtering naar voren gekomen... er is geen telefoon meer die 2 dagen mee kan zonder laden.
En zo heb ik jaren moeten wachten op de telefoons van nu omdat ik de schermen te klein vond voor het echt lekker internetten / filmpjes kijken op je telefoon.
Ik was dan ook iemand die de HD2 en Note 1 als eerste gekocht heeft omdat die groter waren dan wat toen de norm was.

En toen verklaarde iedereen mij voor gek nu lopen diezelfde iphone gebruikers met een Iphone Plus welke nog groter is en een relatief klein scherm heeft voor zijn formaat.

Maar ik snap dat er ook mensen zijn die een kleinere telefoon willen. Echter kleine telefoons met high end hardware zijn zeldzaam (Sony Compact is een uitzondering). Maar meestal doen mensen met die kleine schermen ook minder op een telefoon. Je gaat geen hele boeken op een klein schermpje lezen veel te vermoeiend voor je ogen.
Zeldzaam? Iphone is ook “compact” toch? Wel iets langer dan de Sony... Zit wel degelijk high end hardware in.

Sony compact (4,6”) afmetingen:
Lengte 129mm
Breedte 65mm
Dikte 9,3mm
Gewicht 143g

Iphone (4,7”) afmetingen:
Lengte 138,4mm
Breedte 67,3mm
Dikte 7,3mm
Gewicht 148g
Die is al aanzienlijk groter voor zijn scherm formaat. Zo goed als een centimeter langer vind ik niet niets.
Veel te veel als je het mij vraagt. De Compacts zouden al best wat dunnere bezels mogen hebben laat staan de iphone.

De Iphone X is de eerste Iphone die dat een beetje netjes voor elkaar heeft.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 17:06]

Haha, lezen vind ik juist fijner op een SE omdat je deze in 1 hand vast kunt houden dus kan ik liggend lezen zonder dat het vermoeiend wordt en het lastig is een bladzijde om te slaan. Ook is deze lichter dus dat scheelt ook enorm. Neemt niet weg dat ik de SE weg gedaan heb voor een 7 omdat inderdaad veel andere specs een stuk minder zijn.

Maar zou er een hogere res SE komen met oled, frontspeaker stereo, smalle bezels (dus groter scherm maar zelfde handgrootte) en waterdicht dan knal ik gelijk die grotere aan de kant en doe ik die nieuwe nooit meer weg. Maar Apple kennende zullen ze wel het weer houden met een nieuwe soc en kleinere upgrades. Jammer, want ik zou er zo €600+ voor over gehad hebben.
Het kan best zijn dat je minder op je telefoon doet. Maar meestal staat lower-end ook gelijk aan slechtere camera's, wat misschien niet is wat je wil. Het hele continuum concept waarbij je telefoon in een dock terecht komt, verantwoordt ook het gebruik van high-end chipsets. Er is best een usecase te verzinnen voor mensen die kleine telefoons willen met high-end specs. Maar bon het is inderdaad maar een kleine groep dat er zo naar kijkt.
Nee dat is idd waar.
Maar ken genoeg mensen die ook niet veel om de camera geven dus het ligt er maar net aan wat je er mee wil doen.
Lenovo P2, gaat precies 2 dagen mee bij intensief gebruik!
(Spelletjes spelen, muziek luisteren, filmpjes kijken, social media, noem maar op)
Heeft een accu van 5.100mAh, beste accu die ik ooit ben tegen gekomen.

[Reactie gewijzigd door IreneHins op 22 juli 2024 17:06]

Klopt Lenovo P2 is een supertelefoon! Vingerafdruk scanner op de voorkant en prachtig amoledscherm. Super accu en ook nog betaalbaar.
Ik snap ook echt niet waarom die uit de verkoop is gegaan zonder vervanger?
Volgens mij gebrek aan marketing en naamsbekendheid. Lenovo heeft bij ons tweakers wel echt een naam, maar bij de Mediamarkt word je toch vooral om je oren gesmeten met Samsung, Apple, LG en...Motorola. Dat die laatste gewoon Lenovo is maakt niet uit, de naam heeft betekenis.

Ik wist niet eens van het bestaan van de P2 toen ik ging shoppen een half jaar geleden, anders was het wellicht die geworden. Nu zit ik met een relatief vergelijkbare Z Play, welke ook een prima ding is daar niet van.
Maar vooral, vanwege de overname van IBM,
T verpesten van wat r met de Moto serie van/door Motorola neer werd gezet,

En ik weet niet of je t pc nieuws nog n beetje volgt?
Maar Lenovo meid ik echt als de pest.
Maar dat is toch niet een reden voor Lenovo om een bepaald toestel dat goed verkocht wordt niet meer te verkopen, en geen vervanger te maken? Ik vind het sowieso erg voor de hand liggen dat er veel mensen zijn die een grote batterij willen.
Lenovo heeft zijn accu zaakjes waarschijnlijk goed op orde, mijn zoon heeft een Lenovo Zuk Z2, haalt met gemak 2 dagen. En is een echte puber, dus de hele dag spotify, insta, YT.
Ik doe er 5 dagen mee maar ik kijk er dan ook niet zo vaak op. Gebruik hem eigenlijk alleen voor het lezen van nieuws, email, Whatsapp en het casten naar Netflix op TV.
Wedden dat ik dat ding binnen 6 uur leeg heb?! :P
T'is maar waar je hem voor gebruikt.
Van mij mag je het proberen, ik zou het knap vinden! :*)
Mijn iPhone X gaat bij normaal gebruik met gemak 2 dagen of meer mee. Ga ik de halve dag youtube zitten kijken en gamen gaat dat uiteraard niet op.

FaceID is in de praktijk fantastisch. Het mag op papier trager zijn dan TouchID maar in de praktijk merk je daar weinig van. Het werkt zelfs zo soepel dat je echt het id hebt dat er helemaal geen beveiliging op de telefoon zou zitten.
Hmm, ik heb ook een X maar vind Face ID geen sukses: Als dat ding naast me op tafel ligt herkent hij niks en moet ik me in heel rare bochten wringen om te ontgrendelen. In de praktijk betekent dit dat ik de 6-cijferige code intyp, behoorlijke stap terug.
Is het dan geen idee om een dock aan te schaffen zodat ie al min of meer recht voor je staat ? Zoiets zou ik doen als ik een deskjob zou hebben.

Ik haalde mijn 7 altijd uit mijn zak met mijn duim al op de touchid, werkte goed. Heb nu de X en haal die "gewoon" uit mijn zak en veeg daarna meteen omhoog. Meestal zie ik nog heel kort faceid in het scherm staan voor ik het homescreen voor me heb. Als ze die veeg omhoog nu nog weghalen helemaal ideaal.
Wegens extreme breekbaarheid heb ik hem in een hoesje gedaan en dat werkt meestal niet zo goed met een dock. Bovendien heb ik geen vaste werkplek dus ik zou hem mee moeten nemen. Ik wen er wel aan, maar het blijft jammer...
Verschilt blijkbaar per persoon. Twee van mijn collega's hebben hem en zweren erbij, willen niet meer terug.
Dat zou best kunnen, het verschilt in ieder geval met de lichtomstandigheden lijkt het: in fel licht reageert het veel beter dan in schemer. Blijft dat je de telefoon niet kunt ontgrendelen als hij naast je ligt en dat vind ik echt vervelend. Het is echter een acceptabel offer: het scherm wat ik er voor terug krijg is het waard.
Black berry key one😂 kun je 2 dagen mee weg komen maar die heeft natuurlijk een zuinige midrange sock
Helemaal mee eens. Zelfs budget toestellen hebben een scherm formaat alsof je een kleine bioscoop meesleurt 8)7

Dit jaar heb ik uit pure wanhoop maar een >5" toestel aangeschaft, om toch wat degelijke specs te hebben, maar erg blij was ik er niet mee.
Als iemand met grote handen ben ik wel blij met de grote schermen (typt een heel stuk handiger, en ik kan wat meer op mijn gemak browsen omdat er nu tenminste iets op het scherm past), maar vind het wel heel stom dat er zo weinig keuze is voor mensen die een kleiner scherm/phone willen. Als je ziet hoeveel verschillende modellen sommige fabrikanten verkopen in 1 jaar is het zielig dat er zo weinig echte keuze is.
Jewel hoor ligt er alleen net aan wat jij er mee doet, ik doe al sinds mijn iphone6 2 dagen met de accu soms langer.
Nu heb ik de iphone 8 plus aangezien ik niet zo netjes was omgegaan met de 6, maar ook de 8 plus gaat makkelijk 2 dagen mee.
Nu 21 uur al weer op de batterij en ik heb nog 89% batterij over net gekeken, het ligt er maar net aan hoe je hem gebruikt en instelt.
Absoluut. Vooral facebook en de youtube app slurpen batterij. Mijn muziek-maak apps slurpen ook, maar dat is logisch. Op dagen waar ik geen youtube kijk (facebook al jaren niet meer op mijn telefoon) kom ik thuis met 60-70%. Kan makkelijk 2 dagen met mijn 6s.
Muziek luister ik dus niet op de telefoon, als ik na buiten ga na werk of iets heb ik geen muziek aan(op werk staat radio aan en thuis de tv).
In luister alleen muziek tijdens hardlopen zoals net, en dat is maar 2 keer per week een half uurtje.

Facebook heb ik wel maar vreet geen batterij, gewoon op achtergrond draaien uitzetten en gewoon 1 keer per dag kijken.
YouTube kijken doe ik al helemaal nooit, ik heb de app niet eens op mijn telefoon :D
Ik kijk alleen soms whatsapp of een belletje, meer doe ik er bijna niet mee.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 17:06]

haha, maar als je je telefoon zo gebruikt, waarom heb je dan in godsnaam zo'n dure high-end smartphone? Jouw gebruik kan ook met een telefoontje van 100 euro :)
Omdat ik geen google fan ben en IOS veel fijner vind werken, en ik doe ook gewoon nu 5 jaar met mijn Iphone 8 Plus.
Zo heb ik 1 telefoon die 5 jaar lang software updates krijgt, ja android ook maar moet je hem open breken(Rooten) en alles gewoon gedoe allemaal.
Ik had een Iphone 6 ook al weer uit 2014 en draaide nog meer dan prima, alleen niet helemaal netjes mee om gegaan.
Ik deed er veel te laat een hoesje om heen dus die had aardig wat gebreken al :), en reparatie van een scherm, batterij, oplaadconnector enzo voor een bijna 4 jaar oud toestel vond ik een beetje te veel :).

En vind een groot scherm toch ook wel fijn vind als ik hem gebruik, en hij maakt toch ook net weer iets mooiere foto's dan normale iphone.
Niet dat ik vaak foto's neem heb geen snapchat ofzo op mijn mobiel, maar soms wel leuk als je ergens ben even groeps foto ofzo.
Nokia claimt met zijn 2 een toestel te hebben dat 2 dagen zonder laden meekan. High end kan je hem echter niet noemen.
Oh jawel hoor, ik heb zelf een Z5 Compact gehad, die had in mijn ogen een heel klein scherm, maar met mijn gebruik haalde ik er ook maar 1 dag mee... Nu heb ik de LG G5, die heeft een perfect formaat scherm (voor mij), daar gaat de batterij voor mij misschien iets minder lang mee, maar als ik hem amper gebruik haal ik wel 2 dagen!

Het is gewoon afhankelijk van hoe je hem gebruikt, nu kun je ook laptops kopen met een Snapdragon 835, dwz... Er zit heel wat performance in je broekzakcomputer! Als je daar de power van vraagt en de temperatuur wordt niet te hoog, trek je dat kleine batterijtje dus zo leeg! :9
Waar zitten we ons nu nog druk over te maken? De vingerafdrukscanner... En dan hebben we het nog niet eens over de beveiliging, maar enkel over aan-/afwezigheid en de locatie

Druk maken is wat overdreven maar het is wel een achteruitgang in gebruiksgemak. Je legt je vinger op de scanner en je telefoon werkt, dat is handiger dan dat je nu elke keer je telefoon om moet draaien.
Waarom zou je je telefoon om moeten draaien? Je pakt je telefoon uit je broekzak, of op van tafel en daarbij heb je (ik iig) je duim aan de voorkant en je overige vingers aan de achterkant. Ik zie de moeite niet om dan een van die overige vingers op de scanner te plaatsen. Dat is voor mij met de Nexus 5X inmiddels automatisme.
Bij jou misschien. Bij mij niet. Mijn duim zit links op de zijkant, mijn vingers rechts. Als de scanner op de achterkant zit moeten ik gaan zoeken waar die zit. Ik ben blij met de scanner in de home button van mijn Oneplus 5. Als hij daar niet zou zitten zou ik hem niet eens gebruiken

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 17:06]

Deze gedachte ken ik maar is in praktijk gelukkig niet waar.
In praktijk leer je binnen een dag dat ding in een keer blind vinden als je hem uit je zak haalt. Ik unlock hem met mijn wijsvinger en mis nooit en hoef ook nooit te zoeken naar de scanner. Muscle memory enzo. Net als dat jij exact weet waar de knoop van je broek zit zonder te kijken of na te denken. Sterker nog, ik heb gemerkt dat unlocken terwijl je hem uit je zak haalt makkelijker is met een scanner op de achterkant dan op de voorkant. Vergeet niet dat de huidige generatie scanners écht goed is. Mijn Mate 9 unlockt al als ik mijn vinger er scheef overheen veeg.

De echte vraag is, hoe vaak ligt hij op tafel/bureau. Want als jij de hele dag achter achter je bureau zit en de telefoon neerlegt is een scanner op de voorkant natuurlijk veel handiger. Mijn telefoon zit in mijn zak en ik moet zeggen, doe maar aan de achterkant.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 17:06]

De echte vraag is, hoe vaak ligt hij op tafel/bureau. Want als jij de hele dag achter achter je bureau zit en de telefoon neerlegt is een scanner op de voorkant natuurlijk veel handiger. Mijn telefoon zit in mijn zak en ik moet zeggen, doe maar aan de achterkant.
Hij zit zelden in mijn zak. Dat vind ik persoonlijk ongeveer de slechtste plek om mijn telefoon te hebben. Je moet hem altijd weer tevoorschijn halen als je hem nodig hebt. Dat is veel lastiger dan even kijken op de notifications of hem pakken. Als je zit en je telefoon zit in je zak moet je ongeveer half opstaan voor je hem te pakken hebt. En daarna nog eens unlocken en kijken.

Iedereen doet het anders. Ik moet er echt niet aan denken dat de scanner op de achterkant zit. En als hij in de auto in de houder zit is het haast nog onhandiger. Dan kan je er niet eens bij
Maar daar heb je toch smartlock voor?
In de auto op basis van bluetooth en achter je bureau op basis van locatie.
Niet iedere auto heeft bluetooth en smartlock is thuis wel handig, maar ik begin er niet aan in een kantoortuin. Veel te riskant
Ik vind kleinere bezel's een groter voordeel dan het nadeel dat de scanner naar achter verhuist. Bij de LG V30 werkt het al veel prettiger dan bij de S8+. Naast de camera is gewoon irritant.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 17:06]

OH ja, Ik mis de FM transmitter uit de N97 nog regelmatig
Ik zou liever een DAB ontvanger zien vandaag.
Zou dat kunnen werken in een smartphone? Ik doel op de speciale DAB antenne.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 22 juli 2024 17:06]

De LG Stylus 2 DAB+ doet het heel aardig met de kabel van de oortelefoon als antenne, zelfs in de huiskamer in onze omgeving. Daarmee is al het positieve van dit toestel eigenlijk wel genoemd ;)
Gebruiken als volwaardige desktop kon al met de Lumia 950, en met de Samsung Galaxy S8(+) en Note heb je een DEsktop Xperience als je de telefoon in een dock zet.
Ik heb zelf een S8 en heb een USB C naar USB C/HDMI/USB B adapter gekocht waarmee ik DEX kan doen. Ik moet toegeven dat het een leuke gimmick is, maar ik zie het mezelf nog niet vaak gebruiken. Op mijn telefoon zoek ik snel dingetjes op, typ ik korte berichtjes (whatsapp/email) of bekijk ik documenten, maar ik heb een laptop en PC waarop het toch makkelijker is om echt lang productief te werken.
Qua hardware zou het kunnen. Zeker de S8, maar waarschijnlijk de meeste toptoestellen van afgelopen jaar zijn snel genoeg om wat standaard office taken te vervullen.
Gebruiken als volwaardige desktop kon al met de Lumia 950, en met de Samsung Galaxy S8(+) en Note heb je een DEsktop Xperience als je de telefoon in een dock zet.
Ik zal mijzelf herhalen:
Ik word hier niet echt opgewonden van. Een volgende echt significante stap zou het gebruik van een smartphone als volwaardige desktop kunnen zijn, waarin 'volwaardig' is gedefinieerd dat je er alles mee kan doen wat met een desktop OS (Linux, macOS, Windows) gedaan kan worden mits aangesloten op de juiste randapparatuur (invoer, monitor(en)).
Op een Lumia 950 met Continuum en op Android toestellen kan je niet hetzelfde doen als met desktop besturingssystemen.
Lees voor de gein het artikel van gisteren over een week met een chromebook. Daar is de telefoonervaring van nu waarschijnlijk wel mee te vergelijken. Natuurlijk is het nog geen fullblown desktop die de laatste spellen op 4k met 60 fps kan draaien of geschikt is voor professioneel videobewerken, maar voor de meeste office-toepassingen is het prima geschikt. Aansluiten op monitor en toetsenbord/muis gaat prima met een adapter, en bijvoorbeeld de S8 heeft genoeg opslag, processorpower en werkgeheugen om van alles tegelijk te doen. Ik denk dat je met bijvoorbeeld een telefoon van € 300 en PC van € 500 een niet heel veel krachtiger werkomgeving neer kan zetten.
Dikke duim omhoog ! Dit is mijn gevoel dus ook.
Mijn huidige telefoon is bijna vier jaar oud en begint letterlijk uit elkaar te vallen. Ik heb echter geen flauw idee waarin ik mijn geld moet steken om er ook maar iets praktisch op vooruit te gaan. Da's in de technische wereld eigenlijk best vreemd te noemen.
Ik zou juist stellen dat stappen voorwaarts op de smartphonemarkt zeldzaam zijn. De trend van de laatste jaren was 'dun, dunner, dunst'. Nu men daar tegen fysieke beperkingen aanloopt probeert men de effectieve schermgrootte ten opzichte van de behuizing te verbeteren.
Persoonlijk heb ik niet het idee dat er veel USP overblijft aangezien ze allemaal hetzelfde formaat hebben ("te groot", en tegelijkertijd "te weinig plaats voor mijn mini-sim") en verder op dezelfde wijze slecht bruikbaar. Ik werk niet lekker met touchscreens. Ik heb hier nu drie van die krengen en gebruik ze met tegenzin voor dingen dat mijn steenoude maar steengoede candybar 2G mobieltje niet kan, want lekker werken doen touchscreens nooit. En dan de software. Breek me de bek niet open over de software. Maargoed, niet iedereen is zo kritisch.

Het valt wel op dat ik steeds meer mensen zie rondlopen die hun smartphone horizontaal voor de mond houden en er dan goed hard tegen lopen te kleppen. Met de telefoon in conferentiemodus zodat alle omstanders het hele gesprek goed kunnen volgen, liefst tot in de volgende straat. Nog zo'n modegril die me niet snel genoeg kan overwaaien. Maar tegelijkertijd schijnt me dat toe als het proberen te omzeilen van onhandigheid. Kennelijk is zo'n enorm ding aan je oor gewoon niet prettig?
Waar zitten we ons nu nog druk over te maken? De vingerafdrukscanner... En dan hebben we het nog niet eens over de beveiliging, maar enkel over aan-/afwezigheid en de locatie. :+
Valt me op dat het artikel er op hamert dat vingerafdrukscanners dubbelplusgoed veilig zouden zijn. Ha ha. Nee, wat ze bieden is de schijn van beveiliging, en dat ze tegelijkertijd een stukje gewenning meebrengen, aan om de haverklap om je vingerafdrukken gevraagd te worden. Maar een goed idee is biometrie gewoon niet. Niet voor jou als eindgebruiker.

We hebben al gezien dat bijvoorbeeld in de VS de politie tijdens een inval maar gewoon van iedereen in de buurt alvast vingerafdrukken afneemt want mischien hebben ze die wel nodig om eventuele in beslag genomen smartphones open te trekken. En dat mag want biometrie is een uiterlijk kenmerk en niet iets dat veilig in je hoofd zit. Je zet jezelf dus op achterstand door je te laten verleiden door het "gemak" van biometrie. En daar word je niet veiliger van, integendeel.

Biometrie is daarmee een voorbeeld van een slecht idee dat desondanks blijft voortleven.
Een volgende echt significante stap zou het gebruik van een smartphone als volwaardige desktop kunnen zijn, waarin 'volwaardig' is gedefinieerd dat je er alles mee kan doen wat met een desktop OS (Linux, macOS, Windows) gedaan kan worden mits aangesloten op de juiste randapparatuur (invoer, monitor(en)).
Begin dus maar vast met een bluetooth toetsenbordje en een usb->schermkabeltje, plus scherm. Lijkt me nog onhandiger dan een tablet met een hoesje waar ook nog een toetsenbordje in zit. Wat ook al zo'n lekker handig concept is.

Toch gek dat de innovatie hier vooral bestaat uit kleine variaties op wat apple doet nadoen, en dat er nauwlijks ruimte is voor echt iets nieuws.
Ook daarvan is de doelgroep beperkt, maar het zal groter zijn dan de doelgroep die specifiek kiest voor een smartphone gebaseerd op waar de vingerafdruklezer zit. ;)
Dat hoeft niet. Zolang alle fabrikanten maar meedoen volgen de gebruikers vanzelf. (Klanten? Voor de smartpohonefabrikanten zijn dat veelal de grote operators, niet de eindgebruikers. Die klanten, daar luisteren de fabrikanten prima naar.) De trend is dan ook inderdaad een "feature race", die verder weinig van doen heeft met het uiteindelijke gebruiksgemak.
Ik ben het op veel punten met je eens, maar een telefoon als desktop vervanger daar zit volgens mij vrijwel niemand op te wachten. Als ik hier even om me heen vraag aan collega's is het 0 van de 8 op onze afdeling, maar de discussie over de vingerafdrukscanner is wel hier al meerdere malen gevoerd. ik hoop dat er snel weer scanners aan de voorzijde komen anders zal ik helaas erg lang moeten gaan doen met mijn S7 Edge.

Dan voor het dokken, de hoeveelheid desktop gebruikers is al steeds kleiner aan het worden en men is masaal gewend aan hun vrijheid om met de telefoon, phablet, tablet, laptop, convertible enz. op de bank alles te kunnen doen. Ik denk dat bij particulieren de markt nog geen 1% is, bedrijfsmatig zie ik eventueel mogelijkheden, maar ook daar zal je tegen grenzen aanlopen qua specificaties of anders de devices onnodig duur maken.

Ik verwacht wel dat we nog een hoop gekke/vreemde nieuwe ontwikkelingen zullen gaan zien aankomende jaren omdat de smartphones nu eenmaal volwassen zijn en het lastig is om een nieuwe (r)evolutie te starten. :) Ik hoop voornamelijk op forse winst in accu-capaciteit en fors lager verbruik van de componenten. Dan kan iedereen die hem vrijwel niet gebruikt weer lekker een week rondwandelen en 5 jaar met hun toestel doen en de power-users kunnen dan zonder problemen 24 uur achter elkaar Pokemon spelen :P
Ik moet zeggen dat ik het helemaal niet vervelend vind dat de vingerscanner aan de achterkant zit.
Sinds kort in het bezit van een oneplus 5T en het werkt erg goed en daarbij de combinatie met FaceID heb ik niets te klagen. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat de vingerscanner beter werkt dan die op mijn iPhone 7. Samen met de jack 3,5 mm die er ook op zit en de prijs een absolute aanrader! Uiteraard is het jammer dat de batterijen steeds minder mee gaan, maar als je de telefoon ook gebruikt met android auto dan is je telefoon toch weer bijna opgeladen tegen de tijd dat je thuis bent.
Mee eens, en dan ook nog:
  • Steeds kwetsbaarder door randloze schermen
  • de steeds kortere periode waarin updates worden verstrekt (Android)
  • Schending van privacy (Android)
  • Meer bugs na major updates en updates die telefoon traag maken (iOS)
  • Toenemende reparatiekosten van onder meer schermen
  • Weinig keuze in kleine toestellen
  • Toenemend stroomverbruik
Volgens mij worden telefoons nu juist langer voorzien van updates dan voorheen. Mijn eerste Symbian Smartphone kreeg nooit een update. Ik vind dat vooral Apple maar ook Samsung de duurdere toestellen best lang van beveiligingspatches voorziet. Al zouden meerdere fabrikanten dit moeten doen.

Als extra punt:
* Dure schermen toevoegen met een gigantische hoge resolutie en deze bij bijna iedereen om een lagere resolutie laten draaien (o.a. vanwege batterij besparing). Maak het toestel dan goedkoper door een minder scherm, ik zie het verschil niet tussen FullHD en die nog hogere resolutie...
Er is nu meer aandacht voor updates, maar is het beter dan toen bijvoorbeeld Nokia nog groot was? Ik denk van niet.

Motorola is bijvoorbeeld achteruit gegaan sinds ze overgenomen zijn. OnePlus gaf met z'n One nog enige ondersteuning, maar de latere X staat in de kou.
Ik weet niet of het bij Samsung beter of slechter is geworden, maar het is nog altijd beroerd gesteld met de updates.

Daarnaast is anno 2018 de noodzaak van patches groter dan ooit.

Vandaar mijn opmerking.
De situatie doet me een beetje denken aan de mega pixel race van digitale camera's een aantal jaar terug. Een heel eenzijdige "vooruitgang". Nu zie je dat met bezels van smartphones.

Het is kennelijk belangrijk in de concurrentie strijd om een heel duidelijk hard aanwijsbaar punt te hebben waarop je de competitie af kunt troeven.

Dat je daarbij allerlei zachtere punten opoffert, is van minder belang. Zoals bedieningsgemak.

Vermoedelijk is het de consument die dit gedrag veroorzaakt. "Kijk eens wat een dunne randen mijn telefoon heeft". Dit houdt pas op als de nadelen van de opofferingen ook heel duidelijk aanwijsbaar worden. We beginnen langzaam op dat punt te komen... Daarna zal de situatie wel wat normaliseren, dat is bij camera's ook gebeurd.
Ik zie ook dat er nauwelijks vernieuwingen zijn.

Ik ken de Face ID van de iPhone X niet (die heb ik niet) maar de vinderafdrukscanner op mijn Huawei Mate 9 bevalt me prima. Is snel en werkt bijna altijd, in tegenstelling tot de iPad Air 2 waar die vaak weigert of heel traag is, maar wellicht is dat oudere hardware (eerste generatie vingerscanner van 2012 ?).
Waar zitten we ons nu nog druk over te maken? De vingerafdrukscanner... En dan hebben we het nog niet eens over de beveiliging, maar enkel over aan-/afwezigheid en de locatie. :+
Het artikel vergeet ook dat het gros van de gebruikers die meuk meteen uitzet. Ik vind vingerafdrukscanners, passcodes, faceid en andere 'beveiligingen' uitermate irritant. Een concept als "Find My iPhone" werkt daarentegen wel. Mocht je telefoon een keer kwijt zijn en je ziet dat hij niet bij je is, even wipen en klaar. Je haalt alles zo weer uit iCloud. Het is echt volstrekt krankzinnig om je vingerafdrukken en gezichtafdruk aan een telefoonmaker te geven, met alle ophef rond privacy zou het gewoon verboden moeten worden zelfs.

Ik wil mijn telefoon uit mijn broekzak halen en met 1 swipe kunnen gebruiken. Iedere vorm van een schermvergrendeling is een stap achteruit wat mij betreft.
Een smartphone als desktop zie ik niet zo snel gebeuren omdat vanwege de warmteontwikkeling en vermogensopname een smartphone processor altijd minder snel zal zijn dan een desktop. En gebruikers willen nou eenmaal altijd het snelste, of het nou voor games is of voor hun favoriete toepassing.
Ben ik het niet helemaal mee eens. Voor een gamer heb je gelijk, maar voor het meeste kantoorwerk is de kracht van een smartphone inmiddels voldoende. Scheelt gigantisch in de kosten voor bedrijven in aanschaf van laptops.
Anoniem: 890159 @jongetje4 januari 2018 12:26
Een goedkope desktop of laptop kost minder dan een high-end smartphone die zoiets kan, en je bent er ook veel productiever op dan op een telefoon die je ook nog eens moet uitbreiden met een dock en extern toetsenbord (of ga jij je brieven en documenten op een telefoontoetsenbord intypen?). Bovendien heeft het als voordeel dat je telefonisch bereikbaar blijft i.p.v. dat je al je telefoongesprekken op je werkplek moet aannemen, wat in de meeste kantoortuinen storend is.
Bij de grotere bedrijven lopen de meeste mensen al met een (high end) smartphone rond en wat denk je dat een zakelijke laptop kost? Voor een laptop moet je ook een docking station aanschaffen en die prijs lijkt mij vergelijkbaar met een usb dock voor een telefoon. En dat laatste punt zie ik ook het nadeel niet van in. Je kunt je telefoon toch overal ter wereld naartoe meenemen inclusief data verbinding om direct overal te kunnen werken.

Het zal nog wel even duren, maar ik denk dat over een aantal jaar dit echt wel gaat gebeuren.

(Plus dat je de kosten van vaste telefoons kunt besparen omdat je iedereen een mobiel geeft).

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 17:06]

Anoniem: 890159 @jongetje5 januari 2018 09:03
Bij de grotere bedrijven die ik ken waar je een toestel van de zaak kreeg liep de werkvloer met een vrij goedkoop toestel rond. Vaste lijnen waren er sowieso al niet, die kun je met een 3310 ook al vervangen. Laptops waren bij detacheerders gebruikelijk, docking stations dan weer niet. En wat ik bedoel is dat als je telefoon - pc in een dock zit en je een inkomend gesprek krijgt je niet zo makkelijk het toestel uit de dock trekt en het gesprek op de gang aanneemt.
Ik voeg nog ééntje toe:

DualSim moet tegenwoordig gedeeld worden met mirco-SD card slot.

Mijn huidige telefoon (WileyFox Swift 1) uit 2015 heeft 2 Simkaartsloten én een micro-SD card slot.
Dit kan ik al vergeten bij de WileyFox Swift 2...dus dat wordt verder zoeken...
Als er genoeg opslag in de telefoon zit hoeft het gemis aan micro-SD geen beperking te zijn, maar de 16Gb van de Swift 2 is inderdaad aan de krappe kant.
Tja, en er is nog iets als je SD-kaart mee willen nemen naar je nieuwe telefoon...
Voeg daar maar kwetsbare behuizingen aan toe.
Zo droevig met de high end phones. Zeker als je >600 betaalt zit je met zo'n duur kwetsbaar geval.
Kan me voorstellen dat sommige alleen al door dat gevoel 'm laten stuiteren.
En nee, dikke cases zijn geen oplossing.
...
Ik word hier niet echt opgewonden van. Een volgende echt significante stap zou het gebruik van een smartphone als volwaardige desktop kunnen zijn, waarin 'volwaardig' is gedefinieerd dat je er alles mee kan doen wat met een desktop OS (Linux, macOS, Windows) gedaan kan worden mits aangesloten op de juiste randapparatuur (invoer, monitor(en)).
Het echt opmerkelijke is dat 't eigenlijk alleen maar een kwestie van software is.

Alle Android telefoons draaien al Linux, en kunnen dus allemaal zonder uitzondering een desktop draaien!
Probleem is alleen dat de fabrikanten hun drivers niet prijs willen geven, dus als het je al lukt om een open source Linux distro te booten op een telefoon, dan werken vaak wifi, modem en de GPU niet...

De hardware in zelfs de sub-100-euro budget telefoons is meer dan snel genoeg om een volledige Linux desktop omgeving vlotjes op te draaien op een 1080p monitor. En zelfs de randapparatuur heb je ook niet nodig, want een scherm met touch zit al standaard ingebouwd. Op de minder bedeelde telefoons zou je met een USB scherm kunnen werken, en telefoons met USB3 zijn waarschijnlijk stiekem in hardware toch al in staat om HDMI uit te sturen (de voor USB3 benodigde gigabit transceivers kunnen op veel SOCs ook als HDMI output gemuxd worden, de USB2 functie blijft daarbij bewaard zodat je scherm + toetsen + muis via een enkele USB3 connector zou kunnen doen).
De tekst alleen in de intro. Apple verwijderde de vingerafdrukscanner ten gunste van het tragere Face ID. Dit is bijna humor en dat met een extra prijskaartje van +400 euro.

Ik ben blij dat BlackBerry met de Motion en de KEYone kiest voor een vingerscanner makkelijk in het midden aan de voorkant, zoals met de KEYone in de spatiebalk is gewoon geniaal.
Een ander goed nieuws dat vaak over het hoofd wordt gezien is dat high-end smartphones kan kopen tussen de 400 en 600 euro. In ruil krijg je een heel goed scherm, goede accuduur, goede camera, slim design, goede finger print scanners, 3,5mm connectors van voor én langs achter, stereo speakers..voor ieders wat wils.
Voor mij is de grootste stap terug het formaat van de toestellen. iPhone 6 t/m 8 of de Xperia "compact" modellen zijn al net iets te groot wat mij betreft. Zodra er een nieuwe iPhone SE komt gaat mijn huidige iPhone direct de deur uit :).
Exact, en dan ook nog eens op de frontpage een foto van een iPhone X waar helemaal geen vingerafdrukscanner in zit.
Ik vind enkele van de reacties kort door de bocht, misschien is mijn reactie niet beter, maar bij deze: ik merk een zeker conservatief gedrag, er wordt veel gesproken over hoe een mobiele telefoon was. Misschien kort mijn persoonlijke belevenis met de nieuwe iPhone X, wat voor mij in die mate een stap vooruit is, dat ik geen zin heb om terug te gaan.

Geen voor mij overbodige uitgangen als een audio jack, ik gebruik al een tijdje een Bose QuietComfort en ik ben blij met louter een lightning uitgang. De lichte OCD in mij heeft een perfect symmetrische telefoon, en het geeft een push naar meer ontwikkeling naar wireless headphones. De nieuwe QuietComfort heeft ingebouwde ondersteuning voor Siri bijvoorbeeld.

Voordien gebruikte ik een 5S en sorry dat scherm is gewoon te klein voor alles buiten occasioneel gebruik, de helderheid van de X is in die mate dat het een plezier is om de telefoon te gebruiken, in die mate dat ik me betrap om soms rapporten op de telefoon te lezen in plaats van mijn laptop. Een Plus size scherm zou misschien nog net iets aangenamer zijn voor het bekijken van films en spelen van games.

FaceID is top, niet knoeien als er wat vuil is op de vingerafdruk sensor en het is zo intuïtief dat ik niet zonder kan. Het verwijderen van nog een fysieke knop brengt een intuïtiever systeem, dat ik de interactie met een 7 Plus terug een stap terugvond. Ik vind het design ook een stuk moderner dan andere mobiele telefoons die tegelijkertijd zijn uitgekomen.

Het heeft ook de telefoon als een fundamenteel deel van mijn leven gemaakt. Ik reis veel voor het werk, en met een enkele toestel kan ik mijn vlucht en alle boarding passes beheren, een Uber bestellen en betalen, alsook de metro. Online aankopen doen en tegelijkertijd met mijn telefoon in de winkel/restaurant betalen.

Ik kan ook wat werken op de telefoon indien nodig, snel inloggen op een AWS instance of mijn opmerkingen toevoegen aan een document. Als ik daar klaar mee ben, dan kan ik ff Vainglory of Arena of Valor spelen, vroeger veel LoL / Dota gespeeld en het speel verassend gelijkaardig en neemt een stuk minder tijd in.

Het maakt niet uit waar ik ben, ik kan gans mijn digitaal leven meenemen. Door volledig over te stappen, gaat de laptop enkel aan op het werk. Waar mogelijk, werk ik ook meer en meer op mijn mobiele telefoon. De reacties zijn volgens mijn vooral geschreven door mensen dat een mobiele telefoon, een toestel is tussen een rits van andere toestellen.

Als je een mobiele telefoon hebt, tablet, laptop en misschien nog een switch. Dan begrijp ik enkele van de argumenten. Ik kan alles, misschien niet in dezelfde mate, met een toestel. Het maakt het leven ongelofelijk simpel en ik kan verdere evoluties enkel maar toejuichen. Ik vind dat we qua technologie (niet enkele hardware), de goede richting uitgaan.
Op mijn Sony Xperia XZ Premium (maar ook mijn XZ Dual en de XZ1 van mijn zoon) zit de scanner onder de aan/uit/vergrendel/ontgrendel toets aan de zijkant. Precies op de plek waar je 'm ook beetpakt. Dat werkt erg handig, soms zelfs te handig (bij het in je broekzak stoppen moet je er op letten dat de telefoon niet per ongeluk ontgrendeld wordt).
Juist, ik heb de z5 compact met ook de scanner in de power knop, en dat werkt perfect. Maargoed, bij bv iPhone is de power knop daar te klein voor lijkt me. Maar ik zou niks anders willen dan mn z5 compact, alleen al om het formaat. Die 6" mini-tv's is niks voor mij.
Inderdaad jammer dat Sony volledig buiten beschouwing is gelaten. De Z5 (die slechts 7.3mm dik is) heeft een geweldige scanner op de aan/uit knop aan de zijkant van het toestel. Dikkere zijkanten gaat dus niet op hier, scanner/knop zelf neemt max. 4mm in beslag.

Groot voordeel is ook nog dat de telefoon is te ontgrendelen terwijl deze op tafel ligt, zonder er recht voor te hangen en als een zombie naar de face ID te moeten staren.
Maar geen enkele kritische noot over biometrische authenticatie in het algemeen, da's jammer. Ik begrijp de voordelen in dagelijks gebruik ook echt wel. Het kan alleen geen kwaad om deze oude koe nog eens uit de sloot te trekken als reminder: een vingerafdruk is een gebruikersnaam, geen wachtwoord.
In theorie klopt het dat biometrie een slechte vorm van authenticatie is. De vraag die telkens mist bij de mensen die hier op hameren is wat je nou eigenlijk tegen wie wilt beschermen. Smartphones en laptops gebruik je over het algemeen in omgevingen met mensen die je redelijk goed kunt vertrouwen (collega's, huisgenoten, vrienden) en die wellicht niet veel moeite zouden willen doen om jouw device, zonder jouw permissie te ontgrendelen, terwijl juist deze mensen vollop beschikken over jouw vingerafdrukken.

Een dief is waarschijnlijk helemaal niet geïnteresseerd in unlocken, maar gaat het om de waarde van de hardware. Authoriteiten zullen je simpelweg dwingen te unlocken, of je nou een sterk wachtwoord hebt of een patroontje. Ook kan je bij vrijwel elke telefoon deze op afstand whipen als je dat nodig acht. Als de stroom er af is geweest moet je unlocken met wachtwoord. Apps met gevoelige data hebben vaak nog een eigen vorm van authenticatie.

Kortom, unlocken met vingerafdruk is voor een veelvoud van de mensen, voor dagelijks gebruik echt prima (veilig genoeg).
Anoniem: 304028 @delphium5 januari 2018 10:59
Ik ben wel benieuwd welke autoriteiten je gaan dwingen je telefoon te unlocken?
In Nederland ben je zo ver ik weet niet verplicht aan zulke zaken mee te werken. Probleem bij vingerafdrukken is alleen dat de overheid deze al heeft (staan in je paspoort).
Een dief heeft niks aan hardware die niet gebruikt kan worden omdat de telefoon fatsoenlijk gelockt is (die heeft dus wel interesse in unlocken).
Daarnaast zijn de mensen die over het algemeen goed te vertrouwen lijken, juist de mensen die in de praktijk niet te vertrouwen zijn. Dat ze niet veel moeite willen doen is een ander verhaal. De kans is aanzienlijk groter dat een collega/partner je berichten probeert te lezen dan de overheid/crimineel.
Zal niet de eerste (werk)relatie zijn die door lockwatch beëindigd wordt ;).
Sylvia Witteman schreef vanochtend een best verontrustende column in de Volkskrant. Haar iPhone X herkent haar dochter beter dan haarzelf.
https://t.co/D2bzJ0MkWc?amp=1

En op de twitter van Sylvia zie ik zelfs een reactie van iemand waarbij de vingerafdrukken van hun kinderen ook iPhone 6 openen.


Vind ik toch best slecht. En ik ken foto’s van de dochter van Sylvia, maar die lijkt toch maar heel weinig op hoe haar moeder er nu uitziet. Ja ze zullen vast een vergelijkbare botstructuur hebben. Maar dat een eeneiige tweeling het kan vind ik nog wel acceptabel, maar tussen twee mensen met 20jaar verschil.

Dat van die vingerafdrukscanner snap ik helemaal niet. https://mobile.twitter.co...status/948869538984218624

Je kan je ING app op je iPhone ontsluiten met je stem (desgewenst) maar die luisterde net zo goed naar mijn man als naar mij. Wij zijn natuurlijk biologisch niet verwant, verschillen een geslacht en hebben zeer verschillende stemmen. Echt slecht hoor.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 22 juli 2024 17:06]

Ik denk dat Apple compromis heeft gesloten=minder veilig om het aanloggen te versnellen.
Als ik het zo lees, is een PIN beter haha
Damn, dat is een serieus issue. Je kind is nou juist 1 van de personen die je niet wilt dat-ie kan authen met je telefoon (behalve in emergency, maar dan kan-ie altijd 112 bellen). Straks gaat die nog allerlei aankopen doen in de App Store ed. Moet je niet willen!
Anoniem: 44265 4 januari 2018 06:47
De fout die veel mensen hier maken is dat een vingerafdruk bedoelt is als 2de authenticatie en niet als single authenticatie

Ik lees wel een grote voorkeur voor apple en android waar volgens mij windows ecosysteem met een van de betere implementatie is gekomen. Windows hello op surface werkt als een zonnetje.
Maar dat komt vanwege de manier waarop je zo een surface gebruikt. Hij staat meestal op tafel of op een plat oppervlak, waardoor de hoek en afstand tot je gezicht vrij constant is.
Als ik de iphone x onder deze omstandigheden gebruik , wekt faceID ook altijd supersnel.
Beide implementaties zijn op zijn minst gelijkwaardig. Dus om te zeggen dat ms met de beste implementaties is gekomen vind ik veel te kort door de bocht. Het gaat hier om smartphones met veel minder interne ruimte dan een surface en Waarvan de positie tov je gezicht veel meer varieert bij het unlocken. Surface is geen smartphone.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 22 juli 2024 17:06]

Een surface heb je vaak gewoon in de hand. En ook dan werkt het gewoon goed en snel.
Ja, maar bij de x ook. Dus begrijp eigenlijk niet zo wat je probeert te zeggen.
Jij komt zeggen dat iets in een laptop of tablet superieur is aan iets in een smartphone. Maar een tablet haal je nooit uit je zak en heb je altijd voor je gezicht als je hem gebruikt toch? Terwijl je met smartphones hem in 1 beweging uit je zak haalt, naar je gezicht draait en probeert te unlocken, terwijl hij dan nog vaak ter hoogte van je middel is, etc.
Dat zie ik niemand doen met een tablet of laptop. Zijn gewoon minder dynamische handelingen .
Nee, ik kom zeggen dat je punt dat een Surface meestal vast staat onder een bepaalde hoek niet klopt omdat we het hier hebben over een apparaat dat primair als tablet bedoeld is maar ook de mogelijkheid heeft om als laptop vervanger te dienen.
Maar ik reageerde alleen maar op het feit dat je aangaf dat je windows hello de beste oplossing vindt en dat je vindt dat ms hiervoor geen credits krijgt in dit artikel.
1. Het artikel gaat om biometrische authenticatie op een smartphone. Surface is geen smartphone.
2. Volgens mij is faceID minimaal zo goed als het ook op een tablet/laptop zou zitten vanwege het feit dat je deze apparaten gewoon anders gebruikt en vasthoudt, de dynamiek is anders.
Over je punt 1: Windows Hello werkt ook op de Lumia 950 en is dus geen tablet-exclusive feature. Ik heb de vergelijking niet kunnen maken met FaceID maar MS was er dus weldegelijk mee bezig op smartphones, welke het beste is/was moet ik in het midden laten.
Nou, op de lumia 950 is het nu niet bepaald lekker werkend. Niet zo goed als op de surface.
+1. Vingerafdrukken en andere biometrische eigenschappen zijn alleen zinnig als username, niet als vervanging van een wachtwoord. Hiervoor is maar één simpele reden: je kunt ze niet zomaar wijzigen. Één keer je vingerafdruk, gezichtscan, irisscan, etc gelekt is voor altijd gelekt, en dan is het hele authenticatiemodel niet meer bruikbaar.
Daarom enkel gebruiken als je zeker weet dat al die data op je device blijft. Dan heb je geen reden om je zorgen te maken.
Face ID in een smartphone proppen wat Apple heeft gedaan is technisch gezien erg knap maar de user experience beperkt. Tijdens Apple's presentatie van de Phone X kwamen ze niet veel verder dan het unlocken van je telefoon en, wellicht het hoogte punt, een geanimeerde drol die jouw gezicht nadoet. De FaceID ging ook ten kosten van het mooie oled scherm, nu heb je dus een kleine inkeping (wat mij dus zal storen bij het bekijken van photo's of filmpjes, ook al wordt de inkeping netjes doorgetrokken) voor mij dus genoeg reden om Phone 8 te kiezen.

Omdat ik denk dat smartphones straks je portemonee en je desktop/laptop zal vervangen, zal veiligheid dus ook belangrijker worden. De enige manier om het dan echt veilig te doen en nog steeds snel is een 2-step verification, code + vinger of faceID + code, etc.
De UX beperkt? Je kan er meer mee dan met een vingerafdrukscanner waarover niemand klaagt maar hier zou het beperkt zijn? Die moet je toch echt eens beter uitleggen. En die inkeping? Die ga je toch altijd hebben. Waar wil jij anders o.a. de luidspreker of de front camera gaan plaatsen? Steek je de luidspreker achter het scherm krijg je vervorming van het geluid, richt je hem naar boven gaat je geluid de verkeerde richting uit. Nog meer storing voor je omgeving. Dat Apple ervoor gekozen heeft om de ruimte naast de sensorbalk te benutten is gewaagd, maar ik zie er ook voordelen van, zolang alle software goed wordt aangepast. Heb je een fullscreen app dan zouden die 2 gebieden gewoon zwart moeten worden en krijg je het effect van een rechthoekig scherm.
Ik ben het met je eens dat FaceID nog verdere implementaties kan gebruiken.

In het begin had ik ook mijn twijfels over FaceID vs Vingerafdrukscanner maar na een maand gebruik ben ik helemaal om. Vooral in de koude / natte wintermaanden is het erg fijn om je telefoon te kunnen unlocken zonder je handschoenen uit te moeten doen of je handen af te drogen. Persoonlijk vind ik het ook niet zo veel langzamer werken dat ik het als een stap terug ervaar.

Alles bij elkaar vind ik de keuze van Apple voor deze techniek zeker geen stap terug.
De inkeping is meer branding en een slim gebruik van hun marges en volumes, het was loze ruimte. Voor geen andere fabrikant had dat eruit gekund zonder grote impact op hun winst, Apple wel.

Als ze het extra scherm hadden gebruikt voor notificaties ipv full screen applicaties erin te proppen had de ontvangst denk ik beter geweest.

Totdat het iemand lukt om de camera achter het scherm te doen (wat waarschijnlijker slechter te patenteren is omdat het een voor de hand liggen idee is) zullen ze dit scherm voordeel denk ik wel behouden.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 22 juli 2024 17:06]

nu heb je dus een kleine inkeping (wat mij dus zal storen bij het bekijken van photo's of filmpjes, ook al wordt de inkeping netjes doorgetrokken) voor mij dus genoeg reden om Phone 8 te kiezen.

Omdat ik denk dat smartphones straks je portemonee en je desktop/laptop zal vervangen, zal veiligheid dus ook belangrijker worden. De enige manier om het dan echt veilig te doen en nog steeds snel is een 2-step verification, code + vinger of faceID + code, etc.
Dus je hebt hem nooit gebruikt, die inkeping merk je niet en stoort niet Tevens als het een probleem is kan je het beeld zo groot maken als je op een 8 zou hebben, dus zelfs in het uitzonderlijke geval dat jij een van de unieke personen bent die het stoort: kan je het probleem oplossen. Daarnaast als je je zorgen maakt over security kan je gewoon FaceID/TouchID gebruiken voor unlocken only. Dat is allemaal opties en instellingen die je niet aan hoeft te zetten als je dat niet wilt. Maak je je dan nog zorgen om security zet dan de pincode weer aan met de sleep button als je telefoon locked is.
In 65% van de gevallen kan je de scanner om de tuin leiden aldus nieuw onderzoek van de IEEE.
en je laat overal vingerafdrukken achter ongemerkt.

https://www.forensicmag.c...lock-multiple-smartphones

ze verwijzen hier naar deze paper IEEE Transactions on Information Forensics & Security. http://ieeexplore.ieee.org/document/7893784/

https://srlabs.de/bites/spoofing-fingerprints/

Ja zelfs de Touch ID sensor van Apple (die het electrisch veld van een levende vinger zou kunnen detecteren volgens de marketing) is te spoofen. Nog 1 linkje.

maak je eigen masterprints: https://arxiv.org/pdf/1705.07386.pdf

DOE HET NIET! Het is NIET veilig.

Ik gebruik dus nog steeds een code. Veilig. Zelfs na de dood.
Je moet beseffen dat voor vele mensen dit een heel veilige oplossing is. De meeste mensen hun telefoons worden niet gestolen door spionnen, veiligheidsdiensten of slimme criminelen. Jouw argument telt enkel als je met staatsgeheimen, kinderporno of plannen voor een aanslag rondloopt.

Het is niet zo dat een straatcrimineel bij Starbucks je telefoon en beker pikt, naar zijn laboratorium trekt om zo de telefoon te ontgrendelen met een namaak vingerafdruk en dan het toestel te verkopen om een nieuwe portie drugs te kopen.

Dat jij een code gebruikt is zeer goed, voor jou is die vingerafdrukscanner niet bedoeld want jij beseft dat je telefoon moet beveiligd zijn. Zoals het artikel aangeeft gebruikte slechts een minderheid van de gebruikers een beveiliging op hun telefoon en sinds de vingerafdrukscanner zijn dat er bijna 90% geworden. Een vingerafdrukscanner als beveiliging is nog steeds vele malen veiliger dan geen beveiliging.

En ik denk dat jij nog nooit van een smudge attack hebt gehoord want een code is dan ook helemaal niet veilig hoor

[Reactie gewijzigd door monojack op 22 juli 2024 17:06]

En ik denk dat jij nog nooit van een smudge attack hebt gehoord want een code is dan ook helemaal niet veilig hoor
Een keyboard/keypad layout scrambler kan dat prima tegengaan.
Als iemand zo graag toegang wil krijgen tot je telefoon dan zijn daar veel gemakkelijkere manieren voor
: https://imgs.xkcd.com/comics/security.png
nah werkt ook niet. Marteling is geen goeie manier om informatie te krijgen. Het is een mythe

http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674743908

Door de stress van het slaan ben ik spontaan mijn password vergeten
Ik durf te wedden dat dat onderzoek niet op gaat als we het hebben over 4 of 6 cijfers. Ik geloof niet dat iemand dat zou vergeten als je hem in elkaar mept.
Wat je vergeet is dat beveiliging geen eenduidig principe is. Wat wil je beveiligen en tegen wie precies? Voor mij is een vingerafdruksensor de perfecte beveiliging, 100 procent. Het zorgt er voor dat een willekeurige collega/kennis niet zomaar in m'n telefoon kan kijken en mijn gegevens bij verlies niet direct inzichtelijk zijn.

Als iemand zover wil gaan om het open te breken op de manieren die jij beschrijft heb ik A; een groter probleem en B; gaan ze heel teleurgesteld zijn in de inhoud van mijn telefoon.
Wat moet jij paranoïde zijn zeg... mensen moeten ten alle tijden nog fysiek toegang tot je telefoon hebben heh. Als je door hebt dat je hem kwijt bent wis je hem gewoon op afstand. Daar kan geen CIA of FBI tegenop werken...
if you're not paranoid you're not paying attention
Grappig dat op de achterkant als achteruitgang word gezien.....
Ik vond de aan/uitknop op de achterkant zoals LAG dat had al veel handiger dan op de zijkant. Je vinger zit daar namelijk toch al.

Voor een biometrische sensor geld hetzelfde. Als je hem op pakt zit je vinger al op de sensor. En met een grote smartphone is je duim naar de onderkant van het scherm bewegen helemaal niet zo makkelijk. Zeker met kleinere handen niet.

Dus ik ben persoonlijk juist blij dat die achterop zit. Nee als die op tafel ligt kan je er niet bij... Maar waarom zou ik de telefoon niet oppakken als ik hem gebruik? Voor het bekijken van notificaties kan een double-tap to wake ook genoeg zijn, hoeft die niet voor geunlocked. Nog los van of je contant dat wil checken...
Ik vind de achterkant juis onhandig, je moet de telefoon altijd oppakken.
Ik heb zakelijk een android, en prive een iphone. Beide toestellen liggen op buro als ik werk.
De iphone heb ik wijsvingers en duimen in zitten, dus kan even met wijsvinger tikken op de home button, en even snel whatsapp lezen en antwoorden, terwijl de telefoon blijft liggen. Bij de android met scanner op achterkant, moet ik dan pincode intoetsen of toestel oppakken, net iets meer handelingen en duurt langer.

Als je mijn android beetpakt, werkt de wijsvinger scanner prima, misschien iets beter geplaatst dan de duim scanner op de iphone. Maar beide bij beetpakken gewoon prima te bedienen..

[Reactie gewijzigd door badnews.nl op 22 juli 2024 17:06]

Tja het is misschien gevoel...
Maar als je een whatsapp gaat beantwoorden is het oppakken van je toestel toch sowieso sneller typen? die 0,5 seconden die het kost om je toestel op te pakken maak je makkelijk weer goed doordat je sneller en nauwkeuriger kan typen.

En op de kleine iphones is het aantikken van de knop niet zo'n issue denk ik. Maar op de grotere varianten zit het toch best een eind weg.
Dat argument geldt alleen in gevallen dat je hem op een bepaalde manier oppakt. Vaak unlock (en gebruik) je hem terwijl hij gewoon blijft liggen, of laat je hem in de linkerhand rusten zodat je met de rechterhand vlot overal aan kan (zoals ik nu dit bericht typ). Nee, de telefoon altijd volledig moeten vastnemen en die dan op een bepaalde manier moeten houden om aan de scanner te kunnen lijkt mij echt onhandig.

Feit is wel dat in situaties waar je hem wél met één hand vastneemt, en je hebt hem niet van de eerste keer laag genoeg vast, je de telefoon wat onhandig moet beginnen schuiven in de hand om met de duim onderaan het scherm te geraken.

De double tap wake voor notificaties werkt enkel als je notificaties op het lock scherm hebt aanstaan. Bovendien moet je hem dan alsnog unlocken wil je erop antwoorden.
Dan zal het aan mij liggen.
Het aantal keren dat ik mijn telefoon gebruik terwijl ik hem op tafel heb liggen is... Nooit. Aan de eettafel gebruik ik geen telefoon namelijk.

En als je hem in je linkerhand laat rusten moet je hem toch ook oppakken? En je kan ook met je verkeerde hand unlocken?

En antwoorden doe ik ook altijd met de telefoon in de hand, zeker omdat in altijd met 2 handen typ... Een stuk sneller en zo kan ik ook blind typen. Maar het is misschien personal preference....

Maar zeggen dat achterop per definitie een achteruitgang is.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.