Door Willem de Moor

Redacteur

Be quiet Dark Base 700 Review

Een uitbreiding in het high-end segment

14-11-2017 • 13:00

84

Singlepage-opmaak

Koeling en kabelmanagement

De Dark Base 700 is ontwikkeld om gebruikers de keus te geven tussen hetzij stilte in combinatie met goede koeling, hetzij iets meer geluid, maar met uitgebreide koelopties en ruimte voor twee grote radiators of liefst negen 140mm-ventilators. Als we met de waterkoelopties beginnen, is er plek voor een bescheiden 120mm- of 140mm-radiator achterop. Aan de bovenkant kun je een radiator van 120, 240 of 360mm kwijt. Voorin heb je de meeste ruimte voor waterkoeling, met ruimte voor radiators van 120, 140, 260, 280 en 360mm. Bovendien kun je je ventilators voorin dubbel uitvoeren voor een push-pullconfiguratie. Je reservoir en pomp kun je in het hoofdcompartiment kwijt.

be quiet Dark Base 700be quiet Dark Base 700be quiet Dark Base 700

Aan luchtkoeling levert be quiet twee 140mm-ventilators, SilentWings 3, mee, die zijn aangesloten op een fancontroller. Op die fancontroller is ruimte voor zes ventilators die zijn onderverdeeld in twee rijen van drie. Elke rij heeft een schakelaar die de aangesloten ventilators in Silent- of Performance-modus laat zetten. Voor de meegeleverde SilentWings 3 betekent dat respectievelijk 1000 en 1600rpm. De fancontroller kan met de frontpaneelschakelaar op Auto worden gezet, zodat de aangesloten ventilators via een pwm-header op het moederbord kunnen worden aangestuurd. Bovendien zijn er drie standen om de ventilators handmatig aan te sturen. Zo kun je de aangesloten ventilators gescheiden van elkaar harder en zachter laten draaien, bijvoorbeeld door je frontfans op de Silent-rij aan te sluiten en extra koeling voor gaming op de Performance-rij aan te sluiten.

Naast de voorgeïnstalleerde twee 140mm-ventilators kun je bovenin tot drie 140mm-ventilators kwijt, hetzelfde voorin en bovendien kun je onderin nog een 120mm- of 140mm-ventilator monteren. Ook op de afdekking voor het voedingscompartiment kun je een 120mm- of 140mm-ventilator monteren, op een plek waar je de plastic afdekplaatjes verwijdert. De koeling aan de voorkant en onderkant is beschermd met stoffilters, die je na het verwijderen van het voorpaneel kunt uitnemen om ze schoon te maken.

Om al die koeling en overige hardware zo min mogelijk vibratie in de behuizing te laten veroorzaken worden de SilentWings met rubberisolatie gemonteerd. De hdd-cages zijn ook van rubberen ophangingen voor de schijven voorzien en ook de moederbordplaat en voeding worden via rubberen doppen zo veel mogelijk trillingsvrij gemonteerd. Bovendien zijn het gesloten rechterzijpaneel en de voor- en bovenkant voorzien van geluiddempend materiaal, het bekende schuim met hoge dichtheid.

Kabelmanagement

Tot slot het kabelmanagement en de verlichting, want uiteraard heeft de Dark Base 700 ondersteuning voor rgb-verlichting. De bekabeling van het frontpaneel is mede daardoor, en door de fancontroller natuurlijk, nogal omvangrijk, maar wordt netjes bij elkaar gebonden. We tellen de gewone frontpaneelaansluitingen voor power, reset en powerled, maar ook een ouderwetse grote usb 3-connector en een hypermoderne usb 3.1-kabel voor de type c-aansluiting. Er loopt een kabel voor de audioaansluiting en een voedingskabel voor de fancontroller. Dan hebben we een kabel voor de rgb-schakelaar en twee rgb-kabels, een voor de aansturing van de rgb-leds in het frontje en een kabel waarop je zelf een strip kunt aansluiten. De derde rgb-kabel is voor de aansluiting op het moederbord, zodat je je frontleds kunt synchroniseren met je andere rgb-leds. Overigens kun je het frontje, inclusief leds, gewoon losklikken zonder dat er een kabel in de weg zit. Er zitten namelijk vier koperspoortjes op een printplaatje in de behuizing, waarmee vier verende contactjes op het frontpaneel contact maken.

be quiet Dark Base 700be quiet Dark Base 700

Voor je overige kabels is er voldoende ruimte, zo'n drie centimeter, tussen de moederbordtray en het zijpaneel. De gaten door het moederbordpaneel heen zijn voorzien van rubber om ze af te dichten. Je kunt ook kabels door de afdekplaat van de voeding routeren. Het was wel aardig geweest als de kabelbinders die be quiet meelevert, de bekende klittenbandstroken, alvast had voorgeïnstalleerd. Ook de ruimte tussen moederbordtray en voedingstunnel is wat krap om kabels als audiokabels doorheen te halen en datzelfde geldt voor de 8pin-voedingskabel voor de cpu. Ten slotte is de optie er om je peg-connectors voor je videokaart door openingen in de scheidingsplaat tussen voeding en hoofdcompartiment te voeren, maar dan moet je wel meteen een hele afdekplaat weghalen en dat doet nogal afbreuk aan de cleane look van de behuizing.

be quiet Dark Base 700 kabelsbe quiet Dark Base 700 kabels

Voor je hardware is er ruimte voor koelers tot 180mm hoog, waarmee je zo ongeveer alles kunt inbouwen wat je wilt. De voeding mag tot 285mm lang zijn en voor je videokaart heb je zelfs maximaal 430mm ruimte. Als je een harde schijf in het bovencompartiment inbouwt, beperkt dat je videokaartlengte tot 286mm.