Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Gear Sport Preview

Fitness-smartwatch zonder watervrees

31-08-2017 • 13:00

43

Preview

Samsung heeft op de IFA drie mobiele fitnessaccessoires gepresenteerd en een daarvan is de Gear Sport. Deze nieuwe smartwatch van het Koreaanse bedrijf volgt de Gear S3 op, die vorig jaar in Berlijn voor het eerst werd getoond. We worden altijd blij van de besturing van de Gear S-horloges, omdat een roterende bezel simpelweg een fijne manier is om een smartwatch te bedienen, in tegenstelling tot het priegelen met je vinger op een klein aanraakscherm. Wel waren we een halfjaar terug minder te spreken over het ecosysteem van Samsung, omdat er toch wat weinig echt goede apps beschikbaar waren.

Met de Gear Sport probeert Samsung te bouwen aan dat ecosysteem. Er is een nieuwe partner aangetrokken in de vorm van Speedo, het merk dat je wellicht kent van de wat strakke zwembroeken. De focus van vernieuwing ligt bij de Gear Sport dan ook grotendeels op zwemmen. Het nieuwe slimme horloge heeft namelijk een 5 atm-classificatie. Dat betekent niet dat je ermee kunt duiken of zelfs maar snorkelen, maar wel dat je ermee kunt zwemmen, zelfs in zout water. Een beetje verwarrend is het 50m-predicaat dat ook bij deze certificering hoort. Het betekent namelijk geenszins dat je er in de praktijk vijftig meter mee onder water kunt.

Toch is dit voor de meeste sportzwemmers waarschijnlijk prima. Een duik vanaf de kant van het sportbad moet deze smartwatch overleven volgens Samsung. De fabrikant heeft in het fitnessdeel van Tizen een zwemoptie gestopt en als je wat uitgebreidere opties wilt als sportzwemmer, kun je de Speedo On-app downloaden. Daarmee kun je bijvoorbeeld instellen hoe lang het zwembad is en welke zwemslag je doet, zoals borstcrawl of schoolslag. De Gear Sport kan dan bijvoorbeeld bijhouden hoeveel slagen je per baantje nodig hebt, en je kunt natuurlijk de gebruikelijke doelen stellen.

Samsung Gear SportSamsung Gear Sport

Voor de niet-zwemmers

Dat er zoveel nadruk ligt op de nieuwe zwemmogelijkheden met dit slimme sporthorloge, zegt iets over de vernieuwingen bij deze Gear Sport ten opzichte van de Gear S3 en S2. Er is daarover namelijk niet heel veel te melden. Toch gaan we de vernieuwingen die er wel zijn, even af.

Wat het formaat betreft zit de Gear Sport meer in de richting van de Gear S2 dan in die van de Gear S3. Laatstgenoemde was dan ook meer op stijl gericht en iets meer een modeaccessoire. De Gear Sport heeft een wat praktischere uitstraling en hoewel hij niet misstaat buiten de sportschool, is het ontwerp niet heel sprankelend. Wel is het fijn voor liefhebbers van wat compactere horloges dat hij ongeveer het formaat heeft van de Gear S2. Hieronder zie je die afmetingen en de belangrijkste specificaties.

Smartwatch Gear S2 Gear S3 Gear Sport
Afmetingen (mm) 42,3 x 49,8 x 11,4 46,1 x 49,1 x 12,9

42,9 x 44,6 x 11,6

Gewicht (gram) 47 57 50
Accucapaciteit (mAh) 250 380 300
Soc Exynos 3250 Exynos 7270 Exynos 7270
Scherm 1,2 inch oled 1,3 inch oled 1,2 inch oled
Werkgeheugen 512MB 768MB 768 ram
Opslaggeheugen 4GB 4GB 4GB

Het verschil met de Gear S3 is groter dan de getallen doen vermoeden. Je merkt absoluut dat het een kleiner horloge is als je het om je pols hebt. Het fijne is dat de specificaties, ondanks de geringere grootte, wel meer op die van de Gear S3 lijken dan op de specs van de Gear S2. Zo heeft Samsung gps in de smartwatch weten te proppen en dat is natuurlijk fijn als je je smartphone thuis wilt laten bij het sporten.

Samsung Gear SportSamsung Gear Sport

Ook wat de overige specificaties betreft is hij vrijwel gelijk aan de Gear S3. Hij heeft een 14nm-dualcore-Exynos 7270-soc die op 1GHz draait, dezelfde hoeveelheid werkgeheugen en dezelfde hoeveelheid opslag. Het scherm is van Gorilla Glass 3, en heeft dezelfde resolutie en ook dezelfde sensoren. Het horloge heeft een barometer, hoogtemeter, gyroscoop en accelerometer. Ook heeft het een hartslagmeter en die moet wat accurater zijn dan die van eerdere Samsung-wearables, maar dat konden we tijdens onze hands-on lastig testen.

De accucapaciteit is met 300mAh groter dan die van de Gear S2, die een vergelijkbaar scherm heeft. De Gear S3 heeft iets meer ruimte in zijn behuizing en een groter scherm, waardoor deze ook een grotere accucapaciteit heeft. We vermoeden dat de Gear Sport op basis van de specificaties alsnog net iets minder lang meegaat dan de Gear S3. Je kunt de Gear Sport overigens weer draadloos opladen met de bijgeleverde lader.

Samsung Gear Sport

We hebben Tizen ook nog even goed bekeken tijdens het betastmoment op de Samsung-stand in Berlijn. Er zijn niet veel nieuwe functies te melden, maar er vielen ons wel een paar wijzigingen op. Zo kun je nu niet alleen bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt, maar ook hoeveel je binnenkrijgt.

Dat laatste zul je wel zelf moeten invoeren, wat vrij gemakkelijk werkt door aan de roterende bezel te draaien voor het gewenste aantal, maar wat in de praktijk waarschijnlijk alleen fanatiekelingen zullen doen. Als je het doet, word je beloond met een overzicht van dagen waarbij netjes wordt vermeld hoeveel dagen je verbranding meer is dan je inname of andersom. Je kunt ook in één opslag zien of je op een bepaalde dag al genoeg calorieën verbrand hebt ten opzichte van wat je binnenkreeg.

Een tweede nieuwe functie in Tizen is het kunnen besturen van PowerPoint-presentaties, waarbij je een dia naar voren of juist terug kunt gaan. Het is een bescheiden functie, maar voor sommige mensen wellicht best fijn.

Samsung Gear SportSamsung Gear SportSamsung Gear Sport

Samsung heeft een scala aan horlogebandjes in de aanbieding voor de Gear Sport. Zo heb je bandjes van stof, leer, rubber en ook rubber met daaroverheen leer. Deze laatste zijn fraai uitgevoerd, maar wel erg dik en stug.

Er is zoals gezegd weinig echte vernieuwing te bespeuren en het feit dat je met de Gear Sport kunt zwemmen, is zijn meest onderscheidende functie ten opzichte van andere Samsung-smartwatches. Wel is het fijn voor de liefhebbers van het wat bescheiden formaat smartwatch dat er nu wat afmetingen betreft een opvolger is voor de Gear S2 met ingebouwde gps. De adviesprijs is met 350 euro iets lager dan die van de Gear S3 bij introductie en dat lijkt ons terecht. Hij zal vanaf 27 oktober in de Benelux verkocht worden.

Gear Sport bandjes

Gear Fit2 Pro en IconX 2018

Hoewel we de Gear Sport het interessantste fitnessaccessoire vonden, heeft Samsung nog twee fitnessproducten geïntroduceerd op de IFA 2017.

De Gear Fit2 Pro heeft net als de Gear Sport een ingebouwde gps-functie en dezelfde verbeterde hartslagsensor als de nieuwe smartwatch. De zwemfuncties zijn ook dezelfde, evenals de 5 atm-specificatie. Het gebogen oledscherm ziet er mooi uit op deze nieuwe fitnesstracker en hij zit lekker om de pols, al is hij wat lijvig voor een fitnessbandje dat je continu omhebt.

De IconX 2018 is de opvolger van Samsungs eerdere IconX-oordopjes, die via bluetooth werken. Ze zijn bedoeld voor fitnessdoeleinden. Je kunt er uiteraard muziek mee afspelen vanaf een ander bluetoothapparaat, zoals een smartphone, maar je kunt er ook lokaal muziek op kwijt, want ze hebben 4GB opslaggeheugen. Je krijgt er een oplaaddoosje bij, dat een accucapaciteit van 340mAh heeft waar de oordopjes zelf 82mAh hebben. De vooruitgang in accuduur ten opzichte van zijn voorganger is overigens opvallend. Waar de eerdere IconX anderhalf uur lang muziek kon streamen, kun je met de IconX 2018 volgens Samsung vijf uur muziek luisteren tijdens het sporten.

Zowel de IconX 2018 als de Gear Fit2 Pro gaat 230 euro kosten. De nieuwe oordopjes komen volgens Samsung in oktober of november uit en de Fit2 Pro al op 15 september.

Samsung Gear SportSamsung Gear SportSamsung Gear Sport

Reacties (43)

43
41
20
2
0
18
Wijzig sortering
Waarom kun je er wel in zout water mee zwemmen, maar niet mee snorkelen?
Het nieuwe slimme horloge heeft namelijk een 5 atm-classificatie. Dat betekent niet dat je ermee kunt duiken of zelfs maar snorkelen, maar wel dat je ermee kunt zwemmen, zelfs in zout water. Een beetje verwarrend is het 50m-predicaat dat ook bij deze certificering hoort. Het betekent namelijk geenszins dat je er in de praktijk vijftig meter mee onder water kunt.


3 Atm./30 meter: bestand tegen regen en opspattend water.
5 Atm./50 meter: geschikt om mee te douchen of mee te zwemmen aan de oppervlakte van het water.
10 Atm./100 meter: geschikt voor de meeste vormen van watersport zoals snorkelen.
20 Atm./200 meter: geschikt voor alle vormen van watersport en duiken tot 40 meter diepte.
100 Atm./1000 meter: geschikt voor diepzeeduiken.

Al zou ik dat douchen al achterwege laten, ivm temp. verschillen ga je alsnog vocht in je horloge krijgen. ik vind het apart dat ze een 5atm horloge op de markt brengen als ''zwemhorloge''

[Reactie gewijzigd door Patientzero op 24 juli 2024 17:13]

Bedankt voor het overzichtje.
Ik had gedacht dat zwemmen en snorkelen gelijk aan elkaar zou zijn.
(Als ik ga zwemmen ben ik veel vaker onder water dan als ik ga snorkelen.)
Waar het om gaat is continue onderwater (kleine druk) dan "sijpelt" het door de kiertjes vs af en toe onderwater (waarbij het bovenwater dus weer uit de kiertjes "sijpelt".

100atm kun je overigens ook prima mee duiken, zolang het maar niet dagelijks is (zelfde geldt overigens voor de rest van deze classering; je kan best bij uitzondering en wat extremer scenario hebben zondat de je apparatuur kapot gaat).
Als je snorkelt aan het oppervlak wel... Maar veel snorkelaars duiken vaak ook wel een stuk, tot soms wel 10 meter.... dus denk dat daarom snorkelen en zwemmen apart staat.

Zodra je namelijk onder water duikt neemt de druk snel toe, en dat betekend dat het water harder je horloge ingeduwd wordt.
Nouja, mijn Casio F-91W En A168 zijn allebei "water resist(ant)". Ik heb met beide meerdere malen onder water gedoken tot 25m zonder problemen. Douche er regelmatig mee en ga er ook mee zwemmen en doet het al jaren goed. Hangt dus ook een beetje van het horloge af of deze ook echt z'n rating waard is.
Je moet dr natuurlijk ook geluk mee hebben.. vaak wanneer ze een ( of meerdere ) keer open zijn gemaakt, zijn ze niet meer zo water resistent. Mijn horloge ( welliswaar geen duiker ) heeft ook nog geen water binnen gekregen, de cartier van mijn collega tijdens het douchen dan weer wel. Met mijn rolex gmt 2 duik ik overal in, mijn navitimer breitling toch niet.. verschil tussen schroefkroon en normale kroon.
Omdat over het algemeen wordt gesproken over overdruk t.o.v. de atmosferische druk. Op een autoband staat 2,5 bar en niet 3,5. De gasdruk in het leidingnet in huis is 0,03 bar en niet 1,03 bar. Alleen als we onder water gaan speken we ineens over absolute druk.
@xONet @Geim Even ter aanvulling:

We hebben het hier over de verschillen tussen bar(a) en bar(g), waar (a) staat voor absolute en (g) staat voor gauge.

bar(g) = bar(a) - 1

Normaal gesproken spreekt met over bar(a) maar in de techniek wordt meestal bar(g) gebruikt aangezien deze afgelezen wordt van een gauge (drukmeter).

[Reactie gewijzigd door ReDnAx1991 op 24 juli 2024 17:13]

Bij bar-a staat de "a" niet voor atmosferisch, maar voor absoluut, dus t.o.v. absoluut vacuüm.

Verder heb je nog bar-ng (negative guide) om vacuüm aan te duiden en bar-d om een verschildruk aan te duiden.
Je hebt helemaal gelijk, even aangepast.
Misschien overzien, maar volgens mij geen ANT+ support?
Op zich geen ramp als het wel bluetooth Smart ondersteund om bv. een hartslagband te ondersteunen.

NB1. Ik heb diverse pols hartslagmeters uitgeprobeerd, maar geen enkele kwam goed uit de bus. Als je ligt of rustig beweegt is het accuraat maar zodra je echt gaat sporten zitten ze meestal naast. Soms gaat het in het begin goed en dna krijg je vreemde afwijkingen (bv. steeds 10 HRPM hoger of lager)

NB. ik ben op zoek naar vervanging van mijn Garmin Forerunner 610. Hoewel de Fenix 5 uitstekend geschikt is, hangt hier helaas ook flinke prijskaartje aan.

[Reactie gewijzigd door seez op 24 juli 2024 17:13]

Ik heb een Garmin vivoactive HR, waar ik erg blij mee ben (pols-hartslagmeting, maar ondersteund ANT+ en voor een leuke Preis), hoewel ik het ontwerp minder vind (zag laatst beelden van de mogelijke opvolger, die zag er wel goed uit).

Maar ik zou graag zien dat Tweakers Fitnesswatchers en smartwatches eens naast elkaar legt. Als ik dit artikel lees zit er tegenwoordig niet zo heel veel verschil meer tussen.
Beide zeer deftige sporthorloges vergeleken met mijn Forerunner 610. Echter vind ik de Fenix 5 pas de eerste sporthorloge van Garmin die ik naast het sporten zou dragen. S3 sport valt hier ook onder
Ben benieuwd hoe de Garmin Vivoactive 3 het gaat doen tov de Samsung.
Volgens mij is de Garmin nog niet officieel aangekondigd.
Ik gebruik nu 2 jaar de Garmin Forerunner 225 en heb die onder andere gekozen vanwege de relatief goede hartslagmeter. Ik vraag me bij dit soort smartwatche aankondigingen dan ook altijd af hoe het zit met de precisie van de hartslagmeter en GPS etc.
Ik ben ook wel heel erg benieuwd naar zijn grote concurrent, de Garmin Vivoactive 3 die vandaag is aangekondigd: https://www.gps.nl/wearables/garmin_vivoactive_3.html
Staat nu ook op de website
https://buy.garmin.com/en-US/US/p/571520
Goed geprijsd t.o.v. de Fenix 5
Ziet er goed uit, ben zelf van plan om een sporthorloge te kopen omdat de GPS van mijn telefoon met hardlopen slecht werkt (10 km gelopen en dat staat er 14 km omdat hij kriskras mijn route waarneemt). Iemand enig idee hoe een dergelijk horloge zich verhoud tot een sporthorloge zoals die van TomTom of Garmin?
Twee weken geleden de gear s3 gekocht. Deze geretourneerd omdat GPS niet accuraat genoeg was om mee te lopen.
Ik vermoed dat deze gear sport niet veel beter zal zijn. Ze promoten dit ook niet echt als loop horloge maar meer voor fitness in het algemeen.
Wat ik weet uit bevindingen:
gear s3 = slechte gps. (collega van het werk)
polar m200 / m600 = perfecte gps (heb zelf deze producten)
Ik kan dit onderschrijven. Heb zelfs de Gear S3 geretourneerd en heb nu een Garmin Fenix 5, die wel een prima gps heeft.
Vind hem er juist minder goed uit zien. Het ronde design wat de gear s3 zo mooi maakte helpen ze een beetje om zeep met deze. Door het vierkantere design ziet het horloge er juist een beetje vreemd uit. Vervolgens zitten op de vrij platte zijkant twee vreemde schuine knoppen.

Ze hebben dit keer het design zelf gedaan volgensmij...
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Polar, M600 werkt altijd goed bij meerdere sporten, maar kijk eens hier naar:
https://www.hrdlpn.nl/hartslagmeter/tomtom/runner/3-review/
https://www.hrdlpn.nl/hartslagmeter/polar/m600/

Garmin is goed (niet goedkoop) , zeker als het om de hartslagmeting gaat. Zelf vind ik deze minder prettig in het gebruik, net zoals hun navigatiesystemen zijn ze wat eigenwijs en minder intuitief in de bediening.
https://www.hrdlpn.nl/hartslagmeter/garmin/

Als het me puur om recreatief lopen en standaard registratie gaat dan is misschien deze Samsung wel aardig maar ik zou even de reviews afwachten.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 24 juli 2024 17:13]

Voor het sporten zou ik eens goed kijken naar de vandaag aangekondigde Garmin Vivoactive 3: https://www.gps.nl/wearables/garmin_vivoactive_3.html

TomTom lijkt een beetje aflopende zaak te zijn wat sporthorloges betreft
Dat nog steeds behoorlijk actief is. Eerst kijken, dan roepen ;)
De prijs bij introductie is lager maar de Gear S3 is (weer) met korting te krijgen en kost dan nog 325E. https://my-samsung.com/nl/mysamsung/offers/#/FN43QB9LKKC9W/.
Ik sta op het punt om een Gear S3 te kopen en heb liever het nieuwste van het nieuwste, maar ik zie de toegevoegde waarde van de Gear Sport als niet-zwemmer nog niet echt.

Prijsverschil is beperkt (rekeninghoudend met de geldende cashback actie die nu loopt) en de S3 heeft zelfs een iets groter scherm en grotere accu, zaken die ik belangrijker vind dan de zwemfunctie/waterdichtheid.

Denk dat het maar gewoon de S3 gaat worden een dezer dagen.
Ik zag net de anouncement en review van de Diesel full on guard.

Dat wordt mijne.

Ik heb al meerdere Diesel horloges gehad en wou er graag nog eentje maar wou voor een smartwatch gaan deze keer.
Combo! :)
Valt erg tegen. Had gehoopt op een S4 met edge-randen etc en dat providers de ESIM zouden omarmen. Weinig vooruitgang dus. Ik snap overigens ook niet dat Samsung LTE ESIM pushed naar meerdere landen in Europa. Zet de providers in Nederland onder druk. Want de S3 Frontier heeft namelijk LTE ESIM ondersteuning. Het schijnt dat Vodafone in Duitsland het actief heeft als enige land in Europa. Buiten Europa is het support er volop! ESIM geeft zoveel vrijheid. Dan hoef je je telefoon niet meer mee te nemen naar festivals etc.

[Reactie gewijzigd door Lootbox op 24 juli 2024 17:13]

Is de LTE versie van de S3 niet een ander model? Volgens mij wordt in Nederland alleen de standaard gear S3 verkocht zonder LTE functionaliteit, maar als je andere informatie hebt, dan hoor ik dat graag. En nu met gratis roaming zou een Duitse LTE ESIM nog een optie kunnen zijn, mits het prepaid ook kan (wat ik verwacht dat nog niet kan).
Klopt. De LTE versie wordt hier (nog) niet verkocht. Het heeft ook geen zin om hem te kopen in een ander land. Het probleem zit hem in de voucher/activering van de eSIM. Het systeem om het te koppelen met je bestaande abonnement.
Hoe is deze 50 meter waterdichtheid anders dan de 50 meter waterdichtheid van de Apple Watch series 2?
Die is beschreven als:
Apple Watch Series 2 voldoet aan de waterbestendigheidsnorm van 50 meter volgens ISO-norm 22810:2010. Dat betekent dat dit horloge geschikt is voor activiteiten in ondiep water, zoals zwemmen in zee of zwembad. Je kunt ’m ook veilig omhouden onder de douche of in een jacuzzi. Apple Watch Series 2 is echter niet geschikt voor duiken, waterskiën en andere activiteiten waarbij sprake is van hoge watersnelheden of onderdompeling in diep water.
Aan welke specificatie voldoet de Gear?
Ahum:

"Het nieuwe slimme horloge heeft namelijk een 5 atm-classificatie. Dat betekent niet dat je ermee kunt duiken of zelfs maar snorkelen, maar wel dat je ermee kunt zwemmen, zelfs in zout water. Een beetje verwarrend is het 50m-predicaat dat ook bij deze certificering hoort. Het betekent namelijk geenszins dat je er in de praktijk vijftig meter mee onder water kunt."

Dus hetzelfde als de Apple Watch.
Dus hetzelfde als de Apple Watch.
Dacht ik al, dus waarom dan de titel 'Fitness-smartwatch zonder watervrees'?
Deze Gear S3 Sport is dan dus niet de eerste 'Fitness-smartwatch zonder watervrees'?
Nou je kan er wel 50 meter mee onder water.
Het kan de druk wel aan.
Je kan er dan alleen niet mee bewegen :p
Als niet van plan ben om hiermee te gaan zwemmen/duiken lijkt de frontier toch een betere en met de actie een goedkopere alternatief
@redactie: In de hardware specs tabel: de eenheid ram ken ik nog niet ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.