Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur games

Warhammer 40.000: Dawn of War III

Lekkere mix van oud en nieuw

Conclusie

Met Warhammer 40.000: Dawn of War III probeert Relic Entertainment van alles tegelijk, en het slaagt daar wonderwel in. Terug is het bouwen van een basis en het verzamelen van grondstoffen. Van deel II is overgebleven dat legers niet meer zo enorm zijn als voorheen, waardoor de nadruk meer ligt op de eigenschappen van de verschillende eenheden en niet zozeer op de aantallen. Relic heeft aan dat geheel echter een opvallend moderne twist gegeven door leentjebuur te spelen bij moderne moba-games. Dat werkt opvallend goed. Niet alleen in de campagne, maar vooral ook in multiplayer, waar het ervoor zorgt dat het tempo hoog ligt en de matches afwisselend zijn.

Dawn of War III is bovendien een game waarin de sterke en zwakke kanten van de drie rassen goed naar voren komen: de massale legers van de Orks tegen de individuele kracht van de Space Marines en de speldenprikken van de Eldar. Het is knap hoe Relic dat alles in balans weet te houden, ondanks de verschillen. De Orks die scrap van het slagveld moeten rapen om de sterkere eenheden te bouwen, de Eldar die teleporters nodig hebben om in leven te blijven: de verschillen zijn aanzienlijk, maar de mix werkt goed.

Over het uiterlijk van de game zullen de meningen uiteenlopen. De eenheden zijn lekker over de top, maar niet altijd even herkenbaar op het slagveld. De levels spelen prima, maar het uiterlijk ervan is een beetje saai. Dat geldt ook voor de missies uit de campagne. Doordat Relic je om beurten met de drie facties laat spelen, stoort dat echter nauwelijks. Vooral in multiplayer komt de game het best tot zijn recht. De strijd om de Capture Points en de inzet van Elites die de legers aanvoeren waarmee je de vijandelijke basis moet veroveren, maken dat de strijd in veel matches spannend blijft. De kansen kunnen vaak nog op het laatste moment keren. Dawn of War III is daarmee een goed uitgebalanceerde rts, met de voeten stevig in het verleden, maar de blik ferm op de toekomst gericht.

Reacties (50)

Wijzig sortering
Vind best erg grappig dat over algemeen geming/tech sites hoge scores geven maar op Steam zijn 54% (28 april 2017) mensen die vast niet mee eens zijn. 8)7

Zo als The Zep Man opmerkte(thx voor correctie), heb ik percentage van negatieve/positieve omgedraaide, my bad :)

store.steampowered.com/app/285190/Warhammer_40000_Dawn_of_War_III/

[Reactie gewijzigd door umbrella1982 op 28 april 2017 07:52]

Heel veel reviews zijn van mensen die dow1 in een nieuw jasje wouden hebben. Dat is dit niet en dus geven ze een negatieve review. Helemaal eerlijk is dat niet naar dit spel.

Zelf had ik dit ook graag gewild maar zoals het nu is speelt het ook lekker weg.

[Reactie gewijzigd door Barsonax op 28 april 2017 07:36]

Is er een last stand mode zoals DOW2? Want dat vond ik helemaal geweldig. Is er al iets bekend of ze zo een modus oid zullen toevoegen aan het spel?
Nee dat is er op dit moment niet. Ik zou ook niet weten of er ooit zoiets komt. Je hebt je campaign en je hebt multiplayer wat op dit moment maar 1 game mode heeft. Het aantal game modes willen ze post launch gaan uitbreiden.

[Reactie gewijzigd door Barsonax op 28 april 2017 07:55]

Ok bedankt voor je antwoord. Dan wacht ik toch maar even af, heb op dit moment meer dan genoeg games waar ik mijn tijd aan kan verdoen plezier aan heb :+ .
Heel veel reviews zijn van mensen die dow1 in een nieuw jasje wouden hebben. Dat is dit niet en dus geven ze een negatieve review. Helemaal eerlijk is dat niet naar dit spel.
Dat is niet wat ik lees, ik zie dat een hoop mensen inderdaad DoW1 de leukere van de eerste twee delen vond, maar dat ze deel twee ook op prijs konden stellen. Het probleem is niet dat het geen DoW1 is, maar dat er te weinig content is:
- Saaie campaign (dat noem ik een slechte campaign)
- Maar één multiplayer modus
- Maar drie races
- Belangrijke units (dus niet alleen hero units) zijn niet beschikbaar via het normale aanschaf systeem van units.
- Animatie is in een aantal gevallen gewoon ongeloofwaardig ivm het IP dat ze hebben gebruikt. Een backflippende chapter master in terminator armor is... Not cool voor 40k!

Ik heb alleen de tutorials en twee multiplayer games gespeeld tijdens de beta, welke twee uur duurde en ik niet bepaald het gevoel had van voldaan en coolheid zoals bij de vorige twee games. Ik had de game al gepreordered, doe ik normaal nooit, maar dit is een 40k game en ben daar een fan van, deze game zou sowieso in mijn collectie komen, ongeacht of deze goed of slecht zou zijn. Dat neemt niet weg dat een hoop klanten teleurgesteld zijn qua content.
Dawn of war 2 was zo veel beter dan 1. vroeger was ik ook van basis bouwen .... maar bij 2 was dat totaal weg en dat leerde je veel beter spelen en gebruik te maken van je units . en last stand was gewoon geniaal bedacht
... Backflippende Chapter Master in Terminator Armor?... Wat? Teleportatie zou prima zijn, maar backflip? Die heb ik gemist tijdens de beta geloof ik.
Gabriel zijn Q is een sprong waar hij met Godsplitter (zijn Thunderhammer) een salto maakt en vervolgens de hamer neermept op locatie.
Ik snap het wel, maar echt eerlijk is het inderdaad niet. DoW2 was voor mij een dikke teleurstelling, maar toen ik daar eenmaal overheen was, heb ik me prima met de game vermaakt. Ik denk dat velen (mezelf incluis) gewoon weer gehoopt hadden op een DoW1 ervaring. Die titel staat bij mij als één van de beste RTS games die ik ooit speelde te boek. Dan kan ik me voorstellen dat je teleurgesteld bent, zeker omdat men aankondigde dichter tegen DoW1 te gaan zitten dan de vorige keer.

Bekijk je de game vanaf een neutraal perspectief, dan is de hogere score ongetwijfeld terecht. Toch rijst bij mij de vraag: als er zo veel hoop is op een échte opvolger van DoW1 (en er dus een markt voor lijkt te zijn), waarom komt die er dan niet?
Nee dat snap ik ook niet. Als ze dow1 hadden gepakt en deze in een nieuwe engine hadden gezet met dezelfde gameplay mechanics dan hadden ze waarschijnlijk een betere beoordeling gekregen. Los van dat is dow3 gewoon een goed spel.
Dit is een spel voor een specifieke fanbase. De makers moeten gewoon die fans geven wat ze willen. Daar worden ze op afgerekend. Terecht imho.
Samengevat een paar punten uit meerdere reviews:
• Single player is saai/eentonig/buggy.
• Weinig content.
• Maar één multiplayer mode.

De meeste negatieve punten lijken gameplay gerelateerd, aangevuld met bugs en missende functies (bepaalde toetsenbordsnelkoppelingen, de mogelijkheid om toetsen in te stellen, etc.).
Vind best erg grappig dat over algemeen geming/tech sites hoge scores geven maar op Steam zijn 54% (28 april 2017) mensen die vast niet mee eens zijn.
De 54% betreft positieve reviews. Andersom: 46% van de (op het moment 867) reviews zijn negatief. Dat zijn best veel negatieve reviews. Een 'mixed' status zal mogelijk de verkoop negatief beïnvloeden. Zeker voor een prijs van 60 euro mag men wel iets beters verwachten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 april 2017 07:13]

Het grootste probleem van deze games is toch de manier waarop je de content aangeboden krijgt, en dat is een hele lastige balans. Warhammer is een bizar uitgebreide setting met heel veel rassen en 40K is niet anders. Ik snap volledig dat het niet haalbaar is om alle rassen meteen in de vanilla game te stoppen, maar 'het had wel ietsje meer mogen zijn'.

Spoonfeeden betekent gewoon dat je spelers tegen je in het harnas jaagt. Zeker omdat het concept niet nieuw is, zoals dat bijvoorbeeld bij Total War: Warhammer wel zo was (en ook daar was genoeg gezeik over de prijs van bijv. Beastmen tov de content). Spelers kennen al een Dawn of War die feature complete is gemaakt, weliswaar ook met DLC, maar dat doet er niet toe.

DoW3 heeft als grootste probleem echter dat je ook wel degelijk kunt klagen over de content. Zelfs een skirmish map is zelden zo compleet als je zou willen omdat ook de rassen die erin zitten aardig wat zaken missen.
"al hadden de Eldar eventueel kunnen worden vervangen door Dwarfs, Undead, Goblins of Elves. "

Denk dat er twee warhammer universums door elkaar worden gehaald. Namelijk fantasy en 40k.
Dan zou je bij 40k kunnen denken aan Necrons, Tau, Tyranids, Chaos of Dark Eldar.

[Reactie gewijzigd door bauke1984 op 28 april 2017 13:14]

Wow, goed punt. Verwarrend, die verschillende universums... :o 8)7 Maar my bad uiteraard. Dat gaan we aanpassen :) Thx

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 28 april 2017 10:21]

Ik zie dat er nu "Tyranids, Empire of Tau" staat. Empire is ook een Fantasy ras ;)
De rest van de rassen die @bauke1984 noemt zijn wel 40K
Ha ja , ik bedoel legers van het emperium zoals een van de militarum. 8)7
Als de game aanslaat zou een expansion pack (oh nee, dat heet DLC tegenwwordig :P ) of vier met elke keer een nieuw ras prima kunnen. DoW1 is ook zo neergezet. Chaos, Imperial Guard, Sisters of Battle, Dark Eldar, Neccron... keuze is er zat.
Inderdaad de Eldar zijn de tegenhangers van de Elves...

Maar hoorde inderdaad van vrienden die de bèta hadden gespeeld dat het spel niets voor hun was.

Ach ja ik vermaak me nu nog met warhammer 40k Eternal Crusade (mmofps zoals planetside2) en gothic armada. Nu is warhammer 40k Eternal Crusade ook nog eens free to play geworden.
Waar is m'n 1v1 mode met victory points? Waarom kan m'n units niet retreaten? Waarom zitten er "Heroes" in het spel?

Ben niet erg bekent met MOBA's maar dit heeft in mijn ogen niet veel met een RTS te maken :D

Ik wacht wel op CoH3 ;)
Zoals ik in de tekst ook probeer duidelijk te maken; het is wel degelijk een rts en geen moba. Er zijn alleen wel wat elementen die aan een moba doen denken. Zo lijkt de opzet van de multiplayermaps op die van een moba, maar dat je een vijandige basis moet slopen om te winnen, is natuurlijk niet nieuw. Dat je Elites/Heroes/Champions in kan zetten is ook niet nieuw. Capture Points bezetten is ook niet nieuw voor een rts. Het zijn alleen punten die overeen komen met de nu zo populaire moba's. Het maakt van DoW3 echter zeker geen moba.
Zeer benieuwd naar de game, genoten van de eerste 2 delen iig. En ben zeker wel in voor wat moba elementen.
Ik was erg enthousiast over de eerste twee delen, met name de eerste.
Na de beta gespeeld te hebben heb ik mijn pre order gecanceld.
Ik vind hem echt bijzonder slecht, zo teleurgesteld ben ik.
Graphics onder de maat, maar de gameplay zorgde pas echt voor de annulering.
Jammer hoopte echt op een vervolg van het eerste (qua gameplay en soort game)
Ik vind DoW3 veel weg hebben van LoTR BFME II, en daar ben ik best gelukkig mee. Tot nu geen klagen op wat kleine dingen na.
Te gek voor woorden dat Chaos niet eens in het spel zit, je kunt het amper een WH40K game noemen zonder Chaos erbij te betrekken... Drie factions is echt belachelijk weinig.
Tegenover DoW2 valt hij mij wat tegen. Ja basebuilding is er weer, maar tactiek wat je in 2 had is weg (schuilen verschillende types defenses etc). TIs nu gewoon massa leger bouwen en lopen maar..
Ik had high-hopes voor deze game. Sinds DoW alle delen gekocht, maar aan het hoge aantal negatieve reacties op o.a. Steam laat ik deze maar liggen voor wat het is. Het gebrek aan facties is onbegrijpelijk. Zoals @EnigmaNL al zei: "Te gek voor woorden dat Chaos niet eens in het spel zit". Maar ook het ontbreken van de Tau, de Empire, Tyranids, Necrons, Dark Eldar - why? Is dit weer een DLC opzet, want daar zijn veel gamers ondertussen wel klaar mee. Juist de chaos in multiplayer die kon ontstaan vanwege de verschillen tussen de factions maakte de eerdere titels zo leuk. #sadpanda
Dit is gewoon weer een enorm kaal spel en de reden zal inderdaad DLC zijn. Waarom zou je in 1 keer een volledig spel verkopen als je het ook stukje bij beetje kunt verkopen en zo meer geld kunt verdienen?

Niet alleen zijn er weinig factions, er zijn ook nog eens weinig units... De Space Marines hebben niet eens Terminators, Librarians, Chaplains, Techmarines of Apothecaries, niets van dat. Niet eens de nieuwe Centurions zitten erin.
Terminators (assault terminators en schietende) chaplains, venerable dreadnought zit wel in dow3. Maar zat niet in dow3 beta.
Full game bevat veel meer elite units dan de beta versie van vorige week.
Niet in de multiplayer dan, ik heb ze nog niet gezien.
Uiterst links in je scherm tijdens MP lobby zie je 3 elites.
Druk op 1 van de portraits van de elites.
Nu kom je in de Elite unlock scherm.
Enjoy.


En ze komen dus WEL voor in MP. 110% zeker.
Ja, als Elites waarvan je maar 1 squad kunt oproepen door middel van elite points. Niet als units waarvan je er meerdere kunt trainen via je gebouwen. Niet hetzelfde.
Tot dusver vermaak ik me prima met de game, maar het voelt voor mijn gevoel wel ietsje ''holler'' dan DoW2 met het levelen en de equipment. (ben nog niet zover)

Grootste gemis is voornamelijk dat het maar 3 rassen zijn... In het 40k universum zijn zoveel verschillende rassen en het is zo jammer dat we elke keer weer opnieuw kunnen beginnen met Space Marines / Eldar en de Orcs. (en met geluk choas) Het is nu ''hopelijk'' een kwestie van tijd dat eindelijk eens aan de gang kunnen gaan met de Tau / Necrons & Dark Eldar. (ja die zaten al ik DoW1 maar zijn inmiddels flink veranderd)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*