Diesel, Emporio Armani, Fossil, Michael Kors, Tommy Hilfiger en Hugo Boss. Het klinkt als de plattegrond van een veel te duur winkelcentrum, maar het zijn enkele van de namen van merken die dit jaar komen met horloges met Android Wear.
Dat die merken dit najaar in één keer met smartwatches met Android Wear kunnen komen, heeft een paar duidelijke oorzaken. De eerste is dat al die merken vallen onder of licenties hebben gegeven aan slechts een paar bedrijven: Movado en Fossil Group. Het zijn deze twee bedrijven met wie Google heeft samengewerkt aan de Android Wear-klokjes.
Bovendien is het nu makkelijker dan ooit om een smartwatch samen te stellen. Qualcomm neemt de smartwatchmakers een hoop kopzorgen uit handen met zijn Snapdragon Wear 2100-soc, een capabele processor met voldoende energiebeheer om elk horloge het minstens een hele dag te laten uithouden. Een ander belangrijk element is dat het niet moeilijk is om aan de benodigde oledschermpjes te komen. De ronde displays zijn op alle horloges zo goed als gelijk en de productie is sinds de komst van ronde klokjes in volle gang.
Intussen zorgt Google voor de software. Met Android Wear zijn skins zoals die op Android-smartphones gebruikelijk zijn misschien uit den boze, maar fabrikanten mogen naar hartenlust apps en watchfaces toevoegen, en alle merken gebruiken dat dus ook om zich te onderscheiden van de andere horloges.
De samenkomst van deze factoren heeft tot gevolg dat Fossil en Movado voor een relatief lage kostprijs en zonder al te veel risico een reeks smartwatches op de markt kunnen brengen. Omdat het gaat om modemerken, is het bovendien mogelijk om een ruime marge te rekenen. Deze merken hoeven geen miljoenen horloges te verkopen om uit de kosten te komen.
Behalve met smartwatches met touchscreens zijn de bedrijven bovendien bezig met een ander soort horloge: analoge horloges met smartwatchfuncties. Notificaties zijn daarbij zichtbaar dankzij een klein scherm of door een patroon te maken met de wijzers. Sensors houden stappen bij, kunnen de hartslag meten en andere data bijhouden, en een bluetooth-module levert de verbinding met een telefoon.
Daarbij is het mogelijk om een analoog klokje te maken dat dienst kan doen als fitnesstracker en dat een accuduur heeft die je meet in maanden. Niet alleen klassieke horlogemakers zijn ermee bezig. Ook het Franse e-healthbedrijf Withings, inmiddels in handen van Nokia, heeft zulke modellen uitgebracht. De tijd zal uitwijzen welke soorten modellen op meer populariteit kunnen rekenen.