Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

De nieuwe Nokia 3310 Preview

En de Nokia 6, 5 en 3 met Android Nougat

Tot slot

Vanaf Microsofts bekendmaking van de voorwaarden waaronder het Nokia's telefoontak had gekocht, hebben we op dit moment gewacht. Sinds 1 januari 2017 mocht het Finse bedrijf weer eigen smartphones uitbrengen en HMD heeft niet al te lang geaarzeld.

De 3310 lost wat ons betreft de verwachtingen niet echt in. Het is ongetwijfeld een prima telefoon voor de doelgroep van goedkope mobieltjes, maar oude liefhebbers van de 3310 uit 2000 zullen maar bar weinig herkennen in het nieuwe model. Zowel wat uiterlijk als wat software betreft, is daarvoor te veel veranderd. Er zijn desondanks diverse elementen die doen denken aan het oude Nokia. Het dankbaar gebruikmaken van de nostalgie van 30+-ers is natuurlijk slim vanuit marketingoogpunt en het ontwerp van bijvoorbeeld de Nokia 6 toont aan dat ook HMD aandacht heeft voor design.

Het oude Nokia was echter meer dan marketing en design. Het kwam met vernieuwingen in schermtechnologie, camera en andere hardware-elementen. Het is de vraag of HMD de capaciteit heeft om daarin stappen te zetten die andere fabrikanten niet kunnen zetten. Smartphonecamera's hebben zich in de afgelopen jaren gericht op slimme algoritmes voor het verbeteren van foto's, maar er is ruimte voor een fabrikant die zich richt op telefoons met grote camerasensors, xenonflitsers en andere hardwarematige verbeteringen, zaken die Nokia juist zo goed voor elkaar had. Daarvoor zijn echter nog geen aanwijzingen.

HMD zal dit voorjaar actief worden in de Benelux. Nog voor de zomer liggen de toestellen in de schappen in Nederland en België, zo belooft de fabrikant. In elk geval KPN gaat samenwerken met de fabrikant van de Nokia-telefoons.

HMD stevent met deze toestellen niet af op de positie van het oude Nokia van voor de overname, maar op die van Motorola, dat tussen 2013 en 2015 veel indruk maakte met budgettelefoons als de Moto G- en Moto E-series. Lenovo maakte na de overname de modellen duurder en luxer, en zag af van het uitstekende updatebeleid dat Moto voerde. Daar is een gat gevallen dat HMD kan opvullen.

Daarnaast is er in zekere zin naast nostalgie ook een patriottische reden om te hopen op succes voor HMD. De huidige westerse smartphonemarkt is volledig verdeeld tussen bedrijven uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en China, uitzonderingen als Wileyfox en Wiko daargelaten. Met HMD heeft Europa weer een kansje een speler van formaat in de smartphonemarkt te hebben en dat is toch alweer een tijd geleden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (194)

Wijzig sortering
You had one job!!
Gewoon de 3310 bijna exact kopieren en er desnoods Android op zetten met een spelletje Snake en dat ding met die bonen. En lekker goedkoop. Maar ze kunnen het niet he?!

Het moet weer langer, dunner, moderner, etc. Gewoon een exacte kopie, meer had niet gehoeven. Maak 'm maar dik, standby tijd van een week dan mag je een dikke telefoon verkopen.
Maar helaas, de marketing boys wonnen het weer. Gemiste kans!
ik weeet niet hoor, dat schermpje was zo goed als onleesbaar bij zonlicht en savonds kreeg je hoofdpijn van het orantje ledje, nee een 1-op-1 copie was zeker geen optie. toch is deze telefoon het ook niet. er zit een camera op maar niet minimala 8gb geheugen, het spreekt misschien ouderen aan maar hij heeft geen gps.

ook is het nog maar de vraag hoe lang 2g netwerken nog toegankelijk blijven voor consumenten, ja er zal 2g beschikbaar blijven voor tracking, en low-end comunicatie voor bussen treinen, informatieborden etc, maar of je als consument nog lang toegang zult krijgen, ik betwijfel het. ze kunnen die frequenties immers beter inzetten voor LTE-m of iets vergelijkbaars
Voor mij was een 1 op 1 kopie het absoluut wel geweest.... Hoe briljant is het om juist in deze tijd een dumbphone te hebben met zwart-wit schermpje, ouderwetse ringtones. De hele hap. Eentje die niet kapot gaat, gemakkelijk 2 weken met een accu kan... Voor die prijs geweldig als tweede telefoon. Gewoon omdat het kan.
Maar deze remake is het in alle opzichten net niet.... Het is niet de ouderwetse 3310. Het mist de charme en het primitieve.... Maar het is ook geen echt bruikbaar hedendaags toestel. Wat blijft er over? Wie wil dit?
Is het dan niet verstandiger gewoon zo'n oud model te zoeken en die te gebruiken?
Krijg je zo'n oude 3310 nog wel werkend met de huidige netwerken?
Deze heeft ook alleen 2g.
Neen, deze heeft 2.5G, belangrijk voor oa GPRS, MMS en WAP
Ook een optie... Maar persoonlijk had ik gehoopt dat de nieuwe 3310 in uiterlijk en beleving een 1 op 1 kopie geweest was met onder de motorkap dan wel nieuwere technologie. Dat had bijzonder interessant geweest. Nu is het inderdaad een betere optie om te kijken naar een refurbished originele 3310.
De accu's van vandaag hebben meer mah per cm3 en de onderdelen verbruiken tegenwoordig minder. Met de huidige techniek zouden ze een 3310 kunnen maken die gewoon net wat beter is, maar ineens rustig een maand+ met een accu kan doen.

flikker er 2/3/4g ondersteuning bij in, zorg dat whatsapp erop werkt en er is echt wel een markt voor.

Maar dit ding? Nee, en nu nog een 3310 aanschaffen is vrij zinloos dat ding gaat never nooit meer een week mee op 1 accu lading.
Zorgen dat Whatsapp er op werkt is nog niet zo simpel. Lijkt me ook eerder een taak voor de Whatsapp-makers dan voor de fabrikanten van feature phones. Whatsapp 'werkte' ook op Nokia Asha's e.d.
Zonder notificaties, dat dan weer wel. Ik heb dat ooit op de telefoon van mijn toenmalige schoonmoeder gezet, het was een ramp.
Whatsapp inderdaad wat er op zou werken. Dan zou het voor mijn schoonmoeder de ideale telefoon zijn geweest.
Zoals het artikel zegt, is het oude toestel wat overdreven.

Maar je zou met hetzelfde ontwerp maar met moderne techniek een zeer robuust simpel apparaat kunnen neerzetten.

Het originele scherm is niet best. Behoud het ontwerp maar vervang de techniek door e-ink met verlichting. Dan heb je iets unieks. Nu heb je niets. Een piepklein veroudert scherm dat niet best is en geen retro charme heeft.

Neem de batterij duur, er is nu ruimte over omdat de electronica kleiner is. Gooi er dan een grotere batterij in en lever werkelijk die twee weken levensduur.

Je kan iets vernieuwe ala de nieuwe lelijke eend of volkswagen kever. Maar dat zijn nu gewoon dure auto's met een beetje melancholie.

Dit is echter een telefoon die net niets is. Niet echt goedkoop, niet modern, niet robuust, nep retro.

Alleen om de naam te kunnen gebruiken? Dat heeft zeker gewerkt, iedereen besteed er aandacht aan. Maar verkopen? Er zijn zoveel "senioren" en budget telefoons. Kom met iets gedurfds.
Ik krijg ook het idee dat men niets meer geeft om correct gebruik van spaties. Het enige voordeel is dat dat af en toe wat entertainment oplevert, zoals in Ruggespraak (Onze Taal) en op spatiegebruik.nl :) .
Ik heb nog een 1 op 1 origineel voor je in de kast liggen. Vrij bieden mag. :+
Klinkt aantrekkelijk. :P
Leuk ;) Maar nee bedankt. Ik had graag een nieuwe gewild met de voordelen van de ouderwetse 3310 en wat extra voordelen door gebruik van nieuwe technieken. Een accuduur van misschien wel vele weken had prima mogelijk geweest als ze de eenvoud en formaat van het origineel behouden hadden. Dat had een meerwaarde gehad.
Nu is het gewoon een lelijke budget telefoon waar je net niks aan hebt. Gaat weinig verkopen dus vrees ik. Terwijl een echt retro 3310 volgens mij best een groot succes had kunnen worden.
Maar ik lees net pratisch overal dat deze nieuwe 3310 een standby tijd heeft van 1 maand?
bij de oude 3310 was juist het voordeel dat hij bij zonlicht heel goed af te lezen was door het transflective mono LCD. Ik had liever de 6110 gehad, daar was mijn ervaring juist dat hij echt zeker een week meeging op een keer opladen.
Dat kwam ook doordat de 6110 standaard geleverd werd met Li-Poly accu terwijl de 3310 met een NiMH kwam. Ik heb beiden gehad destijds (Okee, niet de 6110 zelf maar de dualband opvolger, de 6150). Overigens was de 6110 wel bijna 2x zo duur :)

Volgens mij kon je ook wel Li-Po accu's kopen voor de 3310 destijds.

Toch was ik nog het meest gek op mijn 8210.. En 7110. Die waren beiden echt heel apart. De 8210 was een van de kleinste telefoons in die tijd en de 7110 was geinig met WAP destijds (maar helaas geen GPRS waardoor je per minuut belkosten betaalde).

En inderdaad aflezen was juist in zonlicht geen probleem. Ik mis het tegenwoordig ook wel dat het scherm gewoon altijd aan stond. Al hebben sommige amoled telefoons wel actieve standby.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 februari 2017 17:38]

De Nokia 6110 kwam uit de doos toch echt gewoon met een NiMH accu.

Ik denk dat je de 6210 bedoelt, die had een Li-Ion accu. OF de 6310, die kwam met Li-Poly accu.
ah ja ik denk dat je gelijk hebt :-)
ik zit nu ook te kijken naar de foto's en de 6210 was de gene die ik bedoelde.
Ah ok ok had de 6150, dacht dat die dezelfde accu had als de 6110 destijds. Het was gewoon de dual band versie van de 6110 namelijk.

Want mijn 6150 was zeker geleverd met LiPo.

Edit: Volgens GSM Arena kwam de 6110 ook met LiPo. Maar misschien verschilde dat per land en provider.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 februari 2017 10:43]

Dat is echt onjuist. Ik denk dat ze zich vergissen met de 6110 Navigator van veel later.
Oranje LED? De originele 3310 had groene verlichting. Er waren destijds ook een heleboel aftermarket bedrijfjes die daar blauwe LEDs voor in de plaats soldeerden.
Helemaal met je eens!
Je mag hem op allerlei punten verbeteren maar de oude covertjes moeten nog passen! 8-)

Nieuw scherp schermpje, USB poortje aan de onderkant, lekker dikke accu erin, 3g/4g ondersteuning, ...
Er zijn genoeg opties.

Maar net wat je voor de echte nostalgie niet aangepast wilt hebben gaan ze aanpassen. Hoe kun je zo falen in je marktonderzoek :'( 8)7

[Reactie gewijzigd door Edwin op 27 februari 2017 14:17]

Ik kan het me niet meer herinneren, maar de oude covers, zat daarin ruimte voor een 3,5mmen USB?

Ik dacht alleen oplqden in het rond toch?
Heel de onderkant had ook carkit aansluiting geloof ik. Iig ruimte voor een micro-usb.
In de covers zat daar helemaal geen uitsparing voor, in de body zit onderaan een aansluiting voor een 2,5mm koptelefoonplug en de bekende dikke ronde laadstekker van Nokia uit die tijd. Dus als je de covers intact laat kun je die best door 3,5mm en micro usb vervangen, er is ruimte zat.
Hoe kun je zo falen in je marktonderzoek :'( 8)7

Ik denk dat de doelgroep niet de nostalgie is, maar Afrikaanse en andere non-smartphone markt. O-)

Als het voor de nostalgie markt was, zou 3G (voor voice) een must zijn want 2G wordt steeds schaarser in de westerse wereld.
Maar ook in Afrika en bijvoorbeeld Cambodja, is de markt nu voor smartphones veel groter dan die voor dit soort toestellen.
Exact mijn gedachte! Waarom in vredesnaam een vernieuwd ontwerp?? Had gewoon 1 op 1 de oude mallen gebruikt en een exacte kopie van de 3310 uitgebracht. Dat was een fantastische zet geweest. Nu is het op alle vlakken nét helemaal niks.... :(
Dat gebeurd toch ook niet in de auto wereld.. er komt altijd een verbetering althans een vernieuwing er rijden toch ook geen koekblikken meer op de weg? Vind het een verbetering ben het niet met jullie eens..
Er rijden genoeg oldtimers nog op de weg ;) Vaak wel met onder de motorkap een nieuwe motor en mogelijk wat extra's qua veiligheid ingebouwd etcetera. En dát had ik ook graag gezien bij deze nieuwe 3310. Wel nieuwe(re) technologie, mogelijk ook wat nieuwe(re) functionaliteit (whatsapp bijvoorbeeld.... Maar dat zit er dan schijnbaar weer niet op :/). Maar in basis gewoon de ouderwetse, degelijke 3310. Nagenoeg onverwoestbaar, lange accuduur. En gewoon de charme en nostalgie van weleer. Die mis ik nu... Dit is net zoiets als de New VW Beetle. Leuk bedacht, maar in alle opzichten precies waar niemand echt op zit te wachten.
Er rijden genoeg oldtimers nog op de weg ;) Vaak wel met onder de motorkap een nieuwe motor en mogelijk wat extra's qua veiligheid ingebouwd etcetera.
huh? :?
Niet in mijn wereld hoor. Vrijwel alle oldtimers rijden met een motor uit diezelfde tijd, met alle voordelen (mooi geluid!) en nadelen (hoog verbruik, hoge uitstoot, slechte betrouwbaarheid) van dien. Zo heel af en toe lees je iets over iemand die er een modernere motor heeft ingelepeld, maar dat zijn uitzonderingen. Een Jaguar MKII met een nieuwere motor; kost je een vermogen, maar dan heb je wel iets bijzonders.
En "extra's qua veiligheid"?
wat zouden dat dan moeten zijn: airbags? ABS? ESP? Ook weer niet heel waarschijnlijk. Een versteviging van het chassis, daar kan ik me nog wat bij voorstellen...
'Vaak' is idd wat overdreven.. maar zogenaamde restomods zijn er zeker wel..
We hebben het hier over telefoons, niet over auto's :P
Het woordje 'vaak' is een tamelijk breed begrip. Hoe dan ook. Ouderwets is gewoon populair - ook al zijn daar nadelen aan verbonden. Deze 3310 had dus gewoon een min of meer kpoie van de oorspronkelijke 3310 moeten worden wat mij betreft. Nu slaan ze de plank mis. Het heeft weinig van doen met de oude 3310, dus mist een stukje nostalgie evenals de grote voordelen van die oude telefoons (degelijkheid, lange accuduur, eenvoud). Het heeft echter wel de nadelen van de oude 3310 meegenomen (geen snel internet, dumbphone, etc.). Dus wel de nadelen, niet de voordelen.
Er is geen WhatsApp client voor het Nokia series 30 OS. Voor series 40 is er meen ik wel iets, voor de goedkope Asha serie, maar daarvan houdt de ondersteuning van WhatsApp op in juni, net zoals die voor de Symbian clients. Misschien had men wel extra ondersteuning kunnen kopen bij WhatsApp maar dat zal niet goedkoop zijn, als ze het al doen.
Ja ik heb ook nog zo'n Asha en dat werkt sowieso niet goed meer. Groepschats werken niet als iedereen een smartphone gebruikt, dan word je automatisch uit de groep gegooid omdat hij de encrypted berichten niet kan lezen.
Voor deze retro toestel is er genoeg markt voor. Met name Zuid Amerika, Afrika en Azië...
Daar is genoeg markt voor ieder budget toestel. Daarvoor had geen 3310 nodig geweest. Dit is gepresenteerd als de herintroductie van de oude 3310. Dat is dit gewoonweg niet.
De New Beetle was wel zeker een verkoopsucces hoor. Persoonlijk vond ik hem ook erg leuk.

Je kon in die tijd trouwens ook nog een nieuwe met de oude mallen kopen (mexicaans) maar daar was dan weer geen markt meer voor. Die kun je dan ook nu niet meer krijgen.

Achter de computer roepen dat men exact die oude versie wil is makkelijk, daadwerkelijk bestellen is toch iets anders...
Ik persoonlijk had hem zeker weten besteld als het een echte kopie van de 3310 geweest was met vernieuwde hardware onder de motorkap. En zoals aangegeven ken ik velen die dit van plan waren en die nu allen afgehaakt zijn. Overweeg nu inderdaad wel om maar een oude Nokia te kopen. (Niet omdat het moet....). Leuk voor de heb en perfect als back-up toestel om bereikbaar te blijven.

Uiteraard blijft het allemaal persoonlijk he. Zo vond (en vind) ik de New Beetle ook echt foei- en foeilelijk terwijl ik groot liefhebber ben van de ouderwetse kever!

Maar puur vanuit mijn omgeving weet ik dat er heel veel enthousiasme was toen bekend werd dat de 3310 terugkwam en dat enthousiasme is nu volledig verdwenen.
Standby tijd is toch een maand nu bij de 2017 3310? dat lees ik in ieder geval overal. voor 50 euro best het overwegen waard, als er ook whatsapp op zou kunnen, dat is m'n enige criterium.
Reken er maar niet op; whatsapp wordt niet voor dit OS ontwikkeld. En daarnaast weet ik zeker dat je een maand standby niet haalt als je op de achtergrond weer leuk gaat lopen pullen op je LTE verbinding..
In theorie een maand ja. In de praktijk niet. Ik heb het laatst nog getest met een Nokia 1100 die volgens spec ook een dag of 20 moet halen. Na een dag of 10 op vliegtuigmodus was het sap op, en de accu was nieuw en origineel.

Dus reken op een dag of 5 a 6 bij deze en dan heb je het gehad, afhankelijk van het gebruik.
Precies, geef mij maar de nieuwe, wel fijn om een backup telefoon te hebben die je maar 12 keer per jaar hoeft op te laden en die je gewoon permanent in je jaszak kunt bewaren.

Een 1op1 kopie had dan veel minder handig geweest, tenzij ze de dikte gebruiken voor een megamega batterij en ze 3 maanden standby tijd kunnen geven. Dan had ik 'm direct besteld, nu overweeg ik het ook overigens. Mijn normale smartphone gaat soms niet eens 1 dag mee met een volle batterij. De hele dag rondlopen met een accu die ik dan ook weer bijna dagelijks moet opladen vind ik ook niet heel handig. Dan liever gewoon een goedkope telefoon zoals deze, prepaid simmetje er in en je bent praktisch altijd wel bereikbaar mocht het nodig zijn.
Bantum, Snake en Space Impact de grondleggers van het mobiele gamen!
Ze claimen nu juist een standbytijd van een maand. Dat zou dan dus zelfs 2 maanden zijn
Nagel op de kop!

Ikzelf ging waarschijnlijk zo'n nieuw toestel gekocht hebben voor mijn 2de nummer (die zit nu in een oude smartphone en ligt 24/7 aan de lader thuis), maar na het zien van dat oversized scherm en waarschijnlijk minder-dan-verwacht accu laat ik hem toch maar passeren.

Ik vind het eigenlijk best een vreemde keuze dat ze in een telefoon die legendarisch 'sterk' was, de helft van de oppervlakte nu (breekbaar) scherm hebben gemaakt.
You had one job!!
Gewoon de 3310 bijna exact kopieren en er desnoods Android op zetten met een spelletje Snake en dat ding met die bonen. En lekker goedkoop. Maar ze kunnen het niet he?!
Zeg je nu dat form factor belangrijker is dan het OS? Volgens mij was de "simpelheid" van het originele Nokia OS samen met de form factor en robuustheid juist het sterke punt van de hele telefoon. Het besturingsysteem maakt juist veel uit het maakt of breekt een telefoon, kijk alleen maar eens hoe erg mensen gehecht zijn aan een Android of IOS runnend telefoon.

De kracht van de 3310 was de perfecte combi van alles samen.
Simpelheid en slimheid. Een oude nokia ging vanzelf uit als de accu bijna leeg was en dan weer net op tijd aan om je alarm af te laten gaan. Dat kunnen telefoons al jaren niet meer. Maar ligging in de hand is ook een belangrijk element. Maar dan wel met 4G natuurlijk.
De oneplus 3 heeft een optie dat hij de telefoon aanzet als het alarm afgaat ;)
Zelfs als de accu "leeg" is. Het heeft mij wel eens gered
haha android op zo'n klein schermpje, android wear misschien.Beter gewoon origineel bouw tekeningen erbij pakken en opnieuw produceren. Maar zelf dan zou ik hem niet kopen , is misschien leuk voor een weekje ,daarna ga je overal aan ergeren.
Je nostalgiegevoel is groot, maar een dergelijke telefoon zou niet verkopen. Dat weet je zelf vast ook wel. Niet alleen vanwege het gebrek aan features maar ook het feit dat het scherm gewoon ontiechelijk irritant is in vergelijking met de schermen die we nu hebben, en internetmogelijkheden.
precies, de ilusie dat de oude nokia ooit nog terug zou komen zou mooi zijn. Maar dit geval, kan niet in de schaduw staan van de o zo bekende 1keer opladen 2weken standby telefoon.

zo jammer
Helemaal mee eens en dan precies de zelfde maar dan wel met een groter display, een 12 mega pixel camera en een 8 megapixel aan de voorkant...

Met precies de zelfde groene kleuren, maar met dat als je de camera opent dat je dan gewoon een normale kleur weer ga ve hebt...

En een soort van app lijst en google playstore om whatss app te instaleren...

Maar wel met de normale menu van de 3310...
Juist ook de foto's in een soort retro groene kleurtjes. Instagram GOUD.
Precies wat ik dus dacht.

Als mensen aan een 3310 denken denken ze aan een dik, simpel, rugged toestel waar je een wereldreis mee kon maken zonder je druk te maken om wat dan ook. Nu lijkt het een Alcatel/whatevercheapassphone in de rommelbak bij Mediamarkt voor 15 euro inclusief sim en beltegoed van Lebara.

Voor mij het bewijs dat hier geen echte Nokia mensen achter zitten. Is gewoon het zoveelste chinees bedrijf dat denkt te kunnen scoren met een Nokia badge.
Misschien nep je hiermee jonge mensen maar volk dat nog de echte Nokias mee heeft gemaakt hebben meteen in de gaten dat dit nep is. Next.
^^ Dit inderdaad. Een 3310 met dezelfde formfactor maar wel de techniek van nu. Ideaal voor op vakantie. Klein scherm een probleem? Met die smartwatches van tegenwoordig kun je aardig veel. Dat had prima in die 3310 gepast ook. Gemiste kans, echt echt zwaar jammer dit.
You had one job!!
Gewoon de 3310 bijna exact kopieren en er desnoods Android op zetten met een spelletje Snake en dat ding met die bonen. En lekker goedkoop. Maar ze kunnen het niet he?!

Het moet weer langer, dunner, moderner, etc. Gewoon een exacte kopie, meer had niet gehoeven. Maak 'm maar dik, standby tijd van een week dan mag je een dikke telefoon verkopen.
Maar helaas, de marketing boys wonnen het weer. Gemiste kans!
Idd, Ik dacht ook de (oude) 3310 terug te kunnen kopen, niet dus.
Het heeft niks met de 3310 te maken, gewoon marketing stunt.
Ik had net hetzelfde idee toen ik met m'n opa op zoek ging naar een seniorentelefoon. Ze beweren een simpele telefoon te maken, maar dan zetten ze er wel een radio, (waardeloze) camera en spelletjes op.

Ik weet niet welke afdeling in zo'n bedrijf telkens keer op keer weer beslist van toch zaken te gaan toevoegen.
De nieuwe faalt in 1 ding nog het meeste en dat is de stevigheid. HMD heeft schijnbaar zitten slapen bij de tientallen memes over de 3310 die een gat in de vloer maakte bij het laten vallen.

-Stevigheid
-Standby
-1 toets bediening
-Snake
-Verwisselbare frontjes

Ik bedoel zo moeilijk is het toch niet om product research te doen?
You had one job!!
Gewoon de 3310 bijna exact kopieren en er desnoods Android op zetten met een spelletje Snake en dat ding met die bonen. En lekker goedkoop. Maar ze kunnen het niet he?!
Voor de duidelijkheid, we hebben het hier over Nokia als merknaam, niet over Nokia als het Finse bedrijf wat lang geleden ooit een Nokia 3310 heeft gemaakt. Vermoedelijk heeft HMD Global niet voldoende rechten om het oude toestel exact te kopiëren en zelf in de markt te zetten. De licentie betreft uitsluitend het merk Nokia.

Los daarvan ben ik het ook niet helemaal met je eens. Je wilt op een 2017 model van de Nokia 3310 toch juist geen Android hebben? Naar mijn mening zou dit heel erg afbreuk doen aan het nostalgische Nokia gevoel. Bovendien zou Android nooit draaien op deze hardware en juist killing zijn voor de levensduur van de batterij.

Een verbeterd scherm en een eenvoudige camera lijken mij daarentegen wel essentiële upgrades ten opzichte van het 2000 model. Je vraagt om een standby tijd van een week, maar dit toestel zou het zelfs een maand moeten kunnen volhouden op een enkele lading. Dat komt door het eenvoudige besturingssysteem, uitsluitend GSM netwerkondersteuning en het ontbreken van een touch screen.

Wat mij betreft geen gemiste kans, maar juist tof om te zien dat er echt een nieuwe versie is. Het is een waardige update en een eerbetoon aan de originele Nokia 3310 :)
Eensch. Gewoon een exacte kopie van buiten en van binnen opgewaardeerd met 4g en eventueel dat microSD-cardslot. Zelfde scherm was misschien ook niet meer verkrijgen, maar een transflectief scherm met ongeveer dezelfde grootte had prima geweest. Tenslotte dezelfde degelijkheid, eventueel waterdicht. Al het andere was overkill geweest voor dit toestel. Dat nu het is zoals het is WhatsApp en Facebook ontbreken is ook een genus, vooral de eerste.
Een exacte kopie bestaat al: de originele 3310 namelijk.
Echt precies wat ik dacht. Exact copieeren, maar dan met moderne snufjes erin zoals bijvoorbeeld een betere speaker, helder kleurenscherm, betere accu (mega accu met die dikte, 1 jaar op standby bvb), etc. Maar wel even dik houden, even stevig en het liefst van hetzelfde plastic.
Oneens. Om onderscheidend te zijn ten aanzien van de touch telefoons moet je de aanwezigheid van fysieke knoppen uitbuiten met toepassingen waar die veel handiger voor zijn.

Gisteren opperde ik iets in de geest van de Pocket Operators van Teenage Engineering gecombineerd met de Ableton Link technologie, waardoor je met anderen die ook een dergelijk toestel hebben samen muziek zou kunnen maken. Wellicht gecombineerd met een simpel recordertje gelijk in de OP-1 van Teenage Engineering.
https://tweakers.net/nieu...eaction=9679235#r_9679235

Daarnaast doet met name die gele uitvoering mij toch wel erg veel denken aan een Magnum ijsje :9
Spijker op z'n kop!
Deze "3310" lijkt nu nergens meer op. Wát een gemiste kans.

Kom op Nokia!....*hoopt stiekem op een "nieuwe" 6610*
Wat ze nu proberen heeft Nokia zelf al beter gedaan:
De Asha 210.
Die was wel dik, deed week op accu, en je brakke instasnap kon je zelfs op FB uploaden. En heel belangrijk met blackberry achtig toetsenbord. Maar bedrijf heeft ook niks meer met Nokia te maken toch?
Een Exacte copy is mss iets te fantasieloos maar ik ben het eens dat HMD hier een historische fout maakt door de 3310 als een spelgoedje op de markt te brengen. Zo flumsy met die contrastloze toetsen en de felle kleuren! Waarom niet een Sturdy 3310 met een moderne insteek? Dit is echt een zwak afkooksel en een gemiste kans van HMD om iets positiefs te doen met Nokia.

Los van deze 3310 geloof ik er in dat het mogelijk is om een dumbphone te maken die veel mensen kopen als uitbreiding op hun smartphone zoals een smartwatch ook een uitbreiding is. Niet in gebruikt wordt het uw wekkerradio of baby phone maar je kan de telefoon ook meegeven aan zoon of dochterlief als ze een alleen op pad zijn of hem gebruiken als festivaltelefoon, de telefoons tijdens uw verbouwing of op alleandere momenten waar een zeer lange batterijlevensduur of stevigheid gewenst is.

Met smartwatch technologie kom je een heel eind ver. Meer nog, het lijkt zelfs een ideaal basis voor een dumb-phone.
- Basic apps (Whatsapp, messenger, skype...)
- Low resouces, lange batterijlevensduur
- Sim-card ready.
- Touch-interface in combinatie met cijferpad.

Wie start een kickstarter? ;-)
Ik vond zelfs toen de 3310 populair was het al een bagger ding. Batterij was vaak snel leeg.
Als je echt hip was had je een 6210. Die toestellen lagen prettiger in de hand dan de 3310 (in mijn mening)
Misschien dat ze en goede 6220 revamp kunnen doen en dan ook inderdaad gewoon een 1:1 copy maken met nieuwe technology en zeker de batterijleven van een week.

Het andere nadeel was dat Volvo V50 een standaard carkit had voor een 3310 en deze zal het ook daar helaas niet meer in gaan doen, hoewel er nog genoeg V50 modellen rondrijden met de houder (nutteloos) aanwezig.
Spuuglelijk net als (bijna) alle smartphones !
Er zijn heel veel carkits in oudere auto's waar zo'n 3310 in gaat.
Maar deze gaat waarschijnlijk niet passen... Is ook wel een gemiste kans.
Er zijn heel veel carkits in oudere auto's waar zo'n 3310 in gaat.
Maar deze gaat waarschijnlijk niet passen... Is ook wel een gemiste kans.
Ik denk niet dat veel mensen nog zitten te wachten op een custom connector voor stroom, analoge audio en een seriële (niet USB) verbinding.

Voor de Nokia 6, 5 en 3 hadden ze ook USB Type C kunnen kiezen. Een beetje jammer. Buiten het merk en de (mooie en goed in de hand liggende) behuizing kan je beter een Chinees toestel (Huawei of Xiaomi) nemen. Dan krijg je meer voor minder.

Aan de andere kant voor de 6 en 5: het is (bijna?) stock Android, het zijn Snapdragons, het is Nokia, dus ik verwacht wel ondersteuning vanuit de community. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 februari 2017 14:03]

De Nokia 6 heeft usb-c, de 5 en 3 micro-usb.

My bad, je hebt gelijk: ze hebben alledrie microusb.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 1 maart 2017 10:43]

In de prijswatch -> Specs staat dat de Nokia 6 Micro USB heeft.
Ook op het forum en Belsimpel staat Micro USB.

Weet je zeker dat de Nokia 6 USB-C heeft?

[Reactie gewijzigd door Purehz op 1 maart 2017 10:40]

Ja, verrek, nu zie ik het ook. Raar - en jammer.
ik heb idd nog jaren rondgereden met de carkit voor die andere legendarische Nokia, de 6210, of was het een 6310? Maar als je dan x telefoons verder bent dan gooi je zoiets er toch uit... Ik ben benieuwd hoeveel mensen nu nog zo'n werkende carkit hebben!
CARK91, ik heb er nog eentje liggen. Jarenlang gebruikt met de 5110 serie, daarna de 6110, 6210, 6310i en legendarische 7110 met het schuifje en rolnavigatie.

1 carkit, 3 auto's en 5 telefoons... De nostalgie O+
Er zijn Bluetooth modules die erop passen :)
Dat zal vanwege nostalgie een leuke knipoog geweest zijn naar de oude 3310, maar zeker geen levensvatbare functie/eigenschap voor HMD om geld aan te besteden.

Misschien dat een third party bedrijfje er goede sier en commerciële reclame waarde uit kan halen door te adverteren met een compatibel opzetstuk, maar ik denk dat de markt er simpelweg veels te klein voor is ;)
Mijn ervaring in die tijd is juist dat veel van die carkits gemaakt waren voor het toestel dat (even na de 3310) de zakelijke standaard was: de 6310 (of 6310i, zelfde maten). Dat heeft de prijs van 2e hands 6310i toestellen nog aardig lang hoog gehouden.
Benieuwd of er nog een 8 serie variant komt (nokia 8800) of zelfs 9 serie communicator.
Ik hoop stiekem ook nog op de een Nokia 8. De 6 ziet er uit als een goeie bang for the buck, de camera schijnt ook niet verkeerd te zijn (1, 2). Op verschillende sites werd eerder gesproken over de aankondiging van een Nokia met SD 835, 5.7" AMOLED scherm en deftige camera's op WMC, maar die bleef helaas uit.

De vanilla-style android op de nieuwe Nokia's en het updatebeleid staat me ook wel aan, wellicht komt er dit jaar nog een premium model uit waarmee ik m'n Nexus 6P kan vervangen. Een Nokia zeg... wie had dat nog ooit gedacht ;) Helaas is de Nokia 6 in dat opzicht op alle fronten een downgrade.

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 28 februari 2017 14:39]

Enige grond voor succes van de nieuwe 3310 zijn nostalgische gevoelens naar het origineel. Kijk je daar voorbij blijft er een compleet andere telefoon over die alleen vanuit commercieel oogpunt de 3310 naam draagt!
Inderdaad!
Ik hoopte het op z'n minst het uiterlijk precies zoals de 3310 zou zijn. Dit is niet het geval. Het had nu net zo goed de 3320 ofzo kunnen heten.

Gemiste kans! Ik wilde er namelijk 1 aanschaffen puur omdat het een 3310 zou zijn. Dat ben ik nu niet van plan.
Klopt. Het schermpje had even klein moeten zijn. Dat moest niet meteen zwart/wit zijn, maar wel klein. En dik. Dat had charme. Ik verwachtte ook de op/neer pijltjes rechts onder het scherm. Dat is voor mij hét herkenningspunt van de 3310.
Het toestel is, niet geheel onverwacht, gewoon de volgende dumbphone van Nokia, maar ze zijn geslaagd in hun opzet. Wekenlang las je in elke krant dat dé 3310 terug kwam. Mensen weten dat Nokia er weer is. Daar gaat het hun om. Dat hebben ze ook goed gedaan. Dat de nieuwe 3310 hét niet zal worden is voor hun geen ramp. Ze hebben niets te verliezen en het kost hun niet meer of minder om hem 3310 te noemen i.p.v. Nokia 216. Er is trouwens ook geen momentum om de 3310 weer echt hot te maken. Ik zie binnen een jaar heus niet iedereen terug met een domme telefoon rondlopen, ook al was het maar omdat het de 3310 was.
Eindconclussie: geslaagde tactiek.
Hij was destijds ook populair omdat hij minder dom was dan veel concurrenten (KPN Swing iemand?): je kon er spelletjes op spelen, plaatjes versturen (er was een hele markt in zwart-wit plaatjes, en op het geavanceerdere model 3330 kon je selfs 3 bewegende plaatjes opslaan). En je kon er custom ringrones op draaien, en zelfs zelf intypen in een composer als je ze niet wilde kopen bij dure sms diensten. En de verwisselbare covers natuurlijk.

Hoe zit dat nu: plaatjes en filmpjes versturen kan elke smartphone, spelletjes installeren ook. En custom achtergrondplaatjes en ringtones kan ook met elk toestel, met een ruim gratis aanbod op internet. En custom hoezen zijn ook volop te vinden.

Kortom: afgezien van het mostalgie aspect heeft het geen USP meer tegenwoordig.
Er zijn op de verkeerde manieren aanpassingen gedaan.

De telefoon moet zo robust zijn als de 3310. Mogelijk zelfs met frontjes, Helemaal gaaf zou zijn als die ook compatiple zouden zijn.

Maar als je zoiets niet wil, robust ca 1 week accu maar wel whatsapp enzo wat goed werkt.

Mogelijk een iets groter scherm en een iets grotere resolutie. En daarbij flink wat opslag voor muziek.

Dan had je best een dijk van een "vakantie" telefoon gehad.
Ja, want na Whatsapp had je Facebook gewild, en die messenger, en telegram, want dat hoort er ook bij.
En een notitieblok, waar je ook foto's in kan voegen, en een film-app om je vlog te updaten.
En spelletjes, niet alleen Snake, maar ook mario-run en een defender..

Dan kom je al in de knoei met het OS, dus zetten we Android erop, op dat kleine scherm.

Uiteindelijk moeten er keuzes gemaakt worden, en hier is er geen echte keus gemaakt.
Er moest een 3310 op de markt komen, want dat is leuk 'retro'
Maar ernaast hebben we ook bruikbare toestellen, kijk eens, Android en touchscreens ...

Geslaagd introjaar voor HMD ... de wereld heeft aandacht ..
Kan er niet bij dat niemand dit soort telefoons (met knopjes) maakt met Android. Lijkt mij ideaal.
Ze hadden beter kunnen doen wat Casio met horloges heeft gedaan: modellen uit de jaren '90 ongewijzigd op de markt brengen. Natuurlijk kun je onderhuids dingen moderniseren, maar van buiten is zo'n ding identiek aan het origineel.
Absoluut sterk, al ga je wel even voorbij aan het feit dat het gebruik van telefoons in de passerende tijd drastisch is veranderd, waar dat met horloges niet het geval is.

Meteen de reden waarom er geregeld mode artikelen/stijlen terugkomen, dan wel licht aangepast opnieuw worden geïntroduceerd. Waarom, het werkt!
De nieuwe 3310 is net Duke Nukem Forever van de telecomwereld...jarenlang op op moeten wachten, het werkt maar dat is hem gewoon niet meer.
De nieuwe 3310 zou er 10 jaar geleden modern en fris hebben uitgezien, maar nu vind ik die ronde vormen nogal gedateerd. En 3G en een (goede) camera is toch wel noodzakelijk voor commercieel succes. Misschien dat m'n oma wel blij is met zo'n eenvoudig model...
Serieus? Het is een retro model gebaseerd op de originele 3310 uit oude tijden - dus ja - dat is uiteraard gedateerd, wat anders? ;) Ik vind hem er nu juist veel te 'modern en fris' uitzien. Ze hadden gewoon een 1 op 1 kopie van het origineel moeten maken.
En juist het ontbreken van alle huidige smartphone functionaliteit maakt het een leuk ding. Snap überhaupt niet waarom er zonodig een camera in moest... En waarom een kleurenscherm in plaats van het ouderwetse oerdegelijke zwart-wit schermpje. Jammer jammer.
Dat hadden ze helemaal niet moeten dien, behalve een paar mensen hier zit niemand te wachten op een 300 gram wegende dumbphone met een dikte van 3cm.
Als ik kijk naar mijn vriendenkring en collega's had bijna iedereen die ik er over gesproken heb juist zonder twijfel voor 50 euro een origineel gelijkende 3310 gekocht ;) Menigeen zelfs meerdere exemplaren - namelijk ook als kado voor bv. ouders die nu bij iedere smartphone zeuren dat de ouderwetse Nokia zoveel fijner was.... :D

Nu hoor ik in mijn omgeving eigenlijk enkel teleurstelling en heb ik tot zover niemand gehoord die nog overweegt dit toestel te kopen (ikzelf incluis). Dus ik denk dat je je vergist en dat juist een écht retromodel (inclusief de oude looks, de oude degelijkheid en de oude accuduur) een enorm succes had kunnen worden terwijl dit ding nu niet meer is dan een geinig retro model waar eigenlijk bijna niemand op zit te wachten... Hooguit als back-up toestel voor weinig geld....
... En 3G en een (goede) camera is toch wel noodzakelijk voor commercieel succes.
...
Waarom 3G ? Beter is het on 3G helemaal over te slaan en gelijk naar 4G en VoLTE te gaan. 800mHz is er alleen bij 4G en dat heeft altijd een beter bereik. 2G is nog wel essentieel on naar terug the vallen als Vo LTE niet werkt (er wordt eigenlijk nooit teruggevallen op 3G, behalve voor data) en 2g zal nog wel een tijdje in de lucht blijven voor alarmsystemen, 'slimme' elektriciteitsmeters, en andere op afstand uitleesbare en instelbare (low-data) systemen.

En OMA, die is blij met een eenvoudig toestel dat niets anders kan als bellen want meer doet ze er toch niet mee en al het andere maakt het ding alleen maar ingewikkeld en lastiger.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 1 maart 2017 21:43]

Het is me niet geheel duidelijk waarom ze voor de 3310 hebben gekozen. Van z'n voorganger de 3210 zijn immers veel meer exemplaren geproduceerd. Verder (maar dat is mijn persoonlijke mening) vond ik de 3210 ook een veel fijner toestel om te gebruiken. Het lag beter in de hand bijvoorbeeld.
Snap zelf ook niet waarom de 3310 als icoon wordt gepresenteerd, terwijl de 3210 dat meer is. Eerste geïntegreerde antenne alleen al reden voor de kroon.
Volgens mij is de 3310 ook in de US en Azië bekend en de 3210 niet overal, zou het dat kunnen zijn?
Ik zou hem geweldig vinden, als hij gewoon android zou draaien. Is dat echt zo moeilijk? Deze formfactor maar dan met Whatsapp/gmaps etc. Ok, het kost batterij maar dan zou je aggressieve kill opties kunnen inbouwen. Ik denk dat men daar wel op zit te wachten. Maar geen whatsapp of andere chat apps is echt killing voor zoiets vind ik. T9 lijkt me juist weer handig en snel namelijk.
Wie zegt dat Whatsapp niet uitgebracht wordt op Nokia 3310? Als ik de lijst van Nokia toestellen bekijk die whatsapp momenteel al ondersteunen, dan zou ik het nog niet direct afschrijven: https://www.whatsapp.com/nokia/
https://blog.whatsapp.com...die-WhatsApp-ondersteunt?

Ondersteuning voor die toestellen stopt op 30 juni 2017.
Vind ik niet zo erg, enigste wat we nodig hebben is recente versie :) Dat er geen ondersteuning zou zijn begrijp ik wel.

En als er patches moeten gebeuren, tja...uiteindelijk zitten er nu ook bugs en security issues in onze huidige versie dier er pas binnen 1 maand uitgaan en het werkt nu ook :)

Maar GIF'jes, en andere media over 2G...niet de beste combo denk ik.

[Reactie gewijzigd door Till Wura op 27 februari 2017 15:53]

Die gifjes en andere meuk is helemaal niet nodig.
Gewoon een secure messenger. Het werkt nu ook op Nokia's dus ik zie niet in waarom na 30 juni niet meer.
Android draait zelfs op horloges dus voor een 3310 remake moet dat geen moeite zijn. De vraag is, wil men die moeite nemen... Of wil je onderhuids een S30 telefoon pakken die al op de plank ligt (denk aan Nokia 110), die omkatten naar een 3310 remake en met de PR lopen strijken? Ik denk het laatste...
Men noemt het overal en nergens niet voor niks een PR stunt dit toestel. Puur om de aandacht van de nieuwsbulletins weer op je te vestigen en de Nokia 3 / 5 / 6 te verkopen.
Denk dat t9 anno '17 wel beter zou kunnen.
Eén van de punten die de 3310 zo 'onverwoestbaar' maakte waren de verwisselbare covers, die werkten als een soort kreukelzone voor het binnenwerk, als je het toestel liet vallen bleef het binnenwerk ongedeerd... en als die dan toch kapot gingen kocht je op de markt voor weinig weer nieuwe en was je toestel weer als nieuw. Deze nieuwe toestellen hebben dat niet en daardoor zeker niet zo 'onverwoestbaar'... dat maakt dit toestel in die zin zeker geen opvolger van het toestel.
Ik gebruik zelf een lumia 640 (half nokia) en die heeft een grote plastic schil. Die telefoon is al zo vaak uit mijn hoogslaper gevallen maar die schil absorbeert de klappen heel goed.
De verwisselbare covers van de markt waren meestal van slechte mallen aangezien men niet voor de originele Nokia wilde betalen (met hologram, Original Nokia Accessoires).

Ik heb een Siemens C45 en die had ook verwisselbare covers. De 3rd party pastten veel slechter, het plastic was dunner. Het enige wat je had waren leuke opdrukjes zoals Ferrari / BMW enz.
Ze hadden e-inkt als scherm moeten doen, een vezelversterkt kunststof, en tot 100 meter onderwater bruikbaar. en een accu van 5000Mah.
Oftwel onderverwoestbaar en kan makkelijk maand zonder accu.
Wel licht is een gps handig hierin.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 27 februari 2017 15:36]

100 (!!!) meter onder water? En dan wil je iemand bellen ofzo? Dat is veel te diep toch. Als hij nou 10 meter mee ging...

Ik zou zo graag een soortgelijke als deze willen maar met een topcamera en whattsapp. En dan betaal ik 450€. scherm mag zo klein zijn, hij mag dik zijn als de oude 3310. Dikke accu. Is ideaal voor lange trektochten waar je wel fatsoenlijke fotos wilt maken.
Dikke accu. Is ideaal voor lange trektochten waar je wel fatsoenlijke fotos wilt maken.
Will je fatsoenlijk foto's, Dan raad ik je aan een model te kiezen met een Flektogon 50mm f1/4.0 en een bijpassende sensor (42x55mm of 55x55mm). Of iets soortgelijks.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 1 maart 2017 21:49]

Waarom eigenlijk de Nokia 3310 en niet de Nokia 3210? Nokia 3210 was nog populairder met 150 miljoen verkochte exemplaren (tegen 125 miljoen voor 3310).
Dat zei ik dus ook al. Ik geef je gelijk :-)
Dan koop je hem toch gewoon als vernieuwde 3210? Daar lijkt hij net zo weinig op als op een 3310.
Omdat de 3210 niet imago heeft van de 3310. Het gaat helemaal niet over verkoopscijfers.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True