Vanaf Microsofts bekendmaking van de voorwaarden waaronder het Nokia's telefoontak had gekocht, hebben we op dit moment gewacht. Sinds 1 januari 2017 mocht het Finse bedrijf weer eigen smartphones uitbrengen en HMD heeft niet al te lang geaarzeld.
De 3310 lost wat ons betreft de verwachtingen niet echt in. Het is ongetwijfeld een prima telefoon voor de doelgroep van goedkope mobieltjes, maar oude liefhebbers van de 3310 uit 2000 zullen maar bar weinig herkennen in het nieuwe model. Zowel wat uiterlijk als wat software betreft, is daarvoor te veel veranderd. Er zijn desondanks diverse elementen die doen denken aan het oude Nokia. Het dankbaar gebruikmaken van de nostalgie van 30+-ers is natuurlijk slim vanuit marketingoogpunt en het ontwerp van bijvoorbeeld de Nokia 6 toont aan dat ook HMD aandacht heeft voor design.
Het oude Nokia was echter meer dan marketing en design. Het kwam met vernieuwingen in schermtechnologie, camera en andere hardware-elementen. Het is de vraag of HMD de capaciteit heeft om daarin stappen te zetten die andere fabrikanten niet kunnen zetten. Smartphonecamera's hebben zich in de afgelopen jaren gericht op slimme algoritmes voor het verbeteren van foto's, maar er is ruimte voor een fabrikant die zich richt op telefoons met grote camerasensors, xenonflitsers en andere hardwarematige verbeteringen, zaken die Nokia juist zo goed voor elkaar had. Daarvoor zijn echter nog geen aanwijzingen.
HMD zal dit voorjaar actief worden in de Benelux. Nog voor de zomer liggen de toestellen in de schappen in Nederland en België, zo belooft de fabrikant. In elk geval KPN gaat samenwerken met de fabrikant van de Nokia-telefoons.
HMD stevent met deze toestellen niet af op de positie van het oude Nokia van voor de overname, maar op die van Motorola, dat tussen 2013 en 2015 veel indruk maakte met budgettelefoons als de Moto G- en Moto E-series. Lenovo maakte na de overname de modellen duurder en luxer, en zag af van het uitstekende updatebeleid dat Moto voerde. Daar is een gat gevallen dat HMD kan opvullen.
Daarnaast is er in zekere zin naast nostalgie ook een patriottische reden om te hopen op succes voor HMD. De huidige westerse smartphonemarkt is volledig verdeeld tussen bedrijven uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en China, uitzonderingen als Wileyfox en Wiko daargelaten. Met HMD heeft Europa weer een kansje een speler van formaat in de smartphonemarkt te hebben en dat is toch alweer een tijd geleden.