Voor het bedrag van een betere dual-sim Dumphone (75 euro) koop je nu tijdelijk (MM oktober 2017 gekkenhuis aanbieding) een smartphone inclusief alle voor en nadelen. Te mooi om waar te zijn ? We zullen zien.......
Deze review is speciaal geschreven ter gelegenheid van een bijzonder lage prijs van 75 euro bij Maedelmarkt per 23 oktober 2017. De normale prijs is namelijk gemiddeld 149 euro terwijl dit toestel pas een paar maanden in de verkoop is. Dat is dus best een erg scherp bedrag. Je kan het beste rekening houden met het feit dat deze review geschreven is in combinatie met de kostprijs van slechts 75 euro en dus niet gemiddeld 149 euro. Het tijdelijke aanbod van 75 euro voor de Nokia 3 geldt voor alle kleurstellingen, dat wil zeggen: Zwart, Wit, Koper en Blauw. Sommige prijzen in de tweakers PW kloppen dus niet.
Kanttekening:
Het lukt op dit moment helaas niet goed om extra positieve of negatieve punten toe te voegen aan de lijst. De oorzaak daarvan is mij onbekend. Ik heb dus veel moeten proppen in de nog wel beschikbare regels, excuus daarvoor
Aanschaf bij MM:
De aanschaf bij Media Markt verliep helaas niet helemaal vlekkeloos. De aanbieding gold al vanaf de ochtend om 10:00 uur maar zelfs in de middag toen ik hem wilde kopen was de prijs nog niet aangepast en stond gewoon nog op 150 euro. Of ik dat maar even wilde aftikken, nou nee dus. Ik kan me niet goed voorstellen dat ik voor dit bedrag de eerste was die hem kocht maar slordig was het wel. De prijs aanpassing heeft bovendien nogal wat tijd in beslag genomen.
Unboxing:
De Nokia 3 komt in een klein bescheiden doosje waar je het toestel in aantreft samen met de lader en laadkabel. Verder wat boekjes, gewoon in het Nederlands en een speciaal sleuteltje om de Sim en SD slots open te maken.
Voor het eerste gebruik is het de bedoeling om het toestel eerst helemaal op te laden en uiteraard daarvoor even een Sim en een micro SD kaartje te plaatsen. De accu was bijna vol dus het opladen was zo klaar.
Dat je standaard bij dit budget toestel een Dual Sim configuratie krijgt samen met een aparte mogelijkheid voor Micro SD is eigenlijk best wel een luxe voorziening die je niet zou verwachten voor deze klasse.
Bouwkwaliteit:
Dit toestel heeft veel plastic maar de zijkanten zijn dan weer heel netjes van metaal gemaakt. Dat geeft in ieder geval een heel degelijke indruk. In hoeverre deze metalen (ws Alu) randen het toestel op de lange termijn weten te beschermen tegen impacts is afwachten. Mijn indruk is in ieder geval dat de bouwkwaliteit het budget segment sterk overstijgt. De wit zilveren versie geeft het toestel bovendien een extra stukje klasse.
Het eerste Gebruik:
Voor het eerst het toestel aanzetten gaf mij een vreemd gevoel, het scherm bleef wel erg lang zwart met alleen Nokia in beeld. Na een minuut of 5 ging hij uiteindelijk toch verder met het opzetten van het account. Ik schrok er wel een beetje van dat dit wellicht een voorbode zou zijn van een heel langzaam toestel. Dat is gelukkig niet het geval alleen geven Samsungs blijkbaar wat meer info tijdens initialisatie.....
Daarna was dus weer een kwestie van een nieuw nep account aanmaken in Android en een bevestiging via een ander nummer omdat er alleen een prepaid Sim in het toestel zit. Ik gebruik dit soort toestellen als zakcomputer en verder niet voor sociale media of bellen.
Eerste indrukken:
Ik heb gekozen voor de witte versie omdat je dan in ieder geval de home knoppen kan zien, dat was bij de zwarte versie een heel stuk slechter zichtbaar in de winkel. Bovendien is dit mijn eerste witte toestel en dat is weer eens wat anders. Het oogt imho mooier en stijlvoller.
Het toestel voelt solide aan en de afwerking is erg netjes. Vooral de klepjes voor de Sims en micro SD zijn netjes afgewerkt en gaan open met een speciaal sleuteltje. Zonder dat sleuteltje kun je dus onderweg niet je Sims of micro Sd vervangen.
Koud opstarten duurt 55 seconden. Ik heb geen idee of dat langzaam is anno 2017.
Mijn Samsung S3 Neo heeft een vergelijkbare Cold boot tijd, maar die is inmiddels al behoorlijk op leeftijd.
Het scherm valt natuurlijk wat tegen wanneer je van een Samsung S3 Neo met super Amoled scherm komt. Er is sprake van de nodige bleeding en het geheel is een heel stuk matter dan het hoge kwaliteitsscherm van de Samsung.
In eerste instantie zag ik vooral veel nadelen van een 5 inch scherm op slechts 720 pixels maar naarmate ik er meer mee werkt zie ik er ook wel de voordelen van in. Zo passen er simpelweg meer icoontjes van Apps op je scherm zonder dat dit er slecht uitziet. Bij mijn Samsung S3 Neo past er heel wat minder op het scherm maar het ziet er op dat toestel allemaal wel veel mooier uit......
Voor wat betreft de interne Hardware heb ik tot dusver weinig te klagen het geheel werkt heel erg vlot en nergens kom ik haperingen of vertragingen tegen ook al zit ik hier op een budget Wifi verbinding zonder AC.
Hieronder een Youtube video waarin de Mediatek MKT6737 Soc word vergeleken met een Snadragon 430: https://www.youtube.com/watch?v=jzbwW7hGg98
Er zijn wel verschillen maar voor underdog Mediatek valt op dat de Soc erg goed kan meekomen.
N.B. bovenstaande foto is geflitst en is daarom niet meer kleurecht !
Als eerste heb ik er een flashlight op gezet en een voice recorder. Dat zijn zaken die er bij de Samsung S3 standaard opzitten maar waar ik niet meer zonder kan.
Meer Apps zullen volgen welke ik ook aan de review zal toevoegen indien relevant genoeg.
De geluidskwaliteit is prima en laat tot dusver weinig te wensen over.
Accuduur:
Ondanks de nodige uurtjes intensief browsen en instellen is er volgens de indicator nog ruim 1 dag en 8 uur over op de accu. Dat ziet er dus voor mijn gebruik goed uit. Ik verwacht dat in combinatie met in de nacht uitzetten twee dagen haalbaar zal zijn.
Mocht het verbruik toch nog gaan tegenvallen op termijn dan zal ik dit onderdeel verder aanpassen.
WiFi bereik:
Het Wifi bereik is opmerkelijk goed. Ik heb geen idee hoe dat komt maar het bereik komt in de buurt van buitenlandse laptops die ik in het verleden heb gehad welke vaak een veel groter bereik hadden dan Nederlandse exemplaren. Voor het eerst ontvang ik met gemak het lokale gratis Wifi signaal tot diep in mijn woning. Dat is met geen van mijn huidige laptops of andere smartphones mogelijk.
Beide kosten (tijdelijk) ongeveer hetzelfde bedrag: 75 euro
De Nokia 3 is in feite op alle punten beter dan de 230, behalve:
Duurzaamheid van de software.
Het niet kunnen vervangen van de akku.
Veiligheid van de Software.
Software / Menu complexiteit (vooral voor ouderen)
Veel groter
Zwaarder
Oude Grote Sims passen niet standaard
Fotokwaliteit vergeleken:
Omdat mensen de fotokwaliteit van hun smartphone steeds belangrijker vinden heb ik mijn best gedaan om een goed vergelijk neer te zetten. Mochten er nog andere wensen zijn dan hoor ik het graag.
Om een redelijke vergelijking te kunnen maken van de fotokwaliteit heb ik ervoor gekozen om 3 telefoon camera's onderling tegen het licht te houden onder verschillende omstandigheden zodat een goed vergelijk hopelijk mogelijk is.
Het gaat dan om deze Nokia 3, de Nokia 230 Dumbphone en de 4 jaar oude Samsung S3 Neo.
Telkens heb ik de beste gelukte foto's gekozen met of zonder invulflits.
Bij zowel de SD card als de HD/Rpi is met alle camera's geflitst en zonder flits gefotografeerd. De foto's van de SD card en HD/Rpi zijn bovendien gecropped en vaak gedraaid. De beste foto's staan hieronder.
De Nokia 3 in actie:
De Nokia 230 in actie:
De Samsung S3 Neo in actie:
Merk op dat de fotokwaliteit van de inmiddels 4 jaar oude Samsung S3 Neo een heel stuk beter is dan de kwaliteit van de Nokia 3 uit 2017. Niet alleen is de foto met de etalage bruikbaar en is er daadwerkelijk zichtbaar wat er in de etalage ligt maar ook de foto van de Harddisk en R-Pi is ontzettend veel scherper en daadwerkelijk bruikbaar.
Verder valt op dat het de Nokia 3 niet ontbreekt aan pixels maar aan doordachte kwaliteit. Zo werkt de invulflits gewoon niet goed genoeg, wat gewoon een ontwerpfout is. De donkere gedeeltes komen slecht tot zijn recht, wat wijst op een typische mooi weer camera.
Dat gezegd hebbende is de kwaliteit wel een heel stuk beter dan van de Nokia 230 Dumbphone terwijl deze op dit moment hetzelfde kost.
Alle foto's nog eens maar dan in vol formaat (mits beschikbaar) tref je hier aan: gallery: SLC
(voorlopige) Conclusie:
Voor een (tijdelijk) bedrag van slechts 75 euro is dit eigenlijk een No-Brainer. Het bedrag dat je betaald is gelijk aan dat van een iets beter dan gemiddeld Dumbphone met eveneens Dual Sim. Daarvoor krijg je dus een heleboel veel betere hardware extra's en een gigantische flexibiliteit aan software terug.
De keerzijde van al deze voordelen zit hem in het feit dat Android berucht is om zijn beperkte houdbaarheid. Dit toestel zal binnen enkele jaren geen updates meer krijgen en daardoor dan niet meer veilig zijn. De Dumbphone blijft dan wel veilig en kan gewoon zijn basis taken blijven uitvoeren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over inbreuk in je systeem. Vooral voor ouderen en budget people is de overweging voor een toestel dat heel veel jaren mee moet gaan een belangrijke.
De fotokwaliteit is onder de maat anno 2017, het scherm is futloos qua kleuren maar de bouwkwaliteit en het totaalpakket is verder dik in orde voor de normale vraagprijs, laat staan voor de tijdelijke prijs van 75 euro. Doe daar je voordeel mee, of niet......
Met een dumbphone kan je dan ook niet internetten Schakel internet uit en je maakt van nagenoeg iederen smartphone een dumbphone, en wat dat betreft kan deze alsnog jaren mee En als je een smartphone als dumbphone gebruikt gaat deze ook veel langer mee op een accu, tot wel een week. Sowieso het overwegen waard!
Verder een erg goede review! Bedankt voor het delen!
Volgens mij ligt het niet zo zwart wit dat alleen de internet verbinding een mobiele telefoon "smart or dumb" maakt. Voor zover ik weet hebben de meeste dumbphones wel iets van internet / data functionaliteit.
Bovendien ging het mij in het bijzonder om het OS wat op termijn onveilig word bij de smartphone. (dwz: ongeacht actieve data / internet verbindingen)
Zeer gedetailleerde review, mijn complimenten. Klein type-foutje onder voorwoord: bijzonder lage prijs van 75 euro bij "Maedelmarkt" per 23 oktober 2017. Zelf heb ik dit model ook aangeschaft bij MM tijdens de knotsgekke dagen. Sterker nog, ik heb er gelijk twee gekocht (voor de prijs van één normaal). Voor als het glas kapot gaat of zo. Maar mijn vrouw was zo enthousiast dat zij nu de tweede heeft geconfisqueerd, haha. Wat het glas betreft; volgens mij tempered glas, is er na ca. 4 mnd gebruik nog geen krasje op te ontdekken. Persoonlijk ben ik heel tevreden met deze Nokia 3 als opvolger van de Nokia 620 Windows Phone, en herken ik mij niet in alle genoemde nadelen. Wat ik wel mis is dat ik regelmatig problemen heb met de Wifi, en met mij meerdere gebruikers als ik hierop Google. Regelmatig moet ik de 3 opnieuw opstarten omdat Wifi een "Autentificatie" probleem geeft. Zou volgens Nokia met de introductie van Android 7.1.2 opgelost moeten zijn, maar bij de info op mijn 3 staat nog steeds versie 7.1.1. welles waar wel met de nodige tussentijdse updates. Enig idee? Mvg Henri.
Je kan het beste even in dit onderstaande draadje duiken en daar specifieke vragen stellen: [Nokia 3] Ervaringen & Discussie
De Nokia is nl. slechts korte tijd in mijn bezit geweest terwijl mensen in het bovenstaande draadje veelal actieve gebruikers zijn. Hopelijk zul je daar de antwoorden vinden op je vragen.........?
P.S. "Maedelmarkt" is geen typefout maar een verwijzing naar het bekende & verwerpelijke MM Recruitment beleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.