Door Chris Broesder
Redacteur mobile
Feedback
• 28-02-2017 13:00
Inleiding
Huawei is ondanks zijn grote marktaandeel gek genoeg geen opvallende speler op de smartphonemarkt. Samsung en Apple voeren niet alleen de markt aan, ze zijn ook trendsetters op het gebied van ontwerp, specificaties en functies. Huawei zet ook trends, maar die invloed is zo subtiel dat het nauwelijks opvalt. De drang van fabrikanten om een beveiligingsapp mee te leveren op smartphones kun je bijvoorbeeld aan Huawei toeschrijven. De Chinese fabrikant was ook de eerste met een goede vingerafdrukscanner op een Android-telefoon, in de gedaante van de Ascend Mate 7.
/i/2001420795.jpeg?f=imagenormal)
Het probleem voor Huawei zit in de high-end markt. Dat is de plek waar fabrikanten hun imago kunnen verstevigen en met relatief weinig toestellen veel geld kunnen verdienen. De markt van high-end smartphones bestaat echter grotendeels uit iPhones en Galaxy's. Wie de markt volgt, kent de modellen van andere fabrikanten wel, maar in de winkels kiezen mensen vaak voor een van de twee marktleiders.
Desondanks deed Huawei het jaren lang goed door zijn topmodellen voor een lagere prijs aan te bieden. De Chinese fabrikant meent echter dat het nu de naam heeft gevestigd om meer voor zijn toestellen te vragen. Dat gaat het ook doen met de opvolgers van de P9 en P9 Plus. De P10 en P10 Plus zijn high-end toestellen voor een high-end prijs. We richten ons in deze preview voornamelijk op de kleinere P10, omdat we die het meest in handen hebben gehad en omdat de kleine versie de populairste optie was in de historie van de P‑lijn van Huawei.
Ontwerp en scherm
Ken je ze nog, die stickers met een diepte- of 3d-effect, waarbij de afbeelding lijkt te bewegen als je hem draait? Wellicht was je net zo irritant als wij en ging je er met je nagel overheen, wat een vervelend hoog geluid produceerde. Dat is hoe de blauwe en optioneel de gouden variant van de P10 en P10 Plus aanvoelen: als een 3d-sticker uit een ver, ver verleden.
Het is een ontwerpelement dat we nog niet eerder hebben gezien. In de afgelopen jaren zijn er smartphones geweest met allerlei texturen, zoals de 'zandsteen'-achterkant van de OnePlus One en de lederen optie van de G4, tot aan de houten afwerking van de Moto-telefoons.
De 'diamond cut'-afwerking waar Huawei voor kiest, heeft absoluut voordelen. Zo voelt het prima aan en laat het geen vingerafdrukken zien, maar vergis je niet, met droge handen glijdt het toestel net zo snel weg als toestellen met een metalen of glazen achterkant. Het nadeel is dat het minder luxe aanvoelt dan je zou verwachten: hoewel het glas is, voelt het aan als plastic. De andere kleurenopties van de P10 zijn van metaal en er is er nog een met een glanzende, witte achterkant. We kunnen het waarderen dat Huawei niet alleen gangbare kleuropties aanbiedt, want die zijn soms nogal inspiratieloos en lijken vaak gekopieerd van concurrenten.
De zijkanten van de toestellen die wij in handen hebben gehad, zijn van metaal en het geheel, inclusief de knoppen, voelt stevig aan, iets wat we in deze prijsklasse ook verwachten. Die prijs is overigens 599 euro voor de P10 en 749 euro voor de P10 Plus. Wat vormgeving betreft lijkt de P10 erg op een iPhone 6 en hij is ook even dun. Hij is alleen iets langer. Er is op zich weinig mis met het kopiëren van die vorm, want die ligt gewoon lekker in de hand en ziet er goed uit. Het toestel zit wat ontwerp betreft overigens ook niet ver weg van de P9. Daarmee volgt Huawei eenzelfde ritme als Apple normaal gesproken aanhoudt: eens in de twee jaar flink vernieuwen en wat minder in de tussenliggende versie.
We kunnen het waarderen dat Huawei niet alleen gangbare kleuropties aanbiedt
Een opvallende wijziging ten opzichte van de P9 is dat de vingerafdrukscanner op de voorkant zit, net als bij de iPhone 7 en de OnePlus 3T. Het is een FPC1268 van Fingerprint Cards en hij zit achter glas. In tegenstelling tot die toestellen zit er geen randje aan de knop, waardoor het lijkt alsof de voorkant uit één stuk is gemaakt: een mooi ontwerpdetail. De scanner is niet tegelijk een knop die je kunt indrukken, maar je kunt in de instellingen aangeven dat je de Android-navigatietoetsen wil laten verdwijnen, om vervolgens de hele navigatie met de vingerafdrukscanner te doen. Dat geeft je in essentie een beetje meer scherm, waardoor het een fijne optie is.
De scanner werkt lekker snel en op vlaggenschipniveau, al hebben we het wel eens een fractie vlugger gezien. We vermoeden dat de korte vertragingen die we soms tegenkomen, meer aan de software liggen dan aan de scanner, omdat ze niet consistent zijn. Heel soms herkende de scanner onze vinger niet meteen, maar meestal is een bijzonder lichte aanraking al voldoende.
Scherm
De P10 heeft een scherm van 5,1" met 1920x1080 pixels en de P10 Plus een van 5,5" met 2560x1440 pixels. Daarmee gaat Huawei niet helemaal mee in de pixelrace, zoals de Sony XZ Premium met zijn 4k-scherm, en dat is prima. De individuele pixels zijn zeker niet te onderscheiden op de P10 en P10 Plus, en dat is het belangrijkst. De P10 heeft met 534ppi overigens nog altijd een bovengemiddeld hoge pixeldichtheid.
De ips-lcd heeft goede kijkhoeken, en op het eerste gezicht een hoog contrast en een hoge maximale helderheid. In de bijzonder felle zon van Barcelona was het op een bepaald moment wat lastig om het scherm af te lezen, maar dat was met de zon recht op het scherm. Mocht je de kleuren van het scherm overigens niet getrouw genoeg vinden, dan kun je die aanpassen in de instellingen in Huaweis Emui 5.1-skin.
Hardware, camera en software
We noemen het maar, want het is belangrijk voor veel mensen: de P10-serie beschikt gewoon over een 3,5mm-aansluiting. Dat zien we graag, want we hebben graag de keuze om onze eigen headset aan te sluiten zonder adapter. Het is raar dat we het inmiddels apart moeten vermelden; we hadden liever gezien dat alle telefoons het standaard hebben. Wat Huawei bij de P10 Plus ook heeft ingebouwd, is een infraroodzender om je tv te bedienen. Sommige smartphones hebben dat wel en andere niet, maar het zit niet in de weg en is in de praktijk best handig, hoewel de blasters vaak wat zwak zijn en je dus vrij precies moet mikken. Verder zitten er nfc, wifi-ac en bluetooth 4.2 op de telefoons.
De P10 draait net als de Mate 9 op een Kirin 960-soc van Huaweis HiSilicon. Het is een octacore-soc, geproduceerd op het 16nm-finfet-procedé van TSMC, met een big.Little-ontwerp. Hij heeft vier snellere A73-cores op 2,4GHz voor intensieve taken en vier zuinigere A53-cores die draaien op maximaal 1,8GHz. De A73-cores worden voor het eerst gebruikt in de Kirin 960 en zijn gebaseerd op de Cortex A17-architectuur. Ze zijn sneller en zuiniger dan de A72-kernen van de Kirin 950, die overigens niet op dezelfde architectuur zijn gebaseerd. De gpu en cpu zijn verder ook met elkaar verbonden via de nieuwe, zuinigere Cache Coherent Interconnect, genaamd CCI-550, van ARM. De gpu is een G71MP8, eveneens van ARM.
We hopen dat de matige accuduur van de P9 bij de P10-smartphones opgelost is
Met het werkgeheugen en vooral het opslaggeheugen van de P10-toestellen zit het wel snor. Zowel de P10 en P10 Plus hebben minimaal 64GB opslag en 4GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is overigens bij beide telefoons uit te breiden met een micro-sd-kaart.
De accucapaciteit van de toestellen is aan de hoge kant voor toestellen van 5,1" en 5,5". Waar de P9 en P9 Plus een accucapaciteit hebben van respectievelijk 3.000 en 3.400mAh, is dat bij de P10 en P10 Plus omhooggegaan naar 3.200 en 3.750mAh. Daarmee hopen we dat de matige accuduur van de P9 bij de P10-smartphones opgelost is.
Camera
De Leica-naam, die voor het eerst op de P9 prijkte, staat voor de derde keer op een nieuwe telefoonserie van Huawei. Het gaat opnieuw om een dubbele sensor en hij lijkt verdacht veel op die van de Mate 9. Ook deze keer is er een twaalfmegapixelcamera met Bayer-sensor en een monochrome twintigmegapixelcamera.
/i/2001420791.jpeg?f=imagenormal)
Er zit wel een verschil tussen de camera van P10 en die van de P10 Plus. Deze laatste heeft namelijk een lichtsterkere lensopening met f/1,8, waar de P10 een diafragmawaarde van f/2,2 heeft. De camera heeft een grootdiafragmamodus, waarmee je bokeh kunt creëren, waar dslr-camera's om bekendstaan. Dat werkt over het algemeen best goed en het is leuk om mee te spelen.
Waar het ons meer om gaat, is de point-and-click-ervaring. Onze eerste ervaring daarmee is erg goed. De foto's komen er scherp uit, ook bij matige lichtomstandigheden. Of, wanneer en hoe de beelden van de zwartwitcamera en die van de kleurensensor worden gecombineerd, is lastig te controleren in een preview, maar we zijn positief verrast over het detail dat de camera produceert, alsmede de snelheid van het afdrukken. Het focussen had van ons nog wel iets sneller gemogen.
Software
Wees niet bang voor nog ettelijke alinea's tekst in deze preview, want over de software hebben we een stuk minder te melden. We hebben Emui 5.0 immers bij de Mate 9-review al uitgebreid onder de loep genomen. Er zijn wel een paar kleine wijzigingen bij Emui 5.1 met Android 7.0 zoals het op de Huawei P10 en P10 Plus staat.
Een leuk detail is dat het kleurenschema van de Android-skin standaard is aangepast aan de kleur van de telefoon. Verder is de responsiviteit wat verbeterd volgens Huawei, al vinden we het lastig om dat te beoordelen na de eerste bepotelingen. Ook past Huawei compressie toe op de minst gebruikte apps, zodat deze minder ruimte innemen. Dit is een onderdeel is van het zogenaamde machine-learningalgoritme, dat van de handelingen van de gebruiker op lange termijn leert en op basis daarvan het besturingssysteem optimaliseert.
Kort gezegd is Emui 5.1 een duidelijke verbetering ten opzichte van Emui 4 en lager. Het ziet er strakker en overzichtelijker uit. Het is nog steeds niet onze favoriete Android-bekleding, maar een keihard nadeel willen we de software niet meer noemen.
Tot slot
Waar Huawei op sommige punten in het afgelopen jaar flink heeft vernieuwd, is de P10 meer een verbeterde versie van het toestel van vorig jaar. De P10 en P10 Plus zijn inhoudelijk behoorlijk gelijk aan de Mate 9, terwijl de echte vernieuwing vorig jaar wel bij de P-serie te vinden was.
Het zijn fijne, snelle toestellen en we verwachten vooral veel van de camera
Huawei knapt Emui stukje bij beetje op, zodat wij het in het Westen ook een steeds fijnere interface vinden, maar echt geweldig is de software nog steeds niet. Dat is jammer, omdat er op de hardware en het ontwerp zelden iets aan te merken valt. Toch zijn het fijne, snelle toestellen en we verwachten na onze eerste indrukken vooral veel van de camera van de P10.
In de afgelopen jaren heeft Huawei met succes de felbevochten derde plek op de smartphonemarkt veroverd. Met de huidige strategie en deze toestellen is dat waarschijnlijk vast te houden, maar beide marktleiders zullen na de aankondiging van deze P10 en P10 Plus geen crisisberaad beleggen. Daarvoor innoveert Huawei naar onze smaak net wat te weinig, al was het bedrijf op de goede weg met de P9-telefoons.
Toch laten de P10 en P10 Plus een positieve indruk achter. Als je Huawei-toestellen fijn vindt en nu bijvoorbeeld een P8 hebt, is de upgrade zeker groot genoeg om verantwoord te zijn. Het heeft er verder alle schijn van dat de P10-toestellen een aantal minpuntjes, zoals de matige accuduur en het niet goed afleesbare scherm in de zon, weten te verbeteren.