Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei P10 en P10 Plus Preview

Degelijke upgrade met veelbelovende camera

28-02-2017 • 13:00

65

Multipage-opmaak

Inleiding

Huawei is ondanks zijn grote marktaandeel gek genoeg geen opvallende speler op de smartphonemarkt. Samsung en Apple voeren niet alleen de markt aan, ze zijn ook trendsetters op het gebied van ontwerp, specificaties en functies. Huawei zet ook trends, maar die invloed is zo subtiel dat het nauwelijks opvalt. De drang van fabrikanten om een beveiligingsapp mee te leveren op smartphones kun je bijvoorbeeld aan Huawei toeschrijven. De Chinese fabrikant was ook de eerste met een goede vingerafdrukscanner op een Android-telefoon, in de gedaante van de Ascend Mate 7.

Huawei P10 Preview

Het probleem voor Huawei zit in de high-end markt. Dat is de plek waar fabrikanten hun imago kunnen verstevigen en met relatief weinig toestellen veel geld kunnen verdienen. De markt van high-end smartphones bestaat echter grotendeels uit iPhones en Galaxy's. Wie de markt volgt, kent de modellen van andere fabrikanten wel, maar in de winkels kiezen mensen vaak voor een van de twee marktleiders.

Desondanks deed Huawei het jaren lang goed door zijn topmodellen voor een lagere prijs aan te bieden. De Chinese fabrikant meent echter dat het nu de naam heeft gevestigd om meer voor zijn toestellen te vragen. Dat gaat het ook doen met de opvolgers van de P9 en P9 Plus. De P10 en P10 Plus zijn high-end toestellen voor een high-end prijs. We richten ons in deze preview voornamelijk op de kleinere P10, omdat we die het meest in handen hebben gehad en omdat de kleine versie de populairste optie was in de historie van de P‑lijn van Huawei.

Ontwerp en scherm

Ken je ze nog, die stickers met een diepte- of 3d-effect, waarbij de afbeelding lijkt te bewegen als je hem draait? Wellicht was je net zo irritant als wij en ging je er met je nagel overheen, wat een vervelend hoog geluid produceerde. Dat is hoe de blauwe en optioneel de gouden variant van de P10 en P10 Plus aanvoelen: als een 3d-sticker uit een ver, ver verleden.

P10 diamond cutHet is een ontwerpelement dat we nog niet eerder hebben gezien. In de afgelopen jaren zijn er smartphones geweest met allerlei texturen, zoals de 'zandsteen'-achterkant van de OnePlus One en de lederen optie van de G4, tot aan de houten afwerking van de Moto-telefoons.

De 'diamond cut'-afwerking waar Huawei voor kiest, heeft absoluut voordelen. Zo voelt het prima aan en laat het geen vingerafdrukken zien, maar vergis je niet, met droge handen glijdt het toestel net zo snel weg als toestellen met een metalen of glazen achterkant. Het nadeel is dat het minder luxe aanvoelt dan je zou verwachten: hoewel het glas is, voelt het aan als plastic. De andere kleurenopties van de P10 zijn van metaal en er is er nog een met een glanzende, witte achterkant. We kunnen het waarderen dat Huawei niet alleen gangbare kleuropties aanbiedt, want die zijn soms nogal inspiratieloos en lijken vaak gekopieerd van concurrenten.

De zijkanten van de toestellen die wij in handen hebben gehad, zijn van metaal en het geheel, inclusief de knoppen, voelt stevig aan, iets wat we in deze prijsklasse ook verwachten. Die prijs is overigens 599 euro voor de P10 en 749 euro voor de P10 Plus. Wat vormgeving betreft lijkt de P10 erg op een iPhone 6 en hij is ook even dun. Hij is alleen iets langer. Er is op zich weinig mis met het kopiëren van die vorm, want die ligt gewoon lekker in de hand en ziet er goed uit. Het toestel zit wat ontwerp betreft overigens ook niet ver weg van de P9. Daarmee volgt Huawei eenzelfde ritme als Apple normaal gesproken aanhoudt: eens in de twee jaar flink vernieuwen en wat minder in de tussenliggende versie.

We kunnen het waarderen dat Huawei niet alleen gangbare kleuropties aanbiedt

Een opvallende wijziging ten opzichte van de P9 is dat de vingerafdrukscanner op de voorkant zit, net als bij de iPhone 7 en de OnePlus 3T. Het is een FPC1268 van Fingerprint Cards en hij zit achter glas. In tegenstelling tot die toestellen zit er geen randje aan de knop, waardoor het lijkt alsof de voorkant uit één stuk is gemaakt: een mooi ontwerpdetail. De scanner is niet tegelijk een knop die je kunt indrukken, maar je kunt in de instellingen aangeven dat je de Android-navigatietoetsen wil laten verdwijnen, om vervolgens de hele navigatie met de vingerafdrukscanner te doen. Dat geeft je in essentie een beetje meer scherm, waardoor het een fijne optie is.

De scanner werkt lekker snel en op vlaggenschipniveau, al hebben we het wel eens een fractie vlugger gezien. We vermoeden dat de korte vertragingen die we soms tegenkomen, meer aan de software liggen dan aan de scanner, omdat ze niet consistent zijn. Heel soms herkende de scanner onze vinger niet meteen, maar meestal is een bijzonder lichte aanraking al voldoende.

Huawei P10 PreviewHuawei P10 Preview
Huawei P10 PreviewHuawei P10 PreviewHuawei P10 Preview

Scherm

De P10 heeft een scherm van 5,1" met 1920x1080 pixels en de P10 Plus een van 5,5" met 2560x1440 pixels. Daarmee gaat Huawei niet helemaal mee in de pixelrace, zoals de Sony XZ Premium met zijn 4k-scherm, en dat is prima. De individuele pixels zijn zeker niet te onderscheiden op de P10 en P10 Plus, en dat is het belangrijkst. De P10 heeft met 534ppi overigens nog altijd een bovengemiddeld hoge pixeldichtheid.

De ips-lcd heeft goede kijkhoeken, en op het eerste gezicht een hoog contrast en een hoge maximale helderheid. In de bijzonder felle zon van Barcelona was het op een bepaald moment wat lastig om het scherm af te lezen, maar dat was met de zon recht op het scherm. Mocht je de kleuren van het scherm overigens niet getrouw genoeg vinden, dan kun je die aanpassen in de instellingen in Huaweis Emui 5.1-skin.

Hardware, camera en software

We noemen het maar, want het is belangrijk voor veel mensen: de P10-serie beschikt gewoon over een 3,5mm-aansluiting. Dat zien we graag, want we hebben graag de keuze om onze eigen headset aan te sluiten zonder adapter. Het is raar dat we het inmiddels apart moeten vermelden; we hadden liever gezien dat alle telefoons het standaard hebben. Wat Huawei bij de P10 Plus ook heeft ingebouwd, is een infraroodzender om je tv te bedienen. Sommige smartphones hebben dat wel en andere niet, maar het zit niet in de weg en is in de praktijk best handig, hoewel de blasters vaak wat zwak zijn en je dus vrij precies moet mikken. Verder zitten er nfc, wifi-ac en bluetooth 4.2 op de telefoons.

De P10 draait net als de Mate 9 op een Kirin 960-soc van Huaweis HiSilicon. Het is een octacore-soc, geproduceerd op het 16nm-finfet-procedé van TSMC, met een big.Little-ontwerp. Hij heeft vier snellere A73-cores op 2,4GHz voor intensieve taken en vier zuinigere A53-cores die draaien op maximaal 1,8GHz. De A73-cores worden voor het eerst gebruikt in de Kirin 960 en zijn gebaseerd op de Cortex A17-architectuur. Ze zijn sneller en zuiniger dan de A72-kernen van de Kirin 950, die overigens niet op dezelfde architectuur zijn gebaseerd. De gpu en cpu zijn verder ook met elkaar verbonden via de nieuwe, zuinigere Cache Coherent Interconnect, genaamd CCI-550, van ARM. De gpu is een G71MP8, eveneens van ARM.

We hopen dat de matige accuduur van de P9 bij de P10-smartphones opgelost is

Met het werkgeheugen en vooral het opslaggeheugen van de P10-toestellen zit het wel snor. Zowel de P10 en P10 Plus hebben minimaal 64GB opslag en 4GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is overigens bij beide telefoons uit te breiden met een micro-sd-kaart.

De accucapaciteit van de toestellen is aan de hoge kant voor toestellen van 5,1" en 5,5". Waar de P9 en P9 Plus een accucapaciteit hebben van respectievelijk 3.000 en 3.400mAh, is dat bij de P10 en P10 Plus omhooggegaan naar 3.200 en 3.750mAh. Daarmee hopen we dat de matige accuduur van de P9 bij de P10-smartphones opgelost is.

Camera

De Leica-naam, die voor het eerst op de P9 prijkte, staat voor de derde keer op een nieuwe telefoonserie van Huawei. Het gaat opnieuw om een dubbele sensor en hij lijkt verdacht veel op die van de Mate 9. Ook deze keer is er een twaalfmegapixelcamera met Bayer-sensor en een monochrome twintigmegapixelcamera.

Huawei P10 Preview

Er zit wel een verschil tussen de camera van P10 en die van de P10 Plus. Deze laatste heeft namelijk een lichtsterkere lensopening met f/1,8, waar de P10 een diafragmawaarde van f/2,2 heeft. De camera heeft een grootdiafragmamodus, waarmee je bokeh kunt creëren, waar dslr-camera's om bekendstaan. Dat werkt over het algemeen best goed en het is leuk om mee te spelen.

Waar het ons meer om gaat, is de point-and-click-ervaring. Onze eerste ervaring daarmee is erg goed. De foto's komen er scherp uit, ook bij matige lichtomstandigheden. Of, wanneer en hoe de beelden van de zwartwitcamera en die van de kleurensensor worden gecombineerd, is lastig te controleren in een preview, maar we zijn positief verrast over het detail dat de camera produceert, alsmede de snelheid van het afdrukken. Het focussen had van ons nog wel iets sneller gemogen.

Software

Wees niet bang voor nog ettelijke alinea's tekst in deze preview, want over de software hebben we een stuk minder te melden. We hebben Emui 5.0 immers bij de Mate 9-review al uitgebreid onder de loep genomen. Er zijn wel een paar kleine wijzigingen bij Emui 5.1 met Android 7.0 zoals het op de Huawei P10 en P10 Plus staat.

Een leuk detail is dat het kleurenschema van de Android-skin standaard is aangepast aan de kleur van de telefoon. Verder is de responsiviteit wat verbeterd volgens Huawei, al vinden we het lastig om dat te beoordelen na de eerste bepotelingen. Ook past Huawei compressie toe op de minst gebruikte apps, zodat deze minder ruimte innemen. Dit is een onderdeel is van het zogenaamde machine-learningalgoritme, dat van de handelingen van de gebruiker op lange termijn leert en op basis daarvan het besturingssysteem optimaliseert.

Kort gezegd is Emui 5.1 een duidelijke verbetering ten opzichte van Emui 4 en lager. Het ziet er strakker en overzichtelijker uit. Het is nog steeds niet onze favoriete Android-bekleding, maar een keihard nadeel willen we de software niet meer noemen.

Tot slot

Waar Huawei op sommige punten in het afgelopen jaar flink heeft vernieuwd, is de P10 meer een verbeterde versie van het toestel van vorig jaar. De P10 en P10 Plus zijn inhoudelijk behoorlijk gelijk aan de Mate 9, terwijl de echte vernieuwing vorig jaar wel bij de P-serie te vinden was.

Het zijn fijne, snelle toestellen en we verwachten vooral veel van de camera

Huawei knapt Emui stukje bij beetje op, zodat wij het in het Westen ook een steeds fijnere interface vinden, maar echt geweldig is de software nog steeds niet. Dat is jammer, omdat er op de hardware en het ontwerp zelden iets aan te merken valt. Toch zijn het fijne, snelle toestellen en we verwachten na onze eerste indrukken vooral veel van de camera van de P10.

In de afgelopen jaren heeft Huawei met succes de felbevochten derde plek op de smartphonemarkt veroverd. Met de huidige strategie en deze toestellen is dat waarschijnlijk vast te houden, maar beide marktleiders zullen na de aankondiging van deze P10 en P10 Plus geen crisisberaad beleggen. Daarvoor innoveert Huawei naar onze smaak net wat te weinig, al was het bedrijf op de goede weg met de P9-telefoons.

Toch laten de P10 en P10 Plus een positieve indruk achter. Als je Huawei-toestellen fijn vindt en nu bijvoorbeeld een P8 hebt, is de upgrade zeker groot genoeg om verantwoord te zijn. Het heeft er verder alle schijn van dat de P10-toestellen een aantal minpuntjes, zoals de matige accuduur en het niet goed afleesbare scherm in de zon, weten te verbeteren.

Reacties (65)

65
62
28
2
0
32
Wijzig sortering
Ik deel jullie mening over matige accuduur van de P9 ook niet helemaal.
Ik zit geen uren achter elkaar te appen en doe ook geen spelletjes op me P9.
Gebruik de hele dag door wel IG, Twitter en What's App en na 19uur heb ik nog 48% batterij over.

Toen mijn toestel gloed nieuw was deed ik soms 2,5 dag op één volle lading.
Ik versta het ook niet, ik heb dan wel de P9 lite, maar de batterij in vergelijking met een Samsung S6 die mijn vrouw heeft is bijna gigantisch. Ik heb deze morgen 1 uur videos op Youtube gekeken onderweg naar mijn werk, over LTE, heb nog 85% batterij duur over, goed, mijn scherm belichting staat op automatisch geregeld en niet volle kracht, maar toch, klagen over de kwaliteit kan ik niet.

Ik vind het ook best interressant dit als een minpunt te zien, wanneer dit niet bij een Samsung S7 gezegd wordt dat ze ook hopen dat de matige batterij duur snel opgelost zal zijn.
Alles is afhankelijk van je persoonlijke gebruik, maar bij ons gebruik destijds en diverse accutests bleek dat hij een minder lange accuduur heeft dan diverse concurrenten destijds.
Volgens mij houden jullie geen rekening met het energiebeheer op huawei. Het verbruik in standby is namelijk veel minder dan op een Samsung omdat de software constant het verbruik van apps analyseert en aan de gebruiker adviseert welke apps best gesloten worden na het uitschakelen van het scherrm. Hierdoor zit ik op het einde van de dag nog steeds op 60% op mijn P9 lite.
We hebben de objectiveerbare accutests en we hebben het eigen gebruik. We lopen er zelf nog mee rond en hebben de telefoons dan continu in gebruik. Dat laatste is inclusief het energiebeheer. Het eigen gebruik varieert echter zoals bij alle gebruikers, dus daar zit een variabele in. Wel hebben we een aardig gevoel na al die telefoons welke lang mee gaat op een normale dag en welke net een dag meegaat bijvoorbeeld. Dat verwerken we in de review.
Kort gezegd is Emui 5.1 een duidelijke verbetering ten opzichte van Emui 4 en lager. Het ziet er strakker en overzichtelijker uit. Het is nog steeds niet onze favoriete Android-bekleding, maar een keihard nadeel willen we de software niet meer noemen.
Hulde voor Tweakers om het dit keer op deze manier te verwoorden.

Wel weer jammer van de conclusie:
Huawei knapt Emui stukje bij beetje op, zodat wij het in het Westen ook een steeds fijnere interface vinden (...)
Iets met woorden in de mond leggen. Want ja, iedereen in 'het Westen' heeft dezelfde eisen en voorkeuren.

In mijn ogen is EMUI anders maar niet perse slechter dan 'average' Android. Veelal is het een kwestie van gewenning voor mensen die al jaren Samsung, Sony, e.d. gewend zijn. De interface kopie-kwesties van iOS bij EMUI zijn vaak een kwestie van smaak ipv een objectieve verslechtering van het toestel. Tegelijkertijd heeft Huawei wel een aantal slimmigheden ingebouwd die stock Android niet of nu pas standaard meekrijgt, zoals bijvoorbeeld het scrollen met de vingerafdruklezer.

[Reactie gewijzigd door geekeep op 23 juli 2024 05:06]

Welke dingen zijn zo uniek aan de skin dan, die standaard/cyanogen Android niet biedt? Het scrollen met de vingerafdrukscanner is iets wat al langer aanwezig is in andere toestellen en lijkt in de basis natuurlijk gewoon op de trackball functionaliteit van weleer.

De huawei skin heeft me altijd afgeschrokken in combinatie met de mindere ondersteuning voor custom roms (voor zover ik dat echt kan beoordelen). De skin "ademt" geen Android voor mij, maar meer iets van een apple/android kruizing die soms wel werkt en soms niet.

Wel ben ik het met je eens dat er nogal generaliserend wordt gedaan over de smaken van "ons mensen" in het Westen. Echter is dat juist weer iets typisch Westers, om alles met statistieken te onderbouwen.
Welke dingen zijn zo uniek aan de skin dan, die standaard/cyanogen Android niet biedt?
Google is je vriend, maar om er een paar te noemen:
- algehele zoekfunctie, ook voor apps; geen app drawer nodig
- vingerafdrukscanner: ontgrendelen, scrollen, belletjes aannemen, wekker stoppen en foto's schieten
- camera: foto maken bij detecteren glimlach
- mogelijkheid om apps op het homescreen 'hidden' te maken
- mogelijkheid om foto's/folder 'private' te maken
- visuele overgang tussen homescreens aanpasbaar
- one-hand UI: ook op grote schermen met één hand bedienen
- vierde knop op menubalk: notificatiemenu
- toevoegen van apps aan een map d.m.v. vinkjes i.p.v. één voor één slepen
- handschoenenmodus: verhoogde gevoeligheid scherm om ook met (normale) handschoenen te bedienen
- comfort/kleurenfilter a la f.lux
- detectie van streepjescodes in foto's
- contacten en wifi-passwords delen dmv QR
- ingepland aan/uit schakelen
- quick launcher op lockscreen
- quick toggles aanpasbaar
- broekzakmodus
- etc.

Geen idee of er custom roms zijn die dit ondertussen ondersteunen, maar ik heb het ook over standaard Android dat dit niet of pas sinds kort ondersteunt. Uiteraard zullen er vast apps zijn die deze functionaliteit alsnog kunnen bieden, maar out-of-the-box EMUI functionaliteit is waar het om ging.
Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Mijn vraag was ook zeker niet minachtend bedoeld. Ik heb zelf al heel lang geen vendorskins meer gebruikt, sinds ik CM ontdekte. Dus ik ken de skin van Huawei alleen via de p8 lite van mn moeder. Wat mij daarbij opviel, is dat er juist instellingsmogelijkheden van CM/Lineage niet zijn opgenomen in die skin. Voornamelijk met betrekking tot netwerk, privacy en geavanceerde instellingen. Nu ik jouw verhaal zo lees, krijg ik wel zin om het opnieuw even te bekijken.

Veel van de functionaliteit die je beschrijft, zat echter al wel in CM of was in een andere vorm. Zo kan die private functie van Huawei volgens mij niet tegen de Privacy Guard op van CM. Wel ben ik al met al blij verrast dat een fabrikant zo een verregaande customization aandurft, wat ook zijn vruchten lijkt af te werpen gezien jouw enthousiasme.
Ik vond het een beetje gedwongen overkomen, dat ze EMUI 5.1 niet meer als nadeel willen (durven) noemen. :Y)
Inderdaad beter dat ze het nu zo verwoorden maar ik snap nog zelf nog steeds niet wat er mis is met de skin die Huawei meeleverd.

Er wordt ook nooit duidelijk uitgelegd wat er nou precies verkeerd aan is. Ja de eerste keer dat ze hier uitkwamen maar dat is al verre verleden tijd.

Zelf vind ik de EMUI 5 skin praktischer maar veel minder aantrekkelijk dan de voorganger.
Heb 5 nu ruim een week op me telefoon maar de notificaties zijn voor mij echt te wit nu.
Het blauwe detail tekst die terug te vinden is in bv de galerij vind ik afgrijselijk maarja het is niet anders.
De stock android skin is in mijn ogen totaal niet mooi en veel minder praktisch.
Heb die op mijn shield tablet en vind het geen looker ofzo.
Daarnaast is de apart applijst omslachtig en overbodig als je alles op je home schermen in mappen kan stoppen als je het minder vaak gebruikt is het ook makkelijker te vinden. (Merk vaak dat ik lang moet zoeken om een app te vinden in de lijst.)

Kort samengevat, EMUI werkt fantastisch maar ziet er niet meer zo strak uit.
Stock android niet veel beter.

Edit: Ik dacht altijd dat men de Huawei skin op die van iphone vond lijken? Tot zover het wij in het westen het ook fijn vinden...

[Reactie gewijzigd door Elidos op 23 juli 2024 05:06]

Mooi toestel om te zien en nette specs.
Nu groot liefhebber van de Sony Z serie. Maar over een jaartje zou Huawei wel eens een waardige opvolger kunnen blijken te zijn.... Ooit eenmaal een Huawei gehad en dat is toen prima bevallen. Helaas ging dat toestel maar enkele maandjes mee door eigen schuld. Met dank aan de verzekering kon ik toen kiezen voor een duurdere en destijds echt betere Sony.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 23 juli 2024 05:06]

De XA van Sony vindt ik de mooiste, deze heeft dan ook geen zij bezels.
De Z serie is ronduit lelijk met die brede bezels en niet meer van deze tijd.
Helaas zit in de kleine XA ook kleinere hardware.
Als de Z serie het uiterlijk had van de XA kocht ik er onmiddelijk één.
Ik vind/vond de Z-serie prachtig. Maar had inderdaad ook voor de volgende Z verwacht dat die bezels weg zouden zijn. Maar volgens mij worden ze juist weer groter dan nu bij de Z toestellen het geval is....Gemiste kans... Vandaar dat ik nu voor komend toestel toch ook verder ga kijken ;) Misschien dus wel Huawei.
Ik vind de huidige prijzen voor high end toestellen echt te gek worden.

Voor hetzelfde geld haal een je moderne wasmachine en condensdroger om wat te noemen. :)
Als je bedenkt hoeveel techniek er in een smartphone zit, eigenlijk in 1 component alleen al, zijn smartphones best goedkoop. Een wasmachine is een heel stuk simpeler :p
Vergeet al die geavanceerde en ecologisch verantwoorde wasprogramma's niet he :+
Jammer dat ze afstappen van de fingerprint scanner op de achterkant. Het was voor mij een reden om de P9plus te kiezen.

Ik lees niets over de force touch die de P9plus nog wel had. Is deze afwezig?

Ik vind de stap vooruit van de P9plus naar de P10plus nog niet echt aantrekkelijk.
Al moet ik zeggen dat ik de blauwe kleur erg mooi vind.
Ik mis in deze preview wel een beetje het wel of niet IP6* verhaal. Bij een high end smartphone toch wel belangrijk vind ik persoonlijk. Ik heb begrepen dat er een waterafstotende nanocoating op het toestel zit, maar geen IP-rating. Een gemiste kans, want iPhone 7, Samsung Galaxy S7 and the Sony Xperia XZ hebben allen een IP67 certificaat (of hoger). Ook de LG G6 zal een IP68 rating hebben.
Het geheugen is overigens bij beide telefoons uit te breiden met een micro-sd-kaart. :? Dat zal de opslag moeten zijn.

Mooi toestel voor een redelijke prijs
Mooi toestel voor een redelijke prijs
Als je het vergelijkt met een iPhone 7 of een Galaxy S8 wel ja :) Ik vind het inmiddels toch echt wel serieus geld worden. De aankondigingen dat de iPhone 8 boven de 1000 euro gaat kosten laten mij beslissen dat mijn volgende telefoon geen iPhone 8 gaat zijn. Maar de prijzen van dit soort toestellen vind ik ook aardig hard stijgen.

Ik zou graag een budgetmodel willen zien (minder opslag, minder geheugen, mindere CPU, lagere resolutie scherm) maar met een fatsoenlijke camera. Je zit vast aan een matige (of nog erger) camera of aan een high end telefoon.

Waarom niet een betaalbare telefoon met geweldige camera? Ik kan me gewoon niet voorstellen dat daar de kosten inzitten...
Iets wat meespeelt is dat goedkopere SoC's vaak geen support hebben voor camera's met veel megapixels, laat staan meerdere sensoren zoals op deze P10. 4k video en 1080p/60 zijn op veel midrange chips niet ondersteund. Ook de processing van de afbeelding kost rekenkracht. En een toestel met een high end soc gaat natuurlijk ook voor eenzelfde prijs over de toonbank.

Het is ook een kwestie van willen. Fabrikanten hebben liever dat 80% van de mensen met interesse in een betere camera, allen €200 extra uitgeven. Dat levert gewoon meer geld op :P er moet wel een meerwaarde zijn voor het duurdere toestel.

Tot slot denk ik dat veel mensen wel degelijk een goed, natuurgetrouw scherm bij een goede camera willen :)
Er zitten nog natuurlijk wel wat stappen tussen goedkope socs en high end soc :) Voor mijn gevoel is er geen balans. Ik vind het wel belangrijk dat voor die momenten die ik vast wil leggen ik een fatsoenlijke camera in mijn telefoon heb zitten, ik loop nou eenmaal niet met een losse camera rond.

Je kan een telefoon kopen van zo'n 150-200 euro maar de camera is dan om te janken en als je een goede camera wil zit je vast aan een telefoon van >500 euro.

Ik denk dat er best markt is voor een toestel wat tussen de 200-250 of 250-300 zit met goede camera (en goede dual led/xenon flitser) maar een HD (dus geen FHD) scherm. In dat segment zijn er genoeg kwalitatief erg goede maar zeer betaalbare (zelfs OLED) schermen te vinden. En oke, dan kan ik misschien max FHD filmen op 25fps. So what... 4k video en 1080p/60 vind ik high end, dus dat je daarvoor een high end toestel voor moet kopen zou ik nog kunnen begrijpen. En als ik dan een seconde moet wachten tot ik de volgende foto kan maken zou ik ook nog kunnen accepteren.
Er zijn wel een paar telefoons met een prima/goede camera voor onder de 500 euro hoor. Denk bijvoorbeeld aan de oneplus 3T of de ZTE Axon 7. En dan heb je dus ook gewoon een high-end soc.

Ik heb zelf een axon 7 en mijn vriendin een S7. De verschillen tussen foto's zijn echt heel klein. De S7 wint het misschien net wat vaker, maar dat is het prijsverschil het echt niet waard.

[Reactie gewijzigd door Zeara op 23 juli 2024 05:06]

Ik heb zelf een axon 7 en mijn vriendin een S7. De verschillen tussen foto's zijn echt heel klein. De S7 wint het misschien net wat vaker, maar dat is het prijsverschil het echt niet waard.
Dat vind ik een opvallende uitspraak, want de camera van de S7 wordt in het algemeen (samen met de iphone 7) als de beste in de markt beoordeeld.

http://www.gsmarena.com/p...Phone2=8064&idPhone3=7821

Edit: ik bedoelde de Galaxy S7 en de iPhone 7.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 23 juli 2024 05:06]

De S7 heeft inderdaad de betere camera. Ik moet het misschien beter onderbouwen. Bij normaal/goed licht, is het verschil erg klein. Dat kun je ook zien bij jouw link. Als ik de Axon vergelijk met de S7, dan zie ik weinig verschil. De S7 doet het net wat beter.

Onder slecht licht, doet de S7 het (automatisch) beter. Ik weet dat je bij de axon op het moment dat je scherp stelt, de wit/zwart waarde een beetje kunt aanpassen met een slider bij je scherpstel punt. Als je daar een beetje mee speelt krijg je ook mooie foto's met slecht licht. Maar goed, standaard doet de S7 dat beter.

Mijn conclusie, de Axon 7 is in normaal/goed licht bijna net zo goed als de S7. Onder slecht licht, doet de S7 het standaard beter. Dat lijkt mij voor een telefoon van 400-450 euro toch een heel goed resultaat vergeleken met de telefoon van 530-550 euro. En daar ging het mij om. Mvds gaat er van uit dat als je een telefoon wilt met een goede camera je meteen 500+ euro moet uitgeven. Maar doet hoeft dus helemaal niet. Alhoewel de S7 tegenwoordig een stuk goedkoper is dan bij launch natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Zeara op 23 juli 2024 05:06]

OK, duidelijk.
Het verschil zit 'm met name in foto's bij weinig licht.
Volgens mij hebben de Samsung-midrangers (A3/A5) een redelijk goede camera en ook de camera van de Nexus 5X is behoorlijk goed te noemen. Ze zijn er wel een beetje volgens mij hoor :)
Dan heb je geen flagship prestaties, maar die kan je natuurlijk ook niet verwachten voor dat geld.
Lumia 950xl heeft betere camera dan galaxy s7 en iPhone 7
Is geloof ik nu 350,
Mja app aanbod is minder
Deze is net zo duur qua adviesprijs als de voorganger, de P9. Dus hoe kom je er bij dat de prijs maar blijft stijgen? Bij Huawei iig niet.
Ik bedoelde in het algemeen de telefoons die in het midden tot budgetsegment geplaatst worden, die kruipen omhoog tot wat "vroeger" het high end segment kostte.

En 600 euro vind ik toch serieus wat geld voor een telefoon.
Natuurlijk zitten daar de kosten niet in, maar de fabrikant probeert zijn winst te maximaliseren. Als hij een telefoon maakt met midden range specificaties maar goede camera, heeft hij;
A meer kosten door een extra toestel in het assortiment en
B minder omzet van zijn High end toestel.
Voor mij is de camera ook een belangrijk punt, daarom zit je al snel vast aan een highend toestel.
Telefoon boven de 1000€ gaat hem voor mij niet worden, heeft niks met wel of niet kunnen veroorloven te maken maar alles met status uitdragen. Normaal doen is tegenwoordig niet meer de norm :P
Anoniem: 388974 @mvds28 februari 2017 13:35
"'. De aankondigingen dat de iPhone 8 boven de 1000 euro gaat kosten laten mij beslissen dat mijn volgende telefoon geen iPhone 8 gaat zijn"
- vreemde reactie op de (mogelijke) prijsstelling van de iPhone 8 (Mijn 6+ was al boven de 1000) dus om nou te beweren dat er nu in een keer een barriere doorbroken wordt .....
Laat natuurlijk onverlet dat het serieus geld is voor een (welke dan ook) telefoon ... en dat er dan naar budgetair vriendelijker toestellen gekeken wordt, is meer dan logisch, en ik moet zeggen: de Huawei gebruikers die ik ken, zijn over het algemeen goed te spreken over hun toestel.
Ja klopt, je zegt het zelf al :) Eerst moest je het + model aanschaffen om boven de 1000 uit te komen, nu gaat waarschijnlijk de niet + al boven de 1000 kosten. Zo bedoelde ik het :)
Anoniem: 819243 @mvds28 februari 2017 15:49
Als ik kijk naar de curve IPhone 8 - Huawei P10 - Nokia 6, dan scheelt dat elke keer toch weer bijna 400 euro. Die extra functionaliteit is niet zo heel groot, als je kijkt naar het geld wat je ervoor neertelt.

Er zijn nog wel wat redenen om een iPhone te kopen: veiligheid, privacy, updates, snellere SoC. Maar het word allemaal snel minder. Er is een heel goede kans dat mijn volgende telefoon over een jaar of vijf een Android of Windows device word.
Anoniem: 891229 @mvds28 februari 2017 15:24
Neem een LG G4, geweldige camera.
En niet zo duur...
Anoniem: 891229 @mvds28 februari 2017 15:28
Of de LG G5, is ook al voor 360 euro te koop...
Marketing hé.
Als je goedkope telefoons levert met een unique selling point zoals een goede camera, dan weerhoud je mensen om meer te betalen die een goede camera willen.
Tuurlijk is de productieprijs maar een fractie hoger. En tuurlijk kan een fabrikant voor minder geld een toptoestel maken. Maar dan verkoopt het zijn andere toestellen niet meer.

Xiaomi brengt met de MI5s een in mijn ogen fantastisch toestel uit.
SD821 - 4GB RAM - 128GB opslag - 5,15" FHD - 3200Mah batterij
en vooral de schitterende 12MP Sony IMX378 sensor (zelfde als in Google Pixel), momenteel zowat het beste wat je kan krijgen.
Momenteel op Gearbest te verkrijgen aan €348 euro (+invoerrechten enzo wsl).
Zo kut dat Xiaomi weigert om de B20 4G band te ondersteunen (800mhz)
http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_461257.html

[Reactie gewijzigd door severijns op 23 juli 2024 05:06]

Maar wat Xiaomi ook in zijn camera's stopt toe nu toe zijn mijn ervaringen erg slecht. Hoewel Xiaomi veel updates uitbrengt dat het met de camera's vaak niet veel. Bij de Mi4 is de camera ook al niet te best terwijl daar ook best een goede sensor in zit. Blijkbaar weet Xiaomi het aan de softwarekant elke keer weer te verprutsen mbt camera's. Over de camera van de Mi5 lees ik ook alleen maar negatieve verhalen mbt tot wat het toestel moet kunnen.
Er zijn veel gemengde verhalen over de camera's van de MI5(S),de ene spreekt er vol lof over,de andere niet,waarom?!

Ik kan alvast niet klagen van m'n MI5,maakt schitterende foto's,zowel bij helder als donker(hdr) omstandigheden.Ook de optische stabilisatie is verbeterd sinds de updates _/-\o_ _/-\o_

En je kunt er al kopen vanaf 250 euro (Mi5s 64Gb snapdragon 820/821 3/4gb ram) 8)7

https://youtu.be/klle216xOPE

[Reactie gewijzigd door greatkz op 23 juli 2024 05:06]

Misschien hebben de verschillende verhalen wat te maken met verschillende batches of stoppen ze letterlijk andere hardware en sensoren in de Mi5 hoe het uitkomt.
Las laatst nog ergens dat een Chinees een rechtzaak in China is begonnen omdat er niet de beloofde hardware (oa niet de beloofde Sony sensor) in een toestel zat.

Anyway, geen goed teken dat er zulke diverse verhalen over de Mi5 camera zijn. Mijn ervaring is dat Xiaomi dat de camera's niet stabiel zijn onder diverse omstandigheden. Ik heb diverse Redmi's gehad en de Mi4 gehad nu zelfs m'n oude Mi3 op V&A staan. Lang bewaard omdat ie nog Flash draaide. Dus ik weet waarover ik praat.
Overigens ik vond de hardware wel altijd er fijn en rap. De Mi3 die ik bv aanbiedt doet ook nog altijd bizar lang met de batterij. Dus ben zeker geen Xiaomi basher.
Ik denk dat het probleem hem een beetje zit,in hoe m'n openstaat voor die chinese toestellen,en of m'n er een centje mee kan bijverdienen(gratis exemplaar bij positieve review,?!)Net hetzelfde verhaal met Oneplus,de ene ook vol lof,de andere niet?!Ik heb ook nog een MI3,ondertussen 3,5j 'jong',zo voelt hij/zij zich toch nog _/-\o_
Neem je toch een LUMIA 950.👌
Precies om al deze redenen wacht ik op de Asus Zenfone 3 Zoom, betaalbaar met high end camera en batterij en ook nog eens amoled. _/-\o_
Mijns inziens gebruik je geheugen voor opslag van digitale data, maar je hebt geen 32GB sd-opslag, maar 32gb sd geheugen, die je bijvoorbeeld gebruikt voor opslag.
De temen opslag en geheugen worden helaas door elkaar heen gebruikt maar het is gebruikelijk om bij geheugen het werkgeheugen te bedoelen en bij opslag, nou ja, de opslag :D Het werkgeheugen kan je niet dmv een sd kaartje uitbreiden, maar de opslag wel.

Dus de opmerking van Alternative is imho wel terecht.
Je hebt werkgeheugen en opslaggeheugen. Tweakers bedoelt hier natuurlijk het opslaggeheugen mee. 'Geheugen' staat niet per se alleen voor het werkgeheugen/RAM :) Denk maar eens aan het geheugen van de menselijke hersenen.

[Reactie gewijzigd door Luca op 23 juli 2024 05:06]

Dat is netter inderdaad, hoewel het officieel niet fout is. Ik heb het even aangepast :)
Heeft de camera nou wel of geen OIS? Kan tweakers dit even ophelderen aub? :)
Net als enkelen hierboven ook al aangaven, ben ik benieuwd wat er aan EMUI minder goed zou zijn dan aan bijvoorbeeld Touchwiz?

Er wordt in reviews vaak geschreven dat EMUI een nadeel is en eerder werd vooral het gemis van de appdrawer genoemd als reden, nu zit die er wel in en zou het om onbekende reden weer net niet goed genoeg zijn?

Is het niet zo dat de reviewer in dit artikel gewoon niet goed weet hoe EMUI werkt of dat hij minder objectief is dan wat je mag verwachten?
De intro van het stuk deed me meteen denken aan de Plastinkuzz

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.