Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Lenovo P2-smartphone Review

Midrange-mobiel met gigantische accuduur

13-01-2017 • 14:00

138

Singlepage-opmaak

Accuduur en software

De accu is zonder twijfel wat deze telefoon onderscheidt van andere toestellen. Zijn capaciteit valt daarbij vooral op. Die is met 5100mAh een kwart groter dan die van de grootste accu's van concurrenten. Lenovo zelf zette in de eerder verschenen Vibe P1 een 5000mAh; de P in de naam staat dus vermoedelijk voor Power.

Het is een verademing om een telefoon te hebben die je met de beste wil van de wereld niet leeg krijgt voor het einde van de dag. Het maakt een heel ander gebruik mogelijk, namelijk een gebruik zonder zorg over de accuduur. Met deze telefoon hoef je niet langer met angst en beven naar het accupercentage te kijken. Wie daar helemaal in zit: een screen-on-time van negen of tien uur is gewoon bij deze smartphones, waar veel andere telefoons blijven steken op een uur of vijf. Bij licht gebruik gaat er op een dag tussen de tien en twintig procent van de accu af: wat een verademing.

Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2
15u47m
Moto Z Play
11u30m
Samsung Galaxy S7 edge
9u52m
Apple iPhone 7 Plus
9u45m
Motorola Moto X Play
9u32m
Apple iPhone SE
9u26m
Motorola Moto G Play
9u14m
Sony Xperia X Compact
8u56m
OnePlus 3T
7u15m

De P2 breekt alle records die we hebben op het gebied van accutests. Neem nu deze: op de browsetest gaat hij 37 procent langer mee dan de Moto Z Play, eveneens van Lenovo en ook voorzien van een uitstekende accuduur. Ten opzichte van de S7 edge van Samsung win je 60 procent. Dat is gigantisch.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2
1d5u15m
Moto Z Play
22u45m
Samsung Galaxy S7 edge
18u26m
OnePlus 3T
18u18m
Motorola Moto X Play
13u26m
Apple iPhone SE
13u19m
Motorola Moto G Play
10u58m
Apple iPhone 7 Plus
9u48m
Sony Xperia X Compact
8u37m

De combinatie van grote accu en oledscherm heeft tot gevolg dat we op de videotest voor het eerst een resultaat hebben van meer dan een dag. We zetten deze test aan rond het einde van de werkdag en de volgende avond gaf hij het pas op.

Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) oud Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 3T
1u42m
Samsung Galaxy S7 edge
1u52m
Moto Z Play
1u52m
Apple iPhone SE
2u6m
Lenovo P2
2u17m
Sony Xperia X Compact
2u34m
Apple iPhone 7 Plus
3u13m
Motorola Moto X Play
3u16m
Motorola Moto G Play
4u57m

Dankzij de 24W-lader redt de telefoon het om van helemaal leeg binnen ongeveer 2,5 uur helemaal vol te zijn. Dat is verrekte snel en als je dus even snel wil bijladen, gaat dat misschien procentueel minder snel dan bij andere telefoons, maar je pompt binnen korte tijd meer stroom naar binnen en kunt dus langer met deze telefoon doen dan met welk toestel ook. Die 24W is in ons testlab tot nu toe niet vertoond. OnePlus komt dankzij Dash Charge tot 20W via 5V en 4A, terwijl veel snelladers tot 18W gaan.

Software

Wie voor het eerst rondklikt in de Vibe-interface die Lenovo over Android heen legt, kan het idee krijgen dat het veel lijkt op stock Android. Het lockscreen, de manier waarop het instellingenmenu eruitziet en ook het hoofdmenu vertonen veel gelijkenissen met de manier waarop Google Android maakt voor zijn eigen toestellen. Schijn bedriegt; in werkelijkheid zijn er veel kleine en grote dingen die anders werken in de Vibe-interface. Dat begint bij de vingerafdrukscanner. Standaard werkt die ook als knoppenbalk: indrukken is home, aanraken zonder in te drukken is terug en lang aanraken tovert het multitaskmenu tevoorschijn. Lang indrukken tot slot leidt naar Google Now.

Dat klinkt niet alleen lastig, dat is het ook. Soms interpreteert hij bedoelde commando's verkeerd bijvoorbeeld. Het onthouden alleen al is ook lastig. Daarnaast is het overbodig; er staan gewoon knoppen onder aan het scherm. En je kunt een 'zwevende knop' toevoegen die dezelfde functies kan uitvoeren. Gelukkig is het uit te schakelen in de instellingen.

Er zijn meer kleine opvallende zaken. Zo staat er tussen de toggles standaard een knop om een screenshot te maken, maar de tekst 'schermafbeelding' past niet in de standaardconfiguratie. In de notificatiebalk zie je, als je goed zoekt, onderaan een paar vrijwel transparante iconen staan. Dat blijkt een handig 'meldingenlogboek', ofwel een log van alle notificaties te zijn, met daarnaast een knop om in een keer alle notificaties weg te vegen.

Ook een gek element in de notificatiebalk: standaard staan statusiconen, zoals wifi en resterende accu, rechts en notificaties links. Lenovo zet echter ook het statusicoon voor mobiele netwerken links neer. Dat heeft verder geen echte nadelen, maar ziet er rommelig uit. Ook rommelig: in de instellingen moet je soms een schakelaar overhalen om iets in- of uit te schakelen, maar soms staat er alleen de tekst 'aan' of 'uit' waar je op moet klikken. Bovendien zijn er menu's met onduidelijke namen als 'systeemknop', 'functie' en 'brede aanraking', waarbij het even duurt om alles te leren kennen.

Een goede toevoeging is Veilige Zones, een manier om bepaalde apps af te schermen met een pincode of vingerafdruk als extra beveiliging tegen nieuwsgierige ogen of willekeurig klikkende kinderen.

Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2

De launcher heet Lenovo Launcher en heeft standaard homescreens. Het hoofdmenu heeft horizontaal scrollende pagina's met een optie om te zoeken en vier pas gebruikte apps met priegelig kleine icoontjes rechtsbovenin.

De software werkt vlot en doet veel van zijn taken zonder haperingen. Zo af en toe is er een vertraging te zien, maar die is maar klein. Toch hebben we om eerlijk te zijn liever de wat schonere software die Lenovo op Moto-telefoons zet.

Het toestel draait Android 6.0.1 Marshmallow. Dat is anno nu toch een beetje teleurstellend. De telefoon kwam eind november uit in de Benelux, ruim na de release van Android Nougat. Dat had best op deze telefoon mogen staan. De voorganger Vibe P1 kreeg in mei van dit jaar een update naar Marshmallow. Het is altijd afwachten met midrange-telefoons hoe het updatebeleid zal zijn, maar het zou uitzonderlijk zijn als er voor dit toestel meer dan één grote update komt.

Update, 14:31: Lenovo laat weten dat er een update komt voor de P2. Deze zou uiterlijk aan het begin van het voorjaar moeten komen.

Inmiddels is er ook roottoegang mogelijk op de P2 en een custom recovery is ook beschikbaar. Het ontgrendelen van de bootloader vereist echter een code die alleen Lenovo kan geven. Standaard zit er twee weken tussen het aanvragen en het krijgen van de code.

Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2
Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2Screenshot Lenovo P2