Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

- Reviews

Prijs
Specificaties 5,5" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Lenovo P2 Grijs Review

+2
Thedr 29 november 2016, laatste update op 30 maart 2017, 11.112 views

Lenovo P2 Grijs

Ontzettend fijne en scherp geprijsde telefoon. Voldoet aan al mijn wensen als opvolger van mijn Nexus 5. Na 4 dagen(!) met 13 uur actieve schermtijd vannacht voor de tweede keer opgeladen... dit is een powerbank waarmee je kan bellen! Update 30-03-2017: Gisteren de OTA Update ontvangen naar Android 7 :)

Pluspunten

  • Accuduur: 4 dagen met 13u scherm actief
  • Full HD Super AMOLED scherm
  • Snelheid (SD 625 Octacore 2.0GHz)
  • Metalen unibody
  • Bijzonder scherpe prijs voor de specs en beleving!
  • OTA update naar Android 7

Minpunten

  • Zeker gezien de prijs eigenlijk geen minpunten
  • In praktijk iets groter dan ik verwacht had
  • Camera is niet zo goed als bijvoorbeeld een S7

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 5
Scherm Score: 5
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Noot vooraf: ik heb deze telefoon sinds donderdag 24-11-2016 in bezit, dus dit is een eerste overzicht van mijn ervaringen met dit mooie apparaat. Wellicht komen er later nog aanpassingen en toevoegingen op basis van feedback en eigen ervaringen. Update 03-12-2016: weer 4 volle dagen op één acculading!
Mijn eerste indruk:
Simpelweg een heerlijke telefoon. De specificaties voldeden op één na aan alle wensen die ik voor de opvolger van mijn Nexus 5 had. Het enige is het scherm wat 5.5" iets groter is dan ik initieel als wens had... dit went echter ontzettend snel en zou niet meer terug willen!
De verschillende specsheets en verschillen behoorlijk qua specificaties. Vooral over intern (RAM) geheugen, ondersteunde netwerk- en wifistandaarden verschillen behoorlijk. Om dat gelijk even uit de wereld te helpen; ik heb model P2a42 zoals de meesten in Europa hem geleverd krijgen. Vanuit de datasheet:
4GB LP DDR3 RAM

CONNECTIVITY:
SIM: Dual Nano SIM

Connectivity/Radios:
Data: GPRS, EDGE, HSPA+, LTE
Speed: LTE Cat6 300Mbps DL, 50Mbps UL
4G Network:
TDD LTE Band 38/40
FDD LTE Band 1/3/4/5/7/8/20/28
(800MHz = band 20, 1800MHz = band 3, 2600MHz = band 7, 2100MHz = band 1)
3G Network: WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
2G Network: GSM 850/900/1800/1900 MHz
WLAN: 802.11ac/a/b/g/n, Wi-Fi hotspot
Bluetooth: Bluetooth® 4.1 LE
Radio: FM radio
GPS: Yes
Het scherm:
Het Super AMOLED scherm is een feest om naar te kijken en op te lezen. Geen enkel probleem in felle zon, en het kan flink dimmen zodat het ook in het donker prettig blijft. De software voorziet overigens ook in een nachtstand zodat je in bed geen zonnebril op hoeft te zetten om nog even Tweakers te checken 8-)
Een screenprotector is wel aan te raden, bij mij zijn er met enige moeite al enkele krasjes waar te nemen.
De System-On-Chip:
De Snapdragon 625 voelt watervlug aan, heb nog geen enkele keer iets van lag kunnen ontdekken. Daarnaast is hij vermoedelijk heel wat zuiniger dan de Snapdragon 800 die in mijn Nexus 5 zat en ook dan de huidige topper 820/821.
Opslag:
De 32GB interne flash heb ik aangevuld met een SD micro card van 64GB. De telefoon regelt zelf netjes dat apps en cache op het interne flash geplaatst worden, mediabestanden worden op de sd kaart gezet. Noot: benchmarks wijzen uit dat de schrijfsneldheid van de SD kaart een bottleneck heeft van rond de 16MB/s (collega met snellere SD kaart haalt wel snellere lees- (90MB/s), maar geen snellere schrijfsnelheden). Ik merk er verder niks van, de telefoon werkt uitermate vloeiend.
De behuizing:
De metalen unibody behuizing voelt bijzonder solide aan en ziet er goed uit. De telefoon is door zijn grootte en uiteraard de grote accu wel iets zwaarder dan veel andere, echter vind ik dit in de praktijk geen enkel probleem.
Het is geen kleine telefoon en door zijn grote accu en metalen behuizing wat zwaarder dan andere telefoons, maar zeker niet overdreven of vervelend. Voordeel is wel dat hij vrij dun is; bij mij past hij makkelijk in mijn broekzak en zit dan erg comfortabel. Noot: ik draag doorgaans normale jeans en ben geen groot persoon (1.74m).

Met één hand bedienen is er in de normale stand niet bij met mijn 'kleine' handjes :+. Leuke en handige functie is de optie om het scherm te verkleinen door een C te tekenen aan de rechterkant van het scherm, of een omgekeerde C aan de linkerkant. Het scherm wordt dan verkleind naar de rechter/linker onderhoek waardoor je met één hand bij het hele scherm kunt. Nogmaals dezelfde gesture laat het scherm terugkeren naar de normale grootte.
Overige features:
De vingerafdrukscanner werkt snel en accuraat met tot 5 vingers. Had niet gedacht dat dit zo'n fijne feature zou zijn, maar het is een erg goed alternatief om je telefoon snel en makkelijk te unlocken.

Wat ik overigens zelf een fijne feature vind is dat de on screen knoppen te verbergen zijn en je de hardwareknop/vingerafdrukscanner kunt gebruiken om te navigeren. Kort aanraken is teruggaan, aanraken en vasthouden geeft het app overzicht. Bij kort indrukken ga je naar het homescreen en bij inhouden ga je naar Google Now/Search.

Een andere handige feature is de instelling om de gevoeligheid van het touchscreen te vergroten zodat de telefoon ook met handschoenen aan te bedienen is. Uiteraard werkt de vingerafdrukscanner dan niet meer, maar in deze koude dagen kan een feature als deze erg handig zijn.

Dual sim heb ik niet getest, leuke feature maar niet voor iedereen nuttig. Ondanks dat sommige sites beweren dat 5GHz a/ac/n wifi niet aanwezig is: dit is het wel en gaat als een speer!
Speerpunt; de accu!
Als laatste de accuduur: gewoonweg fantastisch... de 5100mAh gaf mij de eerste cycle 4 dagen gebruiksduur waarvan 13 uur actief gebruik met het scherm aan, waaronder o.a. browsen en navigeren. Ook de tweede cycle (ze gaan niet zo snel met zo'n grote accu ;)) geeft eenzelfde beeld; na 2 dagen meld mijn accu nog 50%. Leuke feature is dat je deze telefoon gerust in kunt zetten als powerbank :)
Mijn snelle en voorlopige conclusie:
Fantastische telefoon, bied ontzettend veel waarde voor zijn geld. Vergelijk hem voor de grap maar eens met de Google Pixels en bedenk dat Android 7 waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar naar deze telefoon komt:
https://tweakers.net/pric...are/603183;603191;589925/

Kom ook gerust eens kijken in het GoT topic over deze telefoon!
Update 3-12-2016
Even ter ondersteuning van de lange accuduur nog twee afbeeldingen. Na mijn telefoon maandag- op dinsdagnacht opgeladen te hebben type ik dit op de laatste procenten acculading die dus (weer) 4 volle dagen gebruik heeft opgeleverd!
Ik heb de telefoon voor mijn doen normaal gebruikt, wat websurfen, whatsappen, 1 uur telefoneren over 4 dagen, emailen en ongeveer 1 tot 1.5 uur navigeren (Waze) per dag. Alles bijeen is het scherm ruim 10 uur actief geweest. Anyway, de plaatjes spreken voor zich :D
Update 7-12-2016
Enkele foto's op verzoek ter vergelijk met mijn Nexus 5.
Foto 1 Lenovo P2:
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CeHOP1YsNCQPSV.jpeg
Foto 1 Nexus 5 (de kleuren van het licht achter de TV wisselen langzaam, dat ligt niet aan de camera ;))
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CeHOP1lMUeNIeo.jpeg
Foto 2 Lenovo P2 (met flits, lamp uit):
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CeHOP3tMU5JGku.jpeg
Foto 2 Nexus 5 (met flits, lamp uit):
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CeHOP4MlFZ6SSs.jpeg
Foto 3 Lenovo P2 (zonder flits, lamp aan):
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CeHOP2SVzqN2by.jpeg
Foto 3 Nexus 5 (zonder flits, lamp aan):
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CeHOP2LnE7bpHF.jpeg

En nog enkele buitenfoto's:
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CeYw5KkZLMSkA4.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CeYw5EJqAN2fW6.jpeg

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Lenovo P2 Grijs?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (83)

Wijzig sortering
Leuke review! Heb deze telefoon ook sinds vrijdag en bevalt prima tot nog toe.
Ik heb er een 200 Gb SD kaart inzitten die hij probleemloos herkent en werkt lekker snel.
Scherm perfect en accuduur helemaal top. Beetje aan de zware kant inderdaad maar dat vind ook ik niet zo een probleem. Gebruik Nova launcher in plaats van de Lenovo UI, maar ook die is best vlot.
Verder vrij basic android dus weinig bloatware. Dit was bij mijn Galaxy serie van Samsung wel storend aanwezig.
Dankje, ook veel plezier gewenst met je P2! Het enige wat ik nog even wennen vind is het horizontaal scrollen in het apps menu, zal Nova ook eens bekijken.
Heb zelf ook de P2 sinds maandag. Je kunt de appdrawer (iig de standaard android) ook op verticaal instellen (als je dat bedoelt).
Oh die optie had ik nog niet ontdekt, maar dat is inderdaad wat ik bedoel. Gelijk even veranderd --> Thanks!
Ik ben benieuwd of de Vibe P2 alle 4G-frequentiebanden , 800mhz 1800mhz en 2600mhz ondersteunt...
Zie deze datasheet:

https://www02.cp-static.c...-lenovo-p2-pa4n0104nl.pdf

800MHz = band 20
1800MHz = band 3
2600MHz = band 7
2100MHz = band 1

Oftewel alle in Nederland gebruikte frequenties worden ondersteund :)

Sidenote: het is gewoon de P2, Vibe is komen te vervallen ;)
Goed nieuws! Dank voor de correctie!!

Ik heb momenteel de P1, en die ondersteunt alleen band 3....Op drukke plekken en onderweg springt die dan heel vaak naar de H+ 3G verbinding, dat vind ik irritant:-)
Als ik me niet vergis is modelnummer P2c72 voor China bestemd, en P2a42 voor Rest of World...
Model dat ik heb is inderdaad P2a42.
Volgens de datasheet ondersteunt die:
4G Network: FDD LTE Band 1/3/4/5/7/8/20/28 :)
Oke mooi.
Alle Nederlandse providers/leveranciers bieden deze P2a42 variant aan , toch?
Heb ze niet allemaal gechecked (duh), maar ga er vanuit van wel. Zover ik op XDA heb gezien heeft ook iedereen in Europa de P2a42.
Hoe zit het met de UI en bloatware? Is het zoals een Moto of zoals de meeste telefoons uit het verre Oosten?
De UI is uitstekend wat mij betreft. Er staat een heel klein beetje bloat op, hoewel je het Google spul daar ook wel onder zou kunnen scharen ;) Geloof dat er McAfee op staat en wat apps van Lenovo zelf. Vrij makkelijk te deinstalleren, wat mij betreft geen issue dus.
Het is verder vrij simpel om bijvoorbeeld de Google launcher uit de play store te installeren, dan heb je een vrijwel stock Android ervaring.

[Reactie gewijzigd door Thedr op 29 november 2016 20:52]

Ik ga dit toestel binnenkort ook bestellen, maar hoe zit het met de camera? Doet ie het redelijk bij weinig licht? Maakt ie bijv. foto's met mooie kleuren? En heeft ie een slowmotion optie als je filmt? (Lijkt me wel leuk om mee te prutsen :+ ).
De camara is zeker niet de beste op de smartphonemarkt, maar ook zeker niet slecht. Ik heb wat eigen foto's gepost in het topic op GoT, daar zijn ook nog wat links te vinden naar foto's van andere gebruikers.
Er zit een slowmotion optie op, evenals wat andere effecten en een pro-modus waar je zelf eea kunt instellen.
Ik lees hieronder dat je ook in het bezit bent van een Nexus 5. De Lenovo p2 staat op mijn shortlist om de Nexus 5 te vervangen. Kan je aangeven hoe de camera in deze telefoon zich verhoudt tot de Nexus 5?
Ik denk vrij vergelijkbaar. De Nexus 5 staat ook niet bekend als een top cameratelefoon. Ik zal proberen om dit weekend even tijd te maken om met beide toestellen wat foto's te maken voor een direct vergelijk.
Enorm bedankt voor het plaatsen van de foto's. Nou ben ik geen expert op fotogebied maar het lijkt inderdaad erg dicht bij elkaar te liggen. Zou graag een wat betere camera willen maar die accuduur en prijs zijn zeer verleidelijk. Voor het prijsverschil met een Pixel koop ik een knappe compactcamera. Ik ga nog ff nadenken.

Edit: spelfout

[Reactie gewijzigd door Jerwev op 7 december 2016 22:01]

Graag gedaan! De camera is geen topper, maar echt heel slecht wil ik het ook weer niet noemen. Daarnaast; voor het prijsverschil koop je zelfs een aardige DSLR als je zou willen ;)
@Thedr
Leuke review , maar hoe vind je de luidspreker voor bijvoorbeeld handsfree bellen en YouTube te bekijken ?
Geluid van de luidspreker is luid en duidelijk. Zeker handsfree bellen in bijvoorbeeld de auto gaat uitstekend, stukken beter dan met mijn Nexus 5.
Ik heb deze telefoon al geprorderd sinds 9 november en hij is nog steeds niet aangekomen...
Gelukkig is het al bevestigd dat hij zaterdag aankomt. Ik kan namelijk niet wachten.

Vraagje: Is het model nu uitgerust met 4gb aan werkgeheugen of 3gb?
Ik las ergens dat hij maar 3gb heeft i.p.v. 4gb. Niet dat het een groot verschil maakt qua prestaties, maar ik zou het toch graag willen weten. Als iemand die hem al heeft een bevestiging zo kunnen geven, zou dit heel tof zijn.
Wilde het er eigenlijk al bij zetten, maar de P2a42 heeft 4GB geheugen :D
Kom maar op met die punten ;)

[Reactie gewijzigd door Thedr op 30 november 2016 16:20]

Heel erg bedankt om te antwoorden! Met 4GB geheugen is de P2 echt wel een goede koop voor 300 EUR. Ik had verwacht dat Lenovo aan Europa de 3GB versie ging geven. Blijkbaar hebben ze geen problemen met de extra kost van een GB, in tegenstelling tot Sony met de XPeria XZ van 700 EUR die nog steeds maar 3GB mee krijgt. Future proofing komt nu dus echt op bij de midrange toestellen, en daar ben ik heel blij mee! :)
Ik ben ook echt super tevreden over dit toestel. Qua geluid vind ik hem ook top. Had hiervoor een s7 wat ook wel een goed toestel is. Deze heb ik weggedaan omdat hij net iets te klein voor mij was. Maar moet zeggen dat ik de Lenovo p2 qua geluid nog wel beter vind dan de Samsung Galaxy s7. Maar smaken verschillen natuurlijk. Camera kan ik nog niet veel over zeggen.
Kan je de on-screen navigation bar uitschakelen, en gebruik maken van hard-keys, links en rechts van de home-button?

De P1 kan dat wel, bij de P2 vind ik het jammer dat de on-screen navigation bar onnodig ruimte jat op de display... Iemand een idee hierover??

Alvast dank!
De onscreen navigatieknoppen zijn te verbergen. Er zit echter maar 1 hardwareknop op, maar die is wel zodanig te gebruiken dat je de navigatieknoppen niet mist. Heb dat eigenlijk al vanaf het begin zo ingesteld. Zie mijn opmerking bij "overige features".
Deze telefoon spreekt me erg aan, maar synchroniseert deze ook met mijn Samsung tablet?
Ik heb nu een Samsung S5 en wilde op termijn overstappen naar de S7, maar als deze Lenovo P2 synchroniseert met mijn Samsung tablet, dan koop ik net zo lief de Lenovo Ps
Geen idee wat je precies wilt synchroniseren, maar als je de Google Services gebruikt worden alle apps, contacten, enzovoort in principe netjes overgezet en gesynchroniseerd. Daarnaast kan je uiteraard bijvoorbeeld cloudservices als Dropbox installeren.
Iemand enig idee wanneer de Android 7 update uitkomt voor dit toestel?
Ik heb een gerucht gezien dat dat nog in 2016 zou kunnen zijn.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*