Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

Ubuntu 16.04 Xenial Xerus Review

Meer dan een bugfix-release

21-04-2016 • 06:00

102

Singlepage-opmaak

De verschillende smaken

Als vanouds bestaat de *buntu-familie uit veel verschillende smaken. Sommigen worden rechtstreeks door Canonical ondersteund en anderen gaan hun eigen weg op basis van Ubuntu, zoals Linux Mint. Omdat het aantal afgeleiden groot is, houden we het op de officieel ondersteunde smaken. Een aantal behandelen we hier kort.

Kubuntu

Kubuntu 16.04 BetaDe eerste uitgave van Kubuntu zag zes maanden na de eerste Ubuntu-uitgave 4.10 Warty Warthog het levenslicht en is daarmee de oudste officiële afgeleide. Kubuntu is gebaseerd op de KDE-desktop. Het was tot eind maart nog onduidelijk of het Kubuntu-project wel zou meedoen met de releasecycle van Ubuntu 16.04. De nieuwste versie maakt gebruik van KDE Plasma 5.5.4 samen met de KDE Applications 15.12.1-softwaresuite en de KDE Framework 5-pakketten. Verder bevat Kubuntu LibreOffice 5.1 en Firefox 45.0. Kubuntu is in zowel een 32- als een 64bit-uitgave beschikbaar.

Xubuntu

Xubuntu 16.04 Xenial XerusDe derde variant op Ubuntu was Xubuntu in 2006 met de uitgave van Ubuntu 6.06 Dapper Drake. De tweede variant die uitkwam, de op educatie gerichte Edubuntu, slaan we hier over, omdat Edubuntu vooral bestaat uit enkele voorgeïnstalleerde pakketten op de standaard-Ubuntu-uitgave met wat extra instelmogelijkheden. Xubuntu gebruikt als desktop Xfce en vereist minder zware hardware dan Ubuntu zelf. De minimale systeemeisen voor de grafische omgeving zijn 512MB intern geheugen en een processor die physical address extension ondersteunt, ofwel processors vanaf Pentium Pro, geïntroduceerd in 1995. Toch adviseert het team minimaal 1GB intern geheugen om applicaties goed naast elkaar te kunnen draaien en een schijfruimte van 20GB.

Lubuntu

Een andere bekende variant die gebruikmaakt van een lichte desktopomgeving is Lubuntu, gebaseerd op de LXDE-omgeving. Lubuntu 16.04 is een mijlpaal, aangezien het de eerste lts-versie wordt. Het lukte de community achter Lubuntu niet om bij de vorige lts-versie aan de minimale eisen van Canonical te voldoen om het label te mogen dragen. Lubuntu blijft gebruikmaken van LXDE en gaat nog niet over naar LXQt, de nieuwe in Qt geschreven desktop die het werk van LXDE en Razor-qt mixt. Omdat 16.04 een lts-uitgave is, is stabiliteit belangrijk en LXQt is volgens het team nog te veel in ontwikkeling, maar voor de nieuwsgierigen is het uiteraard mogelijk om het te installeren. De minimale eisen zijn 256MB ram, maar het advies is om minimaal 512MB te gebruiken, samen met een 512MHz-processor en een harde schijf van 6GB, al kan het systeem ook met een tragere pae-processor toe.

Ubuntu Gnome

Als antwoord op de komst van de Unity-interface werd in 2012 Ubuntu Gnome geïntroduceerd. De uitgave bevat niet veel wijzigingen ten opzichte van de laatste versie. De hoop was dat Gnome 3.20 gebruikt zou worden, maar vooralsnog is het Gnome 3.18 met Gnome Shell 3.18, hoewel Gnome 3.20 op 23 maart werd uitgegeven. Met de invoering van Gnome Software Center in Ubuntu zit het eigen softwarecentrum nu ook in Ubuntu Gnome, evenals Gnome Calendar. Interessant is dat ook Wayland wordt meegeleverd met Ubuntu Gnome, al moet daarvoor wel de gnome-session-wayland-package geïnstalleerd worden. Daarna is 'Gnome on Wayland' in het loginscherm te selecteren. Wayland werkt alleen met opensource- grafische drivers.

Ubuntu Mate

Ubuntu Mate MutinyLiefhebbers van de Gnome 2-desktopomgeving kunnen bij Mate terecht. In de 16.04-versie is onder andere Synapse 0.2.99 te vinden, een semantische bestandsstarter en een vervanging van Gnome Do. Een nieuwe versie van Mate Tweak is meegeleverd en de integratie met Compiz is onder handen genomen. In de vorige versie gebruikte Mate nog Grid als softwarecentrum. Dat is nu vervangen door Gnome Software.

Via Mate Tweak is het thema Mutiny te activeren en dat lijkt verdacht veel op Unity. Wel ontbreken bepaalde zaken, zoals de Dash en de hud. De minimale systeemeisen van Mate zijn met een Pentium III op 750MHz laag, maar het advies is liever een Core 2 Duo op 1,6GHz of equivalent te gebruiken, met 2GB ram en 16GB opslaggeheugen. Daarnaast is Mate beschikbaar voor PowerPC en ARMv7 op de Raspberry Pi 2.

En de rest

De smaken die we hier nog even noemen zijn Edubuntu, Mythbuntu, Ubuntu Studio en Ubuntu Kylin. Edubuntu heeft als voordeel dat bepaalde kioskmodi al zijn voorgeïnstalleerd en dat het voor kinderen geschikte spelletjes en educatieve software bevat, al is de Nederlandse taalondersteuning niet altijd even goed. Mythbuntu is eigenlijk meer een add-on met de focus op het opzetten van een standalone-MythTV-systeem en werkt ook binnen een bestaand MythTV-netwerk. Ubuntu Studio is een normale Ubuntu-installatie met extra veel praktische applicaties voor audio-, video- en beeldbewerking. Ubuntu Kylin ten slotte is een versie van Ubuntu die op Chinese gebruikers is gericht, met een volledig Chinese out-of-the-box-ervaring.