Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie januari 2004

Special: low-noise pc

Voor wie helemaal gek wordt van het geluid dat fans, harde schijven en andere bewegende onderdelen genereren, hebben we deze special samengesteld. Hoewel er in totaal drie fans gebruikt worden, zijn ze quasi onhoorbaar (een Zalman-fan in de voeding en twee Papst'en voor de airflow). De Northbridge en GPU worden passief gekoeld, de CPU door middel van een waterkoelingssetje. Een low-noise pc kan zowel high-, mid- als low-end zijn. Wij hebben gekozen voor een configuratie die zich ergens tussen het mid- en high-endniveau bevindt. Bij de meeste producten zijn er evenwel alternatieven vermeld.

* Processor: Athlon XP 3000+ - Onbekend

Athlon XP 3000+De Athlon XP heeft officiëel de status van budget-CPU, maar de 3000+ is een mooie allrounder die uitstekend presteert en absoluut niet duur is. Een trapje hoger op de lader vinden we de Athlon XP 3200+ of Athlon 64 3000+, maar die zijn ineens een stuk duurder. Een trapje lager is er de 2800+, maar het prijsverschil met deze 3000+ is miniem.

AMD lanceert Barton-core en Athlon XP 3000+
Athlon XP 3000+ benchmarks

* Processorkoeling: 3R System Poseidon waterkoeling - Onbekend

3R System Poseidon waterkoelingDe fans zijn over het algemeen de grootste herrieschoppers, dus de oplossing ligt voor de hand: minder fans gebruiken. Een processor produceert echter zoveel warmte dat een fan noodzakelijk is. De oplossing: waterkoeling. We kiezen voor het goedkope 3R System Poseidon-setje. Een schokkend koelresultaat hoef je er niet van te verwachten, maar het setje is wel bijzonder stil en de radiator kan op de outtake blowhole gemonteerd worden, wat een fan elimineert.

3R System Poseidon WCL-02 waterkoelingkit review

* Moederbord: Asus A7N8X Deluxe Rev 2.0 - Onbekend

Asus A7N8X Deluxe Rev 2.0Het populairste Socket A-moederbord en ook een van de beste moederborden voor het Athlon XP-platform. Het moederbord is uitgerust met de nVidia nForce 2-chipset en komt met ondersteuning voor dual channel PC3200, het Soundstorm-geluidsysteem van nVidia, twee onboard LAN-connectors, onboard FireWire en Serial-ATA en dit allemaal voor een betrekkelijk lage prijs.

Asus kondigt 400Mhz FSB moederborden aan
Elf pagina's tellende review van de ASUS A7N8X Deluxe 2.0 bij hexus.net

* 2 x Geheugen: 512MB PC3200 TwinMos - Onbekend

512MB PC3200 TwinMosDe keuze voor het geheugen is gevallen op 1024MB PC3200 DDR-SDRAM van TwinMos. Voor een aantal mensen misschien overkill, maar de geheugenprijzen zijn relatief laag, dus zeker met het oog op de toekomst is het een goede investering. Om de twee geheugenkanalen te gebruiken is het noodzakelijk om twee reepjes van 512MB te plaatsen. Mensen die toch liever wat minder geheugen wensen, kunnen ook een reepje van 512 en 256MB, of twee reepjes van 256MB combineren.

TwinMOS PC3200 Dual Channel DDR geheugenreview

* 2 x Fans: Papst NGML - Onbekend

Papst NGMLEr wordt geopteerd voor Papst NGML's als fans. Deze zijn met een geluidsproductie van 19dB bijzonder stil, terwijl de airflow met 26CFM toch redelijk is. De eerste fan verzorgt de intake airflow en wordt voorin geplaatst. De andere fan wordt op de radiator van het Poseidon-setje geplaatst, die op zijn beurt op de outtake blowhole achtering staat. De fan zorgt dus zowel voor de outtake airflow als voor de koeling van de radiator.

* Videokaart: Club3D GeForce FX5900 XT 128MB - Onbekend

Club3D GeForce FX5900 XT 128MBDeze videokaart is op dit ogenblik zeer aantrekkelijk geprijsd, terwijl de prestaties uitstekend zijn - de kaart bevindt zich op dit gebied op hetzelfde niveau als de Radeon 9700, die intussen uit de productie genomen is. De normale FX 5900 presteert amper beter, terwijl de prijs toch ruim 40 euro hoger ligt. Gebruikers die iets minder willen uitgeven aan de videokaart kunnen voor de Radeon 9600 XT à Onbekend kiezen, die een stukje minder kost maar nog steeds uitstekend presteert. Wie een nog betere prestatie wil zonder zich blauw te betalen, kan voor de Radeon 9800 met een prijskaartje van Onbekend gaan.

AOpen Aeolus FX5900 XT-DV128 videokaart review op Tweakers.net

* VGA-koeling: Zalman ZM80-HP - Onbekend

Zalman ZM80-HPOok voor de koeling van de grafische kaart is een Zalman-koeler de beste keus. Deze koeler bestaat uit twee heatsinks, die geplaatst worden aan de boven- en onderzijde van de grafische kaart en die verbonden worden met een heatpipe. Een fan komt er niét aan te pas. De ZM80-HP past niet op een aantal videokaarten (Parhelia en Voodoo) en op een aantal moederborden, in dat geval is er de ZM80A-HP.

Nieuwe VGA Heatpipe Coolers van Zalman

* Behuizing: Chieftec Dragon Silver DX-01SL-D - Onbekend

Chieftec Dragon Silver DX-01SL-DDe Chieftec-kasten zijn traditiegetrouw van hoge kwaliteit, op elk gebied. Het frontpanel en het zilverkleurige uiterlijk onderscheiden deze kast van de saaie standaard behuizingen, maar hij is ook niet te flashy met allerlei LED's, CCFL's en snufjes. Wie de mooie Zalman-koeling en het waterkoelsysteem wil bewonderen zonder daarvoor de kast te moeten openschroeven, kan een sidepanel met window kopen of er zelf een window in modden. De intake fan kan voor het HDD-rekje geplaatst worden zodat ook de harde schijf gekoeld wordt, wat een positieve invloed heeft op de levensduur ervan.

* Voeding: Zalman ZM300A-APF - Onbekend

Zalman ZM300A-APFVeel goedkope voedingen bevatten een zeer luidruchtige fan, tot ergernis van veel pc-gebruikers. De voeding openschroeven en de fan aansluiten op een baybus of op 5/7V is niet voor iedereen een even koud kunstje. Daarom kiezen we voor een kwaliteitsvoeding die van de fabriek uit al een stille fan bevat, namelijk de Zalman ZM300A-APF. Het vermogen van 300W lijkt weinig, maar in de praktijk blijkt dit meer dan voldoende.

* Harde schijf: Maxtor 160GB, DiamondMax Plus 9 - Onbekend

Maxtor 160GB, DiamondMax Plus 9De keuze voor de harde schijf is gevallen op de 160GB-versie van de Maxtor DiamondMax Plus 9. Niet alleen heeft deze schijf een cache van 8MB, ook is hij bijzonder stil en de reviews zijn positief. De capaciteit van 160GB is ruim voldoende voor de meeste gebruikers. Het prijsverschil met de Serial ATA-versie bedraagt 15 euro en dat kan het kleine prestatieverschil moeilijk rechtvaardigen.

Review van DiamondMax SATA schijf

* Geluidskaart: Geïntegreerde nVidia Soundstorm-chip - Onbekend

Geïntegreerde nVidia Soundstorm-chipDe Soundstorm-oplossing van nVidia is al bij veel mensen in de smaak gevallen en kan zich met geluidskaarten als de Soundblaster Live! en Audigy 1 meten, zo blijkt. Bovendien is er ondersteuning voor 5.1-geluid en is de geluidschip Dolby Digital-gecertifiëerd, kortom: reden genoeg om voor deze oplossing te kiezen.

Review van de nVidia nForce APU bij 3DSoundSurge

* Netwerkkaart: Geïntegreerde 3com/nVidia-chip - Onbekend

Geïntegreerde 3com/nVidia-chipOp het Asus A7N8X-deluxe moederbord prijken liefst twee LAN-poorten, aangestuurd door een 3com- en nVidia-chip. We zien geen enkele reden om een losse netwerkkaart in de plaats hiervan te gebruiken.

* Removable Storage: Sweex Memory Pen 32MB - Onbekend

Sweex Memory Pen 32MBSay bye to the floppy drive, here's the memorystick! De bejaarde diskettedrive met een capaciteit van amper 1,44MB is dringend aan vervanging toe, en dat is bij deze ook gebeurd. Voor een prijs die amper verschilt van de prijs van een floppydrive heb je een kleine geheugenstick waar 32MB aan data op kan en die past in een USB-poort, en dus geen brede kabel en een voedingskabel nodig heeft. Bovendien zijn deze geheugensticks bootable, wat meteen het laatste excuus om bij de floppydrive te zweren met de grond gelijkt maakt.

M-Systems maakt USB flash drive bootable

* Toetsenbord & muis: Logitech Cordless Desktop MX - Onbekend

Logitech Cordless Desktop MXDe prijs lijkt op het eerste zicht redelijk hoog, maar voor het geld heb je een combinatie van een draadloos, mooi ogend toetsenbord met een hoop functietoetsen en de draadloze en optische MX700-muis, inclusief oplaadcradle. Er is ook een Bluetooth-versie van deze set, maar het bedrag dat je daarvoor moet neertellen bedraagt zo maar even het dubbele van de kostprijs van deze Cordless Desktop MX.

Logitech introduceert Cordless Desktop MX
Logitech Cordless Desktop MX en MX900 met Bluetooth

* Monitor: Hansol 920P 19" - Onbekend

Hansol 920P 19"Een 17" LCD-monitor past niet binnen het budget. Een 15"-variant wel, maar in deze tijden is het toch aangeraden om voor een iets grotere monitor te kiezen, om vlot te kunnen surfen en gamen. Daarom is de keuze gevallen op een 19" CRT-scherm van Hansol, de 920P. De optimale resolutie is 1280x1024 bij een vernieuwingsfrequentie van 85Hz. Het scherm is geen absolute topper, maar voldoet aan de eisen van het gros van de gebruikers.

* Optical Drive: NEC ND-1300A - Onbekend

NEC ND-1300ADe tijd dat DVD-branders een flinke hap uit het maandbudget namen, is definitief voorbij. Daarom is er in deze Special, net als in het Budget Gamesysteem, een DVD-brander opgenomen. Met een prijs die op dit ogenblik net iets meer dan 100 euro bedraagt is deze NEC ND-1300A zeer betaalbaar. DVD +R en -R (beiden ondersteund) worden aan viervoudige snelheid gebrand, CD's aan 16x.

* Speakers: Logitech Z-640 - Onbekend

Logitech Z-640De keuze voor de speakerset is gevallen op de Z-640 van Logitech. Voor het lage bedrag van Onbekend krijg je een krachtige 5.1-speakerset die zeer geschikt is om muziek te luisteren, af en toe te gamen en DVD's te bekijken. Het totale vermogen bedraagt 51W RMS.

Review van de Logitech Z-640 bij Designtechnica

Totaal : € 0,-

ProductPrijs
Processor1 x Athlon XP 3000+€ 177,-
Processorkoeling1 x 3R System Poseidon waterkoeling€ 92,-
Moederbord1 x Asus A7N8X Deluxe Rev 2.0€ 107,-
Geheugen2 x 512MB PC3200 TwinMos€ 132,-
Fans2 x Papst NGML€ 30,-
Videokaart1 x Club3D GeForce FX5900 XT 128MB€ 195,-
VGA-koeling1 x Zalman ZM80-HP€ 22,-
Behuizing1 x Chieftec Dragon Silver DX-01SL-D€ 101,-
Voeding1 x Zalman ZM300A-APF€ 55,-
Harde schijf1 x Maxtor 160GB, DiamondMax Plus 9€ 113,-
Geluidskaart1 x Geïntegreerde nVidia Soundstorm-chip€ 0,-
Netwerkkaart1 x Geïntegreerde 3com/nVidia-chip€ 0,-
Removable Storage1 x Sweex Memory Pen 32MB€ 0,-
Toetsenbord & muis1 x Logitech Cordless Desktop MX€ 98,-
Monitor1 x Hansol 920P 19"€ 158,-
Optical Drive1 x NEC ND-1300A€ 98,-
Speakers1 x Logitech Z-640€ 72,-
Totaal€ 1450,-

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (94)

Wijzig sortering
Even over die HDD in het stilte-systeem: Uit tests met DB-metertjes blijkt inderdaad vaak dat in vergelijking met andere disks die stilte allemaal wel meevalt. Echter blijkt ook vaak dat de Seagate's toch stukken stiller lijken doordat ze geluid op een bepaalde frequentie maken ofzoiets en geen zoem hebben.

Ikzelf heb een Seagate 7200.7 en een Maxtor DiamondMAX 9, ik kan inderdaad bevestigen dat die Seagate stukken stiller aanhoord als die Maxtor. Op het gebied van prestaties heb ik ook weinig te klagen, daar presteren ze beide goed en heb ik niet de indruk dat er veel verschil is.

Mijn advies, neem zo'n Seagate (of vergelijk ze zelf!), want wat die reviews ook beweren, hij lijkt in ieder geval stiller en daar gaat het (IMHO) om.
Ik sluit me ook helemaal bij jou aan! De Seagate hoor je echt - niet - als ie aan staat, en de maxtor toch nog altijd een klein beetje! Bovendien is de Seagate altijd stil en ben je bij Maxtor altijd afhankelijk van het exemplaar dat je krijgt, de een is wat stiller dan de ander.

Misschien even de guide aanpassen? :)
Ik sluit me gedeeltelijk bij jullie aan...

Idle hoor je beide schijven namelijk niet... Als ik de kast open doe, dan hoor je een lichte fluit-toon van de Maxtor, en de Seagate hoor ik helemaal niet, of het valt niet op, want de processorfan maakt meer lawaai...

Dus wil je voor prestatie en stilte gaan, dan kan je alsnog voor de Maxtor gaan, want met een goede geluidsdempende kast hoor je de fluittoon van de maxtor ook niet. Ik ondersteun dus ook de keuze voor de Maxtor in de laatste BBG.
Idle niet nee, maar als ze lezen/schrijven, wat ze toch vaak zullen doen :) zul je merken dat de Maxtor een irritanter geluid maakt dan de Seagate.
Dat kan ik beamen idd... Ik heb ze ook naast elkaar gehad... De seagate is duidelijk stiller...

Cijfers zeggen blijkbaar niet alles...
Mag ik jullie wijzen op een extra nieuwe versie van de a7n8x deluxe; de a7n8x-E deluxe. Deze heeft een extra WiFi slot en Gigabit Ethernet. Het bord is nauwelijks duurder dan het gewone model, met toch leuke extra features. Vooral het WiFi is leuk voor de stille PC, je kan 'm dan makkelijk verplaatsen zonder een gedoe met UTP kabels. Ook is het gigabit lan niet verkeerd in combinatie met een 160GB HD (vullen, kopieren naar andere PC's b.v.).
Deze heeft een extra WiFi slot
Stel je niet te veel voor van dat "slot": het is gewoon een aansluiting op het moederbord waar je een WiFi-kaart in kan steken. Die kaart moet je apart kopen:
"(Note: The WiFi-b™ card with software AP has to be purchased separately)"

Verder wel een hele mooie plank, dat moet gezegd!
Anoniem: 89226
7 januari 2004 21:56
Wat ik niet helemaal snap aan deze best-buy-guide, is dat bij het budget-gamesysteem een 'budget-monitor' (de philips 109B40) zit, terwijl er voor de zelfde prijs bij het highend-gamesysteem een 'highend-monitor zit (de samsung 957DF) beide voor € 237,-

Is dat nou om de budget-gamer met een slechtere monitor op te zadelen omdat ze voor een budget-systeem kiezen???? :?

(tuulk, je zit er niet aan vast, maar toch)
die budget-monitor is TFT, de rest CRT ;)
Dat zie je toch echt verkeerd, beide monitoren zijn 19" CRT schermen. Ik vroeg me hetzelfde al af. Welke van de twee schermen is beter, als ze allebei 237 kosten.. :?
1 potentieel probleem:

Je hebt net je nieuwe PC in elkaar gezet, zonder diskette drive, en dan ga je bijvoorbeeld windows 2000 installeren. Oh, en je hebt een SATA controller in je systeem.

SATA controllers, en ATA RAID controllers trouwens ook, worden door Windows 2000 nog steeds als SCSI controller gezien, en niet als IDE. Dan *MOET* je meteen aan het begin van de Windows 2000 installatie op F6 drukken en de DISKETTE met "third party storage drivers" in A:\ doen.

Oh, maar je USB drive is ook nieuw, en dan is er dus nog steeds een andere PC nodig om die pendrive eerst te configureren als A:\ drive èn de bewuste controller drivers vanaf diskette over te zetten.

Gaan voor diskette-loos is prima hoor, maar zet er dan ook wel even bij dat er nog makkelijk scenario's denkbaar zijn waarbij je wèl ergens in het bouw/installeer/configuratieproces een FDD nodig hebt...
Gelukkig is het ook prima haalbaar om een bootable CDr te maken met _al_ je drivers inclusief Windows setup en slipstreamed servicepacks en fixes.

Of je neemt gewoon niet voor elke PC in huis een diskettedrive, maar koppelt deze pas aan als je die nodig hebt.

Daarnaast bieden sommige bios'en ook USB-stick ondersteuning.
Ik vind ook dat voor die 13 euro ofzo je der gewoon een diskdrive in moet stoppen.. Dat is toch ook de besparing niet?
Waar maak je die cd??
Blijft overeind: als je niet ergens een andere PC hebt kom je zonder floppy niet altijd makkelijk weg. :P

* 786562 Major
Anoniem: 89226
7 januari 2004 20:31
Zoals gewoonlijk weer een leuke samenstelling van allerlei systeempjes, maar wat ik toch keer op keer mis bij het highend (ook budget btw) game systeem is een gave headset.

Want laten we eerlijk zijn, de spellen waarvoor een dergelijk goede grafische kaart handig is, zijn toch voornamelijk 3D-shooters en laat daar nou toch net een headset enorm geschikt voor zijn :)


Ow ja, en bij het low-noise-systeem:

"De keuze voor de speakerset is gevallen op de Z-640 van Creative" :?
Zoals gewoonlijk weer een leuke samenstelling van allerlei systeempjes, maar wat ik toch keer op keer mis bij het highend (ook budget btw) game systeem is een gave headset.
Daar zal in volgende BBG ruimte voor worden gezocht in het budget :)
64-bit heeft dan wel zijn voordelen. Maar om een dual opteron in een workstation kiest men blijkbaar voor de optie 2x242.
NOFI maar deze presteren onder de maat. Ik denk dat er door de opsteller beter aan was gedaan om de Opteron nog tot de volgende BBG in de kast te laten. Ofwel had er naast een mid-range systeem misschien een special : high-end CAD/CAM workstation moeten tussen staan.
BTW : wanneer krijgen we nog eens zo'n performance monster in de best buy guides?
Het verschil met de Xeon 2,8GHz valt wel mee. Of vind je die ook 'ondermaats' presteren? Zoals gezegd verschilt het nogal per applicatie. In Photoshop, Maya en 3DMax (hangt af van de scene die gerended wordt) kan de dual Opteron goed meekomen.
Nee hoor. Maar als je dan volgens de pricewatch de vergelijking maakt :
Xeon :
CPU's : 2x339
Mobo : 213 (dat asus)
Ram : 4x48 (256mb dane-elec PC2100 cas2)
Opteron : 2x357
Mobo : 324
Ram : 252
Dan kom ik tot besluit :1083 vs. 1290.
Dit is natuurlijk maar een beperkt stuk van het systeem. Het verschil van 200 euro speelt welliswaar in een workstation geen al te grote rol.
Wanneer je echter naar meer geheugen (wat in veel werkstations toch van belang is) gaat het verschil snel uitlopen in het voordeel van de dual Xeon.
Ik zeg niet dat jullie je best niet doen om voor ons elke 2 maand een nieuwe BBG te voorzien. Ik vroeg me gewoon luidop een vergelijking af.
Als je graag een dual Xeon wilt moet je maar het systeem uit de vorige editie gaan kopen. In deze editie wordt een alternatief neergezet dat andere eigenschappen en mogelijkheden heeft (o.a. 64-bit in de toekomst, meer mogelijkheden mbt stille koeling), onder bepaalde situaties een betere prijs/performance heeft en onder andere situaties een slechtere. In de situaties waarin de Opteron sneller is, is hij z'n geld wel waar. In ieder geval zijn de dual Opteron 242 en de dual Xeon 2,8GHz geen van beide slechte systemen.
De BB-guides zijn opgesteld door en voor Tweakers. Die willen het liefst met de nieuwste spullen werken. In dat opzicht is de keuze voor een Opteron begrijpelijk. De prijs/prestatie t.o.v. een XEON systeem zal snel verbeteren.
M.i. zijn de configuraties van de workstations in de BB-guides van november 03 en januari 04 gelijkwaardig. Iedere koper moet voor zichzelf afwegen wat voor hem de doorslag geeft.
reactie op Femme : ik ga me zelf ook een Opteron aanschaffen. Momenteel ben ik gewoon nog een de kat uit de boom aan't kijken :)
Maar even over mijn andere vraag : een hele tijd geleden stond er eens een high-end CAD/CAM office PC en een GOD als specials in de BBG. Wanneer krjgen we zo nog eens iets te zien? Zulke specs zijn altijd cool om te aanschouwen.
Het viel me al op dat er steeds minder Intel processors worden gebruikt bij de BBG, en nou (alweer?) helemaal geen Intel processors. Toch zou ik bij de work-station wel een (of twee) Intel processor gebruiken, zijn toch wat betrouwbaarder als je het mij vraagt ?
Waarom trouwens 2 casefans in de Low Noise systeem? Als je toch waterkoeling neemt heb je toch helemaal geen casefans meer nodig? zeker geen 2, misschien nog eentje om de passief gekoelde vga te koelen dan.
Intel CPUs zijn gewoon wat duurder, en de processors van AMD leveren gelijkwaardige prestaties voor een lagere prijs. De betrouwbaarheid die jij noemt lijkt me een beetje zwak argument, het zijn beide professionele bedrijven die veel tijd en geld steken in het maken van processors.

Over die fans in het waterkoelingssysteem: eentje wordt gebruikt als intake, en eentje gaat op de radiator om de warmte naar buiten te blazen.
Als je een goed waterkoelingssysteem heb kan je geloof ik wel helemaal zonder fans draaien (mits de omgeveingstemp niet te hoog is), maar de Poseidon is 'slechts' een budgetsetje, en ik denk dat die fans je worden aangeraden om te verkomen dat er zich teveel warmte ophoopt in de kast.
Papst beweerd zelf als dat ze fluisterstil zijn, en een beetje tweaker laat ze wel op 7 volt draaien mocht hij/zij ze nog te luidruchtig vinden.
Ik hoor anders van verschillende hoeken dat enkele videorender programma's helemaal niet op een AMD werken of pas na een patch. Betreft rendering dus vooralsnog alleen Intel.
Dat ligt dan toch aan de maker van het programma, die ondersteunt de AMD niet goed...
Ahum :) Cinepaint rendert behoorlijk goed op AMD processoren :)
Niet op dit soort mensen letten.. zijn niet zo slim. Gaan enkelt op 1 merk af. en zijn bang voor verandering over overstappen (Intel naar AMD of andersom.)
Tsjah, ik blijf van mening dat 800 euro voor het budget internet en office systeem nogal over the top is... Wie heeft er nou een AMD2500 nodig om te tikken/internetten?
En 120 gig Harde schijf... Enig idee hoeveel pagina's je daarvoor moet tikken??? Denk dat het ondertussen een beetje zijn doel voorbij geschoten is... Een 2000+ processor (de langzaamste beetje goed verkrijgbare processor) is ruim voldoende... En een 40gig harde schijf lijkt me voor het doel van budget systeem ook ruim voldoende.
Dat alles goedkoper wordt, wordt naar mijn mening een beetje als excuus gebruikt voor het inzetten van redelijk overdreven onderdelen, en dat terwijl de software eisen voor dit doel niet veel hoger worden.
Mijn mening is dat je met 750 euro ook wel toekomt, wat toch relatief een groot verschil is...

@ZiGi_SaMbLaK: ik denk dat dat inherent is aan het feit dat je een budget systeem probeert te kopen... Hou het dan ook echt budget. Iedere gek kan bedenken dat als je meer uitgeeft dat je dan een betere computer hebt die langer meegaat etc.etc. Maar het idee achter een budget systeem is volgens mij zorgen dat je met een zo beperkt mogelijk budget een computer koopt...
Anoniem: 90138
@MikeyMan9 januari 2004 10:07
Als je die PC niet langer dan een paar jaar verwacht te gebruiken dan is het goedkoopste van het goedkoopste misschien wel goed genoeg. Het is IMHO alleen wel een beetje belachelijk om 6.25% op een systeem te besparen door een 20% tragere processor en 33% kleinere harde schijf te nemen, want daar kun je vast wel een paar jaartjes langer mee doorwerken. Processorsnelheid en harde schijf grootte zijn niet voor niets snelst ontwikkelde PC onderdelen, iedere Win versie vraagt weer om 2x zoveel power en ruimte. Al die Office bestanden en mail attachments worden ook niet kleiner dus ook voor een kantooromgeving is een betere PC altijd welkom, al is het maar omdat hij outlook een paar sec sneller opstart en minder snel gefragmenteerd raakt.
Anoniem: 74237
8 januari 2004 00:16
Bij het silent systeem had ik halvelings een antec sonata verwacht, een seagate HDD en 120 mm fans @5V.

Verder presteert het poseidon waterkoelsetje bijzonder matig : http://www.tweakers.net/nieuws/30423/
In die mate zelfs dat een goede luchtkoeling beter kan zijn.

edit : vergeet ik mijn conclusie nog te tikken, ik had meer aandacht voor stilte verwacht en minder voor performance.
Verder weer een mooie bbg.
Ik heb zelf ook twee sonata's staan, en daar zitten heerlijk rustige voedingen in. Bovendien krijg je extra (molex) aansluitingen voor casefans die dan op temperatuur geregeld worden (en dus minder lawaai maken als je ze niet permanent wil 5/7 volt-modden).

Kast is bovendien niet duur (let op dat je een kast plus goede voeding koopt) dus ook geschikt voor bijna-budget systemen die wat stiller willen zijn.

Helaas kan ik m niet vergelijken met de zalman die hier genoemd wordt, maar dat zal ook wel goed zitten. Denk dat het dan een beetje persoonlijke keus wordt tussen de voor- en nadelen van beide kasten...

Overigens had ik bij het mobo voor de stille PC wel verwacht dat er iets stond over:
1. Geen extra fan op de chipset (=stil) die sommige andere mobo's wel hebben.
2. Bios ondersteunt Q-Fan waardoor de cpu fan langzamer draait als te temperatuur niet te hoog is. (Helaas lijkt dat niet te werken voor de whisperrock, omdat die te langzaam draait - weet niet of er al een bios-update voor is/komt)
Die voeding in de Sonata vond ik zelf niet eens zo geweldig stil. Voor de meeste mensen waarschijnlijk wel voldoende, maar voor mij niet.

Die Zalman voeding die hier gebruikt is ken ik niet, maar zelf heb ik de Nexus 3500 (350W) in m'n systeem geplaatst - stiller dan een Antec TruePower.

Die Sonata heeft wel als voordeel dat er 12cm ventilatoren gebruikt kunnen worden (voor als je toch niet gaat waterkoelen) en er zit een geluidsarme harddisk ophanging in - al weet ik niet of dat echt veel scheelt.

Als alternatief heeft Antec ook nog de 3700BQE kast - in veel opzichten gelijkwaardig aan de Sonata maar goedkoper. Zou ik denk ik aanraden in plaats van die Chieftec.
Met de aandacht voor stilte heb je juist niet een heel goede koeler nodig, maar een stille. Dat deze watercooler evengoed als lucht koelt maakt dus niet uit.

Wel had ik nog wat absorptie matten voor aan de binnenkant http://shop.tweakers.net.powerparts.nl/?p=c&cid=1 erbij verwacht, want dat scheelt ook veel.
Anoniem: 42934
9 januari 2004 13:18
Waarom wordt er bij 'midrange workstation' standaard uitgegaan van een 'dual proc'? Ik kan me tests herinneren (al weer tijdje terug) op Tom's site, dat de snelheidswinst niet altijd zo sterk was... terwijl prijs as een raket omhoog schiet.

Ik vind de titel 'midrange' dan zowieso vreemd, ik vind een dual proc toch niet echt midrange..... waarom niet een single proc configuratie getest?
Ik werk veel met Photoshop, 3D soms wel's wat, en capture nog wel's en game veel... maar ik betwijfel of ik daar meteen een dual proc voor nodig heb...
Single proc scheelt je meteen in de totale prijs, terwijl de meesten prima werkstation d'r aan hebben voor hun activiteiten (hell, d'r zijn nog zat die op ouwe meuk werken..).
Ik weet wel, jullie hebben de 'ultieme' config gekozen, maar... denk dat de meesten liever 'beste prijs/kwaliteit/performance' zagen...

Is er niet zo'n categorie te maken, en voor Photoshop/Premiere lui die na vijf uur zwaar aan de game gaan? 8-)

O btw, vraag aan de tweakers.... stel ik koop zo'n onboard RAID plankje.. ik heb nog een 20 en 30 Gig HDD, met daarop m'n 'backup' (leuk hoor CDr maar ja... 700Mb...)... kan ik die HDD's ook 'zomaar' in die kast douwen (zonder windows uiteraard..)? Hoe zit zulks?
Als je die schijven in een RAID-config wil gebruiken dan zou ik toch een aantal blanco CDr's gaan halen. :-) Want de inhoud van die schijven ben je kwijt.
Waarom wordt er bij 'midrange workstation' standaard uitgegaan van een 'dual proc'?
Processor-intensieve toepassingen zoals 3D rendering, multimedia-encoding en software compiling profiteren enorm van dual processors. Daarnaast werkt het gewoon een stuk soepeler. Bijna alle Windows software is tegenwoordig multi-threaded, zelfs wordpad.
Ik vind de titel 'midrange' dan zowieso vreemd, ik vind een dual proc toch niet echt midrange..... waarom niet een single proc configuratie getest?
Het ligt eraan hoe je tegen de markt aankijkt. Als de high-end machines van IBM en HP ook worden meegenomen (hardware die gebruikt door professionele 3D studio's enzo) dan is een single proc workstation low-end, een eenvoudig dual proc workstation mid-range en is een high-end workstation er eentje met de snelst verkrijgbare dual processors, PCI-X, SCSI en/of intelligente RAID en, in het geval van de Opteron, NUMA.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee