Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie januari 2004

High-end gamesysteem

Het high-end gamesysteem is vanzelfsprekend bedoeld voor de die-hard gamer. Eentje die liever geen concessies wenst te doen aan de prestaties, kwaliteit en spelbeleving en verder daarvoor ook nog de nodige euro's te besteden heeft. De grens voor het uitgeven van al deze euro's hebben we op tweeduizend euro gesteld. Hierdoor zal er niet meer puur voor de prestatie alleen worden gekozen, maar worden vooral die producten uitgekozen die goede prestaties combineren met een aantrekkelijk prijskaartje.

* Processors: AMD Athlon 64 3000+, boxed-versie - Onbekend

AMD Athlon 64 3000+Waar we in de vorige Best Buy Guide van november nog kozen voor een Athlon 64 3200+, kiezen we ditmaal voor een stapje lager. Onder meer omdat deze nieuwe processor het niet eens zo slecht doet in de vergelijkingen met zijn grotere broer en omdat Intel vooralsnog nog altijd niet zijn Prescott-processors heeft geïntroduceerd, al vinden we her-en-der andere beweringen. Dat de nieuwe Athlon 64 het nauwelijks onderdoet is op zich niet verwonderlijk, aangezien de processor gewoon op dezelfde kloksnelheid draait, namelijk 2GHz. Het enige verschil zit hem in de halvering van het 1MB grote cachegeheugen. Hierdoor is de processor echter wel een stuk goedkoper, de Athlon 64 3000+ OEM-versie is meer dan helft goedkoper dan de Athlon 64 3200+ boxed-versie. Dit levert uiteraard ruimte op in het budget, dat goed besteed kan worden.

Eerste officiële reviews van Athlon 64 3200+ en FX-51
AMD lanceert Athlon 64 en Athlon 64 FX processors
AMD Athlon 64 3000+ (Newcastle) uitgebracht en getest
Intel showt Pentium 4 3,2GHz Extreme Edition - update

* Moederborden: MSI K8T Neo-FIS2R - Onbekend

MSI K8T Neo-FIS2RDe keuze voor het moederbord passen we aan, zeker omdat uit een test van Tom's Hardware Guide blijkt dat het beste moederbord voor de Athlon 64 een MSI-plankje is. Namelijk de MSI K8T NEO-FIS2R, waarbij eens te meer blijkt dat VIA een uitstekende chipset heeft klaargezet voor de Athlon 64-processors, de K8T800-chipset maakt op bijna alle gebieden gehakt met de nForce3 150 Pro-chipset. Wanneer we de testen van Ome Tom nader gaan bekijken blijkt dat de Gigabyte GA-K8VNXP in de meeste gevallen net iets beter presteert dan de MSI K8T Neo-FIS2R. Het voordeel van het MSI-plankje komt echter te voorschijn als we gaan kijken naar de extra features zoals Core Cell en Cool & Quiet. Deze zijn namelijk uitstekend geïmplementeerd in het MSI-plankje, terwijl we bij Gigabyte daar ons voorlopig suf naar kunnen zoeken, aangezien ze afwezig zijn. Dit en het feit dat de vorige keuze in de BBG - Asus K8V Deluxe - in performance toch te vaak het onderspit moet delven, maakt dat onze keus het MSI K8T Neo-FIS2R moederbord wordt.

Vergelijking van dertien Socket 754-moederborden
Drie Athlon 64-moederbordbundels nader bekeken
AMDZone vergelijkt drie Athlon 64-chipsets
Acht Athlon 64-moederborden vergeleken
Overzicht nForce3 Socket 754- en 940-moederborden
Roundup van VIA K8T800 moederborden

* 2 x Geheugen: 512MB PC3200 DDR SDRAM (TwinMos) - Onbekend

512MB PC3200 DDR SDRAM (TwinMos)Dankzij de keuze voor een goedkopere processor, is er eindelijk ruimte in het budget vrijgemaakt voor 1GB aan intern geheugen. We blijven bij TwinMOS als merk, aangezien dit bedrijf een goede prijs/prestatieverhouding blijft leveren. Verder kiezen we voor twee 512MB-modules, ook al heeft de Athlon 64-processor voorlopig nog altijd de beschikking over één geheugenkanaal. De prijs voor een reep van 1024MB PC3200-geheugen staat in geen verhouding tot de prijs van twee repen van 512MB PC3200-geheugen.

TwinMOS PC3200 Dual Channel DDR geheugenreview

* Videokaarten: ATi Radeon 9800 Pro 256MB - Onbekend

ATi Radeon 9800 Pro 256MBIn de keuze van de videokaart zijn we gebleven waar we zaten, namelijk de ATi Radeon 9800 Pro. Hoewel inmiddels de ATi Radeon 9800 XT goed verkrijgbaar lijkt te zijn en het prijsverschil met de 9800 Pro-versie niet eens zo groot is, blijven we keuze uit de novembereditie. De introductie van Volari Duo V8 Ultra heeft verder geen opzienbarende resultaten opgeleverd, hoewel de Volari uitstekend meekan op vertex shaders- en rauwe fillrate-gebied met de ATi Radeon 9800 Pro. De kaart presteert echter op gebied van pixel shaders en FSAA schrikbarend slecht, al kunnen nieuwe drivers dat probleem verhelpen. De toekomst zal dat echter moeten uitwijzen en momenteel schiet de Volari Duo V8 Ultra nog altijd tekort in het ATi-geweld.

ATi Radeon 9800 XT reviews online
Club3D XGI Volari Duo V8 Ultra review
ATi Radeon 9800XT en 9600XT details - Update
nVidia introduceert GeForce FX 5950 en 5700 Ultra

* I/O Controllers: Onboard RAID controller

Onboard RAID controllerOndanks de keuze voor een ander moederbord, is er op dit gebied niets veranderd. De MSI K8T Neo is namelijk ook in het bezit van twee RAID-toepassingen, zowel IDE als Serial ATA komen daarvoor in aanmerking. Hierbij is er echter één maar, IDE RAID is namelijk alleen maar mogelijk in combinatie met een Serial ATA-schijf. De volgende RAID-instellingen kunnen worden gebruikt, RAID 0, RAID 1 en RAID 0+1.

Specificaties MSI K8T Neo-FIS2R moederbord

* Netwerkapparatuur: Onboard ethernetcontroller

Onboard ethernetcontrollerZoals alle nieuwe moederborden tegenwoordig heeft ook de MSI K8T Neo-FIS2R de beschikking over een ethernetcontroller. Wat heet ethernetcontroller, er is zelfs sprake van Gigabit-LAN, waardoor uiteraard de noodzaak tot aanschaf van een losse ethernetkaart niet aanwezig is.

Specificaties MSI K8T Neo-FIS2R moederbord

* 2 x Harde schijven: Seagate 80GB (Barracuda 7200.7, 8MB, SATA) - Onbekend

Seagate 80GB (Barracuda 7200.7, 7200rpm, 8MB, SATA)De keuze voor de harde schijven is ditmaal niet gebaseerd op ons eigen review van high-performance harde schijven. Waarom, omdat wanneer we gebruik willen maken van de RAID-mogelijkheden van ons moederbord, we in ieder geval één Serial ATA-harde schijf nodig hebben. We hebben hierbij getracht om de Western Digital Raptor WD360GD als opstartschijf te gebruiken, maar helaas laat ons budget dat niet toe, aangezien we voor de prijs van één zo'n Serial ATA-schijf bijna twee andere Serial ATA-schijven van 80Gb kunnen aanschaffen. Echter wanneer de tweaker ruimte heeft in zijn budget voor de Western Digital Raptor, moet deze kans niet onbenut worden gelaten. Voor ons blijft de keuze beperkt tot een handvol andere, namelijk schijven van de merken Hitachi, Seagate, Maxtor en natuurlijk ook Western Digital. Uit verschillende testen blijkt dat de performancekroon door Hitachi wordt gedragen, de stilteprijs altijd naar Seagate gaat en dat verder de 7200.7 van Seagate als enige native ondersteuning van Serial ATA biedt. Dat en verder de magere prestaties van de andere schijven en de toch wel zorgwekkende hitteproductie van de Hitachi, zorgt ervoor dat in de high-end gamesysteem er wordt gekozen voor de Seagate 7200.7. Deze biedt naast redelijke prestaties, ook het vermogen om deze fluisterstil te leveren en is verder ook als enige in staat native Serail ATA-commando's te ondersteunen.

Hardware.fr test acht 120GB harde schijven
Vier Serial ATA-schijven met elkaar vergeleken
Zes harde schijven vergeleken

* Geluidskaarten: Creative Soundblaster Audigy 2 Player - Onbekend

Creative Soundblaster Audigy 2 PlayerOp het gebied van geluidskaarten staat het de laatste tijd nogal stil. De dominantie van Creative op het gebied van consumer-geluidskaarten blijft onaangetast en er zijn ook geen andere ontwikkelingen te melden. Of het moet het bericht zijn dat Creative de audiofirma Sensaura heeft overgenomen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3d-geluid. Doordat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn geweest blijft onze keuze voor de geluidskaart gewoon staan op de Creative Soundblaster Audigy 2 Player, omdat er simpelweg geen betere gamegeluidskaart op de markt is.

Invloed van geluidskaarten op gameprestaties getest @THG
Creative Soundblaster Audigy 2 Platinum eX review
Geluidskwaliteit Audigy 2 en nForce2 onderzocht
Bespreking Creative Audigy 2 geluidskaart

* CD-ROM & DVD-ROM drives: Lite-On DVD 16/48 (Retail) - Onbekend

Lite-On DVD 16/48 (Retail)Met het succes van de DVD-spelers vinden we steeds moeilijker nog ergens een losse cd-romspeler. Vandaar dat we wederom onze keuze niet aanpassen en blijven bij de Lite-On DVD. Zeker ook omdat uit een vergelijkingstest blijkt dat de Lite-On goede prestaties levert voor een schappelijke prijs.

Vergelijkingstest DVD-ROM drives
De reden dat games nog weinig op dvd verschijnen

* CD & DVD-branders: Lite-On LDW-411S DVD±RW - Onbekend

Lite-On LDW-411S DVD±RWMet de introductie van de LDW-411S DVD±RW heeft Lite-On wederom zijn faam bewezen op het gebied optische drives. Het bedrijf heeft namelijk weer een brander op de markt gebracht dat goede prestaties combineert met betaalbare prijzen. Onder meer uit een test van onze collega's van Hardware.info blijkt dat de beste keuze voor een DVD-brander momenteel de LDW-811S is, de acht-speedversie van de LDW-411S. De laatste blijkt een goede runner-up te zijn. Waar de LDW-811S zo'n veertig euro duurder blijkt te zijn in de pricewatch dan de LDW-411S, moeten we om budgetredenen kiezen voor de goedkopere Lite-On.

Review DVD±RW-branders: NEC vs. Sony
Lite-On LDW-411S DVD±RW review
Tien dvd-branders vergeleken bij X-Bit Labs
DVD-branders onder vuur bij HWI

* Behuizingen: Chenbro X-pider Midi Tower - Onbekend

Chenbro X-pider Midi TowerHoewel Ome Tom flink zijn best heeft gedaan en maar liefst 23 ATX-kasten met elkaar heeft vergeleken, blijken de prijzen voor de aangeprezen kasten dusdanig hoog te zijn dat we bij onze eigen opvallende keuze blijven, namelijk de Chenbro X-pider Midi Tower. De kleurcombinatie voor deze kast is een persoonlijke keuze, al zal de tweaker over het algemeen vallen voor de zwartrode combinatie. Zeker wanneer de andere kleuren niet echt aanspreken, namelijk blauw, metallic silver, en groen in combinatie met de zwarte hoofdkleur.

THG bekijkt en beproeft zestien ATX-behuizingen
THG vergelijkt 23 ATX-kasten met elkaar

* Monitoren (CRT): Samsung Syncmaster 957DF - Onbekend

Samsung Syncmaster 957DFBij testen van verschillende 19" CRT-monitoren blijkt dat Samsung een goede monitor levert met een uitstekende prijs/prestatieverhouding. In dit geval hebben we het over de Samsung SyncMaster 959NF, die goed in de buurt blijft van de top en daarbij meer dan de helft goedkoper is.

Hardware.info vergelijkt 400 kilo aan 19" schermen
Twaalf 19" CRT monitoren vergeleken bij THG

* Voedingen: 300W Zalman ZM300A-APF - Onbekend

300W Zalman ZM300A-APFMet de keuze voor een Zalman-voeding zal men nooit een vinger aan branden. Het bedrijf Zalman staat bekend dat het kwalitatief goede producten aflevert en daarnaast ook nog eens redelijk stil is, terwijl wanneer men de prijs in ogenschouw neemt deze dan alleszins meevalt. Uit een test van Pentium 4-voedingen blijkt verder dat deze voeding uitstekend presteert. Daarnaast is het verschil tussen een Pentium 4-voeding en een AMD-voeding slechts een aansluitstekkertje is, vandaar dat deze voeding gewoon kan worden gebruikt in combinatie met de Athlon 64-processor en moederbord.

ATX-voedingen roundup @ AnandTech, deel 2
Elf voedingen vergeleken
Dertien voedingen getest door Tom's Hardware Guide
Pentium 4 voedingen round-up

* Speakers: Logitech Z-5300 - Onbekend

Logitech Z-5300Bij Tom's Hardware Guide is laatst een nieuwe test verschenen van een zestal verschillende speakersetjes. Deze zijn met elkaar een boxwedstrijd aangegaan waaruit bleek dat op gebied van 7.1-setjes er slechts één de beste kan zijn, namelijk de Creative GigaWorks S750-speakerset. Echter omdat deze nog niet in de pricewatch is verschenen - maar de verwachte prijs inmiddels wel bekend is, een toch wel gigantische prijs van 499 dollar - en de Logitech Z5300 uitstekend meekan met het geweld van de GigaWorks, kiezen we voor de Logitech Z5300. Ook al is dit maar een 5.1-combinatie, de kosten zijn echter wel te overzien, namelijk zo'n 220 euro en dat in combinatie met de goede prestaties levert dat een betere prijs/prestatieverhouding dan de Creative GigaWorks S750 momenteel kan bieden.

Vergelijkingstest high-end 4.1 en 5.1 speakersets
Boxwedstrijd in de hut van Ome Tom
Dertien 5.1 en 4.1 speakersets vergeleken

* Keyboards & Muizen: Logitech Internet Navigator - Onbekend

Logitech Internet NavigatorWaar de één kiest voor een draadloos toetsenbord à la de Logitech diNovo of voor het gemak van de Microsoft Natural, blijft de keuze voor een toetsenbord een persoonlijke. Vandaar dat wij een standaard toetsenbord kiezen met een aantal extra functies, zonder dat deze het toetsenbord gaan overheersen en verder goed genoeg is voor alledaagse strategie- en fraggames.

Twee toetsenborden van Logitech besproken
Logitech introduceert diNovo Media Desktop

* Keyboards & Muizen: Logitech MX 310 - Onbekend

Logitech MX 310Met de introductie van de MX 310 heeft Logitech wederom een zeer plezierige muis afgeleverd die het bij een ieder uitstekend zal voldoen. Verder moeten we wel benadrukken dat ook de keuze voor een muis een persoonlijke is, een voordeel van de MX 310 is, is dat deze ook gebruikt kan worden door de linkshandige onder ons, of wanneer de rechterhand/pols toch wat begint te klagen over enige rust. Het gebiedt dan ook enige aansporing om eerst de muis een goed in de hand te nemen alvorens deze aan te schaffen.

Roundup van acht optische muizen
De beste draadloze optische gamemuis
Nieuwe Force-Feedback voor muizen ontwikkeld
Logitech MX 500 Optical Mouse review

* Backup drives & Removable storage: Sweex Memorypen 32MB - Onbekend

Sweex Memorypen 32MBIn het kader van 'dood aan de floppy' hebben we besloten dat het high-end gamesysteem er nu wel zonder kan. Vandaar dus ook de keuze op een USB-key van een klein formaat. 32MB lijkt ons meer dan voldoende en daarnaast moet deze natuurlijk bootable zijn. In het geval dat de harde schijf en de bootable cd-rom geen alternatief vormen. Sweex levert voor een redelijke prijs zo'n USB-stick.

Markt voor USB-flash drives veelbelovend
M-Systems maakt USB-flash drive bootable

Huidige totaalprijs van het high-end gamesysteem : € 0,-

ProductPrijs
Processors1 x AMD Athlon 64 3000+, boxed-versie€ 247,-
Moederborden1 x MSI K8T Neo-FIS2R€ 140,-
Geheugen2 x 512MB PC3200 DDR SDRAM (TwinMos)€ 132,-
Videokaarten1 x ATi Radeon 9800 Pro 256MB€ 479,-
Harde schijven2 x Seagate 80GB (Barracuda 7200.7, 8MB, SATA)€ 158,-
Geluidskaarten1 x Creative Soundblaster Audigy 2 Player€ 78,-
CD-ROM & DVD-ROM drives1 x LiteOn DVD 16/48 (Retail)€ 31,-
CD & DVD-branders1 x Lite-On LDW-411S DVD±RW€ 117,-
Behuizingen1 x Chenbro Xpider midi tower€ 49,-
Monitoren (CRT)1 x Samsung Syncmaster 957DF€ 237,-
Voedingen1 x 300W Zalman ZM300A-APF€ 55,-
Speakerset1 x Logitech Z-5300€ 222,-
Toetsenborden1 x Logitech Internet Navigator€ 12,-
Muizen1 x Logitech MX 310€ 34,-
Removable storage1 x Sweex Memorypen 32MB€ 20,-
Totaal€ 2011,-

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee