Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie januari 2004

Midrange workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die de pc gebruiken als belangrijkste gereedschap voor hun dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van toepassingen zijn beeldbewerkingen, DTP, webdesign, 3d-modellering, CAD-design, audio- en videobewerking en software ontwikkeling. Het workstation bestaat uit een allround configuratie die met alle bovengenoemde toepassingen overweg kan en gekenmerkt wordt door een hoge performance, ruime reserves, hoge stabiliteit, hoge beeldresolutie en een brede inzetbaarheid. Het budget is gelimiteerd op 3500 euro.

* Processors: Dual AMD Opteron 242 (1,6GHz) - Onbekend

AMD Opteron BBGuideIn de workstationconfiguraties uit de voorgaande twee edities werd gebruikgemaakt van het Intel Xeon-platform, dat dankzij een nieuw dual Xeon-moederbord van Asus aanzienlijk betaalbaarder was geworden dan in het verleden het geval was. Ondanks deze prijsdoorbraak mag het veelbelovende Opteron-platform van AMD niet buiten beschouwing gelaten worden. Sinds de introductie van de Opteron in april 2003 zijn AMD en Intel in een heftige strijd verwikkeld, waarbij de server/workstation-processors van beide fabrikanten nauwelijks voor elkaar onderdoen. De Opteron heeft het overwicht in de meeste servertoepassingen terwijl de Xeon een betere prijs/performance heeft in veel workstationapplicaties. AMD biedt als enige een betaalbare 64-bits platform, een feature die voor workstationgebruikers zeker interessant is maar door het ontbreken van Windows-ondersteuning nog nauwelijks benut kan worden.

De Xeon is vooral interessant voor gebruikers die veel werken met multimedia-encoding en 3D rendering applicaties. Per individuele applicatie zijn er grote verschillen tussen de Xeon en de Opteron mogelijk. Zo presteert Maya beter op de Opteron-processor, maar zijn 3D Studio Max en Lightwave doorgaans het snelst op de Xeon. De Opteron blinkt op zijn beurt uit in toepassingen die sterk leunen op de x87 floating point unit of erg afhankelijk zijn van de geheugenlatencies. Dankzij een geïntegreerde geheugencontroller heeft de Opteron een zeer lage wachttijd met het geheugen. Een applicatie die hier veel van profiteert is Microsoft Visual C++. Naast de geïntegreerde geheugencontroller en ondersteuning voor AMD64 heeft de Opteron nog een groot voordeel en dat is zijn uitstekende schaalbaarheid. Zelfs als er maar één geheugencontroller wordt gebruikt, heeft de Opteron een grotere prestatiewinst ten opzichte van een gelijke geklokte Athlon 64 dan de Xeon ten opzichte van de Pentium 4. Om enige variatie in de workstationconfiguries aan te brengen en tegemoet te komen aan de wensen van gebruikers die baat hebben bij de voordelen van het Opteron-platform, wordt de Xeon-configuratie in deze editie ingeruild voor een Opteron. Overigens zijn zowel de Xeon als Opteron snel genoeg om bijna alle denkbare workstationapplicaties met een acceptabele performance uit te voeren.

De snelste Opteron-modellen op 2,0GHz en 2,2GHz hebben een behoorlijk stevig prijskaartje. Een veel beter prijs/prestatie-verhouding heeft het 242-model met een kloksnelheid van 1,6GHz. Daarom vinden twee processors van dit type hun weg vinden in de workstationconfiguratie van deze maand.

Een nieuw platform vereist natuurlijk een nieuw moederbord. In Opteron-land kan er grofweg gekozen worden uit high-end workstationborden met PCI-X en een 4+4 geheugenopstelling, of een mainstream moederbord met een reguliere 32-bit 33MHz PCI-bus en een 4+0 geheugenopstelling. Het verschil tussen een 4+4 en 4+0 opstelling heeft betrekking op het aantal actieve geheugencontrollers. In het eerste geval kunnen de geheugencontrollers van beide processors gebruikt worden, terwijl in het tweede geval alleen de geheugencontrollor van de eerste CPU actief is. Er is geen verschil in prestaties merkbaar op een besturingssysteem zonder NUMA-ondersteuning.

Op dit moment zijn er twee populaire fabrikanten die een betaalbaar dual Opteron-moederbord in hun assortiment hebben, namelijk Tyan met de Tiger K8W en MSI met de K8T Master2. Helaas wordt het moederbord van MSI door geen enkele leverancier in Nederland geleverd, waardoor de keuze op de Tyan Tiger K8W valt. Dat is overigens geen straf, want de Tiger K8W is rijkelijk voorzien van features. Zo ondersteunt hij onder andere gigabit ethernet, FireWire, USB 2.0 en is er een onboard 4-poorts Serial ATA RAID-controller van Silicon Image. Een prettige bijkomstigheid is het feit dat er geen dure EPS12V-voeding wordt vereist. Daar staat echter tegenover dat de Opteron duurder registered DDR-geheugen nodig heeft.

Tyan Thunder K8W versus MSI K8T Master2

* CPU-koeling: 2x AMD Opteron boxed-koeler

AMD Boxed koeler BBGuideDe boxed Opteron-processors worden geleverd inclusief koeler zodat de aanschaf van twee CPU-koelers geen verplichting is. Wie het systeem wil voorzien van geluidsarme koelers moet er rekening mee houden dat de populaire Zalman CNPS-7000 niet past op de Tyan Tiger K8W. Dit in verband met de beperkte ruimte tussen de CPU-sockets. Het bevestigingsmechanisme van Socket 940 (Opteron en Athlon 64 FX) is overigens gelijk aan het mechanisme van Socket 754 (Athlon 64), zodat er keuze is uit een ruim assortiment van processorkoelers.

* Geheugen: 4x A-Merk 256MB PC2700 DDR SDRAM ECC Registered - Onbekend

DDR geheugenreep BBGuideEen speciale vereiste van de Opteron-processor is de verplichting om registered DDR-geheugen te gebruiken. Registered geheugen is stabieler in situaties waarin veel geheugenbanken en geheugenchips worden gebruikt, en heeft als voornaamste nadelen de hogere prijs en de iets hogere latency. PC2700 DDR SDRAM is nodig om de Opteron 242's optimaal te laten presteren. Helaas zijn er nog maar weinig aanbieders van registered PC2700-geheugen in de pricewatch, waardoor de keuze beperkt is tot modules van het merk Kingston. De Kingston PC2700 ECC Registered modules met een capaciteit van 256MB hebben momenteel de laagste prijs per capaciteit. Daarom wordt er gekozen voor vier reepjes van 256MB. Tegen gelijke kosten is het mogelijk om de configuratie te voorzien van twee 512MB PC2100 ECC registered modules, zodat er twee DIMM-slots op het moederbord voor geheugenuitbreiding vrij blijven.

*Videokaart: Asus V9560 VideoSuite 128MB - Onbekend

Asus V9560 VideoSuite BBGuideEvenals in de voorgaande edities zal het workstation voorzien worden van twee TFT-monitoren met een digitale DVI-ingang. Helaas zijn dual DVI-videokaarten nog steeds een schaars goed. Asus is samen met Matrox en 3dlabs één van de weinig fabrikanten die een dergelijke videokaart op de markt brengt. Het gaat hier om de Asus VideoSuite V9560, welke is voorzien van een nVidia GeForce FX 5600 GPU. De 3D-prestaties van deze videochip zijn weliswaar niet overweldigend in vergelijking met de high-end Radeon 9800XT en GeForce FX 5950, maar zijn voldoende om de huidige generatie games te kunnen spelen op de native 1280x1024 resolutie van de TFT's. Gelukkig is de 3D performance voor het merendeel van de workstationtoepassingen irrelevant. Voor toepassingen die wel sterk leunen op de 3D-prestaties, zoals 3D modelling en visualisaties, biedt de GeForce FX 5600 dankzij de relatief goede OpenGL-drivers van nVidia toch goede prestaties. De videokaarten van Matrox presteren op dit gebied matig en professionele CAD/CDD-videokaarten zijn te hoog geprijsd voor het budget van een midrange workstation. Voor de beste ondersteuning en driverstabiliteit blijft een professionele CAD/CCD-videokaart echter de beste oplossing.

Prestatievergelijking van 14 videokaarten in 3D-applicaties

* Geluidskaart: Terratec DMX 6Fire 24/96 - Onbekend

Terratec DMX 6Fire 24/96 BBGuideVoor de laatste keer zal in de workstationconfiguratie gebruikgemaakt worden van de inmiddels op leeftijd gearriveerde Terratec DMX 6Fire 24/96. De opvolger van deze geluidskaart, de Terratec Aurion 7.1 Universe, werd onlangs aangekondigd maar is helaas nog niet verkrijgbaar. De verbeteringen in de Aurion 7.1 Universe betreffen onder andere ondersteuning voor playback op 192KHz sample-rate. Ondanks zijn leeftijd is de DMX 6Fire 24/98 nog steeds een goede geluidskaart met een aantrekkelijke prijs. De kaart wordt geleverd inclusief een 5¼ inch break-out box, die toegang geeft tot optische en coaxiale in- en uitgangen, analoge RCA-in/outputs en een MIDI-interface. In een test van c't magazine kwam de Terratec DMX 6Fire 24/96 naar voren als een laag geprijsde allrounder, die prima geschikt is voor muziekproductie, harddisk recording en een avondje gamen.

Vergelijking van zeven geluidskaarten
In onze review van de Western Digital Raptor WD360GD heb je kunnen lezen dat simpele hostbased RAID-controllers de harde schijf-prestaties met 30 tot 40 procent kunnen verbeteren. Die prestatiewinst kan goed gebruikt worden in een systeem dat veelvuldig met grote bestanden zal werken. Het Tyan Tiger K8W-moederbord is voorzien van een onboard Silicon Image SATALink Sil3114 Serial ATA RAID-controller, die maar liefst vier SATA-poorten beschikbaar stelt.

Vergelijking van intelligente Serial ATA RAID-adapters

* Netwerkkaart: Onboard Intel gigabit ethernet controller

Tyan Tiger K8W BBGuideGigabit ethernet kan een aanzienlijke tijdsbesparing opleveren bij het openen of schrijven van bestanden op een fileserver of het maken van netwerkbackups. Inmiddels zijn kleine 8-poorts gigabit switches zover in prijs gedaald dat ze binnen het bereik van kleinere software- en designstudio's zijn gekomen. In home-office of hobbyomgevingen kan met behulp van een crosslink tegen minimale kosten van gigabit ethernet geprofiteerd worden. De Tyan Tiger K8W beschikt over een onboard gigabit ethernet controller zodat gebruik gemaakt kan worden van gigabit zodra de daarvoor benodigde infrastructuur aanwezig is.

* Primaire harde schijf: 2x Western Digital Raptor WD360GD 36,7GB - Onbekend

Western Digital Raptor WD360GD BBGuide Western Digital is vorig jaar begonnen met de levering van de eerste Serial ATA-harde schijf met een toerental van 10.000rpm. Deze Raptor WD360GD heeft dezelfde robuustheid en hoge prestaties als een SCSI-schijf, maar is lager geprijsd en vereist dankzij zijn Serial ATA-interface geen dure SCSI-controller. Ook mooi meegenomen is de lange garantietermijn van vijf jaar. In onze review kwam de Raptor naar voren als de beste presterende 10K harde schijf van dit moment, die in een RAID 0-array van twee schijven de performance van de snelste 15.000rpm SCSI-schijven ruimschoots kan overtreffen. Twee exemplaren van de Raptor WD360GD vinden daarom hun weg in het workstationsysteem. Met behulp van de onboard Silicon Image RAID-controller kunnen zij naar wens geconfigureerd worden als prestatieverbeterende RAID 0-array of betrouwbaarheidsverhogende RAID 1-array.

Inmiddels is ook de opvolger van de Raptor WD360GD leverbaar geworden. Deze Raptor WD740GD heeft een opslagcapaciteit van 74GB en biedt nog betere prestaties dan de WD360GD. Door de meer dan tweevoudige prijs valt de Raptor WD740GD voorlopig nog buiten ons budget.

Western Digital Raptor WD740GD preview

* Secundaire harde schijf: Seagate Barracuda 7200.7 160GB 8MB SATA - Onbekend

Seagate Barracuda 7200.7 BBGuideDe Western Digital Raptor WD360GD is weliswaar erg snel, zijn opslagcapaciteit van slechts 36,7GB is zelfs in een RAID 0-opstelling aan de krappe kant. Een extra 7200 toeren harde schijf voor secundaire storage, bijvoorbeeld het opslaan van backups, mp3's en dvd's, is daarom geen verkeerd idee. Aangezien Serial ATA de toekomst heeft en het Tyan-moederbord ruim is voorzien in Serial ATA-poorten, wordt er gekozen voor een schijf met een seriële interface.

Betrouwbaarheid is voor secundaire storage belangrijker dan optimale prestaties. Van alle fabrikanten hebben Western Digital en Seagate op dit gebied de beste reputatie. Omdat de Seagate Barracuda 7200.7 een lagere geluidsproductie heeft dan de Western Digital Caviar SE komt onze uiteindelijke keuze bij Seagate te liggen, en wel de 160GB versie.

De noodzaak en het nut van een dvd-drive behoeft inmiddels geen uitleg meer. In een test van dvd-spelers uit het aprilnummer van c't magazine kwam de LiteOn LTD-166S 16/48-speed drive naar voren als een zeer goed presterend loopwerk met een uitstekende foutcorrectie en een middelmatige geluidsproductie. De cd-audio grabsnelheid van de LiteOn werd door geen enkele andere drive overtroffen en de dvd-leessnelheid behoorde tot het hoogste niveau. Vanwege zijn goede prestaties en lage prijs wordt ook het workstation voorzien van een LiteOn 16/48 DVD-drive. Een stil alternatief voor de LiteOn LTD-166S is de Sony DDU-1621.

Een dvd-brander is niet alleen bruikbaar voor het maken van video dvd's, het is ook uitermate handig voor uit uitwisselen van grote hoeveelheden data. De 80 minuten cd-r(w) heeft al snel te weinig capaciteit voor grote bestanden zoals videofilms, 3d-animaties en Photoshop-documenten op printformaat. De populaire Lite-On LDW-811S werd als beste getest in een recente review van onze collega's van Hardware.Info. Met een maximale brandsnelheid van 8-speed is deze dvd-brander optimaal op de toekomst voorbereid.

Door velen dood gewenst, maar nog steeds niet helemaal onmisbaar. Vooral het feit dat het installeren van drivers voor onbekende I/O controllers verplicht van diskette moet plaatsvinden tijdens de installatie van Windows XP, is reden om de floppy drive voorlopig nog geen vaarwel te zeggen.

* Draagbare opslag: 64MB USB pendrive - Onbekend

Sweex memorypen 32MB (BBG)Als alternatief voor de trage en krappe floppy wordt het workstation uitgerust met een USB pendrive. Deze draagbare geheugensticks zijn erg handig voor het snel uitwisselen van drivers en documenten. Op moderne moederborden kunnen ze tevens gebruikt worden om naar DOS of een ander licht besturingssysteem te booten. Dit is nuttig bij het flashen van een nieuwe firmware of BIOS-versie.

* Behuizing: Chieftec DA-01B-D (zonder voeding) - Onbekend

Chieftec DA-01B-D zwart BBGuideDe hierboven gekozen hardware vindt onderdak in een ruime Chieftec DA-01B-D full tower behuizing. Dankzij zes externe 5,25" bays, twee externe 3,5" bays en maar liefst zes interne 3,5" drive bays zijn er praktisch onbeperkte mogelijkheden voor toekomstige hardware uitbreidingen. Chieftec maakt betaalbare kasten met een net design, die naast saai gebroken wit ook geleverd kunnen worden in hippere kleurtjes zoals zwart, zilver en paars. Het hier gekozen model heeft een zwarte laklaag en wordt geleverd zonder voeding. De interne bays van de DA-01B-D zijn dankzij een kliksysteem eenvoudig en snel uitneembaar. Extra ventilators kunnen eveneens middels een schroefloos systeem bevestigd worden.

Een betrouwbare voeding is een belangrijke factor bij het realiseren van een stabiel systeem. In een vergelijking van dertien voedingen door Tom's Hardware Guide kreeg de Zalman ZM400A-APF een aanbeveling in de vermogensklasse van 400 tot 450 Watt. Naast hoge stabiliteit biedt deze voeding dankzij zijn temperatuurgestuurde ventilator een zeer aangenaam geluidsniveau. Met een piekvermogen van 400 Watt heeft de Zalman ZM400A-APF voldoende power in huis voor de workstationconfiguratie.

Om prettig te werken met workstation applicaties zoals Photoshop, 3D Studio Max, AutoCAD en Avid Xpress is een resolutie van minimaal 1600 bij 1200 pixels gewenst. Toolboxen en meerdere tegelijkertijd geopende projecten nemen veel beeldoppervlak in beslag. De 21 inch CRT is de meest betaalbare oplossing voor hoge beeldresoluties, maar heeft als belangrijke nadelen het grote formaat, hoge gewicht, hoge energieverbruik, de hoge warmtontwikkeling en de matige scherpte. LCD's presteren op al deze fronten beter en hebben enkel een kleinere kijkhoek, mindere kleurweergave en hogere prijs als nadeel. Omdat LCD-monitoren de laatste tijd snel in prijs zijn gedaald en de nadelen voor velen niet in verhouding staan tot de grote praktische voordelen, zal ook het workstation uitgerust worden met LCD-monitoren.

Ondanks een sterke prijsdaling van grotere TFT-LCD's zijn de 20 inch exemplaren met een native resolutie van 1600 bij 1200 pixels nog te duur voor het midrange workstation. Een goedkoper en erg praktisch alternatief is een multi-monitor setup van twee 17 inch LCD's. Door twee schermen op 1280 bij 1024 pixels te gebruiken is de totale pixel-oppervlakte groter dan het geval zou zijn bij één 21 inch CRT. De grotere LCD's met een beelddiagonaal van 18 inch en 19 inch hebben nauwelijks toegevoegde waarde omdat ze vrijwel allemaal een resolutie van 1280 bij 1024 pixels gebruiken.

Het aanbod van 17 inch TFT's is erg groot en het is daarom niet eenvoudig om een keuze te maken. De Iiyama ProLite E431S is vanwege zijn goede beeldkwaliteit, aantrekkelijke prijs en lage reactietijd van 16ms momenteel zeer populair onder de bezoekers van Tweakers.net. De ProLite E431 beschikt over geïntegreerde speakers en een DVI-ingang. De monitor is verkrijgbaar in de uitvoeringen zilver, zwart en gebroken wit. De zwarte uitvoering matched voortreffelijk met de zwarte Chieftec-behuizing en het zwarte Microsoft-toetsenbord.

* Speakerset: Logitech Z-2200 - Onbekend

Logitech Z-2200 BBGuideHet nut van multi-channel speakersets bij een workstation is discutabel aangezien er in kantooromgevingen vaak geen plaats voor is en er in geluidsstudio's superieure HiFi of PA-speakers gebruikt worden. Een 2.1 speakerset is voor kantoorwerk beter gepast. Logitech heeft met de Z-2200 een mooi gevormde set op de markt gebracht waarmee mooie golfvormen geproduceerd kunnen worden.

Vergelijkingstest high-end 4.1 en 5.1 speakersets

* Toetsenbord: Microsoft Wireless Optical Desktop Pro - Onbekend

Microsoft Wireless Optical Desktop Pro BBGuideEen aangenaam en ergonomisch toetsenbord is van groot belang voor power users die dagelijks acht uur of meer achter hun workstation spenderen. RSI-klachten vinden hun oorsprong vrijwel altijd in een slecht toetsenbord, slechte muis en een slechte zithouding. Aangezien veel power users de kunst van het tienvingerig typen beheersen, gaat onze voorkeur uit naar een exemplaar met een ergonomische gespleten layout.

De Wireless Optical Desktop Pro is een aantrekkelijk geprijsde toestenbord/muis-combinatie van Microsoft, die een ergonomische toetsenbordindeling combineert met strak design en draadloze technologie. Het toetsenbord heeft een platte ligging zodat er minder vermoeiing van de polsen optreedt. Een groot arsenaal multimediaknoppen zorgt ervoor dat de gebruiker zijn favoriete applicties met één druk op de knop kan lanceren. Verder oogsten de forse en snel bereikbare ctrl-, alt-, windows- en spatieknoppen veel waardering bij gebruikers. Nadelen zijn de afwijkende plaatsing van het home/pagedown-eiland, waardoor enige gewenning noodzakelijk kan zijn alvorens men blindelings met dit toetsenbord aan de slag kan. Vanzelfsprekend is de keuze van het optimale toetsenbord een sterk persoonlijke aangelegenheid. We adviseren dan ook om het toetsenbord in de winkel uit te proberen.

*Muis: Microsoft Wireless Optical Desktop Pro

Microsoft Wireless Optical Desktop Pro BBGuideDe Microsoft Wireless Optical Desktop Pro wordt geleverd inclusief een ergonomisch gevormde draadloze optische muis, zodat het niet nodig is om op zoek te gaan naar een muis. Wie niet overweg kan met het meegeleverde knaagdier doet er goed aan om eens te kijken naar de Logitech MX 500 of de draadloze varianten MX 700 en MX 900. De modellen in deze serie worden door velen beschouwd als de beste muizen van het moment.

deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee